Keresés

Részletes keresés

XANTIi Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2981

Ha genya lennék, azt mondanám, hogy aki az ARRL anyagot megtanulja, majdnem biztos az itthoni siker is. Mert az elektronyok pont olyanok. Úgy rezonálnak a tekercsekben, úgy vesznek hővé.

Az usákoknál "államilag" nagyon sokkal több figyelem fordul az amatőrködés felé. Szerves része a polgári védelemnek. Komoly lobbisták dolgoznak az érdekeikben. Ráadásul ott nagyságrenddel több idő és energia jut a hobbikra, civil munkára. Szerintem itt nincs sem ember, se idő, se pénz egy ilyen anyag összeállítására, kidolgozására. Ráadásul a befektetett munka soha nem térülne meg, mert ingyen várná mindenki.

Uccu, vágjon bele bárki! Addig meg ebből kell főzni. Lehet fogakat csikorgatni, de a rádió nem attól szól.

Előzmény: HA5OPI (2978)
0.hatvány Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2980

Csak túl ad-hoc jellegű ez a vizsga.

Előzmény: XANTIi (2975)
XANTIi Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2979

Már megbocsáss, de ez egy technikai hobbi. Ennek a csak forgalmazásról szóló változata a CB, PMR. Ahol tényleg teljesen előképzettség nélkül is lehet forgalmazni. Minimális technikai kötöttségekkel. Ha boltban veszed a rádiót, már arra sincs gondod.

A rádióamatőr engedély sokkal nagyobb szabadságot nyújt TECHNIKAI oldalról. Ezért (is) követel többet technikai oldalról. Mennyire korszerű és naprakész az a technikai követelmény rendszer, az más kérdés. Szerintem is alaposan ráférne a felújítás. Nem a lazítása, hanem a mai digitális világra való felkészítése. Ne kérdezzenek csöves dolgokról, de legyen FET-es kérdés. Ne legyen audion, de legyen SDR.

De azért a fizikai alaptörvények legyenek szem előtt, kibővítve bitekkel és némi processzorokkal.

Előzmény: Daniel's (2961)
HA5OPI Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2978

Már közelítünk....

 

Aki nem találja meg a felkészüléshez szükséges anyagot, az kérdezzen akár itt is.

 

Nekem is van 50 MB-nyi. A múltkor el is küldtem valakinek és linket is adtam rá, mert felcsaptam a weboldalamra.

 

De nincs egy összeszedett, egységes, korrekt anyag, amit ha megtanulsz rendesen, levizsgázol. Nincs. Megint csak az ARRL-re kell, hogy hivatkozzak, nekik van. És ez nem elsősorban pénz kérdése, mert ezt nagyjából csak egyszer kell megcsinálni, aztán ha kimegy a villanyáram a divatból mert már fénnyel fogunk rádiózni a hipertérben akkor frissíteni kell az anyagot.

 

Előzmény: XANTIi (2974)
Daniel's Creative Commons License 2019.06.25 0 1 2977

XANTIi Bácsi! Lentebb már leírtam, itt senkinek nincs baja a tanulással, tanult emberek vagyunk! Tananyagot lehet összekaparni a neten, de az nem hivatalos anyag! Akkor kérjünk számon valamit, ha tudjuk is hogy mit! Hiába rajzoltam én fel a szuperheterodin blokkvázlatot hibátlanul, ha egy pár pontos kérdésen elvérzek, például a múltkor hogy a herémet vagy az agyamat süti meg az elektromos sugárzás? a here a jó válasz. Kit érdekel ez? A heterodin rajza 5 pont, egy szöveges karikázós meg 20. Meg is buktál! Minden országban van hivatalos tananyag, ki vannak adva a kérdések, rugalmasak. Ez egy hobbi! Semmi más, jogszabály is külön kitér rá! Lentebb leírták igen, van aki megugrotta a műszakit csont nélkül, jogból bukott! Én megbuktam már 8x műszakiból jog csont nélkül megy, tanultam jogot. Mivel jobb az, ha rádiózok egy kitalált hívójellel? Lesz következménye? NEM! Elveszik a rádiót? Naés? Addig veszek másikat míg meg nem unják, és? Azon kell gondolkodnunk, hogy más országban tegyünk vizsgát? Ez a magyar valóság! Ez ami nagyon szomorú! aki tényleg azért rádiózna, mert előtte a májki, az asztal felett a világ térlép és a forgalmi napló, hogy minél messzebbre, minél több kapcsolatot hozzon létre, szenvedélyesen éljen a hobbijának, nem lehet! A horgászvizsgám is államilag elismert vizsga! Volt tananyag, megtanultam átmentem. Nem kellett Ichthiológiára beiratkozni.  Ennyi erővel tényleg be kell iratkoznom egyetemre, mert máshogy nem tudom megtanulni, azt, ami egyébként is teljesen felesleges. Amiről kelljen hogy a vizsga szóljon, arról nem szól! Digit rádió?? Szivatás ezerrel, és még élvezik is, nekem azzal példálóztak hogy óóó van itt aki 11x jött vizsgázni. Köszönöm, ezzel nagyon ki vagyok segítve, jöjjön le kísérem... Ez a hozzáállás a magyar rádiózás szégyene! Az NMHH meg sz@rik bele a levesbe.

