az udvaron is helyet foglal, a te rossz alkatreszed miatt. nem mellesleg sok auton alvazkeret bontas egy kuplungozas.. szvsz hogy felre tolja.. futomu is kell ala.. amit vissza kell rakni. miattad.
De mi a véleményed a %-okról és a számlázásról?"" az hogy beleszalltal egy halmazba (mert epp nem tetszik ) de a rendszer mukodes hibat nem veszed eszre..
...hogy politika mentes maradjak.. epp a szemed lopja el az allam. ....de azt nem latod. =====================
Ha 20% árrést szélhámosságnak könyveled el, akkor szerintem semmilyen fogalmad nincs egy vállalkozás működéséről. Gondolom a vendéglőben, bárban, stb is zavar a 100%-os árrés, oda sem mész soha :-)
Az ÁFA az államé, de vele jár a bevétel utáni mindenféle adózás is amit ha nincs számla lenyel a vállalkozó. Valamennyi bevételt persze bevall, a szerelők fizetését viszont a fekete pénzböl pótolja ki
Az meg le van izélve hogy hamajd nyugdijas lesz a szerelő...
"Érdekes, a nagy élelmiszer multiknál nem kell kérni a blokkot. Adják kirészletezve mi mennyi." Van talán még Mitsubishi márkaszerviz, ott ugyanilyen korrekt eljárásban részesülhetsz.
Hagyjuk már ezt a "rossz alkatrészt" Lehet, nem mondom az ellenkezőjét, OK felszámol valamennyit de nem kétszeres. Leveszi az emelőröl és féretolja az udvaron
oda viszed az alkatreszed.. fel all az auto rampara.. lebontjak.. pl a valtot a kuplunghoz. kiderul rosszat vittel. all az auto rampan, vagy minden vissza, hogy ne foglalja a helyet/idot .. ..vagy foglalja a helyet.
fizeted-e a 2x -es munkabert , vagy a rampan allas idot ?
Miért is nem attol a cégtöl rendeli az alkatrészt amit én ajánlok neki?
Nagyker adja, has szám, 80-ért neki, ő 120ért nekem közben visszakap legalább 20% jutalékot,
és számla még sehol. Ha az is kell rögtön + 1.27 szorzó
Korrekt? A lóhimbát!
Ha olcsón veszi, ahol én venném, nem lenne ott egy órán belül az alkatrész, nem sürgős, és a garit ugyanúgy el tudja intézni. Én nem szerelő vagyok, de ha valami rossz, vagy mást adtak, akkor azt elintézem én is
Egyszer vásároltam az egyik nagykernél. Regisztrálva van maga, kérdezte az eladó
Nem, én magánemberként veszem a cuccot
Hívja fel azt a tel.számot és mutatott egy faliujságon levő mobil számra. Felhívtam, kicsöngött és megszakadt ha jól emlékszem. A számlában azonnal szerepelt -10%
Amikor megkérdezik előre, kell magának számla. Értek a szóból, nem kell. De amikor ez szóba sem kerül csak ráteszi az ÁFA-t és pofát is vág hozzá azt nem komálom
És ez szinte minden magánvállalkozónál így megy. Ferde szem azonnal ha kártyával fizetek
Érdekes, a nagy élelmiszer multiknál nem kell kérni a blokkot. Adják kirészletezve mi mennyi.
lencses elso lampa. 20 eves. (a feszko mar megvan ) lencse is, reflector is rottyon. van uj, de 80e huf korul darabja, es ketto kell.
vettem kinait. 15e/par a lencse uveg, az stimmel is a regibe. de a foncsor nem stimmel, viszont az is matt a regiben. probaltam polirozni.. ehh.. spihatert ..? egybol vissza oxidal..
gondolkodok valami krom festekben, de nem nagyon hiszek benne..
Ne törődj a dologgal. Olyan ez mint a garancia. A gyártó önvédelemből csinálja ezeket az előírásokat. Hülyebiztos megoldások kellenek. Tudod, a garancia nehéz dolog :-)
Le akartam venni a kerékagyakat../.. Nem tudtam levenni.""
jo regen...inas koromban. a legbonyolultabb aramkor a muhelyben talan a sirocco futese volt.. (vagy a neon gyujto.. holtverseny.. ) a kompresszor is csak a festeket fujta, nem a legkucsot..
Mivan? Tönkremehet a katalizátor. Tehát nem tönkremegy. Nem ugyanaz. Más. Mi volt az oka, hogy eltanácsolt? Alkatrész. Sok helyen nem szeretik a hozott alkatrészt. Nem csak a haszon miatt. Van ahol gazdaságos áron adja a szervíz. Olyat kell keresni. A garancia nehéz dolog, de jogilag a szerviz gondja.
"Attention! It is impossible to start moving if the fuel level is below the permissible level; if the fuel is completely used up, the catalytic converter may be damaged.
Immediately after refueling, you must wait a while until the correct fuel level is displayed after turning the ignition key
"
Tehát ha elfogy a benzin tönkre megy a "katalizátor konverter , tankolj azonnal de inditás elött várd meg amig a benzinóra normál szintet mutat/lassan áll be/
Mivan?
Más
Ismeretlen az előélete az autómnak, egy éve van meg
Több helyen olvasom az autókról hogy "vezetett szervízkönyv"
Jómúltkorában fékpofacserét kértem, mert szerintem vékonyak voltak, mester szerint nem de számlát kértem
Megállapodtunk hogy többet a műhelye felé se menjek. Én kérjek elnézést?
Vezérműszíj/vizpumpa, feszitő csere kellene
80ezer a munkadij. Legyen, de az alkatrészt én megveszem
Azt úgy nem lehet a garancia miatt
A két nagykernél ezek az alkatrészek 90ezer körül vannak, miközben + két ékszijjal feszitő görgővel 70ezerért megveszem az egészet máshol. Garancia nehéz dolog de hadd legyen az én gondom. Nem feltételezem hogy kibaltázásból elront valamit a szerelő, bááááár...
Jahogy jutalékot is kap a szerelő a nagykertöl miközben nekem +ÁFA-t is felszámol és még igy sincs számla, mert még megsértödne. Mifelénk nincs minden sarkon szerelő
Neki viszont a nagyker ad számlát, nem feketén zsebböl fizet a mester.
Fémre egyetlen típusu festéket ismerek, ami teljesen vízzáró.
Egy poliuretán alapú 2K- ipari festék. A baj vele az, hogy drága és pontosan be kell tartani a gyártó által leírt alkalmazási technológiát. Mérni kell a hőmérékletét és a páratartalát a fémnek- ennek függvényében ki kell számítani, hogy mennyi katalizátort kell keverni a gyantába, a katalizátor a gyantával csak melegben és száraz helyen lehet megkeverni, az első keverés után pihentetni 15 percet, aztán újrakeverni még 5 percig. Szóval ezt a felületkezelés csak egy szakember tudja felvinni a felületre.
Általában tűzhorganyzott kültéri szerkezetekre használják, ha telibe éri az eső és az hó (pl. az szerkezeti oszlopoknál). Fémen kb. 10-12 évet tart, ha nagyon sötét a pigmens.
Ugyannanak a gyártónak a pu gyantáját használják a kültéri beton felületek kezelésére, de kvarchomokkal keverve, majd az fedőréteget, pigmentált gyantával húzzák rá. Ha a lejbeton jól meg van csinálva és a lefolyók is szakszererűen be vannak építve, kb. 5-8 évig nem folyik át a betonfödém a csapadék.
Le akartam venni a kerékagyakat,a 6 éves WorkZone ütvecsavarozó akksi bemondta az unalmast,lekapcsolt a gép az M16 lazításakor. Nem tudtam levenni.
Akkor szedjük szét,benne 10db Highstar nevű cella jellemzően 50-80mOhm belső ellenállás között. 5x2 1500mAh 15A, tehát csúcsban 30A-t kéne tudniuk leadni,hát ezek már nem. Nosza cellázzuk át,itt van minden hozzá.Samsung 2000 és 2500mAh 20A-t kapott. Vagyis kapna. Az első sor hegesztése közben megáll a homemade ponthegesztőm. Mi jöhet még? De legalább egy saját akksim felújítása közben hal meg. Szedjük szét ezt is. A fázishasítós triak áramkörben 2db sorbakötött smd 330Ohm megszakadt(?)
Egy Wartburg kerékagy leszerelésének története. :-)
Sajnos nem azon múlik, hogy 1K vagy 2K - és semmi esetre sem az a feladata, hogy védjen a víztől. Természetesen nem mindegyik vízáteresztő, de az általánosan használt 2K epoxy, etch, urethán primerek általában igen. Tényleg csak az a feladatuk, hogy nagy biztonsággal megtapadjanak a felületen alapul szolgálva a vízzáró réteg vagy esztétikai réteg számára.
Jelen esetben az öntöttvas féket K hosszú idő lesz amíg megtámadja a rozsdakór, főleg azt is figyelembe véve, hogy szinte semmi esély arra, hogy esőben utcára kerüljön. Illetve nem tudjuk, hogy a jelzett "gyári összetételű alapozó" az alapozófestékek melyik családját takarja (legalábbis én nem tudom), ezért írtam csak azt, hogy jó esély van arra hogy nem az. De lehet hogy a gyári festék az pont a maradékba tartozik.
Alapvetően a három leggyakrabban használt az epoxy, az "etch" és az urethán alapozók - egyik sem vízálló. Jóval ritkábban elérhető a poliészter, a zománc és a lakkbázisú alapozók, mivel ezek nagyon hamar meg tudnak pattanni ritkán alkalmazzák az autóiparban - de ettől függetlenül lehet, hogy ezen a féken valamelyik ezek közül van.
Sziasztok boldog karàcsonyt kívánok.Keresek 6 sebességes manuális váltót 2.2 DCI Renault hoz velsatis 2002-2006 ig ez a váltó ment bele Anno IV generaciós espace ba is.csaplarzsolt8@gmail.com
Köszönöm szépen. Ha este 10-ig nem jelentkezem akkor baj van...
(Egyébként most Csináltam elősször hengerfejtömítés cserét,bár vezérlést már cseréltem M51d25-ön, azóta vagy 5-tulaja volt.De az nem vokt hengerfejes.)
ha minden csavart meghúztál akkor nem fog szétesni.
tengelyek jelen vannak, jel fél fogat késik nyúlás miatt, engedd el.
önindító ha csak szalajt forgatás nélkül, akkor vagy bendixes(szabadonfutó a kisfogaskerékben nem visz át nyomatékot, cserés), vagy el van törve a villa(főáramkör zár, forgórész forog de a kisfogaskerék nem kapcsolódik a lendkerékhez).
a csavar lógást az okozza hogy leesett a rögzítő alátét róla(belül fogazott, az tartja a helyén), ha meg tudod húzni, nem forog el, akkor jó.
leszerelve lehetne ellenőrizni, hogy felzár-e rendesen, van-e benne "tartalék".
de ha már levetted vidd el villamosságishoz, az megcsinálja, ha még eredeti bosch van rajta.
barhogy nezem, ebben benne van egy egesz fog. ..vagy egy fel. mindegy, mert nem ez szamit. ez csak lanc, es jelado pozicio.. nem vezerles.
ha fotengelyt rogzitetted, veztengot rogzitetted a szerszamal . ( akkor miert csavar kozeppontokat nezel ?) ..lancot meghuztad, majd ezutan vissza huztad az elozoleg fellazitot fokolo kereket.. akkor annak jonak kell lennie. de atforgatod, ujra le zarod.. kiderul kelle korrekcio..
a fotengely szenzor fotengely poziciokat ismer fel.. a veztengo szenzor az aktualis utemet is. (pl surit, vagy kipufog )
Meg lehet húzni azt rögzítő nélkül is, az a 4db kis csavar meghúzása nem fogja elforgatni a tengelyt. Mindenesetre semmilyen vonalzóval sem lehet olyan pontosan beállítani mint a rögzítővel. Régebben a láncszetthez adtak is sablont, az csak a beállításra és ellenőrzésére volt alkalmas, lévén ~3mm-es alulemez.
Köszi. Egy kicsit balra kellett volna tartanom mert reggel lefagyott a kezem. De a Vezérműtengelyem lefogandó kockája merőleges a HF síkjára. Pont azt néztem hogy ha a lánckereket át tettem volna egyel jobbra akkor az a fél fog nem balra hanem jobbra állna. De rátok hallagattam és hagytam így. :)
A vezérműtengely jeladó mit befolyásol amikor a félkör alapján kalkulál?
de az a szerszam egyben rogzito is a fokolo kerek lehuzashoz. egy vonalzoval tudsz derekszoget ellenorizni.. de bajos (abb) a lehuzas. szvsz.. itt ugytunik nem csak az eszkoz hianyzik.
annak a csavarnak a vegen van a nagyaramu kapcsolo erintkezoje. ez igy lehuzva vagy kapcsol, vagy nem. .majd kiderul. ha nem, nincs kapcsolt aram, nem forog csak a behuzo aramal. ameg keves.
viszont .
lyanokat csinált indításnál mint amikor járó motorral ráindítasz, de persze a motort nem forgatta meg. "" ez nekem inkabb szabadonfuto hibanak tunik. az meg benne van a fogaskerekben.
igen, ez a lényeg. De ha nincs célszerszám, akkor egyszerűen azt kell nézni egy vonalzóval, hogy a trngely lapolás derékszögben van-e a blokk/szelepfedél síkjához.
