Tudom, hogy van már Lancia topik, csak ott nincsenek Kappa tulajok, akikkel meg lehetne vitatni a típust. Tervezem egy Kappa vételét, de szeretnék tulajdonosokkal értekezni róla, tesztek/népítélet alapján nagyon jó lehet, és nincs annyi hibája, mint amennyit egy olaszról gondolna az ember(egyébként imádom az olasz autókat), ugyanakkor több tulajdonos megkérdezése nem ezt támasztja alá.
Szóval Kappa tulajdonosok, légyszi segítsetek! Vegyek? Ne vegyek? Jöhet minden info! Képek eladó Kappák is jöhetnek, bármi, ami a típussal kapcsolatos!
Kösz előre is.
Fene tudja. A Niro-nak azért nem olyan kicsi a bódéja, és ha üres az akku, akkor a 105 lovas 1.6GDI onnatól egyedül hurcolja a másfél tonnát. Lehet, ha a pályán kicsit megtapossa az ember, elkéri a 8-9 litert.
Igen, így van. De az 5,6 és 9 liter között van ám 60% túlfogyasztás, ami meg megemészthetetlen. :-D
Boldog-boldogtalan magas építésű járgányban ül, akár van rá (tényleg) szüksége, akár nincs. Ma ez a menő, pont, észérveket ne keressünk.
A rossz cw értéken felül nagy a homlokfelület, nagyon sok levegőt tol a SUV. Nincs nagy baj visszafogottabb tempónál, viszont a légellenállás a sebesség négyzetével arányosan növekszik. (nagyjából....)
Ezért írtam, hogy aki 160+ tempóval jár, ne ilyet válasszon, ha egyáltalán fontos a fogyasztás.
Az octaviámnál a spiritmonitoros adatok felsö határát hoztam én is. A nironál hitetlenkedve néztem még most is. 8alá sehogy sem ment. Havi 6-8ezer km futásnál meg a 160+ már már alap. A 15büntetöpont meg mind biztiöv hiányábol jött össze...
Csupán a szűk családi körben gurul öt full hibrid, 3 Mondeo, 2 Toyota, saját tapasztalat is van bőven, meg az ügyfeleink véleménye...
Most 847 km átlaga: 4,6 liter ebben kb. 320 km pálya, kevés klíma.
Amit sooty ír: 90% pálya, 160 plusszos tempo. 9literes fogyi a nironál.
A Spritmonitor 212 db. Niro Hibrid fogyasztási átlagára 5,09 litert ad. Amit sooty ír, a 9 liter ennek majd kétszerese. Még a legmagasabb fogyasztás is a 212 ilyen autó közül: 6,59 liter/ 100 km. És, ugye, Németországban is van pár km. autópálya, ott sem 110-zel gurulnak.
Az ilyen eszetlen mértékű túlfogyasztásnak nyilván oka van, például az adott autó egyedi hibája. A másik, ha vki "160 plusszos" tempót diktál (vsz nem sokáig :-DD ) az ne válasszon egy magasított, rossz cw értékű autót, ismerjük ugye a légellenállás és a sebesség összefüggését.
A működési elvéből adódóan sokkal nagyobb a fogyasztáskülönbség egy hibrid esetén a város és az autópálya/országút között (főleg ha a városban sok a dugó, és hát lassan hol nem? Itthon közepesen-nagyon vidéken esetleg...). Sok autópályázásnál marad egy benzines motorod egy nem elhanyagolható holtsúllyal, ami nem az alacsony fogyasztás záloga -- a városi üzem meg pont az ellenkezője.
Anno feleségem az ingázáshoz, (napi 240km full pálya) országos csavargáshoz kapott egy kia niro hibridet. Mert hogy huha.... Aztán kb egy éves korára rájött a cég, hogy ezt képtelenség tankolni, kapott egy diesel ceed-et. Teljes elektromos módban nem bírt 2km-et megtenni, azt is csak 30km/h alatt.
A gyorsulása 140-ig viszont olyan volt mint egy 200lovas dieselnek. Igaz 180-nál teljesen elfogyott.
A dízel nem egyszerű eset. Csak a fogyasztást nézve tényleg gazdaságos. De ha beleszámítod a korszerűbb dízelek sokkal költségesebb javítási igényét, hosszú távon az egyszerű(bb) turbó nélküli benzinesek vsz. olcsóbban fenntarthatók.
Nincs elég paraméterem a számoláshoz. TFH üzletemberünk naponta ingázik a budapesti központ és az ország nagyvárosai között, évi sok km-t. Néhai főnököm A6 3.0 dízele fogyasztott 8 lityót 160+-os tempónál. Az egynyóc avém eszik ennyit 130-nál, de én csak évi 12 ezret megyek.
Én a dízelt (szgk-ban) nem szeretem. Egy hasonló tömegű, motorizáltságú benzineshez képest ez 8 litert spórol 100 km-enként, kb. 45 Ft / km. Évi 20e km-en ez úgy 900,000 Ft.
Évente! . Aztán: nemigen kopik a fék: 50e km-nél nem hogy nincs elkopva, de még karcok is alig. Nincs (hagyományos) váltó. Ami nincs, nem tud elromlani. Nincs turbó!
Én kb. 1 misit spórolok. Pálya: ha nem hajtod nagyon, beéri 5 liter körül. (A család egy másik, 2021-es hibrid Mondeoja 1 literrel többet fogyaszt, mondjuk nehezebb, kombi)
Erre is igaz: ne hagyd magadra öregedni. Lövésem nincs, mennyire megbízható / megbízhatatlan az ilyen járgány 200e km. múlva.
Mondjuk azt nem tudom hogy egy sokat utazó/pályázó embernek megéri e jobban a hibrid a dízellel szemben: pályán a hibrid ugyanúgy fosszilissal működik inkább.
Persze nincs benne kéttömegű/turbó, de aki használja is a vasat az valszeg előbb szabadul az autótól mintsem ezek a gondok kijöjjenek rajta.
megint egy hét lement, szösszenet nélkül. Kis off :-D
Miközben örömódát harsogok a (jó) full hibrid dicséretére ( most: 850 km átlaga 4,6.... benne 350 km pálya, a többi szottyogás, kevés mai klímával egy 1,7 tonnás, 188 lovas járgánnyal) ami szvsz ma a leggazdaságosabb felállás, vannak azért negatívumok.
Egyik a kevés hulladékhő. 6 km után télen még éppen csak langyos a hűtőfolyadék, párod beveszi magát az Intersparba, 40 percig majdhogy nem csak az ülésfűtés van.
Másik: elektromos üzemben nincs zaj, ( :-))) ) a gördülési zaj is szinte semmi alacsonyabb sebességnél.
A trapéz alakúak 147-es alfáét kapták, a kör alakúak normál menetesei pedig a 164-esét. A két nem normális menetes (balos) nem lett cserélve, egyenlőre...
Én szinte mindig textar tárcsát és betétet teszek fel. A sajátjaimra meg pláne. Eddig még sosem okozott csalodást. Ma pl egy mókás mókus gondolta ugy, h átszalad elöttem. De meguszta....
Ugye nem gondolja senki, hogy ebben a brutálisan túlnépesedett, pénzorientált világban szamít az emberélet....
Ha számítana hányan halnak meg az utakon, már rég lennének olyan szabályok, és szankciók amik ezt nem engednék. Technológiánk erre 20 éve lenne. (a múlt héten egy motoros 250 km/h val ment országúton. Kapott 300e Ft büntetést, és 8 büntetőpontot. Hát ez aztán elrettentő...biztos soha többet nem csinál ilyet.) Van egy pár őrült motoros ismerősöm. Legtöbbnek jogosítványa sincs. Jól írja Sooty, ez egy drog. Így talán érti az ember. Nincs alku, és józan ész. Sebességmámor van. Egy barátom így foglalta össze:
Először van a csak ne legyen bajom érzés. Aztán a csak meg ne haljak. majd a csak meg ne öljek valakit, és aztán ez is elmúlik...Már semmi sem számít. Semmilyen veszély , szabály, büntetés, az sem hogy jogosítványa sincs..menni kell, kell a drog. Felfoghatatlanul ijesztő.
Egy jó tanácsa van, senki ne üljön motorra, és ne tegye le a jogosítványt! Szinte mindenkit bekebelez, alig van kivétel. Ő sem hitte, hogy ez vele megeshet.
Hogy milyen érdekek mentén kaphatta ez a vállalkozás meg az engedélyt erre az eszement tevékenységre, lövésem nincs.
Na, ilyen a vállalkozás teljes szépségében. A szépen felreklámozott Suzuki ott áll a kanyarnál, fara nyitva, gondolom a technika itt lapul. A kezelőnek van azért annyi esze, hogy ha egy nagytudású motoros elszáll a kanyarban, a kivénhedt fehér paripa ha áldozatul esik is, neki ne nagyon legyen baja, tisztes távolban szorongatja a teleobjektíves Canonját.......
Mindez közúton.
Namost. Amíg egy NagyonFontosNagyEmbert itt valami rendes kellemetlenség nem ér, mondjuk 180-nal bele nem szállnak a Mercijébe, vagy ezen a szakaszon nem hullanak a motorosok feltűnő számban, addig nem hinném, hogy értelme lenne a kisember óbégatásának.
Azt értem én, hogy valaki üzletet lát ebben, csak azt nem tudom, hogy mennyi lehet az IQ-ja annak, aki aláírta az engedélyt :-DD
Legközelebb kukkants be a felni mögé, ezeken akkora tárcsa van, mint egy pizza. (Szerintem 20-asnál kisebb felni fel sem megy, mert a tárcsa szinte teljesen kitölti a helyet.)
Bringáztam, a kerékpár utat keresztezi a főút. Megálltam mert jó gyorsan jött egy Audi, ami már olyan közel volt, hogy mögé néztem szabad lesz-e az út mert egy villanás múlva már ott sem lesz...
Erre kb 3-4 méteren belül úgy megállt basszus mint a szög és intett, hogy menjek nyugodtan.
RS7 volt a hűtőrácson.
Leírva ezt nem lehet érzékeltetni, de élőben fizikai képtelenségnek tűnt.
Az esztergályos elmondta, hogy az öntvényt meghatározott ideig pihentetni kellene megmunkálás előtt. De mindennel sietni kell manapság, és ennek ez az eredménye.
Ma már a név/matrica sem feltétlenül garancia, a márkás utángyártottak is elérték sok esetben a gagyi szintet. Ismerek olyan - független - szerelőt, aki már csak gyári alkatrészt tesz be, mert utál reklamációkkal foglalkozni. Belefáradt. (Fékből talán még a Jurid vagy a Textar jó. Febit vagy lakossági Brembót sosem vennék. Ha mindenképp olcsó kell, akkor talán Ate.)
A 250km/h-s limit csak azért van, mert durván megdobná a költségeket, ha olyan komponenseket kéne beépíteni, amik az afeletti sebességeket tartósan bírják.
Most vettem 27 körül (pár)Febi/Bilsteint hasonló ok miatt.Relative nem volt drága igy nincs nagy elvárásom vele szembe.Decemberbe lett nekem is felszabályoztatva.
Szerintem nagyon ésszerű lenne. Nincs józan érv az mellett, hogy egy közúti mkp. korlátlan sebességre legyen képes. Ez a többi közlekedő elemi érdeke is.
Aztán felülsz és oda minden józan ész, bármilyen drognál veszélyesebb... nincs gondolkodás, húzod neki, mész és vigyorogsz.
1-esben elmegy a vas 180-ig..... Egy v2-es tud olyat gyorsulni, hogy rosszul lesz rajta a gyengébb paraszt...
Kell az adrenalin, ágyesz, bugyesz, OK, ott vannak a zárt pályák. Vagy, adott esetben egy kanyargós, dombos utat néhány órára lezáratni, semmi gond.
A leírt (vsz. fű alatti) közúti "kanyarfotózás" nyilván a bevállalósabb réteget vonzza, még a "nyeretlen kétéves" szintű figurák is nagyot akarnak mutatni. Az eszetlen szervező(k) farkát kellene leginkább a rendőröknek elkapni. :-DD
A királykategória gyártói meg röhögnek a markukba, a zseton szépen csurog a kasszába, extraprofit képződhet minden eladott darabon.
A haverom valamelyik nap esett el rollerrel, össze vissza törte a fejét. Úgy kb kétszer akkora lett a feje, mint alap esetben, 3 helyen tört el az arccsontja.
Szerintem 80-100km/h után már csak a vak szerencse, hogy hal vagy nem hal. Hiába limitálnák mondjuk 150-nél. Most ugye 299-nél vannak limitálva, nem mutathatja a 300-at. Igen ám, csak a fordulatszámmérő tovább emelkedik így a tempó is nő, tehát valójában csak annyi a tiltás, hogy a digit kijelző nem mutathat csak 300-at.
A kétezres évek elején a honda cbr 1100xx már meglépte szériában a 300-at, de aztán hivatalosan a suzuki gsxr 1300 hayabusa kapta meg ezt a címet, az asszem 306-os valós sebességet ért el, miközben az órája 340-et mutatott. Ez a tempó már másodpercenként 80-90méter, az nálunk egy utcahossz... Ezeknek az ára most a fellegekben van.
A motorosok nagy része tisztában van a felelősséggel veszéllyel mindennel. Beöltözöl, felveszed a sisakot, a kesztyűt, tudod, hogy család, gyerek, hideg aszfalt, hideg gumi, piros suzukis kalapos bácsi, kombájn stb.
Aztán felülsz és oda minden józan ész, bármilyen drognál veszélyesebb... nincs gondolkodás, húzod neki, mész és vigyorogsz.
1-esben elmegy a vas 180-ig..... Egy v2-es tud olyat gyorsulni, hogy rosszul lesz rajta a gyengébb paraszt...
Szóval ez egy igazi őrült dolog.
Meg kell csak nézni a Man szigeti TT-t, ott vannak a legállatabbak, és szó szerint...
Idevágó hír: egy indiai youtuber feltétlenül meg akarta tudni, hogy a 16,000 Dolláros Kawa Ninja ZX10R motorja tud-e 300 km/óra fölött menni. Vele nem tudott. Szörnyethalt. Szomorú és elgondolkoztató.
Az emberi hülyeség tényleg határtalan. Van ugye a szgk 250 km / órás gyári limit. A mkp már 200-nál veszélyesebb (szvsz) mint az autó 250-nél. Közúti, bárki által megvásárolható motorkerékpároknál miért nincs elfogadható mértékű gyári sebességkorlátozás?
De hozzájuk is csak eljutnak a hírek. Egy hete halt meg két motoros is egy nap alatt. "Hú bazz én is hogy mentem a múltkor, kicsit visszaveszek azért.." vagy pedig tényleg ennyire ostobák a mostaniak.
Kiradíroztam itt is a rendszámot, nem akarok ártani neki. Talán épségben kigyógyul majd az elmebajból :-DD Sokkal melegebb volt a pite a második fotónál, a jóember átjött a sávomba, szerencsénk volt, tudtam annyit korrigálni, hogy éppen megúsztuk ....
Én is voltam idióta motoros, 17 évesen korengedményes mkp. jogsival. De messze más volt 12-14 lovas P 10-zel vitézkedni (a legtökösebb saját motorom is csak 22 lovas volt), mint a mai eszetlen teljesítményű szörnyetegekkel.
