ASYG12LTCA vagy ASYG12KGCA nagyobbat fűt mint ahogy a Gree U-crown is . Nem hangosabb és közel 100k-val kevesebbe kerül. Leszabályozva a hatásfoka gyakorlatilag azonos. ípersze a Mitsu is nagyon jó csak drága.
Én próbáltam befűteni a lakásunkat 2 db klímával, melyek a két nagyobb szobában vannak. Teljesítményük elegendő, de a konyhában, fürdőszobában nem volt jó a hőérzet.
A hálószobában elég volt, ott nem éreztük, hogy melegebbre lenne szükségünk.
Megjegyzem , a konyha és a fürdőszoba ajtaja pont szemben van a két szoba ajtajával, közte keskeny közlekedő.
Átmeneti időszakban jó volt.
Én is terveztem állandó fűtésre, H tarifám is van.
Abban egyetértek az előttem szólókkal, ha felfűtöd vele a házat, lakást, akkor kiegészítő fűtéssel, a fürdőszobában jó lehet.
Ezek szerint senkinek nincs itt ilyen gépe, nekem sincs. Annyit viszont tudok hozzászólni, hogy a padlón álló beltéri nagyon jó dolog, nekem is az van, csak az enyém Daikin.
Nézegettem én is hogy az oldalfalihoz képest egy kicsit gyengébb COP értékeket adtak meg, nem tudom miért, de csak pár százalék eltérések vannak, így aztán a padlón állót választottam, de nem bántam meg, most már el nem cserélném egy oldalfalira, még ha a felét fogyasztaná akkor sem.
Mivel felfelé fúj, így nincs huzat, zaj, légrétegződés egyáltalán. Nem is értem hogy miért nem ez az elterjedtebb az oldalfalival szemben, nyáron is jobb, télen pedig össze sem lehet hasonlítani a kettőt.
Az ára általában magasabb mint az oldalfali gépeknek, de ez szerintem csak a kisebb gyártott darabszám miatt van, mert műszakilag semmivel sem bonyolultabb a készülék.
Talán csak a megszokás miatt: ha klíma, akkor mindenki az oldalfalira gondol. Szerintem ez változni fog, ahogy egyre többen használják fűtésre (is) a gépüket.
Örök kérdés, hogy honnan indulva milyen bekerüléssel még mennyit lehet javítani a szigetelésen. Minden helyzet egyedi elbírálás. A nyakkendőben szemlélődő megrendelőtől aki bármit kifizettől a magának megcsináló ügyeskezű mókusig. nagyon széles a végeredményt meghatározó tényezők listája.
oké, hogy szigetelni kell de egy komoly szigetelésnek a bekerülése nagyon sok idő alatt térül meg. Úgy értem ha jobb szigetelést akarunk és nem pedig a 0-ról új szigetelés kialakítani.
éjszaka nem kell fűtenem mert nem hűl le annyira, és zavarna is a hang meg a légáramlat. igaz van olyan helyiség ami messze van és nem hallanám. a másik pedig mint amit korábban mondtam, hogy nem tudom mindenhova beküldeni a meleget a klímákkal ezért kapcsolok rá cirkót is
egyik ismerősöm mesélte, hogy milyen kevés a gázszámlája pedig konvektorral fűt a következő képpen: reggel ezerrel befűt majd kikapcs este ha haza ér ugyanez. (nyilván a hő és komfortérzet nem túl jó)
ebből adódóan gondoltam, hogy nem járatom a gépeket ha nincs otthon senki kinek fűtsön címszóval.
Szerencsére a levegő ismeri a fizikát, így állandó hőtartásnál egész jól felmelegszik egy ilyen helyiség is. Ha fázósabbak vagytok vagy komolyan kapcsolgatni akarod a klímákat, akkor pedig fali hősugárzó kell arra az egy-egy órára.
Ezek szerint neked nappalra nem lejjebbvenni kell, hanem inkább magasabbra állítani a hőfokot, mert a nappali melegebb időben jobb hatásfokkal tudja átmelegíteni a házat, a falakat is nem csak a szoba levegőjét, éjszakára pedig így le tudod állítani hogy ne zavarjon.
Nekem van ilyen helyiségem :-(, egy fürdő. Egy hőfokkapcsolós (a levegő hőfoka) elektromos törölközőszárítós radiátor temperál 16 fokra, és ha meleg kell/fürdés lesz, egy ventillátoros fűtőtest leheli be azt a pár köbmétert néhány perc alatt.
Nyilván nem gazdaságos, de amíg a lakásban nem építek ki radiátoros központifűtést, addig nem nagyon van más megoldás.
Értem én, hogy a folyamatos üzem jó a kompresszornak de egyrészről éjszaka zavar másrészről pedig nem megy folyamatosan mert annyira leszabályoz, hogy kikapcsol teljesen néha.
Állandóan fixen és szinte észrevétlenül megy a klíma. Nem kapcsolgatom soha. Nekem a komfort része hogy mindig kellemes hőfokba érkezünk. Nem éri meg kapcsolgatni, cserébe több gondot okoz, legyen az komfort vagy ujraindulás hidegben. A klima kompresszornak is a folyamatos üzem a legjobb.
Esetleg érdemes lenne úgy használni, hogy amíg nem vagyunk otthon egy gép menne csak (kevesebb meddő energia) majd amikor haza érünk rásegít a többi is a jobb hőeloszlás és hőérzet miatt.
De ha nem nézzük a hatásfokot meg a kényelmet? És mi a helyzet ha időzítve menne? Nem könnyűszerkezetes, bár a szigetelés nem túl erős, Falakon 5cm tetőn 30 cm.
Ha csak munkába mentek nem érdemes kikapcsolni, mert a hideg lakást utána csak hangosan, nagyobb teljesítménnyel tudja visszafűteni, ami a hatásfok és a kényelem rovására megy.
Nyári hűtéssel ugyanez a helyzet.
Spórolni csak akkor lehet a kapcsolgatással, ha a ház könnyűszerkezetes, és napokra otthagyod.
Az lenne a kérdésem elsősorban azokhoz akik szinte csak klímával fűtenek, hogy miként jártok el ha eljöttök otthonról és üresen marad a ház? Lejjebb veszitek csak a hőfokot vagy kikapcsoljátok teljesen? Esetleg időzítőre rakjátok?
nyaraló tavaszi-őszi (egyenlőre) fűtésére keresek megoldást. Klímában gondolkozom, mivel nem a téliesítés a cél, hanem a nyári szezon megnyújtása 3-4 hónappal, valamint nyáron sem jönne rosszul a hűtés, de az kevésbé fontos. (Az alsó szint lassan melegszik fel nyáron is, a tetőtér nem, de az most nem téma)
A ház 42 nm alapterületű, tégla falakkal és műanyag nyílászárókkal, 2,6m belmagassággal. Bár kétszintes, de egyenlőre csak a földszint fűtését szeretném megoldani.
Szerintetek ez az elrendezés kifűthető egy béltérivel? Ha igen, hol lenne az ideális helye?
Mekkora teljesítmény kellene? (kb. 5 kW-ra gondoltam)
Ha télen is szeretném használni, akkor mire figyeljek/számítsak? (nem folyamatos ottlét, inkább hétvégi használat)
Ezzel biztos nem fogsz mellélőni, csak jót olvastam róla fórumokon. Én is egy ilyet szeretnék, csak most kicsit megugrott az ára valamiért, amint visszamegy Én is beszerzek egyet. Nyáron 330.000 körül lehetett beszerezni, most kb. 50 ezerrel több :-(
Valóban. Egy 26m2-es és egy 31m2-es helyiséget szeretnék fűteni. És már meg is hoztam a döntésemet. Mitsubishi MSZ-FH35VE/MUZ FH35VE lesz a választás. Azt gondolom ezzel nagyon nem fogok mellé lőni. Jobbra se pénzem nincsen sem ésszerű nem lenne szerintem. Köszönöm mindenkinek a segítségét!
"valóban csak néhány nap az amikor -7alá megy a hőmérséklet nálunk"
Statisztikailag lehet. Csakhogy decemberben nem emlékszem olyan napra mikor éjjel ne lett volna folyamatosan -5 körül. Napközben -1 fokon havesesők, köd.
30 perces olvasztások, max. 2-es COP.
Ilyenkor egy 3.5KW_os klíma minden csak nem komfortos egy 40-50nm-es közepesen szigetelt lakótér kifűtésére.
2db klma pedig teljes terhelésnél lenyomja a 10A-es H-s megszakítót.
JF00302343 a szervízkönyv száma gugliban azonnal jön letöltheted. ERP is van azt elküldtem mailban. 6/12 mm a csődimenzió a 3,5 kw gépnél is. Csőtávolság/teljesítményesés adatok nincsenek a szervizanyagban de az közel egyforma a többi típussal ahol már vannak adatok. Pl a Fujitsu esetében.KGTA és LTCA
Hát ez teljesen igaz. Aztán 9-ből 5 esetben nem is lesz az végeredmény amit szeretett volna. Sajnos ez van kicsiben-nagyban, aki 40 millából építkezik az is a gépészeti tervezőn spórol. Pedig egy jó tervező megsprórolja a saját árát a gépészeten.
A környezetemben sokan modernizálják többedszerre úgy a fűtésrendszerüket hogy fingjuk sincs a hőigényről. Volt olyan aki a villanykazán felszerelése után, egy szezon végén dobta ki az egészet mert nem is gondolta volna hogy ilyen drága. Pedig 10-20% hibahatárral ki lehetett volna számolni előre.
Na mindegy, ez van, mindenki azt csinál ami neki jólesik.
Nem ragaszkodom én semmilyen géphez csak ismét rá kellett jöjjek, hogy akkor járok a legjobban ha magam próbálom megérténi a feladatot és kiválasztani a megfelelő készüléket. A közelmúltban rakattunk fel egy másik házunkba egy klímát. Annak más volt a funkciója. Ott hűtésre fogjuk használjuk. Itt viszont a fűtés szinte a kizárólagos szempont. Ugyan azt a klímát javasolták. Érted?! :)
Ja, és ha ennyit hajlandó vagy kiadni 2 komolyabb gépért, lehet, hogy szétnézhetnél a japánok között is.
Én a helyedben nem hajszolnám ennyire a teljesítményt, valóban csak néhány nap az amikor -7alá megy a hőmérséklet nálunk.
Gree gépeknél az alsóbb kategóriákban a hangosságra szokott panasz lenni, de UCrownnál már talán nem.
Pontos hőigényt kellene megállapítanod. Ha máshogy nem most lesznek olyan napok amikor egy elektromos főtőtesttel tesztelgetheted a házat.
Szerezz egy áramfogyasztásmérőt és használj napokig egy olajradiátort. Azon sem lepődnék meg, hogyha az jönne ki, hogy még a fatüzelésnél is kevesebb forintból fűtenél velük.
Egy összefüggés megértésében szeretném a segítségeteket kérni.
Egy saját bejegyzésemben szereplő diagramra szeretnék hivatkozni. Látható benne, hogy az adott klíma hatásfoka -15 fokig nem romlik. Én ezt úgy értelmezem, hogy eddig a hőmérsékletig a COP mutatója sem romlik a berendezésnek. Ez így igaz vagy nagyon nem? A másik elképzelésem az, hogy addig a hőmérsékletig nagyobb áram felvételével és a COP érték romlásával ugyan (amiről nem szól a diagram) DE el tudja érni a névleges teljesítményét.
A négyzetméter függ a szigeteléstől, éghajlattól, üvegfelület méretétől, stb.
A szakembert, winwattot nem vitatom. De arra, hogy mekkora gép kell, azért aki a szakmában dolgozik pár éve, ránézésre el tudja találni, pár kérdés után. Szigetelés, ablak tipusa(régi fa, műanyag 3 rétegű) benapozás látszik, hőmérséklet igény kikérdezhető.
A másik véglet is létezik, "jó lesz ez ide". Főleg a Szerbektől áthozott onoffos gépekre hallani sok felől.....
Ezeken a m2-rre szamolásokon jót szoktam mosolyogni, főleg a szakiktól. Honnan a fenéből lehet tudni hogy milyen a szigetelés, benapozás, egyebek? Amikor ez működött az a 70-es évek volt, az egyen kockaházak korában. Ott tényleg nem volt műszakilag nagy különbség a házak között.
Aki beruház sok 100eFt-ot igazán megérné egy pár órát elpötyögni a winwattal, vagy kikérni szakember véleményét.
Köszönöm szépen a segítségedet!!! Volna még két kérdésem (esküszöm ebben az évben az utolsó :) ) Olvasom, hogy a beltéri és kültéri egység közti távolság pl 3-20m-ig lehetséges. Azon túlmenően, hogy esetlegesen további gázt szükséges tölteni a rendszerbe, sokat romlik a hatásfok pl 10m körüli távon?
Gree oldalon kiválasztasz egy klímát. Pl Gree U-Crown inverter 3.5 kw klíma szett. Szobaméret: 32-41m2. Ugyan annál a készüléknél ha belemész a specifikációba látható "application area 16-24m2" Ilyenkor mi van? Az adatokat kozmetikázzuk, vagy kínában máshogy számolnak? :)
Igen, helyiségenként szeretnék 1-1 klímát elhelyezni. Az átfújás nem megvalósítható az elhelyezkedés miatt. A födém szigetelése az egyik helyiség esetén 2cm fa lambéria, 15cm kőzetgyapot, OSB, a másik helyiség fölött másik szoba helyezkedik el.
Puffertartály......? Ugyan már :) Épített csikókályha meg egy 8,5kw kandallókályha. Ezzel a két készséggel szuper módon sikerül kifűteni a helyiséget csak sajnos mi is öregszünk. Kényelmesebbé szeretnénk tenni az életünket. A ház egyébként szigetelt ablakokkal, 30cm-es téglafallal és 10cm-es szigeteléssel rendelkezik. Két 30nm2-es helyiséget szeretnék klímával kifűteni.
Nem tudom csak ezek után úgy érzem, hogy az 5,3kw-os berendezések lesznek a barátaim. Felfelé talán nem téved az ember.
Kellene hozzá tudni a ház hőszükségletét. Mivel nincs gáz, így nehéz megsaccolni. A vegyeshez van puffertartály?
Amúgy ezt úgy kell érteni, hogy ha az adott helyiséget kinti 0 foknál egy 1kW-os olajradiátorral 22 fokon tudod tartani, akkor oda 2,5-3kW-os klíma kell legalább.
Az általad leírtakat elfogadom de a 30-50%-os teljesítményt hogyan kapom meg? A szobaméret és az ajánlott terület hányadosa adja meg a számot (ill %-os aránya)?
Én azért még megnézném a Comfort X szériát is. Egyrészt azért, mert évente 20 nap van, amikor -7 fok alatt van a hőmérséklet. Másrészt azért, mert fűtésnél érdemes eggyel nagyobb gépet venni, ugyanis a legjobb hatékonysága akkor van, ha valahol 30 és 50% közti teljesítményen dolgozik a gép. A Ucrown-t nem a mi éghajlatunkra tervezték, hanem egyel hidegebbre.
Persze nem akarlak lebeszélni róla, mert egy nagyszerű gép.
