Ha egy 20e alkatrészt, egy mosógépbe(ha egy repülőgép lenne, akkor még érteném és nem lenézem a mosógép szerelőket...) 30e forintos munkadíjjal tud kicserélni, akkor inkább kolduljon...
Annyi bontott cucc van ezekhez,hogy sosem okozna problémát ha esetleg behalna egy elektronika.
Elöltöltőst nem ajánlom 2008tól, a mosóegység miatt.
Vannak akik persze meghallják hogy a szerelő 40-50000ftért akar elektronikát cserélni,persze hogy lehidal.
Sokszor keresnek meg az ország minden pontjáról,hogy hívtak egy szerelőt és ilyen brutál árat mondott.
Közben az új elektronika sincs 19-20000ftnál több.
Egyébként arra is gondoltam, hogy Ő valójában egy megrendelő, aztán most akar leverni valakin valamit... Ha ezt egy mester nem tudja, az elég nagy baj lenne...
A 15perces program lehet, hogy nem enged 800-nál többet, ha a maximális pl 1200. Az én gépem az 1600 helyett rövid 20percesen 1200-as rövid centrifugád enged maxnak beállítani. Szóval elképzelhető a 800. Márcsak azért is, mert a 15perces program maximális töltete nem hiszem, hogy több lehet 2kg-nál... Mindentől függetlenül, én nem szeretem ezeket a 15-20-30perces mini programokat. Kb semmire nem jók, azon kívül, hogy zabálja a vizet... Egy 15perces programnál a főmosás lehet max 6-8perc, intenzív dobmozgással, egy tiszta vizes (jó sok vízzel, mert centri nincs a főmosás után) öblítés max 2perc, majd egy öblítőszeres öblítés (szintén jó sok vízzel, mert centri itt sincs) max 2perc, majd a végén a centifugálás, ami szintén max 2perc. Én azt tapasztaltam, hogy a centrifugálások kihagyásával nyer a gép rengeteg időt, cserébe az öblítések sokkal több vízzel történnek, hogy a mosószert rendesen ki tudja öblíteni a ruhából. Amit megspórolsz időben, elveszted vízben. Nálam pl a 40perces sima pamut programban van egy masszív főmosás, végén centri, egy tiszta öblítés, végén centri, és az öblítős öblítés, végén max 1600-os centri 2percig. És elbír simán 4kg töltet. A 20perceset soha nem használom. Az EcoBubble nekem az előző gépemben egyáltalán nem vált be, ha visszaolvasol írtam róla kálváriát... Igaz az Daewoo volt. Nem tudom, hogy a Samsung hogyan oldja meg a buborékolást, de kevés vízben semmi értelme... A mosószer is habzik annyit, mint az EcoBubble... Ha meg sok vizet vesz fel, akkor meg minek szarnak pofon esete. Ráadásul nem is engedi bekapcsolni minden programnál, csak kézi, kényess, selyem, stb... Pamut programon pl nincs bubi úgy tudom...
Mar nemazert, foleg nem akarok beleszolni, de nalad miota tobb a 6e, mint a 20e? 20e felett mar csak tortent valami, nem csak raolvasas, vagy szerelotol megijedt gep.
kÖSZÖNÖM HOGY ILYEN GYORSAN FEL TECCETT ISMERNI HOGY SZELLEMI FOGYATÉKOS VAGYOK.
Tehát ha átvizsgálásért - amikor is semmiféle hibajelenséget nem tapasztaltam - átvettem május elsején 6 000 HUF -t akkor innentől kezdve bármilyen hiba jelentkezne december elsejéig, akkor az az én garanciális ( természetesen ingyenes ) kötelezettségemet teremtette meg.
A magyar törvények szerint javító szolgáltatás esetén 20000.- Ft felett kötelező 6 hónap jótállást adni az elvégzett javításra, beépített anyagra. Ettől kedvezőbb módon el lehet térni a fogyasztó javára.
A szennyvizet ki tudja nyomni rendesen? Ha falba ürít, próbáld ki, hogy vödörbe ürítsen. Kiegyensúlyozás miatt is maradhat vizes...meg még egy rakás oka lehet. A bal oldalon, az üst alján van egy műanyag felcsavarozva, egy gumicső csatlakozik rá. Az nem koszos? Ha belefújsz a csőbe, hallasz kattanást?
A multkor segitettél egy Whirlpool 2152-s mosógép kapillar éteres hőfokszabályzó cseréhez.Összeraktam és jó lett. Most másik hiba is jelentkezett.Nem centrifugál rendesen a ruhák nagyon vizesek maradnak,sznte csavarni lehet a vizet belőlük.Tudnál valamit javasolni? Csak ne a gép cserét,azt még kicsit elodázzuk:D:D:D
nagyon remélem, hogy ma is gyártanak tartós gépeket, igaz mosogatógép, de az előző bosch-om is több mint 10 évet ment kifogástalanul, csupán az energiahatékonyság és a jobb programok miatt cseréltem le egy másik bosch-ra... remélem, az is ugyanilyen jól fog szolgálni.
ha elromlana esetleg a mostani aeg mosógépem, akkor lehet, hogy próbaképpen egy bosch-t vennék.:)
Üdv az olvasótársaknak.Bosch WFG 1660-as gépem van,közel 12 éve használom.Melltartópántot bekapta,emiatt nemrégiben közelebbről megismerkedtem vele.Fűtóbetétet is ki kellett szerelni,csak így tudtam kivenni a bűnöst...Viszont Calgont az életben nem látott.Ehhez képest a fűtőbetét egész jól nézett ki,nem úgy mint amit a reklámokban mutatnak.Egyébként községünkben kifejezetten kemény a víz.Miután hozzákezdtem a munkához,hamar feladtam.Szerelőt hívtam volna,de szombat lévén a telefont nem vette.Kis pihenés után folytattam a melót ami sikerrel végződött.A gép kifogástalanul működik azóta is(2 hónapja történt) Vajon a Bosch még ma is gyárt ilyen tartós mosógépet?
Persze, hogy nem. De egy mosógép nem emberi emésztőrendszer, ahol helye van jóidulatú, emésztést segítő baktériumoknak...
Egy mosógépben, ahol lerakódott trutyin mindenféle mikroorganizmusok, gombák, baktériumok telepszenek meg, azok nagyrészt élesztőgombák, penészgombák, és különböző, a trutyin "élő" baktériumtörzsek, amik nem feltétlenül károsak az egészségre, de nem is válnak hasznára, ergo a jelenlétük nem indokolt. Megszabadulni tőlük csak folyamatos tisztítókúrákkal lehetséges.
Tehát először lezár az ajtó, majd háromszor egyirányba forgat a motor.Ezekután három másodperc szivattyú - ennyi az önteszt. Olvasgat kicsit a proci, majd nyitja a vízszelepet... Azaz vagy nem tud olvasni, vagy a vízszelep nem nyit ki, vagy kinyit, de dugulás van a töltőcsőben. A villáskulcsból kiindulva én eepromolvasás hibát gyanítok...
Evvel a szösszenettel nem vagy előrébb, de ha előkerül egy szaki, javasolj neki egy SAM dugdosást.
Ha két másodperc kihúzás (és off) után nem javul meg, akkor felesleges tovább várni, annál jobban már nem fog "felejteni".
a mosógépem egy 6+ éves AWE 6516. Már többször előfordult, hogy a mosás elején (először pörgeti a dobot, majd kinyomja a felesleges vizet normálisan, majd) nem szívja be a vizet, és ég pirosan a "szerelőkulcs" a programtáblán. Egyszer volt itt miatta szerelő is, de nem talált semmilyen hibát, csak kitisztogatta. Azóta én is ezt tettem már több alkalommal (víz falból ki, gépbe be: szűrőt átfújtam; mosógép alján a szűrőt kitisztítottam - mondjuk nem volt benne soha semmi, de a gép "megjavult"), de most ez sem segít, továbbra sem szívja be a vizet. A konnketort kihúztam a falból hosszú időre, hogy felejtsen: semmi. Van ötletetek, hogy mit tehetnék?
Nem fóbiások sokkolására szántam a képeket, csak a csodatechnikás DD silvernanotechnológia illusztrálására, ötéves korban...
Bocsi, hogy álmatlan éjszaká(ka)t okoztam vele. És még ha valami kutyakönzönséges gépről tettem volna fel... :-))
Jót tesz a gépnek a trisós mosás, de csak akkor, ha a kezdetektől (vagy a szétszedéses nagyfelújításon átesés után) rendszeresen van használva.Ugyanis akkor teljesen fel tudja oldani a szöszös mosólevet, nemcsak a felületét lazítja fel.
Ha kellemetlen szag - született büdös - jön a gépből, na azt a trutymó okozza...
