Tudna valaki nekem segítení?
Van egy OleoMac Sparta-26-s fűkaszám. Kellet vennem egy új damilfejet, mert a régi már tönkre ment és csak már az új fajtát lehet kapni hozzá és ez folyamatosan széthúzza a kuplungot, mert nehezebb. Legalábbis szerintem ez a hiba oka. Mit lehet tenni házilag, mert semmi kedvem minden egyes használat után 2000 forintot költeni a javítatására. Újra pedig nincs kb. 100 000 Ft-m!
A technika is számít, de a gép új, lehet nem épp normálon van a karbija ,hanem dúsabb nem rossz az még egy új géptől ! Én úgy láttam egy kicsit olyan mereven kaszálsz ,és előre dőlve ,ez nem olyan jó testhelyzet ,a gép beakasztása is túl hátul van ! Én előre vinném a beakasztást és a kormányon meg hátrább állítanék ,igy egy kissé előredől majd a kaszafej is és más szögben érinti a füvet ,közelebb a tövéhez ott merevebb a fűszál és jobban elfogja hordani ,de a gázt azt állandóan húzzad legalább háromnegyed gázig ,hogy a fejnek legyen fordulata is ! Ezt a fűfeltekerést akkor szokta csinálni ha lassú fej fordulata ,vagy túl nagyot fogatsz vele ! Ez is olyasmi mint a normál kasza, azzal sem hasítasz egyszerre 25cm-t, hanem csak amennyit le tud a penge egy lendítésre vágni !
Igen egy profi kamerával jobb felvételt tudtam volna produkálni de szerintem így is halljátok a lényeget. No majd kiderül, hogy mi is van ezzel a masinával.
Itt nagyon sok elméleti Kaszás van, aki mindenkitől jobban kaszál. Úgy kaszalj, hogy a lehető legszelesebbet húzd, de kényelmes legyen, az egész mozgás egy ritmusos dinamikus mozgasnak kell lenni. De majd gyakorolsz és kialakul a saját stílusod. Van egy kollegám, úgy mozog, mint a higany, de talán a legjobb kaszasom. Tehát nem mindig a látszat számít.
Van hogy feltekert a füvet, de ki kell szedni, mert fogja a fejet, ha nem szeded ki a súrlódási hó miatt a damilfejet is képes meg olvasztani a felületen.
Azt kihagytam hogy tekerjetke bele mert nem a legjobban sikerult a felvetel mert rogiztet helyeztbol volt igy nem mindig vagyok rajta
a masik kerdesem pedig 9 meter szeles es 19 hosszu teruleten 700 ml benzin ment el ez nem tul sok? (be se tudtam fejezni emiatt mert nem vittem tartalekba benzint )
vagy ez azert is van mert nem a legjobb meg a tekhnikam?
Jelenleg is javítok gépeket (komolyabbakat is) azzal nincs gondom. Esetleges alkatrészárak érinthetnek kellemetlenül. Az igaz,hogy nagy lutri ha a futár hozza s előtte nem hallottam.
Ha jól hallom, akkor gázadásra erősödik a hang, de így telefonon nem egy hifi élmény. Els körben kuplungnal tippelnem vmi elszabaduló valamire. De ez így nehéz, mivel garis ne szed szét, vidd vissza.
Használtat akkor vegyél ha ismered a gépet és előéletét vagy értesz hozzá. Vagy vigyél olyat aki ért hozzá. Nagy a szórás állapot szerint. Az alkatrész meg a szerelő drága.
Köszi a 4-MIx infokat mindenkinek, ezeket a kaszákat kiveszem a lehetőségek közül :) Sajnos a gyári marketingdumákon kívul nem sok kézzelfoghatót lehet guglizni.
Normális esetben azt hivatott szolgálni, hogy megvédje a fogyasztót a selejttől. Vagyis ha lepottyan a gyártósorról egy hibás darab és az használat közben derül ki akkor kártalanítsák a vevőt. Erre bőven sok a 12 hónap.
Tegnap egy kicsit felcsesztem magam így nem biztos, hogy helytálló volt a mély kopogós információ. Egy percre beindítottam ismét ezt a csudálatos Hecht 152BTS-t, hogy megmutathassam mi a probléma, de holnap mindenképpen viszem Győrbe szervizbe.
Kíváncsi vagyok a szerviz hozzáállására, mert hiba előfordulhat ezeknél a tömegtermékeknél, az a nem mindegy, hogy miként orvosolják.
Egyébként maximum 4 üzemóra lehet benne, április 21-én vásároltam és egy halk csörgést az első pillatattól hallottam, amit a kipufogó alatti szigetelőlemeznek tudtam be, de az utolsó üzemórában ez a zaj egyre erősödött és már füldugón keresztül is nagyon idegtépő lett így be is szüntettem a működtetést, mert laikusként is abnormálisnak ítélem a helyzetet.
Majd aztán természetesen tájékoztatlak benneteket a fejleményekről.
Szerelő,stb vagyok. Érdekes ez az olajozási téma. Nyolcvan évvel ezelőtt ez elfogadott volt... DE!? Milyen motorszerkezet az,ami most 25%-os keverékolajzást kíván? Szerintem itt már illene gyanakodni.
Hát, ha mindenkinek olyan állapotban volt a kézhez kapott áru csomagolása mint nekem, akkor igazából nem is csodálkozok. Meg ha annyira válaszolgattak, mint nekem (semennyire).
Ez szintelen színű ,a kinai motorfűrész tank bevezető gumját mikor megette a benzin ezzel tömítettem úgy ahogy volt azt a porladó gumit megfogta ,többet nem folyt !
Így van ! A solohoz kellett volna alkatrész azért mentem oda ,és az volt kiírva a bolt megszűnt ! Az apja idejében remekül működött minden ,ha vissza jönne hát elcsodálkozna mi lett a boltjából !
Szia. Évek óta dolgozom vele melóhelyen (Stihl FS-130). Stabilan jár, nincs akkora hangja mint a 2 üteműnek, direkt keverékkenésű mint a 2 ütemű. Viszont egy ugyan olyan köbcentis 2 ütemű gép szerintem simán leveri. Dolgoztam ilyennel is meg olyannal is. Ami kétségkívül jó benne az az alacsony zajterhelés. Én inkább 2 üteműt vennék. Ez a 4mix motor nem igazán lett eltalálva. Szerintem a Stihl ezzel nagyon mellé nyúlt. Üdv
Szia. Nem lehet hogy a hűtőbordák vannak alul méretezve+ a kipufi katalizátoros és emiatt van az a nagy hőterhelése(OMbc430). Mert eszembe jutott hogy amikor tavaly nyáron a saját olajával használtam(Prosint) akkor is nagyon felmelegedett, a kezem nem bírta a meleget+ hogy nagyon le van azzal a műanyag vacakkal zárva és így nagyobb a hengerre és a dugattyúra jutó hőteher? Csak egy gondolat a sok közül.
Pont blokk és váltónál is használtam már fbs-t igaz papír közbeiktatásával :) 24 órára emlékszem én is. Arra emlékszem besárgul egy idő múlva, de ha nálad tanknál bírta akkor én is megpróbálom. Veszteni úgy se tudok semmit :)
Éveket bírt ,volt olyan tankom amit az tartott a helyén és kapott benzint főleg tankoláskor ! A baj akkor kezdődött amikor le kellett venni a helyéről ,nem jön le csak csavarhúzóval lefeszgetve ! Erős anyag ! Sebességváltót ,motorblokkot nem szabad vele összeragasztani ,mert ha szét kell szedni mire szétjön a felületek tönkre mennek ! Túl véknyan nem bírja 2mm kell rá ! Zsír és olaj mentes legyen a ragasztás helye és meg kell várni a kötést ,talán 24 óra !
Sziasztok. Van egy komatsu fűkaszám de a tanktömítése kezdi feladni a harcot. Ő még ejtőtartályos, tehát csak 1 csöves még. Lehet e esély hogy valahol kapni hozzá tömítést? (kutakodtam már neten de semmi) Esetleg ismertek-e ugyan ilyen fűkaszát aminek csak 1 csöve van? "LEgrosszabb" esetben megy bele a kétcsöves vakolás után, csak találjak hozzá megfelelő gumit hozzá.
Ugyanezen tapasztalatok ! Szlovákiából másnap már itt az árú, a magyarra meg volt hogy 2 hetet vártam és nem az jött !! Alig alig van normális vebbolt !
Fura szerzet! :-) négyütemű motor szelepekekkel, olajtekno és olaj nélkül. 2 ütemű fele kenyszerolajzassal. Egy bemutatón kipróbáltam, 1-2 percre. Gyakorlati tapasztalatom nincs.
Szerintem: minek valamit bonyolítani (2t) ha megbízhatóan megy. Persze környezetvédelem, zajterhelés, rezges, nyomaték alul Lehetne mondani. Akkor vegyél villanyost, vagy bárányt, az tuti öko. :-) De gondolom te kaszálni szeretnél.
Ne felejtsük ki Osztrákiában a hivatalos bejelentés esetén a 13.-ik és 14.-ik havi teljes értékű fizetést sem... ahogy hívják a nyaralási éa karácsonyi pénzt.
Attól függ, hogy milyen a szoghajtasod, valahol a szoghajtas oldalán van egy min 8mm atmeroju csavar ha ez sima csavar, akkor ki kell szedni, ha vmi golyos lyukat találsz, akkor ranyomós.
Az a pletyka járja, hogy az osztrák bér nagyjából 4X akkora, mint a hazai, az azonos munkákért.
Ha veszünk egy netto átlag bért, akkor a matek így alakul.
Osztrák: (írásod szerint ~30% közteher) >> 143% cég költség.
Magyar: (írásod szerint ~50% közteher) >> 200% cég költség.
Ámde! van ugye az a bizonyos 4X szorzó >> 200/4=50% ...csak!!!
Azaz a magyar munkaadó bérterhe az azonos munkáért: valójában CSAK a FELE az osztrák munkaadóénak :-)
Miközben az ár, amiért az árut eladja boltjában, az ugye >> gyakorlatilag azonos.
Ha a korábban említett ÁFA különbséggel is számolunk, akkor ~6%-al magasabb ugyebár (azonos nettó ár esetén).
Továbbá a magyar vállalkozónak jellemzően kisebb
- a helyiség költsége is (bérleti díj, ingatlan ár)
- a rezsi költsége (áram, gáz),
mint az osztráknak.
Úgy, hogy szerinetm: nem ér a "drága magyar munkára" hivatkozni, hazai vállalkozóként.
Hisz valójában csak a fele a munkaköltségünk... mint a németnek/osztráknak.
---
Továbbá a magyar vállalkozónak jellemzően kisebb
- a helyiség költsége is (bérleti díj, ingatlan ár)
- a rezsi költsége (áram, gáz),
mint az osztráknak.
---
Azaz a hazai forgalmazási költségnek ezek a részei biztosan kevesebb, mint a fele alatt maradnak az osztráknak.
Miközben az ára termékből kb. azonos! a fedezet az árában pedig >> azonos.
Vegyünk egy átlagos kisker árrést, mondjuk legyen rátéve 25% a nagyker árra >> azaz 20% az árból.
Az árú legyen egy 180 eFt-os fűkasza, ami osztrákiában az áfa okán 170,078 eFt.
kishazánban 180x0,20/1,27=28346 Ft a fedezet.
osztrákiában 170,078x0,20/1,2=28346 Ft a fedezet.
Vagyis tényleg azonos :-)
...és akkor most lehet azon elgondolkodni, hogy
- az AZONOS FEDEZETBŐL
- a ~ fele akkora bérköltséggel
- a kisebb ingatlan és rezsi költséggel
mégis a magyar bótos sipákol...
Miért?!
Alighanem azért, mert extrém szarul termel!!! >> nagyon rossz a hatékonysága.
Magas költséggel ad el >> túl kevés árút :-(
Többek között, azért is, mert
- NINCS a bótjában rendes kínálat... sokszor nem kapható, amit vennének
- magasra áraz a rossz hatásfok miatt >> elmenekül a vevő, akkor is, ha van amit venne
- gyenge az eladási/marketing tevékenysége >> bemegy a vevő és NEM ADNAK EL NEKI, pedig venne
vagy be sem megy, mert nem is tudja, hogy van bolt egyáltalán... (manpság: ha a google nem hozza!!! >> nincs)
nem tudja és nem is akarja megindokolni, miért vegyek tőle márkás/jó árut a kínai helyett, pedig
sokan megvennék, mert elég gyakran nem pénz kérdés ez valójában, hanem bizalomé... (márkában+bótosban)
---
Szumma: a kisebb piaci igénynél és (paritáson) ~2X-es vásárló erő különbségnél is nagyobb gond-baj a rossz hatásfokú beszerzési-értékesítési-marketing tevékenység.
Hisz a hasonló szlovák piac pl. sokkal jobban pörög!
Sőt a költségesebben forgalmazó osztrák is.
Nem kis részben éppen! a bénázó magyarok kárára pörög, mindkettő.
Pedig ki lehetne ütni őket, jobb hatásfokúra javítandó hazai kereskedéssel ...
Magyar boltok. Múlt héten akartam venni az 555rxt re egy scarlett lapot és egy mulcsozokest. Szombathelyen felhívom a husi boltot, ááaaaaa az nincs tízet kellene venni, és jó évente kettőt eladók. Mulcsozokés ééérteeeeedddd?????? Mondom b*szd meg, fureszlap? Az sincs! 30km lagerhaus unterwart, polcról levesz a scarlett, és két mulcsozokes közül választottam. Jaaa és olcsóbb volt mint amit a kereskedo otthon mondott.
