Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Sziasztok,
A Deffense News-ban olvastam egy érdekes cikket a Merkava harckocsik gyártási volumenéről, ami elég elgondolkoztató volt.
Íme pár adat a cikkből:
A Merkava gyár két-műszakban évente 300 harckocsit volt képes előállítani, vagy egy műszakos év alatt 180 darabot. A gyártást 1976-ban kezdték meg, az első harckocsi 1978 októberében érkezett az Izraeli Hadseregbe. Később, a csökkenő költségvetési keretek miatt ez az ütem egy harckocsi ezred azaz 110 db per éves ütemre csökkent, amit a RENK 304 típusú sebességváltók gyártási üteméből visszakövetkeztetve 2003-ig tartottak is. (ezek a sebességváltók erőátviteli egységek kerültek az MK-2 és MK-3 harckocsikba beépítésre)
A kezdetekben 4000 fős munkáscsapat dolgozott a gyárban, ami jelenleg 3000 fősre csökkent, és így évente 70 MK-4 harckocsit gyártanak.
Összességében mintegy 1950 és 2750 közötti Merkava harckocsi lett átadva az Izraeli Hadseregnek, mely elég volt 54-75 harckocsi zászlóalj felállítására. Egy MK-4 harckocsi jelenlegi ára 3,8 millaUSD, amivel szerintük a legköltséghatékonyabb harckocsi a világon.
Íme pár kép arról, hogy az igazi fanatikus tankosok milyen kocsikkal, vagy mocikkal járnak. A cég bármilyen kocsit képes átalakítani a Suzuki Samuraitól egészen a legnagyobb terepjárókig, kb. 40 e USD-ért. :o))))
Van egy hazai kezdeményezés is, ami azért nem annyira kifinomult, de biztosan olcsóbb mint a fenti cuccok.
A "Leichtraktor" név takarhat akát harckocsit is. Mivel a békeszerződés miatt elvileg ugye tilos volt a németeknek HK-t gyártani. ezért ilyen kódnéven futhattak a korai HK-fejlesztések. Bár '35-ben nem tudom mennyire volt aktuális a titkolózás...
Ezen a linken van egy Rheinmetal-féle "Leichttraktor" de annak tök más a futóműve.
Német gépet ilyen futóművel még én sem láttam, azért tippeltem britre. :-)
Azt elfelejtettem az előbb hozzátenni, hogy a korrekt választ sajnos én sem tudom. Minden esetre ott, ahol eredetileg találtam ezt írják: "I think it's a"Leichttraktor"(Prototype) from Rheinmetal, buildt about 1935"
Tehát úgy gondolja valaki, hogy a Rheinmetal cégnél 1935-ben "Könnyű vontató" néven készült lánctalpas eszköz prototípusa látható a képen. Azt azonban meg kell mondjam, hogy ilyen futóművel nem tudok sorozatban készült német páncélosról.
az "agyuloveg" meg "tarackloveg" pedig valami nehai terminologiai vagy terminologiatortenelmi magyarazat okan remlik, mint kifejezes-kb. 30 evvel ezelottrol...... vissza gunyolodas nelkul.....
Nekem sajna nincs meg a szóban forgó könyv, de megpróbálom halványuló emlékezetemből előásani a dolgokat. Sorry, ha néhol összekeverném a fantáziámat az emlékezetemmel :o)))
Az űrméret témájában tudtommal is 20 mm a határ, tehát e fölött nevezzük ágyúnak a fegyvert.
- Ágyú: kaliberhosszúsága (tehát az űrméret és a csőhossz aránya) 30...50-szeres, alkalmazása alsó szögcsoportban, (tehát 45 fok alatt) történik;
- Tarack: kaliberhosszúsága 15-25-szörös, alsó és felső szögcsoportban egyaránt tüzelhet;
- Tarackágyú: átmenet a tarack és az ágyú között, kaliberhosszúsága 25-40-szeres, alsó és felső szögcsoportban egyaránt tüzelhet;
- Mozsár: kaliberhosszúsága 10-15-szörös, felső szögcsoportban tüzel, tehát 45 fok fölött.
Valamennyi löveg lehet sima, vagy huzagolt csövű.