Köszönöm, úgy húztam vissza, utána nem lötyög, de meg is csiszoltam a sarukat. Meglátjuk hogy lesz-e változás mert amikor hengerfejes lett olyanokat csinált indításnál mint amikor járó motorral ráindítasz, de persze a motort nem forgatta meg.
Szoktam mashol egy brutal nehez mechanikus prest hasznalni, azzal van tapasztalaton. Ilyet nem hasznaltam meg. Satu/kalapacs/menetesszar megoldasokon meg szeretnek tullepni (ill. Ha 45eft-bol tul tudnek lepni akkor megtennem.)
megvan ennek a doglodo nyugatnak az a bája , hogy nem kell tablettas bort vennem.. (ill. .. legalabb elhitetik hogy nem az. :) ..mondjuk nalam az ausztral, meg a spanyol preferalt veresben, , mert a magyart innen sem tudom megfizetni.. ugyhogy jo vilag van ottan :))
kerdes hogy a vez.tengely lanckerek csavarjait fellazitva, lancot megfeszitve , huztad- e vissza oket rogzitett fo.es vez.tengelynel..
btw..mindegy..
ha feszes lancnal, atforgatas utan.. mind a ket rogzito egyszerre es lazan vissza illesztheto.. akkor a vezerlesed jo. ha nyil nem all kozepre, az viszont vezerles kopas miatt lehet. itt... fel fog nem problemas.
Síkolt a hengerfej műhely,ki is órázta és valami számot mondott de azt jegyeztem meg hogy minimálisat skolt le belőle.
Megkérdeztem hogy mit lát hányszor volt vajon síkolva és azt mondta:
"Ez még nem volt síkolva!"
Pedig 24-éves alu hengerfej.Igen,a tömítésből a vastagabbat vettem már előtte.
Mondat neki hogy előtte nyomsárpróbát szeretnék de azt mondta hogy felesleges mert át szemlézte...
Szakemberrel nem akarok vitázni és tegyük hozzá hogy 3-műhely is azt mondta majd Január 6 és egyedül ő dolgozott két műhely közt is de szimpatikusnak tűnt és hálás vagyok neki. :)
Meg hengerfejeztem az autóm de a felső lánckerék nyila mintha kissé balra állna (Kb fél fognyi szemre.)
Mindent rögzítettem de a leírás szerint egyenesen felfelé kéne néznie.
Átforgattam nem akad a motor viszont még nincs fent a vezérműház felső deklim, még át tudnám egy foggal jobbra tenni de félek mi van ha nagyobb bajt csinálok.
(Azt tudom hogy eddig is magas 2.5-ös CO-m volt. Számít ez a kb fél fog?)
Mutatom a TIS szerint hogy kéne állnia. Na ehgez képest balra álk a nyilam kissé...
vagy hibas R fokozat eszleles, vagy eso szenzor.. vagy vegallas kapcsolo.. vagy komfort modul ... barmi lehet ezekben a tulburjanzott vezetes segedekben..
szerintem ezt - jo - diag eloadatjabol gyorsabb azonositani, mint motort bontani.. de tevedhetek.
csak jut eszembe... ' kombi' ..az nagy ajto, sok drojtal.. sokat mozdul. lehet ott van/is - ott is van..ott van is.. ehh.. ...kabel tores az atvezetoknel. :)
Én szerencsére nem folyamatos üzemet szolgálok ki. A gazdasági dolgok meg kb mindenhol hasonlóan mennek, mert az állam ilyen jó gazda. Én a fővárossal vagyok bérleti viszonyban, hasonlóan bomlott agyú szisztéma az is....
van akit berángatnak jövő hét péntek szombaton is, mer nehogymá ne legyen aki javítson.
nincs tartalékbusz, az okosok hamarabb selejteztek mint hogy vettek volna újakat, aztán ami kiesik javítóba azt meg kell szögelni minél hamarabb, mert nincs mivel vinni azt az 5 utast, aki ünnepkor menne.
lézer miniszter úr elment győrbe a kravtexhoz gyárlátogatóba(ott rakják össze a credo* buszokat), ahol is krankovics úr a kravtex tulaja közölte vele, hogy ha hozott volna pénzt akkor vihetne kettőszáz(!) darab buszt, ott vannak legyártva:-))
a pénztáros úr repcsije bőven be is takarná, pár milliárd még jutott volna elkarcolni is
dehát többtízezer ember közlekedése nem írhat felül kettőét.
milyen dolog ez.
*ezekről elég vegyes a vélemény, maradjunk annyiban h kicsit magyaros a minőség, de akkor is új. nem egy kétmilliót futott miszlikre szakadt szerencsétlen jószág, aminek imádkozik a sofőrje h kihúzza a napot.
na ez csak ilyen rövid monológ volt, a két ünnep közti munka okán, akinek nem tetszik ugorja át:-)))
Azért külön tétel, mert zöldkártyát más műhelyben is csináltathatsz: tegyük fel, hogy valamilyen nyűg volt az autóval. Majd egy szerviz megcsinálja, és ha ott kész, akkor egyben le is vizsgázott, nem kell visszavinni a műszakira.
Talán van valamennyi elenyésző százalék az autósok közül, aki haver szerelőnél áttolja hibásan is, de ez több szempontból is bajos:
- ha elkapja a rendőr (kiszagolja, és igen, kiszagolja!), akkor a vizsgahely is gyanússá válik (és itt, a progresszív büntik országában, nem, nem akarsz trükközni)
- nem tudod eladni majd az autót, mert igen sokan autókereskedésen keresztül adnak-vesznek, és hamar lebukik a hibás autó
- nem is könnyű, mert az újabb autók (cáfoljatok, ha nem így lenne) hamar gyújtanak hibalámpát, ha nem megy minden flottul a motorban, és ez a műszakin feltűnik - plusz lásd fent.
Ennek köszönhető, hogy ha büdös/füstölő autó megy előttem, az a kevés szinte mind külföldi. Mondjuk IFA-szagú kisteherautó. Pff. :)
Villa? Az bagatell az új repülőgépéhez képest. (Bombardier Global 6500) Az ugye mégse járja, hogy Andival ne tudjon egy-egy délután átugrani pl. Londonba ezt-azt vásárolgatni.
Éhező gyereknek? Az annyit ér amennyije van..... Amúgy a szemigazolványos díjat mára visszaszívták. (Majd meglátjuk holnap mi lesz, az mégsem járhatja, hogy a rókaképű rogánnak anyagi gondjai legyenek.)
nem baszogatas volt. meg nem is ex cathedra. csak egy kozles hogy mashol alacsonyabb dijjak ellenere is jobban mukodo rendszer van. ( jo persze. faszom, a kulonbozetet kifizetem haz berlesre. de az masik szegmens. . )
az ott egy teheneszet. mindenkit szopat a tszcses gore, aki bent van a karamban. a traktorost is, meg a teheneket is.. kiveve gumicsizmasokat akik ellenorzik a rendszert. (befejeztem )
11.50 a minimum orankent. (aprilistol 12.50. ) nem atlag penz, hanem minimum. szvsz nekem itt, 2 koruli oram se egy muszaki vizsga dijja.
ott a hatosagi uj aras 26e huf. + vizsgallomas se ingye van .. mennyi lesz ez igy ? belefer egy napba ? mert ha igen, akkor mar milla korul keresel/honap. (20x50e )
"Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) egy hét alatt, december 19-én fejezte be a rendelettervezet miatti társadalmi egyeztetést," ez is hazugság, nem csak a 35%
segitek. nincs hatosagi ar* , minden muszakira szakosodott muhely annyit ker amennyit akar, amennyiert eltudja adni a szolgaltatasat..(nyilvan nem ad hoc ) tekintve hogy tobben vannak.. piaci verseny van. . ezert jellemzoen 30 es 50 font kozt alakul szemelyautonal egy muszaki vizsga koltsege. .
csereben az uthalozatok 99%-a ingyenes. (autopalyak is ) szem.gepjarmu atirasa /tulaj csere / ingyenes (0/24 online ) utado.. kibocsatas fuggo.. leanyom autoja 35 font egy evre, en tehenem 300 font egy evre. asszony insije 170 korul..
mi van meg a cikkben ? torzskonyv ? van ingyenes forgalmi.. minek torzskonyv ? forgalmi engedely ..megint mi ez ?
rendszam tabla. 5-10 font korul .
egyeni rendszamtabla.. .from to csillagos eg.. (a BIG ONE egy millio angol font )
* pontos adatot nem tudok napra kesz. , de a nyilvantartas hozzafereseert, a szoftver lizingert, a regisztracioert autokent 2.50 fontot kert a goverment cirka tiz eve.. azota nem tudom .
"átlagosan 35 százalékkal kell majd többet fizetni a "
"a forgalmi engedély és a törzskönyv árai egyaránt 12 ezer forintra nőnek a jelenlegi 6 ezerről"
És még a számolás is nehezen megy.
Nekem ettől a forgalmitól azért nyílik ki a bicska a zsebemben, mert van benne 6 rubrika, meg utána még egy üres oldal, de oda nem lehet írni, pedig a vizsga is hatósági bejegyzés. Hogy miért vagyok szopatva, amiért 2005 óta nem adtam vettem a motoromat, azt nem tudom.
Nagy segítség ez az embereknek az adócsökkentő kormányunk részéről.
Mindenesetre hétfőn még azt nyilatkozták, hogy a műszaki vizsga ára továbbra sem fog változni...... (ami amúgy eddig is igen magas volt a környező országokban lévőkhöz képest)
Keressél valakit, aki ért a francia autókhoz, és van ~gyári szintű olvasója ("lexia")
Sajnos azt tudomásul kell venned, 1.5milláért sem garantált, hogy nem valami 3x törött roncsot melegítenek rá az emberre, továbbá a "teljes felújítás" is nagyon kérdéses, mert ilyen ebben a formában nincsen, nem létezik.
Én a szerelő helyében nulladikra a szag forrását keresném, a leírásod alapján ez egy szétégett kábelköteg/modul, mintsem valami mechanikus dolog, de bármelyik autószerelő szisztematikusan végig tud menni, behatárolni legalább nagyjából, miért nem indul.
Sziasztok!Van egy 2011-es 1.6 HDI Citroen c3 picassom!Egyik nap iszonyat büdös szag volt az autiban mikor beinditottuk... szúró maró szag... kiírta a reszecske szűrő problémát...kinyitottuk a motorhazteteot insitasnal a motort térből jott valahinnan ez a szag... másnap mikor vittük volna szerelőhöz már nem indult csak tekert a motor.... autószerelő radugta gépre és rengeteg hibát irt ki...4 db jelado villamossagi probléma,egr, reszecskeszuro... ezekről tudok!A szerelő azt mondta nem mer neki állni a javitasanak,mert nem tudnak rájönni,hogy mi okozhatja a hiba kodok alapjan a problémát...igy mondta is hogy vontassuk szépen haza az autót és vigyük el egy kimondott citroen szervizbe...hozza teszem 1 évvel ezelőtt vettük 1,5 millioert és utána teljes felujitason esett at ami mar tobb mint 1millio volt!Szerintetek érdemes megnezetni vagy adjuk el alkatrészként?Vagy találkozott már valaki ennyi problémával egyszerre? Szerelő azt mondta ,lehet az ő hibakód olvasója nem szakosodott a citroen márkára.... előtte is citroenem volt 5 evig,de azon semmi problema nem volt...
inas voltam, jomunkasember modjara tamasztottuk a kaput, bamultuk a falusi eletet. jott valami kocsi nagyon visitva. ( tipus mindegy, nem is emlekszem, varnyu, vagy polski. ) muhely elott jobbra arokba be. ket bukfenc, hangos karomkodas a kocsibol.
kozel a segitseg, kihuztuk valami uazal.. jobb elso kerekcsapagy rasult a kerekagyra. (gondolom falun kivul izzot, faluba beerve meg rabirt hulni az agyra, oszt' hirtelen befogott. ) mindegya.
külső csapágy megállt, belső gyűrűje szétforgatta a tengelyvéganya belső oldalát, az lehozta letekerésnél a csőtengelyről a menetet, azt hozza helyre?
abból hogy lesz ugyanolyan átmérőjű menet mint előtte volt, vagy kisebb anyát tesz rá?
---
pár éve jött egy ilyen, külső csapágykosár összetört, görgők kipotyogtak, a külső gyűrű a belsőn futott egy darabig, a féltengely a csőtengely felső oldalán, kinyalt vagy 4-5mm-t belőle, akkor álltak meg vele mikor eltört a féltengely, és megszakadt a hajtáslánc:-))
Ezek régi történetek, legalábbis a kérdéses Skoda kora előttiek. Én is tudok ilyet tizenévvel ezelőttről. Egy ideje rendes márkaszervizben iylet nem tudsz megcsinálni.
Pont a napokban olvastam valami cikk alatt, vagy magában a cikkben egy nevételnemáruló szervízben régen dolgozott elbeszélését.
Keveset használt, olajat nem fogyasztó kocsiknál főleg nyomták. Márkásflakonban a teszkósolaj, egyáltalán nem is cserélt. Fényesre törölt olajszűrő, olajszűrő alá odpötyögtetett olaj, hogy úgy nézzen ki.... Stb, stb....
Lehet, hogy mára javult a helyzet, de az érintett kocsi pont 10 éves.
Egy köztes olajcsere biztosan nem árt.
