Keresés

Részletes keresés

Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.26 0 0 34615

Bizony ezek megszívlelendő gondolatok.

Előzmény: balkezesn (34614)
balkezesn Creative Commons License 2013.12.26 0 0 34614

A Google-ba beírtam azt, hogy magyar késmíves céh, és ott vannak nevek, honlapcímek, azokat nézegettem. A Révészbicska honlapról megismerkedtem a magyar bicskafajtákkal, láttam, milyen szépek, plusz vásárokban nézelődve mindig megnéztem a késeseket, végül néhány pénzkidobásos bicskavásárlás után már tudtam, hogy kb. mire biztos nem kell, mire inkább, milyen forma tetszik, aztán elmentem megbeszélni a mesterrel, hogy mit szeretnék, mik a fenntartásaim, no és láttam a műhelyét. Mindezek az élmények kellettek. Ez a portál szerintem nagyon jó, rendszeresen olvasom.

Csak bátran tájékozódj, és ha nem az első késed lesz a tökéletes, akkor ne keseredj el! Szerintem se kell előszörre túl drágát venni. Nemcsak az él, a penge számít, hanem a markolat fogása, nagysága, csúszóssága stb. Ezeket ki kell tapasztalni. A svájci nagyon jó (Wenger, Victorinox), de a sokfunkciós az evésnél nem olyan praktikus, mint az egypengés: belefolyik-ragad az étel, a lé, és azt nehezebb tisztán tartani. Speciális feladatokra speciális kések vannak (vadnyúzás, hal). Ezenkívül egy kés/bicska használata ESZTÉTIKAI élvezetet is nyújt, egyszóval öröm használni őket na!

Előzmény: gyuszmó2 (34605)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.26 0 0 34613

Nem értek egyet mindenben, és lehet hogy most meg köveznek, de az én véleményem az, hogy bicskának nem nevezném azt amibe saját markolat faanyagába van a penge bele stiftelve, na ez a rettentő gyenge műszaki megoldás és nem a Kínai bicskák amik hibátlanul vannak összerakva. Az Opinelt nagyon sokan szeretik,nem is akarom ezeket az embereket most megbántani, csak arról megy a vita hogy a Kínai ilyen sz@ar meg olyan, közben gazdagon példálóznak emberek olyan gyenge műszaki megoldású valamivel, ami egyébként szégyen hogy így adják ki, hogy így merik egyáltalán kiadni, egy biztos én sohasem adnék ki a kezemből ilyen borzasztó műszaki selejtet és munkát! Tudom,  most sokan meg orrolnak ezért, de az Opinelt ne nevezzük már minőségnek, miért mondom ezt, az utóbbi időben négy olyan konkrét esetről tudok, amikor horgásztársaim, csak a szerencsének köszönhetik hogy nem vágták el csontig a kezüket faragás közben és tűzgyújtás közben, mert kitört a stiftet tartó fa a penge forgás pontjánál, vagy egyszerűen csak leugrott a biztosító gyűrű egy komolyabb faragási műveletnél, na ne már, vagy a dugó húzós változatnál, ahol szintén a dugóhúzó a fába van bele stiftelve, egyszerűen kitört az első boros üveg kinyitásánál, ott voltam láttam, a srác úgy orrba vágta magát hogy rögtön eleredt az orra vére, kérdem én hol itt a minőség, és mindenki ezzel példálózik, talán lehet hogy nem kellene egy műszaki selejtet ennyire isteníteni. Biztosan velem van a baj mert szakmai betegségem, hogy  szeretem a jó  és kifogástalan műszaki megoldásokat,és ebből soha nem szoktam engedni,de főként a minőségi munkából.

Elnézést, ha az Opinel Fanokat megbántottam volna, nem volt szándékom senkinek sem belegázolni a lelkébe, hiszen mindenki olyan kést szeret, ami neki tetszik, én csak elszerettem volna elmondani a véleményemet!

Előzmény: kheiron (34608)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.26 0 0 34612

Mint említettem már,a penge anyaga AUS8,és a bicska is rendben van,nekem is van nincs vele bajom és a kovácsolástól még az anyag szerkezete is sokkal jobb,vele együtt  az él tartása is sokkal jobb lett!

Nem rossz választás!

Előzmény: soltibalazs (34606)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34611

www.kocsiskesek.hu

Előzmény: gyuszmó2 (34605)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34610

Már az is megtörtént, jelenleg 54 levélnél tartunk,de engem ez nem irritál és nem untat, bármikor szívesen segítek neki is és másoknak is persze csak ha tudok. Egyébként is ezen a topikon már sokkal több és nagyobb sületlenséget olvastam, mégsem szóltam meg senkit sem emiatt, mint itt egyesek.

Előzmény: H_G (34601)
H_G Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34609

Haller, az mi? A 8CR13MoV-ról tudom, az azt jelenti, hogy KÍNA.

A pengeforma/zár érdekes, h. nem jött be, az a klasszikus Buck Ranger koppintása.

Előzmény: Darth Plagium (34607)
kheiron Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34608

Nem a 30 ezer teszi a jó kést, hanem az, hogy jó. 

A svájci bicskák teljesen jók és használhatók, meg az Opinelek is, bár egyikkel sem fogsz tankot hámozni. 

Egyik sem a gigamega szuperkarbid-vanádium-gyémánt-meteorit ötvözetű acélból készül, viszont hosszú évekig-évtizedekig hűséggel kiszolgálnak. 

A kínai márkájú késektől azért óvnak téged többen, mert bizonytalan a minőségük. 

Előzmény: gyuszmó2 (34599)
Darth Plagium Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34607

Ez megint csak személyes: ezt  a bicskát,  nem ismerem, de ilyen kialakítású (pengeforma, zár) igen.

Nekem nem jött be, nem igazán tudtam használni a mindennapokban.

soltibalazs Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34606

Sziasztok!

Abszolút kezdő vagyok a kések tekintetében, jelenleg 2 db Muela késem van(7120-11,8cm,Venecia 16cm).

Szeretnék egy Damaszkpengés Haller bicskát. Azt szeretném megtudni, hogy milyen minőségű szerintetekaz álltalam kinézet bicska pengéje, ill a bicska szerkezete?A gyártó menyire készít igényes termékeket?

Van valaminek, vagy próbálta-e már valaki közűletek ezt a bicskát?

http://bolthely.hu/ferfiakjatekboltja/id/01945_Haller_damaszkpenges_bicska_diszdobozban__80622http://bolthely.hu/ferfiakjatekboltja/id/01945_Haller_damaszkpenges_bicska_diszdobozban__80622

Köszönöm a válaszokat előre is!

Üdv:Balázs

gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34605

Kíváncsiság szinten ra néznék egy ilyen kézműves honlapra, dobnal egy linket. 

Köszönöm

Előzmény: balkezesn (34603)
gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34604

Köszönöm :)

Előzmény: balkezesn (34603)
balkezesn Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34603

Kedves gyuszmó, megértelek, hogy nehezen tudsz dönteni, de ne vacakolj már ennyit! Használd egészséggel a multitoolodat, és vegyél egy rendes magyar kézműves bicskát, már 5-6 ezer forintért kapsz egyszerűbb kinézetűt, és tuti, hogy örök darab lesz evéshez. Vagy vedd meg tőlem a Molnál vásárolt Gerber bicskát, egyszer használtam, akkor is elvágtam vele a kezem, mert nem áll jól a BALkezemre, de egy gyerek megcsinálta a hagymaszeletelést, amíg én kötözgettem az ujjamat, és nagyon dicsérte. Könnyű is, klipszes is, félig fogazott a pengéje. Én csináltattam a környékünkön található késes mesterrel (tagja a Magyar Késműves Céhnek) direkt balkézre élezett és a tenyérméretemnek megfelelő bicskát, és legszívesebben mindent azzal szeletelnék a konyhában is, pedig elég jó konyhakéseim is vannak. De mire idáig eljutottam, lett kb 8-10 bicskám, köztük több svájci is (Spartan, Out..), sőt rugós bicska is.

