A folyási rendezvényre összesen 13 kismotorral gördültünk be, s a legfiatalabb motor alighanem darusferi Kárpáti 2-je volt (nem tudom, mikori évjárat, de 86 és 89 között gyártották ezt a típust). Kellő odafigyeléssel, a tipikus hibák kijavításával ma is megállják a helyüket ezek a motorok. Hozzáteszem: bár nem arra tervezték, de mégis a hosszabb távokon használhatók jól. A belvárosi forgalomban nem nagy élvezet ilyen motorral közlekedni, de kisvárosban vagy hosszabb utakon jól teljesítenek. Ahogy mondani szokás: harmincöttel kimegy a világból.
Neked sikerült már beszerezni valamilyen használható kismotort? A legutóbb emlegetett Verhovinát?
Vermestibi , ennyi Riga egybe gyűlve ? Ez szép . Ebből az látszik hogy sok rajongója van e motoroknak és a távolságokból ítélve , az igénybevételek alapján , csak nem is olyan rosszak .
Jó motort vettél , úgy értem hogy bár van rajta egy két alakitani való , de , a láncvédőt leszámítva egyben van ,hiánytalan . És a krómozott részek is szépek . Hozzád így került ? Gondolom láncvédőt majd be szerzel rá . Látom az ülése is jó nem kell varratnod hisz elég drágán varrnak . Nem egy eldobott példány , még a szerszámos tartói is meg vannak .
Egyébként emlékszem a nagybácsikámnak volt ilyen Komár , minden nap azzal járt dolgozni , még a gázpalackot cserélni is azzal hordta , a csomagtartóra kötözte fel .
Gratulálok , balesetmentes motorozgatást kivánok hozzá !
A legutóbbi túra alkalmával Gyöngyösiék hívtak minket mindenféle mezőcsáti motoros rendezvényre, most nézegettem a Facebook oldalukat és találtam néhány képet a folyási Ikarusos találkozóról, ahol mi is feltűnünk.
És itt vannak a tiszaújvárosiak motorjai is, igaz, a Kékest megjárt Verhovina alig látszódik.
Elég nagy motoros, veterános élet van Mezőcsáton, jövőre el kellene menni oda is. Kicsit messzebb van (főleg nekem), de egy jó Rigával/Verhovinával/Kárpátival simán megjárható egy nap alatt. Ha meg Tiszacsegénél megyek át a Tiszán a komppal, akkor száz kilométer sincs, az meg elég baráti.
Tiszaörsön szokták rendezni a Veterán és Különleges járművek találkozóját, azt is meg kellene nézni jövőre. A Borsodiaknak meg nekem ez is elég közel van, Nyíregyházától viszont messze esik.
Az nagy segítség lenne, ha tudnál fényképeket küldeni, mert a neten böngészve eddig nem sok használható felvételt találtam. Egyébként, ha jól sejtem, a 102-esnek is "billegős" a blokkja, vagyis az ékszíj feszességéről a két tárcsa távolsága gondoskodik, ez változik az áttétel változásakor. Másképp mondva: a pedál tengelyen lévő tárcsa nem rugós, hanem fix. A Szelénánál fixen áll a blokk és a nagy ékszíjtárcsa rugós. De még ha nem is ugyanolyan a két szerkezet, nagy segítség lenne néhány kép a 102-esről. Mondjuk, a Szeléna-projekt most még csak elméletben létezik, csak fejben szerelünk...
Eddig nem értettem, a rugó külső végét hogyan akasztod be, de már látom.
Tök jó, mert elég egyszerű, teljesen láthatatlan, de a motor használhatóságát nagy mértékben növeli. Holnap szétnézek a műhelyben, van-e valami használható rugóm.
Közben az jutott eszembe, hogy olyan a Riga, mint az állatorvosi ló: a legtöbb része gyógyításra vár - de szép lassan sorra vesszük ezeket a gyenge pontokat!
