Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
A harckocsi festéséhez: szerintem a zöld alapon sötétzöld festés nem reális. Sokkal valószerűbb a zöld alapon barna, ami a ukrajnai sztyeppe kiégett, foltos nyárvégi szine.
Ezt a gépet egy Tamiya kitből lehet megépiteni, és ott is a 43-as modell festéséhez a zöld alapon barna festésmintával ajánlják.
Hozzáteszem a belinkelt weblapon a rajz jórészt kamu, tekintve, hogy a fotón csak a gép bal oldala, ,és a farlemez baloldala látszik..........
Ha jól emlékszem, akkor már raktam fel képeket a 124-es esetéről. Emlékezetem szerint Számvéber Norbi könyvének (Nehézpáncélosok) borítóján is ez a harckocsi látható a kilövése után. A helyszín Polgárdi volt. A kilövés pontos helyét is megtaláltuk, de arra nem találtunk egyértelmű bizonyítékot, hogy a szovjet pct.á. milyen típus volt. Az 57 mm-es ZIS-2-est én is valószínűnek tartom.
Uraim megvan a Királytigris témához a cikk, Haditechnika 2002/1 Királytigrisek Magyarországon, VII rész (Az 503. nehézpáncélos-osztály magyarországi szereplése) 75. oldal.
"A 124-es harckocsit egy szovjet páncéltörő ágyú lesállásból közvetlen közelről egyszerűen átlőtte. A személyzet két tagja (a vezető és a rádiós lövész) azonnal meghalt,de a többiek el tudták hagyni az égő harckocsit."
A többi adat úgy látom az 57 mm-es ágyúról és a kijavításról már csak valami megfakult emlék volt. (Azért a cikk alapján nem lehet kizárt ez sem.:-) )
A Királytigris természetesen szerintem is kiváló harckocsi volt.
Számvéber Norbertnek és Tigernek válasz a Tiger B-s felvetésekre. Uraim a Haditechnikáben olvastam egy cikket Lippai Péter sorozatában, melynek címe Királytigrisek Magyarországon volt, egy esetet említett, ahol közvetlen közelről oldalról egy szovjet 57 mm-es ágyúval keresztüllőttek egy Királytigrist, amelyet kijavítottak. A vezető és a rádiós meghalt. Engem csak az érdekelt volna tudtok-e az estről közelebbit? Lehet hülyeségnek tűnik, de most hívtam fel az egyik barátomat és ő is emlékezett a cikkre. Most megyek megnézem melyikben van.
Ezer köszönet a megfejtésért!!! Csernavölgyi Antal könyve nekem is egyből eszembe jutott, de (kb. 10 éve olvastam) mindenhogy Nadworna környéke ugrott be.
A magyar T-34 kérdése megoldva: tipusa T-34/76C másnéven 43-as modell. A kép magyar területen, az erdélyi Mezőségben készült, a tordai csata záró szakaszában, Kissármástól délre. Dátum: 1944. szept 25 és 30 között.
Forrás : Csernavölgyi A. könyve /Az aranycsillag rabjai/, amiben félreérthetetlenül úgy irja le a gépet., mint ezen a fotón látszik.
(Bár Csernavölgyi szerint ez egy Panzerfausttal kilőtt példány. Szerinte a kumulativ sugár kinyirta a kezelőket, de a gép épen maradt(????). Ezek után a lőszer kifogyásáig használták harcban, utána vontatóként.)
Mivel hogy ÉN nem hinném, hogy sok "keresztüllőt" TigerB maradt volna német kézen a harcmezőn.
szerintem az ilyen keresztüllőt harckocsikat utólag, gyakorlásképpen, 100 métetrről lőtték a bátor szövetséges harckocsizó, rohamlöveg vayg AT csapatok.
Félreélrtés ne essék, tudom ki nyertte meg a háborút.
de attól még a TigerB volt aharcmezők "királynője" s nem sokminden tudta anélkül a keresztüllövését kockáztatni, hogy a Tiger L/71-es 88mm-es lövege el ne vette volna ettől a kedvét......
A páncélhegesztés külön szakma! Kéretik nem lebecsülni. Szóval a javításhoz természetesen a páncéltesten belül megsérült részek javítása is hozzátartozott. Persze csak olyan mélységig, hogy a harckocsi újra hadrafogható (harcképesen bevethető) legyen.
Páncélosok a Tiszántúlon - remélem igy már jó, de sajna nem jól jegyeztem meg a címét, mondtam, hogy csak egyszer láttam vagy 2-3 évvel ezelőtt. Lehet ez egyeseknek nem mentség.:-)
Nem tudja valaki, hogy javítottak ki egy keresztüllőtt Királytigrist? (Talán nektek is rémlik ez, valahonnan. ) Hegesztettek rá egy foltot és jó napot?
Jól néz ki a cd tartalma. :-) Milyen disszertációt írsz? Most komoly lelkiismeretfurdalásom lett, hogy miattam nyitottad ki. (Nem vicc.)
Számvéber Norbertnek:
Szeretném beszerezni a Tiger által említet cd-t (Magyarország a II. világháborúban). Tudsz vagy tudna segíteni ebben az ügyben?
below:
A Tiszántúli páncélos hadműveletek még nincs meg, mert táppénzen vagyok 2 hete (csak lightos, de nem mehettem ki) és nem tudtam még utánanézni, de az elkövetkező pár hétben megyek Pestre és benézek a Sasba.
A magyar csapatok egy része arcvonal mögötti biztosítást végzett, ha igaz, hogy kifogyott a gázolaj, akkor valami kifulladt támadást foghatott meg egy ilyen magyar egység. (A T-34-esek kb 400-500km hatótávval bírtak!) Ha valaki tud ilyen támadásról (pl Kursz után vagy 44-ben) az megoldhatja a rejtélyt.
Nem úgy értettem, hogy a cső alá van lógatva, hanem, hogy a 2D-s képen "alatta" van. Nem lepődnék meg, ha pontosan az azonosításhoz szükséges infók lennének a táblán.
A bal oldali katona fejénél, messzire el lehet látni, és hegyek-dombok sem látszanak sehol a háttérben, így sík terület. (Sztem nem Erdély-Kárpátalja, vagy ha az, akkor egy nem jellemző vidéke.)
Még annyit, hogy a reggel a meleg öltözék miatt valószínűbb, és hogy számos archiv fotón látható, hogy táblákkal tájékoztatták a honvédeket erre-arra, így lehet, hogy az a lógó valami is egy ilyen tábla. Ha nagyobb felbontában lehetne szkennelni, akkor talán többet tudnánk.
Köszi, válasz ment, a képről néhány apróság, (a többit leírtátok, friss festés, magyarok, stb..):
Hely: A háztetők, nem a klasszikus orosz stílust képviselik. Nekem palának tűnik, és nem nádnak. A házak sátortetősek és nem a klasszikus "orosz" alakúak, mint a belinkelt képen. Ez persze nem jelent semmit, mert az oroszoknál is volt nem klasszikus parasztház, de felveti a kérdést, hogy oroszországban készült egyáltalán? Ha megnézzük a közelebbi háztetőből két "zsinór" indul a lombok felé és a bal szélen a kerítés előtt is fut egy. Ez lehet, hogy elektromos vagy telefon kábel -habár annak eléggé szabálytalan-, de akkor méginkább valószínű, hogy nem oroszország, mert ott nem volt elterjedt a falvakban se a telefon, se a villanyáram. Vagy lehet ideiglenesen lefektetett "hadi" telefonkábel és akkor a fotó egy vezetési pont előtt készüt. (Ez a felvetés jobban magyarázza az őrt álló katonákat, mint az, hogy vigyáztak a harckocsira.) Idő: Mivel a T-34-es 43/76-as modell, így a kép készítésének ideje 43, 44, esetleg -de nagyon valószínűtlen- 45. (Azt nem tudom, hogy melyik hónaptól kerülhettek a csapatokhoz 43-as modell, és azt sem, hogy mikor zsákmányolhattak ilyet a magyarok. Ha 43 nyara után, akkor valszeg csak 44-ről beszélhetünk.) A katonákon meleg ruházat van, a növényzet miatt semmiképpen sem télen, kora tavasz vagy késő ősz készült a fotó. A kép az árnyékokból ítélve reggel vagy késődélután készült.
Összefoglalásként a legvalószínűbb: 43-44 nayara, magyar vezetési pont előtt és nem oroszországban.
Szerintem:)
A cső alatt lóg valami, amiről hosszannézés után sincsenk 5leteim, hogy mi lehet. Valaki másnak?
