1) veszel egy felsőmarót majd abba egy falckést. oszt körbenyomod az ajtótokon annyira amennyit kíván a szárny. Természetesen a sarkokban előkerül a véső.
2) felpakolsz annyit a tokra valami rétegeltlemezzel hogy kompenzáld a falc méretét.
A tokot nem tudod kiemelni és 180 fokkal átfordítva visszarakni? Ha jól szerelték, akkor valahol kell legyen pár csavarfej eldugva. Ha gány módon, akkor szegelték és feszegetni kell, de ésszel az is megoldható úgy, hogy némi utókezeléssel nem látszik.
Nézd - nekem sem szakmám, és egyik felmenőm sem volt sem "fás"...de még "bútorlapos" sem :-)))
De én már alig várom hogy - ha lemegy a hajózási szezon - hogy nekiálljak megint gányolni valamit a lakásban. Már ki is néztem, hogy mit - és hogy miből.
Mert nálam elvi-kérdés, hogy mások által levetett anyagból alkossak úgymond: "vadiúj" holmikat. .
Kompresszorom már van, az nem igényel befektetést. Műhely meg... talán sose lesz, esetleg a pincében majd kinevezem az egyik helyiséget annak, de nekem ez az asztalos téma egyelőre még nem szerelem, inkább csak "ne a kóklerek gazdagodjanak meg a silány munkából" című magadnak építed, magadat szidd, ha nem úgy sikerül című eposz. Ha meg mindennel kész vagyok, a gépeket akár pénzzé is tehetem vagy hátha addig kedvet kapok más faipari mókoláshoz is.
Nem kell szúrős elszívó - nekem sem volt, amikor gányoltam.
Csakhogy nekem van egy vadász-tacskóm...és azzal kinyomoztattam - ha kerestem valamit - mert ő szag után megtalált bármit..... még a másfél újnyi por-réteg alatt is - ami lerakódott mindenre :-)))))
Azt hiszem már nem konyhabútor lesz belőle. Ha bekenyőcsölöm gombaölővel, akkor meg biztos nem. Lehet, hogy műhelyszekrénnyé degradálom.
eLGee:
Nekem egy egyszerűbb kombinált gyalum van, és szépen kiviszi a forgácsot. Szerintem amit írtál, az is kiviszi. Munka közben egy kompresszorral szoktam néha kifújni, munka végén meg elfújkálom az egészet kivül belül. Elszívó helyett én inkább egy kompresszort javaslok, ezt a többi gép is meghálálja. Ha lesz műhely szűrös kell, egyébként nem.
hogy pártatlan legyek: valószínűleg minden vizes lazúrra áll, amit írtam. nekem nagyon tetszik az a selyemfényű felület, amit ad (amelyik olyat ad).
lazúrnál mégegy megjegyzés: minél világosabb (minél közelebb van a fa eredeti színéhet), annál kevésbé lehet elcseszni. nekünk az egyik szoba sötétvörös, ott kijött minden előkészítetlenségből adódó hiba (ráadásul az első réteget ott nem is higítottuk...)
(ja és annak idején írtam, szörnyűlködtek a kollégák redesen, mi úgy kentük kétszer+csiszoltuk, hogy már fönn volt a plafonon :)) természetesen a "kétszer mérj, egyszer vágj" mottó jegyében...
szerintem lenolajjal sem eccerűbb, mint ezzel a lazúrral (bekened, visszatörlöd, megint kened, megint törlöd stb.)
lazúrral: egy adagot fölvizezel (asszem 10% víz megy hozzá - ez fontos lépés, hogy szép homogén legyen a felület majd!), megszárad, csiszmák ha kell, finoman, második réteg higítás nélkül, megszárad, kész.
ecset vízzel kimos. ennyi. benn is kenheted, nem büdös, nem ragad satöbbi.
Most, amikor kicsit jobban pörög a topic feldobnám még egyszer a kérdésem, mert eddig egy érdemi válasz született rá. Hátha tudtok segíteni a döntésemben.
Majdnem teljesen amatőrként (azért majdnem, mert pár éve dolgoztam bútorasztalosként USA-ban, de semmilyen asztalos végzettségem nincs) szeretném kikérni a véleményeteket egy-két géppel kapcsolatban.
A feladatok, amit megszeretnék oldani:
1/ kerti tető építése fából (6db 12x12-es oszlopon 5,5x4 méter alapterületen) kocsibeálló célzattal
2/ gyerekeknek játszó torony és hintaállvány készítése
3/ ház bővítésénél előforduló ács és asztalos munkák
Ehhez szeretnék gépeket vásárolni, amikkel az un."szakemberek" horrorisztikus munkadíját spórolnám meg.
3, esetleg Einhell ASA 550/100 por és forgácselszívó
Forgácselszívóra azért nem biztos, hogy költenék, mert nincs műhelyem, így a szabad ég alatt kell végeznem minden ilyen jellegű tevékenységet. Ha a gyalu működésében nem okoz fennakadást a forgácselszívás hiánya (magyarul ki bírja hordani és nem áll meg benne), akkor fölöslegesen nem dobok ki 40e-t az ablakon.
Ez így együtt megállna 200e körül. Ha tudtok olyan érvet, amiért ne vegyem meg vagy hasonló áron (inkább olcsóbban, mert ennél többet erre a célra áldozni nem akarok) jobb minőséget kaphatnék, akkor kérlek osszátok meg velem.
Hát igen. Ilyen alapon meg lehet vizsgálni a festékek (főleg a pigmensek) összetevőinek a zömét is. Igen "furcsa" anyagok laknak nemelyekben azok közül is.
Tudja már a fene, hogy mi - és főleg milyen mennyiségben okoz mérhető károsodást az emberben.
Ezt is - mint mindent - jól lejáratták már a mindent túlzásba-vivő eco-bio-zöld (megélhetési) aktivisták - akik szerint kizárólag csak a vegytiszta, elméleti összetételű levegő belélegzése és a szintén vegytiszta H2O ivása egészséges.
És persze (a kizárólag növényi !!!) eledelt meg meg se főzzük...mert akkor roncsolódik benne a vitamin.
Pár cigit elszívni az egy rohadt, bűnös, káros dolog. Egy életet lehúzni, napi 8 orát egy galvanizálóban például - a kádak mellett - az egy dícséretes, jómunkásember tempó. .
Nem akarom a problémát elbagatellizálni, de azért megjegyezném: a formaldehid sem az az egészségbarát anyag, mégis, évtizedeken át gyakorlatilag csak forgácslapból készült a konyhabútor, amiből gyakorlatilag míg egyben van folyamatosan jön kifele ez a kellemetes jószág...
Mivel erre valami egyéb réteget ráteszel, szerintem semmi, de nem tudom. A falburkolatot kezeltem ilyennel, majd arra lazúr. Az ágyunk anyagát is, majd arra viasz bevonat. Még élünk...
Konyhai munkalapot talán nem kezelnék vele, de a szekrény oldalát...
Igen, van errefelé is Belinka. Csak én valamiért szeretném valami egyagyú módszerrel megoldani, tehát vagy csak lenolaj, vagy viaszos keverék. Utóbbi az illata miatt csábít, de ebből kész "szert" kisebb vagyonért lehet kapni. Volt egy jó barátom, akinek tengernyi ötlete volt hagyományos anyagok felhasználásáról, de ő sajnos már nem él...:( Helyesbítek, kettő ilyen is volt..:(((
És mi lesz a konyhában ezekkel a kezelt bútorokkal?
Megfogadja a család szent esküvel, hogy soha nem érinti az élelmiszert a kezelt felülethez, és ha megfogta kézzel, akkor kezet mos mielőtt levágna mondjuk egy szelet kenyeret?
Én nem mernék gombaölővel kezelt fát a konyhába betenni!
Én a fatelepen veszem, ahol a deszkát és pallót, 5 literes kiszerelésben, de emlékei zserin létezik literesben is. 5 liter kb 40 nm-re elegendő, neked 1 lityi is bőven elég. A gőzét belélegezni egészségtelen, jól szellőző térben kell átkenni és legalább 24 órán át hagyni szellőzni.
Köszi szépen - a 22 x 1,5 -öst megrendeltem már...de a 28-as mérettel úgy érzem, hogy nagy szarban leszek.
Pedig julius 18-ára fertig kell legyen a mű - csakk-pakk, kipróbálva.
Nem nagyon mernék variálni a méretekkel - mert ez egy nagyon-nagyon kitalált amerikai vitorlának váza - ahol minden a minimális-elegendőre lett tervezve - és valóban kurvajó is.
Ráadásul tengerre viszik 19.-én - és a majdani használója (finoman szólva) nem egy nagy James Onedin. .
Nyugi öregem - én megyei jogú nagyvárosban élek, Veszprémben - és 2, közönséges aluminium-cső méretből csak kettőt nem kapok meg. Esteleg rendelnek...talán - de nem biztos.
A méretek:
22 x 1.5 mm 28 x 3 mm
Nahááááát, ilyeneket kérni - pedig a szállítójuk ( www.aluprofil.at ) katalógusában a "Standard-Profil" kategória mindkettő.
A szakboltokban azt mondták: "lehet, hogy Ausztriában ez standard - de M.o.-n nem az". Nesze neked kiskereskedelem.
Jaaaa - ha hoznak is - akkor meg kell venni az egész 6 métert...mert ők nem azért tartanak nyitva egy színesfém-üzletet - hogy árú is legyen a polcon. .
Köszönöm a választ, már csak az a kérdés, hogy hol kapok ilyen anyagot. A helyi festékboltban (kisváros, örüljünk, hogy van festékbolt,) már akkor is hülyének néztek, mikor faviaszt kerestem. Annyira mondták, hogy ilyen nincs, hogy már-már elhittem :-)
Egy gombaölős kezelés nem árthat, mert a doghos szag annak az eredménye, hogy valami már megtelepedett rajta/benne.
Van "bio" gomba és rovarölő, fehér, nem színezi el a fát (illetve csak nagyon enyhén sötétíti, de nem zavaró), a neve nem jut eszembe. Vigyázat: kezelés után a csiszolat port veszélyes lehet belélegezni.
Pár éve elkezdtem készíteni egy konyhaszekrény-szerűséget, de a vége előtt kicsivel abbahagytam, és rossz helyen tároltam. Most enyhén dohos szagú, de penész nincs rajta. Szeretném lekezelni viasszal. Szerintetek kell valamivel "fertőtleníteni" előtte, vagy kicsit csiszoljam át, meg napoztassam, és mehet rá a szer? Anyaga jó minőségű nemesnyár.
"Amit über-gusztustalannak tartok, az az (amit az egyik kollega is írt), hogy egy ki nem forrott, sok kérdőjelet viselő, a gyakorlatban még nem bizonyított és nem elterjedt rendszert valaki "hatósági parancsszóra" akarja bevezetettni egy olyan intézmény-körbe - amelyik gyakorlatilag védtelen a naivitással a populizmussal és a társadalmi kiszolgáltatottsággal szemben."
Valójában erről meg még annyit sem tudsz sem te, sem én, mint arról, hogy például a BKV pénzügyi helyzetében ki miért felelős, vagy hogy hová folyik el a pénz.Namost ezt azért hoztam fel példának, hogy rávilágítsak: ítéletet mondotok olyan dolgokról, amire valójában semmilyen rálátásotok nincsen, és valójában pletykaszinten hallottatok róla valamit. Jelesül, hogy most a csávó rá akarja erőltetni az oktatási intézményekre a szabadalmát, ami nem kiforrott, nem bizonyított, stb.
Tegyük ezt külön dobozba, és fedjük le, még azt sem tudjuk igazán, itthon mi folyik, nemhogy a tenger túloldalán!!Azért, mert nem találtunk rá a neten találatot, még lehet, hogy már ötszázan használják ezt a kütyüt. Vagy ötezren.
Beszéltünk az összes amcsi asztalossal? Azokkal is akiknek nincs netjük?
Ezzel csak az a baj, hogy egszerre kettőt érdemes csak gyártani belőle - hisz a tűsarkút meg a harisnyát is csak párban árulják - és a megmaradt darabokat még elajándékozni sem tudjuk.
Félre ne értsd - nem az innováció ellen vagyok...és még azt az innovációt is elfogadom - amelyik első blikkre esélytelen a sikerre. Hallottam még olyanról is, aki menetes-szárakkal állított össze (mint később kiderült: remekül müködő) konyhabútort is :-))))
Hej, de sok ilyen volt a technika-történetben. Hisz az írógép feltalálóját is körberöhögték anno a pötyögtetésével, az első benzinüzemű automobil csak közlekedésre volt alkalmatlan...az első repcsikről már nem is beszélve.
A televizióról is megmondták a kor jeles fizika-professzorai, hogy "a képek távolságra való továbbítása fizikailag lehetetlenség - és emiatt soha, de soha nem lesz lehetséges a megvalósítása." Hmmm.
Magyarország meg különösen is élen jár a saját feltalálóinak a lenézésben és a minél messzebbre való elkergetésében - hisz még a köznyelvben is automatikusan kapcsolódik a "feltaláló" szóhoz a "hóbortos" jelző is.
Amit über-gusztustalannak tartok, az az (amit az egyik kollega is írt), hogy egy ki nem forrott, sok kérdőjelet viselő, a gyakorlatban még nem bizonyított és nem elterjedt rendszert valaki "hatósági parancsszóra" akarja bevezetettni egy olyan intézmény-körbe - amelyik gyakorlatilag védtelen a naivitással a populizmussal és a társadalmi kiszolgáltatottsággal szemben. .
Igen, a mechanika okozta késedelem miatt alkalmaz a csávó ez utóbbiban biztosítódrótot, ahogy olvastam, mintegy kiveri a biztosítékot, és a rugó dolgozik.
A zselésben pirotechnikai eszköz volt, az gondolom még drágább játék.Ezzel kiküszöbölik a mechanika lassúságát, de jó drágán.
Az ugrásszerű kontaktus tény, és valszeg ezért is gyorsítottak a cuccon, amennyire lehetett.
Én azt mondom, nem baj ha van egy ilyen a piacon.
Az majd szépen eldönti: kell-e neki.
Aki vállalja, hogy nem vág alut, vagy utána visszakapcsolja, és állandóan száraz anyaggal dolgozik, plusz ér a keze ennyi költséget neki, hát hadd vegye meg ezt a cuccot, minden hátulütőjével együtt.
Az elektronika okozta késedelem elhanyagolható a végrehajtó-elem lustasága mellett. Ha elektromechanikus a végrehajtó (relé, megszakitó, stb.) akkor azért lusta - ha pedig szilárdtest - akkor meg azért. Mert az is annál lustább disznó - minél nagyobb áramot bír.
A másik számításod helytálló - mert pár mm bőrhasítás nem tekinthető még számottevő üzemi balesetnek sem.
A baj csak az, hogy ez csak akkor igaz, ha a páciens illedelmesen, az előtolási sebességgel tolja bele a pracliját a forgó lapba.
Ha viszont valamilyen okból ugrásszerű a "kontaktus" (görcs az anyagban, kapkodás, figyelmetlenség, ilyesmi) - hát az már gyorsabb mozdulat ám - mint 5 m/min. Olyankor már nemigen sanszos - hogy időben reagáljon a cuccos. .
10-20 miliszek alatt nem az az érdekes, hogy a tárcsa mennyit forog, hanem hogy az ujjad mennyit megy ennyi idő alatt alá a fogaknak.
Ha tolod az anyagot mondjuk 5 m/perccel, akkor 500cm/min=8,3cm/sec, ebből 20 msec alatt 1,6mm adódik.
Magyarán ennyire vág bele az ujjadba a cucc! Na persze jó sok foggal, nem mondom én, elég szépen ledarálná a bőrt az ujjadról, de abba azért nem halsz bele!
Na jó, nyilván egy kicsit jobban is tud, mert az ujjad puha, begyűri a bőr alját kicsit, ha úgy jön ki a lépés.
Persze mostmeg ha erre azzal jössz, hogy ennyit se akarsz belevágni, és legyen gyorsabb, akkor egyrészt egyetértek, másrészt meg megkaparom magam! :))))))))))))
Hááát, egy Fi-relé sebességére nem bíznám azért ezt a feladatot.
Egy Fi-relé reakció-ideje 10...20 ms...minőségtől függően. Ennyi idő alatt a tárcsa kerülete 0,3...0,6 méter utat is megtesz - ami már bőven elegendő a "nyisszantáshoz".
És akkor a patron reakcióidejét, a jelentős tömeg tehetetlensége okozta késést, stb. nem is számoltuk. .
A szerkezet úgy működik, hogy egy elektronika elektromosan rácsatlakozik a fűrésztárcsára, ami el van szigetelve a készülék fémházától, és ennél fogva a földtől is, amin állsz.
Namost, az elektronika egy vizsgálófeszültséget bocsát a fűrészlapra, és figyeli az áramot.
Rendes esetben nem folyik áram a föld felé, mert a fa szigetel.
Ellenben amikor a virsli vagy az ujjad érintkezésbe lép a fűrésztárcsával, azonnal megindul egy pirinyó áram (mint a fáziscerucában, mikor a fázisra nyomod, a testeden keresztül folyó áramtól világít a glimmlámpa).
Az eletronika ezt az áramot érzékelve, elsüti a védelmet, és lelövi a motort is.
Gyakorlatilag elektronikának megteszi egy egyfázisú Fi relé elektronikája is(gyakorlatilag abban is ugyanez van), csak a lelövéshez kell valami eszköz, ami elsüti a fékkioldó szerkezetet.
Szegeden, a honvéd téren, de van webshopjuk is, a www.tilonasec.hu oldalon. A szemüveggel még én se tudom, hányadán fogok állni, mert a védőszemüveg azért kelleni fog, talán föléje fér majd - csak gondoltak ilyesmire a tervezők. A szakáll az már nehezebb ügy, mert rátakar az áll egy részére.
Valaki írta itt, hogy a zselé - vélhetően - fél körön belül lefogja a tárcsát.
Én meg erre azt mondom, hogy ha valaki véletlenül odatossza a mutatóúját a még fél kört forgó laphoz !!! - az onnantól már csak a középső újjával fog mutogatni. .
Hol árulnak ilyesmit? Nekem is kéne, bár főleg fűrészpor ellen, valami. Nehezítő tényezők: szakáll és szemüveg. A sima pormaszkokkal az a baj, hogy felfele, kilégzéskor nem zárnak eléggé, így a szemüveg hamar párásodik belülről még nyári melegben is...
Ha már védelem: Ma vettem egy 3M 6000-res félmaszkot, L-es méretűt, mert nagy az arcom, izé a fejem :) Még nem próbáltam élesben, csak felvettem a fejemre. Teljesen más, mint az eddigi gázálarc stílusú cucc, egy kombinált és egy sima porszűrővel próbáltam. Könnyű vele lélegezni, jól zár a bőrön. eléggé megnyerő. 8600 ft volt összesen, remélem, a héten már élesben is bizonyíthat (kályhaezüst + aromás hígító, meg más egyéb finomságokat készülök fújni).
Aggodalmaskodni lehet sok mindenen. De azért remélem nem úgy gondolod, hogy ha a láncfűrészen nem tudom megoldani akkor mi a fenének a körfűrészre.Van aki a permetezéshez használ pl. szájmaszkot van aki nem.Majd az idő eldönti kellet volna-e.Ezeknél a szerszámoknál az élet hamarabb dönt.
Ritka hogy igy egyetertsunk. Azt az egyet javitanam, hogy usarol leven szo, az oktatas nem egyertelmuen adofizetok penzet jelenti.
Tehat ez nem arrol szol, hogy vetessuk meg az allammal, hanem hogy tetessuk kotelezove az allammal. Megprobalhatna kotelezove tenni a kadaroknak is, de az oktatas egyszerubbnek tunik.
Egyetértek. Mocsokság úgy végigerőszakolni egy hamvába-hót ötletett, hogy "ha nem kell a piacnak (mert szart sem ér) - sebaj, akkor majd lenyomjuk az adófizetők torkán és pénzén."
És van esélye a csókának - mert a felületes, semmihez sem értő politikusok majd támogatják - egyrészt mert trendi - másrészt meg sok háziasszony-szavazatot is össze lehet vele kalapálni - hisz, úgymond "a gyerekek épségéért militál...milyen rendes ember" - nem igaz?
Az én véleményem az, hogy a tudomány mai állása szerint LEHETETLEN 100%-ban megoldani a forgó-vágó szerszámok teljeskörű, bolondbiztos munkavédelmét.
Akkor ugyanígy lehet aggodalmaskodni, a (legalább olyan veszélyes) sarokcsiszoló vagy a láncfűrész kapcsán is. Azoknál hová rakná a robbanópatront - ha embert ér a vágóél ???