Túlértékeli a legtöbb fiatal motoros a képességeit, amennyire én rálátok. Ha kevéske rutinja miatt igazából 30 lóerő bőven sok is lenne neki, ennyit tudna (esetleg) igazán kimotorozni, akkor is a 80 vagy a 100+ lóerős menő motort választja, ami teljesítmény két keréken már nagy rutint, visszafogottságot igényel(ne). Az eredmény sajnos meg is van :-(
A múltkor egy olyan idiótával akadtam össze, aki nyélgázon ment az egyenesekben, és minden kanyarban utolértem, mert hatvannal szerencsétlenkedett. Nem bírt befeküdni a kanyarba, talán 10 fokot ha dőlt a motor. (Mondjuk a prímet azok a figurák viszik, akik strandpapucs + rövidnadrág + póló kombóban tolják a GSX-Ren.)
egyre biztosabb vagyok benne, hogy az autó legfontosabb alkatrésze a fedélzeti kamera :-DDD
Ma délután a Bajna-Héreg közötti kanyargós útra tévedtem. Tévedés volt. Agyament ötlete volt valakinek, "kanyarfotózás" motorosokról. Volt pár önjelölt Valentino Rossi, csakhát a tehetséget húgyagyúsággal pótolták. A kb. 15 kilométeres szakaszon volt sok záróvonalon túli előzés kanyar előtt 150...(180?? ) körül, volt szembejövő, sávomba átsodródó figura, akinek rohadt nagy mázlija volt, hogy a csattanás elmaradt.
Mindez közúton, nem lezárt szakaszon. Ezek a tökös Rossi-k mi a paci farkáért nem lezárt pályán mutatják be mérhetetlen tehetségüket? :-(
Én a ködlámpákkal nem vagyok kibékülve, bár kívülről jobban néz ki vele az autó.
Szoktam országúton próbálgatni, hogy helyzetjelző és csak ködlámpával megyek néhány másodpercig. Hát nagyon savanyú pedig beállítottam és 100W-os izzó van bennük.
Valszeg gyakorlata lesz ősszel abban az időpontban. Levelezőn meg ha kihagy valaki egy órát, egyből megvan a 25% hiányzás. A 4 év amúgy nem tudom mennyire számít újnak (persze aki 40 éve házas annak az).
A kipufogóval (vagyis a tűzkarikákkal, csavarokkal) nem fogalalkoztam azóta, próbálom magam azzal nyugtatni hány olyan csavar-alkatrész van egy 13 éves kocsiban, aminek meg vannak számlálva a napjai, csak nem tudok róla :)
Gumikkal még ráérek, a mostani nyári garnitúra 6 éves, szépen futnak stb, szokom az alufelnik kinézetét.
Kappának is volt egy torpanós időszaka, az ha jól emlékszem akkor szűnt meg amikor visszadugtam a kicsit lecsúszott és repedt benzincsövet.
Ami most inkább foglalkoztat az a gipszkarton falaimban felbukkanó kapirgálás: hiába a nagy Budapest, sün, patkány és nyest van. Pince nélküli panelházban meg hol bukkanjon fel az ilyen bestia, ha nem a földszinti lakásban. Erre nem gondoltunk felújításnál.
Gyárilag nem volt ködlámpa, a vezetékezés kiépítve. Vettem egy pár bontott ködlámpát, szépeket. Az eredeti lökös olyan, hogy a két műanyag borítólemezt ki kell törni a ködlámpa helyén és máris beszerelhető a lámpa, a rögzitési pontok ki vannak alakítva. A kábelek ott lógtak a lökös mögött mindkét oldalon, vakdugó ki, rádugtam a kábelt a lámpákra. Persze autó felemel, kerék le, belső műanyag dobbetét ki hogy odaférjek. Első rész megban. Akkor nincs kapcsoló ugye neki belül. Kormányburkolat szétszed egy személy EV1 ből bontott bal kormányszarv kapcsoló kellett amin van első ködlámpa kapcsoló gyűrű. Eredeti ki, az új be a helyére, Lego szint, csati is stimmel, abban is benne a ködlámpa szála, nem kellettt semmit mókolni. Összeraktam a kormány részt. Gyújtás rá, fényszóró be, ködlámpa próba.... nem megy. Na persze, túl egyszerű lenne. Na rájöttem nincs benn a ködlámpa relé ugye. Fesz van a relé lábon úgyhogy biztije benn van. Rájöttem hova kell a motortérbe.. egy zöld relé. Kibontottam egy másik kábelezésből a relét. Berak, próba, lámpa nem megy. Relé húz. Na rá kellene mérni a végén, mert szőrnyű sejtésem van:-)) Felemel, kerék, dobbetét le. Rámérek, persze ott a fesz a csatin.... És igeeen.... a bal oldali izzó ki van égve a jobb oldaiban meg nincs is izzó:-))) Laci... öregszel.... És igeeeeen végre világítanak.:-)))
NADE.
Nincs visszajelzés.. Nézem a műszeregységet, piktogrammja van neki. Kiszedem, nézem a rajzot melyik szál, bekapcsolom, megy be a fesz. a műszeregységbe bekapcsoláskor. Hár akkor műtét jön, szét kell szedni a műszeregységet. Na sikerül szétszedni. Hát SMD-s már a műszer és nincs az adott pozícióba beforrasztva a LED.
Nem értem a kábel az benne van meg a csatik is, minden és az 1db SMD LED az ki van spórolva. Na donor műszeregységet nézem abba sincs abban a pozícióban LED. Mindegy neki kell állni kiforrasztani abból a hátsó ködlámpa ledjét az is narancssárga ugyanolyan az jó lesz. Ehhez kell ilyen rézharisnya ami felszívja az ónt, hogy túlélje a LED és ki lehessen venni. Hát ez az SMD forrasztás ez macerás művelet 1x2mm cca mit forrasztani kell. Sikerül átműteni. Összerak próba, nem megy. Baccameg. szétszed. LED mérve túlélte, de nincs ott a fesz a lábán.. Na be kell mennem az üzletbe elhozok egy műkörmösöknek való lámpás nagyítós LUPE-t mert ezt a nyáklapot csak azzal lehet jól látni... Hát igen. Összehasonlítva a hátsó ködlámpa körével még van két porszem méretű ellenállás hely a lapon amit szintén lespóroltak.. Hát a két ködlámpa kör valószínű azonos leműtöm a megfelelő két ellenállást is a donor lapról. Hát ezeket még szörnyűbb forrasztani de átrakal tűhegyet a Wellerbe azzal sikerül. Próba és vááááááá.
MEGY.
Tanulság.
2003 évjárat. talán az utolsó darabok amit még így lehet hernyákolni de aztán vége az ilyen akcióknak....
Vettem egy garnitúra gumiszőnyeget az Avensisbe, ami már rögzithető, nem csúszik be a pedálok alá. A kuplungmunkhanger csere óta a kuplung mindig ugyanott fog, úgy érzem ő volt a ludas.
Bnő lemondta az egyiptomi nyaralást, hihetetlen pénzek szabadultak fel a kocsira :D Következő lépés a két hűtő cseréje lesz ne valahol messzi messzi engedjék el magukat.
Újonnan észlelt hiba: bizonyos gázpedálállásnál kigyorsításkor 2000RPM környékén érzékelhető egy apró torpanás/rántás (sík úton is). Finomabb gáznál és határozottabbnál sem jön elő a hiba. Ugye itt pedál már potméteres, a kompóter állít mindent magának (pillangószelep, szelep milyen mélyre nyit stb), tehát bármi is lehet.
És előszőr történt meg hogy 3000 fölé (szerintem megvolt a 4000 is) elpörgettem a motort hogy be tudjak sorolni autópályára.
És tovább tanulmányozom az abroncsok sebességindexének jelentését.
Probody mesterséges lélegeztetéssel próbál ugyan lelket verni a topicba :-)
Nagy kérdés, mi a jobb, a döglött oldal, vagy valami off. Félig off:
Audi S6 V10-5,2 Tizen valamennyi éves, annak az időnek az egyik csúcsverdája volt. A motor eredetileg olasz, Lambo származék, vezetni bulis, szerelni ne kelljen.
Lehet az Audit utálni vagy szeretni, ez azért ott volt a szeren.
Minden autóra fel lehet tenni defekttűrő abroncsot. De értelme csak akkor van, ha van két váll a felnifelületen (EH2), ahová a vastag oldalfal pereme fel tud feküdni defekt esetén. Különben össze fog rogyni, és ugyanúgy ottmaradsz vele, mint a hagyományossal.
Amelyik gumis lepattint valakit egy bármilyen, hibátlan garnitúra zsír új gumival, azt jobb elkerülni. Max olyat mondhat, hogy ha nála veszed, akkor például kapsz kedvezményt a szerelésre.
Na mázli, emberünk visszaveszi a gumikat. Persze ment a mese hogy én voltam töketlen hogy nem parancsoltam rájuk, minden gumi használt gumi így félre van kopva, arra játszottak hogy a saját terméküket adják el. Ok, szal marad a jövőben az új gumi vásárlás. Ez se lesz egyszerű eset, mivel még mindig rossz a 4 évszakosok "szakmai" megítélése. Szóval azt is olyan helyen fogom vásárolni ahol fel is szerelik. Ha a saját maguk által árult terméket sem hajlandóak felszerelni nincs több kérdésem :D
Pedig az alufelni tisztítás pofonegyszerű, nem kell semmi csodaszer vagy fizikai erő. Háztartási sósav és ecset. Gumikesztyű, szemüveg persze legyen rajtad, 100 %-os eredményt lehet elérni egy könnyed munkával. Az se baj, ha a gumi rajta van, nem bántja.
Mostani mantra hogy négyévszakos max évi 5e km városra megfelelő. Én meg évi 12 ezret megyek 70% autopályán. Kész közveszély vagyok :D
Viszont amikor volt téli nyári, akkor átszereltem magamnak. Mondjuk a mostani kocsihoz nincs kerékkulcsom a nyári felni csavarjaihoz, a teszkós krokodil már nem tartja meg a nyomást és az udvaron sincs betonozott rész. Meg már lusta is vagyok :D
Goodzear vector 4season-ből nincs váltóméret a 205/60 R16-ra árukeresőn. Erről a gumiről meg tudom hogy két évet kibír télen nyáron (Kappa nyáron evett vele 3-4 decivel többet) és meggyőzően jól tapadt fékezéskor.
Sosem veszek új gumit. Mindig van jó árban 2-3éves márkás. 12ezerért vettem Dunlop Sport Blueresponse darabját. 2021-es 205/50R17 (Ha-hu....gumi-felni. Rengeteg van fent)
A tegnapi nap döbbenése: egy kerék szerelése inkább 5 mint 4e Ft. Egy márkásabb gumiabroncs darabja 43-46. Amin sikerült spórolnom: lefestettem magamnak a kopott felniket. Persze mivel obiban nem elérhető a gyöngyszóró berendezés illetve a túlnyomásos kamra, ezért a fékpornak csak 99%-át sikerült leszednem, van ahol a csiszolóvászon se hozta le. A csiszolás kézzel történt, az alapozás-festés a néhai tyúkól fedett részén. Sufnituning alapján el is neveztem Tyúkóltuningnak, tákolás helyett tikolásnak. Egy garnitúra felni felújítása szerintem már nem jön ki 80-ból, igazából a DIY eredmény nem is lett rossz, mivel nem gyári alufelni az obis festék sem üt el. De hogy legyen egy kis üröm is: két abroncs kellett, irány a jófogás. Méret stimmel, 21-es DOT, 5mm mintha 15e/db Continental defekttűrő. Nos gumis két dolgot közölt: a kocsimra nem jó a defekttűrő, illetve hogy a gumi félre van kopva és kopásjelzőn van. Úgyhogy a műhely mélyéről elővarázsoltak két 2017-es Hankook-ot az került fel a kocsira, másik 15/db áron. Otthon a tolómérő beigazolta a dolgokat: egyik szélén valóban megvolt a 4-5mm, a másikon inkább 2-2.5. Megpróbálom visszabizniszelni. Mondjuk ha elhajt a francba még mindig csak 80 ezernél járok és nem 200-nál.
Szóval most gondolkodom hogy Goodyear négyévszakos (esetleg mellé egy gyári alugarnitúra) ahogy a Kappán is volt, aztán gumist se akarok látni pár évig.
Persze a gumisok, meg akinek nem volt mindig próbál lebeszélni a négyévszakosról. Akinek meg volt és nem határon autózik az meg már nem akar szenvedni a pakolással, szereléssel. Igazából én is elégedett voltam velük.
Dehát egy múlt évszázadi konstrukció. Egy nagyon olcsó tömegautó, aminek az árába nem fértek bele a presztízsautókba rakott technikák. Valahogy baromira nem korrekt (szvsz) a két számmal nagyobb, nagyon sokkal drágább Kappával összevetni.
És mi lett volna, ha egy Fiat Punto vagy Seicento történik eme történet?
A 2002-es évjáratú C3 chrash teszt eredménye: 4 csillag az ötből.
A Fiat Seicento elég gáz, 1,5 "
A Fiat Puntonak sikerült még ezt is alulmúlnia 1 "
Komoly...hol van ebben az oldalvédelem? Mert mindenki azt mondja, hogy milyen biztonságosak a mai autók a régiekhez képest. Aztán alig ütköznek, simán eltűnik az eleje, hátulja, oldala? :D
Tudom, gyűrődő zóna meg minden...szerintem meg a lófaszt.
Ez is egy igazi fostalicska, volt szerencsém lengőkargömbfej cseréhez ilyenen. Persze a régi belerohadva a csonkállványba, mikor befesztítettem neki egy rendes pajszerral, hajlongott a komplett lengőkar...besírtam.
Ez ritka madár, összesen néhány darabot láttam közelről. A feltöltőről csak annyit tudok, hogy egy módosított Roots fúvó, ami nem nagyon népszerű. Állandó mechanikus hajtást kap, ami némi teljesítményt elvisz.
Kompresszor a feltöltő, nem turbó. Nagyon kevesen alkalmazzák szgk motornál, jószerivel a Merci meg a Jag.
Nézz rá a (gyári) teljesítmény adatokra. 4,2 liter 400 Le, ez úgy 95 Le / liter. 20-25 éve a Honda már 100 Le/litert hozott ki széria szívó motorjaiból.
Csakhát azok pörögtek, mint állat, ez meg egy "gentlemen car"
Az olcsó Ford alkatrészeknek megvan az az előnye, hogy működnek :)
Egyébként a luxus/szupersport kategóriát sem kell félteni, sokszor a kis darabszám miatt arcpirítóan kisipari megoldások vannak (meg talán inkább a hajtásláncon van a fókusz).
Képünkon egy TVR Tuscan középkonzol-burkolata, alulról.
Alapvető gond, hogy a korábbi, relatíve egyszerű(bb) Jag-ok korrózióvédelme (főleg a Ford '89-es tulajdonlása előtt) elég problémás volt. Ha nagyon öreg szépen felújítottat, karbantartottat nézek ki, az szinte megfizethetetlen. A pusztulat pénztemető, és soha nem lesz igazán nyálcsorgató.