Jaaaas és 11 kor alig akarja felvenni a telefont! Este meg otthon panaszkodik, hogy "nincs forgalom, szarul megy" persze, mert egy barom!
A melyebb kopogas nem jó jel. sok minden lehet, nem kezdem sorolni. hallani kellene, mert így nehéz. Gyurcsok meg már nincs köztünk. A szerviz megmondja.
Ez mélyebb kopogósabb. Viszem szervizbe, ezért van rá a garancia. Most azért egy kicsit ideges lettem. 33:1-es keverékkel kezdtem, Castrol full szint olajjal , kíméletesen kezeltem, még alig használtam egy picit és máris szétesni készül... :-(
Azért azt el tudod különíteni, hogy a forgattyushazbol jön e hang, ami mélyebb kopogós, vagy ciripelő, vagy egy külső lemeznek a hangja. Ha a kuplungbol jön, akkor a motor és a szar közötti kúpos rész felől jön. Ne tedd rá a füled, kicsit távolabbról ( kb fel méter) próbáld elkülöníteni a hangot.
A vadi új Hecht 152 BTS-em 4 üzemóra után finom gázadások után csörög a motor felől. Magasabb fordulaton semmi nem hallatszik csak a 1/3-os fordulatig történő gázadások során. Kintről nem látszódik rezonáló lemez vagy ilyesmi... Lehet, hogy a kuplungnál van valami zűr. A motor hidegen-melegen jól indul, a fordulatot jól veszi. Máris irány a szerviz? :-(
A tapasztalatok azt mutatják, jobb az 1:40 én is azt használom, heti szinten tobb 10 liter benyát elpofogtetve, ebből adódó probléma sosem volt. Én csak FD s olajat használok ezekben van ami fel van ami full szintetikus. Egy biztos!!! Az 1:50 ettől szegényebb, és nagyrészt a környezetvedelmi f*aszsagog indokolják. Őket meg nem érdekli, hogy a te kaszad meddig megy!!
1:40 FD olaj ez a lényeg és a tiszta légszűrő, ha tudsz a típushoz venni, akkor olajozhato légszűrő kell, legszuroajjal.
Jobb is. Használj FDs olajat, ha kérdezik, akkor meg a szervizben azt mondod a sajátját. De a gép nem fog tönkremenni egy FC s olajtól sem. Ha tönkrement akkor nem ez a baj. Vagy a keverest b*szod el, vagy gyári hiba.
Értem, hogy mire gondolsz. Előkerestem a használatiját, természetesen a saját olaját ajánlja (Prosint 2, Eurosint 2) vagy JASO FD, ISO L-EGD, ha ez nincs meg, akkor 1:25 keverjem. Ez az Xp olaj Jaso FD minősítésű és ugye full szintetikus, akkor elvileg jobb kellene, hogy legyen , mint a gyári félszintetikus olaja.
rendszeres megkülönbözteti a viszonteladóit a kiadott árakkal. Egyszer volt dolgom, hirdettek valamit, megrendeltem. A válasz, jajjjjj, jujjjjj már felment az ára. Szarhazi egy dolog.
Szerintem nem ilyen központi probléma ez az olaj. Használj akármilyen MEGBÍZHATÓ ehhez ajánlott olajat, és nem lesz baj. ÉN úgy gondolom, hogy akkor biztos, ha a géped gyártójának ajánlását követed. Nem biztos, hogy az a legjobb, de hogy jó hozzá, az tuti ! És ez a fontos szerintem .
Eddig az Xp olajat használtam az Oleoba, ami ugye full szintetikus, maradjak ennél ? Vagy próbáljam meg a saját gyári Prosint olaját, ami ugye olcsóbb, de csak fél szintetikus? 1:40-be ment eddig az xp, ezen nem is akarok változtatni, melegben biztos jobban használ , mint az 1:50. Meg mindig full gázon megy.
Mellesleg érzésem szerint kavicsos spori kedvence lehet a Maruyama, mert amikor még nem a kaszafej levitációja volt nála a központi kérdés, a láncfűrészesben sokkolt a nyomaték mániájával.
Itt inkább azt néztem, hogy 55 ccm és 2,7 ló. Max fordulat 8500 Ez nekem a SZERINTEM rendkívül szar, és szintén japán Maruyamára hajaz. Viszont a cirka 20 rugóval többért kapható Husqvarna 553RX szintén japán (Komatsu), tényleg országos szervizhálózattal, két év garival és sokkal komolyabb teljesítménnyel szimpibb.
Azért vannak akik az egyedit keresik,márkaőrültek,japánfanok,belőlük akad aki ezt venné azonos árban,mint a 2 itthon ismert nagy márkát. De az országos szinten 1 vagy 2 ember lehet sacc/kb.
Erre írtam, hogy ez itthon életképtelen! Ismeretlen marka(függetlenül a motortól) a nagy és itthon elismert márkák ara körül. Itthon két fajta vásárló teszi ki a. vasarlok 95%at. Nincs pénze, de kell kasza és megveszi a kínai szart. Vagy nem érdekel a pénz, de akkor husit, vagy stihlt fog venni és ez a 95 bol csak max 15% lehet. Ezért van tele az ország kínai szeméttel.
Azt néztem, ennek a Nikkari kaszának van egy 50 ccm-es változata 35 rugóval kevesebbért. Én biztosan a kisebbiket venném, ha már ... De hogy őszinte legyek nem csábít. elég kis csúnya. Aztán meg néztem, adatok szerint 55 ccm és 2,7 ló ???? Ez valami vicc?
Ha bemégy a legközelebbi Hq szakkereskedésbe, elvileg megrendelik neked. Alternatív beszerzésre nem tudok mit mondani, de azt tudom, nem valami olcsó, pedig "csak" egy darab vas. Legalábbis a 343-aséra nekem valami elég jó pénzt mondtak tavaly, ha jól emlékszem valami 7000-et, de ezek csak homályos emlékek....
Segítségre lenne szükségem. Van egy Jonssered CC 2036 (alias Husqvarna 235) fűkaszám, sajnos csak damilfej van hozzá, viszont szeretném késsel illetve fűrésztárcsával is használni. Na itt jönnek a gondok, mivel a késen a tárcsán és a balos anyán kívül mást nem sikerült beszereznem hozzá!
Ami még kellene az leginkább a fogas támkarima vagy leszorító perem (mindenhol másnak nevezik).
Ha valaki tudja honnan lehetne beszerezni az ossza már meg velem, köszönöm!
Én mint teljesen laikus ebben a témában csak annyit mondanék rá,hogy úgy kell felhúzni ahogy szépen le lett húzva. Módszeresen,apránként,következetesen.....
Én remélem hogy lesznek japán gépek amiket ki tudunk próbálni ,nehogy már a nagyarc német ,svéd márkát vegyük csak ,legyen egy kis konkurencia harc ((::!!
Saját magamnak adok fizetést, mégis ugyan annyi ,mint bárki másé.
Egyszerűen nem jön ki. Még azt sem mondhatom ,hogy az adók miatt. Mondjuk felezzük meg az adókat és konvertáljuk fizetéssé. akkor sem leszünk a Eus szinten.
Ha meg azt mondom legyen annyi amennyi kint , ahhoz meg olyan forgalom kell, hogy napi 34 órát kéne dolgozni.
Igazából minél távolabb mész, illetve közelebb a gyártó vonalához annál olcsóbb. Még én is csak most kezdek normális árakon dolgozni. Már magyar beszállítóval egyre nehezebb. Importálni kell. Igazából a külföldi kereskedők már benn vannak. Csak általában nagykerként. Persze , ha egyenesen túlük rendelsz olcsóbb, mert nincs áfa,vám,munkadaj stb stb.
Valóban,nekem van ilyen motorral szerelt fűkaszáról némi tapasztalatom.
A motorja szerintem engem ebben az életben kiszolgál. Vagy ha nem,akkor is sokáig menni fog,az tuti. ;)
Böszme,elnyűhetetlennek tűnő motorja van....
Az én gépemen állíthatatlan karbi van,ami remekül teszi a dolgát,de én késztetést éreznék egy kis állításra. De sebaj.
Ugye az enyémnek a vázát a Fuxtec készítette,azzal is csak annyi bajom volt,hogy elrepedt a kormányt rögzítő konzol. Meg a fejet lecseréltem Husiéra,azután Stihl-re.
Nem tudom a szóban forgó Nikkari kasza felépítése komolyabb-e mint mondjuk a Fuxié?
Ebben az országban egyébként eléggé el vannak szabadulva az árak ,nem csak te vagy drága nehogy azt hidd ,vagy meg sértődj ! Általában külföldről rendelünk már elég sok dolgot ott csaknem féláron van mint nálunk általában ,persze megnézzük az itthoni vebes árakat is és jókat mosolygunk ! És ha a szerb kereskedői mentalitás megjelenik itt ,mert belépnek az unióba ,akkor sok magyar kereskedő lehúzhatja a rolót !
Nekem is falon lógott az Oleo, zártszelvényből csináltam konzolt. A szarvon lógott, motorral felfelé. De a rezgés csillapításnak nem biztos, hogy jó. Inkább levedtem, van helyem.
De nekem elég a 45 cm3 is már, akkor veszek a fuxiét az sem lesz sokkal drágább ! Amúgy egy ilyen japán kaszát vennék csak nincs meló rá ! A kertbe meg elég a 40cm3 is ha lenne, de majd körül nézek ez ügyben a kínai boltokban !
Én is fogtam is felakasztottam az Oleo BC380-at ott ahol amúgy is akasztani szoktam a hevedert. Akkor nem úgy kellene tárolni, de akkor hogyan? Simán földön nem okés (kevés a hely, meg netán egy részeg rálép) más akasztó meg nincs rajta.
A 45 cm3 ilyen motor 50 ezer forint ,a kínai kasza szárára felszerelhető szerintem ! De ha lesz pénzem egy ilyen gépet összerakok magamnak ! 7cm3 -rel kisebb motorral és 68-70 ezerből kijön és minden új !
Ez egy szép gép. Bár senki nem tud róla semmit, se tapasztalat, se orszagos szerviz.
Ez egy szakmai fórum, próbálunk szakmaiak maradni.
Te eddig itt csak ingyen hirdetéseket adsz fel. Ráadásul nálad ez a gép 180e Ft, mashol meg lehet venni 154e. ert. Ez a különbözet mar a pofátlan kategória, feltételezve, hogy a másik boltnak is van tisztességes haszna a 154e-n is.
ha van szakmai hozzászólásod, akkor szívesen vesszük, de ne offold a topikot, a tulárazott hirdeteseiddel.
Es mielőtt betamadsz, hogy konkurencia vagyok, közlöm, hogy nem. Én semmit nem árulok itt.
Husi damilfej ami T25 ránézésre, de jobbmenetes a csavarja és fordítva mutatja a damil feltöltés irányát a megszokotthoz képest annak mi a pontos típusa?
Jól gondolom,hogy a görbeszárú szegélyezőhöz való?
Most néztem át a MOL honlapját és számomra meglepetés, hogy az arol 2t-n kívül mind a három olaja JASO FDs. Ki fogom próbálni, legalább magyar termek, és az ára is jó.
Sarkított példa volt,a lényeg hogy ami otthon van,meg valaki valahonnan szerzett, ingyé vót, stb az nagy úr egyeseknél. Találtam már ilyen 20-30 éves 2T olajat, ilyen barnás kulimász lett belőle az évtizedek alatt.
Ez egyértelmű. Utólag kiderült, hogy még a Wareszom sem tolerálta anno a Record 2T-t, bele sem merek gondolni, mit tehet egy modernebb kisgéppel. És itt jön, ami előzőleg fel lett említve, kevesebb gépet visznek vissza a rossz olaj miatt. Persze a gyártó lesz a ganaj, mert a felhasználó az olajon spórolt.
Az anyagi hasznon túl nem mellékesen így kisebb esély van a nem megfelelő olaj használatából adódó gondokkal. Pl találtam a garázs mélyén egy fél flakon Áfor 2T olajat,a nagypapa Trabantja de jól is ment vele 1976-ban. Biztos jó lesz az 555RXT-be is.
Nálunk a faluban is van olyan, aki nem tud 50-esre keverni. A felesége meg hőbörög, hogy milyen szarok ezek a "brekik" (fűkasza), minden éven újat kell venni!
Van pár nagyon jó ismerősöm, meg barátom is, aki szervizes. Mindnek az a véleménye, hogy a garis hibák nagyon nagy része kezelői hülyeség, ha valóban csak gyártásból eredő hibákat kéne javítani, elég lenne az országban pár szerelő. Sőt, talán csak egy kéne. Ezért van az, hogy a gyártók minden módon megpróbálják a hülyeségekről lebeszélni a vevőket, mert nekik ez baromi drága.
Az a gumi biztos tartalék a rezgéscsillapításhoz,el kell rakni,hátha szükség lesz rá 1 vagy 5 év múlva.
A szöghajtásnál van egy zsirzógomb,evvel lehet zsírozni elvileg ha nekitartod és benyomod.Magam részéről kitekertem a zsírzógombot és szöghajtászsírt nyomtam bele tubusból.Nem nagyon kellett bele egyébként.
