Keresés

Részletes keresés

sujgojo Creative Commons License 2005.01.31 0 0 2852
eltekintve a tavaly elotti evtol szerintem nincs olyan nagyfeluletu kis melysegu viz, ami jelentosen modositana. vagyis mondjuk nehezen tudom elkepzelni, hogy a deliparto 20 centi mely viz eros deli szelben egyszeruen eltunik, es kilatszik a homok es az igy keletkezo foveny jelentos lenne a vizfelulethez kepest. huszcentinel nagyobbat meg nem hiszem hogy kileng, szerintem meg huszat se, es nincs is sok huszcentis viz. na de lehet hogy nem igy van, de erzesem szerint ezeket a dolgokat el lehet hanyagolni
Előzmény: TTAMAS (2851)
TTAMAS Creative Commons License 2005.01.31 0 0 2851
Kis víznél helyenként elég sokat kellett begyalogolni a mederben a vízig, tehát a tó felülete és alakja is változik.
Előzmény: sujgojo (2850)
sujgojo Creative Commons License 2005.01.31 0 0 2850

persze geppel csinaljak, ugy szerintem nem olyan nagy gaz. szerintem a meder melyseget nem kell figyelembe venni, mert mint ahogy irtam az also vizek ott maradnak ahol vannak, a felso pl. 20-30 centi keresztmetszete pedig valtozatlan. a szelsoertekek ismereteben nem is olyan bonyolult a felulet leirasa, tenyleg az a kerdes, hogy egy "megfujt " vizfelulet milyen alakzatot vesz fel. aki ezt tudja az ezeket a fuggvenyeket parameterezi az  ismert ertekekkel, utana pedig minden negyzetmeternyi vizet megszoroznak a feluleti fuggveny ott felvett ertekevel es ezeket osszeadjak es kesz. persze lehet hogy nem kell negyzetmeteres felbontas, de ez mar reszletkerdes.

egyebkent engem meglepne, ha ilyen komolyan vennek. biztos van valami vigyugyi fuggvenytabla, ahol tablazatbol kinezik az egeszet ket adat ismereteben:)

Előzmény: BBlack (2847)
TTAMAS Creative Commons License 2005.01.31 0 0 2849

Lehetni éppen lehet, de a motiváció hiányzik. Minthogy ettől a víz se több, se kevesebb nem lesz, pár emberen kívül senkit sem érdekel a dolog. 

Egy símított átlag sokkal egyszerűbb és ugyanilyen jól megfelel a tó vízszintjének követésére.

Előzmény: edesviz (2848)
edesviz Creative Commons License 2005.01.31 0 0 2848
Sziasztok, szerintem nem olyan problémás az eset, van erre egy pár matematikai módszer, a közelitő függvény sem lehet akármilyen, mert a fizika törvényeineknek meg kell felelni. Folytonos lesz, az áramlási rendszerekről is láttam már valahol térképet, amit szint ugy fel lehet használni.

Édesviz
Előzmény: BBlack (2847)
BBlack Creative Commons License 2005.01.31 0 0 2847

:-) Szerintem abszolút nem hülyeség, a legpontosabb megoldás tényleg az integrálás lenne. Csak szerintem a legtöbbünk elég csúnyán nézne az analízisprofra, ha vizsgán elénk tenne egy háromváltozós függvény által 596 km2-en megadott felületet, 39 fixen megadott koordinátaponttal, és azt mondaná, hogy na akkor integrálja fiam :-)

 

Végül is a megadott pontok között fogalmunk sincs a függvény által felvett értékekről. Ekkora felület esetén meg a belső pontoknál 1-2 centi tévedés is rengeteget számíthat köbméterben.

 

Na, asszem ebből tényleg az lesz, hogy ha majd Siófokon járok beballagok a vízügyhöz, és megkérdezem, hogy számolnak átlagot a vízből. És le merem fogadni - miután ennyit agyaltunk itt a komplikáltabbnál komplikáltabb számításokon - hogy a válasz ez lesz: "SEHOGY! A "BALATON ÁTLAG" MÉRCÉN MÉRT ÉRTÉKET FIGYELJÜK!"