Ha most kezded a bicskatémát, akkor ez olyam, mint a fotózás: mindig jobbat akarsz, mert használat közben jössz rá, hogy mi is kell neked igazán.

Sok sikert! :)

Előzmény: gyuszmó2 (34602)
gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34602

Oké

Mint már említettem lassan le lépek a fórumból, Ne aggódj

Előzmény: H_G (34601)
H_G Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34601

Francokat. Ahogy már rég mondogatom neked, az Opinel komoly, Mora komoly, Wenger komoly és ezek még praktikusak is a mindennapi életben.

De tényleg leköteleznétek, ha emailben csereberélnétek a tanácsokat Fekete úrral, ti tökéletes zsák meg a foltja vagytok ketten.

Előzmény: gyuszmó2 (34599)
gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34600

Egyébként vannak segítőkész jó arcok, ha fárasztó nem kell reagálni,

gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34599

Úgy látom, te is csak azt tartod kesnek, ami valamilyen nagy név es min.3oooo e ft. Ez a sznobsag, Ja pl a Boker nagyon komoly nagy nev, adja a szart. Igen, praktikusan fogok 5000 Ft ért kínai kést venni a Blade shop ban,  ami jobb mint pár nagy nev szar kese. Amúgy rengeteg nev kínai cuccot takar a Gerbernek is a Ganzo gyártja a multit, csak a márka név miatt a duplája.

Előzmény: H_G (34596)
python 357 Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34598

:))))))) Össze-vissza beszél,-hol ezt hol azt!!! Komolytalan!!!!

Előzmény: H_G (34596)
kheiron Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34597

Az viszont nem fér bele a keretedbe. 

Előzmény: gyuszmó2 (34595)
H_G Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34596

Semmi vész, a kínaiak nagyon szívesen eladnak neked mindenféle 5 mm vastag, tantóhegyű, fűrészfogas, fekete bevonatos plázanindzsa szutykot. Csak akkor miért rabolod az időnket mesékkel a praktikusságról? 

Előzmény: gyuszmó2 (34595)
gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34595

Köszönöm

Nekem jobban tetszenek az erősebb, komoly pengék inkább katonai jellegű ek. 

Előzmény: szabi72 (34594)
szabi72 Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34594

No, akkor megoldódik minden. ;) Ha főleg evésre szeretnéd használni a késed, vegyél Opinelt. Nem fogod megbánni. Ha nem brutalizálsz vele, nagyn sokáig probléma mentesen fog szolgálni. A nyél bedagadására figyelj, de már egy páran leírták előttem, hogy mit is kell csinálni.

Komoly munkára meg ott lesz a multi.

Előzmény: gyuszmó2 (34575)
kocsisferi Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34593

Néhány gondolat kivételével kivételével gyakorlatilag egyetértek. ;)

Előzmény: ace22 (34590)
Camo_BDU Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34592
fenyooldrider Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34591

Mondjuk a kopásállóságot éltartást,stb nagy biztonsággal  meg lehet határozni az összetevők alapján és természetesen nem az összes fémet kellene átlátni,csak azt a kb 30-at,amiből jellemzően késpenge készül!

A különleges pld kovácsolt,damaszkolt pengét nyugodtan félre is lehet tenni egy külön kategóriába,mivel nem homogén acélok,amiknek még darabonként is változhatnak a tulajdonságai!

Az acélok gyári homologizációjából szinte mindent lehet tudni,csak kell hozzá egy olyan mester,aki ezeket A-Z-ig vágja,mint pld Kocsis meter!

Gondolom ő tisztában van a késfelhasználók véleményeivel is ,sok a visszajelzése,így tudja,hogy melyik mire képes nagyjából azonos körülmények között!

És ami a lefontosabb: Nagy többségünk számára hiteles személyiség!

Előzmény: ace22 (34590)
ace22 Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34590

Egy hiteles és pontos összehasonlítás a késacélok területén jó lenne, de szerintem nem lehet megvalósítani, különösen nem egyetlen táblázatban. (Még ne dobjatok a mókusok elé!). Egyrészt az acélok összetevői és hőkezelése bizonyos határok között változhat, másrészt a jellemzőik egy része szubjektív (szakítószilárdságot, szívósságot, keménységet lehet mérni, de mit a helyzet az élezhetőséggel és az éltartással? Pláne hogy az utóbbi a vágni kívánt anyagtól nagyban függ. A korrózióállóság is szubjektív - a felhasználó nem sokra megy azzal az adattal, hogy milyen hőmérsékleten milyen közegben milyen a korrózió sebessége).

A "késacél" definíciója is homályos - a 440C emlékeim szerint eredetileg csapágyakba és golyósszelepekbe lett szánva. A kézi kovácsolású - pláne a damaszt - acélok is késről-késre mások. És akkor még ott vannak a nem acél alapú pengeanyagok (kobalt, titán, cirkónium-dioxid, cirkónium-karbid, berillium, aramid erősítésű polikarbonát, obszidián, stb.).

Persze lehet egy átfogó, minden jellemzőt korrekt metrikával mérő összehasonlító disszertációt készíteni, de ezzel a felhasználók nagy része nem megy semmire. Az idézett ábra ennél többet mond nekik, minden pontatlansága és csúsztatása, néhol tévedése ellenére.

Mindenkinek Boldog Karácsonyt kívánok!

Előzmény: fenyooldrider (34589)
fenyooldrider Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34589

Teljesen igazad van a linkelt táblázattal kapcsolatban,de sajnos én nem találtam más ennyire egyszerűen átlátható dolgot,tudom,hogy kissé sántít,de ebből a laikusok kb láthatják a szinteket!

Ez az írás nekem egy egyetemi disszertációnak tűnik némi fémismerettel,amihez összeollóztak egy csomó adatot gyártóktól,amit rendszerbe szedett az író úgy-ahogy!

Jómagam lézerhegesztő vagyok,szerszámgyártásban dolgozok régóta!

A hegesztéshez naprakész vagyok az összes gyártó által kiadott katalógusadattal összetétel,hőkezelés;stb{hivatalos adatok} ami azért is fontos,mivel a pontosan kell tudnom az acélok minden tulajdonságát,mert ehhez választok hozaganyagot!

A hozaganyagot grammban mérik,legtöbb eléri az arany árát,de vannak sokkal drágábbak is ezért a tévedés irdatlan pénzekbe kerül és ha a hegesztett alkatrész tönkreteszi a fröccsszerszámot hamar van millós kár,ezért elengedhetelen a komoly metallurgiai ismeret!

Persze ez csakis olyan acélokra vonatkozik,melyek gyári technológiával,műbizonylattal készültek!

Kézi gyártásnál ez már csak feltételesen igaz,kézi kovácsolásnál már sehogy sem,mivel mértünk már be így gyártott pengét és a kalapácsolástól függően változik a keménység,szemcseszerkezet,stb!!

Ezt azért írtam le,hogy értsd nem laikusként beszéltem,tudom,hogy igazad van a linkelt ábrával kapcsolatban,de semmi ehhez hasonló,jól áttekinthatő táblázatot nem találtam késacélokról!

Igen,nagyon nagy szükség lenne már,hogy valaki rászánja magát és csináljon egy ilyen hiteles összehasonlítást,amivel rendet tesz a fejünkben a késacélokkal kapcsolatban!

Csakhogy ehhez,ha hiteles akar maradni az írója naggyon komoly munkát kell belefektetni,és valahol hiteles helyen publikálni is,{pld késportál,ahol pillanatnyilag nem vagy aktív,okkal ,de ez nem ide tartozik}viszont nyilván minden idióta ezen fogja köszörülni a nyelvét!

