Keresés

Részletes keresés

Iván Gábor Creative Commons License 2001.10.23 0 0 613
Nem akarom itt a hőn ünnepelt személy nimbuszát rombolni, de talán kevésbé köztudott motívum, hogy HB bizony kemény alkoholistának volt mondható. Több olyan emberrel is beszéltem, aki még személyesen ismerte, tehát az informáci helytálló.

Ezért művei megitélésénél nem árt néha figyelembevenni a detoxikált állapotokat. Persze Van Gogh pedig abszint ivott és ettől még jól festett.

Embervin Creative Commons License 2001.10.23 0 0 612
A Koppenhágai Hamvas Béla Klub honlapján Hamvas Béla Szufi esszéjének 'szamizdat változata'!

Üdv!

Http://hjem.get2net.dk/hamv.laz

winemaster Creative Commons License 2001.10.21 0 0 611
Hat amit tudok a Heloise es Abelard ami vegul is egy essze a Lathatatlan tortenetbol tehat konyvreszlet az is, ha ugy vesszuk.
Előzmény: Serp (608)
Kisördög Creative Commons License 2001.10.18 0 0 610
De mint tudjuk az üdvösség nem minden...
Ezt hogy érted, cimbora?
Előzmény: Henoch (607)
nereusz Creative Commons License 2001.10.15 0 0 609
Az Eksztázis régen rajta volt. Most sehol, csak részletek. Erre járhatott a Nagy Szerzői Jogdíjbehajtó, vagy mi.
Részleteket azért találhatsz, kedves Serp, csak igyekezz ne az ámítógépen olvasni, mert a szemedet elrontod.

Szeretettel: n.

Előzmény: Serp (608)
Serp Creative Commons License 2001.10.14 0 0 608
Tud valaki a netről letölthető Hamvas-könyveket?
Henoch Creative Commons License 2001.10.12 0 0 607
A szenvedés a leggyorsabb paripa, ami az üdvösségre visz - mondja Eckhart mester. De mint tudjuk az üdvösség nem minden...

Vale! H.

winemaster Creative Commons License 2001.10.12 0 0 606
Kedves Nereusz.

Na most jol kikaptam itt a vegere. Az hogy mindaz a rossz ami az emberrel tortenik valamifele pozitiv dolog, vagy esely a valtozasra es tulajdonkeppen jo ez a manapsag oly divatos amerikai pozitivista gondolkodas egyfajta alpszichologia, a valosaghoz nincs koze. Ha az ember szenved, akkor nem orul, es ha boldog akkor az egesz vilagot szebbnek latja. De van ertelmes szenvedes amit az ember ha maga valasztja es foleg ha jol, ez nagyon fontos, konnyebben elviselheto. Az hogy valaki a rosszban eszre tudja venni a jot is ez csupan lelkiero kerdese, es segit valoban tuljutni a gondokon esetleg jobban elviselhetove teszi azokat.
A nicknev termeszetesen a Karnevallal van osszefuggesben Bormester Mihaly reven stilusosan e vagysem de a topichoz illesztve.

Csao>W.

Előzmény: nereusz (605)
nereusz Creative Commons License 2001.10.12 0 0 605
Kedves Vinemaster!

Van egyéb is, mint a szenvedés, s ezt Te éppen olyan jól tudod, akár én.
Boldogságra és szenvedésre képesnek lenni, ez a két nagy szolgálati titok. Miközben szenvedsz, éppen arra is gondolhatsz, hogy szüretidő van, s találsz olyan szőlőszemet is, amelyen át belepillanthatsz a Napba, már annyira tele édességgel.Végül mégsem erre gondolsz. A fene sem érdekli az embert pesze, miközben szenved, meg miközben boldog.
Egy bormesternek viszont kötelessége megnézni a hegyet szüretidőben, az nem csak úgy megy, hogy fölveszünk egy nicknevet.
:))

Előzmény: winemaster (604)
winemaster Creative Commons License 2001.10.08 0 0 604
Kedves Nereusz.

Mondjuk hogy kesik, es megtortenik a 3. 4. x. evezredben, ami ketsegkivul lesz, de minel kesobb annal tobb emberi szenvedesbe fog kerulni, mert ugyan a nagy vilagegesek mind lehetoseg a megujulasra, az ebredesre, de ha ez elmarad nem marad mas csak romok es konnyek.

Csao; W.