Amíg nem látod, milyen a gép a dob és az üst között, nem idegeskedsz :)
Egyébként meg, a baktériumok (a vírusok meg pláne) legjobban 30-70°C között érzik jól magukat, 80-85-ön elkezdenek izzadni, 95-ön erősen gyérülni, majd forráspont fölött pusztulni, és ha elég ideig forralod őket, képesek túlnyomó többségben elpusztulni. Bőven 100°C fölött!!! Nade ilyen hőfokon sose mosol! Úgyhjogy legyél teljesen nyugodt, a Te gépedben is lakik több millió, különféle baktérium törzs, amik egy vadi új gépnek a belselyében a 2-3. mosás után már elkezdenek felszaporodni. Természetesen ha gyakrabban mosol 95fokon, és használsz géptisztítót alkalmanként, az segít, legalábbis jobb, mintha állandóan csak 30-40fokon menne a gép, mert az a bacik melegágya. De hidd el, a higiéniai 60-65fokban is ugyan olyan jól elvannak, mint 30-ban. :)
nem hiszem, csak ésszel élek, legalábbis eddig azt hittem... :o :D
nincs minden családtagnak külön mosógép, gondolom, máshol sem... hadd ne soroljam, azért mik fordulhatnak elő az ágyneműn mondjuk... vagy vegyük csak a zoknit, a kisebbik lányomnak pl. vírusos szemölcse volt nemrégen, hetekig tartott, mire sikerült leirtani... nem sorolom, biztos érted. Nem mosok személyenként külön, pláne nem fertőtlenítem a gépet mosásonként... ezek szerint eddig abban a tévhitben voltam, hogy vasalás nélkül is lehet higiénikusan mosni, de megingattatok.
de most komolyan... mi a büdös frásznak mos az ember 95 fokon, meg higiéniai programon 64 fokon, ha utána a hideg öblítővízben ott a szutykos cucc, ami megy a ruhákra? Mert az az izé még vízkőnek csak elment a képen, de hogy mondta, hogy trutyis szutymó... hát az elég undorító belegondolni...
a lukakon keresztül "összeköttetésben van" a ruhákkal a szutymó... igaz, hogy mindent vasalok, de azért vannak kivételek, pl. a törülközőket, bugyikat, zoknikat nem vasalom, bár tudom, ez nagy hiányosság, mert ismerek olyat, aki még azokat is... de ha felidegesítetek, hogy szutyis vízben mosok, a végén még neki kell állnom ezeket is vasalni.:s
Nem akarlak elkeseríteni, de valószínűleg hasonló...szöszölős anyagok, magas hőfok, műanyag (bármilyen nevű) üst - ez mind szereti a trutymógyűjtést. Nomeg a szépen felületkezelt spiáter csillag. (gyakorlatilag: ha letisztítom, elvágja a kezemet, olyan sorjás.)
Nem tudom a kutyákat szereted-e, mert én már sehova sem megyek nélküle! Rakott kelt szeretem! :))) Ha ez a két feltétel teljesül, mosógép már nem is kell! ;-O)
Azt mondta a szerelő( aki éppen a Whirlpool mosogatógépem optikai érzékelőjét cseélte garanciában), hogy igaz, hogy csapágy nem bontható, de a gyártó 4 év garanciát vállal a dobra. Szerinte ez szervíz információ. Hallott valaki ilyenről?
Sziasztok! Úgy néz ki mosógépcsere lesz nálam. Az indesit wtl 105-ösöm tegnap este abbahagyta a mosást, elkezdtek villogni a ledek, ruhát centrizni nem tudom, ajtó nem nyílik... A szervizes ma jön, de próbálok készülni az új mosógép vásárlásra, h ne ezután kelljen még járkálnom és minél hamarabb legyen gép.
Úgy döntöttem, hogy indesit-whirpool-fagor és egyéb olasz márkákat most hanyagolom. Ezeket akkor sem ajánlották amikor az Indesitet vettem, de úgy voltam vele, h 40 ezerért (jó kis akció volt) kár lenne kihagyni, pénzem sem nagyon volt, úgy voltam vele ha kibírja a garanciaidőt is jól járok. Ehhez képest ráhúzott még pár évet, szóval nem panaszkodom.
Felültöltős gépem volt eddig és a családnak is, most pedig meglepődtem, hogy a felültöltősök drágábbak, mint az elöltöltősek. Felül vagy elől? Keskeny vagy normál? A samsung tényleg jó? 80 ezer körül szánnék rá és szerettem az indesitemben a rövid 30-40 fokos programokat.
Segítséget szeretnék kérni! Az egyik kinézett gép:
Siemens WM10E465BY mosógép 85eFt-ért 2év gar. , bár olvastam, hogy drága a szervíz.
a másik: Gorenje W 749 79900 eFt-ért 3 év gar. a szervíz szerint cserélhető csapágyas ( ez már nekem jó pont, mert a mostani aristonomnál csak a dobbal együtt lehetne cserélni, 60eFt csak az alkatrész...)
A pluszban vásárolt garancia vonatkozik-e a csapágyra is?
Én mondjuk gyakran mosok magas hőfokon... heti legalább 2x jár a gép a higiénia programon (törülközők, bugyik, zoknik), ami 64 fokon mos és a főmosás alatt végig figyeli a hőfokot, ha csökken, akkor ráfűt közben, végig tartja.
Ágyneműket sima pamut 60 fokos mosással szoktam, két hetente.
95 fokon kb. 2 hetente megy, azon a konyharuhákat szoktam.
de mintha mondták volna valakinek, aki ilyen foltokra panaszkodott, hogy csapágyas lehet a gép (?) Nem vagyok benne biztos, majd jön sanyooo, megmondja, ilyentől lehet-e.
Illetve láttam fekete zsírszerű trutyit, mikor megvettük a szemétdombra valót, és az első trisós/ecetes 90 fokos mosást végeztem. De nekünk nem szokott ilyen probléma előfordulni.
Szia!Nekünk ugyanez a problémánk,és mi pont ugyanezt az utat jártuk végig amit ti!Én komolyan mondom,hogy már nagyon ki vagyok ettöl!Mi laktunk máshol is és ott is foltozott a mosógép,és elköltöztünk és itt is!Mi is eladtuk a mosógépet,és vettünk egy újjat,és most ez is!Komolyan nem értem már ezt!A víznek ehhez tuti nincs köze!Szeretném megtudni,ti találtatok már erre valami megoldást?
Helló! A minap olyan problémám volt whirlpool mosógépről van szó , hogy indítás után 2 x is levágta a biztosítékot. hoszabítóval bedugtam másik konektórba ott nem volt gond ki is mosott rendesen.mivel konektor gondea gyanakodtam szerelővel megnézettem de ő megállapította hogy a semmi gond nincs a konektorral ha nem a mosógép dugójánál nézegette a műszerével és azt mondta hogy ott van probléma és hogy a másik konektornál azért nem vágta le mert az a konektor fordítva van berakva és ugye belül nem egyforma a két oldala. most a mosógépnél lévő konektort is megfordította de azt mondta hogy nézessem meg szerelővel. A kérdésem az lenne használhatom e a mosógépet addig ?, vagy egyáltalán mi a baja javítható-e?, tudna mondani valaki tanácsot köszönettel Hena
Ez valami whirlpool betegség lehet, többen is említették már itt ezt a problémát. Az enyém is gyakran csinálta, bár inkább akkor, amikor kevés ruha volt bent, "rendes" töltet mellett nem volt jellemző, bár előfordult olykor.
5,5 éve használok egy aeg-et, soha nem fordult elő hasonló
Figyú, anyámnak van egy 1996-ban (!) vásárolt Wirphool 363 (?) szárítós-mosógépe, és némi apróságon kívül nem volt eddig baja. Ott van neki tartalékban egy hibátlan Energomatt is.
Őt kibírja, míg mosni tud biztosan a kettő. (heti 1-2 mosás)
Régebben kiszedtem egy rossz tv-ből a panelt, a hangszórót, a kábeleket és a képcső nyakáról a tekercset, majd összeraktam. Csak a műanyag hátlap, az üveg képcső és a fa káva maradt.
Tolom talicskán a lomos kupac felé az utcán, mikor megáll egy furgon, kiugrik egy csóka belőle, hogy: "Az nekem kéne" - és mutat a tv-re.
Mondom: Oké, de mintha hiányos lenne belül. Aszongya: Nem baj!
ha hiba nélkül elmegy addig, amíg ledolgozza a bérleti díjat, akkor ez így nem is rossz.... de annál borzalmasabb nincs, mint amikor ott állsz, körülötted hegyekben a szennyes, és hetekig nem tudsz mosni... GARANCIA IDŐ ALATT! :S :(((
Tölem is kérdezenk ilyesmiket...én már régóta tanácsolom, hogy azt vegyék meg, amelyik tetszik, és barátkozzanak a gondolattal, hogy a gép bérleti díja (amit előre kell fizetni) tervezett optimális esetben havi 2-2,5 ezer Ft...