:-D

 

skaloz, ha te vízügyes vagy biztos tudod, mikor szoktak benn lenni a kollégák ezeken az állomásokon? Hétvégéken is van ott valaki?

 

Előzmény: sujgojo (2845)
BBlack Creative Commons License 2005.01.30 0 0 2846

Szia! (kiolvadtál már közben, vagy még édesjég vagy? ;-) )

 

"Milyen magasság lenne a mérvadó, ami a nyugalomban lévő vizszintet mondaná meg. Tehát a feladat a kölönböző magasságpontok áltál bezárt viz köbtartalámának a meghatározása, és vissza számitása a mederre."

Ez teljesen stimmt, de számomra elég nagy kihívás 596 négyzetkilométer felületű, ráadásul véletlenszerűen mozgó víztömeg köbtartalmának meghatározása  úgy, hogy csak 39 ponton ismerjük a magasságát (és az is majdnem mind a kerületén van).

 

Egyébként a vízszint visszaszámítása vajon a konkrét tómederre történik, avagy itt is átlagolnak valamit? Úgy is kérdezhetném: hol van a 0 pont, ahonnan a 76 centit, vagy a 110 centit mérik?

 

Előzmény: edesviz (2840)
sujgojo Creative Commons License 2005.01.30 0 0 2845
szerintem se sujozasrol van szo, hiszen ezzel csak kozelito eredmenyt lehetne elerni. a feladat nagyon leegyszerusitve tulajdonkeppen az hogy megallapitsuk, milyen magassagban lenne a balaton felulete altal meghatarozott sik, ha nem torzitana ezt a sik feluletet szel. ha az egyszeruseg kedveert feltesszuk, hogy az egesz balaton folott egy iranyu szel fuj, akkor konnyu a dolgunk, mert azzal szamolhatunk, hogy a sik egyszeruen elbillent, vagyis ha a meg nagyobb egyszeruseg kedveert eszak nyugat felol fuj a szel, akkora viztukor a to hossztengelye menten fordul el, az eszaki parton pl. 4cenya le, a delin 4 fel. vagyis ez egyszeru geometria szamitassal is megvan.
csak a gond szerintem, hogy egyreszt a to felulete mar eleg nagy, es gombfelulettel lehet csak pontosan leirni. azonkivul a szelek is osszevissza fujnak felette, vagyis a felulet nem egyszeruen elfordul, hanem esetleg tobbiranyban is szabalytalanul torzul. ezt mar nem lehet "veges szamu" lepessel kiszamolni, vagyis csak integralassal megy. persze veges szamu muvelet lesz igy is, csak nagyon sok. tehat szerintem ha tenyleg a teljes partvonalrol felhasznaljak az adatokat, akkor az tortenik, hogy az ertekek segitsegevel interpolalva leirjak a viztukor feluletet, aztan terfogatot szamolnak, es megnezik, hogy ez a terfogatu viz milyen magas vizoszlopot jeletene a balaton feluleten egyenletesen elosztva. a medermelyseggel nem is kell szamolni, mert ugyis csak a felso 20 centi mozog. raadasul tenyleg az latszik, hogy nem kell egyenletesen elosztani a meresi helyeket, es hogy minel tobb van, annal pontosabb lesz a felulet leirasa, vagyis az atlagszamitas.

na lehet hogy ez tok hujeseg, de akar meg igy is lehetne:)
Előzmény: edesviz (2840)
Tom_ Creative Commons License 2005.01.30 0 0 2844

Mai jéghelyzet kedvcsinálónak (balatonföldvári képek). A repedések vastagságát becsülve olyan 10 cm-es lehet a jég, de ma már nem ropogott alattam.

Előzmény: Veszpremi (2831)
edesviz Creative Commons License 2005.01.30 0 0 2843
Ismét ontopc, reggel találtam, amikor kerestem a jeget
http://www.hydroinfo.hu/mashidr.htm
ugyan a Tisza, és Duna vizgyüjtö rendkivüli szárazságáról szól, de a Balatoni se sokkal jobbbszerintem. Több vizet.