Szerintem a késszerető emberek ezért nagyon hálásak lennének {velem együtt}

Persze most is elérhető minden külön-külön,de ezt egyetlen táblázatba önteni óriási meló!

Boldog Karácsonyt!

Előzmény: kocsisferi (34580)
gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34588

Nekem pont megfelelő az a multi es a kés amit kapok a pénzem ért, csak abból az összegből amit rá szánok, szeretném a legjobbat kihozni.  Utána olvastam a multimnak, tökéletesen megfelelő a celjaimnak, és a kínai Blade shop os,  bicska is. Ezek az anyag minosegek mar megfelelőek számomra. Nincsenek nagyobb igenyeim. 

A gyűjtő más faj, alá írom , pl Tibor személyében egy nagyon rendes segítőkész emberre leltem aki sokat segített. 

Előzmény: python 357 (34585)
H_G Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34587

Nekem kicsi a kezem, tkp. centire ugyanakkora, mint a feleségemé, csak nem olyan szép :) így a 8-asnak csak a formájával volt gondom. A "kertész modell" valszeg jó lenne gyárilag, de azt sosem volt igazán kedvem kipróbálni, a szimmetrikus hegy sokkal rosszabb evéshez, mint a magas.

Előzmény: florg (34584)
gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34585

Én pedig úgy akadalyozom meg , hogy a bírvágy el uralkodjon , hogy csak praktikus dolgokat próbálok venni.  Aminek funkcionális haszna van, az esztétikai szépség másodlagos. 

Előzmény: Longboat (34578)
python 357 Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34585

Gyuszmó!!!! Ott a hiba nálad,-hogy magasabbak az igényeid,-mint a lehetőségeid a multi 

és a bicsak tekintetében!!!:)))

Amilyen elvárásaid vannak,-azt tízezerből lehetetlen megoldani!!! Egy olyan multi, -amelyik megbízható, és egy kritikus helyzetben nem hagy cserben, nem okoz sérülést a kezeden,-mert biztosítva vannak a funkciók,...az nem 6-7ezerbe kerül!!! Ne felejtsd el,- a multitools egy fogó köré épített univerzális szerszám,-ami állandóan nálad van,-bárhová mész!!!! A gyűjtőket meg ne savazd,-az egy speciális állatfajta,-más világ!!!!;)))

florg Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34584

Én alapból nem szeretem a 8 cm-t. A számomra igazán használható késméret 9-nél kezdődik, de amit leginkább kedvelek, az a 10-11 cm. 

Előzmény: H_G (34583)
H_G Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34583

Szerintem direkt ajánlott legalább a 9-est venni, a sztenderd 8-asnál és a legális 7-es méreteknél nekem (és nagyon sok más netes léhűtőnek) csak faragás után lett kényelmes a markolat, addig útban volt a felső csücsök.

Előzmény: florg (34582)
florg Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34582

Nem menekülhetsz, az első bicska után jön a többi. :)

Én rendszeres multihasználó vagyok, csavarhúzók, fogó, néha még a fűrész is szokott kelleni. Kerékpározáskor is jó, ha nem kell egy zsák szerszámot magammal vinni, csak a bringás spéci dolgokat meg egy multit szoktam. A kés részét egyszer használtam, amikor valami malőr következtében nem volt nálam rendes bicska. Ez a Ganzo szerintem jóféle, eléggé nyúzom, eddig bírta, nem egy szuperacél, nem szuperkemény, de az a helyzet, hogy nem is extrém körülményekhez kell, ahhoz meg elég a 440c, 55-58 HRC-vel. 

Evéshez stb. mindennapokra meg bőven jó egy Opinel, abból még nagyobbat is vehetsz, mint a megengedett 8 cm (max, ha elveszik, veszel egy másikat :)).

papuba Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34581
Ez igen! Nem szép dolog, de bevallom egy kissé irigyellek.
Előzmény: Fekete Tibor (34568)
kocsisferi Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34580

Karácsony után összeszedem a gondolataimat, és leírom.

Most pihenjünk! :D

Előzmény: Longboat (34579)
Longboat Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34579

Ez a beszélgetés izgalmas lenne, mert a mondott írás laikusként - de az interneten talált anyagok használata során némi forráskritikai érzékkkel - olvasva összeszedett dolognak tűnik, és tájékozott szerzőre utal. Szóval ha komoly tévedéseket tartalmaz, akkor bizony megtévesztő, és engen nagyon érdekelne, hogy mik a cikk koncepcionális hibái és tárgyi tévedései.

Előzmény: kocsisferi (34576)
Longboat Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34578

Nem nevezném magam gyüjtőnek, de a viszonylag rendes konyhai eszközökön kívül napi használatban van kb 6 különféle bicska és kés a kicioccó Sanrenmutól a Spartanon és Opinelen át Kocsis Ferenc és Szántó Szabolcs késeiig. Ezenken kívül a fiókban pihen pár másik, amelyeket alkalilag veszek használatba, amikor azokhoz van kedvem.

Van egy mini multi is a táskámban, de azt tényleg iszonyú ritkán használom, mert ritkán kerülök olyan helyzetbe, amikor váratlanul kell szerelgetnem valamit. Ha meg tudom, hogy kell majd, akkor viszek magammal rendes szerszámot.

Mindezzel csak azt akartam mondani, hogy a rendes kés iránti igényed csak egy súlyos fertőzés kezdete, amelyet nem tudsz olyan könnyen megállítani, ahogy elképzeled.

Én a magam részéről úgy akadályozom meg azt, hogy súlyos pénzeket költsek újabbnál újabb késekre, hogy kiirtottam magamból a bírvágyat a gyárból jövő kések iránt, az egyedi késekre meg ritkán van pénzem. :)

ronya1 Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34577

pár éve csereberéltem egy "magyar" bicskát egy kics crkt bicskára

gondoltam jó lesz a gyereknek

a gyereket nemigen érdekli a dolog aztán befogtam motoros bicskának

azt kell hogy mondjam nagyon jó cucc

kocsisferi Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34576

Mindenekelőtt Áldott Karácsonyt kívánok Mindenkinek!

Szakmáról, mert most sem bírunk lazítani:

Erről az idézett cikkről szívesen folytatnék egy személyeskedés nélküli  szakmai vitát, mert úgy gondolom, hibás koncepció mentén íródott, nagyon egyoldalúan vizsgálódik, sőt tárgyi tévedések vanna benne.

Előzmény: fenyooldrider (34558)
gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34575

Köszönöm a fihyelmedet, problémáim iránt, es a segítő szándékot. A multi nekem tobb célra kel, es remélem hosszú távra jó lesz, ugy latom jó anyag, ha nem is mindennapi használatra szolgál. De akár kirandulasnal jó több funkció, otthon ha kisebb butykolni való akad, nem kell a nagy szerszámos ládát leszedni. 

Fő szerepe a munkahelyemen van egy család segítő ben dolgozom, szinte csak nők vesznek körül es sokat kell szerelni apró dolgokat. A másik szerepe muteromnal  van, szinten en szerelek nála es ott sincs semmilyen szerszám szinte. 

A kést nem nagyon fogom használni a multiban azért veszem a bokot, enni,  és olyan dologhoz amihez nagyobb penge kell. 

Itt pedig nekem nem a név számít inkább az anyag használat. 

Már rég szerettem volna egy ilyen komolyabb anyagból készült multit, meg ha heti egy alkalommal kerül elő, akkor is megeri, 5_10 év távlatban. Őszintén hány kés van, amit egy gyűjtő semmire sem használ, csak nézeget i, ez legalább praktikus, és nha úgy nézem a gyűjteményembe kell egy ilyen is :)

Ennyiért megeri, amiket anno néztem 20 körül volt a jobb kategória, nagy annyit nem ér nekem, de 7 rugót igen.

