Jó is az, mi most raktuk össze az enyémet, ultra szívás....
De persze az alapjárati motor pillangószabályzó bowdenje elszakadt, és persze most költözött a Wallis (csak gyári van, nincs utángyártott ebből), úgyhogy 2 hete áll a kocsi.....
No csak megmakkant az önindítóm, nekiestem fenntről levenni a szívósort, de a leghátsó csavarral nem boldogulok, takarja azt minden. Mit tudok még leldobni? Az összefolyó teknőt is levettem de csak takarásban van.
Haverom azt mondta lehet csak a bendix nem húz be, de nekem passzolnom kell, mert még életben nem láttam ilyet szétszedve. Nem hiszem, hogy olyan nagy durranás lenne, csak hozzáférnék már.
Bontottan lett vásárolva a motor, ráadásul aki eladta, az biztos, hogy nem nyúlt bele. Szóval senki nem tudta akkor ezt már megmondani :). Mikor az én ismerősömék megbontották a vezérlést, akkor utána már jól lett összerakva, működött is.
Én is mennyit szívtam a hülységemmel, és a 28-hoz ragaszkodással anno, aztán szerettem a drágát. Kasza Imi is megmondta anno, jobb lett volna megvennem az Alpina blokkját, olcsóbb lett volna, de én csak boncoltam, építettem.:) és mentünk, fogyott a gumi, meg azért vagy 2 váltó, meg 2 diffi.... pedig pályára nem is mentünk vele, csak a kertek alatt, meg találkozós sportpályákon.
A sok boncoláskor láttam pár letört láncvezetőt, feszítőt én is. Az Evgáéba ezért újat raktunk, vezérműláncot is, biztos, ami biztos.
Ezt is csak onnan tudom, hogy egy ismerősöm így járt M52 (vagy M50?) motorral. Már a tükrön lógó rózsafüzért is kicserélte kétszer, de az alapjárat istennek nem javult. Majd nem tudom milyen tanács vagy hatodik érzék hatására megnézték a vezérlést, az okozta a galibát.
ezt mondjuk szerettem a motorjainkban, hogy nem tudott összeérni.
szerette szaggatni a láncot aztán azt leszámítva, hogy ki kellett merni az egész motort, hogy ki lehessen takarítani a karterből a láncvezetőből ledarált törmeléket, más hiszti nem nagyon volt vele.
jó, mondjuk olyan is volt, hogy letörte a láncvezetőt tartó fület, de azt vissza szoktuk hegeszteni aztán szalaggyá.
:)))
komolyan mondom, ez volt a legjobb része az egésznek, hogy nem volt olyan motorunk, amiben még nem volt esemény, hivatalosan mindegyiket már legalább egyszer ki kellett volna dobni a szemétbe, mi meg vébét nyertünk ilyenekkel.
Mikor márciusban a frissen összerakott M52-t önindítóztuk nem volt mérhető olajnyomás, kb 4x, viszont első indításra és azóta is jó minden és hangja sincs semminek, 2 hétre rá már fel is lett progizva fullra, azóta tudja :)
Tehát most az a low cost hogy összerakom így ahogy van, jól beállított vezérléssel. És vajon milyen olajjal? Aztán lehet nem is lesz gond. Erre kérdezek rá.
A szivattyú elmosására nem nagyon emlékszem. Azt nem én csináltam. Lehet el se volt mosva. Munkámból adódva elég jól ismerem a szivattyúkat. Nem tudom miért is lenne gond egy benzines öblítés egy ilyennél. Ha hibáztam el ismerem én olyan vagyok.
Szó sincs róla, hogy Gézát okolnám, ő segített rengeteget és gondolom most is azért írt!
Tudom, hogy pontos távdiagnózis nincs, de a jó ötleteket nagyon szívesen meghallgatnám.
Amikor összeraktuk elég jól ment, de nem volt optimális a befecskendezés. Az olajcsere után vittem el, a szívósor meg a leömlők cseréje miatt kellett kicsit módosítani. Nagyon jó lett a karaktere, de kicsit bosszantott, hogy csattog a motor, ami egyértelmű hidrotőke hang volt.