A leírt körülményeket tekintve feltehetően a nyugodt alvás a cél. Az meg eldöntendő mit ér meg.
milyen - iranyu - tehertol mentesit egy lehuzott kereket ? :o
Anyagot kivenni valamiből, ami így is lehet, hogy határon van, nem feltétlen jó ötlet. "" // Legközelebb akkor nem is esztergáltatok nyomtávszélesítőt magamnak ""
szvsz masfel millimeter a kozpont furatbol nem feltetlen jo otlet, de a nyomtav szelesito az bezzeg nem.
legalabb konzekvens lennel esz osztasban.. de ket hszen belul onmagad cafolod..
Az olajcsere valamennyire bizalmi dolog. Reménykedni kell, hogy normálisan csinálják. Szerintem manapság már nem mer senki használni Teszkó olaj, hamisított sem nagyon van. Gyertyát sem kell benne cserélni még, mert long life van benne. Váltóolajat sem. Szívórendszer sem lesz koxos valószínűleg, ha jól emlékszem ebben nincs egr. Amúgy ha valaki nyugodtabban alszik ha ezek mind cserélve vannak, akkor uccu neki, nem lesz baja :-)
varrni, vagy esetleg ragasztani. de nem tudom, meg nem probaltam. bar szerintem ha ket szorosabb reteg koze rakod, az ad eleg tartast hogy ne nagyon mocorogjon el.
Hiába nézed, nem fogsz látni rajta semmit amiből az állapotára tudnál következtetni. Nem kell sűrűbben cserélni mint a leírt csereperiódusa. A váltóolajban akkor kezdjél gondolkodni ha már lesz benne legalább 200ekm. :)
A kokszosodás használat függő, de 80-100ekm alatt nem jellemző a nem ideális használatnál sem.
A fagyállót elvileg nem szükséges cserélni, de azt így 10évesen már javasolt. A motorolajnak sem lesz semmi baja ha 15ekm-ként cseréled, ami nálad ~3év. De ha jobban bízol a 2évenkénti cserében akkor cseréld 2évente. Ennél sűrűbben felesleges. A levegőszűrőt is értelmetlen olajcserénként cserélni.
Ezekben már a görgős benzinpumpa van, annak nem szokása a motorba engedni a benzint.
1,5mm nagyobb központosító furat kellene legyen hogy felmenjen az agyra.
ha ezt megcsináltatja milyen problémát okozna?
miért volt jó a régi renault felni amin még luk sem volt középen és centrírozni is csak spéci felfogóval tudták? vagy a bogarak, fiatok felnijei aminek még szinte közepe sem volt?
Adott egy Skoda Rapid 1.2 tsi (105 le.) talán :CBZB motor. 2014-es évjárat. Van benne kemény 50-ezer km.
Van olyan megelőző karbantartás amivel egy ilyen megkímélt autónak a hibátlanságát ,hosszabb távon fent lehetne tartani ?
Kötelező szerízek márkaszervízben voltak eddig ,ami ugye nem garancia semmire..
Az általános olaj és szűrő cserék mindig megvoltak időben ,fékfolyadék 2 évente stb.
Viszont szerintem a hűtőfolyadékot azt még nem cserélték soha. Gondolom az már bőven időszerű lenne.
A közvetlen befecskendezés miatti kokszolódás átlagosan mikor szokott gondot okozni ? Oxy-cat-ot kap minden évben és meg is van kergetve néha ,de azért a városi
rövid távok is vannak sokszor.
A benzinpumpáról olvastam valahol, hogy szokott átengedni és akkor hígítja a motorolajat.. Ennek érdemes élé menni vagy ennyi km-nél
elég a motorolajat figyelgetni ?
Gyertyát és váltó olajat ( kézi 02U 6/1) mennyi km-nél érdemes cserélni ?
A kerékagyon van egy perem. Ami a felni tehermentesítő gyűtű részébe "beleül".
Minek van? Hogy központosítson szereléskor? Ennyi?
Ő a felnit akarja lemunkálni?
Akkor házilag lereszeli a kerékagyat és felteszi a kisebb közepő kereket. Szeritned szabad így is, nem?
És csak egyreszelő kell, nem?
Itt pontossági igény sincsen, mert amig a tárcsa "husát" picit is központosítja a perem, de a felniig már nem ér ki, akkor jók vagyunk, nem?
Ja, ez így már hülye duma, meg jön a személyeskedés, mert kezd összedőlni a "csak szerelés segítő" koncepció, az egész gépészeti konstrukció, gyártó általi ráfordítás, illesztési pontosság, anyagminsőség, vastagság, azt mutatja, sejteti, itt azért nem erről van szó.
Én pontosan tudom, mivel tipikusan a PSA "teliközepű" alu kerekei, amik egy majdnem teljesen lapos alátéttel vannak megoldva.
Ennek ellenére a precizen illesztett közepe, és annak tehermentesítő jellege nem csak ezeknél a kerekeknél létezik, hanem mindíg.
Van ezzel sok történetem, próbáltam én már ilyen műnyag gyűrűt lereszelni, (alig sikerült, géppel is, olyan szívós kemény anyag, csak akkor tudnám minek, miért nem valami papírpuhaságú jelzésértékű valami)...
...próbáltam ilyet 3d nyomtatni, aszerint a nézet szerint ,hogy ez "minek", nem is csináltam semmi "szörnyűt"...
de én azért a tapasztalataim alapján ezt roppantul nem így látom.
Mivelhogy mindkettő összetört. Majd rázott az autó mivelhogy lelazult a kerék.
És akkor bizonyára azért, mert nem tudunk egy kereket normálisan meghúzni, és kő ostobák vagyunk,..
...de én erről teljesen mást gondolok.
Mint a neten mindenki aki ezt aluból akarja esztergálni, meg tehermentesítőnek és nem központosítónak hívja.
Részemről befejeztem itt, aki akarja, majd máshogy csinálja.
Én az átesztergálást is nehezen tudom elképzelni, mit fogsz meg a keréktárcsán? A peremet? Milyen késsel tudsz normálisan ilyen mélyen ekkora pontossággal belülről forgácsolnii? Mekkora gép kell ehhez?
nyilván aki elvállalja az tudja mekkora gépe van.
nem feltétlen kell eszterga, marógép is jó, ezred mm pontosan rá lehet állni a központra, főleg ha cnc vezérlésű
szóval keresgesd a kákán a csomót hátha okosabbnak tűnsz tőle.
Nem baja az, ha nem értesz hozzá, csak ne oszd az észt....mellesleg ha te vagyonkért esztergáltatsz ilyesmit, akkor jól át vagy kúrva. Legalább repülőgép-aluminium volt?
Anyagot kivenni valamiből, ami így is lehet, hogy határon van, nem feltétlen jó ötlet.
Ritkának gondolom azt is, hogy minden századra stimmel, ugyanaz az ET, ugyanaz az osztókör és a csavar, a rögzítés minden paramétere, csak pont a középfurat nem jó....
...márpedig ezzel, aki ilyen esztergálgatásban gondolkodik, sőt erről kérdezget, sokat törődni nem fog.
Én az átesztergálást is nehezen tudom elképzelni, mit fogsz meg a keréktárcsán? A peremet? Milyen késsel tudsz normálisan ilyen mélyen ekkora pontossággal belülről forgácsolnii? Mekkora gép kell ehhez?
Papiron egyébként még a mindenben "rávaló" de "tipusidegen" kerék sem "legális", vizsgán már évek óta nagyon keményen bszkurálják ezzel a népet, egyenlőre szerencsére utcán nagyon nem jellemző, hogy a hülye rendőr megpróbál ebbe belekötni.
Az, hogy gumidoki kb. annyit ért a kérdéshez mint én a harangöntéshez. A különbség csak annyi, hogy én nem akarok a legnagyobb harangöntő szaktekintély lenni. Nem tudja kiszámolni, hogy oldalanként 0.85mm lesz az eltávolítandó anyag. Ennyi kiesztergálása semmit sem változtat egy felni mechanikai tulajdonságain, miután annak a központi furatnak a teherviselésben 0 a szerepe.
Ha jól értem, ez arra való, hogy saját magadnak egy kiválasztott ruhába beleragasztod/belevarrod, ott ahol számodra a legfontosabb, hogy fűtsön? Pl. fogok egy overallt, mert én abban szeretek szerelni, és berakom mondjuk lábszárhoz körbe, meg combhoz kívülről az 4, másik négyet meg körbe vesetájra és kicsivel feljebb, oszt kiss, zsebbe az akku? Vagy tépőzáras és átrakható?
ezt par hete vettem az ebayrol..kiskereskedelem.. 6 fontert? , ingyen szallitasal..az 3 ezer forint .. mennyi lehet beszallitotol 100e nagysagrendben ? minden funkcioja tokeletesen mukodik. (bar beepitve meg nem lett, mert halkonzerv uzemmodban van. )
a kapcsolojat nezd meg. ( abban van a vezerlese ) milwaukee design mas. de kabel minoseg, kivitel u.a..
the world, made by china. all other things are fake...rebanded, renamed, repriced chinese bullshit .. SK.
a milwaukee kulso oltozetet csinal. ( nem mellesleg sacc 150 font egy jacket. ) kabat, dzseki.. mitudom en minek hivjak. meg a mellenyuk is felulre valo. snap-on, mac, egyeb markas detto .. nem rossz., de ha alakell oltozni, akkor kivulre fut hiaba szigetelt. .
a kinai egybol a testet futi, rovid short felett, es ez is szigetelt.. itt nem ala, hanem fole kell oltozni.. ( t shirt, futheto, 2 pullover, egy anyproof coat, es 130-al dzsalok a hidegbe. :) vekonyabb, direktebb, ezert jobb a ho hasznositas is. ..szerintem. minoseget nem tudom, a mellenyem harom eve megy.. csereben talan 20 font ha volt.. (moshato ) szvsz ha beszarik.. van masik toredek aron.
power feed. usbA mind amit lattam. ( jo. nem. van mar usbC is. pl a kesztyum. .) azt meg irtam lentebb.. hogy szinte minden batt kozositheto egy adapterrel.
nincs vita. szerintem az osszes neves brand is azt hasznalja drivernek amit en. a design, a brand.. en ezekert nem fizetek ha van ennek megfelelo alternativa.. ha nincs.. hat akkor persze.. :) jo'cakkat urak.
A kínait nem ismerem, lehet, hogy az olyan amit leírtál. Az asszonynak milwaukeet vettem, az önmagában is egy rendes polár pulóver, illetve úgy tudom a mellény és a kabát is a nevének megfelelően állja meg a helyét.
egyebkent egy pizsama vastagsagu cuccott kepzelj el, (nyilvan erosebb a szovet ) abban vannak a futoszalak. mindegy melleny, nadrag, vagy cipobetet.. ezek ala oltozos cuccok. szvsz semmi bundasitas, meg szoros kabat, michelin baba, buvar felszereles. nincs komfort vesztes.
mert hidegek ? . es mert nincs penzem szerelore ? :)
munkahely.. mert most epp mirol van szo ? :o ne egy garazst kepzelj el, hanem inkabb egy hangart. baszott nagy, csereben van vagy 60 eves, es itt 0 fok korul meg rovid ujjuban kutyat setalnak az oslakok. szvsz futes.. ket okbol nincs. - nem lehet kifuteni . -igeny sincs ra. na most ez a munkahely.
az en kis garazsom viszont nem baszott nagy, de nem is vagyok oslakos. kutyam sincs. roviden. kell valami -barmi- futes, ha melo, ha otthoni. . a hangarban jo az elektromos. mert nincs mas.
otthonra jobb lenne a komfort, de HA nincs mas alapon.. ott is el tudok lenni abban amiben a meloban vagyok..
bocs a hosszert.. csak mar megint osszemosodtak a halmazok.
nem termel parat. ilyet nem is irtam. nem termeli a futes, hanem kivonja a hideg felulet. a zoxigen helyett a vizet.. a levegobol. .:)
a levego para tartalma minden a levegotol hidegebb feluleten kicsapodik. (biztos van egy hatarpont, azt nem tudom ) ez fuggetlen a futes tipusatol, mert a hofok kulonbsegen ,es a levego viztartalman mulik.. (szemuveges is vagyok a kopasz mellett .. szvsz ismeros a jelenseg )
mica-r valaszolt paconak. mirol szolt paco kommentje amire mica-r valaszolt > ? a futhetos ruhakrol..
na most en a futhetos ruhazatrol irtam hogy kinai ugyanaz.
tirgonca. koszi! volt ilyen ikarus futesem. az betyarul eleg is lenne, csak valahol elhagytam az evek kozben. viszont a nevet is, igy most hogy scirocco.. legalabb a neve beugrott.. :)
Figyu Cam ! Nem jól látod !Ami kintről sziv-kipufog az égéshez-és csak a fel melegitett levegőt keringeti bent, az nem termel párát.Mindegy hogy gáz, benzin ,olaj.
Én fütök egy 6x10 m vasszerkezetes szendvicspanel falú mühelyt ,aminek kilátok az ajtó résein, a födém sima osb, trapézlemezzel fedve. mindezt egy buszfűtés , scirocco viszi trafórol, ejtőtartállyal, óránként kb 1 liter go-val
7-re megyek ,begyujtom .8ig kávé,megbeszélés,pisi,kaki, addig már elfogadható a höfok, akkor kezdem az érdemi munkát.
