Közlekedési szakjogászoknak jogászoknak, leendő jogászoknak, közelekdésjoggal foglakozóknak (oktatók, pedagógusok, és a jog alanyai: szabálysértők, bűnelkövetők) részre nyitottam ezt a topikot.
A szabálysértéseknek nincs központi nyilvántartása. A szabs. hatóság tartja nyilván az adatokat (pl. rendőrség) a lakóhely szerint...2 év az elévülés. Bár itt majd lehet vki pontosít, ugyanis a lakóhely szerinti nyilvántartás szerintem nem működik. Pl. 2 különböző megyében elkövetett szab. sértést a 2 megye szab.sértési hatósága tartja nyilván szerintem...Ezt leszámítva biztos így működik, úgyhogy 2 éven belül tutira nem éri meg uannak a hatóságnak a területén szabsértési ügyet elkövetni...ott megtalálják a korábbi ügyet....-) Ki mit tüntet el ezek után személyes ismerettség és kapcsolatok révén megy...kisebb stiklik esetén persze..halálos gázolást nem nagyon tüntetnek el.... Az elkövetett szab.sértést, kiszabott büntetést, az elkövető adatait tartják nyilván..helyileg...Részletek a szab.sértési törvényben és az adatvédelmi tv.-ben...Ennyit tudok hirtelen...
Megmondaná valaki, hogy milyen módon rögzitik a szabálysértéseket és hogyan van regisztrálva ? Hogyan tudják elintézni bizonyos emberek , hogy kiveszik a papirjait X összeg fejében és nyom nélkül eltünik egy oylan rendszerből amit - elvileg nem lenne/ lehetne manipulálni. Jo jo a személyes ismeretség , de vannak a rendszernek gyenge pontjai, hogyan működik ez a gyakorlatban ? Nyomonkövethetőség , vagy szándékosan beépitett kiskapuk ?
Az a kormányrendelet elég ócska, nem tartalmazza, de mindent nem is lehet felsorolni. A Ptk. a mérvedó, (kártérítás általános szabályai) a korm. rendeletben csak ez a limit van, az 500 millka. A KGFB díjaiban hiába teszi be, ennek semmi értelme, nekem ilyet nem is ajánlottak, hiszen neked nem feltétlen áll érdekedben hogy betedd, és te fizesd, azért, hogy a károsult majd többet kapjon. Tehát én ilyenről sem tudok. Irány a PSZÁF, ha iylen biztosító van. Az más kérdés, hogy szerintem ez nem igazi biztosítás, mert ha kárt okozok, ne emelkedjen a díjjam, hiszen ezzel egy részét visszafizetem a biztosítónak, tehát akkor miért is biztosítás? Monjuk, ha van 100 ezres kár, azt az évek alatt visszafizeted. Ok ne emelkedjen a besorlásom, de ne is essek vissza két ponttal.
na persze ez világos..aki másnak kárt okoz ismerjük a rigmust csak ahogy mondod tényleg nincs benn a köztudatban a biztosítók pedig minden külön biztosítást kitalálnak hogy azt a látszatot keltsék bizonyos kármegtérítés csak ezek megfizetésével történet pedig ahogy mondod akkor sok minden benne van alapból a KGFB-ben, amúgy a kormányrendelet tartalmazaza ezt? (persze a ptk-n kivül)
Pedig egyértelmű: az okozott kárt meg kell fizetni, akár még a gyógyszert, babysittert is, magam olvastam a könyvben. Meg, mint leendő jogász is vannak sejtéseim:)
hmm :-) a könyvet nem ismerem de ha ilyen tippek vannak benne hasznos lehet az egyértelmű h a caco más tészta...akkor viszont nem "gatyásodhat" le az illető károkozó...persze a biztosítót is megértem...ne adja isten ilyen helyzetbe kerüljek de ezek szerint akkor kérhetem az egyéb káraim megtérítését is...érdekes ez a cserekocsi is van ahol ezt külön feláras összeggel kérik ha bele akarja rakni a KGFB az ember....
Casconál nincs, ott csak pléh kár van, de KGFB-nél van, Kovács Kázmér: Jogkanyar c. könyvében is megtalálható. Csak sokan nem tudják, és nem kérik. Persze a biztosító nem is ajánlja, ezt meg is mondja, hiszen kárIGÉNY-t kell támasztani. Pl. keresztanyám cserekocsit is kapott, ill. benzinpénzt.
hm érdekes téma ez, nekem is jutott eszembe mégpedig a "művésznő" esete kapcsán...valahol elhangzott egy fél mondat vagy a neten volt, hogy kártérítésen majd gondolkodnak...Baleseteknél még nem nagyon hallom, hogy a vétlen fél egyéb kártérítést is követelhetne, pedig megtehetné ugye...Igazából azért a másik oldal is megdöbbent mert gondatlanság esetén, balesetnél pillanatok alatt tönkre lehet tenni az amúgy is szerencsétlen nem szándékos károkozót egy néhány millás kártérítéssel, viszik ingét gatyáját... A KGFB biztos hogy fedezné ezeket a károkat is, kiterjed a biztosítás az egyéb károkra (táppénz, baleseti ellátás, kiesett munkabér stb.)? Hm? Tuti?