Hosszabban: Meghoztunk egy döntést. Át szeretnénk állni klímás fűtésre a fafűtést kiváltandó. (Gáz nincs) Egyre nehezebben és drágábban szerezhető be a fa amivel még rengeteg munka van mire a kályhába kerül. Laikusként nekem is első dolgom volt górcső alá venni az SCOP számokat és az árakat figyelembe venni. Összehasonlítottam a Gree Amber és a Gree U-Crown paramétereket és nem értettem mi a túró kerül +150e be a Crown javára. Aztán rátaláltam ezekre a diagramokra és hát nagyon meglepődtem. Az Amber +7 fokoig tudja csak a 100%-ot és a külső hőmérséklet csökkenésével drasztikusan csökken a hatásfoka. (éppen mikor nekem szükség lenne rá) Így hát önigazolást szerettem volna kapni, hogy lehet jobb döntés lenne a drágább változat.
Üdv mindenkinek! A csatolt kép értelmezésben szeretnék segítséget kérni. Saját felfogásom szerint azt mutatja a diagram, hogy adott beállított beltéri hőmérséklet, csőhossz és venti sebesség mellett a külső hőmérséklet függvényében hogyan változik a névleges teljesítményre való képesség?
Mivel korábban senki nem méltatott válaszra, még egyszer megpróbálkozom.
Mi a véleményetek az új padlón álló Panasonic gépekről (fűtésre természetesen)? Szerintem nagyon jól néznek ki, de hatékonyságban még mindig elmaradnak papíron a fali csúcsgépektől.
Nagyon szépen köszönöm, ha valaki hozzáértő reagál, aki már látott ilyesmit közüleről vagy hallott róluk valamit :)
Van itt áram, fűthetünk klímával. Nem hogy emelkedtek az árak még csökkentek is.
B Alap 23,006 -> 22,993
B Komfort 25,089 -> 24,987
H árszabás 23,006 -> 22,993
De mosolyom nem őszinte, a rendszer használati díj az emelkedett ... lehet csak a villanyszerelők keresnek többet jövőre ... de Én inkább a rendszer irányítás meg az akkumulátorok költségét látom benne. :-)
Tiszta mindene, mostmár vissza is rajzoltam a kalorikus kört is. Már csak műszer meg szakember kell :-) szerencsére az idő jó, így működik rendesen, reméljük a jó idő kihúzza mostmár míg ideérnek. Nagy valószínűséggel kevés lesz a gáz, bár az még mindig nem világos számomra hogy ennek látszani kellene-e a folyadék tartály nézőkéjén.
Biztosan nem helyesek a rajzjelek, ezért elnézést (elektron kergető vagyok legfőképpen), de skicceltem egy rajzot. Van mérési pont a szivattyú előtt, után, adagoló előtt után.
A kültéri hőcserélője levegő oldalról ugye tiszta?
Amit még komolyabb megbontás nélkül tudnál ellenőrizni, azok a kültéri ventilátorok. Több, fix. fordulatszámon dolgoznak a ventilátor(ok)? Lehet, hogy hideg időben nem tolnak át megfelelő mennyiségű levegőt a hőcserélőn. Hűtésnél a kültéri ventilátorok fordulatszámát a nyomóoldali nyomáskapcsoló kapcsolgatja.
Nagyobb nyomás, magasabb fordulatszám.
Fűtésnél talán a szívó oldalon lévő nyomáskapcsoló kapcsol magasabb ventilátor fordulatot ha csökken a szívó oldali nyomás?
Vagy van hőmérsékletmérés is?
Ez csak feltételezés, de valahogy így működhet egy on-off gép.
Köszönöm az ötleteket, megnézem. Azóta jó az idő, megy folyamatosan a gép, majd ha lehűlés jön akkor kiderül.
A folyadékgyűjtő tartályon lévő nézőke mi célt szolgál?
Megj: Nyilván az ünnepek előtt pár nappal kérdeztem rá a klímásomra, amikor már állt a cégük, így gyors lepattintott. Rápróbálok január elején, úgyis kell szaki mert szivárgást is jó lenne mérni műszerrel, szerszám, szakértelem, gáz is kell valószínűleg. Ha nem érnek rá akkor keresek mást, csak valaki olyan kell aki nem csak rátölt oszt jóban hanem megnézi hol ereszthet. Nincsenek túl jó tapasztalataim itt szegeden ez ügyben sajnos. Ha kell 1-2 nap állás a nyomáspróbához az se bánom, csak üzembiztos legyen ez a vacak, mivel ez a fő fűtés itthon.
adagoló előtt sajnos nincs folyadéknézőke. szűrő előtt és után ha lehetne nyomást mérni ill adagolónál a szívott térben akkor lehetne számolgatni a hűtőkörrel.
a magasnyomású oldalon 2 db nyomáskapcsolót látok a szívóoldalon 1 db-ot. Termosztatikus adagoló folyadékgyűjtő stb. De egyet nem értek: a szakembered 1 hónapig még nem jön? Ez elég sok idő.
Asszem nagyjából értem. Végignéztem pár órányi amcsi oktatóvideót (yeah, okay, etc), és találtam az aermec honlapján a túlhevítéstől, túlhűtésről is tól-ig adatot a periodic maintenance and check könyvben. Ez alapján el tudok indulni.
Hogy január végéig ne legyek vakon, agyalok hogy veszek a napokban egy olcsó szervizcsaptelepet ellenőrzési célból, később is jól jöhet szezon előtti ellenőrzésre. Plusz szeretném megérteni mi miért van, mindig okosodik az ember. Eddig csak vezérlés oldalról ismertem ezeket, lehet jól jönne felfogni a kalorikus rész alapvető dolgait.
El tudnád magyarázni mit kell azon látni ha helyesen működik a gép?
A tudok mérni HP, LP értéket a kompresszor előtt-után, az adagoló előtt van egy mérési pont.
Gondolom üzemi állapotban kell meglennie bizonyos nyomásoknak adott hőmérséklet mellett. Hőmérsékletet is tudok mérni.
Biztos, a carel vezérlés nem is tud ilyet kezelni. Kompesszort, ventilátort, szivattyút, 4 járatú szelepet tud kapcsolni, és csak hőmérsékletet mér, presszosztátot fogad.
Itt lakik amúgy az adagoló a kép tetején;
Alatt a szűrő és egy nyomás mérési pont (gondolom pont a szűrő állapot miatt)
A HP és ventilátor nyomás kapcsoló látszik még az előtérben.
A szűrőt én is olvastam egy amcsi fórumon, azt is hogy ki lehet deríteni hogy el van-e tömődve ha utána sokkal hidegebb a cső mint előtte. Közvetlen az adagoló szelep alatt van, úgyhogy hozzáférek.
Holnap ha jó idő lesz terveztem felmenni, levenni a burkolatot és lerajzolni a kalorikus kört hogy megértsem mi hogy van kötve benne.
Nyilván töltögetéssel, szereléssel megvárom a klímást, de érdekel a hibafeltárás, esetleg előrejelzés hogy máskor időben kiszúrjam az ilyet.
Csináltam már jópár vezérlést ipari klímához, ezért is érdekel a működése.
Sajnos nem vagyok szakértő! Ha alacsony a szívónyomás: kevés a hűtőközeg, az elpárologtatóban nincs megfelelő hőcsere, nem jut el az elpárologtatóba a hűtőközeg, szűrődugulás, 4 utú váltószelep.
Kedves beiglitől megfáradt klímaszakértők, kíváncsi lennék a véleményetekre.
Adott egy aermec monoblokk on/off hőszivattyú, r407c, 12 éves. Copeland ZH scroll, danfoss szelepek, kapilláris adagoló, carel vezérlő, egyszerű mint egy szög.
10 évig állt a gyári csomagolásban, ez a második szezonja.
Az előző szezont lenyomta gond nélkül, pedig -20 is volt.
Most pedig ahogy lehűlt az idő a múltkor -3-4 fok közelébe időnként leáll alacsony szívóoldali nyomás hibával, jellemzően olvasztási fázis után. Melegebb időben megy napokig gond nélkül majd este a nagy hidegekben megáll.
A folyadékgyűjtő tartály oldalán van nézőke, álló helyzetben középállásban van. Kép itt:
Üzem közben általában tele van, néhány buborék jelentkezik. Leolvasztáskor ki is ürül többször rövid időre (amikor irányt vált a váltószelep), majd tele van.
Nyilván klímással beszéltem, rá is ér majd január végétől, addig is jár az agyam mi lehet a gond, a leírás pedig nem túl bőbeszédű.
Ez a tartállyal egybeépített nézőke mi célt szolgál, álló helyzetbeni folyadék szintre? Ez alapján akár lehet benne elég hűtőközeg, vagy ez ennél bonyolultabb sztori?
Hőfok: 24-25 fok este felé, nappal 22-23 fok, késő este lefekvés után 22-23 fok.
Nappali, konyha étkező egy légtér.
Ha csak gázzal van a fűtés akkor az éves fűtési költség: 60eFt körül alakul, ha enyhébb az idő akkor kevesebb.
Ha tavasszal, ősszel megy a klima és télen meg a gáz akkor az éves fűtési költség : 45 eFt.
Tavasszal és ősszel ha enyhébb az idő akkor elég a klima a fűtéshez. Ha hideg van -4 fok alatt nappal akkor a gázt érdemes használni mivel a padló komfort érzete csökken , valamint a szobákban hidegebb lesz. Csak 1 ponton van klima kiállás. (Nem multi).
Ha ősszel és tavasszal csak klimás hűtés van és télen a nappali, konyhában, étkezőben nappal a klima megy és a thermo szelepek 3 -ra vannak állitva. Valamint a szabályozást a szobákban a Honeywell Y87RF Rádiós frekvenciás mérő vezérli akkor a fűtési költség 29 eFt környékén áll meg. Ilyenkor:
Ha a szobákban csökken a hőmérséklet akkor a RF bekapcsol és a szobákat, fürdöt fűti . Miközben a nappaliba a klima meggy . A csillagpontos radiátos kiállás miatt ami a padlóba van, nem lesz hideg a padló sem.
Szülői ház:
B30 fal, 10 cm szigetelés a plafonba + salak+ nád, 85nm alap terület. Padlóba nincs hőszigetelés csak salak. Nyilászárók régi geréb tokos .
Klima: Toshiba
Fűtés: Cserépkályha , klima.
Éves fűtési költség klima nélkül : 168Ft (fa) , Brikettel : 154eFt.
Klimával és cserépkályhával vegyesen: 122eFt
Tapasztalatok:
Ősszel ,tavasszal megy a klima. Hidegebb időkben 12 fok alatt már a cserépkályha komfortosabb.
Télen akkor megy a klima ha nem volt fűtés, addig mig a cserépkályha el nem kezd fűteni.
A padló nem komfortos hideg időben ha nincs a cserépkályhával túlfűtve a ház.
Ok. Igazatok van. De mint mondtam, nem a fűtés kiváltására lett beszerelve a klíma. De mint lehetőség, kihasználom.
Elismerem, tudom, hogy energetikai szempontból nem a legjobb helyre van felszerelve a klíma. De ettől független nagyon is segít a fűtésben. Szerencsés helyzetben vagyok, mert a lakásnak nagy részét tudja fűteni.
De leírtam azt is, hogy hidegben, főleg mínuszban rá kell segíteni a gázzal. De nem mindenhol.
Nyilván, ha fűtésre akartam volna optimalizálni a történetet, nem ez volna a végeredmény.
Igen, van kályhám is a gázkazánnal párhuzamosan, az is a lakás központi részén van beüzemelve és befűti a lakást. A hálószobában mínuszokban vele kiegészítve
Pontosan így látom én is. Az én házam relatíve jól szigetelt, minden szoba a központi előszobából nyílik, ott van a klíma is.
Fűtöttem pár szezont klímával mert volt plusz napelem termelésének, de ahogy hűlt az idő alig vártuk hogy beröffentsük a padlófűtést (akkor még fatüzeléssel ment).
Azóta hőszivattyúról megy, épp a múlt héten kezdett el szórakozni a nagy hidegben (valószínűleg gázhiány) és nem ment pár napig. Visszakényszerültünk a klímás fűtésre, háát, nagy visszalépés hőérzetre.
Nincs ezzel baj, de a helyén érdemes kezelni. Kis lakás esetén, elavult fűtésrendszerről váltva teljesen jó a klímás fűtés, de sok a zavar a fórumok, internet információi alapján.
Nemrég az egyik távolabbi ismerős szereltette le végleg a működő kazánját, radiátoros fűtéssel együtt mert elege lett hogy drága gázzal fűteni. Felrakatott 2 klímát úgy hogy sose látott még olyat, de elhiszi hogy sokkal jobb lesz mert mindenki azt mondja.
Szerintem csalódás és sok-sok pénz kidobás lesz a vége...
Értem. Én azért szkeptikus vagyok egy tagolt lakásba mindenhová eljut egyenletesen a meleg egy db forrásból. Mert ez egy szobára sem igaz, hogy homogén lenne a hőmérséklet értéke minden egyes pontján. Hát még ott, ahol ide-oda kellene kanyarodnia a levegőnek (és a hülye levegő - a vízhez hasonlóan - tudja a fizikát).
Az OK, hogy egyik helyen 30 fok van, másikban meg 21. De ez minden, csak nem komfortos.
Tehát mindent arra használjunk, amire való. Pl hibrid autót ne állandó autópályán, a modern dízelt ne városi futárként.
Én is szoktam klímával fűteni, de ahol nincs klíma (vendég szoba, fürdőszobák, padlófűtés) kell a gáz. Hiába van 4 db beltérim, vannak korlátai a klímás fűtésnek. Kicsit kétségbe esett önigazolásnak tartom az 5-6 helyiség fűtését egy db beltérivel. Ahogy szoktam mondani: gondolom kályhából vagy radiátorból is csak 1 db van a lakásban :)
U.I.:
Jártam olyan lakásban, amely 1+2 fél szobás volt (+ konyha, fürdő, WC, folyosó, éléskamra) és csak egy db gázkonvektor volt benne (meg olajradiátorok...). Háááát... Igaz 1960 előtt épült.
Igazából arra gondoltam, hogy nem egy bejelentést tenni, hanem mindenki külön-külön tegyen bejelentést. Nem mindegy ugyanis, hogy egy bejelentést kapnak, vagy 30-at.
A nappali falára van felszerelve, ami kb 15 nm. A nappaliból balra nyílik a konyha, nincs ajtó, szinteltolással van kialakítva. A konyha kb. 18-20 nm. A nappaliból jobbra nyílik két (a 3. szobának az ajtaja már a klíma mögött van ) szoba, az egyik 20 nm-es, a másik 15 nm.
Ezeket könnyedén tudja fűteni.
A klíma "mögött" van még egy szoba, kb. 25 nm. Tehát ide nem tud közvetlenül levegőt fújni,de bejut a nappaliból. A fürdő is a klíma "mögött" van, szintén a nappaliból nyílik, de ide is bejut a levegő.
Viszont ha már kint +5 fok Celsius alá megy a hőmérséklet, érezhetően kevesebb meleg jut a "hátsó" részekbe. Most a mínuszokban meg be kellett kapcsolni ezekben a helyiségekben a radiátort, illetve a gázkazánt, hogy u.o. meleg legyen mindenütt a lakásban. Természetesen a többi helyiségben el van zárva a radiátor.
