Köszönöm szépen a válaszod! Külföldi oldalon megoszlanak a vélemények, mert van aki azt írta, hogy a 6D-n "veszélyekkel" járhat. Lehet más volt az adapter... Mindenesetre megpróbálom a modellezést, jó ötlet! :)
Esetleg a 3. generációs M42 chip programozásban tudnál segíteni?
A Zeiss 1948/49 körül vezette be az M42-es szabványt (Contax-S), azóta gyártják a Biotar 58-ast is - 3.1xxx.xxx-3.2xxx.xxx sorszámmal fellelhetőek - (A harmincas évek elejétől, Exakta-hoz jött ki emlékeim szerint eredetileg).
A segítségeteket kérném: egy kisebb "házi tesztre" készülök több m42-es lencsével és ehhez kellene pár adat, amiket még nem leltem fel hitelt érdemlően:
1) Mikor kezdték gyártani a Helios 44-2, 44M-4 illetve a Biotar 2/58 T M42 obikat?
2) Tud valaki a 44M-4 optikai felépítéséről (lencserendszeréről) hiteles metszetet?
Én az összes M42-es lencsémet (beleértve a 44-2-est is) ekkora túlnyúlással használom 5D MII-n. Nem tudom, a 6D mennyiben térhet el ettől. Esetleg papírból építhetsz egy "modellt" és azon kockázat nélkül megnézheted, hozzáér-e a gyűrű a tükörhöz felcsapás közben.
Próbált-e már valaki Canon 6D-t Helios 44-2-vel. Ma vettem egy M42 chip-es adaptert hozzá, de nem merem végtelenre állítani, nehogy hozzáérjen a tükörhöz :)
Ha kezemben az obi és végtelenre állítom úgy nem lóg túl a chip-részén, elvileg jó, csak szeretnék egy megerősítést, ha tudna vki segíteni.
A T2 rendszer éppen a széleskörű adaptálhatóság miatt került kialakításra. Úgy tervezték meg, hogy ugyanazt az objektívet nagyon egyszerűen lehessen használni bármely géphez. Az objektív tubusát, és az adapterek vastagságát úgy alakították ki, hogy minden rendszernél stimmeljen a bázistávolság. Ha egy T2-es M42-es adaptert teszel a lencse végére, akkor pont úgy jön ki a bázistávolság, mintha egy eredetileg is M42 véggel gyártott objektív lenne a gépen. Hasonlóképpen a különböző bajonettekkel is.
Bár a T2 rendszernél az objektív felőli átmérő is M42, azért tervezték a szabvány (váz) M42 menethez képest eltérő menetemelkedéssel (0,75 > 1 mm), hogy ne lehessen adapter nélkül betenni egy menetes vázba.
A rendszernek az olcsósága és egyszerűsége mellett volt egy nagy hátránya is, a szimpla csatlakoztatás mellett nem vitt át automatikus funkciókat. Így maradt a manuális blendeállítás, nincs blendebeugrasztás, nyitott rekesszel történő fénymérés, elektronikus kommunikáció.
T2 adaptert a legnagyobb valószínűséggel a Soós Kereskedésben találsz, de szerintem a occópici kinait sem túl nagy kunszt rendelni a netről. De éppenséggel megkérdezheted a Kalocsay Karcsit is, biztosan akad neki talonban néhány.
Amúgy túlzottan nagy reményeket nem fűznék hozzá, ugyanis bár relatíve olcsó volt, de a technikai korlátai miatt kiemelkedően jó obikhoz nem használták, hanem főleg az idegen gyártók által forgalmazott második vonalbeli cuccokhoz. Persze lehet, hogy voltak köztük jó darabok is, de nem nagyon hiszem. Ha végig gondolod, hogy megveszed az obit, plusz az adaptert, akkor lehet hogy már majdnem arrafelé jársz, mintha vennél a Zenitedhez egy jó kis 300-as TAIR-t, ami meglepően jól karcol, vagy valami hasonló menetes obit.
Érdeklődök, hogy Zenit váz (M42) és T2-es menetű objektív közé milyen adapter (konverter) illik, és hol beszerezhető ilyen. A film és az objektív bázistávolságát ez biztos növeli, és okozhat e ez a hossznövekedés, fókuszálási problémákat, jelesül egy 400mm-es teleobjektív esetén ? Köszönöm.
A front elemhez csak egy műanyag kupak és némi szigetelőszalag kellett. :) Az első lencseblokk utána egyben kicsavarható, tovább bontható, azt már ki is tisztítottam. Itt tartok most, a ház (ami alatt a külső burkolatot, rajja a fókuszgyűrűt értem) továbbra is egyben akar maradni.
Egy legújabb digitális optikának nem mernék nekiállni, de Heliosokat tisztítottam már ki és zsíroztam már meg, itt is csak ennyit kellene tenni, ezért inkább rájövök. Ha beadom szervizbe, sosem jövök rá, sosem tanulom meg.
nemtudom mennyire vagy szaki e téren, érdemes átgondolni, hogy ezt az - amúgy jó obit - nem adod e be valahova (normális szerelőnek persze!)
inkább szervizelni 3-4e forintért. Tuti jólesz, nem lesz vele dolgod további XX évig. mig ha elkezded mókólni, szerelgetni, összenyomni esetleg, csavart beletörni, nem teljesen jól összerakni, mittom én, még mi minden lehet, utána megint költhetsz a javitásra és még többe fog kerülni.
mondom nem ismerem a szakértelmedet, csak esetleg meggondolandó.
Köszönöm, egyedül ezt találtam én is. Ebből arra következtetek, hogy a front ringet ki lehet/kell tekerni (fogás nincsen rajta), de a váz még mindig egyben. :(
Valakinek van ötlete, hogy a képeken látható m42-es Biotar 2/58 obit hogyan lehetne tisztításhoz szétszedni? A hátsó lencséket ki tudom tekerni, addig oké, de se a frontelemet, de a házat nem tudom megbontani (zsírozni is kellene, nehezen jár, de egyetlen árva csavar sincsen rajta). A neten nem találtam épkézláb leírást vagy videót ehhez. :(
A Heliosszal nincs végtelen. Nagy nehezen ráveszi az adapter a beeső képkört, hogy a Nikon bázishosszúságának legyen megfelelő. Most még az egész elé teszel egy optikai elemet, ami még jobban megvadítja a dolgot. Szerintem az adapter és az előtét nem jön ki egymással. Próbáld ki lencse nélküli adapterrel, mit csinál az obi. Végtelened nem lesz...