igen, es mit irnak? kb azt, hogy 10mg/lit koncentracio alatt egyszeruen nincs karos hatas. A gyakorlatbna 2-3mg-nal tobb elvetve fordul csak elo. 100-szor-ezerszer ilyen koncentracio mellett esetleg volna valamely hatas. Szoval ismet: az idezett cikk pont az ellenkezojet tartalmazza annak, mint amit sugallsz, (ez egyebkent nem eloszor fordul elo), de a parasztok ijesztgetesere azert ez is jo, hisz ok nem fognak 15 oldal tudomanyos szoveget elolvasni, egyszeruen csak hisznek a hazug dilernek, es vesznek fos gepet 300000-ert.
"bor (ami egyaltalan nem mergezo, kiloakt megehtsz belole), na az marad."
"Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a bór elváltozást okozhat a szaporító szervekben"
forras? eleg furcsa elkepzeles. A tudomanyos kozfelfogas valami ilyesmi (wikipedia):
Elemental boron and borates are non-toxic to humans and animals (approximately similar to table salt). The LD50 (dose at which there is 50% mortality) for animals is about 6 g per kg of body weight. Substances with LD50 above 2 g are considered non-toxic. The minimum lethal dose for humans has not been established, but an intake of 4 g/day was reported without incidents, and medical dosages of 20 g of boric acid for neutron capture therapy caused no problems. Fish have survived for 30 min in a saturated boric acid solution and can survive longer in strong borax solutions.
Nagyon jól érezhető, hogy egy víz milyen. Elsősorban a vegetáriánusok és a tudatosan táplálkozók számára. Az Oxigénes Szentkirályi és a a Jana (úgy tudom az szerbiai) messze jobb, mint bármelyik. A Jana a reklám szerint babáknak is adható, bár ezt nem tudom.
Nem tudom, akik a fórumokon "keserűnek" nevezik az RO-vizet, hogy esetleg a víztisztítójuk ad neki valamilyen kesernyés mellékízt, vagy csak rosszul fogalmaznak, mert szerintem nem keserű, legfeljebb savanykás. Még szép.
Én valamikor kedveltem az ásványvizek ízét, később rájöttem, hogy az tulajdonképpen egy "meszes, lúgos, szappanos" íz. De régen lehetett kapni nálunk ivóvíznek számító, alacsony sótartalmú vizet (Zempléni víz) ott már kitűnt a savanykásabb íz. (Attól függetlenül, hogy gyárilag szénsavas volt, de még kipárolgás, kifőzés után is.)
RO-membránról közvetlen levett vízből a meszes íz hiányzik, de én semmi mellékízt nem érzékelek. Csak a legtisztább, legfrissítőbb "víz ízt", ha van ilyen, mert inkább nincs neki semmi íze. Nem negatív értelemben, hanem pont ez a jó benne.
Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a membránról nem desztillált víz jön le, sőt minél vízkövesebb a bejövő víz, annál több áthatol a membránon is. Bár annyira elenyésző mértékben, hogy például forralási maradvány szemmel láthatatlan, de a minimálisan szükséges ízhatást megadhatja, például a desztillált vízzel összehasonlítva, amiben még ennyi sincs.
bor (ami egyaltalan nem mergezo, kiloakt megehtsz belole), na az marad.
A felszín alatti vizekbe a bór a vízbázis kőzeteiből oldódik ki, felszíni vizekbe pedig a szennyvíz révén kerül (elsősorban mosószerekből). Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a bór elváltozást okozhat a szaporító szervekben, illetve fejlődési rendellenességet idézhet elő. A bórra az európai uniós határérték 1 mg/l. Magyarország 2009-ben újabb haladékot kért, hogy még 2012-ig 5 mg/l határérték legyen érvényben.
Lehetne még sorolni mi minden van a csapvízben amit nem is vizsgálnak, azért ha nem muszáj nem akarom meginni.
"Arzén, ammónia, bór, jód, nitrát, vas."
ammonia, jod kiparolog (egyebkent egyik sem mergezo, sot), vas a vizkovel kivalik, bor (ami egyaltalan nem mergezo, kiloakt megehtsz belole), na az marad. As es NO3- valoban gond, mint azt ugye en is irtam.
"igyekeznie kell az embernek minél kevesebb mérgező anyagot elfogyasztani"
A legfontosabb, hogy minel kevesebbet tartozkodj a csajod kozeleben, hisz tele van K40-nel, a legnagyobb sugarterheles eletunk soran akkor er minket, ha minden este novel alszunk!
"e "két tök más víz" között??"
egyszeruen tukorforditottak a reklamszoveget, es azota elhiszik. Az olaszoknal pl. az alfoldi vizek kemenyek (Po meszes uledeke), a hegyi vizek lagyak (Alpok olvadt gleccservizei, meg andezites forrasai).
Most nincs kedvem előkeresni, hány településen tartalmazza a vezetékes víz ezeket, határ érték felett. A határérték alatt sem vígasztal, ki mondhatja meg, hogy nekem mi a határérték?
