Keresés

Részletes keresés

bull_66 Creative Commons License 2018.08.30 0 0 546

Szia!

Sokan hiányolják itt hogy olyanok nem osztanak meg tapasztalatokat akik már elektromos kazánnal fűtenek.

Amennyiben nem titok megtudhatjuk hogy mekkora épülete fűtesz, van-e szigetelésed, mennyi az éves költséged és milyen teljesítményű kazánt használsz?

Előzmény: BarnabasF (545)
BarnabasF Creative Commons License 2018.08.30 0 0 545

Szia Rita! Én már lassan két éve, hogy vásároltam elektromos kazánt és nagyszerűen működik. Eddig semmi gond nem volt, a költségek is visszafogottak (persze ez függ attól, hogy mennyire minőségi kazánt vásárolsz, illetve a szigeteléstől is nagyban). Anno itt szereztem be a kazánt: https://szerelvenybolt.hu/kazanok-es-keszulekek/gaz-elektromos-es-hybrid-kazanok/elektromos-kazan Minden kérdésemre tudtak válaszolni és nagyon meg vagyok velük elégedve a mai napig. Csak ajánlani tudom őket. Ha szakértőket keresel, akkor itt megtalálod. Remélem tudtam segíteni!

Előzmény: pozsirita (544)
pozsirita Creative Commons License 2018.08.29 0 0 544

Sziasztok! Szeretnék elektromos kazánt vásárolni, de őszinte leszek, nem értek hozzá. Tudnátok ajánlani megbízható szakembert, illetve helyet, ahol beszerezhetném az igényeimhez illő szerelvényt? Előre is köszönöm a segítő kommenteket. Üdv. R. 

zozo0524 Creative Commons License 2018.08.29 0 0 543

Sziasztok.

A topikot végigolvasva nagyon megoszlanak a vélemények az elektromos kazánról. Lenne pár kérdésem, hozzá pár alap információ. 

Maga az épület 89-ben épült, 30-as téglából, betongerenda-béléstest födémmel. Lakótér 90m2. Teljes házfelújításban vagyok éppen.

Új padlófűtés kialakítás, aljzat 5-10cm szigeteléssel (még nem döntöttem el). Homlokzati szigetelés 12-15 cm, födémszigetelés 15-20cm lesz. Nyilászárók 6 légkamrás, 3 rétegű argon gázos ablakok lesznek.

A tetőre 7-9kw napelem kerül, elektromos kazánnal tervezek fűteni (kemény nincs a házon jelenleg és nem is szeretnék építeni).

Cél a kényelmes és hosszútávon is fenntartható fűtés megoldása. Aki rendelkezik elektromos kazánnal és csak ezzel fűt, szívesen meghallgatnám a tapasztalatait! 

Kérdésem az lenne hogy mekkora kazánra lenne szükségem?

A napelemek mennyire tudnák az energiaszükségletet fedezni (cél a nullszaldós elszámolás lenne, de egy kis ráfizetés nem a világ)?

Egy klíma lenne a nappaliban felszerelve, ezen kívül bárminemű radiátor vagy fűtőtest felszerelését kizártnak tartom (számomra nem esztétikus és nem szeretem). 

A válaszokat előre is köszönöm. 

bull_66 Creative Commons License 2018.08.28 0 0 542

Tudsz pontosabb számítást, akkor tedd közzé..ha nem akkor meg tartsd magadban.

Előzmény: Korundos (541)
Korundos Creative Commons License 2018.08.27 0 0 541

Ami lehet fals is !!

Előzmény: city754 (539)
bull_66 Creative Commons License 2018.08.27 0 0 540

Jajj, Bocsi!

Hát olcsóbb mintha boltban vennéd, de garancia nem lesz rá...neked kell eldöntened.

Én vennék a boltban, de az én vagyok.

Előzmény: robika1 (538)
city754 Creative Commons License 2018.08.27 0 0 539

Köszi szépen, végre egy "forintosított" vélemény!