Édesviz
skaloz Creative Commons License 2005.01.30 0 0 2842

Mi csak felvesszük az adatokat kétóránként, ill. a minden reggel 7 órai értéket leadjuk a központnak (plusz: vízhozam, hőmérséklet, jégviszonyok, stb,). A többi az ők és a VITUKI dolga. Egyébként a VITUKI honlapján, ill. a rádióban elhangzó vízállásjelentést ezekből az adatokból állítják össze.

Egyébként az ügyeletes is kell(ene) tudja a vízmércék elhelyezkedését, de ezt inkább személyesen és napközben illene megérdeklődni, akkor biztos van ott olyan kolléga, aki mindezeket tudja is.

Előzmény: BBlack (2839)
edesviz Creative Commons License 2005.01.30 0 0 2841
Ja egyébként megjöttünk Füzfőről, lefújta a szél a jeget, ilyen tükrön még nem korcsolyáztam. Volt egy ICE-OPTIMIST (Made by Hodács), egy jég szörf, egy pár a távolban korcsolya-Kitével kisérletezett, és egy csomó tizenéves olyan fekete korongot kergetett. Szél ellenében elég nehéz volt korcsolyázni, olyan mintha görkorcsolyával mennél e Gellérthegyrem de prima volt.


Édesjég
edesviz Creative Commons License 2005.01.30 0 0 2840
Szervusztok, szerintem a sima számtani, vagy mértani közép az átlagolásra nem jó, miért a vannak különbségek, mert a viz mozgásba jött. Milyen magasság lenne a mérvadó, ami a nyugalomban lévő vizszintet mondaná meg. Tehát a feladat a kölönböző magasságpontok áltál bezárt viz köbtartalámának a meghatározása, és vissza számitása a mederre.


Édesviz(most Jég)
Előzmény: BBlack (2839)
BBlack Creative Commons License 2005.01.30 0 0 2839

Helló! A lista amit bemásoltam végül is a KDKÖVIZIGtől van, mert a vízadat honlapról töltöttem le. De azt nem tudom, hogy a központban ücsörgő ügyeletes mennyire tudná megmondani, hogy pontosan melyik bokornál keressük a 71. sz. út névvel jelölt mércéket. :-)

 

Az átlagszámítással kapcsolatban szintén tényleg a KDKÖVIZIG lehet a nyerő, valószínűleg ők csinálják.

 

"...megkérdezni egy statisztikával foglalkozó szakembert, bár szerintem ő csak az elvi részét tudja elmagyarázni."

 

Szerintem is. A súlyozott átlagolásnak a statisztikai elméletével rendben vagyok, most inkább az piszkál, hogy hogyan lehet itt a rendelkezésre álló mérceelrendezéshez kellően reprezentatív súlyrendszert kialakítani.

 

Nyilván a sűrűbben elhelyezkedő mércékhez kisebb súlyokat kell rendelni, a ritkábban elhelyezkedőkhöz meg nagyobbat, hogy a tópart minden pontja egyformán legyen képviselve. Meg esetleg valami elvi pontra kell számítani az átlagot, ahol a mércéknek a ponttól való iránya és távolsága is számít, ezért valószínűleg vektorokkal is lehetne operálni.

 

Persze ekkor még mindig nem beszéltünk a tó belső pontjairól. Egyenletes elrendezésnek mondjuk azt mondanám, ha egy négyzetrácsot borítanának a vízre, és minden csomópontba tennének egy mércét (hogy örülne ennek a balatoni törzsközönség :-) ). Ebből már nyugodt szívvel mernék sima számtani átlagot számítani (még kukacoskodóbbak esetleg gondolkodhatnak olyan hálón, amelynek a csomópontjai még egyenletesebb elrendezésűek, mint a négyzetháló).

 

A feladat innentől kezdve már pofonegyszerű: milyen súlyokat rendeljünk a meglévő mércékhez, hogy a két rendszer által adott számérték bármilyen időjárási körülmények között mindig azonos legyen? :-)

 

Bocs a hosszú fejtegetésért. Könnyű a folyamiaknak, ott pontmérés van és nem kell átlagolnotok (vagy igen)? Engem egyébként összehasonlításként érdekelne - volna kedved megírni, hogy csináljátok ezt a Tiszán?