PC-CD-ROM:
"Magyarok a II. világháborúban"
Arcanum kiadó...
www.arcanum.hu
email: arcadat@axelero.hu
eddig celofánban volt, mert megfogadtam, hogy amíg nincs kész a disszertációm, nem bontom ki!
most, Kisdujik, miattad megteszem!
nos, egy piros CD van belül, "szakkönyvgyüjtemény" címmel.
a CD anyaga: 51,690 oldal....
tartalma:
1. Dr. Ravasz István: Magyarország és a Magyar Királyi Honvédség a XX. századi világháborúban 1914 1945
2. Horváth Csaba Lengyel Ferenc: A délvidéki hadművelet 1941. április
3. Szabó Péter Számvéber Norbert: A keleti hadszíntér és Magyarország 1941 1943
4. Szabó Péter Számvéber Norbert: A keleti hadszíntér és Magyarország 1943 1945
5. zabó József János: Az Árpád-vonal Magyar Királyi Honvédség védelmi rendszere a Keleti-Kárpátokban 19401944
6. Ravasz István: Erdély ismét hadszíntér 1944 Szovjetnémet és románmagyar párhuzamos háború Magyarországon
7. Számvéber Norbert: Nehézpáncélosok A német 503. nehézpáncélos-osztály magyarországi harcai
8. Kovács Zoltán András Számvéber Norbert: A Waffen-SS Magyarországon
9. Számvéber Norbert: Páncélosok a Tiszántúlon
10. Erőd a Duna mentén A Budapestért 194445-ben foytatott harcok katonai iratai a Hadtörténelmi Levéltárban
11. Mihályi Balázs: Budapest ostroma
12. Számvéber Norbert: Konrad 3 Páncéloscsata Budapestért 1945
13. Számvéber Norbert: Tanulmányok a Hadtörténelmi Levéltár évkönyveiből
14. Horváth Csaba: Bombázások és rombolások a második világháborúban
15. Pataky Iván Rozsos László Sárhidai Gyula: Légi háború Magyarország felet
16. Emlékezés a hegyicsapatokra 1999 Szerkesztette: Illésfalvi Péter
17. Az IHNETOV munkanaplója vitéz Béldy Alajos vezérezredes Hadtörténelmi Levéltárban őrzött irataiból 19411943
18. Hadifoglyok írják...Hadifogolysors a Második Világháborúban
19. GÁL ATTILA: Armis et litteris A pécsi M. Kir. Zrínyi Miklós Honvéd Gyalogsági Hadapródiskola történetéből 18981944
20. vitéz Major Jenő vezérezredes:Emléktöredékek - Visszaemlékezés az 1944. március és 1945. július közötti háborús eseményekre
21. Magyarország a Második Világháborúban Lexikon A-ZS
Below, kisdujik, kérem vegyétek fel privátban Norberttel a kapcsolatot, hátha tud ötlettel szolgálni, hol lehet a CD-t beszerezni!
üdv:
TGR
Csak azért érdekelt a téma, mert van két db T-38 -asom (szovjet) 1:35-ös összerakatlan járművem, ráadásul engem az 1:72 érdekel jobban és végre felsejlett a remény, hogy tudok majd kezdeni velük valamit.
Valaki emlegetett nekem valamilyen cd-t még mindig érdekelne.:)
A Maquette (orosz) makett cég gyártotta is valamikor 1:35-ben. Nekem van is egy félbe (harmadába) hagyott példány. Sajnos az akkoriban vásárolt fotómaratott festősablon nem passzolt ehhez a készlethez, ami annyira megviselte gyenge idegeimet, hogy sokáig nem folytattam. Aztán, mostanában, hogy már matrica formájában is kaphatóak a jelzések, elő akartam szedni, de kiderült, hogy (aliganem a tavaly nyári lomtalanítás nyomán) egy csomó alkatrész elveszett. :o((((
Kérdésem az lenne, hogy magyar T-38 (szovjet) vagy 38t (cseh) az a két kilőtt magyar jármű, amit az előbb megemlítettél? Mert az előbbit szívesen legyártanám az itthon betározottakból.
Miszega kartárs egy későbbi hozzászólása is megtalálható azon a fórumon, abban némileg pontosítja a dolgokat.
Javaslom térjünk vissza az eredeti felvetéshez: az 5898 sz. hozzászólásomhoz betettem a címet, ahol elérhető. Ott az olvasható, hogy a kép 1941-ben készült, Nadwornán, egy magyarok által zsákmányolt, átfesetett és nemzeti színű csíkozással megjelölt T-34-esről.
Csakhogy, 1941 augusztusában a front már sok száz km-rel keletebbre járt, és '43 mintájú harckocsi ebben az időszakban ugye...
Az 1943 április-június közötti időszakot is rendkívül korainak tartom, ha jól saccolom, a front innét ebben az időszakban mintegy 7-800 km-rel keletebbre húzódott.
Továbbra is úgy gondolom, hogy a kép 1944-ben készülhetett, amikor a magyar 2. páncélos hadosztály Nadvorna, Delatyn és Kolomea térségéban harcolt.
Idézek Becze Csaba: Magyar páncélosok a Donnál c. munkájából, (megjelent a Top Gun 1999/8-10 számaiban).
"A nap végén [1942. augusztusa 15] Brinkmann alezredes - a 687. gyalogezred parancsnoka - panaszt tett Veress Lajos altábornagynál, a páncélos hadosztály parancsnokánál, mivel szerinte a magyar páncélosok nem voltak képesek együttműködni a német gyalogsággal. ... [Másnap] Brinkmann alezredes páncéltörő tüzérei - tévedésből - kilőttek két magyar T-38-ast furcsa példáját adva az előző napon általuk reklamált együttműködésnek..."
Nem nehéz kikövetkeztetni, milyen hatással lehetett mindez a magyar katonák moráljára és a németek megítélésére.
Hi! A Fabulis fórumon miszega írta a következőket:
"Ez egy 1943-as parancsnoki változat mivel a torony alja körben élben végződik ez ahhoz tartozik amelyek részt vettek Kurszkban. Ezt a hk-t már a márciusi ellentámadásban is zsákmányolhatták. Tisztán látszik a rövidített torony, amihez újfajta lövegbehelyezést használtak.
A sztori innentől kezdve még kalandosabb, honnan tett erre a képre szert? 1943 áprilisa, júniusa körül kellett készüljön, nincs nagy sár, bár az nem teljesen látszik hogy mennyire kivirágzottak és kifejlődött levelűek a fák, mintha valamilyen termés is lenne rajta. A köpenyes legény jelenléte még így sem meglepő mert Ukrajnában olyankor is előfordul 10 fokos, vagy alacsonyabb hőmérséklet
A pantallót árkászok, hidászok folyamőrség stb. már 41 előtt is használták, 1943-ban kezdték átvenni mások is de végig megmaradt a gyalogsági és lovaglónadrág.
Ez a festés németes jellegű bár a körjelzés eléggé hajmeresztő.
Olyan mintha a katonák azért állnának ott hogy őrizzék: Frissen mázolva! Talán ezért nincs rajta semmilyen felszerelés, a torony elfordítva a test tetejének festéséhez a nyílások csukva, pedig ha a nap kisüt hamar meleg lesz benne."
Szükségem lenne Elefant tervrajzra is, nagyon fontos, mert a barátnőm el fog utazni kicsit és most majd építgethetnék. Ha emil cím szükséges: kisdujik@hotmail.com.
Sok képet találtam ferdinándról, de Elefantról jól jönne még pár db, esetleg Ramtiger szabásminta is érdekel, ha van valakinek olyan, amiről méretet lehet venni.
Egy másik topicon a fénykép állítólagos készítőjétől (egy nagypapa) származnak az infók a szinek vonatkozásába. Az egyetlen bibi, hogy ő a kép keletkezését is 1940-re (!!!) datálja! Tévedni emberi dolog!
Szerintetek a kép alapján helyes a T-34-es festési rajz? Szerintem nem valószínű a zöld alapon zöld terepezés, de ez csak magán vélemény, mert az oroszoktól nem láttam zöld alapon zölddel terepezett járművet. A németek sem hiszem, hogy ilyenre festették volna.
A nagyméretű keretet lebillentette maga elé (ezzel lenyomta a szögesdrót akadályokat, a földre kerülő, előre hosszan kinyúló bangalore torpedók felrobbantása meg utat nyitottak az akadályon).
