Keresés

Részletes keresés

Infós Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1296

Meg az áramellátás leoldását. :(

Adott esetben aláváltást, ütközést, siklást. :(

Előzmény: GyöBzs (1295)
GyöBzs Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1295
A normális restart valamennyi jelfogó alapba kerülését eredményezné...ha lenne.
Előzmény: Infós (1293)
Infós Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1294
A forgalmistának van kulcsa a jelfogóteremhez, csak ólomzár alatt van tartva (az utóbbi), így ő oda — elvileg — nem tud bemenni. Persze kicsi országunkban van olyan szolgálati hely, ahová nem csak az fszt-nek van kulcsa, hanem a biztberesnek is.
Előzmény: M62 265 (1290)
Infós Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1293

Szóval van az az a hálózat, amiről megy a rendszer alapban, ez általában 3x230/400 V-os sinus-os váltófesz, ahol a fázisfeszültség legalább 183 V. Ha ez alá csökken, akkor ez a hálózat nem jó, átvált az áramellátási rendszer egy másikra. - ha van. Pl. Szépjuhásznén a D55-nél itt annyi történik, hogy jelzőt és váltót nem lehet állítani, ki lehet vezérelni a hívót, égnek a pótvörösök a bejárati jelzőkön, a pótsárgák az előjelzőikben, a kijárati jelzők sötétek (nincs tartalék hálózat). Akkumlátorról ennyit tud csinálni a rendszer, alapértelmezésben. Pl. a Keletiben vagy Angyalföld elágazáson ilyenkor indul a dízel gépsor, az "csinál" "áramot". (A rendszernek 2 másodpercig tartó áramszünetet nem szabad észrevennie.)

A Csepeli HÉV már érdekesebb, ott zselés akkumlátorok vannak, folyamatos puffer-töltésben, az üzemi hálózat kiamaradása esetén a felsővezetékre kapcsolódik a dolog, onnan meg az akkutöltés. A rendszer alapvetően az akkumlátorokról megy (váltók, jelzők, sorompók), de mivel a töltőfesz mindig nagyobb, mint az akku kapocsfeszültsége, ezért nem az akkut fogja terhelni a rendszer, hanem a tápláló hálózatot (ELMŰ, felsővezeték, második közüzemi hálózat stb.).

A jelfogós biztosítóberendezéseknél egyes esetekben ún. támasz jelfogópárokat alkalmaznak (pl. D70-nél a céllezáró (CL), a célrögzítő (CR), az átmenetlezáró (ÁL) stb., D55-nél az első váltólezáró és kioldó jf-ja stb.). Ezeknek az a lényege, hogy áramszünet után is emlékeznek az állapotukra. Előfordulhat, hogy egy folyamat 2/3-ad részéig eljutott, ott elakadt. Ezek után nyomnának egy restartot, a folyamat közepén levő támasz ugye maradna, ahogy van, az eleje elesne, a vége pedig nem. Újabb kezelésre nincs mód, mert az eleje szokta nézni, hogy a folyamat végén levő jelfogó alapban van-e. Irány a jelfogó és lehet alapba tenni/befordítani a támaszokat). :(

M62 265 Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1292
Fene tudja, mert azért 1-1 áramkimaradásnál tudnak csodát művelni a berendezések pláne, így, hogyha nem tud rögtön másodlagos-harmadlagos tápellátásra átállni...
olcsolemezek Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1291

Én arra gondoltam, hogy blokkos fél napi kinlódást megspórolt volna egy pár perces munkával.

(Tudom, hogy nincs ilyen gomb, tudom, hogy fszt-nek nincs kulcsa a jelfogóteremhez)

Mesterséges áramellátás ki-bekapcsolásra gondoltam.

Előzmény: M62 265 (1290)
M62 265 Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1290

Láma válasz:

Fszt nem nyom restartot. Meg kulcsa sincs a jefogóteremhez.

Ha Infós benéz ide, talán meg tudja mondani az igazit...

Előzmény: olcsolemezek (1287)
Vendégsín Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1289

és az egész rendszerre nyomunk egy Restartot (Resetet), úgy, hogy nem hagyjuk bekapcsolódni a generátort, akkor

Nem egészen így működik a rendszer.

Előzmény: olcsolemezek (1287)
Vendégsín Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1288

oldmumus 3 optikás önműködő térközjelzőről beszélt, azt említette, hogy ott Z kiégése esetén a pótsárga kezd el működni. Én arra gondoltam, hogy ott nincs pótsárga, hanem a "sima" sárga kezd világítani.

És ezért szeretetre méltóak a négyoptikás térközök. Ha kezelődő jelző miatt a 40-es kettő sárga megváltozik, és az előttes villogó sárgából zöldnek kellene lennie, villogóra kapcsolódva maradni nem tud, hanem kettő sárga lesz. Ha itt fenntartási szakaszhatár is van, mint a Keleti előtt, a gödörnél, akkor nincs foldi halandó, aki a zöld kiégés esetén az izzócserét el tudná intézni.

Előzmény: olcsolemezek (1276)
olcsolemezek Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1287

Újabb láma kérdés:

Ha az fszt varázsol egy vonatmentes pillanatot és az egész rendszerre nyomunk egy Restartot (Resetet), úgy, hogy nem hagyjuk bekapcsolódni a generátort, akkor nem törlődik minden beállított dolog?

Előzmény: M62 265 (1285)
hármasbakter Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1286
Értem már, csak le voltam fáradva tegnap este...
Előzmény: Vendégsín (1283)
M62 265 Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1285

"a tárolásra rátárol, akkor a vonat után újra megjön a szabad."

Hehe, ezt a BILK-en kipróbáltuk egyszer, tolatóvágányutakkal. Nem írta a Kezelési Utasítás, hogy mennyit lehet tároni. A hetediket még bírta. A nyolcadik betárolt vgút után egy fél napig küzdöttek a biztberesek, mert vgutat se eltörölni, se újat kezelni nem lehetett... :D

Előzmény: Infós (1280)
olcsolemezek Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1284
Kösz mindkettőtöknek az infókat és a magyarázatot!
Vendégsín Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1283

De sárga amit pirosnak látsz...

Sárgának láttam, ezértr írtam, hogy jó, hogy a szemafór nem főjelző, nem akartam a poént lelőni. :-)

Előzmény: hármasbakter (1261)
M62 265 Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1282

KöKi:

Ha KőTeher felől az első bejárati jelző ÖJÜ-be van, akkor amikor KőTeheren kijáratot kezenek (ill. ha az állomásközben foglaltság van), akkor épül fel a vgút a második bejáratig, ill. megjelenik az egy sárga a bejáraton. Az összes többi bejárat kb. akkor épül fel, mikor KőTeherről/Pestlőrincről kibújt a vonat (az első térközben megjelent). Az ÖJÜ vgút felépülése előtt meg bármilyen kezelést végrehajthatsz, viszont ha bármey ok miatt az ÖJÜ vgút nem tud felépülni (egyidejű menetek, érintett/védőváltó egyénieg lezárva stb...), akkor ugyanúgy eltárolódik az ÖJÜ által a vgút, mintha kézzel tároltad volna el azt.

"Amikor úgy dönt az fszt, hogy nem az átmenőre hozza a következő vonatot, vagy másik vonal felől hozza be a vonatot, akkor mennyivel előtte kell kikapcsolnia, hogy ne épüljön automatikusan a vágányút?"

Ld. fent. Ha meg utóag kap észbe a rendelkező, hogy ÖJÜ-be volt, de nem az átmenőre kellett vona a bejárat, akkor JM!, Vonatvgút törlés, 2-3 perc pihi, új bejárat kezelése...

BILK-en viszont nem tudom, mikor épül fe az ÖJÜ bejárat, mert ott meg van egy olyan függőség, hogy Soroksár csak akkor akkor tud kijáratot kezelni, ha a Terminálon van bejárat (Soroksár Sr5 miatt, hogy a BILK bejáraton álldigáló vonat ne zárja el a sorompót)

Előzmény: olcsolemezek (1279)
Infós Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1281
Igen, lehet hogy nagyon összemosódott a "meg nem haladható" főjelző, az előjelző és a térközjelző leírása, bocsánat. :(
Infós Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1280

Kapcsolástól függ, a bejráati jelzőnek lehet külön indító szigsinje, lehet, hogy az utolsó térközjelző meghaladásakor indít (tehát a vezér csak sárgát láthat rajta), de lehet, hogy az utolsó előtti térközjelző indítja, így "zöldhullámra" mehet a vonat.

A sorompók, váltók, saruk, tojók mennek továbbra is, ez csak egy "plusz", kényelmi funkció, mint a tempomat (attól hogy be van kapcsolva, a fék még működik:))))  ). Tulajdonképpen az ÖJÜ-ben levő jelző is kezelhető, ha az ember lassú, és a tárolásra rátárol, akkor a vonat után újra megjön a szabad. Legalábbis a HÉV-nél használatos D67-nél, ami majdnem lefedi a MÁV-os D70-t.

Előzmény: olcsolemezek (1279)
olcsolemezek Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1279

Kőki-t megértem, ott azért csúcsban mindkét irányban térközre mennek vonatok.

BILK-en talán felesleges, ott azért nem annyira elfoglalt a forgalmista, hogy óránként 1-2x ne tudna bejáratot kezelni.

ÖJÜ még:

A közeledő vonat hatására mikor épül fel a bejárati-kijárati vágányút, mikor kerül lezárásra, illetve a jelzőkre mikor vezérlődik ki a szabad jelzés?

Amikor úgy dönt az fszt, hogy nem az átmenőre hozza a következő vonatot, vagy másik vonal felől hozza be a vonatot, akkor mennyivel előtte kell kikapcsolnia, hogy ne épüljön automatikusan a vágányút?

ÖJÜ használata esetén az állomás egyéb területein lévő váltók, tolatásjelzők, sorompók vezérelhetők kézzel, vagy ilyenkor semmi mást nem csinálhat a tábla kezelője?

Előzmény: M62 265 (1278)
M62 265 Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1278
Kőbánya-Kispesten, és a BILK-en működik az ÖJÜ. KöKi-n csak az 1. és 4. vágányon tud (?) be-, és kijáratot kezeni, ha a vágány foglalt, vágányutat tárol rá. Ellenben a BILK-en ha a bejárat ÖJÜ-be van, akkor a IX.-re keze bejáratot, ha az foglalt, akkor a VIII.-ra, és így tovább.
konszolid Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1277

Üdv mindenkinek...

Azaz igazság, hogy én is láttam már ilyen csereberét, nagyon meg is lepődtem...

Ha az emlékezetem nem csal, akkor a néhai MÁV  Műszaki és Üzemi Szabályzatban benne foglaltatott, hogy a vörös fénynek alulról a második fénynek kell lennie...

Valamilyen érthetetlen okból kifolyólag a Dunántúlon fordítva van... ( máshol ilyet még nem láttem...)

Előzmény: Infós (1274)
olcsolemezek Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1276

OK. Akkor minden úgy van, ahogy eddig is tudtam. Kivélve a ÖJÜ értelmezést.

(Ott beszéltünk el egymás mellett, hogy oldmumus 3 optikás önműködő térközjelzőről beszélt, azt említette, hogy ott Z kiégése esetén a pótsárga kezd el működni. Én arra gondoltam, hogy ott nincs pótsárga, hanem a "sima" sárga kezd világítani. Amikor Te bekapcsolódtál, akkor már egy másfajta főjelzőről kezdtél el beszélni, ahol a Z és S1 közös fényellenőrzővel rendelkezik, illetve pótsárga fénnyel rendelkező S-Z optikás külön előjelzőről, amilyen a bemásolt fényképen is volt. Na én itt összemostam a 3 féle jelzőt és nem értettem semmit.)

A D70-ben gyakorlatban használják valahol az ÖJÜ-t? Úgy hallottam, hogy Kelenföldön is ki van szedve valamiért ez a lehetőség.

Előzmény: Infós (1275)
Infós Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1275

"Amit leírtál az ugyanúgy érvényes az önműködő térközjelzőre is, azzal a kiegészítéssel, hogy nem S1-ről, hanem S-ről beszélünk."

Értelemszerűen igen. :)

"Amikor világít a Z vagy S akkor az ő közös fényellenőrző jelfogójuk húzva van.

Amikor kiég valamelyik, akkor a fényellenőrző jelfogó elejt, és így zárja a V áramkörét."

Nem, a sárgának és a zöldnek külön fényellenörző jelfogója van, mindig az aggályosabb jelzési kép jelenik meg, sorrendben zöld, sárga, vörös, pótvörös.

"Tehát nincs semmi olyan elem beépítve a rendszerbe, ami képes lenne arra, hogy Z kiégése esetén S áramkörét építse fel, természetesen újra belekapcsolva a rendszerbe a közös fényellenőrző jelfogót?"

Tehát nincs közös fényellenőrző jelfogó, a többit lásd fent! ;)

"És egyébként is, mikor világít akkor a pótsárga? Vagy az nincs "default bejárati jelző"-ben?"

Nincs, ott pótvörös van, pótsárga nincs. Bár vannak olyan jelzők, ahol minden izzó mögött van pótizzó, de ez nem jellemző Magyarországon.

Akkor világít, ha a fősárga "elesik", és az előjelző fényellenőrző jelfogója elejt.

"ÖJÜ = Önműködő Jelző Üzem? Ez azt jelenti, hogy haladó vonat vágányútja esetén a kijárati jelző kezelésekor a bejárati jelzőn is a megfelelő előjelzésre változik a jelzési kép?"

ÖJÜ: stimmel. A bejárati jelző most is így működik, nem feltétele az ÖJÜ (sem a bekapcsolhatósága, sem a tényleges működése). Inkább arról szól ez az üzem, hogy mintegy térközre kapcsolja a szolgálati helyet, az átmenőre a közeledő vonat maga előtt állít bejáratot, majd kijáratot, ezzel is könnyítve a szolgálattevő munkáját (lásd Aquincum elágazás, D70).

Előzmény: olcsolemezek (1270)
Infós Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1274

"(két lámpahelyes jelzőlapon alul van a vörös...)"

Azta...

Az viszont naggyon dúúúrva.... :((((((

Továbbra is illene alulról a második helyre tenni, mint eddig mindenhol láttam. Szomorú vagyok. :(

Előzmény: GyöBzs (1272)
GyöBzs Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1273
Hát, valaki biztosan átvette.
Előzmény: TS46 (1266)
GyöBzs Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1272
Ez biztosan a sárga, alul van a zöld.
Valamilyen tipizált dolog ez, a fénysorompók főjelzős fedezésénél használják, én Dombóvár - Gyékényes között láttam, illetve Rákospalota-Újpest - Fót között van.

És nem csak az előjelző, hanem a főjelző fényei is fel vannak cserélve (két lámpahelyes jelzőlapon alul van a vörös...)
Előzmény: olcsolemezek (1268)
oldmumus Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1271
Ha a zold kieg annak tartalek, pontosabban potfenye sarga, igy ertettem.
Előzmény: olcsolemezek (1268)
olcsolemezek Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1270

Ajaj...

Próbálom megérteni :)

Pár kiegészítő infó lemaradt. Csak, hogy jól értem-e:

Amit leírtál az ugyanúgy érvényes az önműködő térközjelzőre is, azzal a kiegészítéssel, hogy nem S1-ről, hanem S-ről beszélünk.

Amikor világít a Z vagy S akkor az ő közös fényellenőrző jelfogójuk húzva van.

Amikor kiég valamelyik, akkor a fényellenőrző jelfogó elejt, és így zárja a V áramkörét.

Tehát nincs semmi olyan elem beépítve a rendszerbe, ami képes lenne arra, hogy Z kiégése esetén S áramkörét építse fel, természetesen újra belekapcsolva a rendszerbe a közös fényellenőrző jelfogót?

És egyébként is, mikor világít akkor a pótsárga? Vagy az nincs "default bejárati jelző"-ben?

ÖJÜ = Önműködő Jelző Üzem? Ez azt jelenti, hogy haladó vonat vágányútja esetén a kijárati jelző kezelésekor a bejárati jelzőn is a megfelelő előjelzésre változik a jelzési kép?

Előzmény: Infós (1269)
Infós Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1269

Nah akkor tegyük rendbe ezeket a fényáramköröket:

Van a:

-zöld,

-sárga1

-pótsárga

-sárga2

-vörös

-pótvörös

-fehér

Egy default bejárati jelző így néz ki fentről lefelé:

-zöld (Z)

-sárga1 (S1)

-vörös (V)

-pótvörös (PV), egy optikában a vörössel

-sárga2 (S2)

-fehér (F)

A többi jelzőlap-kiosztás ez alapján könnyen kitalálható.

Jellemzően a felső sárga és a zöld egyszerre nem éghet, ezért ennek közös fényellenőrző áramköre (jelfogója, transzduktora) van.

Fény előjelzőknél követelmény, hogy a két fény közül csak az egyik éghessen, hiszen az együtt égő fények között legalább 60 cm távolságnak kell lennie (így csak 30 lenne), másrészt a két fény esetén a vonat csak 40 km/h sebességgel érkezhetne az előjelzőhöz, amit semmi sem jelez elő. Ezekből az igen szigorú követelményekből látszik, hogy a két fény együttégésével nem kell számolni, azokat egy fényellenőrző jelfogóval nyugodtan lehet ellenőrizni. Az áramköre tulajdonképpen annyit tud, hogy ha a fényellenőrző jelfogó nem húz, akkor kiteszi a pótsárgát a jelzőre. Ennyi. Alapkapcsolás szerint a pótsárga nem tud villogni és a fényét sem ellenőrizzük. Mivel a Fresnel-lencse fókuszpontjában a fősárga izzója van, ezért a pótsárgát kénytelenek arrébb tenni, jellemzően a fősárga izzója mögé, így az a fókuszponttól kissé távolabb van, halványabbnak tetszik (kísérleteztek kétszálas izzóval, nem tudom, miért nem vált be). Természetesen minden izzó ugyanolyan 475 mA-re felfűtött szabványos, Ba20s foglalatú, átlátszó jelzőizzó, annak színét a belső, anyagában színezett, cca. 160 mm átmérőjű lencse adja (a külső színtelen, az végzi a fénysugarak párhuzamosítását és irányítását).

Az önműködő térközjelzők onnan tudják, hogy szabad fényt kell kapcsolniuk, hogy ún. sárga sarkítást vagy zöld sarkítást kapnak. Ez a megfelelő érpárokra kapcsolt feszültséggel történik. Ha az érpáron feszültség van, akkor a jelzőn megjelenhet a szabad fény (mert a következő főjelző átvette a vonat végének fedezését, de persze további feltételek teljesülése is szükséges a tényleges szabad megjelenéséhez - erre most nem térek ki), és a polaritás iránya dönti el, hogy ez sárga avagy zöld legyen.

Állomási jelzőnél (ilyen a bejárati jelző is, ÖJÜ esetén is) az elejtő S1Z fényellenőrző jelfogó zárja a (fő)vörös áramkörét, tehát a zöldből nem lesz sárga, a fények ellenőrzésének módja miatt sem. (Bár tulajdonképpen ez nem indok, mert lehetne, de mégse csinálják.)

olcsolemezek Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1268

Ez biztos?

Nem a normál sárgát?

Előzmény: oldmumus (1267)
oldmumus Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1267
AZt hittem tartalek. Pitta kerdesere visszaterve 3 fenyu terkozjelzon is pl. ha kieg a zold akkor tartalek sargat lehet latni.
Előzmény: hármasbakter (1265)
TS46 Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1266

MÁV Bizberes ekkora hibát követett volna el?

Előzmény: hármasbakter (1265)
hármasbakter Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1265

De nem tartalékizzó hanem normál csak felvan cserélve...

sárga-zöd

zöd-sárga

Előzmény: oldmumus (1262)
pista88 Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1264
A pótsárga tudtommal a sárga optikájában van, a fősárga mellett
hármasbakter Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1263

Ott a helyes válasz:-))

Előzmény: oldmumus (1262)
oldmumus Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1262
Pitta, ott zoldnek kell lennie, alul van a sarga, szerintem csak a tartalekizzo vilagit.
Előzmény: pista88 (1260)
hármasbakter Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1261

Nem nyert:-)

De sárga amit pirosnak látsz...

Előzmény: Vendégsín (1259)
pista88 Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1260
Talán nincs zöld optikája?
Előzmény: hármasbakter (1258)
Vendégsín Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1259
Az volna furcsa, ha nem lenne furcsa jelző. Még jó hogy a szemafór nem főjelző, mert néznénk, hogy a Tilos pirosa hova keveredett...
Előzmény: hármasbakter (1258)
hármasbakter Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1258

Mi a furcsa a jelzőn?

perszy Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1257

Bocsi, nem olvastam végig rendesen. Egyébként lehet, hogy fékúton belül van a következő főjelző.

De sajnos a szabályok nem váltak egyértelművé a sebességrendszer bevezetésével, sőt!

Milyen a fölső fény? ...

Előzmény: perszy (1256)
perszy Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1256

Biztosított, vagy biztosítatlan?

Ad-e előjelzést, vagy sem?

Egyébként Z.eg delta: 120 egyenesben és kitérőben is (Vmax). Nem minden blokkos ért vele egyet, mert a Vmax, és a 120 nem ugyan az egy 120-as pályán sem. A Vmax, hogy nincsen korlátozó körülmény, a 2fogsor meg az, hogy van. Csak esetleg ez sebességben nem jelent semmit, de mondjuk egy ROLAnak igen. Nem?

P

Előzmény: GyöBzs (1254)
olcsolemezek Creative Commons License 2006.03.28 0 0 1255

Csatlakozom az előttem szólóhoz: Biztos ez?

Fényjelzőről beszéltem, nem alakjelzőről.

(Nappal is világítanak rajta a fények, ahogy egy jólnevelt fényjelzőnek működnie kell.)

Ha ilyet látsz mégis, akkor az nem kijárati jelző, hanem kezdő térközjelző vagy állomásközt ill. útátjárót fedező jelző.

Én egy biztosított állomás közös kijárati jelzőiről beszéltem. Nem útátjáró és nem állomásközfedező jelzőről. Ebből van 5 db (minden nyílt vonal felé 1-1) és ebből csak az egyik kezdő térközjelző is egyben.

A fényeket illetően van közte 2 amely csak vörös és zöld optikával rendelezik, egy olyan, ami egyéb forgalmi okból csak vörös és sárga optikával rendelkezik, és van egy olyan, ami után még van 2 váltó a Bejárati jelzőn belül (tudom!! ez a közös kijárati jelző definíciójával ellentmond!) és ennek a 2 váltónak az állása befolyásolja, hogy S-S vagy S-Z fénnyel engedélyez továbbhaladást, illetve a kezdő térközjelzős kijárati jelző is csak S-V-Z optikával rendelkezik csak.

Kérdés a többi olvasóhoz is:

Na melyik állomásról van szó?

Előzmény: Füsti-67 (1246)
GyöBzs Creative Commons License 2006.03.28 0 0 1254

A közös fény kijárati jelző kitérőből kihaladáskor kettő fénnyel jelez

Biztos?

Előzmény: Füsti-67 (1246)
GyöBzs Creative Commons License 2006.03.28 0 0 1253
Tolatási mozgásként az ÁVU szerint...
Előzmény: Vendégsín (1252)
Vendégsín Creative Commons License 2006.03.27 0 0 1252
Például.
Előzmény: czzf50 (1251)
czzf50 Creative Commons License 2006.03.27 0 0 1251
Rákosrendezöröl bementél Istvántelekre egy zölddel, jól gondolom?
Előzmény: Vendégsín (1248)
Infós Creative Commons License 2006.03.27 0 0 1250
A könyvek végén pedig a "És a fentiek alapján a helyi sajátosságok miatt szükséges áramköri eltérések könnyen megérthetők" mondattal áthidalják a "tiszta" biztber és a valódi állomási biztber közötti különbséget. Egy biztberes oktató mondta, hogy nagyon jó annak, aki iskolában tanulja a biztbereket, mert ott csak az alapkapcsolásokat veszik, a való életben meg olyan megoldásokkal találkozik az ember, hogy igen alapvető biztber függések módosulnak vagy vannak kihagyva, eltérően megvalósítva. Néha csak győzze fogni az ember a fejét...
Előzmény: Vendégsín (1248)
Vendégsín Creative Commons License 2006.03.27 0 0 1249
Csak ott a kitérő nem szerkezeti okból 40-es.
Előzmény: Füsti-67 (1247)
Vendégsín Creative Commons License 2006.03.27 0 0 1248
Azt hittem, hogy derék biztosítóberendezés tervezőink komolyan veszik azt a szabályt, hogy, ha egy sebességjelzési rendszerben működő fény főjelző után nincs másik jelző, akkor a fölső fény legfeljebb sárga lehet.
De Budapesten mindenre találni kivételt.
Füsti-67 Creative Commons License 2006.03.27 0 0 1247
Az "a" válasz is előfordul (Pl. Rákos páratlan vége Hatvan felől), vagy Rákoshegy az átépítés előtt.
Előzmény: Törölt nick (1238)
Füsti-67 Creative Commons License 2006.03.27 0 0 1246
Ha kitérőből jársz ki, a közös kijárati jelzőn csak sötétben láthatsz zöld fényt, azt is csak úgy, hogy az egy alakjelző, kivilágítva. Ez mellett haladva csak akkor növelheted a sebességet 40 fölé, ha -1. az előjelzés sebességcsökkentés nélkül tov.hal. eng. jelzésre utalt, vagy -2. ha megállapítottad, hogy a kijárati v áltók egyenesben állna, vagy -3. ha elhagytad a kijárati váltókat (F1. 67.pont) - - - A közös fény kijárati jelző kitérőből kihaladáskor kettő fénnyel jelez, azon nem lehet ilyenkor egy zöld. (Ha ilyet látsz mégis, akkor az nem kijárati jelző, hanem kezdő térközjelző vagy állomásközt ill. útátjárót fedező jelző.)
Előzmény: olcsolemezek (1206)
Infós Creative Commons License 2006.03.27 0 0 1245

Pedig azt hittem, hogy találtunk egy jó definíciót. :(

És azt a váltót a kijárati jelző fedezi? Az azért durva... :(

Szerencsére a HÉV-nél a Battyhány térről helytelenbe nem enged kijáratot zárni, mert a Margit-híd felszinen levő váltókat és a kijárati jelző fedezi. (Abból az irányból jelzőt majd csak az új biztberrel kap.) Mivel függésben nincs vele, ezért jelzőt sem enged húzni.

Ez azért kicsivel durvább. :(

Előzmény: Füsti-67 (1244)
Füsti-67 Creative Commons License 2006.03.27 0 0 1244
Kit érdekel, hogy elhagyta-e már az állomást? - - - Találhat a nyílt vonalon is kitérő irányú váltót! Lásd Isaszegről Gödöllő felé a jobbra jársz ki, mondjuk nem az átmenőről (II.-ról, IV.-ről, V.-ről), kaphatsz kettő sárgát az iparvágány felé, ami pályaelágazásként van bekötve Isaszeg biztosítóberendezésébe (tehát szabad fény mellett halad ki az elágazási irányba is)... A szóbanforgó elágazás váltója kb. a térköz közepén van. - - - Na most, tfh. arra mész éjjel vonalismeret nélkül, nyilván jelfeladással (mert anélkül ugye nem szabad), és véletlenül az iparba állít kijáratot az fszt. Az állomáson feljön a s/z 40, oké. Kicsattogsz a jobbra, ott feljön majd -gondolom- a sárga. Tehát nem tépsz ezerrel, mondjuk csak 80-ig húzod, hogy meg tudj állni a következő jelző előtt. Aztán megborulsz a térköz közepén...
Előzmény: Infós (1234)
Vendégsín Creative Commons License 2006.03.27 0 0 1243
A sebességjelzési rendszerben a csökkentett sebességű jelzések adásának oka lehet az is, hogy valamely "Megállj" állású, vagy csökkentett sebességgel továbbhaladást engedélyező jelzőre előjelzést adó jelző és az előjelzett jelző között nincs meg az adott sebességcsökkentéshez szükséges, számított tényleges fékút. Ilyen esetekben a sebességcsökkentés "előbbre hozása" pótolja a fékúthiányt.
Infós Creative Commons License 2006.03.27 0 0 1242

Sajnos a biztberesek ezt nem tudják. Láttam már ilyen esetben olyan bejárati jelzőt, ami csak egy fénnyel volt hajlandó jelzést adni, nem követték az egy kar —> egy fény, két kar —> két fény analógiáját. Nocomment... :(

Előzmény: GyöBzs (1240)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.27 0 0 1241

ha a következő jelző "Megállj!"-jelzést ad és a két jelző közötti távolság kisebb,...

Igaz, Köbánya-Kipest-en a Nyugati felé van ilyen. Meg is lepődtem, mert addig csak az SBB-nél láttam ilyet.

Előzmény: GyöBzs (1239)
GyöBzs Creative Commons License 2006.03.27 0 0 1240
A C indoka a biztberek tipizálásában, illetve pályasebesség későbbi emelésénél A/B esetekben elengedhetetlennek tűnő biztber-átépítésekben keresendő.
GyöBzs Creative Commons License 2006.03.27 0 0 1239

A sebességjelzéssel nem csak a kitérő irányú közlekedést jelzik. 120 km/h feletti pályán az útátjárókon alkalmazható sebességre utal annak meghibásodása esetén, illetve bárhol engedélyezhet kisebb tempót, ha a következő jelző "Megállj!"-jelzést ad és a két jelző közötti távolság kisebb, mint a Vmax-hoz tartozó biztonsági+fékúttávolság (120, 40, 15 km/h).

