Keresés

Részletes keresés

Zitka Creative Commons License 2004.08.09 0 0 119

Ha kevesebbet tesztek bele zselésítőből, mint amennyit a használati utasítás javasol, pont jó lesz az állaga. Én ugyan nem Zseléfixet használok, mert nekem azzal túl zselés lett... Nekem a Quittin jön be a legjobban. Abból is csak kétharmad-fele mennyiséget teszek. Pont annyira sűríti csak a lekvárt, hogy ne folyjon le a kenyérről.

A sok főzéssel nemcsak a vitaminok tűnnek el belőle, szerintem a színe is. Kaptam ajándékba egy üveg "nagymamás" módra elkészített eperlekvárt egy ismerősömtől. Odatettem az enyémek mellé. Az eredmény: lehangoló. Szinte barna színű. MAjd valamire elhasználom, de nassolni nem fogok belőle, az biztos. Nem is gusztusos.

Én sem téríteni akarok, de ha szebb is, meg gyorsabban is készen van, akkor miért ne használjam a Quittint? :-)))

Előzmény: chupi (118)
chupi Creative Commons License 2004.08.08 0 0 118

Azt elismerem, hogy az íze megmarad, de a vitaminok tutira elpatkolnak a hosszú főzés után. Utóízt én nem érzek a zseléfixes lekvárokon. Amúgy nem akarok senkit sem megtéríteni, hogy márpedig zseléfixszel kell főzni ha törik, ha szakad, csupán leírtam az előnyeit.

 

Jó befőzést mindenkinek!

ribizli Creative Commons License 2004.08.07 0 0 117
Hümm, rég néztem be ide, reagálni illenék pedig.
Akkor most. :)
A jó csokoládéba meg kakaó meg -vaj is kell a szakkönyv szerint (egyebek is).
Jó, elégedjünk meg a Szerecsen 51%-os kakaótartalmával. :)

Nálunk a lekvárban az a jó, hogy van szilárd és leves része is, nem egynemű, és nem zselés állagú.
Hogy a zselésítőnek van-e mellékíze, nem tudom, a bolti jelleget a zselés állagra értettem.

Az eperlekváromnak meg hosszas sűrítőfőzés után is eperíze van. :)
Viszont ha én nem használom, Nektek több pektin marad. :p

Egyébként a szépen rotyogó lekvárt lehet olvasás közben kevergetni, úgy nem is unalmas.
ribizli
zsuzsa Creative Commons License 2004.08.03 0 0 116
Hátha tud valaki sgeiteni, nagy bajban vagyok. Holnap este érkezik rengeteg körte és a Házi Befőzés, Officina Nova könyvemet, amiben a szegfüköte eltevésre vonatkozó recept van, kölcösnadásilag a barátnőmnél van, aki elutazott 1 hétre nyaralni. NINCS VALAKINEK MEG EZ A KÖNYV ? Nem emklékszem fejből az arányokra... Ez egy rohadt jó recept ( citromos vizbe kell áztatni a köretdarabokat, aztán cukorral, szegfüzseggel felforralni a vizet, ráönteni A KÖRTÉRE- AZT HSIZEM NEM KELLETT BELE TARTÓSITÓ ) aztán egyet vizesdunsztolni. Sajnso nem emlékszem pontosan. Kérlek szépen, ha nektek megvan, irjátok meg ide vagy privátban a receptet, mert attól félek elrontom.
chupi Creative Commons License 2004.07.27 0 0 115

Hol laksz? Ha a fővárosban, akkor nézd meg az Ázsia boltban a Nagycsarnok alagsorában, ott láttam több tucat féle lekvárt, rózsát pont nem, de elképzelhető, hogy van.

aneco Creative Commons License 2004.07.27 0 0 114

sziasztok, tudja valaki hol lehet rózsalekvárt kapni?

Köszönöm.

TTAMAS Creative Commons License 2004.07.27 0 0 113

Tortabevonó izét én sose használnék, abban semmi sincs, aminek a csokoládéhoz köze van,

 

Érdekes, én azt hittem, a kakaótól sötétbarna. :))

 

Próbáld csak ki, micsoda különbség van egy magas kakaóvaj-tartalmú csoki meg a bevonóizé között!

