Keresés

Részletes keresés

Tuarego Creative Commons License 2014.11.24 0 0 684

Nem hiszik el, láthatóan Te sem hiszed,

 

Ilyent nem írtam. Igazából kevés információm van ezzel kapcsolatos tudományos közleményekről, mérésekről.

Önmagában logikus a felvetés, hogy miért nem vették eddig figyelembe a molekuláris hidrogént?

Általánosságban nekem is az az álláspontom, hogy bizonyos kozmikus jelenségek magyarázatához "hiányzó" anyagot nem valamilyen rejtelmes, ismeretlen tulajdonságú anyagban keressük, hanem először az ismert, de rejtőző anyagokat próbáljuk felkutatni. Ez részben meg is valósult, mert ma már sokkal kevesebb ilyen anyagmennyiség "hiányzik", mint amit legelőször Zwicky feltételezett.

 

Előzmény: Astrojan (682)
Tuarego Creative Commons License 2014.11.24 0 0 683

Szerintem pedig a természeti törvények általános érvényűek.

 

Szerintem is, de először be kellene illeszteni a természeti törvényekbe ezt a "sötét anyagot". Először is ki kellene mutatni anyagi minőségében, hogy mi is ez. Valami részecske féle? Ha ilyen, akkor hová sorolható be, mekkora a tömege, spinje...és így tovább. Egyelőre ez az anyag annyira "sötét", mint a róla való tudásunk...

Előzmény: panthera negra (681)
Astrojan Creative Commons License 2014.11.24 0 0 682

Az a fajta sötét anyag amiről képzelődnek a fizikusok, az valóban nincsen. Van helyette teljesen normális anyag, H2, ami a földfelszínről, a légkör alatt nem látszik. Tudják, hogy van ott valami de azt hiszik, hogy wimp, axion vagy tahóion. Esetleg valami ördögi higges bozon. Bármi csak ne hidrogén legyen.

 

Mert az hatalmas égés. Nem vették észre a Világegyetem gravitonelnyelő anyagának 90%-át. Pedig nem higgs bozon, nem tahoion, nem axonanion, csak a legegyszerűbb elem, a hidrogén.

 

Nem hiszik el, láthatóan Te sem hiszed, fel nem foghatják mennyire elcseszték, talán nem is hallottak róla. A fizikusok nem jártak kémiaórára, csak annyit kellett volna tudni, hogy a hidrogén nem szeret egyedül, párban sokkal stabilabb. Ha egy (hideg) szobában minden hidrogén elválna valamilyen okból, akkor egy pillanat múlva felrobbanna.

 

Az atomos hidrogénnel feltérképezték az Univerzumot és kész, mert a H2 -t nem látták.

 

Ezért hiányzik a "sötét anyag". A légkör fölött viszont látszik. Csak oda ritkán járunk IR spektroszkóppal.

Előzmény: Tuarego (680)
panthera negra Creative Commons License 2014.11.24 0 0 681

Szerintem pedig a természeti törvények általános érvényűek.

Előzmény: Tuarego (680)
Tuarego Creative Commons License 2014.11.24 0 0 680

Stephen Baxter angol sci-fi-író Xeelee-regény- és novellasorozatában szerepelnek sötét anyag alapú értelmes lények.

 

Az írói fantáziába bármi belefér.

Számomra a "sötét anyag alapú értelmes lények" feltételezésének valóságalapja egyenlő a nullával, tekintve, hogy ennek sötét anyagnak – ha egyáltalán létezik – a fizikai minőségéről még közelítő elképzelésünk sincsen.

Előzmény: Deerlan (678)
panthera negra Creative Commons License 2014.11.24 0 0 679

Deerlan,

 

A felvetett probléma nagyon egyszerű: a természeti törvények univerzálisak avagy sem. Szerintem igen.

 

Szükségszerű volt az élet keletkezése avagy csak egyszerű véletlen?

Előzmény: Deerlan (678)
Deerlan Creative Commons License 2014.11.24 0 0 678

Stephen Baxter angol sci-fi-író Xeelee-regény- és novellasorozatában szerepelnek sötét anyag alapú értelmes lények. Photino birds-nek nevezi őket. A sorozatot a 90-es években írta.

 

Baxternek magyarul is megjelent már néhány regénye, bár a Xeelee sorozatból még semmi.