Előzmény: XANTIi (2974)
XANTIi Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2976

A KRESZ-ben is vannak ábrás szituációk, amik nincsenek előre definiálva. De a résztvevők és a helyszínek meghatározzák a megoldást. Néha csalafintának tűnnek, de nem kitolásból olyanok.

Előzmény: HA5OPI (2965)
XANTIi Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2975

Nem szopatnak meg. Nem célja senkinek. Úgy korrektebb, ha úgy veszed, hogy mit nem néztél át, mi kerülhette el a figyelmedet ami felbukkanhat akár más kérdés részleteként is. Gondolj rá, hogy nagyon technikai antitalentumok is megcsinálják. Akik még azt sem tudják, hogyan folyik a petróleum a dróton.

Előzmény: 0.hatvány (2972)
XANTIi Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2974

Aki nem találja meg a felkészüléshez szükséges anyagot, az kérdezzen akár itt is. Nem a kérdések és a rájuk adott válaszok vannak meg tételesen, hanem az anyag amiből kérdeznek. Nincs olyan, 1 A, 2 C, 3 B, 4 A a helyes válasz. De! Minden ami a vizsgához kell az elérhető. Nem a feszültségből és az áramból kell kiszámolni az ellenállást hanem az áramból és az ellenállásból a feszültséget?

Azon meg pár év aktív amatőr munka után gondolkodj, hogy miben tudnál segíteni az akkori "fiataloknak". Vagy újrakezdő nyugdíjasoknak. (Több van, mint kezdő fiatal.) Akkor tegyél valamit a rádiós jövőért.

Vagy szerezz rádiós tekintélyt akár szervező munkával. Nevelj utánpótlást, tanítgasd őket. Aztán ha van változtatási szándékod, add elő a törvényhozóknak. De lehet alapítani rádió klubot, rádiós egyesületet. Mint pl. a CB-sek HARC-a.

Dolgozz ki új vizsgarendszert. Aztán kiderül, hogy a többség és a hatalom támogatja-e? Ha nem, akkor marad a Kirchoff-törvény, Collins szűrő.

Operátori vizsga? Volt. Egy felelős állomásvezető felügyelete alatt kezdhetett forgalmazni a növendék egy rádióklubbon belül. A forgalmazási gyakorlat megszerzéséhez tényleg jó volt. Ma igen kicsi a realitása. Első éles QSO-imat én is így csináltam.

A műszaki részt akkor is pont úgy megkövetelték. Csak akkor még jó részt csövekkel.

Igen sokféle vizsgát tettem már magam is, ha már személyeskedsz. Nagy többségét elsőre. Igen furcsa és tőlem távol álló dolgokban is. Volt necces, buta kapkodásból és volt még neccesebb flegma trehányságból. De nem a vizsgarendszert akartam megváltoztatni.

Ha már sikeresen levizsgáztál, akkor pontosan tudod a menetet. Tudod, hogy ott a hatóság emberei tisztességesek, segítőkészek.

 

Előzmény: HA5OPI (2965)
0.hatvány Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2973

Igen, tudom, hogy a gépjármű adóról volt szó.