Újlipótvárosi családhoz járok sok éve, a 15+ éves Wh mosó-szárítójuk helyett vettek egy új whirlpoolt, 4 évet bírt a simmering-csapágy! Vehetnek új gépet! :)))
Én is gondolkoztam sokat, hogy válaszoljak-e az alábbi kérdésre, de nem tettem. Mert mit lehetne válaszolni? Az 50-70 ezres gépek a legalja a kínálatnak, ott valóban "nem nyúl mellé" :))) a vevő, ennyiért ezt adják! :( Nem mintha a magasabb ár BIZTOS jó minőséget takarna! :(
Ha azt mondom vegye azt, amelyik tetszik, megsértődik, volt már erre is elég példa! :) Márpedig jó szívvel az alábbi kérdésre nem igazán lehet OKOS választ adni! Egy dologban bízhat szerencsétlen vevő, hogy a garancia alatt INGYEN megjavítják a gépét, és nem kell kidobnia, vagy vastag tízezrekért fődarabot cserélni! Ezért FONTOS A HOSSZÚ GARANCIA! Aki ezt vitatja nem jó szándékú ember! Szerintem.
5-8 év -szerintem- egyáltalán nem az örökkévalóságot jelenti, egy normálisan összerakott gépnek ennyit hiba nélkül mennie kell... az örökkévalóság 20 évnél kezdődik, és azt állítólag a miele tudja csak.
az aeg-gel én már nyekkenés nélkül túl vagyok az 5,5 éven, pedig hajtom rendesen ötünkre... majd szólok, ha meghibásodik
a mi whirlpool-unk anno már fél évesen kehes lett... mit sem ér a gari, igaz, hogy megjavítják (csak hetek kérdése:s), de a garanciával nem lehet kimosni.
Szeretném kikérni a véleményeteket a Whirlpool AWE6619-es típusról. Sajnos felmondott a 10 éve működő Indesitünk és sürgősen vásárolnunk kell egy újat. Ami számunkra fontos: felültöltős kivitel legyen, gyors program lehetőséggel, késleltetett indítással és olyan 70.000 Ft körül.
Érdekelne a véleményetek, hogy választásunkkal nagyon mellé nyúlnánk vagy sikerülne egy jó modellt vásárolnunk?!
Az unokatesomnak adott indesit, köszöni jólvan kicsit rozsdál, nyüszög, de teszi a dolgát(basszus, mán 10éve megy, egy panelforrasztással, meg egy vizberesztő szelep cseréjével), az Hotpoint-Aristonnak sincs semmi baja így 3+ évesen, de lehet még mielőtt lejár az 5 év gari, akkor kisírok rá egy uj lengéscsillapítót, meg üstszájgumit.
egyébként most megnéztem a neten a gorenjet, amit először apám kinézett, ugyanannyiért, az a leírás és kép alapján is sokkal jobb, tartalomban ezek szerint meg végképp... csak hát ha az ember apja ...va okosnak hiszi magát, hiába magyarázok.
Hát még a márkaszervizekben! Ott helyekben állnak a menyezettől a plafonig a hibás és javíthatatlan készülékek. Ez gondolom az összesre igaz, én a saját szememmel kettőt láttam.
hát ennek újonnan is elég beteg hangja van... vannak érdekes dolgok:
- a mosás előtt a pamutnál szívja az esetleg maradó vizet, de műszálnál ezt nem vettem észre
- viszont ereszti a vizet, elkezdi melegíteni, de a dob addig nem mozdul, mondjuk a ruhában nehezebb felmelegíteni, de aztán egy löketet (ha jól hallom) szív megint, nem tudom minek...
- de a vicc, a mosószertartály programtáblája és a használati nem egyezik, a programidők alapján valószínű a használatié a jó, no comment...:(
- meg az 5 kilót max. téglából lehetne belerakni, nem ruhából
Tevedsz, azert mert vettem egy hasznalt gepet amivel megszivattak, meg nem a gep/marka hibaja. Mivel szet kellett szednem, es latom, hogy milyen megoldasokat alkalmaztak azert, hogy minel inkabb hajlamos legyen a meghibasodasra, minel inkabb javithatatlan legyen, na ezert nem vennek Electrolux csoportot.
Ha szeretnél látni sok hulladék (értsd javíthatatlan) öt-hat éves Elektrolux csoport (AEG Zanussi Elektrolux) gépet, gyere, látogass meg. CSAK a név tartós, a műszaki tartalom sokkal kevésbé. Nagyon jók a mérnökeik, és sok- sok profitra törekednek.:-(
Nincs dobcsillag - de van spiáter szegecselt tengely. Egyébként fosabb, mint volt, vagy mi? (Motorcsapágyat is cserélhetsz rajta, hátha kevésbé lesz fos...)
Tehetsz még rá kisebb átmérójű dobkereket rövidebb szíjjal, és mindjárt 900+ - os centrifugád lesz... :-)
a saját 5,5 éves AEG-em még szépen muzsikál, bár már kicsit hangosabb, de lehet, marad az exnél...
viszont a kérdésem egy új gépre vonatkozik: apámnak sikerült vennie egy Indesit IWSD 51051 keskeny elöltöltőst, hiába mondtam, hogy I. nem!! (MM-os okos eladó lebeszélte a hasonló árú és tudású Gorenjéről, mert hogy ez jobb...)
szóval mi várható, van ezzel már tapasztalat, vagy a közvetlen elődjével?
Még jó, hogy egy hibátlan, preparált gépet simogatott a gumikopijával... :-))
Rászabadítanám egy magyar használatú csapágyas gépre, nem lenne ilyen jópofi. Kiváncsi lennék, hogyan kopogtatja le azt a csapágymaradékot, amiben már régóta nincs golyó, és rásült a gyűrű a tengelyre, a másik fele meg a házba égett meg cseppet. Szerintem lefagyna az arcáról a mosoly. De esti mesének szuper volt, jót vigyorogtam. :-) Köszi!!
Egyébként ezt pont egy Angol alkatrészáruház készíti (készítetti), ahol az a divat, hogy a 2-3 éves cucc már nem trendi és mehet a zuzdába (kiköltözött rokonok az utcáról! vittek haza háztartási gépeket, alapos takarítás után jobb cuccaik vannak mint itthon :O )!
Ha ad rá mondjuk egy év gart, akkor vállalható rizikó (ha pl. komplett panel csere volt, és ez volt az ok, vagy megjavították a kiváltó okot is, akkor akár teljes értékű is lehet).
(Beszélek én úgy, hogy most buktam be egy kafa használt Electrolux/Aeg csodagépet)
Sajnos ez a Te játszmád lesz!
Várj egy picit, mert lesz itt "hozzáértő" is, aki hátha mond véleményt.
ez csak szigorúan magánvélemény, nem vagyok szerelő... én már futottam bele elektronikai hibába, aminek az orvoslása nem igazán sikerült.. igaz, az egy whirlpool volt... de emiatt nekem már ami eleve így indít, az felejtős.
Üdv! Egy kis segítség kellene sürgősen, mert két versenyző maradt és nem tudok dönteni (holnap délutánig dűlőre kell jutnom). Electrolux EWS 1277 FDW: ez egy refurbished készülék (valami elektronikai hibája miatt, amit természetesen orvosolnak) a helyi szervizből, olyan mintha új lenne garanciával... vagy LG F1091QD a "lengyel" változat újonnan. Az LG miatt attól tartok, hogy ha idővel gond lesz vele, milyen a terméktámogatása, azaz 5-6 év múlva lesz-e hozzá alkatrész. Amúgy árban az LG javára van ~5k.
kicsit off, de a napokban mondta a férjem, hogy Egerben már nincs az eddig szokásos utcára, meghirdetett időpontban kipakolós lomtalanítás, ahogy eddig történt. Mert utána vagyonokba kerül a városnak rendet rakni az indiánok után. Ráadásul most már nem azt csinálják, mint régebben, hogy elvitték a kirakott hűtőt pl. úgy, ahogy volt, hanem ott a helyszínen robbantják szét, hogy ami kell nekik belőle, azt kiszedjék. A lakók kipakolnak szépen rendben, utánuk meg, mintha bombatámadás érte volna a helyszínt.
KÜlön kell majd kérni a városgondozástól a lomok elszállítását, előre megbeszélt időpontban mennek érte, így nem lesz köztudott, mikor hol lesznek kirakva "kincsek" az utcára.
No...Pont egy hónappal a vásárlást követően talán megoldódtak a problémák...
Nagy nehezen megjött a szerelő,laptoppal felszerelkezve...sajnos mivel nem voltam itthon gőzöm sincs,hogy mit bütykölt meg(új szoftvert telepített?beállított rajta valamit?)...de most nagyjából úgy funkcionál a gépezet,ahogy vártuk egy új mosógéptől.