Előzmény: skaloz (2836)
skaloz Creative Commons License 2005.01.30 0 0 2838

A vízügyes gátőrök, segédgátőrök, mederőrök tevékenységéhez hozzá tartozik a vízmércék leolvasása, ahol még nem automaták végzik ezt a feladatot, és a mobiltelefon korszakában ezek eljuttatása az értékelő helyre már nem lehet akadály.

Egyébként az automata készülékek létjogosultsága épp a nehezen megközelíthető helyeken érhető tetten, mivel ott akkor is mérik és továbbítják az adatokat, amikor az emberileg nem megközelíthető helyen található. Eygébként az automaták itt sem vehetik át teljesen az emberek feladatát, mert meghibásodásuk esetén nincs adat, így azt más helyről kell pótolni. Fontos területeken épp ezért a látszólag elégségesnél több ilyen helyet jelölnek ki, épp emiatt. A beérkező adatokat meg feldolgozzák, ez számítógépen mindegy, hogy milyen mennyiségű ilyen esetekben, legfeljebb a kieső mérési adatok miatt a súlyozás másképp alakulhat, de ez csak szg program kérdése.

Előzmény: BBlack (2837)
BBlack Creative Commons License 2005.01.30 0 0 2837

Az megoldható, hogy 39 darab Gipsz Jakab ezzel megbízott helyi lakos minden hajnalban kibattyog a mércéhez, leolvassa, és telefonon vagy adóvevőn bediktálja a központnak. Azt legalábbis tudom, hogy más statisztikák mennek ilyen úton a tavon.

 

Legfeljebb a "Siófok tóközéphez" vagy a "Tihany-Szántód tóközéphez" lehet ciki hajnalban kiúszni ilyenkor januárban ;-)

 

Azt mondjuk én sem tartom valószínűnek, hogy minden állomás automata lenne, de nem jártam végig őket. Az egyik siófoki azt hiszem, nem az.

Előzmény: sujgojo (2834)
skaloz Creative Commons License 2005.01.30 0 0 2836

A mérce helyekről a KDKÖVIZIG Siófoki kirendeltségén lehet érdeklődni, ha elmondjátok, miért kellene, biztos nem fognak elutasítani.

Az előző kérdésedre (hogy ezekből hogyan számítanak átlagot) szintén ott lehet érdeklődni, esetleg a Meteorológiai Intézetnél, a siófokki állomáson, esetleg a VITUKI-nál, Bpesten, vagy megkérdezni egy statisztikával foglalkozó szakembert, bár szerintem ő csak az elvi részét tudja elmagyarázni.

Előzmény: BBlack (2827)
skaloz Creative Commons License 2005.01.30 0 0 2835

Hát a "kézi" leolvasásnak (kicsit képzavar, tudom, de az automata ellentéte) is időre kell történni, hamár valakit ezzel bíznak meg. Tudtommal a reggel 7 órai értéket kell leadni, és elég gyorsan (legalább is itt a Tiszán így működik), és akkor elég hamar fent lehet az adat. És csak azért nem gyűjtenek adatot, hogy onnan is legyen, de sehol nem használják fel. Mennél több adatot átlagolnak, annál pontosabb, mégha nem is egyenletes a mintavételi helyek eloszlása. Azonkívül a kapott érték átlag, nem biztos, hogy bármelyik mintavételi hely értékével megegyezne, de közelíti a nyugalomban lévő vízszint (elméleti) értékét, és mivel minden alkalommal azonos mennyiségű adatot dolgoznak fel, összehasonlításra alkalmas értéket kapnak, amivel már lehet dolgozni.

 

Tom!

Bocs, hogy ebbe is belekontárkodtam, de a napi munkámban jelentős szerepet játszik a Tisza vízállási és egyéb adatainak figyelése és értékelése.

