Keresés

Részletes keresés

andraska11 Creative Commons License 2002.06.13 0 0 16
az eszaki parti kikotokben meg felulnek a hajok (kiveve a svertesek) .. nem kotortak, vagy ennyire alacsony a viz?

Előzmény: yoggi (15)
yoggi Creative Commons License 2002.06.13 0 0 15
sziasztok

egy dolgot mindenki elfelejt ebben a kérdéskörben.
a 60-as években a balaton déli partjának nagy része még nem volt körbeépitve ezzel a mesterséges partvonallal hanem szabad partja volt ami évenként mászott arrébb (ott nöttem fel )
valamint egy nagyarányú mederkarbantartás és feltöltés volt abban az idöben hiszen siófok parti része feltöltésre épült.(lehet látni a házak stilusán a régi part holvolt )
azóta ott semmit nem csináltak( bocs de a 80-as évekközepén ue. -t megcsinálták kersztúr,máriafürdö környékén)

szóval a fix partvonal miatt a hordalék valahova lerakódik és pont oda ahol a hattyúk sétálnak .egyébként fenyvesen pl vagy világoson is a polg hivatalban tudták hogy kotorni kellene de nincs pénzük az állam meg ... rá.
szóval ez is egy nagy probléma ebben a kérdésben

üd yoggi

Deep on Creative Commons License 2002.06.13 0 0 14
A topic címe valóban módosításra szorulna, igazat adok neked - valóba többről szól a dolog mint sima fürdésről.

HITMAN - ha ezek a dolgok megállják a helyüket, akkor remélhetőleg nem lesz gond. Esetleg nem tudod, hol lehetne jobban utánanézni? Nyilatkozatok, újságcikkek stb..

Előzmény: nagypapi (12)


HITMAN Creative Commons License 2002.06.13 0 0 13
Üdv!

Amit ezzel kapcsolatban hallottam eddig komoly hozzáértőktől (úgy értem, idevágó szakképzettségű, a témával hivatásszerűen foglalkozó emberektől), hogy ez jelenleg elsősorban a nyaralókat érintő probléma, ökológiai szempontból nem tragikus a helyzet. A nyilatkozatok szerint (ha jól emlékszem a dátumra) valamikor a múlt század közepén volt ennél sokkal alacsonyabb is már a vízszint.
Magánvéleményem szerint, az csak további évek múltán derül ki, hogy ez egy természetes ingadozás, vagy valóban felborult valahol a természeti egyensúly.
Egyébként idén saját tapasztalatom szerint (B.Lelle és Almádi - Füred) idén szemmel láthatóan több víz van a tóban, mint tavaly.

nagypapi Creative Commons License 2002.06.13 0 0 12
Az angolna anno be lett telepítve a Balatonba, és sokkal több kárt okozott, mint hasznot.
Szvsz a hattyúkat sem kellene nagyon elterjeszteni a tóban, egyszerűen nem illenek oda.
Mindazonáltal az alacsony vízállást nem kellene a fentiek számlájára írni...
Az aggódókat megnyugtatnám, hogy mivel gyakorlatilag az összes angolna kidöglött a tóból, nem valószínű, hogy idén jelentősebb pusztulásuk lenne. Persze más halfajoknál még előfordulhat.

Nem hallottam róla, hogy 2000-ben, vagy 2001-ben engedek volna le bármennyi vizet is a Sión (ettől persze lehet!).

A vízszint beállításáról: évekig úgy működött a dolog, hogy kora tavasszal hagytak némi "felesleget" a tóban, ami nyáron elpárolgott, az utóbbi években azonban nem tudnak hagyni, mivel ősszel-télen nem pótlódik a hiányzó mennyiség, azaz nem képződik "felesleg".

S még egy apróság, a topic címével kapcsolatban: Nem azért akarom megmenteni a Balatont, mert fürdeni akarok - ezt megtehetem otthon is -, hanem azért, mert végső soron egy nemzeti kincsről van szó, amit ki kell(ene) használni!

