No miután a topickezdés napja óta itt lebzselek, itt volt az ideje hogy egy beújítsak egy saját Alfát (eddig "a családban van egy" alibivel voltam itt). Akkor meg már illik letenni a névjegyet.
Szóval a paraméterek:
Alfa-Romeo Alfetta GT 2000L
Évjárat: 1977-78
Szín: fekete (útban a lakatos- és fényezőműhely felé)
Teljesítmény: >130 LE
Extrák: Majdnem az összes ablak nyílik. Két cserélhető váltógomb (ha az egyik a kezedben maradna). Állítható magasságú vezetőülés, amely azonban hosszirányban nem állítható. Rossz gyújtógyertyák az ülés alatt. Csomagtartózár (a kesztyűtartóban). Lökhárító (helye).
Feeling: hatalmas!
Családi felháborodás: elképzelhető. :)
(Special thanks to GTV-s)
Más: fargo, az a szerencsétlen megzúzott GTV nem tudod ott áll-e még? Annyira nem vagyok ott ismerős, esetleg egy utcanévvel megdobnál?
Al-fan.
Szerintem ekkora eltérést semmiképpen sem okozhaz,
4000-nél kb. 140-nel kéne mennie. Az még érdekes lehet- na nem azért hogy kipróbáld- hogy a végsebességhez mekkora fordulatszám tartozik, ill ha elérted a max.fordulatot 5.-ben mit mutat a sebesség mérőd. Nem ijesztegetés képpen mondom de a nagybátyámnak XR2i Fiesta-ja volt és hasonló jelenség volt tapasztalható. 160 fölé nem akart vánszorogni a mutató és késöbb ez fokozódott mégpedig úgy hogy percekbe tellet mire visszaállt nullára.
Ki kellett cserélni az egész műszeregységet.
Üdv.
Alfino :
Cross - Box:407-2566 A Bökényföldi úton vannak kint Mátyásföldön.
JOE 155:
Most ugyan téli gumi van rajta , ami 185/65 -ös a gyári 185/60 helyett. Ez okozhat ilyen eltérést ?
Természetesen 5. -ben gondoltam. Azért megnézem mégegyszer hazafelé.
alfino:
ATC: 1163 - Batsányi j. utca 18
Telefon: 403-4772
Joe 155:
A Megalarm "Superchips" nevű cuccot árul, ami nem igazi, mert elôregyártott chipet raknak be a kocsiba, azaz elvész az egyedileg programozott elektronikában rejlô elôny. Így érthetô, hogy kisebb teljesítményt hoznak, mint az ATC, ahol a kocsit padon próbálva készítik hozzá a chipet.
Mellesleg a turbos autók teljesítmény-növelésének szinte csak az üzemanyagellátó rendszer kapacitása, a motor alkatrészeinek mechanikai tűrôképessége (hengerfejtömítés, hajtókarok, dugók, stb.) szab határt. Ha nem félted a motorodat, akár 100 százalékkal is meg lehet emelni a teljesítményt. Persze kérdéses, hogy ezt a hatalmas igénybevételt bírja-e a váltó, a kuplung, az AC pumpa, a hengerfej. A turbot nem nagyon kell félteni, nagyon túl van méretezve, ha rendesen kap olajat és nem sütik meg, az bírni fogja.
Ha kész lesz a kocsi, felrakom a teljesítmény- és nyomatékgörbéket...
Fargo.
Most néztem meg az egyik tuning cég oldalát, és hát önmaguknak is ellentmondanak a szám szerű adatok. Pl.: Úgy kezdi, hogy szívómotornál 10-15%teljesítmény többlet várható, a turboknál kb. 40%.
Namármost, a T5 210 LE + 40% az= 297 vagyis amit mondasz a kb 300 paci meg is van. Ezek után simán lehoz egy táblázatot , és leirja hogy a T5 250 LE-s a T5-R 260 LE- lesz, a beavatkozás után. De az Alfa 155 Q4 190 LE-ből is csak 210 lesz a táblázat szerint, pedig a +40% nál az is 266 LE. Akkor pedig valaki hazudik.
Aki nem hiszi járjon utána! ( www.megalarm.hu)
Üdv.
Fargo.
Most néztem meg az egyik tuning cég oldalát, és hát önmaguknak is ellentmondanak a szám szerű adatok. Pl.: Úgy kezdi, hogy szívómotornál 10-15%teljesítmény többlet várható, a turboknál kb. 40%.
Namármost, a T5 210 LE + 40% az= 297 vagyis amit mondasz a kb 300 paci meg is van. Ezek után simán lehoz egy táblázatot , és leirja hogy a T5 250 LE-s a T5-R 260 LE- lesz, a beavatkozás után. De az Alfa 155 Q4 190 LE-ből is csak 210 lesz a táblázat szerint, pedig a +40% nál az is 266 LE. Akkor pedig valaki hazudik.
