Nekem tetszik az ötvenes, sőt 40 mm-es objektívvel is gyakran portrézok.
A fene tudja melyik a kedvenc, mind. Rossz objektív nem nagyon van, nekem inkább a fényerő a lényeges, az 1,4-1,8-as optikák elég jók. Szívesen vennék egy 1,2-t, majdcsak belebotlok egybe.
A gyújtótávolsága, ára alapján leginkább egy Heliost ajánlanék, egy blende előválasztásost, a legolcsóbb 44-2 típust.
Hasonlóan olcsó, a Pentacon 1,8/50, ennek is lágyabb, életlenebb a képe, portréhoz kiváló.
Ha kontrasztosabb képet szeretnél, akkor a Helios 44-3, 44-6, 44-7, vagy a Pancolar a megfelelő.
Létezik még számos 50 milliméteres, vagy 55-ös menetes objektív, jó, vagy annak vélt rajzzal, mindegy melyiket választod, igazán rossz nincs köztük, amiket felsoroltam viszonylag könnyen elérhetők.
Pentacon 100/2.8 - kb 15k (nekem most lett nemrég, nem tudok nyilatkozni nagyon a képminőséget illetően, amit probáltam az tetszett, nem portréval próbálkoztam)
Jupiter 85/2, takumar 105/2.8, ezek drágábbak, sztem 30e környéke. A többiek majd mondanak még okosakat, hirtelen ez a kettő jutott eszembe.
135mm-ből lehetne válogatni bőszen, de az már a gépeden ekv. 200mm környéke.
Teljesen igazad van! Nem pontos az AF visszajelzés, most már én is csak a szememre hagyatkozom MF-nál. Pittyegést sosem használok csak AF felvillanást, de ez nem is lényeges. Állítólag 6D-re kellett a chip-es, de kezdő vagyok még az M42-vel és elhittem. :)
Köszönöm, hogy foglalkoztál illetve foglalkoztatok a témával!
Nincs mit. :) Sajnos chipet nem programoztam még. (Megmondom őszintén: nem is használok már chipes adatpert, úgysem lesz tűéles az adapteres visszajelzés. Ha az ember megtanul bízni a saját szemében és kiismeri az objektívet, amit használ, az sokkal többet ér, mint egy kósza pittyegésre exponálni, mikor már régen túltekertél az élesen. Persze ez csak az én véleményem.)
Köszönöm szépen a válaszod! Külföldi oldalon megoszlanak a vélemények, mert van aki azt írta, hogy a 6D-n "veszélyekkel" járhat. Lehet más volt az adapter... Mindenesetre megpróbálom a modellezést, jó ötlet! :)
Esetleg a 3. generációs M42 chip programozásban tudnál segíteni?
A Zeiss 1948/49 körül vezette be az M42-es szabványt (Contax-S), azóta gyártják a Biotar 58-ast is - 3.1xxx.xxx-3.2xxx.xxx sorszámmal fellelhetőek - (A harmincas évek elejétől, Exakta-hoz jött ki emlékeim szerint eredetileg).
A segítségeteket kérném: egy kisebb "házi tesztre" készülök több m42-es lencsével és ehhez kellene pár adat, amiket még nem leltem fel hitelt érdemlően:
1) Mikor kezdték gyártani a Helios 44-2, 44M-4 illetve a Biotar 2/58 T M42 obikat?
2) Tud valaki a 44M-4 optikai felépítéséről (lencserendszeréről) hiteles metszetet?
Én az összes M42-es lencsémet (beleértve a 44-2-est is) ekkora túlnyúlással használom 5D MII-n. Nem tudom, a 6D mennyiben térhet el ettől. Esetleg papírból építhetsz egy "modellt" és azon kockázat nélkül megnézheted, hozzáér-e a gyűrű a tükörhöz felcsapás közben.