Előzmény: Köt-Köt-Kötöde (11)
Köt-Köt-Kötöde Creative Commons License 2002.06.12 0 0 11
Azert volt, mert a kek alga elszaporodott, mely az angolna szervezetebe jutva valamilyen reakcio mellektermeke mergezo volt, s a hal elpusztult.

Bezzeg a hattyuk dorzsoltebbek voltak, s nem ettek a kek algabol!

Előzmény: Deep on (10)
Deep on Creative Commons License 2002.06.12 0 0 10
Hát régen tényleg volt a nagy angolna döglés (egész pontosan máig sem tudom, hogy miért), idén remélem, hogy nem lesz...de pontosan nem tudom milyen tényezők függvénye a halpuszulás.
Előzmény: anettka.com (9)
anettka.com Creative Commons License 2002.06.12 0 0 9
na es a halpusztulas?
Deep on Creative Commons License 2002.06.12 0 0 8
Én úgy tudom, hogy a vízszint csökkenésének több oka is volt. Ezek fázisonként:
-1999 tavaszán kiöntött a Balaton, mert magas volt a vízállása
-1999 nyarán leengedték a Sión a fölösleget
-2000-ben szintén leengedtek előre a Sió-csatornán egy csomó vizet (para volt, hogy nehogy megint kiöntsön), de aszályos nyár következett és tél sem volt csapadékban gazdag
-2001-ben még mindig engedtek le vizet, szintén aszályos nyár jött, télen ugyan volt némi csapadékmennyiség de ez kevés
-2002 és most itt tartunk

+ amit még beírtatok. Kevesebb víz a Zalából stb...

Azt hiszem vis-nek igaza van, hogy a Balaton tényleg az ökológiai határon mozog.
Vajon a vízügyesek most mit csinálhatnak, mi a tervük? (remélem nem az, hogy esőtáncot járnak)

nagypapi Creative Commons License 2002.06.11 0 0 7
„1-1,5m vízszint ingadozás kellemetlen” – egy 3m átlagmélységű tónál több, mint kellemetlen. A vízminőség (állítólag) tényleg jó, de minél alacsonyabb a vízszint, annál nehezebb szinten tartani a vízminőséget (is), annál sérülékenyebb a tó.
Kérdés, hogy az alacsony vízállás valóban csak a csapadékhiánnyal magyarázható-e. Az utóbbi években ugyanis valószínüleg a Zalából sem kapott annyi vizet a tó, mint évekkel azelőtt, mivel a Kis-Balaton medencéjének feltöltéséhez kellett a Zala vize. Ha járt vki mostanában Zalavárnál, akkor láthatja, hogy a Kis-Balaton ma már tényleg kis Balaton.
Erre állítólag éppen a vízminőség megóvása érdekében volt szükség. A Keszthelyi-öböl ugyanis évtizedekig a legszennyezettebb része volt a tónak, éppen a Zala miatt. Itt indult meg leginkább a hínárosodás, algásodás, feltöltődés.

A karsztvizet úgy tudom nem a Balatonba folyatták le, hanem a Meleg-vízen keresztül a Marcalba.

Deep on Creative Commons License 2002.06.11 0 0 6
Na ja, a vízminőség valóban más kérdés. Csakhogy szerintem az apadás miatt jobban fel fog melegedni a tó, ami viszont kedvez az algáknak illetve a hínárnak.
Tehát szerintem a szélén elkezd lassan láposodni.
Amúgy meg ha valaki a Balatonnál jár és végigmegy a déliparton néhol kis "szigetekre" is bukkanhat :(
Előzmény: Csokis (5)
Csokis Creative Commons License 2002.06.11 0 0 5
Ennyire valószínűleg nem, mert a Balatont a XVIII-XIX. században több lépcsőben "eresztették le" erre a mai szintre. (A középkorban Szigliget, Fonyód, Tihany még sziget volt, és a déli part is sokkal "hátrább" volt. Közben meg ott volt a Berek, a maga tocsogóival, mocsaraival.) Ráadásul a méreténél fogva nem valószínű, hogy teljesen kiszáradt volna, mint a Fertő, vagy a Velencei-tó. De azért ne féltsd! Volt is, lesz is Balaton. 1-1,5m vízszint ingadozás kellemetlen, ha vitorlázni akarsz, de nem tragikus az élővilágnak. Nyilván a halak is rosszabbul viselik, ha a vihar jobban fel tudja keverni az iszapot, de nem ez a fő gáz, hanem a vízminőseg, az meg jó.
Előzmény: Deep on (2)
vismaior Creative Commons License 2002.06.11 0 0 4
Hali!

