Kérdezz, jár erre pár guru. Hamarabb kapsz választ, ha precízen leírod mi a baj (oprendszer, sw verzió, hibaüzenetek, egyéb) - de kérünk, egy kérdést ne írj bele több topicba, kérdezés előtt keress vissza, hátha már volt a problémád.
Ja, és amennyiben warez windowsod lenne, ez nem az a hely ahol segítene bárki. És kodekpakkot, soha, sehova sem teszünk fel.
A videokártyád drivere körül nézelődjél, akkor szokott ilyen régimódi felbontásokra visszaállni, ha csak vmi általános eszközként használja. Pont tegnap ment fel vmi 8 éves alaplapi nvidiás vasra a 10, az is csak onnan tért jobb belátásra.
Van egy kis gond a vassal.... lehúztam róla mindent, csak azt az ssd-t hagytam rajta, amire a linuxot feltoltam, hogy ne bírjam rossz helyre irányítani a kezdeti betöltőt.
Visszadugtam mindent miután felmászott, erre azt csinálta a gép, hogy folyamatosan próbálkozott az elindulással, majd leállt, és kezdte elölről, anélkül hogy akár a biost betöltötte volna, még a képernyő sem ébredt fel.
Lehúztam róla mindent, kiszedtem a vga kártyát, mind a négy ram modult, ekkor elindult, biosig az integrált vga kártyával.
Az első foglalatba egyesével kipróbáltam a négy ramot, mindegyikkel elindult. Ezután egyet végigpakoltam mind a négy foglalatba, mindannyiszor rendesen elindult, betöltötte a windowst is, biosban is látta. Újra beleraktam mind a négyet, ekkor megint kezdte. Kivettem a legutolsót, ekkor megint működött. Amit kivettem beraktam egy másik foglalatba, most ketyeg, minden ssd és merevlemez, a vga kártya és a négy ram is a helyén van. Honnan lehet megtudni hogy az alaplap haldoklik vagy a memória? Nem zavaros?
Egy gigabyte alaplap van benne, negyedik éves. A memóriákat időközben vettem meg, egyiket a másik után, elvileg a legelső a proci mellett a legrégebbi, ez volt az amit amikor kivettem megint ment a gép. A vga kártya nem tudom mi, de nem is olyan fontos, a táp cirka másfél éves. A legrégebbi darabja az alaplap, mert tápot már kellett cserélni, minden más utána jött.
A következő problémámmal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni:
Asztali gépem van, Eizo S2232W monitorral, Win10 oprendszerrel. Évek óta működött tökéletesen. Két napja délután bekapcsoltam és nyújtott kis felbontással jött be a kép. Megyek a képernyőbeállításokhoz és 1024*768-ra van beállítva, a monitor natív 1680*1050-es felbontása (16/10) nem szerepel a listában. Megyek az eszközkezelőbe, ahol a monitornál nem szerepel a típus, csak "win általános kijelző" megnevezés. Próbáltam felrakni a monitor eredeti driverjét, - ekkor már ott a típus - de változás nincs.
Cseréltem DVI kábelt, de nem segített. Sajnos nincs másik monitor, amivel ki tudnám próbálni.
Van egy csomó más megoldás, pld. fogj 10 deka mákot és 4 óránként végy be egy szemet. Minden 10. mellé egy kisüstit is. Mire elfogy a csomag, arra lehet, hogy változás fog beállni a gép állpotában is.
Megpróbálom ismét leírni: nem a teljes lemez tartalmát törmentesíti, hanem a gyakran használt fájlokét. Ezen mit nem értesz meg? Tízezernyi fájlból alig párszáz szokott lenni a prefetch mappában. A többi töredezése nem is számít, hiszen nem gyakran használt, akkor meg aligha szól bele akármibe is. Következésképpen, a rendszer teljesítményére mérhető hatással nincs ezek töredezése. Éppen ez a parasztvakítás, a teljes lemez törmentesítése kapcsán (Gorcsev erre utalt valószínűleg), nem a prefetch működése, az pont egy indokolt, és jó algoritmus szerint karbantartja a gép teljesítményét, illetve eleinte, idővel javítja. Így ebből tovább következik, hogy azt, hogy mennyire hatékony és mennyivel többet ér, sosem fogod megtudni, amíg le nem tiltod, majd pár hét-hónap múlva ismét nem engedélyezed, és aztán pár hét után ismét nem tapasztalod meg, hogy mi és hogyan változik.
Az említett xp-s gépeknél napi szinten biztosan volt annyi tétlenségi állapot, hogy ne 40-50 % töredezettséget mutasson az elemző. Ezért nem értem... De hagyjuk. A magyarázatodból ez nem derül ki akkor sem.
Világosan le vagyon írva, hogy ez a fajta töredezettség-mentesítés csak a gyakran használt fájlokon fut le. Nem az összesen. S ez benne a jó. Éppen ezért nem parasztvakítás.