Saját harckocsi sem mindenkor volt biztonságban a saját tűztől. Pl. a Don-menti hídfőcsaták idején 1942. 08. 15-16-ai Korotojak környéki harcokban a Brinkmann ezds. által vezetett 687. német gyalogezred páncéltörői figyelmetlenségből két magyar PzKpfw.38(t) harckocsit kilőttek a 30. hk. ezred állományából. Pedig azoknak sem a színe, sem a sziluettje nem egyezett meg a szovjet harckocsik közül egyik típussal sem.
Bocsánat a közhelyért, de háború általában nem életbiztosítás.
"Az első vonalban tudtommal nálunk sem használták a zsákmányolt harckocsikat (pl a Stuartokat csak vonatatónak) Nekem van egy képem 1942-ből egy piros-fehér-zöld csíkos toronyfestésű T-34/76-ról is, de nem tudok róla, hogy harcban használták volna. Improvizálás viszont előfordult (pl. magyar ejtőernyősök a lövészárkaiknál mozgásképtelenné tett szovjet harckocsi lőszerét kilőtték az ellenségre)
Nos, a könyvet én olvasom éppen - de még nem tartok ott!!! Mindenesetre az egység lehetett ez is, így én is erre hajadzok: erről volt szó
Csernavölgyi Antal Az aranycsillag rabjai c. könyvében említést tesz arról, hogy zsákmányoltak egy T-34-est, melynek a tornyára piros-fehér-zöld csíkokat festettek. Amíg volt hozzá lőszer, addig mint harckocsit, azután, mint szállítóeszközt ill. vontatót használták. Nem tudom most részletesebben megnézni, hogy mikor, hol, stb. mert egy élesszemű és biztoskezű kartársnak :o)))) kölcsönadtam a könyvet. Korántsem biztos persze, hogy ez az... csak egy tipp.
Köszi Tiger a választ. Szerintem nem csak neked ragadnak meg furcsa dolgok a fejedben. Budapest ostromát olvastad? Az nekem nagyon bejött, kölcsönadtam nagyapámnak, erre azzal adta vissza, hogy el ne merjem hagyjam, mert az ükunokáinak is el kell ezt olvasnia. Szerintem ez a legjobb kritika, mert ha valaki átélte a II. vh-t, talán jobban meg tudja ítélni a róla szóló könyvet is.
Nos, én SZERETEM a számokat, adatokat (sok "értelmetlen, haszontalan" ilyen adat megmarad a fejemben, persze nem olyan szinten, hogy Norbertnek, aki minden egység minden diszlokációjára emlékszik - napi szinten...)
Nekem egy ilyen pl. hogy a portugál és spanyol volfrámérc-export adta a német szükségletek 63%-át 1941-1944 közt.. miért maradt meg? ki tudja. Tényleg, ezen a topicon kérdezte M. Zoli? Mindegy...
Amúgy a könyv - nekem bejön. Kedvenc könyvem tőle mégis a "Nehézpáncélkosok....", - nem azért, met a lagkisebb (alakú is,) hanem mert tartalma szívemnek kedves, csak egy osztály harcait, élett bemutatva - talán neked is az feküdne legjobban. Kicsit olyan "cseppben a enger" érzésed van, ahogy olvasod.
Legiformatívab És leg"képesebb" - a "Magyarország a II világháborúban..." kétkötetes Szabó úrral közöten írt könyve. Ez olyanféle mindenkinek jó: sok adat, sok kép, érdekes leírások, hadműveletek isemrtetése:, nagyobb összefüggések felfedése....
Ennyi talán elég?
de lehet, hogy tényleg jobb, ha ő válaszol, akkor meg bocsi...
Köszi a Sas az jó, mert az egyik barátom ott lakik mellette. Én miskolci vagyok és én is csak egyszer láttam itt az Egyetemi Könyvesboltban. Olvastad, olyan, mint a Konrad 3? Nekem az kicsit száraz volt, jobban szeretem, ha személyes visszaemlékezések, történetek vannak benne, mert a sok adatfeldolgozása picit szárazzá tette. (Számvéber Úr ez nem kritizálás szertne lenni, mert meséltem róla Ausztriában barátoknak és nagyon érdekelte volna őket. Léteznek a könyvei angolul vagy németül?)
Bocsánat, Kedves Kartárs, szerintem a lövegpajzs, a mellső sárvédők, a homlokpáncél és a test hossza, formája alapján az M10 "Duckbill" még szóbajöhet.
A második üzenetben felrakott képeket én is az Indexről szedtem le, (mint kiderült) Tiger Kartárs éles szemét és biztos kezét dicséri, tehát azokból nem tudok jobb "szemcseszerkezetűt" E-mailban sem küldeni.
Az első üzenetben szereplőket el tudom küldeni este, azokat egyébként a www.honvedelem.hu honlapon vadásztam össze.
Ja, most esett le, hogy Te nem II. vh-StuG-ot akarsz építeni. Bocs, arról sajna nincsenek infóim. A rajz StuG III Ausf. G-t ábrázol, én rajzoltam, csak szerénységből nem írtam rá a nevemet :o))))))
Még egy kérdés láttam egyszer olyan könyvet, hogy Tiszántúli páncélos hadműveletek (remélem jól emlékszem a címére és talán Számvéber Úr írta :-) ), honnan lehetne beszerezni, megrendelni?
Köszi a képet, de engem infó érdekelne az arabok által használt Stug III -ról. Van a lövegpajzs felett valami szerkezet, amit nem nagyon tudok hová tenni.
Sza below! Köszönöm szépen a képeket, a =-es számú versenyző nyert, ő lesz elkészítve. Nem tudom, eredetiben mekkorák a képek, ha megoldható lenne, el tudnád küldeni emailben őket?
Kedves Tiger205!
Tisztelt Topictársunk minden bizonnyal kért engedélyt a rajz közzétételére, még akkor is, ha az alkotó neve valamilyen oknál fogva lemaradt a képről....:). Üdv, Sz. Norbert
Bár lehetett ott egy üa. MAZ-500 is, de mintha...annak kicsit más lenne a doboz-teteje és a szélvédő elválasztó lemeze...bár az UAZ-nak megimintha egy nagy szélvédője lenne...
A StugIII-ról nincs véletlenül valakinek közelebbi infója, rajz ilyesmi tudom, hogy zsákmányolt izreli és a franciáktól származik, de azért lehet szétfűrészelnék egy stugot.:) Ha valakit érdekelne még rajtam kívül találtam két (komoly mennyiség) képet Btr-152 parancsnokiról. Nekünk volt?
Most beszéltem Kalcsó ftőrm. Úrral. Jelezte, hogy az április 20-a lenne a leglátványosabb időpont és ekkorra jegyezne minket (álítólag más civil csoport is érdeklődik ezen esemény iránt!)!
E-mail-on nálam lehet még jelentkezni, kitoljuk az időpontot március végéig!
Remélem mindenki tudja most már időzíteni magát erre a szerdai napra?!?
Akkor itt a fórumon hamarosan közzéteszem (lustaságom az akadály csak!!!) a résztvevők nevét és létszámát!!!!
Ne magadat ostorozd, ez tényleg ilyen egy tré fórummotor. Elvileg úgy működik, hogy az szerkesztésnél az Új kép felirat utáni "Tallózás" gombra kattintasz, a saját gépeden kiválasztod a képet, majd a "Feltölt" gombra kattintasz. Ha megvan, akkor a kép megjelenik alul, és az alatta lévő "beszúrás" linkre kattintva rakod be.
Szvsz úgy marhaság ahogy van, de hát vagy megszoksz, vagy megszöksz (anno én is javasoltam, hogy inkább próbáljunk keresni egy normális fórumot...).
Köszönöm szívességedet. Ez a közepes tábori daru a szó szoros értelmében felcsigázta amúgy is heves érdeklődésemet a tulajdonodban lévő hasonló dokumentumok iránt :o)))
Még egy kérdés a Btr-hez, hol használtak és kik ilyen járművet?
below persze neked is kösz az infókat és a török jármű tényleg nagyon vadul néz ki. Makettben tuti nem csinálnék ilyet, mert csak feldarabolnám az M-113-ast, aztán rájönnék, hogy nincs elég info és menne a többi félkész mellé.
Szolnokra makettversenyre nem mentek véletlenül? Március 5, ha jól emlékszem.
Nagyon jóóóóó! Végül is akkor a törökök "Szögelték össze" ezt a szép darabot?
