Keresés

Részletes keresés

Zelemiri Creative Commons License 2021.09.26 0 0 4988

Lehetséges

Ezek nem hullámosak, csak a beazonosítás miatt nem írom le mik.

Van neki(k) is szépia csőrkoptató, meg madárnak való horzsakő is, természetes faágakkal. Madarhomokjuk is volt talkaban.

A papagájtartás egyik nagy problémája ez a mindenből csípünk, mindent rágunk.

Nem nagyon ír erről a szakirodalom.

Az állateledeles eladólány (neki is papagájai vannak) azt mondta erdemes agakat szekreny tetejere rakni stb, madarjatszoteret epiteni.

Igazabol ezeket hasznaljak is, de emellett a többi meaterseges anyagot csocsaljak.

Van olyan papagájfajta aki többet csinalja ezt van aki kevesebbet. 

Hát ez van, nehéz feldolgozni, nagyon a szívünkhöz nőtt, de majdcsak.

Én személy szerint partolnam hazai madarak tartasat, a fajfenntartas miatt is, de nem nagyon lehet sajnos. Ami butaság, bár nyilván többaspektusú, összetett téma.

Biztosan cukik voltak a hullamosaitok.

Sok örömet kívánok a környezetközeli tanyasi életmódhoz továbbra is, remélem jól fogalmaztam. Szép napot! Köszönöm a kedves szavakat!!!

 

Előzmény: Nobody1 (4987)
Nobody1 Creative Commons License 2021.09.26 0 0 4987

Akkor lehet az a szőlőmag volt a bűnös. Nagy nehezen lement, de valahol mégis elakadt... :(

Az a baj ezekkel, hogy ha valami megakad a bélben, akkor körülötte gyulladás alakul ki amitől a bélfal megvastagszik és ettől aztán se előre se vissza nem jut. Sajnos ilyen pici madarat műteni sem lett volna egyszerű és szerintem erre vállalkozó állatorvost sem találtatok volna...

Nekem valamikor bő 50 éve, gyerekkoromban volt 2 hullámos papagájom. Ha jól emlékszem ők valami "szépia csontot" (lapos, fehér, ovális) kaptak "rágcsálni", ami a csőrkoptatást és az ásványi anyag szükségletüket is fedezte. Ők mondjuk nem "kijárós" madarak voltak. Még apám készített nekik egy jó nagy kalitkát önetetővel, itatóval, létrával, hintával, ülőpálcákkal, odúval és nekik is volt beszerelve egy kis tükör. Emlékszem, hogy az egyik különösen szerelmes volt a tükörképébe. Állandóan "beszélt" neki, a csőrével etetni, tollászni akarta, stb. Talán 1-2 évig voltak nálunk, utána kalitkástól apám elüzletelte valakivel, mert engem már akkor is a vadon élő madarak, állatok sokkal jobban érdekeltek...

Szóval ezért nincs nagy tapasztalatom a tartásukkal kapcsolatban. :)

Előzmény: Zelemiri (4986)
Zelemiri Creative Commons License 2021.09.26 0 0 4986

Köszi a választ és a jótanácsokat!

Valószínű, hogy ez lehetett amit írsz. Állandóan rágott vmit, sokkal többet mint a másik papeszünk. Mindent igyekeztünk előle elrakni, de a napokban egy porcukros zacskónak is nekiestek és mire észrevettük, össze vissza lyukadgatták már, volt pár ilyen dolog, meg sajnos a konyha össze van nyitva a nappalival ( sütésnél, főzésnél igyekeztünk őket berakni kalitkaba, másik szobába vinni)

A paradicsomot is gyanusitom, mert kaptak koktelparadicsomot a kertből és vhol írták, hogy fekélyt okozhat, utobbi időben sokx ettek parit is.

Tegnapelott meg szőlőmag akadt meg a torkán, nagyon furan tatogott, elmult neki, de vhogy onnan datalom a gyenguleset. Tegnap valóban mintha kevesebbet pottyantott volna. Lehetséges ez a bélelzáródás, amit írsz.

