Mielőtt kérdezel valami alapvetőt, ezekre az oldalakra érdemes elnézned:
http://lokoszt.blog.hu/ illetve http://fapadosinfo.hu/
Bankkártyázzunk! - avagy bankkártyák és bankszámlák fapados utazásokhoz:
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9198150
offolni itt szoktunk: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9213519
Arról nem is beszélve hogy olyan gépet vettél alapol amivel 8-12 órás utakat repülnek, így a fogyasztás is lefelé redukálódik. De a keró ára az bizony köszönőviszonyban sincs az általad említettel. 980-1020$ között szokott ingadozni nagyjából. Ez Euróban 750-785€ körül van/t
Tehát ha BGY-t 1órának vesszük akkor 2.5x750€/180fő=10.4€ ami 1 főre eső üzemanyagköltség, és ez is csak teltházas gép esetén.
Több dolog miatt sem jó a számítás. Utazósebesség általában 860-870km/h körül mozog, ami nagyon nem ugyanaz mint az átlag sebesség. Arról nem is beszélve hogy bizony nagyon meghatározó a repülési magasság és a szélirány. Amennyiben utaztál már olyan géppel amelyiknek van "egérmozija" láthattad hogy van hogy a gép sebessége 1020 km/h vagy másik esetben 770km/h mikozben az utazó sebessége 860-870km/h. A légiközlekedésben nem a ground speed az amihez viszonyítanak.
Ha jól értem, azon megy itt a szomorkodás, hogy 200 Ft helyett 4000 Ft-ért lehet majd abszolválni ezeket a divatos "egynapozásokat". Hát, tényleg felháborító...
Akkor rosszul érted, senki nem háborodott fel, csak szomorkodtunk, ahogy az első mondatban is írod. Tudtuk, hogy veszteségesek a társaságnak a filléres jegyek, sőt a pár ezer forintosak is, azt is sokszor leírtuk, hogy nem lesz mindig ilyen jó világ, és addig használjuk ki, amíg meg nem szűnik. Kihasználtuk, megszűnt, szomorkodunk.
Nekem nincs erről infóm, az olvtárs által közöltből számoltam. De itt hasonló árak vannak. Persze nem feltétlenül a tőzsdei áron veszik a naftát. A ryan átlag jegyára 44€, ha jól emlékszem, mondjuk azt nem tudom, hogy ez a teljes ár, vagy fizetési költség nélkül (gondolom anélkül). Szóval ebbe akár még bele is férhet ez az üzemanyagköltség. De ha olcsóbban veszik, akkor még inkább.
Ettől kicsit összetetteb a dolog. Ez egy átlagszám, ha 4 órás utat repül a gép akkor lefelé redukálódik ha 50 perces utat akkor felfelé, ugye a felszállás egy 20-25 perces szakasz és ezidő alatt zabál leginkább a gép. Ha úgy vesszük hogy BGY 1óra alatt megvan, már pedig megvan, akkor ha jól számolok durván utasonként 180 fős gép esetén ez 13-14$ ami 3000-3100 ft körül van irányonként. Ez bizony csak az üzemanyag, de hogy vegyünk még pár költséget bemásolnám egy volt Skyeurope cpt, jelenleg PGT elsőtiszt hozzászólását anno a MALÉV csőd kapcsán:
"Hát, tényleg felháborító..." - lehet figyelmetlenül olvastam, de sztem senki nem háborodott fel. picit persze szomorkodik, az igaz-miközben mindenki aki ide írni szokott tudta, h ez be fog következni és nem érzi igazságtalanságnak vagy hasonlónak. de azért ez megérthető.
Tudom ,de most nem erre akartam kilyukadni, hanem csak a kommunikálására az ügynek ;) Ahogy előadta a fiozetős kézipoggyász ügyét. De ez már off itt :)
Külföldi bankszámlára. És onnantól meg az utalási díjat fizeted. Legalábbis én még anno egyszer mikor így fizettem, nem kaptam mo-i bankszámlaadatokat.
Sőt, be lehet ülni egy kocsiba is , és elmenni Milánóba, Rómába, stb. Üzemanyaggal, autópályadíjjal, stb.
Akkor majd kiderül, hogy 10e Ft sok-e vagy kevés...
Ha jól értem, azon megy itt a szomorkodás, hogy 200 Ft helyett 4000 Ft-ért lehet majd abszolválni ezeket a divatos "egynapozásokat". Hát, tényleg felháborító...
