A vaterán 16ezerért hirdetnek komplett kulcsot a rátanitással együtt. Bp.-en. Többet nem tudok róla semmit,csak olvastam. Legyen szerencséd,üdvözlettel:Ati
Na ha valakinek kell esetleg 2.0brt koddal pierburg egr szelep 200km futott de nem ez volt ahiba,, szamlaval garanciaval 40 forinintert, mas kerdes,
lacibacsi a kijelzom nem mutat heti atlagot csak a napit,es abbol szamol vissza megteheto utat is ,tehat mindig az adott napot,nem a heti fogyasztas t,az jo vagy esetleg a menuben be tudod loni nekem? brt 2.0 2006 os bontoszokeveny,voltam mar arra parszor vele,meg erdekelne ha esetleg nehezen indul melegen akkor ez is szoftveresen allithato ugye jol emlékszem?
Sziasztok. Valaki ha tud segíteni. A végén kiderült, hogy nem a távirányító rátanítása volt rossz , hanem meghalt a távirányító. honnan tudnék szerezni, két gombos 2002 es galaxy két gombos táviráyíitót- egy csomó bontóban próbáltam de sehol nincs. Köszi Nekem nagyon jó lenne használt, hiszen ezek taníthatók
Szia!Szentesen lakom, végül is sikerült kölcsönkérnem egyet, azt sem tudom jó lesz e rá, ugyanis még nem próbáltam fel, nincs nálam.mindenképp jó lenne felpróbálni rá, mielőtt megvenném.meg persze meg is kéne sasolni élőben előtte!
Cserélt már valaki otthon "billegésgátlót"? Ez egyszerűen megoldható a csavarok eltávolításával vagy meg kell tartani a motort a csere idejére? Megvan az alkatrész és a helye is, de nem szeretném, ha kiesne a motor :(
Igen, viszont volkswagenék összetekerik a két hangszóróvezetéket egymáshoz. Az viszont előny. Akkor nekiesek mégegyszer és szétbontom. Egy biztos. A műszerfal aljáig nincs. Félek, hogy belül lesz a müszerfal mögött.
Nem tudom, hol van "közösítve", de valószínűleg az A oszlopok tövénél lévő kötegekben kikereshető az első és a hátsó hangszórók vezetékei. Onnan úgy is kábelezni kell a rádióig, ha 4csatornást akarsz beletenni.
Az lehet hogy 4 csatornás, de a hangszórók csatijából 4 szál fut el. A két belső kivezetés aktív. Ez valahol össze kell , hogy fusson a 6 hangszóróval. És ez gyárilag ilyen. Nálam legalábbis.
azert kerdezem hogy boxot tennel e a,mert a shatan tetosinje nem párhuzamos,es ez a merci tetocsommagtarto csak 107cm ig jo ami azt jelenti a hatso traktusban egymastol kb méterre ha jol emlékszem,de a legjobb az lenne ha felprobálnad a boxoddal a kocsira,
Fedélzeti számítógép nyelvét szeretném átállíttatni németről angolra (mk2 sharan). Voltam villamossági szerelőnél, AutoCom szoftvere van. Addig jutottunk, hogy belépett az óracsoport "menübe", de itt kódot várt tőle a program, a súgója viszont nem mondott semmi konkrétumot. Keresgéltem az interneten és azt találtam, hogy az óracsoportnál a 04-es csatornát kell választani és a következő értékek egyikét tárolni: 00001 - német 00002 - angol 00003 - francia 00004 - olasz 00005 - spanyol 00006 - portugál
Ez a módja a nyelv állításának?
Biztonsági öv visszajelzője működhet ebben a kocsiban? A kézikönyv ír róla, de nálam nincs ilyen funkció. Hogyan lehet bekapcsolni?
Szerintem az sok... nekem a BRT két olajcsere közt nem eszik többet 1 liternél. Turbóvelújítás előtt evett többet, de akkor látszott is, hogy füstöl.
"most valahogy "javulni" látszik"
Sajnos PD-nél ez azt is jelentheti, hogy fogy az, csak más pótolja...
Nálam a tandempumpa meghibásodásakor, az előállt túlzott nyomás elnyírta a PD elemek tömítéseit és elkezdett a gázolaj a motorolajba beleszivárogni. Ekkor szintén hirtelen arra lettem figyelmes, hogy az autó "nem fogyaszt" olajat. A tömítés gond miatt, az elengedett üzemenyag reggeli indítási problémákhoz vezetett (külső hőmérséklettől függetlenül) és ekkor derült ki a turpisság.
Érdemes ezt megnézetni, mert a változásnak mindenképp oka van. :-)
Az MK1 ugyanezt csinálta nálam. A cső belül megy a küszöb/kárpit alatt. Pont ott, ahol mondod, a dobnál van benne egy toldó, ami szét tud csúszni. Nem kell hozzá rajz. Műanyag küszöb borítás belül le, cső a toldóval összedug, küszöbborítás vissza és elvileg ennyi. Persze ettől függetlenül lehet más is nyilván, de nekem ez történt és 5 perc alatt meg tudtam oldani, csak össze kellett dugni. Előtte 3 liter ablakmosót nyomattam be a szőnyeg alá.... :-)
1. Melegebb levegőt fúj (klíma nélkül), mint ami kint van. Napon áll, felmelegszik, rendben. A tetőbefúvóknál még meg is érteném, hogy amire szegény áthűti a tetőben felforrósodott csöveket, az eltart egy darabig. De azt gondolnám, hogy a kinti 23-24 fokot befújhatná már egy 5-10 perc után a finom 28 fok helyett, de nem. Ha bekapcsolom pár percre a klímát és lehűti a rendszert, kikapcsolás után sem tér vissza a jelenség, szépen jön a kinti 23-24 fok. Nem vészes a helyzet, csak szeretném tudni, hogy konstrukciós típushibajelenség, vagy csak nálam van valami gubanc. Apropó klíma. Elég lassan kezd hideg levegőt küldeni, de aztán úgy 5-10 perc múlva már megjön és tartja. Nem végig AUTO állásban használom, de az elmúlt hónapokban egyből éreztem a standard hűvöset bekapcsoláskor. Mivel októberben vettem, igazából csak mostanában használom a klímát.
2. Olajfogyasztás
Már panaszkodtam régebben, de most valahogy "javulni" látszik. Októbertől februárig rátöltöttem 2,5 litert 4825 km-re (0,518 l/1000km). Februártól áprilisig újabb fél literrel elment (narancsos kanna jelzésig) 1312 km-t (0,381l/1000 km). Áprilistól júniusig pedig 2053 km-t gurult újabb fél literrel (0,244l/1000km). Nem igazán változtak a közlekedési szokásaink (hacsak az nem, hogy februártól én is vezetem időnként az asszony helyett :D) Ugyanazt az olajat kapta. Azt, hogy fogy az olaj egy óra szerinti 375K+ gépben, elfogadom... de hogy ez a folyamat egyszer csak kezd visszafordulni, nem értem.
Nekünk nem melegedett fel a mutató szerint se és a termosztát csere megoldotta a problémát. Néha a mutató is lemegy nullára, aztán magától visszaáll a normális értékre. Hőgomba cserét ajánlottak, még nem tettük meg, de ha lemegy nullára a kijelző, nem kapcsol be a kályha. Igaz, az előző tulaj beszerelt egy fix kapcsolót a kályhához...
Egy kis segítség kellene vagy tanács galaxy 99-es tdi afn ilyen melegben is kell kb 10 km hogy üzemire felmelegedjen a mutató szerint és ha pályán leejtön megyek annyira visszahűl hogy kapcsolja a kályhát ilyen melegben is a termosztátot most cseréltem az gyári vasárnap cseréltem de nem változott semmi megnéztem a hőjeladót és zörög benne valami ha megrázom milyet érdemes cserélni mert nagyon sok márka van .
Valaki takarította már ki a klíma hőcserélőjét és a tálcát? Na nem a hátsóra gondoltam, mert abban nagy kihívás nincs... :-)
Folyton büdös. Próbáltam ózonnal, bombával, gőzzel, de pár nap múlva ismét büdös. Normálisan ki kelle takarítani valahogyan a műszerfal kivétele nélkül, mert szerintem lerakódások lehetnek rajta.
de heti minimum egyszer, fél órára bekapcsolom, és sosem volt büdös, gombás egyik autómban sem. Kivéve a Swiftet, ami viszont büdös, ha egy hét kikapcsolás után visszakapcsolom. Úgyhogy erről leszoktam, az esztergomi fekete megtorlóban mindig megy a klíma.
Ha klímázom, érkezés előtt 5-10 perccel kikapcsolom a klímát és maximumon járatom a ventilátort, hogy a rendszerben esetlegesen kicsapódott pára kiszáradjon, így ott nem tudnak különféle gombák elszaporodni. A rendszer élettartamára nem tudom, hogy hatással van-e ez bármi módon.
Üdv mindenkinek.Azt szeretném megkérdezni,hogy amikor le állítom a Galaxy-t a klímát előtte kikapcsoljam,vagy ahogy eddig tettem,gyújtás le,kulcs ki./Klíma nincs külön ki kapcsolva./ Nem tudom mi a jobb megoldás a kérdést komolyan gondoltam.Mivel hosszabb az élettartalom,vagy mindegy?
Mi a jelnség ilyenkor amikor úgy dönt, hogy nem működik? Csak teker de nem indul vagy helyettesíti valamivel a jelet és vészüzemmód x fordulaton, hogy egy szervízig el tudj menni?
- tulvagyunk egy fotengely jelado cseren is, a gyari eredeti csak ugy egyik reggel ugy dontott, hogy nem ad jelet, el is volt repedve, az erzekelo ket reszben jott ki..
Semmiféle gúnyolódás nem volt, én nem vákuumpumpáról beszéltem, hanem klímagépről, olvasd el nyugodtan még egyszer. A klímagép mellett álltam, pontosan körül volt írva, hogy nem én csináltam, nem az enyém a klímagép, de még a hozzáértés sem, csak megtörtént valami amit leírtam. Szóval hiába erőlködsz azzal, hogy fogalmam sincs róla, mikor én magam leírtam, hogy fogalmam sincs róla... Ettől persze megtörténik ez-az...
Ha megpróbálod kifordítani, akkor se jön ki másképp....
Nézd, az hogy most szokásod szerint megint gúnyolódni kezdesz, semmit sem változtat azon, hogy olyanba szóltál bele, amiről fogalmad sincs. Ha lenne, nem beszélnél nyilvánvaló szamárságokat.
A vákuumpumpa a szabadba szív, már csak azért is, mert többnyire a levegőt kell kiszívnia a rendszerből, amit nem tölthet a hűtőközeg tartályba. ~15 éve csinálom......... soha nem jött ki a vákuumpumpából egy deka olaj sem. Ja tudom, a miénk mind szar és lenyelik az olajat.
Az, hogy a lefejtő nem, de a vákuumpumpa meg kiveszi az olajat, szintén marhaság, mindkettő szív és vákuumot csinál. Ergo, vagy mindkettő, vagy egyik sem.
De biztosan megint én és a fizika vagyunk tudatlanok, mert nem tudjuk, hogy egy folyadéknak ki kellene jönnie egy edény aljáról, ha az edényt a tetején szivattyúzzák. ://
Mindent be lehet építeni csak akarni és merni kell!Itt egy Orosz példa. https://www.drive2.ru/l/7477676/ van kéken jelölve két további link ahol további képek a beépítésről.Igaz ez a gyári navi,de nem a navis rádiós keretbe.
Úgy tudom, hogy minimum 10 litert kell beletankolni, hogy "érezze" a rendszer. A sharannak azt hiszem 17 literes a tankja. Beleraksz 10-15 litert, majd utána gyújtásra rakod 30mp-ig. És ezután lehet indítani az autót. Szerintem amúgy úgy elbaszott ez a rendszer, ahogy van.
Amit én rendeltem, azt is be lehetett szerelni sharanba.. 2 dines, szabvány. Persze a csatlakozó véletlenül se passzolt. Odáig jutott az ügy hogy egy ISO átalakítóval tökéletesen muzsikál, pl: gps, dvd, usb, micro sd, de még keresem a hozzá passzoló Can Bus átalakítót, mivel a hátsó dvd lejátszó a fejtámla monitorokkal is onnan kapta a kraftot, és a kormányvezérlés se működik ennek hiányában még. Más egyéb hiányossága nincs. Vagy nem tudok róla. Bármelyik működésbe hozható, csak kell hozzá a megfelelő átalakító csati is. Ha nem akarsz barmolni vagdalni forrasztgatni vezetékeket. Én ezt kihagytam, és az átalakító mellett döntöttem.
:D nem a bootlogo-ra, vagy a színekre gondoltam, hanem magára a vasra, amit nem a BÓDÉBA terveztek a kici szájga kezecskék, így pl.: nem olyan a beépítőkeret formája és a csati sem biztos... Ezért linkeltem az aliról azokat, amik passzolhatnának (szögletesek).
BT ELM327-et sok éve használok - arra, amire való (pl. torque) - szinte tökéletes, de nem leszel tőle diagnosztikai műhely. Szívesen állítgattam volna a leaving home/coming home, automatikus ajtózár, komfortirányjelző, nyelv, stb "extrákat" isde az már nem a hatásköre, sajnos. Talán az olajcsere/szervizkijelzést is ki lehet vele ütni, de azt manuálisan is.
Tényleg, tudna valaki linkelni egy ilyen extra/komfort listát, hogy mik a BÓDÉ "lehetőségei"?
A klímások sem tudják az olaj mennyiségét ellenőrizni. Mármint az egész rendszer szétszedése nélkül. Lefejtéskor nem jön ki az olaj, csak annyi amennyit a gáz magával "sodor". Az meg elenyésző mennyiség.
Nem tudod megnézni, nincs hol és szétbontva sem ellenőrizhető a valós mennyiség, mert az az egész rendszerben szétoszlik. A hűtőközeg (ami csak maga a gázkeverék--R134a ) elszivárgásakor az esetek döntő többségében az olaj nem jön ki. Ha mégis, annak nyoma van. Új alkatrész beépítésekor az arra az alkatrészre megadott mennyiségű olajat kell betölteni. A teljes rendszer tisztítása után értelemszerűen pótolni kell a kenőanyagot. Szokás még, ártani nem árt alapon, ismeretlen előéletű klímák esetében feltöltéskor 30-50gram olajat (UV festékkel együtt) betölteni.
A fene ezt az iszákos "dögöt". Pár napja kezdte, hogy 2400km múlva elfogy a blue, közben mennem kellett minden nap, így elértünk 1000km alá. Erre elkezdte folyamatosan nyomatni a blue jelzést (pár másodperc normál kijelző, majd pár másodpercig 950km range). Hámondom jóvan, beleteszem a gyári flakont. Reggel beleöntöttem, aztán tojt a fejemre, továbbra is ugyanúgy számol visszafelé, mint előtte, pedig azért majd két liter csak ki kellett volna, hogy tolja kicsit a hátralévő távolságot :-(
Holnap megint mennem kell, de reggelre már megrendeltem a 10 literes kannát, azt belenyomják előtte, remélem attól észhez tér. A múltkor nem értem le 1000km alá, tehát nem volt még ez a "folyamatos" jelzés, viszont 10 litert töltöttek bele és emlékeim szerint nem kellett neki semmi "reset". Meglátjuk.
Nem a gázt fejtik le először, hanem vákuumolnak, jön ott kifelé minden. A gép különválaszt vizet, olajat, gázt, majd visszatölt az utóbbi kettőből a megfelelő mennyiségben.