Aki nem hiszi járjon utána! ( www.megalarm.hu)
Üdv.
fargo!
Biztosan megy az 50%, de akkor már bele kell piszkálni a turboba is, nem? En olyat még nem hallottam, mondjuk ez nem jelent semmit, hogy tisztán chippel ekkora teljesítménynövekedést produkáltak volna. Meg azt is hallottam, hogy a chip-tuning csak egy vezérműtengely cserével együtt az igazi.
fargo!
Biztosan megy az 50%, de akkor már bele kell piszkálni a turboba is, nem? En olyat még nem hallottam, mondjuk ez nem jelent semmit, hogy tisztán chippel ekkora teljesítménynövekedést produkáltak volna. Meg azt is hallottam, hogy a chip-tuning csak egy vezérműtengely cserével együtt az igazi.
50 százalék simán elmegy, sôt több is. Ismerek egy fekete 360 lovas kombit, automata váltóval. Egyszer "szerepelt" vele a tulaj, álló helyben nyomott egy padlót, a kerekek elkezdtek füstölve kaparni, majd az automata felváltott 2-be, és csak ekkor indult el a kocsi.
Volt egy 460-as turbom is, az a végén 180 lóerô volt (gyárilag 120), én több mint egy évig jártam vele így, a srác aki megvette, fél éve használja, és nincs vele különösebb gond...
Elsô keréken nem mindig simán megy át a 210 paci sem, kiváncsi leszek a 300-ra.
Al-fan.
120-nál 4000-t ? Az nem igaz ! Vagy a fordulatszám mérő nem jó vagy a km. óra. Ja gondolom 5.ben értetted? A 4 gangos ladák nem forogtak 120 nál 4000-t. Nekem 5. ben 120 hoz 3400/min tartozik.
Üdv.
Alfino :
Ha még nem lenne felvéve az "adatbázisodba" javaslom esetleg a Cross-Boxot is. Nem mondom, hogy a legolcsóbb, mert csak komoly cuccokkal dolgoznak, de azért egy összehasonlításnyit mindenképpen megér. Érteni mindenképpen értenek hozzá...
Más : hétvégén az autópiacon egy Alfás sráccal beszélgetve meglepodve hallottam, hogy a 145 1.6 TS ben 120 nál 3500 -at forog a fotengely. No, az enyémben majd'4000 -et. Van erre vonatkozó tapasztalata valakinek ?
Ja, nekem 850 T5 van, a kisebbik 2 literes motorral. Az enyém gyárilag 210 LE, de egy hónappal késôbb ugyanez a motor már 225 LE-t teljesített, és szintén ugyanez a moci megy a 850R-ben is, átprogramozott elektronikával, 240 LE-vel. A 850 T5R (nem a 850R), az a T5 sportfutóművelés nagyobb kerekekkel szerelt változata.
Igen, csütörtökön megyek, bár még lehet, hogy kútba esik a dolog, bejelentkezett hozzám valaki, úgyhogy elôfordulhat, hogy jövô hétre halasztok. De ha minden jól megy, holnap egy órakor adom le a kocsit és négy körül már 300 lóerôvel zingetek haza :-)))
Fargo.
T5, vagy T5R? Végül is részletkérdés, mind a kettő vaddisznó. És csütörtökön mész is?
Megírhatnád! Igaz emiatt a hétvégi kiruccanásom miatt csütörtök du.-tól vasárnap estg nélkülöznöm kell eme nemes topicot, de remélem nem fogom megbánni.
Üdv.
fargo!
Ugye Neked van a T5 Volvod? Az már magában is vaddisznó, csáp-tuninggal meg főleg! Ha megejtetted a dolgot, megírhatnád! (igaz, hogy ez Alfa topic, de nem baj)
Fargo.
Nekem szerencsére nem szól a dolgaimba az anyósom, igaz egyszer már megautóztattam, volt is mindenféle baja, azóta nem nagyon erölteti a közös kocsikázást. Egy pár tízezres tételt még az asszony is el képes viselni, igaz hogy nem veri a seggét a földhöz örömében, de ez az Ő baja!
Fél milla viszont már az a kategória amit bizony nem viselne el, főleg azért mert " minek gyorsabban menni" haszontalan dolognak tartja. 160 fölött egyébként is mindig dumál, bár van amikor hiába.
Larini.
A péntek idő közben realitássá vált, tuti hogy megyek, remélem az ATC.-nél is tudnak fogadni.
Majd felhívom őket ma, és utána dumálunk.
Üdv.
Joe 155!
Drukkolok, amint tudsz vmit. írjál vagy hívj a jól bejáratott mobil kommunikációs csatornán!
fargo!