Mert egy repülőgép ingyen repül. Kerozin nem kell bele, a pilótákat se kell fizetni, egy Boeing 737-es pedig nem kerül 40 millió USD-be.
Ezeket a költségeket pedig valaki megfizeti, sőt a Ryanair profitját is.
Így kizárólag az a lehetőség szűkül, hogy a beetetés időszakában kínált gyakorlatilag ingyen repülőjegyek eltűnnek.
Félreértés ne essék, ha van ilyen lehetőség, azt aki tudja, természetesen használja ki (adott esetben én is kihasználom), a költségek meg a profit legyem MOL problémája, de a valóságérzékelésünket azért ne veszítsük már el...
Ahogy az A.net egyik fórumán írta valaki: "flying is a privilege, not a right"
Az a baj, hogy ennek a díjfizetésnek kapcsán nem az jön elő, mint a fizetős wc-nél lett volna MO'L szerint, hogy a fizetős wc-k miatt még olcsóbb repjegyeket tudnának árulni. Mert itt elég ellentmondás lenne. Lehet az lesz, mint mondta valaki, hogy néhány jegyre nem kell majd fizetni, mint az utasfelvételt. De ők legalább nem úgy adják elő ez,t mint a bezzegwizzair , hogy forradalmasítanak. ( wizzair sem forradalmasított, mert van olyan légitársaság ahol már fizetni kell a kézipoggyászért. meg amúgy se.. )
Persze,természetes,hogy van és lesz is. Olyan sok féle ember utazik,sok féle gondolkodással,hogy az hihetetlen. Elég csak arra gondolni,hogy milyen korú utasokat is látni már.
Még Te írtad anno a blogon,hogy egy jegy vagy egy utazás annyit ér meg az embernek amennyit.. Találó volt és tetszett is ez a kifejezés.
Nos ha én esetleg fél évig nem megyek sehová,akkor könnyen lehet az is,hogy fogom magam és elmegyek olyan helyre és annyiért,amennyi most a misztikus kategória volt. Simán megbolondulhatok és fizetek akár 10 ezret is ....
Kevesebbszer lesz valószínű - kicsit hosszabb út. 4080 Ftból pl egy Bergamon megvan az egész napos közlekedés meg kis túlzással a kaja...
Amúgy nem azt mondtam, hogy ez a jellemző a családokra (5 éves nyilván nem megy...), hanem, hogy azt kijelenteni, hogy ilyen nincs is túlzás; ugyanis van :)
Biztosan van,de én általában nem viszem egy naposra az 5 éves gyereket. Júliusban is hajnali 5 órakor ment a gép amikor nyaralni mentünk,igaz nagy hős volt,de azért jobb ha kipiheni magát rendesen éjszaka. Fiatal kora ellenére rengeteget repült( évente minimum 2 esetben),amit szeret is nagyon,de jobb ha később megy a gép. a 11-12 évesek már nagyok,ők sokkal jobban bírják.
Gondolom Te sem fogod abbahagyni ezt a szuper hobbit nem?
Akkor úgy látszik, félreérthetően fogalmaztam. Nem egy átlagos családról akartam beszélni, hanem a sajátomról. Ahogy eddig repültünk "just for fun", úgy mostantól nem fogunk.
Ebben az évben csak egynaposaim voltak. Egyedül, gyerekkel, két gyerekkel, asszonnyal, családdal, haveri társasággal, másik repülőbolonddal, ikertesóval stb. Bejártam fél Európát Szalonikitől Londonig, Rómától Nyköpingig. Nem mintha bármi dolgom lett volna az adott városokban, csak hát fillérekből tudtam repülni. Ha 198 forintért elröppenhetek valahova, akkor rajta. Ha 999 forintból kijutunk Rómába, akkor még szép, hogy elviszem a családot a Colosseumhoz. És ha 260 forint egy Bergamo-retúr, akkor persze hogy megnézzük a siklókat, a fagyizót meg a pizzériát.
Az egyik topictárs szavaival élve itt sokan úgy járnak Bergamóba, mint más a telekre. Amíg 99 vagy 129 forint a jegy, nem is csodálom. Egy 5000-es retúrnál már kíváncsi leszek.
Abban igazatok van, hogy még ez sem drága. A hagyományos légitársaságok 20-30 ezres árához képest nyilván nem. De ahhoz, hogy az ember heccből kirepüljön valahova meg vissza, csak mert ingyen van, na, annál már drágább.