Szerintem is csak egy szarházi, gyakorlatban használhatatlan, látszat-újításról van szó. .
Bocsi ha durva lett. En tuti egy csomoszor beleerek a lapba ugy, hogy eszre sem veszem.
Es szenne kerestem magam olyan leirasok utan, hogy mekkora melo kicserelni a patront, vagy hogy hogyan nez ki egy fureszlap veszleallas utan.
Es nem talaltam egyet sem!!! Mert senki nem hasznalja ezt a csodalatos megoldast. Lehet hogy eladtak par szazat belole, de mivel kikapcsolhato (vizes fa, egyebek esetere) tuti hogy ejjelnappal kikapcsolva hasznaljak.
Viszont a kutakodas kozben talaltam egy csomo cikket/forumot, ahol arrol volt szo, hogy a nagytiszteletu feltalalo ur mekkora lobbi es egyeb tevekenyseget fejt ki annak erdekeben, hogy a cuccot tegyek kotelezove minden oktatasi intezmenyben. Es egyetertek azokkal, akik ezt gusztustalannak talaltak. Adja oda olcson az iskolaknak, es gazdagodjon meg belole ha az ipar tenyleg raharap. De hogy az egesz meggazdagodas modelljet arra alapozza, hogy allami kenyszer segitsegevel learatja az iskolakat, az nekem nem fer bele.
Köszönöm szépen jól vagyok! Bocsánat hogy téveszméket terjesztek! 1. Ha valakinek van egy értelmes találmánya jól teszi ha szabadalommal védi. Nem szokták ingyé bedobni a közösbe. 2. Nekem még nem sikerült a lap oldalát tapogatnom. 3. Gondolom akkor Te több statisztikát olvastál arról, hogy több a kár mint a haszon. Én sajnos nem olvasok idegen nyelveken. Nekem hiányzik két ujjpercem, Neked pedig nem.Ebből kifolyólag én vagyok a balfasz. Nekem megérne 100 dolcsit és egy fűrészlapot. Én még hiszek a csodákban.
Az eredeti gépben az asztal alá lecsapódás azért történik, mert a hirtelen megfogott tárcsa lendülete viszi le (legálábbis ezt írták). Tehát magától nem tud lerántódni, ahhoz bizony ilyen drasztikusan kell megfékezni. Azt persze el tudom képzleni, hogy más elven megoldható.
Na erről van szó. Ott hő is termelődik, nem is kevés, és nagyon gyorsan. Gyanítom, a géles megoldásnál is megy a kukába a fűrészlap, mert ráég a trutyi, ha nincs szerencséjük még a keményfém lapka is leolvad a helyéről (rézzel forrasztva)...
Amúgy egy ekkora fékezésnél nem a fűrészlapot hanem a motort és a hajtásláncot kéne kidobni!
Ezt te sem gondolod komolyan!
Az a gél a videón több fordulat alatt fogta meg. A lap viszont a géppel együtt kábé egy pillanat alatt húzódótt le az asztal alá, valami robbanótöltet elsütése miatt.
A suru kemenyitooldat is ilyen. De 700g lassulas az 700g lassulas.
Maskeppen fogalmazva: egy fureszlap also hangon fel kilo. Amikor 4000-el forog, az kb 80 joule mozgasi energia. Ezt 10 msec alatt hove alakitani az 8kW.
Nemrég hallottam ilyen anyagokról. Pl. a golyóálló mellényeket töltik ilyenel. Ha pl. egy pohárban van az anyag, akkor szép lassan bele lehet lógatni egy madzagot, meg szép lassan ki is lehet húzni, de ha hirtelen próbálják kirántani, akkor repül a pohár.
Egy ilyen veszmegallasnal eldobhatod a fureszlapot, es uj patront is kell venned. A patron 100 dolcsi, a fureszlapot te tudod.
1. a gyarto szabadalommal vedi a patront, csak tole vehetsz 2. hanyszor van olyan, hogy hozzaersz pl a lap oldalahoz es elsutned a cuccot teljesen feleslegesen 3. mennyi leirast lattal arrol, hogy hogyan reagal nedves fara, nagy paratartalomra, egyaltalan hogy hasznalnak-e ilyet barhol rendszeresen, milyen gyakori a fals riasztas? 4. a gyarto komoly lobbitevekenyseget fejt ki az usaban, hogy minden iskolaban kotelezo legyen az ilyen furesz. vesd ossze 1. pont.
szerintem ez egy faszsag, agilis marketinggel megbolonditva.
szia, mi a belinka nevű szlovén cég vizes beltéri lazúrjával kentük le (fenyőszínű/natúr), nagyon kellemes anyag, szép felület. vizes helyiségben kell alá az impregnáló. Nem tudom, hogy ezt felétek lehet-e kapni. ha ezt választod, egy-két dolgot még mondhatok róla.
a lenolaj szerintem akkor jó, ha mást nem akarsz. az, hogy hogyan viselkedik majd a viasszal/más olajokkal, nem tudom, hogy kiszámítható-e. másrészt olyan szépen/okosan kenni a lenolajat, hogy a következő anyagnak megfelelő legyen (mennyiségre, homogenitásra), nem könnyű, legalábbis nekem :)
én lenolajjal olyan cuccokat kenek, amire mehet tocsogósan, nem számít. máris ellentmondok magamnak kicsit: a kapu széldeszkáit lenolaj+vizeslazúrral kentük, ment. csak ott nem számít annyira, ha foltos például. szóval mégsem mondtam ellent annyira :).
Az ilyen dolgokkal csak az a baj, hogy a jót könnyű megszokni, de teszem azt a mester elruccan kisegíteni a másik műhelyébe, lazára veszi a figurát és...olyasmi ez mint autónál az automata fék... :)
Több jó dolog is van a találmányban. Pl nem lehet bekapcsolni a fűrészt, amíg bármilyen vezető anyag (mint pl az emberi bőr) hozzáér a laphoz. Aztán hogy ne szívasson a gép pl nedves fa vágásakor, ezért ki is kapcsolható ez a funkció.
Ettől függetlenül nagyon jó találmány, megnéztem a fejező fűrészes demot is, nagyon meggyőző az is. Igazából egyetlen kétségem van, amit csakis az élet fog igazolni, mégpedig hogy mennyire viseli el a szerkezet a fűrészgép belsejében uralkodó igencsak fűrészporos állpotokat.
Aha értem kösz. Mondjuk a virsli megkarcolódott kicsit, ha az ujj lett volna, akkor már vérezne. Az igazán meggyőző az lett volna ha nem virlist, hanem az ujját tette volna oda. :-)
Ez a tuti. A biztonságosabb fűrész iránti igényt felismerve Steve Gass, aki egész életében fafeldolgozással foglalkozott, és a fizika területén szerzett doktori címet, egy olyan fűrészt tervezett, amelynek működése közben a fűrészlapba gyenge elektromos áramot vezetnek. Amikor a fűrészlap az ujjhoz ér (vagy bármi máshoz, ami vezeti az áramot), az áramkör megszakad, és bekapcsolódik egy fék. Miközben a fűrészlap fogai belesüllyednek a fékbe, a lendület miatt a fűrészlap visszazuhan az asztallap alá. Az egész folyamat mindössze három ezredmásodperc alatt megy végbe, ami tört része az egy pislogáshoz szükséges időnek.
Van benne egy szerkezet ami érzékeli ha a forgácsban van bőr , hús, ekkor a fűrészlapba lök egy alumínium idomot és azonnal megállítja a fűrészt és le is rántja az asztal síkja alá.Majd valaki talán megmondja a működési elvet, nekem valami sztatikusság rémlik.Az alumínium nem tesz kárt a fűrészlapban csak azt az alumínium egységet kell cserélni.
Ez már volt téma 1 éve vagy még régebben. Sajna az európai gyártók ezt a technikát nem nagyon engedik ide mert akkor az elavultabb és drágább technikájukkal elmehetnének a sóhivatalba.
én csak a kihúzható gérvágókat ismerem valamelyest, ha nem fontos, hogy a ezredik vágásnál is könynen és miliméter pontosan vágjon derékszöget amikor kihúzva vágsz, akkor jó az einhell. persze ez szerintem mindegyikre igaz, és nem mondtam semmi újat.
Tanácsért kopogtatok: lambériából készült mennyezetet érdemes lenolajjal kezelni, vagy spóroljak, míg nem tudok méhviaszos cuccot venni? Esetleg valami házi receptet tudna valaki adni??
Köszönöm mindenkinek a segítséget, meglett a hiba oka a wagner festékszórón. Azért nem fújt, mert birka voltam, és a szűrőt rossz helyre tettem, nem a fúvóka felőli csonkra.
Amint összeraktam, már viszi is a vizet, ellenben kicsit "köpködve" :( Na ezt nem tudom, mitől lehet. Szétszedtem, és szomorúan tapasztaltam, hogy a dugattyúház, ami tulajdonképpen a tartály "fedele", meg van repedve a dugattyú felett, egy háromnegyed körcikkben. Ez egy műanyag "perselybe" csúszik bele összerakáskor, de nem tömít rendesen, sajna az oldalán kijött a víz. Így balesetveszélyesnek látom üzemeltetni, úgyhogy ha valaki tudja, hol lehet ehhez fődarabot beszerezni, kérem, írja meg ide, legyen szíves. Ugyan apám azt mondta, hogy ő odaadja az övét, de ez mégis csak 180W-os, az övé meg 50 vagy 60.
Ha van kicsit több pénzed, én inkább vennék használt, de (kis)ipari gyalut, amit aztán eladsz, amikor végeztél. Így kb annyit buksz rajta, ami a benne levő pénzed kamata arra az időszakra. Ha örökre kell, akkor is elgondolkodnék rajta. Valaki korábban már leírta mindezt pár hónapja.
Ugyan már. Az ilyen példányok a kamionról szoktak leesni - rakodás közben. Vagy a véletlenül kihasadt ponyva résén.
Most is jár egy "szerszámgép-szak-kereskedő" a lengyelpiacra - de a gépei kartonjait már csak a cellux tartja össze - annyiszor "leestek már a kamionról".
És nem fúrógépeket árul....hanem benzmotoros generátorokat, abrichtert de még egy asztal-szerű, kecskelábas (állítólag) rönkhúzó is van a kínálatban :-)))) .
Majdnem teljesen amatőrként (azért majdnem, pert pár éve dolgoztam bútorasztalosként USA-ban, de semmilyen asztalos végzettségem nincs) szeretném kikérni a véleményeteket egy-két géppel kapcsolatban.
A feladatok, amit megszeretnék oldani:
1/ kerti tető építése fából (6db 12x12-es oszlopon 5,5x4 méter alapterületen) kocsibeálló célzattal
2/ gyerekeknek játszó torony és hintaállvány készítése
3/ ház bővítésénél előforduló ács és asztalos munkák
Ehhez szeretnék gépeket vásárolni, amikkel az un."szakemberek" horrorisztikus munkadíját spórolnám meg.
2, Einhell KGSZ 3050 UG kihúzható billenő gérvágó fűrész
3, esetleg Einhell ASA 550/100 por és forgácselszívó
Ez így együtt megállna 200e körül. Ha tudtok olyan érvet, amiért ne vegyem meg vagy hasonló áron (inkább olcsóbban, mert ennél többet erre a célra áldozni nem akarok) jobb minőséget kaphatnék, akkor kérlek osszátok meg velem.
Én kaptam hozzá 2db körszegmens fűrészlapot (fémre és fára is jó), 2db 20mm széles egyenes pengét fára, és csiszolófejet 5db papírral, koffer nuku garanciapapír nuku. De garantáltan új gép.Ebben a formában nekem ennyit megért.
Ezzel vigyáznék, mert azt írja, hogy koffer nélkül. Gyárilag van hozzá egy nagyon praktikus koffer, bár elnézve, lehet, hogy jobban jársz, ha külön veszel koffert, mert itt elég jó ára van a gépnek.
Igen, teljesen ugyanaz a működési elv, sőt azt hiszem bizonyos szerszámok kompatibilisek a régebbi fein-nel. Legalábbis pl. a fűrészpengére asszem rá van írva, hogy bosc + fein. Szerintem a Bosch megvehette a licenszet, vagy hasonló.
Zöld Bosch.
Ha jól emlékszem, akkor gyárilad adnak hozzá egy körszegmens fűrészlapot (fémre és fára is jó), egy 20mm (?) széles egyenes pengét fára, és csiszolófejet néhány papírral (ezek kompatibilisek a többi Bosch detalcsiszolóval). Külön tartozékként lehet vennei még 10 és 30 mm (meg lehet, goy még szelesebb) egyenes pengét és gyémánt körcikk pengét kőhöz, csempéhez, fugához. De a Bosch oldalán meg lehet nézni a pontos tartozékokat.
Szeszkót még nem próbáltam - azt az öreg marósoktól-esztergányolóktól tanultam, hogy "ha, fijam puha-aluménijumot nyűsz, akkó petró kőő a nyakába...mer attóó majd nem ragad". :-))))
Az biztos, hogy petróval - 10 centi vágás után - Babe, a malac sírva könyörög a receptért - mert olyan dzsuvás ő se tud lenni...bármennyit fetreng a sárba :-)))) .
Én már nem is mertem remélni, hogy talán "megügyesedtem" - ahogy vénülök.
De én is kilombfűrészeltem egy über-lehetetlen formájú, 3 tenyérnyi profilt - egy 4-es aluminiumlemezbe !!!! a hajómhoz - úgy, hogy a mai napig is az a penge van a fűrészbe. Pedig kikészítettem vagy 5 darabot - amikor elkezdtem.
Igaz, szorgalmasan fújdogáltam rá a petróleumot (WD40)...attól oszt nem ragadt az aluméniumba - legfeljebb én ragadtam a kosztól...mire befejeztem :-))) .
Nekem egy Bosch Multitoolom van, ez kisebb teljesítményű a Feinnél és nem ipari kivitel (ezért lényegesen olcsóbb is, igaz, kevesebb szerszám van hozzá, ha jól tudom, de én meg úgyis csak barkácsolok).
Egy ideje azon vettem észre magam, hogy majdnem mindenre ezt használom, ha vágni vagy csiszolni kell. Nagyon szépen lehet vele fűrészleni a leghülyébb helyeken is, teljesen síkba le tudsz fűrészleni dolgokat, és a deltacsiszoló része is egész jó.
Szóval szerintem abszolút érdemes ilyen eszközt venni.
Eredetileg azért szereztem be, mert egy elbőkött lamináltpadlóból kellett egy szobahossznyi félcentis csíkot levágni, jól elboldogult vele, de vágtam keményfa küszöböt is, azt is nagyon szépen vitte, de ipari felhasználásra azért ez a Bosch talán gyenge, a Fein gondolom jobb lehet.
Azert durva hogy milyen felara van annak hogy valami gyereknek lesz. Csakazert is megcsinaltam magam. Es egy lombfureszpenget sem tortem el! Ez azert van, mert 20 evvel ugyesebb vagyok mint amikor utoljara csinaltam, vagy ma mar jobbak a pengek??
Vedd ugy, hogy ez a gep egy koromreszelo. Nem azert viszi lassan az anyagot mert szar es azzal vedekeznek hogy csak egy koromreszelo, hanem tenyleg egy koromreszelo.
Lehet az a velemenyed, hogy koromreszelonek hivni szanalmas probalkozas, ahelyett hogy tettek volna ra rendes nyelet, meg rendes receket, de ezzel csak mosolyt tudsz az arcomra csalni.
Az a gép úgy vág, ahogy tervezték.Relatíve lassan.
Lassúra tervezték, biztonsági okokból.
Nem azért olyan lassú, mert "csak" 250 wattos a motor rajta (ez volt az eredeti felvetés), hanem mert így akarták.
Ha nagyobb motor lenne rajta, akkor sem tudna gyorsabban vágni, mert a kicsi lengés miatt kicsi fogak kellenek, azokkal meg még ezzel a rezgésszámmal sem lehet gyorsabban vágni.
De a Fein szerint az egyik tervezési kitétel a biztonság is volt.Ez tehát ezért ilyen.
Egy parkettásnak kifejezetten alkalmas CÉLeszköz, az ajtóknál, ki-beszögelléseknél a tréfás vágásokra. (ez volt az eredeti felvetés).Tehát itt van az, amikor egy multi gép előlép céleszközzé, mert nincs másik alternatív helyette a kézi manőverezésen kívül.
Szíves kérésedet meghallgattam - de sajnos nem teljesíthetem.
Ha itt azt mondják a zemberek, hogy gyengén vág a gép - akkor hadd engedtessék meg nekem, hogy arról nekem véleményem legyen.
Ha azt mondják az emberek, hogy egy autó sokat fogyaszt - viszont gyengén húz - akkor neked csak azután lehet véleményed a dolgról - miután vettél te is egyet?
Elvégre szart sem ettünk még életünkben - de véleményünk csak lehet róla...vagy netán azt is ki kéne próbálni vélekedés előtt? .
Hát - én egy kézzel vezetem a dekopírt - a máá biztos. Nem is tudom, hogy hol fognám meg a másik kezemmel - mert nekem kettő van. Még. :-)))))
De nagynéha még a körfűrészt is tolom egykézzel...ha nagyon hosszú a vágás és nagyon át kell nyúlni az anyagon.
Egyébként minden gép veszélyes lehet - akár egy jámbor fúrógép is. Egyszer egy sarokletőrésért lusta voltam befogni a lemezből hajtogatott darabot - mert "megy az kézbűl is".
Erre fel beleszaladt a 12-es fúró az anyagba - és úgy megpörgette azt az éles-sarkos lemez-szart, hogy szanaszét kaszabolta a tenyeremet. Azóta mindent satuba fogok - még egy 3-as luk fúrásához is.
Mindjárt keresek egy képet, hogy lásd milyen "óvatos-duhaj" lettem azóta. .
Típus MULTIMASTER FMM 250 MULTIMASTER FMM 250 Q Rendelési szám 7 229 36 7 229 37 Teljesítményfelvétel 250 W 250 W Leadott teljesítmény 130 W 130 W Hálózati csatlakozás 1 ~ 1 ~ Rezgésszám 11 00020 000/perc 11 00020 000/perc Súly az EPTA-Procedure 01/2003 (2003/01 EPTA-eljárás) szerint 1,2 kg 1,4 kg Érintésvédelmi osztály II II Rezgési szög 1,6 ° 1,6 °
hogy korrektek legyünk. http://www.fein.de/fein-multimaster/hu/hu/download/index.html idézet a használati útmutatóból.
Ez az eszköz, a fűrészelést tekintve olyan feladatok kiváltására lett kitalálva, ami feladatokból az összes többi gép éppen a veszélyessége miatt ki van tiltva!
Körfűrész, láncfűrész mind olyan gépek, hogy egy kézzel nem vágunk vele, mert lenyisszantjuk valaminket.
Ha egy idióta helyen egy kézzel kéne velük vágni, baromi nagy esély van egy pár hetes rehabra a balesetin.
Erre találták ki ezt a gépet.
Ne legyél már olyan kurvára értetlen bazmeg, hogy állandóan kötözködsz, miközben ilyen gépet még csak fényképen láttál!
Te mondtad, hogy "azért vág lassan, hogy ne vágja el a kezelője mancsát".
A láncfürész meg az autó csak példák voltak (van ilyen az írásbeliségben - majd elmagyarázom neked, hogy mit jelent az) - szóval azokkal azt akartam érzékeltetni, hogy a "munkavédelmi magyarázat" a gyenge vágó-teljesítményre - enyhénszólva is röhejes. .
Hogy a kurvaéletbe lehet a láncfűrészt ezzel összehasonlítani?
A fűrészelési feladat ennél a gépnél kifejezetten kis munkákra van kitalálva, ahol nem gond, ha öt centit 20 másodperc alatt vágsz el, szemben a lácfűrésszel, ahol ez elég nagy baromság lenne.
Ez egy csiszológép, a fűrészelési funkció csak hab a tortán!
Ez egy multifunkciós szerszám. A tervezésnél inkább ez játszott szerepet. Ha megnövelnék a fogak nagyságát valószínű kevés lenne ez a teljesítmeny, hogy ne lassuljon a motor.A +-2 fokos mozgást is növelni kéne az eredményesség érdekében. De akkor már a többi funkció hatásossága csökkenne. Ez egy multi célgép ami nehezen hozzáférhető helyeken teszi lehetővé a munkát.Amilyen sebességgel vág ahoz elég ez a teljesítmény. A 2-3 méteres vágásokat hagyjuk inkább a hatékonyabb szerszámokra. Ajtótoknál hogy aláférjen a parketta jó illesztéssel ara kiváló.
Há beszarok, komolyan. Hát te írtad az előbb, hogy az a gép "azéééé vág lassan - hogy ne vágja el a kuncsaft kezét".