Jött a Ford éra. Sokan átkozzák, pedig a Ford sok energiát, pénzt tolt a nagymacskába, szvsz. jobb lett a Jag. Más kérdés, hogy itt-ott olcsó megoldások is becsúsztak (pl. a fotókon szereplő drága V8 Supercharged olcsó hatású, Ford eredetű kezelőszervei és az elektromosan állítható finom bőr, luxus hátsó ülései megférnek egy autóban).
Aztán "többet ésszel, mint ész nélkül"... a költségek eszetlenek tudnak lenni. 2020-ban sérülésmentesként hirdetett egy kereskedés egy 2012-es Jag XF-et. Nem volt olcsó, de pazar kiállású volt. A kereskedő megesküdött, hogy apró karcokon kozmetikázásán kívül "echte gyári" a bringa. A valóság: egy hátsó sérülés javítása 11,900,000 (majd 12 misi!!) volt.
Igazad van, az XF is, az újabb XJ is elveszítette a vonzó Jag karaktert, ez a macska már nem az a macska...
Nem rossz darab, de én a Jag-al (meg már majdnem minden tárggyal) úgy vagyok, legyen minél elavultabb, lehet problémásabb is én annál inkább vonzódom hozzá.
Szóval ha még egy Jag lenne a cél kevéssé hozna lázba egy ilyen, viszonylag (számomra) fiatal XJ (egy még újabb egyen karosszériásról nem is beszélve) amikor vannak ilyenek:
Hát én ettől a series III-tól egyszerűen rosszul vagyok annyira tetszik!!!
Azt is tudom, hogy ezzel még egy visszafogott ütemű a Balatinmáriás leruccanás üzemanyag költsége Pestről ma cca 40eft (lenne) De 50eft fölött is lehet ha rendesen megjáratom a H.E blokkot.
De most tényleg azért ezt a darabot hozom példának, mert erről van visszonylag értékelhető képek.
Ugye csak én vagyok olyan beteg, hogy bennem egy ilyen darab viszont abszolute semmiféle birtoklási vágyat nem ébreszt?::
vsz te vagy a legbátrabb a csapatban, bevállaltál egy szép Jag-ot.
Ez engem is levesz a lábamról. 2006-os 4,2 V8 Supercharged, 400 Le.
Nem a megbízhatóság szobra, viszont ha megy, nagyon király, a brit elegancia egy szép darabja. A részletek az érdekesek, a bőr minősége, a fabetétek, Alpine motyó, ötletes a tweeter elhelyezése, ha akarod, kezes finom jószág, de durvát is tud alakítani a 400 ló, stb....
Nem volt anno olcsó. Sokat fogyaszt. Gyakran látogatja a szervizt, magas fenntartási költségek. Viszont nagy királyság :-))
Nem erre gondoltam. Kisebb kiszerelésben van. Pl. felragasztasz vele egy mikrofont a kocsiba valahová. Régen volt a totalcarbon is cikk róla, hogy milyen jó dolog, sok becenéven is ismert.
Hú tegnap három autósboltos is úgy felidegesített... A gyurmaszerű rögzítőanyagot kerestem ami odaragad mindenhová, aztán ha kell le lehet szedni, nem köt ki keményre.
Jobbról-balról magyaráztam nekik. Ők ilyenről még nem hallottak, ilyen szerintük nincs is. Nem a szilikonra gondolok? Úgy néztek rám mint egy hülyére. Basszus beviszem nekik, ha kapok.
Köszönöm, nem ilyen jellegű információra gondoltam, hanem inkább felhasználói tapasztalatokra, de végül olvasgattam az amerikai felhasználók tapasztalatait, meg írtam az R. Scherbotsky által ajánlott illetőnek.
Keress rá. Szvsz nem lehet titok az info. Legfeljebb nehezebben talál rá az ember, mivel elsősorban -ha jól tudom- az USAban forgalmazták, az EUban kevés helyen. Ez inkább az alkatrész beszerzést nehezíti, ami viszont több, mint kellemetlen.
@BmS1, mint többszörös hybrid Ford tulajdonos, neked mennyi információd van a Ford C-Max Energiről? Nézegetem a 2015 körüli példányokat, viszonylag jó áron vannak kevés kilométerrel, szép belsővel, de gyanús, hogy semmi "szakirodalma" nincs itthon, nem találok semmi infot típushibákról, megbízhatóságról. Ami elrettentő lehet, hogy a tisztán megtehető villanytáv nem túl acélos, és ha jól tudom a többi típushoz képest drasztikusan lecsökken pl. téli üzemben.
A 190es USA-ban futott, highway, 98 km/óra tempomattal, persze, ideális a motornak, kevesebb üzemóra, mint a városi forgalom, kevesebb váltás, nagyjából hasonló motorfordulat, de a másfél millió km azért nem semmi.
Ezek azért "meg voltak csinálva", ebből az időből nekem egy 123-as és egy 190E 2,3 aut jutott, pár más német mellett.
Bepróbálkoztam a japán akkori nagyobbakkal is (Honda Legend, Mazda 9), összességében (bár a Honda V6 motor finom darab volt) de elég messze voltak a Merciktől.
És aztán jön a pornép, megveszi ezen típusok "sokatlátott" példányait, mondván láttam/hallottam hogy egy ilyenbe beletekertek 1.5 millio km-t és még úgy néz ki mint az új.
Toyotás csoportban rendszeresek a fotók 4-5 éves Camrykből, amik araboknál taxiznak 1 millió pluszminusz 100e km-rel. A hazai 20-25 éves állománya 3-400 ezerrel közel sincs olyan állapotban.
De szerintem ugyanez elmondható a 190 vagy W124 állományról is. Túl sok mindentől függ. A legjobb a minél rövidebb idő alatt minél több km-t beletekerni: kevesebb sóspác, UV, ki-beszállás, indítás, akksimerítés. Sokat számít.
OK. Tegyük fel, vasárnaponként indították csak be.
De ott a 32 év. Egy-egy alkatrészt ki lehet persze cserélni, de összességében ha nézzük, nem hull a fejedre a tetőkárpit, nem hámlanak a műanyagok, a piktogramok nem sárgultak be, nem korrodált atomjaira eldugott helyeken, minden ajtó, ablak, motortértető... stb hasonlóan működik, mint 8 éves korában, "megvan" mind a hat henger, stb.
Ez úgy saccra másfél millió km. USA-ból hazahozott 190-es. Jól ismertük, egyben volt. Nem volt fődarab csere. A motor "blokk" része nem volt megbontva.
"32 éves. Mennyit futhatott igazából? 600ezret? A dupláját???"
Vagy a felét.
Meg hát persze, milyen körülmények között.
Nyilván, ez strapabíró autó, de az az ülés nem így néz ki, amiben egymillió km-t ültek. Ha meg újra van építve, akkor megint mindegy...
(Itt még talán nem meséltem, meg hát én értek ehhez itt a legkevésbé, de egyszer jött egy ismerős egy 800e-t futott, 20 év körüli Accorddal (tudom, nem ez a kategória), az apja volt az első tulaj, főleg hosszabb utakon használta. Motorikusan teljesen rendben volt, de annyira szétesett autót én még életemben nem láttam (talán azóta sem), a csomagtartót seprűnyéllel lehetett kitámasztani, az anyósülés ajtaját az ajtó belsejében kotorászva lehetett kinyitni (a kárpit úgy, ahogy van, lógott), a bontott üléskárpitok is már cafatokban. Értem én, hogy kibír ennyit, de ki járna vele szívesen?)
Ülőlapok vagy 10centivel rövidebbek a Kappánál. Irodai szék érzésem volt.
Vsz. vmelyik olcsóbb kivitelt próbáltad. A Highline ülései nem rosszak.
Az autógyártók -általában- kiszolgálják a minőségre vonatkozó igényeidet. HA megfizeted. Még az alsó középkategóriában is jó 50% felára van az alap és a csúcsverzió között, kis ügyességgel ez még feljebb tornázható. Mindjárt nagyon tetszeni fog az ülés :-))
Nem kell. A legtöbb gyártónak van ma már fiatal használtautó-kínálata a kereskedőknél, ők nézik át, használtautó-garit kapsz rá, a gyári gari is meghosszabítható (én az 1 évesre 2 + 2 évet kaptam).
5 éves korában meg betolom hozzájuk, amíg nem éri el a százezret és szemmel látható összeget kapni érte, és beszámíttatom a következőbe.
Nem értünk egyet. Van rétegvastagság mérő, van szem, hosszú gyakorlat, vannak kollégák. Ha ez nincs, van szaki, aki ért hozzá. Nem kell sajnálni a 20-30 rugót erre. Elég nagy biztonsággal ki lehet szűrni a korábbi sérülést. Ha skót az ember, ennek a soxorosát bukhatja.
Egészen újszerű, tényleg keveset futott járgány 2-3 évesen már elveszítette értékének harmadát, konkrét esetben mondjuk 5 milliót. Miért esne ki nekem ez a zseton a zsebemből. Meg azután a 2-3 évesek ára is fáj, az új lőtávon kívül is van.
2-3 év alatt már simán ropira lehet törni egy autót, ezt meghatározni pedig szakember kell. Szóval még mindig az új a jobb. Persze az is lehet törött, de ha lízingeli az ember ezt a terhet is leveszi a válláról :D
Mindenki saját recept szerint. Én keveset futottat, 2-3 éveset veszek, ami már sokkal többet veszített az újkori piaci árából, mint amennyit romlott a műszaki állapota. Két év múlva nem sok veszteséggel eladható.
Kiszámláztak 10 ezret mert 100e km-es átvizsgálás kötelező. Kicseréltek egy rendszámtáblavilágítást, féknek semmi baja.
Na, ez itt a baj. 10e Ft ma semmire nem elég, alig több, mint fél óra egy átlagos helyen, az izzócserédet fedezi. Csupán egy motor (korrekt) átvizsgálás is ennek a többszörösébe kerül.
Egyébként teljesen meg lehetsz elégedve velük. Tartották magukat az "azt kapsz, amit megfizetsz" elvhez, ezért a pénzért még túl is teljesítettek :-DDDD
(Más kérdés, hogy lökött az a szerviz, amelyik ennyi pénzért elvállal egy bevizsgálást, a kozmoszból is jól látszik, hogy ebbe az összegbe lókaki sem fér bele, saját magukat járatják le....)
A büdzsébe férés tartalmazza a fenntartási költséget is. Ha az alkatrész vagy javítás baromi drága, akkor miről beszélünk?
Szerencsére ez nem gond. A T27 már kicsit modernebb masina, a rettegett kéttömegű és turbó helyett itt van fenszi vezérlésmódosító és elektromos kézifék fél milláért, illetve hidraulikus kinyomócsapágy. Az első kettőről tudtam vásárlás előtt, tudomásul vettem. A kinyomócsapágy/kuplungozás olcsóbb, de tény hogy megbonyolítja egy sima beeső/szoruló pedál probléma megoldását.
Ebben nem a szerviz hibás, hanem Te. Miért nem válogatod meg, hová viszed a járgányt??
Egy ideig teljesen meg voltam velük elégedve. Az utolsó látogatás volt kicsit érdekes, amin jeleztem hogy visszaüt a fékpedál, nézzenek már rá a tárcsára. Kiszámláztak 10 ezret mert 100e km-es átvizsgálás kötelező. Kicseréltek egy rendszámtáblavilágítást, féknek semmi baja.
Nos: motortérben szanaszét lógtak a vákuumcsövek, fék ugyanúgy ütött. Telefonon az volt a válasz hogy szivárgó vákuumcsöveknél világítana a Csekken dzsinn (egy kb 30 éves technikán?). A féktárcsát végül a jelenlegi szakimnál cseréltettem: szemmel látható volt a hullám a felületen.
Az egész rinyám inkább arról szól, hogy hát ebben a 2.5-3 milla kategóriában is csak szerencsével lehet kifogni olyan autót amire mondjuk az első 10e km-en nem kell költeni 0-ás szervizen és az átvizsgálás során feltárt hibákon kívül (ennél fiatalabb és kevesebbet futott 2 autót hagytunk ott ebben az árkategóriában).
Persze meg lehet nézni több autót, revizorral darabja 25-30e Ft-ért, ott meg matekozni kell hogy 10 után milyen hibát háríthattunk volna el egy amúgy vállalható autón.
Szóval a hozzám hasonló nem autószerelő fővárosi panelproli sok szempontból meg van lőve ha autóznia kell. Hogy én mázliból az átlagkereset többszörösével számolhatok és amúgy bérelhetnék is autót arra a havi 1 alkalomra amikor utazok más tészta.
az általad favorizált (és persze reális) kategória messze nem fér bele a büdzsébe
A büdzsébe férés tartalmazza a fenntartási költséget is. Ha az alkatrész vagy javítás baromi drága, akkor miről beszélünk?
(Kb 1996-ban vettem egy sérülésmentes USA kivitelű Honda /ott:Acura néven fut/ Legendet. Finom V6, áááááá. finom bőr, extrááááák, aztán két hónap múlva derült ki, hogy a h.ablaknál beázik. Csak kpl üveg + szerelékcseréval vállalják, ragasztott. Honda Fehér : 2 hét alatt van itt, 498e csak az üveg. Ez ma kb. 1,2....1,5 MFt. Nagyon gyorsan eladtam, hibásan. Azóta kicsit óvatos vagyok a japánokkal...)
de akkor még mindig felmerülhet a háttértámogatás megléte.
Szerinted jobban értenek a Toyotához, mint a Fiathoz??
Sajnos azt kellett tapasztalnom hogy a márkaszervíz egy 8 szelepes F Astra szintjét sem tudja megugrani, még úgy sem ha jelzem a problémát :(
Ebben nem a szerviz hibás, hanem Te. Miért nem válogatod meg, hová viszed a járgányt??
Zöldségesben, könyvelőben, fogorvosban is van iszonyat kókler!! :-D
Azzal nincs baj, csak az általad favorizált (és persze reális) kategória messze nem fér bele a büdzsébe. Igaz aki jobban ért (vagy legalábbis érdekli) az autókhoz 2.5-3 milkából még az aktuális állapotok mellett is ki tudja szélesíteni a modellpalettát (pl Focus, Octavia, Mondeo) 3-4 évvel fiatalabb modelljeivel, de akkor még mindig felmerülhet a háttértámogatás megléte. Sajnos azt kellett tapasztalnom hogy a márkaszervíz egy 8 szelepes F Astra szintjét sem tudja megugrani, még úgy sem ha jelzem a problémát :(
Mintha próbáltalak volna kiterelni párszor a Toyota bódulatból :-) Nem volt egy sikeres akció :-((
A Toyota minden erényét elismerve, a "megfizethető árú" modelljei nem nyálcsorgató darabok 12 évesen, de akár a szalonból frissen kihozva sem. A spórolás mértéke néha egészen elképesztő pl. a felületvédelmen is.
Kapott hátsó dobot, új katalizátor füleket. Erre elkezdett a kuplung hülyéskedni: Ha lenyomva tartom akkor elkezd lent fogni, visszafelé megáll a pedál félúton. Jobb esetben megoldódik a főmunkahenger cseréjével, rosszabb esetben a hidraulikus kinyomócsapágy a ludas, az meg ugye komplett kuplungcsere. Szóval aki szív a saját kocsijával most megnyugodhat hogy a Toyotát sem elég csak tankolni. Eddig 4000km-t mentem vele. Ismert "hibáiból" hátravan még a két hűtő cseréje, valamint egy tengelynyi nyárigumi vásárlás. Haverral talán megoldjuk a kipufogó tűzkarikák cseréit, fúróval, új csavarokkal.
