Keresés

Részletes keresés

Zoltanuss Creative Commons License 2011.01.28 0 0 405

 Helló !

 Friss még az élmény, ne a gázfogyasztással foglakozz !

 

 

 Viszont ez a 45 m2 -es lakás évi olyan 700 m3 gázból ki kell hogy jöjjön.

 Persze a lakás hőtechnikai paramétereit nem árt tudni.

  Tehát : a falak hőszigetelése,  a lakás védettsége ( pl. emelet közi, azaz alul felül fűtött lakás van ).

 Kérdés még mivel állítod elő a melegvízet, mivel főzöl !

 Ha ezeket leveszed a gázfogyasztásból (nyáron megállapíthatod ) , akkor fűtésre még 600 m3  se fogyhat el.

 Forintban mennyi ? Hát az változó azzal,  nem kell foglakozni - igaz ki kell fizetni  !

Előzmény: Juventinista (404)
Juventinista Creative Commons License 2011.01.28 0 0 404

Sziasztok!

 

Nem tudtam igazából melyik topikba írjak, és mivel kombi kazán oldja meg a fűtést és a melegvizet a lakásban, ezért ide írtam.

 

Sosem laktam még gázfűtésű lakásban ezért igazából fogalmam sincs mennyit "illik" fogyasztani. Annak már utána olvastam, hogy elvileg

ez a fűtés technológia az egyik legjobb és ennél olcsóbban nem igen fogok kijönni. 2 hete költöztünk be a lakásba, teljesen új a lakás,

a ház tégla építésű, a nyílászárók nem a legjobbak, amolyan közepesnek mondanám őket. A szerződés aláírása óta ami 16 napja volt 95 m3

gáz fogyott úgy hogy digitálisan 7 időszektorra van osztva egy nap és ezt úgy állítottam be, hogy nagyjából 20 fok legyen, ami nem mondható

nagyon melegnek. Az a kérdésem hogy a havi 160-180 m3 fogyasztás átlagos? Másoknál azt olvastam hogy egy ekkora lakásra (45 m2) a leghidegebb

hónapokban is 8-10 ezer forintot fizetnek. Mi már most elértük ezt a határt pedig csak 16 napja vagyunk itt.

Smíró Creative Commons License 2011.01.24 0 0 403

Fő az optimizmus... :)

 

Hali! Dobtam egy mailt, ha van egy kis időd pillants már rá lécci! Kösz!

Előzmény: Törölt nick (370)
h.z.cs Creative Commons License 2011.01.19 0 0 402

Köszi szépen!

Előzmény: nixon70 (401)
nixon70 Creative Commons License 2011.01.18 0 0 401

A cirkóban válaszoltam.:-)))

Előzmény: h.z.cs (400)
h.z.cs Creative Commons License 2011.01.18 0 0 400

Sziasztok!

Vaillant kombi kazánom / 5-6 éves / kezd furcsán viselkedni, a víz nyomás ha nem fűt nagyon alacsony, ha fűt nagyon magas. Ennek saját kiegyenlitő tartálya van, nem lehet hozzá férni, ezt gondolom nem lehet felpupálni? Tanács?

Köszike: Csanád

Előzmény: Törölt nick (370)
Axióma Creative Commons License 2011.01.18 0 0 399

Amit irtal, abbol az jott le, hogy akkora leghuzat kell, mint egy rossz ablaku, nyilt kemenyes hazban. Pedig az tulzas.

Előzmény: Vasti (397)
Vasti Creative Commons License 2011.01.18 0 0 398

 

Pára, jó szellőztetés: nekem is volt új társasházi lakásom, meg rokonok és ismerősök is laknak új (pár éves) lakásban, de a szellőzetés kimerül az 1-2 ablakra felszerelt szellőzőben. Csakhogy azon keresztül nem nagyon alakul ki légmozgás, illetve szellőzés!