Előzmény: ericea (660)
Astrojan Creative Commons License 2014.11.24 0 0 677

Igen, csak azt hozzátenném, hogy a galaxisok középpontjában lévő fekete lyukak (ezek jó nagyok) környezetében sokkal nagyobb lehet a keringő csillagok sebessége, mert nagyon erős a gravitációs hatás.

 

A sötét anyag (= molekuláris hidrogén) meg nagyjából egyenletesen oszlik el a galaxisban és annak közeli környezetében ezért az a "szélső" csillagokra van nagyobb gravitációs hatással, tehát a szélső csillagok gyorsabbak lehetnek.

 

Csak akkor várhatnánk távolságfüggő sebességet, ha a galaxis anyaga teljes egészében a középpontban helyezkedne el (úgy értem arányos távolságfüggést).

 

Tehát:

1. a fekete lyuk középpontjában nulla a gravitáció !!

2. a fekete lyuk eseményhorizontja közelében óriási a gravitáció, de a "sötét anyag" gravitációs hatása elenyésző

3. távolabb, a galaxis széle felé közeledve a fekete lyuk hatása csökken és a szegény félreértett H2 gravitációs hatása kerül előtérbe, itt ezért lehetnek gyorsabbak a csillagok.

Előzmény: Bign (674)
Bign Creative Commons License 2014.11.24 0 0 676

A galaxisok karjai viszonylag (emberi léptékben) stabil képződmények, viszont az is kiderült, hogy a csillagok NEM a karokkal keringenek szinkronban.

Időnként belépnek a karokba, majd kilépnek belőle.

A távcsövekben főleg a karokban lévő csillagok látszanak...

A többi nem létezik. ;-)

Előzmény: Bign (675)
Bign Creative Commons License 2014.11.23 0 0 675

"Isaac Newton gravitációs törvényei rosszak"

 

Állítólag ezt már Einstein elméletéből következően is bizonyították.

 

A bolygók anyaga nem egyszerre forog?

Talán az "elméletet" kéne átgondolni.

Ha a galaxis külsejét az angyalok erősebben hajtják, akkor pont egyezik. :-)

Előzmény: Bign (674)
Bign Creative Commons License 2014.11.23 0 0 674

"Felfedezése" :-)))))))))))))))

 

"

1970-ben Vera Rubin a Department of Terrestrial Magnetism (DTM) („földmágnesség”) osztályon dolgozott a Carnegie Institute of Washington intézetben. A DTM igazgatója, Kent Ford csillagász akkor alkotott meg egy új, nagy sebességű, széles spektrumú spektrográfot, amivel egyetlen nap alatt 8-10 mérést lehetett elvégezni (az akkoriban használt műszerek csak napi 1 mérésre voltak képesek).

1970. március 27-én Vera Rubin a DTM távcsövét az Androméda galaxisra irányította. Ellenőrizni szerette volna, hogy az Androméda milliónyi csillaga úgy mozog-e, ahogyan az elméletek leírják.

A spektrográf a csillagokban lévő kémiai elemeknek megfelelő hullámhosszakon vonalakat rajzolt egy papírra, amit Rubin mikroszkópon keresztül vizsgált. Ismert volt számára, hogy a kirajzolt vonalak annak megfelelően eltolódnak följebb vagy lejjebb a frekvenciaskálán, hogy az adott csillag felénk közeledik vagy távolodik-e, a Doppler-hatásnak megfelelően.

Rubin kíváncsi volt rá, hogy a Doppler-hatás alapján meg tudja-e határozni a csillagok sebességét távoli galaxisokban.

Azt tapasztalta, hogy az Androméda szélén lévő csillagok is épp olyan gyorsan mozogtak, ahogy a galaxis közepén lévők. Ez azonban nem felelt meg az elméletekből következő várakozásoknak.

A következő két hónapban 200 mérést rögzített papíron. Minden más galaxis esetén is hasonló eredményt kapott. Az összes sebesség „hibás” volt. A fizika ismert törvényeinek megfelelve ezek a csillagok túl gyorsan mozogtak, jó néhányuk esetén a gravitáció nem lett volna elég, hogy a pályájukon tartsa őket, ki kellett volna repülniük a világűrbe. Ez azonban nem történt meg.

