Keresés

Részletes keresés

vörösvári Creative Commons License 2016.07.10 0 0 1029

Fantasztikus hely ez az Olaszország, hogy ilyen régi épületek is fennmaradtak. Ez a görög templom is elképesztő, jó érzés lehetett tényleg ott járni, ilyen emberek után.

Előzmény: panthera negra (1025)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.10 0 0 1028

OFF:

 

Itália szerintem és a földrajztudósok túlnyomó részének véleménye szerint is az Alpok déli lábainál kezdődik és nem Firenzénél.

 

Ha Milánóban van is egy kevéske németes jelleg, Torinoban meg egy kis franciás, Velence, Genova, Parma, Ferrara, Padova, Bologna, Ravenna stb. már tipikus olasz városoknak tekinthetők.

Előzmény: panthera negra (1027)
panthera negra Creative Commons License 2016.07.08 0 0 1027

"alapvetően germanofilek vagyunk"

.

Igen és ez német topik, és várjuk szeretettel németországi fotóidat a német történelem és művészet helyszíneiről. 

.

Itália itt csak marginális mint a német-római császárság emlékei illetve Mailand, Turin és Venedig az történelmileg német kultúrterület és Itália Firenzénél kezdődik. 

Előzmény: Törölt nick (1026)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.08 0 0 1026

Szia Vörösvári!

 

Itália egyszerűen csodálatos és varázslatos is egyben, tele vannak a városok ókori és középkori műemlékekkel és a legtöbb olasz városnak nagyon sajátos, csodálatos légköre van.

 

Még nekünk is, akik alapvetően germanofilek vagyunk, el kell ismernünk, hogy az olaszoknak valami hihetetlen érzékük van az építészethez és a képzőművészetekhez, bizopnyos értelemben több, mint a németeknek:-)

 

Sajnos ennek a gyönyörű félszigetnek én is csak kisebb szeleteit láttam eddig, pl. jártam Rómában, Milánóban, Torinoban, Velencében  és Ravennában, ill. a ligur tengerparton több kisebb városban, de pl. a gyönyörű Toszkána, a déli részek és a szigetek (Szicília, Szardínia) teljesen kimaradtak eddig.

 

Élni mondjuk nem szívesen élnék Olaszországban, annyira azért nem vagyok mediterrán lelkialkat :-), de turistaként azért nagyon szívesen bebarangolnám az ország nagy részét és persze nemcsak a tengerparton heverészéssel tölteném el az időmet :-)

Előzmény: vörösvári (1024)
panthera negra Creative Commons License 2016.07.08 0 0 1025

" Más olasz városban is vannak templomok a 4.századból ? "

Igen, elég sok és fel sem bírom sorolni.

A legtöbb Rómában van.

Ezek közül is a legfontosabb a Konstantin idején épített lateráni Szent János Bazilika ami a hivatalos pápai főtemplom (nem a Szent Péter Bazilika). A falai eredetiek, de Bernini teljességgel barokkizálta.

.

Aztán ami eredeti formájában maradt fenn a Szent Cosma és Szent Damian templom. 310 körül épült. Pogány templomként és nemsokára keresztény templom lett.

.

Aztán Romulus temploma, teljes épségében és eredeti állapotában fennmaradt a Forum Romanumon. 310-ben épült és nemsokára ez is keresztény templom lett.

.

A Szent Péter altemploma, ez még Konstantin Bazilikájának fennmaradt részeit őrzi, a grották pedig római kori.

.

Aztán lehet sorolni a templomokat az 5 és 6. századi római ókeresztény bazilikákkal. Ilyen a monumentális Santa Maria Maggiore Bazilika 

.

Vagy az 5. századi Santo Stefano Rotondo ami az egyik legépebben megmaradt római ókeresztény templom, mellesleg az esztergomi érsekek római temploma.

.

Aztána vi. századi Santa Maria in Cosmedin templom

.

és még számtalan más........

.

Megj. Itália legősibb olyan temploma ami folyamatosan működik mint templom az Syracusa katedrálisa, hátborzongató volt azok között az oszlopok között járni ahol valamikor Archimedes lépkedett és azokon a lépcsőkön ahol Szent Pál prédikált. 2550 éve mint templom működik.  Kezdetben mint Athene temploma.