Előzmény: XANTIi (2971)
0.hatvány Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2972

Nekem nincs diplomám. A legmagasabb szakmai képesítésem erősáramú elektrotechnikai technikus. A technikum 2 tanéves volt, az alapja érettségi. Négy tantárgy volt, elektrotechnika-szakmatek, elektronikus áramkörök, villamos gépek és hetente egy műhelygyakorlat, plusz munkavédelem-biztonságtechnika. A technikusi vizsgakérdéseket, a tételsort már a második tanév elején kiadták. Kapaszkodjatok meg, 200! kérdés, amiből kb. 20 volt a feladatlapokon és a szóbelin. A metekhoz helyből hülye vagyok, de mivel szakszámtan volt ez is 4-es lett. A többi csont nélkül 5-ös.

 

Ami előtte volt, az a 400 órás PLC programozó. Az olyan szinten volt kemény, hogy inkább kihagytam a szakközépben a magyar írásbeli záróvizsgát kaptam rá három egyest. (Más kérdés, hogy az érettségim magyarból így is kitűnő lett.) De inkább ott voltam a tanfolyam utolsó, vizsgára felkészítő héten három napot. Végigvettük az összes tételt, amiben meg kell mondja, még pneumatikai vezérlés is volt, de a vizsgán mindenki sikeresen átment. A tárgyakat nem részletezem, de volt ott a szabályozástechnikától a hidromotorig minden. Csont nélkül kitűnő...

 

Mégis fázom a rádióamatőr vizsgától, mert nem tudom, mivel szopatnak meg.

Tényleg megfontolandó, hogy elmegyek-e Kolozsvárra vizsgázni...

XANTIi Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2971

Azoknak, akik nem itt akartak adót fizetni.

Kapufa!

Előzmény: 0.hatvány (2967)
HA5OPI Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2970

Az operátori vizsga is lehetővé tenné a műszaki kutatást, a terjedést is tudja kutatni és még egy csavarhúzó sem kell hozzá.

 

Természetesen lehet keményen osztani magas lóról, csak akkor 20 év múlva egy országos amatőr gyűlés úgy fog kinézni, hogy néhány öregúr megkávézik egy presszóban és azon búsonganak, hogy ők a legfiatalabbak még így is.

Előzmény: gg630504 (2966)
0.hatvány Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2969

MRASZ-NMHH együttműködés...

Előzmény: Daniel's (2961)
Desert Rat Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2968

Nem sok haszna van azon töprengeni hogy mi lenne ha amolyan lenne a rendszer és nem emilyen, és kinek mit kellene tenni ezért de nem tesz és stb. Te engedélyt akarsz szerezni, a gyakorlatias az, hogy megkeresni azt az utat amivel megkapod. Lehet beleölni unalmas tanulást is, vagy elküldöd az ikertestvéredet vizsgázni, vagy egyéb módon csalhatsz, esetleg más országban szerzel engedélyt, ami aztán az egész világon érvényes. Szándékosan nem csupa etikus megoldást soroltam, de minden attól függ mennyire akarsz engedélyt.   Anekdotaként a történet, hogy valamikor elég jó voltam villanyászatból és az egyik tanszék lusta tanársegédje velem javíttatta a zh-kat. Az egyik feladatnál, hogy "mekkora áram folyik a... stb", megmutattam neki, hogy ott van a lapon valami hülye számolás vagy inkább firkálás, a végén pedig az érték ami egyébbként jó, de egyébbként akkora marhaság, hogy nem jöhet ki belőle.  Azt mondta adjam rá a pontot, mert nem az volt a kérdés "hogyan számolja ki", hanem "mennyi", az meg rendben van.

Előzmény: Daniel's (2961)
0.hatvány Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2967

Ja! "El lehet innen menni!" Mondotta volt egykoron Ferenc testvér...

Előzmény: XANTIi (2957)
gg630504 Creative Commons License 2019.06.25 0 1 2966

"... sokan vannak, akik egy kész rádiót akarnak használni és eszük ágában nincs építeni vagy belenyúlni."

Nyitott kapukat döngetsz. PR27 ( CB ), PMR446, Bluetooth, WIFI...

 

Mivel a javaslatod az amatőrszolgálat meghatározását ( "...célja ... a műszaki kutatás..." ) alapjaiban érinti, az ITU-nál kell kezdeményezned a változtatást.

 

Előzmény: HA5OPI (2965)
HA5OPI Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2965

Megint másról beszélünk el egymás mellett.

 

Sarkítva: KRESZ-ből is megvan a pontos anyag, amiből vizsgázni kell. HAM-ból nincs. Pedig hatósági papírt ad mindkettő.