Rubin számára két lehetséges ok kínálkozott:

  • Vagy Isaac Newton gravitációs törvényei rosszak (ezt a tudományos világ nehezen fogadta volna el)
  • Vagy az Univerzumban van olyan extra anyag, ami a visszahúzó erőért felelős, de a jelen csillagászati eszközökkel nem kimutatható.

Rubin a második magyarázatot választotta, és a „fölös” anyagot sötét anyag-nak nevezte el (mivel nem volt látható, sem kimutatható).

Számításai szerint a Világegyetem 90%-ban sötét anyagból áll."

Előzmény: Bign (672)
Sidereus Nuncius Creative Commons License 2014.11.23 0 0 673

Valaki feltételezte, hogy X mennyiségű anyagnak KELL lennie az univerzumban.

 

Ja, ebéd után a hasára csapott egyet. :D :D  A sötét anyag pedig nyilván hülyeség, Zwicky nyolcvan éve megvezetett minden fizikust, akik azóta istenként tekintenek rá, és nem mernek ellentmondani, mert féltik a pénzüket...  a te verziódat legalábbis már ismerjük :D :D

 

 

Előzmény: Bign (672)
Bign Creative Commons License 2014.11.23 0 0 672

"A sötét anyag hatását először Fritz Zwicky svájci asztrofizikus tételezte fel 1934-ben a Coma galaxishalmaz vizsgálata közben. A galaxishalmaz szélén levő galaxisok sebességéből, és a galaxishalmaz fényességéből, valamint a galaxisok száma alapján két tömegbecslést adott. A kettőt összehasonlítva látta, hogy a sebességeloszlásból számított tömeg 400-szor nagyobb, mint a távcsővel mért. Ezért be kellett vezetni a sötét anyagot, ami távcsővel nem látszik, viszont elég nagy tömegű, hogy a megfigyelt sebességeloszlást magyarázza."

 

Nem látom, hogy az "elképzelésem" ellentmondásban lenne a tényekkel.

Csak az értelmezés más. :-)

 

Természetesen a te verziódat is szívesen meghallgatnám.

Előzmény: Sidereus Nuncius (670)
ericea Creative Commons License 2014.11.23 0 0 671

Én is így gondolom és a sötét anyag és sötét energia  felismerése már az emberiség kultúrájának a kezdetén megjelent. Ji King: Változások Könyve. Kr. e. 1250 körül, így ír erről: az anyag-antianyag (jing és jang) mint két őserő pattant ki a semmiből  (ősrobbanás)  és kezdte meg örök mozgását.  A jin a sötét principíum míg a jang a világosság és fény principíuma. Annyival továbblép az anyag-antianyag sensu stricto fizikai defínicióján, hogy ahogy te is mondod kiterjeszti  (ezt nevezik a Változások Könyve Konfuciuszi kiterjesztésének).  hogy minden dolog a saját ellentétébe csap át de az ellentétek (anyag-sötétanyag, antianyag-sötét antianyag)  egységet alkotnak ez a dolgok belső törvénye. Mivel a lélek egyfajta energia a jó és rossz szándék, vagy ahogy írod "emberi fejekbe húzódott". Ti. sosem feltételeztem, hogy a sötét anyag avagy a sötét energia az anyagtól és energiától elkülönülten létezne. Inkább ahogy magad is mondod, egymást kiegészítve van jelen az univerzumvan és ez az a mód ahogy a sötét energia  összetartja az univerzumot. Egyes elméletek szerint a teret (univerzumot) egyenletesen kitölti, a Változások Könyvét: az ellentétek egységét a fizika is igazolja, a világ létezését az ellentétek egysége adja ez nélkül szvsz nem létezhetne (létezhet-e az árnyék fény nélkül?). A sötét anyag, (lásd újra a Változások könyvét) mint "két őserő pattant ki a kezdetek kezdetén" azaz mint árnyék  követi az általunk tapintható anyagot. Lehet a sötét energia a szellemvilág a fizikailag nem megtapasztalható metafizikus valóság szubszutrátuma, míg az energia ami fizikai létezésünket lehetővé teszi ott van mindennapi élelmünkben, a csillagokban, a maghasadásban., magfúzióban, energiahordozókban, mindn egyes lélegzetvételünkben.  Az ősi filozófiák alapján a sötét anyag és energia szerintem szükségszerű, és következik belőle.