Egyébként úgy tiltakoztok, mintha nem ebben a topicban nőttetek volna fel. Beírja valaki, hogy 49 forint a jegy Charleroiba, és a fél topic rábukik, pedig esze ágában nem lenne senkinek olyan pusztulat helyre utazni, ha pénzbe kerülne.
Korábban az a vélekedés alakult itt ki, hogy addig kell repülni, amíg ilyen nyomottak az árak, mert a fapadosok nem fogják sokáig finanszírozni a veszteséget. Hát, eddig tartott. Én sem számítok egyébként általános visszaesésre, szerintem a magyar Ryanair-utasok pár százaléka vett eddig PPMC-vel jegyet, a többiek fizettek kártyadíjat meg még talán biztosítást is, ha nem tudták, hova kell kattintani. És még örültek is neki, hogy húszezerből megvolt. De a topicon belül magasabb az arány, és a visszaesés is komolyabb lesz. Mint ahogy a low-costos kollégák eddig is úgy féltek egy olasz vagy spanyol indulástól, mint a tűztől. Ugyanezen a 6 eurón múlt az is...
Akit az iranyonkenti hat euro, azaz kabe 1700 forint vag foldhoz az inkabb ne is utazzon. Vegyuk mar eszre, hogy - ha a negy tagu csaladnal maradunk - akkor az utazasi koltsegek nem a legmagasabbak. Negy tagu csalad ugyebar nem csovezik a repteren, nem megy egynaposra. Szerintem harom nap a minimum amire negy tagu csalad megy. A szallas, kozlekedes, belepok, ettermek arahoz kepest elhanyagolhato ez az osszeg, ami egyebkent nem is 16ezer forint, csak 13, hiszen nem forintositott ryanair tetelekkel, hanem euroval szamolunk.
Egy negy tagu csalad harom napjaban ha ez a 13 ezer forint tetel, akkor ott sokkal komolyabb gondok vannak: a gyereknek a fagyi se lesz meg, a szallas es a kozelekedes is problema. Az ilyenek utazzanak a balatonra.
ha nem lenne reszletezve, hanem azt mondjak, hogy repulojegy oda: 5k, vissza, 8k. akkor zokszo nelkul kifizeted, ami ennyi az ennyi.
de ha odairjak, hogy kiskutyafule nyolcszaz, ragasztott teppencs ezerotszaz, termesztett hoppancs hatszazotven, illegetett billencs negyezer, szumma tizenharomezer, akkor persze jon a hiszti, hogy a ragasztott teppencset miert kell kifizetni.
pont amikor regen a villanyszamla megjott, rajta volt, hogy aramdij a honapban: haromezer forint. Oszt jovan. Amikor meg elkezdtek ugyanazt a szamlat reszletezni, hogy kokszolasi dij, szensimogatasi dij, vezetekhullamzasi dij, akkor mindenki nekiallt kotekedni, hogy miafasz.
meg kell vegre erteni, hogy minden ceg arszabasa: kiadasok + tervezett profit = bevetel. optimalis esetben legalabbis. tokmindegy, hogy hany tetelre szedik szet es mi lesz vele, a penzt akkor is beszedik. eddig nem mindenkitol szedtek be, most mindenkitol.
Pont mint amikor megszunt a kisjovedelmuek adojovariasa. akik korabban soha nem fizettek adot (pontosabban visszakaptak azt) elkezdtek hisztizni, hogy adot fizetni szar. Hja kerem, az elet mar csak ilyen kegyetlen, valoban szar dolog adot fizetni, ezt nehanyan mar tudjuk par eve, udv a valo vilagban.
Eddig a ryanair adojat nem mindenki fizette, mostantol mindenki fogja. Shit happens. Meg mindig olcsobbak, mint az easyjet, a legtobb wizzair jarat. Mindenki anyazza oket de egy honap mulva megis mindenki ujra ryanair jegyet vesz, mert kurva olcso ezzel egyutt is.
van a ryanairnek is, csak nem hiszem, hogy az igazsagot fedi. Jobbara harom ok szokott ott szerepelni:
- weather conditions
elofordul, hogy kozben mas gep repul, tehat ez nem mindig igaz
- atc delay
ez barmi lehet, szeretik masra kenni a sajat hibajukat is, peldaul lehet, hogy az atc nem engedi oket indulni de azt nem irjak oda, hogy mondjuk sajat hibabol lekestek a slotot
- technical failure
tudjuk, hogy ezt is szeretik hasznalni, mert valoszinuleg egy karteritesi vitaban lehet kulso tenyezore hivatkozni
ha vegignezed a hivatkozott listat, szerintem egyetlen esetet sem talalsz, ahol sajat hibas kesest irnanak, holott tudjuk, hogy az is elofordul.