 

Az új Eu előírások szerint a csokoládénak nem kötelező tartozéka a kakaóvaj. Mindenféle olcsóbb növényi zsírral helyettesíthető. :((

 

Azért túlzásokba se kell esnünk, hogy J.O.-hoz hasonlóan 70%-os kakaótartalmú, kézzel gyártott, méregdrága csokiból készítsük a csokikrémet. Én főzéshez a Szerencsi Szerecsent használom, nekem bejött.

 

Bár ugyanezért nem használok ilyen befőző izéket sem, meg a családom szerint az ezekkel készült lekvárnak olyan bolti jellege van...

 

Kinek mit jelent a bolti jelleg. Nagyanyám rengeteg cukorral szarráfőzte a gyümölcsöt, az tényleg nem volt bolti jellegű. Én jobban szeretem a kevesebb cukorral készült, rövid ideig főzött, gyümölcsös ízű dzsemeket. Alacsonyabb pektintartalmú gyümölcsöknél (pl. eper) ehhez a pektint pótolni kell, hogy ne legyen nagyon híg a készítmény. Ha neked ez bolti jellegű, ám legyen. Ízlésekről nem vitatkozunk.


Előzmény: ribizli (111)
chupi Creative Commons License 2004.07.25 0 0 112
A tortabevonó tényleg tényleg egy kalap... de a Zseléfix szerintem zseniális. Én egyáltalán nem érzek bolti jelleget az ezzel készült lekvárokon, ha ugyanis betartod az 1 perces zubogást, akkor nem érzik rajta semmi utóíz. Na meg sokkal gyümölcsösebb az íze, mint az órákig főzötteké.
ribizli Creative Commons License 2004.07.24 0 0 111
Tortabevonó izét én sose használnék, abban semmi sincs, aminek a csokoládéhoz köze van, csak műanyag.
Bár ugyanezért nem használok ilyen befőző izéket sem, meg a családom szerint az ezekkel készült lekvárnak olyan bolti jellege van...

Próbáld csak ki, micsoda különbség van egy magas kakaóvaj-tartalmú csoki meg a bevonóizé között! Többet rá se fogsz nézni a bevonóra (arról nem is beszélve, hogy nincs nagyon több vacakolás a rendes csokival se, ha még tortabevonásra használnád).
ribizli
Előzmény: Wormie (106)
Zitka Creative Commons License 2004.07.23 0 0 110

A josta csak félig egres. :-)

A feketeribizli (Johannisbeere) és az egres (Stachelbeere) keresztezésével létrehozott gyümölcs. Bálint gazdától már hallottam riszméte (ribizli-köszméte) néven is emlegetni, de én csak a josta nevet használom. Az íze inkább a feketeribizlire hasonlít, de a bogyók nagyobbak, feketék. Viszont nem tüskés, mint az egres. Magja sajna ennek is sok van.

Előzmény: moes (109)
moes Creative Commons License 2004.07.23 0 0 109

óóó, mi az a josta??? az az egres esetleg?

Előzmény: Zitka (108)
Zitka Creative Commons License 2004.07.22 0 0 108

A jostát mivel párosítanátok? :-) Magában nem eszik a gyerekeim. :-(((  Most gyorsan lefagyasztom, mert elutazunk nyaralni, de utána szeretnék belőle alkotni vmi különleges dzsemet.

Sutan Creative Commons License 2004.07.22 0 0 107
Köszönöm.:-)) Zitkának is.:)
Előzmény: chupi (104)
Wormie Creative Commons License 2004.07.19 0 0 106

Én tavaly ezt a csokis meggylekvárt csináltam, biztos befutó! :-)))

 

Feketeerdo lekvar
 
Hozzavalok: 1 kg elokeszitett meggy, 1 tabla (10 dkg) et tortabevono goz folott felolvasztva, 0,5 dl cseresznyepalinka, 50 dkg cukor, 1 tasak Oetker Zselefix Extra 2:1  (én Quitinnel csináltam, plusz rendes cukorral, de csak kb. 35-40 dekával)
A megmosott, kimagozott meggyet enyhen turmixoljuk, hozzaadjuk az olvasztott csokoladet es a palinkat, majd egy fozoedenybe tesszuk. A cukrot a zselefixszel elkeverjuk es a gyumolcshoz adjuk. Az elegyet kevergetve nagy langon felforraljuk, majd allando kevergetes mellett legalabb harom percig zubogva forrni hagyjuk. A tuzrol levesszuk, ha szukseges, a habot eltavolitjuk a tetejerol. Azonnal uvegekbe toltjuk es jol lezarjuk.