Ha lehet, igyekeznie kell az embernek minél kevesebb mérgező anyagot elfogyasztani.
en pecsi gyerok vagyok, nalunk a hegyi forras az 30nK, es egyaltalan nem RO izu. Amikor eloszor voltam vulkani hegyen, es ittan forrasvizet kikoptem, mert azt hittem, hogy valami szennyezes van benne. A kemeny vizzel osszehasonlitva hatarozottan "femizu" a lagy. (es a kemeny viz meg lagy izu, ami a kavaras csucsa, hihi)
De nincs olyan, hogy "viziz", mindketto teljesen termeszetes dolog, egyik sem egezseges, vagy karos, egyik sem jo, vagy rossz. Izlesek es pofonok. A finnek 1-2nK-s asvanyvizeket is forgalmaznak, es nalunk szenvednek attol, hogy meg az asvanyviz is ihatatlan, mi naluk detto.
A víz "ízét" ugye nagyrészt a benne oldott ásványi anyagok adják. Ha ez igaz, akkor miért mondják az RO tisztítót visszasózó nélkül használók, hogy a tisztított víz íze a hegyi forrásokéra hasonlít???
Nem kétlem hogy így van, hisz hegyi forrásból utoljára húsz éves koromban ittam, mikor átbicikliztem az Alpokon át Velencébe/meg vissza/. Így arra már nem emlékszem igazán. RO vizet meg soha nem ittam még.
Szóval nem vonom kétségbe, csak furcsállom, miből adódik az ízbeli hasonlóság e "két tök más víz" között??
azert mondj egyetlen olyan szennyezot, ami a csapvizban van, es a fozes soran nem "megy el". Baci megdoglik, klor, trihalometan kiparolog, vizko kivalik.... (az arzen, meg a nitrat ilyen lenne, de az meg ugye nincs a csapvizben...)
Volt nálam a silveraquás - tetszik a szerkezet csak egy kicsit drágának tartom. Bár ha főzéshez is tisztított vizet használok ..... Az íze kicsit furcsa a csapvíz v. a kristályvíz után. Azért szeretném megszokni.
ne izejj mar. A gyomorszondat is meg lehet szokni, de a lagy vizre senki nem kenyszerit ra. Igyal olyan vizet, ami jolesik. En kemenyet iszom, mert az izlik. C. lagyat, mert azt szereti.
nagyon attol fugg, hogy mit szox meg gyerekkorodban. aki kemeny vizen no fol, annak a lagy viz "keseru", es nem oltja a szomjat. En is csak a 30nK-nel kemenyebb vizol tudok igazan joizut inni. De forditva is igaz, ha lagy vizhez vagy szokva, akkkor nem izlik a kemeny. De teny, hogy a lagy viz nem okoz betegseget, ha akarod, akar el is hagyhatod az utansozot.
Sajnos a vizsgálatok azt mutatják, hogy még mindig előfordul rezes pálinka! 1mg/liter a határérték és láttam én már olyan pálinkát amiben 40mg volt a réztartalom! Katalizátor volt a mi régi gépünkön is de nem használtuk a mostanin pedig már nincs. Főleg a kénes boroknál meg az ecetes cefréknél jó a katalizátor! Mivel mi ilyenekkel nem dolgozunk ezért felesleges!
Ha nem nagyon ecetes a cefre, ha tisztán tartod a berendezést, a rézelejét nem iszod meg, nagy baj nem lehet, annyi réz ami belekerül meg köll bele.
A rézhűtőt tényleg nehéz kitakarítani, ezért kompromisszumos megoldás lehet, ha az üstöt és a deflegmátort rézből készítik, a páracsövet és a hűtőt savállóból. A savállónak a hővezetése is rosszabb és nincs katalizátor hatása, igaz nem keletkezik a felületén rézkarbonát, vagy rézacetát, ennyi az előnye.
No, most nézem valahol külön rézkatalizátort használnak csak:
A főzőüstök tetején egy 40 négyzetméteres rézfelület biztosítja a réz-párlat találkozását, melyben a réz katalizátor szerepének érvényesülését teszi lehetővé. Az igazi magyar hungarikum " kisüsti pálinka lepárlása réz berendezés nélkül nem adja az elvárt minőséget.
Átmentünk szeszfőzéses üzemmódba, az se rossz dolog, majd jönnek a fináncok (:>)
Nem muszáj rézből lennie azt üstnek csak ha abból van jobb íze lesz a pálinkának! Viszont a hűtő és a páracső saválló kell, hogy legyen különben rezes lehet a pálinka!
Nekem is van gyantás vízlágyítóm! 0 Nk-ra lágyítja a vizet és ennek a víznek van olyan keserű-édes íze amit írtam! Persze ezt nem isszuk! A múlt héten volt nálam a lux-os üzletkötő és az abból kifolyó víznek is ilyen érdekes íze volt!
Köszi! Neked melyik van a sok készülék közül? Simán isszátok vagy kell pótolni az ásványi anyagokat? Nincs olyan lágy vízre jellemző keserű-édes íze a víznek?