Hát olvasd már vissza - mekkora marhaság ez? Hát akkor a láncfűrész se vágjon gyorsan - mert az még a karját is levághatja a páciensnek?
Hát ez olyan röhejes, mintha egy autóeladásnál azt mondanák, hogy "azért nem megy többet 50-nél - mert afelett már veszélyes a közlekdés az Ön számára - így hát csak az Ön épségét védi"
Szerintem (ez csak vélemény !!!) - a fein remek szerszám, jó csiszoló...de nem fűrész. Fűrészelni is tud...de lassan. Ennyit tud - genetikailag.
Egy prima fúrógépet is lehet sarokcsiszolásra meg egyebekre is használni - dehát abban soha nem lesz profi. .
Szeretnék egy elhúzhatós ajtajú beépített szekrényt. Van is hozzá leírásom, de szerszámaim nincsenek. Ötleteket várnék ti hogyan oldanátok meg minél olcsóbban?
"A lassú vágás oka nem a kis teljesítmény.....hanem a tervezésben elfogadott azon nézet, hogy ha lehet ne vágd le a kezed vele, "
Hááát, öregem - ez egy nagyon állságos nézet akkor. Ez kb. annyira igaz, mint amikor a félig impotens pali azt mondja a nőnek, hogy "tudod, édesem - ez azért ilyen puha, hogy neked ne okozzak vele fájdalmat".
Ilyen "gondoskodó" alapon a körfűrész, a felsőmaró, vagy a dekopír is érdekesen működhetne....de a láncfűrész is leállhatna - ha mondjuk lehúzzák a láncvédő-tokot a pengéről. Merthogy csupasz lánccal - "veszélyes".
Megállapítást nyert már, hogy a faipari gépek életveszélyesek, ezért ügyetlen, béna, vagy atlágon alul gyenge ember kezébe nem valók !!!!
Azt is mondták más szakik, hogy az über-levédet gépek biztonságosabbak ugyan....de egy pici bajuk azért azoknak is van: NEM lehet velük dolgozni. Mire felhúzzol minden védőt, plexi-falat, korlátot, stb...már csak a darabot és a munkafolyamaot nem látod - külömben überfasza a művelet.
CNC szériamunkánál még elmegy az ilyen...nade egyedi gyártásnál.... .
A tartály rögzítésére szolgáló menetes "tetőn" találnod kellene egy kis lukat. Ha az eltömődött akkor nem veszi fel a festéket. Én azt is megnézném,hogy mozog-e benne a dugattyú rendesen. Az enyém kb. 25 éves de kis szerelés után még mindig rá tudtam venni a munkára :)
A saját tapasztalat az, hogy jól odafér az odaférhetetlen helyekre.
A lassú vágás oka nem a kis teljesítmény, a motor meg sem lassul vágáskor, hanem a tervezésben elfogadott azon nézet, hogy ha lehet ne vágd le a kezed vele, ezért kicsi fogúak a fűrészlapok, és keveset mozognak.
De jól vág, nekem már segített párszor mindenféle idióta helyeken levágni ezt-azt.
ha már szóba jött a fein multimaster (ha korábban már írtatok róla, akkor figyelmeztessetek)
van erről ,vagy más, ugyanilyen elven működő gépről tapasztalatotok? (parkettás vagyok és sokszor jól jönne ajtótokok, diletációs hézagok vágásához, csak a teljesítményében valahogy első blikkre nem bízom)
Akkor ez olyan mint a többi szerszám ki kell fogni a jót. Egyébként élfóliája is válogatja. Amiket nagyon nem szeretett: márvány, rózsagyökér, nyárgyökér. Ez lehet hogy gyártótól is függ de ezek kemény rideg élfóliák voltak. Nekem állandóan a késre kente a ragasztót, hamar kopott az éle.
Nekem valószínű kedvezménnyel adhatták mert 210-es lap fér bele. Ha 19 rugó lett volna nem veszem meg.Azért vettem meg mert az a 210-es lap ritkafogu hosszvágásra kiváló. Ilyen lapot hétezer körül láttam így maga a fűrész 3 ezer.
Naugye. Örülök, hogy megpróbáltad - és sikerült is.
Azt viszont elérted, hogy azon nagyon ritka esetek egyikét generáltad - amiben Erzsébeti kollegával bármiben is egyetértettünk - most például abban, hogy a "hatósági" élfólia-szélvágó...bizony szart sem ér :-)))) .
Nagyon köszönöm a jótanácsot. Megtanultam a masszív sniccerem hátoldalával lekapni a fölösleget az élfóliából, 15-20 m gyakorlás után már olyan lett mint a bolti. Ezt nem gondoltam volna!
Parkside-ot legfőképp a Lidl-ben láttam...ott viszont az egész gép-skálát.
Legutóbb egy pofa vett ott egy (asszem 1800 W-os) Parkside, marhanagy sarokcsiszolót...de az jobban örült neki, mintha az igen szemrevaló kasszás-kislány hívta volna hátra - a raktárba.
Azt mondta, hogy egy ilyen kaliberű gépet máshol egy 50-esért se kap meg...és ez mindössze egy szük 20-as volt. Azt meg kell mondjam, hogy olyan volt a kidolgozása annak gépnek - hogy még "rondaszerszám" létére is - öröm volt kézbenfogni.
Ugyanezt mondhatom el a Parkside körfűrészről is - 1600 W, 210-es tárcsa, lézer, über-stabil, 2 helyen rögzített- (és állítható) talp, gumis foggantyú, fordulatszabályzó....mindössze valami 19 rugóért.
De a dekopírjuk is szenzációs - nem a szokványos dizájn - de mindent tud.
Fogalmam sincs kik ezek a "parkszájdék"...de hogy frankó cuccaik vannak - az messziről látszik. .
teljesen nem építő jellegű, de régen a szigeten (fiatal duhaj koromból emlékszem) a durex-eseknél vízzel töltött óvszerrel kellett dobálni a kamion teteje fölött. az bírja, ha rácsapódik a sarkára, akkor sem lyukad ki. bocs, csak eszembe jutott.
A parkside az amit a teszkóban árulnak? szóval ez azt jelenti, hogy jó minőségű cucc? (már az árához képest gondolom persze)
Persze - nézd meg figyelmesen - ha van egy mintád...de hogy golyócska van (volt) benne, arra akár mérget is veszek.
Igen, jol látod - a müanygborítású fahajó a hajóépítés torzszülöttje - ez sikeresen ötvözi mindkét hajófajta előnytelen tulajdonságait.
De a sztori vége mindig ugyanaz: a két müanyg-héj közöt remekül rothad a fa a dunsztban...persze, eladáskor ez az utolsó dolog, amivel hencegni szokott az eladó. .
Kösz a tippet, golyóra nem is emlékszem! Estére megnézem majd, összehasonlítom apám cuccával, neki is van egy ilyen, de az újabb lehet úgy 10 évvel. A műanyagborítású fahajó, gondolom, olyasmi állatfaj, mint a vályogház nikecell szigeteléssel.
Összerakásnál is lehet tévedni - és akkor nem műkszik.
Nekem is volt Wagnerem...de sajnos nem emlékszem már pontosan a "hogyisvolt"-ra - de azt tudom, hogy annál bizony el lehetett cseszni a rugócska-golyócska-szelepecske sorrendet...és akkor nem a pisztoly "szívott" - hanem a gazdája.
Ha viszont te profi-módon szeretnél szívni - akkor ne Nemere II-őt rendeljél - hanem valamilyen műanyagborítású fahajót.
Nahát - azzal tényleg lesz elfoglaltságod életed végéig...de nyugi, mert az nem lesz hosszú - ugyanis viszonylag hamar meg fog ütni a guta a hajó miatt.:-))))) .
A hétvégén fújtam volna pár alkatrészt, a kis elektromos wagner-pisztolyommal. Sajna nem szedi fel a tartályból a festéket. A motor megy, ahogy kell. Még nem szedtem szét, nem találkoztam ilyesmivel. Van valalakinek valami ötlete, mit érdemes ilyenkor megnézni ? Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez egy használt cucc, én még nem használtam. Próbáltam levenni az elejéről a fúvókát, és kivettem mögüle az a kis golyóstoll-rugós izét, az tisztának látszik, mintha sose lett volna használva.
"parkoldali sötétoldal"Parkside csak Európa sötétebb oldalán ismeretlen márka. 3év garancia. ha a boltban már nincs és nem tudják kicserélni, telefon szervízbe, jön a futár elvisz majd javítva vagy újat visszahoz. És ezt nem álmodtam.
Na vegre ma hazaertem vilagosban, megvolt a kiserlet.
1. A kb masfel liter vizzel toltott lufi marha nehez, amorf, es erintesre kilyukad. 2. A letett vizeslufit kiszurva, nem mernem kijelenteni hogy kevesebb energia szabadul fel, mint a levegoset kiszurva.
Revidealnom kell magamat.
A tarolt energia meglehet hogy tenyleg azonos! Le kellene vezetnem, de Archivalonak lesz igaza, a tarolt energia csak a nyomas es terfogat fuggvenye.
Viszont azt tovabbra is allom, hogy egy vizzel fenyomott tartaly szethasadasa sokkal kevesbe veszelyes, mint egy levegovel azonos nyomasra felnyomotte.
Általában a papiroknál a lukkör x darabszám szokott problémát jelenteni. Szeirntem a lukkör mindenütt ugyanakkora, csak a porelszívó lukak száma lehet változó. Ha ez megegyezik a "nagy átlaggal", akkor gond nélkül jó hozzá minden papir. De www.metabo.hu és minden infót megtalálsz, illetve telefonon is nagyon segítőkészek.
Tudom hogy a Metabo jobb, es egeszen mas kategoria. Van tobb Metabo szerszamom, nehany Ferm es egy Makita. Igy ismerem oket. Termeszetesen a legkisebb Metabo (240W), is ketszer annyiba kerul mint a Ferm. Egyebkent Ferm-bol a FERM FROS-450-et neztem ki. Ez 450W-os, es 125-os a papirja. Mondjuk a Metabo-hoz van szuro is. Ami nem tudom mennyit er. S vajon pl a Metabo-ra jo barmilyen mas 125-os papir?
Ja, bocs, még egy dolog. Én nagyon szeretem az excentercsiszolót - az elős csiszológépem volt, amit megvettem. Elvileg (főként, ha az ember profi módon megtanul vele bánni) nagyon mindenes szerszám, majd minden csiszolási feladatra alkalmas. Jó, mondjuk egy falcot nem lehet vele gyalulni, meg élet sem, mert hullámos lesz - e célra a szalagcsiszoló a legjobb. De például, megfelelő gyakorlattal már síkot is tudsz vele csiszolni, meg bármit. Teljes mértékben osztom a szalag + excenter "induló készlet" választásodat. (ezért majd jól megköpködnek, de állok elejbe) Amit meg SaGa írt, neveztesen a szalagcsiszolóhoz való vezető "tálca" szerepéről, az tényleg egy tuti találmány. A szalagcsiszoló legnagyobb problémája, amivel eleinte elég sokat fogsz hibázni, hogy nem fekszik fel teljesen a lapja és széle képes hornyot húzni az anyagba. EZ még nagy gyakorlat esetén is előfordul.... A "Vezető tálca" ezt korrigálja, mert egyrészt megtámaszt, másrészt billentés esetén egyszerűen "kiemeli" a veszélyes szalagszélt az anyagból.
Nem ismerem őket. Szerintem a Ferm és a Metabo nem egy súlycsoport (a Metabo javára, hisz annak csak ipari szerszámai vannak). Ezzel együtt én Ferm rajongó vagyok - eddig még egyetlen Ferm szerszámommal sem volt bajom, pedig van belőle rendesen. Tehát ha közel azonos árfekvésben kapod meg, akkor - SZVSZ - Metabo, ha több, mint kétszeres az eltérés, akkor már Ferm (két Ferm biztosan tovább tart, mint egy Metabo). Ha a Metabo sokkal nagyobb teljesítményű, vagy nagoybb a szolgáltatási szintje, akkor megint ő és így lehet iterálgatni... :o) Ami még lényeges lehet, hogy ha van benne "induló elektronika", az nagyon jól jöhet. Ezalatt azt értem, hogy az excenter csiszoló terheletlenül pörög, mint a veszedelem - ekkor elég könnyű belekapni vele az anyagba. Ha meg kapásból rányomva indítasz, akkor ilyen jelenség nincsen. Az induló elektronika azt tudja, hogy szabályozza a fordulatot és ha nicns terhelés, akkor "finoman" indul. A boschnak tuti, hogy van ilyenje, de a többit - személyes érintettség hiányában - nem nézegettem mostanában.
De ezzel tényleg befejezem az ész osztását... :o), hiszen ezekkel, felteszem, többé-kevésbé te is tisztában vagy.
Pont erről írtam, hogy ne vedd meg. Nem azért mert a "parkoldali sötétoldal" ismeretlen márka, hanem azért, mert a gatyádat is ki fogod fizetni a csiszolópapirokra. Arról már nem is beszélek, hogy sok csiszolás esetén szükség lehet a gumitárcsád "upgradjére", mert a portól, haszálattól elkopnak a tépőzár "pucukái" és nem tudja megtartani, még a vadonatúj papirt sem. A noname gépekhez meg tuti, hogy nem fogsz kapni tányért. A különböző márkák tányérjai pedig pont annyival térnek el egymástól, hogy még véletlenül se legyenek csereszabatosak (a bosch csavarköre pld egy millimitérrel kisebb, mint a Kressé, vagy fordítva). Kifúrni, az adott méretre pedig nem lehet, mert a meglévő furatok elvszik a fúrót...
Nem véletlenül említettem a jeles csavarozót - ugyanis amit én vettem, az tökéletesen működik...kivéve azt, hogy néha a becsavaó-irányba egyszerüen nem kapcsol be. Időszakos kapcsolóhiba....hol megy, hol nem.
Szétszedtem...nem lehet belenézni a kapcsolóba, mert egy bekapszulált szar...csak szétbarmolni lehetne, javítani nem.
Ugyanakkor én meg megeszem azt a környezetbarátságtalan akkuját - ha ilyen kapcsolója van raktáron a szerviznek...vagy ha akár elpöcsöl-e egy órát a cserével - egy 5-6000 Ft-os rezsiórabérü műhely.
A 2490 ft-os csavarozóból helyből kell venni 2-t, akkor lesz elegendő aksid is úgy 3 évre. Ha az egyik megfekszik, beadod a javítóba és addig használod a másikat...
Azt még elfelejtettem hozzátenni, hogy a "valóvilágban" a kutya-faxja se javít meg egy 2490 Ft-os csavarozót - mégha papíron szerviz-köteles is.
Viszont elküldik a központba (ha majd megy a következő szállítmány), onnan az illetékes szervizbe, ott jegyzékbe veszik, megvizsgálják, kiállítják a "javíthatlan" bizonylatot, azt visszajuttatják a központnak, onnan az áruháznak - és annak az alapján az áruház már úgy viseltethet az áruval- mintha cseregaris lenne.
Egyszerű kis procedúra...többnyire pár hét alatt le is zavarják - csak időnként be kell fáradni az üzletbe...érdeklődni.
És ezalatt az idő alatt, a nyájas ügyfél csavarozzon azzal, amije van - bár ebben az esetben a férfi-vásárlók előnyben vannak :-))) .
Ha jkavítós és még benne van a garanciaidőben, akkor meg kell javíttatni. ha kicsúszott belőle, irány a bolt, venni másikat, a régit meg leadni náluk, mint veszélyes hulladékot. egy ideje át kell venniük az ilyesmit. A javítás egyszerűen nem éri meg, mert nem gyártanak alkatrészt. Ami lejön a gépsorról, megy a késztermékbe. Ha alkatrészekkel is foglalkoznának, készletezéssel, szervizhálózat kialakításával, nem férne bele a késztermék ebbe az árkategóriába.
Rossz hírem van - nem cseregaranciás, hanem "javítós".
De még a rohadék, 2490 Ft-os csavarozóm se cseregaranciás...ha gebasz van vele...hanem irány a szerviz. Tiszta röhej - de ez van, megkérdeztem.
Hogy valami milyen fajta garanciás - azt nem az áruház, hanem a szállító dönti el - a törvényes kereteken belül.
- Ha a szállító úgy véli, hogy jó szerződése van egy magyar szervizzel...akkor almás a csere....és kezdődhet a hercehurca...hetekig. - Ha a szállító előnyösebbnek érzi lenyelni a békát - és újat adni a szar helyett - hát akkor az lesz.
Vásárláskor érdemes azért rákérdezni az ilyesmire is. .
Azért nézd meg a garancialevelet, mert ez a kategória általában 2 év, cseregaranciás szokott lenni. Amúgy meg nem hiszem, hogy megérné javítani. 8-10ezerért kapsz hasonlót, egy kapcsoló beléjük majdnem ennyibe fáj, a motor javítás meg közel duplája lenne...
Én csak annyit vártam el tőle, hogy ugyanolyan minőségben vágja le az élfóliát mint az éles gyalukés. Hááát nem hogy nem olyan volt, hanem egyenesen gyalázatos, majd minden második nyisszantásra utána kellett dolgozni a gyalukéssel, de az első nyisszantások is sok 180-as vizespapírt fogyasztottak...
Nekem is ez a Virutexem van. Kb egy eve van meg, azota hasznalom rendszeresen. Na persze nem ipari meretekben. Semmit nem kellett allitanom rajta, es tokeletesen mukodik.
Én szeretem az ügyes (cél)szerszámokat - pl egy rohadt csőmunka egyetlen vágása miatt képes voltam venni egy görgős csővágót - de ez a "élfolia-adzsusztírozó" valahogy még ránézésre sem nyerte el a tetszésemet.
Elméletileg tökéletes - a minden bútorlap-vastagságra való önbeállása különösen...de én megeszem keresztbe ezt az eszközt - ha ez csak annyi fóliát levág röhögés nélkül - amennyi csak a könnyűszerkezetes konyhabútoromhoz kellett.
Egyébként meg kell súgjam, hogy az OBI-s csávók - akik géppel ragasztják ugyan az éfóliát - a végén ők is kézzel sniccereznek, mert a gépbe beépített oldalvágómű csak a gép újkorában működött rendesen - azóta viszont inkább csak dúrja - mint levágja - a felesleget.
Nálam ugyanez Virutex márkanéven került a műhelybe...
Én sem bíztam benne, de egy alkalmazott hosszas unszolására beruháztam egybe. Ott csábultam el amikor azt mondta, hogy ha nem jön be akkor kifizeti az árát... Én hülye naiv...:) volt vagy 2500 fabatka akkor amikor annyi volt egy napi melós fizetés 10 órában..
Amikor bekerült akkor jött a kipróba. Utána meg kb 3-4 óra állítgatás, mert nem tudtuk az istennek se belőni, hogy úgy vigyen ahogy én szerettem volna. Amikor ezzel végeztünk akkor meg feltettem a polcra, és el is felejtettük... Képtelenek voltunk beállítani.
Én is akartam venni egy ilyet - kézbe is vettem...de nem volt meggyőző - mint célszerszám. Pláne, hogy ennek - ha pártíz méter után - már nem olyan borotvaéles a pengéje mint újonnan - akkor kuka.
Erre fel rákaptam a snicerre - annak is a fokára...vagyis nem az élével, hanem tompájával nyűvöm a folia-szélt.
Nem mondom - kellett egy kis idő amig ráállt a kezem a helyes szögre...de azóta egy húzásból úgy levágom - mint Sallay a szappant. Az elején még maradt egy kis smirgliznivaló utána...de ma már az se. .
Mostanában ladát szerelek, tudjátok, ez szabadidő autó. Rámegy minden szabadidőm. Valamikor már asztaloskodni is kellene egy jót, hiányzik a forgács illata.
Koszonom mindenkinek a csiszologepekkel kapcsolatos tanacsokat. Ezek fenyeben lattom tobbfelet is kell vennem. Eloszor azthiszem szetnezek a Ferm haza tajan. Bar nezegettem a Metabo lekisebb excenteret.
OFF GPS kedvéért előbányásztam ominózus hozzászólásomat: itt 3 lehetséges variációból egyik volt a lopás. ON A link második fele hasznos lehet artaxnak.
Illetve az én sztorim az nem volt vicc...valóban komolyan gyanakodtam valakire - hosszú hetekig - annyira egybeesett az ottjárta a szerszám eltünésével.
Még szerencse, hogy volt annyi józanság bennem, hogy egyébb bizonyíték hijján nem tettem szóvá a dolgot...így harag nem - csak egy jó lecke lett a dolgból. .