 

Én műszakiból elsőre tán csont nélkül mentem át, de én 30+ éve fejlesztőmérnök vagyok, elektronikát, szoftvert, műszereket fejlesztek, javítok, gyártok. Ami ezen felül nagyfreki, az nem okozott nehézséget, mert megértettem percek alatt.

 

Engem jogból meszeltek el kétszer is, és tudod mikor tudtam letenni? Amikor kaptam egy adag kérdés-választ, akkor szintén csont nélkül ment le.

 

Az egyetemen (legalábbis nálunk a műszakin) is így mentek a vizsgák, előre megvoltak a vizsgatételek, megvolt a tananyag is hozzá, azt kérdezték, azt kellett tudni. Ha egy egyetemi diplomához, okleveles mérnökin (ma ezt MSc-nek hívják, Master-nek) ez megfelelt, akkor feleljen meg egy amatőr vizsgán is, ahol még csak nem is szakmabeliek vannak.

 

Ha sok más országban még a kérdések is publikusak és nincs probléma utána, akkor hadd ne a magyar hivatal fingja a passzátszelet, mert ha kiadnak 2000 kérdést és választ, és valaki azt tanulja meg és levizsgázik, akkor elérte a célját a vizsga, mert megtanulta és le is tudott belőle vizsgázni.

 

A másik fele pedig a dolgoknak, fiatal koromban volt még operátori vizsga is, amihez hasonló most is jó lenne, ugyanis sokan vannak, akik egy kész rádiót akarnak használni és eszük ágában nincs építeni vagy belenyúlni. Igen, differenciálni kellene, mert ha elzavarja a hivatal azokat, akik élveznék a forgalmazást, tényleg elfogy az utánpótlás. Nem 1967-ben élünk, hogy kész rádió nem volt és innen-onnan összelomizott alkatrészekből kellett kendácsolni a rádiókat. Egy efféle, csak forgalmazásra jogosító engedély vizsga része lehetne annyi műszakból, hogy egy antennát hogy kell/lehet használni és mi az az illesztés. mert azt ő fogja beledugni és rá kell jönnie, hogy hol a gond.

 

És nem, ezen a szinten valóban nem igazán érdekes a szuperheterodin blokkvázlat, mert ha ennyire rigorózusak vagyunk, akkor tessen szépen XANTi bácsinak is levizsgázni direkt konverzióból, DSP-ből, I/Q-ból, felírni egy decimálás Fourier transzormáltját, de legalább blokk szinten egy digitális szűrőt, és ki fog derülni, hogy bizony XANTi pontosan ugyanazokkal kerül szembe mint a csak forgalmazni vágyó kolléga a kétszer transzponált vevővel. És még reklamációra sincs alap, mert ha ezt nem tudod, akkor bizony csak messziről, prospektusból szabad nézned a Yaesu 101-est, az ICOM 7610-est, 7851-est, 7300-ast és a közeljövő többi rádióját is, hiszen nem érted a FIR szűrőt, az IIR-ről nem is beszélve.

 

Tessenek felfogni, megváltozott a világ, és nekünk kell idomulni hozzá, mert elmegy mellettünk.

 

Ezt nagy arccal, lekezelő kioktatással nem lehet kompenzálni, még akkor sem, ha a saját világképed, értékrended, addigi életed alapján igazad is van.

 

73

Előzmény: XANTIi (2960)
Daniel's Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2964

Ki vannak adva a német Műszaki kérdések! 50 oldal! Még ezt is könnyebb megtanulni, még németül is! KÉRDÉSEK

Daniel's Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2963

Tessék, itt egy német vizsga! NÉMET VIZSGALAP

Daniel's Creative Commons License 2019.06.25 0 1 2962

És amit kihagytam, letelt az egy év, mindenből újra kell vizsgáznom, Forgalom, Biztonság, Jogi, Műszaki, forgalmazás bemutató... Miért csak Pesten van vizsgáztatás? Miért nincs Debrecenben is! Az ország felének könnyebb idejönni, mint Pestre, itt is van akkora NMHH. Jaaa mert annak a pár embernek akinek ide kellene jönni pénzbe kerül, és időbe. Nekem is! Vagy itt havonta/kéthavonta egy órára ki kellene venni a munkaköréből hogy kiossza a lapokat? Ezzel sem foglalkozik senki... De ez is valószínülőég azért, mert van egy ember az egész NMHH nál, aki ki tudja javítani a lapokat. De ő is korosodik, nem sokáig lesz ő sem! akkor mi lesz? Meg fogom találni azt a felügyeleti szervet, akinek leírom ezeket. egy fecske nem csinál nyarat, de hátha.