Hat ez most mar rejtély marad.

Két fiú madár volt egyébként, néha összeverekedtek, de csak enyhén, amúgy mindent együtt csináltak, párhuzamosan, egyszerre tollászkodtak, együtt repültek, együtt ültek a karnison, eszegettek.

Nem akartunk egy hím és nőstényt, mert ott tojások tudnak lenni.

Sokat foglalkozunk a megmaradt madárkánkkal, majd meglátjuk, hogy lesz mint lesz.

Előzmény: Nobody1 (4985)
Nobody1 Creative Commons License 2021.09.26 0 1 4985

:(((

 

Mérgezésre én nem gondolok, mert akkor a másik madár is beteg lenne. Valószínűbbnek tartom, hogy lenyelt valami emészthetetlen dolgot ami bélelzáródást okozott nála. (A hányás is erre utal.) Lehetett ez kis műanyag vagy akár papírdarab, egy gyöngyszem amit magnak vélt, cérna- szövetszál ami összegubancolódott benne, stb.

Szomorú, de a szabadon tartásnak lehetnek ilyen mellékhatásai... :(

Ti döntésetek, hogy hogyan tovább, de mivel a kis testű papagájok csoportosan élnek a természetben, így legalább kezdetben sokat kellene foglalkoznotok a megmaradt madárkával, hogy ne érezze hirtelen annyira egyedül magát. Segíthet az is ha a kedvenc ülőhelyéhez tesztek egy tükröt, így legalább lát "másik" madarat.

Ha végül Nálatok marad mindenképp javasolnám, hogy vegyetek neki egy (két) társat. Nem nagyon értek hozzá, de szerintem ellenkező nemű társ kellene az esetleges verekedés elkerülése miatt. (Már amennyiben ismert a "túlélő" neme.)

Előzmény: Zelemiri (4984)
Zelemiri Creative Commons License 2021.09.26 0 0 4984

Szegény kis  papagájunk  tegnap késő este eltávozott az égi madarakhoz.

Mindössze 1.5 évet töltött a családunkban, pedig bíztunk min. 10 évben. A másik madinknak ( lekopogom) nincs baja, csak nagyon hívja, keresi.

Nem tudjuk mi történhetett, delelott még minden rendben volt vele, repült sokat, evett, ivott, bár a szokásosnál többet aludt.

Este 6 kor viszont hànyt, kétszer is ( nem a felöklendezés volt)Utàna már rohamosan gyengült és pár óra alatt elment.

Jópár hónapja erősen nekirepült a függönyös ablaknak, akkor azt hittük vége, mert a lábai is szétszaladtak, de sikeresen rácáfolt és teljesen regenerálódott.

Most viszont nem tudjuk mi történt, vloszínű vmi permetszeres dolgot ehetett, amit ehetett szinte mindent szívesen fogyasztott - nagyon sok fajta zöldséget-gyümölcsöt evett mindig.

De mint sok papagáj állandóan rágta a könyveket, bútort szinte mindent, pedig sok csőrkoptato, termeszetes faág volt a kalitkajukba is.

Mondjuk a két madárka idejük nagy részét szabadon a házban töltötte, sokat repültek (kellett is utanuk takarítani rendesen)

Lehet, ha mindig kalitkaban vannak tovabb elt volna, nem tudom.

De így boldogabbak voltak, hogy szabadon mozoghattak a házban.

Nagy dilemma mi legyen a kis egyedul maradt baratjaval.

3 opcio: egyedul marad nekunk, elajandekozzuk (eladjuk), vagy újra társat kap.

Én hajlanék ez utóbbira, csak nagyon fájó hirtelen vmikor újra elveszíteni ilyen csodamadarat

Kertbe eltemettük szegénykét napraforgóval, kis sárga madarunkat.

 

Parovozik Creative Commons License 2021.09.07 0 0 4983

Rendben, majd máskor max.egyet, csak általánosan küldök.