Hát az a tárolási mód nekem nem szimpi,így folyamatosan terhelve van a rezgéscsillapító gumiágy is.
Azért az nem lehet véletlen, hogy a nagy gyártók termékeinél vannak olyan akciók, hogy ha a géphez veszel sajátmárkás olajat, pluszgaranciát kapsz hozzá.
Nézd, én úgy gondolom Bandi bá mondta ki az igazit, amikor mindenkinek a használati utasítás böngészését javasolta. Ha a gép gyártójára hallgatsz, biztosan nem lesz baj.
És az is kiegészül,hogy nem csak azonos szintű az oleo olajával de ráadásul a legjobbak közt van. Hmmm....
De leszögezném,én a fűrészbe öntöttem,az jól van a pont 10 év alatt (2007-ben vettem),a kaszába ezidáig egyéb okok miatt a prosint-et borogattam.
És Gypsy itt van az,hogy mindenki mond valamit.A portás a gyártó a forgalmazó a felhasználó a fórumtársak és jövök én és a társaim,akik döntsünk valami alapján.Azért ilyenkor nem hátrány olyanok véleményét meghallgatni akik nagyban használnak dolgokat.
Természetesen NINCS MEG az összes olaj JASO minősítése. Aztán meg az se úgy van, hogy nekiesünk, oszt majd kiderül valami, mert ha elolvasod a leírását a JASO minősítésnek, a teszt ideje hosszabb az FD-nél. Na most ha hagyják, akkor kiderül, ha meg nem, hát akkor nem. És piszkos, elanyagiasult világunkban ingyen nem szokták hagyni. Mellesleg már megokosolták páran, hogy ugye a Husqvarnának nincs finomítója. Nincs hát ! Viszont van pár gyára, ahol ezt-azt gyártanak. Itt Komatsut, ott Redmaxot, amott meg Zenoahot. Hopp, de nem is ! Hát ez mind ugyanaz ! Csak a hozzá VETT olaj lenne más? Fenét! Az a nem mindegy, melyik név, és azért, mert az más más országban lesz eladva.
Telefonon kérdeztem meg, azt mondta vki a husitol, kb 1-2 éve, hogy FB. Ha nagyon érdekel vkit, ki kell kérni a bizttech adatlapot. Én nem raknam a gepekbe.
Nem hiszem, hogy a 800-as számottevően hosszabb élettartamot nyújtana a másik kettőnél.
JASO FD az FC-től az égés tisztaságában különbözik.
A robogó tulajdonképpen hasonló felhasználás, ha belegondolok, égig pörög elinduláskor és ott is marad megállásig. De a fantázianév a dobozon úgyis marketing, a minősítés, ami számít.
Mint irtam az XP olaj JASO FB minősítés, amit még te is tudtál 2012-ben, hozzáteszem, hogy helyesen tudtad, valószínűleg elfelejtetted. Mert azóta ez nem változott, ha a gyártásban történik módosítás, akkor ujra minősítik. Minden olajnak megvan a minősítése, csak maximum a "nagy" gyártó nem meri ráírni, mert kiderülne, hogy 3x annyit kér a szarabb olajért, mint az aki nem gyárt kerti gépet. Ez minden termék biztonságtechnikai adatlapján szerepel, ezt a gyártó és a forgalmazó is köteles (első pár oldalt) kiadni a vevő kérésére.
A minősítés nem úgy zajlik, hogy beadom az olajat, és pl FB, FD-re akarom minősíteni, hanem beadja az olajat és azt bemínősítik, pl.: FD-re, mert azt tudja. Ezért nem magyarázat, az, hogy"azért FB-s, mert nem akar költeni a minősítésre" ugyanannyiba kerül a minősítés, függetlenül az eredménytől.
Idézek valamit tőled: "Na ezért nem szabad a papírok és pecsétek bűvöletében élni." ez igaz, és kiegészítem azzal, hogy nem szabad a nagy márkák, bűvöletében élni OLAJ ÜGYBEN. Vegyél FD-s olajat, és biztos lehetsz benne, hogy a legtöbbet megadtad a gépednek. Mind1, hogy kinek a neve szerepel az olajon.
Talán inkább úgy van,hogy saját maga gyárt mindent a gépeire ,lapot,láncot stb. de nem tudom.
Benzinnél ha jól látom a keverési arányról volt szó 100-as témában.
Egyébként sokszor használtam már én is speciálisan magas oktánszámú benzint de csak ,hogy a legjobbat kapja a fűrészke .Igazából én sem éreztem egetverő ,sőt semmilyen különbséget sem.Csak a jóleső tudat ugye !
A Stihl dumája:a Stihl az egyetlen láncfűrész gyártó aki más láncfűrész gyártók gépeire is gyárt láncot.Azért nem idézőjelben írtam,mert a lényeget tudom csak idézni.Tegnap kipróbáltam a repülő damilfejes kaszálást,lehet úgy is,de a másik:damilfej a földön sokkal hatékonyabb!Meg szebb is.A 100-s benyákat is teszteltem:OMV,SCHELL,MOL.Hát csoda volt,tudom,láttam Gypsynek van egy profi videója róla,de mondom kipróbálom én is több fajta benzinnel,régebben próbálta már a MOL 100-l,nem volt különbség a sima 95-höz képest akkor,de most csoda,nem történt semmi,még a keverék illata,szaga is ugyan az maradt a kipufogónál.Kár több pénzt adni a drágább benzinért!Bár Kavicsos kolléga szerint a MOL 100-s az a 98-s.Lényeg a lényeg maradok a damilfej a földön!Meg 95-s benya.
A Stihl minden ellenkező híreszteléssel szemben nem hülyék gyülekezete. Természetesen van 1,5 lánc, mert miért is ne segítsük az ellenséget a totális csődbe ??? ;-)
Dehogy nem!Sőt szerintem ez lenne az egyébként vevő központúbb üzleti szemlélet .Remélem mielőbb elterjed bár bevallom még a dolmaros időszakomban próbáltam a a Stihl boltos 1,5-ös lánc vásárlást ,azóta változhatott nálunk is a helyzet. (Vác.)
Én meg ismerem azt a móccert, hogy okos felhasználó nagyon okosan a husi fűrészére veszi a 1,5 husi lapot és láncot, majd amikor már kóvályog, a Stihlnél vesz láncot 1,6-ost. Ja nem! Hát az milyen volna????
Nálunk a Stihl minden további nélkül tud 1,5 láncot, lapnál meg ugye az 1 mm falú adapter a csavarra. Lehet, hogy nem jól csinálják ?
Lehet,hogy tényleg nem volt nekik.Husi boltban kaptam már Stihlre való 1,6-os láncot de Stihl boltban Husira való 1,5-öst még soha.Meglehet,hogy csak a saját dolgaikat forgalmazzák.De meg van a tökéletes megoldás , veszel egy Stihlt és még az ajtó is épen marad.:-)))
De használtam már a világon mindent, legtovább, és legnagyobb megelégedéssel az Auchanból vett Outdoor Accessories (Husqvarna) LS olajat. Persze tudom, CSAKIS a szintetikus, abból is az ELF, de hiába mantrázom ezeknek a szar gépeknek, csak nem mennek tönkre a gagyi olajaktól .
Bevallom sokat olvasgatok sunyin a háttérben,itt is a fűrészesen is,de valahogy nem rémlik az információ.
Te aki több gépet is üzemeltetsz nem csak marketing célokra mint én a 420 t -t,vagy a136 -os husit, te milyen 2T olajat,olajakat használsz? Persze csak ha publikus.
Hát tudod ... nekem még most is az a véleményem, ez egy humbug. (jó)pár éve az Oleo mert nagyot mondani, és bekínálta, hogy az Eurosint 1:100-ban használandó. Aztán gyorsan agyonhallgatták, ma meg már nem is emlékszünk rá. Nem azért, mert nem működött, hanem azért, mert volt olyan fasz, aki nem értette a lényeget. Nem ők voltak az egyedüliek ezzel az 1:100 project-tel, sokan bevállalták. Aztán ma meg le is hazudják. Van itt egy csomó esetleges dolog. A régi építésű gépek röhögve mentek az 1:100 keverékkel, de az olajosok mellett a gépgyártók is ötleteltek. Jöttek a légöblítéses gépek, amik A RÉGI OLAJZÁSSAL simán bírták. Na de a kettő együtt????
Pár gondolat a "repülő fejes" kaszálásról. Ha az ember hív egy kaszást, az elképzelése az, hogy le fogja kaszálni a csőcseléket úgy, hogy marad cirka pár centis tarló. Na most van az, amikor ez így is van, és van, amikor a rendkívül felkészült jól térden bassza a gazt. Röptet ide, röptet oda, mert hogy nehogy má kopjon a damilfej, és felborzolja a gazt. Sőt, helyenként akár LE IS VÁG belőle !!! Ebben az a mérhetetlen pofátlanság, hogy az összeborzolt gaz pár nap alatt összeszedi magát, és feláll. Na most akkor van az, hogy lehetne újra kaszálni. Ekkor magyarázza meg a roppant felkészült, hogy "hát baromi gyorsan nő". Nekem speciel a pofám égne le, ha ilyet hagynék magam után ...
Én nem fogok veled ezért kardoskodni. Nem szoktam vastagon a szabályokat olvasgatni. Ha egyszer működik azon nem feltétlenül szoktam változtatni.
Mondjuk az Oleo olaját nem találtam a listában,ami a saját flakonján csak FC. Az XP olaj flakonján nem emlékszem írásra ezzel kapcsolatban,de azt nem tudtam megnézni,mert kiürült és ennek megfelelően iktattam is. Egy dolog biztos az XP a husi szerint szintetikus az Oleo szerint a prosint félszintetikus.Erre próbáltam a tegnapi írásomban alapozni a megüti a mércét hasonlítgatásomat.
Hát igen, a kutyaszaros nagy áldás a kaszásnak. Még az elején, tán 2001-ben egyszer elvállaltam egy ilyen hátsó udvart. Volt vagy 100nöl, de egy életre megutáltam magam, olyan büdös voltam. Azóta megnézem, mit vállalok ...
Én ezt használom mióta az XP egy vagyon lett http://www.re-cord.hu/termek/re-cord-2t-full-synthetic-100ml De eddig jó nem volt vele gond ! Szétszerelve a motort mindenhol jelen van ,szinte olyan mint ha vizes volna belül tőle a motor ,tapintásra olajfilm borít mindent ! Ezt is megnézhetnéd mit lehet tudni róla ?
Egy csomószor volt már ez a gumicsont a JASO-ról. Párszor próbáltam elmondani miért nem számít semmit, többször le is lettem hülyézve. Nekifutok újra, hátha végre valaki megérti. Ez a JASO minősítés szart se jelent, pusztán pénz kérdése. Nyomorgatják vele a forgalmazót, mert a politikus előírja forgalmazás feltételeként, a csókos meg leminősíti NAGYON nem kis pénzért. Ezt egy amcsi olajos fazon leírta értelmesen pár éve az arboristsite-on, akkor be is linkeltem a láncfűrészesbe a Deskónak. Sajnos már nem találom. Konkrétan azt írta, hogy ahol KÖTELEZŐ, ott leminősítik a forgalomba hozatalkor, hogy engedélyt kapjanak. Aztán annyi is. Na ezért nem szabad a papírok és pecsétek bűvöletében élni. Itt az aktuális lista, amin az összes érvényes JASO minősítés megtalálható FB, FC, és FD.
A konkrét gépet nem ismerem, de az valami az első képen, ha gumi, akkor vmi rezgescsillapitonak tippelnem. A zsírzó elso sirban a lancfureszek kardjanak az orrkerekének a kenesere való, ott van mind a két oldalon egy kis lyuk, arra teszed rá a fejet és ahogy lenyomott a tubust, bepreseli a zsírt. Kaszálnak a szighajtashoz fölösleges ilyen, sima tubusus jobb Szerintem.
én személy szerint,, 2,4 el tolom a zsengét, damilvágó nélkül érzésre,,mert sietni kell,ha komolyabb az ellenség akkor max 3 kör nyélgáz és mintha semmi nem történt volna,,következő.. 755 master ,, köszi meg van,,,good job
Nekem az egyik 343-on is ilyen van. Hőlégfúvóval, alacsony hőfokkal több percig melegítve (anyagot nem összeégetve) lehet làgyítani, majd kifelé hajlítani. Akár 5-7 cm-is lehet így a damilon nyújtani.
Köszönöm a tájékoztatás, jól értem hogy a 343-s szórásvédője enged kicsit nagyobb damilt?
Mert az még jó is. Én is próbálkoztam a helyi Husy boltban, de mivel rendelni kellett volna, és nem volt róla tapasztalat, így akor letettem a dologról.
Ez az összefogás legalább erős helyzet felvázolással,nem biztos,hogy butaság.Legalábbis egy próbát megér, azzal nem lesztek szegényebbek. Mert a gépkönyve nem csak a saját olajával 1:50,hanem a JASO FD vagy ISO L-EGD specifikációjú olajra is 1:50-et ír,csak az ez alattiakra írja az 1:25-t. És elég neki a 89-es oktános benzin is. Bemásolom a gépkönyv ezen részét bár nektek is megvan ezt tudom.Azt gondolom a Husi xp olaja azért megüti ezt a szintet.
