Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.10.07 0 0 6112
>>szárazanyagtartalma 39,6 g/l

Összes vagy cukormentes?
Előzmény: BZoltan (6108)
RAMBO Creative Commons License 2009.10.07 0 0 6111
Hát ez tényleg fantasztikus. Krumpliból is csináltok vodkát?
Előzmény: BONNIE (6103)
szunyog25 Creative Commons License 2009.10.07 0 0 6110
Szia!

Ha nagyon ereszt (="ömlik"), akkor mindegy, otthon úgy sem tudod magad megcsinálni, kádárhoz kell vinni. Ha viszont csak csurog, akkor áztasd be (pl állítsd fel, töltsd tele vízzel, és önts a tetejére is vizet, majd mindig pótold ami elfolyik), és beduzzad. Bár mivel öreg hordó, azt mondtad, ellenőrizd, hogy nem penészes/büdös-e, nehogy feleslegesen vesződj a duzzasztással.
Előzmény: Napoleon73 (6109)
Napoleon73 Creative Commons License 2009.10.07 0 0 6109
Hi!
Pont alján az egyik dongánál ereszt.
Ha belerakom a forró vizet sziszeg.
Előzmény: szaki_pali (6106)
BZoltan Creative Commons License 2009.10.07 0 0 6108
Az időjárást tekintve egyetlen dologtól félek... attól, hogy egész októberben szitáló, szemerkélő, nyálkás időjárás lesz. Na az betenné a kaput a hárslevelűnek.

Egy kis fagytól nem félek, mert az jót is tud tenni a szőlőne. Az érés már nagyon a vége felé jár, de egy korrekt hétnyi napos időjárás még kell.

Vasárnap kóstoltam körbe a hársot és bár nem rossz, de nem érzem még olyan koncentráltnak amilyen szokott lenni és amit célnak tűztem ki. a Héten szüreteltek már a Kreinbacheréknél és a Tornaiéknál is. Pont így volt ez tavaly is. Jött a rossz idő és pánikolt mindeki meg szedték ezerrel a szőlőt. Akinek meg bírták az idegei azok Október közepétől gyönyörű szőlőt szüreteltek.

Én amúgy nem foglalkozom ezzel a száraz/nemszáraz dologgal... szerintem ez egy felesleges fétise a borágazatnak. Nem az a célom, hogy száraz vagy hogy félédes bort csináljunk, hanem az, hogy koncentrált, intenzív, hosszú ízű és tartalmas bort csináljuk. 20-as mustfokkal meg jó esetben 25-ös extraktot ad a hérslevelű, 22-23 mustfoknál már közelítjük a 35-ös extraktot.

A 2007-es hárslevelűnk szárazanyagtartalma 39,6 g/l, alkoholja 14 vv%, savai 10 g/l és a maradékcukor 15 g/l.

Na ilyesmi a célunk idén is. Vékonyabb csontszáraz hárslevelűt 12-es szesszel és 25-ös extrakttal tud csinálni más is a hegyen. Az nem a mi pályánk.

Igazán száraz bornak ott van amúgy a Traminink... az már ki is forrta magát és csontszáraz. A juhfark is száraz lesz szerintem... hogy igazán száraz lesz-e vagy marad benne 3-4g cukor az a következő hetekben dől el.
Előzmény: Cirfandlia (6107)
Cirfandlia Creative Commons License 2009.10.07 0 0 6107
Nem feltétlen az eső a legnagyobb gond szerintem -mert ilyen méretű szárazság után a 20-30 mm sem kottyanna meg a talajnak, szőlőnek- hanem az a drasztikus lehűlés és jóval az átlag alatti hőmérséklet ami a következő 2 hétben látszik. Érésre nagyon nem lehet számítani és benne vannak a pakliban a hózáporok, ill. derült szélcsendes időben a nem csak talaj menti fagyok is. ez a diagram Somló környékére szól: link
Én hajlok a szüret felé, hacsak nem lesz vmi kedvező változás - és csalódott lennék, ha nem lenne min. 22es mustfokom. Azért a 20 messze nem közepesen gyenge egy hársnak sőt, végre lenne egy igazán száraz borotok!! ;)
Előzmény: BZoltan (6105)
szaki_pali Creative Commons License 2009.10.07 0 0 6106
mi a bajod vele?
Előzmény: Napoleon73 (6104)
BZoltan Creative Commons License 2009.10.07 0 0 6105
Na, mostantól nehezednek a napok... a hétvégére esőt ígérnek a Somlóra, vagy 30mm-t összesen. A hárs most tart 20 mustfoknál. Meghoztuk a gyors döntést, hogy nem szüretelünk még.
Nagy kockázatot nem vállalunk, mert a hárs felét simán elvitte már a jég, de arra gondoltam, hogy ami maradt az inkább legyen nagyon frankó mint közepesen gyenge.
Napoleon73 Creative Commons License 2009.10.06 0 0 6104
Hi!
Tud valaki segíteni?
Egy öreg hordót hogyan tudok házilag javítani?
Köszi minden megoldás érdekel!
BONNIE Creative Commons License 2009.10.06 0 0 6103
Gratula! Az auchan 185-ért adja a cukrot, ha még esetleg nem szerezted be és közel van ;) Mi már betároltuk a jövő évi 50kg-t.
Előzmény: Rákrosseb (6102)
Rákrosseb Creative Commons License 2009.10.06 0 0 6102
Megvolt a szüret,18,1-2 fokkal kb 20-22 hl kékfrankos lesz belőle borban. Kap még 50 kg cukrot, oszt had rotyogjon vagy 10 napig.
Gratulálok magamnak... :)
tangua Creative Commons License 2009.10.05 0 0 6101
Akit érdemben érintett, annak nyilván nem újság, én csak most vettem észre, hogy aug. 1-től több pontban módosították a bortörvényt. Ami számomra különösen örömteli, hogy a házikerti szőlő max. méretét 500-ról 1000 m2-re emelték. Hurrá! A 850 m2-es szőlőbirtokom kikerült az illegalitásból!
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.05 0 0 6100
Jól értesültem, hogy mostanában az Öreghegynél borászkodsz?
Előzmény: lalá (6091)
GLEVENTE Creative Commons License 2009.10.05 0 0 6099
A szombati szüret eredménye: cirfandli: 22 MM, olaszrizling 20,5 MM, kékfrankos 19 MM. A mennyiség a remélttől több lett, minket szerencsére elkerült mind a jég mind a betegségek.
BZoltan Creative Commons License 2009.10.05 0 0 6098
A hétvégén leszedtük a jégverte juhfarkot. A mennyiség ahogy számítottam messze elmaradt a tavalyitól, de minőségileg kiválló az alapanyag. Melós volt a jég nyomait eltávolítani a fürtökből, de megérte a munka. Átlagban 22.5 mustfokkal szedtük le a tőkénként 2-3 fürtöt.
Ferig Creative Commons License 2009.10.04 0 0 6097