A régit meg elvitte a brazil gépsor,lomtalanítás volt a hétvégén...fogyassza csak náluk a vizet...)))
Inverter motor egy áldás a csendessége miatt, és amúgy is jobban bírja a strapát állítólag, robusztusabb, mint a hagyományosak állítólag... de majd a szakértők jobban megaszondják neked:))
keskeny (max. mélység 45 cm) elöltöltős mosógépet keresek. Top prioritás a megbízhatóság, hosszú élettartam. Az inverteres motor marketingje meggyőző, kérdés, hogy tényleg olyan jó-e? A motoron kívül mi az az alkatrész, ami még gyakran meghibásodhat és költséges a javítása, cseréje?
Ez volt a nem hajtás oldali. Újra lett csapágyazva és szimeringezve, de milyen szimeringgel :( :( :( Most keríthetek egy normális házat. Vagy esetleg ötlet szimering beszerzéséhez (elméletileg a mérete (30x46,6x7/13)?
Whirpool AWE 7516/1 mosógéphez keresek kijelzőpanelt. A takarítónő ugyanis lesikálta a csempét a falról és pont arra esett. Gombok besülyedtek a LED-ek (centirfuga) nem látszanak. Ha valaki tud segíteni, nagyon megköszönöm!
Most néztem meg a filmet, inkább akkor érdekes, amikor elhallgat a kalamolás. Az 1200-as fordulat megszünéséhez a motorteljesítményből vesz vissza, motorfékez, vagy van egyéb fékezése is? Tudod, dobol a dobfék....
Ehh... Kellemes gyújtáskimaradásos 2-ütemű robogó hangja van :)
Viccet félretéve, az enyémnek 1.000-1.200-on van egy hasonló hangja, bár nem ennyire dúrva.
1.400-1.600-on elhallgat. Én tudom az okát, a fenéklemez (műanyag) el van egy helyen repedve, és ezen a fordulaton szólal meg.
Alatta, fölötte csöndben van.
Szóval tuti hogy ebben is csak valami "közlekedik", kétlem, hogy ez csapágy, vagy más kopó alkatrész lenne.
Valami azon az 1.200-as fordulaton már nem bírja magát és elkezd zakatolni. Lehet ez bármi, hiszen rázkódik az egész gép, lehet a mosószeradagoló a tetőben, lehet a dob, az ajtó, egy burkolati elem...
A növekvő centrifugálási fordulattal elvileg stabilabban pörög a dob. Ami le akar szakadni róla az távolodik a forgástengelytől, a csapágyazás terhelése növekszik, a felfüggesztések, a motor rögzítés igénybevétele nő, de. A program végig fut, ha nem a hibakód mi, megszünik alacsonyabb fordulaton, nem kopott szénkefés a motor?
Ma, hogy meddig az kérdés, megoldódott a Whrilpool Bosch kérdés. Első felindulásból a Whirlpool programkapcsoló csere helyett vettem egy Boscht, az előbbi lekerült a pincébe karbantartásra.
Feltehetném kérdésnek, mi történt a programkapcsolóval, de túl egyszerű a válasz, legalábbis utólag. Lényeg, hogy most tökéletesen működik, kb 5 Ft értékű javítással.
A gép is összekapta magát, jobb mint valaha, egy apró hibával megy a mosás, a csatornacső ugye a födém alatt fut, a szivattyú viszont csak kb a gép fölé ~ 10 cm-re nyomja a mosólúgot. Egy hordóba gyűlik a víz, onnét a régi tószivattyú tolná a csatornába, ha nem ragaszkodna az 1,5 m-es emelőmagassághoz. Eléggé kiszámított a vízforgalom, a max 60 l-nél még nem néztem, nem csordul-e ki a hordóból.
Eddig tartott, ma megint megszólalt... :( Sőt ma meg is állt mosás közben, lement a főmosás, kitette az indító gombra az indexet, ajtó zárva, se előre se hátra óra áll.
Egy Istenverés ez a szar. Nem baj, hétvégén megcsinálom a Hajdút ez a szar megy egy másik balekhoz :( - bár ez nagyon nincs az ínyemre... :(
Nekem elég masszívnak tünt mechanikailag, valamilyen hatás érte esetleg amitől megzakkant. Elég masszív fogóval próbáltam rajta igazítani, de csak nagy erölködések árán sikerült alakítani. Nem hiszem, hogy biliacél lenne.
A gátlókat cserélni fogom, mert az egyik nagyon gatya, de ezeke párban illik.
3éves a gép és ez az első meghibásodása.Először nem centrizett és most már a vizet sem engedi be.Sajnos nem tudok túl sok infót adni,mert apukáméknál van a gép és telefonon tartom vele a kapcsolatot.Amikor ez a mosógép meghibásodott akkor elővették a régi tárcsásat ,de sajnos most az is tönkrement,anyagi okok miatt nem tudnak ujjat venni,így reménykedem,hogy olcsóbban kijönnének,ha ezt megtudnák javítani.Előre is köszönöm.
Namost egy 2000-es cikk, es azt mondja, hogy egy tutkos felujitas 10-15 evvel tudta _azoknak_ a gepeknek elettartamat hosszabbitani. De ebbol azota 13 ev el is telt... Szoval azert azt a megallapitast, hogy "Felújításuk gazdaságosan megoldható", azert ujra kene a mai viszonyokhoz gombolni. Persze igaz lehet, csak ha megsem, akkor az egesz cikk kuka, mert erre epult.
Persze ha csak amolyan checklist celjara linkelted be, hogy mit erdemes megnezni, akkor nem szoltam, csak a teljes felujitas mint alapcel fura ma mar.
A zavarszűrő azért égett le, mert túl nagy volt a terhelés (vagy meghibásodott). Azt gondolom, ahogy a tanult kolléga mondta előbb meg kellene keresni az okot...
Első körben le kéne kapni róla a kabátot, és behatárolni a hang forrását - motor, vízszelep, szivattyú, stb. Másodikban pótolni a zavarszűrőt - hacsak nem szeretnéd nézni a tévében a gépet...
Üdvözletem indesit witle106 os mosógépem (kb 2 éves ) rakoncátlankodik sajnos nem indítja el a programot ha el is indul akkor fura hangokat ad ki mintha a villanymotor nem tekerne csak zúg nyöszörög. A tápkábelen van az a hálózati zavarszűrő az kiégett és áthidaltam azóta csinálja ezt nemtudom miért . tudnátok valami támpontot adni hogy mi lehet a baja mert nem szeretnék alaplapot cserélni nem valami olcsó sajna
"Az adattábla cseréjét úgy tudjuk megoldani, hogy fölfelé lehúzzuk a választókapcsoló gombot, majd a prk. roll a gombfeliratot eltávolítjuk (3 horony található a forgatógombon, ezekbe kis csavarhúzóval benyúlva a felirat leszerelhető). A prk. forgatógombját 1 db M 3-as csavar tartja a tengelyén, eltávolítása után ugyancsak leszerelhető. Az adattáblát két lemezcsavar rögzíti a fedélkerethez. Tisztítás után felhelyezhető az új és szép tábla. A gombfeliratok visszahelyezésénél ügyelni kell arra, hogy a felirat szélén egy kb. 5 mm-es jelölés van, ez a segédpont, ennek kell a gombon lévő három horonyból a szélesebbik felé kerülnie "
Webshopban most neztem 800 Ft, sajnos csak feherben van. A csereje nem bonyolult (legalabbis nekem nem volt nehez).
Nem emlekszem, hogy a fedelet le kellett venni, vagy eleg volt csak a keretben levo csavarokat kitekerni. Nemsoka jon a felmento sereg es segit! :)
Dreamer
Sziasztok! Van egy 23 éves HajduEnergomat mosógépem, aminek az ajtónyitó foggantyúja eltörött. Kicsit akadt, megrántottam, és a kezemben maradt. Lehet kapni, de én is be tudom tenni? szét kell csavaroznom az ajtaját? Kérem, segítsen, aki tud. Köszi:
A gép belső állapotáról nnem igazán tudok mit mondeni, de külsőre nagyon jó állapotban van. Rozsda nincs rajta, gumi tömítés az ajtónál rendben van. (ha nem saját lenne és nem ismerném, akkor 8-10 évesre saccolnám)...
A segítségeteket kérem,van egy wirlpool awe 6514 -es mosógépem és meghibásodott,mert nem ereszti be a vizet és nem centrifugál.Szerintetek mi lehet a probléma?A segítséget előre is köszönöm.
Mosogep legalabbis volt a markabolt.hu oldalan, de mintha a multkor mar nem lett volna elerheto. Keress vissza, vszinu linkeltem, de mar biztos nem egy honapon belul.
Azt nem állítom, hogy nincs más alternatíva, de a legjobb kétségkívül a Miele.Már aki az állandóságot szereti, meglepik nélkül. Alternatívának van óccsó hulladék háromévente, vagy kelet európai piacra (nem azonos a nyugati (német) piaccal) gyártott "márkás" termék kissé jobban megépített formában.