OFF Tudom, hogy szmájli, de engem akkor is érzékenyen érintett a dolog. Most nem keresek vissza, de akkor sem azt írtam - ha minden igaz - hogy "biztosan ellopták a parkettások" hanem valami olyasmit, hogy arra gondolni sem merek, hogy netán a nálam dolgozó szakik... Azért a két dolog érzelmileg más megközelítés... Jól tettem, hogy nem kérdeztem rá náluk a dologra. És ha már itt tartok, azért két spaklit kölcsönkértek tőlem, amit aztán elfelejtettek visszahozni. Azt szóvá tettem, de csak azért mert megboldogult nagyapám szerszámairól volt szó, békebeli darabokról. ON
Ellopták, barátom, egyszerüen kiraboltak !!! Én emlékszem arra, amikor te már arra gyanakodtál, hogy egyenesen "szalagcsiszoló-maffia" keze - tette be a lábát a műhelyedbe :-))))
Nyugi - jártam már én is hasonlóképen. Miközben a bogrács-gázrózsa legnagyobb lángján forraltam a kegyetlen bosszút - a vélt tolvajlásért...a nagy igyekezetemben megtaláltam az ellopotnak hitt tárgyat.
Persze, ennek a tévedésnek nem adtam túl nagy "sajtónyilvánosságot" az érintettek körében - inkább jegeltem a dolgot egy darabig....amig elfelejtik :-))) .
tavaly - ha jól emlékszem novemberben - úgy hittem, elveszett a Holzher szalagcsiszolóm. Akkor bánatomban alaposan körüljártam a hasonló, iparinak nevezhető kisebb gépeket - végül megtaláltam a sajátomat, így nem kellett újat venni. De összegyűjtöttem a szóba jöhető típusokat és a többiek is elmondták tapasztalatukat. Talán érdemes visszaolvasni. A magam számára érdekes felfedezés volt, hogy a Holzhernek sok klónja akad. Feltételezhetően bevált konstrukció és mindenki legyártatja a saját színeiben :) A csiszolókeret hasznos kiegészítő.
A "nagy kör talpú"-ról írtam már néhány sort excenter csiszoló tárgyszónál. Annyit csak még hozzá, hogy figyelj a járatos mértekre: A barkácsgépeknél a már leírt 115,125 mm átmérő, az ipariaknál a 150es a megszokott. Ezzel együtt 125 mmes csiszolópapírt/vásznat mindenhol, viszonylag elfogadható áron (praktiban pld Faust kiárusításkor 50! forintért vettem 5-öt) lehet kapni. A 150est egyrészt nem sok helyen kapsz, másrészt, mert ipari, csak aranyáron.
Én azért továbbra sem vetném el a kézi-csiszolásban megbúvó szépséget is...hisz ha érzéssel csinálja az ember - akkor még kielégülés-érzetet is kölcsönözhet neki .....néha.
Én elég jól el vagyok látva velük... :o) Tehát: Excenter - sokat gyorsan tud lemunkálni, még ívelt, görbült (hajófenék) felületeken is nagyon jól használható. Minimum 250 W kell, de a még nagyobb, csak javít a helyzeten. Va egy Kress 180W/115 mm és egy Bosch 250W/125 mm gépem. A Kress 100-as papírral tökéletes, ennél durvábbal nem nagyon szeret dolgozni. A boschnál nincs ilyen megkötés 40estől felfelé mindenevő. Az excenter szépsége abban áll, hogy ha alig nyomod, akkor sokat harap, ha nagyon nyomd, szép felületet csinál. Ha alig nyomod a tárcsája elsősorban forog, ha jobban, akkor az excenter sugárnak megfelelően "rezeg". MIndkét esetben bolygómozgást végez (saját tengely körül és egy központi körül is forog), azonban a terhelés függvényében vagy ez, vagy az lesz a meghatározó. Így a nyomással tudod szabályozni a felületed milyenségét. Rezgő: gyakorlatilag csak síkfelületekre való, de ott verhetetlen. Akár finom, akár durva lemunkálásra van szükség, jól hazsnálható. Nekem, ami bejött az egy Ferm 450W-os kütyüje, kicsit nehéz, de eddig nagyon jó... Van B&D is, de az felejtős - csak kegyeleti okokból tartom... Szalag: Nagy zajjal, nagy teljesítmény - de csak szálirányú csiszolásra való, oda viszont tökéletes. Minél szélesebb a talpa, annál jobb - igaz, a 100 mm szélesek, már ipari gépnek minősülnek. Nekem egy Skill-em van, lég jól dolgozik. Multicsiszoló (delta+rezgő+excenter): olyan mint a kacsa: tud futni, de nem úgy, mint a nyúl, tud úszni, de nem úgy, mint a hal és tud repülni, de nem úgy, mint a sas... Delta: ebből van egy B&D - felejtős és van (ismét!) egy Ferm - na ez qrva jó. Gyakorlatilag minden sarokba, ablakkeret belső zugaiba, stb odaér és jól muzsikál. Sikítóra való fíber: mielőtt megköpködnétek, ez is egy nagyon jó eszköz. Főként durva munkához (pld zsaludeszka gyalulás előtti előcsiszolás), de festék eltávoláítsára is teljesen megfelő. Mint minden körcsiszoló, nem igazán szép felületet hagy magya után, de ha sokat kell gyorsan leszedni, nincs párja. A fúrgépbe fogható körcsiszolóval nem vagyok (minőségét tekintve) kibékülve: baromi könnyű vele hibázni, de amúgy jó.
Deltat azert nem akarok venni, mert folyamatban van egy Fein multimaster beszerzese. A leirtak alapjan ugynezem szukseg lesz egy szalagosra is. Az aminek egy nagy kor a talpa, talan excenter, az mennyire hasznalhato?
Erre mondtam, hogy kialakul, kinek mi a legmegfelelőbb, mire van szüksége.
Apró dolgokhoz, nehezen elérhető helyekre én is használok Proxxon Minimot csiszolót is. Szerencsére a választék szinte végtelen. Remélhetjük, hogy aki érdeklődött, szintén talál a számára megfelelőt!
Ha már rezgő csiszoló, akkor én az ú.n. deltacsiszolóra szavazok, aminek nagyjából 3szög alakú a talpa. A 4zetes talpú nekem nagyon nem jött be, valahogy elveszik rajta az amúgy sem nagy 180W körüli teljesítmény. Ellenben a mostani kis 150W-os delta csiszolómmal nagyon klasszul lehet dolgozni, a sarkokba is sokkal jobban odafér. Tépőzáras a talpa, a sarkában külön cserélhető a rombusz alakú (leggyorsabban kopó) csücsök.
Addig is, míg megjön a válasz, felrakhatnád a meztelen nős képeket! :) Legalább annyival előrébb lennénk, mire nekiállunk a száraz műszaki leírásnak. :)
Szerintem egyébként többféle csiszolót fog a kérdező majd használni. Univerzális nincs, a leggyakrabban előforduló alkalmazásokhoz megvesz egy szalagcsiszolót, esetleg egy rezgőt is. Aztán ha szüksége van esetleg apróbb és rosszul elérhető felületek csiszolásához, akkor jönnek a kis, spéci eszközök.
Én egy nagyteljesítményű kézi szalagcsiszolót használok (harapja is rendesen, ha elvétem), egy másik szalag- és tárcsás kombináltat és egy rezgőt. Meg a hagyományos fát, filccel az alján.
Hát öregem - és első körben ezt a csiszoló-modelt ajánlanám neked. Igencsak energiatakarékos és finomabb munkákra is használható.
Ha megtanulod rendesen kezelni, akkor több-kevesebb ráfordítással addig csiszolhatsz vele, mig szinte már rá is unsz.
Persze, a szakértő kollegák bizonyára fel fognak sorolni pár kedvezőtlen tulajdonságát is az eszköznek ...ezért jóelőre utánanézek - a számodra vélhetően szintén nagyon hasznos - egyéb csiszolási alternatíváknak is. .
Erről már többen is írtak itt. Nekem rezgő és szalagcsiszoló van. a rezgő 180W, a szalag 900W. ez kb arányban áll az egységnyi idő alatt lemunkált anyag mennyiségével is. Ergo utóbbihoz biztos kéz kell, mert hamar kiharapja az anyagot, a rezgővel meg fél életedet eltöltöd, ellenben finom lemunkáláshoz oké, élek mellé pedig odafér, esetleg még 90 fokos sarokba is.
Felmerult bennem a csiszologep vasarlas. Milyen tipust javasolnatok, ami a legaltalanosabban hasznalhato? Melyiknek mi az elonye hatranya? Excenter? Szalag? Rezgo?
Mentségemre szóljon, hogy egyszer a következő beszélgetésben volt részem...egy (valami) technikus végzettségű palival, a Parton - miközben a gumicsónakomat fújattam az elektromos pumpámmal:
- Mennyit nyomat bele? - Hát úgy 0,3 bart - többet a pumpa se tudna - Az nem lehet - Mér ? - Mert én az autógumimba is 2 bart nyomok - és a maga csónakja sokkal nagyobb mint egy autógumi - ezért nem lehet, hogy még kevesebb menjen bele mint az autógumiba. - Húbasszameg.....
Na ennyit a magasszínvonalú, magyar középiskolai és tecnikumi fizika-oktatásról. .
Kb. stimmel. Egy felfújt lufiban ennek néhányszorosa lehet, de nagyságrenddel nem több. Vagyis az emlegetett 1dm körüli vízréteg nyomásával igencsak összemérhető.
Szerintem én sejtem, de halálosztó olvtársunk el van tévedve nagyon, ezért javasoltam neki a nyomásmérő használatát. Azt tudod-e, hogy egy barokk orgonában mekkora nyomás van?
Az a baj, hogy az üveglécek végei gérbe vannak vágva - tehát az egyiket, mindenképpen az ablak síkjára merőlegesen kell kiemelni. A maradék már mehet véső/csavarhúzó aláfeszítéssel.
Én műszerész oldalcsípőfogóval szoktam ilyet kiműteni.
Alá egy vékony acéllemez, hogy ne sértse a fát, esetleg picit szikével alávágni a fejnek, hogy a fogó könnyebben odaférjen, de csak annyira, hogy majd a csavar feje eltakarja ezt a faragást.
Fogóval megfogni, és kifeszíteni finoman.
Esetleg a léc alá nem tudsz betolni valami vékony lemezt, amivel lécestül emeled ki a szeget?
Én csinálnék egy kis vékonyfalú csövecske-szerszámot - melynek a belső átmérője kb. a bognárszeg fej-átmérője lenne.
Kirecézném az élét - és körbevégnám vele a fejet....pl. fúrógéppel, lassú fordulaton.
A csövecske falvastagság hagyna annyi udvart a fej körül (mondjuk 1...1,5 mm-t körbe-körbe), hogy egy vékonycsőrű fogóval megcsípjem a szeget - és finoman krángassam valahogy - pl. forgatva, vagy valahogy így.
Nem faipari "standard-eljárás" ...az már biztos. .
A következő, kimondottan szakmába vágó kérdésem lenne: MI a bánattal lehet szépen, roncsolásmentesen kiszedni az üveglécekbe (szinelésig) bevert bognárszegeket? A helyzet az, hogy betört az ablakom és egyedileg, formára mart (ráadásul még íves is!) üeglécek tartották, amikbe okosan tökre beütötték a szegeket. Ez előbbiek miatt az üvegléceket nem szabad eltörni és nagyon összekurkászni sem, hiszen vissza kell kerüljenek. Természetesen visszarakás után már apró csavarokkal fogom rögzíteni, de addíg is valahogy el kellene jutnom...
Akkor az levegős és nem vízespróbás hely volt. Ki mondta, hogy nincs olyan is.
Én viszont jártam egy horvát palackgyárban - oxigén, disszú, ilyesmi palackokat gyártottak és úgy volt, hogy importálunk tőlük.
Ott bizony vízzel nyomattak...ráadásul egy vízes kádban.
Egyszerre vagy 40-50 darabot daruztak be a kádba és nyomattak meg egyszerre...órákig tán. Nem álltuk végig a folyamatot - ezért nem tudom, mennyi ideig feszítették a húrt? :-))))
Dehát ott tán a 250 bar-ok játszottak...az már nem gyerek-dolog ám. .
Ámbereeeek !!!! Nem azért kell a víz a nyomáspróbához, hogy ilyen-olyan fizikai tételeket bizonyítson - hanem egy pofon-egyszerű ok miatt:
Ha pukkancs van - akkor nem viszi szét a kócerájt. ENNYI !!!!
A víz (technikai értelemben) nem sűríthető. A nyomást a tartály-fal igen csekély rugalmassága tárolja csak...hisz nem lufiból van az az acéltartály.
Ha pukkanáskor, a repedésen kiszökik az első pár gram víz !!!!...a túlnyomás leesik a nullára - és semmi nem történik. Illteve történik...mert jól seggberúgják a hegesztőt vagy a lemez szállítóját :-))))
De a vízes próbának is megvannak a határai...mert vannak gázok, amelyek (a molekula-méretei miatt) átszöknek olyan pórusokon is - amelyiken a víz még bennmarad. Tán a helium (és a haverjai) ilyen szökő-hajlamúak - ott a vízespróba már nem 100%-ban megnyugtató - max a tartály nyomás-állóságát tanúsítja csak - a tömitettséget nem. .
A leírtak alapján nem tudnak azonos méretűek lenni. Csak közelítőleg - de a "közelítőleg" eltérése hordozza magában azt, hogy nem lehet azonos körülmények között vizsgálni.
Anno domini (legyen már leírva a neve!) Kemenczés tanár úr "példabeszéde" volt: lehet-e egy belső nyomással terhelt héjban (értsd labda) nyomó feszültség? A helyes válasz az, hogy lehet! Ennke a legszembetűnőbb példája, amikor a labda/lufi behullámosodik - ez ugyanis csak és kizárólag nyomófeszültség hatására alakulhat ki. A vízzel telt lufi nyakánál simán elő fog állni ráncosodás... A felfújt lufinál pedig nem.
Mivel azonos meretuek lesznek, azonos mertekben lesz a gumi megnyulva, igy azonos lesz bennuk a nyomas.
Amugy a kiserlet nem tud kudarccal vegzodni. A kiserlet celja hogy megfigyeljuk mi tortenik. Ez tuti sikerulni fog. Kudarc az lenne, ha pl nem sikerulne kiszurni valamelyiket :-)
király, csakhogy végre lehet kapni. A konkluzió, hogy a felniket megcsiszolom kézzel, aztán mehet rá a kályhaezüst, pár évet csak kibír, ha meg nem, ott egye meg a fene.
A homokfúváshoz viszont megjött a kedvem :) Felkerül a beszerzési listára.
A kísérlet eleve kudracra van ítélve. A két azonos méretű lufiban kb azonos lesz - mi is? (a méreten kívül)... Amiben víz lesz, akkor ott a víz tömegének tárolása miatt helyből van egy komoly "statikus" nyomás, ami kellőképpen defomrálja a lufit. Ennek hatására a víz felett akár még "szívás" is kalakulhat - a héj deformálódása miatt... Miközben a felfújt lufi leginkább a gömbhöz közeli formát ölti magára, a vizes valami körteszerű alak irányába fog elmozdulni - még a "golyó alakú" lufik esetén is. A nyuszifüles és egyéb május_elseji lufikról már nem is beszélek...
A lufi fala a nyomás hatására már eleve az eredeti mérete többszörösére tágult, rugalmasan.
Ebből adódóan a vízzel teli is elég nagyot fog pukkanni szerintem.
Ellenben mikor pár éve nálam szétment a bojler - hirtelen, hang kiséretében- csak a falat vizelte össze.Ha egy 3 baros nyomású légtartály lett volna, nem hiszem, hogy így megússzuk.
Nagy mázlid van... A vaterán pont most lehet homokfújó kamrákat kapni: 330.000 és 2.100.000 Ftért. Szerintem bőven emgfelel a 4 darab rozsdás felnid letisztításához... :o))))
En este fel fogok fujni ket lufit azonos mereture. Az egyiket levegovel, a masikat vizzel. majd ki fogom szurni oket egy gombostuvel. Eredmenyrol beszamolok.
Nem probalta valaki azt a vicces technikat, hogy vekony gumilapbol vagnak betuket, abrakat, akar olloval, (lehet hogy mezei matricabol is jo lenne grafikusmuhelyben vagoplotterrel vagva???), felragasztjak egy deszkara, es lefujjak?
A gumi rugalmas, elnyeli a homokszem energiajat, alatta sertetlen lesz a fa, mellette viszont akar tobb mm melyen is kieszi a homok. Olyan lesz az eredmeny, mintha cnc gepen martak volna.
Személyes "érintettség" miatt reagálok csak (no meg a szakmai tisztesség miatt is)... Olyan, hogy folyadékra próbázott tartály, meg levegőre próbázott nicsnen (NYEBSZ - nyomástartó edények biztonsági szabályzata). Az edények kapcsán növekvő sorrendben a következő nyomásértékek vannak: névleges nyomás, a tervezési nyomás és a próbanyomás. Próbanyomást MINDIG folyadékkal (praktikusan vízzel) végeznek - azon egyszerű oknál fogva mert olcsó, környezetbarát és azonnal látni a szivárgást. A próbanyomásnak nemcsak az a célja, hogy megvizsgálják a tartány állagát, hanem az is, hogy (többnyire közel két és félszeres névelges érték mellett) megfolyassák az anyagot és ezáltal egy nyomófeszültséget vigyenek bele, aminek hatására a tartály "keményebbnek" látszik. Én még úgy tanultam, hogy minden tartályon végre kell hajtani a próbanyomás nevű intézményt - pont az előbb említettek miatt.
Ami pedig a folyadékok összenyomhatatlanságát illeti, háááát azért ott is van még "némi" olvasgatnivaló. Középiskolás fizika szerint a feltételezés igaz, de ezen egy kicsit túl vagy... :o))) Annyit mondok csak, hogy folyadékrugó - a többit rádbízom.
Ami pedig a víz fölött elhelyezkedő levegőmennyiség elhanyagolását illeti, az emgtehető, de ezzel nem a probléma megoldásához kerültünk közelebb, hanem átléptünk rajta. Valhogy nem akar összejönni az a fizikai jelenség, hogy a vízfelszín nyomása 6 bar, felette a levegő pedig 1 bar... :o)
Lehet, hogy szerencséd volt - és occsón sikerült megoldani a kérdést.
De hidd el, hogy nagyon nézegették a szakik a homokot...nem bármelyik volt alkalmas bármilyen feladatra. Mindig cirkuszolt is a főnök, amikor a friss-homokra vittük a szarjainkat...mert állítólag tönkretettük a homkját.
De -érthető módon - a műanyag babafejek finom, festés-előtti lemattítása biztos finnyásabb homokot igényel...mint mondjuk egy kemény, kérges öntvény letisztítása.
A puha, műanyag felületen nem "üt akkorát" a homokszem...mint a fémen. Vagyis ott a vágó-hatás a fontosabb, nem az ütőerő. .
Én a homokot a helyi menő építőanyagtelepen vettem, 25 kilós zsákos kiszerelésben, 0,2-0,5mm szemnagyságban.Ez volt előírva a pisztolyhoz.
Az árára már nem emlékszem, de nem volt túl drága, valami 350 körüli rémlik, ui. ha ettől drágább lett volna, biztosan nem tárazok be otthonra öt zsákkal.
1) Fújókamra. Cca. 1,5x1 méteres üveggel előtte, két "kabátújjas" lukkal - ahova befér a kezelő karja, de a por nem jön ki mellette.
Ide egy sima pormaszk elegendő - mert por az van. Nem a homok száll a levegőben, hanem a lekopott homok-részecskék, no meg a kezelt anyag legfinomabb részecskéi.
2) Fújószoba. Hát ez már komolyabb dolog, ide festő-szkafanderben mentek be az olvtársak, itt nagy gép-vázakat fújtak (pl. szerszámgép-kapcsolószekrény öntvényeket, ilyesmiket )...dehát itt a fújócső is akkora volt - mint a tüzoltók vastagabbik víz-tömlője.
Szóval finom, lebegő por mindenképp keletkezik, pormaszk mindenképp ajánlott...de az oldalt zárt, olcsó, tesco-s szemüveg sem hülyeség. Cca. 3-400 Ft. Amin meglepődök az az, hogy itt kevés szó esik a homokról. Márpedig fújásra nem jó bármilyen homok. Olyannyira nem, hogy a nagyváradi babagyárba, a 900 km-re lévő Fekete-Tengerről hozták a homokot - vonattal és zsákonként.
És - főleg fém-homokolásnál - a homok bizony nagyon kopik - és "már nem vág"...ahogy a szakik mondják. Emlékszem, hogy a tenyerükbe vették, megmorzsolták...és nagyon-nagyon káromkodtak - mert állítólag megint cserélni kellett...és fogytán volt már a készlet.