"A tartalek gepet nem tudtak felkesziteni idohiany miatt cateringgel"
Az a "tartalék" az LPN volt, WMI-ből jött, miután reggel átment oda az LPE. Volt ma még egy W-szerű gépcsere a szófiai bázissal SKP-n keresztül. :)
És nem tudom mennyire számít tartaléknak, mert mostanában - bár menetrendileg úgy jön ki - a kevés járat miatt ritkán repüli ugyanaz a madár a 3 LTN retúrt.
Ez amúgy igaz - lásd Görögország, Spanyolország, ahol felháborodás van, hogy egyrészt dolgozni kell menni (ha van mit) másrészt kevesebb lesz a segíj'.
Én is így gondolom, hogy mondjuk Milánóba elmenni 8-10e Ft-ból nem sok relatíve, Wizzairnél meg ennél olcsóbb is lehet. Itt azzal van a baj hogy az emberek nehezen mondanak le arról ami egyszer az övék volt ha fogalmazhatok így:-) Valami olyasmi mint hogy nem biztos hogy hiányozna nekem a mobiltelefon ha nem is tudnám hogy van ilyesmi a világon, de mivel tudom és van nekem ha holnap elvennék arra elég idegesen reagálnék valószínűleg.
Persze, de hát mindegy minek hívják igazából mert így is úgy is fizetni kell. Valószínűleg nem akarták direktbe egyszerűen tarifaemelésnek beállítani mert az rosszul hangzik így ráhúzták erre.
Ez még helyes gondolatmenet is lenne, HA valóban repüléshez köthető díjat szednek be, deklaráltan.
Viszont immáron mindenkivel kötelező jelleggel (amit persze eddig is megtettek, csak cselezhető volt) a honlap működésére szednek pénzt, hivatalosan. Gyakorlatilag meg természetesen a malacperselybe megy ez a zsé is, akárcsak a sorsjegyből befolyó összeg...
Tipikusan az a helyzet amire ráillik a "minden relatív" jelző. Tényleg nem humoros 10e Ft-ért repülni, de csak azért nem mert az ember megszokta a jót, szóval a 99 Ft-os meg 599 Ft-os jegyek után kellemetlen. Alapvetően viszont teljesen reális sajnos az új díjszabás. Végül is azt nem lehetett komolyan gondolni hogy itt majd az idők végezetéig lehet repkedni Európában ingyen mert ezek az árak gyakorlatilag az ingyennel voltak egyenlőek. Ez valószínűleg semmilyen légitársaságnak nem férne bele hosszú távon. De hátha csoda történik és még visszajönnek a szuperolcsó árak, jó lenne, de én nem igazán hiszek benne.
Erről jut eszembe. Az Easyjetnek olyan frankó járatkövetője van, hogy a késések okát is részletezi. Pl. poggyászrakodás miatt, gépcsere miatt, legénységcsere miatt, stb.
Nyilván nem ilyen 6-7 ezer forintos árakról van szó, de Skandinávián belül nem olyan vészesen drága a repülés. Az SAS-ra többnyire lehet egy irányban is foglalni Skandinávián belül (45-60-s árakat is láttam), a Norwegiannál ez egyértelmű, és ott is lehet olcsót fogni. És persze gondolom nem veted meg a vonatozást sem, ahogy ismerlek.
Igazán low-cost szerintem nem lehet kihozni, de hátha a többiek jobban tudják. Odajutni meg evidens mód wizz vagy ryan.
Piros pont a wizznek,hogy nem hagytak 4 orat szivni a 18:25-os lutoni utasokat,miutan a 12:20as foldbe allt. Atartalek gepet nem tudtak felkesziteni idohiany miatt cateringgel,de 1,5 literes asvanyvizekbol kinaltak az utasokat,ez is piros.
Szerintem ebből nem következik semmi az egynapos utazók számáról. Csak annyi következik, hogy az emberek hasonló eloszlásban csekkolnak be az egyik, mint a másik irányba.