Jaja, vágom hogy hogyan is van ez és hogy fel tud keményedni. Itt az volt a remény, hogy ugye sokat állt korábban, ráadásul termosztát hibás volt, azaz nem volt mindig meg az üzemi hőmérséklet sem, amikor mégis működött és messzebbre sem mentek vele rég az eladás előtt. Néha beindították és esetleg a városban köröztek vele max. Vagyis egy halvány esély mutatkozott, hogy esetleg lerakódás lehet a ludas. És mondjuk úgy, mázlim volt. Az olaj (Selénia 20k 10W-40) teljesen tiszta és máig ugyanolyan színű, mint amikor beleöntöttük, alig látni a pálcán, vagyis kis eséllyel kerül vissza bele megégett. Az utóbbi időben terhelve is volt autópályán eleget, nagy fordulaton is időnként, és ennek ellenére ilyen, azaz most nyugodt vagyok már teljesen. Nyilván állandóan nézem :) Áprilisban megyek majd vele egy nagyobbat Svájcba, utána megint okosabb leszek. Azon a távon (1300km), végig autópályán tolva a Multipla 1dl olajat meg tud enni ha nagyon nehéz a lábam, kiváncsi leszek ez most ennél hogy alakul majd.
A "meggyógyulást" valószínűleg más okozta, a szelepszár szimering nem tud helyrerázódni, meggyógyulni.
Ha nagyon öreg, felkeményedik, elveszíti a rugalmasságát, esetleg berepedezik, annak annyi.
Ha az a nagyon kis felület, amit (jó esetben) a rugógyűrű a szelep szárához feszít, megkopik, akkor a ráolvasás nem segít, csak a csere. Ha meg van kopva a szelepvezető, nagy a szelep oldalirányú játéka, az újra cserélt szimeringek sem tudják teljesen meggátolni a meleg, hígfolyós olaj égéstérbe jutását.
Csubakkka motorján (amennyire sejteni lehet) valószínűleg az segített, hogy az olajlehúzó gyűrűkre rátapadt olajkoksz a használat közben valamennyire leégett. A látszólag "semmi olajat nem fogyasztó" motor is eszi kicsit az olajat, csakhogy a duggyűrűk mellett az olajteknőbe lejutó valamennyi üzemanyag meg emeli az ott lévő folyadék (elvileg, jó esetben: motorolaj) mennyiségét.
Nem volt csere, mert az egy lavina belökése lett volna minden értelemben, amint levesszük a hengerfejet. Akkor már ez, meg az, meg amaz, pedig egyébként egyáltalán nem leharcolt a motor sem. Tudom hogy ilyesmiben nem szokás hinni, én sem szoktam, de ősszel utolsó esélyként, minden mindegy alapon olajcsere előtt átöblítettük liqui moly-val és azóta tökéletes. Már tervezgettem a szerelővel, mikor állunk neki. És igen, én sem akartam elhinni sokáig hogy ez segíthet, de most már biztosan állíthatom, hajtottam hozzá eleget. Mindenesetre ha mégis beütne a baj, van egy komplett tartalék motorom hozzá, felújítva.
Nagyon köszi! Tudtam hogy van ugyanez a Mercikben is, de a neve nem volt meg :) Képzeld, olyannyira helyre rázódtak a szelepszár szimmeringjeim a használattól, hogy egyetlen csepp olajat sem fogyaszt már a motor! Nagy öröm ;) Cseréltünk egy eresztő vízpumpát és teljes vezérlést ősszel, most végre nyugodt vagyok és nagyon élvezem!
Azóta gépműhelyben van a hengerfej. A szerelő nyolc évig dolgozott pesten VW szervízben, célszerszámai vannak. Akinek máshol nem tudták rendesen kiolvasni, törölni a hibakódokat, azok nála kötnek ki.
A márkaszervizekben sokszor ezért végeznek tróger munkát, mert futószalagon javítanak, a normaidő pisztolyával a tarkójukon (többet kiszámlázni nem lehet).
A többség sajnos lehúzásnak tartja, ha a szerelő nem tudja pontosan előre megmondani, mibe fog kerülni a javítás - pedig az csak annyit jelent, hogy annyi időt fog rászánni, ami a normáls munkához szükséges.
Nézd, vagy van megfelelő szerszáma hozzá, vagy nincs. Vagy meghúzta gyári értékekre, vagy nem. Minden más csak üres duma. Az, hogy eddig nem volt ilyen gond, nem jelent semmit:
- könnyen lehet, hogy mire megtörtént a baj, nem volt rálátása az autóra, mert másik tulajnál volt
- a mai motorok a sok kritika ellenére rengeteg kókányolást kibírnak, vagyis simán működhet úgy is, hogy szarul volt megcsinálva
- én is meg tudom húzni kézzel 120Nm-re a kerékcsavart úgy, hogy 10-15° után már kattan is a nyomatékkulcs - ötből négy esetben (lehet, hogy ez volt az ötödik eset)
Tippre az lesz, hogy a garanciális igényére kap egy másik csavart, aztán mehet isten hírével. Ha a kárt kifizetik neki, vehet egy lottószelvényt.
A szerelőt is nagyon bántja a dolog, mert rengeteg Audiban, VW-ben cserélt már vezérlést és soha nem fordult még elő hasonló.
Elment vele a Pekriq-ba ahol vette a szettet, írtak szakvéleményt, számlát csatoltak stb. megindították a reklamációt.
Közben levette a hengerfejet. Állítólag csak egy szelep sérült (ez nekem fura mert akkor többnek kellene nem?) Mindegy úgyis gépműhelybe kerül a síkolás miatt, akkor meg olyan összeget fog fizetni, hogy plusz 1-2 szelep már nem számít.
(Az egy másik történet, hogy ha vki pontról-pontra mindent gondosan betart, az a normaidő háromszorosából sem biztos, hogy kijön. Ezt meg a megrendelő felé érvényesíteni nyilván nem lehet. A kör be is zárult. :-(( ) 88233
A hivatalos idő normatételek olyan karcsúak, (Autodata) hogy még kapkodva is képtelenség azokat tartani. Odafigyelő, szakszerű munkát feltételezve meg méginkább azok.
A tulajdonosok jó része, érthetően, de a vékony pénztárca okán is az alacsonyabb árajánlatot adó OlcsóJánost favorizálja, a rendesen felszerszámozott hátterű, precíz melót végző szaki helyett. Csodák elég ritkán vannak, a gyatrán felszerelt, "olcsó" helyen elvégzett precizitást igénylő melók ritkán tökéletesek.
A nagy baj akkor van, ha a drága is kaka.... ez a felhasznált anyagra is igaz.
Nagyon régóta nincsenek már ún. szabadonfutó motorok, ahol a dugattyú OT állásban sem ér bele a teljesen nyitott szelepbe. A régi nyolcszelepesek tudtak ilyet, pl. a Fiat FIRE motorjai.
A szettez új csavarokat is adtak, azt használta a szerelő. Hogy törhet el egy ilyen csavar, hihetetlen!
Kérje meg a szerelőt, mutassa meg a nyomatékkulcsait és a mágneses szögmérőjét. Ha nagyon geci akar lenni, azt is megkérdezheti, mikor volt utoljára kalibrálva. (Évente kellene. Ha Proxxonnal, vagy valami hasonló becslővassal dolgozik, a kérdés okafogyott, az már gyárilag is szar.)
Sziasztok! Valaki vágja esetleg fejből, hogyan lehet ezen a rádión manuálisan állítani a rádió frekvenciákat? Kellene találnom egy nyugisat a legelején vagy a legvégén, amin sehol sem gerjed össze az átjátszó egy létező adóval :) nem volt cérnám kitalálni, nekem állandóan csak automatikusan beáll a következő adóra. Nyilván van egy gomb, amit ha holdtöltekor kétszer megnyomok egy adott ütemben és kettőt köpök balra, akkor jó lesz, de még nem találtam rá :D
Célszerű (lenne) nem csak a látható sérüléseket javítani, ha meg akarja tartani, ha már szét van húzva a motor. Szelepvezetők kopása? Simmeringek? Síkolás? Dugók nem sérültek? Gyűrűk? Esetleg csapágyak...stb...stb... A szla vége nagyon durva tudna lenni :-(
Igen, az ilyen férfiatlan panelproliknak ez jutott. De öröm az ürömben: a kipufogós gyalog megközelíthető, (ahogy egy egész jó gumis, futóműves is). Ha valami rohadtnagy gixer van nem kell elmennem a vecsési szerelőmig se, legutóbbi műhely ahol próbálkoztam Kappával teljesen korrekten álltak a dolgokhoz. Szóval azon mindenképp spórolok hogy nem kell szabit kivennem, órákat utaznom, árajánlatokat kérnem Pest környékiektől.
Az viszont biztos, hogy a mindenre kiterjedő javítási technológiát csak kevesek tartják be, amikor pl. vezérmű szettet cserélnek.
2-3 vezérlés-csere után egyszerűen kinyalódik a menet,
... aminek gyakran az az oka, hogy "érzésre" húzzák meg érzékeny helyen is a csavarokat, fel sem merül, hogy esetleg az oda előírt, mondjuk 40 Nm + 90° értéket be kellene tartani. Elég egy túlhúzás is ahhoz, hogy az anyamenetnek annyi legyen.
(Az egy másik történet, hogy ha vki pontról-pontra mindent gondosan betart, az a normaidő háromszorosából sem biztos, hogy kijön. Ezt meg a megrendelő felé érvényesíteni nyilván nem lehet. A kör be is zárult. :-(( )
Annál a blokknál ez a két tipushiba. Az aluhengerfejben annak a csavarnak a menete M10x1. 2-3 vezérlés-csere után egyszerűen kinyalódik a menet, lógni kezd a görgő, szakad a szíj.. Tudtommal nem kócolódnak össze a dolgok. Menetjavítóbetéttel szokás orvosolni.
Nos update. Kicsit leveleztem/telefonáltam márkaszervizzel. A tűzkarikák ára 18e/db. Ez a kisebbik probléma. A nagyobbik hogy a csövek egymáshoz rögzítése nem átmenő csavar+anyával történik, hanem a menetes rész egybe van (anya rá van hegesztve) a katalizátor és a leömlő végével. Szóval ha el van porladva/rohadva, akkor az az egész csövet érinti. A robbantott ábrákon látszik is. Úgy érzem akárhogy járom körbe a témát ugyanoda jutok árban, vagy beszerzek egy hegesztőt és megtanulom használni :D
Barátom nemrég vett egy 2010-es A6-os dízelt. Ismerte a tulajt, volt pénze karbantartani makulátlanul néz ki tényleg.
Ment vele dolgozni, kigyulladt az olajanyomás lámpa. Azonnal félreállt ellenőrizte az olajszintet, rendben volt. Hazahúzták, szerelő... Egy imbuszkulcs formájú tengely hajtja az olajszivattyút ami tágítja-tágítja a helyét és egyszer csak átfordul benne és onnantól nincs kenés. Csak 3000ft volt a kis tengely, de szét kellett szedni mindent. Szerencséje volt 50-el ment amikor történt, a motor nem sérült.
Most jön a lényeg!
Ha már úgyis szét volt szedve, cseréltetett vezérlés szettet, legalább az is le van tudva egy időre.
Ment vele 250km-t, erre tegnap megállt alatta az autó. Indítózott, nem indul. Hazahúzás, szerelő.
A vezérműszíj feszítő görgő rögzítőcsavarja ELTÖRT tőben! A szíj leesett...
Szegény tiszta ideg, nem is csodálom. A szettez új csavarokat is adtak, azt használta a szerelő.
Hogy törhet el egy ilyen csavar, hihetetlen!
Ha tudja valaki, hogy összeveri-e a szelepeket a dugattyú, van nem érnek össze? 2.0 PDTDI (egy-két álmatlan éjszakát spórolnék neki)
Ez egy kis csiszolás, passziválás és köv 10 évre letudva a probléma. Kérdés hol vannak még ilyen vasak benne, illetve a gyártó a típus általános felhasználása mellett hány évre tervezte.
Persze itthon az a lényeg hogy szép legyen a fényezése, látható rohadás nélkül, ne füstöljön a motorja 20 évesen. Hát hogy a szántóföldön vontatás, csavarodások, mindenhova be, de ki soha jutó sár milyen változásokat, repedéseket okoztak a szerkezetben már más kérdés.
Még réges régen láttam egy amerikából hozott Focust, amiben a műszerfal alatti elemek ugyanilen rozsdásak voltak, akkor azt mondták, hogy nem kedvelik a hajós utazást ezek az autók a sós levegő miatt, és akkor lesznek ilyenek.
"Á nem, csak el akarjuk adni és rendbe kellett rakatni előtte. Ne rozsdásan vegyék meg"
Szóval ilyen lelkiismeretes eladók is vannak.
Igen, szerencsére.
Csak sajnos szembe jön a valóság.
Az ilyen korú Corrollák reálisan 800e és 1,4 MFt közötti áron ragaszthatók a "szerencsés" vevőre.
Egy kicsit is komolyabb korrózió szakszerű javítása alsó hangon 300e Ft körül indul, de könnyen benézhet akár fél millió Ft is. (Visszautalok Don örömhíreire, ami csupán a kipufogót érinti, és súlyos zseton...)
Namost: mennyire reális, hogy vki mondjuk 400e Ft-ot rálocsoljon egy eleve értékét vesztett autóra, amiért kevés pénzt kap?
A valószínű forgatókönyv, hogy a karosszériás a korrózió látható nyomait fogja eltüntetni, megfizethető(bb) pénzért, ami tulajdonképpen a "szerencsés" vevő átqrása... de ne legyen igazam.
Tényleg nagyra becsülöm a japánok élenjáró technikai megoldásait, főleg a Toyota, Honda vonalat.
De a korrózióvédelmük (általában) siralmas.
Egy (a fotózás idején) úgy 8 éves Nissan Terrano műszerfal konzol (gyári!) állapota elég beszédes.
Korrózió védelem (itt) nem gyenge. Konkrétan nincs.
Kipuf szerelés-javítás 1-3 óra időtartam kb. Régi rozsdás csavarokat leflexeled, új dobokat új csavarokkal felszereled, lego szint, ha nincs komplikáció. Ha valami tartót kell pótolni, azt is pikk-pakk legyártja a szaki lemezből, köracélból.
Nos ez bennem is felmerült. Két csavar, két anya, két rugó is van hozzá, amit valszeg vágni kell így 14 év után. Nem tudom hány óra szívás lehet 10 ezres netto óradíjjal számolva.
Voltam reggel kipufosnál. Csak ha valaki szeret rémüldözni, esetleg esedékes kipufogó javitás csere: -Hátsó dob (még gyári) alul pici, felül nagy lyuk, palástnál már kezd szétválni 44e 1 év gari 3-4 év várható élettartammal, vagy 56 két év, 5-6 év élettartammal -A katalizátorról letört füleket nem teszik vissza, új gyártása 24-28e Ft
Ezen kívül nem sürgős de csereérett a két tűzkarika is. Elsőnél már közel került a két cső, a hátsónál az anyák porladtak el, ki fogja lőni a csavarokat.