Előzmény: Daniel's (2961)
Daniel's Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2961

XANTi! Teljesen félre értesz! Egy szóval nem mondtam hogy alanyi jogon adjunk valakinek adóengedélyt! Én a Pontrendszer, a tananyag hiánya, a rendszer miatt "lázadozok". Mond már el nekem, a mostani műszaki követelményeknek mi értelme van? Minek tudnom a szuperheterodin vevő blokkvázlatát? Vagy minek kell nekem tudni a produkt detektort vagy akár az elektroncsövet? ELAVULT, IDEJÉTMÚLT anyag. Aki építgetni akar építgessen, eltelik 10 év, nem lesz aki építgessen, mert kihal a nyugdíjjas nemzedék. DIGITÁLIS rádiózásnál járunk! Hol tartalmaz a vizsga erről bármit is? Pedig kellene, mert már használjuk! Amiről szólnia kellene a vizsgának arról nem szól! Ez az én bajom! Soha nem találkoztam egy olyan kérdéssel hogy milyen csatlakozónak mi a tulajdonsága, mikor használjuk, kábelek, stb stb. Amiről szólnia kellene. Elé kellene már engedni ezt a rádió építgetést, aki tudja csinálja, de a XXI. századi rádiózás nem erre épül! Építs nekem digitális rádiót! Nyolc vizsga után úgy érzem igen is van jogom bírálni a rendszert! 5 éve van kinyomtatva a KDR jegyzet, hiába tanulom, úgy is lesz olyan 20 pontos karikázós amin elhúz, ez nem a tanulásról szól. Pénzt, időt, szabadságot vertem bele! Nem is keveset! Reggeltől-estig dolgozom keményen, a kis szabadidőmet a családommal töltöm, + amikor időm engedi tanulok. Elektrotechnikai műszerész végzettségem van! Akkor sem érdekelt igazán, most sem, mivel a mai rádiózáshoz nem kell! Legyen több forgalmi kérdés, legyen több biztosságtechnika, jogból sem ártana még több! Ezekből a modulokból hibátlanra vizsgáztam! Tökéletes QSO-t mutattam be az elnökségnek csak dicsértek! De megbuktam, mert egy vonalat odébb húztam az egyik rajzon, és elkarikáztam az OHM törvényt! Lehet bírálni! Ezeket soha nem fogom használni! Megveszem a rádióimat, antennáimat, kábeleket kész az állomásom! Legyen tisztában a kezelő azokkal a dolgokkal amit csinál, ne a felesleges semmi anyagot kelljen megtanulni! Lehet azért is nem sikerül, nem veszi be az agyam, mert tudom hogy ez FELESLEGES. Az elnök is elmondta a saját szájával: "Ezt a műszakit nem is kellene tudnotok, értelmetlen!" Lent példálóztam a horgász vizsgával! Ott sem tudtam pár kérdésre a választ, nem lett meg a pontom, de odajött az elnök! Fiatalember ez hobbi! Majd megtanulja, vegyen halhatározót, fogja ki a halat azonosítsa be, dobja vissza! Senki nem az anyukája hasában tanulja meg! Hidd el van egy pár végzettségem, egyéni vállalkozó vagyok, + munkahelyem is van! Tanultam én eleget az életben, de olyat nem ami felesleges! ahogy lentebb írták egyetemen anyagot kaptunk, meg mindenhol! És ha azt mondom hogy olyan orvos műtsön, aki nem kapott anyagot, otthon a neten megtanult műteni, elment levizsgázott és dolgozik? Nem ironikus? Net korában nincs anyag? Ne iratkozzak be egyetemre mérnöknek hogy le tudjak vizsgázni? Kicsit tág világ az elektronika, hogy ezt ki lehessen jelenteni! Elbukhatok, lehet nem tudom az OHM törvényt tökéletesen, nincs vénám hozzá, de rádiózok úgy mint bárki! Az NMHH-sz@rik az egészbe, ha engedély nélkül kitalált hívójellel rádióznék az sem érdekelne senkit, tudod honnan tudom, ott hallottam fent!! A "nagy" rádiósoknak ezt kellene megérteni, össze kellene fogni, alkotni egy normális aktuális vizsgarendszert, tananyagot kiadni, és azt követelni ami tényleg kell! És ezalatt nem a puskás féle jegyzetet értem, odavágunk egy ezer oldalas elektronikai könyvet nesze tanuld meg! Az nekem is van! Azt amit ténylegesen kell ki tanítja meg nekem? Emiatt jobban aggódnék!