A Rigak , Verhovinak , kezi valtojanal az egyes sebesseget felfele huzni , kisse nehezkesebb ,foleg ha bovden nehezebben jar meg ha nem gyakorlott Rigas ul ra es szokatlan neki a markolatot felhuzva tartani ugy hogy kozben kuplungot is csusztassa es meg kar toveben levo reteszelo meg nem rogzitette az egyest . Hogy ezen segitsunk a valtoban levo visszahuzo rugot nem lehet gyengebbre cserelni , mert akkor meg nem huzna a kettes sebesseg fele .Inkabb a felfele iranyban valamilyen rasegitesre lenne szukseg .
Erre gondoltam egy ahhoz hasonlo ereju rugot mint ami lent is van .
Talaltam a haz korul egy kozonseges huzo rugot hogy pontosan mihez valo nem tudom , de Kb 10 es 15 cm hossz kell es huzalatmeroben meg erossegben nagyjabol olyan legyen mint a sztender rugoja vagy volt Zsigulik kuplungjanal is visszahuzo rugo ,de a legfontosabb hogy a kormanyba a csobe beleferjen .A rugot itt most nem huzo hanem csavaro hatosnak tesszuk ki , tehat egyik veget be akasztottam a kormanyon a sebessegvalto bovdenjenek a tartojaba ami a kormanyon att megy ,a rugo masik veget meg a markolatnak a vas csovebe . Termeszetesen az utobbihoz elloszor a rugot megcsavarva elofeszitettem, igy mar meg is van az un rasegites , hiszen a rugo a makolatot helyettunk huzza felfele .Hogy mekkora erovel az attol is fugg hogy mennyit csavarunk rugon a be akasztas elott ,a tulfeszites sem jo mert akkor meg mar kettest venne nehezen .De egy kis turelemmel be lehet allitani hogy egyesbe fel is nagyon konnyu es a kettes is jo . Igaz hogy tobbnyire torekszunk az eredetisegre de ez a hasznalhatosagot a kenyelmet noveli a gumi markolat felhelyezese utan ebbol semmi nem lathato .
vermestibi2: Érdeklődve olvasom a variátoros Rigáról szóló írást és a váltós átalakításáról az elképzeléseket, bár én többnyire az eredetiség híve vagyok. Van a gépparkomban egy Peugeot 102-es gépsárkány, az variátoros. Ha érdekelnek a megoldásai tudok képekkel szolgálni, csak el kell rakodnom előle de lassan úgy is ráférne egy tél előtti külső karbantartás, szóval nem lenne fáradság.
Balázs Katon: Gratulálok a Komárhoz, elég szép állapotban megmaradt. A krómok nem rozsdásak a kép alapján, és polírozással talán a festés is felfrissíthető. Ha gyári akkor egy próbát mindenképp megér. A hátsókerék elég bután áll ezekkel a rugóstagokkal, talán elsőre oda kereshetnél gyári darabokat. Ezek nem számítanak ritka alkatrésznek, könnyen hozzá lehet jutni. Ha kérdésed lenne a szerelésével kapcsolatban én a Komáros topicot ajánlom amit itt elérsz: https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9199077&la=146341947
Ott is legalább ennyire segítőkészek a szakik. Előre is jó szerelgetést kívánok, mert az kelleni szokott:) De nem kell megijedni, külsőre jót ígér ez a Komár, ha nincs szerelési tapasztalatod akkor viszont nem szabad elsietni semmit.
Valami hasonlo polonak az otletet tamogatnam ,nem gondolom hogy arban irrealis lenne .
A szelena ekszijarol eszembe jut a Szolnokon hallot idezet hogy
,,, a dolgozo nepnek nem erre van szuksege ,,,
A Karpatik vazanak gyengesege illetve allitolagos toreserol kapcsolatban nekem az az allaspontom ,azt nem vitatom hogy a Riga vazat en is erosebbnek latom ,viszont egy Karpati nak a vazat is talan inkabb a nem megfelelo igenybevetellel lehet karositani , Gyongyosi Csabi is sokat hasznalt mar Karpatit napiszinten hisz ez a kedvenc markaja ,es nem egy vekony alkat ,meg en is 100 kg folott vagyok , es az Ikarusz talalkozora menet azon a rossz uton sem volt gond . elnezest kerek az ekezetek nelkuli irasert , de munkaban. csak a tablet all rendelkezesemre .