Szerintem a sorszámokból még semmi nem következik. Egyik ember jelentkezett egy irányú útra BUD-BGY, másik meg BGY-BUD-ra, így egyenlően nőnek a sorszámok mégse ugyanaz az ember.
Csak egynaposokat repültem eddig, és ott a beszállókártyák sorszámámánál, mind oda, minde visszaútra kb +-5 volt max az eltérés a 2 szám között, nem tudom mennyire lehet erre adni, de ebből látszott, hogy sokan szoktak egynapozni, és így ez tényleg vissza fog szorulni.
Na pont ezt írtam a blogon is kommentre válaszként - az esti Bergami kikerülése indokoltnak tűník, hisz szerintem egy reggeli BGY utazóközönsége 30-35-40%ban lefedi az estit, ha van - az egy napozók miatt. 10.000ért egy napozni kevésbé vicces, mint 500ért...
Tény, hogy a Ryanair rizonyos jegyeinek árát több mint 3000 %-al megemelte, a Blikk helyében ílyen címen hoznám: "Több mint 3000 %-os óriási áremelés a Ryanairnél*" *Foglaltságtól függően. Mert 69 Ft-ról 2109 Ft-ra emelet :).
Megtudtuk ezért van a Ryan 40%-os leépitése. MOL kiszámolta van admin dij visszaesik Bergamó és Charleroi.Lehet hogy Kelet-Europába a Ryan mégse tudja kiszoritani a Wizzt?
Azuonos CAPTCHA rejtélyt segítsetek megfejteni. Nemrég eltűnt a beírkálás, szépen eltűnt, bár nem is frissítette az árakat, de nekem úgy-ahogy helyes árat hozott.
Ezzel egyidőben FR honlapján másmilyen captchák jelentek meg, színesek, jobban olvashatóak, teljesen mintha más cég termékei lennének.
Mikor pár órája/napja viszont újra frissült Azuonban a ryanair, újra előjöttek - a régi típusú captchák! De a honlapon az újak vannak.
Most akkor hogy is van ez?
Amúgy valaki használ megoldóprogramot? Hogy működnek? Gyorsak? Olvastam, hogy 1000 captcha kerül pár dollárba, csak nem tudom, egy 3 átszállásos lefuttatásnál hány captchát emészt fel? Kétszer számolja akkor is, amikor keresi, majd kijelölve frissíti a régi árakat? Mert erről nem nagyon lehet olvasni a topicokban.
Tudom, hogy nem ennek a topicnak a témája, úgyhogy fáradjunk már át a bankkártyázósba, és írd meg, légyszi, melyik kártya az, illetve van-e havi vagy éves limit a visszatérítésre vonatkozóan. Köszi.
Teny, hogy egy 12 euros aremelesnek voltunk tanui, ugy tunik beigazolodott, hogy a CP kivezetesevel minden mas prepaid kartya is ertelmet veszti, hiszen a a debit kartyak teljesen elterjedtek a vilagban.
12 euro = kb 3400 forint. a taxi a repterre tobbe kerul, egy iranyba, szoval azert ez nem a vilag vege.
Ha a ryan bevezette a díjat, akkor a wizz miért engedné el? Ryanair hitelkártyával sem ingyenes a foglalás, hanem bizonyos összegű költés után jár ingyenjegy. A wizz-nél meg pontok. Más kérdés, hogy senki sem tartaná meg csak a pontokért a kártyáját.
Mindig az állt a hirdetményben, hogy adott év december 31-ig megspórolható a foglalási díj. A baj az, hogy már nem "az árra jön rá" hanem "abból jön le" a foglalási díj.
az FR oldala egyertelmuen nem ugy mukodik, ahogy a blogon le van irva. Igaz, nem is ugy, ahogy a sajat hiruk szol.
A blog szerint bizonyos orszagokban adott ideig a CP elkeruli a 6 font/euro admin dijat.
A valosagban minden uthoz hozza van adva a probafoglalas soran, a vegen CP-t adva meg fizetoeszkoznek (konkret kartyaszam nelkul a tenyleges fizetes nem tud megtortenni, de nem valoszinu, hogy kiirnak X osszeget es utana X-6 osszeget vonnak le).
Egyébként jól értem, hogy 2040 forint/út/fő? És erre jön még 2%, ha nem olyan a kártyám? Mert akkor tényleg leáldozott az egynaposoknak. Lehet majd Kanári-szigeteket vadászni, arra talán még megéri.