Előzmény: XANTIi (2960)
XANTIi Creative Commons License 2019.06.25 -1 0 2960

Aki azt mondja, hogy a net korában nincs anyag amiből készüljön, az bizony füllentős. Vagy csak kifogásokat keres. Egy koncert vagy jó buli árát rá kell költeni? Egyszer az életben? Nincs olyan táblázat, hogy 1. kérdés B válasz, 2. kérdés C válasz, x-edik kérdés A válasz? Ez igaz. A vizsga tényleges vizsga, nem csak kamuzás? Ez is igaz.

Nem kell jogosítványt sem szerezni. Ott a smkp.

A vizsgarendszert az bírálja, aki sikeresen van túl rajta.

Előzmény: HA5OPI (2959)
HA5OPI Creative Commons License 2019.06.25 0 3 2959

Szerintem nem erről van szó.

 

De az egyetemen is megvan az anyag a vizsgára. És az elsődleges amit hiányol a kolléga - megjegyzem jogosan - az az, hogy tényleg nincs egy egységes tananyag amiből fel lehetne készülni a vizsgára. Ez nyilván "történelmileg" alakult így, ám azóta az a szervezet is annihilálódott, amelyik felkészítené az aspiránst, így ha valakinek nem szakmája, két szék közt a pad alatt van, mert se tanfolyam, se tananyag.

 

A messzi vidéki jelöltek kálváriája az utazással pedig egy külön történet, amit át tudok érezni, mert nekem csak egy parkolójegy és 3 liter benzin, de neki egy teljes nap és sok-sok ezer forint.

 

Szóval lenne mit csiszolni a hazai amatőrképzésen és a Nagy Öregektől eddig mindig csak az ilyen odaröfögéseket olvastam és nem pedig azt, hogy "figyeljetek, összeállítok egy anyagot jogból/forgalmazásból/műszakiból mert ahhoz értek".

 

Úgyhogy akkor simföljük a kezdőket, ha amúgy megvan a lehetőségük a rendes felkészülésre. Mert aztán így tényleg pár év, és a MRASZnál az utolsó oltsa le a villanyt...

Előzmény: XANTIi (2957)
HA7KFE Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2958

Jó reggelt. Nem megbántani akarok itt senkit sem, Xanti bácsinak igaza van,ha mindenki kapna engedélyt ebben az országba alamyi jogon akkor mégtöbb olyan ember lenne mint aki felvételeket játszik be meg komcsi zenét az átjátszókon.

Neked pedig Daniel’s már mondtam a múltkor is hogy meg lehet tanulni műszaki véna nélkül is, én vagyok az élő példa,mivel mezőgazdasági végzettségem van, egy hónap alatt beseggeltem, igaz nem elsőre mentem át hanem másodjára mert a műszaki elsőre bukó volt nekem is.

Sajnálom,hogy feladod,szép hobbi,kár lenne,szerintem pihentesd ezt most egy kicsit,és majd próbálkozz mondjuk a jövőévben valamikor újra,addig meg csak mikor időd engedi olvassgass. ja és a legfontosabb ha valamelyik kérdésre nemtudod a választ akkor kihagyod és a végén visszatérsz rá,nem kell kapkodni.

XANTIi Creative Commons License 2019.06.25 0 1 2957

Sőt! 5 kilowattos engedély járjon mindenkinek állampolgári jogon! 10kHz-től 24 GHz-ig.

Jól mondod. Akinek nincs kedve, esze egy életre szóló engedélyhez 1 hetet tanulni, az maradjon CB-s vagy PMR-es. Ott is van élet.

Vagy költözzön Romániába.