Előzmény: Bign (664)
Sidereus Nuncius Creative Commons License 2014.11.23 0 0 670

Hogyan fedezték fel a sötét anyagot?

 

Szépen leírtad, hogy te mit képzelsz el erről. Természetesen mindez köszönő viszonyban sincs a valósággal, de ez ne zavarjon, attól még képzelheted nagyon okosnak magad :D :D

Előzmény: Bign (668)
Sidereus Nuncius Creative Commons License 2014.11.23 0 0 669

Az egyetemi hallgatótól kezdve, a legelismertebb Nobel-díjas tudósig, nem térhet el a mainstreami fizikától.

Egzisztenciális okokból nem teheti.

 

Hülyeségeket beszélsz, de nem vonom kétsége, hogy jogod van hozzá :D :D

Előzmény: Bign (667)
Bign Creative Commons License 2014.11.23 0 0 668

Dehogy irigylem az eredményeiket, csak át álltak a sötét oldalra.

A meséiket hirdetik fizika néven, s kerülik a bizonyítékokat.

 

Hogyan fedezték fel a sötét anyagot?

 

Valaki feltételezte, hogy X mennyiségű anyagnak KELL lennie az univerzumban.

Kiszámolta, hogy kb. mennyi az ismert mennyiség, s nem a tudásának a mennyiségét vonta kétségbe, hanem a két tömeg különbségéből bevezette a "sötét anyagot".

Amit nem látott, nem észlelt senki, de biztosan létezik, hiszen isten mondta,

vagy legalább is az aki annak képzeli magát.

Aki kétségbe meri vonni a sötét anyag létét, az ki van zárva a klubból. :-)

Aki zsákutcába téved, az helyben jár.

 

Amúgy nem hiszem, hogy bárki is itt keresné a tudomány eredményeit.

Egyetemre nem hülyék járnak (többnyire), át szeretnének menni a vizsgán, amit esetleg csak a professzor úr könyve ismeretében tehetnek meg.

 

Előzmény: jogértelmező (666)
Bign Creative Commons License 2014.11.23 0 0 667

Tudod, ha tovább látnál ennél a fórumnál, akkor pontos bizonyítékát találnád az állításomnak.

Nem én találtam ki. Fizikus írta.

Az egyetemi hallgatótól kezdve, a legelismertebb Nobel-díjas tudósig, nem térhet el a mainstreami fizikától.

Egzisztenciális okokból nem teheti.

 

Jogos is lenne, ha a tévedhetetlenség tulajdonságát is birtokolnák.

Miközben természetesen nem.

Enélkül viszont, bizonyos megfigyelések nem csak egyféle módon értelmezhetők,

s az erre alapozott következtetések nem szilárdan, hanem a levegőben lebegnek.

 

Nem beszélve a nem ellenőrzött kísérleti eredményekről, amelyekre soha nem fognak pénzt kapni, hogy megismételjék őket.

Enélkül mint hittételekről vitatkozhatunk.

 

A biológia területéről már kiderült pár visszaélés, tévedés.

A fizikusok biztos nem olyan emberek...

Ha a következő évi pénztámogatásról lenne szó, bármilyen kísérleti értéket hajlandó lenne publikálni.

Nem direkt, csak az ennek ellentmondó értékeket hibának minősítené. :-)

/bocs ez se "fikázás" csak gyakorlati tapasztalat némely képviselőjük részéről/

Előzmény: Sidereus Nuncius (665)
jogértelmező Creative Commons License 2014.11.23 0 0 666

A gyanútlanul idetévedőknek üzenem: Itt viháncolgató - fizikusok eredményeit irigylő és gúnyoló provokátorok gyermeteg ideológiája köszönő viszonyban sincs a tudománnyal.

Sidereus Nuncius Creative Commons License 2014.11.23 0 0 665

Hát hogyne. A lényeg, hogy fikázni lehessen a mainstream fizikusokat, akik rettegnek a pénzük miatt és nem mernek gondolkodni. Van, akinek ennyi jutott, érezze hát jól magát :D :D

Előzmény: Bign (663)
Bign Creative Commons License 2014.11.23 0 0 664

"Lehet sötét filozófia már itt is létezik és ez nem más mint a sötét anyag és sötét lélek kivetülése a mi világunkra?"