Bezony! A gyártó a FNSS Savunma Sistemler, és ők készítik az ACV-S harcjárművet, ami végülis egy meghosszabított M113 (hat futógörgő öt helyett). Ha jól tudom több torony változatott is elkészítettek, ezt a BMP-3 tornyosat ACV-SW-nek titulálják.
Sikerült tehát kinyerned a képet? Valószínűleg némiképp más "Adobe"-t használsz, ha bonyolítani kellett az eljáráson :o)))
Szia Kisdujik
Magam is úgy látom, feladtad a leckét! :o))) Karpenko kartács sem ismeri az "S" altípust, az ő könyvéből az "U" változatot találom a leghasonlóbbnak ahhoz, amit keresel. De a belsejéről és további nézeteiről az erdő legöregebb mókusa sem tud :o)))
Más: Láttad Cifu kartárs képét az USA-orosz-török harcjárműről? Jó kis makettező téma.
Na, azért akadnak még érdekes dolgok: fogjunk egy török gyártmányú, az amerikai M113-on alapuló PSZH-t, az ACV-S (Armoured Combat Vehicle - Stretched), és kalapáljuk rá a BMP-3 tornyát. Ezt kapjuk:
Köszönöm a magyar PIV-es és 38T járművekkel kapcsolatos kérdéseimben a felvilágosítást mindenkinek.
Lenne még kérdésem. BTR-152S parancsnoki járműről érdekelne kép kívűl, belül. A track-link.com cím alatt van pár kép, de onnan csak akkor lehet letölteni, ha van regisztálod magad egy makettedről készül fotósorozat segítségével. Tudna valaki segíteni?
logikus ez - végülis hol találkozhatnának a magyar harckocsi mániások?
(esetleg Hortobágy, emlékmű alatt...)
mivel nekem a közelmúltban volt szerencsém egy ilyenen Lőrincz őrnagy jóvoltából részt venni, lehet , hogy most kihagyom (de lehet hogy odahúz a szívem. Szívesen lobogtatnám a farmeromat megint...).
Üdv mindenkinek!
Below, én is kettőre emlékszem. Ami a képeket illeti, megpróbálom feltenni őket a tárra, mert így elég nyögvenyelős....
...addig itt van még egy: http://imgfrm.index.hu/imgfrm/9/4/7/2/THM_0000379472.jpg
(csak tudnám, miért ilyen szürke...)
-c-
Bocsáss meg, egy gyors kiegészítéssel kell kezdenem! Az említett video elsősorban Túzok érdeme, Ő küldte el CD-re digitalizálva, én csak továbbítom Neked, egyúttal kérve MAZ-t, hogy biztosítson nekünk ismét tárhelyet, ahová, ha minden igaz, Te felrakod. Szóval én vagyok a legkisebb fogaskerék a gépezetben :o)
Azt, hogy mit tartalamaz a CD, egyelőre fedje sejtelmes homály, biztosra veszem, hogy nem fogtok csalódni!
A tatai lövészetre én is jelentkezem, ami - tapasztalatok szerint - korántsem jelenti azt, hogy el is tudok menni :o( Háááát, nem bánom, felírhatod a teljes nevemet :oDDD
Eddig 4 fő jelezte e-mail-ban, hogy kívánna megjelenni a Tatai éleslövészeten! Várom a többiek jelentkezését, ahogy írtam, március közepéig!
Egyik kartárs kérte, hogy itt a fórumon jelezzem hányan és kik jönnének el. Kérek mindenkit, hogy az esetleges félreértések miatt, mindenki írja meg, hogy nick vagy teljes névvel írhatom e meg a fórumon a jelentkezését!
Üdvözlettel: Attis!
u.i.: Below kartárs JÓVOLTÁBÓL, hamarosan új videók kerülnek fel MAZ kartárs ftp szerverére. További info-k a fórumon!
Köszönöm a képet Claisheamohmor, Ftonyo kartács, Néked pedig a közreműködést!
Azt tudod-e, esetleg Claisheamohmor, hogy (legalább nagyságrendileg) hány darab ilyen "kazettás" harckocsi érkezett? Valahol azt olvastam, hogy mindössze 2 db. Te, ugye akkor láttad ezeket, amikor a vonaton megérkeztek. Mint elsődleges hírforrás, felbecsülhetetlen infók tudatában lehetsz :o)
Hát, lámer vagyok...
http://imgfrm.index.hu/imgfrm/8/2/5/2/THM_0000378252.jpg
...khm, így elég szegényes, segítene valaki, abban, hogyan kell beszúrni képeket?
Előre is köszönöm
-c-
Nem túl komoly, annyit tudni, hogy acélötvözet lemezpáncél, talán a kézifegyverek ellen véd, vedd figyelembe, hogy az egész jármű nyom 2.75 tonnát. Egy nagyobb Jeep is nehezebb nála, és mellesleg erősebb is, mert az 5 hengeres turbó-diesel motorja mindössze 86 lóerős. :)
ui: Cifu képén is Wiesel van? csak mer fura a tornya...
Nincs abban semmi fura, az egy Wiesel 1 MK, 20mm-es gépágyúval.
Üdv, Below!
Bocs, hogy belemászok a dolgaitokba (még új vagyok).Nem tudom, kaptál-e már választ a 02.13-ai kérdésedre a "kazettás" hetvenkettessel kapcsolatban.
Ha még nem akkor némi járulékos info: valamikor régen szolgáltam valahol valami tankos alegységnél, mint sor:). Egy biztos: '97 tavaszán Debrecenbe érkeztek ilyen reaktív páncélzattal szerelt T-72-esek, és ezzel ott a jó öreg 55-ösöknek, meg a töltőkezelőknek befellegzett:)(Pedig februárban még vígan lövöldöztünk velük Öregcsertő-Csornapusztán) A kazetták üresek voltak, és már akkor szó volt róla, hogy leszerelik őket. Hm, jó móka volt, sokat röhögtünk, míg a pőrekocsikról leszálltak velük a profik! Annak idején volt időm makettezni, ezért csináltam pár tűrhető fotót azon a nyáron, ha érdekel valakit, jelezze!:)
-c-
Én nem vághynék egy ilyen ideális világra. Hiszek az indivdium erejében, Pl. mindenki azt gondolná a honvédelemről, mint J.Gy. ....ohhh
Jujj... rémképek... :)
Nekem egyik kedvenc zsákutcám az ONTOS volt. Neked is tetszett???
Bizony, az M50 Ontos, lenyűgöző az egyszerűsége és hatékonysága. Szimpatikus kis járgány, szvsz az irányított pct. rakétákkal felszerelt járművek tettek be neki, pedig azoknál sokkal olcsóbb megoldás.
Így hirtelen most Wiesel ugrott be róla, az is szimpatikus, csak a futóműve néz ki egy kicst póriasan... :)
Ki hitte volna hogy egy apró kérdés ilyen komoly vitát vált ki? Ami nem baj, sőt.
Csak ülök, olvasok és okulok... :-)))
Ami a torony nélküli hk.-k eltűnését illeti, szerintem ebben nyílván szerepe volt annak is, hogy a modern gépeken a torony már egyre kevesbé "gyenge pont".
Megoldották a lőszerrobbanás problémáját, és azért egy mai hk. tornya lényegesen kisebb célpontot ad, mint egy II. VH-s.
Az lenne aztán az ideális világ, ahol mindenki mindenben egyetértene. :)))
A JagdPanzer Kanone-t lehet, hogy tényleg bűn volt kihagyni, mentségem nincs, csak a feledékenységemre tudok hivatkozni... Viszont azért meg kell jegyezni, hogy a svédek és a németek is elvetették a torony nélküli, rohamlöveg-szerű harckocsit az 1970-es és 80-as években, amikor azért még ott volt a szovjet fenyegetés.
mindenesete én (is) megemlíteném még a Jagdpanzer Kanone-t a 90 mm-es lövegével (Marder alváz + Jagdpanther szellemiség) illetve kis Kínai kedvencemet (120 mm-es sima löveg, NAGYON komoly átütőerő...)
az, hogy nem többezer készült belőle egy okra vezethető vissza: végetért a hidegháború...nem kell többezres orosz harckocsiseregek támadásától tartaniuk..
Én összegyűjtöm a neveket és rajtad keresztül leadnánk a jelentkezésünket. Előtte, majd egyeztetünk Kalcsó Úrral és veled is. Ha kell mobil számot is tudunk majd cserélni.