Az igazi megoldás a két beltéri lett volna, én is tudom, de mint már írtam, először nem gondolkoztam a fűtésben, csak hűtésben.
Én idén nyáron tetettem fel a klímát, hogy hűtsek. Úgy hozta a sors, hogy olcsóbban (300e. helyett 200e.-ért) 1 db. 5,1 kWh-os lett felszerelve. De miután néztem az adatait, hogy -22 fok Celsius-ig tud fűteni, ezért most is azzal fűtök.
Vigyorogva fűt kb. 65-70 nm-t.
Elindítottam a H-tarifa megszerzését, mert azzal nem 36,4 Ft-ba, csak 23 Ft-ba kerül 1 kWh áram fűtési szezonban. Sínen vagyunk, talán nyárra meg is lesz. Szerződés kész, villanyóra szekrény kész, de mivel az országunk jobban teljesít, ezért előreláthatólag csak nyárra lesz felszerelve az óra.
sziasztok. teljesen új vagyok itt. segítsetek! gázzal fűtök 70nm-es családi házat. már a2015-16 év őszén jeleztük a gázosoknak hogy télen akadozik a gázellátás. 17 tavaszán a jó idő beköszöntével kijöttek rengeteg műszeres autókkal és megállapították hogy részükről minden ok.a hiba nálam ill.nálunk van. reklamációnak helye nincs!kérdeztűk az hogy lehet hogy az egész utcában egyszerre rossz minden kazán,konvektor minden ami gázzal mükszik.választ nem kaptunk.most értem el arra a pontra hogy tennem kell vmit.klímás fűtésben gondolkodom.
kérdéseim:
mekkora teljesítményű és hány db. gépre lenne szükség.az egész ház egybenyitott csak a wc fürdőn van ajtó.
olcsóbb mint a gáz,a teljes kiépítést is figyelve?
Multi gép lett volna a másik megoldás, kb. dupla áron, nem vagyok biztos benne, hogy az is működött volna 13 évig full fűtésben hiba nélkül. Így utólag sem volt rossz döntés.
Ugyanmár, az én Hitachi-jaimból orrukon-szájukon folyik a víz, egymás felett vannak, méteres jégcsapok lógnak róluk, semmi bajuk 13 éve, és még a könyök is benne van a tálcában.
Ma délután megnéztem olvasztáskor, jött belőle víz összevissza folyva. Remélem nem lesz gond. Szombaton jön a melegedés, remélem addig kibírja és kiolvad!
Azért ha a látható kifolyók elzáródnak, sok jóra ne számíts, a jég attól kezdve gyűlni fog és csak idő kérdése a törés. Az se lehet túl pozitív a COP-ra nézve, hogy a hőcserélő alja áll a jégben.
Jó tudni viszont, hogy az importőr hajlandóságot mutat garanciában javítani az eljegesedésből eredő károkat.
Mind a két gép alkalmas fűtésre, jó minőségűek, hosszú élettartamúak. Természetesen a Comfora az jobb, dehát drágább is. -20 fokig nem áll le a fűtés, de a gyári adat az -15 fok. A csepptálcába mindenképpen érdemes belerakatni a tálcafűtést, nagyobb a biztonság úgy. Akkor is, ha csöpöghet szabadon belőle a víz. Ez esetben nem szokott gond lenni, de biztosabb, ha benne van.
Egyébként van egy érdekes információm a Fujitsu klímák fűtésre történő használatával kapcsolatban. Közvetlenül az importőr cég tulajdonosától idézek :
".....Bátorkodom javasolni a Fujitsut. Tálca fűtés nélkül olyan hőfokon olvaszt le hogy kifolyik a víz. Több ezer darab es 0 ilyen probléma. Többen mérték a fogysztást egész télen és azzal is meg voltak elégedve de a leolvasztás ügye fel sem merült. Tudja es tudja és tudja....."
Ez pedig arra kérdésre adott válasz volt, hogy ha mégis belefagy a csepptálcába a kondenzátum, és meghibásodik bármi, akkor él-e a garancia:
".....Ha semmi nem gatolja az elfolyast és a Fujitsu feljegesedik akkor gari!..."
Pillanatnyilag 1db 3,5-es daikin megy kb 70-80nm-en, nappali/étkező, konyha elég jól egybenyitott tér.
Szigetelés közepes. A gép kb.-8-10fokig tudja kifűteni így magában. A ma reggeli -12 már okozott 1foknyi hőmérsékletesést. Nem nyitottam rá segítségként a radiátort. Tavalyi szezonban 7napot(éjszakát) segítettem rá összesen gázzal.
Félreeső hálókban, fürdőben és a felső szinten még a gázos segédkezik. Hálóban kb. semmit, fürdőben meg a törölközőszárító megy. A terv még egy gép fentre, meg egy a lenti mellé (nem fizikailag) és minimális COP1-es kiegészítők.
Innen már mehet a gáz a kukába. Van egy jól működő kandallóm is, úgyhogy nem félek az ördögtől sem. :))
Vagy fűtőszál kell a csőbe, vagy ki kell venni a könyököt a csepptálcából, hogy csak a csupasz lyuk maradjon, ekkor nyilván maga alá csepeg, ami kínos ha pl. járda felett van.
A klímával fűtőktől kérdezném, hogy ti hogyan oldjátok meg a kondenzvíz kivezetését, hogy ne fagyjon el? Nálam van egy csepptálca, annak a közepén egy pipa, arra pedig ráhúzva cső, ami a falhoz van bilincselve, kb. 1,5m-t jön le. Mégis a mostanában előfordult, hogy a pipáig visszafagy. Van erre valamilyen ötletetek? Köszi
Én lassan hetedik éve klímával fűtök, igaz egy nagyon jól szigetelt házban. Lehetőségem volt a mások álltal is javasolt módon, előbb a szigeteléssel kezdeni ;)
Szobákba klíma, fürdőbe villamos padló és vagy infra a plafonra. A legjobb kombináció, kötség és komfort szempontjából.
Igazából akkor sem lesz gond a klímákkal, ha majd idővel szigetelni tudod a házat, mivel eléggé vissza tudják venni a teljesítményt folyamatos üzemben is, valamint időprogrammal is tovább tudok, akár majd helyiségenként is finomítani a dolgot.
Ha viszont csak klímára alapozod a fűtést, akkor azoknak az elhelyezését alaposan meg kell gondolni. Ha lehetőség van akkor parapetes bltérit válassz, ami egy az egyben váltja ki a radiátorokat. Így mérsékelhető a huzat érzet és a légmozgás a működés során. Ugyancsak így(lent elhelyezve) optimális a klíma hatásfoka, mivel a már lehült levegőre tud ráfűteni.
Én egy héten 2 napot a másik héten 3 napot dolgozom.....tehát a hónapban napi 20 napom van munka nélkül!Ebben a 20 napban nem kérdés,hogy a fával meg tudom oldani a fűtést......
Ebben a faluban hidd el két évi keresgélés után ez volt a legjobb megoldás a kb 30 házból amit megnéztem!
Nem pontos a nm amiket írtam,szerdán nálam lesz a rajz,akkor majd megírom hogy mekkorák a szobák!A folyosóval nem tudod összenyitni,de rosszul írtam mert nem 20nm a folyosó :)
Egy panelnál bármilyen valódi ház nagyságrendekkel komolyabb komfortot ad.
:-))) 800 fős faluból származom, nekem ezt ne. Neked több komfortot ad.
A másik dolog, hogy egy házban lakó ember nagyon hamar elsajátítja azokat a készségeket amikről egy panellakónak elképzelése sincs és pl. zokszó nélkül kiad érte 2milliót.
Egy kandallója van jelenleg, de vegyestüzelésű kazánnal sincs jobb sorsa. Egész nap nincs otthon és így kell megoldania a fűtését. Ezen nincs mit elsajátítani.
Ha azt is vesszük, hogy az Ytongból épült ház nem is annyira rossz hőszigetelés terén, már jó helyen vagyunk.
Most akkor döntsük el, hogy jó vagy rossz és azonnal szigetelni?
Én értem, de mint leírtam ez ezer dologtól függ és már itt is számos esetben kiderült, hogy a szigetelés az egészben a legkevésbé megtérülő beruházás és hozzáadott értékben a kandalló kiváltása bármivel, ami -20-ban is megoldja a fűtést egész jó megoldás lehet.
Ha éppen én egy ilyet megcsinálnék, már csak azért is korszerűsítenék villamos fronton is, mert pár éven belül felraknék legalább annyi napelemet ami a fűtésem és hűtésem fedezné.
Nézd én úgy gondolkodom/gondolkodtam hogy most vagyok 34 éves,ebből 30 évet éltem panelba a tizediken!Aki élt panelba az tudja mit jelent 30 év!Kényelmes,komfortos,de......Az erőm teljében vagyok,kezdeni akarok valamit magammal,nem elégszem meg azzal,hogy hazamegyek,sör kinyit hátradőlés és tv.....
A szüleinek szintén ebben a faluban van házuk két utcával lejeb,ez a ház a hozzá eső telekkel 1990 óta megvan,így van némi fogalmam a vidéki életről!
Arról nem beszélve,hogy most olyan áron kelnek el a panelok,ami még eddig soha nem volt,de sokáig nem is lesz!
Oké,maradok a panelban,ráköltök a tök mindegy mennyi pénzt a panelprogramra,ami lefedi a szigetelést a nyílászárókat....és az idő telik....kérdem én hol van az,hogy ki kellene cserélni a vezetékeket a falban,hol van a gépészeti megoldás???És a panel vasszerkezete???Na majd ezek lesznek csak igazán nagy munkák,és akkor ott tartok,hogy vagyok 50 éves és 50 éve élek panelbe,és az 50 éves házam már fele annyit sem fog érni mint most,nem hogy majd abból akarok családi házatvenni,és még marad annyi,hogy fel is újítsam!!
Kiköltöztök egy rettenetesen rosszul szigetelt házba, ahol nincs normális fűtés és most megoldást kerestek.
Ez így már annyira nem állja meg a helyét.
Egy panelnál bármilyen valódi ház nagyságrendekkel komolyabb komfortot ad.
A másik dolog, hogy egy házban lakó ember nagyon hamar elsajátítja azokat a készségeket amikről egy panellakónak elképzelése sincs és pl. zokszó nélkül kiad érte 2milliót.
Ha azt is vesszük, hogy az Ytongból épült ház nem is annyira rossz hőszigetelés terén, már jó helyen vagyunk.
Födémről még mindig nincs info.
Az viszont igaz, hogy 7 és 10nm-es szobába nem tennék klímát. Sőt 7 és 10nm-es szobát meg sem hagynám, összenyitnám azzal a folyosóval. Egyáltalán minek egy 100nm-es házba 20nm-nyi folyosó. Na ez a pazarlás.
Panelben élek, a ránk eső rész kevesebb volt, mint 400e forint a panelprogramban(ablak csere, szigetelés, fűtés korszerűsítés), azt is részletekbe fizettük. Most jött a dörgedelmes felszólítás a késedelmes fizetésért 12090 forint az előző havi főtáv számlánk, ez felugrik majd valahová 16e forintig. Szóval, ez megint csak a körülményektől is függ.
Kiköltöztök egy rettenetesen rosszul szigetelt házba, ahol nincs normális fűtés és most megoldást kerestek.
A szigetelést lehet forszírozni, de ha nem tudod megcsinálni magad, akkor jövő év végéig nem találsz hozzá mestert és 1,5 millióról beszélünk.
A klímákon lehet gondolkodni, de az 1,3 a teljes beruházásra nem eltúlzott számolgatás egy ilyen tagolt kis alapterületű háznál.
Szóval, ha a zsebetekben van az a 3 millió körüli összeg, amivel az energetikei felújítást megoldjátok, akkor jó ötlet is lehet.
Egyébként meg kezdj el gondolkodni, hogy mondjuk a födém szigetelést meg tudod-e legalább részben csinálni és hogy a 4 klíma helyett elég-e 3 inkább.
Ami pedig a kolléga hozzászólását illeti,nincsen ebben semmi kényszer,és nem is érzem rossz döntésnek!
Ma Magyarországon nagyon sokan élnek olyan házban,ahol nem megoldott a fűtés,gondolok itt a távhőre vagy a gázra!
Valahogy ők is megoldják!
Most ha azt nézem,hogy jelenleg távhővel fűtök,amit nem tudok szabályíozni egy háromszobás panelban ,és a panel1987ben épült,,ugye dög meleg van és erre fizetek 40ezret havonta,és a nyári időszakban pedig 12000ft készenléti díjat.....A nyári 40-45 fokról ne is beszéljek,akkor nem érzem én ezt kényszeres rosszz döntésnek,hogy ingatlant váltok.....Főleg úgy hogy a ház 2005ben épült ytonból!
Nem hiszem,hogy a megújuló energiaforrások költségesebbek lesznek éves lebontásban mint a panel lakás fűtése!
De itt persze a kialakítási költségeket nem nézem!
Nem is abban gondolkodom,hogy ez mikor fog megtérülni,hanem hogy ezt a fűtés kérdést meg kell tudni oldani!
Ja arról nem beszéltem,hogy a panel program a közelben sincsen,de ha lenne is,azt a szigetelésre kimért 2millió forintot fizethetném részletekben 20évig és akkor de jó van egy 50 éves panelom!!
Csak arra akartam kilyukadni, hogy a sorrend felcserélése nagyon sok feleslegesen elköltött pénzbe kerül.
Ma már elérhető olyan hőszigeteltségi fok is precíz, pontos munkával, az elérhető jó anyagokkal, hogy már egy COP1-es fűtés üzemköltség többlete sem viszi el a bekerülési költségen megspórolt pénzt hosszú évtizedekig. Értsd, sosem térül meg egy drága de olcsón üzemelő rendszer.
De az,hogy mindegy mennyibe kerűl azért az nem úgy van!!
Szigetelem adott esetben 1,5-2millióért amit magamnak nem tudok megcsinálni mert se időm se tapasztalatom nincsen hozzá!Attól még a fűtést meg kell oldanon!!
Fürdőkbe plafonra infrapanel, vagy a padlóburkolat alá elektromos fűtőszőnyeg. Padlóhőmérős, időprogramos termosztáttal akár napi egy-két óra üzemidő elég hogy igen komfortos legyen a fürdő.
Szóval, a fűtést át kell alakítani, szigetelni is kell és a H tarifát is meg kell alkotni klíma esetén. Nekem ez cseppet sem egyszerű képlet.
Milyen fűtést kell átalakítani? Marad a kandalló vésztartaléknak, meg esetleg alul tervezett (bár szigetelés után az optimális 3,5-es gépekkel nem tudsz alultervezni) gépekkel arra a 2-3 napra amikor -20lenne feléjük. Nem értem ezt a részét.
Szigetelni KELL, aki mást mond az nem ezen a bolygón él, nem ebben az évezredben.
H tarifa nem kötelező, lehet olyan kicsi a hőigény és lehet olyan bonyolult az új mérőhelyet kiépíteni, hogy nem éri meg.