Ha jól értem nem kamrában fújsz... Mindenképp javasolt zárt öltözet. A homok a ruha alatt elég zavaró... Pormaszk is mindenképp szükséges a szilikózis elkerülésére. Egy szemüvegre (de inkább teljes arcos maszk) is elkerülhetetlen, ha látni is szeretnéd amit csinálsz.
Amennyiben tartasz a maszk karcolódásától, akkor tegyél elé gemkapcsokkal egy vastagabb műanyag lapot. (pl irattartó) Ezt szükség esetén pillanatok alatt cserélheted.
A nagy tárgyakat nem tudom hogyan fújják, de a kisebbeket egy kivilágított, kémlelőablakos szekrénykébe benyúlva , kesztyűvel fogva a tárgyat. Hasonlatosan a kisebb tárgyak polírozásához. Van benne elszívó is. A homok lehet, hogy nem belélegezhető, de amit lever, annál inkább.
Hahó urak, úgy látom, király témát találtam, de nem lehetne, hogy megírná valaki, milyen védő ruha és maszk az, amit megfelelő védelemnek tart illetve használ a homokszóráshoz ? A műanyag arcvédő gondolom nem sokat ér, ha összekaristolja a finom por, meg gondolom, valami maszk is kell.
Te figyi, ezt az energiatörténetet nagyon díjazom nálatok, de ez úgy marhaság azért a szituban. :)
Józan paraszti ésszel tessék gondolkodni: a folyadék összenyomhatatlan.
Egy folyadékos tartályban van 6 bar lé.Ezt a telitődés után (elvileg) kábé nyolc lémolekula beküldése után elérted, gyakorlatban kellett hozzá mondjuk egy deci, mert a tartály fala rugalmasan tágult kicsit.(most a bezárt levegőt felejtsük el)
Namost ha ez reped, kijön az az egy deci, repeszhatása a nullával egyenlő.
Ugyanez gáznál a tartály térfogatának hatszorosa mennyiség.
Olyan repeszhatása van, hogy a házadat szétvetheti.
Nem véletlen, hogy egy folyadéktartányos próbaüzem egy sarok a műhelyben, míg egy gázos próbaüzem egy repülőtetős külön épület, védősávval, egyebekkel.
Tehát lehet, hogy energiailag igazad van, de egy folyadékra próbázott tartályt én nem nyomnék fel gázzal, csak jóval alacsonyabb nyomásra.
De csak azért nem történik semmi, mert nem tud belőle kiszabadulni. Ha a prés, mondjuk eltörik, elreped, ott azért akkora csinnadratta lesz, hogy ihaj. A "vas" egyébként rugalmas energiaként magába nyeli az energiát. Ahogy lehetővé teszed, hogy látható legyen az elmozdulás (pld egy rugó esetén), majd ezt hirtelen kiszabadítod, ott azért van nemulass... Egyébként, a hőtan alapegyenlete szerint (most ugrott be a hő-munka egyenérték), ugye W = p * deltaV. A dolog ennél azért összetettebb, mintsem első ránézésre látszik, mert a p összefügg a térfogatváltozással (légnemű anyagok esetén). Szilárd testeknél mindez "rugalmassági" térfogatváltozás nagyságrendjébe esik, ezért nem látható érzékelhető. A vasban ébredő feszültség (nyomás) egyébként a rugalmasságtan alapegyenlete miatt teljesen összefügg a "tréfogatváltozással", tehát megintcsak helyben vagyunk...
Az energiatarolas a terfogaton kivul bazira fugg az osszenyomhatosagtol. Pl 50l vasat ha megnyomsz egy presben 600kPa-ra, marhara semmi nem tortenik.
Ha egy tartalyban minimalis levego mellett szinig viz van, felnyomod 6 barra es belevagsz egy fejszet, akkor ki fog esni belole a viz. (egy szemvillanas alatt fel is tudod nyomni 6 barra ugye)
Ha ugyanabba a tartalyba levego van, es fel akarod nyomni 6 bar-ra, akkor egy apr szaz wattos kompresszornak akar per-percek kellenek (mondjuk 50l tartaly). Mar ebbol lehet sejteni, hogy valahova megy az az energia. Ha ebbe belevagod a fejszet, akkor nem szeretnek ott lenni. Pl 250l levego fog hirtelen kijonni.
Ebből baj lesz: mintha megint egyetértenénk, vagy tévedek? :o))) 1. Sajnos nem jut eszembe az összefüggés - de "érzésre" nekem ezek kb ugyanannyik, sőt, ha lehet szerepe, akkor inkább a nagyobb sűrűségű közegekről tételezem fel a nagyobb energiatartalékot... Hozzá kell tennem, hogy dimenzió-analízis szerint az energia p*V formátumú mennyiség...
2 . Pont ezért vetettem fel én is a nagyobb légtartályt. 3. 3. Én is így gondoltam
4. Ezek szerint lehet ilyet kopletten kapni? Nem csak ipari kivitelben?
1. 50l 6baros vizben tarolt energia vs, 45liter 6baros vizben es 5l 6baros levegoben tarolt energia vs. 50l 6baros levegoben tarolt energia.
2. nyilvan ha 400l-t eszik a homokszoro, es 200l-t tud a kompresszor, akkor 50%-ban lehet dolgozni, akarmekkora is a tartaly. viszont tenyleg nem ugyanaz az erzes, ha percenkent van egy perc szunet, vagy 5 perc fujas utan 5 perc szunet. neha ugyis kell szunet mert mozgatni kell a munkadarabot, homokot tolteni, seperni, stb. Ha nagy a tartaly, jobb az eselye hogy en dontom el mikor van a szunet, nem a kompresszor.
3. haztartasi cuccon a bizt. szelep inkabb 8 bar korul nyit. az elektromos nyomaskapcsolo, ami a mocit kapcsolja ez alatt kikapcsol. normal esetben a biztonsagi szelep nem jut szohoz. ha tobbet osszeparhuzamositasz, akkor sem.
4. szerintem amire a sracok gondolnak, az egy 7-10ezerert megveheto direkt homokfujo pisztoly. hogy a keramia fuvokas, vagy a legaramba beadagolos verzio, azt nem tudom.
Elfogadva, hogy rossz az ötlet, DE Ha rajta hagyod a biztonsági szelepet, az ki fog nyitni 6 barnál. Egyébként szerinted, minek nagyobb a nyomása 6 bar víznek, vagy 6 bar levegőnek? Ugyanis a bojlerben sem szinültig van víz, afölött mindig van levegő... Amúgy pedig egy villanybojlert nem azért selejteznek le, mert szétrepedt, hanem azért, mert pld nem fűt... Itt pedig nem hajszárításra (forró levegő) van szükség. :o)
Ami pedig GPS "légmennyiség" kérdését illeti, nevezetesen hogy 25 perc várakozásra van szükség, arról csak annyit, hogy nagy légtartály nélkül is ki kell várni a 25 percet, csak nem egyben, hanem szakaszosan. Ha annyi levegőre van szükség, hogy ennyi a felnyomási idő, akkor ennek a légmennyiségnek a biztosítására épp ennyi idő szükségeltetik akkor is, ha néhány literes légtartályok vannak, de akkor is, ha 150 literesek. Egy olyan dolog szólhat érvként mellette, nevezetesen, ha a kompresszor nem képes ennyi ideig egyben dolgozni és a sok kis teljesítménylépés esetén van elég hűlési idő.
Végül: milyen homokbefecskendezéssel dolgoztok? Hogyan teszed a kompresszorévá a szóró homokot? Mert, ha sima szórófejjel, akkor annak a belsejét pontúgy ki fogja polírozni, mint a munkadarabot. Innen már csak egy lépés, a kompresszor szórófejének selejtezése.
Emberek. A nagyobb tartály az csak "tüneti kezelés" - attól a kiskompresszornak nem lesz nagyobb hozama - a folyamatos munkához. Levegős-szerszámokat szakaszosan üzemeltetni - arra jó.
De bő-levegővel, folyamatosan fújni...hát nincs akkora tartály, ami pótolná a "kisvakarcs" sovány hozamát. Aztán akkor jön a pofáraesés, amikor fújdogálsz vidáman a tartályból - és egyszer csak elfogy a szussz...és 20-25 perc, amig folytathatod.
Egyébként az autógáz-tartályok sem olyan bazi-nagyok...tán 40 literes a nagyfajta. .
A 8 baros tartályt 16 barra próbálják 3 percig - minden egyes darabot.
De kötelezően, egy szigorú szúróproba-grafikon szerint 25 !!! barra is megnyomatnak egy-egy példányt. A 25 barra próbáltak nem mennek ki a kereskedelmebe - de nem szabad szétmenjen.
Ha durran, akkor leáll a technológia és keresik a hibát. A felhasznált lemez és hegesztő-anyag mind sorszámozott, minta-raktározott és naplózott - tehát visszakereshető.
Onnan tudom, mert Váradon van a gyár - ezrivel gyártják a lég-tartályokat a kamionoknak, vasútnak, egyebeknek. .
Nana....először is hiába teszel egy bazi-nagy tartályt a kispöcs-kompreszorodra - ha abból egyszer elfogy a szussz - akkor már almás a folyamatos munka, mert fél óra, mire visszacsinálja a nyomást a nagytartályban.
Másodszor meg az üzemi nyomást nem a lefuvatószelep állítja be - hanem az elektromos preszosztát alsó küszöbértéke.
És annak sem a legalacsonyabbja - hanem a legmagasabbja állítja be az össznyomást. Mert az alacsonyabb már leáll - de a magasabb az tovább járatja, amig az össznyomás el nem éri az ő (magasabb) nyomás-szintjét.
A kiskompresszorokon különben sincs lefúvószelep...csak egy biztonsági szelep van...ami nem "üzemi" - és amit jobb nem látni működés közben. De van amelyikre nem kell az sem, mert maga a gép nem képes túlnyomni a megengedett max. nyomást. .
Azok a tartányok éppen 6 barra vannak kipróbálva, de csak folyadékra!
Egy levegős tartány próbája komolyabb, mert levegővel felrobbanva sokkal komolyabb sérülést okozhat. Ráadásul ezek a tartányok 8 barosak, mert a kompresszorok addig mehetnek fel, és ezért a próbájuk még ennél is magasabb, asszem 10 baros!
Ne csináljatok, csak kicsi nyomást kiselejtezett villanybojlerbe gázzal!!!!
Arról már nem is beszélve, hogy a kiselejtezett villanybojlerek folynak, azaz eresztenek, azért selejtezték ki, tehát nem jó megoldás.
"... Gondolkodjunk csak egy hangyányit: ha a tartályok vannak direktbe összekötve, akkor a legmagasabb nyomásra állított kompresszor diktálta nyomás lesz az általános nyomás, igaz? ..." NEM, hanem a legalacsonyabb lefuvatószelep által meghatározott nyomás lesz a "közös".
Hogy a RAID5-ös kompresszoroknál mondjak egy olcsóbbat is... Szerintem pikk-pakk tudtok találni kimustrál eldobott villanybojlert. Ha netán 180l akkor még jobb. Ez elvileg 6 bar elvisel és csak bele kell fújni a bemenő csonkon - a kijövő csonkján (melegvíz) meg leveszed a naftát. Ilyet talán minden lomtalanításkor lehet találni...
És akkor még tedd hozzá, az üzembiztonságot is. Mert olyan azért nincs, hogy meló közben, egyszerre fingjon ki az összes kompresszor a Raid-ből.
És ami még megfontolandó: Egy nagyobb kompresszor - ha nincs ellátva méregdrága lefújó automatikával - akkor baromi nagy áramot szed fel induláskor...már 5-6 bar alsó-küszöbre állításnál is.
A több kispöcs-kompresszor ilyen galádságot nem csinál - mert önállóan kapcsolgatnak ki-be...és a legritkább esetben pont egyszerre. .
Gondolkodjunk csak egy hangyányit: ha a tartályok vannak direktbe összekötve, akkor a legmagasabb nyomásra állított kompresszor diktálta nyomás lesz az általános nyomás, igaz?
És ahogy csökken a nyomás - úgy sorra kapcsolnak be az alacsonyabbra állított (vagy sikeredett) nyomáskapcsolók - lényeg, hogy mindig csak egy, közös nyomás van az összes tartályban.
Kompresszorok Raid tömbben :) - na ez tényleg egy szuper ötlet. 3x35 eft-ból már van 150L tartály, és 600 L/perc. Ezzel már köpködésmentesen lehet festeni nagyobb felületeket is. Ha egyszer lesz emberi méretű műhelyem, tutira csinálok egy ilyet.
Simán össze lehet kötni a hobbi-kompresszorokat - és 100 rugóból annyi levegőt csinálsz, hogy a szomszédokat is elláthatod - ha előfizetnek rá :-))))
100 rugóból viszont egy nagyobb kompresszor tartálya sem jön ki - a szerelvényekkel.
Most vicc ide - vicc oda...de nálunk volt egy babagyár, ahol a babák fejét homokolták festés előtt. Hát ne tudd meg, hogy mi volt ott.
Sorbanálltak a barkács-faszik...ki autóalkatrészekkel, ki egyéb rozsdás szarokkal...állítom neked, hogy azidőtájt, azok a "homokos-faszik" többet kerestek ezzel a kis fuserálgatással - mint egy nőgyógyász :-)))) .
Egyszerre kábé egy kétforintosnyi felületet tisztít.
Hát most képzeld el!
Egy felnivel egy kis kompresszorral nagyon elunod magad.
Azért mondom, hogy ezekből a 20 ezer forintos kompresszorokból kell kettő-három.
Hárommal már túltermelésed van, folyamatosan van lég.És még mindig olcsóbb, mint egy hatszáz-hétszáz literes kompresszor -egyben, mert azok hirtelen olyan százezres nagyságrendben tornásznak árilag.
Láttam én (labor-üvegesknél) minike-homokfúvót...hát azt egy kis pöcs hobbi-kompresszor hajtotta - méghozzá folyamatosan. A legkisebb fajta, 15-20 literes tartályú, egyhengeres, párszáz wattos Obi-hobbi kompresszor volt.
Ez nem azt jelenti, hogy gyengébb lett volna mint a nagytesó (hej, de sok, hótszaros gyujtógyertyát homokoltunk ott le hófehérre) - hanem azt jelenti, hogy egy szúrásból kisebb folton homokol....vagyis hoszabb ideig kell "tornászni" ugyanakkora felülethez.
Az üveges-mesterek meg folyékony védőszert alkalmaztak a por ellen - az nagyon hatásos. A vegyész-kollegák tudták: ha sürgős üveges-munka kellett (pl. eltörött valami) akkor arra a legjobb, reakció-gyorsító anyag - az etil-gyököt tartalmazó vegyületek voltak - akár abszolut állapotban is.:-))))
hoppá, most számolom, hogy nekem 50 literes a tartályom, ergo 13-14 mp alatt leürül, ha 400 litert kajál percenként. kicsit rövidnek tűnik. Szerinted egy nem túl durván rozsdás felnit hány körben lehet lepucolni ?
Köszi a fúvós hozzászólásokat! Mivel nem ipari célra szánom, így ráérek megvárni, míg újratölt a kompresszor. Gondolom, 1-2 percet csak kibír, azalatt meg képződik annyi por, hogy odébb menjek levegőzni. Védőfelszerelést ti mit használtok ?
sziasztok, sokáig kerestem azt az anyagot, amivel a régi ablakokon látható sötét (kicsit kékes?) zöld színt el lehet érni, olyan igazi szép antik-féle, asszem megtaláltam egy hasonlót: Belinka toplazúr "zöld". nagyon szép. szlovén cucc, és ismerősök tesztelik egy pár éve kinn, bírja.
egyébként jól gondolom, hogy a tankönyvi vékonylazúr-vastaglazúr felosztással lassan le kell számolni? múltkor láttam lakklazúrt például, asse tudtam, hova tegyem. még jó, hogy randa volt a színe...
Nekem van pisztolyom, és némi - nem sok- tapasztalat.
Szóval: a pisztolyom olyan párezer forintos obis példány, teljesen jól fújja a homokot, ennél bonyibb nem kell.
Viszont rá van írva, hogy 400 liter per perc levegőt eszik - és eszik ! :(
Szóval az én kompresszorom 290 literes, ezzel úgy tudok fújni, hogy feltölt, fújok amíg van szusz, majd leállok, várok a töltésre, és mehet megint.
Kis dolgokhoz ennyi elég, de egy autót például kényelmetlen lenne így lehomokolni.
Szóval kell egy combos kompresszor, vagy kettő-három kisebb, párhuzamba kötve légügyileg.
Amúgy az építőanyag telepen vettem a homokot, zsákos, nem túl drága.Teljesen jó, arra kell vigyázni, hogy szárazon kell tartani, mert különben nem fújja. És elég rendes tisztítást tud csinálni a homok a fémen, én élvezem, ha dolgozom vele.
MAga a meló nem egy ördöngősség, percek alatt rájössz.
Számomra nem egyértelmű, hogy a kérdés mire vonatkozik? Ha a házilagos homokfúvásra, akkor passzolok. Pontosabban érdemes átgondolni, hogy megéri-e beruházni, van-e annyi fúvatni való? Én a Balzac utcába szoktam volt hordani. A bajom inkább az velük, hogy ők sem igazán felületszámítással vagy időméréssel állapítják meg az árakat, hanem a tárgy általuk vélt árát is bekalkulálják. Ha egy ócska vasdarabot akarok fémtisztára fúvatni, biztosan olcsóbban úszom meg, mintha egy ugyanakkora felületű szép öntöttvas valamit. :(( És, hogy ne legyen OFF, fenyőt nagyon szépen lehet "öregíteni" homokfúvással, az évgyűrűk szerint a puhább részek jobban kopnak, szép felületet ad!
Csak azért kérdezem itt, mert tudom, hogy még este 11 után is lesz valaki, aki 15 percen belül válaszol ;)
Amúgy meg az itteni kollegák tudását és véleményét tartom a leghasznosabbnak az általam látogatott fórumok közül.
Ja, pl apám már rendelt egy kis asztalt az esőbeállóra, ahová bevásárlást követően lerakhatja a csomagokat, amíg ki nem nyitja az ajtót, édesanyám meg oda szereti kitenni a süteményeit hűlni.
Singer varrógépállványra keményfa léceket képzelt el.
Én meg szeretnék pár öntöttvas kerti padot a kulcsosház udvarára, szintén keményfa ülőfelülettel. Biztosan nem lesz csúnya az se.
Homokfúvásban van valakinek tapasztalata ? Lenne 8 db lemezfelnim, ami éppen aktuálisan felújítandó, illetve már egy csomószor botlottam bele klassz öntöttvas cuccokba, amit azért nem vettem meg, mert kézzel reménytelennek tűnt lecsiszolni. Most viszont kelleni fog pár kerti bútor, és valahogy tetszenek ezek a fa-fém dolgok.
Az uni-max katalógust nézem, ott már 7-10 eft-ért van pisztoly, 7-ért sisak, az anyag kilója meg egy ezres. Mit mondtok, érdemes ebbe belevágni ? van egy sima 8 baros 200L/perc kompresszorom, 50L-es tartállyal, innen indulok.
szerintem kábé ennyi, mert úgysem tudod lestoppolni a fehérítést.
Ergo, nagyon el kell találni az oldat töménységét, mert sztem azzal tudod szabályozni a fehéredést.
Én ezt még nem, de salétromsavas barnítást már csináltam.
Ott egyértelműen csak a töménységgel lehetett operálni, a savat a fa beszívta, nem lehetett utána leállítani a hatást, csak akkor állt le, amikor a sav kifulladt- gyorsabban ha hígabb volt.
Tehát, ha ma azt mondja egy lakberendező, hogy divat a wenge konyhába, akkor az azt jelenti, divat másfélmillás fából épült konyha - tehát nem a wengeszín a divat. Értemén....
Ligno : En az ellenkezojet tapasztaltam . Hetkoznap delelott voltam , mozgas alig . A standokon kvaterkaztak az alkalmazottak . Nem az uditore meg a ropira hajtottam ,de joforman az osszes helyen szolnom kellett , hogy nem azert korozok mer elszedultem , hanem mert szeretnek valamit.
Forest : vasari kedvezmeny nincs!katalogus nincs, ha barmennyiert rendelek nincs , ha fizetnék erte nincs , bizonyos kialitott termek csak minta ,nem is rendelheto. Nehany udvarias de keresetlen mondat utan felvettek az adataimat es postaznak egy katalogust .
Blum : nehany percig nezelodtem aztan amikor a diakok es aturistak is nagyobb figyelmet kaptak ,kozoltem ,hogy a 30e vett felnyilojuk az adott konfiguracioban nem beepitheto.Szoltak a fonoknek . Innentol csak + elojellel tudok roluk beszelni.