 

A mi előző lakásunk pl. olyna volt, hogy egy falon voltak az ablakok: még szellőztetni is alig lehett sarkig nyitott abalokkal néha, mert egyszerűen nem mozdult meg a levegő :-( Gyakorlatilag fulladás ;-)

 

A sógoromék lakása olyan, hogy körbe három falon is vannak ablakaik, ő is tetetett minden ablakra szellőzőt, hogy jól érezze magát...

 

Ja, ez kazános topic, bocs, lelövöm magam ;-)

 

Előzmény: KömKel (396)
Vasti Creative Commons License 2011.01.18 0 0 397

 

Axióma, KömKel:

 

Hát nem ezt mondtam?! ;-)))

 

Mármint, hogy szigetelje csak körbe a lakást rendesen (hozzátettem azt is, hogy a mi társasházi lakásunk is viszonylag jól szigetelt), de gondoskodjon a légcseréről!!!

 

szab-ka "becsomagolásához" szóltam igazából hozzá ezzel: mert kicserélik egy házban a régi, szelelő ablakokat "hermetikusra", betömnek / leszigetelnek minden nyílást, a fűtéskorszerűsítés miatt a huzatoló kémények is megszűnnek, és nem tudják az emberek, hogy mi a bajuk... A szellőzésre szerintem kevesen gondolnak, mert a szaki beszórja az ablakokat, a Józsiék a haverokkal frankón körbeszigetelik a házat, csak a "levegőre" nem gondol senki.

 

Persze, a körbefűtött társasházi lakás nem egy sok évtizedes szigeteletlen családi ház - tudom, mert olyanban (márnit régi családi házban)  nőttem fel. Mintennek van előnye, és hátránya... Én nem kezdenék családi ház felújításába a világ minden kincséért sem, esetleg ha lenne rá keret, egy alapoktól újba ha belevágnék - illetve abba sem, mert akkor mégis egy jó nagy és kényelmes társasházi, meg egy hétvági ház inkább ;-)))

 

Üdv: Vasti

 

KömKel Creative Commons License 2011.01.18 0 0 396

Birom, amikor valaki a körbefűtött társasházából regél a "körbecsomagoltságról", meg a gázszámláról.

Egy családi háznál legrosszabb esetben 4x több hülő felület van, mint egy ugyanakkora társaházi lakásban...

 

Azon meg már csak kinomban röhögök, amikor előadják a nagyhalált a párás lakásról, meg a penészről. Ha nincs elbszva a vizszigetelés és nem jut nedvesség a lakásba, jó szellőztetéssel meg lehet szüntetni a tüneteket, és erről legkevésbé a szigetelés tehet.

 

Fel kéne már fogni, hogy a falazaton keresztül max.2-3 % pára távozik, a penész meg a pára a fullosan szigetelő ablakoktól van!

Szellőztetni, légbeejtőt rakni, hővisszanyerős szellőzőrendszert kiépiteni, stb. Ezer megoldás van a problémára, csak áldozni kell rá. Ugyanis az ablakcsere ezzel is jár...

 

Előzmény: Vasti (394)
Axióma Creative Commons License 2011.01.18 0 0 395

Azert tegyunk mar egy apro megkulonboztetest akozott a ket dolog kozott, hogy szigetelunk, vagy legcserelunk. Raadasul az, hogy egy rosszul szellozott lakasban voltal, nem jelenti hogy a szellozest csak rosszul lehet csinalni (es akkor meg a rekupatoros szelloztetesrol nem is beszeltunk, bar az egy teljesen mas dimenzio).

A jelenlegi lakasodban azert kicsi a futesi koltseg, mert a feluleteken alig van veszteseg (korbefutott lakas), igy "belefer" erzesileg a sok flitracios veszteseg is. Lehetne meglepetes, ha megszuntetned a felesleges legcseret a fogyasztas %-os visszaesesen (bar persze akkor a paramentesitesre kell strategia). Az oxigen miatt max. 2 orankent 1x kell a lakas levegojet cserelni.