A pólós képet csak azért tettem fel, hogy színesebb legyen a fórum. A neten találtam valahol.
A Szelénáról az orosz Wikipedián azt olvastam, azért álltak le a gyártásával, mert megbízhatatlan volt a váltója, mivel a Szovjetunióban nem tudtak megfelelő minőségű ékszíjat gyártani hozzá. Ezt aligha hiszem, de persze lehet, hogy ez volt a hivatalos indoklás.
A Kárpátiról meg azt írták, a leggyengébb pontja a váz, pontosabban a hegesztések - gyakori, hogy már eleve ferdén hegesztették össze és keresztbe állnak a kerekek, meg hogy gyakori a váztörés, vázrepedés. Ugyanakkor a gépkönyveik szerint tartósabbak, mint a Verhovinák, mert ugyanazt a nagygenerált több megtett kilométer után javasolják a Kárpátiknál.
Szuper gép. A Komárokhoz nem nagyon értek, de úgy látom, a hátulja meg lett "sportosítva" (Simson Star teleszkópok?), meg a láncvédője hiányzik, de egyébként egyben van.
A pofák íve miatt nem lehet változtatni a harang átmérőjén, szóval az nem jó megoldás, hogy belülről simán ráhegesztünk egy karikába hajlított lemezt. De a tirisztoros blokk kuplungjánál szerencsére vastagabb az anyag, kb. 3 mm a kosár falvastagsága, szóval van miből dolgozni: először a fogaknál a belső ívből le kellene esztergálni kb. 1mm-t s utána kéne belehegeszteni a helyére a lemezt, tehát a csúszó felületet. A körbe hajtott lemez két végét össze kellene hegeszteni, aztán amikor be van hegesztve a helyére, a középpontozás miatt úgyis belülről meg kell dolgozni a csúszó felületet, esztergával levenni belőle pár századot, s ekkor a lemezvégek varrata úgyis eltűnik, szóval elvileg ez lenne a tökéletes megoldás. De majd a mester megmondja.
Csak emlékeztetőül: a reflexrugós, könnyített kormányváltó leírásával még mindig adós vagy.
Ez az uj kosar a bele hegesztett aggyal biztosan erosebb lessz mint a gyari .De en ugy gondolom hogy a fogakra hegesztett csuszofeluletnek nem fontos hogy vegtelenitett legyen , tehat esztergalva , biztos jo az egy vekony lemez csikbol is ha a toldasnal nem is a legsimabb lenne az az egy pont mar nem tudna a pofaknal ido elotti gyors kopast okozni . Inkabb arra gondolok hogy elferjen ez a lemez , vagy lehet a pofakat alapbol osszebb venni a rogzitesnel ?
Irod hogy sikerult a lengovilla forgaspontjat stabilra meghuzni , a ki maradt lancvedo miatt ne restelkedly nevetni fogsz en is pont igy jartam mar , ugy latszik ez torvenyszeru .
A tuszeleppel kapcsoltban , amit Bazsika javasolt a Jamaha hoz valot ,nem kapok igy most megpobalom egy mezogazdasagi kisgep az egy MTD tuszelepet a hetvegen , a /remelem / hogy sikerrol majd beszamolok . Valoban egyszerubb a regi , csak nekem nem is egy motorom a 60 assal van gyarilag .