"ÜZEMANYAG:
Ez a termék kétütemű motorral működik, benzint és kétütemű motorhoz való olajat kell előre összekeverni hozzá. Egy tiszta, benzin tárolására engedélyezett tartályban előre keverje össze az ólommentes benzint és a kétütemű motorokhoz való olajat (29. ábra). JAVASOLT ÜZEMANYAG: A MOTOR TANÚSÍTVÁNYÁNAK MEGFELELŐEN 89 ([R + M] / 2) VAGY ANNÁL MAGASABB OKTÁNSZÁMÚ GÉPJÁRMŰBENZINNEL MŰKÖDIK (30. ÁBRA).A csomagoláson található utasítások szerint keverje össze a kétütemű motorhoz való olajat és a benzint. Javasoljuk, hogy 2%-os (1:50) kifejezetten az összes Oleo-Mac léghűtéses kétütemű motorokhoz kifejlesztett Oleo-Mac olajat használjon.A prospektusban (31. ábra) megadott olaj/üzemanyag arányok akkor megfelelőek, ha Oleo-Mac PROSINT 2, EUROSINT 2(32. ábra) vagy hasonló magas minőségű motorolajat (JASO FD vagy ISO L-EGD specifikáció) használ. Amikor NEM egyezik meg evvel az olaj specifikációja, vagy az nem ismert, használjon 4%-os (1:25) olaj/üzemanyag keveréket "
Egyébként a Hecht 1445 damil kérdéshez visszatérve, így, hogy letettem a koppintót, tényleg viccesen gyorsan fogyott a gyári damil. Viszont hozzá kell tennem, hogy rengeteg vakondtúrással találkoztam tegnap.
Mikor az elfogyott, rátekertem kb 3,5 méter 2,4-es négyszög profilú aluporosat, azzal gyönyörűen dolgozott. Szerintem tényleg szebben is vágott vele. A sűrű, térdig-csípőig érő dzsindzsát azért 2 lendítéssel vágtam le vele, elsőre kb 20 centi magasan.
Utána a talajon szépen megfontoltan kellett vezetni, hogy ne essen le a fordulat, de erre odafigyeltem és így nem is melegedett a gép.
Pedig 3-4 órát ment tegnap, benne 1 kb fél órás pihenővel az eleje felé, de azon kívül folyamatosan. A végén maga a motor műanyag burkolata kb kézmeleg volt, a szöghajtás kicsit melegebb annál de simán fogható. A száron volt, hogy éreztem közben, hogy meleg kicsit, de az sem volt kellemetlen, szerintem 40 fok alatt lehetett.
Még mindig meg tud lepni, mikor bokrok fiatalabb (mondjuk ujjnyi vastag) ágait simán bedarálja.
Ja, köszönöm vudergraf-nak a heveder beállításával kapcsolatos és egyéb linkeket, amit asszem tegnap másolt be ide, nagy segítség volt!
Szia. Én amikor először így jártam akkor felhívtam a főforgalmazót és elmondtam a problémámat. A beszéd kb így hangzott(a lényeget próbálom írni):
F: Mikori a felhasznált benzin?
V: Még nincs egy hónapos
F: Milyen olajat használ?
V: Husi xp.
F: Az baj
F: MIlyen keverési arányban?
V: 1:40
F: A lehető legrosszabb
Nagyjából ez volt a lényeg. A többit meg már tudjátok. Mindenbe bele kötöttek. Úgy hogy nem hiszem ha összefognánk akkor is nekünk adnának igazat, mivel a gépkönyvben le van írva hogy saját olajával 1:50-es keveréket az összes többivel megy 1:25-ös. Simán erre hivatkoznának.
Mindenki nem lehet profi szakembör mint te.Amikor helyenként négyzetméternként 3-4 turás volt,ott nem tudtam mosolyogni,mert teleszórta a képem földel.
Meg valami. A nagy kaszam hidegen nem porog fel. Basztatni kell amig be nem melegszik. Ha nem jatszok a gazzal lefullad. 1-2perc melegites utan ha o is ugy akarja felporog es indulhat a munka. Valami otlet?
Van egy hecht 151 es fantasztikumom is. Amig "hideg" megy ahogy kell.Melegen nem szeret menni. Volt gyertya csere a szervizben. Mitol lehet ez?(1:40 fullszint)
Na ezt nem értem! Mi a gond a vakondtúrásokkal? Úgy értem a kérdést, hogy ha 545rx-el kaszálsz. Mert én a múltkor, amikor pár napig játszottam egy ilyen 545rx kaszával, én simán szeleteltem a túrásokat vele, min ha ott sem lettek volna! :-) Ugyanakkor tényként állapítottam meg, hogy árokban tényleg elég bumszli! Bár....ha profi a kaszálási technika ugyebár (mint nekem) :-P akkor lehet vele boldogulni. Technikára visszatérve, magam is meglepődtem hány négyzetmétert vertem rá mindenkire akkel együtt kaszálgattunk egyforma gépekkel. :-) Hiába no.....ez van :-P :-P
Látod az ember magától is rájön a helyes technikára.Valaki itt betette egyik nap a Stihl fűkasza kezelési utasításából,képpel a fűkasza damilfej helyes használatát.Még utána is ment a vita,hogy nem szabad a földhöz érnie a fejnek.Hát vannak ürgék itt is.Jó kaszálást!
Angolul van. A lényeg, hogy ilyen fajta tisztítás után a motorolajban (autókról beszél de a levegőt ott is ugyanúgy szűrni kell) sokkal több fémes kopadékot találtak, és arra jutottak, hogy a tisztításkor roncsolódó szűrőn bejutó több por koptatja.
Damilhossz az ugyanaz,kb fél centivel enged nagyobbat a 343-é,felfogatás is ugyanolyan.Mivel jobb oldalra minimális a túlnyúlása vizesárok kaszálása szebben és könnyebben ment.A bal oldala kicsit felfele ívesebb,így egyenetlen talajon könnyebb vezetni.Vakondtúrásos részeken könnyebben,gyorsabban haladtam mint a kombival.Ezek nem nagy dolgok,de nekem bejött.8000 forintért vettem,rendelni kellett.Használtat egész télen nem találtam.
Erről írjál kicsit bővebben, mert engem is érdekelne. A damilhossz változott, vagy ugyanaz? Utoljára már egész ügyesen kaszálgattam én is a 545RX-el, de én sem vagyok oda a szúrásvédőért mert tényleg akadós.
Ha jobb 343-s akkor lehet, hogy én is berendelek egy ilyent. Az a probléma, hogy a Husqvarna honlapján semmi értelmes adat nincs a szórásvédőkről, illetve a szakszervizben sem jutottam sokkal előrébb:-(
Lecseréltem az 545rx szórásvédőjét a 343r-en lévő típusra,mert sokat küszködtem az akadásokkal.Aszt kell mondanom hogy sokkal jobban lehet a földön tartani,simábban csúszik,könnyebb vele árkot kaszálni,plusz a vakondtúrásokkal is jobban boldogul,tehát marad.
Én a következőkre gondoltam. A lyukas gumicsizma nem releváns, az biztos az, ha levágsz jó 10 cm-t. Már elbírálás alatt van a zúj damilfej, ami alapként előírja a lézeres talajkövetőt minden damilfejben.
Innen kezdve a zúniós irányelv szerint minimum 192 oktános benya az irányadó. (Bármit jelentsen is a 192% oktán tartalom.)
Nem tudom , minek mondják az 1:50-es keveréket. Beszéltem másik 430-as tulajjal, ők 1:50 piros Stihl olajjal nyomják és nincs baja, igaz még nincs 100 üzemóra benne. De nagy melegben, ha nyomja neki az ember , full gázon nem hiszem hogy elég az 1:50-es. Régenben kérdeztem pár független szervizest, senki nem ajánlotta az 1:50-et!
Mennyi ideig használsz egy légszűrőt? Gondolom kompresszorral szoktad kifújatni?
Végigolvasva a mai napi termést, lenne pár kérdésem:
195 cm magas vagyok 100 kg folott, van egy lyukas gumicsizmám, mennyit vágjak le a kasza szarabol, ha szeretem a dobos tortát???
most akkor ha ugy kaszalok, ahogy a "norvég csere diákok" lopják a fát az erdőn és derék magasságban vágom el a füvet, akkor a fej hozzáér a földhoz vagy sem?
es az utolsó:
ha 100-as benzint tankolok és koppra húzom a gázt, akkor a megnövekedett teljesítmény miatt és kevesebb koksz miatt kell e attól tartanom, hogy a kasza feje emelkedésnek indul, mint egy helikopter, és magaval ránt engem is az égbe.
Koszonom a válaszokat elore is.
Jaaaa majd el felejtettem: valaki megpróbálta már a dugón levő vonalkodot leolvasni, mert lehet, hogy földönkívüli rejtjelezett üzenet.
Én a helyetekben a hermész oleo szervíz ajtaján kopogtatnék hogy ők mit mondanak, szeretik a kihívásokat és utánajárnak hogy mi a bibi illetve lehet már náluk ismerős a story. De csak egy ötlet üdv
Szintén Vigyáztam rá és én is 2,4-el kezdtem a gyári dobon lévő után(kb 2m). Majd 1:40-re álltam rá és azzal hajtottam. Husi xp-t kapott és a saját olaját. Még is így néz ki. Mert hogy egyszer gond volt vele oké gondoltam valamit elszúrtam és betudtam user hibának. De másodjára amikor már jobban odafigyeltem rá és akkor is így járt azért az már kicsit sok nekem. 2x ugyanazt a hibát nem biztos hogy elköveti az ember főleg ha tudja azután hogy mire figyeljen és annak ellenére MÉGIS. Nem is erőltettem. Üdv
A hétvégen még kaszálok vele. A jövő héten leveszem a hengert és többet látok, hogy körkörösen vagy csak kipufogó oldalon csíkos a dugattyú. És valszeg kidobom a katalizátort.
Valami nem kerek ennél kaszánál. Vigyáztam rá, mint a hímestojásra. 2,4 damillal járattam be, kis fűben.
Most nézem fényképedet (céges monitoron nem látszott rendesen) alig van koksz a kipufogó járatban. Vagy tényleg alul méretezték hűtést vagy szokás szerint hogy meglegyen a euro emissziós norma szegényebbre veszik a keveréket a kelleténél, a kipufogó oldalon pedig forró pont jön létre, amivel az dúsabb olaj se tud mit kezdeni mert lefut róla. Létezik még MoS2 adalék 2T hez, mert az pont az ilyen forró pontokon tapad meg és akadályozza meg a fémes érintkezést?
Ja kérem Maruyama! Az enyém Strauss..... tegnap neki álltam vele permetezni. Szer bekever, gép hátra.....5 perc küszködés, majd 30 perc karbi szerelgetés.... :/
Végülis lehet itt is az lesz a menetrend mint a kaszánál. 5 év gyakorlatozás, ismerkedés, majd veszek egy jobbat, egy megbízhatóbbat.
Meg másik jó tanács, karbit úgy lődd be hogy a munka fordulaton véletlenül se legyen rotyogás. Jellegzetes rotyogó repedtfazék hang amit a kipufogógáz visszalengése okoz a dobban.
Lehetnek jobban sikerült gépek is ,van egy barátom ő arol 2t használ 95ben és 3 éve baj nélkül megy a kinai fűrész ,és nincs kímélve ! A láncfűrészesen, a kék fűrésszel, az egy vadi új fűrész ami dobozos volt, épp bejáratom azonnal egy bazi fába !
Azt nem tudom ! De nekem is vannak gépeim és azokban már nem 100 óra van hanem ezrek ! És azoknak miért nem vonalkódos a dugója ? A 6 éves solom amivel bérbe jártam kaszálni és mindent, 2méteres gazt is ,még koksz nincs benne !! A hajtása ment tönkre nem a motorja és csak 25 cm3 ! De amit vettem solo 633-st annak a motorját szó szerint ki kellett vakarnom a kokszból ,mindent beborított ,és van egy pótmotor hozzá azon is vonalkód van ,várok egy filmkészítésre hogy szétszedjem !
stihl fs 80 -al a 14 év alatt kb. 800 liter benzint elnyomattam. ( ha jó számolok) Tavaly cseréltem benne dugattyút és végig piros 2T-vel és 95-ös benzinnel. A dugattyú szép tiszta és sima felületű volt az oldala.
2T nél az optimálistól bármelyik irányba történő eltérés káros a motor működésére. A túl nagy fojtás a megnövekedett belső hőterhelés és fokozott kokszolódás miatt, a túl kicsi pedig a lángfront kipufogóba terjedése miatt. Ez utóbbi a 4T motorokra sincs túl jó hatással. Kacsa súlyosbította a túl dús olajjal is.
És a stileken ? Jonsered 2040 ? Simson hangtompító nélkül ? Solo 633 ? Csak egy pár példa és katalizátor nincs ! És az én gépeimen miért nem lesz ? Azok is 10évesek ,és mivel már én ilyet láttam több esetben is ,én rendszeresen ellenőrzöm !
Nekem a Sparta 250T ha leállítottam még pár mp-ig izzott benne a drótgubac,jól lehetett látni.Ahogy fullgáz után megállítjuk,megszűnik a kényszerhűtés + ott a kipufogóban izzik a katalizátor az esetleg okozhat túlhevülést.Aztán ha esetleg még több olajat is használ a tulaj ami eltömíti még a kipufogót megemelkedik a hőterhelés a kipufogó oldalon üzem közben.