Sehol, mert nem külön van benne, hanem a klímagázzal keverve. Elvileg emiatt is hívják hűtőközegnek, mert nem sima gázról van szó. Géppel tudják klímások ellenőrizni. Ehhez először lefejtik a gázt, visszatöltésnél pedig megvan, hogy adott mennyiségű (gramm) gázhoz, mennyi olajat kell keverjen a gép, amikor betölti. (lefejtésnél szét tudják választani)
Vidd be szerintem egy modern géppel felszerelt műhelybe és kérj egy ellenőrzést/feltöltést.
Ha Galaxym lenne és mindenképpen valami ilyen csodát akarnék beszerelni, én kicserélném a középkonzol belsejét és a gombokat egy Alhambrából vagy Sharanból származóra (gombok világítását cserélném zöldre) és abba biztosan belemegy a szabvány 2din méretű kütyü (és szerintem sokkal szebb a formája is, mint a Galaxy-féle, de ez szubjektív).
Ezek közül válogass és csak a szögleteseket(!) nézd... Nem igazán fogsz találni 1GB ram és 1024*600 fölött :/ az oldal alja felé meg már csak ~500-as eladóktól listáz.
Vezető és utas oldali légzsákvezérlő G szenzorokat (ülés alatti "crash sensor") le lehet resetelni ésszerű keretek között valahogy? Úgy értem, hogy az eprom kiforrasztása és olyan komolyabb munkabefektetés nélkül, aminek ára vetekedne a bontott alkatrész árával. Üléslégzsák nem nyílt, csak az övfeszítő patronok durrantak el és a vezérlők mutatnak hibát, ami nem törölhető.
Ezt az eszközt ugyebár egyszer használatosra tervezték, ami nem feltétlen azt jelenti, hogy a szenzor fizikailag tönkre megy. Főleg, ha csak megkoccolták épp az autót.
Üdv! Fél éve van egy 2001-es 2.3-as galaxym: Most hétvégén volt először hogy hatan utaztunk benne klímával háááát borzalmasan tetű volt!!(kb érzésre nekem 70ló volt) Vélemény?? Ez a motor tényleg ennyit tud? mert ez elég hervasztó :-(
Ha jól értem, itt arról van szó, amikor minden figyelmeztetés ellenére sem lett feltöltve az adblue tartály, túlfutott az autó és letiltotta a motor működését. ?? Szerintem ez feltöltés és/vagy hibajavítás nélkül nem törölhető. A "végleges" forma a teljes rendszer vezérlőből kiíratása lenne, de azt valószínűleg nem díjaznák arrafelé a vizsgán és esetlegesen az adóhatóság sem*.(legalábbis, ha jól emlékszem, hogy kicsit nyugatabbra élsz)
Nem tudom, lehet, hogy az, mivel eddig nem volt már igazán gondom, de hátulról belémrogyoltak és pont azt az oldalt ütötték meg. ahol az SCR rendszer van. Azóta jelez, hogy töltsek és már csak 70 kilómétert tudok menni. A törés ellenére járóképes lenne az auót, de így.... Szóval most tökre örülnék, ha legalább használni tudnám az autót...
Tudsz esetleg olyan helyet, ahol az adblue-s hibakodot végleg kiütik? Youtube-on van megoldás erre, de nyilván kell olyan szoftver is hozzá (VSCD vagy mi). Márkaszerviz viszont nem vállal ilyet. Köszönöm
Sajnos a gázzal együtt az olaj is hajlamos a távozásra, erre érdemes figyelni, mert a kompresszor szépen lassan leforgácsolja magát megfelelő kenés hiányában. Ennek a típusnak a klíma nem tartozik az erősségei közé. Én is megjártam már ezzel. Az egész rendszert át kellett mosni a fémforgácsok miatt + klímahűtőt a szárítószűrővel és a kompresszorral együtt cserélni. Ráadásul az új kompresszort 3x cserélték egymás után, mert állítólag gyári hibás volt rajtuk a nyomásszabályzó szelep. Szép baleset volt... :-)
Köszi a képet! Szerencsés vagy, nekünk még a régebbi kapcsoló és csatlakozó van, de a színek nagyon hasonlóak. Ez a csatlakozó sokkal jobb, mint a régi :( Nagyjából sikerült reprodukálni ezek alapján a dolgokat, a maradékot, majd az elektronikában jobban jártas haver megnézi. De legalább már az ablakok egy részét tudom mozgatni :)
Akkor valahol lyukas a klíma(a villogás is azt jelzi főleg ha nem is igen hűt) rendszered ,klímással meg kell nézetni ,én is így jártam addig fölösleges rátölteni mert az a gáz is elvész bizonyos idő után.
Sikerült szerezni egy kapcsolót (7M3 959 857D), de kiderült, hogy az előző tulaj, valamiért átkötögette a csatlakozón lévő kábeleket :(
Tudna valaki feltenni egy színsort vagy fotót mindkét oldalról, a vezetőoldali kapcsolóhoz menő csatlakozóról? Olyan fotó kellene amin látszanak a színek, hogy valahogy vissza tudjuk kötögetni az eredeti állapotra. Erről a csatlakozóról beszélek:
A digit. klíma vezérlője. Kevés a gáz, rossz egy érzélő, rossz a vezérlőmodul, nincs valami összedugva... Hibakódot kellene első körben kiolvasni, jobb esetben abból kiderül. Nekem akkor villogott, amikor tisztítás után nem dugták vissza a hátsó oldalkárpit levétele után a kilépő levegő hőérzékelőjét ill. amikor kevés volt a gáz benne. MK1-nél pedig a modulom volt a rossz.
Az érzékelő azonnal kiderült hibakódolvasásnál, nincs értelme anélkül találgatni.
A klímavezérlő villogással jelzi, ha valami baja van. El kell menni egy autóvillamossági szerelőhöz és kiolvas(tat)ni a hibatárolóját. Ha megvan a hibakód (ne a hibaleírást írd fel, amit a gép kidob, hanem a kódot), azt írd be ide, a hozzáértők az alapján már tudnak tanácsot adni, de ennyi információból, amennyit eddig csepegtettél, senki nem fog tudni segíteni.
Délután a sokadik bontoval történt beszélgetés után annyit tudtam meg, hogy állítólag a Sharan nagyrészt jó lehet, de többnyire egy másik vw verzió található itt ott. És annak a kódja picit más csak, mint ez.
Nem, a B--> D-re. De így már fogalmam se, a 7M5 típus számot egyáltalán nem ismeri az ETKA. Az Mk2-es bódék típus száma 7M3, ezért gondoltam, hogy talán elírtad, de a képen kétségtelenül 7M5 van, ami nekem értelmetlen. Megeshet, hogy a gyár belső használatú cikkszáma és ezzel jelöli a Ford számára gyártott eltérő alkatrészeket. Ez esetben valóban más lesz a két autó kapcsolója.
Hát nem tudom, nagyon meg lennék lepve, ha azzal szívatnák magukat, hogy az egyébként csereszabatos alkatrészt eltérő bekötéssel gyártják. Helyileg merre vagy? Fehérvár-Veszprém környékén felajánlom a Sharanomét egy próbára.
Más a cikkszáma a Sharannak és ezáltal nem azt tudja, amit a Galaxynak kéne tudnia. Sharan kódossal tele van a nemzetközi internet, most itthon is elfogyott mindenhonnan, de a csatlakozó lábak száma is más és a bekötés is.
Van egy használt Alhambrából, aminek belül cserélni kell a fehér színű gumiját, kb 5 perces meló. Nem akart rendesen menni, szétszedtem, telibefújtam ezt a gumit féktisztítóval, és meg is görbült, nem akar a helyére menni. :D Úgyhogy ezokból gyorsan vettem is egy gyári kapcsolót, újonnan 20 ezres volt, megnyugtató, hogy innentől ezzel egy darabig nem lesz baj....
Ha ez azt jelenti, hogy nem kapcsolja az indítót, akkor UFO tevékenység, ha forgat az indító, de nem indul be, illetve ~2sec után megáll, akkor az a kulcs nem transzponderes és az immo letiltja a motor működését. Új nyers* kulcsokat kell venni, kulcsmásolóval a még megmaradtat másoltatni, majd feltaníttatni az immora a kulcsokat.
* Érdemes lenne márkaszervizben rákérdezni, hogy alvázszám alapján beszerezhető-e még ezekhez az eredeti kulcs. (valószínűleg ez a lehetőség nem lesz gazdaságos, de amúgy sem)
---------
Esetleg az immo-t kiíratni az ECU-ból.
---------
Bontóból kompletten kulcsokat, immoboxot, zárakat venni. Ez esetben szerintem csak a Ford immo jó hozzá.
Bontókban nézz körül, egy rakás VAG csoportos autónak volt ez a vezetőoldali kapcsolója és szerintem a háttérvilágításon kívül (vw/seat piros, skoda [+ galaxy] zöld) nem különböznek egymástól.
Szép estét. Megint egy elektromos kérdésem lenne. Van a kocsiba egy 6006 os rádió. Kiirja a hiba codot. E3, tudom lent maradt a cd tár. Szerintetek akinek esetleg már volt ilyen. Érdemes ezzel foglalkozni. Vagy annyi a javitás, hogy abból már kijön egy másik.
Valóban egyszerűbb is lehet kiírni, de amíg a berakott EGR-rel nem dolgozik hibátlanul (mert ugye a gyárból is úgy jött ki, hogy nem torpant) addig kiírás előtt máshol kellene a hibát keresni. Szenzorok tuti jók?
Erről beszélek én is. De alapvetően nem az EGR a hibás. Valamiért teljesen rányitogatja adott fordulat környékén az ECU. Nekem 2100-2300 körül csinálta legtöbbször, 3-ikban. Sosem jött rá senki az okára, pedig járt hozzáértő helyeken. Lehúzott EGR- nél nem csinálja, mert nem tudja rányitni.
Dignosztikán (menet közben, a jelenség reprodukálásakor) a MAF értékeit és az EGR duty cycle-t kell figyelni. Sajnos ez is csak tényeket mutat, okot nem.
Ha esetleg valami csoda folytán megtalálnád a hiba okát, írd le légyszi, mert engem érdekel. :-)
volt de lehuzott egr nem nincs torpanas,most az ujjjal van ezert gondoltam kiiratom a fenebe,s akkor mar a dpf et is,,koszi jack,tetszik amit s ahogyan.
Akkor elmodom, hogy nekem mi volt/van. Jelenség ugyanez, az oka pedig, hogy ennél a fordulatnál rányitja az EGR-t az ECU, amit ugyebár a motor nem nagyon szeret és ekkor megtorpan. Ezzel egyidőben a légtömegértékek irreálisak. Volt már EGR csere új gyárira és jelenleg a harmadik légtömegmérő van benne (Bosch). Semmi nem segített, beleértve a turbófelújítást sem... Megúntam, levettem az EGR-t, csillogóra takarítottam, visszaraktam zárt állapotában és nem dugtam vissza rá a csatit, ennyi. Így legalább tudja az autó, hogy rossz/nincs EGR és aszerint jár el. A lefalazáskor csak azt látja, hogy nem stimmelnek a légtömeg értékek, ami szerintem rosszabb, bár nem tudom pomtosan. Sose láttam értelmét a lefalazásnak ezeknél az elektronikus szelepeknél. 60k-ért újra lehet mappeltetni az EGR-t egyébként és akkor nem nyit ki vagy csak nagyon ritkán. A csati lehúzás olcsóbb...
A DPF-et ki szokták íratni, majd kiveszik. A környezetvédelem témát pedig nyugodtan el lehet felejteni addig, amíg Magyarország a szakadt, levedlett, összegányolt német dízelautók paradicsoma és mindem második dízel átfúrt vagy kiszedett DPF-el rohangál, a rendőrt és a kpm-est is belértve (a többi csak azért nem, mert gyárilag sincs benne, holott ugyanaz a káros PD füst jön belőle).
DPF kiírásnál a sufni műhelyeket illik kerülni, mert több kárt csinálnak, mint hasznot, ill. csak olyanokkal szabad egyáltalán szóba állni, ahol adaadják az autó eredeti programját és garival dolgoznak.
A Te döntésed, hogy mit teszel. Én eladnám ezt a sz*rt és sosem vennék dízelt a jövőben. Ezzel megkímélve magam ettől az egésztől, beleértve az idegrendszerem, pénztárcám, továbbá saját és persze mások egészségét ...
"allitja fogyasztas dinamizmus ezerszer jobb"
Szerintem ez hülyeség. Ezt csak bebeszélik maguknak ill. másoknak. Szerintem lényegtelen a különbség.
- a heten megvolt a generator szabadonfuto cserem (300k km-ert ment el a gyari), utolerte a vegzet, elkezdett elegge rangatozni, rezonalni es bugni alapjaraton, szemmel lehetett latni, hogy a szijfeszito mennyire durvan rezeg/dolgozik.
Az egyik felére tudok válaszolni, és arra is csak részben, de hátha segítség:
2003-as Alhambrám van, EGR a pillangó tengelynél picit eresztette a nyomást, így vettem egy vadiújat, mikor megláttam, hogy néz ki a leömlő és az EGR közötti cső, azonnal ledugóztam. Van gyári cikkszámos ledugózó alkatrészem is. Egyszer se volt gondom vele, se akkor, mikor sok város volt, és 2-3 km-eket mentem csak, se akkor, mikor pályán nyomtam neki, csak emiatt a nyomáseresztés miatt cseréltem. Turbot is cseréltem,az is lassan kezdte már a geo karnál ereszteni az olajat, kapott zsírúj középrészt, és minden megy ugyanúgy tovább. Tehát a véleményem szerint nagy baj kell legyen, ha neked torpan ezekkel, meg a régiekkel is, valószínű nem itt a hiba. Kiolvasás volt már?
tudom, most megkoveztek felnegyeltek es fulembe forro csokit ontototk,de:
van e valaki kozottunk aki mar tulvan egy egr dpf kikodolason? mert az egr az agyamra megy,kapott ujjat es meg mindig 2100nal betorpan,,uj turbo es tarsai,,tehat a hioba az en keszulekemben van meg az is lehet a turbo vezerlo szelep jatszik,,tapasztalatok erdekelnenek,mert agy nepper akinek kolcsonzoje van minden autojabol ksiszedte es allitja fogyasztas dinamizmus ezerszer jobb persze oda a kornyezet vedelem,
Köszi , ki fogom próbálni így is, hátha jó lesz. Mert addig amíg nem cseréltem elemet addig semmi gond nem volt vele. Így , hogy nem mükszik olyan szar. el vagyunk kényelmesedve, hogy zárogatni kell :D
És - szerintem - a 26.-i hétvégén is elutazunk. Egyébként vagyunk olyan viszonyban , hogy bármelyik, alkalmas hétköznapon találkozzunk estefelé, világosban, valahol "középen"...
Valamelyik hétvégén felgurulunk hozzátok, ha össze tudunk majd beszélni egy mindenkinek megfelelő időpontot. Sajnos hét közben nálunk ennek esélye gyakorlatilag zéró ...
veszek egy normális állapotú, keveset futott E53-at valahol 4-5 Mio körül, és azon az évi 10-12k km-n, amit futni fog, nem lesz vele több a baj, mint egyéb autókkal. Persze, ha nekem is megtetszik és vezetem hébe-hóba én is, akkor több megy bele, nyilván nagyobb fenntartási költségekkel. ( Valamelyest tisztában vagyok egy 3000-es BMW dízelmotor költségeivel...)
Olvasom én ezeket a távirányítós kulcs feltanításos hozzászólásokat és mint még csak véletlenül sem jártas a témában kérdeznék!
Ez a távirányító tanítás működik Mk1 és Mk2-nél is?
Bármilyen távirányító hozzátanítható az autóhoz, vagy csak a gyári kulcsos rendszerű? (Gondolok itt arra, hogy egy mezei riasztó távirányítója is használható így az autó nyitására?)