Ezek darabja 40-48e Ft. A hátsó kiváltható egybedugott és bilincsel rögzitett csövekkel, az csak 24-28e Ft.
Terveim szerint a fontosakat megcsináltatom, a tűzkarikák cseréjét kicsit sokallom, persze ott a nehéz rész a hőben összeedződött kötőelemek oldása.
Na reggel második nekifutás szerelőnél, most már próbakörrel kezdtük. Kb 3 méter után közölte hogy tudja mi a baj, Aurisokon volt típushiba: leváltak a katalizátort tartó fülek (jelenleg szárad rajtuk a cinkspray). Van egy lemez keresztben a kocsi alján ami arra hivatott hogy a leszakadó kipufogót meggátolja a földreesésben. Terhelésnél ehhez ér(t) hozzá a kipufogó. Szóval a következő 100 ezer Forintot nem a szerelőnél hagytam, hanem a kipufogósnál fogom. A lemezt leszereltük, megszünt a csattogás.
Te is tudod, én is tudom, a legtöbben képben vannak, hogy milyen állapotú a hazai autópark nagy része.
A hazai autó átlagéletkor 15 év felett van, az EU-ban (beleértve Bulgáriát, Romániát, Máltát, Ciprust, Görögországot... stb...) ez 11,8 év.
Már a 15 éves autók nagy része is reménytelenül bonyolult az átlag felhasználónak, CAN-buszokkal, több km kábellel, mikroprocesszorokkal, stb. Azon túl, hogy a szervizhálózat nagyobb része sem felkészült, az autótulajdonosok nagy része sajnos képtelen is megfizetni a bonyolult szerkezet miatt ( is ) baromi magas alkatrész / szolgáltatási árakat.
Autózni meg kell, sokaknak marad a csináld magad út.
Tisztelet a kivételnek, de nagyon gatya állapotú a hazai átlag korú kocsipark. Elektromos / villamos témánál leragadva hihetetlen bütykölésekre képesek emberek, néhány vonzó fotót mutattam. Csodákra várva a bütykölésre hajlamos tulajok megveszik az olcsó diag. kütyüket, kiolvasókat, alapismeretek nélkül, gyakran értelmezni sem tudják a kapott (egyébként is bizonytalan) hibaüzeneteket. De bátrak...
visszaköveti a kábelkorbácsot valami ép és egyenes szakaszig, ahol lehet toldani, és szépen levágja az egészet a francba...
...Tényleg őszintén tisztelem a saját járgányukat megismerő, óriási energia beáldozásával autodidakta módon jó szakember szinten javító szakmán kívülieket (szinte minden autós fórumon ott van néhány ilyen ember, itt is ), de azért általában a gányolás megy, ezerrel :-(
Igazából, amikor már olyan ramaty állapotban van a csati, mint a képeiden, már a weatherseal is megette a kenyere javát, és simán beázhat. Ilyenkor jön az, hogy az ember visszaköveti a kábelkorbácsot valami ép és egyenes szakaszig, ahol lehet toldani, és szépen levágja az egészet a francba...
Némi fény a sötétségben: tegnap barkácsolós nap volt, itthoniak mellett gondoltam a kocsi akksi lefogatóját is kiszerelem és a menetes szárra rágyógyúlt csavart is lelazítom. Hallgatva autót is szerelő ismerős tanácsára, miszerint ha nem megy erővel, próbáld meg még több erővel sikerült eltörnöm a menetes szárat. Bontóban a komplett lefogató 2000-3600Ft, kértem márkaszervízből árajánlatot alvázszám-cikkszám alapján: a menetes szár 1540Ft, a csavar+alátét 890Ft. Megrendeltem, majd bezsírozva visszateszem. Pár apróságra is rákérdeztem, azok ára már nem volt ennyire baráti:
-motortéri patentok: 800Ft/db
-ablaktörlő kar csavar takaró műanyag: 4320Ft!!!!
Szóval nem minden drága, néha még márkaszervíznek is érdemes feltenni egy kérdést, de összességében valóban egyre romlik a helyzet. Majd mi is átszokunk a nyugati megoldásra hogy autót 5-6 évesen selejtezünk, addig meg bérlés-lízing stb, szívjon vele aki kitalálta. Még az autók átlagéletkora is jelentősen csökkenni fog. Jah hogy ez ebben az országban nem mindenkinek opció?
Lehetőség szerint olyan zsugorcsövet vegyél, aminek a belső fala ragasztóval van kikenve. Az melegítésnél megolvad, és vízhatlan lesz. A HellermannTyton elég jókat csinál.
Ezekkel az a bajom hogy az ember betervezi X munkaórára a műveletet, aztán az egyik csavar úgy dönt hogy X+Y lesz. Vagy kell valami spéci szerszám a levágásához, plusz a csavar. És máris borulhat a matek...
Hát én elmúlt évben már meg sem lepődök, ha 100 ezret hagyok ott a szervízben. Sőt azon lepődök meg ha alatta maradok. 0-ás szervíz 105, futóműállítás két gumival 100, egy kipufogó 90. Biztos lehetne mit fogni rajta ha értenék ehhez (mindenhez) IS, de panelparkolóban pl nem adottak a feltételek hogy alánézzek az autónak.
Múltkor eszünkbe is jutott hogy nem csak játszóterek és edzőtermek kellenének a paneltömbök közé, hanem biza egy közösségi csápos is. Így a tradicionális vasárnapi flexelés mellé mehetne a "B+ Pista hát nem kapja be a ki**szott menetet ez a k***a csavar hogy b****á meg a jó édes k**** anyját az a g*** aki kitalálta" népművelő motívum is.
És nem is tudod megúszni a gyári Bosch légtömegmérőt. Én anno a 2,4-es Kappában megpróbálkoztam két utángyártottal is, semelyik sem volt bent egy napnál tovább, nem ment velük az autó... Már este a sötét parkolóban félreállva is ki tudtam cserélni... :D
Elég nagy kedvesség, úgy látom a gyári listaár 573311 Ft. Brutális áremelkedések történtek gyári vonalon az utóbbi időben. Természetesen ez is indokolatlan. Jó része ugyanúgy ott áll a polcokon, mint egy éve. Ezt nem lehet magyarázni semmivel.
Igen, ez józan döntés lenne. Azért a vízhőméréskelt gombát megrendeltem, Bosch alig pár ezer, akkor inkább legyen új. Kiszereltem a légtömeg mérőt, azt megnézem, hátha van arra mérési metódus. Mivel ez 4 lábas, itt nem sok alternatíva marad, mert nem sokan gyártják. Gyári Bosch kedvességgel 210 000 FT. Ha már ott vagyok, ránézek a beszívott levegő hőmérsékletének szenzorára is. Azon azért elgondolkozom, hogy mindet és minden jeladót ,ami még kapható, kicseréljek. Ezek már majd 30 évesek, elteszem őket a polcra tartaléknak. Meg megpróbálok jó minőségűeket venni helyükre. Ha jól megy, kb 2 hét és haza tudom vinni az autót, így gyorsul majd az egész folyamat.
ui. Szinte minden csatlakozó végén lévő gumi szigetelés szakadt. Erre megoldás? Zsugorcső, majd szőrös szigszalag?
Nos, csak hogy a Toyotás időszak se legyen problémamentes (október óta még 4000km se ment bele), előjött az első hiba: indulásnál és terhelésnél valami zörög/kopog/csattog/bármiakármi. Na megszakértettem, látom hogy lóg egy hővédő lemez, biztos az. Szaki este visszarögzitette őket, próbakőr nélkül (mert ugye megszakértettem), nyilván a hiba megmaradt. Szóval most kocsi leállít, majd jövő héten letámasztom nála hogy szakértse meg jobban. Megjutúbszakértettem jobban, most motortartó bakra gyanakszom.
Egy kipufogóst sem fogok megszúszni, a katalizátor két tartója már letört, úgyhogy némi rozsdátlanítás után azokat is vissza kell heGGGGGGGeszteni. Meg persze amit találni fog közben (pl egy lyuk a hátsó dobon).
Azért mielőtt nagy alkatrészvásárlásba kezdesz, jó tudni, hogy bár ezek a hibakódok, nem feltétlenül ezekkel az alkatrészekkel van baj. A vízhőmérsékjlet szenzort szerencsére egy multiméterrel is tudod ellenőrizni. A gyári manuálban szerintem megvannak a különboző hőmérséklethekhez tartozó ellenállás érték.
Igen. Érdekes. A kappán a vibrós políros 15" is szebb mint ezek a modernebb felnik. Most alkudozok egy új szett 15" gyári felnire, remélem az megy vissza majd rá.
Hogy mondjak valami bíztatót, a VAG KKL kábelekkel sokkal kevesebb gond van, általában működnek, nem úgy mint az igazából nem létező, 1.5-ós elm327-ek.
Egy kérdés :) Multiecuscan megvéve. 3pin +táp to obd megvéve. DE!!!!
hol tudok venni ( itthon) hozzá való bluetoothos obd kütyüt.
Nekem 3 db van, egyiket sem ismeri fel a program, a windows igen. Az átalakító+obd olvasó és Delphi műkszik, tehát a 3pin átalakító jól teszi a dolgát. Szóval, kellene egy TUTI MÁRKÁJÚ odb olvasó. HEEEELLLLPPPPPP
Én meg csak bámulok, miket tudtak a Lanciák anno. Nekem ( és sokunknak e kis hazában) fogalmam sem volt erről. Lehet, akkor nagyon keleten laktam ezekhez. jó olvasni róluk. A Themákhoz meg kitartást!!!!!!!
Pedig mekkora show volt anno egy Kadett B, két ajtóval... még a 40 ló körüli verzió is. Épp 50 éve egy évfolyam társamnak volt egy Opel GT-je, OHV! motoros, 67 lovas, akkor az nagy királyság volt. Később volt egy 1983-as Opel Senatorom, mindenki "Gyurikájától" vettem, akkori szemmel baromi jó autó volt. Az Opel márka akkoriban még nem volt lelakva...
"A "régen minden jobb volt" kezdetű szösszenetek vagy igazak vagy nem."
Meg hát itt jön be a survivorship bias: "régi" alatt azt a régit értjük, ami még ma is gurul mérhető számban, vagy legalábbis jóra emlékszünk vele kapcsolatban, nem pedig Opel Kadettet vagy Fiat Ritmót.
Angekündigt und vorgestellt wurde eine Einparkhilfe mit dem Namen LOP, die aber nie in Serie ging. Mit ihr wurden die Hinterräder angehoben, und der Wagen wurde durch Walzen seitlich in die Parklücke gerollt.
Erről sehol nem találtam semmit. Hogyan kell elképzelni egy ilyen görgős, mechanikus parkasszisztenst? Orral ferdén beállsz a padkához, valami segédkeret meg felemeli a seggét, és oldalirányban azt is odateszi a padkához?
Úgy működik, hogy az utas ül a hátsó ülésen és becsukott ajtónál az ajtó behúzóján lévő egyik gomb megnyomásával előrébb tudja állítani az ülőlapot, amelyet követ a háttáml, így kényelmesebb az utazás. Amikor megnyitja az ajtót, akkor az ülőlap és a háttámla automatikusan alaphelyzetbe áll. Ezt a bordó tudja, a szürke (a másik) az automata fejtámlás. Az hátsó ajtó nyitásakor előrebillen, majd érzékeli az ülésérzékelő, hogy ül valaki az ülésen, akkor úgy marad, más esetben visszamegy a helyére és fekvő helyzetben marad.
Azt írja azért van erre szükség, hogy jobb legyen a kilátás hátrafelé.
Szeretem, amikor az autógyártók (márkától függetlenül) hasbaakasztják a népet vmi jópofa dumával, amit a hiszékeny többség meg is kajál. Ez a hátsó fejtámasz megoldás egy jópofa geg, semmi több. Egy mozdulattal, mechanikusan süllyeszthető be a hátsó fejtámasz a legtöbb autóban, és ugyanúgy nem zavarja a kilátást.
Ma már a gyártók szarnak az ilyesmire.
Aki nem akar pl. lőrésméretű ablakokat, (én sem szeretem) nem vesz olyan autót, semmi sem kötelező.
A "régen minden jobb volt" kezdetű szösszenetek vagy igazak vagy nem. Amelyik porrá tört mai autóból kiszállnak a bennülők, egy 40 éves ugyanilyen márkájúból vsz. csak az áldozatokat kaparják össze. Lehet legyinteni a hátsó biztonsági öv légzsákra, a vezetéstámogató rendszerekre, a sávfoglaltság jelzőre, az aktív LED lámpákra, a távolságtartó, vészhelyzetben automatikusan fékező tempomatra...stb, stb... ezek csak addig felesleges kacatok, amig egyszer ki nem húznak a szarból, szvsz.
Aztán az sem mindegy, hogy télen rövid távokon 16 liter vagy 5,5 liter a fogyasztásod.
Egy-két alkalommal szó volt a topicon a legütősebb Lanciáról, a 8.32-ról.
MyKappa tesójának volt / van ilyen. Néhányszor kiveséztük, (pl. gt) hogy a Ferrari - eredetű motor mennyire tér el a Ferrarikba építettől (pl. hengerszög, főtengely, a Ducatinál gyártották.... stb). Most viszont István egyszerre két ilyet is épít újjá. Az előrehaladottabb állapotúról pár kép:
A felújítás (inkább: újra építés) minősége jól látszik a fotókon. A 34 éves autó nyilván sokkal kevésbé összetett, mint egy mostani, de azért tökös feladat a kábelhálózat rendbehozatala is.
Mentségükre szóljon, hogy a fehér Thema 16 évesen került hozzám (megjártam vele Belgiumot, Csehországot, Szerbiát). A 2,4 Kappa 16 évesen került hozzám, úgy hogy akkor már fél éve állt egy bokor tövében 330.000 km megtétele után. A 3,0 V6 19 éves volt, gázszettel, na azt én sosem raktam volna bele. A Kappák már túl voltak a tervezéskor megadott élettartamon.
Eladtam az autóval együtt. Ez pont 10 éve volt. Haveromnak úgy adtam el, hogy egy másik fehér felni volt rajta téli gumival, ez pedig várt a nyári szezonra. Haverom a 6 éve alatt sosem rakta fel, szerintem odaadta az autóval együtt, amikor elvitték tőle.
Nekem voltak "féltestvérei" is. A Saab 9000 nekem pl. bejött.
vége már kínlódás volt mindkettővel.
Van így. Nekem két baromi rossz olasz játékosom volt. Egy 850-es Fiat meg egy Alfa Sprint. Ez utóbbi olyan szép volt, hogy nem bírtam anno ellenállni. Az idő sokmindent megszépít, egyiket sem bánom, hogy megvolt.
Az első saját Lancia nekem is egy Thema volt, 93-as 8v i.e., imádtam.
Utána következett két Kappa, egy ideig párhuzamosan, de ők nem öregedtek olyan szépen, a vége már kínlódás volt mindkettővel. A Thema-t egy 97-es 2,4 váltotta, majd társult hozzá egy 3,0 V6.