Akkor magyarázd már el miért a kipufogó torokban jelenik meg a koksz, és mi az oka hogy szinte csak a kipufogó oldalon rágódik be a dugattyú !! Miért nem a szívó oldalon lesz vonalkódos ha onnan kapja a port ?
A skoda 120 szelep fészkei azért égtek be mert ólomzott benzinre voltak tervezve, a 98-asban meg kálium volt ami helyettesítette az ólmot. Kétüteműnek nem lévén szelepei nincsenek, beégni sem tud. A koksz egy felületárnyékolt égésterű 2t motornál mint amilyenek láncfűrészek és fűkaszáknak a koksz nem jelent gondot, mert legégeti a dugótetőről, kivéve ha valaki AROL 2T 1:20 üzemelteti ott tud érdekes dolgokat okozni. A fokozott dugattyú kopást a légszűrő átporzása sokkal hamarabb fog okozni, mint a koksz.
Te! Hogy a fenébe kerül ide a Skoda szelepe? Mindenki tudja, hogy az nem szelepszár szimeringes volt, tehát ette az olajat. OLAJAT !!! Érted? Egyáltalán ez az egész hogy kerül ide? Van olyan Skoda szeleped is, ami garantáltan csillió oktános benzinnel ment, és olyan, mint az új??? Lehet, hogy nem vagy milliomos, viszont mániákus igen. Na mindegy. Bánja a fene a mániád, de ne hülyítsd már azokat, akik kérdeznek gyakorlatlanság miatt.
Előkeresem a 120 skoda szelepeit hátha megértitek ,megérted hogy az a szar 95 benzinhez hogy jól égjen magas hőmérséklet kell a kipufogó rendszer tisztaságához meg megy pirosan kéne izzon a torok hogy elégjen a 95 maradványa ,de az a valóságban nem ilyen meleg és a koksz kiválik ami egy vastagság után leválik és visszahullik a hengerbe ,beakad az éles koksz mindenhová és ledörzsöl mindent ! Elcikkolja a dugattyú anyagát megszorítva a gyűrűket ! Gondolod hogy nekem mindegy mit öltök a gépeimbe mert miliomos vagyok ? Csak már évek óta egy csomó Sthilt javítottam volna, ha értelme lett volna olyan károk voltak az alig pár éves gépekben ! Így jött ez a tapasztalt hozta ,és ezért nem öntök sosem 95-t a gépeimbe ! A tszben a műhelyfőnök ,aki gépészmérnök is hasonlóan járt mint a képeken lévő motor az övé is meghalt ,csak ő már ismert és megkérdezte a véleményem ! Még a kúthálózatok benzinjei közt is óriási a különbség ! Nem lehet tudni milyen adalékokat susmákolnak el a kút tulajok ! A fiam azt mondta a BMV hangja is más lesz a 98-tól ! Pedig azt is 95-re tervezték ! A cégnél annak idején két 120skoda volt az enyémnek fekete volt a kipufogója, a kollégámé meg galambszürke ,de azért mert 98 használt bele !
"Félóránként elég 5-10 percre megállni pihentetni, vagy elég ritkábban?"
"A kis Oleo-t így már sokat kell pihentetni,"
"A különbség szerintem az, hogy egy ipari géppel nem kell megállnom 20-30 percenként pihentetni a gépet (bár valószínűleg magamat amúgy is pihentetném félóránként)."
"A fuxit ugyan nem kell tíz percenként pihentetni, de kb fél óránkét kell neki tíz perc pihi,"
"Tudnátok pár típust ajánlani, vagy márkát amiből válogathatnék. Két vagy négyütemű, hány lóerős gépeket keressek? Lehetőleg ne kelljen 10 percenként pihentetni, és ne menjen tönkre egy év után."
"Illetve Fuxi úr említette hogy gyakori pihentetésre van szüksége a gépnek hogy tartós legyen ez pontosan mit jelent számokban? Mondjuk 30 percenként 15 percet pihentetni kell?"
"Ezzel folyamatosan dolgozhatsz, nem kell pihentetni. "
"A Stihl fs350 bírta a kiképzést, nem kellett leállni, pihentetni, stb."
"Általában a fűkaszák gépkönyveiben szerepel, hogy időnként pihentetni kell, mert túlmelegszik"
"Nyáron 30 fokban, derékig érő fűben már más tészta, ott pihentetni kell gyakrabban, de most van hűtés rendesen."
"Ha apránként vágod és nem az egészet egyszerre,esetleg ráérsz pihentetni a gépet,akkor elég lesz erre a feladatra simán"
Az a baj, hogy a felső álláson (on) ott nem is indul. Alsó állásra teszem (OFF) és elindul aztán pöfög pöfög és átrakom on -ra majd nyomok neki egy gázt és fullad aztán megáll. Off állásba tökéletesen működik, és be is indul... lehet hagynom kellene így, de így nincs funkciója a felső ON állásnak.
A szivató kar trükkös ezeknél,mert fordítva van ráírva,tehát hidegindításhoz kell felfele húzni,aztán ha beindult vagy pöffent,akkor kell lefele tolni,az a normál működési helyzet!
Sziasztok, további segítséget szeretnék kérni, új fűkaszát nem akarom szét barmolni így gondoltam ezt is megkérdezem, és a választ nagyon szépen köszönöm. Olyan van, hogy Szívatóval beindítom a gépezetet és mikor már pörög a motor akkor leveszem a szívatót az az OFF állásra teszem és le áll.. ez azt jelenti számomra, hogy el kell indítanom megint on álláson és a rugós állító csavarral addig kell játszanom míg OFF álláson nem áll le és pörög rendesen, mivel a szívató on állás csak a hideg beindításhoz van. Jó az elképzelés? vagy nem?
Nálad azért volt karburátor olyan kokszos, olajos, mert levették a fordulatot és ezzel dúsították a keveréket. Szerintem totál hülyeséget csináltak, mivel nem volt elég levegő az égéshez és ezért kormolt.
Amint tudjuk 1kg benznin elégetéséhez , 16 kg levege szükséges és ettől csak kismértékben lehet eltérni.
Most aztfogom csinálni, hogy bekeverem a benzint 1:33 -asra. (tegnap hoztam 10 litert)
A jövőhéten meg rendelek egy komplett dugót (gyűrű+csapszeg) és ha jó henger beleteszem. Ha nem akkor megy régivel még bírja.
Szerintem ez egyértelműen megszorulás. Még a gyűrőkön is vannak nyomok. Lehet szar a dugó és nagyobb a hűtágulása, mint a hengernek. Vagy túl szoros az illesztés stb...
Szia. Kíváncsi lennék a többi 430-as tulajdonosnak hogy néz ki a kipufi felőli oldal. Szerelővel beszéltem ha a rossz levegőszűrő miatt lenne baj akkor az a karbi felőli oldalon jelentkezne. Így azt kizártnak tartom főleg úgy hogy rendszeresen tisztítva volt. A többieké vajon hogy nézhet ki???? Lehet ha mindenki megbontaná és megnézné egy fotó erejéig akkor lenne nagy meglepetés. Persze ha a tied ilyen akkor ez várható a többiekében is??? Üdv
A primer pumpa csak a karbit tölti fel, a felesleget visszaengedi a tankba, a hengert csak a behúzóval fogja feltölteni keverékkel. Nem szentírás de általában az hidegindítási eljárás, hogy pimert megpumpálni 5-6x, karbi legyen alapgázon, szivató on állásban, 3-4. negyedik rántásra röffenni kell egyet. Utána szívatót kikapcsolni(ez külső hőmérséklet és gép függő, van hogy rajta kell hagyni), gáz indítási helyzetben (rámarkolni a markolatra majd elengedni és beakad) és így indítani, ha már nagyon pörög akkor kikapcsolni az indítási gázhelyzetet a gázmarkolat működtetésével. Megint csak gépfüggő hogy kell e alapjáraton melegíteni. Ha gázadásra nem pörög hanem inkább hörög akkor kell.
Köszi akkor egy kb. 2 LE-s jófajta fűkasza elviszi nem kell fűnyíró? Esetleg tudom úgy beosztani, hogy a kaszát kíméljem azaz 2-3 alkalomra csinálom meg az összes vágását.
Még annyi, hogy nekem azt mondták, hogy a fűkasza beindítása előtt rántsam meg a behúzót 2x nem indítási szándékkal, de úgy hogy kapcsoljam le az áram ellátását a gépnek. Így nem gyújt a gyertya és elméletileg megtelíti az égés teret üzemanyaggal majd mikor a tényleges indítás zajlik akkor már ott lesz az előző üzemanyag és nagyobb lesz a robbanás és pöcc röff indul, de akkor ezek szerint a primer pumpának pont ez a feladata. Tehát a kettőt együtt felesleges? vagy nem? Vélemény?
Szép napot mindenkinek! Olyan kérdéssel fordulnék egy szakihoz, hogy mi a feladata a primer pumpának? arra az átlátszó félgömb alakú gumira gondolok? Mért kell azt megnyomkodni indítás előtt? Továbbá a másik kérdésem, hogy van egy szívató kar és az a kérdésem az mire való és mi a szerepe a motor működésében?
Jó esetben. Óccó kínai dugó estén is? SZVSZ a gyárilag szegényre karburált beállítás az ami igazán árt ezeknek motoroknak, amit búvalbaszott euro szabványok miatt erőltetnek.
Igen. És? Az érintsék azt jelenti, hogy érintsék. Már szerintem. Rendkívül felkészülteknek próbálják elmagyarázni, hogy ne tehénkedjen rá, mert ha belenyomja a földbe, akkor bibis lesz. Tehát nem azt írta, hogy a föld fölött lebegtesse. Mint például a fűrésztárcsánál.
Tudom, alapból pont olyan szűrő való bele, mint a Stihlekbe. Régen volt a Stihlnek mosható szűrője a kaszákhoz. Vettem olyat, és kiderült, hogy átereszt. Akkor ilyen lett a dugó nekem. (mellesleg még ma is az van benne). Később a Stihl el is tűntette a mosható szűrőt.
Szia Doki. Mindig 95-ös benzint veszek és nem eldugott kutakról. Pl. Mol vagy Shell. Innen veszem. Saját olajával ment és csak ritkán a husi xp-vel. De ahogy elnézem Kacsának is vonalkódos a dugó. Nem tudom hogy törhetett le belőle egy darab. A szerelő a kipufiból bányászta ki. Igen a husi olajat szakkereskedésben vettem egészen pontosan a Tóth kisgép-ben Nyíregyházán. A kimérést úgy csinálom, hogy (1:40-be) attól függ mennyi a vágandó terület. Vagy 1litert keverek és fecskendővel kimérem a hozzá való 25ml olajat, vagy 2 litert keverek akkor az adagolón lévő mércét használom (50ml) Vagy szintén az adagolót 4literhez 1dl olajat öntök. Minden gépem kifogástalanul működik csak ez a vacak nem. Ja amúgy saját olajával is 1:40-be keverem. Üdv
Egy félig ontopik kérdés: Egy 3000m2-es területet kell vágnom ami nagyjából sík bár hepehupák előfordulnak. Terepakadály mindössze kb 30-40 nem túl nagy fa. A növényzet ősgyep a talaj homok így úgy gondolom évente 3-4-5 alkalommal elég lesz levágni. A kérdés hogy egy erősebb damilos elég hozzá vagy kell (érdemes) vennem egy benzines önjárós fűnyírót is??
El kéne olvasnod még egyszer valamit félre érthettél ! Ennek most semmi köze nem volt a koppintóhoz ! A benzint is szoktam mondani ! Arra is az a válasz 95-re van kitalálva ! Láthatók a képeken ! A husi 9 éves dugattyúja ehhez képest vadi új !
Nem nevetnek ki. De ha arra akarsz figyelni, hogy a központi ne érjen le, akkor nem tudsz haladni. Hazkorul ok, ha ez a becsípődésed, de nagy területen nem lehet termelni.
Valami rendkivul sokat kaszáló ember írhatta, vagy rossz a fordítás. A földön van a fej, nem direkt nyomva, de az adja a távolságot. A fej meg azért van, hogy elkopjon. De hidd el, nem kopik az olyan gyorsan. :-) nem akarok tippelni, de sacc 100 hektár simán benne van egy t45x fejben.
Ez megint összemosás. A kopasz föld szintén a kaszálni nem tudó ismertetőjegye. Keveri a kaszát a motorkerékpárral, és dönt a kanyarban. Normálisan még mindig úgy lehet kaszálni, hogy a koppantót a FÖLDRE RAKOD, és ott húzod VÍZSZINTESEN. Egyéb próbálkozásoknál nem lesz egyenletes és normális tarló. Mérlegállás, röptetés, levegőben kalimpálás egyetlen eredménye, hogy olyan tarló lesz, mint az ökörhugyozás. Még a sebészfőorvos se tudna egyenlő távolságot tartani. Meg nem is, mivel azért van egy damilfej pont ilyenre tervezve.
Majd kialakul nálad menet közben ! Ha túl közel ,vagy a földön tartod a fejet hamar tönkre megy ,az anyagát minden koptatja ! Én évente cseréltem egy fejet ,vagy valami alkatrészt benne ,de amin röhögnek, hogy le vágtam a hajtásból azóta nem kellett, és még a cserés állapotú fej se ment szét, pedig már nem sok tartja egyben ! Én a fejet ha csak tehetem minél messzebb tartom mindentől és a damillal érintek mindent ! A fákat csak nagyon alacsony fordulaton érintsd máskülönben a kérget leszedi ,gyakorolni kell a sebesség megtapasztalását, köveken ,bármin amiben nem tesz kárt a damil !