 

A Tejútrendszerben a sötét anyag fele már a Földön, az emberi fejekbe húzódott.

Ez bizonyított tény, hiszen a hiányát a csillagászok is észre vették. :-)

Előzmény: ericea (660)
Bign Creative Commons License 2014.11.23 0 0 663

"Kicsit" korábban volt olyan elképzelés, hogy a bolygókat a pályájukon angyalok szárnycsapásaikkal mozgatják.

 

Szerinted nagy változás, ha úgy gondolnánk, hogy csak a bal szárnyukkal mozgatják? :-)  

Előzmény: Sidereus Nuncius (658)
ericea Creative Commons License 2014.11.23 0 0 662

Ha az anyagnak van antianyag párja, vajon a sötét anyagnak létezhet-e sötét antianyag párja?

Előzmény: Sidereus Nuncius (661)
Sidereus Nuncius Creative Commons License 2014.11.23 0 0 661

Nem a tévedés érdemel röhögést, hanem a tévedhetetlenségbe vetett vak hit.

 

Ilyet mondani szegény astrojaniról :D :D

Előzmény: Bign (655)
ericea Creative Commons License 2014.11.23 0 0 660

"Úgyhogy türelem, türelem"

 

A türelemről jut eszembe, és a nem is oly régi Linné évfordulóról.

 

Vajon ha egyszer majd a sötét anyagot megismerjük, a következő lépésben a sötét anyagból felépülő életet és annak lényeit is?

 

Vajon mikor érünk el oda, hogy a sötét anyagok lényeit egy Linné Systema Natura-jahoz hasonló műben rendszerezzük és megalkossuk azok elnevezéseit?  

 

Majd a sötét biológiára építve a sötét ökológia, sötét genetika, sötét mikrobiológia...

 

A sötét anyag értelmes lényei kialakíthatják-e a sötét művészetet, történelmet, sötét filozófiákat? Lehet sötét filozófia már itt is létezik és ez nem más mint a sötét anyag és sötét lélek kivetülése a mi világunkra?  

Előzmény: Bign (657)
Astrojan Creative Commons License 2014.11.23 0 0 659

Összhangban van a főárammal, pl nem kérdőjelezi a téridő létét, nem kér kisérleti bizonyítékot a téridő létezésére. Nem kérdőjelezi a Higg bizony létét, hanem összhangban a Nobel bizottsággal, azt bizonygatja.

 

Ő fele annyit számol mint a többiek, ennyi.

Előzmény: Sidereus Nuncius (658)
Sidereus Nuncius Creative Commons License 2014.11.23 0 0 658

A megfelelő publikálási helyen az irománynak összhangban kell lennie a tudomány főáramával.

Ellenkező esetben különböző retorziók lépnek életbe.

 

Az általad idehurcolt cikkben szereplő állítások miatt például milyen retorziók léptek életbe?

 

 

Előzmény: Bign (649)
Bign Creative Commons License 2014.11.23 0 0 657

"Az idő az, ami fedésbe hozza az elméletet és a gyakorlatot. Úgyhogy türelem, türelem!"

 

Lefogadom, hogy te fizikus vagy.

A papagájok mást mondanak. Ők pápábbak a pápánál. :-)

Előzmény: őszszakál (656)
őszszakál Creative Commons License 2014.11.23 0 0 656

„A fizikusok feltettek mindent egy lapra.”  Már amennyiben a matematikát értjük egy lap alatt. Azonban több elmélet, hipotézis verseng egymással, amik matematikailag megalapozottak. Az idő az, ami fedésbe hozza az elméletet és a gyakorlatot. Úgyhogy türelem, türelem!

Előzmény: Bign (655)
Bign Creative Commons License 2014.11.23 0 0 655

"Nagy nyilvánosság előtt kiröhögik a sarlatánt."

 

A sarlatán a (hamis) gyógyításhoz kötődik.

Mi történne, ha egy gyógyszergyárat kiröhögnének mert valamely vegyülete nem gyógyít?

Tudod te, hogy hány millió vegyületet vizsgálnak meg, míg egy hasznosnak tűnik?

 

A fizikusok feltettek mindent egy lapra.

Nem "illik" más teóriában gondolkodni.

Nem a tévedés érdemel röhögést, hanem a tévedhetetlenségbe vetett vak hit.

Előzmény: Mungo (651)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!