A három választási lehetőség közül pedig jelöljük meg a C-t...
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.27 0 0 1238

Hmmmmm... akkor lenne még egy kérdés: van-e olyan eset, amikor a sebességjelzéssel nem irányt, meg a váltó kitérő irányban bejárható sebességét jelzi a jelző? Azaz igaz-e, hogy ha nem csak a Vmax-ot tudja a jelző, ott a többi jelzés gyakorlatilag irányjelzést (kitérő irányú váltók) és a váltó(k) kitérő irányban járható sebességét adja.

... és még egy kérdés: ha van egy 40-es pálya egy kitérőben is 40-nel járható váltóval, akkor milyen jelzést ad a bejárati jelző?

a) Mindkét esetre Vmax

b) Mindkét esetre 40

c) Egyenesre Vmax, kitérőre 40 (bár ez ellenkezne azzal, hogy: "nem utalnak a közlekedés irányára")

Elnézést az akadékoskodásért!

e94

Előzmény: HM59 (1233)
GyöBzs Creative Commons License 2006.03.26 0 0 1237
Gyakorlatban ez nem így működik, tiszteletből általános a 40 km/h, a Műszaki és Üzemi Szabályzat nem tudom, hogy hatályos-e még, MÁVSZ ebben nem született.

A felsővezeték sok helyen nem a 40 km/h-s "egyszerűsített kivitel", már az átépítéseknél is általában a tartósodronyos verziót tervezik/kivitelezik (ezt kéri a Megbízó).
Előzmény: olcsolemezek (1209)
GyöBzs Creative Commons License 2006.03.26 0 0 1236
Ezt a témát a vasútgépész vagy a vasútmániás topikon kb. egy éve beszéltük meg, ha jól emlékszem az 1047-esek szoftvermódosításával kapcsolatban. Hagyományos mozdonyokra több csodálatos eszközötlet született...

Gyakorlatban nagyrészt "érzésből" történik a dolog; Fc-ből Kelenföld felé az első térközjelzőnél, illetve Kőb. felső felé az Üllői út felett már kijött a vonat vége.
Előzmény: Infós (1220)
Vendégsín Creative Commons License 2006.03.26 0 0 1235
Így szólt az eredeti kérdés:

"Az egyik állomáson a kijárati jelző 40km/h-val engedi a kihaladást, mert kitérőben, 40 km/h-s váltón van kijárat."

Tehát sebességjelzési rendszerben működő, fény, kijárati jelzőről van szó.
Infós Creative Commons License 2006.03.26 0 0 1234

És honnan tudja szegény vezér, hogy nincs további (kitérő irányba álló) váltó, amikor lehaladt a szerinte utolsóról?

Erre jött a TH definíciójából jövő állomás-határ definíció. Ez ugyan egy kicsit megerőszakolja az egészet, de legalább egyértelmű, hogy a TH-tól 50 m és onnantól már nincs több kijárati váltó. Addig a vezér meg vagy ellát, vagy nem. De onnantól lesz új fedezőjelző, vagy nyíl vagy valami. :)

HM59 Creative Commons License 2006.03.26 0 0 1233

F.1. sz. Jelzési utasítás 49.sz. és 66.sz. pontjai:

49. A továbbhaladást engedélyező jelzések azt jelzik, hogya vonat

eleje milyen sebességgel érkezhet a jelzőhöz, ugyanakkor azt is, hogy

milyen sebességgel haladhat tovább a jelző után következő váltókon, és

végül azt, hogy milyen sebességgel érkezhet a következő jelzőhöz.

A továbbhaladást engedélyező jelzések tehát jelzik az érkezési és továbbhaladási

sebességet, ugyanakkor előjelzést adnak a következő jelzőn várható jelzésre,

de nem utalnak a közlekedés irányára, továbbá a helytelen vágányra történő

66. A biztosított alak bejárati jelző akkor engedélyez két karral (két

zöld fénnyel) továbbhaladást, ha a jelző után kitérő irányba álló váltó

van, vagy váltók vannak, és azon (azokon) csökkentett, legfeljebb

40 km/h sebességgel szabad közlekedni. A csökkentett sebesség a kitérő irányba álló váltó (váltók) teljes elhagyásáig érvényes.

Előzmény: Vendégsín (1204)
Infós Creative Commons License 2006.03.25 0 0 1232
Sőt, bezárhatnánk az összes útátjárót, és minden vonat előtt menjen egy lovas, piros zászlóval. - így figyelmeztetve az embereket a veszélyre.
Előzmény: BszHÉV (1231)
BszHÉV Creative Commons License 2006.03.25 0 0 1231
Igaziból mindent megoldana, ha fényjelzők helyett egykarú alakjelzőket használnánk, előjelzők nélkül. Bár a Kavalecz-faktor is biztosan megnőne.
Előzmény: Vendégsín (1230)
Vendégsín Creative Commons License 2006.03.25 0 0 1230
...vezér miből tudja meg, hogy a vonat vége lejött az utolsó váltóról (tehát a sebességcsökkentést előidéző okról)...

"A továbbhaladást engedélyező jelzések tehát jelzik az érkezési és továbbhaladási sebességet, ugyanakkor előjelzést adnak a következő jelzőn várható jelzésre, de nem utalnak a közlekedés irányára..."

Elég érdekes meghatározása a bejárati jelző helyének :)

"A tolatási határjelző (167. ábra) állomások váltóin túl a nyílt pálya felé a bejárati jelzőn belül 50 m-re azt a helyet jelöli meg..."
Előzmény: olcsolemezek (1229)
olcsolemezek Creative Commons License 2006.03.24 0 0 1229

Idézlek:

"Igen, az a kérdés, hogy a vezér honnan tudja, hogy a vonat vége lejött az utolsó váltóról. Amit ő lát, hogy a vége már nem kanyarodik, az őrház mellett már elment, fogynak alóla a váltók, tőle balra egy jelző vörös fénnyel világít. Ebből ő honnan tudja, hogy mehet az alkalmazható legnagyobb sebességgel?"

Én arra válaszoltam, hogy a vezér miből tudja meg, hogy a vonat vége lejött az utolsó váltóról (tehát a sebességcsökkentést előidéző okról). Nem kell neki tudni, hogy nyílt pályán van-e, elhaladt-e már a bejárati jelző mellett. Nem azért gyorsíthat, mert nyíltvonalon van. Pár hozzászólással korábban azért hoztam szóba a nyílt vonalat, mert az azon alkalmazható sebességet más dolgok is befolyásolják.

"elég a tolatási határjelzőtől 50 m-t számolni és hopp, onnantól kezdve már nyílt vonal"

Elég érdekes meghatározása a bejárati jelző helyének :)

Előzmény: Infós (1225)
Infós Creative Commons License 2006.03.24 0 0 1228
???
Előzmény: sínbohóc (1227)
sínbohóc Creative Commons License 2006.03.24 0 0 1227
Kösz a kioktatást.
Előzmény: Infós (1226)
Infós Creative Commons License 2006.03.24 0 0 1226
Tessék visszaolvasni és a hozzászólást a megfelelő embernek címezni! :)))
Előzmény: sínbohóc (1223)
Infós Creative Commons License 2006.03.24 0 0 1225
Sztem elég a tolatási határjelzőtől 50 m-t számolni és hopp, onnantól kezdve már nyílt vonal. :)
Előzmény: olcsolemezek (1224)
olcsolemezek Creative Commons License 2006.03.24 0 0 1224

Precíz helymeghatározásra ugyan nem alkalmas, de az utolsó váltó után számolni kell a szelvényköveket és még egyet rászámolni a biztonság kedvéért.

Így a 700 méteres teher utolsó járműve is lejön biztosan az utolsó kitérő irányban álló váltóról, pedig a tükörben sem látszik az utolsó kocsi, mert a pálya időközben kanyaroghat is, de a szelvénykövek mindig kéznél vannak.

Legalábbis ezt a módszert alkalmazza a többség.

Előzmény: Infós (1222)
sínbohóc Creative Commons License 2006.03.24 0 0 1223
Roppant komoly probléma. Nem is értem hogyan tudott százegynéhány évig működni a vasút
Előzmény: Infós (1222)
Infós Creative Commons License 2006.03.24 0 0 1222

És ebből mi következik? Tudja, hogy a vonat az eddigi utolsó kitérő állású kitérőről is lehaladt. De honnan tudja, hogy az állomásból kihaladt? Honnan ismeri fel a kijáró vonat vezére a háttal álló első bejárati jelzőt?

Előzmény: sínbohóc (1221)
sínbohóc Creative Commons License 2006.03.24 0 0 1221
Ismeri a vonata hosszát.
Előzmény: Infós (1220)
Infós Creative Commons License 2006.03.24 0 0 1220
Igen, az a kérdés, hogy a vezér honnan tudja, hogy a vonat vége lejött az utolsó váltóról. Amit ő lát, hogy a vége már nem kanyarodik, az őrház mellett már elment, fogynak alóla a váltók, tőle balra egy jelző vörös fénnyel világít. Ebből ő honnan tudja, hogy mehet az alkalmazható legnagyobb sebességgel?
Előzmény: olcsolemezek (1218)
Vendégsín Creative Commons License 2006.03.24 0 0 1219
A jelzési kép értelmezése felől közelítve a kérdésedet...

A sebességjelzési rendszer szerinti 40 km/h vége volt az eredeti kérdés. A jelzésrendszerben szabály a 40 km/h végét nem definiálja. Hogy más esetekben, más korlátozás meddig tart, az teljesen más kérdés.
Mellesleg: a "Szabad az elhaladás" jelzés nem tartalmaz sebességkorlátot.
Előzmény: olcsolemezek (1210)
olcsolemezek Creative Commons License 2006.03.24 0 0 1218

A masiniszta feltételezi, hogy a nyílt pályán már nincs sebességkorlátozás, különben ki lenne tűzve és/vagy értesítették volna róla. Ugyanezt feltételezi az egyenes irányba álló váltókról is. Tehát, ha a vonat vége áthaladt az utolsó kitérő állású váltón, akkor már nincs olyan ok, ami miatt szükség lenne sebességcsökkentésre.

Tudom, csupa csupa feltételezés és hátulról előre gondolkodás és hátulról belemagyarázás amit mondok.

De lehet, hogy félreértettem a kérdést, és azt akartad tudni, hogy a gyakorlatban honnan tudja, hogy a vonat vége már átjött az utolsó váltón?

Az ajánlott irodalmat köszönöm, bele fogok olvasni.

Bár a pályaépítés nem vonzott sohasem.

Előzmény: Infós (1213)
Vendégsín Creative Commons License 2006.03.24 0 0 1217
Műszaki Táblázatok II.
Előzmény: Infós (1214)
Infós Creative Commons License 2006.03.24 0 0 1216

Ajánlott olvasmány:

Kerkápoly Endre: Vasútépítéstan Vonalvezetés [2002]

valamint:

http://www.vut.bme.hu/targyak/nagyseb_v/liegner.pdf

:)

Előzmény: olcsolemezek (1209)
olcsolemezek Creative Commons License 2006.03.24 0 0 1215

Jogos, amit írsz. Ebben az esetben egy szabályzat lejjebb veszi azt, mint amit elbírna. (Nincs itthon a táblázat, de valami olyasmi a címe ennek az oldalnak, hogy kitérőkön alkalmazható sebességek.)

Előzmény: Infós (1214)
Infós Creative Commons License 2006.03.24 0 0 1214
48-XI- kit. 50-nel járható, mert a megendhető oldalgyorsulás 5x km/h esetén lépi át a maximális értéket. Ha tehát egy db. kitérő állású 48-XI kit. fekszik a kijárati vágányútban, akkor a vonat azon 50-nel járhat ki pl. nem biztosított állomáson, ahol nincs kijárati jelző?
Előzmény: olcsolemezek (1211)
Infós Creative Commons License 2006.03.24 0 0 1213

Tehát az eredeti "Mi oldja fel?" kérdésre én azt mondanám, hogy a sebességcsökkentés okának megszűnése oldja fel.

És szegény masiniszta honnan tudja, hogy a sebességcsökkentés oka megszűnt? Mi tájékoztatja róla és hogyan? (v.ö. vonalismeret nélküli vonattovábbítás)

Előzmény: olcsolemezek (1210)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.24 0 0 1212

Köszönet a válaszokért, kezd világosodni a helyzet! :)

Előzmény: olcsolemezek (1211)
olcsolemezek Creative Commons License 2006.03.24 0 0 1211

Ilyenkor nem biggyeszetenek ki a váltó elé kitérő irányból egy lassújelet? Mert az megoldaná ezt a problémát. (én legalábbis ezt tenném)

Nem biggyesztenek ki táblát.

Default 40, ha tábla van, akkor annak megfelelően.

Előzmény: Törölt nick (1207)
olcsolemezek Creative Commons License 2006.03.24 0 0 1210

Ebből az jön le, hogy 40-nel a köv. bejárati jelzőig, mert hiába a pálya, a váltó, a jármű sebessége, a legkisebbet kijelöli a jelző.

Nem egészen. Alapértelmezésben a vonatokat a menetrendben előírt sebességgel kell továbbítani. Ezt veszi lejjebb egy bizonyos szakaszra (szakaszokra) az általam nem pontosan idézett és erősen tömörített F2 szabály. De ez csak egy adott szakaszra (váltó) vonatkozik. Mivel a vonatba beletartozik az első és az utolsó jármű is, ezért a vonat elejével már ennyivel szabad ráhajtani a korlátozott szakaszra (váltó) és a vonat végével csak ennyivel szabad rajta átmenni (és természetesen a vonat többi részével is).

De mivel megszűnik a korlátozott szakasz, ezért újra a menetrend szerinti sebességgel kell továbbítani a vonatot.

A jelzési kép értelmezése felől közelítve a kérdésedet számomra ez úgy jött le, hogy 40-el kell érkezni, elhaladni mellette, áthaladni az utána következő váltókon, és ha adott előjelzést a következő jelzőre, csakis akkor kell a felső fény alapján továbbközlekedve közelítenem a következő jelzőhöz. Ha nincs egymással szerkezeti függésben, akkor azt a vonal/állomásismeretből úgyis tudnom kell és aszerint veszem figyelembe.

Pl. Rétszilasról Mezőfalva felé nem kell 20 km-t 40-el ballagni, ha 100-as a pálya.

Tehát az eredeti "Mi oldja fel?" kérdésre én azt mondanám, hogy a sebességcsökkentés okának megszűnése oldja fel.

Előzmény: Törölt nick (1207)
olcsolemezek Creative Commons License 2006.03.24 0 0 1209

Alapértelmezésben 40-re építik őket, al- és felépítmény, illetve felsővezeték szempontjából. De hogy pontosan, hol is szerepel ez a bűvös szám, azt valahol a MÁV Műszaki és Üzemi Szabályzat című barnaborítós (vagy azóta már esetlegesen más színben vagy más néven kiadott) könyvben kellene keresgélni, de azt is lehet, hogy ez sem tartalmazza. Esetleg valamilyen ma is érvényben lévő száz éves MÁV-Szabvány írhatja elő, amit a MÁVTI (beleértve elődeit és utódait) naponta használ, de a végrehajtás sosem olvasta.

Ha valamilyen okból kifolyólag nem tudja teljesíteni a 40-et, akkor a havonta kiadott lassújelkimutatásban szerepeltetik és kitáblázzák, ennek megtörténtéig Irásbeliket osztogatnak és ha van raktáron, akkor kitáblázzák :)

Előzmény: GyöBzs (1208)
GyöBzs Creative Commons License 2006.03.24 0 0 1208

OK, akkor ez valahogy rendben is lenne.

De mi tartalmazza a nem átmenő fővágányokon alkalmazható sebességeket (gyakorlatban és nem elméletben)?

Törölt nick Creative Commons License 2006.03.24 0 0 1207

F2 is azt mondja, hogy pálya, jelző, jármű, rendelkezések sebessége közül a legkisebbel kell menni

Ebből az jön le, hogy 40-nel a köv. bejárati jelzőig, mert hiába a pálya, a váltó, a jármű sebessége, a legkisebbet kijelöli a jelző.

Közös kijárati jelzőn egy zöld fény.

Nem átmenő fővágányról mennyivel haladunk ki és meddig megyünk annyival?

Ilyenkor nem biggyeszetenek ki a váltó elé kitérő irányból egy lassújelet? Mert az megoldaná ezt a problémát. (én legalábbis ezt tenném)

olcsolemezek Creative Commons License 2006.03.24 0 0 1206

A kitérő irányban álló kitérőkön alkalmazható sebességeket a Műszaki Táblázatok Pályás fejezete tartalmazza. Ez erősebb szabály mint az, hogy a jelző meghaladása után "nem szokás egyből gyorsítani". (F2 is azt mondja, hogy pálya, jelző, jármű, rendelkezések sebessége közül a legkisebbel kell menni)

De ha ez így nem érthető, akkor mondok pár példát:

Közös kijárati jelzőn egy zöld fény.

Nem átmenő fővágányról mennyivel haladunk ki és meddig megyünk annyival?

Közös kijárati jelzőn egy vörös fény.

Írásbeli rendelkezés a jelző használhatatlanságáról és a kézijelzés adásáról.

A bakter adja a "Szabad az elhaladás" jelzést a jelző mellett szabályosan.

Menesztés után meddig mennyivel haladhatunk átmenő és nem átmenő fővágányról?

Vegyük figyelembe, hogy a vágányutat lezárták, csak a jelzőkezelés nem lehetséges!

Pótkérdés:

A kijárati jelző után önműködő térközös pálya követekezik.

Mennyivel haladunk az első térközben?

Ugyebár nem kaptunk előjelzést a következő térközjelzőről, de a VB felveszi a zöldet.

A vonat végét mennyivel húzzuk el a vörös kijárati jelző oszlopa mellett?

GyöBzs Creative Commons License 2006.03.24 0 0 1205
Tényleg a "Szokásos dolgok" mellékletben, sajnos nem jut eszembe a száma :)
Előzmény: Vendégsín (1204)
Vendégsín Creative Commons License 2006.03.24 0 0 1204
Ez hol van az F. 1-ben?
Előzmény: GyöBzs (1202)
Vendégsín Creative Commons License 2006.03.24 0 0 1203

Ez a hangszórós kérdés. :-)

A jelzésrendszerünk - forgalmi szabályaink hiányossága, hogy nincs erre vonatkozóan előírás. Csak "szokás".

Előzmény: Törölt nick (1201)
GyöBzs Creative Commons License 2006.03.24 0 0 1202
Az utolsó váltó elhagyásáig érvényes.
Előzmény: Törölt nick (1201)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.24 0 0 1201

Üdvözlet!

Nagyon bugyuta kérdéssel hozakodnék elő megint. (Nem vagyok szakember, csak vasútrajongó/modellező ezért talán megbocsájtható).

Adott egy állomásközi közlekedésre berendezett vonal. Az egyik állomáson a kijárati jelző 40km/h-val engedi a kihaladást, mert kitérőben, 40 km/h-s váltón van kijárat.

A kérdésem az lenne, hogy mi oldja föl a 40-es jelzést, mert - gondolom - biztos nem a következő állomás bejárati jelzője.

Köszönettel:

e94

perszy Creative Commons License 2006.03.02 0 0 1200

Az meg a reptéri "gyorsvasút" ideiglenes verziója, nem?

Vagy keverem a kettőt.

Előzmény: Zénóka23 (1198)
perszy Creative Commons License 2006.03.02 0 0 1199

Halihó!

Ha jól füleltem, ideiglenes átjáró, míg aluljáró nem lesz.

P

Előzmény: Zénóka23 (1194)
Zénóka23 Creative Commons License 2006.02.26 0 0 1198
Elnézést, elnéztem. :-)) Szóval a fedvény szerint: Ki tud valamit Pestszentimre állomás átépítéséről?
Előzmény: V46 021 (1195)
czzf50 Creative Commons License 2006.02.26 0 0 1197
HM59, írj nekem emailt a müködö címedröl, köszi.
Előzmény: HM59 (1189)
Közlekedésbiztonság Creative Commons License 2006.02.26 0 0 1196

Kedves Topik Olvasók!

Elnézésüket kérem, amiért nem szigorúan véve a topik témájában fordulok Önökhöz, de úgy gondoltam, itt széles körével találkozom azoknak a szakembereknek, akik között partnereinket keressük.

A Közlekedésbiztonsági Szervezet a vasútat értő és szerető embereket keres balesetkivizsgálói munkakörbe. Szervezetünket ez év elején hozták létre és feladata a légi-, vasúti, valamint viziközlekedési balesetek független  s z a k m a i  kivizsgálása. Munkatársaink feladata tehát hangsúlyozottan szakmai, a balesethez vezető okok feltárása és nem tartozik bele a jogi értelemben vett felelősök keresése. Szervezetünk az érintett közlekedési ágak minden szereplőjétől független. Munkatársainkat felső fokú végzettséggel budapesti munkahelyre várjuk. A balesetkivizsgálói tapasztalat előny, de nem követelmény. Jó lenne, ha új kollégáink valamilyen szinten értenék és beszélnék az angol nyelvet. Amit kínálni tudunk, az egy jó csapatban rendkívül felelősségteljes munka. Munkatársaink köztisztviselők és lehetőségük van külföldi továbbképzésen való részvételre is.

Akit érdekel, kérem keressen a 06-1-296-8509-es telefonszámon vagy írjon egy e-mailt, címem: bajko.erika@kbsz.hu

Köszönöm figyelmüket!

Bajkó Erika, a KBSZ kommunikációs vezetője

V46 021 Creative Commons License 2006.02.25 0 0 1195

Fedvény!

ki tud valamit Pestszentimre állomás átépítéséről?

Előzmény: Zénóka23 (1194)
Zénóka23 Creative Commons License 2006.02.24 0 0 1194
Jó estét Mindenkinek! Az lenne a kérdésem, hogy ki tud valamit Pestszentlőrinc állomás átépítéséről? Volt ott valami új sorompó telepítés és új jelző telepítés. Viszont az egyik oldalon két jelzőt telepítettek egymástól pár méterre, úgyanazon írányba. Azok milyen célt fognak szolgálni? Előre is köszi a válaszokat.
gw Creative Commons License 2006.02.18 0 0 1193
Kishalom
Füsti-67 Creative Commons License 2006.02.18 0 0 1192
A páros végén valóban nincs kijárati jelző, mert az állomás nem biztosított. Az alapvető függést a váltók-jelzők között tudja, bár egy ber. akkor biztber, ha ráadásul rögzíti is a vágányutat a menet teljes befejeződéséig, illetve, ha a berendezésről valamilyen módon meg lehet állapítani, hogy melyik vágányút van lezárva. Ezeket a pannonhalmi is tudja, mégse biztosított az állomás.
Előzmény: HM59 (1189)
Füsti-67 Creative Commons License 2006.02.18 0 0 1191
Miért, SH berendezésen hány szigsín old? Oszt mégis bizber. Igaz, hogy ott a közelben van a bakter, és látja, ha hamis oldás történt. Bár Vácrátóton se látta egy pár éve, alá is húzott a bejáró személy végének. A blokkosok meg úgy nyilatkoztak, hogy ez nem biztonsági áramkör. Hát...
Előzmény: Zénóka23 (1188)
Infós Creative Commons License 2006.02.16 0 0 1190

Rákospalota-Újpest:

Március első két hetében szét lesz kapva a jelenlegi biztosítóberendezés, és fel lesz majd újítva olyan állapotra, hogy 2013-ig biztosítóberendezésként üzemelhessen. Jelenleg nincsen pénz egy átépítésre, jelenlegi állapotában pedig még provizorberendezésnek is alkalmatlan.

HM59 Creative Commons License 2006.02.11 0 0 1189

Nem ismerem a berendezést, ezért feltennék róla pár kérdést. Ha jól láttam a képen, az egyik oldalon van egy fénysorompó, ki-, és bejárat esetén a sorompó-fedező-, illetve a bejárati jelzővel függésben van. Tehát a sorompó biztosított,  jelzővel függésben lévő sorompó.

Az állomás másik felén azonban mintha nem láttam volna semmiféle kijárati jelzőt visszajelentve, talán nincs? Mit tud ez a berendezés? A biztosítóberendezésnek feltétele, hogy a jelző és a váltók között közvetlen függés (mechanikus vagy villamos) legyen. Ha ez a függés hiányzik valahol, akkor már nem lehet bizt.ber.

Előzmény: Füsti-67 (1187)
Zénóka23 Creative Commons License 2006.02.09 0 0 1188
Nem lehet, hogy csak 1 szigsín foglaltá, majd szabadra váltása oldja a vágányútat? Mert akkor valóban nem lehet biztosítóberendezés. (gondolom egy villogó foglaltság oldaná a vg.útat)
Előzmény: Füsti-67 (1187)
Füsti-67 Creative Commons License 2006.02.08 0 0 1187
Nagyon gyanús, P2 fan, hogy együtt voltunk ezen a bizonyos Pannpnhalmán! (A naptár lapja, az Írásbeli előkészítve...) Azért azt megsúghatná valami hozzáértő, hogy ez a Pannonhalma miért nem minősül biztosított állomásnak. Mert én nem tudtam rájönni, amikor ott jártam másfél hónapja... A váltók kiszigetelve, központból állíthatók, lezárhatók villamos úton, oldani csak akkor enged, ha lelépett a szigetelésről. Tényleg nem értem...
Előzmény: P2 fan (1176)
villamosmérnök Creative Commons License 2006.02.06 0 0 1186
Bakter, nincs is semmiféle nyűg, baj! :-)

HM59, Köszi az infót!
Sztem a bánya felé is 700 m-re lehetett az előjelző. Majd megkeresem! :-)

BAKTER Creative Commons License 2006.02.03 0 0 1185

"Nem egyeztünk meg semmiben! Inkább Neked kéne visszaolvasni…"

A személyes nyűgjeiteket tényleg itt kell megtárgyalni???

Előzmény: MDmot3019 (1183)
HM59 Creative Commons License 2006.02.03 0 0 1184

Pécsvárad és Vasas felől az előjelzők kb. 700m-re voltak a főjelzőktől, a heténybányait nem tudom. Ez a pályára engedélyezett sebességtől, az általános fékúttól függött.

Az iparvágányon lévő "B" jelző egykarú jelző volt, bejáratot engedélyezett az elágba. A tolatásjelző "T2" lehetett volna.

Hétféle vágányutat lehetett beállítani a berendezésen:

-bejárat Pécsvárad felől

-kijárat  Pécsvárad felé

-bejárat Heténybánya felől

-kijárat Heténybánya felé

-bejárat Vasas felől

-kijárat vasas felé

-bejárat az iparvágány felől

A szigeteltsínek az oldást, meg  talán a "C" és "D" jelzők megálljba kapcsolását is végezték. Mintha eredetileg szárnykapcsoló is lett volna rajtuk erre a célra.

A berendezés egyébként eredetileg ideiglenesen lett kikapcsolva, a szolgálatszünetelés idejére.

Előzmény: MDmot3019 (1168)
MDmot3019 Creative Commons License 2006.02.03 0 0 1183
Szevasz kedves MD barát!

Nem egyeztünk meg semmiben! Inkább Neked kéne visszaolvasni…
Emléxel? Én felajánlottam, lévén valóban én voltam a fiatalabb fórumozó, Te voltál aki nem reagált rá semmit… (Pusztán megkérdezted, hogy ki vagyok.)
Most, ennyi idő után mégis fontos lett??? Időközben viszont engem is megismertek.
De a félreértések végett igazat adok Neked.
Ezentúl a <villamosmérnök> leszek (ha már az vagyok), és ha netán máskor is összefutnánk.
Üdvözlettel!
D 566 Creative Commons License 2006.02.02 0 0 1182
Még villog!
MDmot 3019 Creative Commons License 2006.02.02 0 0 1181

MDmot3019!!!!

Mikor megjelentél a színen, megegyeztünk, hogy mellőzöd ezen név használatát.

(MD motorvonat barátok ide topicban megkeresheted)

Kérném, hogy a félreértések elkerülése végett

(sokan azt hiszik, én írtam, mikor nem volt netem)

cselekedj helyesen.

Thx

Vendégsín Creative Commons License 2006.01.31 0 0 1180
A "sima" jelfeladás megszűnés, a 15.235. valóban csak 15-öt tartalmaz, ami helytelen, mert a VB Kezelési szabályzattal - E. 1. sz. Ut. 2. melléklet - nem egyezik, ez ugyanis az F. 2. Ut. 12.4. szabályaira utal vissza, másrészt 15 km/h alatt az éberségi sem működik.
Előzmény: Füsti-67 (1177)
Vendégsín Creative Commons License 2006.01.31 0 0 1179
A 1151-ben erről volt szó:

"De lehet, hogy síntörés miatt esett vissza a jelző. Ezt általában a szolgálattevő is látja látszólagos foglaltság formájában a visszajelentő készüléken. Ilyenkor nem kap jelet a VB a jelző után, max 15km/h sebességgel lehet továbbmenni, hogy a jelenkező akadály előtt bármikor meg tudjon állni a vonat."