Előzmény: nereusz (602)
Embervin Creative Commons License 2001.10.08 0 0 603
Köszönet a figyelemért! Egy újdonság a honlapunkon: A szufi emberkép Http://hjem.get2net.dk/hamv.laz
Előzmény: nereusz (599)
nereusz Creative Commons License 2001.10.08 0 0 602
Késik, kedves Winemaster, el nem marad.
Vagy a 3. évezred marad el?
Kötve hiszem.
Előzmény: winemaster (601)
winemaster Creative Commons License 2001.10.04 0 0 601
Masreszt viszont igaz az hogy a tanulsagok levonasa valamint az atalakulas tenyleg elmaradt.

Csao; W.

Előzmény: Törölt nick (600)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.03 0 0 600
Sőt dániai Embervin igen sokat tudhat a félelmről. Czakónál hiányolom ezt.
Előzmény: nereusz (599)
nereusz Creative Commons License 2001.10.03 0 0 599
Kedves Embervin!

Minthogy voltál szíves honlapotokat összenyitni ezzel a topikkal - ismerve és becsülve munkátokat ez talán túlzás is - , belekukkantottam az ajánlott cikkbe.
(Czakó Gábor: A mi terrorunk )

"... A két világháború
rémségeit mintegy betetőzte a tanulságok nélküli befejezés. A győztesek bosszút álltak. A vesztesek bitangjai megkapták méltó
büntetésüket, aztán a dolog itt abbamaradt. Az emberiség nem vonta le a tanulságokat. Elmaradt a katarzis, a metanoia. Nem
fordultunk meg azon az úton, amelyen pár száz éve a gazdaságkori fordulattal elindultunk
..."

Nincs csupán a magam alapján vitám az írás fönti kitételével.
Tehát:
Az emberiség, az emberek nem nagyon válogathathatnak abban, hogy milyen korban születnek, a korok nem válogathatnak abban, hogy a teológia-héber-ógörög vagy a szabadság-egyenlőség-testvériség szakok indulnak-indulhatnak és mely térségekben.
A világháborús rémségek lehetnek tízszer akkorák is, hol van az előírva, hogy most metanoia lesz.
A győztesek kivégezték a veszteseket, módszereiket viszont átültették a gyakorlatba. Nem a szerzői jogok miatt történt az előbbi, nem a hatalmi éleslátás vezetett az utóbbihoz.
Az, hogy egy brit azt mondja, hogy országának nem barátai, inkább érdekei vannak, nem stílusában, hanem mint tény vezetett odáig, hogy a hasonmás már igen távol van az eredeti képtől, a gyakorlat pedig a szándéktól. A demokráciáról szólva. Azzal, hogy a tarot 11. lapján valódi erő vagy csak az erőnek a visszfénye mutatkozik - régen eldőlt.

És ezzel kapcsolatban van az, hogy a fecskék későn költöztek, az ibolya és akác másodszor virágzik, néhány derűs nap elég a szüretre és a pityókaszedésre - megfordulásnak, kicsi igényű lévén ez talán elég is.
Mindazonáltal a metanoia naponta, dátumoktól, koroktól és eseményektől, tévécsatornáktól távol és függetlenül megtörténik. Csak így, kijelentő módban. És ugyanazzal az emberiséggel, hiszen ugyanabban élünk.

Előzmény: Embervin (596)
nereusz Creative Commons License 2001.10.01 0 0 598
Szóval tényleg Hamvas Béláról nevezték el azt az intézetet.
Már azt hittem, hogy a kalocsai érsekről.
Hamvas és a "magyar politikai gondolkozás".
Kell valami brutalitás az ilyesmihez, ami később meg is szokta magát bosszulni.
Timeo...
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.28 0 0 597
Igen? Különös érzetet kelt bennem: Hamvas-utcában sétálok. De mindegy. Kíváncsi vagyok arra az utcára. Talán eljutok hamarosan oda.
Előzmény: HoD (595)
Embervin Creative Commons License 2001.09.22 0 0 596
Tanuság?! - hozzá-m-szólásokkal + Czakó Gábor: A mi terrorunk című elmélkedése a Koppenhágai Hamvas Béla Klub honlapján: Http://hjem.get2net.dk/hamv.laz - az Aktualitás rovatban.

A legjobbakat

SzEr

HoD Creative Commons License 2001.09.21 0 0 595
Kedves Kopáncsi,

Mintha utcát már elneveztek volna róla, Szentendrén. Nem?

A Hamvas intézetnek Hamvas Bélához túl sok köze úgy tűnik nincs: "A Károlyi-palotában székelő Hamvas Béla Intézet azt tekinti céljának, hogy feltérképezze a magyar politikai gondolkodás történetét, s eredményeit monográfiák s egy alapos politikai eszmetörténeti szótár formájában bocsássa az érdeklődők rendelkezésére."

