Én is gondolkodom már régóta 4 évszakoson, de hát ott van a még 6.4 mm-es télikerék garnitúra az még messze nem kukaállapot.
18"-os mindkét garnitúra mondjuk nincs jelentősége mert a milyen gumit vegyek kérdés legközelebb akkor is fennáll.
Főnök egész évben télit használ....., oszt megy az idén "olaszba", és azt mondja vennie kell emiatt vmi nyárit mert ott állítólag tilos nyáron télivel közlekedni.
Én a nyárit most ősszel nyugdíjaztam, 56000 futott kilométer után, a téliben most majdnem 31000 van, még koptatom pár hétig, aztán ha már tényleg meleg lesz, akkor veszek egy garnitúra négyévszakost, mert nálam az éves futás most már becsúszott 10000 kilométer alá. A nyáriak 16-os gyártásúak, a téliek 18-asok, pont elkoptak mire öregek lennének.
Akkor a 4-4,5mm jó még erre a szezonra. Autópályán nagy esőben kicsit jobban figyelsz. A télid még bőven jó két szezonra. Addig vennék megbízható !!! helyről használt nyárit, aztán váltás négyévszakosra, ha nem változik jelentősen az autóhasználatod.
Nekem az automon gyári gumi 235x65x18 106W GoodYear Asymmetric 3-as, 325e km a futása és a harmadik szettet használom a nyárinál. Az autó 2018-as gyártású, most 7.5 éves, tehát kb. 43.000 km vezetek évente. Nyaron egy kicsivel többet, mind télen. Kb. 2.5-3 nyári szezont bírt a gumi, ami kb. 55-60e km. Az autó 4x4-es torsenes. Soha nem csúsztam meg vele. Akkor cserélem le, amikor a szerpentineken elkezd nyikorogni.
2023 végén vettem egy új FL ugynabból a modellből, azon is ugyanez a gumi volt.
Sziasztok! Egy kis infót szeretnék kérni, mostanában melyik új gumiról lehet tudni, hogy van legalább 8 mm-es profilmélysége? Olvasgattam kissé, és ilyen 6-7 mm-es profilmélységekről hallok (Conti/Michelin), és kicsit meglepődtem. Most szeretnék új gumiszettet 18-as méretben, és nem tudom, mit válasszak. Egy GoodYear Asymmetric 6-ot váltanék, ami kb. 3 évet, 30e km-t bírt ki alattam, még egy szezon benne van, de nem néz ki meggyőzően.
Gumiszerelő képzésem ugyan még tart de szeretnék felkészülni a gépekkel és nem sok segítséget találok, így hozzátok fordulok. Két mobil gumis autót szeretnék összerakni mindennel ami kell. Egyet kamion kerekekhez, egyet a kisteher-személy kerekekhez. Gépek márkáját illetően kell a segítség, hogy merre induljak. Előnyös lenne egy helyen bevásárolni mindent de egyetlen ilyen márkát találtam az a Lincos és mint kiderült egy a gumiszerelő gépek "Parkside"-ja vagyis nem alkalmas komolyabb munkára. Kell a jó, gyors szervíz háttér is. No meg persze ár sem mind1, az vhol a megtérülés-minőség között félúton van. Köszönöm!!!
nem forgásirányos gumit (kereket) szerintetek cserélhetek-e keresztben (jobb első, balhátsó pl.)
Korábban olvastam olyan álláspontot is, hogy nem szabad megváltoztatni a forgásirányt egyik guminál sem, mert a már meglevő terheléshez igazodtak az abroncs szálai.
Ami ugye hátsónál még értelmezhető is (ha nem 4WD az autó), de az elsőnél pont ellentétes a gyorsítás, és fékezés okozta erőhatások. Elvileg a fékezés, ugye erősebb (hacsak nem valami izomautó), de akkor is kap minkét irányba terhelést.
Szóval kerékcsere volt, és nem tudtam inicializálni a TPMS jelzőt.
Nem tudom, miárt rinyált, az eddigi nyári gumikat kapta vissza, változatlan nyomásértékkel.
Végül kiállva a garázsból sikerült a beállítás, de nem elsőre, és semmi logika nem volt benne,
Lényeg, hogy nem ég a lámpa a műszerfalon.
Azért az érdekes, hogy az egyik gumiban találtam egy üvegcserepet, ezért leellenőriztem a nyomást, csak 2.0 volt, amikor alapból 2,3-2,4 re volt állítva. Ennek ellenére nem volt problémája a nyomásjelző rendszernek.