A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
sajat jegyzeteim alapjan zarojelben a lepesek sorrendje
Fehércsokis süti mazsolával
20 dkg liszt, sütőpor, csipet só összekeverjük (3) 3 tojás, 15 dkg cukor, vaniliaaroma, citromhej ezeket habosra keverjük (1) a feher csoki egy reszet a vajjal összeolvasszuk (2) (nincs utalas a vaj es a csoki mennyisegere, de kb. 1 nagy tabla csoki kisebb reszet vehette mert a maradek csoki kb. 4/5 lehetett ) a maradek fehercsokit kessel nagyobb darabokra vagta (4)
a szamok sorrendjeben összerakta a tesztat majd szavazasra bocsatotta, hogy a rumba aztatott es felfozott mazsolat is keverje e hozza (itt sincs utalas a mennyisegre, olyan 5 dkg-nyi lehetett) (5)
kivajazott sutotalba tette, majd 25 perc sutesi idot mondott teljesen ki kell huteni, majd a hutoben kell tarolni (kivulrol ropogos, belul kremes)
Nekem szilikonos van, és nagyon szeretem. Igaz, drágább, viszont, ha megsült a süti, "kiugrik" a formából. Régen a papir mindig beleragadt a sütibe, lehet, hogy én csináltam valamit rosszul.
Én nemhasználok szilikonosat, csak teflonosat, de az is nagyon jó! Pont most olvastam, hogy a Tescoba november 2-15-ig 999 Ft a 12-es teflonos muffinsütő. Az Intersparba pedig november 3-16-ig szintén 999Ft a 12-es muffinsütő.
itt biztos van, de a 12 db-os 4000 HUF. http://www.lurch.hu/ jobb háztartásokban ebből kell kettő :) hiperekben meg skálában szokott lenni tefal hatos, intersparban fackelmann. Nézz át a muffin topikba http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9053461&la=48837290 meg a konyha trükkökbe is.
Hozzávalók: 1 csirkemellfilé (kb. 35 dkg) só és frissen őrölt bors 1 evőkanál liszt 2 gerezd fokhagyma 2 csokor petrezselyem 2 dl tejszín 1 dl tejföl 20 dkg tejszínes krémsajt 1 evőkanál mustár 1 evőkanál puha vaj 1 evőkanál olívaolaj ½ citrom 1,5 dl víz
a tálaláshoz petrezselyem és szalonnás spagetti
Elkészítés: Először előkészítem a hozzávalókat. A csirkemellfilét 3x1 cm-es csíkokra vágom. Megsózom, megborsozom, és miután meghintettem kevés liszttel, magam mellé készítem. A fokhagymát megpucolom, a petrezselymet apróra vágom, és mindkettőt félreteszem. Ezután egy tálkában kézi habverővel összekeverem a tejszín, a tejfölt, a tejszínes krémsajtot, a mustárt és az étkezési keményítőt.
Megsütöm a csirkecsíkokat. Egy közepes méretű serpenyőben takaréklángon összeolvasztom a vajat és az olívaolajat, aztán erősítek a tűzön, és kevergetve 5-6 perc alatt átsütöm a húst.
Pár perc után a megsült húsra ujjaimon átszűrve ráfacsarom a citrom levét. Hozzáreszelem a megpucolt fokhagymát, hozzáadom a petrezselyem felét, a csíkokra vágott sonkát, és beleöntöm a tejszínes-tejfölös keveréket.
A serpenyőt visszateszem mérsékelt tűzre. 2-3 perc alatt kevergetve átmelegítem a petrezselyemmártásos csirkét.
Tálaláskor meghintem a csirkét a maradék petrezselyemmel, és átkeverem az ételt. Szalonnás spagettit szoktam adni hozzá. Ez úgy készül, hogy a kifőtt, leszűrt spagettit még melegen rádobom vajon kiolvasztott, füstölt szalonnapörcökre, majd alaposan megborsozom, és adok hozzá 1-2 merőkanálnyit a tészta forró főzővízéből.