És erre a 15.238., vagy a 15.234. vonatkozik, amiben benne van.
Előzmény: Füsti-67 (1177)
HM59 Creative Commons License 2006.01.31 0 0 1178
Bocsánat, igazad van, véletlenül elírtam a "v"-t.
Előzmény: Infós (1167)
Füsti-67 Creative Commons License 2006.01.31 0 0 1177
Bocsi, nem szeretnék belekeveredni ebbe a vitába, de az szerintem se mindegy, és ez nem szőrszálhasogatás, hogy "max 15km/ó" vagy "olyan sebességgel, hogy a jelentkező bármely akadály előtt meg tudj állni, de max.15 km/ó". Forgalmi vizsgán ezért kemélnyen buktatnak. A különbség nyilván az, hogy ha mégis nekimész valaminek mondjuk 3 km/ó sebességgel, akkor az első esetben magyarázkodhatsz, a másodikban nem. DE. A vitatott pontban ("jelfeladás megszűnése... F2. 15.235.) NINCS OTT az a szövegrész, hogy csak olyan sebességgel... stb. Csak annyit ír, hogy max.15km/ó. Nyilván kifelejtették, de nincs ott! - I love F2!!! :-))
Előzmény: Vendégsín (1156)
P2 fan Creative Commons License 2006.01.31 0 0 1176
Hát ha ez a topick neve akkor itt van egy kép a Panonnhalmai u.nev. "öszvér" berendezésről.
Füsti-67 Creative Commons License 2006.01.31 0 0 1175
Ez egy másik téma, csak hasonlít. Nincs pultvisszajelentés arról, hogy a tkbb jól működik-e. A Tk zavar / blokkzavar lámpa csak "zavaros" tájékoztatást ad erről, nem jelzi egyértelműen, hogy mi a baj, csak annyit, hogy valami nincs rendben. Az összes térköz vörös az asztalon, az se biztos, hogy hiba, lehet, hogy vonat van minden térközben. Szóval Zebegényig ez úgy volt, hogy a mozdonyszemélyzet jelentette, ha valami hiányosságot tapasztalt -pl. a vonalon minden térközjelzőt sötétnek látta- (F2. 16.25), majd a szolgálattevő annak alapján módosította a követési rendet (F2 régi 15.37.). És a következő menetek, már úgy közlekedtek. A baleset óta azonban csak a bb.szakszo. mondhatja, hogy mind sötét, és ő is csak akkor, ha maga kapcsolta ki.
Előzmény: Infós (1147)
Füsti-67 Creative Commons License 2006.01.31 0 0 1174
Természetese, ha engedélyt kap a továbbhaladásra, akkor is csak szigorúan a jelzők és a jelfeladásnak megfelelően közlekedhet. Nincs átkapcsolgatás tolatóba, meg a többi svindli, mert aztán jön a baj!
Előzmény: Füsti-67 (1173)
Füsti-67 Creative Commons License 2006.01.31 0 0 1173
Véleményem szerint is gyorsfék, bár a szabály nem egyértelmű. 15.238 utolsó mondata szerint, "Ellenkező esetben a vonatot AZONNAL meg kell állítani..." Ugyan a pont arról szól, hogy ha Megállj-állású jelzőhöz érkezik, és itt ugye nem érkezett még oda, de a jelfeladásból tudhatja, hogy az ott előtte vszínűleg vörös. És ekkor jön be az AZONNAL szócska, amibe egy közlekedési ügyész bele is kapaszkodna. Ráadásul ha tudjuk is, hogy miért van ez a szabály (fszt észlel valamit és TKJ Megálljt nyom), naná, hogy rögtön megállok. Hátha jön valami szembe hívóval, vagy váltófelvágás stb. stb. miatt vagy kisiklott kocsit vonszolok stb. stb. Síntörés is lehet, ha pont akkor törik el előtte. Bár szerintem az inkább vonat alatt törik el és akkor foglalt marad eleve a vonat után. Tehát az már másik eset. Az engedélyt kitől kérje, az megint nem egyértelmű, de javasolnám, hogy mindkét szomszédostól. A TKJ Megálljt a mögöttes tudja belenyomni, de ha szembeküldtek valamit, az meg az előttesnek tűnik fel inkább.
Előzmény: Infós (1150)
Füsti-67 Creative Commons License 2006.01.31 0 0 1172
KÖSZI!
Előzmény: Vendégsín (1141)
Infós Creative Commons License 2006.01.31 0 0 1171

1. Szigeteltsin-fazék

Ebben a betonteknőben van egy dobozka, benne egy Weidmüller-szorító. Annó volt ennek egy bordáslemez teteje is, de úgy tűnik, rég eltűnt. :(

2.Szintén, de a beton védőház nélkül. Az előtérben, a kép jobb oldalán pedig egy Plugor-csigákat tartó oszlop. A csigákon volt átvezetve a vonóvezeték a jelzőkhöz, Soulavy-dobokhoz és a reteszdobokhoz.

A szigsinek pedig valszeg a berendezés oldó áramköreihez kellettek.

Előzmény: MDmot3019 (1169)
Infós Creative Commons License 2006.01.31 0 0 1170

Hát, mellékvonalakon 400 m, de fővonalakon lehet 700 m és 1000 m is.

Előzmény: MDmot3019 (1168)
MDmot3019 Creative Commons License 2006.01.31 0 0 1169
Remélem nem veszitek tolakodásnak...
Szóval erre a két műtárgyra lennék még kiváncsi.
Az első a bejáratnál, a váltó előtt van, a második pedig a kétkarú fedezőjelző előtt.
MDmot3019 Creative Commons License 2006.01.31 0 0 1168
Bizony, én is nagyon szépen köszönöm!

Nem is álltam túl messze a helyes megfejtéstől :)
Tehát a "D" jelző kétkarú volt. Lefényképeztem az árbócát, ezt is meg szerettem volna kérdezni, mert gyanúsan ilyennek tűnt. De így fény derült rá.
A "B'" jelző, ami a BVM iparvágányon volt, az tolatójelző? És ha jól tudom, az előjelzők 400 m-re vannak a bejárati jelzők előtt? Mert szeretném megkeresni a Hetényi pályán a helyét. Kiváncsi vagyok, hogy mi maradt belőle, ha egyáltalán maradt.
A fénysorompóval kapcsolatban, ezt találtam tőle a bejárat felé nem messze (első 2 kép). Majd a másik oldalon. Aztán az útátjáró fényjelzőinek működését ellenőrző lámpa (v. jelző) egykori helye. Pályatelefon is volt.
Infós Creative Commons License 2006.01.30 0 0 1167

Köszönöm a pontos választ a topictárs nevében is.

"Mindkét váltón volt soulawy-dob és reteszdob is."

Szegény öreg, ha hallaná... :(

Soulavy Ottokár volt az ő neve, kéretik pontosan írni!

Előzmény: HM59 (1164)
Vendégsín Creative Commons License 2006.01.30 0 0 1166
Ha vörös a jelző, 1-es ütemet kap.

Vagy semmit. Vagy X ütemet. Vagy 4-es ütemet.
Előzmény: HM59 (1165)
HM59 Creative Commons License 2006.01.30 0 0 1165

"A befékezés kérdése pedig külön téma."

"Annyira keveset meséltek még erről a berendezésről, hogy ez sem derült ki számomra. Hogyan tudja ezt csinálni?"

Ha  vörös a jelző, 1-es ütemet kap.

Előzmény: Vendégsín (1163)
HM59 Creative Commons License 2006.01.30 0 0 1164

Heténybányai kiágazás:

Heténybánya felőli bejárati jelző: "F" , és  előjelzője is volt

B1 váltó kitérő iránya Heténybánya felé terel, B2 váltó védőcsonka, ahogy írtad. Mindkét váltón volt retesz is. Az "E" jelző Pécsvárad felőli bejárati jelző, ennek is volt előjelzője. A "D" jelző egy vagy két karral állítva adott kijáratot Pécsvárad vagy Heténybánya felé.

Az iparvágány-kiágazás felőli oldal:

Vasas felől volt az "A" jelző, és annak előjelzője. Az iparvágány felől: a "B" jelző.

Vasas felé a "C" kijárati jelző volt.

Váltók: A1 kitérő ága terel az iparvágány felé, az A2 védőcsonka. Mindkét váltón volt soulawy-dob és reteszdob is.

Heténybánya felől egy mechanikus előjelző volt. Ezen a vonalon volt viszont egy AS 6 jelű fénysorompó. Ha ez vonatszemélyzet által ellenőrzött volt (ez a valószínű), akkor az útátjáró-ellenőrző jelzőnek a földlába és felfogó szerelvénye lehet a képen.(A fényjelzőknek nem ilyen a felfogatásuk)

E1 = EJ Talán nem látszik már tisztán a beütött betű.

Előzmény: MDmot3019 (1157)
Vendégsín Creative Commons License 2006.01.30 0 0 1163
Ebben az esetben a vonatbefolyásoló berendezés úgy érzékeli, mintha jelfeladás nélküli pályaszakaszra érkezett volna, így még befékezni sem fog a VB, kivéve, ha előtte vörös jelző felé közeledett.

Ez így tulajdonképpen nem igaz! Š Dr. Torgyán.

Ebben az esetben a vonatbefolyásoló berendezés úgy érzékeli, mintha jelfeladás nélküli pályaszakaszra érkezett volna, így a vezetőállásjelzőn vörös sem jelenik meg, kivéve, ha előtte a mozdonyberendezés 1. ütemet érzékelt. A befékezés kérdése pedig külön téma.
Előzmény: HM59 (1162)
HM59 Creative Commons License 2006.01.30 0 0 1162

Az 1150-es hozzászólásodban azt kérdezted, hogy mi van akkor, ha visszaesik a térközjelző vörösre.

A sötét térközjelző felé közlekedő vonat viszont tényleg nem kap jelet. Ebben az esetben a vonatbefolyásoló berendezés úgy érzékeli, mintha jelfeladás nélküli pályaszakaszra érkezett volna, így még befékezni sem fog a VB, kivéve, ha  előtte vörös jelző felé közeledett.

Előzmény: Infós (1159)
HM59 Creative Commons License 2006.01.30 0 0 1161

"De lehet, hogy síntörés miatt esett vissza a jelző. Ezt általában a szolgálattevő is látja látszólagos foglaltság formájában a visszajelentő készüléken." (1155)

Nem véletlenül írtam oda az "általában"  szót az előtte lévő mondatban!!!  A MÁV-nál a sínáramkörökkel szemben támasztott követelményekben  a síntörés érzékelése nem szerepel. Ám az esetek többségében éppen a sínáramkör érzékeli legelőször.

Egyetlen mondat kiragadása a szövegkörnyezetből, és emiatt a tartalom teljes félreértelmezése tényleg a " hazai közlekedésbiztonsági berendezésekkel kapcsolatos képzés csődjének ékes bizonyítéka!".

"...szigeteltsín áramkörök földelt sínszálának törésekor még az sem biztos, hogy a jelző visszaesik, és hamisfoglaltság lesz."

Ez így igaz, sőt a síntörés helyétől függően a kétsínszálas sem érzékeli minden esetben, éppen ezért írtam oda az "általában" szót. Ám a pontosság kedvéért megjegyzem, hogy az egysínszálas 75Hz-es sínáramkört nem alkalmazzuk önműködő térközbiztosító berendezéseknél. Ezt a sínáramkört állomásokon szoktuk alkalmazni, sőt ott csak egy vágány esetében.

"Ez így tulajdonképpen nem igaz! Š Dr. Torgyán. "  -  A kötekedés magasiskolája.

Mit jelent a max 15km/h  = kisebb vagy egyenlő, mint 15km/h, ám ez ugyanaz mint a "nem lehet több. mint 15km/h". A két mondat többi része szó szerint megegyezik.

Előzmény: Vendégsín (1156)
MDmot3019 Creative Commons License 2006.01.30 0 0 1160
1
vagy
http://kep.tar.hu/mdmot3019/50215531
Infós Creative Commons License 2006.01.30 0 0 1159

Sajnos a példa szerint a vezetőállás jelzőn egy fehér fény lesz, mert a térközben tartózkodó vonat alatt átfordult a menetirány, így sötét térközjelzőhöz közeledik, a jelfeladás pedig a menetirány szerint hátulról táplál. :(

Előzmény: HM59 (1155)
MDmot3019 Creative Commons License 2006.01.30 0 0 1158
Az előbb kimaradt, itt a hétvégi nyomozás eredménye:

Olyan fura volt látni a bánya kiágazástól a felszedett pályát... :(((( De hát a szükség nagy úr! :(
Pár éve egyszer végigsétáltam rajta, csodás volt a táj!
MDmot3019 Creative Commons License 2006.01.30 0 0 1157
Infós, HM59, köszönöm a hirdi infókat!

Nekem ezek azért ennyire érdekesek, mert most tudtam „megközelíteni” életemben először ilyen szerkezetet közelről, habár kicsiny korom óta érdekelt a működési mód, kapcsolatok, stb.
Hétvégén sikerült benéznem erre még 1x. Lejegyzeteltem, hogy melyik emeltyű mit művelt: Balról jobbra, H.bányai oldal: E1, E, Ej, F, B1, B1R, B2, B2R, D. Pécsi oldal: C, A2R, A2, A1R, A1, B, A, Ej.

Arra lennék kíváncsi, miért volt a hetényi oldalon 2 előjelző? Én egy bejáratit és egy fény előjelzőt véltem felfedezni. Vagy régen más volt?
Előjelző?Bánya bej?
És helyes-e az a megfejtésem, hogy Ej és F Bátaszék felől a bejárat, D az itt lévő bányakiágazás fedezése, B1 a D-hez tatozó váltó, míg a B2 a védőcsonka?Aztán A és Ej a pécsi bejárat, aztán az A1 az ezen az oldalon lévő váltó, a C ennek fedezője? És a többi?
Az a kár, hogy az árbócok annyira elrozsdásodtak, hogy már se híre se hamva az egykori ráfestéseknek. Különben könnyű lenne leolvasni...

Vendégsín Creative Commons License 2006.01.29 0 0 1156
"Ilyenkor nem kap jelet a VB a jelző után..."

Ez a hazai közlekedésbiztonsági berendezésekkel kapcsolatos képzés csődjének ékes bizonyítéka!

A MÁV-nál, sok más vasúthoz hasonlóan, a síntörés biztosítóberendezés általi érzékelése nem követelmény!

Ebből adódóan csak az igaz, hogy általában nem kap jelet a mozdonyberendezés. Kizárni viszont nem lehet azt, hogy jelet kapjon, sőt, egysínszálas - jelfeladás ilyenen is lehet, nemcsak kétsínszálas szigetelésűn - szigeteltsín áramkörök földelt sínszálának törésekor még az sem biztos, hogy a jelző visszaesik, és hamisfoglaltság lesz.

"...biztosíték kiégés, jelfogóhiba, vagy más egyéb bizt.ber. hiba. Ezekben az esetekben a jelző utáni szakaszon van jelfeladás, ha szabad a térköz."

Legfeljebb lehet jelfeladás, a hiba tényleges helyének függvényében.

"Ilyenkor nem kap jelet a VB a jelző után, max 15km/h sebességgel lehet továbbmenni, hogy a jelenkező akadály előtt bármikor meg tudjon állni a vonat."

Olyan sebességgel szabad továbbmenni, hogy a jelenkező akadály előtt bármikor meg tudjon állni a vonat, és ez nem lehet több. mint 15km/h.
Előzmény: HM59 (1155)
HM59 Creative Commons License 2006.01.29 0 0 1155

Miért kéne gyorsfék, ha a következő térközjelző vörös? A jelfeladás megvan, a jelzőig lehet menni, a VB-n sárga van, amíg a vonat meg nem haladja a jelzőt. (A jelzők a mögöttük lévő szakaszra adják sebességjelzést.)

A térközjelző több okból is visszaeshet. Például izzókiégés, biztosíték kiégés, jelfogóhiba, vagy más egyéb bizt.ber. hiba. Ezekben az esetekben a jelző utáni szakaszon van jelfeladás, ha szabad a térköz.

De lehet, hogy síntörés miatt esett vissza a jelző. Ezt általában a szolgálattevő is látja látszólagos foglaltság formájában a visszajelentő készüléken. Ilyenkor nem kap jelet a VB a jelző után, max 15km/h sebességgel lehet továbbmenni, hogy a jelenkező akadály előtt bármikor meg tudjon állni a vonat.

Előzmény: M62 265 (1152)
M62 265 Creative Commons License 2006.01.28 0 0 1154

Úgy emlékszem, azt írja a nagykönyv, hogy "ha a vonat Megállj-állású térközjelzőhöz közeledik"....

...

Aztán írja, hogy mindez csak akkor, ha megállásra kapott előjelzést, ha nem, akkor haladéktalanul meg kell állni.

Én ezt űgy értelmezem, hogy nem feltétlen a tj.-nél kell megállni, hanem akár a térközben is (mert ugye közeledsz a tj.-hez).

De egyébként is a dolgozó megítélése szerint biztonságosabbat kell végrehajtani, ha az Utasítás nem rendelkezik egyértelműen.

Előzmény: Infós (1153)
Infós Creative Commons License 2006.01.28 0 0 1153

Czzf50 a #1135-ben kérdezte, hogy miért kéne gyorséfkeznie.

Én is valami ilyenre gondoltam.

Más egyebet elmondani nem tudok. :)

Előzmény: M62 265 (1152)
M62 265 Creative Commons License 2006.01.28 0 0 1152

Gyorsfék, megáll, és értekezik az fszt-vel.

Ha a továbbhaladásnak nincs akadálya, az fszt élőszóval engedélyt ad a továbbhaladásra. Elmegy a térközjelzőig (ugye 15-tel, mert a vöröst nem törli ki), ott megáll, és mivel nem Megállj-ra kapott előjelzést, élőszóval engedélyt kér a továbbhaladásra. Ha a jelző után is benntmarad a vörös, megy tovább 15-tel a köv. térközig, ahol megáll...

Szerinted?

Előzmény: Infós (1150)
Infós Creative Commons License 2006.01.28 0 0 1151

Bocsánat, csak most olvastam vissza.

Olvastam már olyan kezelési szabályzatot, amely szerint ha a berendezéssel bármilyen gond van, akkor nem szabad a visszajelentő-fények kiértékelése alapján dönteni, minden esetben a helyszinen kell ellenőrizni az állapotokat.

Ez alapján a KÖFI sok mindent nem tudhat. :(

És ma Magyarországon sajnos igen kevés vonalszakaszon van kiépítve a KÖFE vagy KÖFI. :(

Előzmény: oldmumus (1146)
Infós Creative Commons License 2006.01.28 0 0 1150

Kanyarodjunk vissza az előző témához!

T2-ben a vasút, halad a második térközjelző felé, egy zöld előjelzést kapott, valahol a térköz felénél jár, amikor az EÉVB-n látja, hogy a köv. jelző M! állásúra váltott át (visszaesett).

Azt kérdezem a hozzáértőktől, hogy ilyen esetben mi a teendő? Mit kell csinálni az mv-nek és mit az fszt-nek?

Előzmény: M62 265 (1149)
M62 265 Creative Commons License 2006.01.28 0 0 1149

De ugye a térközbizt.ber akkor használhatatatlan, ha:

- azt kikapcsolta a bizt.ber, és emiatt minden térközjelző sötét,

- menetirányváltás nem lehetséges, és emiatt a korábban beállított menetiránnyal kell közlekedtetni a vonatot.

Ilyenkor ugye megértesíted arról, hogy a térközbiztber. használhatatlan, állomástávolságban közlekedik, kijárat módja, stb...

(Mi van a pultvisszajelentéssel?)

Előzmény: Infós (1147)
M62 265 Creative Commons License 2006.01.28 0 0 1148

Hát én akkor sem értesíteném. Mit írnál a rendelkezésre? Mert ugye:

- a térközbizt.ber. használható,

- van jelfeladás az állomási vágányon, nyílt vonalon (elvileg), és van jól működö EÉVB a gépen.

Én a vezér helyében mégiscsak megállnék a tj.-nél, aztán pályatelefon, mozdonyrádió, mobil telefon, (küldönc :) )...

Előzmény: oldmumus (1146)
Infós Creative Commons License 2006.01.28 0 0 1147
Az F.2-es tárgyalja, hogy hogyan kell eljárnia az mv-nek, ha a térközbiztosítóberendezés használhatatlanságáról értesítették. Ebből indultam ki, mert ezek szerint valami alapján (pultvisszajelentés?) tájékozódni tud.
Előzmény: M62 265 (1145)
oldmumus Creative Commons License 2006.01.28 0 0 1146
Ha szabadszemmel van ralatasa esetleg, illetve a KOFI ertesitette?
Előzmény: M62 265 (1145)
M62 265 Creative Commons License 2006.01.28 0 0 1145

A vonatot indító fszt. általában nem tudja, hogy a térközjelző ad-e, és ha igen, akkor milyen jelzést! Tehát azt szerintem zárd ki, hogy a vonatszemélyzetet értesíti az fszt.

Előzmény: Infós (1137)
HM59 Creative Commons License 2006.01.27 0 0 1144

Helyesbítek, az előző pontatlan volt.

Az iparvágány felőli oldalon: jelzőemeltyű: 3db,     előjelző-emeltyű:1db, váltóemeltyű:2db,         reteszemeltyű:2db.

Heténybánya felőli oldalon: jelzőemeltyű: 3db,    előjelző-emeltyű:2db, váltóemeltyű:2db,     reteszemeltyű:2db.    

Előzmény: MDmot3019 (1127)
HM59 Creative Commons License 2006.01.27 0 0 1143

Arra emléxem, hogy az asztal hátulján (bal szélen) még némi „elektronika” is volt, pár vezeték erejéig.

14részes villamos része is volt valamikor ennek a berendezésnek 13db blokkelemmel. Vágányutakat lehetett rajta beállítani, és mechanikus ellenmenet biztosítás is volt. A mechanikus sorompó pedig a jelzőkkel függésben volt, amíg a forgalmi szakszolgálat a szolgálatot meg nem szüntette.

A vonalzókról nem sok értelme van fényképet készíteni, a függőségi kilincsek és a vonalzókon lévő pofák úgysem látszanak. A  mechanikus függéseket vagy teljes szétszedéssel, vagy mechanikus függőségi rajzról lehet csak megállapítani.

Előzmény: MDmot3019 (1130)
HM59 Creative Commons License 2006.01.27 0 0 1142

Hird-elágazás biztosítóberendezésének maradványai láthatók a képeken. A berendezés elágezásonként 3-3 irányt biztosított.  A a Pécs-Bátaszéki vonalból kiágazó panel - iparvágány az egyik, illetve a Heténybányai elágazás a másik. Az emeltyűkkel a következő külsőtéri elemeket lehetett állítani.

Az iparvágány felőli oldalon: jelzőemeltyű: 3db,     előjelző-emeltyű:2db, váltóemeltyű:2db,         reteszemeltyű:2db.

Heténybánya felőli oldalon: jelzőemeltyű: 3db,    előjelző-emeltyű:2db, váltóemeltyű:2db,     reteszemeltyű:1db.    

Vendégsín Creative Commons License 2006.01.27 0 0 1141
Gyoma - Nagylapos között tehervonattal, egy hibásan szerelt Y 25-ös forgóvázzal, francia kocsival végzett mélyszántás.
Előzmény: Füsti-67 (1140)
Füsti-67 Creative Commons License 2006.01.27 0 0 1140
15.235. :Köv.állomásig legf. 15 km/ó ... de 15.238. utsó 2 mondat miatt: Ha nem megállásra kapott előjelzést, akkor a Megállj állású (vagy sötét) tkj. előtt megáll és engedélyt kér a tov.haladásra - de kitől is??? A szabály amúgy jól ki lett találva, mert véd egy esetleges szembejövő vonat ellen, figyelembe veszi, hogy esetleg térköz-megálljt kezeltek, vagy átfordult a menetirány a vonat alatt stb. De ez is valamelyik baleset után lett behozva, csak már nem emlékszem melyik után.
Előzmény: Infós (1126)
Infós Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1139

A lenti esetben egy zöldet.

A lenti esetben volt egy fél térköze, hogy észrevegye, mi történik.

Előzmény: czzf50 (1138)
czzf50 Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1138
"Hogy kell eljárnia, ha a térközjelző használhatatlan"

Mit fog találni a használhatatlan (pl. sötét) tj elött, és azelött?

Ha meg az orra elött sötétül el, akkor mi írja elö a kapkodást?
Előzmény: Infós (1136)
Infós Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1137

Na mégegyszer:

"(...) és erről őt írásbeli rendelkezéssel nem tájékoztatták "

Lehet, hogy még nem keltem fel eléggé.. :(

Előzmény: Infós (1136)
Infós Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1136

Hogy kell eljárnia, ha a térközjelző használhatatlan és erről őt írásbeli rendelkezéssel tájékoztatták (én így képzelem el, ez a leghatásosabb módja, hogy a sebességet 15 km/h alá csökkentse)?

Beleoldás: ugyan az E.2-t, E.1-et nem ismerem, egy mv. magyarázta, hogy ha beleold, akkor könnyebben elszakadhat a kapcsolókészülék, ezért tiltja az utasítás. Lehet, hogy tévedett?

Előzmény: czzf50 (1135)
czzf50 Creative Commons License 2006.01.25 0 0 1135
"Először nagyon meglepődik, utána gyorsfékez, utána (szigorúan bele nem oldva) megáll, majd feloldja a féket. És utána?"

Miért kéne gyorsfékeznie? Miért ne oldhatna bele?

Utána kapcsolatot létesít kedvenc menetirányítójával. :-)))
Előzmény: Infós (1126)
Vendégsín Creative Commons License 2006.01.25 0 0 1134

Hát igen. Jó utasításhoz illően mindent megemlít, csak eligazodni nem lehet rajta.

a.)

"...a továbbhaladást tiltó jelzést (hívójelzést) adó útsorompót ellenőrző fedezőjelzőhöz közeledő vonat mozdonyvezetője az útátjáróhoz a látási viszonyoknak megfelelő sebességgel, de legfeljebb 15 km/h sebességgel érkezhet..."

"...az útsorompót ellenőrző fedezőjelző sötét vagy Megállj-jelzést ad, a továbbhaladásra élőszóval kell engedélyt kérni és az útátjárót megközelíteni csak legfeljebb 5 km/h sebességgel szabad."

b.)

"Ha az útátjáró után található (ellentétes irányba mutató) fedezőjelző hátoldalán nem jelenik meg a „Hívójelzés feloldása” jelzés a továbbhaladás sebességére élőszóval kell engedélyt kérni a vonatszemélyzetnek."

Kitől? Korlátok? És ha az "értekezés lehetetlen"?

Előzmény: Füsti-67 (1132)
Infós Creative Commons License 2006.01.25 0 0 1133

Igen, a kis táblácskák, de ha nincs, akkor sem esünk kétségbe, mert segíthet még az emeltyű színe (ha ez megállapítható), hogy hány emeltyűszár tartozik egy-egy lánckoronghoz (egy avagy kettő), illetve hogy felső állásban mennyire kell hátratólni az emeltyűt. Van ugyanis olyan, amikor nagyobb elfordulás szükséges, ezért tovább kell felső helyzetben tolni, az ún. elzárási szekrény felé. :) Meg talán segíthet, hogy milyen a kicsappantó szerkezete az emeltyűnek (az a kar, amivel a rögzítést meg tudod oldani).

Belülről pedig a keresztirányú függőségi vonalzókon található függőségi kilincsek, illetve a felettük/alattuk található függőségi vonalzók egymáshoz való viszonyát kellene jól látni. Sajnos ez fotó alapján sztem igen nehéz lesz. :(

Hát meg az alapállás, ami még játszhat.

Ezt az elektronika-dolgot nem értem. :( Lehet, hogy komolyabb berendezés, mint gondoltam (két- vagy négyrészű berendezés, villamos blokkzárral)?