Asszem, maradunk a víztelenítésnél.

Előzmény: bull_66 (536)
robika1 Creative Commons License 2018.08.27 0 0 538

Szia
Most csak a kazánra irányult a kérdésem,az épület adatait már nem rég kitárgyaltuk. Te javasoltad a vill.kazánt,6KW-os elég lenne. A típus lenne a kérdés..(517-es hozzászólástól)

Előzmény: bull_66 (537)
bull_66 Creative Commons License 2018.08.27 0 0 537

Szia!

Kevés az adat a fűtendő épületről, így nem lehet saccolni sem mekkora kazán kellene hozzá.

Előzmény: robika1 (534)
bull_66 Creative Commons License 2018.08.27 0 0 536

Szia!

kb. 50000Ft lesz a téli temperálása a háznak 10 fokon tartva, mivel 1200-1300kWh környékén van a ház hőszükséglete ezen a hőmérsékleten nagyjából, ha van rá keret temperálj, ha nincs akkor vízteleníts.

Előzmény: city754 (535)
city754 Creative Commons License 2018.08.26 0 0 535

Üdv Mindenkinek!

Vályog és tégla (vegyes) falazatú házikónkat egyelőre csak nyári laknak, hétvégi háznak használjuk, bővítés, fűtésrendszer kialakítása pár év múlva esedékes.

Ahogy nálunk mondják: pénzhez egy hétre...

Addig is az a kérdés, hogy van-e értelme a téli temperáláson gondolkodni, valamilyen villanyárammal működő, automatizálható fűtés rendszerbe (NOBO panelek, villanykályha) beruházni, vagy víztelenítsük le az egész házat, aztán tavaszig hagyjuk a sorsára?

65 km-re lakunk tőle és a házikó Nógrád megyében van, ahol a helyiek szerint nem ritkák télen a hosszabb, hideg időszakok.

A ház 50 cm-es külső falakkal bír, kb. 60 nm, jó állapotú, de a födém nincs szigetelve. A pesti panelhoz képest természetesen nagyon jól tartja a hűvöset-meleget, de nem tudom, milyen villanyszámlával kéne kalkulálnom, ha a tél folyamán szeretnénk kb. 10 C fokos hőmérsékleten tartani?

Van valakinek tapasztalata villannyal történő temperálással?

Köszi előre is!

robika1 Creative Commons License 2018.08.26 0 0 534

Sziasztok!
Melyik villanykazánt:?
https://www.jofogas.hu/szabolcs_szatmar_bereg/Elektromos_kazan__villany_kazan_67144173.htm

Ebben nincs keringetőszivattyú,és tágulási tartály sem.De nekem ezek megvannak,mivel meglévő rendszerre telepíteném...Vélemény erről? Ti mit vennétek?
Vagy inkább Kospel?
Centrometal?

Stock#12 Creative Commons License 2018.08.23 0 0 533

Üdv mindenkinek!

Mennyezeti infra fűtéssel kapcsolatban van valakinek személyes tapasztalata? Pro/kontra, minden infó érdekel.

Köszi előre is a válaszokat!

Törölt nick Creative Commons License 2018.08.19 0 0 532

Szünetmentes tápon van a fűtésem, egy napig elmegy hálózat nélkül.

Utána akár a kocsiról fel tudom tölteni az akkukat, akár aggregátorral.

Viszont annyi áramot nem tudnék termelni, hogy egy villany fűtést elbírjon.

Előzmény: bull_66 (531)
bull_66 Creative Commons License 2018.08.19 0 0 531

"Ráadásul nem fagyok meg, ha egy vihar miatt két hétig nincs áram télen."

csak részben igaz, mivel a nagyon sok vegyes tüzelésű rendszer megy keringetővel, ha nincs villany akkor azok sem mennek.

az a ritka ma már amikor nincs benn keringető szivattyú.

hiába van napelemed és termelne is ha áramszünet van lekapcsol a rendszer biztonsági okok miatt, tehát akkor sem lesz villanyod.