Mosogatógépnél már nem egyértelmű a helyzet...Egy teljes feltöltéshez a gép felhasznál kb négy liter vizet, ez egy olyan mennyiség, ami pang a hőcserélő, és a gép közti vízszakaszon...aztán megint négy liter, mire felmelegítette a víz a falat... tehát felmerül a kérdés, hogy érdemes-e...
Az építkezés igazából egy komplett felújítás, azt érdemes úgy csinálni, hogy minél kevésbé kelljen hozzányúlni a következő években, ezért is tenném be mindenhova a hideg-meleg csonkokat. Arra számítok, hogy ha most még nem is annyira elterjedtek az ilyen mosógépek, 10 év múlva már inkább a piacon lesznek, mindenki az energiatakarékosság irányába halad. Ha most nincs is ilyen gép megfizethető áron, de 10 év múlva lesz, akkor fájni fog csak emiatt vésni... Mivel teljesen új gépészeti rendszer, ezért lett hőszivattyú, így nem kell a gázművekkel küzdeni, plusz pályázati forrást is lehetett találni rá tavaly nyáron, így már nem is akkora úri huncutság a dolog.
Lényeg a lényeg, azt mondod, hogy Mielén kívül nincs értelmes alternatíva normális ár-érték arányú hideg-meleg vízbekötéses mosó és mosgatógépre?
Ezek mind párfilléres beruházások... Miért a gépeken akarsz spórolni? Van kissé olcsóbb a Mielénél, de jobb, megbízhatóbb nincs. Kb, mint a többi tétel, a gépek is visszahozzák a "felárukat".
Hüljön rá a bőr a siemensre! Tegnap volt egy esetem A1016-ossal, természetesen az univerzális 8 körmös nem jó bele, szivattyú rendelhető 18800Ft+szállítási díj! :(
Még egy kérdés jutott eszembe. Éppen építkezem, és úgy tervezem, hogy a mosógép és a mosogatógép leendő helyein hideg és melegvizes kiállás is legyen. Van most olyan mosó és mosogatógép-típus, ami tudja mindkettőt fogadni, nem Miele árban van, és jó szívvel ajánlotok? Egyáltalán egy ilyen gép felára megtérül valaha az életciklusában? A melegvizet hőszivattyú csinálja majd meg 4-5-ös COP-val, így kicsit fájó lenne fűtőszállal melegítgetni a hideg vizet, miközben azt 6-7x olcsóbban már megcsinálta más.
Otthoni téma a cseréje, vagy mindenképp szakember? Beszerezhető kereskedelmi forgalomban egy ilyen alkatrész? Nem vagyok műszaki analfabéta, de ilyet még nem javítottam. :) Köszi!
Itthoni mosógépünk jópár éve egy Siemens Siwamat 6100-as, ami egy ideje már azt játssza, hogy néha nem hajlandó kipumpálni magából a vizet. Ilyenkor hallani, hogy el akar indulni a szivattyú, de nem tud. Ha épp nem vagyunk ott, akkor kiáll a gép hibát jelezve (villog rajta két led), ha ott vagyunk, akkor néhányszor ki-be kapcsolva általában elkapja, és onnantól minden rendben. Szerintetek mi döglődhet benne, filléres dolog, vagy kuka az egész?
A csapágyazással nem sok gond van - hegesztett üst, belehegesztve a teleszkópok is - , inkább a dobról törik le a hajtócsillag, ami miatt a komplett egység cserélendő... :-(
Drótkefe a Te barátod. Lepucolod róla az összes, eddig rákerült trutymót - ugyanezt elvégzed az üstön is, és összerakod - annak tömítenie kell. Ha nagyon örökös megoldást szeretnél, akkor mindkét felületre pálmatex - nem várni, míg szárad, hanem azonnal összerakni.
A vízszintszabályzó e cső mellett levő fekete vékony gumicső, ami a gép baloldalán hátul, a kezelőszerv alatt végződik.
Szétszedtem, kipuloctam. Nem voltam szégyenlős elvinni egy kézi autómosóba :)
Kafa lett, köszönöm szépen!
Visszatérve a dob folyás problémára. A lélegeztető cső (ha jól tudom a nevét -> a dobtól megy a hátsó takaró lemezig) és a dob találkozásánál találtam folyásra utaló nyomokat, melyet próbáltam szilóval tömíteni. De nem fogta meg, s továbbra is enged csak kisebb mértékben. Milyen megoldást tudnál ajánlani? Csere?
Kerestem a vízszint szabályzót, de sehol sem találtam.
gőzölés (szerintem) annak "éri meg", ahol poratka allergiás van a családban... egyébként, ha emiatt lényegesen drágább a gép, mint egy gőz nélküli típus, nem sok értelmét látom megvenni.
Sziasztok! Van valakinek bármilyen tapasztalata az LG F1480QDSP mosógéppel?
Vett már, vagy használ valaki ilyet? Az LG mint márka, mennyire megbízható a mosógépek terén? A motorra tudom, hogy 10 év gari van, de többi alkatrész mennyire strapabíró?
Gözölő funkciót szokot valaki használni? (akár más márkájú géppel) Van értelme?
Egy kérdés a Whirlpool FL 5085 AA800 kapcsolatban: a gép ~ 9 éves, eddig 68000.- Ft lett ráköltve a meghibásodott alkatrészcserékre, javításra, az új ára 80000.- Ft volt. Most úgy néz ki a programkapcsoló csere következik 30000.- Ft-ért, ami talán újabb 9 évig működne, az előző összeget meg lehet újra ki kellene fizetni.
Nagyon agyalok azon, hogy gyakorlat nélkül vajh meg fogom-e tapasztalni pl. ha a motor csapágyas? Ugye az egy elég nagy fordulatú valami, ha kézzel meghajtom, van esély arra, hogy tapasztaljak valamit?
Nem nagyon lehet árverni, mert a motor áramát figyeli, és ha egy meghatározott étéken kívülre leng, akkor nem engedi a szökési sebesség fölé (400-430 Ford/ perc) a motor sebességét, inkább újra próbálja rendezni...párszor.
Hát ja, ami villásdugóval kezdődik, azt gyógyítom.
Vedd le az ajtóról a tartót, szedd szét - nagyon nem tudod - és nagytakarítás. Hátul van két kerek műanyag cucc, amit ki tudsz húzni belőle - azt különösen...
Bárhonnan folyhat a víz; a felső gumitól kezdve az üsttömítésen keresztül a repedésig bármi lehet.
Vízszelep: vagy jó, vagy nem. Olyan nincs, hogy holjó, holnem. Kontakthiba (panelen vagy a szelepnél, drótszakadás) is lehet, de maga a szelep vagy kinyit, vagy nem. Köztes állapot csak a biztonsági szelepeknél lehet, de a tied nem az.
Köszi! Hála nem az volt a gondja a gépnek. Hanem a mágnesszelep. Csak mikor megvettem a mágnesszelepet azt az infót kaptam az üzletben, hogy ha elromlik az mindig rossz, vagyis nem produkukál olyan hibát hogy egyszer működik egyszer nem. Na ezt megcáfolom! Mert mielőtt nekiestem, 2x próbáltam elindítani a gépet. Először beengedte a vizet, másodszorra pedig nem.
Lenne kérdésem. Valahonnan folyik a víz a gépből. Megnézve csak a levegőztető csőnél (dob és levegőztető találkozása) találtam folyást, de azt leszilóztam. Honnan szokott még folytni, csöpögni? Whirlpool AWT5100-as gépről van szó.
Ma mosott az asszony, de kiadtam hogy 700-ra vegye le a fordulatot. Azt mondta, most "gond nélkül" végigment, nem zajolt.
Melyik csapágy szokott hamarabb megzakkani, gondolom, ha látok valami megfolyást a dobon, akkor tuti az a hibás.
A motor viszont nagyobb fordulattal forog... Mi a tapasztalat?
Valamint kicsit gyanús, hogy a lengéscsillapítók mintha el lennének fáradva, mert eléggé mozog az egész miskuláncia, drága szokott lenni egy csillapító pár?
Amennyiben bevágod a seegernek a falcot, teljesen szakszerű lesz a megoldás (átalakítás). Kedves megrendelők meg is állnának a fejlődésben, ha szettel javítanám a tinikorú gépeiket... :-)
Azt tervezem én is, hogy szétszedem, kimunkálom a csapágyat a házból próbálok egy zégergyűrűs rögzítést kialakítani és kap egy úgy csapágy + tömítéskészletet.
Persze előtte meg hallgatom szíj nélkül.
Tudom, hogy nem szakszerű a beavatkozás, de most eco üzemmódban kell jól működővé tennem ezt a ****.