Köszönöm a nekem címzett interpellációt, futassuk csak ezta topikot.:)
Nos aki másnak jogellenesen kárt okoz köteles azt megtéríteni, kivéve, ha bizonyítha hogy az adott helyzetben elvárható módon cselekedett. Veszélyes üzemnél kicsit szigorúbb a helyzet.
Nos örülök, az elméleti krédésnek. Amilliós üzlet szerintem csak nagyon séci esetben, főleg nem Magyarroszágon. A második példánál azt gondolom, ha minden feltétel fennáll, akkor igen. Ugyanis még a magyar jog is elismeri az egyéb kérokat, pl.bér elmaradása, babysitter költsége.
Számon kérhető-e a közúti balesetet okozótól a közvetett kár? Pl. egy fontos ember lekési a tárgyalást, milliós üzlet hiúsul meg. Vagy egy egyszerűbb eset: nyaralásra indulva lekési a repülőt, és ezért félmilliós utazást bukik el valaki.
Nos ez többrűtó nem mindegy repólű, villamos? Elsősorban a nyugdíjáig, de akár utána is. A dolog nem éeltkorhoz kötött, hanem orvosi alkalmassághoz. Ha idő előtt alkalmatlan, akkor 30 évesen sem. Arepülésnél nem tudom van-e felső korlát, mégha alkalmas is.
Akkor írásban kérni kell, ha eddig nem történt meg, és utána perelni, vagy nem tudom, hogy légügi hatóság eljárhat-e, de az általában csak szabálysértés, pl. Üzletszabályzat ellenkezhete- a hatályos joggal.
A kártalanítás szerintem jár, arra jegyre. A másik csatlakozásra már vitásabb, a magyar jog szerint járhatna, gondolom máshol is hasonló a helyzet. Ismerni kellene a légitársaság Üzletszabályzatát aban biztosan benne van, hogy a átszállások elmaradása miatt kártérítéssel tartoznak-e. Az is kérdés, miért törölték a járatot. Több okosat hirtelen és se tudok, de mindensetre megismerném az Üzletszabályzatot, és utána lépnék.
Sziasztok, remelem tud vki segiteni, legitarsasagokkal kapcsolatban.
A kovetkezo a problemam, vettem repulojegyet a Wizztol, Budapest-Frankfurt, valamint a RyanAirtol Frankfurt-Marrakesh jegyet.
A Ryan torolte a jaratot, es a desztinaciokat is, tobbet nem repul Frankfurtbol Marokkoba.
MI a helyzet ilyenkor bukom a Wizz jegyemet, semmilyen karteritest nem kell fizetnie a Ryanek?
Neztem a 261/2004 -es EU rendeletet deitt az en ertelmezesem szerint az all az 5-os cikkely szerint, hogy koteles vmilyen modon eljutatni engem Frankfurtbol Marokkoba.
Valamint a is, hogy tajekoztatnia kellett volna mindenrol irasban, de semmilyen tajekoztatast nem kaptam toluk, meg azt se toluk tudtam meg, hogy toroltek a jaratot.
Egyrészt mint mondtam erre az esetre is azt mondom, legyen gondos, saját ügyeire, még ha akadályozott is, főleg, ha tartozik. Nem nagyon tudok ennyire elfajult ügyről. Másrészt a végrehajtásnak is vannak garanciái, illetve van perújítás intézménye is. De szerinted mi a megoldás? A csekket neked kell megőrizni, hogy befizetted.
Én most nem arról beszélek, hogy valaki megpróbál kibújni az átvétel, és az alapján az eljárás alól. Hanem arról, hogy külföldre utazik, mondjuk éri egy baleset, fél év múlva jön haza. Közben valaki kitalálja, hogy nem fizetett be valamit, mondjuk néhány ezer forintról van szó. 2 levél vissza, mire hazaér, egyszer csak jön a végrehajtó, akit köztudottan nehéz lebeszélni az azonnali végrehajtásról, mert érdeke, oszt utána az özönvíz. Igazolási kérelem, mikor már megtörtént, mit ér. Majd egyszer visszakapja a töredékét, addig futhat utána... Mert mondjuk kiderül, hogy befizette a csekket, csak a posta elkeverte. Elképzelhető ma Magyarországon? Igen. Na ez az én bajom! - - - Persze aki tényleg sumák, az bukjon, az OK!
Sokat lehetne arról beszélni, hogy mi a titok, mi nem pl. a rendőrségi rádióhívók (fedőnevek) titkosságának ideje is meg van szabva, utána nyilvános ugyan a kutyának sem kellenek.
A szabálysértési eljérásban, az üggyel kapcsolatos a szolgálati és államtitok is megismerhető, csak az épületből nem kivihető. De ténlyleg jó lesz erre hivatkozni:) Meg se nézze az előadó.:)
Az ügy átkerült a lakhely szerinti szab.hoz. De lehet, hogy visszakérjük Pestre, mert itt vannaka tanúk. Másrészt meg érdekes lesz hatósági bizonyítékként értékelni a sértett rendőr helyszínrajzát.