 

Előzmény: Daniel's (2956)
Daniel's Creative Commons License 2019.06.24 0 0 2956

Németországban is van anyag, sőt még Romániában is! Kolozsváron élő magyar rádiósokat kérdeztem nálatok hogy van a vizsga? Elmentek, oda vissza utat fizette az ANCOM, fiatalok vizsgáztatták őket, senki nem bukott. Röhögnek rajtunk!Inkább egy tanfolyam féleség volt mint vizsga, segítőkészek voltak, aki nem tudott valamit odamentek segítettek. Ők is azt vallják hogy a műszaki már elavult, XXI. század... fejlődik a világ. Van aki követi, van aki nem. Van aki megérti van aki nem. A mai fiatalok 0,01 százalékát érdekli a rádiózás. Nekem nincs is velem egykorú ismerősöm akit érdekel, nem csak brékó! Jó ez a hatóságnak? Még ezt a néhány érdeklődőt aki megküzd érte még azt is eltántorítják. Veszek CB rádiót, vagy rádiózok ahogy eddig, saját szájukból hallottam ha kitalált hívójellel rádióznék akkor sem tudnának velem mit csinálni! Sajnos itt ezekhez kell folyamodni. Sajnos.

Előzmény: 0.hatvány (2955)
0.hatvány Creative Commons License 2019.06.24 0 0 2955

Ugye, én többször említettem, hogy bezzeg az USÁ-ban! Az ARRL-nél kiadják a vizsgaanyagot, amit a hatóság embereivel közösen állítottak össze. Nem teszek be linket erről, mert már lehurrogtak érte, hogy nem így van. Ha nem, hát nem!

Majd, ha egyszer kedvem lesz, elmegyek vizsgázni...

Addig is javaslom neked, ne add fel ezt a hobbit, ott van a CB, szintén ezernyi lehetőséggel.

 

Nézz körül:

https://www.facebook.com/groups/hotelalfa/2773755359365793/?comment_id=2773806782693984&reply_comment_id=2773888339352495&notif_id=1561402392537562&notif_t=group_comment_mention

Előzmény: Daniel's (2954)
Daniel's Creative Commons License 2019.06.24 0 1 2954

Üdvözlök Mindenkit! Lehet lesz, akit most magamra haragítok, lehet, hogy lesz, aki egyetért, megért. A véleményem ismét leírom. Először is szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített a vizsgára való felkészülésemben, anyagokat küldött, KÖSZÖNÖM! Nyolcadjára is részt vettem (valószínűleg utoljára!) Budapesten a Visegrádi utcában tartott rádióamatőr vizsgán. Gyerekkorom kedvenc hobbija a rádiózás. Rengeteg PMR rádiót nyűttem el, nagyon sok antennát építettem, kollineárisokat, Yagikat... Mai napig amikor szabadidőm akad kiülök a rádiómmal, szkennelem a frekiket, hallgatom a felettem elhaladó repülőgépeket immár több mint 10 éve. Szeretem ezt a hobbit. Tavaly nyáron elhatároztam, hogy leteszem a vizsgát, hogy saját hívójellel, hivatalosan használhassam az éter frekvenciáit. Az első vizsga nagyon rosszul sikeredett szinte mindenből megbuktam, igazából amolyan „szétnézek” dolognak vettem. A második vizsgára nagyon sokat tanultam. Forgalmazás egy hibával, biztonsági alapismeretek csont nélkül meglett, jog szintén. A műszaki bukó. Forgalmazásból a Dallos László vizsgáztatott. A vizsga után megkérdezte, ugye nem ez volt az első QSO-d? Mondtam nem, nem ez volt. Megdicsért mennyire szépen rádiózok, nem volt benne hiba. Ezermester gyerek vagyok, bármit is megjavítok, de a számolgatás, kapcsolások nem volt az erősségem. Ez után következtek sorra a bukó műszaki vizsgák, Harmadik, Negyedik, Ötödik, Hatodik, Hetedik, majd most, a Nyolcadik. Volt, hogy 40 pont kellett volna, volt, hogy csak pár. Utóbbi műszakin a rajzos feladatokat megcsináltam, egyenes vevő blokkvázlata, 5:1-hez feszültség osztó kapcsolás, szinusz jel és paraméterei. A feszültség osztónál nem oda tettem a kimenetet ahová kellett volna, áthúz, nulla pont a tizenhatból. Többi rajz okés. Karikázós feladatok, volt itt 4, 8, 20 pontos karikázós, zömét megcsináltam, de! Itt jött a buktató. Ohm törvénye, egész héten ezt tanultam. Három olyan válasz lehetőség volt, ami majdcsak megegyezett egymással, keverve kavarva, vizsgadrukkban rosszat karikáztam… nulla pont… Benéztem még az erősítő lineáris vagy nem lineárist, ha jól emlékszem 8 pont bukta! Össze is jött. Egyszerűen nem értem a pontok súlyozását… egy komolyabb vizsgán, pl Egyetem, OKJ, stb. 50 %-tól megvan a vizsga. Emelt érettségimen 25 ponttól meg volt a matek.. Innen Szabolcsból nyolc alkalommal mentem fel pestre, egy út vizsgadíjjal együtt olyan 25 ezer forintba kerül, ezt nyolccal szorozva 200 ezer magyar forint. Az első vizsgákon még annyira nem, de ahogy teltek a vizsgák egyre jobban azt vettem észre, mintha szándékosan csinálnák ezt. A vizsgázóknak kb 10 %-a állt fel sikeres vizsgával, a többit sorra buktatják. Mi értelme van ennek? Kb, az ötödiken rájöttem csak megyek felesleges tanulnom, mert úgy is bukás lesz! Elmentem hátha alapon…  Más feladatlap, ezeréves MHSZ es kérdés, a könyvekben nincs benne, bukó.