Előbb inkább levenném a szíjat, és anélkül megpörgetném a motort. Utána kézzel a dobot, aztán végül vissza a szíjat. Legalább pontosan megállapítanám, hogy mi dübörög, utána kezdenék horroráron bevásárolni...
A ház száma:129 469 300 / 5 A FULCRUM BRACKET,RIGHT, 129 469 400 / 3 A FULCRUM BRACKET,LEFT De nem vagy előrébb vele, mert tipuson belül is változhat...
Na most tényleg segítséget kérek, mert nagyon el vagyok kenődve.
Eddig úgy tünt, hogy minden rendben van a használt mosógéppel, azonban ma centrifugázás közben amikor emelte a sebességet egyszer csak elkezdett "dörömbölni". Kb. a 3. fokozat volt.
Nekem úgy tűnik, hogy csapágy hangja van. Ezt azzal próbálom megerősíteni, hogy ruha nélkül pörgethettem, nem adott hangot.
Tudtok abban segíteni, hogy mi lehet a dob csapágy(ház) cikkszáma? A gép AEG LAV 46200
Ellenállásméréssel. Az egyik szál (asszem a fekete) közös. Ahhoz képest a két nagyobb ellenállású tekercs a 16 pólusú. A kondit e két tekercs közé kösd, a fázis a feketére, a nulla a kondi egyik végére. Ha nem jó a forgásirány, akkor a másikra.
Van egy ignis mosógépmotrom. Centrizési fordulata rossz, más célra szeretném használni, ahol a lassabb, mosási fordulata nekem tökéletes lenne.
5 kábel jön ki belőlle, (fekete, kék, sárga, piros, zöld) megvan a saját indító kondija is, de nemtudom hogyan köthetném be, hogy a mosási (lassú) fordulattal pörögjön.
Na ez erdekel. En mindig oda dobom, pedig ebben tuti tiszta, mivel egyszer se hasznaltam.
Eddig a dobra rakott mosoporrol csak az volt az altalam tudott ellenvelemeny, hogy jobban fakitja a ruhakat. Azert art a gepnek, mert a viz elott kerul a futoszalhoz? Vagy mi? (Soha nem csinalok elomosast, es azt gondoltam, tok mind1, ugyis a program legelejen kimossa.)
A "hajdukocka" gondolom Energomat-ot jelent! Azok akkor szoktak rosszalkodni, sőt néha ki is gyulladni, ha a felhasználó a dobra dobja a mosóport, ahelyett, hogy kihívná a szerelőt és megjavíttatná, ha nem mossa ki a mosószer adagolót rendesen!
Most leltem rá itt, hogy neked van hajdu keverőtárcsás mosógépcsodához szerelési útmutatód és robbantott ábrád, ha elküldenéd emailben megköszönném mert én ismost kezdtem hozzá egy ilyen csoda gatyábarázásához de elakadtam benne.
A közelmúltban lecseréltük a brutális vízmennyiséget pusztító 10 éves Whirlpool-unkat egy Zanussi ZWQ 35104esre.
Minden szép,minden jó,kevés vízet használ,tiszta a kijövő ruha,csak...
Az öblítő illata nem érezhető(u.azt használjuk,mint az előző gépnél).
A mosószeradagoló nem az ajtóban van,hanem a dob felett(kivehető)...és nem töltöttük az öblítőt az M" jelzés fölé(azaz nem folyhat le)...viszont nincs illata a ruháknak,illetve van,de az a mosószer lehet.
Akkor mondom ugy, hogy nem erzem anyamek 1200-as gepen annyira hogy erosebb lenne, ha csak az eredmenyt fogom meg. De akkor tenyleg ne vegyen senki ilyet, van uj hideg-meleg is (ezt akartad hallani, talan elfogytak a thermailjaid? :))
Illetve a lenyeget nem mondtam, nekem a regi mosogepnel nem csak a szamok tukreben, hanem a centribol kijovo ruha nedvessegenek tukreben is az a velemenyem, hogy ez joval erosebben bir centrizni.
1. nincs rajta a gyartasi datum, csak a sorozatszam, de ketlem hogy abbol barmelyik az evszam lenne: 2000190 (tipus 770.7)
2. nincs is rajta a fordulatszam! pedig nekem ugy remlett. Ami rajta van, az a _teljesitmeny_, es az centrifuganal tenyleg 700W. De ez viszont a mellekelt abran is igy van, nem 700-as porgest ir (a motorfordulatok meg gondolom nem konvertalhatoak...)
Tehat egyreszt tuti, hogy barmire emlekeztem, nem is tudom mi volt a regin a 650, de ezen nem volt annal lenyegesen nagyobb szam.
Ez nem is a thermale:) Basszus most mar felmegyek. (Bar persze lehet, hogy ez az, de en anno amit csereltem az volt 650 ha jol remlik, es nagyobb kulonbseg remlett.)
Van akinek élvezet egy ilyen dokumentumot tanulmányozni.
De visszatérve, segíthetnél abban - mert jártasságod vitathatatlan - hogy mitől melegedett túl a fűtőbetét a hajdúkockában, valóban nem reteszelt a fűtés?
OK, ki igy, ki ugy. Ja most megnezhetnem, de most nem megyek fel a hidegbe (betegallomany). Marmint hogy mekkora a centrije, es merhetnem hogy mennyit vizel.
WC: kolesz ota ahol laktam mindenhol takarekos volt, domotor lehuzos meg ketgombos, vagy amig-nyomod billenos. Masmilyet mar nem is ismerek.
Viszont en nem akarom a szetvert holmit latni, nem mintha annyira ertekes cuccokat mosnek, de pont azert, hogy hasznalhato maradjon.
Az se rossz, bár én mindig utáltam a büdöset és a legyeket. :D
Viszont a mi tartályunk is nyomó"gombos", nem kell teljesen kiüríteni a tartályt, kisdolgoknál semmiképp. 2-3 sec, és le lehet állítani. De a nagy cuccoknál is látszik, lement-e már. Ha igen, annál is le lehet állítani. Ahogy már 20 évvel ezelőtt is volt csak a húzás idején vizet eresztő tartály. Nem mindegy, egy nap öten fejenként ötször mennek slózira, és így elmegy 250 liter víz, vagy ennek csak a negyede-harmada.
"WC - azért itt is vannak már kisebb tartályok, és víztakarékos megoldások, évtizedek óta. ;)"
Bizony-bizony, reneszánszát éli a fabudi, több grafikus előnye is van, kevés vízzel dolgozik és ősszel ki lehet hordani a tartalmát a rózsa tövekre! :)
A vízmennyiség nem ki részben attól függ, mekkora a hézag az üst és a dob között. 1 cm különbség jelentős vízmennyiségbeli különbséget jelent. Ráadásul a szemléletmód is változhatott, eleve alacsonyabb vízszintet gondolnak jobbnak. Mert a mosóhatást jelentősen befolyásolja a sulykolás mértéke, és minél magasabb a vízszint, annál kisebb ez hatás. Nem véletlen, hogy a kímélő mosásoknál van a legmagasabb vízszint.
Az öblítések előtti minél magasabb centri fordulatszám miatt pedig kevesebb víz kell az öblítésekhez is. Nem mindegy, hogy 400/perc vagy 1200/perc, mert kevesebb mosóvízzel kevesebb mosószer marad bent.
"Na pont ez a baj, a mangorlas." Na nem. Pont ezzel jön ki a kosz. A víz lazít, az mosószer old, de a sulykolás távolítja el a koszt.
WC - azért itt is vannak már kisebb tartályok, és víztakarékos megoldások, évtizedek óta. ;)
Na ez jo otlet, megkerdezem majd aki a csaladban egy 33 eves(!) energomatot cserelt le, hogy hogy all a vizoraja azota. Az enyem (a nem melegvizes) az 91-ben lett vasarolva, ez a mostani az nem tudom mikori.
Nem ugyanaz a mosogatogep, mert azt en az eredmeny megnezese nelkul is rohantam venni:) Sot, szoktam latni masik mosogepeket is a kornyezetemben. Nem ugral, bar az enyemre se jellemzo (egy vekonyabb gumiszonyeg azert van alatta), joval nagyobb, es nem latok semmit amitol meggyozobb lenne. Pedig akar ugyanazok a cuccok is mennek benne (pl. a gyerekeim cuccai).