Ha 2 hetes áramszünet lenne szerintem ki is halnánk, de legalább is közel lennénk hozzá:D

Előzmény: Törölt nick (530)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.19 0 0 530

Hogy még tovább bonyolítsam a döntést:

Hűtéssel akkor számolj ha van fal vagy mennyezet fűtés, azokkal lehet hűteni is.

Technikailag padlóval is csak az kellemetlen érzés mikor nagyon hideg.

Radiátorban hiába is keringeted a hideg vizet, hacsak nem tákolsz rájuk ventilátorokat amik forgatják a levegőt.

És akkor még nem is beszéltünk a kondenzációról.

Napelemet a hőszivattyú mellé is lehet rakni, sőt elég kisebb is, akkor az is nullázódik.

A hőszivattyúnak van karbantartási költsége, viszonylag sok véges élettartamú mozgó alkatrésze, komplikált elektronikája.

Én rakattam fel klímát: nyáron hűt, átmeneti időben fűt, amikor már nem bírja, vagy nagyon hangos akkor begyújtok a vegyeskazánba.

Nekem ez hozta a legkisebb befektetéssel a legnagyobb hasznot.

Ráadásul nem fagyok meg, ha egy vihar miatt két hétig nincs áram télen.

Előzmény: bull_66 (529)
bull_66 Creative Commons License 2018.08.19 0 0 529

Szia!

Számolgatni kell elsősorban és kicsit hosszabb távban gondolkodni.

Sokat számolgattam én is azután jutottam arra hogy rövid távon olcsóbban megoldható a váltás a vegyes tüzelésről az elektromos kazánnal, kevesebb farigcsálással jár viszont kell neki a villamos teljesítmény és viszonylag drága az üzemeltetése.

Van mód az olcsósításra "nullázásra" napelem rendszerrel viszont az is komoly beruházást igényel, mert ugye az sincsen ingyen.

Számoljunk akkor mi mennyi:

Nekem 9kW a hőigényem, ahhoz hogy kinullázzam be kell ruháznom egy 8.5kW napelemes rendszerbe ami termel jó esetben 9.3kW energiát

(400000Ft/kW bekerülési költségen 3,4 millába kerül jelenleg egy ilyen rendszer telepítése) veszek hozzá elektromos kazánt 300E ft környékén egy százasért beszerelik, hol tartok jelenleg.

3,8milla és még lehet teljesítményt kell emeltetnem hogy ki tudjam fűteni a kecót, 3x25A van jelenleg a 3x32A emelés az plusz 200E ft.

Tehát 4 milla a vége, de 15-20 évre kifizettem előre a fűtésemet.

"nem értem a sok okos hozzászólót aki még több milliós beruházást javasol" a fentiek alapján ezt nem tudom elfogadni.

Ugyan ez levegő víz hőszivattyúval: 2,3 milla maga a cucc, beszereléssel 2,5 milla és 100E Ft környékén kifűti a telet, 15 év alatt ez is ott van 4 millánál.

Viszont erre lehet kedvezményes H tarifát igényelni a villanyosra nem.

Viszont ez tud hűteni is a villanyos meg nem.

Mindkét rendszer tudja a Hvm-t is csak a hőszipkás harmad áron fogja megcsinálni neked a meleg vizet.

Tehát ha kicsit hosszabb idővel számolok a költségek ugyan ott vannak, csak a hőszipkával le is tudod hűteni a kecót ami ugye kezd eléggé aktuális lenni.

Előzmény: lenolajkence (528)
lenolajkence Creative Commons License 2018.08.16 0 0 528

Üdv. Mintha csak én tettem volna fel a kérdést,annyi különbséggel, hogy nekem "csak" 4.4 kwh a napelem rendszerem. Nekem azonban már egy év tapasztalatom van, ami még valljuk be - kevés. Azt azonban már most is látom, hogy jelenleg 7-800 kwh pluszom van, amit el kellene fogyasztanom. Ez is úgy jött ki, hogy januártól két olajradiátorral -ami egyébként befűtötte a 100 m2-es jól szigetelt lakásomat-, fűtöttem. A gázkazán már nem is működött.

