Akkor ez a túrátok finoman szólva sem indult egyszerűen! Ami a 22-es villamossal történik hétvégente, az egyszerűen tragédia. A szombat-vasárnapi járatritkítások miatt Narodní Divadlótól a várig botrányos a zsúfoltság, átlagosan öt-tíz ember marad a megállókban. Főleg most, vmi csőtörés volt a Kisoldalon vasárnap délelőtt, így a Manesuv most felé került a 22-es szinte egész nap, és elég sokat késett.
De kitartásotok ezek szerint meghozta a jutalmát, van hogy Prága nehezen adja magát, de aztán minden jóra fordul...
Foglaltunk a Nerudován egy jónak látszó helyet (Little Quarter Hotel), ahol közölték, hogy a szobánkban elromlott a vízvezeték, WC stb, - szóval kiadták másnak, és minket átvertek.
Szóltam nekik, hogy ok, akkor mutassák meg a mi szobánkat a rossz WC-vel és egyéb hibákkal. Ezt megtagadták, adtak egy üveg pezsgőt és hívtak egy taxit ami átvitt bennünket a Bily Levbe (Zizkov) Ez is jó hely lényegében, dehát mi most a Nerudovára voltunk lélekben felkészülve...:-)
Este azért a közelben sikerült jól érezni magunkat...(részletek ld. lentebb)
De ezzel nem volt még vége: szombat de. a zsúfolt 22-esen kikapták a tárcámat (összes irat+pénz) Így a célbavett brevnovi kolostor helyett a dejvicei rendőrőrsön töltöttünk el kellemesen kb. két órát..
Utána azért kijelentvén, hogy nem hagyjuk magunkat mintha mi se... irány Brevnov, és a többi tervbevett műintézmény.
Az este azért jól sikerült sörileg, aztán "hazaérve" a szállodába kaptam az üzenetet a rendőrségtől, hogy megvan a tárcám az összes irattal...reggel meg is kaptam (mondanom sem kell, hogy a pénz nélkül)
A fenti apróságokat kivéve a túra lényegében fényesen sikerült, főleg a fantasztikus felsőerjesztésű levek tették emlékezetessé.
A felkeresett helyek időrendben:
Breclav Lokalka, Ferdinand, Vytopna, Rotunda, Tri Ruzi, U Glaubicu, U Kocoura, U Slovanské Lipy, Merenda, Hostinec U Viléma, Klasterni Senk, Prvni Pivni Tramway, Zly Casy, Beermuseum, Bredovsky dvur, Breclav park, Breclav Lokalka.
A fogyasztott sörök időrenben:
Starobrno, Ferdinand, Krusovice, Staro, 3Ruzi Polotmavy&Svetly, Pilsner, Bernard, Brevnov IPA, Cornel Single Malt Ale, Král Sumavy, Rampusák, Kaltenecker Chopper IPA, Bernard, Svíjany, Benedikt IPA, Kaltenecker Chopper IPA, Matuska California IPA, Permon IPA, ZA IPA, Matuska, Kout Tmavy, Pilsner, Bernard, Starobrno
Tegnap megjöttünk Prágából! Sajnos :-( Még maradtunk volna néhány napot. Minden a megszokott kerékvágásban zajlik, kivéve, hogy a Glaubicuban már 31 korona a korsó PU. Az is csoda, hogy eddig tartották a kettessel kezdődő árat. A Kandúrban gyengébb volt a Bernard, mint szokott, az Ökör és a Víziló hibátlanul teljesített. Kalandtól vezérelve bementünk az U Rudolfína fenti söntésébe, és kellemesen csalódtunk. Jó sör, semmi lehúzás - mondjuk rögtön fizettünk. Vagy tíz év után benéztünk Pvrnec úr vendéglőjébe a Maiselován. Két szint, kb. száz férőhely, egy teremtett lélek sem volt sehol. A személyzet a pincerészben kollektív keresztrejtvény fejtéssel volt elfoglalva. Elvihettük volna a kasszát. De minek, ha üres? Vacsorák: Ejtőernyősök, Bocsok, U Parlamentu. Ezúttal a Bocsok teljesített gyengébben, de erős volt a mezőny, nem vitás. És a prágai vasárnapok: nincs párjuk! Volt olyan étterem, amelyik ki sem nyitott, a másik este hatkor bezárt, vagy felújítás alatt állt, egy megint másik délután ötkor nyitott, két sörözőben pedig a pult mögött a tulajdonos ásítozott, hogy tegnap hajnalig egyig volt bent, ma már este nyolcra szeretne otthon lenni... Egy jó helyen szintén a tulaj mondta, hogy egész héten bent van ő is, így vasárnap kénytelen zárva tartani, hogy vmikor kipihenje magát.
Voltunk persze új helyeken is, majd ha lesz idő és energia, néhány képet felrakok.
Az első fontos szempont itt is a jó alapanyag... én cseh hermelineket használok, ha modellezni próbálok.
Mindenképpen érett sajtot használok, az én olvasatomban az érett sajt az, amely a szavatossági idő közelében (vagy kicsit azon túl) van.
Az én receptem nagyon egyszerű: félbevágom, megfűszerezem (pfefferoni, fokhagyma, egész bors, esetleg Erős Pista), megkenem olivaolajjal, összetapasztom és berakom egy bőszájú uborkásüvegbe. Ráöntöm az étolajat, közben beteszem a hagymaszeleteket, cseresznyepaprikákat, fokhagymagerezdeket, egész borsokat, babérlevelet stb. ízlés szerint.
Aztán be a hűtőbe és kb. egy hét múlva lehet körülnézni, hogy milyen sörök vannak otthon....
Holnap indulunk Prágába egy hosszú hétvégére. Tavaly már voltuk egyszer, nagyon jó hely. Egy két kocsma címre lennék kiváncsi ami korrekt hely mint árban mint minőségben. Első sorban barna sör kedvelőek vagyunk. Köszönöm előre is.
Én már beszereztem a harmadik kiadást. Érdemes megvenni, legalább hetven százalékban új sörözők szerepelnek benne, ennyiben mindenképpen más/több, mint az előző kiadások voltak.
Irígykedem. Nekünk kimarad a standard őszi, 11 év alatt először /egyszer egy tavaszi maradt el/ . (Helyette bp-i sörözés lesz a Ferdinand-Jaromir68-Legenada-Pivo-Hrabal 5szögben.) Így, Zoránnal ellentétben én várom a májust (na jó: áprilist :-))