A robikapa kuplungjának is az a baja, mint majdnem az összes többinek, hogy szárazkuplung.
Három ponton mutatkozik különbség az előző verzióhoz képest:
- jobban elkülönül a harang és a pofák, alapjáraton szinte egyáltalán nem forgatja a kereket sztenderen, és menet közben ha visszaveszem a gázt, még annyira sem érezni a motorféket, mint az előző változatban. Valószínűleg részben azért, mert kivettem a rendszerből a bakelitlapot, ami az indítólamella szerepét töltötte be - most indításkor fém-a-fémhez szorul, majd ha összekopik, akkor derül ki, hogy mennyire jó ez a megoldás,
- alacsony fordulatszámon nem tapadnak annyira a pofák, mint az előző verziónál. Most is kb. fél/háromnegyed gázkor tapad ki teljesen, ez alatt nem húz annyira. Ez azért lehet, mert a pofák könnyebben csúsznak a teljesen sima felületen, mint az előző, fogas megoldásnál. Mondhatom úgy is: most kettesben nehezebben indul a motor,
- az előző verziónál 50 km/h körül csörögni kezdett valami a motorban, azt gondoltam, hogy a gyűrű, de nem az lehetett, mert ezzel az új kuplunggal megszűnt a csörgés.
De eddig mindössze 2-3 kilométert mentem a motorral, még nem volt ideje összekopni. Sajnos nincs időm mostanában motorozni.
A multkor beszelgettunk rola hogy a Delta nak a szerszamos fedel rogzito csavarjait szinte lehetetlen potolni .En erre hasznalok eggy kicsit hasonlo muanyag csavart .Termeszetesen jobban orulnek a gyari nak , de. meg mindig jobban mutat mint amivel vettem is ,hogy volt rajta egy kozonseges hatos anya .Keszitettem par kepet rola nem tudom te hogyan latod , van belole plusz szamodra ,s viszek neked .
ügyes mester ez már ránézésre is erős , ezt még az egykori Riga gyárban is megirigyelnék , no meg ettől egy hosszabb ferodol élettartam várható . Sok sikert !
Üdv Tibi.Köszönöm a dicséret! Téleg nem volt nagyon elhanyagolva. 2-3 rugásra beindul csak tulönt a karbi, meg csuszik a kuplung.De ezen kivülis van mit szépiteni. A szükséges alkatrészeket ahogy időm engedi szerzem befelé. Igazából énse nagyon ismerem a komárt. Kiskoromba a családba egy "Riga 1-es" volt, csak sajnos mielőt megtanultam volna rajta motorozni ellopták! A "Komár" pedig régi ismerősi körökből ismert és kedves számomra.
A folyási rendezvényre összesen 13 kismotorral gördültünk be, s a legfiatalabb motor alighanem darusferi Kárpáti 2-je volt (nem tudom, mikori évjárat, de 86 és 89 között gyártották ezt a típust). Kellő odafigyeléssel, a tipikus hibák kijavításával ma is megállják a helyüket ezek a motorok. Hozzáteszem: bár nem arra tervezték, de mégis a hosszabb távokon használhatók jól. A belvárosi forgalomban nem nagy élvezet ilyen motorral közlekedni, de kisvárosban vagy hosszabb utakon jól teljesítenek. Ahogy mondani szokás: harmincöttel kimegy a világból.
Neked sikerült már beszerezni valamilyen használható kismotort? A legutóbb emlegetett Verhovinát?
Vermestibi , ennyi Riga egybe gyűlve ? Ez szép . Ebből az látszik hogy sok rajongója van e motoroknak és a távolságokból ítélve , az igénybevételek alapján , csak nem is olyan rosszak .
Jó motort vettél , úgy értem hogy bár van rajta egy két alakitani való , de , a láncvédőt leszámítva egyben van ,hiánytalan . És a krómozott részek is szépek . Hozzád így került ? Gondolom láncvédőt majd be szerzel rá . Látom az ülése is jó nem kell varratnod hisz elég drágán varrnak . Nem egy eldobott példány , még a szerszámos tartói is meg vannak .