És 3 fázis sem kell 1db klíma forszírozott üzemben kér 3-4A körül. Inkább 3. Ilyen kis házban kétlem, hogy lenne olyan időpillanat amikor 3 gép megy nagygázzal, hacsak nem egy hetes telelés után hazatérve a "0"-ra hűlt házba. SZóval kell fűtésre max.10A. Ahol ennyi nincs ott nem érdemes házat venni. :))
Kell a házra kb. 120nm EPS és 50nm gyapot. Ha tetőteres, ferdefalas akkor bonyolultabb. ez kerül 10cm/30cm esetén kb 350-400eFtba ragasztóstól, hálóstól. Ha ezzel szemben valaki nem akar hozzányúlni akkor teremtse elő a 2milliót és nézze karbatett kézzel. Mindkét opció adott csak választani kell.
Az 1,3millióból ha levesszük ezt az összeget akkor is marad 2-3 klímára pénz. 7nm szobába biztos nem tennék klímát.
Kandallót felejtsd el, teljesen értelmetlen hacsak nem ingyen van a fa és elég bátrak vagytok ott hagyni a lakótérben lévő kandallót. Azt már kérdezni se merem, hogy ugye nem nyílt égésterű, romantikus kandallóról beszélünk!?
Ha a 4 klíma jól lesz elhelyezve, az 5nm-es fürdőben semmi szükség nem lesz a fűtésre vagy maximum egy elektromos törölköző szárító radiátort betesztek szükség esetére.
ÉS bocsánat a megjegyzésért, de remélem, hogy ezt az átgondolatlan beszerzést a kényszer szülte...
Igaz, hogy ő egy sokkal rosszabb házat hőszigetelt (saját kezűleg) de nagyon szemléletes a történet.
Egy gyakorlatilag kifűthetetlen állapotból eljutott oda (könnyen), hogy a kis kétszintes házát fillérekért bármivel ki tudja fűteni, ráadásul a fűtetlenül hagyott háza fél nap alatt alig hűl valamit.
Mindenek előtt a hőszigetelés lenne a dolgod, mindegy mennyibe kerül, de ez olyan dolog, mint nagyobb motort venni az autóba, mert töklaposak a kerekek és nagyon visszafogja a kocsit. Fel kell fújni a kereket.
Hőszigetelés után SOKKAL kevesebb géppel, SOKKAL kevesebb haviszámlával fogod kifűteni a SOKKAL komfortosabb házad. A SOKKAL még annak ellenére is lehet 50%, hogy az Ytong alapból nem annyira rossz. Miből van a fődém?
Ínfrafűtés pontosan a klímánál megadott SCOP értékkel fogja megszorozni az elfogyasztott villyanköltséget. Tehát SCOP4-es klímához képest 4X annyi lesz a villanyszámla. Pl. évi200ezer helyett 800ezerFT.
Gondolom a klímás a NAGY hőigényhez mérten jó nagy gépeket és jó sok darabszámban ajánlotta, mert a szigeteletlen házat nem kis dolog kifűteni.
Hőszigetelés után simán el lehetne gondolkodni ilyen kis méretű ház esetén 1-2 klímán, és a "félreeső helyiségekben COP1 (filléres hősugárzó) típusú kiegészítő gépekkel.
COP1 (filléres hősugárzó) pontosan ugyanaz, mint amit egyes kereskedők világmegváltó csodafűtésként árulnak infrafilm,meg más hangzatos neveken.
Ezek mind 1kWh villanyórán mért értékből pontosan a 100%-ot hőenergiaként fogják bevinni a házadba. Bármit is mondanak esetleg csak sugallak az infrafűtések csodájáról.
COP1 (filléres hősugárzó) minden ami árammal üzemel. Öreganyám villanyrezsója a padlásról, a világítós hősugárzón át az olajradiátor, vékony fali fűtőpanelek szép desingnal, de még a 60W-os izzó is az olvasólámpában. Ezek mind-mind 100% hatásfokkal a lakást FŰTIK.
Folyamatosan figyelem én is, de egyszerűen nem tudok úgy számolgatni, hogy megérje.
Kis hőigény mellett a "tartalékfűtés", félreeső helyiségek kiegészítő fűtése egyszerűen annyi kis igénnyel működne, hogy a COP1 sose zabálná el (az én életemben) a HSZ többletköltségét. HMVre is egy napkoli-villanybojler páros eddig a legértlemesebbnek látszó. Most 160L gázbojler megy.
Vettem egy Pest megyei házat,ami áprilisi költözéssel lesz a birtokomba!
A ház 2005-ben épült itong téglából,és nagyjából 100-110nm két szinten!
Az ablakok műanyag szerkezetűek.
Az alsó szinten található egy kb 25nm szoba ahonnan van egy lépcsőfeljáró az emeleti szintre,egy folyosó kb 10nm,egy fürdő wc vel ami kb 15nm,egy konyha ami kb 12-13nm,egy spejz 4nm!
A felső szinten van egy szoba kb 15nm,egy folyosó ami kb 7nm,egy szoba 10nm egy másik szoba kb 7nm egy kis fürdö kb 5nm!
A "korábbi tulaj"a házat kandallóval fűtötte,mert egész nap otthon voltak és ráértek kb 2-3 óránkét fát tenni rá!
De mi sajnos munka mellett ez nem tudjuk megtenni!
Elgondolkodtunk az inverteres hőszivattyús klímás fűtésen,ahol 4db jó minőségű japán klímára és minden tartozékára,plussz a beszerelésre kaptunk kb 1,3milló ft árajánlatot,de ebben a nincsen benne a fürdőszoba.
Nyilván oda a pára miatt nem ajánlott a klíma beszerelése!
Ugye itt a H tarifát igénybe szeretnénk majd venni.
Ezen a területen simán lehet számolni a minusz 10-15fokkal is csúcshidegben!
A villanyóra nem tudja a három fázist,és ennek a klímának a kialakitásához azt hiszem egy külön villanyórát szerelnek majd fel az eon kijelölt szakemberei!
Nos a kérdésem a következő,hogy ki mit ajánlana,illetve az infrás fűtés egy ekkora is ilyen adattságú házban ajánlott e,illetve hogy főfűtésnek jó-e??Azt nem írtam,de az utcában nincsen a gáz kiépítve,kéményből is csak egy van amire a kandalló van kötve,és a csövezés sincsen kiépítve semmilyen fűtési megoldásnak!
A terv,ha reggel elmegyünk dolgozni,akkor a kandallót megpakoljuk fával,majd a klímákat beállítjuk 24c fokra,és ha a kandalló már "kialudt"akkor lép életbe a h tarifás klímás fűtés!
Van velünk egy kiskutya,akinek fontos a meleg,meg hát nyílván mi sem szeretnénk "hideg" házba megérkezni!A vagyestüzelés szintén az idő hiánya miatt kilőve,mert kb naponta 10-12 órát nem tartoózkodunkj otthon,így nem tudunk majd utána pakolni!
Igen,csak azt gondoltam hogy akkor valahol 0 fok körül lehet a COP 3-3,2 ahol egálba kerül a gázzal normál tarifánál.Na mindegy,plusz fokokban biztos hogy jobb mint a gáz!
Ebben találtam pl a legfelső sort nézve hogy hűtés 3,5kw SEER 6,67 EER+35 fokon 3,57
Fűtés 3kw SCOP 4,6 COP +7 fokban 3,89
-7 fokban 2,45
Minusz 7 foknál már szinte mindegyik klímára 2,5-3 közötti COP-ot adnak meg a táblázatban.Ez szerintem már drágább H tarifa nélkül mint a gáz.Ezért gondoltam hogy ha megvan a gáz,akkor minuszokban már megérheti azt használni.
Nekem bent van a gáz, viszont szemezgetek a levegő-víz hőszivattyúkkal. Valami olcsóbbal. Akár a medencefűtő is jó lenne, vannak már olyanok, amik téliesítettek, és 0 fokban is tudnak dolgozni.
Ez így igaz, talán az 1millió is elég lenne egy alap kondissal. Viszont a padláson megint kint vagyok a hőburokból, szét kell vésni mindent az új gázvezetékhez, új nyomvonal a vízvezetékhez. Hivatalok, gáztervező, kéményseprő, sapkatologató, tarkóvakargató pecsétesemberek.
A radiátorok is OK-s mert addig kell hőszigetelni amíg a meglévők ki nem fűtik a lakást 40fokos vízzel.
Viszont 1millióból veszek 4db alap klímát, ami bőven több, mint kell és annyi a dolgom vele, hogy 2 kör kávét lefőzzek a klímásoknak, mert mire a másodikat megisszák, már összetakarítva távozásra készen állnak az ajtóban.
Nekem gyakorlatilag 3db mindenre elég plusz 2db COP1-es minimál kiegészítő valami fillérekért.
Ez így kb korrekt, bár a 99Ft-os gáz azt nem tudom.
Két dolog.
Az egyik, hogy ezeket még meg kell szorozni a hatásfokkal.
Ha a gázkészülék nincs a lakótérben és a csövek is haszontalan helyiségben futnak, akkor a simakazán 80%-os hatásfoka nagyon hamar lemehet akár 60%-ra is.
Kondiskazán 106%-ánál hasonló, plusz ott a 106% csakis 40-50fokos max. fízhőfoknál érvényes. radiátoros rendszernél a kondiskazán már csak hagyományos kazánként fog üzemelni.
Klímánál a SCOP elméletileg tartható, nincsenek plusz rontó tényezők a rendszer egyszerűsége miatt.
Öööö nekem diktálás/fizetés földgáznál 115Ft/m3 mindennel, áfa, elosztói stb. Nappali áram is emlékeim szerint valami 52Ft/kW óránként. H nincs, azt nem tudom.
H tarifa nélkül nem biztos szerintem hogy nem jön ki jobban, ha gázt is használ.Persze ha az a rendszer kész van,és csak használni kell.
99,3Ft 1m3 gáz/9,5kw --10,45ft/kw
37Ft 1kw áram COP3,54 --10,45ft/kw
H tarifa
23Ft/kw COP2,2 --10,54ft/kw
Azért azt hozzáteszem hogy a fotelből okoskodok!Csak a neten található infók és leírások alapján kalkulálok,használati tapasztalat nélkül.Szóval lehet hogy hibás a logika!
De! Ha már megvan a gáz, és a meleg miatt kellett a klíma, akkor a nyári hűtés költségét meg lehet spórolni azzal, hogy fűtésre is használjuk a klímát.
Hagyományos, nem kondenzációs kazánnál már a 3-as COP-pal fűtő klíma is olcsóbban állítja elő a meleget, kodenzációsnál viszont kell a COP 3,5.
Azt is kell tudni, hogy a mai klímák nem csúcsra járatva a leggazdaságosabbak, ezért célszerű legalább 1kW-al nagyobbat választani a szükségesnél.
Ha a hőigény (mindegy, hogy hűtés vagy fűtés) pl 1,5kW, akkor a 2,5kW-os klíma 60%-on jár, míg a 3,5-ös 42%-on, és a 3,5-ös fog kevesebbet fogyasztani.
fűtésre: csak úgy lehet nagyobb az SCOP, ha nincs annyira terhelve. A gyártó megadja hogy milyen teljesítmény leadásra tervezte a gépet (Pdesign) (bár ott már annyit nem tud, a T bivalens alapján lehet elvileg számolni) és ha enyhébb időben van használva akkor nem akkora a terhelés ->COP nagyobb lehet, mint a névlegeshez tartozó.
Pl 3,5kW-os gép, Pdesign 2,5kW @-10. akkor amikor végzik a SCOP számításhoz szükséges méréseket pl 0 fokon csak (hasraütés) 1,8kW-tal terhelik a gépet és mérik az áramfelvételt. Miután ez bőven részterhelésnek számít, mert 0 fokon tudna 3kW-ot, jobb lesz a COP a névlegesnél.
Ehhez a gondolatmenethez még érdemes hozzátenni, hogy a kérdéses gép melyik éghajlati zónába lett szánva. Nem-e az a soseelőnemforduló eset van, hogy az importőr egy melegebb zónába szánt típusból tol be az országba pár vagont kampányszerűen.
De ha 35 fokban csak 3-3,5 a COP,akkor ezek szerint 25 fokban lesz sokkal többet használva a klíma.Mivel máshogy nem jön ki a 6 körüli átlag.De van aki 25 fokban használja?
Eddig legalábbis azt hittem ez az SCOP nagyjából valós körülmények alapján számolt érték.De kb olyan lehet mint az autók gyári fogyasztási adatai voltak.
SCOP Seasonal Coefficient of Performance (szezonális teljesítmény együttható) A VDI 4650 szerint: h=(N1.F 1+ N2.F 2+ N3.F 3.F ).F ahol: h az éves munkaszám N1 az adott küls hmérséklethez tartozó COP F 1 egyéb üzemi korrekciós tényez F az elremen és a visszatér víz hőmérséklet különbségétl függ korrekciós tényez Egy adott hszivattyú meghatározott feltételek mellett felhasznált ftési henergiájának, és ennek elállítására felhasznált elektromos energiájának hányadosa.
A papír(+ fólia v nylon de nem mindenáron) jó sok sok éve bevált és a beltéri alaplemezt jobb téglába tiplizni:) De a kábelcsati is jó de akkor látszi. Mi minden papír(nylon vagy folpack) kal betekert előcsövezésre simán problémamentesen felrakjuk a gépekei igaz kis szögben jobról balra néznek a csövek. A cseppcső is.
Köszi Doki, hogy bővebben is kifejtetted, ezt így kell/kellene mindenkinek. Az igazság az, hogy már akkor kérdeztem meg Én is amikor már hűlt helyük volt a klímásoknak, ez ilyen. Majd a végén rakok fel képet ha kész lesz, remélem jó lesz a végeredmény.
ohh... most hogy írod tényleg volt 2-3 vagy 4 éve valaki aki besértődött mert nem válaszoltam neki valamire, vagy nem adtam ajánlatot....már nem tudom pontosan mi volt, de akkor azt hiszem végigjártuk a témát és úgy emlékszem hogy nem volt hóhér aki egyből akasszon.
Ha már személyeskedünk, akkor továbbra is azt mondom, hogy sose állítottam hogy tökéletes vagyok ....bár tényleg elég közel állok hozzá :)
Én úgy gondolom, hogy aki akar valamit az megkapja....aki meg csak csak csipkelődni akar, annak úgyis lapos a föld
Nem támadlak. Itt is kiderült számos alkalommal, jogy cseppet sem vagy tökéletes. Ezek után az utolsó megjegyzésed vicces volt. Ahogy a mérnökökre tett és külön szuper a 20 éve is jó volt, ma is jó lesz kijelentésed, úgy hogy te vagy a szakma egyik felkent megmondóembere...
Szerintem azért érdemes előre nagyjából eldönteni, hogy mire lesz szükséged... A kültéri elhelyezéseknél főleg esztétikai problémák lehetnek ha multi helyett mono gépek lesznek, vagy pont fordítva...
Betápot a kültérihez illik vinni.....
Ha Te nem tudod eldönteni, akkor bízd a szakira.... nos hogy jó szakit választasz-e, az már a te kockázatod :)
Ha be akarom húzatni az elektromos kábeleket, cseppvizet és a kalorikus csöveket, de fingom sincs milyen gyártmányú gépet akarok (sőt azt sem tudom, hogy több mono, vagy egy multi), akkor hogy csövezi előre a jó mester?
