Szerelővel állíttasd vissza legkisebb gáznyomásra. Amikor kikapcsolás felé tekered a szabályzót éppen ne kapcsoljon le, vegye vissza a gáznyomást, így szép lassú lánggal fog égni a kikapcsolás előtt és lassan tud visszahűlni a konvektor= nem fog recsegni ropogni a gyors hőtágulás miatt.
valóban nem gyártanak erősebbet öntöttvasból, sajnos az általad küldött 3 tagú a legerősebb. Ez a pattogás amúgy érdekes, mert én is tapasztaltam már 8.50-esnél olyat ami nagyon nagyon pattogott, rezonált is felmelegedésnél. Ahol viszont most lakom, a ránézésre öregebb 8.50-es meglepően halkabb. ettől függetlenül évek óta gondolkozom mikás vagy kondis központi fűtés megvalósításon...
Milyen szerviz az, aki a több pénzt jelentő beépítés helyett inkább apróhirdetésben adja el az amúgy már nem gyártott készüléket? Valami nem stimmelhet ...
Amúgy szerintem is az F8-50, vagy az F8-50 Zeusz... amit érdemes.
én 75 légköbméteres szobába biztosan a fég f8.50-es erősebb konvektort raknám. Nálam pl a 16 nm-es nappali, 2,8-as belmagassággal számolva 45 légköbméter, és Fég f8.50-es van, nem raknék kisebbet! Ettől függetlenül a GF40-es öntöttvas 3 tagú konvektor örökéletű kb, jobban tartja a hőt, ilyen nagy helyiségbe mégis a 8.50-est javasolnám!
én felraktam mindegyik mögé, ártani szerintem nem árt. (mellesleg rá volt írva, hogy konvektor mögé tilos, csak radiátorhoz szabad használni, hátra fele annyira nem ad le hőt, hogy bármi is indokolná ezt a tiltást. 5 éve van mögötte stabilan.)
Van a garázsban egy felesleges FÉG f8.50-em, korra nagyon régi, én 6 éve lakom a lakásban, szar volt a szikráztatója, ennek hiányában egy szezont ment, aztán rájöttünk hogy tök felesleges ebbe a kis szobába konvektor, évekkel ezelőtt leszereltem és a garázsban van. 20 ezerért eladnám, a szikráztató is megvettem annó hozzá, talán megtalálom. Budapest XIX. kerületből vihető.
Sziasztok, érdeklődnék, hogy valaki nem tudja hol lehetne szerezni fég cr1 konvektorhoz gázszelepet kompletten, illetve a cr6 ost belehetne szerelni úgy hogy a mostani cr1 es? látom a cr6 ost mai napig lehet kapni.
Én egy kollégámmal szereltem egyszer egy ilyen MIKA kazános rendszert.
Nagy csodákat ne várj tőle!Ez a "kazán" és az új konvektoraik a FÉG hattyúdala.
A cég így is úgy is haldoklik.Aki csak tudja (anyagilag) a konvektorokat kidobja és rendes kondenzációs gázkazános központi fűtést alakít ki.
Az ilyen olyan pufferes napkollektoros rásegítésre,napelemes áramtermeléshez,hőszivattyúkhoz természetesen még több pénz kell,de ez a jövő.
Persze sokan küszködnek,bajlódnak a régi rendszereikkel,annak hibáival,az épület és a csővezetékek hőszigeteletlenségével,ajtókkal,ablakokkal....
Minden komolyabb felújítás (elsősorban gépészet terén) rengeteg pénzt emészt fel.
Sokan beleesnek abba a hibába,hogy vesznek "felújított" házat,lakást amiben csak maximum új burkolat van és ki lett festve.A padló alatt és a falban meg ott vannak az időzített bombaként működő 40-50 éves villany,víz,fűtés vezetékek.Aztán,majd ha beüt a baj,a kivitelező cég vígan vési fel a szép "új" csempét,padlólapot.
(napelemmel kombinált főld/lég hőszívattyúra nem lévén pénzem,
és padlófűtésre meg központi kondenzációs gázkazánra sem, illetve itt más okok is vannak, de mindegy...)
szóval egy konvektor megmarad átmenetileg, 2 db vizes fűtőkörrel kiváltom a többi konvektort,
amiket MIKA 6 mini kazán fog üzemeltetni.
Így nem kell spírócsöves kémény, max. parapet csere.
A 2-2 kör kifűt más helységeket is, nagy alu lapradiátorok lesznek a helységekben,
zárt ~2 bár nyomású keringető rendszerben, kicsi (kb 4-5 literes) tágulási tartállyal.