Nehezen melegszik, mert néha 10-20 tonna vas van benne.
van minden, meg futhetos cipo betet is. mondjuk azt nem tudom meddig birja szakadas nelkul. a mellenyem - no name- 3 eves, az eddig eleg volt. minden usbrol megy.
olcsok, igazabol a jo minosegu powerbank ami dragabb.. ..mar annak aki nem milwaukeezik.. mert annak ott a powerbank a kezeben. :)
Motorosoknak lehet, hogy van, nem motorozom, én munkaruháról beszéltem. Protektoros nadrágban, meg félcsizmában elég nehéz lehet térdelni a kerék mellett. :P
olyan mennyiségű párát termel, hogy minden hideg fémtárgyon csöpög a kicsapódott víz,""
jo a meglatas.
igy viszont bukott is a /z idoszakos /futesi tervem. hon tartani nem tudom, igy gyak minden tiszta viz lesz ahanyszor kalyhat durrantok 1-2 orara. na. .az nagyobb szopacs mint a hideg.
asszem marad az akksi futott ruhazat.. koszonom a szakertest.
Irtam., hogy a fojtoszelep kicserélése után ., az eddigiek alapján néhány nap mulva biztos kifog derülni hogy ez volt e hibaforrás stb....., és ha ne adj Isten nem változik semmi a csere után ??? Történt már ilyesmi Nálad??? Olvastam motor ECU hibáról is végsőesetben...,akkor hogyan tovább? Eredeti ECU-t megprobálni javitatni? Esetleg hová?
Visszahozták a Fiestát .,hibakódtörlés után kb két nappal, ugyanazzal a hibával-hibakóddal...Ford.Fiesta 1.2.2004. "EAC Fail"....,Vészüzemmód., Hibakód : "P2135-E0 ,TP érzékelő A és B racionalitás--hihetőség hiba"
Tettünk rá egy bontottat fojtószelepházat----néhány nap elég hogy kiderüljön ,az volt-e a baja...,
A fojtószelepházat azért szétszedtünk..,az állitómotor és mechanikája jónak-sértetlennek stb látszik., potméterrészéhez nem lehet hozzáférni., Multiméterrel és diagban folyamatos fesz.változást lehet látni müködéskor..,E.gázpedál müködtetéskor is...
Egyébbként a motor ECU csatlakozó a tudomány mai állása szerint hogy jön le ??? Le kell furni?
(Én is egy olcsó 5kW körüli split klímát javaslok. Gyorsan fűt,perceken belűl meleget nyom és 2kW alatt van az áram fogyasztása.
Nem hangos,és abban a hőmérséklet tartományban ami nálatok van jó a hatásfoka.Szerintem a legolcsóbbak is wifisek már,mikor haza indulsz telóról benyomod,és kellemes műhelyre érsz haza.) (Persze a hőszigetelés hiánya semmin nem javít...)
Ja, és mivel beton a garázs, ha csak időszakos fűtésben gondolkodsz akkor belülre kell a hőszigetelést rakni nem kívülre. Mert különben az összes benyomott energiád először arra megy el, hogy a betont is felmelegítse. Ha elfér én kibélelném hungarocellel, nem kell vastag 4-5 cm elég ahhoz, hogy negyede idő alatt legyen meleg a helyiségben arra a pár órára amíg ott vagy - és nem baj ha nem tartja meg sokáíg a meleget. Egy ilyen, szinte semmi hőszigetelés mellett is valószínűleg elég lenne neked egy vagy két db 2- kW-os fali melegítő is.
Hasonló a műhelyem, csak más anyagból. (Könnyűszerkezetes, usa típusú fa framing+15 mmOSB, hőszigetelés egyelőre nuku.) Van PB gázos rakétám, de nem használom mert olyan mennyiségű párát termel, hogy minden hideg fémtárgyon csöpög a kicsapódott víz, ezt már az előző (szintén fűtetlen) műhelyben kitapasztaltam. Személy szerint már nem tennék semmilyen olyan eszközt a garázsba ami az égésterméket nem egy kéményen fújja ki, hanem be a helyiségbe. Amikor megvettem még nem tudtam, de most már tudom, hogy ezeket arra találták, ki, hogy építés alatt lévő, ablak nélküli helyiségeket "szárítsanak ki" vele télen, hogy az építkezés tovább tudjon haladni. Persze az "élelmes" ember meg fűtésre is akarja használni mert olcsó. És utána az van amit valaki már írt korábban, hogy nem tudja mitől fáj minden nap a feje.
Jelenleg egy 3,5kW-os elektromos, ventilátoros fűtést (hajszárítót) használok, az olyan amit szeretnél, oda teszem és oda fordítom ahova akarom. Viszont. Figyelnem kell arra, hogy ne arra a fázisra tegyem amin a kompresszor van mert ha ugyanazon vannak akkor kettőt együtt már nem bírja a 3x20A betáp. Szintén ki kell kapcsolnom amikor az emelőt működtetem mert az meg eleve minden fázisból eszik. Befűteni kb másfél-két óra mire rendesen befűti a helyiséget 16 fokig, szóval rövid szerelésre inkább csak rádfújós változatban alkalmazható. Akkor viszont meg azért szar mert a hűvös miatt jobban be vagy öltözve a máshol mozgáshoz ha meg épp beállsz a fújásirányba nagyon hamar túl meleged lesz. Hidd el nekem ez sem jó megoldás.
Van egy tartalék klímám, ha minden jól megy még idén felkerül. Meglátjuk az eredményt, de az a gyanúm, hogy addig ott nem lesz langymeleg vagy csak brutális költség mellett amíg nem rakok be hőszigetelést. Neked is azt javaslom, hogy ebben gondolkozz.
Amúgy a másik javaslat az infrapanel is arra jó, hogy nem a helyiséget fűti hanem téged így a komfortérzeted magasabb, míg a valós hőmérséklet alacsony marad (és ráadásul azonnali), viszont azt nagyon meg kell fontolnod hova teszed, hogy végül jó legyen.
Én sem értek hozzá,de olvasgattam és kérdezgettem tapasztaltabbakat.
Nem tudok olyan linket se.
Oldalfali hűt/fűt klímát keress.Nem tudom nálatok mi a legalacsonyabb hőmérséklet,ahhoz válassz,megadják az adatlapjukon,hogy a kültéri egység milyen minimum hőfokon tud üzemelni. Például amire 0 fok van megadva,az -1-2 körül még valamit fűt, de -5 körül már semmit sem tud fűteni bent. Gyak. lefagy. (tapasztalat egy másik műhelyből)
Nekem végül egy 700W infrapanel lett a műhelyasztal felett. Általában az asztalon dolgozom. Nem autószerelés és télen nem is vagyok kint napokat. Rések nekem is vannak az ajtókon,de a tető 8cm vastag szendvicspanel.
Az autószerelésben általában többet mozog az ember,ahhoz nem kell olyan sok fűtés. ;-)
lehet jo. de mar nem hiszek benne. persze.. nem probaltam. . szvsz meg jo is lehet.. csak epp mar nem hiszek benne, valszinu jogosan ahogy itt mar tobben bizonyitottak is.. 2-4kw ban kapok hajszaritot is.. .inkabb keresek erosebbet..
(egy darab lengescsillapitot vettem 320 fontert.. sajatba. nem az ara erdekel, hanem hogy AZT tudja ami nekem kell. ...es mi kell nekem ? alvas... :)
2010 1.2 tsi XXX motorkod. polo.. sarga olajnyomas lampa a muszerfalon on. olajnyomas szenzor uj ( bar szar ) mukodik. olajnyomas melegen . idle, 2bar+ . olaj level szenzoron ugyan nem tudom mit kellene latni, de tap test, de meg signal van. .. sarga lampa meg is ON.. rautalo tarolt hiba nincs.
ha orankent megeszik 1-2 liter dizelt az nem gond. de szerintem is a hobefujas a legjobb. fokent hogy mobil, iranyithato..es on/off.
itt minden ho veszteseg. minden kimegy, nincs tarolo kapacitas. beton garazs, pala tetovel, lemez ajtoval. nagy hezagok purhabbal kifujva.
meglatom.
a kinaitol nagysagrendel jobb csak dupla ar..* ( meg szukitem a keresest. )
* az mar tobb mint egy ikarus allofutese. olyanom volt.. ott lebeg a haj. izzik az egester, 3-400 wattos venti fujja.. viszont az meg sok. legyen pont is. majd kiderul. koszik.
reggel/ este motoral jarok napi majd 2x20 kilometert. (2x 12 miles ) (szarban, fagyban, esoben vizben.. de meg mindig jobb mint autoval kovetni a birkakat 15 kmh/ora atlagal ) kozben ledolgozom a munkaidot egy futetlen muhelyben. nem a hideg a bajom, ( minusz otig :P) mert van ra vedelem.
komfort emelesre kell/kellene valami futo egyseg a sajat garazsba, hogy egyaltalan kedvem legyen meg melo utan ott szuttyogni. a garazs viszonyt ebbol a szempontbol remenytelen. se milyen szigetelese. itt csak egy nagy teljesitmenyu levego befujas mukodne. meg nem adtam fel, ( van ra eszkoz ) de az a kinai szar amit neztem az erre nem alkalmas. ahogy mas se nagyon. :)
Ezek bizonyára valamilyen viszonyítási számok. A cirkók/gázkazánok esetében sincs 100%-os hasznosulás, de arra jók a megadott számok hogy mégis mekkora készülék kell egy adott helyiség/lakás fűtésére.
100%-os höhasznosulással epp kijön a matekkal az 5 kW 0.5 l/h-bol ...azaz akkor, ha az égés teljes höje, az egestermék teljes höje is benne, ehhez nem vezethetö ki csak a teljesen lehütött kipuf.gáz....gyanus, hogy igy lenne a valosagban:
A rettegett Fiesta tipushiba" EAC FAIL " hibajelzés a displayen..., ilyenkor a vészūzemmód bekapcsol., jelenlegi hibaállapotban ideiglenesen egy motorleállitassal , még ki lehet keveredni belőle., de visszajön garantáltan...,milyen élő tapasztalatok vannan egy sikeres hibaelháritásra??? Eddig egy csatl.tisztitást, fojtószelepháztisztitást csináltunk zéró változás!!! Holnap hoznak egy bontott fojtoszelepházat cserére..., sajnos találtam nem kevés utalást arra is hogy motorvezérlés csere is szóbajõhet.., pl kūlönősen a csatolt hibakódok esetén...
A mūszerfalhibakód elháritva egy új gyujtáskapcsolóbetét cserével.
Most visszalinkeled nekem ugyanazt a videót??? Nemár...
Tudnék írni még a műhelyfűtésről hosszan, pl milyen érzés, amikor reggel 8tól sistereg a szieszta, csak nem érted, miben fáradtál el du 4-re, hogy már gondolkodni nem tudsz....Co, Co2 a megfejtés.
Egy kis leszigetelt egyállásosban olyan szinten lehet gázbabákkal nyomatni, hogy lemész az aknába, és nem tudsz már kimászni önerőből..nem vicces
De megitn hiszti lesz az "off" miatt, merhogy ez autószerelés és nem műhelyfelszerelés, meg a stb.
Az a névleges (mese) "8kw" az "kínai 8", inkább 4, és ez egy számított maximális lehetséges érték.
A valóság, mire abból tényleg meleg levegő lesz, levéve a kéményveszteséget, meg a többit, az nagy jóindulattal is 3 alatt van, de szerintem inkább max ~2kw.
Mivel a 3tagos nagy bika öntöttvas konvektorom, ami vagy 10x ekkora mint ez a játékdoboz, az névleges max 3.6, de ennek el is hiszem, mert még békebeli FÉG.
Fog még enni áramot, méghozzá 12V-ot, induláskor sokat, ami kocsiban pont jó így, de telepített üzemben egy cirkusz.
A frisslevegőjét és a kéményét ki kell vezetned műhelyen kívülre, szóval lesz egy "gázolajos hajszárítód".
Egyes ügyes csávók úgy "növelték" a nevetséges lehelő teljesítményt valahova a névleges köré, hogy a kimenő kéményt előbb valami ócska radiátoron vezették át, ami szintén forró, itt lehet tudni, mennyi energia kárbamegy ezekben. (hővisszanyerés)
De mivel az egész "kályhamodul" ilyen 2 öklömnyi kis szar, nem is meglepő, hogy hiába meleg benne a tűz, a hőátadás hatásfoka gyalázat.
Sziasztok.Lenne a tisztelt hozzáértőkhöz egy kérdésem .Nemrég lett vezérlés csere a Diesel focuson .Azt vettem észre ,hogy a Szerelo úgy rakta fel a szijat ,hogy az írás a szíjon nem menetirányBa van hanem tulajdonképpen fejjel lefelé .Ez számít valamit ,ettől lehet baja vezérlésnek ?Koszonom
off.. ezek a tehen allofutesek sacc/kb mit fogyasztanak aramban, gazolajban es milyen teljesitmeny mellett ?
nezegetem a kinai allofuteseket.. ~0.5 l/h mellett 5/8kw-okat irnak.. tudom a tehen vizes, ez meg forro levegos.. de csak ossze hasonlitas kepp.. nem tudok benne hinni.. de jo lenne.