Gondolok itt egy ajtó fölött középre helyezett beltérivel, vagy a kültérinél kijön rengeteg csővég. Mi az ökölszabály, gyakorlat?
Felteszek pár képet, utána vége a mesedélutánnak...
Mindenki csinálja a dolgát ... a provokátorok is :)
Akinek minőségi kivitelezésre, profi háttértámogatásra van szüksége, az továbbra is keressen bizalommal (nem a legolcsóbb megoldást keresőkre gondolok )
Vállaljuk elcseszett munkál helyrehozatalát is, persze ha kezdetektől mi csináljuk, akkor extra garanciaidőt adunk...
Itt biztos vannak képek előszerelésről is a jó és rossz példákat tekintve.. szemezgess
ez is egy jól sikerült munka.... építkezés átadva, lóvé benyelve....
...és magyarázkodni kell az ügyfélnél, hogy miért kell megvésni a falat, miért kell festés-javítást végezni, ha normálisan működő berendezést szeretne...
Persze az előszerelő "mester" nem jön klímát szerelni, mert nem ér rá, nem tudja vállalni.......mert ő CSAK építkezésről építkezésre jár maszekban előcsövezni..... Csak még nem volt aki oldalbavágja egy szívlapáttal, hogy ne basszon már ki ennyire másokkal ....... A legszebb az, hogy a fővállalkozót sem érdekli a dolog, mert ő csak előkészíti a készülék telepítést....a szerelést már oldja meg a gazda, mikor beköltözött, átvette-kifizette...
ez van....sajnos a mostani építkezéseknél ott basszák át a megrendelőt, ahol nem szégyenlik magukat (persze nem általánosítok, de nem is fehér holló az esetem)
törekedj a tökéletesre, igényed az elvi maximum legyen ......és ha kicsit hibázol, még akkor is fényévekkel jobb vagy a többségnél....
Persze aki csak munkaórában az órát lesve a munkaidő végében gondolkodik, az rohan-kapkod....leszarósan "úgyisjóóóóvan" modon dolgozik.... nos ha ezek hibáznak, akkor kezdődik az amiről beszéltem....persze amikor a tulaj szív, akkor ezek már sehol
Sejtettem, hogy te leszel az egyik, aki támadni fog azért, mert nem hagyom szó nélkül ami nem tökéletes....
Ha tudnád, hogy mennyi munkát hoznak azok pancser, kókány szerelők, akik ténykednek ebben a szakmában, elgondolkodnál.... a probléma csak ott van, hogy nem ingyen és nem jótékonykodva javítjuk ki mások munkáját, vagy csináljuk teljesen újra....
...és ezt minden esetben a végfelhasználó szívja meg, mert vagy duplán fizet....vagy marad a régiben minden és szar megoldás, vagy nem teljesen jó (gazdaságos, üzembiztos, csendes, stb) rendszere lesz..... mert egy daikin is tud suhogni-fortyogni, sziszegni, pufogni......azaz nem a készülék, hanem a megtört cső, ha hozzá nem értők dolgoznak, szerelnek elő....
Rézcsövön ívből ívet hajlítani nem lehet (fizikális képtelenség).... Amikor függőlegesen lejött a csövekkel a mennyezetből, akkor 90 fokos hajlítással kiállt a falsíkból....nos innen újabb 90 fokos hajlítással nem lehet a falsíkba beállni (készülék alá a kötéshez), csak úgy ha csavarodik a cső. Ez nem szerencsés dolog, mert a megtörések 90%-a ekkor képződik. Vakolás után, klímaszereléskor még rosszabb, mert akkor sokkal nagyobb felületen van fixen rögzítve a cső, mint most amit a képen látunk.
Amikor lejön a cső függőlegesen, akkor a megfelelő magasságban, vízszintesen illene elvinni a csövet egy min. 20-25 cm-re. (a vízszintes sem vízszintes, hisz a kondenzcső lejtésével is számolni kell. Ekkor már egy 30-45 fokos ívben ki tudsz állni a falból, tudod rögzíteni a csöveket. Kőműves körbe tudja vakolni, szépen el tudja húzni a vakolatot....ugyanezt a festő is meg tudja tenni (bár van amikor csiszolásnál elcseszik a szigetelést, stb) .... és ha kész a fal, mehet rá egy igényesebb csatornafedés, vagy egyedi dekor ....
A készüléked alatt teljes értékű tégla, vakolat lesz és így az alaplap felfúrásakor nem lesz szenvedés....nem lesz lepattanó vakolat...Azaz nem kell festeni-javítani egy későbbi klímaszereléskor.
A kondenzvíz elvezetésénél is szerencsésebb egy flexi csövet használni. (belső fala sima legyen, lépés és UV álló legyen) ... ekkor mind a bekötés, mind az elvezetése is könnyebb, jobb.... ha van rá igény, akkor később át lehet állni merev falú csőre, de a készülék bekötésénél mindenképp a flexibitás előny...
Nem én találtam ki, de több mint 20 éve így csinálták az akkor is vérprofik, én meg tőlük tanultam és én is majdnem 20 éve így csinálom ....soha, mondom SOHA nem volt belőle probléma sem hűtőkör, sem vízoldalról.... Persze előszereléskor illik kitáblázni a vadbaromnak, hogy a falból kiálló cső nem fogas és nem is szkander edző, hogy ide-oda hajtogassák....
Az a szomorú, hogy minden szakmában úgy van, ahogy leírta. Aki becsületesen megcsinálja a munkát és ért is hozzá, az pedig már 3 évre előre be van táblázva.
Azért vakoltatom el, mert 95%-ban nem szeretem a klímát és lehet hogy majd csak 5-10 év múlva gondoljuk meg magunkat, addig ez a legszebb módja az eltüntetésnek.
Ne hülyéskedj, minden egyes szóval egyet értek amit leírtál. Nem tudom, hogyan lehetett volna másképp igazából, mert a klíma cső az fixen felmegy a mennyezetre, majd onnan egyenesen a külső falra. A gépészeket holnap reggel vissza hívom, ők csinálták a kondenzvíz elvezetést.
Azért vakoltatom el, mert 95%-ban nem szeretem a klímát és lehet hogy majd csak 5-10 év múlva gondoljuk meg magunkat, addig ez a legszebb módja az eltüntetésnek.
Mivel senki nem meri megírni, így hát én megteszem. Azért azzal legyél tisztában, hogy aki így szerel elő, az egy rutintalan szerelő, szerintem....talán nem is klímás, csak elleste valahol a nem tökéletes előszerelést és azt másolja...az is lehet hogy klímás és sok sok éve trehány, nem tökéletes munkát végez.
Hogy miért nem tökéletes (nem teljesen szar munka, de 5 perccel több idő és nagyságrendekkel jobb lehetne) azt nem írom meg, nem szánok rá időt, úgyis lesz itt pár lovag aki majd nekem esik, vagy megírja hogy hogyan lehetett volna jobb....
Szerintem rossz döntést hozol, mikor elvakoltatod a csövedet...te döntésed, nekem mindegy... meg lehetne oldani igényesen is úgy, hogy a későbbiekben a lehető legjobban elégedett leszel majd magaddal.
Bűzzáras megoldást felejtsd el, probléma lesz világéletedben vele..... ezt valami fűtésszerelő, meg agyonképzett tervező mérnökök kezdték el betervezni, terjeszteni.... ha már mindenáron bűzzárazni akarsz, akkor lehetne rá sokkal jobb megoldást, sztétikusabb megoldást találni....(ennél a megoldásnál csak jobb létezik)
nem bántani akarlak, mert a leendő klímatulajdonosok jelentős többsége ugyanúgy nem a kornak megfelelő minőségi megoldásokat kapja, hanem sz összetákolt, gané munkavégzéseket.
A jól dolgozó szakemberek többsége más nem ebben az országban dolgozik (a kétbalkezesek többsége is elment).... de hogy egyre szarabb , igénytelenebb és kókányabb munkák látnak napvilágot manapság, az biztos....
Azok az emberek, akikre 6-7 éve még a szerszámok adogatását is félve bízta az ember, nos ezek most főállásban nyomják a szakmát, legyen fűtésszerelő, klímaszerelő, villanyszerelő, stb....
Szupi mert, jó drágán lett ilyen, gondolnom a gáz csövek máshol nem mehetnek azért lett ilyen, a mennyezetben megy mindhárom helyiségből az északi falra a kültéri felé. A gépésszel lejjebb rakatom a golyós bűzzárat, nekem is jobban tetszene ott.
A kondenzvíz nem fog átfolyni a golyós bűzzárakon, mert túl magasan vannak.
Az egyik alsó képen úgy tűnik, hogy a beltéri konzoljának a rögzítésénél el fogják fúrni a gép alatt keresztbe húzott kondenzcsövet, illetve fentről lefelé vezetett rézcsövek bizonyos klímák konzoljának a rögzítésénél útban lehetnek. Magyarul azt is simán átfúrhatja a gyanútlan telepítő.
Pár fotó alapján ennyi, de ha közelről megnézné egy klímaszerelő, akkor, biztos találna még pár apróságot.
Nem bántás képen írom, de erre a rendszerre, egy magára valamit is adó szakember nem fog rákötni semmit.
Kész megoldás aligha van, utána pedig, hogy ki csinálja majd meg, attól függ, hogy mennyire igényes megoldást szeretnél. Bármelyik klímaszerelő odafüggeszt egy bútorlapot függőlegesre kirögzítve, amire a beltéri kerül, modern hatású látszó szerelvényekkel :-), de ha olyat szeretnél, ami úgy tűnik, mintha így lett volna tervezve a lakás, és elrejti a csöveket is, ahhoz már másféle szakértelem szükséges (és másféle pénztárca, persze)
Az ágy az egy kihúzható kanapé, amit néha kihúzunk és ott alszunk a gyerekekkel, onnan nézve a TV-t. Akkor az ágy fölé semmiképp se tetetem.
A kültéri az A megoldás esetén a hátsó falon lenne a szomszéd felöl, B megoldás esetén pedig a konyha, illetve hátsó udvar felöl. Mindkettőnek van előnye hátránya. Ha a mi udvarunkba van a beltéri, könnyebben tudom karbantartani, nem kell a szomszédba mindig átkéreckedni, illetve, ha a szomszéd felöl teszem, a kondenzvizet, és ami leolvasztáskor keletkezik vizet valahogy be kell vezetnem a házba, mondjuk a WC-be.
Az A-t nem könnyű úgy beállítani, hogy a TV-vel szemben, ahol sokat ültök, ne csináljon huzatot. Lehet irányítani a kifújt levegőt lefelé-vízszintes felé, jobbra-balra, de szerintem ez mindig csak a kifújt levegő nagyobb mennyiségére vonatkozik, mindig jut mindenfelé. Főleg ha nagyobb fokozaton megy a ventillátor. Én abból indultam ki, hogy az "ágy" az nem ágy, hanem egy nyitható kanapé, és azon ültök a falhoz közel. Ha a sok szoba nem háló, és ott alszotok a TV előtt, akkor pedig B, minél inkább eltolva az ágytól.
Nem mindegy persze, hol a kültéri. Ha a rajzodon az alsó falon, akkor az A kb kiesik, gondolom.
mert kevesebb helyet foglal és a gép alatt necces a hely. könnyebb kiszabadítani és meg lehet úszni ebben az esetben a festést illetve javítást. Fel lehet rendesen tiplivel fogatni a 10 es válaszballapba a beltéri tartólemez alját.A szifont ismeri minden klímával foglalkozó. ha közvetlenül bűzzár nélküli lefolyóba megy valamilyen bűzzár kell de az a tapasztalat egy kis szennyeződés a golyón beragad és akkor folyik a víz. Emiatt mi lehetőleg lentre tesszük(nem is látszik annyira és nagyobb a folyxadékoszlop is így nehezebben ragad le a golyócska. Illetve keressük a lehetőségét lehetőleg valahova szabadon follyon ki-.
Fűtésnél jellemző, hogy lefelé irányítjuk a levegő irányát, hogy elkerüljük a levegő rétegződését. Bár ha jól szigetelt a ház és kicsi a hőigény, akkor nem lesz rétegződés a fent vízszintesen iránytól sem.
Mivel ez egy központi helyiség így csak alig 2 rövid fala hűl. Ez volt az "A" variációhoz a véleményem.
A "B" esetleg azért lenne jó, mert a szemben lévő 3 szobát nagyon jól betudnád vele fújni, így a kiegészítő fűtés ott még kevesebbet menne.
Igen, van más fűtés is a lakásban, ezzel a klímával csak ezt az egy helyiséget szeretném fűteni.
Az A megoldással mi lenne a probléma?
Én úgy gondolom, hogy ott tudná legjobban befűteni az egész nappalit. Bár nekem még sosem volt klímám, így nem tudom, hogy működik, merre fújja a levegőt lefelé, vagy előre, hol zavaróbb a levegő mozgása, alatta vagy előtte. A cél, hogy azon a részen legyen a legkomfortosabb ahol a TV és az ágy van (legkevesebb zaj + levegő mozgás, és persze ott legyen meleg).
Bűzelzárás miatt van, elvileg a baktériumok sem lehetnek fel vele a klímába és nem fújja szét, van erről egy cikk, kondenzátum szifon higiéniai adapter talán a neve, nekem ez a szennyvíz lefolyóba megy, gondolom mint mindenki másnak.
Remélem, hogy ugyanaz a csapat jön bekötni, ha szükség lesz klímára. Miért könnyebb a tartó lemezt felfúrni, ha újságpapírban van a cső, mint hogy kábelcsatornában lenne ?
Kicsit jobban a képeket megnézve a cseppvizeket azért ebben az esetben nem lesz öröm elsüllyeszteni illetve ha még így is marad a rákötés akkor sem lesz diadalmenet 2-3 cm csővel kell a fix csőre csatlakozásst megoldani.
sima újságpapírbais belehezt csavarni többszörösen az nem foglal akkora helyet mint a kábelcsatorna.. És gondosan egy fénykép utána. A beltéri egység fém alaplemeze miatt ez talán előnyösebb alul oda lehet rendesen tiplizni telepítéskor. Csatorna vagy szerelődoboz esetén gyakori hogy alul nehéz meoldani a felfogatást . A HL138-as szifon néha tréfát tud űzni ha nem feltétlenül szükséges inkább jobb a sima gravitáció
ztok, épülő családi ház klíma előcsövezés zajlott. Kértem hogy a cső legyen bevakolva, mert lehet hogy soha nem lesz klíma és nem szeretném nézni a csöveket, lehetséges ezt bevésni a falba, majd 5 év múlva kibontani? Egy 60-as szürke szennyvízcsövet ráhúzni a vezetékekre majd befordítani a falba és bevakolni ? Köszönöm a segítségeteket.
Fűtsünk gázzal az egyszerűbb ... és meg van oldva a tárolása most is ... lenyomjuk gázmotorokkal a földbe majd vissza jön magától mikor kell. Ne csináljunk belőle áramot.
Adott a lenti képen látható tetőtér, klímaszerelőktől kérnék segítséget, hogy hova lenne célszerűbb felszerelni a klímát?