Igen, hallottam róla, hogy az ültetett erdő nem olyan már, mint az eredeti, úgymond "ősfás"

Jobb mint a semmi persze, de az eredeti megőrzésére kellene törekedni, csakhát nem rentábilis gondolom az okosok szerint.

Az emberek az orrukig sem látnak, nemhogy a fáig vagy az erdőig.

Kína is ültet Mongólia felé erdőt, "cserébe" a tajgát irtja ...

Úgy hallottam Eus országok vettek Brazíliában erdőket, hogy azokat megőrizzék, állítólag.

Afrikában is ültetnek, de ott nagy gondok vannak, lesznek a gátrendszerrel.

 

Kétségkívül szép fotókat csinál a fotós, sose gondoltam volna, hogy ilyen önző emberke, nem semmi. Pedig neki kellene példát mutatni

 

Előzmény: Nobody1 (4982)
Nobody1 Creative Commons License 2021.09.07 0 2 4982

"olvastam több cikket erdőtelepítésekeről, majd holnap küldök."

 

Nekem ne küldj. Elég jól ismerem a témát...

Az erdőtelepítésekkel több bajom is van.

- Kevesebb mint amennyit kivág az emberiség.

- Mesterséges, általában szép sorba ültetett fák, amiknek az oxigén és faanyagtermelésen kívül szinte semmi más hasznuk nincs.

- Nem a cikkben is említett kihalóban lévő fa és növényfajokat telepítik, tehát azok változatlanul el fognak tűnni, magukkal rántva egy csomó fajspecifikus élőlényt amelyek más növényen nem élnek meg. illetve eltűnhet ezekkel a növényekkel egy csomó még fel nem fedezett gyógyhatású és egyéb anyag is.

 

Ezzel persze nem az erdőtelepítések ellen vagyok, hanem azt kellene elérni, hogy a jelenleg még meglévő ős, illetve ősi jellegű erdőket hagyják békén és a faigényeket a telepítettek kivágásával fedezzék...

 

A madárszínház kapcsán az én szemem inkább sír, mert  "saját bőrömön" ismerem a "világhírű fotósunk" ténykedéseit, ugyanis itt lakik pár km-re. Volt olyan, hogy májusban a madárfészkekkel teli, útszéli bokrost ledaráltatta erdészeti szárzúzóval 2 km hosszan mert neki kellett egy külön út, ugyanis nem ért rá az egysávos úton egy traktor után döcögni mikor az automata lessátraihoz (melyek kameráit otthon a kandalló elől karosszékben ülve laptopról vezérel) valamiért évente vagy háromszor ki akar menni. Mindezt nemzeti parki segítséggel, védett területen!

Itt már egész filmstúdiója üzemel a tavon...

Persze a médiában tud mesélni, hogy ő milyen nagy természetvédő és mennyit küzd és szenved, ázik-fázik 1-1 fotó elkészítéséért... :(

Előzmény: Parovozik (4981)
Parovozik Creative Commons License 2021.09.06 0 1 4981

A köpönyeg jó sok természettel foglalkozó cikket hoz.

Jópárat már olvastam tőlük, ezt még nem.

Hát nem szívderítő, de múltkor olvastam több cikket erdőtelepítésekeről, majd holnap küldök.

 

A madárszínházasat olvastam, egyik szemem sírt, másik nevetett, mert amennyire hasznos, ismeretterjesztő, annyira káros is ott az építkezés...

 

Előzmény: Nobody1 (4979)
Nobody1 Creative Commons License 2021.09.06 0 1 4979
Parovozik Creative Commons License 2021.08.30 0 0 4978

https://index.hu/belfold/2021/08/30/mereg-idegmereg-madarak-veszelyes-mergezes/

 

Ez még a turai hír, de úgy tűnik máshol is mérgeztek ragadozómadarakat :(

Nem negatívumoskodás miatt linkeltem, csak járjunk nyitott szemmel.

Vigyázzunk madarainkra!!!