.

 

Syracusa katedrálisa oldalfal és belső tér részlet, a katedrális ógörög oszlopcsarnoka (foto saját).

.

 

Előzmény: vörösvári (1022)
vörösvári Creative Commons License 2016.07.08 0 0 1024

Vannak még római kori épületek is Milánóban ( az ókeresztény templomok kivételével ) ? 

Előzmény: panthera negra (1020)
vörösvári Creative Commons License 2016.07.08 0 0 1023

Köszönöm a képeket. Nem gondoltam volna, hogy Szent Ambrus teste megmaradt, 1700 év telt el majdnem már azóta.

Előzmény: panthera negra (1021)
vörösvári Creative Commons License 2016.07.08 0 0 1022

Erről nem tudtam tényleg, fantasztikus hogy ezek az ókori templomok megmaradtak. Más olasz városban is vannak templomok a 4.századból ? Lehet hogy vissza kellene menned még a kimaradt templomok pótlására :)

Előzmény: panthera negra (1020)
panthera negra Creative Commons License 2016.07.06 0 0 1021

Itt pedig további képek a Szent Ambrus bazilikáról (Basilica di San Ambroggio).

.

A felső két képen, hogy látni lehessen az arany oltár elhelyezkedése. Az apszisban felül a 12. századi császármozaik. Alatta a középkori aldachin és alatta az aranyoltár.  Az aranyoltár alatt a kriptában padig ott fekszik Szent Ambrus (püspöksüvegben) jobbján és balján két ókeresztény mártír. foto saját.

.

 

.

Előzmény: vörösvári (1018)
panthera negra Creative Commons License 2016.07.06 0 0 1020

"Ez érdekes volt, akkor jöhetnek a templomok :)"

Teszem majd föl és még a Szent Ambrus (San Ambroggio) Bazilikáról is sok van.

Amit én tudok. 

1. Mint írtam: a milánói ókeresztény bazilikák 200 évvel idősebbek Ravenna templomainál. Mégis kevésbé ismertek: ennek az oka, hogy turisztikai szempontból elhomályosítják olyan világhírű épületek mint a gót milánói dóm, Bramante és Leonardo bazilikája Az utolsó vacsora freskója, Milano világhírű festészeti galériája és nem utolsó sorban a Milanoi Scala az operák operája... nem meg a Sforza család monumentális vára a számtalan műalkotásával, Viktor Emanuel bevásárlócsarnokáról meg nem is beszélve.... a turista ezeket csodálja nem az ókeresztény és római emlékeket. 

2. Ravenna templomai, épüóletei késő római v. századi: pl. Galla Palicidia császárlány sírmléke és mozaikjai, arianus és ortodox keresztelőkápolna v. a Szent Apollonius Bazilika és vi. századi mint a Szent Vitus Bazilika. Addig milano ókeresztény bazilikái iv. századiak. 

3. Három korra oszlanak milano ókeresztény emlékei:

1. Konstantin császár kora és építkezései, 300-as évek eleje (310 és 337 között): ebből a korból a Szent Lőrinc Bazilika maradt fenn (a Basilica major és a Basilica vetus elpusztult). 

2. Szent Ambrus építkezései, 375-399 között: legszebb példája a Szent Ambrus Bazilika ami ma is sértetlenül áll, a Basilica Santa Maria Maggiore-t a gótika idején lebontották helyér e épült a felséges dóm, a San Nazaro in Brolo és a Basilica San Simpliciano is áll. 

4. Későbbi bazilikák 400-as évek eleje: Szent Calimero Bazilika, Szent Vince temploma és Szent Orbán temploma. 

Ezek közül a fontosabbakat magam is kifotóztam, egy hetet jártam Milanot, de nem elég a végignézéséra.... pedig az olaszok Olaszország legrondább városának tartják és ezek ellenére van ebben valami... túl németes és ez nagyon érződik. Ez nem Milano, ez Mailand. 

Előzmény: vörösvári (1017)
panthera negra Creative Commons License 2016.07.06 0 0 1019

Szerintem meg zseni és kifejezőereje lenyűgöző fél órát bámultam ezt a képedet. Ha összeveted a többi kortárs ábrázolással: ég és föld. 