(szigeteletlen garazs, napi 1-2 ora estenkent hogy ne itt bszam a rezet.. nem kell meleg csak valami meleg pont, ami nem egy hajszarito. )
hidrotőke kitámasztásra gyanakszol. Erre én veled egyetértve melléteszem, hogy miért támaszt ki a hidrotőke.
erted mi -volt- a bajom ? az enyem felteteles mod, a tied pedig kijelento. na most felteles modban megvizsgaljak a szoba joheto okokat. kijelentoben pedig tudomasul veszik hogy mi a hiba oka. szvsz ez nem tetszik sokszor. ...mert 'innen' csak tippelni tudsz. jol/ rosszul. az mindegy.
Nem. Tényleg nem tudom...., hogy miért nem hagyom szó nélkül az elméleteidet. Talán, mert látszik, hogy magad is bizonytalan vagy benne. Már másodszor futok bele abba a történetbe, hogy megerősítem (alátámasztom) az elméletedet, aztán én leszek a hülye, mert nem ismered föl, hogy egyetértek. Emlékszel BX melegedés? Találgatsz, hogy talán mérési hiba lehet., Erre válaszul leírom, hogy adott ponton hogyan és miért alakulhat ki a mérési hiba. Mi a válaszod? Motor fűt, hűtő hűt, mennyé hülye aludni. Most azt írod, hogy valójában fogalmad sincs, de hidrotőke kitámasztásra gyanakszol. Erre én veled egyetértve melléteszem, hogy miért támaszt ki a hidrotőke. És ismét én vagyok a hülye. Kis képzavarral élve, olyan vagy, mint valami kinekvanigaza versenyen elszabadult hajóágyú.
"nincs ilyen. "
Ezt talán beszéld meg ezekkel a kis benzines Opel motorokkal, mert nem tudnak róla.
es en pont ezeket a 100% biztos kijelenteseket utalom, mert semmi alapja nincs. foleg hogy lehetNE merni oket. . foleg olyanoktol akiknek szinte nincs szakmai/szerszam reszvetele a topikban. like you .. )
nincs ilyen. olyan van hogy " szelepszar szorulHAT "" erdekes hogy cirka 100e kmel ez elott nem szorult.. . es ja.. ez meg nem DI.. szvsz az injektor a szivosorba spricnizik. ---------- hagyjuk.
pont veled szemben sikerult tul tolnom a temat. ezt nem akartam volna. bocsanat a felfogtadert.
de azert azt lassuk be, hogy nem csak az en oldalam stat hibas, hanem kormie is. (eleg makacs..: ) szvsz ez innen fifty-fifty.. ugyhogy en nem is reszelem ezt tovabb mert nincs ellenszer a ket meggyozodes feloldasara..
Hidro azért támaszt ki, mert szelepszár szorul a vezetőben, ahogy mica írta. Nem zár rendesen, ettől nagyobb a szelephézag olajnyomás felfújja a tőkét, utána azért nem zár. Ördögi kőr a bontott motor beépítése után. Vagy ha sokáig állt az autó. Mondjuk egész télen garázsban.
A teljesség igénye nélkül, csupán 3 ügyfelem, akik hirtelen eszembe jutottak az igényesség emlegetése közben.
1, Terepjárók után kényszerült egy huszonéves Kadettba átülni.
2, Merciből egy öreg Trabantba és abból halt ki.
3, Mercik, Audik, terepjárók. Többnyire egyszerre. Sűrűn cserélgetve. Hibátlan volt, csúcsra járt az igényesség. Aztán végül egy öreg P107-ből halt ki.
Szóval előfordul, hogy egyszercsak elmúlik az igényesség és jó lesz a kopott kormány, szakadt ülés horpadt sárvédő. És ha nem muszáj ne cseréljünk tárcsát, csak betétet. A leszakadt kipufogót nem-e lehetne-e összehegeszteni? Nincs véletlen cserekerekem a műszakira, nehogy belekössenek a gumikba? Stb.
Nézek ki a kissé, (de azért stabilan) igénytelen fejemből és nem értem, mért csap át a látványos igényesség egyszercsak masszív igénytelenségbe. De előfordul.
Tapasztalataim alapján aggódom érted. Vigyázz magadra. :)
Oké, mutassál csak egyetlen szavahihető statisztikát ami kimondja, hogy minden 20éves autó egy roncshalmaz. Tudod mit, ne legyen mind, csak 80%.
Ja, hogy nem tudsz ilyet de azért "felfogtadozol". Kezd fárasztó lenni az értelmetlen makacsságod.
Nem a hazai helyzetről van szó, azt Te sem látod, ahogy a másik roncs hívő sem itthon él, tehát globális állapotról beszélünk. Amit persze ugyanúgy egyikünk sem ismer.
"aki nem tudja belatni azt, hogy egy husz eves auton mar szinte minden fizikai elem elfaradt.. azzal en nem tudok mit kezdeni."
Azért lassan Te is leszállhatnál erről a lóról, hiszen döglődik :P :)
Nyilván minél korosabb egy autó annál több az esély a valami fárad/pusztul lehetőségre, de a kor nem szentírás erre sem. Nagyon sok függ attól, milyen autóról van szó, azt hogyan/hol/mennyit használták, milyen karbantartást kapott. Lesz közöttük ilyen is olyan is, de azt kijelenteni, hogy 1000-ből 999 az szakadt bontószökevény amit már 10éve be kellett volna zúzni, meglehetősen távol van a valóságtól.
Az is valóság, hogy a jelenlegi trend azt mutatja, 20év múlva ne legyenek 20éves autók.
Nem lenne ezzel sem baj, ha az új autók durván olcsóbbak lennének. (az USA-ban volt róla szó vagy 2évtizede, hogy vezessék be a 8éves koráig használható szabályt az új autókra, de ezért cserébe legyenek olcsók*. A gyáraknak az első fele nagyon tetszett, de a második felét nem voltak hajlandóak elfogadni, így bukott a dolog
* az olcsóbbat a jóval kevesebb és olcsóbb /gyengébb minőségű/ anyagból lehetett volna realizálni)
Szóval, igen, vannak 10-20éves autók amik erősen a bontóba kívánkoznak, és vannak jó állapotúak is. Hogy ezek aránya milyen, azt itt egyikünk sem tudja megmondani, hiszen nincsen akkora rálátásunk amivel ezeket statisztikailag alá tudnánk támasztani. Valószínűleg nincsenek is ilyen statisztikák.
aki nem tudja belatni azt, hogy egy husz eves auton mar szinte minden fizikai elem elfaradt.. azzal en nem tudok mit kezdeni. lehet kolcsonosen fotokat kuldozgetni.. ettol meg a teny, teny marad. 20 eves. leanyban szep kor.. .autoban...mar inkabb nem.. ================== meddo ez a vita.
végre egy hsz, amiben nem szerepel a majom, fasz, kutya szó.
velem kapcsolatban.
mint említettem vissza szoktam olvasni a topikot.
nagyon-nagyon messze kerültünk attól a hsz-től, ahonnan ez indult, talán 2 hónapja is van.
nem biztos, hogy arról folyik már a diskurzus mint kellene.
sőt biztos hogy nem.
sokszor vagyok az autószerelő műhelyben, látom miket csinálnak.
azt is mik jönnek műszakira.
20 éves autók.
meg újak is.
értelemszerűen van köztük különbség.
mondjuk azt inkább nem irom ide, hogy a vacsi új renault vagy dacia ajtókeret sarka gyárilag sérült festés előtt, de simán lefújták úgy, hogy szemre látszott a lemezhiba alatta, mert árnyalná a képet.
Na de ez nem úgy müködik, hogy mást látok...különösen egy műszaki embernek nem. A műszaki vizsga , sem így müködik, hogy szar az nagyon, de ha másnak látjuk akkor nem az.
Ez meg egy fórum itt, itt senki sem tesz le semmit sem az asztalra. Álnéven ír, amit akar...mindenki lehet 18 éves szöke copfos kislány is, ahogy tapasztalt autószerelő is...
Én szándékosan mentem le alacsony szintre, nem azért mert annak születtem. Hanem mert valakivel csak úgy lehet.""
hagyjuk mar a szintszabalyzast.. egyeni a komfort erzet. a sajat besorolasod is az.. tul toltal egy vitat szemelyeskedesbe.. >> nickek kozt.
kormi egy eleg jo kritikus a fassagok ellen, es egyben kivalo szakember.. ha mas nem.. kb 100x tobbet tett le ide a topikba mint te.. mint ahogy 409 is. (es + masok ) meg ha perpill epp ellent is mondunk egymasnak.. ez csak velemeny kulonbseg.. ES nem szint vita ..hanem velemeny.
o mast lat. te meg mast latsz.. en is mast latok. ettol meg valaki hulye/hazug ? ...jonnek a lozungok..
nem kellene ezt a stilust tolni. ha lemesz a szintre az baj, ha alapertelmezett az nagyobb.
Én szándékosan mentem le alacsony szintre, nem azért mert annak születtem. Hanem mert valakivel csak úgy lehet. Ha egy valamit utálok, akkor az ha valaki hazudik...
Ugyan azokon az utcákon ugyan azokat a 20+ éves autókat látjuk közlekedni, parkolni. Hidd el én lennék a legboldogabb, ha mind csodaszép , gyári állapotú lenne, kiválóan karbantartva. De nem azt látni. Na meg olvassuk itt, facebookon, meg más fórumokon, hogy mik zajlanak a lemezek alatt. Különböző tuningok, EGR kiiktatások, részecskeszűrő kiiktatások, katalizátorok belsejének kiverése, mert drága az új, stb...Ezek a szándékos dolgok, amik összeegyeztethetetlenek egy műszaki vizsgával, vagy a különböző, messziről is jól láthatóan típus és méretidegen kerekek, nyomtáv szélesítők, jól láthatóan nem legális hátsó kipufogódobok, utólag mókolt LED lámpák és nappali fények, kókány fóliázások.
Aztán jönnek hozzájuk a nem szándékos, kívülről is jól látható jelek, mint a megmattult lámpatestek, hiányos világítások, megrepedt szélvédők, a parkolókban hagyott olajfolyás nyomok, a nem törlö ablaktörlölapátok, a messziről hallható megragadt féknyergek amik sipítanak...
És akkor még hol vannak azok a nem látványos hibák, amikkel egy fiatalabb autó is elhasalhat, mint kerékcsapágyak, szilentek, hibakódok biztonsági berendezések esetében (ABS, kormánymű, légzsák).
Addig meg el sem mentem, hogy mennyi olyan hibát látni ami a műszakin ugyan lehet hogy nem bukta, de nálam már az igénytelenség határát súrolja, vagy átlépte. Mint a nem működő klíma, a szakadt, elkopott ülések, a koszos kárpitozás, a kilyukadt szőnyegek, a fényesre kopott zsírosodott kormány, a málló műanyag burkolatok, stb... Értem én hogy van akinek az a műszaki alkalmasság hogy beindul, és esztétikai meg nincs is, de talán nem ez az ideális hozzáállás.
Nem azt akartam mondani, hogy nincs kívánatos 20 éves autó, mert mindenki tud ilyet, amiben nincs km, garázsban áll, mindent megkapott, de nem ez az átlagos 20+ éves autó, hanem ez a ritka.
Nyilván okozhatja más ezer dolog papiron, köteg hiba, szoftver elmebaj, flash sérülés, konfig sérülés...de furcsa módon ezeklre a 2015előtti PSA kocsikra ez nem jellemző tömegesen. A BSM rohadás viszont el szokta érni őket.
urban legendnek gondoltam egy ideig, mig bele nem szaladtam. hf -es autoban motorcsere, utanna indulasi hibak, ahogy irod. lett par dolog merve, de
1 nem igazan emlekszem 2. nem lett sok penz/ido beletolva mert egyik sem volt raktaron. 3. meglett veve a tulajtol , sok onkoltseges olaj csere, hiba elmult.
szerintem/emlek a hidrok tamasztanak ki.. vagy retkesek, vagy olajnyomas szabalyzas tul teljesit..
szerintem, csak tipp a szint.. oblogesd at valami petroleum jellegu tisztito folyadekal.. ..es tegyel bele higabb olajat..
hat.. .akkor fejben kell ratenni az ixet.. vissza olvastam az uj nickei alatti megnyilvanulasokat.. azt teny hogy van egy velemenye, az is teny hogy lehet valamiben igaza is.
de a muhelyhez ezeknek semmi koze. EGY darab valasza nincs szakmai kerdesre. ..ez itt meg tobbnyire errol IS szolt.
nem megy nekem már semmi, nemhogy az értő olvasás.
tudod az agysejtek meg az alkohol.
meg az ide irogatás meg a válaszok.
öl butít és nyomorba dönt.
asszem elindulok megkeresem azt a 999 autót.
---
úgy egyébként onnan indultunk, h a 25 éves autók szerkezetileg meg vannak rogyva.
mostmár, hogy nem mind van, ott tartunk hogy biztos szar a teló benne, meg világit a check.
ha kiderül, hogy az se mind, akkor az lesz a baj, hogy az ájfón8 nem kapcsolódik a gyári vw beta kazettásmagnóhoz, vagy nem lehet 20 collos kijelzőn 8 hangszóróval házimozizni vezetés közben, vagy tele van fingva az ülés.
ti biztos nem unjátok meg ezt soha, én már kezdem hogy őszinte legyek.
Vagyis nem az EU-s előírások tették tönkre az autóipart, hanem, hogy az elavult technológia igyekezett megfelelni a kor szellemének, csak ez sok esetben vagy papiron sikerült vagy sehogy...
Miután te reagáltál eddig egyedül, láthatóan rájöttél magad is, hogy te vagy az egyik oszlopos tagja ennek az idióta csapatnak.