Előzmény: szabi72 (34574)
szabi72 Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34574

Egyszer már kiválasztottál egy normális bicskát, most meg meg akarod oldani minden problémád úgy, hogy kb 10ezerért legyen multi, meg egy erős, akár tankhámozós bicska, ami szinte egy fixpengés erejével bír... Nem fog menni.

Ha csak kajálásra kell a kés, és nem akarsz vagyonokat kiadni: Opinel. Ha szeretnél valami erősebb pengét, egy olyan bicskát, amivel konzervet is bonthatsz, akkor Wenger/Victorinox párosból valamelyik. Ha szuperacélt szeretnél, atombiztos zárral: olyan is van, de nem 10ezerért.

Multi: sziklahalmok fognak rögtön rámborulni, de szerintem felesleges, kivéve, ha minden nap használod valamire a fogót, vagy valamelyik egyéb szerszámát, de nem a pengét! Nekem egy Leathermanem volt, az egyik olcsóbb, a Wingman. Stabil, használható, de mégse használtam. A penge elég éles volt, de valahogy esetlen a fogása egy multinak, amikor a kés funkciót használod. Meg se közelíti egy bicska stabilitását. Egy acél tömböt markolászol, amiből kiáll egy darab éles vas. (több fajta is volt a kezemben, nekem a Wave is ugyan azt az érzést hozta, mint a Wingman...)

Egyébként a többi funkcióval nem volt túl nagy probléma, de azért lássuk be, hogy alap multi tudásban nem veszi fel a versenyt egy kisebb szerszámos ládával, amiben van egy normális fogó. Igaz, nem is erre lett kitalálva.

Amit én tennék a helyedben: most vennék egy Wengert. Aztán egy Opinelt, mondjuk februárban. Aztán gyűjtögetnék egy kicsit, és vennék valami komolyabb kést, de az is lehet, hogy a svájci/francia "házasság" egy jó időre megoldja minden gondodat. ;)

A nagynevű, de gombokért kést áruló cégeket pedig felejtsd el. Hidd el, nem hiába dícsérjük itt agyba-főbe az Opinelt és a svájcit. Főleg a svájci jó minőség, ehhez hasonlítani egy 5ezres tankhámozót botorság.

Előzmény: gyuszmó2 (34567)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.25 0 0 34573

Köszönöm!

Az az igazság mondtam a Zoltánnak hogy ezeknek valami Csodát készítsen, mit mondjak hát sikerült neki!

Előzmény: 19730911 (34569)
gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34572

:)

Előzmény: python 357 (34570)
UIU-959 Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34571

Boldog Békés Karácsonyt kívánok mindenkinek!!!!

python 357 Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34570

Mert elkurvult!!!!:))))))

Előzmény: gyuszmó2 (34567)
19730911 Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34569

nagyon szépek! Gratula

Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34568

Sziasztok.

Kovács Zoli barátom elkészítette a tokokat,és pont most Karácsony délután hozta el nekem ezeket. Nagy meglepetés volt, nagy örömömben buzgón ezeket raktam be a Karácsonyfa alá, most már méltó helyük van ezeknek a csodálatos pengéknek megkapták saját tokjukat, a késeket pedig Vojkó Csaba készítette és az ő keze munkáját dicsérik.

Nagy felbontásban a linken lehet megnézni.

https://forum.index.hu/img/indafoto/nem_elerheto.png

Még egyszer Boldog Karácsonyt mindenkinek!

gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34567

Pontosan ezt mondom, kis pénzért is ad megbízható minőséget, 

A Böker  . Miért nem ?

python 357 Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34566

A Wenger, Viktorinox megbízható minőséget biztosít fennállásának kezdete óra! Ha nem extrém felhasználásra kell,-akkor jó választás!!!

Előzmény: gyuszmó2 (34564)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34565

Köszönöm a véleményt, de nem István vagyok, úgy a bátyámat hívják, én Tibor vagyok, elnézést ezért! Ha végig követted volna ezt az eszmecserét,itt a fő hangsúly nem a Kínai késeken volt,hanem kedves él társunk pénztárcáján, pontosabban hogy mit tud magának megengedni,ezért ajánlottam neki ezeket a késeket, mert kezdő késeknek kivallóak,később meg ha lesz egy kis mani a zsebében majd vesz egy igényesebb darabot magának. A Cold Steel mind a két országban gyártat,vagyis a helyes kifejezés az hogy Csehországban is  Slovakiában is és még Magyarországon is,ez pedig egy Csepeli cég, akik gyártanak a Cold Steelnek,ezek tények és ez vitán felüli dolog,azért mert ennél a cégnél dolgozom,de ez tulajdonképpen nem jelen semmit sem. Sajnos ez a táblázatod önmagában nem sokat árul el az acélok metallurgiai főbb tulajdonságairól, még az összetételéről sem említ semmit sem,de nem említi a hőkezelési és megeresztési, a nitridálhatóság, lágyítási útmutatók, edzési tulajdonságok hőmérsékletek és hőkezelő hűtő közegek. Ezeket a tulajdonságokat mindig figyelembe kell venni ahhoz hogy oly módon hasonlítsunk össze két ötvözött acél típust mint amit említettél. Elnézést az őszinteségemért,nem ált szándékomban okoskodni,csak próbáltam ’gyuszmo2nek’ segíteni.

Boldog Karácsonyt Kívánok Minden Kedves Él társamnak!

gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34564

Amúgy 6000 ft ért pl a Wenger is kinal normális kést, nem ad sza...t  azért mer nincsen penzed. Szamit neki a név becsülete. 

gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34563

Oké én csak annyit mondtam, hogy a név sem garatálja minőséget, én tényleg laikus vagyok pár hete kezdtem nézelődni, a pénzem is kevés ilyen célokra, gondoltam a Böker név jelent valamit, még ha az olcsót veszem is, hát nem.

A kinairól csak annyit mondtam,hogy lehet,hogy egy Ganzo ua. pénzért jobb mint egy Böker.

Persze tudom,hogy ez is gyárt 30-40 e ért jobbat is,csak arra gondoltam 6000 e ért sem szart veszek kimondottan.

Nekem tényleg ennyim van rá, és nem is kellene 50e  ft-os kés, de a kis pénzemért lehet,hogy jobbat kapoka Blade Shopban .   

python 357 Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34562

:)))))))..........(y)!!!

karban79 Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34561

Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok minden késmániásnak, használónak, és  bárkinek, aki csak úgy idetévedt!

python 357 Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34560

Üzletpolitika!!!!:))))))

A neves gyártók is igyekeznek a kisebb vásárlóerővel rendelkezőknek az igényeit kielégíteni a húsz dolláros késektől,- a gyűjtőknek  szánt az 5-600 dolláros késekig!! A Bökernek is vannak egyszerű olcsó termékei,-de ott vannak a drága száz(vagy több) ezres árfekvésű damaszt csodái,-amik többször elnyerték az év kése címet!!! Marcus Ballbach késeire keress rá a neten,-látsz csodákat!:)))))

Előzmény: gyuszmó2 (34557)
antalijozsef Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34559

Nem kifejezetten az általad említett gyártókra gondoltam, és főleg nem a párezer forintos késeikre!

Az aukciós oldalak tele vannak az általad említett kések hamisítványaival, követhetetlen melyik az eredeti.

A CRKT és a Gerber gyárt pár jobb kést, de a nagy része nekem nem tetszik, ezeket nem tartom "neves" gyártónak.

A Böker kések között vannak jó modellek, de azokat nem a "Magnum" szériában kell keresni, sajnos ezekre az olcsó késekre van igény azért gyártják. Sokan megveszik, mert Böker, aztán jön a csalódás, ennyi pénzért nem lehet minőséget kapni. Itt találsz olyan Bökert amiben nem csalódnál

(de az ára  nem 5-10.000Ft)

http://www.hidegfem.eu/  

fenyooldrider Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34558

Gyuszmo2 és Fekete István

Napok óta a Kínai késeket istenítitek,hogy ott is gyártanak jó kést!