Előzmény: Vasti (394)
Vasti Creative Commons License 2011.01.18 0 0 394

Helló!

 

Tudom, hogy ez egy maradi nézet, és nem is vagyok szakember: de átalgemberként azt mondom, hogy nem!

 

Nem szabad mindent teljesen lezárni a pár ezer forinttal alacsonyabb fűtésköltség miatt... Kell bejönni friss levegőnek, és el kell távoznia a párának, elhasznált levegőnek.

 

Mondjuk mi abban a "szerencsés" helyzetben vagyunk, hogy egy 20 éves társasházi lakásba költöztünk kicsit több, mint egy éve ;-) Nyílt égésterű a kazánunk, amit pár hónapja cseréltettem le, de maradt nyílt égésterű. A fürdőben és a WC-ben ezen kívül van még "gravitációs" szellőző, tehát folyamatos légcsere van a lakásban.

A ház az akkori mércével mérve jól szigetelt, az ablakok Termolpán üvegezésűek, szóval így a hőveszteség szerintem nem jelentős, és 80m2-en, az állandó enyhe légcsere és a 6-8, és 15-22 óra között 22 fokra állított termosztát mellett (két kisgyerek van) szerintem bőven elfogadható volt a gázszámlánk még a régi őrlángos kazánnal is - az új, modern kazánnal meg még nincs statisztika, mert az igazat megvallva én nem nézegetem a gázórát, csak a befizetett pénzt tudom ;-)

 

Mit mondjak? Egy új építésű, agyonszigetelt, hermetikusan lezárt társasházi lakásból költöztünk ide, amiben határozottan rosszabbul éreztük magunkat! Turbós kazán, a fürdőben és a WC-ben pedig időzítve lekapcsoló ventillátor volt. Hiába tetettem minden ablakra Aereco szellőzőt (amit aztán nyitott állásra tettem mindig), úgy éreztük, 4 ember elhasználta az oxigént...

Nem volt jó! Folyt az ablakokon a pára, ha száradtak a ruhák, penészesedett néhány sarokban a fal, ahhoz képest ez a lakás - kész felüdülés. Oxigénnel működik az ember, na ;-)

 

Szóval ha nagyon szigetelt lesz a házad, ami persze jó, és kell, azért szerintem a folyamatos légcseréről gondoskodj...

 

Üdv: Vasti

 

Előzmény: szab-ka (393)
szab-ka Creative Commons License 2011.01.17 0 0 393

Üdv újra !

 

Természetesen lesz lábazat szigetelés és koszorú is. Valamint lesz állmenyezeti szigetelés is. Be leszünk csomagolva mint a sültkolbász.....:-))) Csak nem tudom, hogy egészséges-e ennyire szigetelni.

joevagyok68 Creative Commons License 2011.01.16 0 0 392

Nem figyeltél...

"falszigetelés miegymás."

 

Mondjuk a födémről , lábazatról nem volt szó :-)

Előzmény: öregfa.. (391)
öregfa.. Creative Commons License 2011.01.15 0 0 391

Nézz át a hőszigetelés topikba, mert szerintem kifizetődőbb előbb szigetelni, csak azután a gépészettel fojtatni.    

Előzmény: szab-ka (390)
szab-ka Creative Commons License 2011.01.14 0 0 390

Üdv Fiúk-Lányok !

 

Rászántuk magunkat egy teljes házátalakításra és ebből adódóan regiztem, hogy képbe kerüljek, tanácsokat-ötleteket kapjak egy két dologba, ne hogy valamit elszúrjunk.

Kezdeném is ezzel a kazán témával. Eddig gázkonvektorral nyomtuk de most már úgy gondolom, hogy ez a múlté és kellene valami kazán amivel meg tudnánk oldani akár a melegvíz ellátást is meg majd valamikor mire eléggé kifornak, elterjednek elérhetővé válnának ezek a napkollektoros cuccok, azt is hozzá kötni rásegítésre, akár fűtésben akár melegvíz ellátásban.