Ugye továbbra is kénytelenek ingyenes lehetőséget biztosítani, van valami ilyen eus szabály ha jól emlékszem?
Sajnos nem, mert van rá már precedens: Easyjet. Most teljesen ugyanaz lett itt is a helyzet.
Hirtelen át is futott a gondolatomban, hogy akkor egyenlő szintre került (süllyedt) az Easyvel, tehát az is már érdemes nézegetni. Bár annak alapból magasabbak az árai.
Remélem, nem lesz egy bolond százat csinál játék, és a W6 ezt nem vezeti be, mert akkor jön a kondenzcsík a bankfiókokban. :)
Nincs ilyen EUs szabály; a vonatkozó iránymutatás arra vonatkozik, hogy hirdetésben meg lehet jelölni a legalacsonyabb költséggel járól fizetési módot, de csak a jegyárat, illeték meg más költségek nélkül leírni NEM lehet. Ezért is az új hirdetés, mely a minimum ár + 2040 Ft-ról szól.
na most akkor hogyan foglalunk mától FRt? több ellentétes dolgot olvastam... Ugye továbbra is kénytelenek ingyenes lehetőséget biztosítani, van valami ilyen eus szabály ha jól emlékszem? Ennek ellenére én most még a magyarországról induló járatokra sem tudtam leszedni belőle a 2040 ft-ot. (gondolom mostantól a végén a kártyaválasztásnál kéne meggyőzni róla, hogy negligálja, mint a wizznél, nem?). Valaki aki profibb írhatna pár sort/videót a megoldásról! :) Köszi nagyon!
€6/£6 admin fee will apply to all new bookings [...], except those bookings made using a Ryanair Cash Passport in Ireland, Germany and Spain.
linkelt forditas:
"mától a Ryanair oldalán nem lehet gyakorlatilag elkerülni az adminisztrációs díjat (csak Ryanair Cash Passporttal, de az angol kiadásúval nem és csak márciusig)."
Az eredeti szoveget en a forditottal ellentetben ugy ertelmezem, hogy az orszagok korlatozasa nem a kartya kiadasara, hanem az indulasi orszagra vonatkoznak.
Azaz barmilyen CP-vel elkerulheto marciusig az admin fee (6eur/6gbp), felteve, ha az utazas kiindulo orszaga ir, nemet vagy spanyol. Azaz a CP-vel az angol es olasz indulasu jegyek admin fee-je nem kerulheto el.
Marcius utan pedig semmivel nem kerulheto el az admin fee.
Ezzel kapcsolatban azt szeretném kérdezni, hogy mi most készülünk első Fr-es útunkra, és a névvel kapcsolatban felmerült bennem, hogy nem fognak-e belekötni abba, hogy a feleségem nevét Mrs. ként adtam meg, de ő eközben megtartotta a lánykori nevét?
Nálunk az útlevél is régi, arról sem tudnak, hogy nem is úgy hívják a főnökasszonyt. Előtte meg szig, ahogy lentebb írták " beszállókapunál viszont baromira nem fogják tudni, hogy a személyi már érvénytelen" Így van, elkérik, érvényes, azzal utazik mindenki. Majd ha lejár, akkor lesz új néven.
Hivatalosan a házasságkötéssel érvénytelen lesz a személyi igazolvány. A nejem elment újat kérni az esküvő után és elhajtották azzal az indokkal, hogy a régi személyijével nem tudja igazolni magát, ugyanis az már nem érvényes. Bürokrácia csúcsa. így kérhetett új időpontot, amikor vitte az útlevelét (az érvényes maradt), és akkor már kapott új személyit a férjes nevével.
A beszállókapunál viszont baromira nem fogják tudni, hogy a személyi már érvénytelen, ha az érvényességi idő a jövőben van.
1-2 hete férjhez ment, a neve meg fog változni, de a szig. még a régi nevét tartalmazza, ami érvényes, és azzal is fog repülni. Viszont ilyen esetben Ms vagy Mrs?
kerd h tegyek biztonsagi zacskoba a penztarnal, tudni fogjak mirol van szo. igy aztan visszafele athozhatod majd csak addig ne nyisd ki a zacsit amig le nem szalltok budon :-)
en is ilyen voltam, amig utana ra nem jottem, hogy ha eldobalom az aprot, legkozelebb nem tudok mit dobni a parkolooraba szlovakiaban. az a szivas, nem az, hogy valami videki repter fele uton nem tudsz forintot hasznalni.