Csak azért, mert mikor vettem a Bódét, a kulcshoz volt egy (egy különálló távirányító, meg a sima kulcsok) távirányító, kinézetre valami mezei riasztó felé.
bármikor előfordulhat. Gyere, nézd meg, megvenni nem kell, de referenciaautónak jó, mert én nyilván elmondok Neked mindent, amit tudok a típushibákról, és természetesen a konkrét autóról, az eltelt 8,5 év és 160.000,- km-ről.
Ha találok jó 3.0D X5-öt, vagy 3.0 TDi Touareget, akkor tulajdonképpen bármikor eladó, azzal, hogy Anya bármeddig képes lenne benne ülni...
A gyári Volkswagen Navigation System MFD 2 DIN fejegységet kiszereltük, és kapott egy újat.
Ha valaki pont ilyet keres, írjon rám. Hozzá van egy X Car Link is, USB, SD kártya olvasó, ha esetleg valaki már nem CD-ről szeret zenét hallgatni.
Működik is az új fejegység, GPS, CD,- DVD, SD kártya vagy USB funkció, szóval minden tökéletesen muzsikál egy iso átalakítóval. Azonban Milyen specifikus CanBus átalakító kellhet a sharanhoz, mivel a Multikormyány a Fejtámlákba épített monitorok pl nem működnek még. A rádió se akar behozni semmit, de gondolom ahhoz semmi köze a CanBus átalakítóhoz. Az antennával ment a régi rádió szépen, ez semmit se talál. De ez nem is izgat annyira egyenlőre, viszont a multi kormány az igen, hozzászoktam, és a hátsó ülésen így nem tudnak filmet nézni hosszabb utakon. Gondolom nem mindegy milyen CanBus átalakító kellhet.
A pirosakat hagyd ki és próbáld úgy. A végén a kulcs ledjének is villognia kell 5*, ha sikeres az illesztés.
Ha bármi hiba van a zárakban, ajtókapcsolókban, vezetékekben....stb, akkor nem illeszthető a távirányító.
- gyújtás föl-gyújtás le
- kiszállás,ajtó becsukás
- a régi kulcsot zárba dugva 1* zárás irányba fordítani – 3* nyitás irányba fordítani
- ha sikerült az ajtóban lévő LED folyamatosan világít
- ekkor az újonnan vásárolt távirányító záró gombját folyamatosan nyomva tartani,majd mellényomni a nyitó gombot 3* ,ezután a gombokat elengedni és 2* megnyomni a nyitógombot – ezt a műveletsort 10 mp belül kell megcsinálni
- ha sikerült az ajtóban lévő LED el kezd villogni
- 10 mp-et várni és az autó kilép a tanítási funkcióból
Szerintem működnie kell nála is. A régi kulcsban csak lemerült neki az elem, és cseréltek. Nem írta hogy előtte hibajelenség lett volna. Valszeg csak a nálam is fellépő kezdő rutintalanság lehetett nála is, és azért nem ment. :)
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a segítséget, a menetfény megoldódott. MŰKÖDIK. A probléma a megszokott volt. Sikerült azt a terméket leemelni megint, ami gyárilag szar. Komolyan kezdek gondolkodni azon ha valamit venni akarok leemelem, visszateszem, és a következő terméket teszem kosárba. Mert amit elsőre megveszek mindig szar. :) Vissza vittem a Forstingerbe a relét, nem nagyon akarták megérteni hogy miért nem működik. Adtak helyette egy másikat természetesen, de a helyi mindenes szétkapta a relét. Na gondoltam ezt megvárom, mi lesz az eredménye. A relé behúzó érintkezője túl volt hajlítva, és mindkét állapotban zárt volt az érintkező. A csodatévő a körmeivel kicsit feszített rajta és már el is engedett, feltételezem ez megoldotta a funkcionális gondját, én meg távoztam az új relével. Csak rádugtam a sarukat, és mint a Svájci óra úgy muzsikál. Még egyszer köszönöm mindenkinek a segítő tanácsokat. Nem is a 10 ezer forintos spórolás miatt, hanem hogy megcsináltam. Sok segítséggel, de megcsináltam. :)
Elsőre, másodszorra nekem is ez volt. Gondoltam én tolok el valamit, mert az infó nem lehet falsch. Így is volt. Nem csináltam időben a dolgokat gondolom, vagy más rutintalanság lehetett. Mikor már rögzült bennem a folyamat, olyan szépen vette a dolgokat, mintha szervizben csinálták volna drága pénzért. Gyakorolj szerintem, mert a leírás amit itt adtak működik. :)
A nejem közölte velük, hogy a 'lo...' az stimmel kezdésnek, de nem 'misauto'- ként végződik a szó, hanem egy nagytestű, párosujjú patás hímivarszerveként.
Szia. sajnos nálam nem jött be. addig ment minden amíg folyamatosan világit az ajtón lévő led. De utána , nem kezd el villogni, kialszik , és annyi, hiába nyomogattam a gombot. Lehet itt más baj is vanm
Saját részre keresek Sharant, dízelt, 2001-2006 között, szép belsővel, jó motorral és váltóval.
Nem baj, ha sokat futott, de legalább legyen jól karban tartva és őszinte is (a második jellemzővel nem baj ha tulaj is rendelkezik, az első jellemző hiánya a tulaj esetében nem feltétlen kizáró ok).
86-ról lehúztam a vezetéket, faszán világít tovább a menetfény. Szintén csak a kapcsolóval tudom megszakítani, vagy a gyújtás levételével. Reméltem hogy a relé döglött, az a kisebbik baj. Faszán becsöveztem végig vezettem rendesen lekötegeltem, behúztam mindent az utastérbe, nem sok kedvem lett volna egy szaros szálat beszenvedni az utastérbe megint. Egy vacak relét szívesebben megveszek, kicserélek, mert az megvan 5 perc alatt. De majd beszámolok róla hogy sikerült. Köszönöm.
Ennek így működnie kell. Ha a 86-ról lehúzod a vezetéket és tovább világít, akkor a relé döglött.
Ha lehúzva elalszik, akkor kösd át a komfortmodul utáni valamelyik helyzetjelző vezetékre. Értelemszerűen abban legyen az izzó is. A kapcsoló után még bemennek a vezetékek a komfortmodulba, ott a akármi is kerülhet rá.
Természetesen köszönöm én személy szerint, nem csak neki, neked is. Ha nem kerül fel ez a téma, nem is foglalkozok vele, mert már túlléptem azon hogy mind a két sharannak csak egy kulcsa zárt nyitott. Teljesen hozzá szoktam már. De most így legalább teljes a dolog. Köszönöm. :)
Vissza olvastam a tanítási részeket, és olvastam hogy azalatt a tanítási ciklus alatt az összes kulcsal végig kell játszani, mert különben az adott fel tanított kulcs fog csak működni. Ezért jártam én úgy hogy helyet cserélt a két kulcs. Kimentem újra, kipróbáltam, és tényleg. Most mind a kettő kulcs klafán üzemel. A röhej az az egészben, hogy a másik sharannál mikor szakszervizben voltam, erre konkrétan 15 ezret mondtak. Szóval épp most spóroltatok meg nekem 15 ezret. A másiknál nem is kértem hogy csinálják meg, mert kicsit sokallottam a 15 ezret érte, meg nem is volt nálam a másik kulcs.
Az is lehet, de mint írtam kipróbáltam, hozzáérintettem már csak bósszúból az összes többi vezetékhez is egyenként, és akkor is ugyanezt csinálta. Működik minden, az irányjelző funkciótól a menetfényig minden, csak nem szakítja meg, és folyamatosan világít amíg gyújtás alatt van.
Ez marha jó infó. Kipróbálom a sharannál is ha működik. Az egyik kulcsom nem nyit, nem zár. Indít megy vele semmi más baja nincs csak nem működteti a zárakat.
Csináltam Paint-be egy rajzot mit és hova hogyan kötöttem. már csak az a kérdés hogy az egyik helyzetjelzőmbe nincs jelenleg izzó, az okozhat e galibát, vagy szar a relé gyárilag ( amin rohadtul nem lepődnék meg, mert kb 90 százaléka a vásárlásoknál nálam köt ki a gyári selejt, pl lapos tv, hősugárzó, mikro, kávéfőző, gps..... amit vissza kellett vinni cserélni, és a második eresztés mindig frankó volt ) vagy rohadtul nem jó helyre kötöttem a világítás kapcsolónál a vezetéket. Namármos, az a helyzet a világítás kapcsolónál, hogy a létező összes érintkezőhöz oda érintettem a vezetéket, és az eredmény mindig ugyanaz volt. Menetfény működik, de le nem kapcsol a helyzetjelző felkapcsolására. Én még mindig reménykedek benne hogy a relé szar gyárilag. :)
Sziasztok. egy kérdésem lenne, itt talán tud valaki segíteni. egy Galaxy 2002 es. Lemerült az elm a kulcsban. Kicseréltem újra, de se nem nyit se nem zár. A ,led felvillan. Valaki?
Az elv jó, csak mint 409 írta, ha testre teszed a relé 85-ös lábát, akkor szabad csak világítani a menetfénynek. Ha nem így van, akkor tényleg lehet, hogy be van ragadva a reléd érintkezője.
Kipróbáltam, ugyanaz az eredmény. Ha leveszem a helyzetjelző szálát és testre teszem akkor is világít. Csak a kapcsolóval tudom gyújtás vagy járó motor mellett kiiktatni a menetfényt.
Szívesen elmennék venni a Hornbach-ba, de ebben a hónapban már ez a 3-ik hosszú hétvége ünnep miatt, azaz nagy nulla van nyitva a benzinkutakon kívül. :(
Igen, 409 társunk tanácsait követve csináltam. Annyi kis különbséggel, hogy ő javasolta a kapcsolót, és én a gyújtás szálat megszakítva egy kapcsolóban onnan tovább víve a relébe verziót csináltam. Nem kísérleteztem más megoldással. Tökéletesen jó lesz az nekem, amint működni fog. :)
Mellesleg a menetfény része szépen teszi a dolgát. DEEEEE, az irányjelző része ebben a szép napsütésben kb 6 méterig látszik. Utána nulla. Ha ezt tudom, nem szedem szét a lámpákat hogy megcsapoljam az index vezetékét. Csak simán lecsíptem volna a felesleges szálat aztán viszlát. De ha már az egyik elkészült szétszedem a másikat is.
Azt a szálat, amit a helyzetjelzőre kötöttél, kösd le, és egy 4-5W-os izzón keresztül testeld le. Ha így világít, akkor valami a bekötéssel hibázik. A világításkapcsolónál több vezetéke is van a helyzetjelzőnek. Ha a műszerfal világításra kötötted, akkor megint ott vagyunk, hogy az ledes.
Szerintem a 409 félét csináltad, gyújtás + a 85-re és 30-ra. Ebben az esetben a relé 86-os lábáról vedd le a helyzetjelző szálat és adj a lábra egy testet. NE a helyzetjelzőről hozott szálra!!! Ha gyújtáson a menetfény működik majd ha letesteled a 86-os lábat, akkor a relé meghúz és a menetfény elalszik, akkor nem jó helyről vetted le a helyzetjelző szálat. Ne próbalámpával mérj, hanem digit műszerrel (2-3e Ft egy barkácsboltban).
Biztos, hogy jól kötötted? Ha kerreg a relé, akkor a tekercsét nem kötötted jó helyre. Lehet, hogy a test, amit a 86-ra kötöttél nem igazi test, valamint attól is, ha nem jó helyről vetted a helyzetjelző jelét (85).
Először is melyik verziót csináltad? 409 féle, vagy a másik?
Eljutottam odáig hogy bekötöttem. Ha ráadom a gyújtást hallani a relé vibrálását, ha felkapcsolom a helyzet jelzőt, akkor a vibrálás megszűnik, de mindkét esetben világít folyamatosan a menetfény. Mintha beragadt volna a relé záró érintkezője. A helyzet jelző szálát a világítás kapcsolóból vettem le. Felkapcsolom és egyből világít a kereső lámpa, szóval ahogy mondtátok a negatívot ejti és vált pozitívra, szóval elvileg mindkét pólusára pozitív jut, tehát ejtenie kéne. Ami érdekesség, hogy 409 fórumtárs írta hogy ledes izzókkal nem fog működni. Ugyanezt produkálta, közben kiszedtem a ledeseket, az egyiket kicseréltem simára, mert a készletben csak egy volt. Így a másikban nincs helyzetjelző izzó. Lehet hogy az okozza a gubancot? vagy a relé lehet szar??????????????????
A helyzetjelző kimenetén felkapcsolva pozitív feszültség lesz, ha viszont le van kapcsolva, akkor a helyzetjelző izzón keresztül kerül ugyanoda test, ami arra elég, hogy meghúzzon a relé. :-)
A 4 lábúnak egy sima záróérintkezője van (mikor meghúz a relé, akkor zár), az 5 lábúnak egy morse-érintkezője van (alaphelyzetben egyik irány felé zár, mikor meghúz a relé, akkor másik irány felé)
Igen, mert a helyzetjelző pozitív lába, lekapcsolt esetben testet ad. Amikor felkapcsolod eldobja a reléről a testet és tápot ad a menetfénynek, ha jól gondolom.
Azért javasolta így, mert egy esetleges izzóhiba esetén nem lesz test és nem tud bekapcsolni a menetfény, szabálytalanul.
Kicsit össze hasonlítottam a két relét. A 4 és az 5 sarust. Mi a különbség a kettő között?
409 fórumtárs írta:
" A negatív szálat testre, az irányjelző szálát az adott oldali irányjelzőre, a menetfény pozitív szálát egy mágneskapcsoló kapcsolt lábára (87), a mágneskapcsoló 30-as lábára gyújtást. A 85-re szintén gyújtást, a 86-ra a helyzetjelzőt. (a helyzetjelzőkben normál izzóknak kell lenniük, led-del nem fog működni) "
Itt ezek szerint a 30-as és a 85-ös lábra mindkettőre gyújtást kell adni.
Viszont amit aijaeg fórumtárs linkelt kapcsolási rajzot, ott az 5 lábúnál a 85 re megy a helyzetjelző, és a párja a 86-ra test azaz negatív. Amit 409 társunk leírt, abban nem kap testet a relé. Csak két lábára gyújtást, azaz pozitívot.
Mi a különbség a két relé között?
Éppenséggel nem konkrétan sharan kérdés mielőtt jó szándékú valaki belekötne, de ha valaki tudja a választ gondolom nem törvénysértés ha megosztja velem, ennyivel is jobban átlátnám. Köszönöm.
Annyira színes, hogy óriási árnyalat van köztetek. Pap-papné effekt. Te szaktanácsot adsz ingyé, ő meg trollkodik. kiss_ati nem szaki, hanem egy ügyfél, ellenben veled.
Nekem meg élmény ha megoldok olyan problémákat, ami nem is pont a szakterületem, még ha "külső" segítséggel is.
Az anyagi része egy másik dolog.
A te szaktanácsaidért pénzt is érdemelnél, ellenben vele, akit nem akartam megsérteni.
A világ nem fekete és nem fehér... színes. Szóval igaza van a maga szemszögéből, ahogy a magadéból neked is. Értelmetlen ezen vitázni. Szerintem. És nem kicsiati.
"Sok szerelő cseréltet olyan mellékes és felesleges alkatrészeket is amit nem lenne szükséges, de egyszerübb neki vagy bizonytalan a pontos hiba meghatározásával."
Van ilyen, és ahogy a fent sem, ez sem egyértelműen "egy színű". Pl. Hőmérsékletérzékelő gyanús a hiba. Kicseréli 3200ft-ért. Lehet tesztelni és mérni is, de az 4000ft. Akkor?
Ezek szerint van ugy, hogy 30év tapasztalat egyeseknek nem elég, főleg ha rész-információkból próbálod okítani a népet.