Részben igaz,csak egy dolgot nem kellene elfelejteni,ott a legjobb anyagminőség az Enlan-é,de ez is csak  Blade material: 8Cr13MoV (56-58Hrc),ami valljuk be eléggé alsókategóriás cucc!

De fokozom,én még Kínai gyártótól nem láttam 440C nél jobb anyagot,de ha tévedek légyszives linkeljétek be,mert csak úgy hiteles,nempedig mint kedves Fekete István éltárs Kínainak sorolta a ColdSteelt is,ami kissé koccos,mivel a ColdSteel amerikai,de jobbára már Taiwanban gyártat,de semmi képpen nem KÍNAI,minthogy a Spyderco sem lesz kínai attól,hogy ott gyártatja a  legalsó kategóriás Byrdet  bilivasból!!!!

Az előbbi acélokat itt láthatjátok a ranglétrán{8Cr13MoV -440C}

Ezzel nem szólom le ezt a két acélt,de nem is esek előtte hasra,nézzétek meg hol helyezkednek el a kedvenc acéljaitok  a listában,aztán vonjátok le a következtetést!

Az egyik a 10-es skálán 3,5  a másik 4 ,azért ezt nem kellene agyondícsérni napokon keresztül!

gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34557

Ez igaz viszont neves gyártók,  a nevukkel adnak el sok sok gagyi terméket, aminél egy egy noname, de jó anyagból levő, kínai többet ér.  A neves Böker cég, magnum széria egy nagy sza....

Jó par darabot ki próbáltam, de úgy tudom a Gerber es a Crkt is gyárt gagyi kést,  szóval a név már rég nem garancia. 

Sok nagy cég él sok más területen a nevéből, es egyre silanyabb terméket gyárt, gondolja a márka elég. 

Előzmény: antalijozsef (34556)
antalijozsef Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34556

Ezt a két sort elfelejtetted elolvasni:

"Arra viszont figyeljünk oda, hogy ez a modell a gyártó egyik legjobb típusa, tehát tartok tőle, hogy sok közülük nem végezné ilyen pozitív cikkel."

Ezek az 5-6.000Ft-os kések között is van elfogadható minőség, nekem is van belőle.

De nem kellene összehasonlítani neves gyártók minőségi termékeivel, ennyi pénzért nem lehet csodát várni! 

A minőséget meg kell fizetni!!!

Előzmény: Fekete Tibor (34464)
antalijozsef Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34555

antalijozsef 2013.08.09 20:03:23 ©    32735

Szerintem felesleges egy olcsó használatra készített késen ennyit elmélkedni, nem kell azzal "csinálni" semmit, csak használni és megfelelően karban tartani. Nekem egy OPINEL No.8 késem van szénacél pengével kb. öt éve rendszeresen használom, szakszerűen van élezve használat után megtörlöm, feleslegesen nem vizezem.

antalijozsef 2013.08.06 13:01:30 ©    32678

Nekem párszor megszorult csak nehezen tudtam kinyitni.

A penge és a nyél csatlakozásához kentem disznózsírt, a felesleget letöröltem azóta nincs gond vele.

A fát nem kell feleslegesen vizezni, tisztításkor elég letörölni a pengét.

Előzmény: Hayloft Ezekiel (32657)

Ha étolajba áztatod ragacsos lesz!!!!

"Fekete Tibor 2013.12.23 22:54:33 ©    34507

Igen,készíts neki nem fa markolatot,másképpen igen nehéz,de próbáltad már hogy étolajban beáztatni a markolatot kb 2napra? Mindent megold!

Előzmény: Darth Plagium (34499)"

Elég vicces tanács egy késszakértőtől! :-))

De igaz, ha beáztatod dobhatod, a kukába és minden meg van oldva!

Előzmény: Darth Plagium (34499)
szabi72 Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34554

Nem kell mindent egyszerre megvenni. ;) Mondjuk a Spyderco tényleg drágább, mint amiket te ísrtál, de a többi belül van a fájdalom küszöbön. Az én késeim se egy nap alatt kerültek a birtokomba. Mondjuk nincs is túl sok, tizenpár darab az egész gyűjteményem.

Előzmény: gyuszmó2 (34552)
Darth Plagium Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34553

Konzerv... pár napja kinn terepen bontottam fémkonzervet méretes Bowie + méretes kő segítségével. 

Na még annak az éle sem szerette:(

gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34552

Ennyire pénzem sem lenne, és kis sem használom. 

Elég ha van egy komolyabb penges kés, meg egy multi

Előzmény: szabi72 (34549)
gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34551

Thk

Előzmény: szabi72 (34549)
ronya1 Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34550

porcelén-kerámia tökmindegy nekem.... a drótkerítést nem viszi ez a lényeg

a vizes smirgli se viszi? mert ha nem, akkor a kukáskocsi fogja ;)

Előzmény: Fekete Tibor (34514)
szabi72 Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34549

A kínai csoda mellé nyugodtan vegyél egy svájcit, és természetesen egy magyar bicskát is. Ha pedig olyan folder-kívánhatnékod támad, nézz körül Byrd/Spyderco vonalon, vagy a Benchmade Griptiliant is szemügyre veheted.

Előzmény: gyuszmó2 (34544)
gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34548

Köszönöm

Inkább értetlen, szociális munkás vagyok, nekem itt minden kinai :) nincs semmi elő életem, előképzettség em. Amúgy becsszora nem sokáig farasztatalak titeket, megveszem v.melyik kínai bicsakot, ,aztán pár évre eltunok amíg újra nem lesz aktuális a kérdés. Mivel en nem gyűjtő vagyok. 

Max.nagy ritkán majd kérdezek ha felmerul v.mi.

Köszönöm szépen eddig is a sok segítséget. 

Ha esetleg valaki eladna egy jó bokot Blade shop os árban érdekelne. 

Köszönöm

Előzmény: python 357 (34546)
python 357 Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34547

A laikus bizony legtöbbször tenyérrel becsapja a tőled mustrára àtadott bicska pengéjét! Ez olyan,-mint amikor a revolveremet a  nyitott dobbal egy csukló rántással becsapják,-mert úgy látták az idióta "halivúdi" akció filmekben!!!..... Ilyenkor mindig próbálom kétségbeesetten kitépni a kezéből a fegyvert hogy megelőzzem, de van úgy,-hogy lemaradok!......🙈🙈🙈

Előzmény: oys... (34539)
python 357 Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34546

:))))))))))) Gyuszmó!!!!! Szerintem szeretet hiányos vagy!!!.........De mi itt vagyunk Neked!!!!😊😊😊😊😊😊

Előzmény: gyuszmó2 (34544)
gy53 Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34545

A beseje tuti nincs lelakkozva, és nem kell vele semmit csinálni, a levegőből fel tudja venni a nedvességet.

Előzmény: theraphosa (34523)
gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34544

Kösz urak 

Elöször a Wengerben godlokodtam,  11.200 ft Ranger 55, de rájöttem ,hogy annak az árából kapok egy multit + egy jó pengéjű bicskát is, így hogy a Blade Shop képbe jött. A multi már meg van . A kést most nézegetem,ill olvasgatok a kinai csodáról :) 

Előzmény: _D.S. (34542)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34543

Igen bírják és erősek,de ezt már írtam is neked,rendben vannak azok a bicsakok.