Én például ha jövök haza valahonnan, szívesen elköltögetném a maradék apróim mondjuk csokira. Ugyan én még azzal nem találkoztam, hogy forintot nem fogadtok el, de azt nem értem, miért nem éri meg a drága csokit odaadni jópár 10-20 centesért. Megértem, hogy van vele logisztikai probléma, de talán még így is nyereséges lenne.
Mondjuk így legalább bedobálhatom a mindenfajta alapítványi gyűjtődobozokba az aprót, az sem gáz :)
Mivel úgy tűnik, hogy te mindent tudsz (az aviatikáról legalábbis, mert egy pár légitársaság adott el neked jegyet), így valószínűleg most is igazad van.
Ilyen becenévvel nem is csodálom. :-D Akkor visszavonom.
A lényeg, hogy az átlagos topiklakónak, küölönösen az egynaposozóknak nem célpont. (Igaz, hogy mi 24 órás ottlét keretében szaladtunk fel rá délután/este. :))
Köszönöm. Letöltöttem a netről egy Nyköping térképet A3-ba, az félbehajtva genothermbe téve tökéletes. Ezen bejelölöm a nevezetességeket. Most láttam csak hol a 2. "svéd meki". Azt hiszen ez lesz az új kedvenc egynaposom.
Tudja fene, hol ilyen, hol olyan. Engem ez sosem érdekelt, meg "mert ott jobb a kaja". Oszt felőlem legyen, olyan messze és fapadosnál komolyabbal önerőből úgysem megyek, inkább világ végére járatnál volt fura, mikor egyiken etettek-itattak, másikon meg kajához egy pohár víz volt ingyen, sör meg 5 dollár. Ugyanakkora távra hasonló drágán meg mérték a viszkit, amikor kértem.
Valóban, a műmosolyt én is sokszor felfedezni véltem, annál még a nincs mosoly is jobb, mert az legalább őszinte. :)
Amúgy sztem is sokadrangú dolog az egész, csak azért hoztam fel, mert w6 szereti ilyesmikkel (is) fényezni magát, aztán a valóság meg sokszor más.
Érdekes volt hatékonyság szempotjából is összehasonlítani két-két w6 és fr beszállítást MAD-on, az FR személyzet nagyságrendekkel volt hatékonyabb és gyorsabb az utasok leültetésében. Ezzel együtt az FR személyzet nem volt agresszív, egyszerűen csak határozottabb és koncentráltabb.
Aranyosak nagyon akkor:))) Persze ilyet én észre sem vennék,mert általában annyira belemerülök a film világába,hogy szólnak a leszsállás megkezdésekor:)
Rám már konkrétan tettek megjegyzéseket, hogy "Nézd milye van, a mocsok mázlistája..." mert merészeltem iPadon játszani egy játékot miközben ők eltolják mellettem a kocsijukat. Gondolom feltételezték, hogy BUD-MMX járaton nem ülhet magyar, főleg nem iPaddal.
Továbbá gyakori a műmosoly, amin látszik, hogy inkább vicsorít és nem mosolyog. De számomra ezek teljesen hatodlagos dolgok, a lényeg, hogy Aból Bbe elvisznek és kész :) És ha már: legalább vicsorítva mosolyogni próbál, ami némely Ryanairesre is ráférne (de persze nem az összesre, ott is van kivétel).
Ez a kedves W6 sztyuvi mítosz sem mindig válik valóra. Nov. 21-én MAD-BUD viszonylatban a repülést forradalmasító céggel hazafelé tartva 2 iszonyú flegma nő "dolgozott" a hátsó részben, azaz leginkább szartak az utasokra és végig hangosan egymással dialogizáltak kb. Kiskegyed-Cosmopolitan stílusban, a hangerővel nem csekély mértékben zavarva a hátsó sorokban aludni szándékozó utasokat.
Duty-Freehez kapcsolódóan szeretném megkérdezni, hogy a BUD-on reggel induláskor vásárolt 100+ ml-es krém Bud- Bergamo-Bud egynapos keretében visszahozható esetleg? Attól tartok hogy nem. Nem tudom, hogy Bergamoban is kapható-e. Köszönöm.
Nagyon köszönöm a Bergamohoz tartozó sok-sok hasznos infót, térképet mindenkinek.
Rómával kapcsolatban szívesen segítek, ha valakinek szüksége lenne rá.