 

.

Ami az időutazást illeti, kissé komolyabbra fordítva a szót: "egy esetleges jövőbeli időutazás nyomait a múltunkban kell keresni". 

Előzmény: vörösvári (1018)
vörösvári Creative Commons License 2016.07.05 0 0 1018

Én el tudom képzelni, hogy némileg tapasztalatlan volt a festő vagy egy időutazó készítette :)

Előzmény: panthera negra (1016)
vörösvári Creative Commons License 2016.07.05 0 0 1017

Ez érdekes volt, akkor jöhetnek a templomok :)

Előzmény: panthera negra (1015)
panthera negra Creative Commons License 2016.07.04 0 0 1016

Hú bazd meg, ezt a képet te jól megnézted?? Most vizsgálom és hanyatt dobom magam.

.

Ha nem írnád, hogy a 820-as években festették ráfognám, hogy expresszionista alkotás..... bakkkerrrr... 

.

Vizsgáld csak meg?!????

 

Előzmény: vörösvári (1004)
panthera negra Creative Commons License 2016.07.04 0 0 1015

" Milánóban ilyen ókeresztény templomok léteznek"

.

Méghozzá egy egész sor, majd megírom Neked. Csak azért nem tudtál róla, mert két milánói épület elhomályosítja őket, az egyik a híres és monumentális gót milánói dóm a másik Bramante bazilikája és kolostora, amelynek ebédlőjének falán van Leonardo utolsó vacsorája.

.

"Ezek szerint bejártad egész Olaszországot, nemcsak a déli részt"

.

Igen és Dél-Itália úgy kapcsolódik Németország történelméhez, hogy a Hohenstauf dinasztia idején 1194 és 1266 között, a Német-Római Birodalom "fővárosa" (helyesebben császári udvara és kormányzati központja) Szicíliában volt, egész pontosan Palermoban, Cataniában és Roccavaldinában (képek róla később). A Hohenstaufok szakrális központja és eredeti temetkezőhelye pedig Monreale (szintén Szicilia, Palermo fölött).

 .

A másik Dél-Itáliai német kapcsolat pedig 10 év mikor is a magyar király és német-római  császár III. (VI.) Károly (pl.Pragmatica Sanctio) uralkodott Szicília felett, de ekkor a központ már Bécs.

 .

Észak Itália pedig végig a Német-Római császárok fennhatósága alatt volt egész a pápai területekig. Amíg a központi hatalom  fel nem oszlott és az egymással rivalizáló (d'Este (Ferrara), Scaligeri (Verona, Padova), , Sforza (Milano, Parma)) hercegek uralma következett. Majd újra, csak a Habsburg Birodalomban csatlakozott É-Itália (Mailand, Turin, Venedig) vissza Németországhoz, illetve az Osztrák.Magyar Monarchiához amíg Garibaldi le nem nyúlta.

 

Más, ha már a Szent Ambrus bazilikánál tartunk, a 12. századi mozaik a bazilika apszisán a 12. századi mozaik egy német császárt ábrázol csak épp nem jut eszembe melyiket, szerintem valamelyik Staufot. 

.

Saját foto

.

Előzmény: vörösvári (1014)
vörösvári Creative Commons License 2016.07.04 0 0 1014

Erről nem tudtam, hogy Milánóban ilyen ókeresztény templomok léteznek, csak Ravennáról hallottam eddig. 
Ezek szerint bejártad egész Olaszországot, nemcsak a déli részt, jó ez a kép.

Előzmény: panthera negra (1013)
panthera negra Creative Commons License 2016.07.04 0 0 1013

Milanoról annyit kell tudni, hogy tele van ókeresztény műemlékekkel is és ha a gót Milanoi dóm alapítását is tekintenénk, az még ezzel is csak a fiatalabb épületek között lenne.

 

A Szent Ambrus bazilika jól mutatja a Konstantin kori és azt közvetlenül követő építészetet.

 

Ha jól emléxem v. századi a templom. Itt a nartex (előudvar) látható és a bazilika két tornya közül az eredeti (a régi) a másik amit a gép nem tud befogni az 12. századi. foto saját

 

.