Engem természetesen érdekelne. Ha személyesen is el kell valamit intézni a laktanyában arra én szerintem ideális vagyok, mivel csak át kell mennem az út túloldalára :-)
A rohamlöveg előnye az olcsóbb gyárthatóság, kisebb tömeg, alacsonyabb magasság és ezzel a kisebb nyújtott célfelület, valamint az adott testre való nagyobb löveg elhelyezhetőségének lehetősége. A II.VH után egy-két kisérleti típus még született mind amerikai, mind szovjet oldalon, ill. az 1960-as években Németországban, de ezekkel kapcsolatban az volt a legfőbb kritika, hogy csak arra lőhet, amerre a test néz. Ez különösen a modern harctéren probléma, ahol egy hk.-val szemben már elvárás az, hogy menet közben is tudjon tüzelni, és az se baj, ha nem csak egyenesen előre...
Kivételek azért akadnak, mint a svéd "S" harckocsi (strv-103), illetve a szovjet deszantegységeknél használt ASzU-57 és ASzU-85, de ezek már a múlté...
Íme az Ausf. D homlokpáncélja, (az F1-é ezzel szemben egyenes):
Aztán van itt rajz a torony eltéréseiről, a felső a "D" típusé. A rajzon nem látszik, de a "D"-nek egszárnyú, az F1-nek kétszárnyú oldalajtaja van, stb.
Emellett más a láncmeghajtó és feszítőgörgők kialakítása, a lánc szélessége és a lánctagok formája (bár ez utóbbi 1:144-ben azt hiszem nem igazán feltűnő).
Aztán itt van a motortér hűtőrácsainak kialakítása, (itt is a "D" típus van felül):
És hát sorolhatnánk még a különbségeket.
Van valahol képem a Würnsdorfban kiképzésre használt Pz-IV Ausf. D-ről, ha megtalálom, felteszem ide a rend kedvéért :o)
A magyar páncélosok kiképzése során Würnsdorfban használtak PzIV D-t, de: MAGYARORSZÁGRA MÁR CSAK PZ IV F1 ÉS F2 érkezett, majd a fronton kaptunk használatra további F2-eseket.
A below kartács által idézett lengyel kiadványban közölt kép - rossz.
A két páncélos közti alapvető különbság a homloklemezen látható. (És készülj fel a motor htörács átalakitására is.....
Ajánlom a M. királyi Homnvédség fegyverzete c. könyvet. Alapmű.
A rohamlöveg = tank light. Kényszer szülötte. Ólcsón gyorsan kellett valami. Lánctalpas, némi homlokpáncél, valami oldal esetleg felső repeszvédettség. Nem kell torony és torony koszorú + mozgató mechanizmus. Gyengébb motor is elviszi. Sokszor maradék alkatrészekből volt összerakva (szovjet és német oldalon is) A technológia túlhaladta. Nem volt annyival olcsóbb, mint amennyi hátrányos tulajdonsága volt. A harckocsi építés fejlődésével (menetközbeni tüzelés, gyors torony pozícionálás, nagyobb tűzsűrűség, stb.) nem volt értelme a legénységet ilyenekbe pazarolni.
Végül is tévedni emberi dolog (bár a sündisznó is ezt mondta, mielőtt lemászott a drótkeféről... :-) )
A háború vége felé már előfordulhatott, hogy a kilőtt HK-k. személyzetét a Németek azzal látták el, ami éppen kéznél volt, minden dokumentálás nélkül. Bár amennyire tudom a D változat akkor már túl volt a "virágkorán".
Végül is mindenn legendának van valami eredete, úgyhogy lehetséges... :-o
Valahogyan mégiscsak fel-felbukkan ez a magyar Pz-IV. Ausf.D téma. Pl. a lengyel Wydawinctwo (remélem jól írom) Pz-IV füzetében is írnak róla, és ez a kép tartozik hozzá. A kép persze nem a D altípust ábrázolja... :o)
"A Magyar Királyi Honvédség Fegyverzete " c. könyv (Zrínyi Kiadó) nem írja, hogy lett volna magyar Pz-IVD. Pedig meglehetősen alapos munkának tűnik, még a németek által a fronton átadott eszközök is szerepelnek benne.
Más:
Vajon miért "mentek ki a divatból" a II. VH után a rohamlövegek?
Abszolút életképtelen volt a fejlesztés, vagy valami más okból nem folytatták.
Persze elsősorban Németo. és szövetségesei használták, de hát más technika esetében a Szövetségesek nem haboztak "felszabadítani" a terveket és hasznosítani saját eszközeikben...
Tegnap telefonon beszéltem Kalcsó ftőrm. úrral, aki így szóbeli egyeztetés után magoldhatónak látja, hogy ez a baráti kör egy éleslövészten megjelenjen. Amennyiben másnak is lenne rá hajlandósága rajtam kívül meg kellene látogatnunk (újra) Tatát.
A legközelebbi lövészet április 18-22-én lesz, itt a fősulis hallagatóknak lesz lövészet. Azért lenne ott is látnivaló számunkra (szerintem legalábbis).
Előtte időben kellene egyeztetnünk (létszám stb.) és akkor fönökeivel konzultálva megoldható lenne.
Új fiú vagyok. Infót szeretnék vagy inkább képet magyar 38t-ről vagy PIV D-ről. Légyszi, ha tud valaki segítsen, persze én is igyekszem majd. Makattező vagyok (ha lenne időm).
1:144-es Dragon makettet szerenék magyar verzióban építeni. Ha valakit érdekel nagyon jó minőségű fotomaratás, minden nyalánkság.
Megalakult az Első Magyar Veterán Hadi- és Gépjárműtechnikai Egyesületet .
Ennek előzménye volt az a baráti összejövetel, amely a szegedi Napfény Kempingben 2004 októberében tartott börze alkalmával döntött az egyesület megalakulásáról. Az akkor jelenlévő alapítók elhatározásukkal egy sokkal korábban megfogalmazódott szándékot realizáltak, nevezetesen egy csak katonai veterán járműveket, ezek gyűjtőit és a témakör iránt érdeklődőket egyesületbe szervezni Magyarországon először, széleskörűen az egész országot felölelő tagsággal. Mindannyiunk, akik korábban hagyományos veterán járműves rendezvényeken vehettünk részt katonai autóinkkal, motorjainkkal kicsit úgy érezhettük, hogy a matt zöld, esetleg korabeli fegyverrel felszerelt masináink mellett korhű egyenruhában pózolva kilógunk a fényesre polírozott, krómküllős civil járművek sorából. Ezért a mára már nálunk is jelentős számúvá duzzadt militaria tulajdonosok, gyűjtők vagy csupán rokonszenvező érdeklődők megszólítására alakult az egyesületünk. Ennek előzménye volt az a baráti összejövetel, amely a szegedi Napfény Kempingben 2004 októberében tartott börze alkalmával döntött az egyesület megalakulásáról. Az akkor jelenlévő alapítók elhatározásukkal egy sokkal korábban megfogalmazódott szándékot realizáltak, nevezetesen egy csak katonai veterán járműveket, ezek gyűjtőit és a témakör iránt érdeklődőket egyesületbe szervezni Magyarországon először, széleskörűen az egész országot felölelő tagsággal. Mindannyiunk, akik korábban hagyományos veterán járműves rendezvényeken vehettünk részt katonai autóinkkal, motorjainkkal kicsit úgy érezhettük, hogy a matt zöld, esetleg korabeli fegyverrel felszerelt masináink mellett korhű egyenruhában pózolva kilógunk a fényesre polírozott, krómküllős civil járművek sorából. Ezért a mára már nálunk is jelentős számúvá duzzadt militaria tulajdonosok, gyűjtők vagy csupán rokonszenvező érdeklődők megszólítására alakult az egyesületünk.
Céljaink, ahogyan az alapító tagok egyhangúan megfogalmazták, a következők: Összefogni a hazai katonai gépjárműgyűjtőket és tulajdonosokat.
Ennek eszközei
az évenkénti gyakorisággal tartott túra jellegű járműtalálkozó, alkatrészbörze,
internetes oldal működtetése,
az egyesület megismertetése és népszerűsítése a médiákon keresztül.
Országos rendezvényeket tartani és más szerveződések programjain, társadalmi-kulturális rendezvényein is kollektíven részt venni.
Állandó fórumot biztosítani a tagságnak és azon túl bárkinek, aki érdeklődő, hogy a közismert, legendás, ma már kulturális örökségünk részét képező, egykoron katonai esetleg háborús célt szolgáló járműveket és az ehhez szervesen kapcsolódó kiegészítőket, haditechnikai eszközöket, egyenruhákat és nem utolsó sorban a hadtörténetet, ily módon hozzuk közel és tegyük megismerhetővé.