De messze nem a hétköznapi dimenzió egy ilyen autó
Ha vki egy öreg tömegautót hoz ilyen állapotra, annak is kalap leemelés jár. Quattroporte (egyáltalán, Maserati) viszont gatya állapotban is ritka darab, ilyen állapotban meg igazi kuriózum.
Mi benzines befszelepekkel foglalkozunk, ehhez egy elég ütős próbapadot magunk készítettünk, mert a gyári, "jó" próbapadok ára már 15 éve is az egekben volt.
"Barkácsszakkör" szinten összeütöttünk egy dízel porlasztó tesztelőt is, kizárólag saját szórakoztatásunkra.
Hasonlóakat nézegettem, de van az egésszel egy kis probléma. Ugye lehet venni mindenféle speciális szerszámot a befecskendezők szétszedéséhez, ezzel sincs baj. Ha szerencsések vagyunk, még azt is megtudjuk hogyan kéne az eredeti újnak kinéznie, működnie.
Meg is tudjuk mérni, hogy mennyire nem jó a használt. Na de honnan a túróból lehet ezekhez szerezni/venni alkatrészeket. Mármint a porlasztókhoz!
A színnel nagy baj nincs, "majdnem Bosch", csakhát indiai, ami erősen valószínűsíti, hogy szervizigényes lenne, ha vki megkívánná. Az meg nem sűrű erre... :-)
Mert épp azon morfondíroztam, hogy 1millás géppel már lehet állítgatni... (németben nézegettem)
1 millióért egy jobb típusnak használtan csak a fotóját kapod meg. Esetleg a kezelési utasítását, másoltan.
Vagy egy olyan öreg darabot, ami 45,000 munkaórás, már a kinti ipari hulladékgyűjtő sem veszi be. Lehet, hogy többször 1 milliót fogsz rákölteni, évente :-((
Rosszul hangzik, némi rossz humorral, de -sajnos- nem jár messze a realitástól. Ezt a kérdést mi megrágtuk 10+ évvel ezelőtt, erős német kapcsolattal. Nyúlbélák vagyunk, nem mertük meglépni. Örülnék, ha neked sikerülne.
"Próbálj meg egy drága Martin Logan elektrosztatikus hangfalat kiváltani egy ugyanolyan méretű, terhelhetőségű "ócsóval". Mindkettő kiad hangot magából, ennyi az egyetlen hasonlóság. Példák tucatjait tudná bárki sorolni."
Ez nem a világom. Abszolút nulla hallás, nulla ritmusérzék! Szerintem a kappában is tök jó a hangrendszer.... :))
Mondjuk a kappa és thesis egymás mellé állítva az utóbbi jobb, de hogy mitől nem tudom.
Hú, a porlasztót ne is mond! Nemrég csináltattuk a kappáét. 9ezerért vizsgálják be, 55ért javítják. 275 ezer Ft..
Na de. Az autó ment. Indult, ereje megvolt, nem volt érezhető gond vagy probléma. Biztos, hogy műszerekkel kimutatható volt, hogy vacak. Ezt kb a futásteljesítményből is sejteni lehetett. Picit füstölt is! Munkadíjjal nem is számolunk.
De ért ez 300ezret? Anya észrevesz valamit? A kocsi eddig is ment, ezután is..... Szine se változott, de akkor hova lett a kasszából 300ezer?
Én egyébként egy helyiértékkel kevesebbért néztem a gépeket.
Itt lehet, hogy vannak részemről hozzáértésbeli hiányosságok. Lehet, hogy mást néztem? Mert épp azon morfondíroztam, hogy 1millás géppel már lehet állítgatni... (németben nézegettem)
Ha innen nézem, vemhes, ha onnan, akkor nem is tudom :-D
hogy a drága dolgok 90%-a pont olyan silány vacak, mint az olcso.
Előfordul, hogy a drága motyó vacak. Az viszont nagyon ritka, hogy hogy az olcsó baromi igényesen elkészített, nagyon jó minőségű, hosszú élettartamú lenne. "A jó az drága"
Próbálj meg egy drága Martin Logan elektrosztatikus hangfalat kiváltani egy ugyanolyan méretű, terhelhetőségű "ócsóval". Mindkettő kiad hangot magából, ennyi az egyetlen hasonlóság. Példák tucatjait tudná bárki sorolni.
Más. Egy dízelporlasztó tesztelés / javítás húzós összeg. Ránéztem használt próbapadokra. Bosch EPS 200: 5,077,000 Ft
Bosch EPS 815: 21,000,000 Ft.
2006-os, 17 éves!! Hartridge AVM2-PC : 18,500,000 Ft.
Ez csak a belépő, egyéb költségek is felmerülnek. Így is aranybánya???
Hiába írod le, hogy egy gép milyen termelékeny, percenként mire képes, ez egy dolog.
Mibe került a termék kifejlesztése, esetleg milliárdokba. Mibe kerül a telephely, mibe kerül a gyártósor, mennyi a fenntartási / karbantartási költség, mekkorák a járulékos költségek, mennyi az energiaszámla, mennyi az állami elvonás, mennyi a bérköltség.... meg még ezernyi más.
Szóval, nem annyira egyszerű kérdés ez, szerintem.
Van egy NV 200unk. Ünnepek között rendberaktam mert volt pár pici hang, elöjel. Semmi különös, csak jo lenne ha nem állna meg alattunk, illetve esne ki a kereke, mert a jobb elsö kerék felöl jött a hang. Meg volt egy olajcsere is. Alkatrészek kedvezményesen 118ezer ft. Ez listaáron 200 ezer. Ha szerelö/szerviz csinálja 100munkadij. Akkor ott vagyunk hogy 300 ezer. A kocsiba most van 90ezer km. Tehát kb semmi baja, vagy minimális, és 300rámegy. Felénk ennyit keresnek egy honapban....
Vannak azok a márvány hatású színes mosogato tálcák, azok a színesek. Gyártya az ibv. Kap érte 4000ft-ot. A praktiker/obi/ bauhaus érékesiti 80-100ezerért.
A tengelykapcsolon kivül az összes többi filléres forgácsolt alkatrész. Semmi extra nincs bennük.
Valamelyik nap láttam egy videot, ahol is egy sebességválto fogaskerekének a belös bordázatát készitették el. Percenként kb 10db/gép.....
A forgácsolás egy olcso technologiai eljárás, pláne tömegben. Eszterga gépora díj 4-6ezer, maro 5tengelyes max 20ezer.
Az más kérdés, h a kereskedök mit tesznek rá..
Az autoipar pláne forditott helyzet. Megmondja a vevö h ezt kell gyártani és adok érte 20 forintot, tudod vagy nem! Ha nem, megy tovább keletre. Ugyis talál olyat aki megcsinálja. Bele van kalkulálva a selejt is!
Csinálunk CT gépekhez alkatrészeket, söt majom agy vizsgálot és patkány tartot is. Gondolná az ember h ezek azért gyüha, meg huha. Van egy rész aminek spécin fényzárnia kellene, különben az olom házbol kimegy a sugár ami ugye káros. Namost ha ez nem teljesül, általában nem jön össze, akkor fogják a gyárban az ipari gyurmát és rákenik. Kész is. Mit számit röntgensugár erre vagy arra.
Szoval ott tartunk, hogy a drága dolgok 90%-a pont olyan silány vacak, mint az olcso.
Mennyi egy kommersz féktisztito spray? 1300ft, mennyiért kapod te? 700ért. Mennyit keres rajtad a bárdi/unix? Legalább 300-at még a 700ft-on is.
Akkor valoságban mennyi is a lötyi ami benne van? Mert azt kb tudom, hogy a flakon 200ft.
Annak idején tudtam, hogy egy kia ceed diesel motor elöállitása során felhasznált összes forgácsolo szerszám költsége talán 5€ volt. Egy lidl-s csavarhuzot nem kapsz annyiért!
Egy kömüves melletti segédmunkás, aki irni, olvasni, beszélni számolni nem tud, napi 10 orával keres 30ezret... az 600/ho és nem hétvégézett! És az ilyen szaporodik és szavaz.
Azt mondja nekem ma a kömüves a két válaszfal felrakására, ami 50nm, hogy 1milla +anyag. Illedelmesen megköszöntem és elköszöntem töle, majd még neki állt feljebb!
Szoval csak azt akartam elmondani, hogy most a világ kb forditva ül a lovon, és nekünk magyaroknak ez hatványozottan megy.
Egy generátor meg 100éve kb ugyanugy néz ki és müködik! Nem értek én sokmindent!
Nem egy annyira egyszerű szerkezet. Ha az előállítása 20 Ft, akkor a benne lévő csapágyé mondjuk 3 Ft? OK.
Ha ennek az előállítása 20 Ft, akkor egy külső visszapillantó tükör másfél dekás műa. burkolóeleme 2-3 Forintnál nem lehet több. Ügyfelünk tizensok éves Volvojára nagynehezen kapott úgy nyolcezer Forintért.
Más. Honda klímakompresszor mágneskuplung.
Ez tényleg egyszerű. 52ezerért. Nem hinném, hogy 20....30 Forintból elő lehetne állítani, mert akkor boldog-boldogtalan ráállna és adná busás haszonnal 8 ezerért. De nem nagyon állnak rá. Merthogy az a 600 Milliós vagy másfél milliárdos beruházás, mire az első darab elkészülne, valahogy nagyon soká látszik megtérülni.
Az ércet (mondjuk: bauxit, de lehet vasérc..) ki kellett bányászni, szállítani, költséges eljárással feldolgozni, megint szállítás, a gyárban megmunkálni, raktárba szállítás, onnan kereskedőhöz szállítás, onnan végfelhasználóhoz szállítás. Minimum 4-5 alkalommal adó (és persze haszon!) rakódik rá. Ez persze csak felületes felsorolás, a kisebb járulékos költségeket nem is említve.
Ha most egy ilyen hatbordás generátor szabadonfutót 8ezerért házhoz hoznak, (ami egy 10 dekás T-ujjas trikó ára) akkor szerintem a minőségen el kell gondolkozni.
úgy láttam, hogy a szíjtárcsa csúcsainak hegyes a teteje új korukban.
Normál állapotú tárcsa. Látszanak enyhe használati nyomok, de itt még a szíj az ékes kialakításon fekszik fel, amire tervezték. Nagyobb kopásnál a szíjtárcsa csúcsait eléri a szíj, az ékes felületre nem tud eléggé ráfeszülni. Hirtelen fordszámváltozásnál jönnek hangok először, vagy ha a hajtott tárcsa jobban terhelve van.
Nekem is mondott ilyet a szerelő, kiegészítve hogy megkérdezett generátorfelújítós céget, akik megerősítették hogy nincs már ilyen kerék. Esztergáltatni lehetne.
A szíjtárcsa, amit gyári cikkszámra találok meg nem egészen ilyen kialakítású. Azok Denso/Marelli generátorokra jók. Kukolynál sem találok a generátor Bosch cikkszámára tárcsát, nagyon szerencsétlen ügy. A Fer-Vill-t lehetne még megkérdezni.
Egyébként felújtott darab mindnkét helyen van 45-48 ezerért.
valamelyik (hajtó vagy hajtott) szíjtárcsa üt tengelyirányban
" " sugárirányban
a két tárcsa nincs síkban
a szíj feszesség nem ideális
a szíj felfekvő felülete vmelyik (esetleg mindkét tárcsán) túl sima, amig vadi új a szíj, még OK, kicsit simább lesz a felfekvő felülete, nem tudja a nyomatékot átvinni...
A cél most a hétköznapi használhatóság,rugalmasság. A kasztni nehéz,a váltó meg hosszú a csiga adott volt. A középrészhez (vadiúj) sikerült 90 e. Ft.-ért hozzájutnom ez kihagyhatatlan vétel volt.
A 2 literes motor elkopott, anno mikor váltam nem volt műhely és lelkileg sem voltam ott, megbíztam egyik kedves ismerősömet hogy bontsák szét a motort és utána megbeszéljük..
Persze nem volt kedvük foglalkozni vele,rágyűrűztek stb és persze jó volt kb 1000 km-ig sajnáltam hogy így elkurvultak ők is pedig haveri viszony volt. Nagyolt vezérlésbeállítással visszaadták hogy csináljak amit akarok...volt egy kedves ismerősöm, azóta hanyagolom..
A stilo 2.4 motor-hoz kompletten 60-ért jutottam hozzá, a dugókat bagóért vettem kínából így elindult egy folyamat ( mint a kopogásos égés).
Azóta a történések folyamatban vannak, lesz majd egy komolyabb tanulmány turbinaoldalról is mindenféle egyenlettel ha lesz időm meg kedvem.
Lehet lesz majd "nagy" csiga is valamikor de oda már kevés lehet a mercedes m274 dugattyúi.
Ez a szakmának egy nagyon szűk szegmense. Keveseket érint, szívómotornál eleve kiesik, feltöltött motornál is csak akkor izgalmas, ha vki a gyár által optimalizált állapotot megváltoztatja, tuningol.
az injektorokat bemérettem 10% volt az eltérés legjobb/legrosszabb között
Vigyázz ezzel, szvsz. A 10% baromi sok!
Vannak rendszerek ahol már az 5% szállítási mennyiség eltérés is jelentős járásegyenlőtlenséget okoz (pl. a VAG TSI, TFSI)
Mi 2-3 különböző fordulatszámhoz tartozó frekvencián, különböző kitöltési tényezőn mérjük tisztítás után a szállítást. A 4-5% a határérték, ez fölött nem javasoljuk a befszelep visszaépítését.
Ezeket a hozzászólásokat nagyon érdekes olvasni. Főleg, hogy nem a próbáljuk meg odab@szni a nagy csigát, majd jó lesz az stílus, hanem az értelemes mérnöki hozzáállást hozzák. Gratula :) Szívesen olvasok ilyeneket :)
A dugóólvadás érdekes téma az injektorokat bemérettem 10% volt az eltérés legjobb/legrosszabb között. A töltőnyomás ua volt valszeg a dupla hengerfejtömítés volt a ludas 2 dugóbaIS beleért, lehet hogy felhevült a belógó rész onnan meg elindult egy folyamat.
Ha lesz fejlemény majd írok, olvasom a fórumot de mostanában sok a feladat.
Végeztem egy kis elméleti számolást (csúcsteljesítmény) megközelítőleg
A megcélzott lóerőhöz tartozó légszállítás:
Wa = HP x A/F x BSFC/60 (BSFC-t azért kell 60 osztani, hogy az órából perceket kapjunk)
Ahol: Wa = Levegőáramlás aktuális (Ib/min) font/perc
HP = Tervezett lóerő (LE lendkerék)
A/F = Levegő/üzemanyag arány
BSFC/60 = fékpadi fajlagos üzemanyag fogyasztás (Ib/Hp x hr) az órák átszámítása percekre.
Tehát a fenti képletbe behelyettesítve a Wa = 34,65 lb/min
Motor térfogati hatásfok:
A jellemző értékek a csúcs térfogati hatásfokra (VE) a 95% - 99% tartomány közötti értékek a 4 szelepes hengerfejeknél, 88% - 95% között a 2 szelepes megoldásoknál. Ha van a motorunkra nyomaték görbe, használjuk ezt a VE felbecsüléséhez különböző motor fordulatszámoknál. Egy jól feltuningolt motoron a VE csúcsértéke a nyomaték csúcsnál lesz, és ezt az értéket használhatjuk a VE megbecsüléséhez más motor fordulatszámoknál. Egy 4 szelepes motornak jellemzően nagyobb VE értéke lesz magasabb fordulatszámon, mint a 2 szelepeseknek.