Előzmény: gyuszmó2 (34540)
_D.S. Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34542

a penge természetesen elég erős hozzá, de az él attól még ugyanúgy ki fog csorbulni. az élszöggel lehet kicsit variálni ha mindenképpen gyepálni akarod a bicskát. ha tompább szögre élezed, akkor jobban bírja majd a konzervesdobozt, ha meg hegyesebbre akkor kevésbé. de ha tompára állítod be, akkor ne várj borotvaélt.

korábban már volt róla szó, hogy a 440c anyagtól ne várj csodákat...

amúgy meg találhatnál már magadnak végre egy bicskát :)

florg Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34541

Valószínűleg igen. Én egyszer kölcsönadtam a Viktorinoxomat (nem voltam magamnál, azt hiszem, de csak konzervnyitáshoz kérték), és a művelt illető májkrémet nyitott vele (persze a pengével).

Majdnem nagyon megsérült (az illető), de az miattam volt. :)

A késnek semmi baja sem lett. Namármost, ha egy vékony svájci kibírta ezt a menetet, akkor egy vastagabb penge is kibírja valószínűleg. 

gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34540

Persze csak példának mondtam :) hogy eros e annyira ?

Előzmény: florg (34538)
oys... Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34539

"a bicska pengét becsattintani egyenesen tilos, ugyan is bármilyen kiváló kézműves munka is legyen, a rugó mivel hogy rugó acélból van, nem csak előre hajlik, hanem hátra is, ebből kifolyólag a penge éle kitud csorbulni ha becsattintják a pengét! A pengét mindig vissza kell kísérni, ez szabály, próbáld ki és biztosan nem fog kicsorbulni!"

Valóban!

Épp ezért én sem szoktam becsattintani, ezt csak szélsőséges példaként vetettem fel. Mivelhogy a lágjolok többségénél sajnos a penge éle belefekszik a rugó belső felületére, ahelyett, hogy cvikkolna. (Pedig jópár voltmár a kezeim között és talán csak a Forge de Laguiole és a Fontenille Pataud volt ez alól kivétel.)

Előzmény: Fekete Tibor (34506)
florg Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34538

Minek? A multin van konzervnyitó. Ne nyissunk már konzervet késsel, ha nem muszáj. 

Előzmény: gyuszmó2 (34536)
Borz31 Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34537

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok!

gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34536

Én is Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek. 

Nagyon tetszenek a Blade shop kései, ár érték arányban főleg a 440 c penge :) szeretnék a Ganzo g201 mellé egy erős komoly bicska t is, gondolom , , hogy 3mm vastag penge minőségi acellal 

Mar pl egy konzervet is kinyit anélkül hogy roncsolna az élét ?

Tehát komolyabb igénybevételre is jó, vagy nem ?

Köszönöm

Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34535

Boldog Karácsonyt neked is meg minden más késmániásnak is!

Előzmény: szabi72 (34530)
Darth Plagium Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34534

munkahelyen akkor kiszárítom az alakatrészek mellett, aztán kipróbálom...persze előbb szerzek lenolajat.  :))

Előzmény: beetee (34526)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34533

off

el, ha épp eltalálom melyik nicken osztja éppen

on

Előzmény: theraphosa (34531)
theraphosa Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34532

Ha olcsó egy próbát megér, az olajos hordót ne vagdosd vele :)

Előzmény: ronya1 (34508)
theraphosa Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34531

El tudod rejteni a hozzászólásait.

Előzmény: Hayloft Ezekiel (34529)
szabi72 Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34530

Szerintem ez nem sárdobálás, igazad is van, viszont most még nem borult ki a bili. Valahogy ez az új nick visszafogottabb... Úgyhogy peace, meg minden, és főleg Boldog Karácsonyt! ;)

Előzmény: Hayloft Ezekiel (34529)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34529

csak kezd már kurva uncsi lenni, ha érted, hogy mondom. de ha ti szeretitek, nekem mindegy

Előzmény: emcett79 (34459)
szabi72 Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34528

Biztos, hogy nem kínai! Francia az, hidd el. Az enyém is rendesen bedagadt, kb 2 évig pihent egy autóban. Elő se vettem, de mégis bepárásodott, és utána lehetetlen volt (szó szerint) inyitni. Azóta kiszáradt, de nehezen jár a pengéje. Mostani eszemmel egyből, vásárláskor beeresztettem volna lenolajjal, és nem lenne vele "kinyitáso problémám". Arra vigyázz, hogy ne lenolaj kencébe tedd, csak lenolajba!

Jó kis kés az, amióta végre használom, főleg konyhai munkára van befogva, és nagyszerűen teljesít! Igazából felváltva használom, vagy ez, vagy a Szasza-féle kis zöldséges akad a kezembe, ha pucolni, darabolni kell valamit. Az Opinelnek jobb a fogása, viszont a Szasza-zöldségesnek jobb (!) a vágó, szelő képessége. Ami ugye elég nagy dolog...

Előzmény: Darth Plagium (34525)
prs Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34527

Miért haragudnék?

A szikrás tippeket köszönöm, most nem fogom tudni, de később lehet.

Előzmény: Fekete Tibor (34511)
beetee Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34526

Ha nem kizáró ok, hogy sötétedni fog a fa, akkor lenolajkencés beeresztés.

Jó bőven felvinni rá, várni egy napot, hogy beszivárogjon, majd a felesleget le kell törölni. Sajnos egy jó hét is, amíg teljesen felszívódik, és nincs a felületnek "olajos, zsíros" tapintása.

Direkt fa pórustömítésre találták ki, nem hiszem, hogy ét- és olívaolaj jobb lenne nála, csak sajnos sötétít...

Előzmény: Darth Plagium (34525)
Darth Plagium Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34525

hmm...elég hidegés párás a környezet, ahol mostanában járok vele, család jól el is mosogatta....

dagad a fa rendesen...bár ahaogy most néztem nincs lelakkozva... lehet hogy mégis kínai?

Előzmény: theraphosa (34523)
fenyooldrider Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34524

Boldog Karácsonyt minden éltársnak!

theraphosa Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34523

Viszont, ha le van lakkozva( nem kétséges) nem kéne magába szívnia nedvességet mivel a lakkozással pórusok le vannak zárva. 

Előzmény: H_G (34517)
florg Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34522

Volna egy kérdésem, hátha tudja valaki közületek: megvakult (bemattult) kagylóberakást  (abalon, színes) vissza lehet hozni valamivel? Visszanyerheti a fényét? Nem késben van, hanem hangszerben, ébenfában egy gitár fogólapján, tehát az áztatás kizárva. Lekenni tudom esteleg valamivel (szesz, olaj stb.), csak nem tudom, mire hogyan reagál. "Sajnos" igényes darabról van szó, és nem műanyag a berakás, pedig ebben az esetben hasznos lett volna. :)

florg Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34521

Én is gyűjtenék olyasmit. :)

Én sem ismertem, de amikor a boltban leárazták egy akcióban, gondoltam, kipróbálom. A cég állítólag a késgyártásban olyan, mint a HTC a telefonoknál: nagyon régóta gyárt híres márkáknak. 

Nekem olyan multi kellett, aminél nem kell kinyitni a fogót, hogy hozzáférjünk a többi szerszámhoz (csomó nagy gyártó több modeljénél is ki kell nyitni az egész szerszámot akkor is, ha csak egy körömollóra van szükséged, ami szerintem baromság), valamint viszonylag kicsi, jól hordozható városi ruházat esetén is. Ez a Ganzo 201 megfelelt ezeknek az elévárásoknak kép alapján, és eddig a gyakorlatban is bevált.  Ha lenne rajta zár, tökéletes lenne, de akkor nem ennyibe kerülne. A 301-en van, de mivel az pont a duplája (és nem tudja a dupláját), nem azzal próbálkoztam. 

Előzmény: python 357 (34519)
szabi72 Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34520

Szerintem olyan, minta a tiéd. Sandvik penge, bivalyszaru nyél, kisfejes, kakas berakással, díszített rugóval. No, majd egyszer elviszem, vagy a Határ úton össze futhatunk. Ünneppek után? Írok majd mailt januárban.