Az egyesület székhelye és postacíme: 6762 Sándorfalva, Május 1. tér 3-4.
akinek katonai járműve -lehetőség szerint- 1970 előtt gyártott, muzeális jellegű, az eredeti állapotának megfelelően helyreállított, kiállítható állapotban van;
aki olyan haditechnikai eszköz, jármű-kiegészítő vagy háborús relikvia tulajdonosa, amely muzeális jellegű, kiállítható állapotban van (ezek az eszközök kizárólag hatástalanított, fegyverkezési célra nem használható kiállítási darabok lehetnek; tartásuk, birtoklásuk, közönség előtti bemutatásuk a hatályos jogszabályoknak megfelelően történhet);
aki az EMVHG-, vagy klubjának működéséhez, rendezvényeinek szervezéséhez és lebonyolításához jelentős segítséget, vagy anyagi támogatást nyújt.
Klubtagsági díj: fizetése évente egyszer február 1.-ig történik a mellékelt postai csekken. A tagsági díj összege 2005. évre 5000.-Ft.
A kitöltött regisztrációs lapot és nyilatkozatot (amelyet kérésre postán küldünk, vagy internetes oldalunkról nyomtatható) kérjük az Egyesület címére visszaküldeni. A postafordultával visszaküldött postai csekken befizetheti a fenti klubtagsági díjat. A tagsági díj fogadásakor regisztráljuk a jelentkezőt a tagok névsorába. Kérjük továbbá, hogy küldjön járművéről fényképet elektronikus levél útján, amely egyaránt alkalmas -nyilvántartásunk számára és az internetes oldalon történő megjelenítéshez.
Az EMVHG vezetése ezúton is kéri a klubtagságot, hogy támogatók, szponzorok szerzésével segítsék azon anyagi feltételek megteremtését, amelyek nélkülözhetetlenek az Egyesület és klubjának sikeres működéséhez! Igyekezetüket előre is köszönjük!!
A honlapunk elérhetősége:http://EMVHG.FV.HU
Most hétvégén/szombaton/ lesz az első rendezvényünk Sándorfalván.Járművek és fegyverek lesznek kiállítva.
Megalakult az Első Magyar Veterán Hadi- és Gépjárműtechnikai Egyesületet .
Ennek előzménye volt az a baráti összejövetel, amely a szegedi Napfény Kempingben 2004 októberében tartott börze alkalmával döntött az egyesület megalakulásáról. Az akkor jelenlévő alapítók elhatározásukkal egy sokkal korábban megfogalmazódott szándékot realizáltak, nevezetesen egy csak katonai veterán járműveket, ezek gyűjtőit és a témakör iránt érdeklődőket egyesületbe szervezni Magyarországon először, széleskörűen az egész országot felölelő tagsággal. Mindannyiunk, akik korábban hagyományos veterán járműves rendezvényeken vehettünk részt katonai autóinkkal, motorjainkkal kicsit úgy érezhettük, hogy a matt zöld, esetleg korabeli fegyverrel felszerelt masináink mellett korhű egyenruhában pózolva kilógunk a fényesre polírozott, krómküllős civil járművek sorából. Ezért a mára már nálunk is jelentős számúvá duzzadt militaria tulajdonosok, gyűjtők vagy csupán rokonszenvező érdeklődők megszólítására alakult az egyesületünk. Ennek előzménye volt az a baráti összejövetel, amely a szegedi Napfény Kempingben 2004 októberében tartott börze alkalmával döntött az egyesület megalakulásáról. Az akkor jelenlévő alapítók elhatározásukkal egy sokkal korábban megfogalmazódott szándékot realizáltak, nevezetesen egy csak katonai veterán járműveket, ezek gyűjtőit és a témakör iránt érdeklődőket egyesületbe szervezni Magyarországon először, széleskörűen az egész országot felölelő tagsággal. Mindannyiunk, akik korábban hagyományos veterán járműves rendezvényeken vehettünk részt katonai autóinkkal, motorjainkkal kicsit úgy érezhettük, hogy a matt zöld, esetleg korabeli fegyverrel felszerelt masináink mellett korhű egyenruhában pózolva kilógunk a fényesre polírozott, krómküllős civil járművek sorából. Ezért a mára már nálunk is jelentős számúvá duzzadt militaria tulajdonosok, gyűjtők vagy csupán rokonszenvező érdeklődők megszólítására alakult az egyesületünk.
Céljaink, ahogyan az alapító tagok egyhangúan megfogalmazták, a következők: Összefogni a hazai katonai gépjárműgyűjtőket és tulajdonosokat.
Ennek eszközei
az évenkénti gyakorisággal tartott túra jellegű járműtalálkozó, alkatrészbörze,
internetes oldal működtetése,
az egyesület megismertetése és népszerűsítése a médiákon keresztül.
Országos rendezvényeket tartani és más szerveződések programjain, társadalmi-kulturális rendezvényein is kollektíven részt venni.
Állandó fórumot biztosítani a tagságnak és azon túl bárkinek, aki érdeklődő, hogy a közismert, legendás, ma már kulturális örökségünk részét képező, egykoron katonai esetleg háborús célt szolgáló járműveket és az ehhez szervesen kapcsolódó kiegészítőket, haditechnikai eszközöket, egyenruhákat és nem utolsó sorban a hadtörténetet, ily módon hozzuk közel és tegyük megismerhetővé.
Az egyesület székhelye és postacíme: 6762 Sándorfalva, Május 1. tér 3-4.
Email: <!-- function x8(){var yrif1="@"; yrif1=yrif1+"fw."; yrif1="vhg"+yrif1; yrif1=yrif1+"hu"; yrif1="em"+yrif1; return yrif1}; function b0ys(){return ""}; function o9wq6(){status="mailto:"+x8()+b0ys()}; function ylo(){status=""}; function fx(){this.location="mailto:"+x8()+b0ys(); return false}; document.write(""+x8()+""); //--> emvhg@fw.hu emvhgŠfwˇhuvagy <!-- function oooa(){var a3h="@"; a3h=a3h+"freemail."; a3h="rvices"+a3h; a3h=a3h+"hu"; a3h="egmotorse"+a3h; return a3h}; function wy05(){return ""}; function h26(){status="mailto:"+oooa()+wy05()}; function d2(){status=""}; function jsma(){this.location="mailto:"+oooa()+wy05(); return false}; document.write(""+oooa()+""); //--> egmotorservices@freemail.huegmotorservicesŽfreemailˇhu
KLUBTAG LEHET AZ:
akinek katonai járműve -lehetőség szerint- 1970 előtt gyártott, muzeális jellegű, az eredeti állapotának megfelelően helyreállított, kiállítható állapotban van;
aki olyan haditechnikai eszköz, jármű-kiegészítő vagy háborús relikvia tulajdonosa, amely muzeális jellegű, kiállítható állapotban van (ezek az eszközök kizárólag hatástalanított, fegyverkezési célra nem használható kiállítási darabok lehetnek; tartásuk, birtoklásuk, közönség előtti bemutatásuk a hatályos jogszabályoknak megfelelően történhet);
aki az EMVHG-, vagy klubjának működéséhez, rendezvényeinek szervezéséhez és lebonyolításához jelentős segítséget, vagy anyagi támogatást nyújt.
Klubtagsági díj: fizetése évente egyszer február 1.-ig történik a mellékelt postai csekken. A tagsági díj összege 2005. évre 5000.-Ft.
A kitöltött regisztrációs lapot és nyilatkozatot (amelyet kérésre postán küldünk, vagy internetes oldalunkról nyomtatható) kérjük az Egyesület címére visszaküldeni. A postafordultával visszaküldött postai csekken befizetheti a fenti klubtagsági díjat. A tagsági díj fogadásakor regisztráljuk a jelentkezőt a tagok névsorába. Kérjük továbbá, hogy küldjön járművéről fényképet elektronikus levél útján, amely egyaránt alkalmas -nyilvántartásunk számára és az internetes oldalon történő megjelenítéshez.
Az EMVHG vezetése ezúton is kéri a klubtagságot, hogy támogatók, szponzorok szerzésével segítsék azon anyagi feltételek megteremtését, amelyek nélkülözhetetlenek az Egyesület és klubjának sikeres működéséhez! Igyekezetüket előre is köszönjük!!