A fokhagymás pirítóshoz: 1 kis baguette, felszeletelve 1-2 gerezd fokhagyma, megpucolva
a tálaláshoz frissen reszelt parmezán
Elkészítés: A vöröshagymát, a fokhagymát, a halványító zellert és a sárgarépát késes betétű robotgépben összedarálom. Nem lesz belőle egynemű massza, de erre nincs is szükség. Az a lényeg, hogy minél apróbb darabokban legyenek a hozzávalók, mert akkor gyorsan megpuhulnak.
A leves fazékba beleteszem az olívaolajat, és mérsékelt tűzön kevergetve megpárolom rajta a hagymás-fokhagymás-zelleres-sárgarépás pépet. Ez lesz a leves-alap.
Amíg a leves-alap párolódik, villával pépesre töröm az átöblített, lecsöpögtetett bab felét. Ez sűríti majd be a levest.
A leves-alaphoz hozzáadom levével együtt a hámozott paradicsomot, és megsózom, megborsozom. Ezután rászórom a morzsolt kakukkfüvet, hozzáadom a pépes babot, és felöntöm a vízzel.
A levest erős lángon felforralom, majd mérsékeltre csavarom alatt a tüzet, és kb. 15 percen át főzöm, hogy a paradicsom megpuhuljon. Közben a fakanál élével szét is nyomkodom a paradicsomokat, mert így könnyen szétesnek.
Amíg a leves fő, elkészítem a fokhagymás pirítóst. A baguette-et felszeletelem, megpirítom, és a pirítósok mindkét oldalát bedörgölöm fokhagymával.
A leveshez hozzáadom a maradék babot és a felcsíkozott kelkáposztát, majd kb. 5 percig továbbfőzöm. Amikor a kelkáposzta is megpuhult, újra megkóstolom, és ha kell, megsózom, megborsozom.
A kész levesbe belekeverem az apróra vágott petrezselymet, és tálalok. A leveses tányérok aljába fokhagymás pirítós kerül, erre rámerem a forró levest, majd megszórom frissen reszelt parmezánnal.
ezt a receptet még nem próbáltam, de el tudom képzelni, hogy a banán nehezebbé teszi. egyébként és általában viszont a muffint én a hagyományos összecsapós módszerrel szoktam sütni, és elég könnyű szokott lenni.
Na, ezt ma kipróbáltam... A történet lényege, hogy sokat és régóta sütök, szóval az ilyen típusú recepteket mindig a hagyományos módon készítem el, tojás szétválaszt, fehérje külön felver, zsiradék cukorral habosra, szóval néhány faxni, amitől, véleményem szerint, könnyű, laza és finom lesz a tészta. Most azt mondtam, hogy kipróbálom ezt az összecsapós módszert, minek az a sok cicó! Hát olyan is lett. Maradok a szokásos technológiánál:) Van valaki, akinek így, a leírtak szerint is egy könnyű süti lett? Mert akkor én bénáztam el.
Elkészítés: Előmelegítem a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt fektetek egy nagy tepsibe.
Előkészítem a kifliket. Először elnegyedelem őket, azaz keresztben félbevágom mindet. Ezután a feleket hosszában is félbevágom, majd az így kapott negyedekből kiskanállal vagy az ujjammal kiszedegetem a puha belet. Így lesz 16 darab „kifli-hajóm”. A kifli-belet nagyon apróra morzsolom, és félreteszem.
Jöhet a gomba. Az olívaolajat megmelegítem, hozzáadom az apróra vágott gombát, és megsózom, megborsozom. Mérsékelt tűzön fedő alatt megpárolom, és néha megkeverem, de nem kell folyamatosan. Ha a gomba már puha, leveszem róla a fedőt, és erős lángon elforralom róla a leve nagy részét. Nem szabad teljesen kiszárítani! Ezután megpucolom a fokhagymát, hozzáreszelem, és hozzáadom a mustárt is.