Ne keverd össze az olyan javításokat, ahol mechanikusan mozgó alkatrészekről javításáról beszélünk az elektromos csatlakozással.
Trust me, I am electrican!
Ne haragudj, ha a műszernek jobban hiszek mint a neked. Én ugy tudom a "zsugorfólia" teljesen más szakterületen használatos...
Természetesen a kopott, hibás, rossz alkatrészeket cserélni kell. De! Sok szerelő cseréltet olyan mellékes és felesleges alkatrészeket is amit nem lenne szükséges, de egyszerübb neki vagy bizonytalan a pontos hiba meghatározásával. Persze a kocsi fog menni, de drágábban.
Ez történik általában és ez a jó a boltnak és jó neked mint elégedett laikusnak.
Abban igazad hogy nem autóvill. a szakmám, de nyugodtan elhiheted nem okoz problémát az egyenáram sem. :) (Erősáramú-berendezés szerelő)
Egyébként az autó korához és tipushiba jelenségekhez képest köszöni szépen jó egészségnek örvend. 5hónapja vettem és még nem ismerem az összes áramköreit, ezért is kérdezek a fórumon, keresek rajzokat hozzá a neten. Mint látod, 409 társunk érdemben tudott segíteni.
"Arra gondoltam, hogy a hőségben megváltozott a nyomás a tankban ami az eldugult szuszogó miatt nem tudott kiegyenlitődni és nem tudta felszívni a gázolajat."
A melegtől a dolgok kitágulni szoktak..... ergo a tankban a melegtől növekedne a nyomás, ami pont segítené a "felszívást". Ezen túl az adagoló olyan mértékű depressziót képes létrehozni, hogy összeszívja a tankot.
Mivel a tanksapka kinyitás után pöccre indult, azt gondolom itt az ok.
Arra gondoltam, hogy a hőségben megváltozott a nyomás a tankban ami az eldugult szuszogó miatt nem tudott kiegyenlitődni és nem tudta felszívni a gázolajat.
Csak ez a 2 sor volt a tárolóban, semmi más.
Csak autópályán csinálta ezt és 3000-es fordulaton, először egy emelkedőn, utána mindig.
Viszont a városban gond nélkül megy, 4000 fölé simán pörgetem.
Nekem sem cseréltek kábelt a szakszervizben, azonban ahogy mondod, vissza vágtak kb 3 centit a vastag kábelből, és új sarut dobtak rá. Így ezzel az eljárással oldották meg a cseréjét a motortéri biztosíték táblának. A nagy biztosíték rendben volt még, de a műanyag házban lötyögött az olvadó biztosíték, azaz kiolvadt a műanyag házban, és lötyögött, laza volt. Még működött, de idejében cseréltettem, mert ki tudja 10, vagy 100, vagy 1000 kilométert bírt volna még. Ezek szerint a spórolósabb megoldást csinálták, azaz kábelt nem cseréltek, de legalább visszavágták és újra saruzták.
A 2 zöld biztosíték az ABS-hez tarozik. Szóval megeshet, hogy ott hibázik valami.
A tábla a kábel sarujában fellépő ellenállás miatt olvad ki, szóval kicsi az esély, hogy egy szigetelés ezt megoldaná. Minimum a sarut is cserélni kellene és 2-3cm-t levágni a kábel végéből.
de azt igen - legalábbis 30 év alatt tapasztaltam -, hogy vannak olyan javítások, amikor nemcsak az egyértelműen hibás alkatrészt kell cserélni. ( Pl. sok autónál vezérléssel vízpumpa, hiába tűnik jónak, vagy pl. két garnitúra fékbetétenként egy tárcsa is, stb, ).
Nálam ebbe a kategóriába tartozik a bódé motortéri biztosítéktáblájának megolvadásakor a "nagy kábel" cseréje is, hiába zsugorfóliázzuk le ( merthogy ebben nem hiszek, persze ettől még működhet a dolog).
Abban is hiszek, hogy az olyan, több elektromos sebből vérző autókat, mint a Tiéd, egyszer kéne rendbe rakni, tényleg normális szakemberrel és nem házilag foltozgatni ( hiszen szemolvasvást sem értesz hozzá, biztosan nem autóvillamossági szerelő a szakmád) a neten keresztüli szaktanácsokból, és utána hosszú ideig normálisan működne.
( Mivel viszonylag friss fórumtárs vagy, ezért megkíméllek szemét beszólásaimtól, már ami a norvég autószerelői árak és az autófenntartási szokásaid összefüggésére vonatkozna ..)
Persze lehet, hogy nincs igazam, és egyébként is mindenki azt csinál, amit akar.
Ma reggel a felkapcsolt fényszórónál az összes műszerfal (légkondi kezelőszerv, ablakemelő kapcsolók, stb) világításom eltűnt. A fényszóró rendesen működik, így gondolom nem a kapcsoló a hibás, mert a jel kimegy a lámpákhoz. A biztosítékot kicseréltem hátha, de nem javult meg. Nincs valakinek ötlete, hol keressem a hibát?
Az a másik sharanon volt hogy cseréltettem, és nem azt mondtam hogy nem volt semmi baja, hanem hogy hál istennek nem volt olyan hiba jelenség se előtte se utána. Ami miatt cseréltetve volt, az az hogy kicsit megolvadt a vastag piros kábelen a szigetelés, a műanyag ház is megolvadt a saru alatt és mozgott már. Mivel hosszabb utakra járok vele, mint hogy csak a boltba ugráljak le vele, ezért nem vártam meg, míg valamelyik utamon pl külföldön pl autópályán a 3 hónapos gyerekemmel félre állnom ilyen miatt. Kicseréltettem. Az a régebbi 2003-as sharan. A 2005- ösön ( bár az se fiatal) , még nincs ilyen hiba jelenség, de ha előjön megy cserére.
Nem értem minek cseréltetted ki, ha nem volt semmi baja a doboznak, sem a kábeleknek!
Én norvégba élek. Itt egy óradíj 1500NOK (50000ft). Szakszervízbe nekem is benne lett volna ennyibe minimum. Én autóbontóból vettem 100 koronáért (3500ft), és magam cseréltem ki.
Megkérdezhetem hogy neked mibe fájt? Mert én is cseréltettem szakszervizbe, és 40 ezret elkértek érte.
Ha jó és működik, kb nem érdekel került amibe került, de most egy menetfényre is találtak nekem olcsóbb lehetőséget mire már megvolt. Csupán csak információ végett hogy másnál ez mennyibe ált meg. Bár hál istennek nekem nem volt előtte se, és utána se olyan hiba jelenség mint neked.
Nem nagyon van tapasztalatom benne, de én nemrég vettek egy DC 150E típust Delphi programmal gyárilag, tökéletesen elsőre kommunikált, kijelzett mindent. Előtte vettünk egy 3 euros ELM 327 típust, az valahogy hozzá se kezdett. Az ELM 327 megy a szemétbe, Jó is hogy emlékeztettél mindjárt szedem is elő a fiókból és dobom a kukába, DC 150E marad a háznál. De biztosan rengeteg márka és változat van, a többiek biztosan tudnak más típust is javasolni.
Üdv.Persze,ne szívd mellre a negatív hozzászólásokat!A bódéra Mindenki annyit költ amennyit tud és akar.Én ezt már megírtam,olvasgass,kérdezgess,nem mindig jön válasz,de légy kitartó!Ez itt a fórum és reklám helye,okos dolgokat lehet tanulni,van,hogy össze szólalkoznak,nem értünk egyet,de semmiképp Nem veszekednek,ha tudnak segítenek.További jó Fórumozást!Attila
Amennyiben nem akar, vagy nem tud valaki tanácsot adni, akkor mi a csudának ír választ egy kérdésre, vagy feltevésre! Szerencsétlen új tulajdonos idejön jóhiszeműen kérdezni, értetlenkedni. És akkor mi van?
Kérdezzen! Értetlenkedjen! Ez a fórum lényege!
De az, hogy azonnal kikezdjük, mert nem teljesen tökéletes szakmai megfogalmazással tette azt, vagy mert szeretné otthon barkácsolni a bódéját!?
Én már lesz@rom az esetlegesen hozzám intézett negatív tartalmú válaszokat. Korábban nekem is rosszul esett, de most már túlnézek rajta. :)
Azt hogy mit vettem azt tudom. Áldozni éppenséggel tudnék rá, hál istennek nincs ilyesmi gondom. Nem a spórolás hajt ezen a téren elhiheti. Reakciójából ítélve biztosan ismeretlen az a fogalom önnek hogy saját maga megcsináltam, és ez jobb érzés mint elvinni valahová hogy csinálják meg. Mindazon által egy vezérlés cserének nem fogok nekiugrani elhiheti, vagy egy fékcserének. Értelmes tanácsokat érdekes módon sikerült kapnom mindenki mástól, megint hangsúlyoznám nem azzal van gond ha valaki felszólítana hogy te inkább ne álj neki, mert nincs elég tudásod hozzá. Az ön esetében a hangnem, a stílus volt az evolúció előtti.
"Ha eljutok oda, hogy valamire szükségem van, akkor már a megvétel előtt tisztában leszek a képességeivel, paramétereivel, a beszerelés módjával, és egyéb, a döntéshez mindenképp nélkülözhetetlen dolgokkal. Csak hogy ne tűnjek sügérnek."
Hát ezt örömmel olvasom hogy ön mindent tud, és még sosem kért tanácsot. Nem is akarok kutatni a fórumos múltjában, biztosan úgy van ahogyan állította, hogy ön mindig mindent tudott és sosem kérdezett. Mert ha mégis kért volna segítséget, tanácsot, akkor a fenti állítása konkrétan hazugság lenne, de biztosan nem történt ilyen.
:)
Zárjuk is rövidre ezt és javaslom értelmes ember módjára kerüljük egymást itt az online térben is. Nem kell nekünk oda vissza csapkodnunk egymásnak. Feltételezem ennek a megértése nem okoz gondot önnek aki mindent tud.
Szia, a tegnapi problémámat, miszerint nagy melegben nem indult az autó, csak miután a tanksapkát levettem, felételezem, hogy a tank levegőztető csövének dugulása okozta. Jól gondolom?
Ha igen, akkor okozhatja ugyanez a hiba a régebben posztolt hiba beírásomat?
00550 - Start of Injection Regulation
17-10 - Control Difference Intermittent
Ehhez tartozott még egy olyan jelenség, hogy autópályán 130-nál, 3000-es fordulatnál leszabályozott az autó.
Tegnap egy bowdennel átpucoltam a csövet, meglátjuk előjönnek-e a hibajelenségek. Sajnos autópályázni, most nem lesz időm.
Van ennek a fórumnak egy nagyon hasznos funkciója. Akit idiótának tartasz, le tudod tiltani és akkor nem bosszantod feleslegesen magad :) Királyul működik :)
Az emberek nagy része nem tudja, mit vesz, és még a rendes beszerelésre se hajlandó áldozni. Tanácsot kérni tud, és persze elvárja, hogy minimális információ alapján tökéletes válaszok szülessenek, most sem történik ez másképp. Ha segíteni szeretnék, de nem tudom, miféle szett, miféle megoldással, hogy lehet tanácsot adni? Én először kérdezek, minek írogassak, ha nem tudjuk, miről beszélgetünk? Mások is csak sejtik, mert egyelőre ki nem derült, mi az, amihez relé már biztosan kell. Lehet, hogy ha kiderül, miről beszélgetünk, akár van beszerelő készlet, komplett kábelköteg, így ugye nincs, csak egy 4.5 eurós relé.
Az ugye megvan, hogy még mindig nem tudni, milyen kivitel, milyen megoldással, csak ez kell- az kell, így meg hadd ne tudjon az ember értelmes tanácsot adni. Ha egy relé bekötés se megy önerőből, akkor biztos egyáltalán, hogy kell relé, meg kell ilyen- olyan rajz? Ha egy kérdésre egy válasz segítség, akkor nincs baj, csak egy ilyen kérdésre tuti nem ez a helyes válasz, mert aki ilyen kérdést tesz fel, az még a kérdést is a google-on nézte ki.
Ha eljutok oda, hogy valamire szükségem van, akkor már a megvétel előtt tisztában leszek a képességeivel, paramétereivel, a beszerelés módjával, és egyéb, a döntéshez mindenképp nélkülözhetetlen dolgokkal. Csak hogy ne tűnjek sügérnek.
Köszönöm a választ. Hogy erre nem gondoltam. A rádió kapcsolt positiv szála. Ráadásul beltérben van. A relét is és a kis kapcsolót is amit 409 társ írt a biztosítéktáblánál rejtem el, szóval az elég könnyen megoldható, HA csak nem zavarja be a rádiót.
Hát nem elegáns megoldás de a generátor terjesztő szálat ha megcsapolod az talán megteszi. Akkor ahogy a motor járni kezd világít a menetfény. Amúgy a rádió kapcsolt pozitív szála is elég könnyen hozzá férhető. A csipkelodo hsz-eket még ne szívd mellre.
Tudatában vagyok annak hogy az öné sokkal jobb minőségű, sokkal extrább. Ez kérem csak egy szaros 9 ezer forintos menetfény. Mindazonáltal segítséget kértem , nem a sorok közötti leszólást miszerint idézném önt " Milyen menetfény ez, hogy még egy 300Ft-os relé, meg egy 1Ft-os A4-es lap rajta pár vonallal se fért bele az árba? "
Hát nagyon sajnálom hogy ez csak ilyen. Az egy forintos A4-es lap benne van ha ez önt megnyugtatja, de az itt fellelhető segítséget tudtam értelmezni, az 1 forintos A4-es lapot nem. Nagyon sajnálom azt is hogy az építő jellegű segítséget jobban értelmezem. Biztosan van önnek is olyan terület ami önnek kínai, DE feltételezem ettől még ön nem sügér. De ha esetleg eljut oda hogy valamit ön sem ért szóljon, majd leszólom a termékét mert ön nem ért hozzá.
Relé sajnos az nem volt benne, mert nem olyan profi a cucc mint az öné, ez csak egy szar, ezért külön kellett vennem 4,50€ ért egy 409 fórumtárs által javasolt relét. Ez segítség volt. Aki jelezte hogy nem sértés de olvassak vissza az is segítség volt. Az amit ön írt az nem segítség volt, de köszönöm azt is. Ez mindig emlékeztet arra, hogy a Magyar emberben ez kiölhetetlen. Gratulálok. Jól megmondta. Jól oda röffentett. Az enyém szar. Jól van. És akkor mi van? Most elégedetten hátradől, és iszik egy sört hogy az öné faszább? Egészségére.
Ma hazafelé kiégett a bal első sárvédőbe épített irányjelző égője, már nem esik most jól szenvedni vele. Holnap melóból hazafelé vennék is izzót, de nem tudom milyen kell bele. Ha esetleg valaki tudja kérem ossza meg velem.
"A konkrét kérdésre válaszolva,nekem fent van a 16 zoll,45et számú kör lyukas régi audi a6 felni méretileg jó rá! mk2 2002 alhambra.üdv. Ati"
Ebből a mondatból melyik szavakat nem tudod értelmezni? =:-O
Mondott ez a "bácsi" korábban valami olyasmit, amiből arra kell következtetni, hogy a "méretileg jó rá" nem azt jelenti, hogy nem négylyukú felnit tett az ötlyukú helyre, valamint nem 5x112 helyre "szögelte" fel az 5x143-as felniket? =:-O
Az Alhambra úgy fest, hogy megint Adblue-t akar =:-O .. megnéztem, nagyjából 10e km-re elég neki 10 liter kék lééé :o .. kicsit "iszákos" ez a bódé asszem :-)
az a "baj", hogy eltér az ET, hanem azt is nézni kell(ene), hogy a kerékcsavar furatának stimmel-e az átmérője? Merthogy a bódén kettővel nagyobb ... az Audi felnin meg ki tudja, mekkora?