Na pont ez a baj, a mangorlas. Nagyon keves vizet fogyaszt, keveset kell felmelegiteni, ellenben ugy is fog kinezni a ruha utana. Igenyesebbek mehetnek egy szezon utan ujat venni, eredeti beszerzesi artol fuggetlenul aka'r...
már majdnem kezdtem ellentmondani, mikor a gyönyörű fehér ruhákat olvastam... mert tök szürke volt vele minden, pedig akkortájt is már OMO-val, meg Persillel mostunk.
meg lesz az annyi, mert már akkor észrevettük a vízdíjban a csökkenést, amikor az energomatot lecseréltük anno vagy 18 éve egy 70 litert fogyasztó whirlpoolra.
egyébként ez az egész pont olyan, mint amikor bejöttek a mosogatógépek... emlékszem, én is azt mondtam akkor, hogy a büdös életben nem mosogat el olyan szépen egy gép, ráadásul töredék vízzel, mint én a két kezemmel... aztán amikor láttam barátnőmnél a csilivili edényeket, revidiáltam az álláspontomat és "szaladtunk" mosogatógépet venni.:))
amíg nincs egy jó energiatakarékos mosógéped, ami kevés vízzel mégiscsak összehozza a tökéletes mosási (és öblítési!!) eredményt, addig ezt mondod, mert valóban szinte elképzelhetetlen.
Ez sincs így minden esetben. Némelyik tipus nincs reteszelve, fűt víz nélkül is. Aztán olyan eset is van, mikor reteszelve van, de a testzárlat nem foglalkozik ilyen aprósággal. A harmadik verzió, ha testzárlat van, és nem fűt, hanem csattintja az automatát. Feltéve, hogy nincsen életvédelmi relé (Fi- relé) a házban. Ha van, akkor az utóbbi kettő eset helyett firelécsattanás van.
Hát igen. Az AEG is az a tipus, amelyik töményen mos - és mint tudjuk a mosás alapja a sokáig történő mosólúgfürdő - és csak a végén hígít.
Harminc perces am block program csodára nem képes... :-)
A szintérzékelő: az is sokat jelent, ha a hozzávezető gumicső indulási oldalát kitisztítod (légsűrítő). A csavartekergetést nem ajánlom, mert nem egyértelmű, hogy melyik mit csinál, és többet lehet vele ártani, mint használni. Célszerű rábízni olyasvalakire, aki már látott olyat, aki hallott ilyenről.
Egyébként kafa lenne az AEG, mert nagyon csendes meg minden, és ilyen tisztán a családtagok szerint még nem jött ki a mosógépből ruha, mint az első mosás után.
Persze lehet, hogy csak azért lett tiszta mert megfelelő programon mostam (jó sokáig is tartott).
Tipikusan az a baj a rokigéppel, hogy például a fehéret gyönyörű tisztára mossa. Aztán az első öblítés még ok, majd a későbbiekben visszaszürkül a fehér ruha. Na ezért nem jó a túlzott vízmennyiség. Mosásnál sem célszerű sok vízzel felhígítani a mosólúgot, mert kevesebb vízzel (töményebben) jobb a mosóhatása. Ezért van az, hogy a komolyabb gépek csak a mosás utolsó fázisában emelik meg a vízszintet, addig minimális vízben mángorolják a ruhákat. Az öblítés meg nem attól öblítés, hogy a tengely feletti magasságig feltöltjük vízzel, és három lötykölés után mehet a lecsóba, jöheet a következő úszásoktatás.
Nekem mind1, de en nem akarok ugy jarni, mint ismeros a mielevel (es tudom, szerintetek user error, en meg tudom hogy nem). A mosas attol mosas, hogy vizben tortenik. Nem csak egy kis nedvesites a feladat...
OFF Kivancsi vagyok, hogy mikor felmosol egyben egy nagyobb, koszos teruletet, akkor azt hogyan csinalod: megnedvesited, torolgeted amig vesz meg fel koszt, aztan kifacsarod es ujranedvesited, vagy belerakod egy nagy adag vizbe, kifacsarod nedvesre, es ugy hasznalod. Az elsonel tuti csikos-koszfatyolos lesz az egesz, a masodikkal me'g akkor is mukodik, amikor mar az aljan 1-2 centi sarreteg all a vodornek. ON
[Most azt az esetet hagyjuk, amit az egyik idosebb csaladtag csinal, hogy gyakorlatilag kimos mielott a gepbe tenne a cuccot: minden koszolodasra hajlamos reszet vegigdorzsoli minden ruhanak...]
Persze, lehet kompromisszumot talalni a ket veglet kozott, nem mondom, de a viz az kell.
Egyebkent a 120 litert konkretan nem hiszem, az elso mosasra is kb. 15-17 liter viz ment bele, amikor meg nem a hideg/meleg valtozatom volt meg, es vodorrel ontottem bele elore a melegvizet. Oblitesre tuti nem hasznal 7x ennyit. Na majd egyszer megmerem, ha olyanom lesz!
A "bazi nagy dobot" mire megrakod 7 kg törülközővel, az fullra van... és nagyon nem mindegy, hogy 120, vagy 45 liter vízzel mossa ki a gép.... nem ugyanolyan mosóhatással, hanem klasszisokkal szebben.:)
Azért tippet adhatnátok, hogy mitől purcant meg a fűtőbetét, ugyanis az "égett" le (valójában túlhevült, kinyilt, és a védőkapcsoló erre az áramra már lekapcsolt). Esélyes lehet a szelep ami a vizet beengedi, esetleg vízszintmérő?
Meg akarom javítani és elpasszolni, ha pár ezret kapok érte jobb mint a szemét telepre viszem.
Az Aeg-gel meg beszoptam, mert az ajtózáró érzékelő már kehes, illetve egyszer hallottam, hogy mosás közben megszólalt a vízszivattyú. Szerencsére csak pár mp-re, szóval ameddig szét nem esik, addig menni fog.
Hat az enyemen ugy remlik 800 vagy 850 a centrifuga. Majd otthon megnezem, ha addig Sanyooo meg nem mondja.
A viz meg attol fugg, mar szo volt rola, hogy a tul keves is baj. (Szerintem ezert van, hogy a bazi nagy dobokba se szabad normal ruhabol csak fele alattig belerakni - jo tudom, nem igy van megadva hanem kilora -, mert a vizmennyiseg ugy van kitalalva hozza. De akkro ne is a dobmerettel reklamoznak...)
Egyebkent kivancsi lennek, hogy mennyit valtozna a vizfogyasztasunk egy modernebb geppel, azonos mosohatas mellett. Szerintem a wc-n tobb megy el, mint amennyiben a kulonbseg jelentosen meglatszana (off ezert lesz a kov. hazunkban a wc szurkevizre kotve - mosast majd meglatjuk).
Akkor ugyanazt ki kell venni, és a tömlők felől kitisztítani. Azért nem viszi ki az öblítőt, mert a sugártörő nem csinálja a dolgát. Márpedig ha van mindkét víz, akkor más nem lehet. :-)
Én már évek óta nem foglalkozok energomat fajtákkal, csak ha muszály... Azért húzós az a 90- 120 liter víz, a fűtéshez kellő plusz árammal...400- 500- as centrifuga meg ma már vicc...Jó lesz az az AEG. :-)
Van egy Electrolux EWT1215 mosógépünk, ami alapjában véve teszi a dolgát, csak az öblítőt nem mossa ki a tartályából. A mosóportartót leszedtem, kitakarítottam, de a hiba még mindig fennáll.
Hogyan tudnám kitakarítani jobban a mosógépet? Szétszerelés vagy valami vegyszert vessek be?
kérnék egy kis segítséget. AEG Lavamat 62840-es gép nem indul semmilyen programon, a kijelző világít, az óra megy, hibakód nincs... tegnap annyi előjele volt a problémának, hogy nem centrifugázott rendesen a gép...
A család úgy döntött, hogy lomizzunk egy korszerűbb gépet, és egy AEG Lavamat 46200 jött a családba. Tudom most van aki fújol, hogy használt gépet venni, ahhh...
Hm. Most megy a trisós 95 fokos mosás, utána pedig egy hypós, aztán pedig egy igazi...
Itt az ünnep, szereljünk hát mosógépet (vagy éppen lapátoljuk a havat, kinek mi jut... :) ).
A feleségem elindított egy adag ruhát, lefutott a program.
Elindított egy következő adagot, ment a gép. kb 5 percet, és pakk, áramszünet. Upsz, benézek a fürdőszobába, pontosabban néznék, de nem látok, mert a Hajdú kocka füstgépet megszégyenítő módon eregette a füstöt. :(
A ruhaknak, gepnek nem gond, hogy 40 fokos vizben oblit, de azt ertsd meg, hogy pazarlas, amit nyersz a mosas melegvizet igenylo reszen a halozati helyett 40 fokkal, azt elbukod az obliteskor halozati helyett 40 fokkal.
A napkollektor me'g most sem termeli meg egy haztartas melegviz-igenyet (pedig nekem vakuumcsoves heatpipe van, szoval nem nyarra hanem atmeneti idore optimalizalt), tehat az oblitesre hasznalt meleg miatt a villanybojler/gazkazan fog neked a furdeshez meleg vizet csinalni utana. Es az meg rosszabb is, mint a mosogepben a kozvetlen melegites (na jo, a gaz eseten talan egalban van). Viszont igy azert fizetsz, amiert nem kene, nevezetesen az oblitoviz felmelegiteseert.