Forrás: http://www.hetivalasz.hu:81/20010622/cikkek/71_magyar.jsp

Előzmény: Törölt nick (588)
acidangel Creative Commons License 2001.09.19 0 0 594
...elmélázni azon,hogy valóban át kell -e egy embernek élni egy teljes lelki katarzist ahhoz,hogy kellőképp bölcs lehessen és a világból tényleg a hitnélküliség,a spiritualitás hiányzik-e,valamint tényleg akkora bűn a humanizmus dominanciája,mint ahogy a Mester leírta,továbbá kit tarthatunk lótoszevőnek és kivülállónak??aa.
Előzmény: nereusz (591)
nereusz Creative Commons License 2001.09.19 0 0 593
Amit Hamvas már a Tarot 11. lapjával kapcsolatban évtizedekkel ezelőtt megírt, azt a Népszabiban - némi (3 napig tartó) józanodás után - megírják.
Így kell ám előfizetőket gyűjteni.
:))
Előzmény: Vöri (592)
Vöri Creative Commons License 2001.09.17 0 0 592
Üdv minden topiclakónak!

Az Amerikában történt múlt heti eseményekkel kapcsolatos legjózanabb véleményt Bitó László fejtette ki a szeptember 15-i Népszabadság Hétvége mellékletében. Az újság online-archívumában olvasható.
Mindenkinek ajánlom.

Szeretettel: Vöri

nereusz Creative Commons License 2001.09.14 0 0 591
Walden. Leveleket nézegetni. Este tüzet rakni.Pipázni. Kézfejjel megérinteni a hengerfejet,hogy kihűlt-e. Hallgatni a prérit.
Gondolni az eltelt napra és istenre.

Ebben mi a nehéz, azt nem tudom.

Előzmény: Bordó bársonykesztyű (590)
Bordó bársonykesztyű Creative Commons License 2001.09.14 0 0 590
Ez egy érdekes észrevétel:
"Persze elvetve akad olyan is akivel meg lehet ezeket a dolgokak normalisan is beszelni , de csak kettesben." És sajnos igaz. Szomorú. Társaságban korlátoltabbak, befolyásoltabbak az emberek.
Hallottam egy felmérésről Amerikában, miszerint a polgárok nyolcvan valahány százaléka akar katonai ellencsapást. Vagyis vért. (Négy százalék semmijen bosszút nem akar.) De mondják már kérem, ki ellen? A franciák figyelmeztették őket két hete, hogy valami készül, teljes tétovaság, s most huszonnégy óra alatt autókat találnak tele Koránnal és Pilótakézikönyvel, gondolom tintával ott sorakoztak a gaz palesztinok ujjlenyomatai az üvegen, letartóztattak ötven embert, azért hülyének ne nézzenek minket...
A bosszúhoz nem lenne szükségük a NATO támogatására, van elég fegyverük. Azért kell nekik a részvétel, mert ha a másiknak is véres lesz a keze, akkor nem fog tiltakozni.

El nem tudom képzelni, hogyan zárhatja ki valaki a fejéből azt a hihetetlenül egyszerű igazságot, hogy háborúzni nem szabad, mert annak csak áldozatai vannak: fizikai és erkölcsi halottai.

Drága Winemaster rossz hirem van: a pontos és helyes általánositás hibájába estél.

Az a Hamvas-intézet már egy ideje áll, de amennyire tudom nem igazán aktivak. Az a Hankiss kollegina nem az Elemér lánya? -Valószinű.

Az a Szabadság-hidas hasonlat tetszett.

nereusz Creative Commons License 2001.09.14 0 0 589
Új Magyar Irodalmi Lexikon 1. kiad. Bp. 1994. Akad. Kiadó / II. köt. 760. p.

"Hankiss Ágnes ; Erdős (Bp., 1950. márc. 7): író. 1968-ban érettségizett. Az ELTE-n 1973-ban pszichológusi diplomát, majd doktori címet szerzett. 1974-től 1984-ig az ELTE jogi karán oktató. 1985-től írásaiból él. 1988-ban a Jövő Irodálmáért díjjal, 1992-ben József Attila-díjjal jutalmazták. ..."

Na, én a társadallélektan tankönyvére, továbbá a Széphistóriára (regény) és valami filmforgatókönyvére emlékszem, amely nagyságos fejedelmünk feleségével Katinka asszonnyal fantáziál.

Az intézetről futólag mintha hallottam volna, de instállom, én csak a Bakonyban élek, mindenről nem kell tudnom.
Mi köze, mi köze?
A Szabadság-hídnak mi köze a szabadsághoz?

Szeretettel: n.