Előzmény: theraphosa (34503)
python 357 Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34519

:))))) Persze,-amire keret van, azt kell megvennie az ember fiának nyilvánvalóan!!!

Nem ismerem a Ganzot, én Leatherman-t, SOG-ot, Schrade-t gyűjtök! Most egy Al Mar multira fáj a fogam,- de horror az ára sajnos,-az Amik tűzszerészei azt használják!

Előzmény: florg (34491)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34518

Köszönöm! Mivel nincs és soha nem is lesz Opinelem így ezt sajno snem tudtam!

Előzmény: H_G (34517)
H_G Creative Commons License 2013.12.24 0 0 34517

Az Opinel markolat vékonyan, de be van lakkozva. Olajos kezeléshez először le kell smirglizni.

Előzmény: theraphosa (34512)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34516

A szikra próbához gyorsan kerestem egy útba igazítást,ami mindenkinek akit érdekel a téma érdekes lehet.

http://www.sztnh.gov.hu/kiadv/ipsz/199810/bermann.html?printable=1

Előzmény: Fekete Tibor (34509)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34515

Ebben az esetben a fát valamilyen vegyszerrel is kezelhették,ez lehet az oka az általad írt problémának!

Előzmény: theraphosa (34512)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34514

Nem porcelán, hanem kerámia, és igen könnyen törik feszegetésre, viszont ha nem gagyit veszel még az éle is jó, ha kiment az éle, kizárólag két dologgal lehet újra élezni.

1.) Haidu kő

2.) Gyémánt köszörű korong

Egyébként konyhában a csajok szeretik, mert nagyon jó vele zöldséget répát burgonyát hámozni és darabolni!

Előzmény: ronya1 (34508)
vasbicikli Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34513

Ragacsos lesz, összefoltozza a zsebed, semmi értelme olajban áztatni. Max a forgásponthoz pár csepp. (Csak hogy legyen egy kontra is ;))

De komolyan, mit akarsz vele csinálni? Átlagos használattól nem dagad be annyira, hogy zavaró legyen (próbáltam áztatni is kíváncsiságból, engem megnyugtatott az eredmény).

Előzmény: Fekete Tibor (34507)
theraphosa Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34512

Kristályosodik, nem szívódik be.

Előzmény: Fekete Tibor (34507)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34511

Bocsáss meg, még egy gondolatot had mondjak el neked. Békélj meg Édesapáddal, ne keress benne mindig hibát, még ha követ is el ilyen badarságokat, de melyikünk nem! Hidd, el Ő feltétel nélkül úgy szeret téged, ahogy vagy és nem keres benned ennyi hibát pedig mint ahogy mondanyiunkban benned is van,örülj  hogy a teremtő még nap mint nap megajándékoz  vele-velük a szüleiddel. Minden nap adj hálát, hogy ez így lehet, hidd, el Én tudom milyen elveszíteni 18 évesen a kezeim közt, becsüld meg Őket Ők a Szüleid!

Ne haragudj az őszinte szavaimért kérlek!

Előzmény: prs (34481)
Darth Plagium Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34510

köszönöm. 

Az Opinelt kifjezetten  a fa markolat miatt vettem meg, tetszik a formája a fogása, szerintem elegáns:)

Ráadásul az átlagember se kap frászt ha meglátja nálam:)

Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34509

Az anyag minőség egyszerű otthoni körülmények közötti vizsgálatára is van lehetőség, persze ehhez kell egy kis Fém Ipari rutin is, de leírva az eljárást jó szemű és fel fogó képességű ember szerintem könnyedén el tudja végezni. Egyébként egy fémforgácsoló szakmával, vagy szerszámkészítő szakmával rendelkező szakinak ezeket alapból tudnia kell, nekünk régen ezt még tanították, ma már képzés sincs szerintem biztos, hogy már nem is tanítják!

Az eljárás a következő, végy egy kéttárcsás asztali köszörű gépet, vagy kérj kölcsön és végezd el a következő műveletet. Az acélok minőségét hozzá értő szemű és gyakorlatú szakemberek, még ha nem is halálpontosan,de megközelítőleg egy csoportba tudják sorolni, a szikrájuk színe alakzata alapján. Vegyük nagyon jó példának a HSS gyorsacélt, ez egy hagyományos forgácsoló szerszámacél (csigafúrók anyaga is) aminek a benne lévő ötvözők miatt sötét vörös és teljesen gömb alakú szikrája van, míg  pl. az 51CrV4 rugó acélnak narancssárga picit csillagszóró alakú szikrája van, mintha egy labdából pici rövid kis szőrök állnának ki, az A60 szerkezeti acélnak (sima lapos vas és „szögvas”) szalma sárga és teljesen csillagszóró alakú szikrája van. Tehát levonva a következtetéseket,ha nem sajnálod egy picit a markolat végénél odaérinteni a kés anyagát a köszörű koronghoz,megláthatod és az általam összehasonlítási alapnak leírt szikra típusokkal összeveted, megállapíthatod, hogy milyen az acél minősége úgy 80% biztonsággal,azért ennyi, mert nem mi végezzük ezt a műveletet, akik már láttak ilyet és csináltak is. Ez nem ördöngösség csak egyszerű szakmai rutin, viszont a leírtak alapján ezt bárki kipróbálhatja otthon és okos dolgokat tapasztalhat belőle! Nyílván nem minden típusú anyagnak írtam le a szikráját,de a jelen helyzetben ez felesleges is lett volna,ezek a viszonyítási alapok elegendőek ehhez!

Remélem tudtam segíteni.

Előzmény: prs (34478)
ronya1 Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34508

a teszkóban árulnak valami porcelán kést aprópénzért

érdemes ilyent venni?

a nej nyavalyog érte

Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34507

Igen,készíts neki nem fa markolatot,másképpen igen nehéz,de próbáltad már hogy étolajban beáztatni a markolatot kb 2napra? Mindent megold!

Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34506

Ne haragudj, de valószínűleg kifoghattál egy selejtes darabot, mert az enyémnél az általad elmondott hibákból semmi sem létezik! A kedvencebb bicskáimat elég sokat használom, nem erdőben és nem vadászaton, oda más fajtát szoktam vinni, hiszen ezeket nem arra a célra találták ki, de mindennapos  amikor kézbe veszem a kedvenceimet. Meg kell, mondjam nincsenek ilyen problémái egyiknek sem és ennek a típusnak sem, átlagban 8-10 bicska van kirakva a tartómra, én nappal 3 óránként étkezem, mert diabéteszes vagyok, tehát ezek közül felváltva igen sűrűn kerülnek a kezembe és nagyon szeretem azt a 8-10 darabot, az a helyzet hogy sajnos tényleg kifoghattál egy selejtes darabot! Azt azonban minden hagyományos bicskát használó él társnak tudnia kell, és biztosan sokan tudják is azt a szabályt, hogy a bicska pengét becsattintani egyenesen tilos, ugyan is bármilyen kiváló kézműves munka is legyen, a rugó mivel hogy rugó acélból van, nem csak előre hajlik, hanem hátra is, ebből kifolyólag a penge éle kitud csorbulni ha becsattintják a pengét! A pengét mindig vissza kell kísérni, ez szabály, próbáld ki és biztosan nem fog kicsorbulni!

Előzmény: oys... (34497)
theraphosa Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34505

Mond meg neki, hogy, ha svájci lenne, akkor a cégnek lenne saját  honlapja, de nincs.

Darth Plagium Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34504

köszönöm!

Előzmény: theraphosa (34502)
theraphosa Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34503

Kellemes ünnepeket neked is! A fejesedet még nem láttam.