Szóval a ház beton salak blokkos(nem mai gyerek ebből adódóan, én újat építenék, az asszony ragaszkodik hozzá......engedtem).

Új fa nyílászárók, argon üvegezés, falszigetelés miegymás.

Kérdezném, hogy milyen márkájú, mekkora teljesítményű stb gázkazán kellene, vagy milyen egyébb más megoldást tudnákot ajánlani amik már eddig is működnek és bizonyítottak !?

Kedvem lenne akkár fa,szén egyébb tüzeléshez is, mert fához, pelletthez erre felénk egyenlőre könnyű hozzá jutni, de másik oldalról meg kissé óckodunk a vele járó kosztól. De megoldás lehetne, hogy ezt a kazánt kitennénk a melléképületekhez csak hát onnét meg be kéne táplálni a melget valahogy.

Remélem érthető vagyok és tudtok ötleteket, tanácsokat adni.

Előre is köszönöm válaszotok !

tzatziki Creative Commons License 2011.01.11 0 0 389

Sziasztok!

 

Kombi kazan vasarlas elott allok, es alapvetoen sajnos csak ket tipus jon szoba, az egyik egy Radiant rbc 24e / mini, a masik egy Immergas eolo star, szinten 24 kW-os.

Melyiket valasztanatok? :)

 

Vasti Creative Commons License 2011.01.09 0 0 388

Igen, és ezen valamennyire javított az új termosztát: jobb a hőérzet.

 

Az anyósék mondjuk amikor átjönnek a központi fűtéses lakásukból (egyedi mérős, termosztátos csaptelepek vannak azért náluk), nekik így is furcsa, tegnap is mondogatta, hogy hideg van... Persze, náluk valamennyire mindig meleg a radiátor.

 

Majd a következő "lakásunk" egy 300m2-es családi ház lesz padló és fal (meg plafon ;-) fűtéssel, és akkor aztán télen-nyáron ugyanolyan lesz a ház... De ahhoz nyerni kellene a lottón ;-)

 

Üdv: Vasti

 

Előzmény: Zöldár (387)
Zöldár Creative Commons License 2011.01.09 0 0 387

  

"A lakásunk meg olyan, hogy még ilyenkor rendes mínuszokban is órák alatt hűl csak vissza a lakás 1 fokot, és a hőérzet hideg radiátorokkal valahogy nem az igazi..."

 

 

 Ismert jellenség.

 Nálunk is előfordul, hogy nem  21 - 22 foknál, hanem már 23 is van és szól a feleségem, hogy hideg a radiátor.

 Mondom neki,  ne a radiátort tapogasdd, hanem nézz a hőmérőre !

 

Előzmény: Vasti (380)
Zöldár Creative Commons License 2011.01.09 0 0 386

 Hasonló cipőben járok !

 Így a sok bizonytalaság miatt egyenlőre marad a régi kazán  !!

Előzmény: bluebeach (384)
Vasti Creative Commons License 2011.01.09 0 0 385

Helló!


A sógoromnak is ilyen rádiós Q7 van, és neki is gondjai vannak vele.... Az RF átvitel hibán kívül ami nagyon zavaró nála, hogy az órája össze-vissza jár, de durván, így néhány nap után már totlál elcsúsznak a programok.

 

Az enyém nem rádiós, és eddig (kopp-kopp-kopp) meg vagyunk vele elégedve, a 0,4 fok hiszterészis azért nem 1 fok... Sokkal jobb így a lakás hőérzetre.