Mind anyagi, mind kivitelezési, és kockázati szempontokból is először csak 1 kör lesz kiépítve,
és ha az bevállik, akkor megy a második kör is.
Majd később (a kivitelezés után, és a fűtésszezonban) majd megírom, mennyire vált be.
(Töltő-leürítő légtelenítő szeleppel, öt rétegű csővel, feltöltés előtt átmosatva, és a radiátorok előtt szabályozható 3 utas termosztát szeleppel, ami nem csak zár, hanem bypass ágon visszacirkuláltat ha nagyon meleg van - hogy ne terhelje fojtással a szivattyút.
Így ok?
Tapasztalat függvényében -ha elbírja, akkor a harmadik (kisebb) helységet is rárakom majd az egyik körre, ha nem, akkor ott marad
Ismerős a helyzet. Annak idején 60-80-as években épült szigeteletlen ház,minden ami csak lehet a legalapvetőbb,beton,beton hátán,B 30-as téglafal.Mindenhonnan süt a hideg.
Én ha a te helyedben lennék csak az alábbi megoldást választanám:
- használni az elavult fűtésrendszert amíg csak lehet. A Promontor-Lampart -FÉG régi konvektorai elég sokat kibírnak.
-gyűjteném a pénzt a ház korszerűsítésére:
-aljzat felbontása
-új víz-csatorna bevezetés
-megfelelő hőszigetelés (minimum 20 cm)
-szerkezetbeton
-vízszigetelés
-víz,lefolyó kivitelezése
-padlófűtés kialakítása
-estrich beton,aljzatkiegyenlítés,burkolat.
-esetleges falfűtési opció kialakítása ahol lehet
-majd a fűtés...ami ki tudja mit hoz a jövő....kondenzációs gázkazán,hőszivattyú (talaj vagy levegő),napelemek felszerelése a tetőre és elektromos fűtés kivitelezése
-ez mind pénz,pénz és pénz.
Egy biztos.... A+ os konvektoros fűtést nem választanék soha!
A ház régi, 130 nm-es, négy szobás (+ folyosó, fürdőszoba konyha).
A ház nagy része régi tömör téglából van, aminek a hőszigetelése kb. 0, de vagy 10 éve leszigeteltük 10 cm vastag nikecellel, és rá nemesvakolat került, + műanyag ajtók ablakok, + a födém le van szigetelve nagyon alaposan. (2 db helyiség ytongból van, mert az utólagos hozzáépítés).
Az aljzat viszont nem szigetelt, csak a 2 utólag hozzáépített kisebb helyiségben. (Amikor ezeket a szigeteléseket megcsináltuk, kb. 35%-al csökkent a fűtésszámla.)
5 régi 20-30 éves konvektor adja a fűtést (már amúgy is cserélni kellene őket), és egy átfolyós gázos vízmelegítő a melegvizet.
Az 1 m3/nap kb megállja a helyét őrláng fogyasztásban, mert kimértem (1 konvektornak 3 ágú kb. 2-2,5 cm magas őrlángja van, ami nem szabályozható lángmagasságú, mert furatos (fúvókás) beállítása van.
Az átfolyós vízmelegítővel nem is számoltam, pedig annak az őrlángfogyasztása (szintén kb. 3000 ft/hó) már kiadná egy villanybojler áramfogyasztása árának a felét....
Hajjaj..
A padlófűtés nem megvalósítható, mert arra már tényleg nincs elég pénzem, valamint mivel itt lakunk, nem is tudnánk megcsinálni, csak nagy bontások, és hosszú építési munkák, valamint nagy összezártságok árán, de -főleg a pénz hiánya miatt- ez inkább nem opció.
És az egyik szoba alatt pince is van, annak a födémét újabb betonrétegekkel nem is terhelném inkább.
2 szobában volt kémény, az egyikban még van is, de nem használjuk, a másikban a födémig vissza lettbontva.
Nem vagyunktúl tehetősek, bár átlag jövedelem alján keresünk, de főleg a nagy család és más kiadások elviszik a pénzt...
Úgy tudom az A+-os konvektorokban van beépített légbeszabályzó szelep (vagy mi), az akadályozza a hideg levegő beömlését.
És új építésű háznál nemtudom, de A+-os konvektort engednek újjat is létesíteni és bekötni, csak a régi fajtákat nem. Gázterv kell hozzá, meg egyebek, de engedik, ezt gázszerelőtől megkérdeztem.
