(elolvastam az összes recepteteket, sűrűn nyeldesve megfogadtam, érési sorrendben végigcsinálom az egészet! :) )
Nem cukormentes ugyan, de fantasztikusan finom ez az eperdzsem. A másik változata, amikor súltek mellé is ehető, ha néhány chilipaprikát aprítunk az eper közé. Talán két-három éve olvastam a Nők Lapjában. Stahl Judit receptje. A honlapján is megtalálható.
25 deka eper
25 deka cukor
Azzal kezdem, hogy elomelegítem a sütomet 180 C-ra (gázsütonél ez 4-es fokozat)
Aztán megmosom és kicsumázom az epreket, majd mindegyik szemet félbevágom.
Eloszedek egy 38 cm x 30 cm-es tepsit és úgy, hogy kicsit túllógjon a szélein, belefektetek egy jó nagy darab sütopapírt. Sacc per kábé alapon elfelezem képzeletben a tepsi befogadóképességét és az egyik felébe beleszórom az eperdarabokat, a másik felébe pedig beleöntöm a cukrot. Beteszem a sütobe és 25 percig sütöm.
Utána kiveszem a tepsit a sütobol, óvatosan megfogam a sütopapírt a sarkainál, hogy egy határozott mozdulattal felemelve belezuttyanstam egy mélyebb tálba a forró, sült epret meg a néhány helyen már karamellesre olvadt cukrot. Néhány percig egy fakállal kevergetem a dzsemet, hogy a sült eper melegétol puhára olvadjon a karamelles cukor.
Ezt a dzsemet én általában a hutomben tartom, ahol több hétig is elállna, de mit ne mondjak, gyorsan elfogy. De tisztára mosott üvegben, csipet tartósítószerrel a tetején, majd alaposan lefóliázva és újságpapírba csomagolva, hogy minél lassabban huljön ki, díszeleghetne aztán a kamrapolcon is.
3 deci lesz belole.
Hát nem éppen cukor nélküli, de mézzel is nagyon finomakat lehet csinálni, frissen, főzés nélkül, de hűtve és nem sokáig lehet eltartani csak. Úgy kell, hogy a megtisztított gyümölcsöt ízlés szerinti mennyiségű mézzel jó alaposan össze kell turmixolni, aztán mehet is az üvegbe és a hűtőbe. Ínyencek fűszert is tehetnek hozzá, pl. friss citromfűágat, de azt nem turmixolni, a kész szószba, kicsit megnyomorgatva, hadd eressze ki a zamatát. Én eperből, málnából és a rokonaimból (ribizliből) próbáltam, nem volt ideje megromlani... Akit a magok zavarnak, az se keseredjen el, csak várjon türelmesen, ugyanis lesüllyednek azok az edény aljára. :)
ribizli
olyan lekvárreceptet tudtok-e, ami cukor nélkül készül? ez is különleges a maga nemében :) szeretnék főzni epreset, sárgabarackot, ki tudja még, mit...
Ez a szép nevű "Szép Heléna" (Belle Héléne) például körtéből, csokoládéból és narancsból készül (és persze cukorból). Mit ki nem találnak a (régóta) kapitalisták! :-o :-)
> Csokis meggylekvárt evett már valaki?
> Hogyan kell csinálni?
En iden hallottam, Feketeerdo-lekvar neven. Az alabbi recept alapjan csinaltam is egy kisebb mennyiseget, nagggyon finom lett. :-)
Hozzavalok: 1 kg magozott meggy, 10 dkg et tortabevono csoki felolvasztva, 0,5 dl cseresznyepalinka, 50 dkg cukor, 1 tasak Zselefix, vagy Quittin v. mas zselesito szer.
A megmosott, kimagozott meggyet enyhen turmixoljuk, hozzaadjuk az olvasztott csokoladet es a palinkat. A cukrot a zselesitovel elkeverjuk es a gyumolcskeverekhez adjuk. Az elegyet kevergetve nagy langon felforraljuk, majd allando kevergetes mellett legalabb harom percig forrni hagyjuk. A tuzrol levesszuk, uvegekbe toltjuk es jol lezarjuk.
Cserebe nincs otletetek arra, hogy a ringlot mivel lehetne parositani? Egy csomo termett iden, nagyon finom, de ha megcsinalom lekvarnak, valahogy eltunik az aromaja.
A karácsonyfa narancsából, almájából, és végszügségben a szaloncukrából is lehet lekvárt főzni. (a híresztelsekkel ellentétben a csillagszóró nem, de bizonyos feltétekkel a gyartya alkalmas lehet.)
A tűlevélből pálinkát lehet főzni, a gyantából pedig ragacsot.
A szomszédunk fia németországban dolgozik és a családnál ahol lakik fenyőből készítettek lekvárt. Melyik fenyő alkalmas erre, és melyik része a fenyőnek? tűlevél? toboz?
Határozottan ehető - bár szerintem inkább süteménybe való, ugyanis rágható, édes és szegfűszeges íze van, dióíze nincs. Ha még egyszer rászánom magam, akkor talán teszek a levébe dióaromát...
Ha egyszer jössz Pestre és ezt előre elárulod itt (vagy ha én előfordulok felétek) akkor kapsz belőle egy kis üveggel, ahogy ígértem.
Vasárnap megcsináltam a zölddióbefőttet. Közben volt olyan hullám, hogy az egészet kivágom inkább a francba, a mosogatóval együtt persze. És veszek inkább egy újat - mármint mosogatót, ugyanis az enyém (eredetileg, de küzdelmek árán újra) fehér, zománcozott.
Hogy jó lett-e azt nemtudom, mert még a fotelben pihennek, dunyha alatt. Talán holnap összeszedem a bátorságomat és kiteszem a spájzba, de kóstolni még nem merek.
Még gyermekkoromban ettem sombefőttet húsvéti locsolások alkalmával. Azóta sem láttam sehol, kapni nem lehet. Ha valaki lát piacon, vagy akárhol szóljon! Hmm, isteni finom volt! :o)
Ezen a lé dolgon én is csodálkoztam,de meglepö módon müködik.A második adagnál kellett alkalmazni,három órája rotyogott,mikor került rá lé és valóban sürüsödött.A fekete léböl kell eltenni és azt kell rátölteni,ha szükséges,nem sima vízböl:-))))
Ezesetben azt javasolnám,hogy ha könnyen átmegy a dión a kötötü,akkor jó:-))))
Zölddiót meg kell hámozni.Felönteni annyi vízzel,amennyi ellepi és fözni vadul,amíg szét nem lehet nyomni.Ekkor le kell szürni(a levét még nem kell eldobni),megmérni,és a diónak megfelelö mennyiségü cukorral szirupot kell fözni,belerakni a diót,összetörni és addig kell fözni,amíg be nem sürüsödik.Ha nem akar,akkor lehet hozzátenni az eredeti fözöléböl,amíg nem lesz sürü.A többi olyan,mint bármelyik lekvárnál.
Bele kell húzni,mert kb június végéig szedhetö a zölddió,ha kötötüvel át lehet bökni,akkor jó még.