Az mondjuk lehet, hogy ha minden mosas elott figyelembe veszed a tartaly tartalmat, es ha olyan akkor letekered, de akkor meg csak a legnagyobb nyari kanikulaban fogod ezt kihasznalni. Ennel tenyleg egyszerubb megvenni sanyooo-tol azt a gepet (az enyem is tole van).
A mosogep nem hiszem hogy szerkezetileg tiltakozna, de
- ha nem olyan a beepitett program, akkor a melegitesi ido elmaradasaval csokken a mosas maga (kevesebbszer forgatja) /ez a legvaloszinutlenebb, mert mibe telne beleirniuk/
- a 40 fokon jo, de ha magasabbat adsz ra, mondjuk 90-nel mostal elotte es a 72 fokos tartalyviz ment kozvetlen - leforrazhatja a ruhat
- ami a legfajobb lehet: elpazarolja a hideg vizes oblitesre is a jo kis leendo furdovizedet, es korantsem biztos, hogy ujratermelodik...
Szoval igy penztarcailag nem biztos, hogy pozitiv lenne az egyenleg.
Nekem occo energolux termal gepem van, az tudja a kulon hideg kulon meleg bemenetet, es maxosan ki tudom hasznalni a napenergiat vele. Az mar ugyanis pont ugy kever, ahogy a programhoz kell (ha epp nem meleg a tartaly, akkor meg persze melegit rajta futoszallal).
Már egy másik topicban érdeklődtem, de nincs igazán aktivitás.
Egy kérdésben szeretnék tanácsot kérni.
Mivel sikerült napkolit felszereltetnem, azon gondolkodom, hogy egy állítható ( 30-70 fokos) keverőszelepen keresztül melegvizet fogok bevezetni a mosógépbe.
Mondjuk 40 fokos vizet kapna a gép és természetesen ilyen programra lenne állítva.
a mosógép egy kb. 10 éves zanussi wds valahányas típus.
Tisztelt Mosógép-szerelő.3éves INDESIT előltöltős mosógépem kb fél éve egyre hangosabban centrifugál, ill hangosabban mos.Lehet hogy csapágyas? Vagy esetleg más.Várom válaszod.Köszi
Ismerősöm mosógépe nem szivattyúzza le a vizet. Elöltöltős Whirlpool AWM-8105. Alul a szűrőnél kattog-zörög, kicsavarva a szűrőt észrevehető, hogy ez a lapát vagy mi leesik. Kézzel benyúlva simán vissza tudom rakni ezt a lapátot. Az a kérdésem, hogy szedett-e szét valaki ilyent, il. ennek le kell-e jönnie ilyen simán, vagy ez tulajdonképpen le van-e törve, iyesmi?
Azon gondolkodtam, hogy a wd40 amit befújtam tiszítás céljából lefolyt a tengely mellett, jól gondolom hogy az már a mosódob része ahol vízzel is érintkezik? Mert ha igen akkor talán érdemes egy átöblítést csinálni a befolyt rozsdás dzsuva miatt.
Még egy kérdés, a jobboldali csapágyat nem érdemes megnézni? Nem látni rajta szivárgást, de a történtekből kiindulva talán érdemes ránézni és kicserélni a tömítéseket!?
Sikerült szétszedni, befújtam wd40-el aztán egy könnyed mozdulattal szétjött:)
A kérdés hogy normális-e ha a belső "tengely" mozog?! gondolom igen mivel nincs rajta a csapágy amit fixen tartaná.
Kézzel könnyedén tudom körbe-körbe mozgatni. A csapágy helyét befújtam wd-vel aztán kikapartam belőle a retket, szárazra töröltem. gondolom így mehet bele az új!?
Nem tudod véletlenül hogy két szemben lévő (a 2 legszélső) luk milyen távolságra van egymástól? Melóhelyen vagyok és talán tudnék csinálni egy célszerzámot hozzá, de a gép meg otthon van ugye...
Még annyit szeretnék kérdezni, hogy tudnom kitekerni egymagam a csapágyházat anélkül hogy a dob elforogjon? Vannak dobrögzítő csavarok amit szállításkor kell becsavarni, azokat betegyem?
Ok ez igaz, sajátról van szó, de mégjobban elrondtani nem akarom:) Szóval legrosszabb esetben mi történhet ha esztergályossal kiszedetem a csapágyat és újra cserélem? Ha nem lesz rajta a perem gondolom "szabadon" mozoghat a csapágy!?
Én ilyet még nem csináltam, nem is akarok! :) Mivel a tiéd a gép, és ráérsz, lehet, hogy neked megéri bíbelődni vele! Ha meg nem sikerül legfeljebb a feleséged fog pörölni veled, nem a megrendelő! :)
Rendben köszönöm. Jelenleg azt tervezem hogy nem komplett szerelő készletet veszek, csak a csapágyat veszem ki,elvileg le kell esztergálni valami peremet és kinyomható a csapágy.
Ha levakarod róla a trutymót, akkor látod, hogy ékes ánglis nyelven feliratozva van az irány (open/ close) Fogsz egy túlméretes flexkulcsra hajazó szerszámot, beilleszted két szembelevő furatba a töskéket, és kiveszed (open).
Előtte nem árt pár csirkecombot betolni, mert tud kapaszkodni rendesen. Ja, és vigyázz, hogy a furatokat ne tedd tönkre, mert könnyen üst (és dob) csere lehet a vége...
Van egy Electrolux EWT10120 W típusú mosógépem és recsegő, éles hangot ad amikor forgatom a dobot, szétszedtem és akkor láttam hogy a dob közepén lévő csapágyból folyik a rozsdás víz. A kérdésem hogyan fogjak neki a szétszedésnek? mert ha jól emlékszem akkor egy műanyag csapágyházban van foglalva, ami nem tudom milyen menetes és hogy egyáltalán mivel tudok ráfogni ugyanis elég érdekesen néz ki. Nem a hajtás oldali csapágy ment szét hanem a másik, tehát ha szemben állok vele akkor a bal oldali.
Vajon ez a kulcs lenne a célszerszám?
llletve azt a hatlapfejű csavart is ki kell venni előbb vagy sem? Mindkét oldalon van ilyen csavar. A beton nehezéket gondolom nem kell leszedni? A harmadik képről van szó, amin a lyukacsos osztás van.
Nekünk egy inverteres aeg van, olyan 1-2 éve én is kezdtem gyanakodni, hogy valami nincs rendben, mert olyan "surrogó" hangja volt néha, vagy inkább "nyüszögő"... férjem a szíjra gyanakodott, levette a hátulját, hogy megnézze, pontosan milyen szíjat kellene bele rendelni, kicsit megmozgatta, és akkor (talán emiatt?) megszűnt ez a hang, azóta sem jelentkezett.
Köszi! Gondoltam rá, hogy leszedem róla a szíjat, hogy simán milyen hangja van, de mivel se nem morog, se nem döbörög, szerintem hagyom. Centrifugálás közben sincs nagyobb hangja, mint eddig. Kefe nem lehet, mert inverteres.
Szerintem az utóbbi. Ami surrog, az a szíj lehet, vagy a kefehangot hallod. Ha a hallott hang a dübörgés felé változik, az lesz a csapágy. Ha rácsukod a fürdőajtót, és úgy sem hallod a tévét - na akkor tuti csapágyas.
Hali! Hölgyek és Urak, honnan lehet tudni, hogy egy gép kezd csapágyas lenni? Gondolom van valami "előjele", nem lesz rögtön, egyik mosásról a másikra tropa a csapágy. Ha mosás közben még nem hallani semmi változást, de ha kézzel forgatom a dobot és az eddiginél surrogóbb hangot hallok, az lehet a csapágy? Olyan, mintha ki lenne száradva. Vagy csak beképzelem...? :)
Ma, amikor uritettem a szárítógép kondenzvíz tartályát, kicsúszott a kezemből, és olyan szerencsétlenül esett le, hogy annak a kis kék dugószerűségnek ami mozog, és amiből a víz kifolyik, letört a peremének kb egyharmada.
Nem tudom, mennyire sikerült értelmesen leírni a mondandómat...
Szerintetek használhatom így még azért a szárítógépet? A víznek a tartályból való kivezetésén kívűl szolgál még valamire az a kék "izé"?
Valamit nem jól csinálsz, közönséges 3/4- ed collos vízcsatlakozója van. Igaz, hogy csak nagyon szűken lehet hozzáférni, és csak a csökkentett falvastagságú csatlakozó jó hozzá.
Most kaptam egy Laden Comete 400-as típusú mosógépet, a gondom az vele, hogy a befolyócső hiányzik.
Vettem egyet, állítólag minden mosógéphez tökéletes, na ehhez persze nem. Milyen típusú csövet kell vennem hozzá? Nem tudom rácsatlakoztatni a menetet a csőre....