"ez NEM a TE topicod."
Valóban nem és soha nem is állítottam ilyet. !! Viszont van egy nüansznyi különbség kettőnk között. Én ennek a topiknak a létezéséhez sok év alatt nem keveset tettem hozzá, szemben a te nulláddal, amit gondosan igyekszel is ezen a szinten tartani.
A belterjes keménymagos rögeszméd meg egy orbitális faszság, ezzel csak igazolni próbálod, hogy mások miatt vagy mellőzött, miközben ezt magadnak köszönheted pont úgy mint a többi topicban is ahol megjelentél. De hogy te is értsd: azt aki úgy jelenik meg, hogy berúgja a kocsma ajtót és pultra hány, nem szokták kedvelni az adott intézményben........
"Így van, a kivétel csak erősíti a szabályt."
No ez az ami rávilágít a képességeidre! Ha tudnád mi is ez a közmondás*, fejedbe sem jutna leírni. De nem tudod ahogy az összes egyéb általad szajkózott "igazságokról" sincs sem tapasztalatod, sem tudásod. Ahogy a vitapartnereidnek sem!!!! Nem tudtok egyetlen adatot, hivatkozást sem felhozni az igazolásukra, csak dobálóztok igazolhatatlan számokkal és ismételgettek egy halom sületlenséget.
* Az eredeti latin azt mondja, a kivétel a szabály próbája. Ami értelemszerűen azt jelenti, a kivétel gyengíti a szabályt.
hogyne lennenek elöirasok; kb. hasonloak illetve gyakran EU-t könnyebb volt teljesiteni illetve sokszor elöször "California"-ban jelenik me ujabb es alacsonyabb határérték, majd US-ben, majd EU-ban
Nem érted a lényeget. Elég egy hiba is a műszakin megbukáshoz, az átlag utcán szembejövő 20+-os autóknál ilyen ránézésre is halmozottan van és hangsúlyozom, csak a messziről látható hibák alapján, hogy mi van alatta meg a motortérben, azt nem is említem.. és akkor még jön hozza sok kényelmi és optikai kopás, amitől nem a műszakin bukik meg, csak kikerül egy igényes ember érdeklődési köréböl...
Hja, csak ez nem igazol semmit, de tényleg semmit. Az ugyan ennyi idős 2,5TDI-k meg talán mind meghaltak... Bármennyire hihetetlen is neked, de a legendás TDI-k sem ismeretlenek a szerelőknek, rendes iparág van a feljavításukra.
Ó, mert szerinted nem ebből éltek akkor is a motorjavítók? Meg hengerfejtömítés, amit napi szinten cseréltek..
na várj Ladához megyünk vissza?
Igen ebből éltek, hogy 100eKm és motorfelújítás, de mikori a technika 1960....
és ugye mindenki tudja hogy tudtak olyan autót gyártani ami 3-500eKm-t is elment csak közbe rájöttek ez nem érdekük mert senki nem vesz új autót
....Villanyautók,...
a villanymotor élettartammal is lehet számolni és az aksival is
Leaf stori megvan ami most kezd kibontakozni 100eKm az aksi kuka, új nincs ami van az nagyobb így a szabályozás miatt típus módosítás ami újabb regadó befizetés GTK.
Nem vagyok villanyautó ellenes egyébként a politikai erőltetés ami nem tetszik és ami szétcseszte a teljes autópiacot és autógyártást az ami zavar a kezdetektől
mostani Lexusok, Toyoták, pár bevállt diesel.
a Volvó dieselre is azt mondták 4-500eKm és egyszer meghajtod rendesen és a 3részes összesen 2mm vastag olajlehúzó el is köszön, merthogy közbe a mérnöktől azt kérték csináljon 5gCo2-vel kevesebbet.
Mi az ami a mai dieselből bevált?
Erre mondtam a 2.0Crtdi kevés mert az egyik motorkód még jó utána nem vagy ép pont fordítva. A mai motorból csak 20év után tudod megmondani mi a jó.
Pug partnerek sorra dőlnek az AdBlue rendszereik össze 50-100eKm között volt 1-2 lánc csere is. Ford Transit amiről én tudok 2 vezérműszakadás csak itt a mi telephelyünkön. Csereperióduson belül és itt már haszonjárműről beszélünk sajnos.
Nem dőlt meg, ha egyszer ezek a komponensei elfáradtak, úgy hogy egy átlagos nyugati műszakin megbukna, akkor más alkatrészek, komponensek is csak úgy jók, hogy ráfogjuk, hogy jók.
Persze ha a műszaki vizsga egy tulajnak annyiból kimerül, de hiszen beindul, akkor persze ezen szempont alapján jó.
De senki ne mondja meg nekem, hogy 20 év nem hagy nyomot a futóműben, rugózásban, elektromos hálózatban, karosszéria szilárdságban, fényezésben, kárpitokban, ülésekben, stb... mert bizony nyomot hagynak. Van aki viszont elnéz felettük, mert nem telik jobbra, vagy egyszerűen jó neki úgy, a zsíros kormány, megsüppedt, kopott ülés, a nyikorgó váz, futómü, a hintalós futás..vagy a klíma hiánya...
Tudom hogy van kivétel, én is ismerek olyanokat akiknek 20 éves autójuk van, de csak 100.000km van benn, és többnyire garázsban áll és ápolt, vigyázott jármü, meg olyat is aki a világ összes pénzét ráköltve, sok-sok km után is ilyen autót birtokol, de sok pénzből minden lehetséges...az nem művészet.
Mivel nem részletezed a szerinted orbitális baromság mibenlétét, így nehéz eldönteni kiről beszélsz.
Ezért csak halkan linkelem ide -amit nemrég egy másik fórumtárs is megtett már rámutatván, hogy ez NEM a TE topicod.
Itt nem csak a kőkemény belterjes keménymag cseverészhet egymással az általuk meghatározott témákról. Úgymint pálinka, berúgtam, ledesindex, orbánkormány, magyarországon mindenszar, meg elvétve néha egy kis autószerelés.
És ha már említetted az 1 hétig nincs HSZ-t. Hát tudod az pont azért van, mert abelterjes keménymag kisajátítja magának és lehülyéz bárki mást kórusban.
Halkan kérdezem, ti néhányan mint mindent tudó főokosok nem akartok magatoknak nyitni egy új fórumot ahol megbeszélhetnétek egymás között ezt az orbitális mennyiségű baromságot amit itt összehordotok már vagy 2hete????????????????
Mert qrvára elbasztátok a fórumot, ennél az is nagyságrenddel jobb, ha 1hétig nincs egyetlen hozzászólás sem. Ami értelmes kérdés esetleg beesik, azt marhára kerüli az összes mindent tudó vérprofi szakértő.
Kiszól a nyáladzó ovis az autóskártyája mögül az "autószerelőnek".
Egy hasonlat...régen elromlott a tévé, a hűtő, a mosógép, hívták a szerelőbácsit..
manapság jellemzően már 3-5 évesen "nem javíthatóak". Nem éri meg.
Az elektromos autó is ugyanez a fejezet, az elv, és a fejlődési pálya, a műszaki paraméterek hasonlóak.
Csak ma még 10milla a 8éves tesla, ha kell 2 milláért bontott modul, fájdalmas arccal kiköhögi akinek volt 10milla a 10éves kocsira. Addig meg az autó pihen, mondjuk fél évet, amíg lesz működő egy töröttből.
Majd ha 2-3-4 milláért akar a csóró gondtalan 100ezret elmenni, mint itt a volvós olvtárs, aki kiakadt ilyen 1-2 százezres lomokon, ventiken, szelepeken, stb.
Na majd akkor jön az ,....hogy ilyen nem lesz. Sosem.
Mert az elektromos autó ezt nem tudja. Sosem lesz milliószám az úton, sosem lesz 1-2 milláért működő, és sosem fog ilyen pár 10 meg 100ezrek elköltésével "gondtalanul" autózni a csóró 10 éveket, és 100ezer km-eket vele.
Befejeztem a fanboy köröket, nem jutunk semmire, hülyézhetjük egymást 200oldalon át.
Majd 25 év múlva, ha élünk még, megbeszéljük, hol van a tömeges elektromos autó(zás).
Villanyban ritkán tévedek, én iskolapadban még az elektroncsöveket is tanultam, egy másik évszázadban, kicsit jobban belelátok, mint átlag árpád, aki a képzelődéseiből vezet le mindent.
Annyiban árnyalnám a képet, hogy belsőégésűnél a hülye Eu előírások csinálnak költségeket (a gyártók fillérbaszása mellett) . Euro 6d meg euro 7 lehetetlen hülyeség.
Rengeteg pistabácsi, rengeteg adata áll rendelkezésre.
Rendszerint soha semmi baj nincs az elektromos autókkal.
És MOST FIGYELJ.
Az elektromos autók és alkatrészeik a FEJLŐDÉSI SKÁLA ELEJÉN vannak. egyszerűsödnek, tipizálódnak, a felskálázódással nagyságrendekkel olcsósodnak a komponensek.
A robbanómotoros iparág pedig RÉG felfejlődött a falig. Ma már tele kell hányni mindenfelé segédberendezéssel ahhoz, hogy egyáltalán engedéjt kapjon.
AZtán ezek a segédberendezések javítása pont többe kerül, mint egy -egy inverter csere.
És hát azokat cserélik is tömegével, hiszen egy 6 lapátkával, motorkával, koromban velneszező turbóbelső igenis kéri a javítást cserét garantáltan, és rendszeresen.
Míg invertercserére csak ELMÉLETBEN van szükség, ne migazán tudok heygekben álló kocsikról amik az invertert várják, vagy bontják őket tömegesen és vehetnék belőlük akkut.
Egyszerűen nincs ilyen és a fejlődés egyre messzebb visz majd a NINCStől.
Ó, mert szerinted nem ebből éltek akkor is a motorjavítók? Meg hengerfejtömítés, amit napi szinten cseréltek..
Miből???
20+éves audi, bontatlan 340ekm. Nem is akarok vele semmit csinálni, mert hibátlan. 5 éves csöppen egy pici víz egy bajonetes csőcsatlakozásnál és ennyi. évente kér egy rátöltést. Lehet félévente. Kurva szar helyen van, majd kicserélem.
Gyerek 20 éves yarisa 250-270 körül patent hibátlan, pöccröff, jéghideg klíma, stb... Már következő vizsgára kis küszöbjavítás lebeszélve átnézés után. Egy vakegér kiütötte alóla. Bal hátulja kapott, futóművet ütötte meg, úgy, hogy bekötések elmozdultak. Sajnos úgy néz ki nem lesz megcsinálva. Baromira sajnálja.
20 éves matiz fillérekért szintén hibátlan, egy küszöb lehet, hogy javítós lesz 2 év múlva, de mindene működik. Ja egy termosztátot cseréltem benne.
16 éves panda fékátmozgatás, ellenőrzés, 1 izzó csere után mint kés a vajon nemrég a vizsgán. Megjegyzés, hogy a kipufogó (bilincseknél) már csúnya, következő vizsgára csere. Még nem néztem, de kap új dobot, az is megérdemli.
Vakon vagy. Az elektromos autóban már a gyár marketingese nem is tud ilyen vagy olyan utasítást adni.
Betervezi a sok okos mérnök az inverterbe, a vezérlésbe, az akku felügyeletbe, a motorba a kínai Yxx625Zt2 kapcsolóalkatrészt. Van egy adatlapja, egy ismert garantált élettartama, sejthető mtbf-je, kapcsolási száma.
Belehánynak X dobozba 30-40 panelra, olyan 5-8 ezer darab egzotikus félvezetőt.
Abból egy, egyetlen egy, adja fel idő előtt, bármiért, volt egy invertered, aksid, motorod..új ára a működő használt autó ára, már 5-8 évesen,,,, volt egy autód.
Ti úgy szopkodjátok az elektromos autózást, autót, fogalmatok nincs, mintha 5évesek lelkendeznének sportautókon, akik még megbontott belsőégésű motort sem láttak sosem.
Tudod az elektromos autóban nincsen olyan diagnosztika, ami kiírja, hibaüzenettel utal rá, hogy Y-x-Z panelt cserélj, mert nemsokára elromlik, elkopik.
Ott nem lehet elmenni a bárdilángunixba pár "drága" lomért, kattogósszelepért, ventiért, gyűrűért, ezértazért, becsavarozni akár a ház előtt és autózol tovább.
Fogalmad nincs miről írsz, mert ez jelenleg olyan, mint a lambo meg a ferrari, biztos jó, mert nincs sok híre a sajtóban, hogy a pistabácsik alatt megállt.
Majd ha a pistabácsik tele lesznek villanyautóval, majd arra lennék én kíváncsi, ....
a mérnökök ma sokkal jobb teljesítményt nyújtanak mint 20-30éve
Tűpontos meglátás.
Régen nem tudták kiszámolni annyira pontosan "mekkora" legyen egy alkatrész az elvárt működéshez. Túltervezték, véletlen sose ment tönkre.
Ma patikamérleges számolják az ezred millimétereket és atompontosan addig bírja bármi, mint amit a markatinges kért.
Ide tartozó, hogy a marketinges egyre kevesebbet kér, mert mindig eladható az ÚJ autó egy kis ráncfelvarrással, új kütyüvel, jó reklámmal. Nme kell sokat mennie.