A honlapunk elérhetősége:http://EMVHG.FV.HU
Most hétvégén/szombaton/ lesz az első rendezvényünk Sándorfalván.Járművek és fegyverek lesznek kiállítva.
érdekes, az MTU azt mondja, hogy olyan széles spektrumú a kínálata, hogy nem kell a "speciális" (értsd: katonai) célokra fejlesztett motorokat civil célra használni, mert arra külön fejlesztettek...
Pacepa (román főkém) emlékirataiban említi, hogy a Leo diesel motorja majdnem változtatás nélkül szolgált egy majdnem szabadon megvehető munkagépben, csak a spéci, extra dőlési szögeknél működő olajozás terveit kellett ellopni hozzá.
Ergo tervezhetnek ilyen szögekre is olajteknőt. Repülőgépeken már kellett hasonló korábban ,ami akár fejjel lefelé is működik.
Unit: Hungarian Guard and Security Battalion
Home Base: 5th Istvan Bocskai Mechanized Infantry Brigade, Debrecen
Commander: Lt.Col. Tibor KRIZSÁN
HQ Location: Pristina
Role/Task: Providing Guard and Security Services at:
HQ KFOR Headquarters
Brussels Barracks
Perform Preventive Medical services in the Theatre such as:
Clinical microbiology
Hygiene
Consultation
Provide Airport Support Operations on APOD Pristina
Structure: The Hungarian Contingent is composed of:
Headquarters Company
One (1) Logistics Company
Two (2) Guard and Security Companies
Theatre Preventive Medical Laboratory ASG (section)
Main Equipment: Twenty-three (23) Armoured Personnel Carrier BTR 80 A
KFOR Parent Unit: KFOR Headquarters (Main) Support Group
Ja, és magyarország miniszterelnöke : Medgyessy Péter !!!!
:o)
üdv:
TGR
UKRPOLBA
Commander: Maj. Serghij A. Karnaushenko
located in Camp Breza in BREZOVICA
26 APC (BRDM-2)
11 HUMVEES
95 Vehicles, including cargo and technical support vehicles
Officers - 47;
Warrant officers - 21;
Most, hogy rendezgettem az otthoni képeket, találtam 1-2 elég klgs. ketyerét. Sokat nem tudok róluk, de majd körbenézek a neten, meg hátha ti már láttatok ilyet. Az utolsó szvsz. a BRM-1K utodja lehet, talán BRM-3K néven. (az alváz a hármasé, a torony a kettesé, akkor ez most mi)
Hát, bizony a lánctalpas haditechnika leépítése már így is előrehaladott állapotban van, lásd egyebek mellett pl. a BMP-1, önjáró tüzérség, stb. Elég sokrétű elemzése olvasható e téma hátterének a "Magyar Honvédség megsemmisült" topikban.
Hello Túzok!
Ennél jobb hírt is el tudtam volna képzelni. Titkon abban bízom, hogy ha nincs is már renszerben az a 2 példány, valahol tartalékban várja sorsa jobbra fordulását.
Én is ugy gondoltam, hogy a motorral nem lehetne semmi gond. De mit szólsz a váltóhoz. Tudtommal ezekben valamiféle hidro-mechnaikus váltó van, emlékeim szerint Renk típusú. Abban pedig mindent az olajnyomás vezérel. Nem tudom- bár minden lehetséges, sőt még az ellenkezője is - de azok nem szárazkarterosak. Namost ilyenkor ha az olajszivattyú nemkapja fel az olajat, akkor nincsen semmi. Nem lehet sebességet kapcsolni stb. Bár sz izraelieknél még az is előfordul, hogy gondoltak erre és megoldották valahogy. Pl. Ivánéknál BMP-1 kuplung működtetése és annak vész üzemmódja.
Amúgy ha jobban megnézed a képet, érdekes dolgot is észre lehet venni. Nem nagyon látsz "féknyomot" értsd buckát a lezúdulás előtt. Ez két dolgot jelenthet:
1. Gyorsan ment, nem vette észre a likat belezúgott. De akkor el kellett volna szállnia jó messzire.
Tehát inkább
2. Tudta hova megy, szép lassan beleengedte a gépet, Csernus Dr. szavaival élve bevállalta. Szerinte ez még elment volna. Csak akkor miért nem fordította hátra a csövet? No ez csak polémia. Még az is lehet, hogy parancsot kapott......
Szia Below,
Való igaz, nem sok ilyen T-72 szaladgál kishazánkban. Amikor Keleti idején megvettük őket a Belorusszoktól összesen kettő db-t adtak ilyen üres "reaktív téglákkal". Az akkor beérkezett 100 db-ból ezek voltak a hab a tortán, színesítették az amúgy is sokrétű állományt. Utánanézek sk. csatornákon hol van az a kettő, de nem lennék meglepődve, hogyha már a kohó előtt állna valamelyik sorban.
Szia Ren,
Köszi a kimerítő választ, most már el tudom megfelelően helyezni a fotógyüjteményemben.
Mostani főnökömtől, aki 95-ig Tatán szolgált (a képeket látva), olyan információt kaptam, miszerint lehetséges, hogy teljes mértékben leszerelik a lánctalpas haderőt. Ezt valamilyen nálunk működő belső fórumon olvasta. És ezt alá támasztotta azzal, hogy az általunk látott T-72-eken nem igazából látható modernizáció jele, pedig eltelt azóta 10 év!
Ez a kép még valamikor '99-ben készült, a képen látható példány akkor Hódmezővásárhelyen szolgált.
Tatán nincsen(-ek) ilyenek(-ek) rendszerben? Mivel a kazetták üresek, tudom, nincs harcászati jelentősége, de "tankmániás szemmel" érdekes haditechnikai eszköz...
Az eddig begyűjtött tatai képeken és videokon nem láttam reaktív pótpáncélzat dobozaival felszerelt T-72-eseket. Attis kartársat kérdeztem, Ő személyesen is ott volt, de azt mondja, "vizuálisan sem derített fel" ilyet.
Ez egy Aufklarungspanzer 38 (t) (2cm) (SdKfz 140/1), ami Pzkpfw 38 (t) alvazra epult (vagy ha ugy jobban tetszik LT vz 38), errre epult a Marder III is, ugyhogy lenyegeben igazad van :)
Volt régebben egy oldalnézeti kép, az órrára, bocsi lövegére állt Merkaváról, s tanakodtunk vajh, hogy szedték le azt onnan. Most valahol megtaláltam a megoldást: ki kell ásni a csövet, s lejön az magától. Arra azért kíváncsi lennék, hogy saját maga állt-e le onnan, vagy visszahúzták, s majd lendületből legurult. Nem tudom mit szólt volna a motor meg az erőátvitel ahhoz, ha ilyen mérvű dőlésszögebn beindítják?
Erről a képről meg szeretném megtudni, mi is ez, mert nem tóm. Nem igazán ez a korszak az erősségem, de valami Marder III-s alvázon lévő talán parancsnoki hjmű?
Végül is ha belegondolok lehet értelme az ilyen Kvadoknak: nem kell télire külön motoros szánt venni, ha jön a hó elég felszerelni és usgyi.
Magyarországon is el tudnék képzelni ilyen felszerelést pick-up-on, pl az árvizi védelemben biztos jól tudnák használni. Vagy télen az elszórt tanyák ellátásához.
De még biztos sok értelmes dologra lehet használni, nemcsak ródeózásra a tundrában. :-))
Az orosz csoda meg akármilyen agyament is baromi jól néz ki. :-)))
Jok a videok, hehe... lattad a kerekes humvee vs mattrack-es humvee parviadalt? na persze mely, laza talajon :-)) azert az a 30 perces atszereles szvsz nem az utszelen valo atszerelesre ertendo :-))
Szia, megkaptam, nemrég ment válasz:-) Még egyszer köszi, a rendszámok megerősítik, hogy kb 18 db volt nálunk, mivel mindegyik a HL-20-01 és HL-20-18 mezőbe esik.
Sajnos ez a valóság. Csinálnak ilyen felesleges dolgokat is, bár a quadokat a USA nemzeti parkjaiban is használják nagy sikerrel. Kisebb a felfekvő felülete, kevésbé károsítja a természetet. Van utánfutó is hozzá, persze az is utánfutós.
Sziasztok,
A Deffense News-ban olvastam egy érdekes cikket a Merkava harckocsik gyártási volumenéről, ami elég elgondolkoztató volt.
