Ja, már megint lemaradt a léneg: szóval a rovar nem volt egy értékes befektetői objektum, én is kedvező áron vettem és végül kedvező áron is adtam el, és nem a Schwacke katalógusok csúcs értékein...
Százezerszer is hiába mondom, hogy egy utolsó csavarig eredeti, megőrzésre méltó, üzem- és forgalomképes oldtimer volt - nem kiállitási minőségben...
Az MMB-nek eredetileg alapvetően azt kellene vizsgálni, hogy mennyir redeti, mennyire ritka, mennyire műszaki emlék - és nem értéket meghatároznia, amit viszont nem mond ki...
Aki ezt a lényeget érti, azzal nincs is vita. Aki nem érti, azzal meg kár is szóba elegyedni... Ámen.....Irány a Balaton...
Ez természetesen ma itt senkit nem érdekel. Nem is értik, mert itt nincsenek fokozatok, ez itt ismeretlen fogalom.
De ha lényegbe akarsz rugdosni, hát a Rover egy érdekes határeset volt.
Ha a - talán még is érvényes? - pontozási rendszerrel vizsgálod, akkor a 75%-os határ nagyjából megfelelt a 3-anak és mivel ugye a törvény által megadott táblázatot használva is csak hazugságokkal lehetett 75 alá nyomni az átlagot, akkor a Rover bizony 3-as volt, a saját fogalmaitok és szabályotok szerint
(Tök mindegy, mert a magyar követelmény sehol nem irta és irja le, hogy konkrétan mi legyen, ezért is fölösleges itt untatni a "népet" ilyesmivel...:) :) )
Ha rosszindulatúan és agymosottan akartál hozzá közeledni, akkor igen, bármit is mondhattál rá, tök mindegy... Gyébének gazdag szótárra van az ilyen csótányokra...:)
Talán hasznos lesz mindenkinek hogy beteszem ide az állapotosztályok meghatározását:
Schwacke-Eurotax Használtautó értékelő skála:
Az általános szakértői gyakorlatban (napi használatú, nem veterán gépjárművek) az EurotaxGlasss (Shwacke-Eurotax) féle 4 osztályos értékelő skálát használjuk.
Az Eurotax katalógus Használtautó Értékelő skálája tehát az állapot-besorolással kapcsolatban az alábbiak szerint rendelkezik (kivonatosan):
1. osztály: Újszerű általános műszaki állapot. A karosszérián kijavítatlan sérülés, vagy értékcsökkenést okozó kijavított előzménykár nincs. A kilométerfutás a korra és kategóriára jellemző átlagértéket nem haladja meg. A fényezés eredeti, illetve azon értékcsökkenést okozó javítás nem történt.
2. osztály: Jó általános állapot. A karosszérián kijavítatlan sérülés, vagy értékcsökkenést okozó kijavított előzménykár nincs. A kilométerfutás a korra és kategóriára jellemző átlagértéket jelentősen nem haladja meg. A fényezés jó állapotú eredeti, vagy jó minőségű javított elemfényezés.
3. osztály: Átlagos állapot. A karosszérián kisebb kijavítatlan sérülések előfordulhatnak, korábbi javítások nyomai felfedezhetők. Az eredeti fényezés kissé matt, újrafényezés esetén annak állapota jó.
4. osztály: Elhasznált, elhanyagolt állapot. A karosszérián kisebb-nagyobb horpadások, meghúzások, mélyebb karcolások előfordulhatnak. Korábbi sérülések szakszerűtlen javításának nyomai felfedezhetőek, azonban nincsen kocsiszekrény vagy vázdeformáció. Az eredeti fényezés matt, fakult. Az újrafényezés minősége rossz.
A 4. osztály alatti állapot a roncs állapot.
Oldtimer Katalógus állapot meghatározások:
Ezen állapot meghatározások az Oldtimer Catalogue XVI számában (2005. szeptember), a 36. oldalon jelentek meg:
1. Kifogástalan állapot műszaki és optikai vonatkozásban. A csúcskategória ritka járművei.
2. Jó állapot, vagy ritka restaurálatlan eredeti állapot, vagy szakszerűen restaurálva. Műszakilag kifogástalan, enyhe használati nyomokkal.
3. Ápolt, menetkész használt állapotú járművek nagyobb műszaki vagy optikai hibák nélkül (a műszaki vizsgával rendelkező veterán járművek döntő többsége ezen 3-as állapotba sorolandó).