Na az sem rossz, amit leírsz! De nálunk ez úgy működik, hogy megbeszéltük: mivel a feleségem nem egy autó-őrült -nem ért hozzá, csak az a lényeg, hogy szép (szerintünk), télen jó meleg, nyáron nem sül bele és mindig menetkész-, nem szól bele mikor, mennyit költök rá. Így nem kell egy sportkipu, vagy egy csáp-tuning létjogosultságát megmagyaráznom. Bár a futóműtuningtól félek, mert "az már nagyon kemény és ráz" (itt labdába sem rughat az a tipikusan férfi érv, hogy: viszont 120 téphetek fel a budai oldalon a Lágymányosira), de majd csak megoldom vhogy!
Aha, ez a házisárkány érzés ismerôs. Nekem az anyósom tesz folyamatosan keresztbe, mióta vettem egy jobb kocsit (ami nagyobb és szebb, mint az övé). Tök ciki, mert teljes erôbôl nekem akart esni a bestia, de én félre álltam, és akkorát koppant a falon (persze képletesen értve), hogy azóta az egész rokonság rajta kacag. Ostoba hárpia.
Az efféle gondok kezelésére a határozott fellépés a legjobb ellenszer. ("Konyhabútort akarsz, drágám? Leteszed az árát az asztalra, oszt mehetünk is megvenni. Ja, hogy én tegyem le?!")
Az anyós ellen, csak miheztartás végett, még a kezdetek kezdetén a hozzávágott kisszék a legjobb ellenszer -- legalábbis volt egy rokon, egy igen bölcs ember, akinek ez bejött ;-) De esetleg elviheted egy körre az Alfáddal a városba, esetleg a visegrádi szerpentinre, hogy szokja a kiképzést...
GTV-s.
Baromira irigyellek, hogy megteheted a gépeddel amiket leírtál. Én sajna nehezebb helyzetben vagyok, mivel a házisárkányom nehezen viseli el ha az autómra költök, mivel " nagyobb ház kell, ruha kell,konyhabútor" meg ilyenekkel ostromoz.
Gondolom neked ilyen gondod nincs, vagy jól le tudod kezelni. De szeretem olvasni a technikai jellegű írásaidat, megtudhatom belőle hogy nagyjából milyen lehetőségeim lennének.
Üdv.
TOM314, VMax!
Kipufogó ügyben nagyon tudom ajánlani a GTV-s által már említett Kipufogóklinikát! (tel.:06 1 3838055) Szerinten korrekten dolgoznak, és nem is drágán. Vannak saját gyártmányaik is, de forgalmaznak Remust, és Supersprintet is.
A Magnumról csak annyit: voltam náluk, valami kerti sufniban végzik áldásos tevékenységüket, a feltett kérdésekre sem tudott a csóka normális választ adni, ugy hogy én aképp döntöttem: nem megyek oda többször. Csupán úgy éreztem, hogy nincsenek arra megfelelően felkészülve, hogy ilyen dolgokkal foglalkozzanak.
Larini, Joe 155:
A teljes motortuningom 500E alatt lesz (pontos árat még nem tudok, de nem is mondhatom meg), ebben benne van a 2,5-ről 2,8 átalakítás, hengerfej, szelepek, főtengely, lendkerék. Új gyári (164 QV) dugókkal. A kipuf. már adott, a 4 dobos rendszerem került a Klinikán 83000 Ft.-ba, egy délután alatt legyártották. A motor szabadidőben készül, november vége óta (ja, könnyű annak, akinek van tartalék motorja), márciusra lesz kész, amikor vizsgáztatni kell. Aztán következik a gyújtás, motorvezérlés, ha a 3.0 ECU nem lenne elég. Szűrőt a már anyiszor idézett barátomnál érdemes megkérdezni, (Ital-Auto lásd lejjebb), rugót az RR Racingnél (Alfaklub tagoknak -10%), gátlót a Kárászi cégnél: sárga Koni. Nekik van kapcsolatuk rugókovácsal, oda is érdemes elnézi a gyári rugó összenyomása, ergo keményítés és ültetés ügyében. Kérdezz rá az Ital-Autónál, nincs-e ötlete más változat rugójára kicserélni. Kipufogó ügyben is tudnak segíteni, van címük, ahol a custom made kipufogót elkészítik hozzáértéssel.
Tom 314: Ital-Auto, hetente járnak Olaszba alkatrészért, amit kedd délig megrendelsz (némi előleggel) csütörtökreitt van, bontott is.
Off
Ismerősöm az Ital-Auto-ból a Domokos Csaba, de nem ezért ajánlom, mióta megismertem, tényleg soha nem megyek máshova vásárolni, annyival jobb árakat kapok.
On De hosszú lett...