---------

 

Meggymagozás: a hétvégén egy idős rokonunknál láttam egy pofonegyszerű "szerkezetet": egy közepes gemkapocs kettétörve, és ez az U alakú darab beleszúrva egy parafadugóba. Ő már iszonyú gyorsan csinálta vele, nem fröcsköl (mint az én NDK-s ketyerém :-)) ), és tuti nem marad mag egyetlen szemben sem.

Előzmény: ribizli (105)
ribizli Creative Commons License 2004.07.18 0 0 105
Csokis meggylekvár receptet még Thoréknál lehet kapni, azt hiszem, nem harapják majd le a fejemet, ha ideírom - nekem ízlett.
Amikor már üvegbe töltésre kész a lekvár, akkor jó minőségű, nem instant kakaóport kevernek hozzá, úgy literenként 2 tk mennyiség lehet, épp csak kicsit megszínezi a lekvárt.
Én most a málnához is próbáltam, tavaly meg barackhoz, azokkal is jó - bár szerintem kevés olyan édes cucc van, amihez nem illik a csoki. :) Durvára reszelt étcsokival is el tudnám képzelni mindazonáltal. (Pl. Szerecsen keserűcsoki, magas kakaótartalommal)

A puncsos meggyet én a hagyományos, sokáigfőzős módszerrel csináltam, finom.

Ribizlihez ismét megosztom a családi, nagymamai trükköt: semmi szemezés, magozás, mosás után szárastul-mindenestül edénybe vele, kicsit rotyogtatni, míg összeesik, aztán mehet a paradicsompasszírozóba, gyönyörűen szétválik a leve és egyéb részei. A levet lemérjük, ahhoz adagoljuk a kívánt cukormennyiséget, és készre főzzük. Persze lehet lúdtollal magozni is...

Meggyet meg én késsel szoktam magozni, ami kicsit talán lassúbb, viszont nem teríti be egyenletesen a konyhát a meggylé. És minden évben szoktuk emlegetni, hogy milyen jó volt a régi parasztházaknál a nyári konyha, ahol fröcsöghetett, meg járt a levegő és nem főtt meg a szakács is a lekvárral együtt. :)
ribizli
chupi Creative Commons License 2004.07.17 0 0 104
A www.droetker.hu oldalon megtalálható a receptfüzet egész tartalma.
Zitka Creative Commons License 2004.07.16 0 0 103
A "Tina Extra" nyári főzős különszámához is adnak ilyen reklámfüzetkét. De az újságban is elég sok jó recept van. :-)
Előzmény: Sutan (100)
moes Creative Commons License 2004.07.16 0 0 102

huhh. a puncsos meggylekvár, az alma-szilva, a mákos barack és az ananászos alma is jöhetne :-)))

Előzmény: chupi (98)
TTAMAS Creative Commons License 2004.07.16 0 0 101

Készítettem piros dzsemet.

20 deka ribizlit leszemeztem, egy lábasba tettem, krumplinyomóval megnyomkodtam, felforraltam. Egy műanyag levesszűrőn kanállal átnyomkodtam. 30 deka magozott meggyet és ugyanannyi cseresznyét adtam hozzá, meg egy zacskó kitin 2:1-et. Felforrás után rúdmixerrel összetörtem, hozzáadtam 0,5 kg cukrot és 20 deka málnát. Ismét felforrt és üvegbe tettem. Finom lett.

 

Nem igazán tudok dönteni, mit szeressek. Nem rajongok az adalékanyagokért, de szeretem, ha friss, gyümölcsös jellege marad, nem szeretem agyoncukrozni, vagy sokáig főzni. Pedig ebből kell választani...