Előzmény: sujgojo (2834)
sujgojo Creative Commons License 2005.01.30 0 0 2834
engem elegge meglepne, ha ilyen sok pontbol szamolnanak. lehet hogy ezek csak elvi leolvasasi pontok, de az atlagban ninscenek benne. viszonylag koran reggel megvan az eredmeny es azt azert nem hiszem hogy ez az osszes pot, amit itt irtal tavleolvasassal is mukodik.
Előzmény: BBlack (2828)
Veszpremi Creative Commons License 2005.01.30 0 0 2833
Jól hallottad. Reszkírozni soha, csak tutira megyek!
Előzmény: skaloz (2832)
skaloz Creative Commons License 2005.01.30 0 0 2832
Ha jól hallottam, tegnap vettek ki egy úriembert  a rendőrök a jeges vízből. Megéri reszkírozni?
Előzmény: Veszpremi (2831)
Veszpremi Creative Commons License 2005.01.30 0 0 2831
Alább amit Tom berakott, az nem túl bíztató. Szerintem nem lehet korizni sajnos :( De ha mégis, akkor valaki nagyot üvöltsön! Tihany Belső tó milyen lehet?
Előzmény: edesviz (2830)
edesviz Creative Commons License 2005.01.30 0 0 2830
Tud valaki a mai jéghelyzetről, mennénk Füzfőre korcsolyázni.


Édesviz(jég)
Tom_ Creative Commons License 2005.01.30 0 0 2829
SzemesMai jéghelyzet: a teljes vízfelület be van fagyva, viszont a Tihanyi szorosban felolvadt a jég. Még nem lehet biztonsággal rámenni, mert ropog. Képek: 1-2 Szemes moló, 3 Földvár móló, 4: Földvár szabadstrand, 5-6 Szántódrév.SzemesFöldvárFöldvárSzántódrévSzántódrév
BBlack Creative Commons License 2005.01.29 0 0 2828

Itt a vízmércetérkép:

 

 

Vízmércék a Balatonon

 

 

Ha valaki tudja, hol vannak a "71. sz. út" névvel jelöltek, berajzolhatná azokat is.

 

Ja, és még valami: a 142300 számú mérce neve "Balaton átlag". Lehet, hogy nem is számítják az átlagot, hanem egyszerűen az ezen a mércén mért értéket veszik balatoni átlagnak? Hol van ez a mérce (talán ez is valahol a tó közepén)?

Előzmény: BBlack (2827)
BBlack Creative Commons License 2005.01.29 0 0 2827

Na, közben félig meg is válaszoltam magamnak a kérdést. Megkerestem a mérőpontok listáját, és a következőt kaptam:

 

Felszíni vízrajzi állomások (vízmércék)

Listázás az alábbiak szerint:

Vízfolyás: Balaton

Ssz Vízmérce törzsszám Vízmérce neve Vízfolyás neve Vízmérce helye [fkm] Adatgazda szervezet Vízmérce típusa

1. 2909 71.sz. út Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Törzsállomás

2. 2910 71.sz. út Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Törzsállomás

3. 2911 71.sz. út Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Törzsállomás

4. 2912 71.sz. út Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Törzsállomás

5. 2913 71.sz. út Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Törzsállomás

6. 2890 Badacsony Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Üzemi állomás

7. 2922 Badacsony tóközép Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Törzsállomás

8. 142300 Balaton átlag Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Üzemi állomás

9. 2899 Balatonakali tóközép Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Törzsállomás

10. 230031 Balatonakali, észlelt Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Üzemi állomás

11. 3465 Balatonakali, távmérő Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Törzsállomás

12. 2885 Balatonaliga Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Üzemi állomás

13. 2908 Balatonalmádi Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Törzsállomás

14. 2906 Balatonberény strand Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Törzsállomás

15. 2915 Balatonföldvár 7.sz. út Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Törzsállomás

16. 2907 Balatonfüzfő Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Törzsállomás

17. 2886 Balatonfüzfő Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Üzemi állomás

18. 2901 Balatongyörök tóközép Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Törzsállomás

19. 142012 Balatonkenese Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Üzemi állomás

20. 2920 Balatonkeresztúr Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Törzsállomás

21. 2916 Balatonszárszó 7.sz. út Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Törzsállomás