Előzmény: MDmot3019 (1130)
Füsti-67 Creative Commons License 2006.01.25 0 0 1132
Az útátjárót fedező jelző Hívójelzése melletti elhaladásra utaló szabályt véletlenül megtaláltam a 15. fej. I. alfejezetében - 15.70. ! Még a Hívó-feolodóra is utal, halványan.
Előzmény: Füsti-67 (1074)
Füsti-67 Creative Commons License 2006.01.25 0 0 1131
Ha nem jól működik akkor használhatatlan. De csak akkor használhatatlan, ha ... (ld:1122) Ha bejelented, és a bizt-beres nem mondja, hogy használhatatlan, akkor jól működőnek kell tekinteni akkor is, ha nem jól működik. Mert -ezek szerint- csak a bb.szakszo. állapíthatja meg, hogy használhatatlan-e. Megjegyzés: azért, mert a bizt.ber furcsa dolgokat produkál, az F2 még érvényes, pl. 15.3, 15.4 - nem küldök szembe vonatot stb...
Előzmény: HM59 (1123)
MDmot3019 Creative Commons License 2006.01.25 0 0 1130
Köszi!
Pénteken csinálok képeket, akkor sztem fogok járni arra! :)
Tehát az emeltyűkről. Vagyis gondolom a kis táblákról, amin rajta van hogy pl. B bejárat, B ej., stb, ugye? Mondjuk ez szinte mindent elárul, csak a múltkor még ránézni sem volt időm :(
Aztán az asztal belseje? Innentől kélne el a segítség, mert a bizt. ber-ekhez nem értek, pedig nagyon érdekel! Most fogok látni belülről ilyet először. Tehát felülnézetből fényképezzek „jó alaposan”? Arra emléxem, hogy az asztal hátulján (bal szélen) még némi „elektronika” is volt, pár vezeték erejéig. Persze erről is fogok csinálni képet.
Infós Creative Commons License 2006.01.24 0 0 1129

Hát, ez így nehéz... :(

Van még róla képed? Mondjuk a függőségi vonalzókról és kilincsekről? (A berendezés asztalszerű részében, aminek régen fedele is volt.) Ha az egyben van, akkor abból ki lehet találni, hogy mi mivel milyen függőségben volt! Nem is kell hozzá mozgatni, mert a kilincsek alakja már magában is sokmindent elárul! ;)

Vagy az emeltyűkről, közelebbről még képet!! :))

MDmot3019 Creative Commons License 2006.01.24 0 0 1128
Vagyis innen készültek...
+ az egyik fedező.

MDmot3019 Creative Commons License 2006.01.24 0 0 1127
Sziasztok!

Ezek a képek Vasas-Hirden készültek.
Kiváncsi lennék, hogy mi, mit állíthatott. Sztem a bal oldali 9 kar állította a Hosszúhetény bánya felöli bejárat elő és bej. jelzőjét, + Pécsvárad felől ugyanezt, + ezen oldali váltókat, és fedezését. Míg a jobb oldali 8 sztem a pécsi oldal lehet, iparvágány kitérő váltójával, tolatójelzőjével?, fővonal bejáratával, váltó fedezőjével, stb.
De sehogy sem akar kijönni az össz. 17 kar...
Tudtok segíteni? Hogy nézhetett ki ez a megálló a bányász időkben?
1
2
Infós Creative Commons License 2006.01.23 0 0 1126

Szegény mv. viszi a vonatot, kihaladt a zöld kijárati jelző mellett a nyílt pályára, első térköz zöld, második sötét. EÉVB valahol a két térköz között "fehér"-re vált, tehát nincs kiértékelhető jel (hiszen a térköz hátulról táplál ütemezett jelet). Ilyenkor a mozdonyvezetőnek hogyan kell eljárni?

Először nagyon meglepődik, utána gyorsfékez, utána (szigorúan bele nem oldva) megáll, majd feloldja a féket. És utána? Mit ír a "szabályzat"?

Előzmény: HM59 (1121)
oldmumus Creative Commons License 2006.01.23 0 0 1125
Vagy ahogy Markos Gyuri is mondta: "kialudt a lampa..." :D
Előzmény: Vendégsín (1124)
Vendégsín Creative Commons License 2006.01.23 0 0 1124
Beesik az eső.
Előzmény: HM59 (1123)
HM59 Creative Commons License 2006.01.23 0 0 1123

15.36. Ha önműködő biztosított térközjelzőkkel felszerelt pályán a térközbiztosító berendezés jól működik:

Mi van akkor, ha nem jól működik?

Előzmény: Vendégsín (1122)
Vendégsín Creative Commons License 2006.01.23 0 0 1122
Idézet a forgalmi utasításból:

"15.36. Ha önműködő biztosított térközjelzőkkel felszerelt pályán a térközbiztosító berendezés jól működik: a követő vonatot térközben kell közlekedtetni (18.sz. Függelék).
Ha az önműködő térközbiztosító berendezés használhatatlan, a vonato-kat állomástávolságban kell közlekedtetni.

15.37. Az önműködő térközbiztosító berendezés használhatatlan, ha:
— a menetirányváltás lehetetlen, s emiatt a vonatokat a korábban beál-lított menetiránnyal szemben kell közlekedtetni,
— a biztosítóberendezési szakszolgálat a vonali berendezést kikapcsol-ta és ezért valamennyi térközjelző sötét."
HM59 Creative Commons License 2006.01.23 0 0 1121

Ha vonat alatt fordul a menetirány, akkor az állomásközben sötét térközjelzővel találkozhat a mozdonyvezető.(Ilyenkor viszont a biztonság kedvéért érdemes a vonat előtti vonali sorompókat mielőbb kézzel lezárni, a mert a menetirány ebben az esetben fordított, és fehér sorompóhoz érkezhet a vonat)

A sötét térközjelző a térköz bizt.ber. használhatatlanságát jelenti.

Ha utána próbáltatok volna menetirányt váltani még többször egymás után, akkor az is előfordulhatott volna igen nagy valószínűséggel, hogy mindkét állomáson bejáratra áll az irány. Ez is azt jelenti, hogy a térköz bizt.ber. használhatatlan, mert nem lehet menetirányt váltani.

Előzmény: Infós (1118)
Infós Creative Commons License 2006.01.23 0 0 1120
Az F.2-es ilyet sajnos nem ismer. Két eset van. Mivel forgolódik az irány, egyik sem igaz. (Lásd még Szob-Nagymaros közötti vonatutolérés.)
Előzmény: pista88 (1119)
pista88 Creative Commons License 2006.01.23 0 0 1119
Hogy nem úgy működik, ahogy kell (beavatkozás nélküli irányváltás stb...)
Előzmény: Infós (1118)
Infós Creative Commons License 2006.01.22 0 0 1118

"Az önműködő térközbiztosító-berendezést pedig használhatatlannak kell tekinteni."

Mi alapján?

Előzmény: HM59 (1117)
HM59 Creative Commons License 2006.01.22 0 0 1117
Bizony-bizony előfordulhat, méghozzá elég gyakran, ahogy előttem is írta már valaki. Ilyenkor a bizt. ber. szolgálat diszpécserének kell jelenteni a hibát. Az önműködő térközbiztosító-berendezést pedig használhatatlannak kell tekinteni. Következésképp állomástávolságban kell közlekedtetni a vonatokat, a vonali sorompókat pedig a pultról kézi kezeléssel kell csukni.
Előzmény: Infós (1116)
Infós Creative Commons License 2006.01.21 0 0 1116

Forgalmi oktató válasza a forgalmista telefonhívására (ilyenkor mi a teendő): ilyen nem fordulhat elő!

Forgalmista: de előfordult. Akkor most mi legyen?

:((((

Előzmény: zugkraft aargau (1114)
Vendégsín Creative Commons License 2006.01.21 0 0 1115
1110.
Előzmény: Infós (1113)
zugkraft aargau Creative Commons License 2006.01.21 0 0 1114
Hogyan tud vonat alatt egy állomásközben forogni a menetirány, kezelői beavatkozás nélkül?

Kábelzárlat... Elöregedett, beázó vonalkábelekkel nem is olyan nagyon ritka eset.
Előzmény: Infós (1113)
Infós Creative Commons License 2006.01.21 0 0 1113

Nah, az érdekes az Kő-Teheren, hogy ismétlőjelzőként két fehér van csak, tehát nincs pótfehér. :)

Azt sem értem, hogy Kőbánya-Kispest felől a bal vágány (S) jelzőjén miért villogó sárga jelenik egyes mozdonyvezetők szerint, amikor zöld a kijárat a VIII-ról (haladó páratlan menet).

És nem tudom, hogy miért földes az adott jelző kábele. :(

És nem tudom, hogy ez miért probléma, amikor van egy szakaszon jelfeladás! :))

Kőbánya-Kispesti esethez:

Hogyan tud vonat alatt egy állomásközben forogni a menetirány, kezelői beavatkozás nélkül?

Előzmény: Vendégsín (1106)
HM59 Creative Commons License 2006.01.21 0 0 1112
D55-nél a beállított vágányút szabadra állított jelzője nem eshet vissza hálózatkimaradáskor, a vezérlésnek meg kell maradnia (ez követelmény a Dominónál). Ezt havonta ellenőrizni is kell a TB1 szerint.
Előzmény: Füsti-67 (1083)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.20 0 0 1111

Üdvözlet!

Lenne egy amatőr kérdésem. Mik a törpe-tolatásjelzők kitűzésének szabályai? Na, nem nagyon részletesen, inkább csak nagyjából, mert igazándiból modellvasúti üzemhez kellene (ráadásul SBB, de a szabályok - gondolom - hasonlóak)

Köszönettel:

e94

Vendégsín Creative Commons License 2006.01.19 0 0 1110

van rá vmi magyarázat.

Van hát. Mai magyar vasút. Itt minden lehetséges.

Előzmény: GyöBzs (1109)
GyöBzs Creative Commons License 2006.01.19 0 0 1109
Szerintem sem, ezért csodálkoztam. Azt hittem van rá vmi magyarázat.
Előzmény: Vendégsín (1108)
Vendégsín Creative Commons License 2006.01.19 0 0 1108
Hát, akkor véletlenek estek egybe, mert a kezdőponti oldal ott nem tolatóvágányutas.
Előzmény: GyöBzs (1107)
GyöBzs Creative Commons License 2006.01.19 0 0 1107
A K8-ról van szó, az nem tolatásjelzős.
Előzmény: Vendégsín (1104)
Vendégsín Creative Commons License 2006.01.19 0 0 1106

Akkor lassan alakul már! :-)

A "szabványos" ismétlőjelző kialakítás ilyen. Amire Infós utalt, az a kapcsolás a régebbi klf. fényjelzős berendezések (még talán a rákosi D 55 is ilyen) megoldása, ahol az ismétlőjelző ugyanazon fehér optikáját használják a sárga, vagy a zöld fénnyel együtt. Ebben az esetben nincs fehér pótizzó, meg, lehet, hogy sárga sem (mindig), hiszen ezt a kialakítást kábelér szűke miatt találták ki és az áramkörök összevonásával lehetett madzagot spórolni, ami egyúttal a megjelenítési lehetőségeket is szűkítette. (V.ö. : normál térköz - rövid térköz zöld izzó kiégés esetével.)  

Előzmény: Zénóka23 (1105)
Zénóka23 Creative Commons License 2006.01.19 0 0 1105

Szóval megéri V46 021-et meglátogatni, mert a következőt tudtam meg egy D70-es rajzról!

Elöszőris: Ismétlő jelzőn nem csak pótsárga van, hanem pótfehér is.

1 db fényellenörző jelfogó ellenőrzi a szabadra és a Megállj!-ra utaló színképet!

Ha ez az ellenőrző jelfogó elejt (kiég a fősárga vagy "fő"fehér), akkor ennek ejtvezáró érintkezője kapcsolja a pótsárga és pótfehér fényeket ki.

Sőt! Ha a zöld-fehér ák. megszakad, akkor is a pótfények kapcsolódnak be.

Az ismétlő jelzőt a Főjelző SZE2 és a VJ érintkezőkombinációja mükődteti.

Előzmény: Infós (1100)
Vendégsín Creative Commons License 2006.01.19 0 0 1104
Rakjunk rendet. Köki egyes körzeteiben tolatásjelzővel egyesített főjelzők vannak. Hol volt az elsötétülő jelző? És a kiegészítő optika (Hívó, vagy tolatófény) fehérje nem pótizzós.
Előzmény: GyöBzs (1096)
GyöBzs Creative Commons License 2006.01.19 0 0 1103
Ez így van, ezér furcsállottam én is, hogy elaludt a vörös...és senki nem pánikolt be, a gépkísérő is azt mondta, hogy így szoktuk.
Előzmény: Infós (1099)
Zénóka23 Creative Commons License 2006.01.18 0 0 1102

Kérdésemre ez NEM volt válasz!

Viszont megtudtam, hogy a fehérjében nincs pótizzó, de akkor minek van pótsárga???

Mert ugyebár, ha a fehér kiég, sőtét lesz. Nem?

Ha megint hülyeséget kérdeztem, szóljatok!

Szóval előfordulhat-e az első hozzászólásomban leírtak esete???

Előzmény: Infós (1100)
D 566 Creative Commons License 2006.01.18 0 0 1101
Ott kezdtem a pályát '82-ben. Szép volt!
Infós Creative Commons License 2006.01.18 0 0 1100

Egyel arrébb, Kőbánya-Teher állomáson a fehér és a sárga sorba van kötve a fényellenőrző jelfogójával. Ugyanígy a másik fehér és a zöld. a pótsárgának is van fényellenőrző jelfogója, bár pótfehér nincs.

Tehát a három áramkör:

bizti-fehér izzó-függések-sárga izzó-fényellenőrző jf. csévéje-függések-ellenállás-vt.

L-függések-pótsárga izzó-fényellenőrző jf. csévéje-függések-vt.

bizti-függések-fehér izzó-zöld izzó-fényellenőrző jf. csévéje-függések-ellenállás-vt.

Előzmény: Zénóka23 (1095)
Infós Creative Commons License 2006.01.18 0 0 1099

"OK, de ez vörös-fehér árbócos... "

Akkor olyant elvileg nem is tud, hogy szabad a tolatást vezéreljenek ki rá, mert akkor a fehér sáv meg lenne szakítva egy rézsútos kék sávval. :))

Előzmény: GyöBzs (1098)
GyöBzs Creative Commons License 2006.01.18 0 0 1098

OK, de ez vörös-fehér árbócos... nem lehet valami xtra "kötetlenség" is benne?

Előzmény: Vendégsín (1097)
Vendégsín Creative Commons License 2006.01.18 0 0 1097
A fehér optikában nincs pótizzó.
GyöBzs Creative Commons License 2006.01.18 0 0 1096

Ha már Kőbánya-Kispest:

Hogyan lehet, hogy a kijárati jelző sötét lett tolatóvágányút beállításakor? Tehát égett a vörös, majd sötét lett és kiabált a fszt, hogy mehet a jöhet...

Előzmény: Zénóka23 (1095)
Zénóka23 Creative Commons License 2006.01.17 0 0 1095
Most mé? :( Én továbbítottam a kérdést... Ő állítólag látta, hogy KÖKIn ez előfordulhatott. Vagy azt sejti, hogy véletlen egybeesés. Én személyszerint nem magyarázkodni szeretnék, de a tudomásom szerint külőn fényellenőrei vannak. Az előjelzőnek biztos, gondolom akkor az ismétlőjének is. Ennyi. Sajnálom, hogy rögtön legalább négy feketepontot szereztem! :(
Előzmény: V46 021 (1092)
Vendégsín Creative Commons License 2006.01.17 0 0 1094
Szorozzuk kettővel... :-)
Előzmény: Infós (1093)
Infós Creative Commons License 2006.01.17 0 0 1093

Brummmm....

Még egyet..

:(((

Előzmény: V46 021 (1092)
V46 021 Creative Commons License 2006.01.17 0 0 1092
Ezért a kérdésért írjon be magának egy nagy fekete pontot!
Előzmény: Zénóka23 (1091)
Zénóka23 Creative Commons License 2006.01.17 0 0 1091

Hali!

Kollégám kérdése a következő:

"Dominó 55 vagy 70-es állomásnál a főjelzőnek van ismétlőjelzője és a főjelzőn kiég a fővörös, akkor az ismétlőjelzőn (sárga-fehér szinképnél) melyik izzó fog villágítani?

A pótsárga és pótfehér?

Vajon a fővőrős fényellenörzőjéről lenne megfogva?"

Válaszokat előre is köszi!

zugkraft aargau Creative Commons License 2006.01.15 0 0 1090
Az üveggömb szerint Vonyarcon INTEGRA van, KA69 pedig ezeken a helyeken lelhető fel:

Ménfőcsanak mrh
Jászfényszaru
Pusztamonostor
Portelek
Jászboldogháza-Jánoshida
Szikszó
Nyársapát
Katonatelep
Algyő
Kopáncs
Előzmény: Füsti-67 (1086)
oldmumus Creative Commons License 2006.01.15 0 0 1089
De ha jol lattam a jaszsagi helyszineken kezelik a hivot es annak feloldasat?!
Jaszberenyben gondolom D55 van?
Előzmény: Vendégsín (1088)
Vendégsín Creative Commons License 2006.01.15 0 0 1088
Nyársapát, Katonatelep, Jászfényszaru, Pusztamonostor, Portelek, Jászboldogháza-Jánoshida is KÁ-69 berendezéssel rendelkezik
Előzmény: Füsti-67 (1086)
Füsti-67 Creative Commons License 2006.01.15 0 0 1087
A "meddig menjünk 15-tel az útátjárót fedező jelző Hívójelzése esetén" témához még egy kis adalék: F2. 1.148: "... konkrét előírások hiányában is köteles a dolgozó elvégezni a munkáját, úgy, ahogy az a megítélése szerint ... ... a legbiztonságosabb..."
Füsti-67 Creative Commons License 2006.01.15 0 0 1086
Itt megemlíteném a KA 69 berendezést (KisÁllomási berendezés 69-ből), ami szintén dominó-kockákból és egyszerűsített dominó-áramköri elemekből van összerakva, ott a váltókörzet egyben van szigetelve és egyszerre is oldódik. De egy körzetben ha jól emlékszem max. 4 váltó lehet, egyvágányú pálya stb. Nem tudom merre van ilyen, én Vonyarcvashegyre emlékszem.
Előzmény: Bálint23-24 (1079)
Füsti-67 Creative Commons License 2006.01.15 0 0 1085
Köszi a pontosítást! Szvsz. valóban, ha szerencsétlenül jön össze (tehát nem minden esetben), előfordulhat áramkimaradáskor hamis-oldás (de ahhoz az kell, hogy a foglaltságba esés sorrendje "megfelelő" legyen, ez nyilván véletlenszerű, tizedmásodperces különbségekkel).
Előzmény: Vendégsín (1084)
Vendégsín Creative Commons License 2006.01.15 0 0 1084
Arra nem emlékszem, hogy az előző váltó oldását ill a jelző visszaesését vizsgálja-e...

Vizsgálja bizony. Az első váltó oldásának a jelző Megállj-ra állása, a többinek az előző váltó oldása feltétele.

a váltó első lezárás (a vágányútlezárás) támaszjelfogókkal működik, ami áramkimaradás esetén is úgy marad, és ha visszajön a fesz, ugyanúgy zárva lesz a váltó.

Ez igaz, de a jelfogók amúgy is folyamatos egyenfeszültséget kapnak. Viszont a szigeteltsínek áramellátását a generátorfigyelő jelfogó azért figyeli, mert itt egy áramkimaradás szabad- foglalt- szabad hatással, azaz idő előtti oldással járhatna.
Előzmény: Füsti-67 (1083)
Füsti-67 Creative Commons License 2006.01.15 0 0 1083
Hát valami ilyesmi, csak egy kicsit belekeveredtél, azt hiszem. Szóval: - a váltó foglalt lett, majd - a következő szakasz foglalt lett, majd - a váltó szabad lett Arra nem emlékszem, hogy az előző váltó oldását ill a jelző visszaesését vizsgálja-e, de valószínüleg igazad van benne. Az áramkimaradáshoz ennek szerintem nincs köze, mert a váltó első lezárás (a vágányútlezárás) támaszjelfogókkal működik, ami áramkimaradás esetén is úgy marad, és ha visszajön a fesz, ugyanúgy zárva lesz a váltó. Csak a jelző esik vissza, mert az öntartó rendszerű. A hamisoldást pedig pont a fentiek zárják ki, mondjuk egy szakasz villogó foglaltsága nem okoz még rész-oldást sem (csak jelzővisszaesést zavarjelzéssel, kiv. ha a megálljra ejtő villog, mert akkor a zavarjelzés elmarad).
Előzmény: Elősiető (1082)
Elősiető Creative Commons License 2006.01.13 0 0 1082

Oooh, pedig tudtam a választ, mikor elővettem a jegyzetem, akkor láttam, hogy válaszoltál:-)

Ha minden igaz a váltófeloldás feltételei:

- váltó foglalttá vált

- következő szakasz foglalttá vált

- a váltót teljesen elhagyta a vonat, ennek ellenőrzáse-> első váltónál a fedező jelzőnek megállj állást kell mutatnia, vágányút közbeni váltónál pedig az előző váltónak kell feloldódnia.

Továbbá figyelembe kell venni, hogy volt-e áramszünet (generátor figyelő jelfogó) és a hamisoldásra.

Remélem jól írtam.

Előzmény: Vendégsín (1080)
gmarc Creative Commons License 2006.01.12 0 0 1081
Csornán is van 2 kijárat sokszor, a pápai motort (nem a pápamobilt:-) és a Győr felé egyenesben kijáró gyorsot meneszik egyszerre.
Előzmény: Elősiető (1041)
Vendégsín Creative Commons License 2006.01.12 0 0 1080
Valamennyi dominónál váltónkénti oldás van.
Előzmény: Bálint23-24 (1079)
Bálint23-24 Creative Commons License 2006.01.12 0 0 1079
Sziasztok! Kérdésem lenne: egy domino berendezésnél egy adott vágányutnál amikor a vonat feloldja azt, azt egy váltókörzetben váltónként teszi avagy váltó csoportonként? Miként van ez szabályozva? Vagy ez helyi adottságoktól függ? pl. más ez egy kisállomásnál vagy pl. Kelenföldön...?
Füsti-67 Creative Commons License 2006.01.12 0 0 1078
Na ezt is megbeszéltük! :-))
Előzmény: Vendégsín (1077)
Vendégsín Creative Commons License 2006.01.11 0 0 1077
De van-e helye analógiának egy technológiai szabályozásban?

Van, ha az magyar vasúti. És az analógia nézőpont kérdése, hiszen egyik felől nézve egy jól működő, európai vasúttal, a másik oldalról nézve a disznóóllal (csak nehogy a sertések az ombudsmanhoz menjenek miatta) analóg a működése.
Előzmény: Füsti-67 (1074)
Füsti-67 Creative Commons License 2006.01.11 0 0 1076
Nekem Vámosgyörkön volt szerencsém látni három zöldet a kijárati jelzőkön (jelzőnként egyet-egyet :-)) ), a páratlan szegedivel jöttünk az elsőre, -60-ig helytelenbe mentünk-, mellettünk a helyén szaladt a city, a Jaszinak meg a rövid 9-ről állt a kijárat. Este tényleg jól mutatott. A city-t már majdnem utolértük a BDV-vel, csak minket kitérőbe vitt 60. :-(
Előzmény: István Gyuri (1042)
Füsti-67 Creative Commons License 2006.01.11 0 0 1075
Rosszul tippelsz. Azért kell a két ember a tornyokba, mert akkor ők ketten megtarthatják a váltóellenőrzést így nem kell minden menet előtt az összes érintett váltó kulcsának jelét és számát bediktálgatni a rendelkezőnek. Biztos sok ideje lenne egy Palotán telefonban egyeztetgetni vonatmenetenként min. 5, de rosszabb esetben 10-15 váltókulcsot. És nem kell kimenni a rendelkezőnek az ÁVHUt-ban kijelölt helyre a váltójelzők megtekintése céljából. (2.71. 3.bek. 4. és 5. mondat),
Előzmény: Infós (1034)
Füsti-67 Creative Commons License 2006.01.11 0 0 1074
Az utóbbi időben kicsit eltűntem. BUÉK mindenkinek... Úgy tűnik egy újabb "lyuk"-ra bukkantunk a szigorú forgalmi utasításokban. Az F2. 15.228 szerint a "...jelző után következő váltókon csak olyan sebességgel..." , tehát meg kell várni a következő váltót. Itt az jó messze lehet. :-)) A Hívásfeloldó megjelenése sem sokat segít ebben az esetben, hiszen a jelzés értelme az F1-ben egyáltalán nem szerepel (csak az, pl. hogy mikor kapcsolódik ki, aminek itt semmi helye). Az F2 is csak a kijárati Hj.fo-t tárgyalja az idézett 15.234. Bb alpontjában, erre az esetre csak analógia alapján húzható rá. (De van-e helye analógiának egy technológiai szabályozásban?)
Előzmény: Vendégsín (1032)
BszHÉV Creative Commons License 2006.01.11 0 0 1073
Nem állhatom meg: egy kis idézet egy vasúti szaklapból: "A hálózat legtöbb állomásán hagyományos kulcsrögzítős berendezés üzemel, kivételt képez ez alól Galgamácsa és DCM-elágazás, ahol Siemens-Halske berendezés van, Acsa-Erdőkürt, Magyarnándor, Nagyoroszi, Rétság, ahol MEFI-rendszer van rugós váltókkal, és Szokolya, ahol a kulcsrögzítős berendezést egészítik ki a rugós váltók. Nógrádszakálon egy váltó vonóvezetékes állítású...." Vö. Vendégsín, plusz még ezen megjegyzéseim (vö. Jereván): azok a "hagyományos kulcrögzítős" bizt.ber.-ek jók lesznek váltózárkulcs-azonosítós berendezéseknek is, amik nem biztosítók - lévén nem biztosított bejárati jelzőket is kezelnek velük. A váltóellenőrzést persze megkönnyítik. Szokolyán se volt kulcsrögzítő, Nógrádszakálno viszont valóban egy váltó, az egyes és a hárma állítható vonóvezetékkel. Hoppá, ez kettő. A fénysorompók Fénysoromptó ellenőrző útátjáró jelzővel felügyeltek.
Előzmény: Vendégsín (1065)
etwg Creative Commons License 2006.01.09 0 0 1072

Igy van.

Ez egy másfajta elven müködö táviro volt. Mifelénk a MORSE volt bevezetve, máshol meg ez. (Valamikor tudtam a nevét is csak nem jut az eszembe....).

Itt az ado része. Láthato, hogy kész parancsokat lehet vele egyszerüen átvinni.

ado
Előzmény: oldmumus (1068)
LVI Creative Commons License 2006.01.09 0 0 1071
Ez a gondolat (1051) már elvetésre került... :(
Előzmény: GyöBzs (1070)
GyöBzs Creative Commons License 2006.01.09 0 0 1070

Vágányszám-mutató?

Egytárolós memóriája is van :)

Előzmény: etwg (1048)
BAKTER Creative Commons License 2006.01.09 0 0 1069

"a vasuti bizbert illetve "adatátvitel"-t szolgálta valaha...."

Nyugatiban, a Csengős őrhelyen.

Előzmény: etwg (1067)
oldmumus Creative Commons License 2006.01.09 0 0 1068
Taviro resze esetleg?
Előzmény: etwg (1067)
etwg Creative Commons License 2006.01.08 0 0 1067
Nem és 100%-osan a vasuti bizbert illetve "adatátvitel"-t szolgálta valaha....
Előzmény: tatarm (1066)
tatarm Creative Commons License 2006.01.08 0 0 1066
Szerintem egy lift kezelője lehet... :)
Vendégsín Creative Commons License 2006.01.08 0 0 1065
Az sincs.
A MEllékvonali RÁdiós ForgalomIrányítási rendszerből a rádió és a rendszer hiányzik. Így, annak ellenére, hogy rugós váltók és ellenőrző jelzők vannak ott, a jelzőberendezés nem MEFI, és nem MERÁFI.
Előzmény: Vasutas_ng (1064)
Vasutas_ng Creative Commons License 2006.01.08 0 0 1064
Akkor jól gondoltam. Akkor MERÁFI van ott.
Előzmény: Vendégsín (1063)
Vendégsín Creative Commons License 2006.01.08 0 0 1063
Semilyen.
Előzmény: Vasutas_ng (1062)
Vasutas_ng Creative Commons License 2006.01.07 0 0 1062
Nagyorosziban milyen bizber van?
etwg Creative Commons License 2006.01.07 0 0 1061
a piroson nincs, amit ott látsz az alatta egy lyuk....
Előzmény: Törölt nick (1060)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.07 0 0 1060
... és a piroson is van egy "bütyök", a fekete mutató valószínűleg addig közlekedik... ?
Előzmény: etwg (1059)
etwg Creative Commons License 2006.01.07 0 0 1059

Rádásul ha jobban megnézed a fekete mutatot, azon egy gomb is van (igy mindenki olyan idöt állit be magának amilyet kar)......

:-D

Előzmény: etwg (1058)
etwg Creative Commons License 2006.01.07 0 0 1058
Az is biztos, hogy a szerkezet nem ora - a számok mégha körbe is vannak, még nem okvetlenül valamilyen idöinformáciot jelentenek.... de keress nyugodtan tovább és nézd meg a topik feliratát - ha ora lett vollna, akkor  inkább a Schaffhausen-i topikba raktam volna.....
Előzmény: LVI (1057)
LVI Creative Commons License 2006.01.07 0 0 1057

Csúf csapdát állítottál nekünk... ;-)

Már több órát gugliztam; kinagyítottam, amennyire értelme volt ... semmi. :(

Olyan, mintha egy felhúzható időzítő szerkezet lenne, amit a fekete mutatóval lehet 1-20 percre (másodpercre?) felizgatni, az viszi magával a pirost, majd elengedve alapállásba fut vissza, a piros pedig szép komótosan követi...

'manuális Ghielmetti' :DDD

Előzmény: etwg (1056)
etwg Creative Commons License 2006.01.07 0 0 1056

Pontosan én sem tudom a müködési elvét, de valószinüleg tudom, hogy ez micsoda, majd meglátjátok, ha felfedem a kép maradékát is......