Egyebet nem tudok mondani... Szükség esetén, remélem, valamelyik "rokon" topikból átlátogató tüzér kartársak pontosítják a dolgokat.
A magyar terminológia a csőhossz ill. az ürméret viszonyán és a cső maximális emelkedése alapján osztályoz , kisebb nagyobb kiegészítésekkel .
Ez alapján - az ürméretükhöz képeset a legrövidebb csövű eszközök az aknavetők melyeknek a csöve ált. nem haladja meg a 8-10X-esét az ürméretüknek , jellemzően felső (45+fok) szögcsoportban tüzelnek , a könnyűek és közepesek (pl.60 ill 80-81-82mm-esek) rendszerint a csőtorkolat felöl kerülnek töltésre , a nehezek (106.7 és +) között már megjelenek a csőfar felöli töltési megoldások is . Rendszerint csőhátrasikást nem alkalmaznak és spec. ún. aknagránátot tüzelnek a javarészt sima (huzagolásmentes) csövekből .
A következő kategória a tarack , csőhosszuk rendszerint nem nagyobb az ürméret 30X-osánál , aló és felső szögcsoportban egyaránt használhatók , az optimális röppálya elérése érdekében rendszerint osztott lőszert használnak , szinte kivétel nélkül huzagolt csövűek .
A leghosszabb csövük - ürméretükhöz képeset - az ágyúknak van ezek akár az ürméret 60X-osát is elérhetik , rendszerint az alsó szögcsoportban tüzelnek . A kisebbek ált egyesített a nagyobbak osztott lőszert használnak .
Az ágyúk és tarackok jellemzői esetleg kombinációt is alkothatnak , így a magyar terminológia használja a tarackágyú (hsszú cső+felső szögcsoport) ill. ágyútarack (rövid cső+csak alsó szögcsoport) meghatározást is .
Ezeken kívül persze léteznek speciális lövegek is pl. hk.ágyúk , hajóágyúk , HSN lövegek stb. .
Ha valaki hülyeséget talál a leírtakban ne kíméljen , tanulni mindíg hajlandó vagyok ! :)))
Érdekes amit írsz , én úgy tudtam , hogy minden 20mm feleti eszköz ami kiköp magából valmi golóbist az a lövegekhez tartozik (bár kivételek azért itt is vannak , mint pl a II.VH-s magyar "nehézpuska") ... na de mindig tanul az ember valami újat . :)))
Mi az az "ágyúlöveg" meg a "taracklöveg" ? Ezeket a kifejezéseket még életemben nem hallottam ...
hat en ugy tudom, hogy a loveg az, ami sajat meghajtas nelkuli lovedeket lo ki loportoltet segedelmevel letrehozott tulnyomassal. ( agyuloveg, tarackloveg, stb.) ami sajat meghajtassal rendelkezo "lovedeket" azaz granatot, raketat stb. " lo ki" az tkp. nem kilovi hanem kiveti. tehat nem lovegcso hanem vetocso. aknaveto cso, granatveto cso, raketaveto cso. stb. de lehet hogy rosszul tudom..... :-)
Ekkora lovegrol beszeltunk - hogy azt epitenek-e cirkaloba, s nem arrol hogy EZT beepitik-e...Tehat nem kevertuk a kettot. Te kevered a betuket...Szvsz. Bocs.
+egyszer: ez a kepen szereplo joszag nem loveg, hanem onjaro aknaveto! nuklearis toltetu aknaveto granat pedig nem tudom hogy volt-e hozza rendszeresitve.( de nem hinnem)
A 400 mm-es löveg atomlőszerhez készült. Volt egy másik típus is, már nem emlékszem a nevére, www.fas.org-on megtalálható. Nem vagyok benne biztos, hogy egyáltalán volt hozzá hagyományos lőszer rendszeresítve.
".... lánctalpas várostervezô gép....." hehe...jol hangzik, de arra a celra nem eppen hatekony es gazdasagos. :-)) gyakorlatilag nagyobb tavolsagrol valo aknaveto specifikus feladatokra terveztek kisse megnovelt robbano toltettel. :-)) de valszeg rajottek, hogy tobb a hatranya mint az elonye. Es tobbet er sok kicsi 120-as aknaveto. meg olcsobb is :-)))