Nem mindig egyformán vélekedünk dolgokról és ez jól is van így.
A konkrét esetben ugye arról van szó, hogy a fórumtársunk a saját tapasztalatai alapján megerősítette, hogy az Audi ET45-ös felni jó lehet a bódéra. Én úgy értelmeztem ezt, hogy a felni kialakítása nem üti a féktárcsát sehol, valamint a felni nem lóg ki annyira a kaszniból, hogy azt túlzásnak tartaná, ergo simán előfordulhat, hogy az Audi felni jó egy bódéra. Mivel én nem ismerem a fórumtársunkat alaposan (tehát nem tudom, hogy az ő véleménye mennyire tekinthető számomra elfogadható szakmai véleménynek, viszont feltételezem róla a jóindulatot), ezért elfogadnám, hogy egy Audi felni jó lehet egy bódéra, de nem gondolnám, hogy "ész nélkül" meg lehet venni bármelyik Audi felnit.
Korábban olvasgattam a gumis fórumon hozzászólásokat, ahol "tudományosan" megmagyarázták, hogy mennyi kárt okoz egy autó futóművének (ráadásul mennyire balesetveszélyes) ha szélesebben van a kerék, mint a gyári előírás, aztán egyszer rájöttem, hogy az általam használt autón pár százezer km-t kibírt az a "balesetveszélyes" összeállítás és soha semmi problémát nem okozott, pedig azért legalább egyszer csak észre kellett volna vennem. Szóval időnként kicsit némelyek túldramatizálják a dolgot, ez is egy tanulság számomra.
A te kicsit "szögletes" hozzászólásodban is van igazság, mert sokszor mindenféle nem ráillő dolgot feltesznek az autókra, csak itt felniről volt szó és a bódéknál szerintem a gumi (terhelési index) a kritikusabb általában, arról pedig épp nem volt szó :)
A szarkazmusért megkövetem Fonyíati fórumtársat! Azt továbbra is fenntartom, hogy ha valaki akár a saját példáját alapul véve megvételre ajánl egy nem erre a típusra való felnit, az nincs rendjén.
Nincs harag,lényeg h próbáljunk meg segíteni egymásnak. Értem én h audi jel van rajta...de hát mégis jó,éertem én h villanymotor......de még is mi "hajcsa"?????
Ne szívd mellre. Valóban feltételezésen alapult, amit írtam. Nem követem a fórumtevékenységedet, nem tudom, hogy állsz a kérdéshez, de ebben az esetben a feltételezésem alapját az adta, hogy úgy erősítetted meg a fórumtársat egy nem erre a kocsira való felnire vonatkozó kérdésében, hogy az általa leírtakon túl (hozzánk hasonlóan) fogalmad sem lehetett arról, hogy az jó-e a kocsira. Az Audiról örökölt felni és gumi a kocsidon akár még jó is lehet, de ettől még a válaszod félrevezető.
A nem a kocsira való gumit pedig nem az én kedvemért kell (persze nem kell) elkerülnöd, hanem pusztán azért, mert nem arra való.
A gyújtáskapcsoló 15-ös szálát honnan tudom megközelíteni, mert a kormány körüli felső műanyag burkolatot sikerült megbontanom, de az alsót azt nem, és pont az takarja a gyújtás kapcsolót. :(
Megvettem a relét, vezetéket fel is szereltem a menetfényt, kapcsolót is vettem ahogy 409 fórumtárs javasolta, csak össze kéne kötözgetni. A 15-ös szálról induljak a kapcsolóba és onnan tovább ahogy írta?
Ez igen! Se kérdés,se válasz,csak egy rosszindulatú feltételezés! Gratulálok,1-0 oda! Igazából,egy 1700kilós,193lovas a6 kombiról vettük le itt radfelden a bontóban. IGENNNN,a mondatod végére a válaszom,ment vele egy darabig az alhambra,amig el nem kopott ugyanis 4 éves 96 os súlyindexü 6-7mm-es téli gumi volt,sajnáltam volna a te kedvedért kidobni a kukába!üdvözlettel:Fonyíati
koszonom szepen,mint kiderult passat felnik es 91 es indexxel tehat targytalan,,más kerdesem: EGR ES DPF KIIRÁSSAL TALALKOZOTT MAR VALAKI? EDDIG 2100 AS FORDULATNAL TORPANT,CSATLAKOZO LEHUZASA UTAN JO LETT,MAJD MIL LAMPA,MOST UJ EGR 45 ert(pierburg)es ugyanugy torpan mint elotte,, elegem lett:)),ja csupa korom volt a szelep es a cso is,ezert is esne jobban a levakolas kiiras
Az lehet, hogy szépen ki lett a betét is meg a tárcsa cserélve, de nálam pl. a betétre csatlakozó vezeték (ami egyben van az abs jeladó vezetékével) volt megszakadva. Forrasztani kellett.
A hibaüzenetet nem lehet törölni, magát a hibát kell megszüntetni. Valahol szakadás van.
Nekem kb 90 százalékos fékbetétek voltak bent. Nézték hogy 1 mili kb ami lekopott, kivéve egyet. Féknyereg, vagy mi a tököm volt beragadva, ezért ott az egyik oldali fékbetétet lezabálta. Ott már látszott a fékbetétben a szál is amit szétcsiszolt a tárcsa. Azt a féknyerget vagy mit szétszedték, kipucolták, szépen működött, új betétek és tárcsák mentek bele. Akkor elvileg nem kéne neki indításkor kijeleznie ezt a Bremsbelag Prüfen jelzést? Tehát akkor le testelhet a vezeték valahol? Fasza lesz akkor. Kb 2 hét múlva megy műszakira. Már nem terveztem szervizbe menni ha nem muszáj, így a vezérlés, lengéscsillapítók, féktárcsák és betétek, és a csapágyak cseréje után. :(
Tudnátok tippet adni, hogy mi a franc baja van a járgányomnak (Sharan 1996, 2.0 ); pár napja kivillant az ABS lámpa és felette a felkiáltójeles is, és azóta sem a ventillátor, sem az ablaktörlő (stb) nem működik.
Abban az Osram szettben benne van a relé (vezérlődoboz) is, az akksi melletti biztidobozból kapja a pozitívat, 5 centi vezeték után jön egy lengőbiztosíték. Ha probléma lenne a helyzetjelzővel, széthúzom a lengőbiztit, és megyek tovább.
Ha van is valami eltérés két ország szabályai között az max a szabályostól való engedékenységben, illetve annak mértékében tér el, tehát olyannak célszerű megcsinálni egy autót, amilyen rendszám van rajta. Itthon pl feltehetsz a gyáritól eltérő gumikat- felniket- a szlovákoknál ilyen nincs. Ha magyar a rendszám, akkor itthon nem világíthat sehogy, hiába engedik meg mások esetleg az 50%-on világítást.
Tudom hogy funkcionálisan nem létszükséglet, de megtetszett és megrendeltem. Tegnap le is bontottam az ajtó kárpitot, megcsapoltam az ajtó kilépőfény vezetékét, fúrtam a kárpit aljába egy 16,5-es lyukat, behelyeztem, az ellendarabbal rögzítettem, és kész is volt. Tovább tartott a kárpit bontás mint maga a művelet. Ez lett az eredménye. Természetesen csak este látszik, de akkor egészen jól mutat. :)
Itt valójában a tekercs 86 lába állandó negatívot kap. A 85 pedig pozitívat. A DLR a kiesve zárón keresztül kapja meg a 15-öt. Ha a helyzetjelző felkapcsolódik a relé meghúz és a DLR kialszik. Nem?
Ez is jó, ehhez 5 lábú relé kell és nem árt egy kapcsolót is beépíteni, mert előfordulhat hogy meghibásodott helyzetjelzőnél mindig világítani fog a DLR. Ha a relé behúzója az izzón keresztül kap testet, akkor hiba esetén sosem kapcsol fel.
Ezért írtam: hogy közvetlenül e-mailba ha küldeném az jó lenne. Írtam is hogy idézzem saját magamat:
"Hát max e-mailban tudok küldeni jobb minőségű képet. Itt mire átmegy lehet hogy olvashatatlan. Ellenben paintba jpeg formátumba jó, és ha letöltitek akkor a képnézegetővel lehet nagyítani. "
Ezt arra értettem hogy ha privátba emailba átküldök egy fotót az elmentett diagnosztikáról, akkor azt a képnézegető simán élesen nagyítja. Itt a fórumra feltöltés lehet hogy ront a minőségen. De még egyszer mondom nagyon szívesen átküldöm privátba bárkinek, sőt meg is köszönöm ha hozzáértő ember rápillant.
Ha már itt tartunk: azt a Bremsbelag Prüfen csipogást hogyan tudom törölni?
Köszönöm az infót. Hétfőn akkor beugrok a Forstingerbe. Akkor ehhez az ön által leírt számú sarukhoz lehet kötni? Csak mert biztosra akarok menni, Ha megmondják mit hova kössek úgy meg tudom csinálni, de magamtól nem akarok kísérletezni nehogy felcseréljem a vezetékeket.
Kérdésem az lenne hogy ha az autó külföldi, és itt a szabványnak megfelel és az általad említett fél fényerővel működik az ugye itt megfelel külföldön. Azonban én szeretnék hazamenni az autóval tegyük fel, ha átlépem a határt akkor a rendőr megbüntethet csak mert ott meg tilos? Vagy ha éjjel átlépem a határt akkor áljak neki buherálni kikötni, ha haza jövök akkor meg vissza? Ez nem teljesen logikus nekem. :)
Elvileg szabványosnak kellene lennie, mert az összes szabványjel benne van a búrájában is amit kérnek műszaki vizsgán. Vagy mégse? Mert ami a neten vagy az NKH oldalán megtalálható mely szabványjelűt fogadják el az mind benne van.
A helyzetjelzőben ledes izzók vannak, sőt a kocsiban csak az van. De azokat kicserélem nem gond. A nappali menetfény fontosabb mint hogy ledes helyzetjelzőm legyen. A dobozában ennek is volt kapcsolási rajza, és ott is valami relés vagy mágneskapcsolós megoldás szerepelt, de az nem járt a menetfényhez, ezért nem tudtam milyen is kellene, ebből kiindulva kérdeztem lehet e más megoldást alkalmazni. Ez sem probléma, mert ha lehet kapni olyan mágneskapcsolót akkor veszek, csak az a kérdés hogy hol és milyent kell vennem. Köszönöm a segítséget, ezer hála. Bár gondolom tele van vele a padlás. :)
Hát max e-mailban tudok küldeni jobb minőségű képet. Itt mire átmegy lehet hogy olvashatatlan. Ellenben paintba jpeg formátumba jó, és ha letöltitek akkor a képnézegetővel lehet nagyítani.
A negatív szálat testre, az irányjelző szálát az adott oldali irányjelzőre, a menetfény pozitív szálát egy mágneskapcsoló kapcsolt lábára (87), a mágneskapcsoló 30-as lábára gyújtást. A 85-re szintén gyújtást, a 86-ra a helyzetjelzőt. (a helyzetjelzőkben normál izzóknak kell lenniük, led-del nem fog működni)
Tegnap kötöttem be én is a nappali menetfényt, ez egy Osram LED DRL 101-es típus, a dobozában ott voltak a papírjai is, a papírokon meg a bekötési rajz. Igaz, indexelni nem akarok, de itt négy szál volt, pozitív, negatív, kapcsolt 12V, ami gyújtás ráadásra kapcsolja a menetfényt, és a helyzetjelző 12V-os szál, ami a helyzetjelző kapcsolásakor kikapcsolja a menetfényt. A logika szerint ha indexelni is kellene, akkor kell még két szál, egyik a jobbos, másik a balos indexnek, tehát összesen ötnek kellene lennie.
Holt biztos hogy van irányjelző funkciója, szépen sárgán világít. Ha a sárga vezetéket is hozzáérintem a + szálhoz akkor lekapcsol a fehér fény és átvált sárgára. Akksi töltőről kipróbálva, de a képeken is úgy van. Ezzel nincs is baj. Hanem azt nem értem hogy mi fogja vezérelni, mivel 4-ik szál azaz a vezérlő szál nincs. Se vezérlő elektronika. És igazából azt nem tudom hova kell rákötni, hogy ha felkapcsolom este a tompítottat, akkor a menetfény az lekapcsoljon. Mivel a helyzetjelzőre szokták ha jól tudom, de ennél a helyzetjelző akkor is világít ha megy a tompított. Így ha felkapcsolom a tompítottat nem szakítja meg a jelet a helyzetjelzőnél, azaz a menetfénynél.
Három vezeték jön ki belőle akkor a +/- on kívül az a harmadik madzag a kapcsolt +.Azt dugd a tompítottra vagy a helyzetjelzőre és akkor ki fog kapcsolni amikor kapcsolod a világítást.Az viszont valószínű hogy így nem fog jelezni az irányváltásra,de szerintem ahhoz hogy az is működőképes legyen még kellene más vezeték is amennyiben tényleg van irányjelző funkciója.
Vannk itt olyanok akik jobban értenek ezekhez a dolgokhoz majd ők helyreigazítanak ha nem jól mondtam valamit.
Van egy kicsit régebbi sharanunk. 2005-ös modell. Ehhez vettünk egy nappali menetfényt, ami irányjelzős funkciós is. Azaz 3 vezeték jön ki belőle. Ebből ha jól sejtem 2 vezeték lenne a nappali fény. Az egyik a + és másik a - . A harmadik vezeték ahogy lepróbáltam akksi töltőről, az az index lenne, azt kell rákötni az irányjelzőre, és ha onnan is kapja a jelet akkor vált át sárgára fehér fény helyett. Eddig talán tiszta is lenne a kép. DE: Hogyan vagy hova kössem a menetfény fehér fényű vezetékeit. Merthogy a szabványnak meg kell felelnie, azaz ha felkapcsolom a világítást,, akkor ki kéne aludnia. Gondoltam a helyzetjelző vezetékét megcsapolom, de ha felkapcsolom a xenont, akkor is megy a helyzetjelző, így szerintem nem aludna ki a menetfény. Továbbá se reflektorral se ködlámpával nem szabadna működnie ha jól tudom. Valakinek ötlete? Előre is köszönöm. Másik kérdésem: Vettünk egy diagnosztikai készüléket. Nem szerelés buherálás végett, isten ments hogy belekókányoljak a kocsi agyába. DS 150E Delphi. Ez lenne a típusa. Ismeri valaki? Ajándékba vettem, de kipróbáltam előtte hogy működik e, mert egy ELM 327- el már pórul jártunk. Megvettem ajándékba és kb semmit se ért. Tehát ez a delphissel az autó kommunikál, ki is jelzett pár hibát. Mindenképpen megy szervizbe, de tudja e valaki értelmezni? Mert itt aztán pár problémát kiírt. Továbbá lehet e vele törölni a Bremsbelag Prüfen hibajelzést? Sógorom autószerelő, kicserélte az első hátsó féktárcsákat, betéteket, csapágyakat, lengéscsillapítót, vezérlést, szóval a fékhiba kiírása már tárgytalan, csak törölni kellene. Az a kérdés hogy hogyan.
A kpzár az valóban misztikus. ):-(( Valami összeesküvés lehet, hogy 2hónapja folyamatosan ezek jönnek. Az utóbbi 2nap is erről szólt. Szinte azonos jelenségeket produkálnak, de eddig mindnek más volt a hibája. :(( Az ajtóátvezetőkben törnek a vezetékek, érdekes módon inkább a hátsókban. (a tegnapi-mai pl, olyan módon lett zárlatos, hogy a B oszlopban összeégett a kábelköteg egészen az ülésig) Másiknak a hátsó kpzárban állt be az egyik villanymotorja. A harmadiknak szintén a zárban egy rugót evett meg a rozsda. A negyedik... na erre még nem jöttem rá. Ja, és persze a komfortmodul hibásak.