Igen, a Riga 4-eshez készül most a kuplung. A harang részt egyetlen darabból esztergálták ki, a közepébe bele lesz hegesztve egy gyári kuplung agy/fogaskerék része. A röpsúlyok nyereg részéhez is esztergáltattam alapanyagot, hétvégére belekerül a négy stucni is. Kicsit más megoldású lesz. mint a korábbi változat, majd meglátod. Tarcalon készíti a mester az alapanyagokat, még nekem is dolgoznom kell rajta, mert esztergával csak félkészre lehet elkészíteni, ha minden jól megy, hétvégén megyek érte, és akkor viszem a Kárpáti kuplungkosarát, s akkor kérdezem meg a mestert arról, amit még te javasoltál, hogy az eredeti kosarat meghagyva, belülről kellene a fogakra hegeszteni a csúszó felületet. Majd kiderül, mennyire megoldható ez. Mert egyetlen darab vasból kiesztergálni az egészet elég munkaigényes dolog.
A napokban megigazítottam a Kárpáti hátsó villáját, hogy ne lógjon. Összeraktam, beállítottam, összekontráztam a csavarokat, ráhajtottam a biztosító lemezt - és akkor jöttem rá, hogy a láncvédőt lefelejtettem... Úgyhogy kezdhettem elölről.
Kíváncsian várom, hogy mire jutsz a tűszelepekkel. Lehet, hogy a K60-as stabilabb szerkezet, de nekem a K35-ös szimpatikusabb.
Ami munkad van a motoroknal meg , hat ahoz szerintem egy szezon kell ,de nekem az egy is keves lenne . Milyen kuplung kosar lessz a rigahoz ? Ez ha jol ertem elobb most a negyeshez , a tura motorhoz lessz ?
Egy regi nagy motoroskonyvben lattam regen egy ilyen variatoros lehajtast es annal a kuplung nem ropsulyos volt hanem hagyomanyos a kormanyon a kuplung karral lehetett kezelni ,persze egyebkent en is jobbnak latom ropsulyost meg hat a gyakorlat is ezt igazolja .
A riga tuszelep problemajara , most hetvegen ki probalok egy mas tuszelepet hatha bevalik .
Igen, a variátoros renbszerbe mindig kell egy röpsúly kuplung. A metszetábrán én sem tudom jól kivenni, de a főtengelyen lévő részben lehet, mert a pedáltengelyen nincs. De végülis mindegy, hogy melyikre kerül, csak legyen - a Piaggio Ciao-n a főtengelyen van, a Gilerámon (és szerintem az összes robogón) hátul, a keréknél. És persze száraz kuplung, szinte mindenhol csak olyat használnak (ezért voltam én bajban a Rigánál, mert ezek egyikét sem tudtam használni).
Hogy építsünk egy ilyet... Hát, nekem kedvem mindig volna hozzá, de az magában kevés. Idén még a Riga kuplungját akarom rendbetenni (készíttettem hozzá "folyamatos" kuplungharangot, a hétvégén megyek érte, aztán a belső részt kell kialakítani hozzá), meg a Kárpátihoz is készíteni szeretnék egy röpsúlyos kuplungot. Még a télen üzemképessé akarom tenni a Piaggio-t. Aztán jövőre a Simson Start is be kéne már fejezni, mert több mint egy éve nem haladok vele, aztán még ott a Mustang-Babetta hibrid... Szóval egyhamar biztos nem lesz rá időm. Meg helyem.
De azért nyitva tartom a szemem: hátha a börzéken vagy valahol találok Motobecane vagy Peugeot donort.
Ennél a variátoros megoldásnál látom két lánc van és gondolom az egyiknek a szerepe az indításnál van .
Lehet hogy én nem jól látom hogy nincs valamilyen kuplung közben ,, de amikor áll a jármű és a motor jár akkor nem tudom ezt hogyan oldották meg hogy ílyenkor megszakítsák a hajtást ? Ehhez én akár egy röpsúlyos kulplugot is el tudnék képzelni persze itt már szárazon esetleg a Babettá -ét . Kár hogy nem maradt fen ezekből .
Hát ha egy ilyet készitenénk még ha nem is lenne gyári de akkor is jál motozozható és egyedi volna .
Ha mégis lenne kedved egy ilyen épiréshez , az nagy lenne és be segitenék .