4. Látható használati nyomok, de menetkész a jármű. Műszaki és optikai hibák rejtett hibák kockázatával. A műszaki vizsgára alkalmassá tételhez azonnali beavatkozás szükséges.
5. Hiányos, nem menetkész állapot. Nagyobb restaurálási munka szükséges.
Eurotax InterClassic állapot meghatározások:
Az Eurotax veteránokra vonatkozó értékelő skálája:
1. Kiváló eredeti állapot, vagy eredeti specifikáció szerint restaurált. A csúcskategóriába tartozó találkozókra és/vagy gyűjteményekbe való jármű. Nincs hibás részegység, vagy a nem korhű részlet nagyon ritka.
2. Nagyon jó eredeti állapot, vagy szakszerűen restaurált. Nincs műszaki kifogás, csak kis használati nyomok. Minimális engedmény a kocsi életkorát illetően (25-30 év közötti is lehet) Nincs hiányzó alkatrész.
3. Jó általános állapot, esetleg régebbi restaurálás. Jelentéktelen hibák, menetkész. Nincs említésre méltó rozsdásodás, műszaki vizsgára azonnal alkalmas.
4. Elfogadható állapot, de javításra szorul. Korlátozottan menetkész. Esetleg részben restaurálva. Gyenge-közepes rozsdásodás. Kisebb ráfordítással javítható, ill. restaurálható.
5. Restaurálatlan, rossz állapot, közel komplett, de nem működőképes. Sok rozsda. Nagyobb ráfordítás szükséges, de még restaurálható. Nem roncs, vagy alkatrészautó (vagyis nem bontásra).
Az 5-ös osztály alatt mindkét veteránautó értékelő skála esetén azok a járművek vannak, amelyek már erősen hiányosak, korrodáltak, működésképtelenek, tulajdonviszonyaik tisztázatlanok (hiányzó dokumentumok), javításuk-restaurálásuk indokolatlan erőfeszítést igényelne, igazából csak alkatrészforrásnak megfelelőek (vagy még annak sem).
Köszönöm az eddigi segítségeket, de tovább már nem figyelem a topikot, ami azt is jelenti, hogy ha valaki tud további használható adattal segíteni, azt már nem látom itt. Üdv a szakértelemért!
Ez jópofa lehetett...:) Hát igen. Ez már nagyon messze van... Pláne öreg autóval... Bár egyszer ezt is meg lehet tenni, noha mi ilyen messzire soha nem merészkedtünk....
De mondom, hogy ez elméletileg egy önhatalmú túlbuzgóság...:)
Ha közlekedésbiztonságilag a Mozaik utcában megfelel, akkor a MMB milye nalapon kötözködik? Neki nem a Mozaik utca helyett kell dolgoznia, atudsát adni, hanem megállapítani, hogy a bemutatott autóban pl. az évjáratának megfelelő motor-váltó vagy egyéb cucc van-e...
Az MMB egy ügyes puccsal egy szenzációs nimbuszt teremtetett és restaurátor szakmunkás viztsgáról ad - semmit... Mert legalább adna egy oklevelet a kiváló restaurátornak, de azt sem...:)
De semmi gond... Nézd ezt a képet. Ha látod, a Sunnynak már schaffhauseni rendszáma van. Elég szakadtan néz ki szegény az ócska kis yachtkikötő partján. Az új tulajok: Matthias és Chrisitan lelki betegek, mert az autó végül nem kapta meg az "oldtimer" jelzőt, és így nem 6 év múlva kell menni megint TÜV-re, hanem majd hamarább....
Most már ők is érzik azt, amit én érzek 2011 óta.... Szóval a svájciak is totál meghüjjjültek, odáig értek a NER párdon, az MMB hullámai... Most nyaralnak és nem sorolták, hogy mi volt a gond, de ez már tényleg elképesztő...
