Nocsak! nem gondoltam volna, hogy ez is eszébe jut valakinek :-)
Nem csak a Hétvezérnél, hanem a Hörmann forrásnál is van egy ilyen "örs". Azért idézőjelben, mert mindkettő kétemeletes épület, néhány éve bementünk, komplett tiszti lakások voltak bennük, olajtüzelésű központi fűtés, legénységi termek, a kutyáknak különálló épület. A városban élnek rokonaim, innen tudom, hogy az épületeket képtelenség hasznosítani, mert csak egyetlen lehetne - idegenforgalom. Ez azonban azt jelentené, hogy be kell engedni az autókat, sőt a buszokat. Utat kellene építeni, javítani - nagy a költség nagy a környezeti ártalom. Kulcsos háznak, túristalétesítménynek túl nagy. Reménytelen.
Engem jobban megrázott a börgöndi laktanya (Szfv.-től délre 10 km), mert itt voltam az utolsó egy évben (1978-80). Ez repülőtér volt, helikoptereknek, az elsők között zárták be, úgy 1992 környékén. A laktanyán belül külön 4 m magas kerítéssel elkerítve légvédelmi rakéta egység. Pedig központi fűtés, jó körülmények voltak. Előtte bent Szfv.-on széntüzelésű körletben voltam egy hiradóezredben. Leszerelésem után is épültek épületek, pl. fogda. Néhány éve bejutottam, tiszta kísértetváros, különösebben nincs lepusztulva, mert kint van a prérin. Furcsa érzés volt, hogy ahol naponta járkáltam, léteztem, az most így néz ki. Kint a laktanya előtt komplett tiszti lakótelep szocreál házakból, az is üres. A futball- és teniszpálya dzsungel, törzsszurkolója voltam a Szondy SE-nek, még bundameccsen is voltam.
A kapu előtt vezet a Börgönd-Szabadbattyán vonal. Akkoriban napi két tehervonatpár haladt el ott. Ezt M62 265 miatt jegyeztem meg.