A képen jelölt "A" változat az egyszerűbb megoldás lenne, de kérdés hogy mennyire lenne zavaró ha az ágyra fúj a klíma. Fűtésre és hűtésre is szükség lenne.
90kWh az 20 háznak napnyugtától napkeltéig elég. Ha emellé ott vannak a HMKE-k, akkor a trafón nem is lesz forgalom az utca végében. Csak hát nagyon sok ilyen kellene, és valakinek ki is kellene ezeket fizetni. Bár lehet, PaksII-árából kijönne. Vagy pár stadion helyett...
90 kwh? Települési szinten? Ez bohóckodás, inkább kurva gyorsan el kéne kezdeni atomerőműveket építeni, ha nem tűnt volna fel, folyamatosan nő a co2 emisszió, ezek a hülye zöldek meg leállíttatnák az összes atomerőművet.
Miért is? Gyakorlatilag beraknak egy akksit, ami helyben tartja a megtermelt energiát. Ha kellően nagy a kapacitásuk, akkor naplemente után be se kellene kapcsolni Paksot.
Köszönöm szépen a válaszokat. Ha már így szóba álltatok velem, mi a véleményetek az új padlón álló Panasonic gépekről (fűtésre természetesen)? Bevált a klímás fűtés, úgyhogy bővülne a kontingens :)
Az én esetemben csak a típusszám volt más, fizikailag a kül- és a beltéri is ugyanolyan volt a 2,5-ös és a 3,5-ös gépnél, ezért is merült fel bennem hogy akkor mi különbözik. Erre mondták azt, hogy csak a szoftver más, ehhez képest viszont elég rendes árkülönbség volt közöttük.
A A hotcool-osok debreceni cég, a klimaprofi az nagykanizsai. Emlékeim szerint te a nyugati országrészben keresel megbízható klímást, így a helyedben eltekintenék a tőlem 400 km-re tevékenykedőktől. A klimaprofinál ismerem a Kovács Tomit, szerintem megbízható, jó szakember, ha mellettük döntesz, szerintem nem jársz rosszul
Az nem úgy van, hogy a 2,5-ös és a 3,5-ös ugyanaz a gép, csak a szoftver különbözik? Nekem így magyarázták amikor kérdeztem hogy mi a különbség, merthogy a két gép az utolsó csavarig, súlyra, gáztöltetre is pont ugyanaz volt.
Én javasolnám a 3,5kW-os klímát. Gazdaságosabban üzemeltethető, mint a kisebb. Ezek a gépek akkor mennek olcsón, mikor a tudásuk felét, harmadát kell produkálni. Kevesebbet fogyaszt a 3,5-ös, mint a 2,5-ös, ha például 2kW-ot kell leadni.
A kazán valóban képes a legnagyobb hidegben is kifűteni a házat. De megtanultunk úgy fűteni vele, hogy a házban viszonylag egyenletes és kellemes hőmérséklet legyen, a kazánban és a kéményben viszont nincs kátrány. A lényeg, hogy mindig kap a másodlagoson levegőt, valamint száraz fával tüzelünk és befűtésnél is legalább 65 fokos vízzel indul el a keringető. Csak akkor akasztom le az automata huzatszabályózó láncot és zárom el a másodlagos nyílást, ha leégett a tűz a kazánban. Ezzel a módszerrel, illetve hogy leszigeteltem a kéményt, 30 fokos vizem van reggel a rendszerben. Ha fagyok vannak akkor 20.
Azt mondod puffertartályod nincs, de nyilván a vegyeskazán úgy van méretezve, hogy a legnagyobb hidegben is kifűtse a házat.
Ez azt jelenti, hogy összel-tavasszal, amikor nincs nagy hideg, nagyon folytani kell, amitől füstöl meg kátrányosodik.
Azzal hogy klímázol, ezt állandósítod, mindig meleg a lakás, sosem tudsz rendesen begyújtani, normális hatásfokkal égetni a tüzet.
Én a helyedben hanyagolnám a vegyes kazánt, tényleg csak akkor gyújtanék be ha a klímák nem bírják már, vagy már túl hangosan tujdák csak tartani a hőfokot.
(Látszólag magam ellen beszélek, hisz korábban épp azt mondtam én inkább tüzelek, csakhogy nekem van pufferem)
Szia! Igen úgy tudom, hogy ez inverteres készülék. 25 nm a szoba, de 5 nm-t elfoglal egy gardróbszekrény. :) Azt tudom, hogy a klímákat direktben az új szekrényre kell kötni, de erre csak annyit mondott a szerelő, hogy "végülis minden megoldható..." De nem lényeg az sem, ha nem lesz H tarifa (tudom, hogy úgy kb 35 százalékkal olcsóbb lenne). A meglévő készülék egyébként úgy lett beszerelve, hogy igény esetén rá lehessen kötni a H tarifás dobozra.
Jó elképzelés, s ha helyesen olvasok, kérdés sincs :-)
Ha az a másik szoba kisebb mint a 25 nm-s nappali, a 3.5 kW felesleges lehet - de ha árban nem sokkal több, és feltételezhetően inverteres, bajt nem okoz.
Gondolom én, felhasználóként :-)
A H tarifához - ha jól gondolom - ugye külön, bonthatatan és egyéb csatlakozási lehetőség nélküli külön tápvezeték kell a két berendezéshez, azaz vésni, javítani, festeni kell a szobákat, ebbe belegondoltál?
Van egy 3.5 kw-os klímánk a nappaliban, amit másfél éve használunk néha fűtésre is. Eddig meg vagyunk vele elégedve, mínuszokban is jól működött. (25 nm a nappali) A házban nincs kiépítve a fűtéshez a gáz, pufferhez meg nincs helyem (vegyestüzelésű kazán üzemel). Abban gondolkodunk, hogy a másik nagyobb szobába is felszereltetünk egy 3.5 kW klímát és a két egységgel 20 fokon tarjuk a belső hőmérsékletet amíg délután haza nem ér valaki és el nem indítja a vegyest. Tehát csak a nappali és a szoba lenne a cél, valamint egy 8 nm-es folyosó, amiről ezek a helyiségek nyílnak. Egy R32 3.5 kW-os (MB-12N8D6-SP-WIFI Mission II) Mideát szemeltünk ki erre a célra. H tarifa igénylését is fontolgatom, ahogy olvastam nem egy nagy kaland sem anyagilag, sem ami a kivitelezést illeti.
Nehezen tudom elképzelni (az alsó beltéri elhelyezést leszámítva), hogy 20 fok körüli beszívott levegővel lehessen komfortosan fűteni egy helységet. Nálam körülbelül 25 fokos a beszívott 22 - 23 fokos szoba-hőmérsékletnél.
Megnyugtató viszont, hogy az EUROVENT-hiányos GREE sem bukott meg ezeken a teszteken. A légszállítás adatok is megegyeznek a specifikációban megadottakkal.
Egyébként még ez is jobb. Ezt simán lekezeli bármelyik mai modern klíma, max beesik a COP 2-re. Ami még mindig csak pariban van (nappali árammal is) egy szarul működő gázos rendszerrel.
Február végén a "szibériai" hideg jöttekor volt -15 és túléltük 2 klímával. (akkor még nem volt bekötve a gáz). Igaz olyankor már zabáltak rendesen, de a hangjuk nem változott, vagy nem vettük észre.
"Ha nagy hidegben nem fog zavarni a hangja jobban mint a kazán"
Na ez az ami nagyon egyénfüggő. Engem pl kurvára zavar a zaj, mint ahogyan a hidegebb felületek érzése is. Jelentős visszalépés hőérzetben, zajban egy padlófűtéshez képest (ha jól emlékszem az van neki most)
Ezért írtam hogy próbáljon ki pár hetet húzóban és nézze meg hogy tetszik neki.
Milyen a gázrendszered? De tulajdonképpen az sem számít, mert maximum a nagyonhiperszuper és nagyonhiperszuperül okosan kivitelezett esetén csak picit, átlagos esetén pedig jobban megéri a klímás. Ha nagy hidegben nem fog zavarni a hangja jobban mint a kazáné. Ha meg lesz -20fok, -mert lehet, láttam filmen valami hipercella volt a címe- akkor segítesz neki a gázzal.
fordítóval érdemes elég kevesen járatosak a finn nyelvben
És a sokakat érdeklő Gree Amber -ami nem azonos az itthoni modellekel inkább az U-crown-ra hajaz - teszt is benne van. De teszt grafikonokkal eredményekkel és nem csak számokkal. A Bosch nagyon emlékeztet a Fujitsu Nocria régi modelljeire...
persze mivel finn minden nincs benne de pl Mitsubishi esetén a szervízkönyvvel az Euroventtel és a teszteredmények összevetésével meg lehet nézni az adatok mindenütt hitelesek-e.(ha a tesztet tekintjük alapnak)
Dejó lenne ha minden gépnek lenne ilyen tesztje:)
van előnye és van hátránya. Mindenképpen érdemes megnézni pár adatot mielőtt valaki ilyennel kezd fűteni. Pl -10C fokba a leadott max fűtőteljesítmény illetve az ahhoz tartozó pillanatnyi jósági fok. Ez legalább olyan fontos mint az SCOP atzaz az éves fűtési hatékonyság. Ugyanis nagy hideghben nem baj ha tud fűteni az a készülék. A Fujitsu(General, Fuji/Fuji-General) márkacsalád ebben egészen jó. Javasolt ezeket az adatokat ez Euroventen ellenőrizni mely független akkreditált labor(és a H meg Geo tarifához amúgy is kell minősítés innen vagy a DACH szervezettől) elérhetősége:www.eurovent-certification.com
Figyelembe kell venni hogy a szervíz és Eurovent adatok az adott hőmérséklethez tartozó MAX teljesítmény MAX ventilátor fordulat mellett a beltérben azaz a komfort üzemmódban ettől eltérnek az adatok lefelé. Jó közelítéssek 60-70%-al érdemes kalkulálni ezekhez az adatokhoz, hogy ne legyen zajos a tér. Ahol felületfűtés van meggondolandó azt hőszivattyús üzemmóddal összekapcsolni és rengeteg lehetőség van. Léghatlan új nyílászárós lakás ház esetén a mesterséges hővisszanyerős szellőzést is sajnos bele kell kalkulálni a dolgokba. A parapet-console vagy a mókolt fejjel lefele oldalfali beltérik estén(utóbbi csak fűtésre használható így) jóval kisebb a huzathatás nem kell forszírozottan keringtetni ha a természetes fajsúly(sűrűség) különbség segít ebben. persze megfelelő tömegű levegőt meg kell mozgatni és hőt átadni neki ha megfelelő hőmérsékletet szeretnénk egy vagy több helyiségben.
De az 1 COP infra elektromos vagy ezen az elven működő fűtésnél nagyobb beruházással de sokkal hatékonyabb. Kedvezményes tarifával pedig a teljes fűtési szezon olcsóbb lehet a gáznál is ha megfelelő paraméterű berendezést választunk ki. Nagyobb terek új építés esetén a szekunderoldali vizes berendezések is szóbajöhetnek
Nézz legalább egy-két hetes intervallumot, és írd fel az átlaghőmérsékletet. Ha nagyon pontos nem is lesz, de ha nagy az eltérés kibukik. És azt is meglátod feelingre melyik szimpatikusabb.
A gyári SCOP érték annyira reális kb mint az autók fogyasztása vs. Katalógus adat. Összehasonlításra jó a klímák között, de más hőtermelőkkel már nem lehet vele hasonlítgatni.
Hú, akkor ezt buktam most. Ezt meghagyom másra. Mivel sok számítás és iromány van a klíma gazdaságosabb fűtéséről, így elhiszem. Azért még ezt megnézem aztán visszatérel a klímára.
Semmi baj a Pana NordicEtherával. Van recsegő műanyag a beltériban ami nem recseg üzem közben, Ha nyomogatjuk igen. Viszont pont olyan megbízható mint a többi japán. Kinek ez kinek az.
Az utóbbi 10 nap átlagfogyasztásunk 11kwh/nap. 2 klíma az egyik egy 3.5kw - os ami folyamatosan ment 22 fokra állítva, a másik (szobai) 2.5kw - os 20 fokra állítva csak néha kapcsilt be. Azért most voltak hidegek, a végén linkelek egy képet a hőmérőről. :)
Ebben ugye benne van a ház áram fogyasztása is. Nyárból kiindulva napi kb. 3-4 kwh a napi fogyasztásunk (ugye amikor nem ment hűtésben a klíma). Így könnyű kiszámolni napi kb 280 forint volt a fütésünk normál tarifával. Ugye "h" - val ez kb. 170 forint lenne.
Na most ma 2kor leállíottam a klímákat és beindítottam a padlófűtést, kondenzációs kazánnal, 20.5 fokra állítva egy elzárt helyiségben a termosztáttal, ahol zárt ajtóval eddig 19.5 fok volt. Most érte utol magát a helyiség. Ezáltal a nappaliban van 22.2 fok amit eddig klímával fűtöttem hasonló hőfokon. Elment eddig 3m3 gáz ami kb. 300 forint. Előremenő 35 fok folyamatosan. Oké ez most felfűtés volt, de úgy érzem drágábbra fog kijönni mint klímával a fűtés. Holnap reggel 7 - től kedd reggel 7 -ig majd nézek 1 napos fogyasztást majd beszámolok ha érdekel valakit.
Kellemesebb a padló így és nincs légáramlat sem de ezek már nem zavarnak.
Ha a forintokat és az energiatartalmakat kiszámolgatod akkor kb. ez jön ki. "H" vagy "GEO" tarifával COP2 körül van egál.
De egy gázos rendszer nagyon el tud baszódni hatásfokilag, míg egy klíma nem. Legfontosabb, hogy a hulladékhő hol keletkezik. A klíma ugye bent van a lakásban és ha normálisan működik akkor nincs hatásfokromlás.
A gázkazánt elég letenni a pincébe vagy lakótéren kívüli kazánházba és máris egy haszontalan térben fűtesz vele.
Sajnos bennem is ezek maradtak meg a Panasonic klímákkal kapcsolatban, nem tudom megmondani, hogy hol olvastam, de valószínűleg itt a fórumon, és az is lehet, hogy a fele sem igaz, de ha az ember olvas egy termékről negatív véleményeket, nehéz meggyőznie magát, hogy mégis azt válassza, még ha azok lehet, hogy nem is igazak. Inkább választ egy olyan terméket amiről még nem olvasott negatív visszajelzést, mint pl mitsu.
Egyébként a hőszivattyúk között pont az ellenkezője van, ott meg mindenki a Panasonicot isteníti, még nem olvastam róla negatív visszajelzést, ha vennék valószínűleg az választanám.
"csak a Panasonicokra annyi itt a fórumonkban a negatív tapasztalat, hogy az ember nem szívesen kockáztat. "
Össze tudnád foglalni esetleg hogy ezt miből szűrted le? Ugyanis egy mániákus hazudozó sok-sok hozzászólásában összehordott róluk ezt-azt, de rajtuk kívül, a telepítők is meg vannak vele elégedve.
Itt látszik mekkora félreinformáló ereje van egy fórumnak, ha elég sokszor leírja valaki akkor nyoma marad, elhiszik neki....