Az én tervem is az, hogy elektromos fűtés kell. Látom én itt a több milliós hozzászólókat, levegő meg akármi fűtéssel, de nemek ezek nem kellenek. A villanyszerelőm arra oktatott ki, hogy a két olajradiátor, vagy amit te is tervezel, mert én is azt akartam, hogy elektromos radiátort veszek egy pár helyiségbe az nem a legjobb megoldás. Helyette az elektromos kazánt javasolta, mely valóban jó és praktikus, mert akkor az egész lakásban lévő radiátorhálózat működne, és mindenütt egyforma meleg lenne.

De nekem is itt jöttek a bukkanók (most itt állok). A 12 kwh villanykazánhoz 3 fázis kell, az ninxcs, nem is akarok. Van a 9 kwh-os kazán, ahhoz elég a kétfázis, de ahhoz meg 40 A kismegszakító kell, az sincs, csak 32A. Ezért maradna a 6-7 kwh kazán, de az meg nem tudom, hogy mire képes a 100 nm-es lakásban. Igaz nem arra kellene, hogy a legnagyobb hidegbe kitűtse a lakást, hanem arra, hogy okt-nov, márc-ápr. fűtse ki a lakást, a többire ott a gáz.

Szóval megérttem a kérdésedet, nem értem a sok okos hozzászólót aki még több milliós beruházást javasol, hiszen nekünk már meg van minden, csak a plusz energiát kell elköltsem, ehhez meg elég egy-egy radiátor, egy kis kazán stb.

Várom a végleges álláspontodat a sok hozzászólás után, hogy mire jutottál, mit akarsz aztán?

Üdv.

Stock#12 Creative Commons License 2018.08.13 0 0 527

-K :) Szóval 5000W-os

Előzmény: Stock#12 (526)
Stock#12 Creative Commons License 2018.08.13 0 0 526

Igen, ezzel tisztában leszek, hogy fog pörögni a villanyóra. Ezért szeretnék mindenképp feltenni a tetőre egy kb. 5000KW-os napelem rendszert. Ha jól gondolom, akkor ezzel már elég tetemes összeget tudok majd lefaragni az éves villanyszámlából.

Előzmény: bull_66 (525)
bull_66 Creative Commons License 2018.08.13 0 0 525

Levegő víz hőszivattyúra gondoltam, annak nem kell engedélyeztetés csak éves felül vizsgálat ha R410 a hűtő közeg.

Amúgy örültem ha segíthettem.

Azért fog pörögni a villany óra ha minden villanyos lesz.

Előzmény: Stock#12 (524)
Stock#12 Creative Commons License 2018.08.13 0 0 524

Köszönöm a kimerítő válaszodat!

A hőszivattyúval két problémám van. Egyik az, hogy azzal már túllőném a ráfordítható keretet, a másik pedig az, hogy a terület ilyen szempontból úgy tudom, elég problémás. Komoly engedélyeztetéseken kell átesnie a dolognak, hogy egyáltalán szondákat furkálhassak le.

Az elektromos fűtésen még tovább agyaltam és arra jutottam, hogy az elektromos kazánnal csak a padlófűtést hajtanám és a hmv tartályt, így bőven elég egy alap kategória. A további helységekben, amik 10-12 nm-esek, azokat pedig egyedi, elektromos fűtőtestekkel látnék el. Csak fel kell őket fúrni a falra és be kell dugni a konnektorba. Saját termosztátjuk van, így a szobákat külön-külön be tudom majd állítani. Számításaim szerint ekkora szobákat egy-egy 1KW-os fűtőtesttel be tudom kényelmesen fűteni. És még megúszom a vízvezeték csövezést is minden egyes szobába, ráadásul nem is számolva azzal, hogy mennyi hőveszteség keletkezik, mire a csövekben eljut a melegvíz a szobákig. Talán nem is véletlenül írnak elég gyenge hatásfokokat az elektromos kazánok ilyen fajta működésére.