Persze ez nem a passzív ház kategória, nyilván. De a passzív házhoz pénz is kellene, ami meg nincs (nekünk)..
Szerintem,ha az épület hőszigetelésére nem költesz pénzt,akkor bármilyen rendszerben is gondolkozol mindegyik sokat fog fogyasztani.Minden épületgépészeti rendszer olyan jó,amilyen a hőszigetelése.Egy ingatlan is,ha sok hőt lead a hidegben,teljesen mindegy milyen rendszert használsz,mert a kondenzációs kazánok levegő hőszivattyúk víz-hőszivattyúk sem fognak csodát tenni.Természetesen a konvektoros fűtésnél korszerűbb,kényelmesebb,esztétikusabb rendszerek áramot is igényelnek (motorok,váltószelepek,vezérlések,központi komputer szivattyúk ).Ez persze rengeteg hibalehetőség.Ami elromolhat az el is romlik.
Nagy kérdés: mi tartja vissza a kinti hideg levegő beáramlását,ha a hiper szuper A+-os őrláng nélküli parapetes konvektor éppen nem fűt. Gondolom SEMMI....
Mikor nem fűt a konvektor a parapet kivezetés simán visszahűti a helyiséget.
A konvektoros fűtés döglődik ezerrel...
Szerencse,hogy nem Ausztriában élsz,mert itt az új szabályozás szerint minimum csak hőszivattyús kiépítést engedélyeznek.Új gázbekötés tilos.Magyarországon meg ingyen ráköt a szolgáltató,utána meg lassacskán bevezetik a karbonadót és lehet fizetni.
5 db hagyományos konvektorom van. Itt olvastam, hogy konvektoronként az őrláng napi 1 m3 a régi fajtáknál.
(Ez ha így van akkor kb. 3000 ft/hó/ konvektor, tehát 5*3= 15000 ft/hó/házűtés nálam.)
Lehet ez? Hogy az évi 300E ft gázszámlámból csak 200E a fűtés, és 100E az őrláng?
Tehát lehet évi 200E-ből is ki tudnám fűteni a házat?
Cserélni kellene őket, de..
Újfajta A+ (őrláng nélküli) konvektor vs. kondenzációs kazán.
Ár: 5 db A+-os őrláng nélküli konvektor 5*200= kb. 1M ft.
Ár: kondenzációs kazán kb. 5-600E, + radiátorok 5*75E=375E, csövek, telepítés, kéménykiépítés stb még kb 4-500E ft Összesen kb=1450E ft.
Melyiket válasszam? (Érvek-ellenérvek)
1. Nálam padlófűtés kiépítésére nincs mód, régi a ház, így lehet nagy lapradiátorok kellenek, különben nem 35-40 fokos víz kell, hanem 60-70, aminél a kondenzációs hő már nem hasznosul. (A+-os konvektor javára 1 pont)
2.A kondenzációs kazánnal a melegvíz ellátást is megoldhatnánk (kondenzációs kazán javára 1 pont)
3.A kondenzációs kazán hasznosítja a kondenzációs hőt is, //bár ennek egy kis része elveszik, a kazán/fűtővíz, fűtővíz/ lapradiátor hőátadásoknál
(Kondenzációs kazán javára 1 pont)
4. A kondenzációs kazánhoz áram, ventillátor és lehet vízszivattyú is kell (A+-os konvektor javára 1 pont)
5. A kondenzációs kazán bonyolult felépítésű, karbantartása éves költséget jelent, szerelő kell hozzá. Munkatársam 7 napot várt 1 szerelőre, addig fűtés nélkül volt a ház. A konvektorok egyszerűek, átlag gázszerelő is tudja javítani, és ha egy el is romlik, a ház többi része még fűtve van.
(A+-os konvektor javára 1 pont)
6. A kondenzációs kazán és fűtésrendszere drágább kiépítésű, és szét is kell vésni hozzá a házat, míg a konvektorok cserélhetőek átalakítás nélkül .(A+-os konvektor +1pont)
Olvastam még: kondenzációssal megtakarítás még + 10-15%.
De: régi házaknál, ahol rosszul lettek méretezve (alá lettek méretezve) a lapradiátorok, és padlófűtés sincs, volt (nem is kevés helyen) ahol még fogyasztás növekedést is mértek. Meg a szobákat sem nagyon lehet különböző hőmérsékleten tartani, pedig nálunk 5 ember lakik, mind külön szobában külön hőérzettel és hőigénnyel.
Szóval... mit javasoltok? Aki elolvasta eddig, írjon is már pár sort. Köszönöm!!