Ja meg az emberek is hülyítik saját magukat/egymást. Nem is vagy ember ha 5 évesnél idősebb a kocsid. Lásd csóróságmagyarázat.
nem miattunk vásárlók miatt reszelték szét a mérnökök hanem a szabályozás miatt. Tfsi/Crtdi/Gdi/T-gdi...
mi lesz az 20év múlva ami nem lesz egy pénztemető
Megint egy tűpontos meglátás.
A válasz az elektromos autó.
HACSAK a fent említett marketinges nem ad ellenkező utasítást.
Nem kell nekik a jól bevált technika akkor sem ha kapni.
Tudod miért szürke fekete fehér az autók 90%-a?
Mert az értékesítő erre beszéli rá a vevőt. Nézze uram ez lett az év motorja. Majd 3 év 100eKm múlva ott áll az első tulaj egy GTK autóval amit ő rendszeresen szervizelt és nem egy márkáról beszélek mert ez Opel/Pug meg mitomén mibe tették azt a motort meg mondjuk a másik a Ford.
Átlagjóska átlag színt vesz és azt a motort amire az értékesítő rábeszéli, mi vagyunk az a 10% autóbuzi aki esetleg sejti, hogy ez a motor jó, ez nem, ez típushibás, de sajnos itt is már elmegy az egész motorkód szintre az, hogy 2.0Crtdi már kevés mert az egyikbe van hatszög tengely a másikba nincs ebbe a típusba van AdBlue ebbe nincs .....
Igen mindig van 1-2 nem sikerült típus, de amikor úton útfélen különböző márkáknál az jön szembe, hogy hajtókarcsapágy csere, gyűrűzés, akkor ott miért is a vásárlóval van a gond, de még csak nem is a mérnökkel. Azt gondolom a mérnökök ma sokkal jobb teljesítményt nyújtanak mint 20-30éve. Marketinges politikus megszabja mit kel tudni egy motornak ők meg megcsinálják, arról nem tehetnek, hogy nem lesz olyan tartós mit amilyennek mi vásárlók szeretnénk.
A probléma nem a gyártókkal van, hanem a vásárlókkal. Nem kell nekik a jól bevált technika akkor sem ha kapni. Egyszerűen kikopnak, mert senkinek sem kellenek, mert kipróbálod és nem jó.
Na várj itt egy mondatban előbb a vásárló a hülye mert nem kel neki a bevált dolog aztán meg kiderül azért nem kel neki mert nem jó. Nyilván ha nem jó nem kel.
A bevált diesel/benzin motorokat nem miattunk vásárlók miatt reszelték szét a mérnökök hanem a szabályozás miatt. Tfsi/Crtdi/Gdi/T-gdi
Osztom laflanc véleményét és már másoktól is hallottam 2000 környékén volt az autóipar a csúcson akkor gyártották a jó autókat. Persze van ott is elhibázott konstrukciós megoldás.
Volkswagenék most mondják pont ideje minőségi és nem olcsó autót gyártani és sajnos igazuk van. A Golf sose volt olcsó egy Astra/Escort/Focus olcsóbb volt lehet ma is nem tudom, de egy mai Golf vagy bármely konszern típus messze nem az a minőség mint 20-30 éve.
Áll a ház előtt egy FAstra 1,7tdi 2x kérdezték 1 év alatt nem adom el? Pedig mellékutcában lakunk csak az jön be akinek ott dolga van. Nem szép le van pukkanva mégis.
Én biztos vagyok hogy lesz sok mostani autó, amire kellemesen fogunk gondolni 20 év múlva.
Mire tippelsz mi lesz az 20év múlva ami nem lesz egy pénztemető, ami ma újonnan megvehető szalonba?
Sziasztok! Citroen C5 X7 2009 évj, 1.6 HDI fekete kombi
Az autó 2 napig állt maj nem indult. ECO módba váltott. Akku ki lett véve, fel lett töltve (bár a töltő szerint nem volt nagyon lemerülve, 12.5V volt benne), vissza lett rakva és nem indul.
Az önindító nem teker, ECO felirat látszik, és olyan ütemű relé kattogás jön mintha a vészvillogó/index működne, kb 20mp múlva ez elmúlik.
A gond szerintem, hogy elkezdtek a gyártók nem minőséget gyártani :(
Ez biztos? Szerintem minden korszakban ugyan ez a mondat elhangzik, elhangzott 100+ éve.
Idővel meg kiderül, hogy minden korszaknak megvannak a jól sikerült típusai, ahogy a rosszak is. Csak a rosszakat elfelejtjük..eltűnnek
Igen, a 123-as, 124-es merci jó volt, majd jött a W203 ami gyorsabban rohadt mint a leghitványabb Fiatok vagy japánok... Aztán később megint jobb lett.
Én biztos vagyok hogy lesz sok mostani autó, amire kellemesen fogunk gondolni 20 év múlva.
A probléma nem a gyártókkal van, hanem a vásárlókkal. Nem kell nekik a jól bevált technika akkor sem ha kapni. Egyszerüen kikopnak, mert senkinek sem kellenek, mert kipróbálod és nem jó. Legalábbis egy modernebbhez képest. pl Hyundai 1.5 DPI. Kelet Európában még csak csak, de nyugaton a kutya sem vette és meg kell hagyni egy 1.0 T-GDI egy sokkal kellemesebb motor.
A gond szerintem, hogy elkezdtek a gyártók nem minőséget gyártani :(
ez szerintem a D5244Txx valamelyik motor nekem D5244T21 volt az XC60 190Le ez meg 205 vagy 215 ami csak programozás kérdése a dupla turbó és minden más szerintem megegyezik.
Nem kellene széthullani, de sajnos széthullanak ezek már nem azok a motorok amik legendásak lettek az elején ezek.
Saját tapasztalat.
95e Km 20eKm/1év szerviz periódus 4,5éves kor első gazdától nem kereskedésből vásároltam.
110eKm környékén kérte először az olaj rátöltést..... mivel évente 3-4x megyünk 1000Km-t egyben és egy ilyen úton kért csak a napi 2x40Km munkába járás kisebb utak alatt nem így nem is igen foglalkoztam vele. Aztán 180-200eKm eljutottunk a 2000Km/0,5l rátöltésre. Ok kezdjük a legolcsóbbal kartergáz visszavezetés, olajfogyasztás maradt. Akkor rászántam magam a turbó vizsgálatra, majd szét esik lóg mint a fene. Ok csere. Ekkor már 1200km-re kérte az olajat. Volt kompresszió mérés teljesen rendben van. Sajnos az olajfogyasztás 1500Km/0.5L maradt. 1Misi. Gyűrűzést majd az új tulaj megcsinálja és nem akartam újabb 1M ebbe az autóba beletolni. Nyomott áron túladtam rajta természetesen a vevő tájékoztatva, adásvételi tartalmazza a hibát.
És hogy miért egy fostalicska.
1. vásárlás után még én is vittem 1x márkaszervizbe. Semmi hiba szerintük minden OK.
Én viszont már előtte is hallottam egy furcsa kopogó hangot, de gondoltam ha a márkaszerviz nem hallja és nem furcsálja akkor ez ilyen. Aztán csak nem hagyott a dolog hallgatózás honnan jöhet, guglizás youtube videók stb. kiderítettem a vákuum pumpán lévő szelep szar. Ok megrendeltem a gyárit 5g műanyag 0,1g szilion 35eHuf jó banánra is kel tudtam ezt előre.
Kicseréltem a hang elmúlt majd visszajött. Anyád. Akkor az ukrántól rendeltem csak szilikon szelepet harmada áron 2db-t csere próba de nincs vele gond. Aztán kiderült az EGR váltó szelepen a sok vákuum/nyomás változás miatt leszakadt a mozgató mechanika. Csere ez is volt munkadíjjal 100e. Majom/banán.
Hiba persze sehol a diagnosztikában.
2. Hazafelé Ausztriából ősszel furcsa volt hogy néha meleg van. De jött a tél klíma nem kel. Tavasszal szerviz. Hűtő ventilátor hiba a komputerben. OK nézzünk utána guglin. Vezérője szokott szétmenni. Műszerész szétszed átnéz megforraszt. Hiba marad. Jó rendeljünk gyári vezérlést. 80e . Hiba marad. Anyád. Akkor rendeljünk ventilátort komplet vezérléssel mert mondták csak a gyári a jó de gondoltam a vezérlés egy számítógép kap a Can buszon jelet ennyivel forogj akkor ő visszaküldi ennyivel forgok hisz +/- egy szál drót az elektromos csatlakozás. Kicseréltem nem jó hiba rögtön. OK akkor adjuk oda szerelőnek tanulópénz megint kifizetve rendeltek egy gyári ventit 180e rárakták a korábbi gyári vezérlőt megjavult. Elmennek ám a gyártók is a picsába hogy az utángyártott nem működik. Ja a venti FoMoCo :(
Itt kicsit kezdett tele lenni a hócipőnk a Volvóval előtte 2 fosfranciacsigazabáló renyó volt ilyen alkatrészeket nem is tudtam, hogy vannak nem, hogy 150-180eKm-nél széthulljanak.
Ok ez valahol a magyar utak hibája is, de évente futóművet kellet rajta állítani.....
4. ja 130e környékén kért 2 első lengéscsillapítót amibe az volt az érdekes semmit nem lehet érezni ,de a 2 első gumit már kagylósra koptatta és hogy teljes legyen az öröm a téli/nyári szettet :((( de ezt is tudjuk be a billiárd asztalnak amilyen az aszfalt
mindez
95-200ekm-ig
hozzáteszem nálam 15eKm volt az olajcsere periódus és nem városi tötymörgés volt a felhasználás hanem a 2x40Km nejem munkába járása az pálya és 2x2sávos országút város nélkül
Szóval a Volvó nem ,hogy nem prémium muhahahaha ,de még csak nem is minőségi autó sajnos.
Akkor kellett volna kifordulni az eladó udvaráról amikor mesélte, hogy volt neki S80 anno ,de olyan fos volt hogy 3évesen még garanciásan eladta és beleült egy Land Cruiserbe majd még egybe csak a Volvó értékesítő visszacsábította és akkor vették ezt az XC60 és az XC90-t mert kaptak 2év ingyen szervizt meg 5 év garanciát.
Most beleültünk egy 2016 Passat 2.0Crtdi-be 150eKm AdBlue nincs benne szerencsére. Nagyon-nagyon remélem nem ott folytatjuk ahol abbahagytuk. Ha igen akkor kénytelen leszek vadászni akár évekig egy 1.9Tdi A4/Passat-ot vagy lafancot rábeszélni adja el nekem a sajátját oszt üljön újba :))
999 darabot kell keresned ami nem megy át a műszakin (ha az egy rendes műszaki). Nézd át jobban azt az autót, mit mutat a lengéscsillapító, mi a fékfolyadék forráspontja, milyen mattok a lámpaburák? Hibakódot mit mutat? Gumik? Fékek? kézifék? Biztos hogy annyira rendbe van csak mert még nincs elrohadva?
Hát lehet, felénk nincs sár. Itt is látom hogy vannak pár hetet álló autók, nem nagyon lógnak ki a sorból. A levélhullás az egyetlen árulkodó jel, de annak nem hosszú szezonja. Az én melósautóm is rosszul néz ki télen.
Kirívóan néz ki a többi közt már hetek után, leveles, diesel kormos, tetőig saras, nyilván csak le kell mosni,... de tele van mellette, körültte, alatta szeméttel, levélle, mert ahol amit mozgatnak, ott csak odébb taszajtódik a városi getva.
Szóval nem lesz roncs, hanem úgy néz ki, mint valami roncs.
Egyre több autó áll a lakótelepek parkolóiban is, ami esetleg forgalomban van.
(ha nincs, simán elviszik a közteresek)
De arra is csak kellene valami megoldást találni, amikor nyilvánvalóan látszik, hogy az autó hónapokig nincs használva, rárakódott falevél, madárszar, kereke előtt kinőtt dudva, esetleg laposra ersztett abroncs. Ezek nyilvánvaló jelek, csak nehéz úgy megfogalmazni, hogy jogszabályban egyértelmű legyen.
Bosszantó, amikor nem egy ilyen "roncs" fogja a helyet, és este 8 után már nem találsz helyet a parkolóban.
Az egy más kérdés, hogy a tulajt sem értem, miért ragaszkodik a szent tehenéhez, az elején még el tudná adni pár százezerért, a végén meg fizet a közternek, meg még esetleg a bontósnak is.
Hát, ami ki van vonva és ledobták valahol, az már 1-2-3 hét után nem úgy néz ki, mint ami "normális", sőt leginkábbis egy nem mozgatott roncs külleme lesz, ha ezt hónapokra fokozod, akkor néha még budapest közepén, a kamerák erdejében is elkezd spontán "bomlani" az autó.
Csak parkolóházra személyszerint milliós összeget fizettem ki a hobbiautómnak, konkrétan annyira sok volt a parkolása, hogy kivonatni nem is érte meg, félév kötelező és adó az ilyen kerekítési hiba lett volna az éves történetben.
Szerintem az új rendszerrel, ami mostanában állt fel, elkezdi a közterület nálunk is a simliseket kirostálni, ..
...nem feltétlen vagyok elolvadva a már megint "nagyobb szigor"-tól, de el tudom képzelni, mennyien eveznek radar alatt a városban, arra játszva ,hogy a tömegben, dugóban ugysem állítja meg senki..., éshát tényleg nem.