Tervezett töltőnyomás:
Ahol:
MAPreg = Szívótér abszolút nyomása (psia) a tervezett LE eléréséhez
Wa = Levegőáramlás aktuális (Ib/min) 34.76
R = Gáz konstans = 639,6 (gázállandó)
Tm = Szívó cső hőmérséklet (°F) 130
VE = Térfogati hatásfok (98%) 0.98
N = Motor fordulatszám (RPM) 7000 rpm
Vd = motor lökettérfogat (köbhüvelyk (CI), liter átszámítása CI-be 61,02-vel való szorzással. 2.4 20v kappa esetében: Vd = 146.5 CL
A tömegáramlással és a szívórendszer nyomás számítással készen vagyunk, most már fel tudjuk rajzolni az adatokat a kompresszor térképre. A következő lépés annak meghatározása, hogy mekkora a nyomásesés a kompresszor és a szívócső között. Az áramlási sebességtől, a levegőhűtő jellemzőitől, a levegő csövek méretétől, a csőhajlatok számától/minőségétől, a fojtószelep ház összeszűkülésétől, stb. függően a csőhálózat nyomásesését felbecsülhetjük. Ez 1psi vagy kisebb is lehet egy nagyon jól megtervezett rendszernél. Bizonyos OEM (gyári utcai) elrendezéseknél, különösen azoknál, amelyeknek a szokványosnál nagyobb levegőáramlási szintjük van, szándékosan növelik a nyomásesést, amely elérheti a 3-4psi-t.
Számolásunkban feltételezzük, hogy 2psi veszteségünk van. Így a kompresszor kiürítési nyomás (P2c) meghatározásához 2psi-t hozzá kell adni a fent kiszámított szívócsőrendszer nyomáshoz.
P2c = MAP + ΔP veszteség
Ahol: P2c = Kompresszor kiürítési nyomás (psi)
MAP = Szívócsőrendszer abszolút nyomás (psi)
ΔP veszteség = Nyomásveszteség a kompresszor és a csőrendszer között (psi)
2.4 literes motorunkon P2c: 26.1 + 2 = 28.1 psi
Emlékezzünk, hogy a turbófeltöltő szívóoldalán depresszió van, azt mondtuk, hogy jellemzően 1psi lehet ez az érték, így ez az amit használni fogunk ennél a számításnál. Ennél a példánál tételezzük fel, hogy tengerszint magasságban vagyunk, így a környezeti nyomás 14,7psia. Ki kell vonnunk az 1psi nyomásveszteséget a környezeti nyomásból, hogy meghatározzuk a kompresszor szívónyomását (P1). P1c= Pkörnyezet Δpveszteség
Ahol: P1c = Kompresszor szívónyomás (psi)
Pkörnyezet = Környezeti levegőnyomás (psi)
ΔPveszteség = A levegőszűrőnek/csővezetéknek köszönhető nyomásveszteség (psi)
P1c = 14,7-1=13,7psi Ezzel kiszámíthatjuk a nyomásarányt (∏c) az egyenlet segítségével
∏c = P2c/P1=28.1/13.7= 2.05 psi
Mostmár elég információnk van, hogy megrajzoljuk ezeket a munkapontokat a kompresszor térképen. Először meg fogjuk próbálni a GT2860RS-t. Ennek a turbónak 60mm-es, 60 trimmes kompresszor tárcsája van.
A diagramra felrajzolhatjuk a metszéspontokat (34.65 lb/min, ∏c= 2.05 psi) 7000 rpm
Elméleti maximális légszállítás esetén 360 lb/min, ∏c= 2.11 psi) 330 Le. 7000 rpm
Tövbb rétegben vittem fel,majd pedig kézi hónolóval megjárattam.
Imap/Emap:
Imap: töltőnyomás
Emap: kipufogócsonkban lévő gáznyomás
Röviden: ha az Emap elkezd nőni ott a motor teljesítménye összeomlik, ezeknek a mérése a legfontosabb. Ilyenkor derül ki hogy hiába a nagy tengely,turbó ..rossz a konfig, kb 5perc alatt kiderül hogy hol a hiba.
Nálam 0.9 bar imapra 1.8 bar emap tartozik ami lehetséges hogy nagyobb is mivel itt a városban nem tudtam kiforgatni a motort.
Berendeltem egy külső wastegatet amit emapnyomással fogok vezérelni, így remélhetőleg az összes lovat össze tudjuk terelni a padon.
A hengerfalat rézgális,akkusav,denszesz és ioncserélt víz elegyével kezelgettem, majd hónolóval felhúztam.
OK. De ez a műveletsor mit segít a hengerfal sérülésein / behúzásain?
Más. Nagyon kevés autósnak jelent valamit az EMAP / IMAP kifejezés. (Kip.oldali gáznyomás: EMAP. A szívóoldalié IMAP), az EMAP / IMAP arány még kevesebbeknek ismerős.
Ha egy kicsit bővebben leírnád, biztos többeket érdekelne, szvsz.
Itt van ez a "friss" szépség (apró gurigáival elég rút) A Fiat-Renault együttműködés szerelemgyerekének szevasz lett, amikor a Peu gyámsága alá vette a Fiatot, a Talento így megszűnt létezni. Már most vannak alkatrész gondok. Szerinted mi lesz 10-20 (le nem merem írni) ..30 év múlva?
Amikor a mostani fényszóró üvegét szedtem szét, már keményebb ragasztóval volt ragasztva mint a 95-ös. A sütőbe tettem, és apránként emeltem a hőfokot.
Úgy emlékszem 240 foknál tudtam szétfeszíteni őket.
Nahát ez egy valódi nekem való izgis rémtörténet mindenestől. Olyan amivel számos esetben szembesültem korábban a KCoupeval, de még a 146-os Alfával kapcsolatban is pld. mikor a digitklímát szereltem bele miután egészen biztosan az volt az egyetlen ilyen klímával szerelt darab az országban vagy mikor AlfaCode nélküli motorvezérlőt szereltem be ami csak a pár 1994-es évjáratú 145-be szereltek gyárilag.
De igazából ez adja a dolog szépségét.:-)
Szóval először azt kell tudni, hogy az eleve legkevesebb példányban gyártott Zeta néhány alkatrészben eltér a testvérmodellektől (Evasion, Peu806, Ulysse I. és a teher változatok) az ilyen az első lökhárító és ködlámpák.
Ezek a ködlámpák semmilyen más autóval nem kompatibilisek. Érdekes módon formára leginkább a régi Thema utolsó generációjában használthoz hasonlít, de annak jobban kiöblösödik a búrája. Ez a ködlámpa Carello gyártmány, nem francia.
Namost emiatt eleve észnél kell lenni, mert a testvérmodellekhez való ködlámpa (amely ugye sokkal több példányban gyártódott) így nagyobb is rá a kereslet az még elérhető utángyártottban, bontottban is és ahogy ilyenkor lenni szokott sok helyen ezt a lámpát hozza, kínálja a Zeta-ra is, de az a lámpa sokkal kisebb, a szélessége pld. majd 10cm-el kevesebb. Szóval emiatt eleve fenntartással kell szemlélni a kínálatot.
Magyar webshopon Zeta új utángyártott már sehol nincs, pedig korábban több utángyártó is létezett. Bontott itthon sehol, FB EV1 csoportban nincs. Jófogás, racing bazar, bontodepos stb. se sehol...
Külföldi webshopokban sincs.
Akkor még naívan beírtam keresőbe rögtön jön egy .hu végű magyarnak látszó webshop ott is mutatja utángyártott TYC készleten, 4db, jobb oldali. Hurrá, rendelem persze ott is GooglePay. Na vas. reggel ír egy tag angolul, hogy elnézést, tévedés történt nincs készleten a rendelt alkatrész és intézkedik a pénz visszautalásáról. Irom ok, de ha most belépek most is azt mutatja van 3db. Oké oké intézi. Most megnézem ez már eltűnt a keresőből...
Ebay en egy kereskedőt találtam, TYC utángyártott kinál, ide is szállít, remek. Rendelem PayPal kifizetem fontban kell fizetni fura.. mindegy.. Na erre írja nekem az olasz tag, hogy honnan nézve jobb a jobb??.... Írom menetirány szerint jobb de oda is van írva, passenger side. (elvileg egy alkatrész kereskedő lenne.) Na erre gondoltam lefényképeztem már az egész elejét és bekarikáztam a képen neki. Erre irja ez a bal.... jólvan b+ akkor legyen bal akkor is az kell nekem. Na erre írja ja... sorry olyan viszont nincs... Akkor add vissza a pénzem...ugye.
Olyan banki mozgásom volt ide oda..
Akkor allegro, ott egy tag hírdet egy pár bontott gyári párt képek alapján szép állapotú, na írok elküldené-e Magyarországra és mennyiért. Ott is bocsk de a jobb oldalit már eladta külön, már csak a bal van meg....
Akkor vissza ebay, egy lett fickó szintén egy bontott párt kínál. Nézem a képeket mindkét lámpa teteje négyzet ablakban valamiért kivágva ilyen hernyák módszerrel visszaragasztva a jobb tetején a konzolok leszakadva, ilyen Z alakú hajtott hilti szalag-szerű valami 2db pozdorja csavarral behajtva, gyönyörű... ez nem kell.
Most találtam egy olasz illetőnél egy új darabot dobozában, ráadásul ez Carello, és elviselhető áron azt írta ez az megvan jobb stb.. el is küldte. Ezt is kifizettem. Túl szép, hogy igaz legyen várom...
Mi lett veled vén Európa.....
És ide tartozik, az enyémnek az a baja hogy valszeg nem volt rátéve rendesen a fedél talán évekig beázott és a foncsor, meg a bele berohadt. De az üveg az ép.... És a háza fülek is.
Még az ősszel Csepelen szétszedtünk egy szép donort amiből rengeteg mindent kitermeltem, tartalékba. Annak a jobb ködlámpa búra törött de elhoztam, maga a foncsor meg a bele menthető lenne. Gondoltam a kettőből építek egy tökéleteset. Szétbontom mindkettőt elviszem Gyömrőre megfoncsoroztatni mint a Jaguarét meg a 146-al is azt tettem anno. Hát urak, egyszerűen nem tudom szétszedni! Olyan tömítő anyaggal van összerakva, hogy nem lágyul hőre. Addig jutottam vele, hogy a törött búrát sikerült leműtenem. De ez nem elég maga a ház is még két részből áll úgy jónne ki a foncsor foglalat ha sikerülne kettévenni... stb. Borzasztó.
Múltkor írtam hogy 4 hengerezett a motor. Miután lekerült a hengerfej ez a látvány fogadott.
A negyedik hengerben megolvadt a dugattyú az egyik kipufogószelep is elégett ezért Downer segítségét kértem szelepügyben. A szelep és a dugattyú ki lett cserélve, a hengert orosz módszerrel támasztottam fel.
Az eredmény 0.9 bar /1.4 boost töltőnyomáson:
Motorfüst nem volt észlelhető,az olajat egyenlőre nem eszi.
Garrett gt2860rs a/r 64 turbinaházzal sajnos nem tudtunk nyomást emelnei mert a tippünk szerint nagy az emap, ezért csinálok egy kivezetést és megmérjük valamikor (a biztonság kedvéért 38mm wastegatet rendeltem ami emapról lesz vezérelve).
Az autó nagyon jól autózható kb ilyennek kellett volna gyárilag lennie.
Csak kipróbáltam. A felül, aluláteresztő szűrők alapon vannak, a 13 sávos EQ is, de a zenéimben olyan hangok is hallhatók amiről azt se tudtam, hogy vannak.
Rádióadásnál határozottabban különválik a bal-jobb csatorna, a beszéd sokkal tisztább. (Egyszer csak lesz újra DAB itthon)
Az első hangszórókat mintha kicserélték volna (de azért ténylegesen ki lesznek cserélve)
A hangszórók távolságát is be lehet állítani, hogy egyszerre érjenek a hangok a fejhez.
Külön-külön mindegyik hangszórót is lehet állítani. Telefonnal összekapcsolódik, kiírja, hogy ki hív stb. Telóról is irányítható a minden funkciója. Szóval nagyon tetszik.
A Kappa gyártás kezdeti időkben még vastagabb aggyal készültek a gyári felnik, hosszabb csavarral, de kisebb kúppal a felnin és a csavaron is. Mikor a 166 jött, akkoriban már áttértek a végkonyabb húsú felnikre, mély kúppal, rövid, de galléros csavarokkal. Ahhoz való csavarokat kell alkalmazni.
Rakott már fel Alfa 166 ilyetén 16" kereket valaki Kappára? A kappa alu csavarjai sokkal kisebbek, mint a felnin lévő kúp. Elvileg a csavarok megegyeznek katalógus szerint? Lehet valaki felfúrta a kúpot a felnin?
Én nem választanák mást, csak az Exide Premium, Banner Powerbull és Bosch S4 hármasból, mindegyikkel jó tapasztalataim vannak. 5 éveket leglább elmennek.
A jász akkuval már csomoszor jártam így, én sem veszek többet, pedig az a legolcsobb!
Viszont az elektrik powerrel nekem csak pozitiv tapasztalatom van. Ha csak tehetem olyat veszek. Nekem nagyon bejön. A traktoromba is pont ilyen gold volt 2db. 3évet tuti mentek, aztán eladtam a trakeszt. A tds-ben is ilyen volt. Mondjuk én a 90 Ah sat szoktam venni. Szerintem a thesisbe is ilyen lesz!
Most cseréltem egy audiban egy másfél éves vartát. Pont ugy csinálta mint a videoban az aksi!
Örülök, hogy miután megláttam a szép állapotú Kappádat, odasündörögtem megdicsérni, így került képbe az "olaszautós" munkásságod. Ahogy beszéltünk róla, szeretnék fotókat készíteni a ritka darabokról, néhányat ide feltenni.
Biztosan sokunkat érdekelnek ezek a "bringák", utcán nem mindennap találkozunk ilyenekkel. Legalább pörögni fog a topic, :-)
Köszönöm az el ismerő szavakat. A mai napon már sikerült beszélnünk telefonon, remélem mihamarabb tudjuk folytatni a megbeszéltek szerint.
Igen, van 2 8.32 autóm. Mindkettő restaurálás alatt áll. Az egyik összeszerelés alatt, a másik még lakatosnál gyógyul. Van még 2 turbós (egyik '86-os Hörmann kit, a másik' 93 turbo 16V) és egy 2.8 V6. Ezeken kívül még egy Delta, ami '90-es kiadású kevés km-el és egy Maserati Quattroporte IV '95.
Igyekszem ezt a "csapatot" fenntartani, ami egyre több energiát emészt fel minden tekintetben.
Az egyik 8.32-es felújítási folyamata megjelent Vancello írásában is.
Mikor én néztemnem volt még ilyen. Egész nyáron tűzte a nap a placcon... Megöli az autót. Érdemes ott tartani öket horror áron ott fognak teljesen leamortizálódni.