Előzmény: vörösvári (1012)
vörösvári Creative Commons License 2016.07.03 0 0 1012

sajnos ezen sem látható tökéletesen, de jó neked, hogy saját szemeddel láthattad az oltárt

én nem fotóztam semmit, a wikipédiáról van, de minek írjam ki, ez nem tudományos publikáció, csak egy topik komment

Előzmény: panthera negra (1011)
panthera negra Creative Commons License 2016.07.03 0 0 1011

Ezt nem könnyű fényképezni, az arany fedőlemez kissé öregebb mint a honfoglalás, sajna üveggel van takarva és állandóan becsillogott, de talán egy két jobban sikerült saját fotó.... 

 

talán ezen több részlet látható ha fel tudod nagyítani.

 

Amikor a kódexlapokat kifotóztad a könyvtárakban ezeket kezedbe adták?

 

.

Előzmény: vörösvári (989)
vörösvári Creative Commons License 2016.07.02 0 0 1010

Lehet, hogy ma lesz az első győzelem :) 

Előzmény: Törölt nick (1007)
vörösvári Creative Commons License 2016.07.02 0 0 1009

Igen, gondoltam, hogy lássuk a szépséget is a történelemben. Nagy Károly tényleg nagy volt, minden értelemben.

Előzmény: Törölt nick (1008)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.02 0 0 1008

Nagyon szépek ezek a képek és a müstairi templombelső is.

Előzmény: vörösvári (1002)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.02 0 0 1007

Ma este 9-kor EB-elődöntő a taljánokkal!

 

Futballtörténelmi jelentőségű lehet, mert a németek nagy nemzetközi tornán még soha sem tudták legyőzni az olaszokat.

 

Majd ha a 20. századhoz érünk, ki lehet azért térni 1-2 hsz erejéig a német sport, és azon belül a német labdarúgás történetére is :-))))

Előzmény: vörösvári (1006)
vörösvári Creative Commons License 2016.07.02 0 0 1006

Kopasz Károly első bibliája

 

Előzmény: vörösvári (1005)
vörösvári Creative Commons License 2016.07.02 0 0 1005

Kopasz Károly bibliái

 

A Karoling kor kéziratai főleg bibliák és evangeliáriumok. A festők átalakították az ótestamentumi jeleneteket a korabeli történelem ábrázolására. Kopasz Károly első bibliája 851 körül készült. Az egyik képen Marmoutier apátság szerzetesei átadják az általuk illusztrált kéziratot a császárnak. Az uralkodó itt zenészek és a fő erények társaságában hárfán játszik, ez a ótestamentumi Dávid király ábrázolásaira vezethető vissza. 

A második biblia 871 és 877 közt készült a Tournay melletti Szent Amand kolostorban. 

A harmadik bibliát 870-ben rendelte meg, amikor házasságot kötött Richildisszel. Itt a képen trónján ül miniszterei és fegyverhordozói társaságában. 

Előzmény: vörösvári (993)
vörösvári Creative Commons License 2016.07.02 0 0 1004

Márk evangelista ábrázolása a kódexben

 

Előzmény: vörösvári (1003)
vörösvári Creative Commons License 2016.07.02 0 0 1003

Ebo evangeliáriuma

 

Ebo 816 és 835 közt volt Reims püspöke. Itt volt egy könyvfestő iskola ekkor. A nevét viselő kódex 823 előtt készült. 

Előzmény: vörösvári (996)
vörösvári Creative Commons License 2016.07.02 0 0 1002

Szent János ábrázolása a kódexben

 

Előzmény: vörösvári (1001)
vörösvári Creative Commons License 2016.07.02 0 0 1001

A soissonsi Szent Medárd evangeliárium

 

Eredetileg Nagy Károly tulajdona volt, a fia Jámbor Lajos 827-ben ajándékozta a soissonsi Szent Medárd kolostornak. Bizánci minták alapján készült. Az egyik miniatúrán ábrázolták az élet forrását, amelyhez egzotikus madarak és más állatok járulnak. Egy másik miniatúrán Szent Jánost ábrázolták.

 

 

Előzmény: vörösvári (996)
vörösvári Creative Commons License 2016.07.02 0 0 1000

1000 komment

Máté evangélista ábrázolása a trieri Ada kódexben

 

Előzmény: vörösvári (999)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!