Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Egy bajuk van ezeknek, mindig jó vargányás területeken teremnek, ezért ritkán mutatják meg a pontos élőhelyét. A cikkben szereplőkre is én találtam rá.
Ezek pedig tegnapiak a Mátrából. Gyakorlatilag minden magasságban és a legtöbb társulásban lehetett gombát találni, 800 m körüli bükkösben még az idei első vargánya-generáció öregjei álltak, míg 300 m körüli ligetes tölgyesben a már kb. 3. generációs bébi bronzos és nyári vargányák jöttek elő, ugyanitt császár galóca és rózsáságú korallgomba. 10 méterrel odébb tőlük, lucosban sárga rókagomba és rizike. Az utolsó előtti képen, ha minden igaz, fekedőhúsú rókagomba van. Rengeteg farkastinórut is lehetett látni.
Két héttel ezelőtt, szerdán készültek ezek a képek, a Budai-hg.-ben akkor épp lehetett friss vargányát is találni, de az érdekesebbek (számomra, mivel sosem láttam még élőben), ezek az élősdi tinóruk voltak:
Remélem érzed megbocsátásomat. :-) Gombász szakmai tudásoddal majd jóvá teheted, mert én csakugyan zöldfülű kezdő időszakosan gombázó vagyok. Két hete sok vargánya tönköt dobtam el, mert a kukacok átjárták. Sajnáltam eldobni, látva, mennyit kell kóvályogni keresgetni értük. Reményeim szerint nem tudományos igénnyel most érted korábbi felvetésem motivációját, (kiinduló pontját).
(Megjegyzem hogy kilókban mérhető vargányát most szedtem második alkalommal életemben).
Galambicákkal pontosan ez a helyzet. A kukacosát el szoktam dobálni. Tehát Most akkor ezt ne tegyem, hanem megegyem?
Köszi, azóta sikerült megtalálnom máshol a cikket, sokszor van egyébként, hogy pont az nem hozzáférhető könnyen, ami kellene, de a siker elfelejti a korábbi eredménytelenséget.
Talán ad némi hasznos információt: a 60.0 -ással nem működött. a napokban frissítettem és mos a 61.0 -verzióval van a gépemen a firefox (64 bites). Tegnap ezzel tudtam feltenni képet.
Segítséget szeretnék kérni privátban, hogy elolvassam ezt a cikket, ugyanis hiába megyek rá a PDF verzióra, nem sok minden történik. Amiket ír az Acrobatokról, az van a gépemen. Köszi előre is.
Milyen kár... éppen ma voltam Somogyban (Buzsáktól délre), de sajnos egész nap melóztam, délután 5 óra volt, mire végeztem, és még vissza kellett jutnom Bp.-re emberi időben... pedig szívesen mentem volna egy kört arrafelé! Gondoltam, hogy most arrafelé van mit a serpenyőbe aprítani, ezért is duplán sajnálom a dolgot.
Merre voltak? Csak azért kérdem, mert holnap édesanyámmal mennénk hirtelen gombászatra Bp. környékén, délután melóznom kell, tehát nem végtelen az időnk... Börzsönyt vennénk célba, a legutóbbi látogatásomkor a Pilis nem remekelt annyira, bár azóta volt eső, és közelebb is van... nem tudom, érdemes-e Pilisezni, vagy mindenképp Börzsöny vagy esetleg Gödöllői-dombság legyen...
...de ha tudod mi a downgrade 59.0.2-re, akkor az is biztos segít...
Ha a Firefox automatikus frissítésre van állítva, kérdezés nélkül upgrade-el.
A legújabb (60.0.2) verzió nem engedi az indexes képfeltöltést, ezen segít, ha letöltöd a régebbi (59.0.2) verziót, letörlöd a fent lévő legújabbat, majd telepíted a régebbit. A beállításoknál pipáld ki, hogy ne frissítsen. Ennyi.