:-D

Az biztos, hogy nem jármüröl valo........

Előzmény: Elősiető (1055)
Elősiető Creative Commons License 2006.01.07 0 0 1055

Bármi is legyen ez, a Thomson-Houston (Ezt jelöle fenn a mutatóknál lévő pár betű, lenn pedig a gyárt helye)cég gyártotta, mely főleg elektromos alkatrészeket és vezérlőket gyártott többek közt villanymozdonyokhoz is.

Véleményem szerint ellenállás vagy feszültségszabályozó, de olyan, mint ha meg lehetne adni egy maximum értéket is, meg egy változót.

Jó lenne rájönni mi ez, mert már engem is érdekel. Ha komolyan nem tudod, akkor érdemes lenne írni egy levelet a cégnek, talán ma is működik valami jogutódja.

etwg Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1054
Nem.....
Előzmény: Flanell (1053)
Flanell Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1053
Gőzmozdonyon van?
etwg Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1052
Ettöl is elég messze van a valóság.........
Előzmény: LVI (1051)
LVI Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1051
A vágányszám kijelzése vágányút-beállításhoz?
etwg Creative Commons License 2006.01.05 0 0 1050
Nagyon hideg....
Előzmény: rg7 (1049)
rg7 Creative Commons License 2006.01.05 0 0 1049
Fordítókorong vezérlőmű tárcsája?
etwg Creative Commons License 2006.01.05 0 0 1048

ora

Ime a 20 orás napok bevezetésének a kézenfoghato bizonyitéka

avagy

mi franc ez?

Vendégsín Creative Commons License 2006.01.04 0 0 1047
Itt vagy...

Nom. Ott. :-))
Előzmény: D 566 (1046)
D 566 Creative Commons License 2006.01.04 0 0 1046
Itt vagy káli Zs.?
D 566 Creative Commons License 2006.01.03 0 0 1045
próba
zugkraft aargau Creative Commons License 2006.01.02 0 0 1044
Ezesetben a jelenség egyáltalán nem különleges, több vágányút egyidejű beállítása lehetséges, ha azok nem ütik egymást.
Előzmény: Elősiető (1043)
Elősiető Creative Commons License 2006.01.02 0 0 1043

Hello!

Nem, ez Kiskunfélegyházán esett meg velem. A szegedi gyors egyenesen halad tovább dél felé, a kiskunmajsai vonal nyugat felé ágazik ki, míg a szentesi kelet felé. Mind a 3 vonatnak egyszerre volt szabad kijárata és kb 1 perces időközökkel indult a 3 szerelvény.

Előzmény: István Gyuri (1042)
István Gyuri Creative Commons License 2006.01.02 0 0 1042

Elősiető: A múltkor átszáltam egy állomáson és 3 kijáraton volt szabad fény. Ez ilyenkor, hogy működik? Az áthaladó vonatnak van vágányútja, míg a másik két kiágazó vonal (melyek nem keresztezték a továbbhaladó vonat útját) kézi állítással kap szabad fényt?

Az állomás neve Rákospalota-Újpest? :)

A tavalyi menetrendben még volt három, délután "óra:04"-kor induló váci személyvonat, ami helytelen vágányon ment Dunakesziig, ha ez a 3-as vg-ról indult, akkor neki "jogos" volt az egy zöld a kijáraton, óra 3-kor indult a veresi vonat, és óra 5-kor halad a szobi zónázó, aminek a 4. vg-on áll a kijárat.

Tényleg szép látvány volt a három kijárat egy zölddel, még néha a hármas versenyfutás is sikerült egy rövid szakaszon, sőt Dk-alsóig a két vonat is küzdött egymással (amiben a fázishatár is okozott időszakos lemaradást, amelyiknek elöl volt a motorkocsija/mozdonya).

Előzmény: Elősiető (1041)
Elősiető Creative Commons License 2006.01.02 0 0 1041

Hello!

A múltkor átszáltam egy állomáson és 3 kijáraton volt szabad fény. Ez ilyenkor, hogy működik? Az áthaladó vonatnak van vágányútja, míg a másik két kiágazó vonal (melyek nem keresztezték a továbbhaladó vonat útját) kézi állítással kap szabad fényt?

pista88 Creative Commons License 2005.12.27 0 0 1040
Ma délután Őrtilos kijárati jelzőn Hívójelzés volt, és Murakeresztúrra is csak Hívóval tudtak vonatot bejáratni, mert valami gond volt a térközberendezéssel.
HM59 Creative Commons License 2005.12.27 0 0 1039

A méreteket a MÁV szabványok szokták pontosan tartalmazni. Úgy tudom, hogy a MÁV intranetes oldalán meg lehet találni az összes érvényben lévő szabvány felsorolását, csak kb. egy hónap mire a szabványt megküldik a kérés után.

Azt nem tudom, hogy az érvénytelenítő keresztről létezik-e szabvány.

Előzmény: Infós (1034)
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.23 0 0 1038
Köszönöm a választ!
Előzmény: V46 021 (1037)
V46 021 Creative Commons License 2005.12.21 0 0 1037
Zöld van a jelző "fölső felén" mert a következő lámpaoszlopnak előjelzőnek illik lenni.
Előzmény: Törölt nick (1035)
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.21 0 0 1036
Bocs a pongyola fogalmazásért, nyilván nem az állomás "térközbiztosított".
Előzmény: Törölt nick (1035)
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.21 0 0 1035
Lenne egy amatőr kérdésem:
Adott egy térközbiztosítással rendelkező állomás, ahol - ugye - a kijárati jelzők előjelzést is adnak. Ebből az állomásból indul egy mellékvonal is, ahol állomásközi közlekedés van. A kérdés az lenne, hogy milyen előjelzést ad a kijárati jelző a mellékvonalra?
Elnézést ha butát kérdeztem.
Infós Creative Commons License 2005.12.19 0 0 1034

Ezt én sem tudom, de csak nem fogok egy főnökkel vitatkozni ilyenről! A minap közölte, hogy az F. 1. sz. Jelzési Utasítás tartalmazza az érvénytelenítő kereszt méretét. Én mondtam, hogy nem. Fellapozta, tényleg nem. Viszont neki bőven elég volt, hogy látta, hogy aránylik egymáshoz egy jelzőlap és egy érvénytelenítő kereszt. Nálam ez meg nem méretezés. :(((

Ja, és ha nem biztosított állomás, akkor miért kell majd tornyonként két váltókezelő?

Ha jól tippelek, váltózárak lesznek, amik jelét majd be kell diktálni a forgalmiba. Vagy rosszul tippelek?

Előzmény: pallee (1028)
exmv Creative Commons License 2005.12.18 0 0 1033

Annyira keveset meséltek még erről a berendezésről, hogy ez sem derült ki számomra...

(Fejcsóválás...)

Mér' szívatod?

:))))

Előzmény: Vendégsín (1029)
Vendégsín Creative Commons License 2005.12.18 0 0 1032
Az F1-ben a 49. és 50. valamint az 59.sz. pontok utalnak erre. Az F2 Forgalmi utasítás azonban ennél is pontosabban határozza meg a 15.234.-15.235. pontban. (215.oldal)

F. 1.:

49. A továbbhaladást engedélyező jelzések azt jelzik, hogy a vonat eleje milyen sebességgel érkezhet a jelzőhöz, ugyanakkor azt is, hogy milyen sebességgel haladhat tovább a jelző után következő váltókon, és végül azt, hogy milyen sebességgel érkezhet a következő jelzőhöz. A továbbhaladást engedélyező jelzések tehát jelzik az érkezési és továbbhaladási sebességet, ugyanakkor előjelzést adnak a következő jelzőn várható jelzésre, de nem utalnak a közlekedés irányára, továbbá a helytelen vágányra történő kihaladásra.
A jelzések értelmezésének alapszabályai
50. Legnagyobb sebességen a vonatnál alkalmazható legnagyobb sebességet, tehát a menetrendszerű, vagy bármely ok miatt ennél kisebb sebességet kell érteni.

59. Hívójelzés mellett a forgalmi utasításban szabályozott módon lehet közlekedni olyan sebességgel (legfeljebb 15 km/h), hogy a vonat a jelentkező akadály előtt megállítható legyen.

F. 2.:

15.234. Ha önműködő biztosított térközjelzőkkel felszerelt pályán a kijárati jelzőn nem jelenik meg továbbhaladást engedélyező jelzés — szükség esetén a vonatszemélyzet megfelelő értesítése után — a kijárati váltóknál való kihaladást követően a vonatok közlekedhetnek:
A) Jól működő vonatbefolyásoló berendezés esetén:
— ha a vonat által használt állomási vágány is ki van építve jelfeladásra, a vezetőállás jelzőn kapott jelzések figyelembevételével térközben;
— ha a vonat által használt állomási vágány nincs kiépítve jelfeladásra, ugyancsak a vezetőállás jelzőn kapott jelzések figyelembe vételével térközben; ha a vezetőállás jelző fehér fénye nem változott (a térköz foglalt), akkor az első önműködő térközjelzőig mindenkor csak olyan sebességgel, hogy a jelentkező akadály előtt bármikor meg lehessen állítani. Az alkalmazott sebesség azonban ilyenkor a legjobb látási viszonyok mellett sem lehet nagyobb, mint legfeljebb 15 km/h. Ha a forgalmi szolgálattevő a térköz tényleges foglaltságáról meg tudott győződni: nem indíthat vonatot.
Ugyanez az eljárás, ha az állomásköz egy térköznek minősül.
B) Ha nincs jól működő vonatbefolyásoló berendezés:
a) ha a forgalmi szolgálattevő a térköz foglaltságáról nem tud meggyőződni: a vonatszemélyzetet a kijárati jelző használhatatlanságán kívül értesíteni kell arról is, hogy az első térközjelzőig mindenkor csak olyan sebességgel szabad haladni, hogy a vonatot a jelentkező akadály előtt bármikor meg lehessen állítani. Az alkalmazott sebes-ség azonban a legjobb látási viszonyok mellett sem lehet nagyobb, mint legfeljebb 15 km/h. A következő térközjelző mellett való elhaladásra és a továbbhaladás sebességére a térközjelzőn kapott jelzés a mértékadó.
A mozdonyvezető az első térközjelzőig az előző bekezdésben szabályozott sebességgel köteles haladni akkor is, ha Hívójelzés mellett haladt ki az állomásból;
b) ha a vonat olyan állomásról halad ki Hívójelzés mellett, ahol a Hívójelzés feloldása-jelzés kivezérelhető:
— a vonat a következő térközjelzőig a vonatra engedélyezett sebességgel folytathatja menetét, ha a vonat utolsó tengelye is megha-ladta már a kijárati Hívójelzés feloldása-jelzést;
c) ha a vonat olyan állomásról haladt ki Hívójelzés mellett, ahol a kijárati Hívójelzés feloldása-jelzés nem vezérelhető ki:
— a vonat a következő térközjelzőig az előzőekben előírt csökkentett, legfeljebb 15 km/h sebességgel folytathatja menetét.
C) A csak mozdonyvezetővel közlekedő vonat esetében, ha menetirányváltás nem lehetséges és a vonatot a korábban beállított menetiránynyal szemben kell közlekedtetni, a mozdonyvezető mellé második figyelésre kötelezett dolgozót kell vezényelni.
Amennyiben ez nem lehetséges, a mozdonyvezetőt Írásbeli rendelkezéssel értesíteni kell arról, hogy a vonatbefolyásoló berendezést tolatási üzemmódba kell kapcsolni.
Ha a vonatra vonatkozó pályamenti jelzőn továbbhaladást engedélyező jelzés jelenik meg, de legkésőbb a következő állomáson, a mozdonyveze-tő köteles a vonatot megállítani és a vonatbefolyásoló berendezést tolatási üzemmódból visszakapcsolni. Ezt követően a vonat sebességét a jelzések figyelembevételével kell szabályozni (F.1.sz. Jelzési Utasítás VI. Fejezet H.).

15.235. Vonatbefolyásoló berendezés használhatatlansága vagy a jelfeladás megszűnése esetén a mozdonyvezető — csak mozdonyvezetővel közlekedő vonatoknál — a Kezelési Szabályzatban foglaltaknak megfelelően köteles eljárni; a vonattal a következő állomásig legfeljebb 15 km/h sebességgel továbbhaladhat, ahol a hiányosság megszüntetésére vagy a mozdonyvezető mellé második dolgozó kirendelésére kell intézkedni. Ilyen esetben személyszállító vonatnál a vezető jegyvizsgáló a vontató-jármű vezetőállására köteles menni és a figyelő szolgálatot ellátni.

No, tehát, az eredeti kérdés szerint a fedezőjelző, ami útsorompot ellenőriz, Hívójelzést ad. Akkor meddig, hogyan az előzőek alapján?
Előzmény: HM59 (1031)
HM59 Creative Commons License 2005.12.18 0 0 1031
Az F1-ben a 49. és 50. valamint az 59.sz. pontok utalnak erre. Az F2 Forgalmi utasítás azonban ennél is pontosabban határozza meg a 15.234.-15.235. pontban. (215.oldal) (Bocs, hogy az előző hozzászólásomban egy kissé pontatlan voltam.)

A vonatbefolyásoló berendezés a következőképpen működik. A biztosítóberendezés a sínbe a jelzőn lévő színkép alapján ütemezett 75Hz-es jelet ad. Ez a táplálás mindig a menetiránnyal szemben történik, hogy a vonat szemből kapja a jelet. A mozdonyon érzékelő tekercsek veszik a sínből érkező jelet, és az ütemezésnek megfeleően a kiértékelő berendezés értékeli, majd a sátorjelzőn az ennek mefelelő jelzést adja. (F1 utasítás: 54-59pontok)
A VB átkapcsolása a tolatási üzemmódba való átkapcsolást jelenti, ezt az F2 utasítás fent említett pontjai szabályozzák, hogy mikor szabad megtenni
HM59 Creative Commons License 2005.12.18 0 0 1030
Az

Az F1-ben a 49. és 50. valamint az 59.sz. pontok utalnak erre. Az F2 Forgalmi utasítás azonban ennél is pontosabban határozza meg a 15.234.-15.235. pontban. (215.oldal) (Bocs, hogy az előző hozzászólásomban egy kissé pontatlan voltam.)

A vonatbefolyásoló berendezés a következőképpen működik. A biztosítóberendezés a sínbe a jelzőn lévő színkép alapján ütemezett 75Hz-es jelet ad. Ez a táplálás mindig a menetiránnyal szemben történik, hogy a vonat szemből kapja a jelet. A mozdonyon érzékelő tekercsek veszik a sínből érkező jelet, és az ütemezésnek megfeleően a kiértékelő berendezés értékeli, majd a sátorjelzőn az ennek mefelelő jelzést adja. (F1 utasítás: 54-59pontok)
A VB átkapcsolása a tolatási üzemmódba való átkapcsolást jelenti, ezt az F2 utasítás fent említett pontjai szabályozzák, hogy mikor szabad megtenni.

Vendégsín Creative Commons License 2005.12.17 0 0 1029
Az F1 szerint a következő jelzőig...

Lennél szíves pontosan megjelölni a kérdéses szabály helyét, mert az enyém valószínűleg hiányos lehet.

Máskülönben a VB megállítja a vonatot (feltéve, hogy a mondonyvezető nem kapcsolta át).

Annyira keveset meséltek még erről a berendezésről, hogy ez sem derült ki számomra. Hogyan tudja ezt csinálni?
Előzmény: HM59 (1026)
pallee Creative Commons License 2005.12.16 0 0 1028

"nem biztosított állomásnak fog minősülni. Bejárat egyenesbe max. 40, kitérőbe max. 20 km/h. "

Ki mondta azt, hogy nem biztosított állomáson  max. 20 km/h-val lehet kitérőbe járni? Bár azt is kérdezhettem volna, hogy egyenesbe max. 40 km/h. Ez csak a csillagot érinti a bejárat iránya rovatban. A többi pályás kérdés.

Előzmény: M62 265 (1011)
czzf50 Creative Commons License 2005.12.16 0 0 1027
"Elektronikus bb."

Jááájjjjjjjjjjjjjjjjj :-)))

Akkor ha lehetne, feltenném mégegyszer a kérdést:

Melyikre? Monorra vagy Rpalota-Ujpestre lesz pénz 2007-ben?
Előzmény: Infós (1023)
HM59 Creative Commons License 2005.12.16 0 0 1026

Arra viszont nincs szabály, hogy meddig kell így menni. 

Az F1 szerint a következő jelzőig, vagy az önműködő térközbiztosító berendezéssel felszerelt pályán addig, amíg a vonatbefolyásoló berendezés sátorjelzőjén meg nem jelenik magasabb sebességjelzés. Máskülönben a VB megállítja a vonatot (feltéve, hogy a mondonyvezető nem kapcsolta át).

Előzmény: Vendégsín (1001)
István Gyuri Creative Commons License 2005.12.16 0 0 1025

Vendégsín: Tudtommal - de majd a gyakorlathoz közelebb állók kijavítanak - pontosan ugyanazok a kerékérzékelők üzemelnek ott is, mint a 71 állomási berendezéseinél.

Hmmm... Akkor esetleg valaki tud magyarázot adni, hogy ami a veresi oldalban működik, az miért nem megy Aszód felé?

Előzmény: Vendégsín (1024)
Vendégsín Creative Commons License 2005.12.16 0 0 1024
A Vácrátót-Galgamácsa szakaszon levő két fénysorompónál gondott okozott a hernyós közlekedés (élt két napig)... A tengelyszámlálók azután kerültek ide, miután véget ért (6-8 éve?) a hernyós korszak? (A veresi oldalból kerültek ide?

Tudtommal - de majd a gyakorlathoz közelebb állók kijavítanak - pontosan ugyanazok a kerékérzékelők üzemelnek ott is, mint a 71 állomási berendezéseinél.
Előzmény: István Gyuri (1014)
Infós Creative Commons License 2005.12.16 0 0 1023
Elektronikus bb.
Előzmény: czzf50 (1022)
czzf50 Creative Commons License 2005.12.16 0 0 1022
Melyikre?
Előzmény: Infós (1021)
Infós Creative Commons License 2005.12.16 0 0 1021
Óvatos becslések szerint 2007-ben lesz rá legkorábban pénz (de inkább 2008 lesz az), jövőre szinte biztos nem. Aztán lehet, hogy mégis.
Előzmény: M62 265 (1020)
M62 265 Creative Commons License 2005.12.16 0 0 1020

Á, gondolom még egy pár évet pihentetik, hogy az állomásiak belejöjjenek a kétszemélyes váltóellenőrzésbe :-

Jobb is ha pihentetik, mert még a végén úgy járnak a pályával, mint Monoron a bizt.berrel (régi elbont, újra meg nincs pénz)

Előzmény: czzf50 (1019)
czzf50 Creative Commons License 2005.12.16 0 0 1019
Csak nem elkezdik átépíteni? :DDDD
Infós Creative Commons License 2005.12.16 0 0 1018

Infós tudja, hogy mi merre hány méter, de még nincs leírva. Majd ha megszáradt rajta a pöcsét, beírom ide (is). :) vagy :(

Előzmény: M62 265 (1017)
M62 265 Creative Commons License 2005.12.16 0 0 1017

Nyugatis biztberesek mondták. Nem hinném, hogy kacsa lenne, mert ők is eléggé morcosak voltak emiatt. De majd Infós elsőkézből megtudakolja.

Infós Creative Commons License 2005.12.16 0 0 1016
Kacsa lenne? Majd kiderül! ;-)
Infós Creative Commons License 2005.12.16 0 0 1015

Majd a jövő héten utánakérdezek! ;)

Előzmény: M62 265 (1013)
István Gyuri Creative Commons License 2005.12.16 0 0 1014

M62 265: Rákospalota-Újpest jan.1.-től nem biztosított állomásnak fog minősülni. Bejárat egyenesbe max. 40, kitérőbe max. 20 km/h. A berendezés olyan állapotban van, hogy az átépítés idejére még provizorbiztbernek sem alkalmas.

Az infó honnan származik?

(Ugyan semmit nem jelent, hogy néhány "illetékes" még nem tudnak róla, de eléggé meglepődtek ezen a híren, ami már fél éve egyszer kacsának minősült. Ettől függetlenül persze még igaz is lehet.)

Más. A Vácrátót-Galgamácsa szakaszon levő két fénysorompónál gondott okozott a hernyós közlekedés (élt két napig)... A tengelyszámlálók azután kerültek ide, miután véget ért (6-8 éve?) a hernyós korszak? (A veresi oldalból kerültek ide? Mert ott is voltak ebből zűrök a villamosítás után.)

M62 265 Creative Commons License 2005.12.16 0 0 1013

Kicsit közelebb áll hozzád a dolog, utánakérdezhetsz, hátha változik/változott a helyzet.

Vagy visszaépítheted a berendezést :o)

Előzmény: Infós (1012)
Infós Creative Commons License 2005.12.16 0 0 1012
Láttad már leírva? Én még nem! :))
M62 265 Creative Commons License 2005.12.16 0 0 1011

Nem tudom volt-e már:

Rákospalota-Újpest jan.1.-től nem biztosított állomásnak fog minősülni. Bejárat egyenesbe max. 40, kitérőbe max. 20 km/h. A berendezés olyan állapotban van, hogy az átépítés idejére még provizorbiztbernek sem alkalmas.

Elősiető Creative Commons License 2005.12.13 0 0 1010

Hello!

Köszi a segítséget! Levizsgáztam a bizberből:-)

Egy kérdés: ma milyen bizbert erőltet a MÁV? Olyan tárgy is lesz, csak utánanéznék még előtte...

Vasutas_ng Creative Commons License 2005.12.09 0 0 1009
Akkor küldje át.
Előzmény: Vendégsín (1008)
Vendégsín Creative Commons License 2005.12.08 0 0 1008
Meg, csak szólni kell neki, hogy küldje át Pozsonyból...
Előzmény: Vasutas_ng (1007)
Vasutas_ng Creative Commons License 2005.12.08 0 0 1007
Meg van valakinek a szlovák vasutak jelzési utasítása? Korábban CSD D1 utasítás volt a neve, sőt cseheknél D1 meg van.
Vendégsín Creative Commons License 2005.12.03 0 0 1006
Felsőgalla állomásról mindkettőt. Sőt, köztük tulajdonképpen Felsőgalla két átmenő fővágánya van, Szárliget Felsőgallával és Tatabánya is Felsőgallával van kapcsolatban forgalomszabályzásilag.
Előzmény: Vasutas_ng (1005)
Vasutas_ng Creative Commons License 2005.12.03 0 0 1005
Honnan irányítják a Alsógalla utáni Felsőgallai elágazást? Két elágazás van. Van egy Szárliget felöl és Alsógalla felöl. Úgy láttam főjelző van ott.
gmarc Creative Commons License 2005.12.01 0 0 1004

De miből tűnik ki, hogy ez nem kijárati jelző? Abból, hogy csak 2 jelzőfénye van?

Kijárati jelző is lehet 2 fényű. A térközös közlekedésre (...már hallom Vendégsínt Š Dr. Torgyánt idézni:-)) be nem rendezett pályán, ahol még vonalelágazás sincs, tehát nincsenek térközjelzők, ott 2 fény van a kijárati jezőn az átmenő fővágányon (pl. Kapuvár). Azért, mert a következő jelző a szomszédos állomás bejárati előjelzője (vagy a sorompó fedezőjelzőjének előjelzője), amin 1 sárga fény lakozik alapesetben.

Előzmény: marslakó (998)
Vendégsín Creative Commons License 2005.12.01 0 0 1003

Bár majd megkérdezem a volt oktatókat

Lojora gondolsz? :-)

Előzmény: Törölt nick (1002)
Vendégsín Creative Commons License 2005.12.01 0 0 1001

5 km/h elhaladást tesz szükségessé

Csak olyan, legfeljebb 15 km/h naygságú sebességet a jelző mellett, hogy a jelentkező akadály előtt meg lehessen állni. Arra viszont nincs szabály, hogy meddig kell így menni. 

Előzmény: marslakó (999)
Vendégsín Creative Commons License 2005.12.01 0 0 1000
Ezek a fénysorompók önálló irányérzékelésűek, azaz alaphelyzetben mindkét irányból "lesben" áll a behatási pontjuk. Ha valamelyiket vonat foglalja el, onnan rögzítődik a menetirány, amíg az ellenkező behatási pontot a vonat el nem hagyja. Ha a sorompóval gubanc van, és a vonat közel ért a fedezőjelzőhöz, ami az egyik útátjárót oldó szigeteltsín érzékelési körzetében van és így az a vonatot érzékeli, megjelenhet a Hívójelzés. Ha a gubanc a behatási pontok valamelyikének hibájából áll elő, az fogja a menetirányt és így csak Hívójelzés lesz, feloldás már nem. (Logikusan, hiszen a vonattal "szemben" foglaltság van, csak, mivel a behatási pontok, oldó szigeteltsínek helyét a magyar vasút nem jelöli, így a logika megkövetelte cselekvéssort szabály formájában nem tudja a helyzethez rendelni.) 
Előzmény: marslakó (998)
marslakó Creative Commons License 2005.12.01 0 0 999

Köszi ezt is. A hívásjelzésnem 5 km/h elhaladást tesz szükségessé? Vagy csak ott, ahol EÉVB van a gépen?

Pontosan nem emlékszem, hogy milyen gyorsan haladtunk itt, de talán még a 15 km/h sebességnél is gyorsabban. A bz hátuljából nem könnyű megítélni :-)

Előzmény: HM59 (995)
marslakó Creative Commons License 2005.12.01 0 0 998

Áha, ez megmagyarázza a dolgokat, köszi!

Furcsa is volt, mert az állomás még messzebb volt csak. De miből tűnik ki, hogy ez nem kijárati jelző? Abból, hogy csak 2 jelzőfénye van?

A Hívójelzés esetében itt is 5 km/h sebességgel lehet a jelző mellett elhaladni? Mert mi gyorsabban mentünk...

Elvileg a másik irányba is ugyanezt a két jelzésképet kellett volna mutasák a jelzők? Miért lenne érdekes, hogy abba az irányba mit mutattak?

Sok kérdés :-)))

Előzmény: Vendégsín (988)
Vendégsín Creative Commons License 2005.11.27 0 0 997
A hívásfeloldónak is hasonló a jelentése.

Itt mi is a jelentése?

A hívójelzés feloldása után a vonat az engedélyezett maximális sebességgel mehet tovább.

Mert ha nincs feloldás, mennyivel?
Infós Creative Commons License 2005.11.27 0 0 996

Nagyon jól írtad, nagyon tetszett, világos, még én is értem! :)

Egy kiegészítés:

"(...) hogy szabad a térköz (...)"

Szabad az első két térköz.

HM59 Creative Commons License 2005.11.27 0 0 995
Ezek a képek, ha jól látom, Pécsudvard megállóhely előtt készültek az AS64 fénysorompónál. A fénysorompó zavarban volt, ezért volt a fedezőjelzőjén vörös fény hívóval. A hívásfeloldó pedig a sorompót  az ellenkező irányból fedező jelző hátoldalán jelent meg. Az állomáson kivezérelhető hívófényhez annyi köze van, hogy ugyanazt a sebességjelzést adja:max.15km/h, és az esetlegesen jelentkező akadály előtt (ebben az esetben az útátjáróban áthaladó közúti jármű) meg kell tudnia állni a vonatnak. A hívásfeloldónak is hasonló a jelentése. A hívójelzés feloldása után a vonat az engedélyezett maximális sebességgel mehet tovább. Állomásnál azt jelenti, hogy szabad a térköz, a sorompónál pedig csak az útátjáróra vonatkozik a 15km/h sebesség.
Előzmény: marslakó (983)
Infós Creative Commons License 2005.11.25 0 0 994

"Két hét múlva vizsga, (...)"

Hogyhogy? Hová? Felhasználói szint vagy mesterszint? :))))))

(akár mailben is)

Előzmény: Elősiető (993)
Elősiető Creative Commons License 2005.11.24 0 0 993

Hello!

Közben megvilágították elmémet, köszönöm neked is, most már teljesen 100.

A vágányútbeállítás igen hosszas és szépszavú lépései megvannak nekem jegyzetben, azzal ne fáradj köszönöm!

Két hét múlva vizsga, szóval úgy érzem lesznek még kérdések:-)

Előzmény: Infós (992)
Infós Creative Commons License 2005.11.24 0 0 992

Nem elég csak benyomni a két gombot egyszerre, azokat fel is kell engedni.

D55-nél pl. ilyen a váltóállítás egyéni nyomógombbal.

"(...) Ha jól tudom, akkor a vágányútbeállítás is ilyen művelet."

Hát, végülis igen, de a lenyomásakor is történnek ott már dolgok! :) Konkrétan akkor találja ki, egyáltalán beállítható-e a vágányút és melyik váltónak hogy kell állnia, valamint kijelöli a váltók vezérlési irányát, illetve tárolja a kezelést, amit a kezdő jelzőnél levő fehér kör alakú lámpa (ún. talppont) jelent vissza. Ekkor lehet felengedni a gombokat. A felengedés után állítja a szükséges váltókat és zárja őket majd teszi ki a fehér fénycsíkot a pultra.