Jan 11-én mentem volna Madridba, azt eltolták másnapra, most kavartam ki az átütemezéseket, remélem sok kavarás nem lesz, így sem merem már jövőre átszállásos mókákat nem merek bevállalni.
ez természetesen így van, átszálló utasok így tudják a duty freeben vásárolt italokat, egyéb folyadékokat átvinni az újbóli ellenőrzésen.
EU-n belül az ellenőrzésnél 24, EU-n kívüli érkezésnél (USA, Kanada, meg még néhány ázsiai reptér fogadható el) 36 óra a tűréshatár.
érdemes figyelembe venni, hogy csak EU/EGK repterek játszanak, tehát például Kijev, Moszkva, stb. nem, az ott vásárolt, "biztonsági zacskóban lévő" folyadékokat el fogják venni az EU-ban való újraellenőrzéskor.
lehet, hogy mindenki másnak triviális a dolog, de nekem újdonság volt hogy ilyet lehet csinálni: Izlandról jöttem haza tegnap KEF-LTN-BUD útvonalon, U2+W6 kombóval. KEF-i taxfree boltban akartam venni fél liter töményet, amit LTN-en betettem volna egy utastárs feladott poggyászába. A kasszánál viszont megkérdezték, hogy LTN-e a final destinationöm, és mikor mondtam h nem, betette a piát a BUD-on is szokásos piroskeretes do-not-openes leragasztós zacskóba, és mondta hogy így ezt LTN-en újra átvihetem majd a szekun. Nem hittem neki, de odajött vmi biztonsági fejes, és ő is megerősítette, hogy bizony ez így működik átszállásnál is! Erre nosza vettem még két literes üveget (hamárlúd alapon), és becsomagoltattam. LTN-en szépen megnézték a szekunál a benne lévő számlát hogy mikori meg igazi-e, és szó nélkül átengedték a cuccot!
Ha evidens ez a metódus, akkor elnézést, de én most csodálkoztam rá, és hátha van akinek még jól jön a tudás! :D
Igazából nem nagy hely az egész, pár sorban is le lehet írni, már én is keresgetem a hasznosat, most kinéztem pár helyet, meg itt is bőven visszaolvastam, tavasszal ha lesz még Ryanair, akkor megint nekilódulok.
Múzeumokhoz max. kommenteld oda, hogy hétfőn zárva vannak. Lent találtam még egy marha jó fagyizót, fent a sétálós utcában nem volt olyan kiemelkedő, szerintem előkeresem a blokkot aztán megírom, többeknek hasznos lehet.
Mllánó centrale pályaudvara érkezel a buszal,gyalogolj előre felé mielött vége lenne a pályaudvarnak jobbra le a mozgólépcsön lesz balra egy újságos itt vehetsz vonaljegyet (1,50) ha elboldugulsz az automatával is akkor mész tovább lefelé és vehetsz napijegyet is (4.50)
Bergamó pedig egyszerü kis repülötér kijösz és a kijárat elött vanak a buszos cégek pénztárai ott vehetsz jegyet.Bár én a helyedbe felszálnék az egyes buszra és megnézném a várost is.
Hát pl a Pål Jungs Hage Köpcentrumhoz felírhatod a City Grosst is , mint nagy bolt-ot, hisz a túloldalra eljutni az ICA-ba egy csöppet körülményes gyalogosan, ha nem ott szállsz le, és a MAX a végcél :) (http://www.citygross.se/)
Reptéren belra irányban van szemben jegypénztár, vagy balra bal oldalon az itteni IBUSZ irodának megfelelő, ott van 5 Euróért Bergamo napijegy, mindenre jó. Kint egyből szemben megtalálod a helyi járatos buszt, Milánói transzfert már nem tudom, az sem volt drága, szintén onnan megy minden és occsó. Megtalálod a lokoszt blogon leírással együtt, az is biztos.
sziasztok szombaton indulok Milánoba Bergamo lesszállással tud valaki segiteni, hogy milyen busszal jutok be milánoig - pl. Terravision és mennyi a jegy - 5€/9€ esetleg van mod valamilyen kombinált jegyvásásrlásraa ami magába foglal belvárosi metrozást vagy helyijáratot? - bemész 2€-ért Bergamoba, ott a vasúton az io viaggio 15€/nap
s reptérröl hova érkeznek a buszok milánóba, - Milano Centrale csak hogy tudjak tervezni utvonalat a szállodáig.