Egyenlőre, igen mivel nincs padlófűtésem. És ahogy olvasgattam, az nem lenne túl gazdaságos 50-55 fokos vízzel, és nem merem bevállalni azt a 2,5-3 millió forintot, hogy vagy be válik vagy nem. A klíma meg, ha nem válna be, még akkor is tudom használni hűtésre. Aztán pár év múlva hátha kitalálnak valami hiper-szuper hőszivattyút, ami már a magas hőmérsékletű vizet is gazdaságosan elő tudja állítani (bár erre nem sok esélyt látok), majd akkor lehet beruházok egyre.
Igen, én valóban MSZ/MUZ-FH35VE-re gondoltam, és annak az adatait másoltam ide be.
Tudom, hogy van eggyel nagyobb modell az MSZ/MUZ-FH35VEHZ, Te pedig erről beszéltél.
Csak az a fura, hogy az említett oldalon ahonnan én az adatokat másoltam, a VE-re jobb adatokat írnak, mint amit Te a VEHZ-ra írtál.
Egyébként nekem csak kiegészítő fűtésre kellene, fával fűtök, gázt nem szeretnék beköttetni, ezért keresek valami alternatív megoldást az enyhébb napokra, de ha beválna, természetesen használnám hűvösebb napokon is, mert azért csak kényelmesebb, mint a fával való fűtés.
Mindegyik jó nagyon egyikkel sem tudsz mellélőni. Valamilyen szellőztető hővisszanyerő vagyegyéb van az épületben? Mert 1 klíma nem fogja az egész épületet befűteni.
A szegedklíma oldalán szerepelnek ezek az adatok, de hogy valósak-e azt nem tudom. Ha nem valós akkor, természetesen más a helyzet. Minél többet olvasgatok annál nehezebb eldönteni melyik a jó választás fűtésre.
Pont alattad van egy táblázat részlet amiből ennek nagyon az ellenkezője jön ki. Gyakorlatilag a TELJES fűtésszezonban jobb, mint a legszuperebb gáz a legszuperebb kivitelezéssel ami ugyebár nem létezik.
Igen, ha van gáz. Illetve az sem mindegy, milyen gázkészülék van felszerelve. A régi ÉTI,/Termotéka/Hőterm kazánok mellett még -5 foknál is játszhat egy jó klíma.
De a Gree U-crown szerintem töbet tud és a legbarátságosabbak egyike az ára a tudásához képest. RF távja pl csak ennek van és -30C-ig garantált működés stb. -20C-ig meg a fűtőteljesítmény a nominális érték. Fűtőszálazva(karter és csepptálca) . Akkor a Fujitsuk ha-10C nál 4 kw fűtőteljesítményben az hasonló a CU-NZ35TKE-hez . de árban alatta van.SCOP a Pana esetén 4,6 a Fuji KGTA 5,1 igaz a Fujik nincsenek fűtőszálazva de az megoldható ha tényleg kell.
Eurovent nincs a Gree esetén a többinél van azt is érdemes megnézni.
Hozzáteszem mi még nem találkoztunk meghibásodott Gree U-crownnal Fujitsu KGTA vagy LTCA géppel illetve a Pana etherea is szerintem technikai szinten ugfyanott van meg a Mitsu is. Csak a Mitsu esetén a fűtőteljesítmény nem tudni mennyire van alárendelve a COP-nak.
Korábban betetem ide Nordic teszteket de jó lenne ha mindegyiknek lenne....
Háát, igen, csak a Panasonicokra annyi itt a fórumonkban a negatív tapasztalat, hogy az ember nem szívesen kockáztat. Mitsubishiről még nem olvastam rosszat...
Hogy ki simliskedik és milyen jelzőkkel illetsz másokat az a magánügyed szerintem ne erre tereld a dolgokat amikor az alapvető rosszindulat az amivel hozzáállsz a dologhoz. Mielőtt hozzászólsz nézd meg mihez teszed olvasd vissza az előzményeit és akkor alkoss véleményt. Gyakorlatilag inkognitóból teszed amit teszel . Hogy ki milyen lazán és mit kezel azt jobb ha nem boncolgatjuk:)
Ha ez az igazság, akkor én kérek elnézést. Csak kurvára nem ez jött le a társalgás fonaláról, és mivel ismerjük már, hogy milyen lazán kezeled a nickneveidet, ebből gondoltam, hogy megint simliskedsz.
Mennyibe kerül egy nagyméretű elektromos kazán? Látva a gázzal kapcsolatos ellátási zavarokat próbálok utánajárni az egyéb fűtési módoknak...Hozzászólások sorrendje: Alacsonyra értékeltek elrejtése db/lap Péjozsef2018.08.08 0 0514
Köszönöm a választ,
Így van, én is így számoltam, kb 4500-5000 kW lesz az éves termelés, aminek a felét használom el alapesetben.
Tehát marad kb 2000 KW-on.
A ház 150 m2, 38-as tégla, 12 cm hőszigeteléssel, de ebből nem minden fűtött.
Padlófűtéssel szeretnék 50m2-t lefedni, emellett a 3 radiátorban keringetni, ami 3 db 10 m2-es szobában van. Minden 45 fokon.
A bajom a klímával az, hogy a három szobát nem tudom vele elérni...
Úgy néz ki, hogy ebből kb 2000-2500 kW energia plusz lesz éves szinten.
Ezt szeretném fűtésre elhasználni.
Két opció van:
1. Fűtésre is alkalmas klíma
2. Elektrokazán. --> ezt szeretném a már meglévő padló és radiátor fűtésre kötni kb 40-45 fokos keringetéssel.
A kérdésem az lenne, hogy ha az elektrokazán mellett döntök, mekkora teljesítményűt tudnék vagy mekkorát érdemes beépíteni, ha a házban háromfázisú 16 Amperos eletromos hálózat van kiépítve.
Most regisztráltam a fórumra, próbáltam visszaolvasni, de előre elnézést kérek azoktól akik már hasonló kérdéssel esetleg kértek tőletek tapasztalatot.
Helyzet a következő:
Fent van egy 4,5 kW-os napelem rendszer, ami várhatóan dupla akkora mennyiségű energiát fog termelni, mint amennyit jelen állapotban el tudok használni. (jelenleg 2000 kW-ot fogyasztok egy évben).
A házban ki van építve a padlófűtés (kb. 60m2). A szobákban pedig radiátor (3 szoba, átlag 11m2)
Plusz van egy fatűzelésű kandalló / cserépkályha.
A jelenlegi gáz+fa fűtést szeretném kiváltani egy villamos fűtésre, hogy a plusz áramot el tudjam használni.
Kérdésem, hogy szerintetek melyikkel járnék jobban? Egy hűtő/fűtő klímával amivel a kisebb szobákbat nem érném el, vagy egy elektrokazánnal amire rá tudnám kötni a padlófűtést és a radiátorokat egy kb 40 fokos keringetéssel.
Beidéztem innen egy hozzászólását az elektromos kazán topikból. Hogy itt segítsek gondolkodni embereknek a problémáján. Közösen. Ugyanis ez egy fórum. Ha neked cseak ilyen böffentésre futja az ügyben szerintem ne koptasd a klaviatúrát:)
Ha megnézed a fűtőteljesítményeket a Fujitsu lényegesen nagyobbat fűt. Igaz a hatásfok ezeken a fűtőteljesítményeken rosszabb a Mitsunál. Kérdéés ha ennyire leszabályoz mint a Mitsu (mert ott egy rögzített frekvencián leadott teljesítmény van míg a Fujitsu eseén a max abban ezsetben milyen lenne a hatásfoka a Fujitsunak. Nincs adat, de az SCOP-ja ugyanúgy 5,1 mint a Mitsunak. És jóval olcsóbb. Szolgáltatásai is hasonlóak. Csak ennyi.
3000 kWh nagyjából 300 m3 gázt vált ki cop1-es elektromos kazánnal. Klímánál a valós cop alapján tudsz számolni. Ha igaz a 4 fölötti scop, akkor 1200 m3 gáz is lehet.
Én pont így állok, mint Te és ugyanígy nem tudok dönteni. :) Elektromos kazánnal az a baj, hogy nem csinálsz semmit, csak pénzt dobsz ki: ha eladod a szolgáltatónak az áramot, kapsz tisztán ~35 e ft-ot. Ha elfűtöd cop 1-gyel, kiváltasz kb. ugyanennyi értékű gázt (kicsit kevesebbet), csak még vettél egy elektromos kazánt is.
Egyértelműen jobb lenne a klíma, de azzal csak radiátort tudsz pótolni, nálam meg az évi 50-60 e gáz lehet. Éppen tegnap néztem, klíma tisztítás nettó 15 e/db + kiszállás, évi 2x 2 klímára majdnem 100 e...
Mostanában elindult valami mozgolódás szaldó ügyben, valószínűsítem hogy nem lesz ingyen a nyáron termelt energia téli felhasználása. Ezt azért mint kockázatot számold bele.
Kérdésedre visszatérve:
Semmi adatot nem adtál meg hogy van-e meglévő vizes fűtés, az padlófűtés vagy radiátor, mekkora az éves hőigény, mennyire tagolt a ház, stb...
A klíma is lehet jó, akár rásegítésképpen is, de tagolt háznál szívás és a hőérzete, zaja jelentős visszalépés ha eddig padlófűtésed volt.
Nézd meg most mennyit használsz gázból fűtésre. Saccold meg a RENDSZER hatásfokát (40-80%-ig) és abból már tudod mennyi energia kell a ház fűtésére egy évben. Ha elég a 3000kW akkor vegyél 10ezerért COP1-es olajradiátort, vagy elektromos kazánt, ha nem elég a 3000 akkor valami hőszivattyús megoldás. ÉS/VAGY HŐSZIGETELÉS.
Nekem az jött le eddig, hogy ma már mindegyik gép ajánlott, jó és nincs vele gond.
Van amelyik kicsit hangosabb, de tud egy két plusz funkciót, másik halkabb, de szög egyszerű. A végső döntésben csak a tulaj tud érdemben dönteni, neki mi a fontos. PL. hálószobába kínai gépet tuti nem ajánlanék, de még a daikin/micsu alap gépeit sem igazán. Lásd pár HSZ-el lejjebb a "jobb" micsu mit tud csendességben. Nagyobb nappaliba, magasabb ingerküszöbbel tök jó lehet egy alap gree is, bár ha visszaolvasol sokan panaszkodnak a hangjára.
Olvass vissza és szűrd ki a veszekedések közül (nem lesz könnyű) a neked fontos szempontokat.
Vagy vegyél egy lejjebb említett micsut, azzal nem lesz kérdésed. :)))
Van egy SonOff wifis mérős cuccom. Direkt a drágábbat vettem meg az öntözőszivattyút vezérelni meg, hogy majd tudom mérni is. Hát ez összevissza mér. A pillanatnyi fogyasztást tökéletesen mutatja, de a rögzített adatok mindíg sokkal többek, mint kellene. Sőt ha kihúzom és nincs benne semmi még fizikailag sem, akkor is rögzít akár fél kWh-t is egy napra, másnap meg semmit.
Viszont van egy konnektoros lidl tök egyszerű mérőm kb. sok éves a pedig atom pontosan mér, teszteltem már több mindennel is, még acosφ-t is tökéletesen kezeli.
Eső tapasztalataim a windy-ék által nemrég telepített mitsubishi fh35 vehz klímáról.
Talán a legfontosabb hogy ilyen halk klímát én még nem láttam. Kinn -5, benn 24 fokra beállítva a gép... Automata ventilátor fordulaton két méterről gyakorlatilag nem hallom, be kell állni alá hogy a halk duruzsolást észrevegyem. A kültéri is nagyon csendes. A másik házamban egy első generációs daikin ururu sarara van, na az SOKKAL hangosabb. Mondjuk imádom azt a klímát is, úgy fűt mint az ördög. Érdekes viszont hogy a daikin gyorsabban kezd fűteni, bekapcsolás után 1 perc és ontja a meleget. A mitsubishinek kell több perc mire elkezd fűteni.
egy hónapja voltak nálam klímatelepítést felmérni egy jó nevű cégtől, és az általam preferált 3,5 kW-os, R32-es hűtőközegű, 190-230 ezer Ft-os árfekvésben (ez szerelés nélküli ár) ezen márkák különböző modelljeit javasolták:
Pontosabban az adott hőmérsékleten a fűtőteljesítményt és az ahhoz tartozó COP értéket. Persze ha szoftvere korlátozza akkor jó ez a COP csak épp nem fűt eleget adott esetben..
Gyári POLAR SIEH0035SDX klímám van. Raktam egy mérős kismegszakítót elé, hogy meglássam mennyit "eszik", így mértem az adott fogyasztást készenléti állapotban.
Mert ugye az adatlapján az van, hogy 0,5W készenléti fogyasztás. :)
A karterfűtés és a tálcafűtés két teljesen külön dolog. Ha gyári tálcafűtésed van, akkor annak a működési vezérlési metódusát nem ismerem. Ha utólagos, akkor annak a klíma kikapcsolt állapotában nem szabad fűtenie, tehát nem lehet fogyasztás.
Az én klímám is ilyenkor készenléti állapotban is kb 70W-ot fogyaszt óránként. (Polar 3,5kw) Ezt én is elég soknak érzem, mivel már egy 40 wattos izzó azért tud fűteni. Ez a karter vagy tálca fűtés csak mínuszban működik vagy hogy?
Az SCOP érték az azt jelenti, hogy szezonális jósági fok. Tehát nincs ilyen, hogy "....ilyenkor minusz 5 fokban mennyi lehet a scop érték? ..." Ezt egész szezonra számolják, több mért érték alapján. Tehát ilyenkor a COP értéket kell nézni.
A gond nem csak a hidegindítás, mert azt tényleg megoldható egy indítás előtti felfűtéssel. De az is fontos, hogy a hűtőközeg a kikapcsolast követő kihűléskor ne a kompresszorban csapódjon le, ami úgy biztosítható, hogy fűtéssel elérik, hogy ne ott legyen a rendszer leghidegebb pontja. Így kerülhető el az olaj habosodása és esetleges következménye a folyadékütés. A tálca fűtés a karterfűtéstől függetlenül működik, kikapcsolt állapotban nincs ra szükség.
Oszt' kedves tervező mérnök Úr/Hölgy ott a Greenél, miért nem lehet bekapcs után 3-5 percig csak fűteni a csepptálcát meg a kompresszort és utána indítani a klímát? Úgy is károsodás nélkül indulna ehh.
Levegő/víz hőszivattyúnál egyszerű, mert a vízoldalra lehet tenni hőmennyiségmérőt, a konnektorba fogyasztásmérőt és meg lehet mérni, mennyi a felvet és a leadott teljesítmény. A kettő hányadékosa pedig megadja az adott időszak hatékonyságát.
Sajnos nem. Mint ahogyan a leolvasztással, páratartalommal is trükköznek. Összehasonlításra jó, de a tényleges SCOP a gyakorlatban rendesen elmarad a katalógustól...
Hőszivattyúknál (levegő-víz) szerényebben is adják elő a katalógusadatokat mint klímánál mert ott könnyedén ellenőrizhető hőmennyiségmérővel, villanyórával.