Tehát a kijelölés egy ütemű, a lezárás két ütemű kezelés. Szerintem. Majd utánanézek pontosabban! ;-)

Előzmény: Elősiető (991)
Elősiető Creative Commons License 2005.11.24 0 0 991

Hello!

Pontosan mit takar a kétlépéses kétgombos vezérlés? Ha jól tudom, akkor a vágányútbeállítás is ilyen művelet.

Infós Creative Commons License 2005.11.21 0 0 990

Bp-Nyugati D55+Siemens állító rudas

1-8: D55

8-20: SH (Siemens-Hälske)

A 8. vágányon mindkét rendszer megtalálható, méghozzá a következő formában:

Ha a rövid 8-ról állítanak kijáratot, akkor csak a Siemens dolgozik, a váltóállító emeltyűvel (fent, kitérőben), valamint a zöld (vágányúti) és vörös (jelzőállító) gombokkal.

Ha a hosszú 8-ról állítanak kijáratot, akkor először a dominón meg kell csinálni a vágányút-lezárást, majd a Siemensen is meg kell csinálni a vágányút lezárást (emeltyű alsó (egyenes) helyzetben, zöld gomb 45 fokig elfordítva, vörös gomb legalább 45 fokig elfordítva, hogy a vágányúti záró-oldó mágnes húzzon), és utána lehet a D55-re szabad fényt kicsalni, a már szokásos két gombos, együtemű kezeléssel. Ha a második lezárás is megtörtént és a jelzőn kint van a szabad fény: a D55 emeltyűérintővel ellenőrzi a váltóállító emeltyű működését és ha az nem áll végállásban, akkor "visszaveri" a jelzőt. :)

Előzmény: Vasutas_ng (986)
Elősiető Creative Commons License 2005.11.21 0 0 989
Sőt a Fogaskerekűn is D55 van.
Vendégsín Creative Commons License 2005.11.21 0 0 988
Puff neki.
Ez fénysorompót ellenőrző fedezőjelző. Tehát nyílt vonali jelző, nem állomási, és itt a Hívójelzés, valamint a Hívójelzés feloldása meghatározott esetekben önműködően jelenik meg. A jelzési képek hasonlóságán kívül a Hívójelzés feloldása jelzésnek az állomásihoz semmi köze, a Hívójelzésnek is csak részben.
Az mindenesetre érdekes lenne, hogy a vonatod milyen jelzést kapott a rá érvényes jelzőkön.
Amúgy állomáson a leírt szituációban a hívójelzés minden további nélkül kivezérelhető, a Hívójelzés feloldása jelzőre Hívójelzés feloldása jelzés kivezérlése lehetetlen.
Előzmény: marslakó (983)
Vendégsín Creative Commons License 2005.11.21 0 0 987
Rákos D55, Pécel D55, Tura Integra,
Vasutas_ng Creative Commons License 2005.11.21 0 0 986

Bizberek:

Bp-Keleti D70

Kőbánya felső VES

Rákos ?

Pécel D55?

Isaszeg Integra

Gödöllő Integra

Aszód Integra

Tura ?

Hatvan D70 (számítógéppel vezérelve)

Bp.-Ferencváros D70

Kelenföld D70

Győr D55

Győrszabadhegy D55

Celldömölk D55

Bp-Nyugati D55+Siemens állító rudas

Szombathely Siemens állító rudas

Infós Creative Commons License 2005.11.21 0 0 985
Dehogynem! Jöhet minden mennyiségben! :)
Előzmény: BAKTER (984)
BAKTER Creative Commons License 2005.11.21 0 0 984

Ilyenek itt nem érdekelnek senkit ugye?

marslakó Creative Commons License 2005.11.21 0 0 983

Kérdés, és bocs, ha láma:

Ha egy vonatnak van egy állomásra bejárata, akkor lehet ellenkező irányba hívójelzést kivezényelni úgy, hogy aztán fel van oldva? Szombaton ugyanis a Pécs-Villány vonalon ilyennel találkoztam. A képeken nem tudom, mennyire látszanak a jelzési képek, a lefelé mutató zöld V az első kép közepétől kicsit balra, a következőn a (feltételezem, hogy közös kijárati) jelzőn villogó fehér szerepel:

BAKTER Creative Commons License 2005.11.21 0 0 982
Az átépített pályaudvar ünnepélyes átadása 1985. 02.13.-án volt.
Előzmény: GenYo (981)
GenYo Creative Commons License 2005.11.21 0 0 981

Elfogadom. Nekem az a kis 'rózsakert' maradt meg jobban az emlékeimben, ami egykor a helyén volt... :(

Nem OFF (JBFF :DDD) 

Előzmény: BAKTER (979)
oldmumus Creative Commons License 2005.11.20 0 0 980
Előzmény: BAKTER (978)
BAKTER Creative Commons License 2005.11.20 0 0 979

"1978-80 körül helyezték üzembe"

Valami halvány információ alapján 1983 nyarán, - talán Vasutasnapra, vagy Aug. 20. környékén.

Előzmény: GenYo (974)
BAKTER Creative Commons License 2005.11.20 0 0 978

"1978-80 körül helyezték üzembe."

Néhány évvel később, mert az átépítéskor (1982-ben) még csak így nézett ki a torony:

Előzmény: GenYo (974)
Elősiető Creative Commons License 2005.11.20 0 0 977

Hello!

tudom, már több hónapja töröm a fejem én is... lemértem már mennyiszer fér el a lábam az 1435mm-ben, néztem az aljaztot, a hátteret, de annyira kevés dolog van a képen...

azért a tippet köszi vgigböngészem.

Előzmény: GenYo (976)
GenYo Creative Commons License 2005.11.20 0 0 976

Szerintem ennyiből nem azonosítható be az ország. A katona ruházata német, tehát akár Németország is lehet, de ilyen alakjelzőt sokfelé használtak Európában.

Google - képek - formsignal
Előzmény: Elősiető (975)
Elősiető Creative Commons License 2005.11.19 0 0 975

Hello!

Az lenne  a kérdésem, hogy a háttérben látszódó alakjelző melyik országhoz tartozhat?

GenYo Creative Commons License 2005.11.17 0 0 974
D70  1978-80 körül helyezték üzembe.
Előzmény: Vasutas_ng (973)
Vasutas_ng Creative Commons License 2005.11.16 0 0 973
Kelenföldön milyen bizber van?
Infós Creative Commons License 2005.11.15 0 0 972
Megépült, de mégse'... :((((
Előzmény: Zénóka23 (971)
Zénóka23 Creative Commons License 2005.11.15 0 0 971
Nagyicce filling? Ezt hogy érted?
Előzmény: Infós (963)
exmv Creative Commons License 2005.11.14 0 0 970

Európa-szerte a vasúti közlekedési rendszerek mind a fejlettségi szint, mind pedig a szabályozás területén meglehetősen különbözőek, s emiatt a társaságok jelentős versenyhátrányba kerülnek a közúti fuvarozócégekkel szemben. A vasutak – így a hazaiaké is – több áramnemű mozdonyai ugyan képesek az országhatárokat átlépni, ám az államok hálózatán rendszeresített különböző jelző- és kommunikációs rendszerek komoly akadályt jelentenek a nemzetközi forgalomban. E probléma megoldása végett jelenleg a Nemzetközi Vasúti Egyesület az Európai Bizottsággal egyetértésben arra törekszik, hogy a fontosabb európai vasútvonalakon egységesen a GSM–R vonatrádió-rendszert építsék ki a társaságok. E projekteknél a költségek 85 százalékáig nyújt támogatást az Európai Unió.

A GSM–R hálózaton az analóg rendszerekhez képest jobb a lefedettség, ami biztonságosabb kommunikációt tesz lehetővé a szerelvények és az állomásokon szolgálatot teljesítő személyzet között. Az Európában elfogadott szabványoknak azonban az a legfőbb előnyük, hogy egységes elvek szerint közlekedhetnek a vonatok a tagállamokban, azaz a szerelvényeket továbbító személyzetnek nem különböző jelző- és irányítóberendezéseket figyelembe venni, illetve a mozdonyokat eltérő rendszerekkel felszerelni az egyes országokban. A beszédalapú kommunikáció mellett a GSM–R az egységes európai vonatbefolyásoló rendszer (ETCS Level 2) műszaki alapját képezi. Az ETCS Level 2 lényege: a vonalon közlekedő vonatok adatait és a pálya menti jelzőberendezések információit továbbítja a mozdonyvezetőhöz, központilag ellenőrzi a szerelvények haladását, és szükség esetén beavatkozik a forgalomirányításba.

A IV. európai közlekedési folyosó egyik szakaszán, a Decin–Prága–Kolin közötti vonalon a Kapsch cég kapott megbízást a Cseh Államvasúttól a digitális hálózat kiépítésére. A rendszert tizenkét hónap alatt nyolcmillió euróért építette ki a cég. A cseh vasút az ETCS Level 2 rendszert is kiépíti a nemzetközi vonalon. Mivel a IV. európai folyosó hazánkon is keresztülhalad, a tervek szerint a MÁV Rt. is részt vesz a projektben, ám erről még nincs döntés. A MÁV-nál jelenleg négy különböző analóg rádiórendszer működik, ezek közül a legmodernebb esetében a 450 megahertzes hálózaton bonyolódik a kommunikáció. A GSM–R és az ETCS bevezetésének az a legfontosabb indoka, hogy a nemzetközi vasúti forgalom magas színvonalú egységes hálózatot tud használni, ezáltal a szállítmányok nem kerülik el az országot, ami a gazdasági és társadalmi fejlődés szempontjából meghatározó.

(Forrás)

Infós Creative Commons License 2005.11.13 0 0 969

Köszi!

Előzmény: v43-1342 (968)
v43-1342 Creative Commons License 2005.11.11 0 0 968
Zentralverschiebebahnhof Wien-Kledering
Előzmény: Infós (943)
Infós Creative Commons License 2005.11.11 0 0 967

Köszönöm a kiegészítést! ;-)

Előzmény: zugkraft aargau (966)
zugkraft aargau Creative Commons License 2005.11.10 0 0 966
Vecsés-Üllő-Monor: Nem Siemens, hanem Alcatel ESTW. És már át kellett volna adni...
Előzmény: Infós (960)
Infós Creative Commons License 2005.11.10 0 0 965
Én számítógépesre tippelek (tudod: CC, MC stb. szintekkel)
Előzmény: zugkraft aargau (964)
zugkraft aargau Creative Commons License 2005.11.10 0 0 964
Neked is jók lehetnek az informátoraid :) Mégis milyen berendezést hozott Monorra a Siemens? Konyhai mérleget? Esetleg hűtőszekrényt?
Előzmény: M62 265 (961)
Infós Creative Commons License 2005.11.10 0 0 963
Nagyicce-feeling... :(((((
oldmumus Creative Commons License 2005.11.10 0 0 962
Errol a "kis-KOFI"-rol mar hallottam valamit korabban, de akkor most mar csak meglesz ott?
M62 265 Creative Commons License 2005.11.10 0 0 961
Mi több: Siemens volt Monoron! A németek kihozták az új berendezést, lepakolták, és kérték a pénzt. A MÁV meg sajna nem tudott fezetni. Úgyhogy a német fogta magát, összepakolt, és visszavitte az egészet.
Infós Creative Commons License 2005.11.10 0 0 960

Albertirsán vagy törpe is, D70. Pontosabban D70b

Monor jelenleg ideiglenes biztberrel (integra, közös kij.) működik, Siemens lesz ott, KÖFI-vel. (Üllő és Vecsés innen lesz távkezelt.)

Pilis D70v

Előzmény: Füsti-67 (955)
oldmumus Creative Commons License 2005.11.10 0 0 959
Koszi az infot.
Előzmény: Füsti-67 (958)
Füsti-67 Creative Commons License 2005.11.10 0 0 958
Az én tudomásom szerint a váltakozóáramú szigeteltsínekhez a 400 Hz. frekvenciájú feszültséget előállító ú.n. inverterek "zenélnek".
Előzmény: oldmumus (957)
oldmumus Creative Commons License 2005.11.10 0 0 957
Azt had kerdezzem meg, hogy masik forumon felmerult, hogy biztber epuletek kozeleben mi az a sipolo allando hang?

En a kovetkezokre gondoltam:

- jelfogo relek
- transzformatorok
- hutes
oldmumus Creative Commons License 2005.11.10 0 0 956
Aha ertem, koszi az infokat. Tolatovaganyutas es sok torpe az csak Siofokon van.
Előzmény: Füsti-67 (955)
Füsti-67 Creative Commons License 2005.11.10 0 0 955

Azt, hogy a tolatóvágányutas rész nincs beépítve. Tehát törpék sincsenek.

De a vonatvágányutakra tudja a D70 szolgáltatásait (tárolás, menetvisszavonás, váltó-egyéni-lezárás, ÖJÜ stb.)

Ilyen van Kőbánya-Kispesten is pl.

Meg talán Albertirása, Ceglédre, Monorra is ilyet tesznek??? Vagy mást (Most van az átépítés)

V=vonatvágányutas.

Előzmény: oldmumus (954)
oldmumus Creative Commons License 2005.11.10 0 0 954
Ez mit jelent?
Előzmény: zugkraft aargau (952)
zugkraft aargau Creative Commons License 2005.11.09 0 0 953
...mármint a Szabadbattyáni.
Előzmény: zugkraft aargau (952)
zugkraft aargau Creative Commons License 2005.11.09 0 0 952
Az is inkább csak D70V...
Előzmény: oldmumus (951)
oldmumus Creative Commons License 2005.11.09 0 0 951
Bocsanat elutottem: D55 KOFE
D70 csak Szabadbattyanban meg Siofokon van.
Előzmény: rg7 (950)
rg7 Creative Commons License 2005.11.09 0 0 950
Tuti az a Lepsényi D70?
Előzmény: oldmumus (949)
oldmumus Creative Commons License 2005.11.09 0 0 949
Ha valakit erdekelne biztber szempontbol a 30-as Szabadbattyan es Nagykanizsa kozott akkor:

Szabadbattyan: D70 KOFE, biztber epulet (jelfogok, stb.) a felveteli epulettol a vegpont feloli kijarati valtokorzetnel, a vegponti resz nehany vaganyat latja a KOFI Fonyodon.

Kiscseripuszta: D55 KOFI, epulet hasonlo mint az elozo csak kissebb.

Lepseny: D70 KOFE, epulet kozvetlen a felveteli mellett van a vegpont fele, uj epitesu sargas meszeles.

Balatonaliga: D55 KOFI, epulet mellett a kezdopont fele mindjart, regi stilusu teglas.

Szabadisosto: D55 KOFI, forgalmi kiteros kellegu 2 vagany, nincs epulet.

Siofok: D70 KOFE, a teher resz vegponti valtokorzetenel levo biztberes letesitmenyben van a regios kozpont es maga a biztber.

Zamardi-felso: D55 KOFI, forgalmi kiteros....

Szantod-Koroshegy: D55 KOFI, felveteli epulet szomszedsagaban a vegpont fele kozvetlen, regi stilusu teglas. Majdnem mint egy bunker az egyik vege benotte a fu es a foldkup korbeveszi.

Balatonszarszo: D55 KOFI, forgalmi kiteros...

Balatonszemes: D55 KOFI, felveteli epulet utani a kezdopont fele uj epitesu sarga meszeles.

Balatonlelle felso: D55 KOFI, forgalmi kiteros...

Balatonboglar: D55 KOFI, felveteli epulet mellett a vegpont fele, uj epitesu sarga meszeles.

Fonyod: D55 KOFE, a biztber a foldszinten van az epulet vegponti harmadaban.

Balatonfenyves: D55 KOFI, a felveteli epulettel egybeepitett marvanylapos kulsovel, kek ajotokkal a kezdopont feloli bunkerszeru bejaroval.

Balatonmariafurdo: D55 KOFI, a felveteli epulet mellett a kezdopont fele a sinekre meruleges regies tegla epulet.

Balatonszentgyorgy: D55 KOFE, a felveteli epulettol kisse tavol a kezdopont fele az erdosav szeles. Uj epitesu sarga epuletben. Van egy masik biztber epulet hasonlo tavolsagra a vegpont fele. Satortetos kis csaladi hazra emlekeztet.

Savoly: D55, a felveteli epulet mellett a vegpont fele kozvetlen.

Zalakomar: D55, a felveteli epulet hatamogott kisse a kezdopont fele, uj epulet, keszulnek a KOFI tovabbvitelere es itt a biztber bovitesre.

Zalaszentjakab: D55, a felveteli epulet mellett a vegpont fele kozvetlen.

Nagyrecse: D55, a felveteli epulet mellett a vegpont fele kozvetlen.

Nagykanizsa: SH

Vasutas_ng Creative Commons License 2005.11.09 0 0 948
Köszi!
Előzmény: Vendégsín (947)
Vendégsín Creative Commons License 2005.11.09 0 0 947
Dominó 55 van, a rendelkező a most épülő közúti aluljáró melletti toronyban lakik, alatta a jelfogóteremmel.
Előzmény: Vasutas_ng (942)
Füsti-67 Creative Commons License 2005.11.09 0 0 946

Aha. Gondolom az I. vg. felőli csatlakozást oldotta meg úgy. Mert az később elég érdekesen csatlakozott a másodikhoz, de akkor már az I. vg. volt a kitérő ág.

Várom a szkennelést!

Ja, a Rétisasban volt a 8. óra, mert a tanárok is oda jártak... :-))

Bár én életemben nem jártam még bent...

Előzmény: LVI (945)
LVI Creative Commons License 2005.11.09 0 0 945

Füsti-67

A vágányokon átbukdácsoló Mechwartosok számára különösen nagy veszélyt jelentett...

... - különösen, ha tettek előtte egy kitérőt a Réti Kányában - ... :DDD

Kurrens volt a II. vg. is, nem tudom a '65-ös rajzon is látszik-e.

Az én rajzomon a K2 jelző utáni első váltót (76) kitérőben érintették a vonatok.

Erőt veszek magamon, beszkennelem és felteszem majd ide a topikba Kelenföld akkori helyszínrajzát.

Előzmény: Füsti-67 (944)
Füsti-67 Creative Commons License 2005.11.08 0 0 944

Régi-Kelenföld VI. is egy érdekes vg. volt mert a kezdőponti oldalon onnan csak az Alső kicsi torony mögött lehetett ki-bejárni. A vágányokon átbukdácsoló Mechwartosok számára különösen nagy veszélyt jelentett, mert aki nem ismerte a vágánykapcsolatokat, nem is számított rá, hogy mondjuk egy személyvonat ennyire "hátul" közlekedjen. Amúgy a VI.-on már csak szükségperon volt, az V-től utasvédelmet is tartani kellett.

Kurrens volt a II. vg. is, nem tudom a '65-ös rajzon is látszik-e. Hárosi balról Fradi balra egyenes. KP oldalon van benne két ív, de kitérő váltó nincs benne. Legalább is 81-ben már ez volt a szitu.

Előzmény: LVI (914)
Infós Creative Commons License 2005.11.08 0 0 943
Ezek hol készültek? Nagyon durva ez a sok tft-monitor! :)
Előzmény: v43-1342 (940)
Vasutas_ng Creative Commons License 2005.11.08 0 0 942

Győrben hol a biztosítóberendezés? És milyen üzemel ott?

u.i.: Köszönöm Vendégsínnek az infót!

Vendégsín Creative Commons License 2005.11.05 0 0 941
A rendelkező forgalmi szolgálattevő meg a táblakezelői a lentebb említett, az 1. vágány végénél levő üzemi épület forgalmi irodájában laknak, a 2. emeleten. Az épületnek egy kétszárnyú ajtaja van, ami a 3. vágány vége felé néz, azon keresztül.
Előzmény: Vasutas_ng (939)
v43-1342 Creative Commons License 2005.11.05 0 0 940
Vasutas_ng Creative Commons License 2005.11.05 0 0 939
Arra lennék kiváncsi ahonnan váltót és jelzőt állítanak. Merre van a Keletiben? Hogyan tudok oda bejutni? (melyik ajtón kell bemenni)
Előzmény: Vendégsín (933)
oldmumus Creative Commons License 2005.11.05 0 0 938
Ez utobbi a 100 labu hid utan van ha jol emlekszem?
Előzmény: Vendégsín (937)
Vendégsín Creative Commons License 2005.11.04 0 0 937
D55 pultja: a mosó vágányok felé, egy kis földszintes téglaépületben
D55 jelfogói:

D 55 nincs. Csak D 70. Az a kis földszintes épület a tárolói forgalmi iroda, a kocsimosónál, a gumigyáron túl, a tárolói vágánycsoportok között, a pult ott helyi kapcsoló.
Előzmény: Infós (934)
benbe Creative Commons License 2005.11.04 0 0 936
bocsánat, hogy megint belevau, de emlékeim szerint fsz - kábelfogadó 1 em - jelfogó 1 2 em - jelfogó 2
oldmumus Creative Commons License 2005.11.04 0 0 935
Teglaepulet melletti tipikus atjarasi hely csarnok VIII-VII kozott (17-es valto).
Infós Creative Commons License 2005.11.04 0 0 934

D55 pultja: a mosó vágányok felé, egy kis földszintes téglaépületben

D55 jelfogói: ott, ahol a D70-é is.

D70 pultja: a harmadik vágánytól a Baross tér felé, 2. emeleten

D70 jelfogói: egy emelettel lejjebb.

Azt hiszem, ez elég kielégítő válasz. :)

Előzmény: Vendégsín (933)
Vendégsín Creative Commons License 2005.11.04 0 0 933
Kissé pongyola a kérdés. Tulajdonképpen mire is lennél kíváncsi?
Előzmény: Vasutas_ng (932)
Vasutas_ng Creative Commons License 2005.11.04 0 0 932
Hol van a Keletiben a biztosítóberendezés?
Vendégsín Creative Commons License 2005.11.01 0 0 931
Az első vonatbefolyásoló vizsgáló berendezések sugárzókábeles vágányszakaszon, nem hordozható formában voltak a vontatási telepeken kiépítve.
A vizsgálat programjának megindítását követően a mozdonyberendezések ellenőrzéséhez szükséges ütemkombinációk meghatározott sorrendben végigfutottak, majd kezdődött a ciklus előlről. Ahhoz, hogy a mozdony dekoderének helyes működése követhető legyen, meg kellett tudni állapítani, hogy hol tart épp a program. erről adott jelzési képeivel információt a jelző. A készülékek ma már sok helyen üzemképtelenek, ha netán működnek is, a mozdonyberendezések teljes körű vizsgálatára alkalmatlanok, több, ma szükséges ütemfajtát nem tudnak.
Előzmény: bádoglovas (925)
benbe Creative Commons License 2005.11.01 0 0 930
A miskolciváltozatát láttam üzemelni, ott a villanycsarnok minden vágányán egyoszlopos kivitelben volt felszerelve, külön vezérelhetően. Szerintem még ma is működik. Jelzései egyszerűen ugyanazok, mint a sátorjelzőn lévők, tehát zöld, sárg-zöld40, sárga-zöld80, sárga, vörös, kékT. Miskolcon fehér is volt talán, de az elvileg nem szükséges, a lámpa elsötétítésével kiváltható.
bádoglovas Creative Commons License 2005.11.01 0 0 929

Köszi!

Előzmény: D F T (926)
oldmumus Creative Commons License 2005.11.01 0 0 928
Ott van a futohazbol kijovet igaz?
Előzmény: D F T (926)
M62 265 Creative Commons License 2005.11.01 0 0 927
A jelfeladást tesztelték vele. Próbáld meg a nagytopikban megkérdezni, hátha valamelyik vezér látta üzemelni.
D F T Creative Commons License 2005.11.01 0 0 926
Ez valamikor régen (15-20 évvel ezelött) üzemelt a Keletiben. Itt lehetett lepróbálni a vonatbefolyásoló berendezést.
bádoglovas Creative Commons License 2005.11.01 0 0 925

Ennek a jelzőnek mi volt a szerepe és milyen jelzései voltak?

Bp. Keleti pu.
Infós Creative Commons License 2005.10.30 0 0 924
Hát, a kitérő fenntartása sok mindentől függ (pl. alépítmény minősége, napi vonatforgalom, kitérő típusa, fekvése (átmenő, mellékvágány), max. seb.), de a bizt.bertől nem nagyon. A válasz: nem tudom, hogy mennyibe kerül! :)
Előzmény: GyöBzs (923)
GyöBzs Creative Commons License 2005.10.30 0 0 923

Az eredeti megoldása ennek csak egy félváltó volt.

Ha arra gondolok, hogy pályás szempontból nincsen semmi vezetetlenség, akkor a konstrukció fenntartási költsége kizárólag az illeszkedési tűrések nagyságától függ.

Egyébként mondja meg valaki, hogy mennyibe kerül egy darab kitérő fenntartása mondjuk

- Pilis állomáson és

- Mónosbél áll-on... :)

(azonos biztber, stb...)

Előzmény: Vendégsín (921)
gmarc Creative Commons License 2005.10.28 0 0 922
:-) Jellemző.
Előzmény: Vendégsín (921)
Vendégsín Creative Commons License 2005.10.28 0 0 921
As FS így kérte. (Az eredeti "A MÁV így kérte. Š GVM Szervíz" nyomán.)

Tehát egyik sem, a taliánoknál is van kisiklasztó saru is rendszeresítve, szerintem ez a szerkentyű drágább, fenntartásigényesebb nála.
Előzmény: gmarc (920)
gmarc Creative Commons License 2005.10.28 0 0 920
Miért jó ez a megoldás? Biztonságosabb? Olcsóbb? Egyszerűbb? Vagy csak ott az a szokás?
Előzmény: Vendégsín (919)
Vendégsín Creative Commons License 2005.10.28 0 0 919
Van ilyen olasz változatban is.

Előzmény: LVI (918)
LVI Creative Commons License 2005.10.28 0 0 918
Vagy inkább a siklasztósaru brit megoldása... :)
Előzmény: gmarc (916)
gmarc Creative Commons License 2005.10.28 0 0 917
Ja, amúgy a Railfaneurope.net-en találtam, és Carlisle (GB) állomást ábrázolja.
Előzmény: gmarc (916)
gmarc Creative Commons License 2005.10.28 0 0 916

Jól látom, hogy a vonattól balra eső két vágányon azok a semmibe vezető váltók védőváltók akarnak lenni?

LVI Creative Commons License 2005.10.28 0 0 915
wazze ...hegyeshalmi balvágányról...
Előzmény: LVI (914)
LVI Creative Commons License 2005.10.28 0 0 914

Rosszul emlékszel. Egy előttem fekvő 1965-ös helyszínrajz szerint csak az V. vágány volt a kurrens Ferencvárosból Budaörs felé. A hegyeshalmi jobb vágányról a IV.-re lehetett egyenes állású váltókon eljutni.

Üdv és bocs... :) 

Előzmény: kod (913)
kod Creative Commons License 2005.10.28 0 0 913
"Maradjunk a példánál. Régi Kelenföldön az egyenes átmenő Fradi felől Hegyeshalomba az V. volt. (Talán emlékszik még más is erre?)" Nem a VI.? Mindíg oda jött a hegyeshalmi személy. Visszafelé pedig az V.-re. Én így emlékszem...
Előzmény: Füsti-67 (854)
54 Creative Commons License 2005.10.18 0 0 912
Ok! Köszi.
Előzmény: etwg (907)
etwg Creative Commons License 2005.10.17 0 0 911

A Conrad  néhány millio kunsaftja biztosan nem osztja a véleményedet, de hála az istennek ennek nincs semilyen jelentösége.

A Contradot én is csak akkor használom, amikor gyorsan és biztosan kell valami, ami nekik 100% hogy van, mig a többiek  sok mindent igérgetnek (sajnos) illetve az árelönyüket mindenféle takart modszerekkel kompenzálják (sok helyen nem is foglalkoznak kisebb megrendelésekkel pl. nem mindenütt lehet 3 m kábelt rendelni, vagy a csomagolás stb. kerül 5x annyiba mint az áru).

Természetesen más a helyzet, ha rendszeres vevö vagy, igy kiismered magad a cégekben s dönteni tudsz a kedvezöbb ajánlatrol.

Eladokbol szerte a világban nagy a hiány köszönhetöen a gyorséttermi meg a szupermarket  kulturáknak...:-)

Előzmény: Infós (910)
Infós Creative Commons License 2005.10.17 0 0 910

OFF

Hát nem tudom, de én semmi esetre sem vásárolnék Conradban. Van microvill, elda-co stb., nem hiszem, hogy épeszű ember ott vásárol. (Persze a jelenlevők mindig kivételek! :D). Még hozzáértő eladóval nem is igazán találkoztam benne... :(((

Előzmény: etwg (909)
etwg Creative Commons License 2005.10.17 0 0 909

A conrad draga mint a vasutmodellezes altalaban....