Ilyen körülmények között nem lehet normális mélyeket kihozni Focallal se meg semmi mással sem.
Igen, de van más is.
Nézem, 80W névleges (szinuszos) teljesítmény, 160W zenei. Nem tudom mennyire könnyű ezeket meghajtani (érzékenység). A gyári kütyü (erősítő) kérdés, hogy mit tud, de vsz. nemigen tudja tisztességesen meghajtani ezeket a Focalokat. Ha jobban kivezérled az erősítőt, megnő a torzítás, oda a zenei élmény.
De sajnos a gyári elhelyezés hátul is nagyon szerencsétlen, pár cm hely van csak a "kalaptartó" alatt és az alatt meg már az elválaszólemez van. Ilyen körülmények között nem lehet normális mélyeket kihozni Focallal se meg semmi mással sem.
-fűtésventillátort felújítattni kinél lehet? -egy tanksapka, jobbos tükörház, illetve bal első sima lámpa kellene hozzá - busso motor vetzérléscseréjének elvégzésében
Elkezdtem fejleszteni a zenét. Szereztem hátra 6x9-es Focal hangszórókat. Rettenet mágnes és jókat írnak róla, valami neve is van, csak jobb lesz a 22éves gyárinál.
Az egyiket beépítettem, a másik oldalon még a gyári. Így lehet tesztelni elfogulatlanul.
Eredeti CD, a fader teljesen hátra állítva.
Csak a bal, csak a jobb szóljon, többször visszajátszva egy zenerészletet.
Ha egyébként agyonütnek akkor talán hallok némi különbséget a Focal javára a magas hangoknál, de általánosságban, mélyhangokban ugyanolyan mindkettő.
Autós újságjaimat valami névleges áron odaadnám valakinek. Autó Magazin, Autó Motor, Autó Motor und Sort,...stb. Szép nagy gyűjtemény, 20 kiló? 30?
(Az Autó Motor und Sport nagyon igényes, tele teszteredményekkel, némileg részrehajló a német járgányok felé. A magyar verzió vérszegényebb.)
Nagyon jól látható mennyiségű zsetont borítottam anno ezekre. Nem akarok üzletelni velük, viszont jó lenne, ha érdeklődő emberhez kerülne, aki nem üzletet lát benne. Egyben lehetne elvinni, mondjuk másfél kiló Illy szemes kávé (vagy az ára) enyhíthetné azt az olthatatlan fájdalmat, ami a hiányuk okoz :-DDDD
Más.
Kb. 200 db korábbi gyertya, jórészt Champion. Adok hozzá egy Champion katalógust is.
Mi van, ha azért nem megy a kocsi rendesen mert valami letiltja a teljesítményt, mivel valami baja van a kipörgésgátlóval is, de az abs működik, azt ki tudtam próbálni.
Hát igen. A LMM / mennyiség-elosztó egységet szakszerűen felújítani nem lehet/nagyon nehéz, rosszak a tapasztalataink. Az okokról hosszan lehetne beszélgetni, de ez itt eléggé érdektelen, csak nagyon kevés olasz autó kapott K / KE rendszert. (Pl. korábbi Ferrarik)
Ha a tulaj bevállal ilyen felújítottat, rendelje meg, a drága motyó kockázata ekkor nem a mienk. Nem egyszerű az öreg járgányok élete :-DD
Ilyenkor jön a kombináltfogó Paganinije, meghajlítgatja a csúszkákat, és lesz is olyan kontakt, hogy rekordidő alatt kopik el a 200 eurós Bosch poti :)
(Nem akarom nagyon részletezni, itt a KE-Jetronic, KE-Motronic téma off. A potméter -a beszerzési mizériáival együtt- csak egy része a problémahalmaznak. A levegőmennyiségmérő tengelyére gyárilag megbonthatatlanra szerelt két potméter csúszka -a képen a hatos- egy idő után úgy megkopik, hogy ha cserélik magát a potit egy újra, a probléma az esetek többségében nem oldódik meg. Sajnos, az igazi megoldás a komplett LMM gyári újra cserélése. És persze ez egy öreg, sokat futott játékosnál csak egy gond a sok közül, akkor is, ha egy kiemelkedő minőségű gyártmányról beszélünk. Ezért írtam: 'nincs kiút, ez van' " )
Fiatal kollégának van egy 124-ese. Minden nap megnézem, pedig én nagyon nem vagyok német autós! De ami jó az jó, ami szép az szép.
Thesis: Igazából egy bicikli áráért jutottunk hozzá... Ez az autó hobbi. Magyarországi, 180ezerig vezetett szervizkönyv. Valószínű a kegyelemdöfést az utolsó 1-2 évben kapta amikor is túlszolisok használták, onnan lett kimentve. Természetesen hoz minden tipushibát, de egyenlőre úgy tűnik minden elektronika működik benne. Ami nagyon fáj, hogy a katalizátort kibuherálták alóla...
Azért lesz vele munka, mire talpra áll! Most ugye a legszembetűnőbb a váltó, de ez csak a kezdet......
Egy magas felszereltségű (pl. Emblema) Thesis nekem is tetszik. De megvenni soha nem mertem, te bátrabb vagy :-) Újonnan nagyon drága volt, óriási bukta ha akár két év múlva eladnám.
Mire kihullatta a csikófogait, (nekem is) lőtávon belül volt az ára, viszont akár egy 8 éves is minden volt, de a megbízhatóság gördülő szobra, na az nem annyira.
De itt ez a telioldalas MB 124-es. Nem 20, hanem 33 éves. Ki tudja mennyi km. Félmillió? Esetleg több?
Lehet a 124-est szeretni vagy utálni, elképesztő általános állapotú korához képest, nem véletlenül volt etalon, hivatkozási alap.
De aki mindennapi használni akarja, annak józan döntés: nem megvenni. Hiába az "elképesztő általános állapot", csak ha a bef.rendszert nézzük, van pár hiba. Nem egy olyan alkatrészt kellene cserélni, ami már 10 éve is beszerezhetetlen volt újonnan. Pl: fsz. potméter. Marad esetleg a 30-35 éves bontott, esetleg még nagyobb kaka, mint ami most benne van. És ez csak egy kis példa. Nincs kiút, ez van.
Thesisben a szakértőbbek szerint is megvan a potenciál hogy klasszikus legyen, úgyhogy aki teheti (nem csak vételár) szerintem tárazzon be belőle. Én is magamhoz nyúlnék egy Thesisben, de most egy időre maradnak a realitások.
Ha az évek alatt jó információkat sikerült összeszednem az automata Thesis-szel a következő a gond: a váltó nem jön le (bár van aki ismer olyat aki ismer olyat aki hallotta valakiről akinek az öccsének bátyjának sikerült) a motor kiszerelése nélkül. Az olajszűrő kicseréléshez a fél váltót szét kell szedni (ha jól vettem ki a tetején van). Természetesen "élettartam" olajjal van feltöltve. Szóval minden adott egy döglött Thesis váltóhoz.
Ha szerencséd van, akkor igen. Arra senki nem ad neked garanciát, hogy ennyiben megáll a dolog, de ez biztosan az egyik baja.
Ha van alacsony értékeket (8-10Nm) is tudó, kalibrált nyomatékkulcsod, és ismered a meghúzási sorrendet, olajleeresztés után magad is kicserélheted, két okból én mégis valamelyik váltófelújítót javasolnám:
1) Nagyobb forgalmú műhelyeknél megesik, hogy beszámítják a vackodat, és kapsz polcról egy felújítottat, nem kell várni.
2) Minden automatának van pár érzékeny pontja, pl. a ZF 6HP-nál a tömítések anno, filléres tétel, de szét kellett dönteni hozzá a váltót. Aki napi szinten ezekkel foglalkozik, meg tudja mondani, mit lenne még érdemes még cserélni, ill. a kezdeti stádiumban levő kopásokat is azonnal felismeri.
Tegnap, lezárván a 2022-es katasztrofális évet, öntöttem egy kis benzint a Thesisbe, és hát beindul... Sok baja egyébként nincs, csak ahogy szokták mondani az első rendszám táblától a hátsóig tart a baj.
Na de ezeket orvosoljuk. Ez ugye egy első szériás 3.0 V6 24V automata embléma 320ezer km-el. Tudjuk, hogy az automata nem erőssége ennek a típusnak. Ebben is már egy másik van váltó van, papír is van róla. Igenám, de minek, ha nem működik. A szar papírral is és anélkül is büdös.
P-ből R-be húzva a kart olyat ránt a kocsin, hogy majdnem felborul, onnan D-be már alig. Visszafelé ugyan ez. Előre menetbe megy az autó, de alig gyorsul, pont úgy csinálja, mintha csúszna a kuplung. Üresben kiforogja szépen a 7ezret. Per pill ez a dolog egyik legnagyobb rákfenéje. Erre kellene megoldást találni.
Namost mitől is működik egy ilyen, hogyan is kell ezt elképzelni, mi is lehet a baja?
Ez a motor ugye egyezik a kappa V6-al, szerintem kb egy az egyben, na és a váltója?
A-oszlop burkolatok felül pantentokkal vannak rögzítve, alul bedig egy nyelv van bedugva egy résbe (függönylégzsákos autóknál érdemes vetni egy pillantást az Airbag-táblácska mögé, nincs-e ott egy csavar). Patent, az törhet, pláne ennyi idő után.
Felveszel egy tiszta (lehetőleg új) kesztyűt, fogsz egy beltéri bontóéket, és elkezded feszegetni az A-oszlop takaróját a tetőkárpit felőli peremnél a szélvédő közepe felé húzogatva. Ha a patentok kint vannak, az alsó nyelvet jellemzően hátrafelé és felfelé húzva lehet kibújtatni (kicsit mozgatni kell). Sok sikert.
Nem tudok más közös modellről. A Swiftbe vették még az 1.3 DDiS motort a Fiattól, ami miatt be is rágott a VW, és emlékeim szerint ott ki is fújt a kooperáció úgy tíz éve.
Gondolom az a Fiat Sedici / Suzuki SX4 badge engineering kapcsán csúszott bele. Nem hinném, hogy lenne folytatása, mert a Sedici utódjának szánt 500X már a Renegade-del van közös platformon. Jeep diag viszont lehet hogy lesz :)
Köszönöm, de egyenlőre még rendszám nélküli,így nem tudok vele szaladgálni. A Multiecuscant megrendeltem, a kábeleket hozzá szintén ( FTDI chipes VAG KKL kék kábel + 3 pines átalakító, DOWNER kolléga intelmei szerint) Addig mást szerelek rajta, míg megjön a kábel. :)
XIII. ker, és kölcsön adni nem tudom, de ha erre jársz, rádughatjuk. A Multiecuscant mindenképp vedd meg, ne törögesd. Nem is drága (20 ezer Huf), a supportja is jó, és mégiscsak ebből él az ember, aki fejleszti. Tényleg jó program, Fiat csoporthoz a gyári Examiner után a legjobb.
Ha már, hátha. Budaörsön nincs valakinek ilyen cucca átmenetileg? Mármint hibakiolvasója. Addig míg megjön a sajátom, jó lenne tudni, mit is hiányol a dög. :)
Köszönöm, körülnézek a halpiacon. Az info centeren azt írja, már nincs km a szervizig. Lehet, nemsokára kiszedem a relé/bizti foglalatot, és átnézem tüzetesebben.
(BMW: kicsit másként látjuk. Volt pár, pl. cápa e23 730, 520i, 523i, 528i, 728i, mindegyik 2001 előtti. Szerintem a sorhatos akkori BMW motorok "meg voltak csinálva", kevés motor produkál olyan alacsony kopási értékeket bőven 200e km felett, mint pl. ez:
Hogy az USA-ban a benzin kéntartalma miatt gyakori volt pl. a Nikasil probléma, az egy dolog. Az meg világos, hogy a 2,2-es motor 170 lova nem ad sportos menettulajdonságokat a nehéz vasnak, nem arra szánták a bajorok.)
Ma egy kis szerelés, és az első kilométerek a Kappával:)
Már megy mind a 6 henger, szép hangja van ( bár valahol van egy lyuk a kipufogón), üa rendszer kitakarítva, új szűrők stb.
Vezetése: hát, nem csalódtam, sőt!!!!! Az előző hobbiautóm a Kappa előtt egy egy gazdás BMW e39 528ia volt. Az valamiért nem jött be. Nagy, lomha , tohonya volt érzetre. No de ez :) Halk, könnyed, kanyarodni vele fantasztikus, jók a fékek. A műszerfala nagyon bejön, főként, hogy nem az a börtön féle, rád omlik az egész érzés. Az egész autó KÖNNYED. :) Mosolyt csalt az arcomra, pár hibája ellenére. Ja, majd minden működik rajta. hja, szar olasz :)
Pár kérdés, ha már itt vagyunk: - diagnosztika. CSati megvan, de nem OBD. Milyen átalakítót vegyek, nektek mi vált be? Programból? - Lancia protect van benne. Immo, ha jól gondolom. Ezzel összefüggésben: Ha gyújtáson van, az üzemanyag relé kattan, de már a biztosítékára nem megy áram. Okozhatja az immo?A műszerfali zöld lednek mit kell csinálnia , mit kell mutatnia ilyenkor? - kulcson van egy nyomógomb. Ha nyomom, zölden világít? Ez centrál zár , vagy lámpa? - Szerviz adatok nullázása miként lehetséges? A kijelző szerint 0km van a szervizig hátra. - kiírni motorvezérlés hibát ír:
A régi fém szelepfedelét le sem vettem, csak a közepét. Egyszerű hőálló matt fekete spray-el telibe fújtam. A csíkok, számok kiálló részek, így könnyen letöröltem amikor már félszáraz volt a festék.
Valakinek van elfekvőben alufelnije 16" Kappára? Illetve: Szelepfedél takaró alu lemez burkolat felújításán valaki már túlesett? Ha igen, milyen festéket és alapozót használt hozzá?
Az ékszíjtárcsa deformációja (ütés) nagy többletterhelést jelent a szíjnak. Az állandó "pofozgatás" meg is könnyíti az apró útszennyeződések tárcsa és ékszíj közé szorulását.
Hmmm nekem egy éve volt szíjcsere, akkor azt mondta szaki hogy a tárcsa koptatja a szíjat, kéne új, de nem kapható.
Viszont hogy valami jót is mondjak a jap ... angol ... izé francia Valeo Avensisről: nyilván a korszerű motorépítés meg a több generációnyi ugrás amit elkövettem autóban, ebben egyszerűen alig érzek különbséget aközött hogy egyedül ülök benne, vagy 3-an telepakolt csomagtartóval. Megy, 2500 fölé nem is érdemes pörgetni mert nem ad semmi pluszt (ugye a legendás pörgős japán motorok), néha kiváncsi lennék a teljesítménygörbéjére.
Zoli, egy alkalmas pillanatban majd egy rövid körre cserélhetnénk egyszer, ha összeállt ;) Nagyon érdekelne a Busso, cserébe felajánlom a 20vt Coupe-t.
Reálisan tavasszal. Van mit rajta szerelni, csinosítani. Ezek szerint a vezérlés csere is kínlódás és időigényes lesz. Inkább lassan, de szép legyen, s jó.