Igen eddig én is így gondoltam ideálisnak... sőt úgy csináltam, hogy lehetőleg a damil se érje a földet, csak 2-3 cm-el a talaj fölött vágja el a füvet.
Mikor nem tudtam otthon lenni, és "bérvágókkal" kellett levágatni, na azok szó szerint legyalulták az egészet... borzalmasan nézett ki a kert :(
Az ideális az lenne ha a talajtól pár mm-rel lenne a koppintó,éppen hogy nem érné el a földet.Így nem is kopna,csak koppintáskor,de a fű is rövid lenne.Ezt egy focipályán még sikerülne is ráérezni egy idő után,de buckákon,egyenetlen talajon meg a kertben fák alatt bujkálva,szőlősorok között akrobatizálva nem jön össze.-nekem
Ebben az ügyben a két oldal alatt a kavicsos vs a világon mindenki mást értesz? Csak józan paraszt ésszel gondold végig. Kaszával az ember úgy dolgozik, hogy LERAKJA A FÖLDRE, és ott húzza. A traktor kaszák úgy működnek, hogy a gép a földön húzza. Ezután logikusnak tűnik a levegőben hadonászni? Kitalált valami marhaságot, aminek a világon semmi alapja és értelme nincs, és azt nyomatja.
Igen, néztem tegnap ezeket a videókat, de mintha nem teljesen ugyanolyan lenne a szarvkialakítás... Mindenesetre ma jobban szemrevételezem, és ha kell feltöltök róla egy-két képet. Köszi a segítséget! Mondjuk nem is lenne kérdés ha csatoltak volna képet a felszerelésről az útmutatóba...
Apropó, a vágás menetéhez ki mit szól? Letenni a földre az adagolót kontra emeljük el a talajtól vitához?
Ámulok a hirdetett kaszáknál sokszor hogy van felrakva a szarv.Középre rakják,aztán a gázkar fogója így kb 25 cm-rel van magasabban,bal oldalon meg a hasuk előtt foghatják a másikat.
Olajból tehát a 100% szintetikus lesz a megfelelő, a linkelt olajkiválasztó-PDF nagyon hasznosnak tűnik. És érdekes is ráadásul. Az optimális keverési arány pedig 1:40, ha minden igaz itt képez legjobb védőfilmet a legkisebb szennyezéssel, persze minőségi olaj mellett.
Egy problémám lenne azért a géppel /Sparta 380T/. A Szarv beállítása nekem nem tiszta. Úgy kellene beállítani ha minden igaz hogy a vállhevederen jobbról van az akasztószem, jobbról van a gép, a szarv hosszabbik szára pedig bal oldalra nyúlik ki, jobb oldalon a rövidebb szár, ezen van a gázkar markolat. A gond az hogy a hosszabb szárra tudom felszerelni a gázkar markolatot, tehát jobb oldalra esik a hosszabb szár, a másikon gyárilag rajta van a markolat. Több törés van a markolatrúdon, úgyhogy nagyon! nem egyszerű kitalálni hogy is kellene elhelyezni. És erről a használati útmutatóban nincs se kép, se semmi. Nagyon bosszantó! Tud valaki ebben segíteni?
Jól értem hogy most azon vitatkoztok hogy hogyan kell kaszálni? Tehát folyamatosan "lebegjen" a kasza a föld felett, és ne érjen le a földre az adagoló Vs. Érjen le az adagológomb a földre és azon csússzon a gép mint egy távtartón, még ha el is kopik a fej?
Én új vagyok a témában, de ez eléggé alap dolognak tűnik ahhoz hogy vita alapját képezze nem? Most akkor mit csináljak tulajdonképpen, mert mindkét oldal eléggé magabiztos a témában...
Egy Maruyama MD150 volt a kezemben nemrég, annál folyamatosan lehetett állitani, vagy legalábbis a két jelzés között arányosan folyott. Menetközben is lehet állitani és elég jól látszik a sugáron, hogy merre tekered :-)
Szerintem mind kettő jó,az árakat most nem tudom,a zöld szögletes 2,7-st használom/ne hogy itt legyen a Pádre,mert az orgazdaság+lopás/úgy esett le a platóról.Elég jó damil sokat bír.Az alú poros,hát szerintem az egy parasztvakítás,azt is próbáltam,de nem jobb,mint a zöld,nekem még olyan se.
Mi ez a hülyeség hogy földhöz ért koppintóval kaszálni,ne égessétek már le magatokat könyörgöm. És hogy haladtok, mert úgy kb kétszer annyi időbe telik mire végzel,nem a fejjel a zsinorral vágunk okostojások
Köszi. Ez a kis beállítás már egy pillanat alatt menni fog. Most már csak meg kell győzni magamat hogy nem kell pisztolyozni hanem kövér gázon menni vele. Nekem furcsa az erős és hangos fordulat miatti gépzaj :) Automatikusan engedném vissza a gázt :)
Ha a olvastad, akkor láttad az idézőjelet is, és gondolom tudod ilyen esetben mit is jelent. Azt reméltem, ez így elég érthető, ők legalábbis megértették, ahogy feltételeztem is, különben nem is mertem volna megkockáztatni, hogy véletlenül is úgy érezzék, hogy megsértettem őket!
Pont délután kaszáltam ma,nagyon nő a gaz az esők miatt,hát nagyon vigyáztam nehogy a koppintó.....A múltkor szőlőbe menet az utat elállták a közfogisok,mert oktatta őket egy agysebész,kiszálltam cigizni,és hallom...a koppintó meg ússzon a föld felett,hát mit mondjak,úszással foglalkozom,de nem a koppintó úszással.Nekem el is szokott kopni,hiába nem úszik...
Nem kezdtem el részletezni, azért hivatkoztam Gypsyre, mert az egyik munkálkodásom feltételezett ellenértékére lettem volna kíváncsi, ha ki kellett volna fizetni, ezért küldtem neki "néhány" fotót. Ő azért nem szólta le... Hidd el, voltak idők, mikor a fülemtől a bokámig véresen mentem haza a "tényleges bozótirtástól", és este a fürdést végigordítottam, mert a sebek úgy csíptek, pedig fel voltam öltözve! A kéreg általi t%könb@szásról meg annyit, hogy erdőn minimum 3-as, de ha lehetett, akkor 3.3-as damil ment. Na most ez egy erős géppel nem kérget, hanem konkrétan nagyobb fadarabokat vágott a lábamhoz, ami úgy nézett ki bokától derékig, mint egy Monet festmény a kék-korszakban. A fűrésztárcsa meg ha felkapott valamit és pofánvágott.... Hiába volt arcvédő, percekig pislogtam. 2-3 embernyi akácok, galagonyák, kökények, csipkék, plusz a "fű", ami nagyrészt még el nem fásodott zöld cserjékből állt. Ezért kellett a minimum 3-as damil. Késsel nem lehetett a bújkáló tuskók miatt. Mit mondjak még?
Kavicsos64 és még aki segíteni próbált: köszönöm, sikerült beállítani az alapjáratot a gépezeten. Ahogy mondtad kilazítottam az anyát forgattam kicsit a bowdenpáncélon majd visszahúztam az anyát. Ezután már a háromszög alakú lemezkét szépen vezérelte a csavar. Kitekertem addig, hogy a fej forgása megálljon. Így már jó vagy még lejjebb vegyem? Kíváncsiságból kézzel még toltam vissza a lemezkén (így még esett a fordulat) kicsit másabb hangja lett emiatt. Vagy az már alacsony neki?
Azért extrém kaszálásért, bozótirtásért én sem megyek a szomszédba, kérdezd csak meg Gypsyt, ő látta az egyik dokumentációt.;)) De inkább azon a pár méteren emelem meg picit a damilfejet, mint a maradék 2000 m2-en. Koppintóm még sosem állt be, pedig használom. Na jó, csak a TE kedvedért! Saját porta: 4290 m2. Fateré: 1 ha. Erdő: 2,41 ha. És még nem voltam nagyinál stb.... Nem is győzöm emberileg a munkahely mellett, szerencsére a fater tavalytól besegít a sajátján, vettünk neki is egy gépet. Ja, és a 343R 10 éve köszöni jól van! Se beragadás, se semmi...
Ja szerinted!Meg szerintem is igazad van,bár én Stihl autocat 40-2,damilfejet használok egy ideje!Erről a hogy kell kaszálniról pont a Husqvarnának van egy pár videója,és a múltkor egy barátunk ismerkedett a motoros kaszával,és ő mondta megnéztem,tényleg jól tudjuk,bár ennyi év alatt......
"Félóránként elég 5-10 percre megállni pihentetni, vagy elég ritkábban?"
"A kis Oleo-t így már sokat kell pihentetni,"
"A különbség szerintem az, hogy egy ipari géppel nem kell megállnom 20-30 percenként pihentetni a gépet (bár valószínűleg magamat amúgy is pihentetném félóránként)."
"A fuxit ugyan nem kell tíz percenként pihentetni, de kb fél óránkét kell neki tíz perc pihi,"
"Tudnátok pár típust ajánlani, vagy márkát amiből válogathatnék. Két vagy négyütemű, hány lóerős gépeket keressek? Lehetőleg ne kelljen 10 percenként pihentetni, és ne menjen tönkre egy év után."
"Illetve Fuxi úr említette hogy gyakori pihentetésre van szüksége a gépnek hogy tartós legyen ez pontosan mit jelent számokban? Mondjuk 30 percenként 15 percet pihentetni kell?"
"Ezzel folyamatosan dolgozhatsz, nem kell pihentetni. "
"A Stihl fs350 bírta a kiképzést, nem kellett leállni, pihentetni, stb."
"Általában a fűkaszák gépkönyveiben szerepel, hogy időnként pihentetni kell, mert túlmelegszik"
"Nyáron 30 fokban, derékig érő fűben már más tészta, ott pihentetni kell gyakrabban, de most van hűtés rendesen."
"Ha apránként vágod és nem az egészet egyszerre,esetleg ráérsz pihentetni a gépet,akkor elég lesz erre a feladatra simán"
Látom, te még nem tudod a legendás kavicsos féle technikát. Még le sem írta végig, mert a bővített úgy szól, hogy ha 170 cm magas vagy, LE KELL VÁGNI A SZÁRBÓL úgy 10-12 cm-t. Természetesen magasabbnak többet. :-)))))))))))))))))))))))))
És a járda szélek, járdaközök , ott mi van ? Tologatod a betonon ? Meg forog a közepe ,forog kb öt percig aztán a portól fülétől eldugul és megáll ! Nálam még tartalék koppintó is van kettő is talán ,pedig csapágyazott ,akkor hogy kopik el ?
Régebben a stihl fs 80 mindig a damil érte nálam is földet, sajnáltam a fejet és koppintót és kicsit megdöntve a kaszát lehet "borotválni" a talajt.
Aztán lett egy nagyobb kaszám és rátértem a profik által használt technikára. (és nem bántam meg, sokkal könnyebb és jobb igy kaszálni)A koppintó lent van földön és jobbra-balra mozgatom a kaszát. Nem kell tartani a kaszát. A tx45 forgó kopintó köszöni jól van.
Jajjj!! Már megint kezdődik!!:))) El kell szomorítsalak, én is hülye vagyok, mint Kacsa, meg Gypsy (bocs fiúk);)) Egyszer már volt erről vita. A Husi t45x koppintója nem véletlenül csapágyas és cserélhető (lehet, azért drága). Így nem kell végigegyensúlyozni vele, hanem szépen végig lehet követni a talajt. A műanyag koppintó meg ha elkopik, hát az a dolga. És pont így nem fáradok el, mert a talaj mentén nem kell sem leszorítani, sem emelni, hanem eldolgozgat pont a földfelszínen. De csak ha jól van a hám beállítva. Ja, szerintem.... vagy nem?;)))
De a te véleményedet mond ! Én már vagy 20 éve motoros kaszázok gondolod hogy az hülyeség amit írok ? Olyan napom is volt hogy a jobb combomon tenyérnyi dörzsölés lett annyit melóztam aznap !
Tudod én ma is kaszáltam ! Erről próbáltam némi tudást átadni ! De te csak nyugodtan tartsd a földön a koppintódat ! Én nem teszem ,nekem jó a damil is ha a földhöz közel jár ! A husi kaszafej a t-45-ös az elég drága még az alkatrész is hozzá ! A kaszádat tartsad nyugodtan én meg tudod lefelé nyomom ahhoz kevesebb erő kell főleg egy 8-10 órás kaszálás után a te karod a földig ér ,az enyém meg meg sem érzi ,nekem ugyanis még fogni sem kell !!
Hát különben meg Neked van igazad!Legalábbis én,és sokan mások akiknek nem volt annyi gép a kezünben így kaszálunk ahogy írod,de ha levágnánk mi is a kasza szárából lehet mi is így kaszálnánk!/Nem tudtam kihagyni a levágást!/
Szia. En eddig csak a kertmotortol rendeltem. 2,4 es 2,7 es meretben az 5000 akarhany ft os zold tekercsbol. A 2,4 es jott be nekem, mivel hosszabbra van engedve.4 liter olaj alatt 3 beszakadasom volt csak. Abbol 2 az en hulyesegem tuti.
