Celldömölktől Szombathelyig a pályasebesség 120Km/h (egy szakasz kivételével, de az állandó lassúmenetként van benn ). Pár éve a gyorsoknak még 100/120-as volt a menetrendje.
Mióta Békásmegyer-Aquincum-Batthyány tér között a folyamatos biztber ellenére kell visszajelentést adni, azóta hány vonat tűnt el a pultról...mert ugye ez volt a bevezetés indoka?
egyértelműen szabályozott a sötét-világos arányt, (ennek utána kellene néznem)., lassúnál 60, gyorsnál 110 felvillanás/perc...
A sötét-világos arány 1:1, a lassú villogás 50, a gyors 100 percenként, az OSZZSD jelzésrendszer szerint. A MÁV-nál as ötét-világos arány 1:1, a lassú villogás 60 percenként, a gyorsra nincs szabály.
Sajna, az ideológia gyártásban nagyok vagyunk. Kassa előtt (Bárca vagy Erzsébetvárosnál?- már nem tudom) van egy két darab ilyen jelző kitűzve: sárga lámpasor+gyors sárga... 500-as kitérők előtt...
Ha jól tudom, egyértelműen szabályozott a sötét-világos arányt, (ennek utána kellene néznem)., lassúnál 60, gyorsnál 110 felvillanás/perc...
Az ilyen esetekre tanították nekünk, hogy ( 4fogalmú jelzés-félfékútra levő lámpácskák, nem nagyvasúti üzemvitel) nem az a lényeg hogy a következőnél be tudd tartani a cs sebességet hanem az azutáninál meg tudj állni. TI a fékgörbe nem lineáris. Persze ez nagyvasúton (is) csak ilyenkor alkalmazható váltó előtt semmiképp
Mondjuk ez a fékút/alkalmazható sebesség elég sok helyen dőlne és itt nem csak a 120-nál nagysobb tempójú közlekedésre kell gondolni.
Pl. Szolnok felé jövök Újszász felől és nem áll a bejárat. Ekkor az előző térközjelző két sárgával 40-et enged, az azelőtti pedig sárga villogóval ad erre előjelzést. Ha ott elkezdek 120-ról fékezni, akkor esélyem sincs 40 km/h-ra csökkenteni a sebességet (a jelzők távolsága kb. megyegyezik)...sehol nem láttam még a sebességcsökkentéshez (nem megálláshoz) szükséges tényleges fékút hiánya miatti korlátozást...
X hsz-szel korábban: van olyan állomás, ahol szinte minden fényben van tartalék(pót), és kétszálas izzókkal van. Sőt ÖJÜ is van. Tata, Almásfüzitő, Hegyesh, Zalalövő és tartozékai, valamint a Csepeli gyorsv. Z.eg deltánál én a biztber sebességre gondoltam, az nem feltétlenül egyezik meg a pályáéval.
Egyébként gyorsanvillogózöld sincsen (nincs papírja), nem is tudom, hol, van duplafogsor, mert amiről én tudok, az el lett bontva, vagy ki sem lett építve, mondván, hogy a Vmax-ok közti külömbséget az ETCS szabályozza.
"A zalaegerszegi deltavágány 1999. májusában szállított engedélyezési terveinek engedélyezési eljárása során felmerült a deltavágány tervezési sebességének felemelése 100 km/h sebességre.
Figyelembe véve, hogy a tervezett Zala-híd 80 km/h sebességre felel meg, a KHVM Vasúti Közlekedési Főosztály részéről döntés született, melynek értelmében Andráshida- Zalahíd végpont között a pálya sebessége 80 km/h, a további szakaszon 100 km/h."
Továbbá, 160 km/h is csak álom, Ukk-Andráshida-Zalalövő között legfeljebb 120 km/h lesz a sebesség. (A most átépült Zalalövő-Bagod is csak 120 km/h kiépítési sebességű - persze csak ETCS-szel...)
Pedig pár éve olyan szépen kitaláltam: 60 érk. sebesség esetén gyorsan villogó sárga, előjelzésére vízszintes sárga lámpasor. Minden alkatrész létezik már hozzá. :))
Jelzéstechnikai szempontból Rákos is a szabályt erősítő kivétel, mint annyi minden más a MÁV nevű kupleráj működési területén - bár a GySEV se sokkal különb a kivételeivel.
Való igaz, hogy a 40-nél nagyobb csökkentett sebességet igyekeznek nem jelezni ahol csak lehet, hiszen így nem kell a villogás sebességét, valamint a sötét és világos periódus idejét figyelni (ugyebár teljesen más helyzet van, ha egy villogó sárga véletlen folyamatossá válik, meg ha egy villogó zöld véletlen folyamatossá válik). E téren biztosítóberendezési szempontból igen "nagy alkotás" (mint a folyamatos jelfeladás max 120 km/h-ra alkalmas voltának kinyilvánítása) volt a 60 km/h-s jelzés megfúrása. És még ideológiát is sikerült a forgalommal közösen alkotni: "A gyorsan és lassan villogó fényeket nem lehet jól megkülönböztetni." Pedig csak nézni kéne, akár a szomszédban is, itthon meg a gyors és lassú villogás viszonyát szabályba önteni.