 

Üdv: Vasti

 

Előzmény: tiglinc (381)
bluebeach Creative Commons License 2011.01.08 0 0 384

Sziasztok,

 

Családi házban ,  80 m2 felfűtésére ki szeretném cseréltetni a nyílt égésterű kombi kazánomat egy 24 KW körüli turbós kombi átfolyós kazánra. Eddig csak tapogatoztam árak és megoldások tekintetében,de azt látom, hogy az engedélyek jelentősen dobnak az áron. Szerintetek mennyire gázos engedély nélkül kiviteleztetni? Álíltólag kell áramlástani szakvélemény, kéményseprő előzetes, gázterv, kéményseprő utólagos. Semmiképp nem szeretnék úgy járni, hogy egy szakember biztonságosan megcsinálja, de vmelyik hatósági engedély hiánya miatt nem használhatom.

 

Mi van akkor, ha nem egy  meglévő kéménybe lesz betéve a turbós cső a csőben( égési levegő be, égéstermék ki) elvezetés, kell szerintetek ehhez engedély?

 

Mivel alacsony a ktsgvetésem, én FÉG-n is gondolkodtam, de nem nagyon ismerem az újakat, van valakinek tapasztalata a FÉG Chaffoteaux Pigma 25-ös modellel?

 

Köszönöm !!!!!!44

nixon70 Creative Commons License 2011.01.05 0 0 383

Ha csak egy tömítéscsere,akkor jó vásár,de felettébb gyanus!!!!!!!!!!!

Kérdezz az eladótól:miért adja el,ha most feccölt bele majd 100k?

 

Előzmény: stevejohnsson (382)
stevejohnsson Creative Commons License 2011.01.05 0 0 382

Mit gondoltok, ezt a kazánt megéri megvenni ennyiért?

http://www.vatera.hu/chaffoteaux_nectra_24_kombi_gazkazan_1436473214.html

tiglinc Creative Commons License 2011.01.04 0 0 381

Otthon nekem Computherm Q7 RF van. Vannak vele nyűgök:

 

- lefagy a falra szerelt része (bocs, nem vagyok szakmabeli, nem tudom, hogy hívják), és vagy folyamatosan fűt, vagy egyáltalán nem

- Elveszti a kapcsolatot a rádiós hőmérős résszel

- Simán ingadozik 1 fokot a hőmérséklet

 

Lehet, hogy kifogtam egy rossz példányt, de ez alapján nem tudom nyugodt szívvel ajánlani.

Előzmény: Vasti (380)
Vasti Creative Commons License 2010.12.19 0 0 380

Sziasztok!

 

Szobatermosztát ügyben szeretnék segítséget, pontosabban tanácsot kérni az egybegyűltektől ;-)))

 

20 éves társasházi lakásban lakunk, cirkós egyedi fűtéssel. Egy Siemens RDE10 termosztát van fent most, még az előző lakásunkból hoztuk, kb. 8 éve hibátlanul üzemel, teszi a dolgát.

 

De ;-)

 

Nem tetszik benne, hogy a hiszterézise, vagy minek mondják, 1 fok: tehát ha 21,5 fokra állítom, akkor 21 foknál kapcsolja be, és 22 foknál ki a kazánt. A lakásunk meg olyan, hogy még ilyenkor rendes mínuszokban is órák alatt hűl csak vissza a lakás 1 fokot, és a hőérzet hideg radiátorokkal valahogy nem az igazi...

 

Tudom, a legjobb egy 2kW-ra lemoduláló kondis kazán lenne, ami szépen folyamatosan langyosan tartaná a radiátorokat: de arra nincs keret sem, meg nem is hiszem, hogy meghozná az árát (kéményt kellene béleltetni, radiátorokat cserélni), szóval azzal kellene főzni, ami van ;-)

 

A megoldást valamennyire egy olyan termosztát jelentené szerintem, ami kisebb tartományban működne, tehát pl. fél fokon belül tartaná a hőmérsékletet. Valószínűleg gáz sem fogyna több vele, sőt: talán még kevesebbet is enne meg a kazán, ha nem hagynánk annyira visszahűlni a lakást...