Előzmény: Embervin (587)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.14 0 0 588
Az előbb azt hittem, hogy félrelinkeltem és a politika topicba kerültem, ott elemzik így "a nemzetközi helyzetet".

Nem is tudtam, hogy Hamvas-Intézet felállt, azt hittem előbb utcát neveznek el róla, amiben egy szobrot emelnek neki. (Majd mögé bújok csókolózni valamelyik csinos diáklánnyal. Esetleg Hankiss Ágival.)

Embervin Creative Commons License 2001.09.14 0 0 587
Ezt most kaptam Czakó Gábortól! Tud valaki valami közellebbit a dologról?!?

"a Hamvas Intézet a Károlyi palotában nyílt. Főnöke Hankiss Ágnes, csinos, érett írónő. Hogy Béla Bácsihoz mi fűzi, nem tudom. Annyi bizonyos, hogy a cégben tiszteletiként sincs benne Kemény Katalin, Dúl Antal, Darabos Pál Vagy más értő..."

Embervin Creative Commons License 2001.09.14 0 0 586
Sajnos nagyon hasonlókat látok, tapasztalok Dániában is. A tv1-2 is nagyon 'szienenes'. De azért itt majd minden árnyalat megtalálható, ha az ember keresi egy kicsit a rádiókban, újságokban! Amúgy az itteni palesztinok egy része is ünnepel-t, (miközben a dánok ezrei virágokkal és gyertyákkal zarándokoltak az amerikai követséghez! Izrael meg elérkezettnek látta az idôt újabb bombázásokhoz!) amit olyannyira zokon vettek a hivatalból amúgy nagyon gyászoló politikusok, hogy már egy konferenciáról rebesgetnek, amin a 'bevándorlókkal' (értsd: muszlimok!) való további elemi együttélést kívánnák megtárgyalni. Beteg dolog ez így.
De az amerikai 'új világrend' is. A kamikáze 'terroristáival' együtt! Akik ellen soha nem volt, és nem is lesz védekezés! Itt a vége! Magam csak attól félek, hogy a hatalmas 'biztonsági', katonai biznisz kilátásai minden egyéb megfontolást ki fognak zárni. Mondjuk olyanokat, mint a valódi 'tudásalapú' világgazdaságra való áttérés, ami csak poltikai akarat kérdése, és aminek keretében a keleti kultúrális produktumok ugyanolyan értékes 'áruk' lehetnének, mint a nyugati' életminôség javító' szolgáltatások, stb. Vagyis netán több kultúrális találkozót, konferenciát és kevesebb bombát, meg orosz rulett tôzsdézést. Hm?!

De még mindíg kicsit megrendülten csak próbálgatom az esetleges tanúságokat... Evvel mindenképpen tartozunk az áldozatoknak - szerintem...

A legjobbakat

SzEr

Http://hjem.get2net.dk/hamv.laz

Előzmény: winemaster (585)
winemaster Creative Commons License 2001.09.13 0 0 585
Most hogy mondjatok, ezen szornyu tragedia kapcsan a kovetkezot tapasztalom, velemenyek;
Ezekkel az arabokkal mindig baj van, ..... kellene veluk csinalni stb.. gazember politikusok megnyult arccal reszvetet nyilvanitanak, szienen; diadalittas palesztinek mutogatasa. A nep kajalja. Batortalanul megjegyzek nehany dolgot, a kovetkezo minositeseket kapom viccesen eloadva ugyan ,de komolyan gondolva ehhez ketseg sem fer; Palesztin, arab, terroristabarat. Csak az letezik amit a CNN mutat, csak azt szabad sajnalni akit mondanak. Persze elvetve akad olyan is akivel meg lehet ezeket a dolgokak normalisan is beszelni , de csak kettesben. Ha ti mast tapasztaltok, esetleg en elek olyan kornyezetben ahol sok a tulsagosan szervilis, vagy tomegember, irjatok le kerlek hogy ne essek az altalanositas hibajaba.

Csao;W.

Előzmény: Bordó bársonykesztyű (584)
Bordó bársonykesztyű Creative Commons License 2001.09.13 0 0 584
Félreértettetek, mert félreérthető voltam.
Fel se merült bennem ilyen butaság, hogy ezeknek a tébolyult vagdalkozásoknak bármi közük lenne két olyan, joggal becsülhető valláshoz, mint az iszlám. Az ürügyön kivül, persze.
Iszlám országban egyszer voltam, Egyiptomban, s nagyon megszerettem őket, különös, nehéz sorsú, nagyon élő nép.
Ez az őrültség az amerikaiak után nekik a legrosszabb. S lehet, hogy fél év múlva a sorrend forditott lesz, ne adja isten.
Igyekszem világos lenni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!