Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Nem muszáj átültetned,Nekem is egymás mellett van a Talisman/Kesza-1/,és a Victoria -5,mindkettő nőivarú,és mégis jól beporzódnak.Igaz,a közelükben más fajták is vannak.Esetleg jövőre szedsz róla vesszőt,és azt oda ülteted,ahol mellette porzós fajta is van.Az a tapasztalatom,hogy a nőivarú fajták jobban beporzódnak,mint egyes biszexuális fajták./Pl.Néro ?/
Ha precíz vagy,akkor figyelembe veszed az általános szélirányt is,ami nálunk ÉNy.-i.
Köszönöm az ismertetőt,de azt hiszem kissé elszúrtam mert JHD van mellette és ha jól néztem utána az is nőivarú.Szerinted mit csináljak ősszel ültessem át valamelyik porzófajta mellé?!
Pumba84 fórumtárs vetette fel, hogy talán a Bolgár Rezi az azonos a V25/20-al, és megígértem neki hogy küldök képet, ha már elég nagy lesz az oltás. Majd gondolom Ő is reagál, de akkor a tied alapján valószínű hogy két külön fajtáról van szó.
Bolgár reziről én is tudnék feltenni képet, idén már 3-4 jókora fürtöt is hozott, ami nagyon szépen termékenyült.... Viszont a enyém, amit Bolgár reziként egy szombathelyi kertészeti árudában vettem, egyáltalán nem ilyen piros levelű.... A friss hajtások nagyon élénk színűek, mondhatni világos zöldek, s úgy sötétednek majd...
Kedves szölőszem!Ha folytatod a csemegéid ismertetését kérlek a Tavriával kezd nálam szépen gyökeret vert,de nem tudok róla sokat,illetve amit találtam róla az sem volt egészen egyértelmű,köszönöm!
Jó reggelt!Nem akarlak elkeseríteni,de ez szerintem a szölökabóca levedlett"bőre"a lárváknak.A nebih honlapjáról letölthető,nagyon veszélyes terjeszkedő kártevője a szőlőnek,védekezni kell ellene!Helyileg hol van az ültetvényed?
Gondoltam megtöröm a csendet,első kép ÉVA a második pedig egy NAGYESDA remélem a szomszéd gazos telkétől látszik milyen hatalmas fürt lesz rajta.Egyébként nem tudom máshol hogy van de nálunk rogyásig vannak a tőkék a jég és a viharok ellenére is!
Bevallom, hogy ehhez az egészhez szinte semmit nem értek. Az oltókésem kódja: K 02, amit egy gazdaboltban vettem ránézésre és mindkét oldala élezve van.
Az oltókés akkor jó, ha az az oldala, amelyik a vágott felület felé esik telsesen sík felületű és nagyon éles. (Azt az oldalt nem is szoktuk fenni.) Akkor éles, ha a karodról a nedvesített szőrt leviszi. Különben durván roncsolja a megvágott oltóvessző sejtjeit. (Nem mindegy, hogy az oltáskor 1000 elvágott vagy 10 000 elroncsolt sejtet kell a növénynek forradáskor megemészteni, áthidalni.)
Az árat nem néztem, csak emlékeztem erre a videóra. Gondoltam, megmutatom, ha valakinek esetleg kedve szottyanna ilyent használni. Jómagam késsel csináltam, de egyelőre a zöldbe zöld sikeresebbnek mutatkozik. A zöldbe fás még alszik, majd meglátjuk, milyen lesz.
Néhánynál nem fűzök túl sok reményt az eredéshez.
(A vessző is száraz volt... :-( Valószínűleg egyéb hibát is vétettem, de végül is nem ebből kell megélnem, annyira nem fontos.)
A tavalyiak közül azért sikerült valamelyes zöldbe fás, annak örülök. Idén már virágzik/terem.
Van némi alanyvesszőm, ha érdekel. Két tőke alól nevelem, nem tudom a fajtáját!
A cucc árán már megveszed még a drágább oltványokat is :)
Nekem szokás szerint a szőlő nem kalluszosodott... Hiába az elit környezet, hiába minden.... Jövőre próbálok vmi speckó alany vesszőt szerezni, ha az se fog kalluszosodni akkor ezt a reményt a kukába dobom...
Köszönöm a választ, én is ilyesmire gondoltam. Oltáskor sajnos képtelen vagyok egy vágással ékre vágni az oltóvesszőt és majdhogynem " faragnom" kell. Nem tudom van e olyan oltókés, ami a fás csapot egyszerre elvágja úgy, hogy az ujjamat egyben hagyja?
Sajnos az oltványaidnál nem sok jóra számíthatsz, ha nem hajt. Azt a néhány kis levélkét az oltóvessző tartalékai fejlesztették ki és az alany folyamatos nedv utánpótlása tartja életen. Valószínű, hogy a forradás valami miatt nem valósult meg.
A Supaga gyengébb növekedési erényű mint a Katerina.Úgyhogy a Katerina utol fogja érni a Supagát még őszig.A Katerina tavasszal egy héttel később szokott fakadni.Valószínű ezért van most a lemaradás,mert úgy tudja,hogy neki még most van a tavasz.
Ali-bá! Én olyan fajtákat oltottam egy tőkébe /két karba/,amelyeknek azonos a növekedési erénye a leírások szerint.Hagytam meg a saját hajtásaiból is párat,hogy a vegetációt fenntartsa a tőke.A saját hajtásait szép lassan leszedem,ahogy az oltványok erősödnek,és látom,hogy már életképesek maradnak,és nem száradnak el.Ez kb.15 cm.hossznál következik be.Most 10 cm.hosszúak.Május elején oltottam.
A két oltvány hajtásod ha megállt a fejlődésben,akkor ne sok jóra számíts.Szerintem egy hónap elteltével már fejlettebbnek kellene lenni a hajtásoknak,de ebben Ali-bá-nak nagyobb tapasztalata van.