 

 

Parovozik Creative Commons License 2021.08.26 0 0 4977

Akkor kárpótlásul kapsz egy szösszenetet (bár gyanítom ez sem fog tetszeni XD) De esetleg más módját is meg lehet találni a természet védelemnek.

 

Van nekem két mad- aram

Ha mindkettő bekattan

Össze-vissza repkednek

Magot, könyvet megesznek

A két kis papesz nagyon cuki

Nincsen tőlük sose nyugi

Gazdájuk is megőrül

S hagy egy verset örökül

Ímhol van a magyar badar

Ha a madàr bogarat fal

Nincsen azzal semmi baj

Ha az ember bogaras

Akkor anyám borogass!

 

(Esti mese helyett volt)

 

Amúgy sok mad-ár van, hol is, Portugáliában? Ott leküzdötték az erdőtüzeket?

 

 

 

 

Előzmény: Torlonia Pyrandus (4976)
Torlonia Pyrandus Creative Commons License 2021.08.26 0 0 4976

Ültetnék, de még erkélyem sincs.

Más: a "madár" szó a legutóbbi időkig ismeretlen eredetűnek volt jelölve. Pár éve az "-ár" végződés (mint a "bogár" esetében is) magyarázatot hozott.

Parovozik Creative Commons License 2021.08.26 0 0 4975

Most ültessünk madárbarát bogyós terméseket

 

https://kert.tv/madarbarat-bogyos-novenyek-ultetese/

Parovozik Creative Commons License 2021.08.24 0 0 4974

Nagyon invazív papagáj :))) ( csakis bentre a házba, esetleg röpdébe)

Birb- He throw (nimfa)

 

https://m.youtube.com/watch?v=bFvqf8Z13PU

Zelemiri Creative Commons License 2021.08.21 0 0 4973

Hogy jót is írjak

 

https://m.hvg.hu/zhvg/20210104_ev_madara_ciganycsuk_madartani_egyesulet

 

Persze bármelyik jelölt madárka szimpatikus és rájuk mindenki szívesen szavaz :)

 

Kis picike töretlenül reménykedő madár :)

A természet optimista 

Előzmény: Zelemiri (4972)
Zelemiri Creative Commons License 2021.08.21 0 0 4972

Kiváltunk és helyünket nem találjuk. (erősebbtől eltekintettem)

 

Szegény Madàch nem tudom sejtette e, nem akármilyen "fejlődés" következik be.

 

Turán is brutál, amit leműveltek a ragadozómadarakkal...

 

Előzmény: yüz karasi (4970)
Zelemiri Creative Commons License 2021.08.21 0 0 4971

Köszi az érdekes választ:)

Előzmény: Nobody1 (4969)
yüz karasi Creative Commons License 2021.08.21 0 1 4970

 A természetes folyamatokba történő mindenfajta beavatkozást rendkívül károsnak tartok.

Az ember kapzsiságtól vezérelve, elbizakodottságában folyamatosan "belepiszkál" a természetbe, de ebből még soha nem sikerült "jól kijönni".:-(

Ha nem avatkozott volna bele a "teremtésbe" mindenből pontosan annyi lenne, amennyire szükség van.

 

Madách: Az ember tragédiája,,,

"Az ember ezt, ha egykor ellesiVegykonyhájában szintén megteszi. -

Te nagy konyhádba helyzéd embered,
S elnézed néki, hogy kontárkodik,
Kotyvaszt s magát istennek képzeli." :-(

 

Előzmény: Zelemiri (4968)
Nobody1 Creative Commons License 2021.08.20 0 2 4969

Szajkó és a varjúfélék, rigók, poszáták most eleve keveset isznak mert a vízszükségletüket általában fedezi az elfogyasztott rengeteg bogyós gyümölcs leve, hisz nekik ebben az évszakban az a fő táplálékuk.

Minden növény vagy állat betelepítése veszélyes és kérdéses. Én személy szerint nem vagyok híve ennek, hogy a parlagfüvet ilyen módszerrel csökkentsük, de nem a mi véleményünk fog úgysem dönteni...