Azt azért megjegyezném, hogy jelen esetben a Sió csatorna nem sokat ér, ugyanis az csak lefelé vezeti a Balaton vizét... A gravitáció ugye... Mellesleg évek óta nem nyitották meg a Siót tudomásom szerint.
A Balatont a Zala vize táplálja elsősorban, no meg a Bakonyból érkező patakok. Egy dologban bízhatunk: ezek a Medárd napot követő nagy esőzések, ami emelheti a vízszintet...
A Balaton szintje most valahol az ökológiai határon mozog...

üdv, vis

predi Creative Commons License 2002.06.11 0 0 3
Régen az Alutröszt bányászott a környéken és óriási mennyiségű karsztvizet emelt a Balatonba. De a zöldek elérték, hogy ne pusztítsa a karsztvizet, és leállt a bányászat. Azóta egyre problémásabb a Balaton vízszintje.
Deep on Creative Commons License 2002.06.11 0 0 2
Köszi, megnyugtattál a válaszoddal. Esetleg nem tudod a Balaton volt már "életében" ilyen alacsony, vagy ez most egyedi helyzet?
(Fertő-tó mennyi idő alatt regenerálódott?)
Előzmény: nagypapi (1)
nagypapi Creative Commons License 2002.06.10 0 0 1
Néhány évvel ezelőtt hasonló probléma volt a Velencei-tóval. Ha jól emlékszem a Pátkai-tározóból vezették a vizet csővezetéken a tóba, ezzel megoldották (egy időre) a helyzetet.
Sokan azt mondják, hogy a Balaton vízszintje előbb-utóbb megint visszaáll, hiszen évekig le kellett engedni belőle, nehogy "túlcsorduljon". Most aszályosabb évek vannak, túl fogja élni ezt is a tó.
(A Fertő-tó a XIX. sz. közepén teljesen kiszáradt, aztán néhány csapadékosabb év után ismét helyre állt a rend.)

Előzmény: Deep on (-)
JoshuaTalley Creative Commons License 2002.06.10 0 0 0
Azért tudod ugye, hogy a vězügynek az az egy szŕl Siň csatornŕja van, azutŕn kifůjt?

Szerinted mit lehetne tenni azért, hogy _több věz_ legyen a Balatonban? ( ha lehet nem tůl sok nehézfémmel szennyezve)

Udv.

ps: kurva sokba kerül ŕm globŕlis méretekben szembemenni a természet anyŕval

Előzmény: Deep on (-)
Deep on Creative Commons License 2002.06.10 0 0 topiknyitó
Sziasztok!

Ez a topic azért nyílt, mert a Balaton vízállása botrányos. A déli parton a víz bokáig ér, a hattyúk nem úsznak partközelben, hanem sétállnak az iszapon!!!
Kicsit parázom, hogy mi lesz itt nyáron, ha bejön egy jó kis aszály mint tavaly és még jobban leapad... akkor aztán komp se kell lassan :(

Valamit csinállni kell, mert ez így gáz lesz.
Ha van valakinek vízügyes ismerőse aki valamit tudna erről a témáról mondani az megnyugtatna.

Valahogy személyes aggódást érzek a Balcsiért, kár lenne ha elszarnánk... ha te is így gondolod fejtsd ki itt a véleményed!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!