Szerencsére azért a smucigságuknál mégiscsak nagyobb a vagányságuk és kurvára élvezik az autót a hülye megnevezés nélkül is, jókora vigyorral és szarnak bele az összes idióta oldtimeres fülébe.... Eddig se jártak találkozókra, hogy véres kardként mutogassák a csodájukat, ezután meg pláne nem fognak.... Max. valami Sunny találkozóra... Ott szrencsére nincs külön rendszám, úgy hogy annyira nem tudjuk kiközösíteni magukból és lenézni azt a szerencsétlen flótást, akinek nincs plecsnije. Ennyivel azéret métg mindig nagyobb demokrácia az a Svájc... :) :) :)
A család nem lelkesedett a saját autós kiruccanásért és az az igazság, hogy én sem voltam kellően elhivatott. A fő probléma az volt, hogy legalább 3, rosszabb esetben 4 nap az út oda és ugyanennyi vissza attól függően, hogy mivel indulunk útnak és merre megyünk. Mivel azonban korábban egyéb okokból már bejártuk ezt az útvonalat több alkalommal is, így az a döntés született, hogy ezt a hetet mással töltjük el. Így maradt a repülő és béreltünk egy mai, de legalább ontopic járművet. Végtére is nem csak az oldik, hanem a teljes évszázad termése hivatalos volt a "rassemblement"-ra. Szóval nem volt gáz a C4 spacetourer, legalábbs messze nem annyira, mint a kölcsönző által elsőre ajánlott offtopic autó. Végül mindenki jól járt. Újat is láttunk, talin is voltunk, Citroenünk is volt és legfőképpen az, hogy a család minden tagja elégedetten jött haza. :)
Egyet nem látok a saját irásomban, mégpedig, hogy csak veteránra vonatkozik. Azért nem irtam ilyet, mert az utolsó kőműves Ladára éppúgy mint egy nyolc-tiz éves porrá rohadt modern autóra is vonatkozik. Semmi köze a minősitéshez, egy sima műszaki vizsgán sem mehetne át az igy tákolt autó. Más kérdés, hogy ott nagy eséllyel mégis átmegy valahogy.
OT minősitésen meg nem. Pusztán ennyi köze van a minősitéshez. Ez műszaki pontosabban forgalombiztonsági szempont nem OT követelmény. Csak oda természetesen helyesen át lett emelve.
Lacikám, minden ilyen kiadós, tartlamas "beszélgetésünk" után az elégedettség meleg önti el vihar tépázta lelkemet, hog én anno mennyire tökéeltsen fogalmztam meg több hónap után a magyar muzeális minősítés és a magyar veteránozás lényegét...
Minden egyes ilyen oldtimer bűnöző elégedettségre okot adó szakszerű leleplezése után tényleg lehet koccintani...:)
Ugyebár nem ez azelső ilyen padlólemezes eset, már csaka itta fórumon sem (bár lehet, hogy ugynaarról olvasunk ismét és ismét?) és akkor sem értem, hogy HA a Mozaik utcában megfelelne a lemez, akkor itt miért kell kekeckedni????????
Egy ilyen "gányolás" - HA amúgy közlekedésbiztonsági okból megfelelne - legfeljebb a jármű értékét csökkentené - de mióta van köze a magyar közlekedési hatóságoknak és járulékainak az értékbecsléshez és értékmeghatározáshoz??????
A világon nagyjából mindenhol a FIVA 1-2-3 pontozását alkalmazzák a Schwacke és hasonló árbecslő összeállításokban... Egyedül ezeknek az osztályzatoknak van-volna értelme.
A zseniális magyar találmány éppen ezt a célt szolgálta volna, hogy minél korrektebben, egzaktabbul lehessen különbséget tenni az 1-es és 2-es, a 2-es és 3-as jármű között. Mert azt mindenki elismerte a kezdettől fogva, hogy vannak-lehetnek különbző állaptú és értékű járművek, mindentől függetlenül ezek akkor is oldtimerek és kiméletre szorulnak, és meg is érdemlik azt...
Ugyebár amig a nemzetközi táblázat kb. 30 pontra kérdezett rá, addig a magyar kisérlet 100-ra.... Ez mennyivel jobb is lett volna...
De ezt is sikerült úgy elbaxni, ahogy csak lehetett és maradta pofára megmérés....:) :) :)
Hát ezért a kiruccanásért még irigyellek is egy kicsit, mert olyan vidékekre irányulhatott, ahol nagyon keveset jártam...
Erről a "gengszter" találkozóról korábban már láttam képeket, jópofa lehetett..
TE mivel ruccantál ki -el oda? Korhűen???
Később már nekem is beugrott, hogy Füzértől alig pár száz km-re Krakkó főterén a székesegyházban is kék a mennyezet. De annyira, hogy telepingálták aranyló csillagokkal is, sőt, az oldalfalak is kékek és a főoltár hátter is kék. Minden kék....