22. 230006 Balatonszemes Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Üzemi állomás

23. 2917 Balatonszemes 7.sz. út Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Törzsállomás

24. 2918 Boglárlelle 7.sz. út Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Törzsállomás

25. 2887 Fonyód Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Üzemi állomás

26. 2919 Fonyód 7.sz. út Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Törzsállomás

27. 2889 Keszthely Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Üzemi állomás

28. 2904 Keszthelyi-öböl strand Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Törzsállomás

29. 2903 Keszthelyi-öböl tóközép Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Törzsállomás

30. 2900 Révfülöp és Balatonboglár között Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Törzsállomás

31. 2888 Siófok Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Törzsállomás

32. 2898 Siófok tóközép Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Törzsállomás

33. 2902 Szigliget-öböl tóközép Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Törzsállomás

34. 2921 Tihany-Szántód tóközép Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Törzsállomás

35. 2892 Tihany Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Törzsállomás

36. 230029 Tihany Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Üzemi állomás

37. 2891 Tihany rév, távmérő Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Törzsállomás

38. 2905 Zala-torok Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Törzsállomás

39. 2914 Zamárdi 7.sz. út Balaton 0 Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Törzsállomás

Ezeket most berajzoltam egy Balaton-térképre, és nem igazán tűnik egyenletesnek az eloszlás (mondjuk az első öttel - a felettébb pontos helymeghatározás miatt :-) - nem nagyon tudtam mit kezdeni, úgyhogy azokat nagyvonalúan kihagytam).

 

Tihanytól keletre 13 db, nyugatra 21 db. Boglár-Révfülöptől keletre 22 db, nyugatra 11 db. Fonyód meg Balatonberény között pl. egy hosszú partszakaszon semmi nincs, máshol meg - pl. Tihanyban - négy is van. Meg vannak egyéb rejtélyek is, pl. mi az a "Siófok tóközép"? Az hol a bánatban van? Betették a víz közepére, és ott kerülgetik a hajók?

 

És továbbra is fennáll a kérdésem: hogy a manóba számolnak ebből súlyozott átlagot??? (A helyes megfejtés kiderítőjének saját hatáskörben felajánlok egy üveg BB-pezsgőt - vagy vörösbort, ízlés szerint :-) )

 

 

Előzmény: BBlack (2826)
BBlack Creative Commons License 2005.01.29 0 0 2826

Nézve a táblázatot felmerült bennem egy kérdés: vajon hogyan számítják ezeket  az átlagokat? Egyenletesen vannak elosztva a mérési pontok a Balaton körül? Mert ha pl. 10-ből a keleti medencében van 8, a nyugatiban meg 2 mérési pont, akkor egy szimpla számtani átlagolás eléggé elfogult ereményhez fog vezetni :-)

 

Arra most hirtelen nem nagyon lenne ötletem, hogy súlyozott átlagoláshoz mi alapján lehetne a súlyokat kialakítani...

Előzmény: Tom_ (2813)
sujgojo Creative Commons License 2005.01.29 0 0 2825
most mar inkabb ertem, hova lett a ho. mert ha a partrol is elfujta mindet, akkor hasonlo lehet a helzyet a jegen is.
Előzmény: Tom_ (2821)
Veszpremi Creative Commons License 2005.01.29 0 0 2824
Köszi. Sejtettem, csak a remény hal meg utoljára. Kár, hogy nem rendesen fagyott be, ill. hogy a szél tönkretette a múltkorit.
Előzmény: Tom_ (2823)
Tom_ Creative Commons License 2005.01.29 0 0 2823

Mindenhol be van fagyva. A nyílt vízen: azt úgy értettem, hogy kint a mólón, azaz szélárnyéktól mentes helyen (szélcsendben ott szerintem hidegebb van, mint a parton. Nem nagyon alkalmas korizásra, mert a képeken látszik, hogy hogyan fagyott meg. Vannak olyan helyek, ahol a régebbi jégdarabok fagytak össze, meg vannak olyanok, ahol a leesett hótól lett gombócos a jég.  Szerintem mesterségesen kell koripályát gyártani (hóval körbe, vízzel feltöltve).

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!