Vettem meg valami aluporos temat 90m es kiszereles(2,4es az is), de arrol meg sok tapasztalatom nincs mert.meg keveset hasznaltam.
A védőfelszerelések használatát Én is csak javallani tudom! Fülvédő pl!
Nekem az jött be az egyensúlynál, hogy elengedve éppen lefelé menjen a kasza eleje.
Az olaj örökzöld vita téma, de szerintem bármilyen szintetikus komponenseket tartalmazó (nem tisztán ásványi) 2T olaj jó. Arra készülj fel, hogy ezek drágák!
Tégy egy próbát vizzel,mert nem vitatkozni akarok,de a szórótorok vége felé álló szám játszik szerintem ez pedig 4-s.A Maruyama szórófeje volt ilyen a Kínai gépek azt másolják,a tölcséres szórószög állítás miatt.Próba!
A stihl ultra 2T olajban nem fogsz csalódni és ehhez semmilyen adalék nem kell. Esetleg benzin stabilizátor, hogy ki bírjon 1-2 hónapot, de lehet, hogy az is van benne.
Az akasztó fület úgy állítsd, hogy tele tankkal a gép éppen-éppen az orrára bukjon, ha a hevederrel megemeled
Azaz a damilfejre akarjon már támaszkodni, de csak alig-alig.
Ezzel a gép egyensúlya megvan.
Aztán az oldal heveder hosszával állítsd be, hogy a damil szinte vízszintesen fusson, azaz a talajjal párhuzamosan.
Egy hajszálnyit dőljön csak előre max.
Ezzel a fej munkahelyzete is megvan.
Ezután a kormány kart (forgatással) állítsd be a kezedhez úgy, hogy a hátad ne görnyedjen, a csuklód ne feszüljön és a kar tartásod is kényelmes legyen.
Ezzel pedig a kezelőhöz van igazítva a kormány kar is.
A szöghajtást ~ 30 gépóránkét zsírozd meg, ha kell.
Hát ahhoz gratulálok!Életem párja/Ildikó/a tavasz elején nem hagyott békén,hogy neki elege van az elektromosból,és Húsvétra kapott tőlem egyet,szintén az 5534,SWE-t,az önindító miatt,hát áldom az eszét,nincs vele,már a géppel eddig probléma,hogy lekopogjam!Mi Total 5W-30 full szintetikus olajjal használjuk.Mik a tapasztalataid a géppel?
A védő felszereléseket használd ! Arcvédő rostély és alá védőszemüveg !!!! És nem árt egy kötény sem ! Ma úgy jártam, a fűben volt egy darab fakéreg feldobta a damil és úgy tökön vágott vele ,hogy egyből lementem hídba !! 5 percig csillagokat láttam és menni is alig bírtam !! A rövid ujjú pólót is kerüld, egyszer egy faszilánkot állított a karomba kb 1cm mélyen ment bele !
Szintetikust ,ha kényeztetni akarod Sell benzint ,98-ast amit akarsz ! Adalékból is van pár ! Ez is tetszés és ár szerint változik ,el nem rontja ,én a spurit szeretem ! Van aki a 1:40-re esküszik, én 1:50-ben használom ! A gépet kezelni egyensúlyban ,vagy egy kicsit a hátulja legyen nehéz ,akkor nem kell tartani ,a kezünk meg támasztja ,mert fogjuk a fogantyúkat ! Nem minden gépen lehet megoldani ! A hevedert ahogy kényelmes neked előbb utóbb megleled a helyes beállítást . A fej minél kevesebbet érjen a talajhoz ,ugyanis koptatja a fej anyagát a damil érjen le ,vagy közel a talajhoz, az olcsóbb mint a fejet cserélgetni ! Damil, a nagy márkák ,oregon, meg amit tudsz venni a közeledben ! A fejet szét lehet szedni általában, rajta van a csévélési irány, a töltet hossza meg megmérés és feljegyzés a falra ,és kimérés ! A szöghajtásban rendszeresen ellenőrízni kell a zsírt ,ha kiszárad meghal ,és drága ,lehet venni hozzá tubusos zsírt amivel után tudod tölteni ! A levegőszűrőt rendszeresen tisztisd, ha nem mosható cseréld !
Az itteni tanácsokra hallgatva a választásom egy Oleo-Mac Sparta 380T fűkaszára esett, az összeszerelésen és a beüzemelésen túl is vagyok. A használati útmutató nem volt valami acélos, de ez sajnos már a korral jár, mindegy hogy mit gyárt, mekkora konszern, erre akkor sem fordítanak elég időt és energiát. Például az indítás menetét sem jól adták meg, itt kaptam tanácsot ami azonnal be is vált. A markolat felszerelését is magamtól kellett kitalálnom, morogtam is eleget közben mert több törés is van a csőben, annyira nem egyértelmű. De végzi szépen a dolgát, és ez a lényeg. A következő kérdéseim lennének:
1: Milyen típusú motorolajat használjak a minél hosszabb élettartam érdekében, és érdeme-e valamilyen adalékot alkalmazni mellette, milyen keverési arányok mellett? Mi lenne az ideális?
2: Ugye a gépen az akasztót úgy kell beállítani /meglazítani és előre vagy hátra mozgatni a száron/ hogy felakasztva egyensúlyban legyen a fűkasza, tehát ne legyen se fejnehéz se farnehéz?
3: A hevedert beállításának vannak-e trükkjei, vagy belátásom szerint állítgassam a hosszokat? Értem itt hogy meddig lógjon le az akasztó, mennyire legyen feszes a vállheveder, ilyesmik.
4: Hogyan érdemes használni a fűkaszát, mekkora szöget zárjon be a fej a talajjal, mi a leghatékonyabb vágási mozdulat? Úgymond mik a szép és hatékony vágás trükkjei? Tudom hogy hülye kérdések, de nincs tapasztalatom a fűkaszákkal, és sokat számít a tapasztaltabb harcosok véleménye. :)
5: Gyári damillal használom, ehhez a típushoz később melyik lenne a leghatékonyabb damiltípus? Ahogy olvastam nagyon nem mindegy hogy milyet használ az ember. Mekkora az átjárás a különböző damilgyártók termékei között, melyiket tudom ebben a típusban használni?
6: A damiladagoló fej ugye adott, ti magatok csévélitek a damilt ha kifogyott, vagy fejjel együtt lehet csak kapni? Ha jól emlékszem láttam a damilcsévélésről képet az útmutatóban, úgyhogy gyanítom a válasz igen lesz, de egy kérdést megér.
7: Ennél a típusnál a karbantartás során mire kell odafigyelnem? Páran említették korábban hogy a szöghajtás zsírozását ellenőrizték, de ez nekem ismeretlen terep. Bármilyen tipp-trükk elkelne.
Nem melegszik túl csupán ha rendesen bemelegedet le kell tenni pihenni, mert nem ipari gép, hogy bírja a folyamatos használatot.Amúgy én is eszerint használom a kaszámat. Szervíz és a bolt is ezt tanácsolta. MIkor rendesen elkezd bemelegedni elől a kuplungnál leteszem.
Nincs is vele különösebb gondom.
Ezt a baromságot hol hallottad? (ja gratulálok boltnak és szervíznek, oda se vinnék semmit) A nem ipari használat azt jelenti hogy nem napi 1-2 műszak folyamatos üzemre tervezték, nem az hogy ha bemelegszik le kell vele állni. Ha kifogy a tank vagy a damil úgyis megáll vele az ember. Anno a kis Oleoval (sparta 25) se állam meg csak tankolni meg damilt tölteni mégis több mint 10 évig bírta felújítás nélkül, akkor is hamisítvány olaj tette be neki a kiskaput.
Nem melegszik túl csupán ha rendesen bemelegedet le kell tenni pihenni, mert nem ipari gép, hogy bírja a folyamatos használatot. Amúgy én is eszerint használom a kaszámat. Szervíz és a bolt is ezt tanácsolta. MIkor rendesen elkezd bemelegedni elől a kuplungnál leteszem.
Üdvözletem, kis segítséget kérnék. Al ko BC4535 fűkaszánál indítás után ahogy visszaveszem a szivatót a kést folyamatosan pörgeti elég nagy fordulaton, gáz adása nélkül. fél szivatón ez megáll.
Én itt arra gondoltam, hogy az alapjáraton kellene állítani, tudja valaki ezt hol tudnám megoldani?
Motoros háti permetezővel kapcsolatos. A hozzáadott kezelési egy nagy nulla, így az nem játszik.
A cső végén lehet 4 fokozatban állítani a szer mennyiségét. Ahogy a fotón is látható. A nagyobb számhoz tartozik a nagyobb mennyiség.
Kérdésem, hogy merre nézzen a jelölés, a számozás? Ha pl. 4-es állásban szeretném, akkor az a szórás irányába, vagy visszafelé - a permetező felé nézzen?
üdv! tudja valaki esetleg hogy a Kawasaki TG24-esnek milyen a belevaló damilfej menetemelkedése? (1,5? 1,0? 0,7?) Az tuti hogy a csavar 8mm-es a tengelyt és csavart is lemértem de menetmérőm nincs. Kerestem neten de nem találtam sehol.. Köszönöm!
Egészben se ment, sehogy nem ment, csavarhúzóval se...A gond, hogy a gép vidéken van egy nyaralóban, ahol lemerült a telefonakkum és nincs áram, tehát fotózni se tudtam... Amúgy kertész vagyok.
Használtam. Az egyetlen dolog, amiért csápolnak neki a baromi vastag damil. Viszont nagyon nem takarékos, mert ha leszakad egy szál, hajítsd ki, fűzz be újat. Komoly kasza komoly fejébe fűzött 3,5-4 mm-es damil sokkal jobb. Szerintem.
Egyszeri rendbe rakáshoz bőven jó a kisebb, viszont később hálás leszel a kisebb súlyért. Minden rohadt gramm érezhető egész napos kaszálásnál. Az meg a bónusz, hogy még olcsóbb is. ;-)
Adott egy 1200 m2 körüli kert, ahol elég sok a kerülgetnivaló, bokrok, fák, ágyások. Jó lehet egy ilyen? Van valakinek gyakorlati tapasztalata? (Remélem nem nagy gond, hogy kicsit offtopic.)
Azt imádom, az ország két félre szakadt. Az egyik fél "szarkínaizik", vagyis ami onnan jön, az mind szar. A másik fele meg abban biztos, hogy az a kínai, amit pofátlanul drágán adnak, na az a STIHL. Úgy nézem, a ló két oldala már megvan, talán most már fel kéne ülni.
Látom kizártad a Fuxtecet.Csak egy érdekesség.A Fuxtecben szinte minden alkatrészben benne van a Titantec logo,ami Kína egyik legnagyobb gyártója.Gyújtásnál,lendkeréknél,az új kaszán a szárban levő perselyeknél is.Karburátoron Ruixing ami szintén nem a legalja minőség.Blokk lézergravírozott típusszámmal.
Na most menj el a piacra,aztán vadássz,hogy melyik alkatrészen van bármi felirat.Bármilyen gyártó cég logo.
Van 10-15 000 Ft különbség a vásári Démon meg a sima Fuxtec vagy akár az 52 ccm Hecht kasza között.
Aki bagózik,annak ez 2 heti adag.Én szerencsére nem,de akik a legolcsóbb gépekkel tolják,eddig mindegyik bagózott akit láttam.
Szerintem teljes választ kaptál. Az én véleményem az, amit írtam. Kalányos Alejandro meg Orsós Romario csupa szart árul, ha a multinál veszed, garanciát kapsz, meg jobb is. A fuszekli meg a Hecht meg azoknál jobb. Az meg, hogy mi mennyit működik mennyi éve elég pontatlan meghatározás. Az sem mindegy, hogy mit csinálnak vele.
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha ilyen mély és szerteágazó tapasztalatokkal bírsz, akkor mit szeretnél kérdezni ?
Nem írtam, hogy marha jó. Szomszédom kalapostól vett 40.000.ért három db.ot kettő éve. Ezeket felválltva használja, hogy ne melegedjenek túl. Elmondása szerint, nagyon ráznak, kézzsibbadáson kívül nincs gondja. Meg látom is, hogy folyamatosan használja őket. Felénk általános nézet, hogy használhatók ezek. Szétcseszni mindent szét lehet. Apám és a szomszéd 15 éve vett egy poaland fűrészt. Mi erdőn kettő nap alatt hazavágtuk. Szomszédé odafigyeléssel még ma is megy.
Nem drága és marhajó? Van egy rossz hírem, nincs olyan. Gondolod, hogy van a ... kasza, ami 2 Ft és teljesen jó, de az összes szakmabeli teljesen hülye, és veszi a gépet 2-300 ezerért? Ha az olcsókat megnézed, ott is látni. A kalapostól vett kasza dísznek jó. A komolyabb kereskedésekben már nem annyi, viszont jobb is. Aztán vannak a minőségibb kínait árulók, hát, az meg még drágább. Aztán a makár, oleo, stb és végül a Stihl, Husqvarna. A rossz hír az, hogy a minőség viszi magával az árat. Hogy jobb-e a Demon, mint a Straus? Ezt nem tudom, mert ezektől menekülök.
SSziasztok. Milyen kaszát érdemes megvenni ami nem stihl, husqvarna, oleo árban van, de azért jó és leadja azt a teljesítményt ami rá van írva? Igaz, h a demon jobb mint a straus?