Az én műszerfalam visszajelzi ha valamelyik izzó hibás,gondolkodtam én is a tompított relézésén ,de attól tartok a hibajelző ikon állandóan világítani fog.Szerinted valóban így van?
Mint kiderült más is van. Írtam korábban, hogy leállt M0-n, de kis sebességgel véül hazadöcögtem vele.
A szerviz azt állapított meg, hogy cserélni kell az AC pumpát. Ez volt 65k HUF, a kocsi kb 3km múlva újra leállt.
Hívtam a szervizt, azt mondták egy biztosíték ment ki, mégpedig a 16-os.
A biztosítékot kicserélték, erre megjavult a központi zár. Mindez azért érdekes, mert legjobb tudásom szerint a 16-os biztosítéknak sem az üzemanyagellátáshoz, sem a közponit zárhoz nincs köze...
Azóta párszor pár km-t mentünk az autóval, nem volt gond. Ma hív a feleségem, hogy kb 300m után leállt az autó újfent.
Előzmény: 2 napja kiporszívóztam. Porszívózás előtt ment a központi zár. Porszívózás után nem ment. Végignéztem minden biztosítékot (úgy értem a plexi bzrkolat alalttiakat. Mind ép volt...
Az enyém is ilyen, pár hete fedeztem fel egy autópályázás során.
Az indexkart nem is kell lehúzni addig, hogy az index bekapcsoljon és már kikapcsol. Mivel a beállított értéket elfelejti, igy biztos, hogy egy OFF-ON művelet történik.
Meg lesz forrasztva, vagy madzag csere.
Passatban is volt már ilyen hiba.
(eléggé gáz, hogy olyan vezetéket használt a VW, ami ilyen pici elmozdulások hatására képes elfáradni)
Nekem is volt pár autómban már emelt fényű izzó és soha nem volt vele semmi bajom. Persze kérdés, hogy mit jelent az emelt fényű, mert vannak teljesen amorf izzók is, de a Megalight, vagy az Osram emeltfényűje nem igazán okoz bajt szerintem. Mondjuk az is hozzátartozik, hogy álló helyzetben sosem égettem a lámpákat.
" Viszont azt is mondta, hogy ebben az esetben a foncsor is meg tud égni, mert nem ahhoz az izzóhoz tervezték! Nem tudom ez lehetséges-e!"
Nemhogy lehetséges, de valószínű is, hogy előbb-utóbb bekövetkezik. Az erősebb izzó általában a nagyobb teljesítmény által elért nagyobb fényerőt takarja (nagyobb watt szám). Emiatt tőbb hőt termel az izzó. Ez hosszú- vagy inkább rövidtávon a lámpatest károsodásához vezet.
Röviden: a Fordomban anno erősebb izzó volt, ami jobban világított, ugynakkor először leégette a fon sorozást, majd eldeformálta a lámpatest belsejét a nagy hő miatt. Nem szabad ilyet beletenni, semmi értelme.
409 által javasolt módon, meg kellene keresni a hiba okát (lámpatest vagy vezeték).
"mondván, hogy így lehet bele erősebb izzót tenni."
Ahhoz mindenképpen kell, de most nem erről beszélek.
Ha a lámpákhoz mondjuk csak 8.5V feszültség jut el, mert a többit elfűti az elöregedett vezetékhálózat, akkor a lámpák csak annyit világítanak, mint két gyertya.
Az egyik villamosságis szerelő is említette a kábelezézt, relézést, mondván, hogy így lehet bele erősebb izzót tenni. Viszont azt is mondta, hogy ebben az esetben a foncsor is meg tud égni, mert nem ahhoz az izzóhoz tervezték! Nem tudom ez lehetséges-e!
Azért gondoltam, hogy van xenonos, mert egy két képen láttam, de akkor az lehet, hogy csak egyedi lámpák!
Az egyik villamosságis szerelő is említette a kábelezézt, relézést, mondván, hogy így lehet bele erősebb izzót tenni. Viszont azt is mondta, hogy ebben az esetben a foncsor is meg tud égni, mert nem ahhoz az izzóhoz tervezték! Nem tudom ez lehetséges-e!
Mérd meg az izzóknál a feszültséget. (bekapcsolt lámpánál) Ha 0.5V-nál nem nem esik többet az akkuhoz képest, akkor lámpa csere. Ha nagy a feszültségesés, akkor kábelezni, relézni kell.
Egy 1999-es évjáratú Sharanom van, és elég haloványan világít a lámpája!
Sokszor alig látok valamit az úton. A foncsor nincs nagyon megkopva, raktam bele ugyanolyan erősségű, de nagyobb fényerejű izzókat, de szinte semmi változást nem hozott!
Egy két képen láttam, hogy ebben a típusban van dupla lámpás xenonos fényszóró, de se boltban, sem használtan nem találtam!
Esetleg valamelyikőtöknek van ötlete, vagy valamiféle alternatívája, ami törvényes megoldás??
A fekete nagyobb keresztmetszetű kábelek a generátor és az önindítóhoz mennek. ( F7 és F8 ). A F1 es 3A vékony egy relén keresztül megy a komfort modulhoz, ami a központi zárt is vezérli többek között.
Miután nem tudni, hogy ami belekerült mit mutat a gyárihoz képest, megmondhatatlan. Azt sem igazán értem, hogy ettől miért változna a fogyasztás, hacsak nem akar folyamatosan DPF-t regenerálni.
Ahogy tami irta. Indexkar csere. Vagy ha van kedv es barkacs hajlam akkor javithato. En AZ enyemet megcsinaltam. A Kabel eltoredezik a kapcsoloban. Cserelheto, en pl cat5 kabelbol potoltam a rossz szalakat. Jobb lett Mint uj koraban. Mivel a Kabel amit hasznaltam kulteri hasznalatra keszult talan fogja birni egy darabig. Mindenesetre fel Eve tart Mar.
Sziasztok urak,elkepzelheto,hopgy ha a z ilyen szamu szenzor helyett( 03G906088 L nem pont ilyen lett beteve,akkor tobbet fogyaszt a gepsarkany? dpf es turbo elotti homerseklet jelado,,mert a hibalampak eltuntek, a csere utan... csak 10 liteert eszik a lelkem,es mivel a regi egyenes az uj meg hajlitott es rovidebb a csavarmenete,igy sanda agyanum,hogy olcso husnak hig lett a leve,de az ebayon mar volt, 80 ercsiert is,,,tehat tisztelt 409 lacibacsi csak azonos szamut tehetek be ugye?
Helló! Bocsi,hogy csak most írok ! Igen megtaláltam és tényleg az a kábel volt a tettes motortéri biztosítétáblánál a vékony szál!!köszönöm szépen a segítséget!!
segítséget szeretnék kérni...nem rég vásároltam egy 98 as sharant, AFN motorkodost. A villog benne az olajvisszajelző (olajat nem eszi). az előző tulaj mókolt az olajgombákkal (cserélgette össze-vissza), így nem tudom, hogy egyáltalán jók e vannak benne, illetve milyen színkódok, hova kellenek bele.
Tudna valaki küldeni egy képet, vagy egy robbantott ábrát a helyes nyomásértékekkel.
Ha az indításkori előtöltés helytelen, az alapbeállítási probléma, miután az előtöltést a háznyomás állítja, az meg álló motornál nulla. Elsőre ellenőrizni/beállítani kellene a az alapelőtöltést. Eszköz igényes, vagy indikátoróra és adapter, vagy pl.VCDS diagnosztika kell hozzá. Ha nincs alaphelyzetben az adagoló, akkor ugyan az ECU tud bizonyos határok között előtöltést állítani, de a véghelyzeteket nem tudja kezelni, mert előbb megakad az állítódugattyú a házban.
Másik lehetőség, hogy alacsony a háznyomás. Ennek oka lehet a szabályozószelep hibája, vagy kisnyomású szivattyú kopottsága. Az utóbbi esetben valóban a legegyszerűbb adagolót cserélni.
Sajnos igazad volt! :( Az előtöltéssel van probléma. Indításkor nem a megfelelő értéket adja majdnem nulla, alapjáraton jó, ha finoman kezdem nyomni neki akkor is nagyjából jó, de ha lepadlózom akkor megint nem jó. A szerelő adagoló cserét javasolt. Ezek szerint más megoldás nincs?
Nagy szerencséd van, mert én pontosan ma találtam meg a hibát egy hetes keresgélés után. Ugyan ez volt a jelenség nálam is. Én már voltam diagnosztikán, cseréltem komfort modult, reléket, biztosítékokat, kapcsolókat és végül kiderült, hogy a motortéri biztosítéktáblába az 1es biztosíték kimenő vékony kábele volt elkorrodálva. Ez a vezeték megy együtt a csoportkábellel a belső biztosítéktáblához a 451es reléhez. Ez okozza a galibát.
Gondolom nálad is ez a vezeték szakadt meg vagy a relé purcant ki.
Külömbség nem tudom van e, mert nekem Sharanom van.
Helló!! Segítséget kérnék,hogy hol lehet a hiba a 2002 Galaxyn nem működik a belsőtér világítás,index,központi zár a biztosítékok rendben vannak!!Köszi előre is a segítséget!
Sziasztok.Ismét átlag fogyasztás a menü nálam:rövidtávon 6,5-7l/100km-en,átlag,de hosszabb távon 112km megtétele után 5l alig tudtam teli tank után rátankolni.Mindig a szellőző cső alsó széléig engedem tele,Balaton part /északi/részén jártunk a családdal,de ekkora eltérés lehetséges?Igaz a rövid táv 3-4km hideg motorral,most pedig egyszerre tettünk meg 112km-ert.Számomra hihetetlen,de igaz.Miért is?
A lehúzó fogantyúnál egész kis lapos csavarhúzóval ki veszed a két kicsi csavart takaró műanyagot,majd alatta a 2db csillagcsavart. Aztán utána az egész müanyag alá nézzél,és meglátod hogyan kapaszkodnak a bolhák,és finoman irányosan lefeszegeted,és szépen leesik majd az egész ajtótakaró. Üdvözlettel: Attila
Meghajolok,és emelem sapkámat a szaktudásod elött! Mindent úgy csináltam ahogy írtad,és lőn világosság,egyszer csak elkezdett zárni a nyelv! Jó sok rosdás lötty kijött belőle! Na most már nem fognak villogni és mutogatni az osztrákok mögöttem(hozzáteszem jóindulattal),hogy nyitva a hátsó ajtóm! Immár sokadszor köszönöm segitségedet,ittam is az egészségedre egy pár birs kabócát! Üdvözlettel,Tisztelettel: Fonyiati. (ui.nem birtam belépni a régi névvel)
Szeretnélek fölvivni telefonon, ha lehetséges. Norvégba vagyok és azt gondolom ha kicsit jobban körbeírom a jelenséget, a te tapasztalatod tudna segíteni.
Irtam emailt neked, de valószínű nem olvastad. Hálás lennék ha szakítanál rám pár percet!
A hátsó ajtó burkolatát nekem is le kellene vennem. A 2 kis ajtó alatt kivettem a csavarokat , de tovább nem jutottam. A felette levő műanyag keretet is le kell venni előtte? Próbáltam feszíteni , de nagyon kapaszkodik. Neked hogyan sikerült? Köszi.
Arra esetleg nem lenne tipped amit tegnap kérdeztem? :-)
"Sziasztok!
Tegnap délután az autóm bal első ajtaja nem akart kinyílni a központi zár gombjának megnyomása után. Minden más ajtó nyitható volt, de a bal egy nem. Gondoltam megpróbálom a kulccsal, de beledugva csak zárás irányba tudtam fordítani, nyitás irányba csak kb. félig ment. Nem akartam erőltetni, nehogy eltörjek valamit, így befejeztem a kulcsozást. Bemásztam hátulról, így már ott ültem az ülésben. Ismét elkezdtem nyomkodni a központi zár gombját, a kilincset figyelve nem történt semmi. Minden más nyit-zár, de a bal egy semmi, meg sem moccant. A kilincs helyzetét tekintve nem volt benyomva teljesen, olyan fél állásban volt. Az autóm egyébként egy 2003-as AUY Galaxy Ghia felszereltséggel. Bent ülve és a gombot nyomogatva arra lettem figyelmes, hogy a tanksapka zárómotorja többszöri próbálkozásra zár csak be, szerintem vagy háromszor-négyszer rápróbált mire megállt. Le akartam engedni az ablakot, de semmi. Mind a 4 ablak halott volt. Kipróbáltam volna a tükröket is, de azokkal sem történt semmi. Olyan volt, mintha lebénult volna az egész elektronika. Úgy két percnyi próbálkozás, gombnyomás és kívülről haver kilincsrángatása után egyszer csak kinyílt az ajtó. Örültem, hogy nem kell visszamásznom a hátsó ülésre. Az ablakok sajnos továbbra sem mennek. Azaz nem teljesen, mert pár percig működött a jobb első és hátsó ablak fel és le engedése, illetve az elektromos tükör állítás is.
Találkozott már valaki ilyen jelenséggel? Mi mehetett tönkre? Van valami központi egység ami az ablakot és az ajtónyitást vezérli és a felsorolt hibákért felelős lehet?
Ebben a felsorolásban az nem szerepel, amivel ilyen esetben kezdeni kell. Kompressziómérés hideg motornál. Ha valamelyik jelentősen alacsonyabb a többinél, akkor annak a hengernek valószínűleg görbe a hajtókarja.
Nagy tisztelettel szaktanácsot szeretnék kérni. Két éve vásároltam egy diesel Galaxyt (2001 évj. AUY) Kb. fél éve elkezdett egy olyan jelenséget produkálni, mely szerint hidegen, beindításkor hatalmas füstöt tol ki a kipufogón (de tényleg, óriásit), viszont ez a füstölés 1 percen belül, de leginkább 30 másodperc alatt teljesen megszűnik. Időközben a turbót a Wiz@rd kft.-nél (ez nem a reklám helye, csak utalok rá, hogy nem Jóska bácsi kontárkodta össze a szomszédban) felújíttattam. A PD elemeket szintén (porlasztócsúcs csere, tömítések...stb. 140.000.-Ft volt) felújíttattam, az izzító gyertyákat újakra cseréltem. A fent leírt jelenség ezek ellenére sem szűnt meg. Nagyon megköszönném, ha valaki tudna tippet adni, hogy mi okozhatja, mert ha lehetne, már igazán költenék rá további százezreket.
Szia.Nekem több helyen van eltörve az a műanyag sz.r kis cső.Gumicsőre akarom az egészet cserélni,0,5-re,a baj nálam,hogy még nem találtam meg,hol tűnik el a víz,nekem úgy tűnt,hogy nem nyom,a motor megy,víz meg nem.Írd meg légyszí,mire jutottál vele,érdekel.
A cső nincs beleforrasztva, annak szabadon kellene a tenelyben mozogni. Azért törött el, mert belerohadt és a törlőkar tengelye addig tekergette amíg megadta magát. Elvileg van hozzá javítókészlet.
Sziasztok! Ma leszedtem a hátsó ajtóról a burkolatot, mert az ablakmosó használatakor csöpögött az ajtóból a víz. Azt gondoltam szétcsúszott a cső, de nem így volt. A szerkezetből spriccel a víz. Leszereltem az egészet és azt tapasztaltam, hogy az a vékonyka réz cső ami bele van forrasztva el van törve. Valakinek volt már dolga ezzel? Hogyan lehet a legegyszerűbben megoldani, hogy újra a spriccnin jöjjön a víz, mert szerdán műszakira kell vinnem a gépet. A szóró lyuk nem volt eldugulva.