Festool :konkret kerdesre konkret valasz ,csak 3 ember szajabol . Ennyiszer passzoltak tovabb 6 perc alatt ,kulonbozo ismeroseik miatt . Es mindig megkerdeztek ,hogy az elozo meddig jutott . A harmadiknal egyszeruen elrohogtem magam es eljottem .
Kisvakond : + A fonokno mindenre keresett megoldast .
SCH : konkret termekek artat kerdeztem de a helyszinen nem tudtak megmondani ,kozoltek ,hogy emailban elkuldik .Hivtam a biatorbagyi uzletet -sokszor- mert nem volt kedvem potyara autozni .Nem vettek fel .Kimentem.230 e rendeltem szerelvenyt amikor kozolte az elado ,hogy az az akcio amit a vasaron hirdettek az nem ervenyes .Nem akarom ragozni ,ervenyesitettem !Utanam "dobott "meg CD-t , nemet nyelvu . Megfogattam ,hogy felhajtok egy osztrak cimet ha legkozelebb ilyen szerelvenyekre lesz szuksegem .
Ahol a gyorsbeszédű lányok voltak ott 1db-ot adtak ötezerér. Én hármat vettem 3900 ft-ér. Már ez is gyanus volt,hogy nem az a minőség lehet. Te hármat 990ft-ér vettél. Most ezzel nem az általad vásároltat akarom minősíteni. Legtöbbször azért az ár takar valami minőséget is.Bár ne lenne igazam! Vettem még nagyon olcsó csavarhúzóbiteket. http://www.irwintools.hu/allproducts.php?product=&crumb=%3Ca+href%3Dallproducts.php%3FcType%3Dp%3EMinden+Termek%3C%2Fa%3E+%3E%3E+%3Ca+href%3Dallproducts.php%3FCat%3DScrew%2BDriving%2BAccessories%26crumb%3D%253Ca%2Bhref%253Dallproducts.php%253FcType%253Dp%253EMinden%2BTermek%253C%252Fa%253E%26catCode%3D0%3ECsavarh%C3%BAz%C3%B3+kell%C3%A9kek%3C%2Fa%3E&keyword=®ion=hu&Cat=Insert%2BBits&cType=p&kwregion=hu 85ft volt darabja Pz1 Pz2 tipust vettem. Itt az eladó azt mondta nem az ár határozza meg a minőséget. Legyen igaza!
Újkorában kellett volna - egyébként nem akarlak elkeseríteni...de "iparéknál" létezik erre egy spéci, konzerváló-anyag eltávolító szer.
Én a barátnőm körömlakk-lemosóját pacsmagoltam el erre a célra - amiért (az érdemeim elismerése melett) el is küldött a picsába...amikor egyszer, sürgősen kellett volna neki a szer...és üres volt a flakon. .
Az a baj, hogy igazából nem tudom élőben kipróbálni, mert amikor Rudit beteszem a vízbe - az máris úszik - így nem tudom eldönteni, hogy a mellény...vagy a "tempózása" tartja-e fent?
Pontosabban: azt nem tudom eldönteni, hogy mennyit segít rajta a fennmaradásban...ha egyszer tényleg huzamosabb ideig kell várni a mentésre? Brrr, rágondolni is rossz.
De hogy lásd mit ér a magyar középiskolai oktatás - illetve a magyar érettségi:
Példa 1: Mondom a parton (a főiskolát végzett) kollegáknak, hogy egy csini kis mentőmellény semmiképp nem tarthat fent egy 80 kilós (elalélt) csávót....mert összesen nincs 4-5 liter az egész mellény térfogata...még levegőből is kevés lenne a felhajtóereje.
Erre kórusban ledorongoltak, hogy "tévedek, mert abban olyan spéci töltelékanyag van, aminek sokkal nagyobb a felhajtóereje - mintha sima levegővel lenne felfújva". Húbasszameg.
Példa 2.: Olyan (sima-ellenállásos) villanykályhát reklámoztak az ősszel, amelyik "2 ezer Wattot fogyaszt...de minimum 3 ezer watt meleget ad le - az alkalmazott, egyedülálló technologiája miatt."
Próbáld ki, valszeg ennyi is elég lesz! Végülis az emberes mellényekben sem lehet több pár liternél, és elégnek bizonyulnak, pedig mondjuk én majd egy mázsát nyomok.Ha nem lenne elég, érdekes lennék mellényben, ami mondjuk 40-50 liternyi vizet szorít ki! :)))
De készítettem egy szabásmintát a kutyára...és sajnos nem tudok többet beletömni mint 7-8 deci anyagot. Kicsi a kutya - ez van.
Jobban mondva, csak a hasa alá és a melléhez érdemes tömni...és ha oda 3-szorosan is teszek (15 mm vastagon) - akkor is csak finnyásan jön ki egy liternyi hab-anyag.
Én nem mondom - a kapott 95 dekányi felhajtóerő "se kutya" - gondolom az is segítene valamit neki...ha valóban nagy gebasz van a vízen.
A wenge (Millettia laurentii) "valós" fafaj. :) Közép-Afrikában honos. Van egy rokona (Mozambikban) panga-panga (Millettia stuhlmannii) néven. Rokon nevei: afrikai sétabotfa, kongói paliszander, dikela, mibotu, bokonge, tshikalaka, awong, nsonso, stb. Hogy én milyen okos vagyok...
Kössz a tippet - a Tribord-márkás holmik valóban remekek...a többi (nagy)márka árának a töredékéért.
Az én mentőmellényem is Tribord - ez egyébként a Decatholon sajátmárkája - prima, világszínvonalú holmi, 3990-ért. Létezik más márkás 15-20-ért is...de egy grammal nem jobb ennél.
Érdekességként: A Decathlonnál működik egy olyan dolog, hogy "kék ár". Ez az egész Decathlonra kötelező - áruházankénti variálásnak helye nincs - ezt sem "akciózni" sem drágítani nem lehet - viszont a bevont terméket készleten tartani kötelező minden áruháznak.
Ez remek dobás, nagyon bejön. Én már nem egy pácienst küldtem oda a partról - Fehárvárra (mellényért) - és arra a kérdésre, hogy "jó-jó, de hol van az már ilyen áron ?" - nyugodtan lehet mondani, hogy "ez kék-áras, ezt nem variálják..és tuti kapni is fogsz." .
Köszi! Hát, igen. Lehet, hogy csodabogár vagyok, de végtelenül taszít az amikor kéretlenül is odapofátlankodnak az "eladók" és beindítják a marketinges szájmenésüket. Tényleg csak a jómodor tartott vissza, amikor elémálltak és megkérdezték, hogy miben segíthetnek és nem mondtam nekik, hogy azzal segíthetnének ha kiállnának a képből... Miért nem lehet megvárni amíg kicsit szétnéz az ember, tájékozódik, hogy miről is van szó...
Gondolom ott nézted ahol a hölgyek kibeszélték a gyereket az anyja hasából. Folyamatosan ennyit beszélni hogy lehet nem értem. A fenőket nem ott vettem meg. Hanem itt http://www.holzmetal.hu/32Fatartozek.html 3900ft volt a készlet. Életlen felsőmaróimat rögtön megfentem, tapintásra sokat használt, kipróbálni még a gyakorlatban nem volt időm.
A "gyémántporos"élezőn én is törtem a fejemet (volt különböző méretben) de hosszas várakozás után sem sikerült feltennem azt a triviális kérdést, hogy: - Mennyibe kerül? - később pedig elfelejtettem visszatérni. Szóval, mennyibe került?
Való igaz ez a kiálllítás nem a hobbistáknak szólt. Szigorúan véve hobbistáknak szerintem nem is csinálnak kiállítást.Nekünk ott vannak a barkácsáruházak. Talán arra jó egy ilyen kiállítás, hogy ötleteket adjon.Profi kiegészítőket átültetni barkácsszintre. Igaz ilyen ötleteket a ShopNotes ujságban is lehet találni, de azért élőben látni más.Én több mindennek nem tudtam ellenállni.Vettem "gyémántporos"élezőt amivel véső, felsőmaró,és egyéb szerszám élét lehet megfenni.Beruháztam váltólapkás gyalukésre aminek 50%-kal hosszabb az élettartama mint a hagyományosnak.Erről bővebben: http://www.barke.de/web-content/de/sysbarke.html http://www.barke.de/web-content/de/dmt.html A kollégám pedig beruházott erre:http://www.botex.ro/r_felso_kontraplatt.html 10% vásári kedvezménnyel. Nekem össszességében tetszett a kiállítás és annak is örülök, hogy visszahozták a BNV területére. Az kicsit megdöbbentett, hogy márkás szerszámgépek szögvezetőjén is olyan lötyögést tapasztaltam mint a barkácskategóriás gépeken.
Muszáj emlékeztessem a "sporttársakat" - hogy a kérdéses mentőmellény a Rudi nevű kutyámnak lesz.
A tárgyalt képek csak illusztrációk...és csak a feladat mélyrehatóbb megismerése érdekében kerültek ide - vagyis a funkciójuk pusztán "műszaki dokumentáció" jellegű.
Ezért mindennemű további fantáziálásnak és/vagy ízetlen megjegyzések hozzáfűzésének ezúttal....(mit is tehetnék mást).......hát, helyt adok :-))))) .
Igen, de ugyanaz a faj is növekedhet nagyon eltérő módon különböző éghajlatok alatt, vagy földrészeken, ezért lehet ugyanannak a fajnak más megnevezése a származási hely szerint, ami egyben tulajdonságot is meghatároz.
Az utolsó figyelmeztetést komolyan véve, ma ellátogattam a Ligno Novum Wood Tech kiállításra. Már régen voltam hasonlón, így nem tudom mihez viszonyítsam. Az "ijesztgetéssel" ellentétben én egyetlen petákot sem költöttem. A kiállított termékek zöme ipari nagyágyú volt, ezen kívül természetesen sok profi kisgép, viszonylag kevés kéziszerszám, "hobbi" cuccokat én nem is láttam, leszámítva pár árválkodó Ferm gépet. Egy szalag és tárcsasziszoló kombin elgondolkodtam ugyan, de mire visszamentem megkérdezni, hogy a kiállított darabra vonatkozó kedvezmény pontosan mennyi is, már lefoglalták az orrom előtt. Így aztán megspóroltam 300eurót. Katalógusokat nem gyűjtögettem, fotóztam párat, ha lesz időm felrakom. Láttam egy-két számomra érdekes új anyagot, bár annak nem volt sok köze a fához...
A puszpángot (Buxus sempervirens) hol bokornak mondják, hol kisfának, a lényeg, hogy 15-20cm törzsátmérő a maximum. Vagyis korlátozott a mérete, de ennek megfelelően apró tárgyakhoz (hangszer, sakkfigura, mérőeszköz, hajdanán ipari alkatrészek) használják. Azt ne kérdezzétek, hogy minőségben hogyan viszonyul egymáshoz az ázsiai és az európai faj. Már régóta készülök hazai bukszust "megmunkálás alá vonni". Állítólag macerás a szárítása.
Ha egy kereskedő cég "újat" akar mutatni a piacon, akkor megkérdezi a fák törzsi nevét. Két hónap múlva át megy a csapat egy másik törzs szállás területére, és onnantól kezdve más a mahagóni neve. Nézzetek körül egy parkettás boltban.
Na már csak az a hab a tortán, hogy a puszpáng, meg a bukszus, még magyarul sem ugyanaz, sőt...
A mahagóniban meg az a szép, hogy még az asztalos könyvek (már amelyik foglalkozik egyáltalán vele) is legalább 3-4 fajtát említ. Na most ezek között kb akkora különbségek vannak, mint a dió, meg a lucfenyő között... Arról már nem is beszélve, hogy sok helyen az okumét is mahagóninak mondják, miközben az csak színében hasonlít (egy kicsit) hozzá - amúgy egy sokkal gyengbb minőségű anyag...
Hát igen...:( Mivel mi asztalosok sem ismerjük ezeket a fákat (eltekintve egy nagyon szűk asztalos rétegtől, amiben még az is játszik, hogy ez a szűk rétegnek szinte csak 1-2 fajta van ténylegesen képbe!), és az eladók is ugyan ilyen hülyék hozzá...
Nagyon jó hogy van mindegyiknek latin neve. Persze az eladók sem tudják gyakran, hogy mi is az... Így marha nehéz.
A mahagóni talán a legérdekesebb ebből. Azt szinte mindenki ismeri, csakhogy... Én már láttam olyan mahagónit aminek a színe gyak megegyezett a közönséges borovi fenyőével! De volt már olyan is a kezembe ami meg olyan sötétvörös volt mint a parlament padsora... Szóval aki ezt átlátja az már egy zseni...:)
Köszönöm, ezt az infót elraktározom. Ennek persze akkor lenne értelme, ha megfelelő minőségű anyagot találnék (tehát min. 9x9cm-es bél nélküli gerendát) amit idáig nem sikerült, de már nem is erőltetem, egyrészt mert drága lenne, másrészt utaztathatnám az anyagot Sümegre (kétszer oda-vissza...) harmadrészt a kedves szomszédok sem elég elszántak :)
Ami a trópusi fák elnevezését illeti, legszerencsésebb a latin kifejezést használni, egyébiránt pedig mindent kétkedéssel fogadni, amelyet valamilyen jelzős szerkezettel látnak el. Tehát a brazil teak-nek semmi köze a teak fához, csupán a brazil fakínálatból ez hasonlít leginkább a teakre. (Persze kérdéses a hasonlóság, ha a fajsúlyuk eleve ennyire különbözik...) A múltkoriban jatobából parkettáztunk, azt is hallottam már brazil cseresznyének meg brazil akácnak is, de ugyebár se nem akác, se nem cseresznye.
Szerinted mi az ellentmondás a két citált mondat között????? A deck, az a hajó fedélzete, nem a teste. Az ülésdeszka sem képezi a test részét, sőt a fedélzeti szerelvények sem: például a vitorlásokon használt csigák, csörlők, bikák, stb többnyire fémből (vagy koracélból, vagy bronzból) készülnek.
Azért kiváncsi lennék - ha egy ilyet (és így "öltözve") megállítanák a vizi-zsernyákok a nyiltvizen, a balcsin...vajon ugyanúgy kezdenék a "...személyit, hajóokmányokat, jogosítványt kérjük" mondókát ? :-))))
US epiteszhallgatoknak minden evben megrendezik a betonkenu bajnoksagot. sajat epitesu hajoval lehet csak indulni. persze van uvegszalerositesu beton, meg szenszalas beton meg ilyenek,de elo van irva hogy minimum mennyi cement kell legyen benne.
Ezek szerint már te is tudod, miről írtam, azaz felesleges válaszolnom... Lehet, hogy a maláj verzió is ismert, én "csak" hajóépítőktől származó infókat közöltem akkor, amikor azt mondtam volt, hogy nehezebb a víznél... Igaz, ők nem adtak mellé származási nyilatkozatot, sem a favágók bőréből egy-egy kimetszett darabot, hogy tudtam volna maláj, vagy brazil volt, aki kivágta... Az eképpen használt teak egyébként nagyon is diószerű színű (csak az "erezete" ohasonlít nagyon a tölgyére), semmiképp sem sárgás színű, tehát vélhetően a nagyszilárdságú és nehéz verzióról van szó.
Amúgy pedig Európában SEHOL sem építettek belőle hajót, pontosan az iszonyatos ára miatt. Hajófelszerelési tárgyakat, deckborítást, ülést, koptató hatásnak kitett részeket igen, de magát a törzset sohasem.
Ami pedig a decket illeti, ott a csúcs a következő: ha megadod a pontos méreteket, akkor van olyan cég, aki "szőnyegszerűen" legyártja neked, néhány milliméteres vastagságban és neked csak ki kell gurítanod és fel kell ragasztanod a (vélhetően) műanyag fedélzetedre.
És végül a legutolsó gondolat: amit írtam, azt közvtelnül beszerzett infó volt (már említettem, hogy hajóépítőktől származó), tehát nem internetes tudástárból szedtem össze. Tény és való, nem keresgéltem ki hozzá hosszú sorokból álló idézetet, hanem elmondtam, amit tudok róla...
És tegyük hozzá, hogy a legdrágább itthon kapható fajta.
Én burmait vettem, másfél milla köbmétere a zatikban.
Amúgy eszméletlen szép és jó anyag, már amennyit én tudtam dolgozni azzal a 40x15x20 centis darabbal, amit ki bírtam fizetni majd 4000 pénzért! :))))))))
De az nem szipákolja be a vízet idővel? Van annak annyi felhajtóereje (mondjuk 10 mm vastagságban) - hogy fenntartsa a kiskutyát ?
Az biztos, hogy Hévizen láttam olyan kigyószerű, színes úszókarikát - polifoam-szerű anyagból - ami nem volt 70-80 -nál nagyobb átmérőjű...és mégis fentartotta a nagyseggű nyanyákat.
A csinos-seggű tangabugyisokról már nem is beszélve :-)))) .
lehet mindenféle formában kapni, még hosszában vágott csőként is, pl ez kiválóan használható egy asztalosnak a tetőcsomagtartó beburkolására, és így nem karcolja össze a kész melót kiszállításkor...
(Tectona grandis), a vasfűfélék (Verbenaceae) családjába tartozó, nagy termetű, lombhullató fa; az egyik legértékesebb ipari faanyagot adja. Indiában több mint 2000 éve használják, neve a maláj tékka szóból származik.
A fa törzse egyenes, gyakran palánkos (tövénél támpillérszerű kiemelkedésekkel), koronája elterülő, fiatalabb ágai négyoldalúak, a vesszők bélszövete négyszögletes. Levelei keresztben átellenes állásúak, a fiatal példányokon olykor örvösek, 0,5 m hosszúak és 23 cm szélesek. Alakjuk a dohány leveleire emlékeztet, szövetük azonban kemény és felületük érdes. Apró, fehér virágai az ágvégeken nagy, felálló, keresztben átellenesen ágas bugavirágzatban fejlődnek. Termése csonthéjas, 1,7 cm átmérőjű. A törzs kérge kb. 1,3-1,5 cm vastag, szürke vagy barnásszürke, szíjácsa fehér, friss gesztje kellemes, erősen aromás illatú, szép aranysárga színű. Ez idővel megbarnul, és sötétebb sávok tarkítják. A fa sokáig megőrzi illatát.
Az Indiában, valamint Délkelet-Ázsia esőerdőiben őshonos tíkfa elterjedésének északi határa őshazájában a 25., Punjabban a 32. szélességi kör. Nem található meg a tengerpartokon. A legértékesebb erdők alacsony hegyvidékeken tenyésznek 1000 m tengerszint feletti magasságig. Tíkfaállományok találhatók még a Fülöp-szigeteken, Jáván és máshol a maláj szigetvilágban. Telepített erdők vannak Afrikában és Közép-Amerikában is.
A száraz évszakban a fa lombtalan. Forró éghajlatú vidékeken a levelek már januárban lehullanak, a legtöbb helyen azonban a fa márciusig lombos marad. A száraz évszak végén, az első monszunesők megérkeztével kilombosodik. A virágok nagy része meddő. A száraz évszak erdőtüzei, melyek Indiában általában márciusban és áprilisban következnek be, vagyis azután, hogy a kisszámú mag egy része már lehullott, nagyban akadályozza, hogy a növény - beavatkozás nélkül - magról szaporodjon. A myanmari ültetvényeken, jó talajon 15 év alatt átlagosan 18 m-es magasságot ér el, 0,5 m-es mellmagassági törzskörmérettel. Myanmar és India természetes erdeiben a 2 m-es körméretű példányok mindig idősebbek 100 évnél, gyakran 200 évesek. A kifejlett példányok általában nem magasabbak 50 m-nél.
A meleg éghajlatú országokban a tíkfát viszonylag kis fajsúlya és rendkívüli tartóssága miatt becsülik. Indiában és Myanmarban a több száz éves épületek tíkfagerendái jó állapotban megőrződtek, a palotákban és templomokban pedig több mint ezerévesek is lehetnek. A faanyag állaga fedett helyen szinte semmit sem romlik.
A tíkfát hajóépítésre, bútorkészítésre, ajtó- és ablakkeretek, rakpartok, hidak, zsaluzatok, fal- és padlóburkolatok, vasúti kocsik és redőnyök készítésére használják. Fontos tulajdonsága, hogy nem vetemedik. Erős, közepesen nehéz, átlagosan kemény. A termeszek megeszik a szíjácsot, de a gesztet csak nagyon ritkán támadják meg. Hajóféreggel szemben teljesen ellenálló.
A legnagyobb kitermelők Myanmar, India, Thaiföld, Indonézia és Srí Lanka.
Származás: Dél- Amerika északi része amazonasi fa.
