Próbálj csinálni egy szálról közelebbi képet, hasonlót, netalán jobbat, mint amit én szúrtam be korábban. Én nemigen fogom tudni megmondani, hogy milyen fű, de lesz, aki igen.
Amúgy próbáld mondogatni magadban a mondatot: "Nem is olyan vészes...nem is üt el olyan nagyon a többitől...kicsit látszik, de laikus szemnek úgysem tűnik fel...drága az újratelepítés...", stb. Én is ezt próbálgatom, de nekem még nem működik, hátha Neked igen .-)))))
Úgy látom a mai napon nem kell sok empátiára számítanom :-)))) Úgy látszik, hogy eljutottam oda, hogy az egyébként a társadalom által már meg nem értett mértékben fűbuzi társaság tagjai is piperkőcnek titulálnak .-))))) Sürgősen számvetést teszek magammal, mert a következő lépés az lesz, hogy a meg nem értett fűbuzik között én leszek a meg nem értett :-))))
Le kellene kötni a fölös energiáit :) Mondjuk, ha elkezdené pénzért csinálni, minden nap hulla fáradtra dolgozná magát, magasról sz.rná le, milyen foltok vannak a füvén :))) Emlékszem, előtte én is pont ilyen voltam, amióta nincsen időm és energiám ezzel foglalkozni, azóta nem érdekel. Illetve van már annyira kevés füvem, hogy 3-4 évente kicserélhetem, ha jönnek a nem kívánatos perje fajták :)
Asszony mit szól? Még különösebben nem izgatja a dolog, mert még nem tudja, hogy a vetés után 3-4 hétig a lépcsőn kell levinnie a babakocsit .-)))))) Ha megtudja, akkor nem lesz tőle boldog...úgy sejtem :-)
De lehet, hogy úgy fogom megoldani, hogy rézsűt, ahol tologatjuk a babakocsit, hosszában felezem és egyik oldalát idén vetem újra, a másik oldalát meg tavasszal, így mindig lesz hol tolnia a babakocsit. Vagy a rézsűt meghagyom ilyennek, amilyen, az úgyis árnyékos, oda lehet jól jön ez a Poa Supina Supernova, amúgy sincs nagyon ott már más fajta. Arról nem is beszélve, hogy a vetés igazán kínlódós a rézsűn, mert ha elmossa az eső, akkor kezdhetem elölről. 2014-ben is 3 szor vetettem újra pár héten belül, végül máshonnan vettem ki gyeptéglát és azt raktam le az elmosott részekre.
Egy néhány hónapja még etalon, kefesűrű, és hasonló jelzőkkel illetett pázsitot akar újratelepíteni, mert van benne néhány kevésbé homogén rész :) Na jó, kicsit sarkítottam.
Én idén szellőztettem először. Ősszel nem nagyon akartam, de ezek a tarackoló bizbaszok rontják a vágásképet, mert felhúzza itt-ott őket a fűnyíró és levágja a szárát és utána susnya. Ezeket majd valamikor nyár végén késessel finoman felgereblyézem.
A szellőztetésre pedig kigondoltam egy --számomra legalábbis-- új módszert. Volt szó róla korábban, hogy szellőztetni a fű növekedési hullámakor érdemes, mert akkor hamar besűrűsödik. Ezt elősegítendő érdemes ilyenkor gyors (burkolatlan) nitrogént adni neki, mert az meglöki a fű növekedését és elősegíti a besűrűsödést. Emiatt én tavasszal sima ammónium nitrátot adtam szellőztetés után.
Azt figyeltem meg, hogy időjárástól függően, 5-8 nap, mire a gyors nitrogén hatása igazán jelentkezik a füvön, tehát elöjön a mélyzöld szín és erős növekedésbe kezd. Most azt fogom csinálni, hogy nem szellőztetés után, hanem szellőztetés előtt 1 héttel fogom kiszórni az ammónium nitrátot, így mikor szellőztetek, akkor már a fű is erőteljesen elkezd növekedni, így azt várom tőle, hogy a szellőztetés utáni 1 hét már nem lesz holtidő a pázsit regenerálódásában, ergo a besűrűsödés 1 héttel hamarabb bekövetkezik.
Ezt le is fogom tesztelni. Jövő hét utáni héten szabin leszek, arra gondoltam, hogyha már nem várható kánikula augusztus második felében, akkor jövő hét végén kiszórom az ammónium nitrátot és rá egy héttel 20.-a környékén megszellőztetem.
Persze ha még kánikulát ígérnek, akkor tolom a mutatványt kicsit.
Szerintem amíg tartósan meleg van, addig ne csinálj vele semmit csak ápolgasd :) én nyár elején csináltam és jött is a muhar. Ősszel rugóssal mennék rajta végig, tavasszal pedig késes (kb 2-3 cm), de ez nagyban függ a talajodtól (kötöttsége és mennyire egyenletlen).
Én a szellőztetések után rögtön trágyáztam és beöntöztem.... látszólag működik (nálam, eddig)
Nekem van ilyen és mükszik,nekem a szegély csak kb1-2 cm-rel van magasabban mint a fű töve így mielőt használnám előtte jól belocsoltatom és végig szaladok rajta ezzel a fugakaparóval (egy kicsit keresztbe tartom mert ez 2-3 mm a szegélynyiró ólló része pedig vastagabb),hogy csináljon egy kis helyet a szegély és a föld között mert amúgy beleharap a földbe is a szegélynyíró.De ez valószínű csak az én problémám.Akinek a szegély magasabban van mint a fű,úgy mint a képen annak biztos tökéletesen müködik.Csak ajánlani tudom a termékeiket a wolfnak igazán jó minőségűek.
Én is küzdöttem már hasonlóval. A Colombus emelt dózisban viszi, de a 2,4-D, Dikamba, MCPA hatóanyagok és kombinációi is alkalmasak erre. Az ilyen mértékű megjelenése valamilyen hibára (talaj, tápanyaghiány, túlzott nedvesség stb.) utal. Gyomirtós gyepműtrágyával elméletileg több probléma is megoldódik egyszerre (hatóanyaga alkalmas + tápanyag), de erről tapasztalatom még nincs.
Nekem meg az a bajom, hogy nem tudom a szegélynyíróval mindenhol megigazítani a szegélyt, mert akkor belevágok a fű fölé benyúló virágokba, illetve pár éven belül a tujákba...