Egyébként emlékszem a nagybácsikámnak volt ilyen Komár , minden nap azzal járt dolgozni , még a gázpalackot cserélni is azzal hordta , a csomagtartóra kötözte fel .
Gratulálok , balesetmentes motorozgatást kivánok hozzá !
A legutóbbi túra alkalmával Gyöngyösiék hívtak minket mindenféle mezőcsáti motoros rendezvényre, most nézegettem a Facebook oldalukat és találtam néhány képet a folyási Ikarusos találkozóról, ahol mi is feltűnünk.
És itt vannak a tiszaújvárosiak motorjai is, igaz, a Kékest megjárt Verhovina alig látszódik.
Elég nagy motoros, veterános élet van Mezőcsáton, jövőre el kellene menni oda is. Kicsit messzebb van (főleg nekem), de egy jó Rigával/Verhovinával/Kárpátival simán megjárható egy nap alatt. Ha meg Tiszacsegénél megyek át a Tiszán a komppal, akkor száz kilométer sincs, az meg elég baráti.
Tiszaörsön szokták rendezni a Veterán és Különleges járművek találkozóját, azt is meg kellene nézni jövőre. A Borsodiaknak meg nekem ez is elég közel van, Nyíregyházától viszont messze esik.
Az nagy segítség lenne, ha tudnál fényképeket küldeni, mert a neten böngészve eddig nem sok használható felvételt találtam. Egyébként, ha jól sejtem, a 102-esnek is "billegős" a blokkja, vagyis az ékszíj feszességéről a két tárcsa távolsága gondoskodik, ez változik az áttétel változásakor. Másképp mondva: a pedál tengelyen lévő tárcsa nem rugós, hanem fix. A Szelénánál fixen áll a blokk és a nagy ékszíjtárcsa rugós. De még ha nem is ugyanolyan a két szerkezet, nagy segítség lenne néhány kép a 102-esről. Mondjuk, a Szeléna-projekt most még csak elméletben létezik, csak fejben szerelünk...
Eddig nem értettem, a rugó külső végét hogyan akasztod be, de már látom.
Tök jó, mert elég egyszerű, teljesen láthatatlan, de a motor használhatóságát nagy mértékben növeli. Holnap szétnézek a műhelyben, van-e valami használható rugóm.
Közben az jutott eszembe, hogy olyan a Riga, mint az állatorvosi ló: a legtöbb része gyógyításra vár - de szép lassan sorra vesszük ezeket a gyenge pontokat!
A Rigak , Verhovinak , kezi valtojanal az egyes sebesseget felfele huzni , kisse nehezkesebb ,foleg ha bovden nehezebben jar meg ha nem gyakorlott Rigas ul ra es szokatlan neki a markolatot felhuzva tartani ugy hogy kozben kuplungot is csusztassa es meg kar toveben levo reteszelo meg nem rogzitette az egyest . Hogy ezen segitsunk a valtoban levo visszahuzo rugot nem lehet gyengebbre cserelni , mert akkor meg nem huzna a kettes sebesseg fele .Inkabb a felfele iranyban valamilyen rasegitesre lenne szukseg .
Erre gondoltam egy ahhoz hasonlo ereju rugot mint ami lent is van .