Azért fele hidrotőke lett kicserélve mert kb. 1 helyről lehetett hallani. Mindegyik volt a kezemben, kb. kettőn volt minimális karc és próbáltuk azokat is tisztán tartani, előtte hibátlanok voltak és mint kiderült most is azok.
Kicseréltük a tőkéket és elment az erő (kb. fele) is a motorból és továbbra is csattog...
Kérdés az, hogy érdemes e a motorral foglalkozni, ha igen szétkapni és amit látni arra tovább.
Igen, önindítóval nézték a szelepfedél nélkül, állítólag alig ment fel olaj. A mérési pontnál pedig 4 bar a maximum, amit tud a pumpa, az ott fordulaton megvolt, beljebb ugye nem tudtak mérni... Az olaj szép, aranysárga, mondjuk alig volt benne kilométer a csere óta. Amióta összeraktunk 10W40-nel mentem 1000 km-t-ugye itt magas fordulat sem volt, aztán olajcsere 5w30, kb. 150-200 km, aztán chipelés, akkor onnantól hallom a kopogást. Hidrotőke hang volt, azért volt elsőre csere, mert hátha az koszos, de ugye ezt már tudom, hogy csak jelzés volt.
Amit elmondott, nekem onnan bűzlik, hogy az önindító megforgatására vélt egy nyomást felfedezni a szerelő. Egyből arra fogta, hogy nem megfelelő csapágyakkal raktuk össze. Mivel én ralktam össze a motorját, így tudjuk, hogy a főtengely alapméretes, a hajtókar csapágyak vadi újak, a nyugvó csapágyak az eredeti bokkból valók.
Ami engem borzasztóan zavar:
Addig semmi tőke hang nem volt, amíg az első 1000 km-t el nem futkosta vele, aztán bekerült a 10w-400 olaj helyet a vékonyka castrol 5W-30. Akkor az első 1000 km-en hol volt az olajnyomás?
Arról ne is beszéljünk, hogy kicseréltették a fele!!! hidrotőkét, aztán összerakás után elment az erő (az addig egészen fasza) motorból. Magyarul a vezérlést nem tették helyre.
Szegény srácra az ideget hozzák rá, persze az egyszerű megoldás elmaradt, hogy egy vastagabb olajjal kipróbáljuk.
Lehet rám mutogatni. (jó magyar szokás) Nyilván nem vagyok vérprofi, de már annyit csináltam, és a programozáskor kiderült, hogy pont megfelelő fokon volt a vezérlés.
Mikor elment az erő, akkor az szerintük nem a rossz vezérlés miatt volt, amit beállítottak szarul, hanem az olajnyomás miatt.
vegyük ki a motort, csapágyazzuk újra, mert tuti ott megy el a nyomás...
Szerintetek?
Az olajszivattyút nem bántottuk, csak át lett mosva, az ereeti ment vissza. (270 e km)
ha valamit kell cserélni, akkor azt lehet, de a csapágyakat nem bántanám, magyarul simán nem szedném szét darabjaira a motort.
Szerintetek mit kéne?
Megajánlottam, hogy elmegyek a vezérlést összerakom, ahogy volt eredetileg, és tegyünk bele vastagabb, akár 10W-60-as castrolt, vagy amit én használtam régen 5W-50 Mobil-1-et. De vajon megússza ezzel?
Engem az bátorít, hogy az első ezernél nem volt gond.:)
Feri racinger barátomat megkérdeztem, szerinte mindenki azt csinál, amit akar, ő nem venné ki a motort, az olajszivattyú cseréhez- hosz azt nem 2 Ft, meg logikailag nem ott lesz a gond.
Csak össznépi segítségkérés gyanánt írtam a fentieket.
en beszelek kicsit magáról :/ I am living in Budapest since 2009 and finish Sote and working as dentist now, I have to travel every day from Budapest to Maglód. I have been looking to buy good E36 or Golf or A3.... but the sites like hasznaltaut0.hu are full of dealer with far a way prices or car are bucket rust.
I wonder if some one can address me place to meet original owners, like forums they selling cars our Klubs.
o63o455o662 hossein.delgosha at gmail.com facebook.com/le.mechanic