De akkor is. Ahogy én akkor ott a füzéri vár termeit végigsétáltam, cseppet sem hatott mega hitelesség, folymatosan úgy éreztem magam, mintha a filmgyár hatalmas műtermében egy vár diszlet között bolyonganék. Egy több száz évvel ezeleőtt lerombolt, ne mtúl jelentős végvárat "helyreállítani" egy nonszensz...
Ott speciell örültem neki, mert a csodálatos kilátást nem élvezhettem volna, ha a vár kedvéért nem másztam volna fel oda, illetve a vár nélkül biztosan feléje se néztem volna a falunak és hegynek és környéknek...
De ott, abban a kápolnában, itt Magyarországon nekem ez a kék mennyezet erős túlzás volt. Lehet, hogy Franciaországban meg máshol is voltak ilyenek, de a magyar templomokra nem igazán volt jellemző a kék mennyezet...
De hát én az öreg autókhoz sem értek, nemhogy a régi templomokhoz...
Kérdésem van hozzátok. Láttok itt egy képet egy alumíniumból öntött tábláról, amiről annyit hallottam csak, hogy régen használták úgy, hogy a jármű hátsó sárvédőjéhez szegecselt gumilemezre volt erősítve. Az kétségtelen, hogy magyar.
Azt nem tudom, hogy autón is használták-e, vagy inkább csak motorkerékpáron. Autón nem is érvényesülne úgy, mint motorkerékpáron.
Nekem eddig nem sikerült sem írásos, sem fényképes emléket találnom ilyen táblákról, de van elképzelésem. Mivel a tábla eléggé gyenge minőségű öntés - valószínűnek tartom, hogy egy élelmes vállalkozó maszek gyártotta ezeket a sufniműhelyben. Viszont el lehetett adni - tehát készítette ezeket.
Más rajzolatúval is találkoztam már, lehet hogy több öntőmester is gyártott ilyeneket.
Ha ti tudtok egy kicsivel többet ezekről, vagy esetleg eredeti írásos vagy képes információtok is volna, köszönettel fogadnám, ha megosztanátok velem.
Legutolsó emlékeim szerint a talperő minimális értéke első tengelyen 50%, hátsón 20%.
A fékerő jobb-bal közti eltérés 20% lehet azonos tengelyen, üzemi féknél, és 30% rögzítőféknél.
Az ingadozás (azonos kerék min és max közti eltérést nem tudom, de ott is ilyen 20% rémlik) nálad olyan, amit már a pedálon is érezni lehet...
Szóval a bekarikázottak önmagukban is bukó tényezők, de csak a súlyosabbakat jelezték.
A tárcsa és a dob is szabályozható, ha benne marad a gyár által megadott mérethatárban (tárcsa vastagság, dob átmérő). Ezt a méretet a típus szerelési könyvei biztosan tartalmazzák.
Quattro: szerintem egy 19%-os első gátlón a guminyomás nem segít...;o)
Köszönöm, már ezzel is sokar segitettel. A lengescsillapito allithato, jo lenne tudnom, mekkora az eloirt hatar.
A fek tarcsafek, azt vajon lehet szabalyozni, vagy csere?
Illetve még a kéziféknél van egy kritikus érték, az mi lehet?
pl azt hogy a bal oldali első lengéscsillapítód halott (a hátsó is) és akkora az eltérés a másik oldalhoz képest hogy az már sok. (30%)
a féked pedig nem egyenletesen fog hanem pulzál/lüktet (ovális dob?)
lengéscsillapító mérés előtt megnézted a guminyomásaidat? rohadtul egyformára kéne beállítani és egy kissé kevésbé keményre fújni akkor javulnak a mérési eredmények
Ma reggel elvittem a kocsimat elővizsgára. Nem voltak túl kedvesek. Egészen konkrétan gyűlöltek, amiért velem kellett foglalkozniuk, és ezt cseppet sem leplezték.
A lényeg az, hogy a végén kaptam egy lapot, amin a fékek és lengéscsillapítók mért értékei vannak. A baj az, hogy nekem ezek a számok vajh keveset mondanak. Próbáltam kérdezni, mi mit jelent, de olyan 1-2 szavas válaszokat kaptam, amitől semmivel se lettem okosabb.