 

(Kis kitérő: érdekes, hogy mennyi plusz energia kell a plusz fokokhoz! Pénteken gázszünet volt náluk (az előbb mondták be a NeoFM-en, hogy Zalaegerszegen a Toldi utcában néhány lépcsőházban nincs gáz, mert jégdugó keletkezett a gázcsőben - na, szerencsére itt lakunk, fel van ásva az egész hátsó kert, de gáz az szerencsére egyenlőre van ;-)  , nem volt fűtés egész nap, -10 volt a külső hőmérséklet, este 11-re 19 fokra hűlt a lakás. 3/4 óra alatt felment 20 fokra, további 1,5 óra kellett a 21 fokig, és nem is tudom, 21-ről 22-re meg néha 3 óra fűtögetés is kell: lehet, hogy nagy spórolás lenne csak 21-21,5 fokra fűteni lakást?!)

 

Naszóval: ki ismer ilyen termosztátokat? Olyan kellene, ami:

- olcsó ;-)

- jól programozható: mert ez a Siemens ez nem olyan :-( Pl. nem tudok programokat beállítani, és utána napokhoz rendelni - legalábbis eddig nem jöttem rá, hogy hogyan lehetne ;-)

- megbízható! Anyunál családi házban egy Computhertm 091 van nagyon régóta (legalább 10 éve szerintem), eddig hibátlanul működik.

 

Amit kinéztem, az a Computhert Q7. Olcsó, nagyon okosnak tűnik, és nem csak 0,4  hanem 0,2 fokos kapcsolási tartományra is lehet állítani - mondjuk az nekem már kevés lenne, nem ilyen lakáshoz találták ki ;-)

 

Ismeri valaki? Jó? Megbízható? Tényleg tartja szépen a hőmérsékletet?

 

Esetleg tud valaki hasonló áron hasonló tudású termosztátot?

 

Bocs a sok szövegért ;-)

 

Üdv: Vasti

 

nixon70 Creative Commons License 2010.12.19 0 0 379

Hali!

A fattyúláng szvsz azt takarja,hogy üzem közben nem éri(vagy nem mindig) el az égésbiztosítódat a láng.Lehet el van oxidálódva,azt kellene megnézetni a szerelőddel.

Előzmény: dioxin (376)
Axióma Creative Commons License 2010.12.19 0 0 378

Kombi kazant (a szo eredeti ertelmeben) nem tudsz solar rendszerhez kotni. Kulon tartaly eseten meg legfeljebb az elonykapcsolast kell tudnia a kazanodnak, es a tartaly lehet barmilyen gyartmany, nincs kozuk egymashoz.

Előzmény: vincent79 (377)
vincent79 Creative Commons License 2010.12.18 0 0 377

Sziasztok!Kazán választás előtt vagyok én is. Az már biztos,hogy kondenzációs kazán lesz és szeretnék hozzá vákumcsöves napkollektort is melegvíz előállításra.A gyártóba viszont nem tudom kit válasszak.A Viessmann-t és a Buderust szimpatikusnak találtam mert nekik szolárrendszerükhöz van vákumumcsöves kollektor,de persze gondolom ez a legkevessebb.Ár-érték arányban viszont nem vagyok benne biztos,hogy nincs jobb.Kérlek segítsetek a választásban!!!

 

Köszi

dioxin Creative Commons License 2010.12.17 0 0 376

Kedves Mindenki!

Érdekelne a tanácsotok, illetve véleményetek. Van egy Western Star Master fali kombi-kazán. Üzemelés közben gyakorta hallom, hogy "újragyújtja" a tüzet. Amikor ez többször is megtörténik, olyankor E35 hibaüzenet villan fel egy pillanatra. (Hibás láng/ Fattyúláng) Pár napja volt kitisztítva szakember által. Természetesen amíg itt volt, a hiba nem jelentkezett. Ki mit tud, mi a teendő, mitől lehet, egyáltalán mi az a" fattyúláng"?

 

Segítségetek előre is köszönöm!

 

Tamás

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!