A kartelt fűti, de csak bizonyos hőmérséklet alatt. Ha nem szeretnéd télen használni, akkor áramtalanitsd, ellenkező esetben örülj, hogy a nagy hidegben is károsodás nélkül használható a géped.
Igen, így lesz és ezt nagyvonalúan ki is hagyják a mérésekből. Egy csak nyáron használt klímát ha nem áramtalanítasz le télen akkor meglehet napi 1kWh-t is a karterfűtés miatt.
Csak jelzem, nekem most álló-kikapcsolt helyzetben (igaz reggel 8körül ment egy fél órát) a GreeGWH18KG Comfort Plus klímám 162W-ot vesz fel, fűti a csepptálcát. Hazanyja7szentségit, ez akkor is így van, ha nem üzemeltetem???
Délután is ránézek majd, nekem ne fűtögesse ott magában a csepptálját.
Viszonylag sok kültéri egység nélküli gépet telepítünk, ezért talán mondhatom, hogy van vele tapasztalatunk. Mi az Olimpia Splendid Unico termékcsaládját forgalmazzuk, mert csak ezek hozzák az elvárt minőséget. Volt a piacon Fisher meg TeknoPoint néven is egy kínai OEM készülék, de sajnos ezek gyalázatos minőségűek voltak, már a Kolumubsz sem importálja.
Az Unico egy elfogadható kompromisszum olyan helyen, ahol semmilyen lehetőség nincsen kültéri egység elhelyezésére. Hangosabb, mint egy átlagos splitklíma, de pár éve még egy alap beltéri egységnek volt ilyen zajszintje, és azt is elfogadta az emberek nagy része. Nagyobb és bumfordibb, mint egy split beltéri, de amikor nagy a meleg, ezzel pont nem foglalkozik az ember, mert megkönnyíti a forró napok átvészelését.
Drága. 300.000 körül kezdődik. A telepítés a lyukfórással 60-70 ezer. Kb. erre lehet számítani. Ja, ha csak hűtős, akkor nem kell foglalkozni a kondenzvíz-elvezetéssel.
Igen, én is elsőre meglepődtem és értetlenkedtem, hogy miért nem megy tovább a venti, de belegondolva lehet, hogy jobb, mintha a "hűvös" szellőt legyezné a nyakamba.
Kipróbáltam a cégnél egy nem éppen felső kategóriás Fisher klímát, ez is tekeri lassan a hideg levegőt.
Lehet, hogy így jobban méri a hőmérsékletet, de nem túl kellemes érzés aláállni.
A GREE klímáknál az I-FEEL a megoldás a rétegződés problémára, így légkeverés nélkül is pontosan tud szabályozni. Más kérdés, hogy I-FEEL nélkül fűtésben talán pont a kikapcsolás miatt nagyon pontatlanul tartja a hőfokot, erre már sokan panaszkodtak is itt.
Sziasztok klímások, gondolom most jobban ráértek olvasgatni. Egyszer már nekifutottam a témának, igazából most már ajánlathoz hasonló információ kellene nekem. Nyárra megoldás kell, használhatatlan hőfokra melegszik a lakás.
Budapesten szereltetnék egy ötödik emeleti lakásba - split kültéri elhelyezésére nincs elfogadható mód - kétcsöves mobilklímát vagy monoblokk berendezést. Az ablak alatti homlokzati falon lehetne a lyukakat fúrni. A fal alatt utca van, tehát meg kell oldani, hogy ne zuhanjon le vakolattörmelék.
Mekkora összegből jön ki kompletten, klímástól, lyukastól a művelet? Csak hűtő berendezés is megfelel. Kondenzvíz elvezetésre van egy cső a parkettaszegélybe behúzva a felszerelési helytől a legközelebbi lefolyóig, ha a berendezés nem tudná kezelni.
sok, főleg japán de a felsőkategóriás koreai isnagyon lassan forgatja a ventilapátot... ezáltal a rétegződést védi ki hogy pontosabban mérje a hőmérsékletet, Így a szabályzás is pontosabb.
Sziasztok! Érdeklődnék, hogy az normális jelenség ha fűtés üzemben a kívánt hőmérséklet elérése után a beltéri ventilátora leáll? Továbbá a kívánt hőmérséklet elérése előtt többször is leáll és csak pár perc után indul újra./nem mínuszokban,hanem +3 +8 körül próbáltam 22 fok kívánt hőmérséklettel. Gree Amber klímáról van szó. Ismerőseim váltig állítják, hogy náluk utána is kis fordulaton de folyamatosan keringeti a helyiség levegőjét.
mi 10 éve is szerettük a fujitsu, daikin, lg art cool gépeket.... most is így van többnyire, bár a gyártói hozzáállás miatt erőteljesen daikin irányba sodródtunk
Van alkatrész ... egy kültéri vezérlő panel 39.652 + ÁFA meg egy kis munkadíj amennyiért belemerek nyúlni a darázsfészekben általában 30.000-ért mert volt hogy nem bírta ki az 1 évet, és tőlem nem veszik vissza nekem kell finanszírozni az újat.
Persze egy 8 éves LG-hez meg már 100.000HUF a kültéri panel, ment is a KUKA-ba.
Daikin panel árát nem tudom, azt még nem kellett rendelnem.
Samsung telepítésre Engem sem tudsz rávenni semmi pénzért. :-) Pedig ha visszaolvasol 5 évet akkor láthatod a tevékenységem
Még a szervizes Hollandiából jött hozzánk ... sajnos a szerverbe terveztek 3 csöves VRF heatrecovery gépet ... és tudja tartani a hőmérsékletet 20,5-28°C között 24 óra alatt ... az informatikusok nem boldogok.
(nem röhög! A PrintScreen müködik csak a gépről nem tudjuk letölteni jogosultság hiányában, így csak a fényképzés marad.)
Persze ez a javítás utáni állapot.
Mondhatnánk hogy engedi a Samsung hogy szerverbe bekerüljön egy 3 csöves gép ... de megengedte, ha egyáltalán tudott róla.
Bővebben és korrektebben. Elég sajátságos téma ez a Samsung. Mivel a világ egyik legnagyobb cége, kb. egy szezon alatt megenné az egész magyar klímapiacot Daikinostul, Gree-stül mindenestül. Ha akarná, de szerencsére nem akarja. Volt idő, amikor mindenki Samsung klímát árult, valahogy úgy, mint most Gree-t. Megérte, jó volt a támogatottsága, nagy volt a termékpaletta, népszerű volt a felhasználók körében is, jó a brandértéke is, tehát iszonyú sokat el lehetett adni belőle. Aztán jöttek a minőségi problémák, volt olyan széria, amelyiknél 30-40 százalék volt a meghibásodási arány. Sőt emlékszem egy tipusra, amiből kaptunk vagy 20-30 szettet, aztán nem is hoztak belőle többet, mert annyira gyalázat volt a minőség (Moderato inverter) Aztán marketing szempontból is elcseszték a terméket, elengedték az árakat, voltak időszakok, amikor egyetlen forintot sem lehetett keresni a Samsung gépeken, mert a legnagyobb klímás webáruházláncon nagykereskedelmi áron vehette meg a végfelhasználó a terméket. Ez aztán mostanra oda vezetett, hogy a Samsungnál a klímadivízió vezetői szépen kikoptal, felálltak a székükből, vagy belebuktak az okoskodásokba, és már nincsen itthoni gyári értékesítés, azt hiszem Hollandiából érkeznek a rendelt gépek és az alkatrészek is.
Ezért gondolom azt, hogy jelenleg Samsung gépet csak akkor élrdemes venni, ha iszonyú olcsó, vagy ha valaki szerelmes a Samsung márkába.
Szerintem a Samsung gépeket kerüld el messzire. Gyalázatos az eddigi tapasztalat velük, és nem hiszem, hogy sokat javultak volna az utóbbi években....bár ki tudja.
A 29dB minden gépnél 29dB. Az a nem mindegy csak, hogy ekkora zajszintnél melyik gép mennyi levegőt mozgat meg. (Mondhatjuk azt is, mindegyik autó 6 litert fogyaszt százon, csak van, amelyik nagyobb tempóra képes ekkor...) Régebben valóban volt erről szó, akkor az adatlapokból azt hámoztuk ki, hogy bizonyos modelleknél a
- Gree 390 m3/h levegőt mozgat meg 26 dB(A) zajjal, a
- Daikin meg csak 366 m3/h-t (6.1 m3/min) 27dB(A) zajjal.
Ennek a tapasztalt klímás kolléga az okát is leírta:
"Egy beltéri egység minősége nagyban hatással van a zajszintre. A felhasznált műanyagok, azok illesztései, csapágyak, a ventillátor formája, tervezettsége, a lamellák, stb. mind befolyásolják a gép által keltett zaj erősségét."
Több ilyen teszt kéne mert ez aranyat ér. Látszik, hogy mit történik egy géppel, ha -15 fok alá esik a hőmérséklet. Nem túl jó jel, ha már -10 fok alatt elkezd csökkenni a leadott teljesítmény.
Az egyik fontos eredménye a tesztnek, hogy a kínai gépek sem csak papíron jók.
Amúgy az alap AMBER is jó gépnek tűnik fűtésre. Megnyugtató, hogy gyárilag rá merik írni, hogy -22 fokig fűt. Magyar telekhez tökéletes elegendő lehet.
Most először fűtünk klímával, pontosabban egy Cascade Vision van felszerelve. Eddig szeretjük nagyon, viszont lenne pár kérdésem. Ezek a gépek meddig mehetnek egyhuzamban? Érdemes kikapcsolni néha vagy mehet folyamatosan? Illetve a kültéri néha elkezd kattogni, mint egy traktor, aztán idővel abbahagyja. Ez normális jelenség? Egyébként működik minden funkciója.
És a sokakat érdeklő Gree Amber teszt is benne van.
És ahogy elnézem, egész meggyőzően teljesített, viszont azt hozzá kell tenni, hogy a tesztben nem a nálunk kapható GWH09YC, hanem a GWH09YD szerepel, ami kétfokozatú kompresszorral szerelt megnövelt légszállítású fűtésre tuningolt változat.
Érdekes, hogy az R32 modelleket már legmagasabb légszállítás fokozaton tesztelték, mondván megnövelték a beltérik méretét, így azok zajszintje jelentősen csökkent. Azért az elég durva, hogy a GWH09YD 450 m3/h nál 18 dB(A), amíg a GWH09YC 390 m3/h nál 24 dB(A)
Általában a két külön mono megoldás tényleg sokkal olcsóbb. Viszont pl. a Daikinnál azért nem ugyanaz a multi és a belépő modell mono gép. Sokkal modernebb, fejlettebb a multi beltérije (szebb is), tehát itt azért érdemes elgondolkodni. Jelenleg a Daikinnál is és a Mitsubishinél is akciósak a dual gépek, tehát lehet számolgatni. Ha Budapesti vagy környéki vagy, akkor keress meg minket egy jó ajánlatért. Kattints ==> PANNONKLIMA
A legtöbb mosógépet be lehet állítani, mikor kezdje a mosást. Mosogatógépet ha van, szintén el lehet indítani még nappal, hacsak nem 12 órázol, de ha van gyerek, akkor valaki lesz otthon. Az esti világításhoz előkerülnek azok az ötletek, amik a napárammal töltött akkumulátorról fognak járni.
még a mosás megoldható lenne időzítéssel (de ugyen nem tudod mikor kedvezményes mert azt az áramszolgáltató szabályozza nem feltétlenül esik egybe a napsütéses idővel) olyan automatikával ami látja ezeket . de a főzés bajosan. A mai életforma meg nehézzé teszi a biofigyelést mindenre-hacsak nem otthon van valaki épp nem távmunkázik és van kapacitása erre is.
"Ha odafigyelsz, mikor főzöl, mikor mosol, mikor használod a villanyt"
Akkor nem 2/3/folyamatos műszakban dolgoztok, hanem nyugdíjas vagy.
Elmúlt az a világ, amikor az ember tudta figyelni, vagy ahhoz igazítania a szokásait, életét, hogy mikor van csúcsidő meg kedvezményes időszak. A sok műszakos gyárak és munka rabszolgái lettünk.
jobb a vákuumolás mert a pára is kikerül a csövekből. Ha átöblíted kitolod a levegőt a csövekből és a beltériből pont annyi gázt pazarolsz el(most tekintsünk el a jogszabályi háttértől) amennyi a hűtési(fűtési) körfolyamathoz hiányzik, hogy a hűtőközeg halmazállapot és fázisváltásai a megfelelő helyen legyenek akkor esetleg nem lesz túl energiatakarékos a berendezésed. Az említett gép egyébként korlátozottan alkalmas fűtésre mert kapillárcsöves hűtőközeg adagolással rendelkezik. Ez a fix fojtás a vátozó kompresszorteljesítménnyel (azaz a változó mennyiségű szállított hűtőközeggel) nem tud mit kezdeni mindíg egyforma ellenállású lesz a hűtőkörben. Így lesznek igen hatékonytalan üzemállapotok is.
fordítóval érdemes elég kevesen járatosak a finn nyelvben
És a sokakat érdeklő Gree Amber teszt is benne van.
van előnye és van hátránya. Mindenképpen érdemes megnézni pár adatot mielőtt valaki ilyennel kezd fűteni. Pl -10C fokba a leadott max fűtőteljesítmény illetve az ahhoz tartozó pillanatnyi jósági fok. Ez legalább olyan fontos mint az SCOP atzaz az éves fűtési hatékonyság. Ugyanis nagy hideghben nem baj ha tud fűteni az a készülék. A Fujitsu(General, Fuji/Fuji-General) márkacsalád ebben egészen jó. Javasolt ezeket az adatokat ez Euroventen ellenőrizni mely független akkreditált labor(és a H meg Geo tarifához amúgy is kell minősítés innen vagy a DACH szervezettől) elérhetősége:www.eurovent-certification.com
Figyelembe kell venni hogy a szervíz és Eurovent adatok az adott hőmérséklethez tartozó MAX teljesítmény MAX ventilátor fordulat mellett a beltérben azaz a komfort üzemmódban ettől eltérnek az adatok lefelé. Jó közelítéssek 60-70%-al érdemes kalkulálni ezekhez az adatokhoz, hogy ne legyen zajos a tér. Ahol felületfűtés van meggondolandó azt hőszivattyús üzemmóddal összekapcsolni és rengeteg lehetőség van. Léghatlan új nyílászárós lakás ház esetén a mesterséges hővisszanyerős szellőzést is sajnos bele kell kalkulálni a dolgokba. A parapet-console vagy a mókolt fejjel lefele oldalfali beltérik estén(utóbbi csak fűtésre használható így) jóval kisebb a huzathatás nem kell forszírozottan keringtetni ha a természetes fajsúly(sűrűség) különbség segít ebben. persze megfelelő tömegű levegőt meg kell mozgatni és hőt átadni neki ha megfelelő hőmérsékletet szeretnénk egy vagy több helyiségben.
Hát Én klímaszerelőként elég ritkán vagyok otthon mikor sűrű a nap. Nekem elkellene adnom mindig majd visszavenni. Csak nincs kinek eladni piaci alapon így még nincs a tetőn. És sajnos a villanyautók se lehetne itthon csak ha cserélhető akkumlátoros lenne de az még nyújtaná a megtérűlést.