A sok erdőtűz biztosan sok madáréletet követel. Elpusztulnak a kései fészekaljak, füstmérgezésben leszédülnek az öreg madarak, vonuláskor nem találnak a nagy felégett területeken búvóhelyet, kaját. Sajnos ez ellen sem tudunk mit tenni.

A tűzijátékot én is utálom. Bőven elég lenne 20 évente, hogy aki akarja láthassa. Viszont állítólag jó pénzt hoz az idegenforgalma - legalábbis ezzel indokolják...

Szúnyog témában akkor szerencsések vagytok, mert itt kb 2 hónapig este-reggel nem lehetett semmit sem csinálni tőlük. Mire bezártam az ajtót már legalább 5-6 volt a kezemen. Nem túlzok! Ráadásul a mostanában árult szúnyogriasztók is csak max fél óráig tartották távol őket. Pedig felénk eső sem volt már 2 hónapja és csak most kezd elviselhetőre csökkenni a szúnyoglétszám...

Előzmény: Zelemiri (4968)
Zelemiri Creative Commons License 2021.08.20 0 0 4968

Köszönöm a választ, akkor apámat is kicsit megnyugtatom, mert a kertjükben lévő itatótálkákat nem nagyon látogatják mostanában a gerlék, szajkók, rigók (ezeket sorolta), lehet kora reggel járnak, azért nem látják őket a szüleim.

Meg nálunk is a feketerigók nem nagyon turkálják a kertet, elképzelhető, hogy hajnalban járnak.

Olyan sok erdőtűz volt mostanában szerte a világon, remélem a költöző madarak azért megtalálják előző kis lakjukat hellyel közzel.

 

Mit szólsz hozzá ( a rádióban hallottam), hogy a parlagfű ellen vmi nem "őshonos" bogárral kisérletezgetnek (laborban szaporitjak), azt remelve, hogy harmadaval csökkentik a parlagfu pollenszorasat.

Most nézik, más növényt nem e rágcsal véletlenül.

Sztem nem biztos, hogy jo ötlet.

Őszintén szólva nem tetszik au sem, hogy szunyogot is irtottak ( légi és földi), holott nem is volt szunxog ( a dongok nagy része eltűnt utána)

Nem írok most talán túl pozitívan, de a tüzijátékot sem komálom annyira ( nemcsak a kutyak, macskak félnek tőle, de a madarak is)

Nagyon meleg is volt ez a nyár, tűzforró, szép a tüzijáték meg ünnepélyes, de nem biztos, hogy kéne, vagy csak minimálisan.

Igazából, csak hangosan morfondírozok ezeken a dolgokon...

 

Az év madara a cigànycsuk lett :)

Előzmény: Nobody1 (4967)
Nobody1 Creative Commons License 2021.08.20 0 2 4967

Valóban csendesebbek ilyenkor már a madarak. A tavaszi udvarlásnak sőt a pótköltéseknek is vége, nincs okuk tovább énekelni. Az éneklés náluk az udvarlás és a terület (revír) határok kijelölésének "eszköze" és nem a mi szórakoztatásunk miatt van... :)

Ilyenkor már javában a "zabálással" vannak elfoglalva, azaz feltöltik a zsírtartalékaikat (néha majdnem dupla súlyúra híznak) és közben vonulnak dél felé.

Az elmúlt hetek nagy hősége sem kedvezett a "madárdalnak". Leginkább kora hajnalban lehetett hallani madárhangokat de akkor sem sokat...

Előzmény: Zelemiri (4966)
Zelemiri Creative Commons License 2021.08.20 0 0 4966

Mármint ez jellemző lehet augusztusban a madarakkal kapcs.?

Gyerkőc azt mondta elmúlt években is ezt vette észre, nem tudom.

Előzmény: Zelemiri (4965)
Zelemiri Creative Commons License 2021.08.20 0 0 4965

Lehet, hogy kicsit gügyeséget kérdezek, de úgy veszem észre kevesebb madár latogatja a kertünket és vhogy kevesebb is a csiripelés, madárének.