Én már sok éve is vérgáznak éreztem ez a nincs a nevén, meg semmi nincs, meg kettővel ezelőttin van, meg bukócégen van, ami soha semmit nem fizetett be, és már tötölték féléve....de mások meg ugy mondják ezeket, mintha ez lenne a természetes nekik... hát nem feltétlen baj az, ha mostantól ez nem így lesz.
Ha az autóknál is olyan lenne a költség-üzemóra arány, karbantartás, mint (akár a kisebb) repülőknél, az is youngtimer lenne szinte mind, ami még gurul. Szóval ez egy hülye összehasonlítás.
Ha "szétrobbant" volna, "jobb" lett volna. Összeüt, és ott a vége. Leadja a nyugati a bontóba.
Esetleg vesz bele egy motort, de szerintem ez túl ritka motor, nem érte volna meg...érzésre.
Így kitudja mennyit nyomták neki úgy ,hogy nem kapott levegőt csak nyomta be a gázolajat, nyilván szétment minden, csúcsok lekormoltak, szétégtek, feltöltő is szarul nézhetett ki (azért cserélték), kipuff eldugult, egr kapmec, nyomta vissza a kormot mint állat, stb.
"boeing repülő simán repül 30-40 évesen"
A repülőket nem "most nincs kedvem költeni rá" alapon szervizelik, tervezik, ha elromlik, majd megáll az égen, és jön érte a sárgangyal,.... vagy majd leadja a bontóba...stb.. alapon tervezik, nem tartanak hozzá 10ed árú utángányolt alkatrészt a bárdilángunix-ba, stb.
Én sokkot kaptam, amikor először megtudtam, egyes kisrepülőknél(!) a sárkány(!) eléri az repórát, ki KELL cserélni, igen, magát a repülőt, a testét. Az egészet.
Ha nem, akkor ott vége a gépnek, annyi volt.
Hiába tud repülni, hiába nem tudsz röntgennel sem semmi mikor repedést találni, óra eltelt, kész, vége, van egy repülő alakú, fizikailag repképes, felszállástól hatóságilag eltiltott "roncsod".
Azért mert komolyabb a kocsi kötelező szétrobbani a hengerfejnek?
Kötelező 280ekm előtt bőven valamikor úgy elromlani, hogy ki kelljen lukasztani a kipufogóját és kiirni a kompjúterből?
Kötelező a turbóban (mondon 280 előtt bőven) atomjaira kopni a terelőszaroknak?
A 20 évesem -mint írtam- 300 felett is vígan szalad BONTATLANUL, a vizsgán mindig megkapom, hogy milyen jó CO értékeket produkált, úgy, hogy meg sem hajtom előtte a nulláson. Sajnos boltjárós a gép inkább, ritka a hosszabb út.
Szóval az a baj, hogy elfelejtettek minőséget gyártani. Ha megvolt 20 éve a technológia, akkor most mi van?
A másik, hogy teleszórták felesleges szarokkal az EUROsok miatt.
Egy boeing repülő simán repül 30-40 évesen. Hmmm??? CAM? Ott nem fárad el az anyag? Hmmm???
És ha a vásárlóréteg így áll hozzá ez csak gerjeszti.
Ha nektek szar kell azt kaptok, fényesen. Ha majomra, akkor banánra is. Ennél nagyobb baromságot! A gyártók meg röhögnek a markukba és árulják az alkatrészeket aranyáron a saját szarjaikhoz.
Sajnos a legjobb példa mind műszaki, mind bezzegnémetország témakörben.
most már csak annyi a bajom, hogy ha panzerbear olvtárs számai igazak, akkor a tegnapi corsára meg erre a borára vagy golf vagy miez, találnom kellene 1998 db törött rugós keresztbemenő futóműves szétrohadt semminemműködikbenne fostalicskát, hogy jók legyünk matekból.
bazmeg nem bort kell nekem innom, hanem tisztaszeszt.
a husz evesek harminc lesznek, az ot evesek meg mennek a kukaba.. mi marad... ?
hát az új, bazze.
:-))
ma körbefényképeztem nagyjából a szomszéd 99-es boráját, egygazdás full átlagjóska kocsi, slusszkulcs tanksapka a két alkatrész amihez értenek, mindent szerelő javít.
felületi rozsda a hídon, fékcsőhollanderen(gumi fékcső cserével eltűnne az is)
nem átlukadva mint a te képeden.
váznyúlvány javitatlan, öklömnyi lyukak sehol.
kipufogó új:-)
ha már lehet választani, inkább ezzel állnék fejre, mint a bala wartburgjával, még ha a vitrinből is vette elő.
de mondhatunk akármilyen korabeli autót, mindnek vékonyabb az a oszlopa mint a golf ajtókerete.
biztonságtól indultunk ugye.
szerintem csináljuk azt amit már javasoltam.
én elfogadom hogy te fáradtnak minősíted ezeket az autókat.
te meg fogadd el, hogy engem ez a fáradtság nem izgat különösebben.
Presztizs autó, nagy motor, sok henger, teljesítmény, hozzá mérten presztizs ráköltés, és persze kockázat, hibalehetőség.
300e hegyvidéki sófürdős osztrák rugatás egy ilyen hójáróban maga a kb. "élettartam", lefutotta, elfáradt, vége.
Majd behozza a csóró magyar, és mivel sokmilláért rá lehetett melegíteni(+ költségek), így fut a pénze után, mint a nigériai csalók áldozatai.
És konkrétan az is történik, cserélnek ezt, cserélnek azt, turbókat párban, millióért, stb.
A motor mint forgógép szög egyszerű mechanikus vizsgálata, már egy járásegyenlőtlenség mérés, azonnal megmutatta volna az ismert tipushibát (kitört a tőke a fészekből, ... előadta már ezt több ilyen konstrukciós hengerfej is)
Szumma, szummárum, itt is az van, egy szélsőséges esetből akarunk prejudikálni, már magában a kommentszekcióban a videó alatt többen írják, elégedetten hajtanak ilyen motoros, vagy épp pont ilyen(!) gépet.
Nyilván mostmár hogy nem egy hulla, jön elő a többi szétabált vagy elfáradt alkatrész, hogy akkor még, és még kell költeni, lehet legközelebb a váltó adja fel, annak is kéne ugye 300e felett a "simogatás", hajtáslánc is kitudja milyen...de "már most is mennyit költöttek rá, ott rohadjon meg".
Örök életű autó nincs,... ott a legendás állólámpás "zőcséges merga", mindet hullára hajtották, és a túltervezett robosztus konstrukció miatt több százezeret úgy vonszolták magukat, hogy már rég élőholt zombik voltak, de abban a korban ez érdem volt, mer jajjamercédesz.
A valóság, ma már senki nem ülne, közlekedne szivesen éveket egy szétabálódott, gyanus, retkes, ósdi, kopogós, fáradt, kormoló, lusta, támolygó, hótgyenge lomban.
A 90es kora 2000es években még a csillag meg a tipus presztizse elfedte ezt, ma már teljesen más idők járnak, ami akkor irigyelt prémium nagyautó kiváltság volt, ma simán alapelvárás, sőt több.
"addig is biztonsàgban érezheted magad, míg odaér a tréler" -> nyilvan nem ez a cél, hanem ha elindulok (el is tudjak indulni, amikor akarok), akkor szeretnék megérkezni oda, ahova akarok; ez múlik sokmindenen, itt most a müszaki tartalom hozza a kérdés (mert nyilvan van közl.biztonsagi aspektus is)
illetve a hozott rossz peldak (vw caddy, ford,...) nekem érdekesek, de jobb illetve elörevezetö: a jó példák (nem csak a flop, hanem a top is ...pl. amikkel szerelö csak eves atvizsgalasokon talalkozik)
böngészek itt nyilvan mas topikokat is, pl. Suzuki-krol több is van, es persze a modern elektronikus asszisztensek ott is adnak fel kerdest (esöerzekelö, TPMS [miert kellett ABS-esröl extra jelado ??? o.k. több bevetel varhato, de en biztos nem azt valasztanam, gondmentesebb a nem külön jelado], ...), de azert eleg ritka a nem indul, a megáll, az alapfunkciok müszaki bizonytalansaga
ha most kellene (es nyilvan elöbb-utóbb kell ...vagy vége a saját kocsinak; 30 ev fölött nem gondolom, hogy tartom a Jazzt) vennem, Suzuki Swift-et vennék
akkor azt ird, mert a szavakat olvasom, nem a mogottes tartalmat. :D nyilvan.
viszont itt a ' kod mogott' ..sincs aze' annyira szar ido. szvsz ez nem magyarazza meg hogy itt 'aze' rohadnak a kocsik. soós levego mar lehet.. tokom tudja.. a mindegy.. en elengedtem ezt .
az akku/toltes kezeles egy tanult folyamat ezeknel az inteligens /lol / tolto rendszereknel. eltarolt ertekek, toltesi folyamatok..egy betanult metodus szerint.
ha ebbe beleteszel egy hirtelen valtozot, (uj akku ) azzal a management 'hirtelen' nem tud mit kezdeni /reset nelkul./ szvsz tolja ra ez eddig tanult ertekeket.. amit majd persze szep lassan ujra tanul.. csak kozben lehet nem tesz jot az uj akkunak.
bajt valoszinu nem csinal ha elmarad, de jobb a bekesseg.. ezert jobb regisztralni az uj valtozot.
50 -60? eves jaguarok lettek itt 100% ban felujitva. (ertsd > minden! ) azt nem mondom hogy nem volt rajtuk kasztnis munka, de korukhoz kepest nem sok. ..mindenre van kivetel. ettol az atlag meg nem lesz jobb . --------
kasztnival tobbnyire nincs gond. (bar van kivetel ) de a futomuvek gyalazatos modon rohadnak. ize.. .recycled/ujra hasznositott vasak * .... szerintem.
tegyuk helyre. nincs bajom a 20-30 eves teknikaval. sok esetben jobbak mint az 'uj' gyartasu autok. ...de eljart felettuk az ido, ha mechanika meg dolgozik is.. .minden masban mar ott a rohadas. hiaba kenegetik vaxal, meg tomjenezik.. egy 20 eves autoban mar minden elfaradt.. ES mindent nem tudsz kicserelni.. foleg hogy megse eri..
kontra 'uj' auto... * hat bazmeg. az is szar, ...csak az meg mecha oldalrol.
valoszinu tiz ev mulva ez mar engem nem fog erdekelni, (mert megunom ) de azert kivancsi lennek hogy mi lesz az akkori gepjarmu parkal/iparal.. a husz evesek harminc lesznek, az ot evesek meg mennek a kukaba.. mi marad... ?
Pár éve Tarragonától befelé kirándultam, Ebro folyó környékén. Láttam oylat, hogy nem hittem a szememnek. Citroen C15 a 90-es évekből, teljesen rozsdamentesen. Szerintem pedig az gyárilag rohadósabb volt a Dacianál is.
Ez egy régen ismert hely, de ha jól emlékszem, tavaly óta lezárják ha magas a patak vízállása.
És igen, ki van táblázva, (ott vannak a vízmércék) hogy mekkora vízig lehet belemenni. Csak hát az emberek mindig okosabbak és nem csak ott, itt is pont úgy belemennek a méteres vízbe.
Vejem cégesét úgy szidja, mint a bokrot. csekkendzsin, szervízmód, üvöltő rádió döglött műszerfal mellett random, sokszor. Megoldás semmi. Már magától kanyarodik a kocsi a szervízbe, annyit volt ott.
Amúgy buta a váltója, nyúlik, mint a rétes gázra, rángat a vezetéstámogató akármire, stb. stb.....
ó hát ifjú és bohó koromban én is belementem a diszkóbejárat előtt zivatar után összegyűlt sacc 25-30 centi vízbe, lábujjhegyre rakott citroen bx-szel, közepén kinyitottam az ajtót a küszöb oldaláig ért a víz:-)), de gondolom ott se ez a normális.
mámost eskü kíváncsi vagyok, milyen állapotban lehetnek az autók felétek:-)))
ma besétáltam a személyautós műhelybe, épp egy c corsa volt emelve, gyorsba átnéztem az emelési pontokat, hátsó híd nagyszilent bekötését, rugótányérokat.
itt-ott felületi rozsda, szétomlásnak semmi jele.
hülye voltam mert le kellett volna fényképezni.
nade ami késik nem múlik.
random ügyfél autója.
szerintem pont belenyúltam az egybe az ezerből, mint ahogy a mozdonyvezető kolléga mondotta, a pontos arányokat itt valamelyik nap.
nyilvan igazad van az öregedes (rugalmas elemek), fémek korrozioja, töréssel szembeni viselkedésük tekintetében
engem az anyagiakon tul azert visszatart az ujaktol, hogy több gond forrását, lehetöségét látom bennük (ujkora ota nalam levö 2004-e Honda Jazz-hez kepest)
a Jazz-zel evente megyek 1szer szerelöhöz; egy uj auto eseten bizonytalan vagyok: nem lenne-e nagyobb a szervizlatogatas szüksegenek esélye az idöszakoson kivül ?
Bizonyára arról a két kicsi lyukról beszél ami az akku két végén van. Új korában ezek le vannak dugózva. Egyiket ki kell nyitni és szoktak hozzá adni kis müa könyököt is.
A zárt rendszerűnek is szellőznie kell, a cellák dugóiban molekuláris membrán van ami csak a megfelelő méretű molekulákat engedi át. Ezeket nem kell (szabad?) kinyitni, ha egyáltalán van rá mód.