Összekeverem a tölteléket. A párolt gombához hozzáadom a kiflibél-morzsalékot és az apróra vágott petrezselymet, majd megkóstolom, hogy elég sós-e, borsos-e. Szerintem akkor lesz finom a gombás kifli, ha a tölteléke intenzív ízű.
A kifli-hajókat kiteszem egymás mellé a tepsire, és megtöltöm őket a gombás töltelékkel.
A máz következik. A tejfölt, a tejszínes krémsajtot és a joghurtot kézi habverővel összekeverem a tojássárgájával, aztán megborsozom, és rákanalazom a töltött kiflikre. Nem baj, ha imitt-amott lecsurog róluk, de azért figyelek rá, hogy a máz alaposan bevonja a tölteléket.
A gombás kifliket kb. 10 perc alatt aranybarnára sütöm a meleg sütőben.
4 adag lesz belőle.
MAJD A BUDAY!
MOZZARELLÁS PADLIZSÁNHAJÓK PADLIZSÁNTÓCSNIVAL
Hozzávalók: Ami a dobozban volt: 2 szem krumpli 1 közepes padlizsán 1 zacskó mozzarella
Elkészítés: Első lépésként meghámozom a padlizsánt, majd levágok belőle 3 ujjnyi vastag szeletet. Kivágom belőlük a magház részüket úgy, hogy kis hajóformákat kapjak, majd kevés olajon elősütöm őket.
Amíg a hajócskák sülnek, egy mandolin segítségével – vagy a négyoldalú reszelő nagy lukú oldalán – lereszelem a maradék padlizsánt és a krumplikat. (A reszelésből fennmaradt zöldségvégeket félreteszem.) Mikor ezzel is megvagyok, a krumpli- és padlizsáncsíkokat beleteszem egy kis tálkába, ütök hozzá két tojást, enyhén megsózom, majd két kanál liszttel dúsítom. Miután alaposan összekevertem, félreteszem ezt is.
Előveszem a maradék zöldségvégeket, és apró kockákra vágom. Ugyanilyen apróra kockázom a mozzarella golyót is, és végül felaprítok egy fej vöröshagymát is.
Ha a padlizsánhajók elkészültek, fogom, és egy szilikonlappal bélelt tepsire sorakoztatom őket. Majd ugyan abban az olajban, amiben a hajócskák sültek, megpirítom a krumpli-padlizsán-vöröshagyma kockákat. Kevés sóval, pici borssal és egy gerezd apróra vágott fokhagymával fűszerezem. És hogy legyen egy kis pikáns íze, pár csepp ecetet csöpögtetek rá.
Néhány perc elteltével, hozzádobom a zöldségkeverékhez a mozzarella kockákat is, és már húzom is le a serpenyőt a tűzről, mielőtt a sajt olvadozni kezdene.
Következő lépésként a pirított zöldség és sajt keverékét egyenletesen elosztom a sütőlapon várakozó padlizsánhajókba. Kész is, mehet a sütőbe.
Amíg sül a padlizsán, kisütöm a tócsnikat. Forró serpenyőben, kevés olívaolajon 3-4 perc alatt aranybarnára sülnek.
És miután minden elkészült, már csak tálalnom kell. Jó étvágyat kívánok hozzá!
SÜSSÜNK VALAMIT
BANÁNOS MUFFIN CSOKIFALATOKKAL
Hozzávalók: 25 deka finomliszt 1 teáskanál szódabikarbóna 1 teáskanál sütőpor ½ teáskanál őrölt fahéj 1 tojás 2½ deci tej 1 teáskanál vanília-aroma 15 deka cukor 0,5 dl olívaolaj 1 érett, puha banán 10 deka tej- vagy étcsokoládé
a tálaláshoz: édes tejszínhab
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és a muffintepsi horpadásait kibéleljük egy-egy papírkapszlival.
A lisztet fakanállal összekeverjük a szódabikarbónával, a sütőporral és az őrölt fahéjjal.
A tojást, a tejet, a vanília-aromát, a cukrot és az olvasztott, langyos vajat kézi habverővel összehabosítjuk egy mérőkancsóban.