2002. Alhambra AUY Mit javasoltok? Előre is köszönöm a tanácsokat.
Aki szélvédőcserét tervez és véletlen ráfut a Nordglass vagy hasonló "csoda" márkákra, annak azt tanácsolom, hogy nagyon nézze át a szélvédőt, mielőtt átveszi vagy kifizeti a munkát. Több helyről hallottam, hogy az utángyártott szélvédő hulladék, de nem hittem el, amíg meg nem szívtam vele én is. A jobb oldala felé kitekintve torzít, mint az állat és a kép is hullámzik rajta. Katasztrófa az egész.
Idézet a kamu dumából, amivel ezeket árulják (vicc az egész, ráadásul a rosszabbik fajtából):
"A Nordglass autóüvegei a gyár minőségbiztosítási rendszerének köszönhetően garantálják Önnek a kivételes minőséget - legyen szó akár a mechanikai biztonságról, akár az üveg fényáteresztő képességéről, torzítás-mentességéről. Az üvegek garantáltan a cég európai gyáraiban készülnek, aNordglass nem szervezi ki a szélvédő gyártást Európán kívülre."
Köszönöm Lacibácsi,de a nyelve az szabadon mozog! Csak valmiért nem rögzül mikor lezárom.Régebben ha felnyitva volt,és csesztettem visszakattant és bezárt. Na akkor mikor lecsaptam "úgymond visszapattant az ajtó".Most nem,nem zár be,nem fog a nyelv,nem zár rá az alsó kb 10 es gömbvasra. köszönöm a választ,nem mertem a hvn telózni.Üdvözlettel ,köszönettel:Attila
Berozsdásodott a zár, a belefolyt ablakmosótól. WD40-nel fújjál bele a zárba és kalapáccsal kocogtasd amíg ki nem szabadul a zárrögzítő nyelve. Utána járatni kell, meg megint fújkálni, majd valami kenőanyagot juttatni bele.
Egyik pillanatról a másikra,nem tudom becsukni a hátsó ajtót.Nem kulcsra zárni,hanem lecsapva becsukni.Becsukódik a helyére,csak nem zár be az a "ricni"! Azt szeretném kérdezni,lehet e átvezető kábel,vagy annak nincs köze a központi nélküli lezáráshoz,és a záramban pusztult meg valami?Elvinném szakihoz,de külhonba vagyok,itt nem akarom,és még közel két hónapig maradok is. Válaszaitokat előre is köszönöm! mk2 alhambra,2002. Tisztelettel:Attila
Tegnap délután az autóm bal első ajtaja nem akart kinyílni a központi zár gombjának megnyomása után. Minden más ajtó nyitható volt, de a bal egy nem. Gondoltam megpróbálom a kulccsal, de beledugva csak zárás irányba tudtam fordítani, nyitás irányba csak kb. félig ment. Nem akartam erőltetni, nehogy eltörjek valamit, így befejeztem a kulcsozást. Bemásztam hátulról, így már ott ültem az ülésben. Ismét elkezdtem nyomkodni a központi zár gombját, a kilincset figyelve nem történt semmi. Minden más nyit-zár, de a bal egy semmi, meg sem moccant. A kilincs helyzetét tekintve nem volt benyomva teljesen, olyan fél állásban volt. Az autóm egyébként egy 2003-as AUY Galaxy Ghia felszereltséggel. Bent ülve és a gombot nyomogatva arra lettem figyelmes, hogy a tanksapka zárómotorja többszöri próbálkozásra zár csak be, szerintem vagy háromszor-négyszer rápróbált mire megállt. Le akartam engedni az ablakot, de semmi. Mind a 4 ablak halott volt. Kipróbáltam volna a tükröket is, de azokkal sem történt semmi. Olyan volt, mintha lebénult volna az egész elektronika. Úgy két percnyi próbálkozás, gombnyomás és kívülről haver kilincsrángatása után egyszer csak kinyílt az ajtó. Örültem, hogy nem kell visszamásznom a hátsó ülésre. Az ablakok sajnos továbbra sem mennek. Azaz nem teljesen, mert pár percig működött a jobb első és hátsó ablak fel és le engedése, illetve az elektromos tükör állítás is.
Találkozott már valaki ilyen jelenséggel? Mi mehetett tönkre? Van valami központi egység ami az ablakot és az ajtónyitást vezérli és a felsorolt hibákért felelős lehet?
Szia,még egyszer.A munka egy délelőtt megvan,a festés,az alvázvédő,a rücsi száradására,min 3-órát várni kell,mert félő,hogy az autó kipufogó forrósága ne "gyújtsa"fel a bódét,egyből használatkor.Az időt jól beosztva fél órát beszélgetve~egy napos túra max.(8ó)volt. Tisztelettel:Attila
sziasztok urak ,turbo csaere utan a szervizbol villogo izzitasjelzovel kaptam vissza a bodet, elotte nem volt bajom csak az egre szelep,amit most csereltem, hibakod p0546 a kipufogogaz erzekelo.. 930 fokot mutat elo adatban , azon gondolkodok,visszaviszem nekik csinaljanak valamit mert ez sztem kb 50 ezres erzekelo,, otlet javaslat? valakinek bontott?:))
Szia.Az alvázvédő nem volt gáz.Sok meló volt vele, sárvédődobok le,az mögött is kifújva,elsősárvédőív ~10-15cm kivágva kicserélve,küszöb toldásig,alapozás stb.Az össz költség:24db ezres,akna felett mindez,anélkül nem tanácsolnám senkinek,jó "barátomnál" van szerelő akna,ott csináltuk.Festés,.. stb.
Sziasztok! Megbuggyant a hőmérséklet a kijelzőn, volt mar -64 fok is rajta, utána szépen mászkál fel-le, persze nem a reális értéket mutatja. A másik képen elől az a külső hőmérséklet jeladó??? Onnan kapja a klímatronic a jelet, vagy máshonnan??? Mert olvastam hogy a klíma hőmérséklet jeladója fent van a jobb lámpánál a burkolat alatt... de én nem találtam sehol ... vagy korábbi modelleknél van ott... Akkor most mi van??? Valakinek valami ötlete (esetleg fényképpel)???
Nem autó ugyan, de itthon az egyik cilinderbetétem volt hasonló helyzetben, mint a te zárad (legalábbis nekem úgy tűnik). Még régebben kérdeztem egy normális záras fazont, aki elmondta, hogy ilyen esetben valóban zárolajozó spray-t kell használni, de úgy, hogy zár kiszed, kulcs befúj (nem zár), ki-be huzigál, forgat, kihúz, zár óvatosan megütöget, hogy kifolyjon belőle az olaj, aztán kezdés elölről. Egy idő után szépen fog működni. Így is lett.
A zárba nem fújunk semmit, mert az csak lemossa a szutykot és befolyik a rugókhoz, ami később súlyosabb bajt eredményez.
Nem tudom mennyire hasonlít egy ajtó cilinderzárja az autóéhoz, csak júzer vagyok :)
Nem valami jó a felbontás de azért lehet látni a 8 kis lammelát. Ha nincs kenés ezek megszorulhatnak és nem húzódnak vissza rendesen a képen lévő hengerbe. Amikor fordítod a kulcsot a kint maradt lamellát kóstolgatják a zárszerkezet belső oldalát. Szorul, vagy mint nekem, be is áll.
Mielőtt vásárolsz sztem érdemes szétszedni hogy mi is a gond valójában.
Amit belinkeltél az egyébként ez után van már. Az fordítja el a kpzár mechanikát. (Lehet hogy ott szorul valami.)
Mármegint tükör. Leverték jól. Úgyhogy ha tudtok jó áron - Ford Galaxy MKII 2006, fekete - bal oldali motoros, fűtött visszapillantó tükröt, akkor szívesen venném a tippeket.
Ugyanitt a régebbi bódéba való jobbos pótülés eladó.
Bejegyeztetheted az "távgyógyász" tevékenységet. :-)
Így jártam én is, mint a lenti képen... de hogy épp a hátsó ajtóban, ami alig van nyitogatva!!!?
(Gondolom egy 10 milliós autó árába nem fér bele a 100 EUR -val többe kerülő normális minőségű kábel, amin nem keményedik fel a műanyag szigetelés 5 év múlva és törik szét az egész... ugyanez volt az MK1-gyel is, viszont az egy 17 éves autó volt...)
Hasonló volt nálam is. Olyannyira, hogy a bal oldalit már meg sem tudtam moccantani. A zárban lévő kis lamellák voltak megszorulva és belemartak a zárbetét belső falába.
Szia.Mindenben egyetértek veled,tényleg minden elb.szott megoldást ezekbe a bódékba építettek be,de be kell vallanom,"sajnos"így is elégedett vagyok még a bódéval.Nagyon-nagyon sok infót szívok fel Tőletek,ha nem kérdezek,épp olvasom a leírtakat.Elmúlt hétvégén teljes alvázvédelmet kapott,6-7 évig tuti.Sajnos variálnom kell a karbantartás menetét.javításokat,mert a szerelő 4.-bejelentkezésre sem fogadott.
Urak! Kellene egy kis "távdiagnosztika", javítással egybekötve! :-))
2008-as bódén az egyik hátsó ablak lent maradt (elektromos). Kapcsoló jó, kábelezést mozgatva nem történik változás, mechanika jó. Valószínűleg a motor döglött meg vagy pedig nem kap áramot. Ennek a gépnek annyi típushibája van, hogy azt is el tudom képzelni, hogy ehhez is tudtok valami okosságot.
" Te meg simán beletennéd a gagyi o gyűrűz, és büszke lennél magadra, hogy én 200-ért veszem a gyárit, te 20-ért a gagyit. Naszóval nem vagyunk egyformák "
Persze hogy nem vagyunk egyformák. Én nem állítok másról ismeretlenül ilyen hülyeségeket :o
Ő skatulyázta be magát azzal, hogy amit írt, abból engedte akár ezt is következtetni. Volt lehetősége korrekten, tényszerűen fogalmazni, nem élt vele. :-))
Mire egy válaszadó.... : "nézz át az alhambra indexre" az nem döglött!!! Egeész nap a hibákat keresik!!!! ........nos így kezdőenek a legendák v a népmesék!
9 éve alatt 2x kellett kályhavezérlőt cserélni. Az első csere gyári volt, a második már bontott.
Azt például nem tudom hogyan lehet rosszul berakni.
A mostaniból kiemeltük az elektronikát (nem kapja a nagy meleget) azóta lekopogom nincs gond.
De volt szellőztető ventillátor csere, csatlakozócsere, 2 évente gyertya (MINDIG), a többi original
Összességében a javítási költségeim 80% -a állófűtésre és a klímára ment (pedig nem volt kompresszorcserém) Lehet mondjuk csak kifogtam ezeket a problémákat.
Ezeket én is azonnal javíttattam, mert egyszerűen megfősz, vagy megfagysz ha nem mennek.
- erre irta kissati, hogy ha elhanyagoljak, akkor kipurcannak a dolgok benne, pl. amiota figyelek a keringetoszivattyura, azota nincs gond a kalyhaval sem.
- most fogjuk elerni a kerek 300kKm-t, meg gyari benne a klimakompresszor, a szaritoszuro, a szokasos alucsorepedeseken mar tulvagyok en is, de a tobbi rendben van, sosem hagytam gaz nelkul a rendszert honapokig, amint gyengelkedett az elso jelre vittem klimashoz, rendberaktak es nincs gond vele.
- haat igen a korabbi megane-unk nem kert ennyi torodest, de nem is tudtunk benne 7-en utazni, nem volt benne allofutes, pakolasi lehetoseg, hely, ter, stabilitas, uttartas. A bode mas kategoriaban jatszik, sajna ez van. Amig gyari garis volt, addig hordtam a porsche-hoz, neztem a kulonfele besorolasi munkadijakat, es a bode legyen az orran akar Seat jel is, mindig mindenben a legdragabb VW-s modell-ar-kategoriaba volt besorolva, ez ilyen.
- mindig megkapja ami jar neki, sosem hagyott cserben, jarjuk keresztbe kasul europat vele nyaranta es birja a gyurodest, iden is tervben van egy 3-4eKm-es etap :)
az én emberen (15 fős csapat) kizárólag állófűtés építéssel és klíma javítással foglalkozik. Akár hányszor megyek hozzá mindig áll ott bódé nem egy. Nem sarki fabrika Bt.
- Teo regi motoros, regebb ota bodezik mint mondjuk te, elegge figyel a kocsijai allapotara, es sosem az olcsobb megoldasok fele kacsingatott ha valamit cserelnie kellett. Most ugy erzem kicsit tevesen skatulyaztad ot igy be.. ;)
hogy a Papust én cca. 10 éve ismerem - személyesen is cca. ezerszer találkoztunk -, és kevés ember van, aki lelkiismeretesebben tartja rendben az autóit. Mindazonáltal neki sincs mindig, mindenben igaza - mint ahogyan egyikünknek sem...
Máshogy csináljuk, valószínű az igényszinted erősen eltér az enyémtől, és ezzel nem akarlak bántani, sokan vannak úgy vele, hogy jó az még, én a turbot úgy vettem ki, hogy a meglévőt eladtam,a féltengelyeket úgy vettem ki, hogy a meglévőket szintén eladtam, és így volt ez az egr-rel is, meg sok minden mással. Ami nekem nem felel meg, az másnak még elmegy egy darabig. Én nem új autót veszek, még a felsőbb ársáv erejében sem hiszek, de mivel autóalkatrészekkel foglalkozom, nem nagy ügy újszerűre megcsináltatnom egy régebbi autót sem, még ez a másfél millás se az. Neked lehet pálya a lógó futómű, meg a kiült ülés, akár még úgy is, hogy nem is tudsz róla, de ha ugyanúgy nekifogsz rendbe szedni egy autót, mint én, hidd el, te se úszod meg kevesebből, sőt...
Még az egr falazó elemem is gyári vw termék, most jött a fényszórómosó motorhoz a gyári o gyűrű és a gyári gumifészek. Te meg simán beletennéd a gagyi o gyűrűz, és büszke lennél magadra, hogy én 200-ért veszem a gyárit, te 20-ért a gagyit. Naszóval nem vagyunk egyformák...
nem megy tönkre sok embernek, még itt, a topicon sem, ahol pedig mindig a hibák miatt gyűlünk össze és jellemzően nem azért jelenik meg egy-egy új ember, hogy elmondja: 3 éve vette a bódét ment vele 50k km-t és még soha, semmi baja nem volt...
:-))
A bódé gátlója már nekem is cserés volt, én a Bömbivel "villogok".
No, menjél, igyál valami alkoholmentes, szénsavas dühítőt, mert nagyon nyugtalannak látszol egész nap....
BC szerinti pillanatnyi fogyasztásnak - 800-850-es alapjáraton - az nekem soknak tűnik. Még klímával is a max a fele (1,1-1,2) lehet, anélkül meg 0,6-0,8-at kellene mutatnia.
Most egy új bodé 13 milka csoki. Jó estben használom 5évig,150e.ig garis. Utána 5 ev múlva azzal is kezdődik az ördögűzés.
Veszek egy 10 éveset 2.5 milkáért,rámegy 1.5 felujításra,benne van 4 be,és remélheőlet azért 5 évig el kell mennie annak is.Komfortba meg nem nyujt 9 millióval többet az új. Na ezért a 9 millió apró lehullott fügefa lapuért érdemes venni egy használt bódét,és javitgatni. Éva is megszivatta Ádámot az almával,és még,még,még....generációkon tovább is megteheti! :)
A klímakompresszor túl sok embernek megy tönkre többször a bódéban, ez - szerintem - baj.