Színe a sárgásbarnától a vörösesbarnáig, többnyire sárgásbarna erezettel. A rostszerkezete nagyon tömött. Mechanikailag és biológiailag különösen erősen igénybevett kül - és belterületekre. Hajókészítés, parketta, nyílászárók, hidak, homlokzatok, kerti bútorok készítésére.
Sűrűség: 1000-1200 kg/m3, friss állapotban 1300 kg/m3
Hazája Dél-Kelet Ázsia. A legjobb minőségű rönkök Burmából, Thaiföldről származnak.
Színe világos sárga, a bél körül sötét barna erezettel. Rajzolata leginkább a fekete dióéhoz hasonlít. Igen ellenálló a fája (sav, időjárás, gomba- és rovarkárosítók, vegyszerek).
A teak rendelkezik a legnagyobb múlttal a kereskedelmi fa-anyagok között. Hajóépítésre kiváló, mivel a gomba és rovarkárosítókkal szemben ellenálló, valamint magas az olajtartalma és nagy a víztaszító képessége. Kültéri tömörfa bútorok is készülnek belőle. A skandináv országokban azonban az asztalosok újra felfedezték.
Lassú szárítással elkerülhet ő a hajszálrepedések keletkezése. Az ásványi anyag lerakódások miatt a szerszám hamar tompul. Tökéletesen sima felületet csak gyémánt bevonatú szerszámmal érhetünk el. A szeget és a csavart jól tartja, de a ragasztása nehézkesebb magas olajtartalma miatt. Faragható, esztergálható.
Köszi a tippet - persze - mindenképp Dacron-ból csináltam volna a huzatot rá - azért nem akarom, hogy kiröhögjék a kutyát. Bár ha nagy gebaszba keveredünk a vízen - tudot kit érdekel az, hogy ki, min röhög?
Keményhabom van annyi mint a szemét - ugyanott, ahonnan a konyhabútor-hulladékomat vételeztem - de attól tartok, hogy az nem illeszkedik majd rendesen - elvégre kistestü a Rudi - még a fotón szereplőnél is kisebb. .
Vegyél építkezésen használt "kemény" habot (zártcellás) táblában. Ezt felvágod csíkokra, kilkasztod és zsinórral átfűzve már meg is kaptad a kutya számára szükséges mentőmellényt.
Ha ennél jobbat akarsz, akkor vegyél vitorlaszabóktól (Földvár - Horváth Laci, Holovits, Almádi - Pallás Éva, Füred - Nagy néni, Pannon Sail-fekets Imre, a hajógyár mellett) spinacker hulladék anyagot. Abból varrsz kabátkát és abba bújtatod az előbbi csíkokat.
Leseljtezett mellény egyszerüen nem létezik !!! - hisz az volt az első ötletem nekem is.
Addig használnak egy mellényt, amig az cafatokra hullik...de én olyannal se találkoztam...mert még azt is hordják.
Elájulnál, ha meglátnád, hogy milyen mellénnyeket tart üzemben a mai napig is a szomszéd hajó-kölcsönző - pedig neki még hatósági előírása is van erre - ami arról szól, hogy "legyen mellény" - de arról nem szól, hogy milyen.
Volt a Lidl-be mindenféle vizálló mobil-teló-tok...amibe be volt sütve ilyen anyag, hogy fentartsa a telót ha vízbeeseik. Nahát, az a remek anyag ilyesmire. Puha, vízhatlan, minimális sürüségű.
Dehát 10-15 teló-tokot csak nem vehetek egy kutya-mellényre - 5-600-ért darabját :-))) .
Azért vannak oda érte, mert vízálló, nem korhad, nem reped és viszonylag (fajtáján belül) a legjobban megmunkálható. Az ilyen tulajdonságú fák közül a legolcsóbb. Kezelés nélkül szürkül, nem "feketedik". De a beszürkült is visszakapja régi szinét megfelelő mennyiségű teakolaj bediktálásával (nem tudom, hogyan csinálja).
Ha már hajózásról esett szó (elvégre az mégsem agysebészet) - lenne itt egy gondom...jobban mondva: KERESEK EGY ANYAGOT !
Jobb képem nincs - és akinek erre röhögni van kedve - annak előre szólok, hogy nem viccnek szántam - hanem tényleg keresek egy anyagot.
Az van, hogy a Rudi-kutyám (aki tacskó) rendszeresen kijár velem vitorlázni - és bizony nem egyszer keveredtünk már szarba a Tavon...ami a Balatonon nem is akkora nagy esemény.
Szóval ha egyszer tényleg nagy gebasz lesz a vízen, nem tudom meddig bírja a kiskutya az evickélést - ezért ilyet akarok varrni neki. Jó-jó...de hol kapok olyan hajlékony hab-anyagot - ami ebbe való ??? Ez egy szivacsszerű anyag - de értelemszerüen nem szívja be a vízet...és remek felhajtóereje is van. Ha tudtok - lécci adjatok éceszt erre (is) Kössz.
Kössz a választ. Elég macerás technika lehet - a gyakorlatban hol használnak ilyen fát?
A 20 év garancia - amit adnak rá - az nem tünik túl lesúlytónak a számomra...hisz rengeteg "gyalog-fa"-holmi is röhögve kibír 20 évet - akár a szabadban is.
Békésszentsandrásoin kemény 60 kFt-ért árultak ilyen "természetazonos" hintát - meghámozott rönkből, felületkezelve. Én is elcsodálkoztam, mert a normál ára jócskán veri a 150et.
eeegen: sztereomikroszkóp kell neked. Nem összetévesztendő a binokuláris mikroszkóppal.
A sztereoban mindenből kettő van, két okulár, két objektív, két fényút. Emiatt abban térhatású a kép, éppen a preparálási igény miatt. (a binokulárisban csak a benéző kettő, a többi egy, ott nincs térhatás).
Ezeknél szinte kivétel nélkül nagy a tárgytávolság.
A C+F-nél árulnak ilyet, forrasztások ellenőrzéséhez.
Nekem egy russzki van, max 60x nagyítással, 80 mm körüli munkatávval, a TQFP forrasztásokhoz használom.
Preparálómiki néven is keresheted még.
Sajnos használtan nem nagyon forog ilyen, és újonnan elég horror árak vannak -úgy általában miki fronton.
Ma felhívtam a Zatikot és a Telifát is. Egyik helyen sem árulnak bél nélküli gerendát, ötletük sincs. Telifáék azt mondták, hogy ne is próbálkozzam, irreálisan drága. Úgyhogy lemondtam róla. Ilyenkor csak csodálom a Kompan és ABC-Team játszószereit, gyönyörű anyagok, jószerivel repedés nélkül. Persze egyetlen hinta másfél millió...
OFF: mikroszkóp ügyben: fogalmam sincs, hogyan nevezik, de engem olyan (kb. 50-szeres nagyítású) mikroszkóp érdekelne, amit vésnökök, mütyürökkel foglalkozó szakik használnak. Nagy látótér, nagy mélységélesség és hogy ne kelljen közvetlen közel tenni a munkadarabot a frontlencséhez - biztosan van ennek szakszerű neve. Apósomnak van egy ilyen, állítólag valami elektronmikroszkóp előtétlencséje - álom amit az tud. Hasonlóra gondolok:
Nagynyomású fatelítés A fa védelmére különbözo felületkezelési eljárások terjedtek el. A merítési, festési vagy szórási eljárások csak felületi védelmet adnak.
A Telifa nagynyomású fatelítési eljárásában a hosszú autoklávba behelyezett, válogatott faanyagból vákuumos elokezeléssel eltávolítják a nedvességet, amit korhadásgátló, speciális, biológiai favédo oldattal pótolnak. A favédo anyagot nagy nyomással préselik át a faanyag szijács részének teljes keresztmetszetében. A védoszert tartalmazó oldat 90 percig járja át a fa szerkezetét. Ennél alaposabb favédelem nem lehetséges. Az eljárás során a fa szerkezete nem sérül, fizikai tulajdonságai megmaradnak. A fixálás és a megfelelo száradási ido után már a védoszer nem mosható ki a fából és a telített faanyag felhasználható.
Ezzel a technológiával olyan hosszútávú védelmet kap a borovi fenyo faanyag, hogy Magyarországon egyedülálló módon 20 év korhadás és féregkárok elleni garanciát tudunk nyújtani vásárlóink részére.
Két roncs gépet.Az egyik már ki van vakarva a mocsokból, kiglancoltam, beállítottam, legyártottam hozzá a hiányzó alkatrészt a lámpaházból, működik remekül.
Ez egy Zeiss Ergaval.
A másikat Dacia kerítette, az kicsit nagyobb falat, az egy Docuval, de az még a nővéreméknél van, Szeged mellől hoztuk el.
Hát köszi, ötletekben bővelkedem én is, csak píz nincsen.
Elköltöttem mikroszkópra! :))))))
GPS!
Vigyázz!
Azt a pénzt nem csak kihozzák neked (csini nagymellű szőke szépség által), hanem hetente megjelennek nálad a törlesztésért is (kétméteres, benga, kigyúrt, kopasz fickók, kettesével). Ott lehet, hogy nem fogod visszafizetni, de a különbözetet az orvosi számlában mindenképpen viszontlátod! :)))))))))
(Erről jut eszembe:indiában kérdeztük, hogy vannak-e ott örömlányok, és milyen az árfekvés. Mondták, hogy vannak, 20 és 1500 rúpia közötti az árfekvés. Na és miben különbözik a két lány, a huszas, meg az ezres? Semmiben, csak az orvosi költségekben - volt a válasz)
Figyelj. Ez a THM azért ilyen magas, mert állítólag nagyon magas a kockázata annak, hogy a páciens nem fizeti vissza az adósságot.
Ha így van, akkor soroljanak be engem is ebbe a kockázati csoportba - és szívesen felveszek némi hitelt, akár 800%-os THM-re is - hisz tökmindegy, hogy mennyit is NEM fizetek vissza, nem igaz?
Ök meg nem is reklamálhatnak hisz megmondták, hogy ezt bekalkulálták már az elején a magas THM-el. .
Most várhatsz egy évet a következőre. A kerítés nem túl magas ha sportos vagy.kofic már januárban jelezte a kiállítást azóta számtalan lottóhúzás volt.Van olyan cég aki házhoz viszi a pénzt THM 240-420%.Írjak még ötleteket?-))))
Akkor már rendetlenségérzete van, és nem dizájnos érzete.
Én utálom, és a legtöbbnek olyan frontja van, mint amit halálosztó is "fikáz", és halálosan egyetértek vele - mindamellett, hogy elismerem, ha valakinek tetszik, hát tessen! Ettől nem lesz kevesebb vagy több a szememben.
Az ilyenekre szoktam mondani, hogy orakig tudnam fikazni.
Annyira most nem erek ra, de izelitoul
- barom szogbol/magassagbol van fotozva. innen 12 eves korod utan soha nem nezed. ahonnan latod nap mint nap, onnan egeszen maskepp nez ki. vajon miert nem onnan fotoztak? tan mert onnan nezve nem ilyen vagany?
- takaritsa akinek ket anyja van.
- jol latom hogy a pult nem log tul a fiokon? ha lecsorog valami azonnal lehet ujrafenyesiteni a frontot?
- a mokas fiokfoggantyuknal megneznem hogyan tartja tisztan azt a zugot ahova be kell nyulni (gyakran lucskos, izes kezzel)
Picit vitatkozom, éppen attól nem lesz az, hogy laksz benne és telepakolod a személyes tárgyaiddal. Ettől függetlenül persze lehet kényelmetlen, hideg-rideg, mindenmegláccikrajta műkonyha.
És ha laksz benne, tehát szépen kipakolod a cuccaidat, rögtön borul az egész koncepció, tehát ha imádod ezt a stílust, azzal, hogy benne élsz, máris hazavágtad.Ergo rögtön és állandóan frusztrál, hogy tönkretetted a környezetedet. :)))))
8-10 évvel ezelőtt én intenzívebben foglalkoztam ezzel a témával, akkor - emlékeim szerint - volt a MÁVFAVÉD és volt a Hatvan (környéki) Telifa. Még el is zarándokoltam oda, "szemrevételeztem" a technológiát. No, meg szükségem volt egy mintadarabra. (Ez a fatelítés tk. egy arzénvegyületet jelent, ami nem hangzik valami jól, de állítólag elég stabilan benne van a fában. Ugyanakkor a feldolgozás során keletkező hulladékot veszélyesként illik kezelni.) A Telifa elsősorban bértelítést végez, de árulnak készárút is (rohadt drága) És ha jól emlékszem mindegyikben ott a bél. De majd megnézem újra a honlapjukat www.telifa.hu
Itt van egy kis "minimál" - igényeseknek. Na, ezek egy centi menetes-szárat se építettek a bútorukba - azt garantálom. Svéd izlés - egyébként...igaz, kicsit retro.
Sziasztok! Kicsit röstellem, mert egy ideje, csak akkor olvasom a topikot ha valami kell... :((
A szomszédokkal közösen a kertben szeretnénk felállítani egy hinta+csúszda+váracska kombót a gyerkőcöknek, de nem könnyű megoldásra jutni. A köztéren is alkalmazott megoldások (Kompan, ABC-Team, Eibe, stb.) még egy sima hinta esetében is millió közeli tétel, tehát csak a családi használatra szánt tizedannyiba kerülő termékek jöhetnek szóba. Jelenleg két megközelítési mód között vacillálunk:
1. akác rönkből készült, általam Frédi-Béni dizájnnak nevezett változat:
előnye: tartósabb faanyag, masszívabb(?) konstrukció hátránya: terjedelmes, drágább, tervezetlen, nem illik a kert képébe
2. fenyő elemek, modulszerű alkatrészekből (a képen nem látszik, de van hozzá hintamodul is)
előnye: kompaktabb, kisebb a helyigénye, "városiasabb" külső, olcsóbb valamivel hátránya: kevésbé tartós faanyag, kétséges szilárdságú profilok és csomópontok, repedésre hajlamos faanyag (tartalmazza a belét)
Elárulom, hozzám az utóbbi megoldás áll közel. Maximum 6-7, nem túl vad gyerek nyúzná, 8-10 év élettartamra tervezve, és nem okozna gondot időnként felújítani, felületkezelni, stb. Ez utóbbi különböző konstrukciókban vásárolható: - telepítéssel, szereléssel együtt - csináld magad módon - sőt, lehet kitben kapni a csomóponti elemeket, faanyag nélkül
Én most szemezgetek ez utóbbi megoldással, feltéve ha jó minőségű faanyagra lelnék. A kérdés tehát az, hogy tudtok-e olyan helyet, ahol jó minőségű, telített, bél nélküli fenyő rúdanyagot lehet kapni? Akár kör, akár négyzetes keresztmetszetűt?
Egyébként emlékszem, valaki néhányan hónapja fotókkal illusztrálta a saját játszótér építési projektjét. Az akác rönk volt, ha jól emlékszem.
Nem voltak kétségeim, hogy ilyen árfekvésben lehet, ha van!
Gondold el, ebben tuti van egy elbaszott művész pszichedelikus víziója, az LSD-t is meg kell fizetni, meg a dizájnt is, és akkor az extra anyagok ára még csak eztán jön. :))))))))))
A miből van kérdésre... Elvileg a teak és hasonló fafajták tökéletesen bírják a vizet - oly annyira, hogy a pácot, lakkot sem tűrik meg magukon. Na ebből tökéletes formára ragasztott "rétegelt lemezt" lehet csinálni - természetesen valami vízálló (pld epoxi) ragasztóval (ez tutitra fogja még a teaket is). De még azt is el tudom képzelni, hogy valami epoxihoz hasonló lakkal-ragasztóval fedőfunérként felhordott szészálas szerkezetet látunk a képeken.
Ha jófajta beton - akkor megáll benne a sima, konzolba-betukmált vascső is....akár talpazat nélkül is. Más kérdés, hogy milyen sürün kell beverni egy-egy vasat....hogy ne rugózon a kész mű ?
A Lidl -ben lehetett egyszer kapni egy ilyen szettet - dobozban - az kb. 1 méter hosszú polc volt, 3 darab vasrudat adtak hozzá - talppal - de a polc hátsó éléből ki volt spórolva a talp vastagsága...így a polc úgy nézett ki, mintha "a falból nőtt volna ki".
Tán összesen max. 20 kg terhelhetőségig javasolták - a demo-fotón is pár könyv és valami kerámia volt rajta - valójában inkább csak dekor-elemnek .... mintsem használati tárgynak szánták.
Az "ilyenekre gondoltam " cimszo alatt a szifonokat ertettem . Hogy abbol is leteznek kulturalt kivitelek , a flexibilis csoveket meg ki lehet valtani. Amirol az eredeti kerdes szol ,olyat nem talaltam:( En lehet , ala allitanek egy 2 cm vastag edzett vagy ragasztott uveget es arra a polcokat is fel lehetne fuzni.Attetszo es statikailag is megfelel barmilyen elvarasnak .
Ezek a vasalatok nem erre a szelessegre vannak kitalalva . Adott az 1-2 mosdo a pult sulya, esetleg a mosdoban levo viz a szelere csimpaszkodo kolok , 55cm -es melyseg . Lehet ,hogy nem szakad le de egy pillanat alatt belog . Egyszer lattam egy ilyesfele megoldast egy fektetett" T" alaku konzol volt vakolas es burkolas elott a falba erositve . A szara valami profilozott szelveny volt . Erre huztak ra a kb .10m vastag pultot . Szifont meg lehet kapni akar szogletes kromozott burkolattal is ,ilyen megoldasokhoz . Nem praktikas kategoria de a felette levo epitmeny sem az .
Lehet, hogy ez már annyira modern megoldás, hogy vezeték-nélküli megoldást alkalmaz.
Elvégre a teló-fülbevalónk sem vezetékes, de a routerünk is wi-fi már...miért ne lehetne a víz-vezetéket is kihelyetesíteni valam wi-fis, vagy bluetooth-szerű megoldással ???
Egyelőre, mivel csak pár napja használom, ezek a jelenségek nem vehetők észre. Szépen, pontosan tudok vele vágni.
Kétségtelen, a függőleges (derékszögű vágás) esetén a fűrészlap függőleges, de a hozzá tartozó beállító szögmérő mást mutat. Valószínű a skálát festették fel pontatlanul.
Az asztal síkját, mivel 4 darabból áll és össze kell csavarozni, pontosan egybe kell hangolni és ott megszorítani a csavarokat! A felerősítő karok furatai nem kör, hanem hosszúkás alakúak, hogy ezt az állítást megtehessük.
80 mm-es vágásnál és görcs esetén beremeg, ezt észrevettem. A lábakon gumitalp van, de a fémrész kifúrva. Feltételezem, le lehet csavarozni szükség esetén. Nem vagyok szagember, nem tudom.
A szögvágó sem lötyög még. Elég passzentosan megy a sínben, de hát alu és kikophat.
A párhuzamos tartással nincs gond. 75*150-es fát vágok vele mostanság. Elég nagy tömegű, ezért óvatosan vezetem. De biztos el lehetne téríteni a párhuzamvezetőt, ha nem figyelne oda az ember. Inkább a párhuzamvezető mm beállítóskálájának és a fűrészlapnak az összehangolása okozott némi gondot, mert a két nulla (a jobb- és baloldali skálán) nem a megfelelő helyre került az első összerakáskor.
Hogy intenzív használat után a kopásból vagy gyenge rögzítésből, egyebekből adódóan mennyire jönnek elő a kérdezett hibák, még nem tudok rá választ adni. Ahhoz nyúzni kellene egy darabig. De még csak ismerkedünk.
Ha mar megvan, akkor inkabb olyan dolgok az erdekesek mint:
0. mennyire egyenes a tengelye, mennyit kovalyog a fureszlap oldalra 1. mennyire sik az asztal 2. mennyire remeg az egesz vagas kozben 3. hany fokot lotyog a szogvago vezeto a sinben 4. a hosszvago vonalzo mennyire tartja a parhuzamost a fureszlappal, a rogzites kozben elmaszik-e a beallitott helyrol.
Én még tömör anyag esetén is szkeptikus vagyok nem a lap iránt, hanem az egész projekt iránt. Túl sok a bizonytalansági tényező szerintem.
Ismerjük- e a fal adottságait?
Az sokat segítene a tervezésben.
Én 3, de inkább 4 centis márvány, vagy gránit lapban gondolkodnék, az mindenhol vízálló, jól fúrható, vágható, kemény, strapabíró stb.
Arra fel mernék szerelni egy mosdót, hogy ott álljon a falon. DE csak akkor, ha a fal olyan, aminél tuti nem fordul ki a berakott vascsap csempéstől együtt. Mert egy Ytong, gipszkarton, lukacsos válaszfaltégla az molyfing ehhez a témához.
És baromi nagy dúlást okoz egy leszakadt mosdóból kiömlő víz, ha nincs otthon az ember, és letépte a flexicsövet.