Az érett banánt villával pépesre szétnyomkodjuk egy tálkában.
A csokoládét apróra vágjuk.
A lisztes keverékhez hozzászórjuk az apróra vágott csokoládét, majd fakanállal hozzávegyítjük a tejes egyveleget, aztán a banánpépet.
A kész tésztát arányosan szétosztjuk a muffintepsi papírral bélelt horpadásaiban, és a banános muffinokat 20-25 perc alatt megsütjük.
A páchoz: ½ evőkanál köménymag ½ evőkanál koriandermag 1 ujjnyi darabka friss gyömbér vagy ½ kávéskanál őrölt gyömbér ¼ kávéskanál őrölt fahéj 2-3 gerezd fokhagyma 3 dl joghurt 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés: Előmelegítem a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat).
Előkészítem a csirkecombokat. Leszedem róluk a bőrüket, az egyik felükön óvatosan beirdalom mindegyiket, majd megsózom, megborsozom őket, és mindet félreteszem egy kicsit.
A páchoz először egy tálba öntöm a joghurtot, aztán egy száraz, pici serpenyőben kevergetve megforrósítom a köménymagot és a korinadermagot, hogy illatosabbak legyenek, majd mozsárban megtöröm őket és a joghurthoz öntöm ezeket is. Utána meghámozom a gyömbért, és a kézi reszelő apró lyukú oldalán hozzáreszelem a fűszeres joghurthoz. A páchoz már csak a fahéj, egy kevés olívaolaj só és bors hiányzik. Hogy még ízesebb legyen, belereszelem a fokhagymagerezdeket is. Ha mindez belekerült a joghurtba, az egészet alaposan összekeverem.
A vágódeszkán várakozó csirkecombok egyik felét alaposan bekenem a páccal, majd egy tepsibe helyezem őket úgy, hogy a bekent oldaluk nézzen lefelé. Végül megkenem a combok másik oldalát is. A maradék pácot pedig, óvatosan rájuk csurgatom.
A tepsit letakarom alufóliával, és beteszem a forró sütőbe. Először 40-45 percig sütöm a csirkecombokat, majd lekapom róluk a fóliát, és anélkül további 10-15 percre visszateszem őket. Így belül omlósan puhák lesznek, kívül pedig szép, pirult színük lesz. Ha a beléjük szúrt hústű nyomán nem rózsaszín, hanem áttetsző lé jön ki belőlük, készen vannak.
MAI RECEPTLENCSELEVES KORIANDERES JOGHURTTAL Hozzávalók:
30 dkg vörös lencse 1 nagy fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 2 l forró víz 1 zöldségleves-kocka 1 kávéskanál koriandermag 1 kávéskanál őrölt köménymag 2 evőkanál olívaolaj só és frissen őrölt bors 1 zöldcitrom
A korianderes joghurthoz: 1 piros chilipaprika 2 dl natúr joghurt 1 nagy maréknyi friss korianderzöld
Elkészítés:
Előkészítem a hozzávalókat. A vörös lencsét szűrőben átmosom, majd megpucolom, és apróra vágom a vöröshagymát meg a fokhagymát. A forró vízben elmorzsolom a zöldségleveskockát, és jól összekeverem, hogy feloldódjon. A koriandermagot mozsárban megtöröm, aztán hozzászórom az őrölt köménymagot.
Egy leveses fazékban mérsékelt tűzön kevergetve megfonnyasztom az olívaolajon a vöröshagymát. Hozzáadom a fokhagymát, majd amikor megérzem a fokhagyma illatát, a hagyma-alaphoz szórom a chilit, hozzáadom a vörös lencsét, és megsózom, megborsozom. Felöntöm a zöldséglevessel, majd erős tüzön felforralom. Ha már forr, takarékra veszem alatta a lángot, és kb. 15 perc alatt puhára főzöm a lencsét.
Amíg a lencse fő, elkészítem a korianderes joghurtot. Ezután mindkettőt összekeverem a natúr joghurttal, majd tálalásig félreteszem.