Apam ugyanezt kérdezte tőlem, - nade hova tűntek a madarak? a szüleim a kertvaros másik végében laknak.

A kisebbik gyerek meg azt mondta minden évben ezt figyeli meg.

Szval most nincs udvarlasi fázis? Jobban elbújnak a lombok közt, vagy mi lehet vajon?

Uborkaszezonuk van?

Zelemiri Creative Commons License 2021.08.17 0 0 4964

Jól hangzik. Kisfiad örökölte Tőled a természetszeretet :)

Biztosan csodás lehetett az arborétum!!!

Előzmény: MAN10 (4963)
MAN10 Creative Commons License 2021.08.17 0 1 4963

Próbálkozunk, hogy szép legyen, de lehet még mit alakítani. Most épp egy kis területet akarok elkeríteni 2db ékszerteknősnek, amit a kisfiam kapott tesóméktól, mert kinőtték az akváriumot a hatodikon... 🙂. Ma voltunk Zircen az arborétumban. Hát gyönyörű! Láttam egy csomó odút kirakva, meg valószínűleg hollóhangot hallottam, látni sajnos nem sikerült. 

Előzmény: Zelemiri (4962)
Zelemiri Creative Commons License 2021.08.17 0 0 4962

Örülök! 

Biztosan szép kertetek van! Remélem sok madár fészkel nálatok továbbra is!

Valószínűleg ültetünk pár almafàt és egy kanadai juharfát a többi mellé :)

Előzmény: MAN10 (4961)
MAN10 Creative Commons License 2021.08.16 0 1 4961

Szia. Tetszett a manónak is. 🙂 Összecsavaroztam a két felét, hogy ne csavarodjon el a száradás közben, mert természetesen nyers a fa.

Nekem nem nagy udvaron van, mint már írtam. Az előkertben van egy fenyő, ami 2016 van a karácsonyfánk volt, mostanára gyönyörű terebélyes, és kB. 4méter magas. Van még orgonabokor is,meg két tuja, de azok méteresek csak. Hátul volt egy almafa, amikor a házat vettem, arra akasztottam az odút, amiben költöttek a cinkék. Ültettem szegény apámmal egy sárgabarackfát, amire nagyon figyelek. Ültettem 4 éve egy diófát is, ami akkor ujjnyi vastag volt, meg embermagasságú. Most combvastagságú, és kB 6 méter magas. Van még két vadonkelt meggyfa is, azokat alakítgatom a helyhez. 

Előzmény: Zelemiri (4960)
Zelemiri Creative Commons License 2021.08.15 0 0 4960

Sztem fog tetszeni a madaraknak :)

Kisfiad mit szólt hozzá?, milyen ügyes apa

Ősszel ültetünk pár fát a kertbe, úgy tervezzük, mert kicsit árnyasabb lesz így, madaraknak is jó lesz.

Most van 3 diófánk - fakopáncsok látogatják (van amelyik utcafronton)egy szeder, egy kis szilva, egy kicsi meggy, egy birs, meg egy körte., kert széleken sok tuja.(a fákat még előző tulaj ültette)

Talán 3 almafát lenne érdemes ültetni. Lehet vmilyen más, nem gyümölcs fa is kéne, ami nem nő óriásira, de árnyat ad

Nálatok milyen fák vannak a kertben?

Előzmény: MAN10 (4959)
MAN10 Creative Commons License 2021.08.11 0 1 4959

Ez a kép az első oldala belülről nézve. Volt rajta egy ágcsonk, ott lett a bejárat. Szinte csak ki kellett ütni, így kívülről sem kérek, hanem természetes alakú. Remélem, fog tetszeni a madaraknak! 

MAN10 Creative Commons License 2021.08.11 0 1 4958

 

Levágtam kB 40 cm-re, hosszában kettévágtam, és kiszedtem a belsejét mindkét félnek. Majd átfúrom, és menetes szárral alul-felül összecsavarozom, kap még egy ferde tetőt, és kész. 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!