Íme pár adat a cikkből:
A Merkava gyár két-műszakban évente 300 harckocsit volt képes előállítani, vagy egy műszakos év alatt 180 darabot. A gyártást 1976-ban kezdték meg, az első harckocsi 1978 októberében érkezett az Izraeli Hadseregbe. Később, a csökkenő költségvetési keretek miatt ez az ütem egy harckocsi ezred azaz 110 db per éves ütemre csökkent, amit a RENK 304 típusú sebességváltók gyártási üteméből visszakövetkeztetve 2003-ig tartottak is. (ezek a sebességváltók erőátviteli egységek kerültek az MK-2 és MK-3 harckocsikba beépítésre)
A kezdetekben 4000 fős munkáscsapat dolgozott a gyárban, ami jelenleg 3000 fősre csökkent, és így évente 70 MK-4 harckocsit gyártanak.
Összességében mintegy 1950 és 2750 közötti Merkava harckocsi lett átadva az Izraeli Hadseregnek, mely elég volt 54-75 harckocsi zászlóalj felállítására. Egy MK-4 harckocsi jelenlegi ára 3,8 millaUSD, amivel szerintük a legköltséghatékonyabb harckocsi a világon.
Íme pár kép arról, hogy az igazi fanatikus tankosok milyen kocsikkal, vagy mocikkal járnak. A cég bármilyen kocsit képes átalakítani a Suzuki Samuraitól egészen a legnagyobb terepjárókig, kb. 40 e USD-ért. :o))))
Van egy hazai kezdeményezés is, ami azért nem annyira kifinomult, de biztosan olcsóbb mint a fenti cuccok.
A "Leichtraktor" név takarhat akát harckocsit is. Mivel a békeszerződés miatt elvileg ugye tilos volt a németeknek HK-t gyártani. ezért ilyen kódnéven futhattak a korai HK-fejlesztések. Bár '35-ben nem tudom mennyire volt aktuális a titkolózás...
Ezen a linken van egy Rheinmetal-féle "Leichttraktor" de annak tök más a futóműve.
Német gépet ilyen futóművel még én sem láttam, azért tippeltem britre. :-)
Azt elfelejtettem az előbb hozzátenni, hogy a korrekt választ sajnos én sem tudom. Minden esetre ott, ahol eredetileg találtam ezt írják: "I think it's a"Leichttraktor"(Prototype) from Rheinmetal, buildt about 1935"
Tehát úgy gondolja valaki, hogy a Rheinmetal cégnél 1935-ben "Könnyű vontató" néven készült lánctalpas eszköz prototípusa látható a képen. Azt azonban meg kell mondjam, hogy ilyen futóművel nem tudok sorozatban készült német páncélosról.
az "agyuloveg" meg "tarackloveg" pedig valami nehai terminologiai vagy terminologiatortenelmi magyarazat okan remlik, mint kifejezes-kb. 30 evvel ezelottrol...... vissza gunyolodas nelkul.....
Nekem sajna nincs meg a szóban forgó könyv, de megpróbálom halványuló emlékezetemből előásani a dolgokat. Sorry, ha néhol összekeverném a fantáziámat az emlékezetemmel :o)))
Az űrméret témájában tudtommal is 20 mm a határ, tehát e fölött nevezzük ágyúnak a fegyvert.
- Ágyú: kaliberhosszúsága (tehát az űrméret és a csőhossz aránya) 30...50-szeres, alkalmazása alsó szögcsoportban, (tehát 45 fok alatt) történik;
- Tarack: kaliberhosszúsága 15-25-szörös, alsó és felső szögcsoportban egyaránt tüzelhet;
- Tarackágyú: átmenet a tarack és az ágyú között, kaliberhosszúsága 25-40-szeres, alsó és felső szögcsoportban egyaránt tüzelhet;
- Mozsár: kaliberhosszúsága 10-15-szörös, felső szögcsoportban tüzel, tehát 45 fok fölött.
Valamennyi löveg lehet sima, vagy huzagolt csövű.
Egyebet nem tudok mondani... Szükség esetén, remélem, valamelyik "rokon" topikból átlátogató tüzér kartársak pontosítják a dolgokat.
A magyar terminológia a csőhossz ill. az ürméret viszonyán és a cső maximális emelkedése alapján osztályoz , kisebb nagyobb kiegészítésekkel .
Ez alapján - az ürméretükhöz képeset a legrövidebb csövű eszközök az aknavetők melyeknek a csöve ált. nem haladja meg a 8-10X-esét az ürméretüknek , jellemzően felső (45+fok) szögcsoportban tüzelnek , a könnyűek és közepesek (pl.60 ill 80-81-82mm-esek) rendszerint a csőtorkolat felöl kerülnek töltésre , a nehezek (106.7 és +) között már megjelenek a csőfar felöli töltési megoldások is . Rendszerint csőhátrasikást nem alkalmaznak és spec. ún. aknagránátot tüzelnek a javarészt sima (huzagolásmentes) csövekből .
A következő kategória a tarack , csőhosszuk rendszerint nem nagyobb az ürméret 30X-osánál , aló és felső szögcsoportban egyaránt használhatók , az optimális röppálya elérése érdekében rendszerint osztott lőszert használnak , szinte kivétel nélkül huzagolt csövűek .
A leghosszabb csövük - ürméretükhöz képeset - az ágyúknak van ezek akár az ürméret 60X-osát is elérhetik , rendszerint az alsó szögcsoportban tüzelnek . A kisebbek ált egyesített a nagyobbak osztott lőszert használnak .
Az ágyúk és tarackok jellemzői esetleg kombinációt is alkothatnak , így a magyar terminológia használja a tarackágyú (hsszú cső+felső szögcsoport) ill. ágyútarack (rövid cső+csak alsó szögcsoport) meghatározást is .
Ezeken kívül persze léteznek speciális lövegek is pl. hk.ágyúk , hajóágyúk , HSN lövegek stb. .
Ha valaki hülyeséget talál a leírtakban ne kíméljen , tanulni mindíg hajlandó vagyok ! :)))
Érdekes amit írsz , én úgy tudtam , hogy minden 20mm feleti eszköz ami kiköp magából valmi golóbist az a lövegekhez tartozik (bár kivételek azért itt is vannak , mint pl a II.VH-s magyar "nehézpuska") ... na de mindig tanul az ember valami újat . :)))
Mi az az "ágyúlöveg" meg a "taracklöveg" ? Ezeket a kifejezéseket még életemben nem hallottam ...
hat en ugy tudom, hogy a loveg az, ami sajat meghajtas nelkuli lovedeket lo ki loportoltet segedelmevel letrehozott tulnyomassal. ( agyuloveg, tarackloveg, stb.) ami sajat meghajtassal rendelkezo "lovedeket" azaz granatot, raketat stb. " lo ki" az tkp. nem kilovi hanem kiveti. tehat nem lovegcso hanem vetocso. aknaveto cso, granatveto cso, raketaveto cso. stb. de lehet hogy rosszul tudom..... :-)
Ekkora lovegrol beszeltunk - hogy azt epitenek-e cirkaloba, s nem arrol hogy EZT beepitik-e...Tehat nem kevertuk a kettot. Te kevered a betuket...Szvsz. Bocs.
+egyszer: ez a kepen szereplo joszag nem loveg, hanem onjaro aknaveto! nuklearis toltetu aknaveto granat pedig nem tudom hogy volt-e hozza rendszeresitve.( de nem hinnem)
A 400 mm-es löveg atomlőszerhez készült. Volt egy másik típus is, már nem emlékszem a nevére, www.fas.org-on megtalálható. Nem vagyok benne biztos, hogy egyáltalán volt hozzá hagyományos lőszer rendszeresítve.
".... lánctalpas várostervezô gép....." hehe...jol hangzik, de arra a celra nem eppen hatekony es gazdasagos. :-)) gyakorlatilag nagyobb tavolsagrol valo aknaveto specifikus feladatokra terveztek kisse megnovelt robbano toltettel. :-)) de valszeg rajottek, hogy tobb a hatranya mint az elonye. Es tobbet er sok kicsi 120-as aknaveto. meg olcsobb is :-)))
mondjuk a mellette álló sem kispuska, meg kell hagyni... nem normálisak ezek az oroszok. Belegondolni is rossz, mit tudtak volna ezek csinálni egy várossal.
Van benne anyag. Engem meg egyre jobban érdekelnek a szovjet gigászok! Kíváncsi vagyok mi van még? Láttam már partraszállítótengó terveket, ott vannak a kaszpi tengeri szörnyek, most meg ez a lánctalpas várostervezô gép...