Sutan Creative Commons License 2004.07.15 0 0 100
Az a helyzet, hogy nagy örömmel venném, ha valóban beszkennelné/begépelnél párat. Előre is köszönet a segítségért!:-)
Elsősorban a következők érdekel(né)nek:
- mákos-mazsolás baracklekvár
- nektarinlekvár fügével
- vörösboros ribizlizselé egressel
- alma-szilva lekvár mentával
- marcipános szilvalekvár
- körtelekvár fekete áfonyával

A meggyszezonnak köszönhetően mi a napokban készítettünk pl. vörösboros meggylekvárt. Nagggyon finom lett!!:-)))
Tavaly pedig egyszerű cseresznye-, tök- és ananászos-töklekvárral kísérleteztünk. Egyiket sem bántuk meg.:-)
Előzmény: chupi (98)
juditmama Creative Commons License 2004.06.30 0 0 99

azert leirom a tegnapi es mai nap tapasztalatait:

 

meggylekvár magozás nélkül:

 

szoval...nem magoztam, hanem leszedtem a szárát, majd sokszor atmostam, kezzel osszenyomogattam (eloszor krumplinyomoval - de kezzel hatasosabb, es mindenhogyan meggyleben uszik a konyha).

aztan zsupsz a teflonba, rotyogtattam soka, amig amugy is rotyogna, aztan mielott kesznek gondoltam volna felrehuztam a tuzrol es hagytam kihulni kissé majd  tesztaszurobe ontottem es fakanallal kevergettem, meglepo jo eredmennyel artpaszirozodik a husa, a maradekot meg kanallal ettuk, magokat kopkodtuk, semmi se ment karba !

 

aztan meg egyszer visszatettem, akkor cukroztam majd ment uvegbe.

aztan mi meg 20 percig fozzuk 80fokon, ez anyukam heppje.

chupi Creative Commons License 2004.06.29 0 0 98

Valamelyik magazinban volt egy Dr. Oetkeres befőzési receptkönyv, amiben igen ínycsiklandó lekvárok vannak. Pl.:

 

- fehércsokis eperlekvár - erről sajnos lekéstünk

- eper-málna lekvár - én fagyasztottam le epret, úgyhogy amikor jön a málnaszezon, csak előveszem a mélyhűtőből, és....

- mákos-mazsolás baracklekvár

- nektarinlekvár fügével

- vörösboros ribizlizselé egressel

- puncsos meggylekvár

- alma-szilva lekvár mentával

- marcipános szilvalekvár

- körtelekvár fekete áfonyával

- vörösáfonya-lekvár

- narancs-kivi lekvár

- ananászos almalekvár

 

Szívesen begépelem, ha valakinek szimpi valamelyik, és nincs ilyen füzete.

juditmama Creative Commons License 2004.06.29 0 0 97

sziasztok,

 

 en most talaltam ide, a konyhaban 3 rekesz meggy var hogy lekvart csinaljak belole, es ketsegbe vagyok esve!

eloszor is egy eves a lanyom es idom keves, masodszor pedig uuuuuuuuutalok meggyet magozni!

 

videken rokonoknal ettem kb 10 eve nagyon finom meggylekvart, es meg is kerdeztem hogyan csinaltak, mire megleppett a valasz,nem magozta csak mosta, odarakta es a vegen atszurte. NA most akkoriban azert nem foztemmeg es csak ennyi ragadt meg bennem,valaki fozott mar maggal meggyet es ha igen hogy szabadult meg a magoktol? meddig fozte? mert en a magozott meggyet turmixolom!

 

koszi

 

Judit

ribizli Creative Commons License 2004.06.08 0 0 96
Tessék, néhány recept-ötlet:
- eper + sárgabarack 1:1 arányban,
- őszibaracklé + száraz pezsgő 2:1 arányban,
- cseresznye + meggylé 90 dkg + 1 dl,
- eper + banán 3:1 arányban,
- ribizli+ áfonya/szeder/málna 2:1 arányban,
- sárgarépa + narancshús + narancslé 1:1:1 arányban (a lé dl-ben annyi, minta többi súlyra),
- alma + ananász (friss) 1:1 arányban,
- kivi + egres 1:1 arányban.

Ezek Oetker zselés izével vannak az eredeti receptben, én azt nem kedvelem, így szépen kellő mennyiségű cukorral vegyítve főzném ezeket ízlés szerinti sűrűségűre. (Némelyiket fogom is. :))

Van még
- bodzavirágzselé: 20 bodzavirág, 1 citrom, 2-2 citrom és narancs leve és héja, friss kakukkfű, zselírozós cukor 250 g (Extra Gelier, vagy írják helyette a cukor + zselatin kombit); a bodzavirágot a citrommal és 1/2 l vízzel 1 percig forraljuk, éjszakára állni hagyjuk, másnap leszűrjük és a többi hozzávalóval készre főzzük. Ebbe nem ír tartósítószert a recept, hűtőben kell tartani!