Talaltam a haz korul egy kozonseges huzo rugot hogy pontosan mihez valo nem tudom , de Kb 10 es 15 cm hossz kell es huzalatmeroben meg erossegben nagyjabol olyan legyen mint a sztender rugoja vagy volt Zsigulik kuplungjanal is visszahuzo rugo ,de a legfontosabb hogy a kormanyba a csobe beleferjen .A rugot itt most nem huzo hanem csavaro hatosnak tesszuk ki , tehat egyik veget be akasztottam a kormanyon a sebessegvalto bovdenjenek a tartojaba ami a kormanyon att megy ,a rugo masik veget meg a markolatnak a vas csovebe . Termeszetesen az utobbihoz elloszor a rugot megcsavarva elofeszitettem, igy mar meg is van az un rasegites , hiszen a rugo a makolatot helyettunk huzza felfele .Hogy mekkora erovel az attol is fugg hogy mennyit csavarunk rugon a be akasztas elott ,a tulfeszites sem jo mert akkor meg mar kettest venne nehezen .De egy kis turelemmel be lehet allitani hogy egyesbe fel is nagyon konnyu es a kettes is jo . Igaz hogy tobbnyire torekszunk az eredetisegre de ez a hasznalhatosagot a kenyelmet noveli a gumi markolat felhelyezese utan ebbol semmi nem lathato .
vermestibi2: Érdeklődve olvasom a variátoros Rigáról szóló írást és a váltós átalakításáról az elképzeléseket, bár én többnyire az eredetiség híve vagyok. Van a gépparkomban egy Peugeot 102-es gépsárkány, az variátoros. Ha érdekelnek a megoldásai tudok képekkel szolgálni, csak el kell rakodnom előle de lassan úgy is ráférne egy tél előtti külső karbantartás, szóval nem lenne fáradság.
Balázs Katon: Gratulálok a Komárhoz, elég szép állapotban megmaradt. A krómok nem rozsdásak a kép alapján, és polírozással talán a festés is felfrissíthető. Ha gyári akkor egy próbát mindenképp megér. A hátsókerék elég bután áll ezekkel a rugóstagokkal, talán elsőre oda kereshetnél gyári darabokat. Ezek nem számítanak ritka alkatrésznek, könnyen hozzá lehet jutni. Ha kérdésed lenne a szerelésével kapcsolatban én a Komáros topicot ajánlom amit itt elérsz: https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9199077&la=146341947
Ott is legalább ennyire segítőkészek a szakik. Előre is jó szerelgetést kívánok, mert az kelleni szokott:) De nem kell megijedni, külsőre jót ígér ez a Komár, ha nincs szerelési tapasztalatod akkor viszont nem szabad elsietni semmit.
Valami hasonlo polonak az otletet tamogatnam ,nem gondolom hogy arban irrealis lenne .
A szelena ekszijarol eszembe jut a Szolnokon hallot idezet hogy
,,, a dolgozo nepnek nem erre van szuksege ,,,
A Karpatik vazanak gyengesege illetve allitolagos toreserol kapcsolatban nekem az az allaspontom ,azt nem vitatom hogy a Riga vazat en is erosebbnek latom ,viszont egy Karpati nak a vazat is talan inkabb a nem megfelelo igenybevetellel lehet karositani , Gyongyosi Csabi is sokat hasznalt mar Karpatit napiszinten hisz ez a kedvenc markaja ,es nem egy vekony alkat ,meg en is 100 kg folott vagyok , es az Ikarusz talalkozora menet azon a rossz uton sem volt gond . elnezest kerek az ekezetek nelkuli irasert , de munkaban. csak a tablet all rendelkezesemre .
A pólós képet csak azért tettem fel, hogy színesebb legyen a fórum. A neten találtam valahol.
A Szelénáról az orosz Wikipedián azt olvastam, azért álltak le a gyártásával, mert megbízhatatlan volt a váltója, mivel a Szovjetunióban nem tudtak megfelelő minőségű ékszíjat gyártani hozzá. Ezt aligha hiszem, de persze lehet, hogy ez volt a hivatalos indoklás.
A Kárpátiról meg azt írták, a leggyengébb pontja a váz, pontosabban a hegesztések - gyakori, hogy már eleve ferdén hegesztették össze és keresztbe állnak a kerekek, meg hogy gyakori a váztörés, vázrepedés. Ugyanakkor a gépkönyveik szerint tartósabbak, mint a Verhovinák, mert ugyanazt a nagygenerált több megtett kilométer után javasolják a Kárpátiknál.