(fuxtec kizárva)
A probléma szerintem 2 dolog miatt jöhetett létre: (olvastam az leírásaidat, mindent jól csináltál szerintem)
1. valóban gyártási hiba miatt letörött egy darab a dugóból.
2. kenési/hűtési hiány miatt megszorult a dugó a hengerben és emiatt pattant le az a darab.
A dugón lévő koksz kétüteműben sokszor megjelenik, de általában a rosszul elégő ásványi bázisú olajokra jellemző. A garid már lejárt ugye? Viszont, ha jól emlékszem hasonló probléma miatt ezen alkatrészeket cserélték már. Az újonnan, márkaszervíz által beépített fődarabokra a gari újra indul a beépítés pillanatától, ha jól tudom. (Műanyag biszbaszra nem, de fő darabra igen).
A harmadik lehetőség ezt a szopórollert eladod és veszel pl: egy FUX-ot óccsóéer! :-)
Nem használtam alacsony fordulaton, csak akkor amikor körfűrész lappal vágtam( a hozzá kaphatóval). Ott ment kb 2/3 3/4-ed gázon(kukorica szárat vágtam vele. Esetleg még amikor késsel dolgoztam de ott is kb.:3/4-ed gázon ment és nem sokat max 2 órát. Ennyi volt az alacsony fordulatú vágás. Amúgy a legtöbbször damillal vágtam és mindig max fordulaton.
Az L és a H csavarok üzemanyagot adnak adott levegőhöz ,ha sok a benzin az is hiba ha kevés az is hiba ! Ha egy negyedet nyitok az L-n, akkor én a H-n zárok egy negyedet ez egy ilyen kicsit türelem játék ! Lehet nem is kellett volna az L-t bántani hanem a H-n egy picit zárni és próba mert csak egy 2-3 perc után van a változás ,rögtön nem jelenik meg ! Ha nem jó akkor vissza kell térni az alap beállításhoz amit a könyve szokott tartalmazni ! És inkább csak az alapjárati csavarral variálni !
A tötymörgéssel is hasonló hibát okozunk ,hideg mard és erölködik a motor ! Ilyet is láttam már ! A kezdők szoktak néha úgy kaszálni hogy alig forog a motor és csak sepregetik a füvet vele ,meg van akinek a rángógörcs is rántgatja az úját !
Éerdekes ez a Eurosint olaj dolog, hogy nem forgalmazzák! Én amikor vettem a kis oleo gs 410cx et, azt kaptam hozzá ajándékba 2013-ban. http://www.kertigepem.hu/Utána még egy ideig volt nekik készleten, most ha jól tudom tényleg nincs egy idelye. Hm...érthetetlen, holott ugye a katalizátoros gépekbe jobb a teljesen szintetikus gyári olaj, főleg amíg garis a gép! Most meg, nuku olaj!
Most az jutott eszembe hogy milyen hőértékű gyertya volt benne ? Mert sokan szervizesek egyféle gyertyát használnak minden kisgépbe ez tapasztalat ,sajnos ! A túl magas hőértékű gyertya azt csinálja hogy állandóan kormos lesz ,gyújtani ugyan gyújt de olyan vontatottá teszi az égést, mert nem tud tisztulni és a korom ami beborítja gátolja a szikra intenzitását !
A levegőszűrőre mindig figyeltem, tisztítottam, ha koszos volt akkor kuka és jöhet bele az új. Pár ezret simán megér hogy jó legyen a gép. Nem tudom hogy mi okozhatta. 1:40-es keverék mindig, friss benzin. Saját olajával is használtam azzal nem volt gond, legalább is nem vettem észre semmit. Teljesen tanácstalan vagyok hogy mi okozhatta. A szerelő mondta hogy lehet anyagfáradás is. Bár ezt kicsit furcsának tartom mert nem ment a gép 100 ü.órát. Csak a saját olaját használtam meg a husi xp-t. Azért gondoltam a husi olajra hogy jó lesz mivel az full szint és a legjobbat akartam a gépnek. A forgalmazót megkérdeztem az EUROSINT olajról mivel az az oleo full szint olaja, de azt mondta hogy MO-n nem forgalmazzák. Megvettem volna, na meg persze olcsóbb is lett volna mint a husi xp. Üdv
Elég érdekes ez a dugattyú.Az alsó gyűrű alatt is sávosan van lefújásnyom,ami tuti hogy a gyűrű beragadástól van.Valamint az egyik oldala kormos a lefújástól,de a másik már amennyire látható fémtiszta-tehát nem jó a derékszögelés-keresztben járt a hengerben.Alaposan megmérném azt a hengert,meg a dugattyút is amivel majd össze lesz rakva,különös tekintettel az illesztési hézagokra és a hajtókarnak a görbeségére.Lehet még kissé félrefúrt hajtókar felső csap.
Na végül is megvettem az 1400 Wattos Hecht elektromos fűkaszát......a teljesítményével maximálisan elégedett vagyok, sokszor játszani is kell a kapcsolóval mert pár helyen még sok is az energia, tehettek volna rá egy fordulatszám szabályzót...remélem bírja egy darabig...
Szia. Ha beragadt volna azt szerintem észre kellett volna hogy vegyem. Igazából használd nyugodtan, nagyon jó olaj. A permetezőm(oleo AM180) és a láncfűrészem (Oleo 965HD) is ezt eszi és semmi baja nincs tőle. Ez a kényes vacak szivat engem és nem tudok vele mit csinálni. Nem tudom hogy esetleg nem-e gyári hibás mert valószínűleg az elsők között voltam aki megvette(legalábbis úgy gondolom, megjelenés után pár hónappal). Nekem azt mondták hogy az utána következőket módosították egy-két dologban, talán pont ezekért a hibákért. Üdv
Ne haragudj, itt szerintem a jószándék vezérli a hozzászólókat. Az a nem túl drága gép bírni fogja a havi egyszeri kaszálást de nem mindegy hány alkalommal. Még egy használt márkás gép is jobban megéri mert ha azt kell javítani akkor legalább tudod hogy a belerakott alkatrész jó minőségű és azzal neked már nem lesz gondod. Persze ha jövőre már nem lesz kaszálni valód akkor mindegy.
Szia. Az a baj hogy a levegő szűrő tiszta. Nem sokat van használva a gép. A légszűrőt évente cserélem mert nem megy sokat a gép, amúgy meg rendszeresen tisztítva. Ha jól emlékszem a te videódban láttam valóban koszos légszűrőt amit rögtön cseréltél is. Na az enyém attól sokkal tisztább. Boics nem bántásléppen írtam, nem akarok vitát generálni. Üdv
Otthoni használatra kell csak kert kaszálására. Ezért nem igen vennék, és nem is fogok 10 ezres gépet venni. Azt a havi 1 kaszálást meg az olcsóbb gép is tudja szerintem.
Én az fs400-ba amióta áttértem az xp olajra 2l fogyott el belőle. Meglestem a kipun keresztül, és szép tiszta a dugó stb... Bár megjegyzem, hogy nem alapjáraton és félgázon szoktam tolni, amiért a rendkívül jólképzett kocsmakaszásoktól kaptam is már hideget meleget! Pl.....az egyik megmondta, hogy Te....!!! egyszer leégeted azt a motort!. Az igazat megvallva, nekem a zisteni piros olajtól sem lett baja a kaszának 1:50-be turmixolva soha. Szóval használd csak nyugodtan a hq xp olajat, jó olaj az! A Gépem 11 éves, és köszöni szépen de jól van. :-) Igaz, van neki gazdája is!
Tegyük ezt egy kicsit rendbe! Ha jól látom egy metabo flexet hasonlítasz a benzines kasszához!!!???
a flex áttételes meghajtás, emiatt alacsonyabb fordulat mellett magasabb nyomaték van. A nyomaték egy benzines motor esetén, a belső égés miatt fordulatszám függő, míg a villanymotor állandó nyomatékot produkál. nem véletlenül hívják a kocsikban a sebváltót nyomaték váltónak, ugyanis áttétellel azonos motor fordulat mellett több nyomaték értek is elérhető. Ezért teszed a hegyen alacsonyabb sebessegbe, hogy növeld a nyomatékot. A sebesség csökkenés csak okozat. A kaszalashoz nem a damil(fej) nyomatéka a legfontosabb, hanem a damil lendülete , forgó targyaknal perdültnek hívják. Kepzelj el egy nagy nyomatékú (nem tudod lefogni) damilfejet, de lassú fordulaton, odaér a damil a vastagabb szárú növényhez és a fej megy tovabb, mert nincs a damilnak sebessége, így a tömegével összefüggő tehetetlensége sem. A példa nagyon eltúlzott, de hogy megértsd, nem a nyomaték a lényeg! Ha a villanymotor is 10000 felett forogna, akkor lehetne számolgatni. Vannak ilyen villanymotorok, de nem ezekben a kaszakban. :-)
Én ezt mind elhiszem de te is hidd el ha túlterheled a villanymotort az kb 4-5 perc után olyan forró lesz hogy a lakk a tekercsein megolvad ! Mivel már nálam néhány villanymotor leégett köztük flex is az pedig már szokta bírni, és a használat sem olyan intenzív mint egy damilos fűkasza esetén !
Én nem tenném a fűhöz elég bőven a 2mm is ! A kisebb robbanómotoros kaszákhoz sem használtam sosem 2mm fölött ! Meg van kés ha nagyobb a gaz az kevésbé terheli !
A mall.hu-ról másolom be S. Tamás vásárlói véleményét:
,,Kicsomagolás és összeszerelés után a kapcsolója nem működött megbízhatóan. A garancia szabályait félretéve szétszedtem és kiderült hogy nem a kapcsoló rossz hanem a hőkapcsoló vagy hibás példány, vagy eleve túl érzékeny vagy rossz helyre van a házon belül elhelyezve. Kísérlet képpen ideiglenesen a házon kívülre helyezve remekül működött. Kb. 1 óra hosszat kellett használnom . Mivel ez a megoldás kifejezetten életveszélyes tilos !!!!!!!!!!!"
Ha lehet neki hinni, akkor van a gépben hőkioldó szerkentyű.
Én az előző év tavasza óta használok xp olajat a kis 125r be. Mivel elég kis gép nyomni kell neki rendesen, nem nagyon kímélem. Még nem volt vele problémám. Ezeket a képeket látva kicsit elbizonytalanodtam. Nemsoká jön az 543 azt is ezzel akartam használni.
A villanymotor és a benzinmotor eltérő karakterisztikájából következik az eltérő nyomatékérték.
Az 1400w pedig nyilván nem 2400w. :-)
A Hecht/Metabo sem ugyanaz, jó esély van arra, hogy méretezésileg hobbikategóriás a Hecht.
S a benzinmotor valóban nem ég le, csak lefullad. :-) Egy hőkioldó ugyanezt meg tudná tenni a vellanymotoron, de az a végárat legalább 100 ft-tal megemelné. :-)
(Azért megnézném a Metabo 2400w-os konstanselektronikás (fordulatszámot tartó) motorját egy profi fűkasza száron...)
A világért se akarnék vitát gerjeszteni, de husi XP olajtól ilyen trágyás dugó nincs. Már szerintem. Ez pedig lehetett szintén szerintem pl attól, hogy a gyűrű már kopott volt, elfordult némileg, és a csapba akadva beakadt a kipufi nyílás sarkába, majd eltört.
Hmm. Ez elég érdekes látásmód. Pl a Hecht nem Metabo. Na most ebből következik, hogy korántsem biztos, hogy annyi az a nyomaték. Aztán meg egy benzinmotort NEM LEHET LEÉGETNI. Max megfullad, és leáll. Egy villanymotort meg igen könnyen. Nem nyomaték, hanem teljesítmény vág. És egy túlterhelt villanymotor egy darabig viszi, és közben hőhalált hal.
Szia. A szerelő szerint nem, szerintem viszont igen. A múltkor is ez az olaj volt használva bele és akkor történt az a dolog. Itt vannak a képek. Így néz ki a dugattyú. Lövésem nincs hogy miért lett ilyen. Elvileg jó olaj (Husi xp) 1:40-be a szerelő által javasolt arányban keverve. Mindig friss benzinnel, 1 hónaposnál nem régebbi keverékkel üzemelt. A henger nagyjából megúszta, hónoló (remélem jól írtam) kefével javítható. Fogalmam sincs hogy mi okozta. A benzin magas forgalommal rendelkező kútról vásárolt (Shell vagy Mol). A henger teteje is sérült de az oldala annyira nem. Ez van. Ha valami infóm lesz akkor jelzek. Üdv
40 ezerért csak 3.5 lóerőnek matricázott fűkaszát kapsz, ilyen nincs. Elvileg az a Demon ~2 lóerő körül van. A legalja közül lehet normálisabb. (???) Arra készülj fel, hogy garis szervizen túl (ha bolti és ha van neki (van neki?)) nem igen fog egyik szerviz se szóba állni vele, maximum ismerős, de az is megunja egy idő után.
Mire kell? Otthon, háztartásba? Akkor inkább kisebb köbös márkás gép használtan (lutri, ki lehet fogni). Bár ha 3.5 ló kell nem hiszem... de minek?
A piros twister damilból eddig Én 3-ast használtam, de sokan közületek 2.7-el tolják. Husi 345R-em és Maru 5020-am van. 3-assal igazából meg vagyok elégedve tartósság tekintetében. 2.7 esetén az m/ár mellett szól valami?