Szvsz ezt már senki sem vitatja...:-D

Amugy 3 ár szokott elöfordulni:

• valamit be tudsz szerezni  ingyen - erre nincs konkurrencia
  • valamit meg tudsz venni olcsobban - nem igen érdemes kutatni, ha ilyen kis mennyiségröl van szo, és a különbség is elenyészö
  • olyan forrás (bolt) amire bármikor számithatsz (pl. a conrad) és ezért hajlando vagy néhány extra forintot áldozni.
Előzmény: oldmumus (908)
oldmumus Creative Commons License 2005.10.17 0 0 908
Tegnap Balatonboglaron meghalt a biztber, minden sotet volt, viszont az osszes Sr csaporudja igaz kezi beavatkozassal, de lement. A jelenletes szavait idezve:
"A pult villog mint a karacsonyfa"....

etwg:
A conrad draga mint a vasutmodellezes altalaban....
etwg Creative Commons License 2005.10.16 0 0 907

Sokkal nagyobb esélyed van a computer rovatban (nyomtato kábel általában 25 eres, igaz a gyakoribb csupán 0,3 mm2, de van vastagabb is).

Nézz be valamelyik jobb kábelboltba (elektronikai boltba vagy a conrad.de-re)

Előzmény: 54 (906)
54 Creative Commons License 2005.10.15 0 0 906

Sziasztok!

Vasútmodellezéshez keresnék kábeldarabot:

érszám:25-bár mennyi,

ér: sodrott (a hajlékonyság miatt),

érkeresztmetszet:0,5mm2,

hossz:2,5-3méter.

Azért írok ide,mert hátha dolgozik közűletek valaki a bizbereseknél és tudna iolyet keríteni.Van egy ilyen darab kábelem,csak salyna  rövid (1méter).Ezt is a bizberesek adták réges régen.

Köszi:Zoli

etwg Creative Commons License 2005.10.07 0 0 905

Alapvetö tévedéseidet a köv. dolgok okozzák:

Ugy ahogy most mukodik elfogadjak ebben a formaban, szabvanyositjak, kiepitik
es nem gondolnak esetleges mas funkcionalitasra.

Ma már ilyen rendszerek nem léteznek, azaz minden rendszer nyilt, amit bármikor bárki tovább tud fejleszetni mégpedig a teljes kompatilbilitás betartásával.

( A rendszer hasonloan müxik mint a PC, amikröl a valahai fejlesztöknek halvány gözük sem volt, hogy ma ki mire használja.)

de lehet vasuti kozlekedesi rendszerekhez megszavaztatjak a Galileot.

Nem tudom mi bajod van ezekkel a rendszerekkel, valamennyi müködik, és egyre jobb.

En nem tudom miert kell a fold felett lebegni, foldhoz kotott rendszerekkel is meg lehetne oldalni a helymeghatarozast es a kommunikaciot.

Hogyan? A Joskabá pudlikutyája fusson a vonatok után?

lasd TOLL COLLECT.

Ez egy elb.sz.tt rendszer volt a kezdet kezdetétöl (hasonloan a MAGLEV-hez, meg az ALWEG-hez stb.) s ezt mindenki tudta, csak a politikának volt más az érdeke. Ennek ellenére mondom, hogy egyszer majd a TOLL COLLECTet is rendbe teszik, mert most már senki nem meri elvonni tölük a pénzt.

klasszikus mai ETCS-en kivul tudjon kommunikaciot, taviranyitast, tavdiagnosztikat, elektronikus menetigazolvanyt (osszefoglalva telemechinikat es telekommunikaciot).

Ennek a nagyrészét már a mai rendszer is tudja (illetve megvannak a lehetöségek az ilyenirányu kiterjesztésre), egyet sajnos nem tud, tiszta vizet önteni egyes döntéshozok fejébe, s ezen bukdácsolgat manapság....

Gondolj csak bele mennyi elöirásba ütközne egy elektronikus menetlevél (papiron nem létezö), egy forgalmi parancs stb.

Előzmény: oldmumus (904)
oldmumus Creative Commons License 2005.10.07 0 0 904
Nos en a kovetkezore gondolok az ETCS/EU eseteben:

Ugy ahogy most mukodik elfogadjak ebben a formaban, szabvanyositjak, kiepitik
es nem gondolnak esetleges mas funkcionalitasra. Arra gondolok, hogy a jovoben a fejukhoz kapnak 1-2 esemeny utan, hogy huu de jo lenne ha ezt is tudna.

Nem veletlenul pedzegettem a tavoli megallitas lehetoseget 1-1 mozdony eseteben, mert sosem lehet tudni, hogy mikor jon elo az a veszhelyzet, hogy csak ez lehet egy megoldas.

Arra is gondolok egy regebbi direktivaban olvasott muholdas helymeghatarozos valamilyen bovitment keruljek mint a veszett rokat. Nem tanultak a nagy fejesek a mult torteneseibol es akar kozuti, de lehet vasuti kozlekedesi rendszerekhez megszavaztatjak a Galileot.

En nem tudom miert kell a fold felett lebegni, foldhoz kotott rendszerekkel is meg lehetne oldalni a helymeghatarozast es a kommunikaciot. Raadasul velemenyem szerint sokkal olcsobban es biztonsagosabban.

Az elet mar a kozuti kozelekdes/muholdas rendszerek kizarolagos alkalmazasanal bebizonyitotta, hogy nem igen alkalmas megfelelo minosegre, lasd TOLL COLLECT.

Osszefoglalva ha epitenek valami nagy egysegest, akkor az legyen multifunkcios es biztonsagos. A klasszikus mai ETCS-en kivul tudjon kommunikaciot, taviranyitast, tavdiagnosztikat, elektronikus menetigazolvanyt (osszefoglalva telemechinikat es telekommunikaciot).

Előzmény: etwg (902)
czzf50 Creative Commons License 2005.10.07 0 0 903
"Ms-Gömörin az I. vg-ról G2 felé a kijárati jelző az említett (nem vagyok benne biztos, hogy K1). Sötétben működik a fényjelző alatta (minap is láttam), villanymotoros állítása is érdekes."

Az az, lehet hogy nem K1, de ugyanarra gondolunk. Jó hír, hogy müködik.
Előzmény: GyöBzs (900)
etwg Creative Commons License 2005.10.06 0 0 902

A helyzet szerintem tul bonyolult ahhoz, hogy bármelyik boldog EUs politikai szagember (mások nem nagyon vannak ilyen hivatalban) ezt megértse és egy ilyen mélyrehato kérdésre válaszolni tudjon.

Maga a rendszer nagyon nyilt, igy millio feltételt teljesithet, amennyiben arra majd valamikor meglesz a pénz és az akarat, én talán ugy fogalmaznák, hogy az ETCS a mai ismeretek alapján SEMMIT nem zár ki. (Ez természetesen majd egy más kérdés lesz, hogy mi mindent lehet és kell a rendszerbe bekomonálni és hogyan.)

A dolgok mai állása szerint kétlem, hogy milliárdokat dobálnának ki, inkább azt látni, hogy még azok a milliácskák is hiányoznak, amik az alapvetö ETCS funkciók megvalositásához kellenek.

Ahogy  már tegnap is irkáltuk, sok - sok változás kell  a megvalositáshoz, amik egy része alapvetö szemlélet változás - ami sok esetben a legdrágább - át kell komponálni a szabályzatokat, oktatni, bevezetni - ez mindenütt évek kérdése és 10 -100 ezrek ellenállásába ütközik.

Előzmény: oldmumus (896)
etwg Creative Commons License 2005.10.06 0 0 901

Èn is ugyanezt mondom, csupán a te válaszodra reagáltam, amikor felhoztad az LZB stb. berendezések hasonlo tulajdonságait, illetve azok árhuzamos jelenlétét.

Lehet hogy csak félrértettük egymást.

Előzmény: zugkraft aargau (894)
GyöBzs Creative Commons License 2005.10.06 0 0 900
Ms-Gömörin az I. vg-ról G2 felé a kijárati jelző az említett (nem vagyok benne biztos, hogy K1). Sötétben működik a fényjelző alatta (minap is láttam), villanymotoros állítása is érdekes.
Előzmény: Vendégsín (887)
Infós Creative Commons License 2005.10.05 0 0 899

Sőt, a bejárati jelző emeltyűérintője is.

Azért egy vágánytengely-ugrásos állomáson ha bekötik fixre, az nem olyan nagy baj, mint egy olyan állomáson, ahol a kettőről hol egyenesben, hol kitérőben járnak ki!

Sztem elírtam, a kijárati oldalon levő torony vágányúti kallantyúja dönti el, hogy mi legyen (hány szárnykapcsoló húzzon). Esetleg az irodai tológomb. Vagy a vágányúti blokk az irodában egy tányérérintővel. Az a baj, hogy a tankönyünkben ez nincs benne ilyen részlegetesen, majd otthon utánanézek.

Előzmény: Vendégsín (898)
Vendégsín Creative Commons License 2005.10.05 0 0 898
Ugyanez igaz egy vágánytengelyugrásos állomásra is. Szerintem a kettő együtt működik, hiszen a kijárati jelző emeltyűérintője is benne van a körben.
Előzmény: Füsti-67 (897)
Füsti-67 Creative Commons License 2005.10.05 0 0 897
Ha elágazóállomásról van szó, akkor szerintem kevés a közelebbi torony vg-úti kallanytúin átfűzni a szárnykapcsolókat. A túloldali toronynak is van beleszólása merre megy a vonat (és melyik előjelzés érvényesüljön).
Előzmény: Infós (876)
oldmumus Creative Commons License 2005.10.05 0 0 896
Uraim,

Koszonom az informaciokat, egy EU-s hatarozatban eleg kodosen es nem egyertelmuen irnak a tavoli beavatkozasrol.

Az, hogy miert kell es kelhet es ha ezt nem teszik lehetove es ugy epitik ki, akkor EUR milliardok mennek ki az ablakon megint egy olyan rendszerert ami tobbet is tudhatna. Olyan ertelemben aminek most meg nem latjak ertelmet, vagy bele sem gondolnak, hogy szukseg lehet ra.

Volt mar ra elo pelda mas kozlekedestechnikai rendszerek eseteben, hogy kesobb jott elo a problema. Ezt akarom irasban egy EU-s emberke orra ala dorgolni akivel szemelyesen tavasszal talalkoztam. Ketszer ne kovessek el ugyan azt a hibat...
Előzmény: etwg (884)
Füsti-67 Creative Commons License 2005.10.05 0 0 895

Nem erre gondoltam, nem is tudtam, hogy ez valaha létezett!!!

Viszont Győrszabadhegynél valóban rosszul írtam, csak az egyik vége elágazás, Győr felé a delta a vonalon ágazik ki. Bocsi mindenkitől!

Előzmény: Törölt nick (889)
zugkraft aargau Creative Commons License 2005.10.05 0 0 894
igy felmerül a kérdés, hogy kell-e ezenfelül bármi más

Miért kellene? Pont erről szól az egész...
Előzmény: etwg (892)
exmv Creative Commons License 2005.10.05 0 0 893
A szerzővel konzultálj...
Előzmény: Infós (891)
etwg Creative Commons License 2005.10.05 0 0 892

Itt azonban egyébb problémák is felmerülnek .

Az ETCS egy UJ europai egységes biztbernek lett kitalálva, igy felmerül a kérdés, hogy kell-e ezenfelül bármi más, mert ha igen akkor megint ott vagyunk mint eddig, minden mozdonynak ismerni kell a hazai (?) biztbert meg az ETCS-t, de mi van akkor, ha külföldre kiván menni?

Előzmény: zugkraft aargau (885)
Infós Creative Commons License 2005.10.05 0 0 891
17-55 ábrák közül legalább a páratlan számúakra azért kéne a fehér optika... Szvsz.
Előzmény: exmv (890)
exmv Creative Commons License 2005.10.05 0 0 890

Ő róla viszont várom a véleménytek.

http://f1jelzes.uw.hu/4b.htm

61. ábra

Előzmény: Törölt nick (888)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.05 0 0 889

Győr-gysev és Győrszabadhegy között állítólag volt vasút.

Erre gondoltál?

A régi Győrszabadhegy Pápa felőli kijáratánál megmaradtak azok a jelzők amik a Győr-Gysev re adták a jelzést?

A térkép szerint volt egy Győrszabadhegy-Győr Gysev-szakasz.

A másik bal oldali (Pápa felé) leágazás a Pannonhalmi a 11 es vonalé.

A Győr felőli kijáratnál a delta kiágazása jóval, talán 1,5 km is lejjebb mint a  Győrszabadhegy állomás kijárata és a nyíííltvonalon ágazik el a delta, ha jól figyeltem, egyik része megy Győr-Gyárváros mh irányában Győr felé, másik irány a deltán át(begazosodva) az 1 es vonallal Győrszentiván Tatabánya felé, valamint talán? Győr-Rendezővel teremt kapcsolatot.

Előzmény: Füsti-67 (874)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.05 0 0 888

Önműködő térközjelző épp átváltott pirosra (első kocsiból fényképeztem)

Ő róla viszont várom a véleménytek.

Köszi.

Vendégsín Creative Commons License 2005.10.05 0 0 887
Azt hiszem igen, meglehetősen régen nem jártam arra.
Előzmény: czzf50 (886)
czzf50 Creative Commons License 2005.10.05 0 0 886
"Gömörin volt (van?) az ország egyetlen (?) villamos motoros hajtású alakjelzője is."

Lehet, hogy ugyanarról beszélünk. Melyik volna az? K1?
Előzmény: Vendégsín (881)
zugkraft aargau Creative Commons License 2005.10.05 0 0 885
Ez így ebben a formában...

Ugyan az ETCS rendszer általában feltételezi a hagyományos értelemben vett állomási és vonali biztosítóberendezések meglétét, azonban magasabb kiépítettségi szinteknél (L2 és felette) olyan változat is elképzelhető, melynél a biztosítóberendezések funkcióit maga az ETCS rendszer valósítja meg.

Ez azonban nem csak az ERTMS/ETCS-re igaz. Az LZB, FZB és az FFB ugyanis pontosan így működik...
Előzmény: etwg (884)
etwg Creative Commons License 2005.10.05 0 0 884

Majd fog tudni individuális parancsokat küldeni egy vagy több mozdonynak.

A részletek ördögei ma még az egyes mozdonyokban kussolnak.  :-)

Pontosan meg kellene ugyanis határozni, hogy mi legyen az a parancs ami a távolból megállitja a vonatot (vészfék, sima komotos fékezés stb. érvényes legyen e parancs valamennyi gyorsasági kategoriára; egy vészfékezés standard pályán pl. egy ICEvel kitépheti a sineket az ICE-kre kiépitett pályán viszont megengedett  stb.)

Természetes az is kérdés, hogy mit láthat valaki a távolból, ami miatt meg kellene állitani egy vonatot s ugyanaz közelböl (most nem a mozdonyvezetöt értem - mert az bizonyos esetekben amugy sem láthat semmit) nem láthato?

Előzmény: oldmumus (882)
Vendégsín Creative Commons License 2005.10.05 0 0 883

A keresztező vágány fogalmáról mondjuk nem hallottam még, érdekes, nekem az azt jelentené, hogy ...

... azon keresztezte Micsurin kerékpárral a gyorsvonatot.

Előzmény: Infós (879)
oldmumus Creative Commons License 2005.10.05 0 0 882
Meg szeretnem kerdezni, hogy az ETCS tartalmaz-e vagy ha nem akkor esetleges fejlesztesbe bekerulve tartalmazni fog-e olyan funkciot, hogy adott szamu mozdonyt tavolrol meg tudjon allitani egy kozponti helyrol?!
Vendégsín Creative Commons License 2005.10.04 0 0 881
Gömörin volt (van?) az ország egyetlen (?) villamos motoros hajtású alakjelzője is.
Előzmény: czzf50 (880)
czzf50 Creative Commons License 2005.10.04 0 0 880
"Mitől különleges???"

Most be kéne tennem egy képet, de nem találom. Szóval a (fényvisszaverös) jelzökar alá felszereltek egy mini kétoptikás fényjelzöt, ami gondolom sötétben párhuzamosan müködne a jelzökarral. Ezzel teljesen eltér az alakjelzök általános kivilágítási módjától, ahol egy kulissza mozog a fix fehér fényforrás elött.
Előzmény: Füsti-67 (873)
Infós Creative Commons License 2005.10.04 0 0 879
Hát igen. A keresztező vágány fogalmáról mondjuk nem hallottam még, érdekes, nekem az azt jelentené, hogy keresztez a vágány egy másikat. Hiszen egyvágányú pályán épp' úgy lehet vonatmegelőzés, mint kétvágányún vonatkeresztezés. :)
Előzmény: konszolid (878)
konszolid Creative Commons License 2005.10.04 0 0 878

Hát még a megelőző vágány fogalma...

...miért még nem hallottad? :)))

Az igazat megvallva én is kerestem különböző utasításokban (sem a D54-ben, sem az OKVPSZ-ben nem találtam), de csak a Gajári-féle Vasútépítéstan II. könyvben találtam rá szabatos definíciót (203p).

,,...Az átmenő fővágány kivételével a többi fővágányt kétvágányú vonalon megelőző, egyvágányú vonalakon keresztező vágányoknak nevezzük."

Sajna, szakmai pongyla miatt én is megelőzőnek neveztem a 135-ös vonal állomásainak egyéb fővágányait...

Ha egy kicsit belegondolunk, a pályások más szemszögből nézik a dolgokat...:)))

Előzmény: Infós (864)
BAKTER Creative Commons License 2005.10.03 0 0 877

"A nagysebességű vonalunkon"

Már ilyenünk is van?

Vezetőváltás=sebességváltás?

Előzmény: Vendégsín (848)
Infós Creative Commons License 2005.10.03 0 0 876

Főjelzővel egyesített háromfogalmú alak előjelző:

épp' ma volt róla szó, két szárnykapcsoló van hozzá, a bejárati oldalon levő torony vágányúti kallantyúja dönti el, hogy melyik zár (old). De persze csak akkor, ha van már kijárat, azaz a látjelző fehér-fekete sávozású. :)

Előzmény: Füsti-67 (874)
RR68 Creative Commons License 2005.10.03 0 0 875
Barcs, de csak Középrigóc felől.
Előzmény: czzf50 (866)
Füsti-67 Creative Commons License 2005.10.03 0 0 874

Tetszik a kérdés!!!

Szerintem be lehet, csak nem egy, hanem kettő szárnykapcsoló kell, hogy amikor a bejáratot húzza, az előjelző mechanikát azonos irányba, vagy fordított irányba mozdítsa.

Ernő, utána nézhetnél a régi bizt.beres könyvedben...

Régen pl. Győrszabadhegyen ilyen jelzők voltak, mindkét oldalon két irányba ágazik el. (Győr-Delta ill. Gyömöre-Pannonhalma)

Előzmény: RR68 (872)
Füsti-67 Creative Commons License 2005.10.03 0 0 873
Mitől különleges???
Előzmény: czzf50 (871)
RR68 Creative Commons License 2005.10.03 0 0 872

Sziasztok!

A már korábban felvetett háromfogalmú előjelzővel egyesített alak bejárati jelzővel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy pl. elágazó állomáson be lehet-e állítani mind a négy lehetséges variációt, vagy ennek a hagyoményos szárnykapcsolós megoldás szab határt.

czzf50 Creative Commons License 2005.10.03 0 0 871
Meg van még Miskolc-Gömöri, fény bejárati jelzökkel, de nincs csatlakozó térköz hozzá, viszont van egy különleges kijárati jelzöje.
Előzmény: Füsti-67 (870)
Füsti-67 Creative Commons License 2005.10.03 0 0 870

Kár érte...

Köszi!

Előzmény: czzf50 (869)
czzf50 Creative Commons License 2005.10.03 0 0 869
Igazad van. Alakjelzös, de fény bejárati jelzökkel. A konzolos csoportkijárati jelzöt lebontották.
Előzmény: Füsti-67 (868)
Füsti-67 Creative Commons License 2005.10.03 0 0 868

Télleg. Mostanában jártam arra. De ciki. Köszi! :-))

Kiskunhalas??? Régen az is olyan volt. A "sarokból" (hátsó rendezővg-okról) ilyen provizóriumon, rácsos fémoszlopon volt az alak csoport kijárati jelző, elég érdekes látványt nyújtott...

Nem tudom átépítették-e? Tíz éve jártam arra...

Előzmény: czzf50 (866)
Füsti-67 Creative Commons License 2005.10.03 0 0 867

Nem ismertem Kelenföldet abból az időből, ugyhogy csak következtetni tudok. Mire én születtem, már megszűnt az irányjelzési rendszer a MÁV-nál. A vonalak "kar-kiosztását" is egy nagyon régi KH I.-ben láttam. (Érdekes, hogy a hegyesi vonal volt a 3.)

Nincs meg sajnos, pedig megnéztem volna benne az Andor utcai vontató megoldását.

Olyan állomásokon, ahol háromnál több vonal felé lehetett kijárni, úgynevezett "irányjelzőket" használtak, amelyek a kijárati jelzők után voltak felállítva valahol a váltókörzetben (még az elágazási váltó előtt) és jelezték a további vonalakra történő kihaladást. Előbb ezeket kellett kezelni, azután a kijárati jelzőket. Az irányjelzőknek ezért nem is volt előjelzőjük.

Tehát a rendszer logikáját illetően Kelenföldön az Andor utcai kihaladást a kiágazási váltó előtt (az I. vg-ból ágazott ki, az Alberfalva felé menő vonalból, a két "szelés" között) felállított irányjelző kellett, hogy jelezze, valószínűleg úgy, hogy egy kar Albertfalva, kettő kar Andor utca.

Amikor tehát kijárt a vonat Andor u. vagy Albertfalva felé valamelyik vg-ról (I-VII-ig lehetett csak oda kijárni, a "belső szelésen" keresztül), akkor kapott egyszer a kijárati háromkaros alakjelzővel egy egykaros szabadot, majd az Andor u.-i kiágazási váltó előtt egy irányjelzővel egy vagy kétkaros szabadot, attól függően, hogy merre ment tovább.

Szerintem így lehetett.

Előzmény: Vendégsín (859)
czzf50 Creative Commons License 2005.10.03 0 0 866
Szentlörinc még ilyen. Tudunk még?
Előzmény: Füsti-67 (865)
Füsti-67 Creative Commons License 2005.10.03 0 0 865

Óbudának csak a végponti végén fényjelző a bejárat, de csak háromfényű, tehát az nagy valószínűséggel nem ad előjelzést a kijáratra.

Hajmáskér az teljesen jó lehet. Régen Rákospalota, Vác, Balatonszentgyörgy, Fonyód, Siófok, Dombóvár mind ilyen volt, kezdő térközjelzőkkel, aztán lecserélték mindet fényjelzősre.

Előzmény: Vendégsín (857)
Infós Creative Commons License 2005.10.03 0 0 864
Hát még a megelőző vágány fogalma... Sehol sem találtam rá definíciót (ne aggódj, itt jópáran tudjuk, ahogy más, le nem írt fogalmakat is, csak hát mégis)... :(((
Előzmény: konszolid (863)
konszolid Creative Commons License 2005.10.03 0 0 863

Aki háromfoglamű előjelzővel ellátott áthaladásjelzőket szeretne látni: ajánlom figyelmébe a 135-ös vonalat. Telekgerendáson, Csorváson, Székkutason, és Kútvölgyön ilyenek vannak és kezelik őket....

...ezek egyszerű elrendezésű állomások: megelőző vágányon történő áthaladtatáskor, kijárati jelző előjelzén kibillen a nyíl...

Elég érdekes látvány amikor kezelik.....

Zénóka23 Creative Commons License 2005.10.03 0 0 862
Lehet, hogy kétfogalmú volt, nem figyeltem. (Ill mentségemre mondva 15 éve nem jártam arra és nem emlékszem)
Előzmény: Füsti-67 (855)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.03 0 0 861

Köszönet a felhomályosításért!

oldmumus Creative Commons License 2005.10.02 0 0 860
Nekem meg vannak vizualis elmenyeim az Andor utcan araszolo par teherkocsis Boborol.
Előzmény: Vendégsín (859)
Vendégsín Creative Commons License 2005.10.02 0 0 859
Példával egyszerűbb:

Bp-Kelenföldön az első vonal...

És az Andor utca?
Vendégsín Creative Commons License 2005.10.02 0 0 858
Még érdekesebb amikor a bejárati jelző fényjelző, de a kijárati még alak.

Pláne önműködő térköz csatlakozással. Mert a bejárat így az alak kijáratra és a fény kezdőtérközre együtt ad előjelzést. Az alak kiíjárat pedig csak a fény kezdőtérköz szabadra vezérlési feltételeinek meglétekor kezelhető.
Vendégsín Creative Commons License 2005.10.02 0 0 857
Van még ilyen állomás?

Hajmáskér, Óbuda.
Vendégsín Creative Commons License 2005.10.02 0 0 856
Igen sok helyen volt három fogalmú kijárati előjelző alkalmazásban.
Előzmény: Füsti-67 (855)
Füsti-67 Creative Commons License 2005.10.02 0 0 855
A főjelző oldalából kinövő előjelző valószínűleg kétfogalmú lehetett. Voltak olyan állomások, ahol ilyet alkalmaztak, ott értelem szerűen csak az egyenes kijárásra tudott utalni, vagy a megállásra.
Előzmény: Zénóka23 (844)
Füsti-67 Creative Commons License 2005.10.02 0 0 854

Szóval a helyzet az, hogy régen, amikor a kijárati jelzők egyben irányjelzők is voltak, akkor attól függött, hogy hány karral állt szabadra a kijárati jelző, hogy hányadik vonalra járt ki.

Minden elágazóállomáson meg volt határozva, hogy melyik irányba hány karral ad jelzést.

Példával egyszerűbb:

Bp-Kelenföldön az első vonal a balatoni pálya, a második a pécsi, a harmadik a hegyeshalmi volt. Tehát bármelyik vágányról (egyenesből, kitérőből) a kijárat Albertfalva felé egy karrral állt szabadra.

A kijárás közben alkalmazható sebességre csak a kijárati jelző előjelzője utalt, mert az továbbra is csak három fogalmú volt, és nem a kijárati vonalra utalt, hanem a kijáráskor alkalmazható sebességre.

Maradjunk a példánál. Régi Kelenföldön az egyenes átmenő Fradi felől Hegyeshalomba az V. volt. (Talán emlékszik még más is erre?)

Ha az V.-en áthaladt Fradiból Hegyesbe, akkor tehát a bejáraton kapott egy karral szabadot (egyenesbe jár be), mellette az előjelző kör alakú tárcsája elfeküdt, alatta a nyíl függőleges ("A köv. jelzőn sebcsökk. nélkül tov.hal. eng. jelzés várható"), a kijáratnál pedig megkapta a három karral szabadot ("Szabad a kihaladás a 3. vonalra"). Tehát az előjelző a sebességet adta meg, a kijárati jelző pedig a vonalra utalt, ahová a kijárat állt.

A megállós vonatnak nem kezeltek előjelzőt, tehát az csak 40-nel járhatott ki (nem kapott a kihaladás sebességére utalást), a sebességet csak akkor növelhette, ha megállapította, hogy egyenes váltókon át jár ki. A helyismeret ebben sokat segített...

Ma a helyzet annyiban más, hogy az alak kijárati jelző csak egykarú, nem utal a vonalra, ahová a vonat menni fog, csak azt jelzi, hogy kihaladhat-e vagy sem. De az előjelző ugyanúgy mutatja, hogy milyen sebességgel haladhat ki.

Még érdekesebb amikor a bejárati jelző fényjelző, de a kijárati még alak. Van még ilyen állomás? Mert régen sok volt. Na ott pl. a fény bejárati jelző úgy adta az előjelzést a következő jelzőre (jelen esetben az alak kijárati jelzőre), mintha az is fényjelző lenne, tehát ha pl. kitérőben halad át (be- és ki is kitérő váltókon át), akkor a bejáraton megkapja a sárgát és felette egy villogó sárgát, a kijáraton pedig az egy kart.

Előzmény: Törölt nick (851)
Andó Gergely Creative Commons License 2005.10.01 0 0 852
Aha, akkor én még nagyon is visszafogottan csinálom! :)))
Előzmény: Vendégsín (850)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.29 0 0 851
Ahhha, minden világos. Akkor nem keresem tovább a négyfogalmú előjelzőt. :) Köszönet!
Előzmény: scsabi (845)
Vendégsín Creative Commons License 2005.09.28 0 0 850
Mert rendellenes volt. A korábbi, gyakoribb esetek - görbevas, nem kezelt áthaladó a kitérőben haladó vonatnak - kapcsán írt mesekönyvre ment a magyarázkodás, hogy miért nem kezelik és az jól van úgy.
Én meg háklis voltam rá és áthaladó vonattal nem kezelt előjelző esetén mindig megálltam, még Tatabánya-alsón is egy K menettel.
Amúgy meg minden általunk járt vonalra megvolt az eseménykönyvi vázlatom, amihez néha kellett a változást hozzátenni, meg a dátumot, vonatszámot kellett változtatni csak - Bp. - Záhony cca. 4 oldal, 15 perc, egy hónapban, volt, mikor tízszer. Volt papír...
Előzmény: Infós (849)
Infós Creative Commons License 2005.09.28 0 0 849

Eseménykönyv:

Érdekes, most inkább olvasni szoktál ilyneket, régebben meg te is írtál... Miért is pontosan ebben az esetben? :-S

Előzmény: Vendégsín (848)
Vendégsín Creative Commons License 2005.09.28 0 0 848
A nagysebességű vonalunkon több mint két évtizede rendre ilyenek voltak. Viszont, tekintve, hogy a bejárati jelzővel együtt kezelődtek egy szárnykapcsolónak hívott elektromágneses kapcsolat segélyével, ha áthaladót állított a szolgálattevő be, és ez kezelési sorrendbeli (előbb ki- aztán bejárat) megkötést jelentett, még egyenesbe sem mindig használták, nemhogy görbevason haladáskor.
Nyolc évi mozdonyvezetés után láttam először kezelve ilyent Győrszentivánban, olyan szokatlan is volt, hogy muszáj volt eseménykönyvi jelentést írni róla.
Előzmény: Törölt nick (833)
benbe Creative Commons License 2005.09.28 0 0 847
Érdekes, nálunk nem. Biztos a lámpaolajtól, amivel locsolták...
Előzmény: Infós (846)
Infós Creative Commons License 2005.09.28 0 0 846

"(...) nőtt ki (...)"