Miután a lencse megfőtt, hozzáreszelem a zöldcitrom héját, és ujjaimon átszűrve a levéből is belefacsarok keveset. Ilyenkor szoktam megkóstolni a levest, és ha kell megsózom, megborsozom.
A lencselevest óvatosan átkanalazom a turmixgépbe, és összepépesítem és teszek bele még egy kis zöldcitromlevet. Ezután visszaöntöm a fazékba, és tálalásig takaréklángon melegen tartom.
Tálaláskor kimerem a levest tányérokba, és mindegyik közepébe teszek egy nagy kupacnyi korianderes joghurtot.
Hozzávalók: A tésztához: 30 dkg finomliszt 15 dkg hideg vaj, apró kockákra vágva 1½ evőkanál cukor 1 csipet só 4 evőkanál natúr tejszínes krémsajt 2 evőkanál tejföl 1 tojássárgája
A töltelékhez: 20 dkg cukor 2 púpos evőkanál őrölt fahéj
a nyújtáshoz liszt a nyers kiflik lekenéséhez 1-2 tojásfehérje, enyhén felverve a megsült kiflik lekenéséhez 2 evőkanál cukor 2 evőkanál forró vízzel összekeverve
Elkészítés: Előmelegítem a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt fektetek egy nagy tepsire.
Összeállítom a tésztát. A lisztet, a felkockázott vajat, a cukrot és a sót morzsásra dolgozom egy késes betétű robotgépben. Hozzáadom a tejszínes krémsajtot, a tejfölt és a tojássárgáját – a fehérjét, pedig félreteszem későbbre-, majd addig járatom a gépet, amíg össze nem áll a sima tészta. (Ha nincs robotgép, akkor is elkészíthetjük a tésztát. A lisztet összekeverjük cukorral és a sóval, hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat, és ujjainkkal gyorsan összemorzsoljuk az egészet. Ezután hozzágyúrjuk a krémsajtot, a tejfölt és a tojássárgáját.)
A tésztát elosztom 2 egyenlő részre, bucivá formázom, és folpackba csomagolva berakom a hűtőbe min. 30 percre.
Amíg a tészta pihen, megcsinálom a tölteléket. Ez annyi csak, hogy a cukrot összekeverem az őrölt fahéjjal.
Megformázom a kifliket. Kiveszem a hűtőből az egyik tészta-adagot, és lisztezett gyúródeszkán lisztezett nyújtófával kb. 24 cm-es körlappá nyújtom. Megkenem tojásfehérjével, majd egyenletesen rászórom a fahéjas cukor felét, és kicsit bele is nyomkodom. Ezután a körlapot éles késsel 16 cikkre vágom, majd magam elé veszek egy-egy tészta-cikket. A szélesebb oldalától indítva feltekerem, aztán picit meghajlítom, hogy kifliformájú legyen.
A kifliket háromujjnyi távolságban ráteszem egymás mellé az előkészített tepsire, megkenem vékonyan tojásfehérjével, és kb. 20 perc alatt megsütöm őket.
A megsült kifliket még melegen lekenem cukros vízzel, hogy szép fényük legyen. Ha kihűltek, készen vannak. A második adag tésztát ugyanúgy készítem el, ahogy az első adagot.
2 teáskanál nescafé 1 ek vízben feloldva, 2 db tojás, 1 dl napraforgó olaj
--->ezeket egy másik tálkában összekavircsolni (bevallom, én tettem bele egy kis rumot is :P)
A két masszát összekevertem, majd sütőpapírral kibélelt kisméretű tepsibe simítottam (Stahl cikkcakkos tortaformában süti, de nekem nem volt kedvem mosogatni). A tetejére egy marék durvára vágott dió helyett én lapokra vágott mandulát szórtam, mert az volt otthon. 18 percig sütöttem 175 fokos előmelegített sütőben.
Sőt, a hozzávalók között sem szerepel. De hát kicsire nem adunk :) Lehet, hogy paranormális képességekkel (pl. gondolatolvasás) kellene rendelkeznünk a receptek egy részénél?