Ebben az évben megtetszett a horgászat, soha botot nem láttam, halat nem fogtam. Elmentem a Magyar horgász szövetséghez levizsgázni. Megkaptam a tananyagot, megtanultam, itt is van jog, fajismeret, tilalmak… Hibátlan vizsgát tetem. Halfelismerés. Ez nem sikerült. Kérdeztem most megbuktam? Oadjött az elnök, fiatalember, nem bukott meg, ezt a gyakorlatban fogja megtanulni, űzze a hobbiját belejön! Azért ezzel példálózom, mert ez is csak Hobbi! Rugalmasak voltak, fiatalok, kedvesek! Minden engedélyemet kiváltottam Magyarország területére, bárhol horgászhatok!

Itt a rádiózásnál minden vizsgán hallom félfüllel, a vizsgán, ki kellene adni a kérdéseket, ezt a műszakit nektek nem is kellene tudnotok…. Normális tananyag nincsen… Beszélgettem már több bennfentes emberrel is ott fent, szerintük is egy nagy kalap sz@r a vizsga. Csak azt nem értem minek szivatják az embereket? Ez amolyan hatalomvágy? Megbuktatom jót röhögők este? Mit gondoljon egy huszonéves éveinek közepén járó fiatal? Beleuntam az egészbe, rádiózok tovább ahogy eddig, ha bemérnek elveszik a rádiót, veszek még egyet. Egy évi feljárás díjából sok jó rádiót lehet venni. Környező országokban nagyon rugalmas a vizsga, fizetik az odajárást, fiatalok, segítenek! Itt sz@rnak bele mit tudsz mit nem. Azon gondolkodom, hogyan lehetne jelezni ezt egy felügyleti szervenek, hisz nekik is van, vagy akár egy ismerőshöz bejelentkezni külföldre lakcímmel, vizsgázni, magyarosítani, és ennyi. Vagy hagyni az egészet úgy ahogy van, letenni a rádiót, és megköszönni annak a pár embernek. Lehet most jön a szokásos válasz, tanulni kellene, sírni tudok, stb stb. Én úgy érzem mindent megtettem. Nem fogok mérnökire beiratkozni, hogy a műszakit megugorjam. Teljesen felesleges tananyag.  Vagy akkor már legalább mondanának egy árat és kész, ha máshogy nem lehet... De szerintem az, hogy egy hobbijának hódoló fiatalnak így elveszik a kedvét, erejét az egésztől úgy gondolom, nem teljesen az én hibám! Sok tervem volt, saját állomás, rádiók, antennák.. de így hiába... A legtöbb rádióamatőr fórumban benne vagyok, azon kívül hogy ki halt meg, mikor lesz a temetése,vagy eladó valami, más nincsen.  Aki megtisztelt hogy elolvasta, köszönöm! Már ennyit megért!

HA7AJ Creative Commons License 2019.05.26 0 0 2953

Nem igen vonz,pláne a Facebook, egyike a hasznosnak indult,de ritka szemétté vált műfajnak.....szerintem,DE ki mit szeret..

Előzmény: 0.hatvány (2950)
HA7AJ Creative Commons License 2019.05.26 0 0 2952

Ki mi szeret Tóni...Én 20ft-sem adnék érte,ma már de az amatőr berendezésekre és antennákra is lehet "némi aprót" költeni....

73'

Előzmény: XANTIi (2951)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!