És akkor még ott van az inverteres klíma, amivel rá tudok segíteni, ha valami kevés lenne. (Ezek már megvannak a mostani lakásban is, csak át lesznek szerelve)

Előzmény: bull_66 (510)
bull_66 Creative Commons License 2018.08.12 0 0 523

Miért nem ezzel kezdted:D

Akkor nyugodtan mehet bele a villanykazán is, hiszen 4000kW elég lesz neki, ha csak a 45m2 fogja fűteni.

Érdemesebb komolyabbra beruházni ami időjárás követő szabályzást is tud.

A klímának meg lehet H tarifát is igényelni és (23,55Ft/kW) ha esetleg mégsem lenne elég a napelem által megtermelt áram, de szerintem kijössz belőle:)

Előzmény: robika1 (522)
robika1 Creative Commons License 2018.08.12 0 0 522

Benne vannak,kb. 10éve csináltuk.Eddig egy szenes automata kazánnal fűtöttem 100m2-es házunkat radiátorral és 2 helyiséget padlófűtéssel. De napelemet szereltettem,nem akarok több szenet ,fát venni. Évi termelésem előre prognosztizált értéke: 10500KW,(Eddigi hónapokat teljesítette is) Eddigi években ,átlagban 3700KW villamos energiát fogyasztottunk,tehát kb: 6000KW maradna fűtésre,hűtésre. Hűteni nem kell mert 25C van bent, eddig csak kipróbáltuk a hűtés funkcióját a klimának,tehát emiatt nem fog csökkenni a fűtésre felhasználható mennyiség.

Előzmény: bull_66 (521)
bull_66 Creative Commons License 2018.08.12 0 0 521

A padlóban már benne vannak a főtés csövek?

Fűtőfilmre nem gondoltál esetleg kiegészítő fűtésként, lényegesen olcsóbb a hőszivattyúnál.

https://screenshots.firefox.com/YXWAwN1DAklWKdVG/www.bvfheating.hu

Előzmény: robika1 (519)
bull_66 Creative Commons License 2018.08.11 0 0 520

A hőszivattyú az egész házat kifűti, gondolom a 45m2 az egy nagyobb helyiség vagy 2 szoba, jelentősen magasabb viszont a beruházás összege 1,5-2 milla vagy több..

Előzmény: robika1 (519)
robika1 Creative Commons License 2018.08.11 0 0 519

Köszönöm a választ! 3x25A van,látom a hőszivattyút tartod előnyben a fogyasztása miatt. Abból ugyanilyen teljesítményű megfelelő lenne ekkora helyiségre? 40C-on menne. A hőszivattyúhoz puffer ide mindenképpen javasolt ?

Előzmény: bull_66 (518)
bull_66 Creative Commons License 2018.08.11 0 0 518

Szia!

6kW-os a legkisebb tudtommal, a kazán üzemeltetéséhez minimum 1x 26 Amper vagy 3x 9 Amper rendelkezésre kell hogy álljon.

kb. 3300-3500kwh a hőigénye a 45m2-nek amit 130-150Ezer forintból fogsz éves szinten kifűteni.

Előzmény: robika1 (517)
robika1 Creative Commons License 2018.08.11 0 0 517

Sziasztok!
45m2-t fűtenék padlófűtéssel.A ház 60cm vályog,a padlóban 5cm nikecel,a födémen 10cm gyapot. A helyiségek két oldalról fűtöttek,egy oldalról zárt terasz.Eddig vegyessel volt fűtve ,most váltanék villanyra, de nem tudom mekkora villanykazánt vegyek. Klimával fogom fűteni de a feleségemnek meleg padló is kell...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!