Sőt, ha locsolták, akkor virágzott is. :)))

Előzmény: Zénóka23 (844)
scsabi Creative Commons License 2005.09.28 0 0 845
Az irányjelzési rendszerben áthaladási jelző (azaz a főjelzővel egyesített előjelző) három fogalma:
a) a kijárati jelzőn "megállj" jelzés várható (álló tárcsa, függőleges kar)
b) szabad az áthaladás ... egyenes irányba álló kijárati váltókon át (fekvő tárcsa, függőleges kar)
c) szabad az áthaladás ... kitérő irányba álló kijárati váltókon át (álló tárcsa, rézsútos kar)
(a bejárati váltók állására a bej. jelző jelzési képe utalt)
A kijárati, illetőleg az irányjelző jelzési képére az áthaladási jelző nem adott előjelzést.
Előzmény: Törölt nick (841)
Zénóka23 Creative Commons License 2005.09.28 0 0 844

Én anno Vácrátot-nál láttam ilyen jelzőt.

A főjelző oldalából nőtt ki az előjelző.

Bálint23-24 Creative Commons License 2005.09.28 0 0 843
Most lehet hogy hülyeséget irok, de nem csak azoknak az alak kijárati jelzöknek volt (van) elöjelzöje amelyek az átmenő fővágánynál vannak? Mintha egyszer ilyet hallottam volna ....
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.28 0 0 842
ÁÁÁÁ, minden világos, a második mondat tényleg felhomályosított! Bocs, hogy terheltem a listát. :O) De akkor is marad a kérdés...illetve... már találtam is ilyet, én magam szúrtam be a 613-as hozzászólásban. Bocs. :)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.28 0 0 841

Tudsz mondani olyan helyet, ahol még van ilyen?

A kijárati jelzőknél most azt írják, hogy a kijárati jelző nem ad sebességjelzést, és csak KÉTFOGALMÚ... akkor meg mit jelez elő a háromfogalmú előjelző? :-) A háromfogalmú előjelző a bej. jelzőn most egy nem létező eset. Persze, réges-régen volt négyfogalmú kijárati jelző is (apropó, a négyfogalmú jelzőnek volt előjelzője, vagy a háromfogalmúval volt előjelezve? ), de most - ezek szerint - nincs. (Amikor meg volt akkor irányjelzést adott (kijárat az 1.,2.,3. vágányra))  A 80-as években amikor még a Kazincbarcika-Rudabánya vonalon jelzőerdők voltak, a kijárati jelzők már akkor is kétfogalmúak voltak, még ott is ahol háromfelé ágazott a vonal. Persze ennek megfelelően a bejárati jelző mellett is kétfogalmú jelző volt.

Előzmény: czzf50 (837)
scsabi Creative Commons License 2005.09.27 0 0 840
Ez lyópofa volt, amikor oldalfrissítéskor függőlegesre fordult az előjelző karja. :-)))
Előzmény: rg7 (838)
scsabi Creative Commons License 2005.09.27 0 0 839
Igazad van, figyelmen kívül hagytam a 67. pont második mondatát.
Előzmény: czzf50 (837)
rg7 Creative Commons License 2005.09.27 0 0 838

Közben javítottam a 107-es ábrát mert hibás volt.

A nyomtatott F1-ben függőlegesen áll a háromfogalmú karja.

Előzmény: scsabi (836)
czzf50 Creative Commons License 2005.09.27 0 0 837
Most is van ilyen sok helyen. Ha a vonat kitéröben áthalad és az állomás mindkét végén kitérö állású váltókon halad, akkor a bejáraton kap(hat)ja az elöjelzést az alak kijárati jelzö melletti 40 km/h sebességre.
Előzmény: scsabi (836)
scsabi Creative Commons License 2005.09.27 0 0 836
A 107. ábra az irányjelzési rendszerből megmaradt őskövület (áthaladási jelzővel felszerelt főjelző) nem létező jelzését mutatja be (uis az áthaladási jelző jelzési képe csak a továbbhaladást engedélyező főjelző mellett értelmezhető).
Az áthaladási jelző ferdén álló jelzőkarja a kitérő irányú kijárati váltókra utalt. Amúgy ilyen jelző létezett a sebességjelzési rendszer idején is, ilyen volt pl. Délegyháza áll. "A" bejárati jelzője (ha gyermekkori emlékeim nem csalnak).
rg7 Creative Commons License 2005.09.27 0 0 835

Nem rossz, csak kicst sok a beágyazott keret és a csicsa:)

Hát a Pubi filozófiája nem semmi:) Mióta egyre deresebb a feje, egyre inkább jönnek belőle a bölcsességek:))

Előzmény: bádoglovas (832)
Bálint23-24 Creative Commons License 2005.09.27 0 0 834
Szerintem az említett alak elöjelzö csak a bejárati jelzök elöjelzöje lehet, kijárati jelzöknek csak kétfogalmú elöjelzöik vannak. Szerintem :)))))))))
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.27 0 0 833
Egy laikus hozzászólás:

Érdekes, hogy a kijárati alakjelzőnél csak kétfogalmú létezik, ugyanakkor az előjelzővel egyesített főjelző részben ez áll:

82. A kijárati jelző előjelzője elhelyezhető a bejárati jelző árbocán is (106-107. ábra).
Ilyen esetben a jelzéseket felülről lefelé haladva kell értelmezni.

És a 107. ábrán háromfogalmú előjelző van, ami - ezek szerint - egy gyakorlatban nem létező jelző?
Előzmény: rg7 (830)
bádoglovas Creative Commons License 2005.09.27 0 0 832

Jééé, én is mit találtam:))))

Pécsi mozdonyosok lapja

Infós Creative Commons License 2005.09.27 0 0 831
Tisztára olyanok az ábrák, mint ha azokat a gyermekvasutas tankönyvből szedték volna. Főleg a vonatok megjelölése részben az a gép erősen hajaz egy Mk45-ösre... Na majd szólok Füsti-67-nek! :)
rg7 Creative Commons License 2005.09.26 0 0 830

Jééé mit találtam:))))

F.1. sz. Jelzési Utasítás

(Zolikom stílusban)

Vendégsín Creative Commons License 2005.09.25 0 0 829
Tiszta gáz, hogy lépten-nyomon ilyenekbe akad az ember...

Több évtizede már, hogy csak toldozgatják a jelzési és forgalmi szabályainkat.
Előzmény: Füsti-67 (811)
bádoglovas Creative Commons License 2005.09.23 0 0 828
scsabi Creative Commons License 2005.09.21 0 0 827
"2. Ez a főjelző megfelel-e a vonatkozó utasításoknak?"

Természetesen a válasz nem egyértelmű. A F 1 sz. ut. 16. ábráján látható ez a jelzőlap-alak, viszont a valóságos jelzőről hiányzik a jelzőlapot két részre (fő- és melléklapra) osztó fehér vízszintes vonal a két alsó lámpahely közül.
Ha az OVSZ-t tekintjük úgy nem szabályos (még választóvonallal is csak a paraszti logika szerint), mert "Fény főjelzőkön a vörös fénynek mindig alulról a második lámpahelyen kell megjelennie." (OVSZ I.B3.1.1.1.1); ezt formális logikával értelmezve ennek még a külön lapon kiegészítő jelzzőfénnyel szerelt főjelzők sem igazán felelnek meg.
Előzmény: gumidani (814)
Infós Creative Commons License 2005.09.20 0 0 826
Annyi a lényeg, hogy ott vannak ábrák, alatta pedig a rizsa: a fentiektől a Vezérigazgatótág engedélyével külön el lehet térni. Vagy valami hasonló. :)
Előzmény: gumidani (818)
gumidani Creative Commons License 2005.09.19 0 0 825
Köszönöm.
Előzmény: zugkraft aargau (824)
zugkraft aargau Creative Commons License 2005.09.19 0 0 824
Szabad jelzésnél elhaladt előttem a vonat. Egy csattanást hallottam e szerkezet felől és akkor váltott vörösre a jelző. Meglehet, hogy véletlen egybeesés volt.

Stimmel, nem volt egészen véletlen, csak az ok-okozati összefüggés helytelen :) A képen jól látszik a jelző visszaejtésért felelős tengelyszámláló (sárga doboz). A krokodil meg természetszerűleg a jelző környékén van. Működése igen egyszerű: a felette elhaladó jármű alján elhelyezett csúszóérintkező végigcsúszik a krokodil hátán (ekkor van a csattanás), és az így létrejött kontaktuson +/- 20V= feszültség jelenik meg a jármű felé. A járműfedélzeti egység aztán ennek megfelelően kongat. Igazából ez nem is vonatbefolyásoló, hanem csak egy figyelmeztető rendszer mert a beavatkozás nincs nagyon túlspirázva...

Itt is volna vonatbefolyásolás?

Hát, a krokodilok szemmel láthatóan ott vannak. Egyébként CFL-nél szinte mindenütt ki van építve a rendszer.

A krokodilról nem találtam rajzot, de itt egy hasonló, valamivel fejlettebb angol rendszer magyarázó rajza:

AWS normal
AWS Proceed/Caution
Előzmény: gumidani (822)
Bálint23-24 Creative Commons License 2005.09.19 0 0 823
Ha megkeresel mailben megbeszélhetjük esetleg a dolgot.
Előzmény: nohabpeti (821)
gumidani Creative Commons License 2005.09.19 0 0 822

Szabad jelzésnél elhaladt előttem a vonat. Egy csattanást hallottam e szerkezet felől és akkor váltott vörösre a jelző. Meglehet, hogy véletlen egybeesés volt.

A következő kép Wilzben (Luxembourg) készült. Ez egy szárnyvonal végállomása. Itt is volna vonatbefolyásolás? (Az előzöleg betett két kép Clervouxban van, az fővonal)

Előzmény: zugkraft aargau (819)
nohabpeti Creative Commons License 2005.09.19 0 0 821
Nem mondom,a MÁV-osba igen szívesen belelapoznék.A HÉV-esek közül a mostaniakat sem ismerem.Egyébként gyűjtöm a hasonló jellegű régiségeket.
Előzmény: Bálint23-24 (813)
nohabpeti Creative Commons License 2005.09.19 0 0 820

mejik

Na most süllyedtem el,mint a Titanic...nesze neked helyesírási verseny...

Ilyen piros vagyok...

Előzmény: nohabpeti (812)
zugkraft aargau Creative Commons License 2005.09.19 0 0 819
sinek közötti szerkezetet az elhaladó volnat megérinti és ez ejti vörösre a jelzőt. (nekem új volt)

Nemnem, ez inkább egy "krokodil", azaz az SNCB/SNCF/CFL BRS nevű primitív vonatbefolyásolójának pályaoldali része.
Előzmény: gumidani (818)
gumidani Creative Commons License 2005.09.19 0 0 818

"2. F1 82. A jelzőlapok alakja és elhelyezkedése az árbócon, 16. ábra"

Nincs a birtokomban az idézett iromány, de emlékeim szerint az az ábra kissé máshogy néz ki, mint a fényképen látható jelző. Szóval arra irányult a kérdésem, hogy mennyire lehet szabadon értelmezni a említett utasításban szereplő ábrákat. A közúti közlekedésben nem hiszem, hogy eltűrnének mondjuk egy ilyen egyéni megoldást: 

Elég "pirmitív" az ábra, de nem hiszem, hogy megérdemel több gondosságot. 

Ezt Hollandiában fényképeztem. A következőket pedig Luxembourgban. A sinek közötti szerkezetet az elhaladó volnat megérinti és ez ejti vörösre a jelzőt. (nekem új volt)

Előzmény: benbe (815)
Infós Creative Commons License 2005.09.19 0 0 817
Ja, és ha már biztberes topic, akkor maradjunk a Z+S1+V+S2 helyett a S2+V+S1+Z sornál, hiszen ennek így van értelme! ;)
Előzmény: oldmumus (816)
oldmumus Creative Commons License 2005.09.18 0 0 816
Nem biztos ugyan azt lehet latni a foldrol mint a vez.allasbol, illetve ahogy altom ez nem egy forgalmas vonal. En mar lattam olyant, hogy forgalmas nemzetkozi fovonalon tobbfele jelzobe log be valami, megsem tortent vagas vagy ritkitas.

A 4 fenyu Z-S-V-S + Hivo-rol a multkoriban temazgattunk itt, van ahol oroszt irtak, de mint kiderult cseh tipusu, de MAV-nal elfogadott ahogy itt is irtak.
benbe Creative Commons License 2005.09.18 0 0 815
1. Meg kéne nyesni az űrszelvénybe (is) nyúló bokrot. 2. F1 82. A jelzőlapok alakja és elhelyezkedése az árbócon, 16. ábra
gumidani Creative Commons License 2005.09.18 0 0 814

Jó napot kívánok Mindenkinek!

Két szignalolóiai tárgyú kérdésem van.

1. Nem kellene-e ismétlőjelzőt létesíteni e főjelző elé? Gyanítom, hogy nem látható folyamatosan az előírt rálátási távolságtól.   

2. Ez a főjelző megfelel-e a vonatkozó utasításoknak? Megengedett az abban ábrázolttól ennyi eltérés? Egyáltalában miért ilyen ez? Jól sejtem, hogy a legalsó lámpatest a hívójelzésre szolgál? Annak nem kellene a többitől elkülönülve lennie?

Bálint23-24 Creative Commons License 2005.09.15 0 0 813
Nekem meg van 1967-es MÁV-os F1.-em, és BHÉV-es F1.-em szintén 1967-böl.
Előzmény: nohabpeti (812)
nohabpeti Creative Commons License 2005.09.15 0 0 812

Így fejből nem tudom,mert 240 km-vel arrébb van tőlem,annyi biztos,hogy 197x.Utána fogok nézni a jövő hétre.(Talán x=5??)

A belsejébe bele van bélyegezve,hogy a dorogi fűtőház tulajdona.Ez talán adhat valami támpontot.

És akkor a kérdésem továbbra is nyitott.

Nem tudnám megmondani,hogy mejik,mert olyan szintű vonalismeretem még nincs,de talán egy-két előjelző fényvisszaverős is volt.

Előzmény: Füsti-67 (810)
Füsti-67 Creative Commons License 2005.09.14 0 0 811

"Induljon értesítéssel kijárati jelzővel nem rendelkező vágányról és máris 40-nel mehet."

Azt hiszem, megint sikerült találni egy "egyébként logikus, de nincs leírva sehol" esetet. OK, hogy negyven, de melyik pont szerint? Az F1. 67. jó lehetne, de a fejezetcím "Alak kij. jelzők jelzései", tehát ez nem erről szól.

Kiterjeszthetjük ezt bármely nem biztosított állomásra is. Mekkora lehet a kihaladás sebessége?

Szerintem ez sincs leírva sehol.

És mi van az idézett esetben, ha önm. bizt. térközös a pálya? Az első térközjelzőre mi ad előjelzést (mondjuk nincs befolyásoló a gépen).

Tiszta gáz, hogy lépten-nyomon ilyenekbe akad az ember...

Előzmény: Vendégsín (807)
Füsti-67 Creative Commons License 2005.09.14 0 0 810

A 10-es vonalról sajna nincsenek információim.

Annyit azért megjegyeznék, hogy az előjelzőket is ki kellene világítani.

Viszont a múzeálíz F1-esed érdekelne, hogy mikori?

Előzmény: nohabpeti (809)
nohabpeti Creative Commons License 2005.09.14 0 0 809

Van egy múzeális jellegű F.1-esem.

Ennek az elején van egy "Eltávozás lámpakezelés céljából" címú rész.

A most érvényes F.1-esemben viszont ez már nincs benne.

Ugyanakkor tegnap felfedeztem a 10-es vonalon,hogy az alakjelzők (kivéve az előjelzőket) nagy része ki volt világítva a sötétben.

Kérdésem,hogy jelenleg hogyan szabályozzák a dolgot,illetve nagyon elcsodálkoztam,mert ilyet még nem láttam.

Amennyiben a petróleum helyett villamos világítás van beépítve,úgy természetesen a kérdés tágytalan,viszont akkor arra vagyok kíváncsi,hogy mikor,és főleg hogy történt a csere.(technikailag)

Füsti-67 Creative Commons License 2005.09.13 0 0 808

... mert vonat csak fővágányról indulhat ...

"Ez ebben a formában nem igaz"

A vonatok bejáratása van csak fővágányra korlátozva. Indítani bárhonnan lehet, ha ÁVHUt nem tiltja.

Előzmény: Infós (800)
Vendégsín Creative Commons License 2005.09.12 0 0 807
...majd kikezelek egy Hívót (mert vonat csak fővágányról indulhat...

Induljon értesítéssel kijárati jelzővel nem rendelkező vágányról és máris 40-nel mehet.
Infós Creative Commons License 2005.09.12 0 0 806

Ezért nem szeretem az ilyen bő utasításokat, amiknek mindenre jónak kell lennie, mert egy idő után ezer sebből kezd vérezni. A Hévesben pl. nincs definiálva a vontatójármű, sem a Mávos, sem a Héves nem írja, mi a szolgálati hely, a Mávos nem írja, mi a jelzőkocsi. :((((((

A P. 1-es olyan jegykiadási módot (más kiindulási állomástól érvényes menetjegy kiállítása nem elővételben) szabályoz, amit az Üzletszabályzat egyértelműen tilt. :((((

Előzmény: Füsti-67 (805)
Füsti-67 Creative Commons License 2005.09.12 0 0 805
Lehet, hogy a törpéket kihagyták a dologból. Amikor a 25-ös szabály keletkezett, még nem voltak törpék, csak vasgombos Integrák.
Előzmény: Infós (804)
Infós Creative Commons License 2005.09.12 0 0 804
A logikát értem én, csakhát kicsit felemásra jön ki, ugyanúgy, mint az alkalmazható fékberendezések a Hévnél vonatközlekedés és tolatás közben (ugyanis alig van átfedés)! :))))
Előzmény: Füsti-67 (802)
Infós Creative Commons License 2005.09.12 0 0 803

Németeknél és az osztrákoknál 40 a Hívó, feltéve, hogy nyomod a Befehl taste-t hozzá! :))

Kék-fehér:

A ráfutási szakaszt értem, de azt nem, hogy miért lenne bonyolult azt írni, hogy

"Jól működő váltó- és vágányfoglaltságot ellenőrző biztosítóberendezés esetén, ha a biztosított tolatásjelző(k) vagy főjelzővel egyesített tolatásjelzők a jármű(vek) felé Szabad a tolatás jelzést adnak, az alkalmazható sebesség 40 km/h, ha Tilos a tolatás illetve Megállj vagy Szabad jelzést ad(nak) vagy jelzést egyáltalán nem ad(nak), akkor pedig 25 km/h.

A fenti sebességek akkor alkalmazhatóak, ha az egész szerelvény légfékezzésel fékez. Ellenkező esetben az E. 2. sz. Fékutasítás előírásait kell alkalmazni."

Előzmény: Füsti-67 (801)
Füsti-67 Creative Commons License 2005.09.12 0 0 802

A tolatás és a vonat között a különbség a forgalmi logikában rejlik.

A vonat az egy komolyabb dolog, ami a nyílt vonalra is kimegy, összeállított, forgalomba helyezett szerelvény, aminek az útját biztosítani kell, mert egy vonattal nem mindig lehet megállni a belátható távolságon belül.

A tolatás egy lazább dolog, de egyfelől meg annyiból biztosabb, hogy ott van egy ember, aki a helyszínen irányítja a mozgásokat, figyel mindenre, ami esetleg a vezérállásból kevésbé látható.

Forgalmi szempontból különbözik a két mozgás, és különböznek a szabályok is. Adott esetben kicsit logikátlannak tűnhet, mert nem is azonos a logikája.

Előzmény: Füsti-67 (801)
Füsti-67 Creative Commons License 2005.09.12 0 0 801

Az, hogy "olyan sebességgel, hogy.......... és ez a legjobb.......legfeljebb 15 km/ó", szóval ezt a kitételt akkor alkalmazza a szabály, ha a berendezés meghibásodása miatt nem mondhat mást. De ez nem üzemszerű, erre nem kell rendszereket építeni.

A németeknél 30 vagy 40 a Hívónál a max., de gondolom a szövegezés hasonló a miénkhez, csak ott többet bíznak a mozdonyvezetőre. Nálunk még nincs akkora fegyelem - véleményem szerint.

A ráfutási szakasz akkor is akkora, amekkora, ha törpe tolatásjelzők vannak. Sokszor előfordul, hogy valami miatt nem jön meg a fehér, és akkor ugye a 25 indokolt. Az meg bonyolult lenne, hogy a kék törpék mellett (előtt) csak 25-tel tolathat, egyébként meg negyvennel.

Infós Creative Commons License 2005.09.12 0 0 800

"miért is nem lehet mondjuk 17 km/h-ra beállítani a vonatkozó sebességértéket a mozdonyon?"

Láttam egy oktatófilmet (persze biztberest), ott 18 km/h-t mutattak és mondtak. Gondolom nem véletlenül. Jártam viszont már úgy giganttal, hogy 13-nál leoldott Budaörs váltókörzetében... :(

"1. ha egy vágányt 15 km/h vagy az alatti sebességűre engedélyezek és oda a vonatokat hívójelzéssel fogadom, akkor ott nem kell pályafelügyelet, mert az akadály előtt (ami bármi lehet) úgyis meg kell állni?"

Hát, nézze... Végülis ja...

"3. Hibáztatható-e az a mozdonyvezető, aki vörös térközjelző és vezetőállás-jelző esetén nem áll meg a síntörés előtt, hanem csak arra ráhaladva?"

Természetesen, hiszen:

"(...) jelentkező akadály előtt biztosan megállítható legyen"

Sőt, az sem mentség, hogy éjszaka van, hiszen F.2-es 15.238. (218. oldal) "(...) a továbbhaladás sebbessége a legjobb látási viszonyok mellett sem lehet 15 km/h-nál nagyobb (...)".

Ja, hogy két méter magasról, főleg egy nagyorrú géppel (pl. dacia, bobó) nem látja? És? :(((((

Továbbra sem értem, hogy fehér törpe mellett miért csak 25-tel lehet tolatni.

Ugyanis, mit is jelent a fehér fény ebben az esetben?

Az F.1-es azt írja, hogy a törpe biztosított.

(A biztosított tolatásjelzők egyébként a mozdonyok mozgásánál egyben a tolatási mozgás megkezdésére is utasítást adnak.)

Ha mozdonnyal tolatnak, akkor max. 40 km/h, de váltó- és vágányfoglaltságos biztber esetén max. 25 km/h) (4.52. b) )

légfékkel végzett tolatás esetén lásd E.2. (4.52. c)

Az E.2-es három esetet ismer:

1. Csak a mozdony fékez

2. A mozdony és az elegy egy része fékez

3. Az egész szerelvény fékez

Utóbbi esetben nincs megállapítva maximális sebesség... Akkor mennyivel is lehet tolatni? Mint a b) pontban?

Innen hiányolok egy pontot:

Műszaki szempontból mi a különbség, ha egy váltón kitérőben tolat egy szerelvény, mintha kitérőben jár rajta egy vonat? Ha nincs különbség (egyedül annyi, hogy nincs a végén tárcsa, meg nem ég elől a 3 lámpa), akkor miért nem lehet fehér törpe mellett 40-nel tolatni? (Kék mellett jogos a 25, azt megértem).

Kicsit más:

Van egy biztberem, a váltókörzetben egy szerelvénnyel. Elmegy mindhárom fázis, váltókat átszerelem helyszínire(, a pult persze tök vörös). A szerelvény 40-nel betol, majd kikezelek egy Hívót (mert vonat csak fővágányról indulhat, tehát be kellett tolatnom az állomásra), onnantól már csak 15-tel mehet (persze úgy, hogy a jelentkező akadály...). Miért?

Előzmény: GyöBzs (799)
GyöBzs Creative Commons License 2005.09.12 0 0 799

Egy kis polemizálgatás a 15-höz:

A 15 ugye annak a rövidítése, hogy "legfeljebb 15 km/h, de olyan sebességgel, hogy a vonat a jelentkező akadály előtt biztosan megállítható legyen" - ebből következően ebben az "üzemmódban" bármilyen feltételhiányosan is mehetek, legfeljebb megállok az akadály előtt. Ez azért sok dolgot felvet:

1. ha egy vágányt 15 km/h vagy az alatti sebességűre engedélyezek és oda a vonatokat hívójelzéssel fogadom, akkor ott nem kell pályafelügyelet, mert az akadály előtt (ami bármi lehet) úgyis meg kell állni?

2. bővítgetve a témát, ha a hívójelzésnél alkalmazható sebességet felemelem (20 vagy az északi szomszédunknál alkalmazott 30 km/h-ra), akkor az 1. pont tulajdonképpen egyes mellékvonalakra is 1:1-ben alkalmazható...

3. Hibáztatható-e az a mozdonyvezető, aki vörös térközjelző és vezetőállás-jelző esetén nem áll meg a síntörés előtt, hanem csak arra ráhaladva?

4. Ha nem, akkor a fogalom is hibás...

A gyakorlat ugye azt mutatja, hogy 15-tel megy a vonat, legfeljebb azért csökkentem, hogy ne következzen be kényszerfékezés vörös vezetőállás-jelző esetén

- ha ez van, akkor miért nem igazítjuk a szabályt a gyakorlathoz?

- miért is nem lehet mondjuk 17 km/h-ra beállítani a vonatkozó sebességértéket a mozdonyon?

Infós Creative Commons License 2005.09.12 0 0 798

Igen, jól vetted ki!

A Dominó azért is dominó, mert a játékhoz hasolnóan sokmindent ki lehet hozni ugyanazokból az építőelemekből, persze csak a játékszabályt betartva. :)))

Előzmény: Törölt nick (797)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.12 0 0 797

Kösz az infot!

Ettől lett DOMINO (mármint az "ujrafelhasználható" (tervezési) egységek miatt) nem? Tehát a szabadkapcsolású tulajdonképpen egyedi építésű. Jól vettem ki?

Előzmény: Infós (796)
Infós Creative Commons License 2005.09.12 0 0 796

Szabadkapcsolású vs. egységkapcsolású:

Ha biztbert tervezel, akár modellvasúthoz, akár máshoz :), akkor baromi egyszerű az első egynehányat megtervezni az állomási vágányhálózat alapján, külön-külön, főleg kis állomás (gy.k. villamosvégállomás) esetén (szabadkapcsolású). Egy idő után rájössz arra, hogy bizonyos áramkörök gyakran ismétlődnek, így akár rajzsablont is készíthetsz, majd később rájössz, hogy az egyes áramköröket ha egy dobozba rakod (pl. váltóegység), akkor könnyebb dolgod van, hiszen egy állomáson általában (főleg több líra esetén állomásoldalanként) több váltó van, mint jelző (ilyen állomás pl. Aszód. Szabadkapcsolású, de a váltóáramkörök tipizáltak). Majd rájössz arra, hogy egy alkalmas tokba (egységbe) szervezed a váltóáramkört, a jelzőáramkört stb., akkor eléred, hogy az egész áramkör tipizálva lesz, ergo csak az egységeket kell egymással összekötnöd, sőt, ha nagyon akarod, akár függvényt is írhatsz rá, tehát nem csak úgy "szabadon", mint eddig, viszont könnyebb a hibakeresés, gyorsabb az építés (gondold el pl. egy Ferencváros vagy egy Keleti esetén), gyorsabb a tervezés (lásd egy sorral feljebb).

Így hirtelen ennyi.

Még annyit, hogy a szabadkapcsolásút szokás vasgombos integrának is nevezni, tekintettel a krómozott gombokra. :))

Előzmény: Törölt nick (795)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.12 0 0 795

Megkérdezhetem mi az a "szabadkapcsolású"?

A Bécsi úton véltem felfedezni valamiféle vágányút-állítás-szerűt. Ott egy hózentróger van, amiben gyakorlatilag egy váltót kell állítani. Ezen kívül van még két rugós, meg egy, amibe rugó sem kellett, mert csak gyök felől haladnak raja járművek. Viszont úgy vettem észre, hogy a kijárat csak akkor lesz szabad, ha az az egy szem váltó egyenesben áll.

Előzmény: LVI (785)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!