No, de most melyik az igaz? 21-es cukorfoknál, összeragadnak az újjaid a friss musttól és konkurens "szüretelők" (méhek, darazsak) is akadnak, (igaz októberre a konkurencia, talán már nem annyira gyakori). Vagy igen?

Előzmény: zongoo (6092)
Ferig Creative Commons License 2009.10.04 0 0 6096
Jól látom, hogy ez egy kézi meghajtású dugattyús szivattyú? Aranyos.
Előzmény: lalá (6090)
RAMBO Creative Commons License 2009.10.04 0 0 6095
Ilyen még nem volt: hétvégén 21,5 cukorfokkal szedtük a rizlinget. A termés mennyiség ugyanannyi, mint tavaly.
RAMBO Creative Commons License 2009.10.04 0 0 6094
Hát, nagyon nem mindegy, hogy hogyan csinálod a próbaszüretet. Más-más cukorfok van a szőlőben a különböző oldalakon (keleti, déli, nyugati) a szőlőfürt részein (külső bogyók, belső bogyók), a szőlőterület egyes részein.

Valószínűleg a próbaszüret teljesen fals eredményt hozott. A mustfokolódat meg ki kéne próbálnod a másik fokolóval azonos mintán. Ha tényleg 4 fokot csal, akkor ki kell dobni (ez azért kurva sok, nem hinném, hogy ha ép, ilyen mértékben tévedne).
Előzmény: zongoo (6092)
kata 03 Creative Commons License 2009.10.04 0 0 6093

Szia.

Most legalább tudod mennyit csal a fokod.

Szőlőd négy nap alatt fokosodott kb 0,2 fokot.

Előzmény: zongoo (6092)
zongoo Creative Commons License 2009.10.04 0 0 6092
Szerintetek négy nap alatt maximálisan mennyit emelkedhet a cukorfok? Természetesen az elmúlt négy napban (keddtől szombatig). Kedden szedtünk egy keveset és egy nem hitelesített fokolóval 17 fokot mértünk (nagyon szomorú voltam és persze nem értettem), tegnap szedtünk, majd megint mértünk, de most hitelesített fokolóval és a korrekciók után 21,3 lett a vége. A kérdésem az lenne, hogy ugye az elmúlt négy napban képtelenség, hogy a cukorfok ugyanarról a területről, ugyanolyan fajtáról szedve négy fokot emelkedjen?
lalá Creative Commons License 2009.10.04 0 0 6091
-A balfasz traktoros
lalá Creative Commons License 2009.10.04 0 0 6090
A kedvencem
lalá Creative Commons License 2009.10.04 0 0 6089
-Hát még amit le sem szednek!
Előzmény: lalá (6088)
lalá Creative Commons License 2009.10.04 0 0 6088
-Hát még a 30Ft/kg!
Előzmény: BZoltan (6069)
szunyog25 Creative Commons License 2009.10.03 0 0 6087
Már most kezdek beleőrülni. :) Eddig oda jutottam, pontosabban ott akadtam el, hogy nem látom pontosan, hogyan és mint kellene adózni. Pontosabban volt egy 8 Ft-os literenkénti jövedéki adó, amit egy 2007-es rendelet elvileg eltörölt. (Pontosabban 0 Ft-ra módosított.) Ezek szerint nem kellene adózni az eladott bor után??? (Nehezen hiszem el. )
Előzmény: Törölt nick (6086)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.03 0 0 6086
Váltsd ki az őstermelői igazolványt adószámmal(falugazdász, adóhivatal), egyszerűsített adóraktári engedélyt a fináncoktól(ebben jelezd, hogy mivel akarsz foglalkozni, én eddig jutottam), aztán az OBI-tól is kell valami engedély, majd irány a helyi önkormányzat valamelyik kiskirálya(vagy agyatlan ügyintézője, nem is tudom, melyik a rosszabb), asszem ÁNTSZ hozzájárulás is kell
Aztán ha nem őrültél bele a bürokráciába, árulhatod a borodat.
Előzmény: szunyog25 (6082)
szaki_pali Creative Commons License 2009.10.02 0 0 6085
nm.
Előzmény: szunyog25 (6084)
szunyog25 Creative Commons License 2009.10.02 0 0 6084
Első átfutásra azt hiszem igen. Köszönöm.
Előzmény: szaki_pali (6083)
szaki_pali Creative Commons License 2009.10.02 0 0 6083
ezt keresed?
Előzmény: szunyog25 (6081)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!