A gátló egy futómű alkatrész, ha 40e km-enként tönkremegy, akkor az súlyos baj. Ha 175e km-nél tönkremegy, az normális :o (azt már ne is feszegessük, hogy a gátló fizikailag jól működött, de volt egy olyan hangja, amire azt mondtam, hogy cseréljük csak ki, mert nem szeretném azt hallgatni)
3 kompresszor: én egyet fizettem, a többi a szerelő ügye, megjegyzem van némi háttérinfóm, meg totál meg vagyok elégedve a szerelővel .. kicsit több, mint 20 éve :o
" Mondjam most én is, hogy alulméretezett a gátló, csak mert az én autómban 400k km-nél még eredeti ?? :-)))"
Pont nem "egyedi" dolgokról van szó, persze ettől villoghatsz a saját bódéddal :)
S olyan, mintha nem kapna üzemanyagot. Hosszan indítózva beindul, szépen, halkan, egyenletesen jár, a computer által mutatott fogyasztás (2,1-2,4l) reálisnak tűnik. Lehet vele menni 30-40-el, de ha gyorsabban mennék, ha nagyobb gázt adok, akkor leáll.
Megszereztem egy autómentő számát, de végül nem hívtam. Sikerült lehajtanom az M3-nál, Fótnál visszafordultam, s 30-40-el, 5-6 leállás mellett eljutottam Szentendréig. Auót szervizben. Kíváncsi vagyok...
Miért nézed el az egyiket, és tartod főbenjáró bűnnek a másikat?
Ha egy kiegfűtés kályha szakszerű karbantartás mellett 6 évente igényel törődést, az baj?
Mondjam most én is, hogy alulméretezett a gátló, csak mert az én autómban 400k km-nél még eredeti ??
:-)))
( Csak zárójelben: ha a harmadik, gyári klímakompresszor is tönkremegy, akkor ott biza a szerelőben kell keresni igen nagyon súlyos bajságot, nem a kompresszorban).
Na mindegy, hagyjuk, úgy tűnik, ebben nem fogunk egyetérteni...
Annál meg sokkal régebben ismerjük egymást ilyen faszságon összevesszünk ....
Mindenkinek saját szíve joga, hogy milyen módszerrel használja / javítja az autóját, ahogy az is, hogy mások egyetértsenek a módszerrel, vagy ne.
Én azt gondolom, hogy ilyen arányú költés egy autóra nem "normális". Az autó javíttatása mindig idővel meg macerával jár (nekem), ergo nem cél az, hogy mindig csinálni kelljen valamit. Én próbálok olyan autót venni, amire nem kell sűrűn költeni. Ha 1M-ért vettél valamit és ráköltöttél 1,5M-t, akkor amondó vagyok (feltéve persze, hogy nem tíz éve van nálad az autó), hogy inkább 1,5-1,7M-ért kellett volna venni egy megbízhatót. Arra is lehet költeni, ilyen használt autóban pár száz rugó költés mindig benne lehet, de ez nem biztos egyáltalán. És ez a saját véleményem, nem akarlak bántani vele.
Az "ütött" meg, hogy azt írtad, hogy ha veszel egy másikat úgyis kezdődik minden elölről. A saját tapasztalataim szerint nem így van, tehát valamit valószínű máshogy csinálunk :)
Attól hogy egy csomó embernek az a jó vétel, hogy olcsó autót vesz, miért nekem mondod, hogy tévedek, mikor én még véletlenül sem erre gondolok? Az elébb fejemre olvastad, hogy régen reálisabban ítéltem meg az ilyen ügyeket, most meg úgy beszélsz, mint egy kétéves, aki először lát autót? =:-O
Csak neked: a jó vétel az én értelmezésemben az, amikor olyan autót vesz az ember, amivel vétel után nem a szervizbe kell rohangálni még fél-egy autónyi árat ráköltve, hogy üzemképes legyen, hanem beülni és használni. Ennyire egyszerűen. Ja, hogy egy csomó ember nem gondolkodik előre, meg nem ért hozzá, meg elragadja a hév, ha meglát egy jó kinézésű autót .. és végül vesz egy kalap sz.rt, az mindenki magánügye. De az én értékítéletem szerint ez nem normális dolog :o)
És bizony lehet úgy autót venni, ahogy szerintem normális, csak dolgozni kell rajta és tudni kell, hogy mi a fontos és mi nem. És a használt autó vásárlásban mindig van lutri, tehát a kockázatot nem lehet kizárni.
Vettem autót 164e km-rel, beültem, használom. Pár ezer km után cseréltettem gátlókat hátul, mert piszkálta a fülemet valami zörgés. Nem reklamáltam. 180e km-nél cseréltek olajat, váltóolajat. 184e-nél tartok most. Vezérműszíjcsere 210e-nél lesz.
Vettem autót 132e km-rel, beültem, használom. 143e km-nél tartok, még szervizt nem látott. Ezek nem nagy számok, de azért az látszik, hogy az az elmélet, miszerint vétel után szaladgálunk a szervizbe egy rahedli pénzzel, az nem mindig van úgy.
Mondj egy ugyanilyen méretűt, ami 2.5M-ért ràköltésmentes, és a feléről van szàmlád, tehát garanciàlisak a cuccok. Megveszem holnap. Én nem próbálom bebizonyítani, hogy jól döntöttem, hiszen ki tudta, mi lesz 2 èv múlva. Egyszerùen csak megvettem egy autót, ami az elvárásaimat teljesíti, és mindent megcsináltatok rajta, ami nem tetszik. 50 rugó volt a sofőrülés a fűtőbetéttel, 20 a kijelzőcsere, 40 az egr, 80 a turbo minden tömítéssel, 150 a vezèrtengely hidrotőkékkel, szereléssel, tegnap 80 volt a lámpapár. De ezeket egy darabig nem kell majd babràlni, én nem rakok bele bontottat, még a vezértengelyhez jött összes csavar is gyári vw cucc. Min kellett volns ezek közül spórolnom? Elférek, pakolok, 6- tal megjàrom pestet. Amit te tudsz, az hol van ehhez képest? Mint ìrtam, 1.5 hónapot gondolkodtam, mi legyen, újabb galaxy, vagy ez, maradt ez. Új autó nem játszik, amíg becsülettel rendben tudom a hasznàltat tartani, viszonylagos, hogy ez mennyit veszít az értékéből, de az új autónál nagyobbat buknék, cserébe nem érdekel, hogy a rokon, szomszéd mivel jár, és az se, rólam mit gondol, mert egy olyen autóval járok....
Olyan autókat gyártókat nyektetek, akik olyan autót gyártottak, ami nekem volt vagy van. Mivel ezekkel van személyes tapasztalatom és van egy csomó olyan dolog, amit simán benyelek, de vannak olyanok, amit nem szívesen. Ráadásul ez pont a céges vonal, ahol semennyire sem volt szempont az olcsó javítás. Mivel egy-két autót láttam már az életben, azt gondolom, hogy elég reálisan meg tudom ítélni, hogy mi az, ami simán belefér és mi az, aminek nem kellene előfordulni nagyjából soha.
Asszem nem nagyon látsz engem sírni azért, mert tönkrement valami futómű alkatrész, vagy más kopó dolog. De az, hogy egy autón háromszor kell klímakompresszort cserélni (nem bontottra, hanem zsír újra!!) az bizony elég abszurd, akármit is mondasz a fejemre esett kalapácsról :o)
Az pedig, hogy az első húzós amortizáción átesett autókat szeretem megvenni, egyáltalán nem jelenti azt, hogy utána szépen ki akarom fizetni azt a pénzt javításra :o
Az új projektor bixenon, azaz ha feltolom az országútit, ebben egy kis màgnes elhúz valamit, amitől a xenon is teljes terjjedelemben világít, nem csak a kitakart tompított vonalban. Elvileg a terelőlapot mozgatja...
Itt tévedsz, alapjaidban, a szóhasználatból kiderül.
Mi is az a jó vétel ??
Akárki, akármit bizonygasson is, az itten topiclakók fejének 95%-ban ( és ezt igaznak gondolom a magyar használtautó-vásárlókra is) a jó vétel az olcsón vettem szinonímája.
Azonban akár volt rendszerváltás, akár nem, az olyan, régóta kitalált okosságok, mint az olcsó húsnak híg a leve, az autóvásárlásra fokozottan igazak.
Ami a zavaró, hogy sajnos ennek nem igaz az ellenkezője, vagyis semmi garancia arra, hogy drágán majd biztosan jót veszel ....
Amíg azonban rengetegen egy, de inkább két számmal nagyobb autóban ülnek, mint amit a pénztárcájuk elbír, addig lesznek ilyen beszélgetések a fórumokon...
hanem a komplett autóipart basztatod, és vársz tőle olyan dolgokat, amiket már a 90-es évek közepén sem tudott/ vagyis tudott, csak nem akart. Valószínűleg az elmúlt évek egy komor, esős, őszi éjjelén visszaeshetett a fejedre a bútoripari kiskalapácsod, és hátrányosan tett rendet a fejedben, egyébként miért várnál el egy, az újkori árának feléért megvett autótól újautós tulajdonságokat ??!
Hagyjuk már ezt alulméretezett süketelést.... 2008-ban Laci megcsinálta a kályhámat. Munkadíjjal lehetett vagy 12k HUF. Majd 2014-ben ismét hozzá kellett nyúlni, ekkor meg volt - asszem - 18k huf. És a nejem naponta használja télen-nyáron, 5 km-nél nagyon ritkán megy vele többet egyhuzamban, amit egy kályhának kapnia lehet, azt nálunk megkapja. Nem hekkeltem bele kapcsolókat, meg egyéb baromságokat, nem álltam neki a garázsban aláfekve munkadíjat spórolni, egyszerűen elvittem egy szakemberhez, akinek ez a munkája, oszt ő megjavította. A Passatod generátorát meg - talán - harmadszorra már olyanhoz kellett volna vinni, aki megcsinálja becsületesen. 140.000 km-rel ezelőtt - preventív jelleggel - felújította egy ember az 530D generátorát. Nincs baja.
Ilyenkor mindig gondolj arra, hogy abból az 5 millából, amit használtautó-vásárlóként nem fizettél ki az amortizációra, milyen sokáig karban lehet tartani a gépsast.
Azért furcsa ez a beszélgetés, mert - eddig azt gondoltam - reálisan szoktad megítélni az autókkal kapcsolatos dolgokat ...
Szerintem ne hasonlítsd ezt az ügyedet egy mezei ember ügyéhez. Egyfelől tudatosan vettél egy lepukkantat, amiből majd lesz egy jó, márpedig itt inkább arról volt szó, hogy veszünk egy - aránylag - jót, aztán mit kell rá költeni (sokat?). Én csak a jó vétel utáni sokat akartam vitatni.
A másik, hogy nem az a jellemző, hogy van pénz és idő arra, hogy a meglévő használatban lévő mellé veszünk először valamit, szépen felállítjuk, majd eladjuk a régit.
sziasztok. Epp most rohadtam le egy 2002-es galaxyval. Egyszerűen leállt az m0-. Semmi előjel.Nemiis indult be sokáig. Aztán hosszan inditozva igen, de 20 m után. Ujra leállt. Tud valaki valami gyorstippet adni? Sos! Hetven 57ketto 0808
nincs igaza, én most tesztelem a "vegyünk egy fostalicskát és mi javíttassuk meg, nézzük, mibe kerül" metódust.
Vettem anno 2 VW T4-et, mire a nevemen volt - vezérműszíjcserével, előtöltés állítással és váltóolaj-cserével - mindkettő 2,5 millióban állt meg.
Most, januárban vettem egy fostalicska T4-et, 700-ért. Azóta költöttem rá 780-at, még a kasztni lesz vagy 250, vagyis összesen megáll - ahogy most kinéz - 1.750-ben.
De ebben most olyan alkatrészek is újak, amik a másik kettőben nem: kormánymű, adagoló, mind a négy komplett fék, a légtömegmérő, az összes gátló, a kipufogórendszer, az összes - jól olvasod !- ,az összes tömítés, a vákumpumpa, a futóműben minden alkatrész, a kézifékkötéllel bezárva.
Nem állítom egyértelműen, hogy így megéri, de ha nem próbálom ki, sosem tudom meg. Egyelőre ez a beszerzés tűnik anyagilag kedvezőbbnek, de kell vagy 2 év/80.000 km, mire kimondom a végső szentenciát.
Ugyanakkor azt is látod gondolom, hogy azért jópár olyan dolog van, ami erősen alulméretezettnek tűnik. Nyilván nem arról beszélek, amikor a karbantartáshiány és egyéb pénzhiány okán felmerülő dolgokról kerül szó.
Az se titok, hogy egyre rövidebb időre tervezik az autók működését, ebbe nekünk sokkal nehezebb beletörődni, mint a németeknek, mert "kicsit" kisebb fizetésből gazdálkodunk. Én is beleesek többször abba a csapdába, hogy arra gondolok, hogy az előző autóm megbízhatóbb volt, kevesebbe került a javítás .. stb
"Ezt nem tudtam. Ha igaz szégyen gyalázat ez a német autóiparnak."
Kényszer. Ha nem így lenne, akkor már nem lenne német autóipar. És van ennél még lejjebb is. Többségében minél drágább/luxusabb/ egy autó, annál silányabb.
Ez 1db autó, ami nem statisztika. Mindre tudnék ellenpéldát írni, akár tucatnyit is, de minek, az sem lenne reprezentatív amikor milliós darabszámokról beszélhetünk. Lassan bele kellene törődni, hogy manapság már az autó nem egy éltre szóló vagyontárgy, hanem egy közönséges használati eszköz, ami ha elhasználódik, ki kell dobni.
Az a piac, ahová ezek alapból készülnek, megengedheti ezt magának. Ez a piac nem mi vagyunk, de ez a gyárat hidegen hagyja.
Sosem értem azokat az embereket, akik úgy tesznek fel autóhirdetést, hogy az autó nincs lemosva, valamint külön pénzért nagyítható. Ha nincs titkolnivalóm és jó az autóm (de akár csak korrekt akarok lenni), akkor nem sajnálom azt a pár száz forintot, amiért a képek az érdeklődő számára ingyen nagyíthatók. Arról nem is beszélve, hogy a személytelen leírás is sokat jelent (de nem jót)
még szamáron sem, de az Excel-tábla sajnos nem hazudik. Nyilván sokkal többet lettél volna itt az elmúlt pár évben ( amíg az amerikai álmot hajtottad), ha itteni bódéd lett volna, és jobban nyomon tudtad volna követni a hegesztéssel pótolt féltengelyeket, a ledugózott EGR-eket és klímacsöveket, a nem megfelelő felniken lévő, szar kerékcsavarokkal felrakott, sosem hallott márkájú, de legalább rossz súlyindexű gumikat, és - ha megerőltetném a már nem túl acélos elmémet -, akkor szinte vég nélkül tudnám a sort folytatni. Mint mondottam - és nem én találtam ki, hanem loptam egy E 34-es fórumtárstól -
mindenki azt csinál, amit akar,
de ebbe a halmazba én is beletartozok, és nekem is megengedett, hogy véleményt alkossak dolgokról. Ha valaki Neolux-szal fújja telibe az autóját és tetszik neki, akkor az az ő ügye, de ettől én még leírhatom azt, hogy ez egy sz@r, FB megoldás.
2002-es bódét 2005-ben 150e km-nél vettük meg (itthoni, ismerős, valós km, a szervizt is ismerem, ahova járt az ember). 161e km-nél cseréltünk - először - klímakompresszort. Erre ne mondjuk, hogy rendben van.
A kályha a másik ilyen alulméretezett ügy.
A volt Passatomnak a generátora is ilyen volt, 160e km alatt legalább négyszer volt (becsületes) javítás, holott ennek nagyjából soha nem kellett volna bekövetkezni .. szerintem