- gyömbéres répazselé: a répából kifacsarjuk a levét, citromlével és friss, vékonyra vágott gyömbérrel meg zselésítőcukorral felfőzzük. (Nyilván lehet zselésítő nélkül is, csak akkor folyós lesz.)

- sárgabarack meggyel: 1:1 arányban sbarack és meggy, citrom csíkokra vágott héja és csillagánizs az ízesítők benne.

- banán-kivi lekvár, ami meglepő módon epret is tartalmaz: 1 banán, 2 kivi, kb. 70 dkg eper. A megtisztított gyümölcsök (eper négybe vágva) összesen 1 kg-nyit adjanak, cukorral szépen felfőzzük, és kész. (Na, ezt tutira kipróbálom!)
Ínyenc családtagoknak príma ajándékötletek az ilyen extra lekvárok!)

Nagymama-féle eperlekvár: 1 kg eperhez 70-80 dkg cukrot ír a szakácskönyv, hehe, "legalkalmasabb a vörösréz edény, de semmiesetre sem alumínium", min. 1 órát állni hagyjuk a cukorral elkeverve, hogy levet eresszen, aztán erős tűzön folyton keverve addig főzzük, míg száraz tányérra cseppentve fényes kocsonya lesz belőle. (Vagy rövidebb ideig, ha nem gond, hogy folyós - nálunk nem szoktak emiatt reklamálni.)

Találtam egy brutális variációt is:
Eper szirupban
szép nagyszemű, érett, kemény epret megmosunk és szitéra tesszük. Lecsurgatás után tálra rakjuk oly módon, hogy amilyen nagyszemű az eper, olyan vastagon tegyünk rá porcukrot, azután megint egy sor epret és újra cukrot. Ezt addig ismételjük, amíg az epermennyiség tart. A tálat ruhával lekötjük, meleg helyen kb. 5 óra hosszat állni hagyjuk, hogy a cukor elolvadjon. Azután a felolvadt cukorszirpuot leöntjük az eperrő, felforraljuk és ezzel a forró cukorsziruppal az epret leforrázzuk, utána hagyjuk kihűlni. Kétszer, háromszor megismételjük ezt a műveletet, hogy a szirup jó vastagra főjön be. végül üvegbe tesszük, lekötjük és néhány percig gőzöljük.

Családi hagyomány nálunk még, hogy egy 5 literes üvegbe szépen sorban az aktuális lekvárokból 1-1 réteget teszünk, majd minimum Karácsonyig kibírjuk, hogy ne bontsuk fel, és bontáskor öszekeverjük.
ribizli

Böbsi Creative Commons License 2004.06.06 0 0 95
Akkor egy jó kis eper lekvárt nagymama módszerével tudsz ajánlani?
Előzmény: JFEry (94)
JFEry Creative Commons License 2004.06.06 0 0 94
Ez arra való, hogy "felszívja", megkösse a nedvességet, és ne neked kelljen strapálni magad, hogy ügyesen, kozmálás nélkül elpárologtasd.
Valójában szerencsésebb, ha szépen a naygmámáink módszerével besűríted a lekvárt, mintha , ugyan gyorsabban és kiadósabban bele kötöd a vizet.
Előzmény: Böbsi (92)
mona_ Creative Commons License 2004.06.06 0 0 93
Sziasztok!

Böbsi:
Én spec. nem szeretem a mű dolgokat, úgyhogy no comment...

Előzmény: Böbsi (92)
Böbsi Creative Commons License 2004.06.06 0 0 92
Mit szóltok ehez a "Knor dzsem és zseléfix" porokhoz??
Amit csak a gyümölcs rövid ideig való megfőzése után kell hozzá adni, és kész a dzsem.
ribizli Creative Commons License 2004.06.06 0 0 91
:))
ribizli
Előzmény: moes (90)
moes Creative Commons License 2004.06.04 0 0 90
csókolom a rokonaidat :-)
Előzmény: ribizli (88)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!