Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Csodáról természetesen nincs szó. Kereskedelmi forgalomba került egy gyökérszimbiózisban élő talajlakó gombafajta és ennek az alkalmazása hozta a jó eredményt. Nem kamu és nem új biologiai felfedezés. Már régóta ismeretes, hogy vannak u.n. mikorrizás gombafajok (fák gyökerein élő, nem károsító -sőt!- gombafajok), amelyek belenőnek a fák gyökereibe, de testük nagyobb része a talajban kiterjedt hifaháló formájában folytatódik. Ez a kétlakiság előnyökkel jár mind a fák, mind a gomba számára, amiatt, hogy a gomba kiterjedt hifahálója (kb "gombagyökér") szervetlen sókat és nedvességet szed fel a talajból és szállít a fa gyökerébe, némi szerves anyagért (cukor, keményítő) cserébe. Ez a csere mindkét fél (fa és gomba) számára előnyös, a fa számára különösen akkor jelentős a nyereség, ha gyenge minőségű talajon él. Nyugodt lelkiismerettel merem ajánlani, hogy próbáld ki. Én a múlt évben paprika alá tettem a szerből és bevált. Egyetlen egyszer sem kellett locsolnom és mégis bőven termet (kaliforniai!).
Valószínűleg nem értek be a vesszők ezért elfagyott és elszáradt a felső része.Én azt tanácsolom ha az alsó drótod ebben az 50-60 cm magasságban van akkor kivitelezhető amit szeretnél,de a meghagyott két felső rügyből fejlődött vesszőből jövőre egy a drótra a másikat pedig két szemre vágd vissza!Ha az alsó drótod magasabban van nálam pl:85cm akkor vágd vissza 2-3 szemre,és újra kezd a törzset nevelni.
Harmadik nyaras csemegeszőlőimnek a földtől 2 elágazás nélküli hajtása van.
Metszésnél ugy látom, hogy kb 50-60 cm magasan vannak még élő rügyek fölötte elég százaznak tünik a hajtás, elfagyott kiszáradt?
Guyot metszést szeretnék.
Ha hagyok minden tőkén egy 50-60 cm-es hajtást és kihajtás után a felső két rügyet hagyom meg, a többit kidörzsölöm, majd jövőre az egyik hajtásból lesz az egyik kar, a másikből egy 1 rügyes biztosítás a leendő köv. év karja.
Ali-bá írta le valahol az ő módszerét, aminek az a lényege, hogy telepítés előtt három évet vár, de előtte a területet valami olyan növénnyel veti be, amit a cserebogarak nem szeretnek.
Ez alatt az idő alatt a meglevő pajorok felnőnek és cserebogárként elrepülnek.
Sajnos, nem jegyeztem meg, mi ez a nem kedvelt növény, mert ház körüli kertet nem lehet lecsupaszítani, kár lenne a már termő gyümölcsökért.
Nekem maradt az a módszer, hogy az eper ágyásban figyelem a palánták pusztulását és a sorban következő palánta közelében kiásom a tettest.
Csak egy magnélkülim van--illetve, ha sikerült az oltás- Emerald Seedles. Azt december körül adhatok, de kész oltványt is egyet-remélem, ha több-5-6-ra való szemem van-- is sikerül.
Gergics Antal tököli kertész vagyok. A felöl informálódnék, hogy itt lehet e vásárolni, beszerezni magnélküli sima vesszőket? Avagy cserélni, ellenálló magosokat tudnék felajánlani.
lemaradt: cserebogár pajor pusztítja, hiába a talajfertőtlenítés. Próbálok mellé saláta, burgonyát ültetni, hogy inkább azt rágják, közbe meg irtom ahogy tudom, de van utánpótlás.
Tudom, a homok csak hátráltatja a növekedésbe, mert alig van benne tápanyag. Amikor telepítettem, egyet kísérlet képen egy nagy virág ládába ültettem, jó földbe. annak őszre lett két egy méteres hajtása, a szabadföldinek 20 cm...
Nem azért pusztul ki, mert homok. Nekem is elég sok talaj kártevő rágás történt. Pl egy porbújtásom egy az egyben eltünt :O Már 3 éves volt, erre meg még a nyomát se leltem meg....
Tanácsot szeretnék kérni tőletek. Teljesen el vagyok keseredve...a hét végi kertembe telepített 20 darab szőlőből kb 3 él. Egyik része már 2012 őszi, másik 2013 őszi telepítésűek. Eddig se nőttek sokat, köszönhetően, hogy homok talaj. Főleg a pajor pusztítja, hiába a talajfertőtlenítés ( kereskedelmi szabad forgalmú).
Első kérdés: hol kaphatok ilyenkor még csemegeszőlő oltvány, vagy dugványt? Abaszőlőt néztem, de hátha valaki tud még.
Másik: talajjal kapcsolatban. Ha mindegyik ültetésnél készítek 60x60 cm -es ültetőgödröt, jó termőfölddel töltöm, idő után gyökere ki fog e terjedni a sivárabb homok felé, vagy felhasználja a jó földet utána kipusztul?
Kedves "szőlőszem " megkaptam a veszőket, nagyon szépen köszönöm a többi fórum társ nevében is, jó missziót indítottál, ezt csak később fogjuk tudni kellően értékelni. minden esetre köszönet neked!!!!.
Nem tudok neked szőlő vesszőt küldeni.Befejeztem a karitatív tevékenységemet.Az okokat tudod.
Nem gondolnám,hogy külön fel kellene hívni az elején a figyelmét mindenkinek,hogy ami költségem felmerül a vesszőkkel kapcsolatban,azt legyen szíves megtéríteni.Ez nekem annyira természetes,hogy fel sem merült bennem,hogy nem így lesz.Mindenesetre most csalódott vagyok,talán majd később megnyugszom,és másként látom.És még egy:szerinted ez hiszti volt?Szerintem nem.
Tisztelt szőlőszem írtam,hogy írd meg az e-mail címed de eddig nem írtad,köszi.Természetesen nem ingyen gondoltam volna a vesszőket a minimum,hogy a postaköltséget állom.De ne fáradj.
Amúgy egy másik ügybe engem is behúztak,de majd ő is megkapja hálás köszönetem.
Sztem ha az elején löszögezed,hogy a postaköltséget állja mindenki magának akkor nincs ez,persze ugrik mindenki a potyára mint tyúk a takonyra.És nem kellene hisztizned.Üdv Laci.
Kedves "szőlőszem"! Teljes mértékben igazad van. Én úgy látom legcélszerűbbnek a jótékonykodást, hogy aki oltóvesszőt kér, az elküldi részedre a saját magának megcímzett, felbélyegzett borítékot. Éppen elegendő teher az, hogy bajlódsz a vesszők megszedésével, cimkézésével, postázásával. Így is nagy köszönet jár érte !! /Azt, hogy beszünteted a jótékonykodást, fenntartással fogadom. Indokolt besokallásod után, ha felvidítanak a szebbnél szebb termő szőlőid, szerintem jövöre szintén fogsz küldözgetni oltóvesszőket. :-) /