De talán még ehhez is kéne legalább egy alsó támaszték, amit célszerűen a szifonszerelvény körül kéne elhelyezni, mint nem feltűnő dolgot, hogy a lefordulás ellen támassza ki az egész miskulanciát.Maga a szifon kevés ehhez, még ha fémből van is.Előbb utóbb elkezd folyni.
Azért a "vastag konyhai munkalap" nem arról híres, hogy ilyen "tiplikkel" felaggatva (azaz jó mélyen belefúrva, elvékonyítva a lapot) kibírják egy 100 kg-s ember támaszkodását úgy középtájt...
Az azért mégsem egy tömör fa, hanem egy préselt valami, ami nem ilyen terhelésre van kitalálva. Tartok tőle, hogy az első rátámaszkodásnál törni fog a "lebegtetőknél", főleg, hogy a fürdőszoba nedves klímája folyamatosan puhítja az anyagot. Persze ha tömör fa az a munkalap, akkor vissza az egész...
Hogyne segítene, de ugyanannyi kárt is tud okozni. A legtöbb vasalón ugyanis a legalacsonyabb hőmérséklet is túl magas és szinte érintésre megindul a ragasztó kikristályosodása. Az Arbocollt ugyanis nem erre találták ki. Szerintem a hőlégfúvó és kalapács párossal sokkal jobban lehet boldogulni.
Azt Laslie1 kereste a forgácsolós topicban, de ez nem az. Ez egy szegnyeregbe illeszthető forgótokmány, amely hosszában is tud csúszkálni, ezáltal alkalmas lehet kézihajtányos menetmetszéshez.
Hívni kell Mohamedet, hogy lebegtesse - ha a koporsóját tudta, egy polc már nem lehet gond... :o)))
De komolyra fordítva, mi van akkor, ha oldalról egy-egy üveg/plexi táblára ragasztod a polcot? Ugyanúgy, mint egy könyvespolc oldlafal, csak itt az egész "átlátszó".
Asszem az ikejában komplett lebegő polcveretet lehet kapni. Ez egy olyan vasalat, amit fel kell fogatni a polc/pult hátsó élére és a falon lévő "kütyüre" kell rágyógyítani. A másik lehetőség, az általad is említett luk + kiálló pucukára való "ráhúzás". Most szívtam meg, ezért jelzem: VIGYÁZAT ez üreges téglafalban nem használható, ugyanis olyan a tiplije, amit ott semmit sem ér... Ez a tüske egyébként - ha jó falba kerül - akkor nagyon sokat kibír. Ha nagyon megszorulsz, akkor bátram felteheted a pultot mondjuk úgy, hogy3-4 darab ilyen tüskére húzod rá és alulról, ahonnan nem látszik egy -egy csavarral fixálod lehúzás ellen. Ami még tud rajtad pult ügyében segíteni, az az, ha olyan mosdót teszel be, aminek alulról is van valami takarófélesége - ezt ui. fel kell fúrni a falra és az is tud tartani elég sokat. A mosdót meg szilóval úgyis körbe kell húzni a pulton, így a pult tartja a mosdót, a mosdó tartja a pultot. Egyébkétn a legnagyobb nyugalommal számolhatsz úgy, hogy a leggagyibb acél(csavar) is négyzetcentiméterenként 100 kg-ot nagy biztonsággal hord. Ezek a tüskék 10 mm laptávúak (hatszög a végük), tehát nagyjából 0,785 cm2 a keresztmetszetük. Ha üreges a fal és ezt nem lehet használni, akkor még azt is megteheted, hogy a tüskéket egy kimondottan e célra kitalált "hálón" (olyan, mint egy műanyag hajcsavaró) kétkomponenses ragasztóval beragasztod a falba. Azt hiszem a Fisher komplett ilyen megoldást forgalmaz.
A lebegő polcokat meg lehetne jó vastag damillal rögzíteni. Az nem is látszik. Természetesen a polcokat is lehet az előbb említett megoldással véglegesen rögzíteni - arra azonban figyelj, hogy ha nem az ikejást hazsnálod, akkor a polc élébe kell fúrni egy 10-es lukat. Tehát egy 18 mm vastag polcnál szinte semmi húsvastagságod sem marad...
Sracok adott a kovetkezo megoldasra varo problema.
Egy lebego furdoszoba pult. Ami csak egy vastag konyhai munkalap, besulyesztett mosdoval, esetleg mosdokkal.
Aminek nem lehet sem laba, sem L alaku tamaszto vasa a falon.
Csak maga a pult latszhat. S nem art ha elbirja mikor a 100kg-os tulaj eppen felkomasan ranehezedik mosdas kozben. Vagy eppen reszegen hany a csapba :)
Hogy lehetne ezt rogziteni? Van ra valami megoldas?
Ha igen akkor mi?
De itt meg nincs vege. Tovabb fokozuk a dolgot, hogy ala olyan lebego polcok kellenenek amik nincsenek kapcsolatban a falal, hanem a pult alatt lognak valamin, tenyleg lebego polc hatasat kelltve.
Hát ugyanazt mondjuk - másképp. Hiába a DIN szabvány, meg a J illesztések - ha a csavarbótban vett csavarok úgy lógnak az anyában, hogy ihaj.
Dehát nem kell ehhez egyetem - elég megmérni egy 6-os vagy egy 8-as csavar külső átmérőjét. 2-3 tized a minimum - amennyivel "soványabbak" a nominális méretnél.
Ha azt akarom, hogy pl. egy 8-as csavar fixen álljon egy lukba...akkor max 7,8-al fúrok neki lukat - és még abba is be tudom simán csusszantani - szabadkézzel.
Ezért szinte minden használatos méretből van ",8" -ra végzödő "előméretem" is (4,8, 5,8, 7,8, 9,8...ilyesmik). .
"... Sőt, mondok mást is: gyári, saválló 8-as anyába beküldtem a 3-as fokozatot - és láss csodát - vitt is belőle, nem is keveset.
Pedig ELMÉLETILEG !!! nem kellett volna neki - nem igaz? ..."
A kérdésed messzebbrre vezet, mintsem gondolnád. Ha "vasas ember" voltál, akkor bizonyára hallottál már a tűrés - illesztés rendszerről. Ez arról szól, hogy ugyanolyan (névleges) méretű alkatrész egyaránt lehet negatív és pozitív tűrésű (azaz a névleges méretnél kisebb és nagyobb egyaránt), annak függvényében, hogy az aktuális konstrukció mit ír elő. A tűrés annyit takr, hogy ezt a méreteltérést, milyen határok között tekintem jónak, ileltve ezen felül selejtesnek.
Létezik továbbá még egy fogalom, ez pedig a tűrésezeteln méretek tűrése - ami nem jelent mást, mint a külön nem jelzett, hanem alapértelmezett tűréshatárok betartása (pld, ha jól emlékszem, a normál csavaroknál ez h10)
Az illesztés (ami lehet laza - átmeneti, vagy szoros), azt jeletni, hogy két tűrésezett alkatrész párosítása esetén milyen lesz az illeszkedés jellege.
Ebből következően, a ki tudja honnan származó anya és apacsavarjaid párosításánál előálló befeszülés, illetve az anyák pontos méretre törénő kimunkálása egyaránt jelenthet pontatlan megmunkálást, de azt is, hogy olyan anyákhoz sikerült hozzájutnod, amik húzósabbra (pld J tűrés) készültek. A mai csavargyártásban, az esetek túlnyomó részében, mángorolják a meneteket. Ebből következően, a hagyományos forgácsolással szemben egy "kicsit" kisebbek lesznek a csavarok - tehát az ezekhez (tömegtermékként) készült anyák menetét is lehet egy "kicsit" kisebbre készíteni. Itt (a százezres darabszámok miatt) a századmilliméteres hulladék is tonnákra rúg a végére, tehát ez nem tréfadolog...
Az is tény, hogy a menetfúró készeletek (nem a gagyik) általában 3 részből állnak, amiből a harmadik nem a túlméretes menet megmunkálására, hanem - ahogy mondottam volt - a készremunkálásra vannak kitalálva.
"... Sőt, mondok mást is: gyári, saválló 8-as anyába beküldtem a 3-as fokozatot - és láss csodát - vitt is belőle, nem is keveset.
Pedig ELMÉLETILEG !!! nem kellett volna neki - nem igaz? ..."
A kérdésed messzebbrre vezet, mintsem gondolnád. Ha "vasas ember" voltál, akor bizonyára hallottál már a tűrés - illesztés rendszerről. Ez arról szól, hogy ugyanolyan (névleges) méretű alkatrész egyaránt lehet negatív és pozitív tűrésű (azaz a névleges méretnél kisebb és nagyobb egyaránt), annak függvényében, hogy az aktuális konstrukció mit ír elő. A tűrés annyit takr, hogy ezt a méreteltérést, milyen határok között tekintem jónak, ileltve ezen felül selejtesnek.
Létezik továbbá még egy fogalom, ez pedig a tűrésezeteln méretek tűrése - ami nem jelent mást, mint a külön nem jelzett, hanem alapértelmezett tűréshatárok betartása (pld, ha jól emlékszem, a normál csavaroknál ez h10)
Az illesztés (ami lehet laza - átmeneti, vagy szoros), azt jeletni, hogy két tűrésezett alkatrész párosítása esetén milyen lesz az illeszkedés jellege.
Ebből következően, a ki tudja honnan származó anya és apacsavarjaid párosításánál előálló befeszülés, illetve az anyák pontos méretre törénő kimunkálása egyaránt jelenthet pontatlan megmunkálást, de azt is, hogy olyan anyákhoz sikerült hozzájutnod, amik húzósabbra (pld J tűrés) készültek. A mai csavargyártásban, az esetek túlnyomó részében, mángorolják a meneteket. Ebből következően, a hagyományos forgácsolással szemben egy "kicsit" kisebbek lesznek a csavarok - tehát az ezekhez (tömegtermékként) készült anyák menetét is lehet egy "kicsit" kisebbre készíteni. Itt (a százezres darabszámok miatt) a századmilliméteres hulladék is tonnákra rúg a végére, tehát ez nem tréfadolog...
Az is tény, hogy a menetfúró készeletek (nem a gagyik) általában 3 részből állnak, amiből a harmadik nem a túlméretes menet megmunkálására, hanem - ahogy mondottam volt - a készremunkálásra vannak kitalálva.
Ez az úgynevezett, nagybetüs "ELMÉLET". Ugyanis a "vasbót"-i, kommersz, semmi-extra, mángorolt-csavarok sem szerszámipari pontosságúak...hanem mindig karcsúbbak valamivel a DIN szabványnál.
Aki vágott már (kézzel !!!) menetet fémbe - mégpedig nem "átmenős" menetfúróval, hanem 3 fokozatúval - az tapasztalta, hogy kommersz csavarhoz simán megállhat a 2-es fokozatnál - mert akkor lesz "passzentos" :-)))
A jól bezavart 3-assal már igencsak lezser lesz az az illesztés - ami nekem speciel nagyon jól jön a hajón.
Sőt, mondok mást is: gyári, saválló 8-as anyába beküldtem a 3-as fokozatot - és láss csodát - vitt is belőle, nem is keveset.
Pedig ELMÉLETILEG !!! nem kellett volna neki - nem igaz? .
Már megint bocs, hogy belevaú... Olyan, hoy 3-as fokozatú menetfúró, igyazából nincsnen. Ez nem pontosság kérdés, hanem ez a "készrefúró", tehát ezzel a már majdnem teljesen előkészített (1es, és 2es fúróval) menetet "fejezed be". Tehát ez nem "tágít", bővít, hanem készregyárt.
Kössz a tippet - de amig én vagy 14 darab ilyet, profimód meggányolok - nahááát....
Meghát, hajóra azért mindennek kétszer olyan erősnek, tartosnak, (eközben jó lötyögősnek) és rozsdamentesnek kell lenni - mint más, normális helyen.
Személyesen vettem be a kefét azzal, hogy a munkaasztalon szerszámipari illesztéseket gányoltam a hajómra - oszt első alkalommal a kezem-lábam megettem velük a vizen amig bepasszitottam egy-egy csapot vagy csavart a helyére.
Az lett a vége, hogy minden luk kapott + 0,5 mm átfúrást - a meneteket meg a legdurvább, 3-as fokozatú menetfúróval "kínáltam meg" - hogy háttal állva, himbálózva is be tudjam kapatni a helyére :-)))).
Bár pontos árakat nem tudok, mostanában csak alut és rezet vettem.Rozsdamenteset akartam, de az 1300-1500 forintos kilónkénti ára elrettentett! :)))Sima horganyzottat nem vettem.
És kifelejtettem a horganylemezt is, ami szintén örök élet, meg egy nap egy ilyen virágládában.
Ha valaki most áll asztali körfűrész vásárlás előtt, melegen ajánlom a fenti típust. Én nem az ebay-en vettem, a múlt héten, ma megérkezett és egész nap üzemben volt.
1600W-os motor. 80 mm 90 fokban a vágásmagassága, a lap folyamatosa állítható a kívánt dőlésszögben. Párhuzamvezető, ferde, szögmérős vezető, mm skála a párhuzamvezetőhöz. Elszívócsatlakozás felül és alul is.
Kártyával fizettem, még csak zárolva van a pénz (31400 forint). Ez minimálisan változhat a tényleges fizetés után. De házhozszállítással ennyi, számomra megérte.
Kipróbáltam a ferde fúrót! (máig nem tudok rá rendes nevet) Két hajó padló darabbal. Beállítottam azanyagvastaghoz a vezetőt, a lépcsős fúrón az ütközést ennek megfelelően, rászorítottam a deszkavégére, és akkus fúróval elkezdtem az erősen ferde fúrást, de a fúró nem megy egy kicsit se az anyagba, a párhuzamos furat se működik. Újra állítottam a dolgokat, második kísérlet semmi, elakad valahol a fúró, csak karcolja a fát. Már a kuka felé sandítottam, amikor rájőttem, hogy fordítva forog a fúró! Ezt könnyen korrigáltam, és azonnal pompássan működött, olyan lyukat produkált mint a demón. Két csavarral ragasztó nélkül meglepően stabil, pontos kötést produkált. Gyorsan lehet vele dolgozni. Most, egy pad méretű hokedlit csinálok, az ülő felület rögzítésére biztos ez lesz a módszer. A takaró 10-es pálcából van ferdén levágva.
Kihagytad a jó vastagfalú, műanyagzsák-bélést a virágosládába. Szintén ár-sorrendben.
Ha már az a rohadék az életbe nem bomlik le semmilyen hatásra - legalább annyi haszna legyen, hogy jól bírja a macerát a nedves föld-közegben is - nem igaz? :-)))) .
A csolnaknak meg nincs baja ettől - mert a keményített részekhez csatlakozunk csak (evezővilla, orrfoggantyú, motorbak, stb.) - a puha részekhez hozzá sem érünk.
Az elszegényedett, ágrolszakadt, csorró Amerikában ez óriási divat - a tengeren is vidáman hasítanak ilyesmikkel. Hajózás után meg kiengedik a levegőt, a csónakot összehajtogatják, a vasakat beteszik egy táskába - az egészet bevágják a csomagtartóba .....és hazamennek.
A szuper-gazdag Magyarországon ez még csak ötlet-szinten van - mert aki itt hajózni akar, annak legyen legalább egy 30 lábas hajója (évi 1 millás kikötőbérlettel) - merthát mi dzsentri-nemzet vagyunk, nem igaz? .
Kedves olvtársak. Ilyen célra kellenének nekem különböző méretű és formájú tekerőgombok (anyák) - 8-as, 10-es menettel - átmenő vagy fenéklukuk..lehetőleg masszív (de ergomókus) kivitelben.
Ha tud valaki valamilyen lelőhelyet ilyesmire - azt nagyon megköszönném. A normál csavarboltokban ugyanis nemigen lehet kapni efféle csemegét.
Megleptem magam a ferde fúróval. Annyira megtetszett, hogy az összeset megvettem. Az eladó is katalógusból cikkszám alapján kereste ki mind az egy darabot. :)
Az alábbi kép szerinti összeállítás, vezető, lépcsős fúró, csavarhúzó szár, némi csavar, és takaró. Este tesztelem. Létezik külön lépcsős fúró, rendelésre, 2-3 hét.
Nem akarok "okoskodni", de azért az is mond valamit, hogy a reklámban CSAK tömör keményfán alkalmazták. Se fenyőn, se bútorlapon (a szekrény is szerintem tömör fából készült)...
Külföldi cégek oldalain láttam több ilyen készüléket, szettet. Sőt, a takarótiplik készítésére való marószárat is. De most hiába keresem, nincs meg. Majd ha nem keresem, megtalálom. :))
Egyébként érdekelne, használ-e valaki TREND T4EK típusú marógépet? Bátorkodtam venni egyet, s most izgulva várom, mit tud majd az új szerzemény. Addig is örömmel olvasnám mások beszámolóját róla, mert sajnos kipróbálni a vétel előtt nem volt módom. A műszaki leírása alapján egész jó, univerzálisan használható masinának vélem.
Az a cucc akkor lenne erdekes, ha lenne hozza olyan lepcsos furo, ami csinal mondjuk 8mm sullyeszteket, es utanna 2-3mm magfuratot a csavarnak. Mert igy osszeszoritozom, furok, csavarozok, es a rogzites es a pozicionalas is meg van oldva.
De ugy tunt, furo nincs hozza, azt akarjak hogy furjak mezei furoval, es utanna szopjak.
Polcrögzítséhez, főként, ha nem túl nagy a terhelés, akkor megfelelő. Ajtókávát biztosan nem csinálnék vele...
Szerintem (bár nem tudom az itthoni árát), túl drága maga a sablon is, meg a hozzávaló, ferdére vágott csapmaradék is. Arról már nem is beszélve, hogy tartalékot nem tudom, honnan lehetne beszerezni, főként anyag-azonos kivitelből...
Jó ideje olvasom a fórumot. Elsősorban fenyőből csinálok kisebb bútorokat. Az elözőkben felmerült WolfCraft termékek között van egy sablon amivel kb 15 fokos szögben lehet összefúrni polcot kávát stb. csapolás helyett, a használatos nevét se tudom. Van erről tapasztalatotok? Polcok, betétes ajtók készítésére használnám.
A praktikásban 10 fölött fogod megkapni... :o( Érdemes még megnézni a hódos bolthálózatot - ott szinte ugyanezeket a termékeket frogalmazzák LUXXTool(s?) márkajel alatt. De, hogy csemegezzél közötte, itt a lnik: http://lux-produkte.emil-lux.de/werkzeugkatalog_public/index.asp?strlngid=en
Persze, hogy használtam, még fánál is... Semmi gondom nem volt vele, tökéletesen műxik. Nem tudom, mennyire vagy "Pest-közeli", de ha igen, akkor célszerű a megadott linekn keresztül a Dinocoop kft-vel felvenni a kapcsolatot (ők a WolfCraft hazai nagykere). Raktárról kb 20-25%-kal olcsóbban adják, mint a praktikás...
Sajnos, ismereteim szerint, a 180as méret (feltéve, hogy átmérő) nem igazán járatos. Eddig egyszer találkoztam vele, akkor is csak "gumitányérban", nagyflexre felcsavarozható formában. Az öntapis papiroknál leginkább a (115), 125 és 150 mm a járatos méret. Ez nem jelenti azt, hogy nincs, csak annyit, hogy én még nem láttam... Ettől függetlenül adok egy linket, mert itt számos tépőzáras dolgot lehet kapni: http://www.totallux.hu/ceg.html
Csak ötlet, ne kövezzetek meg érte... Az IKEAban lehet kapni "állítható" kiságyat - 140 és 200 cm között "nyújtható" az alvórész. Ha másért nem is, de ötletnek talán megéri skubizni...
Tiplizést a kekszezéssel (lamello) egészen gyorsan, pontosan ki tudod váltani. Ehhez viszont célszerszám és viszonylag drága "segédanyag" (lamello keksz) szükséges. A köldökcsapos illesztés legpontosabb megoldása, a már említett Wolfcraft "készlet" használata. Nem a sima műanyag furatsablon, hanem a kétrészes, fémszerkezetű készlet:http://www.wolfcraft.hu/jcatalog_generated/en/products/product_groups/1012_product.html
Az a megoldás, hogy le kell venni hozzá a műanyag "feltétet". Ekkor pontos a skála. Ha fennhagyod, akkor (asszem) 3mm eltérés van vele - de ennek utána tudsz mérni.
A gépeden kell, hogy legyen egy mm skála és azon egy finoman mozgatható állítási lehetőség le-és felfelé. Amelyik magasság (mélység) megfelelő, ott rögzíted és akkor mindig ugyanabban a síkban mar.