Előzmény: szabi72 (34492)
theraphosa Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34502

Beáztatod 2-3 napra oliva olajba.

theraphosa Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34501

A Kocsis bicskák a magyar bicskák Rolls Royce-ja, mondom én ezt 2-3 Kocsis bicska használókén/tulajdonosként. Alap kivitelű bicskák is tisztességesek , de a csúscskategóriák még jobbak . Egyedül a pénztárca és a fantázia szabhat határokat :)

Előzmény: Kármentők (34462)
oys... Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34500

"ami a Blade Shop honlapján fenn vannak a 80-90% megvan a tulajdonomban"

Erről jut eszembe a kérdés, ami előzőleg is foglalkoztatott már, azaz, hogy: Te minden utadba kerülő kést bemálházol? (Korábban az említett francia tájkésre is mondtad, hogy minden újat be kívánsz szerezni, a kínaiból is van rengeteg, a horgászkésekből is többféle, de a pakisztáni damasz'pengés vaterás árustól is tucatszám a birtokodban - amik közül a bicskái sajnos teljesen ócska minőség benyomását keltették bennem.)

Tehát ekkora begyűjtött mennyiség esetén a nagy számok törvénye alapján csak-csak kellene gagyi daraboknak is lennie köztük, ám eddig mindegyikről csak ódákat zengtél...

Előzmény: Fekete Tibor (34472)
Darth Plagium Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34499

Inox Opinel... tényleg kezdem megszeretni:)

De írtátok ha jól emléxem, hogy ahogy nedvesség éri, dagadni fog a fa, és nehezebben jár. Ez ellen lehet tenni?

oys... Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34498

Szóval énnekem nagyon nem vált be a L'Eclair.

Viszont az értékét tényleg nem ismerem, mivel ajándékba kaptam anno.

Ellenben arra nagyon jó volt, hogy ennek megléte indíttatott arra, hogy legyen "igazi" Laguiole-om is. Tehát amolyan katalizátor szerepet töltött be nálam.

Aztán arra rá kellett jönnöm később, hogy cvikkol-nemcvikkol édesmindegy a névadó francia tájkéseik esetében is, mivel magából a Laguiole faluból származó zsebkések többsége is sajnos hasonlóan verődik rá a rugójára. (Sőt, egy hajdani En Aubrac-omnak még hosszirányban görbe is volt a pengéje.):

És az is fura, hogy a legjobb "legyeket", azaz a rugó anyagából szépen szélesítetten kovácsoltakat is jórészt a thiersi (tehát nem helybéli)  Fontenille Pataud csinálja.

Szóval szerintem csak a legjobbjaik foghatóak egy-egy jó magyar míves bicska képességeihez!

oys... Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34497

Az tényleg magától értetődő, hogy a szegecselt bicskát megbontani nem lehet roncsolásmentesen.

Nem is erre gondoltam, amikor afelől érdeklődtem, hogy tesztednek alávetetted-e a L'Eclair-féle Laguiole-odat. Hanem, hogy a mindennapos nyüstölést elbírni képesnek tartottad-e? És, mivel azt írtad, hogy: nagyon szeretem és egészen jó minőségnek tartom, így ennek alapján úgy vélem, hogy a korábban ismertetett magasfokú igényeidnek megfelelhetett.

Nos, az én benyomásaim:

- Nem cvikkol, hanem a rugójára csapódik a penge éle. Gyakorlatilag kötelezően kicsorbul.

- Oldalirányba megmozdítva randán kotyog a penge.

- Hátulról átnézve a rugó és az alaplemez között helyenként átlátni.

- A kinyitását segítő köröm horony nem megfelelő helyen van.

- És végül, de nem utolsósorban: NEM francia ez a kés, csak a nevében!

- Tehát ez egy szép bicska, és csak akkor marad az, ha nem nagyon hasznájuk (mert nem arra találták ki).

- Viszont a tokja legalább klassz és praktikus!

Előzmény: Fekete Tibor (34493)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34496

Még bicskám nincs a Feritől, de késem már igen,sőt olyan is, amiből csak két darab létezik égen és földön,de itt is a minőség az esztétika,a maximális harmónia a lenyűgözően precíz kidolgozás,még sorolhatnám,de nem akarom. Amit Kocsis Ferenc kiad a kezéből az minimum 3 generáción keresztül tart,és ugyan így a stabilitását, aminőségét és az esztétikumát,aki mást állít, az egyenesen hazudik,de ez csak az én magán véleményem!

Készül a két vihar damaszt bicskám is 1hónap és át vehetem, már nagyon várom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Előzmény: nacked blade (34495)
nacked blade Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34495

Válasz  Kármentőnek:

amíg  messziről  nézed  a  Kocsis  bicskákat, addig  lehet  ez  a  véleményed. HA  használnád  is,  akkor  lehetne  

valós,  elfogadható  véleményed.  

Igen,  Ferinek léteznek  gyűjtői  példányai, de nem azokat  kell alapul  venni.  Egy  szénacél, díszítésmentes  nyélborítás,  szarv felhasználásával.....  stb stb stb ....örök  használati  darab.

Szerintem  jogom van  ilyet   mondani, mivel  nekem  VAN   ilyen  késem  és  reális  használatban  van  nap  mint  nap   ........

NB

Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34494

szabi72

Teljesen egyetértek veled! A Ferenc munkái kirívóan példaszámba említendő minőség, és precizitás, ezt jól tudják Itthon is és külföldön is hiszen nem véletlenül rendelnek tőle szerte a világból mindenhonnan!Ez úton szeretnék neki is jó egészséget és kitartást kívánni!

Előzmény: szabi72 (34492)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34493

Szerintem egyértelmű,hogy a szegecselt bicskákat épeszű ember nem szedi szét,de ami csavarozott és oldható kötésű azt mindegyiket,lehet hogy ez nem volt egyértelmű,de szerintem ezt csak így lehet érteni! A L'Eclair bicskával kapcsolatban,már fogalmam sincs hogy hol vettem,de nagyon szeretem és egészen jó minőségnek tartom,mint említettem ha visszakapom a gépem készítek majd róluk képeket!Az az igazság mivel a rokonságomban és a baráti körömben mindenki tudja hogy gyűjtöm a bicskákat és késeket,így igen sokat kapok is különböző alkalmakra. Persze előfordul, hogy nem egy minőséget kapok,de nálam ez akkor is Szent dolog, mert kaptam,tehát örülök neki. Sok darabommal így van ez, de nincs ezzel baj.

Nem tudok konkrét választ adni neked arra vonatkozólag, hogy mennyibe került, fogalmam sincs, nem tudom!

Előzmény: oys... (34490)
szabi72 Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34492

Nem háborodom fel, de a Kocsis-bicskához azért egy kicsit hozzászólnék. Feritől két bicskám van, egy fejes, és egy díszes cakli. Egyik se vitrinkés, sőt, a díszes cakli van napi használatban, és meg se kottyan neki! Szóval nem  műkincs, hanem zsebkés. Minden szinten elérhető. Ja, hogy rendelni kell? Ez egyben garancia is arra, hogy minden bicska egyenletesen magas minőségű, nincsenek kiugró hibák, nem kell válogatni a sok kés között, mert mindegyik középre zár, cvikkol, tartós, jó anyagból van, pontosak az illesztések. Mindez azért, mert Feri egyedül dolgozik, nincsenek segédei. Ezért magas a minőség, és ezért kell egy-egy késre hónapokat várni. De hidd el, megéri várni! Én is várom már a tavaszt, amikor majd a 3. Kocsis-bicskám érkezik.

És csatlakozom az előttem szólókhoz: Boldog Karácsonyt mindenkinek! ;)

florg Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34491

6900-ért? Hol? 

Ez a Ganzo jó minőség. Én még olcsóbban vettem, mert akciós volt. Használtam már minden részét, sokféle heléyzetben (túra, bringa stb.), nem hagyott cserben. A rögzítő hiánya kicsit kényelmetlen, de a cucc masszív, kényelmes, jól használható, minőségi. Nyilván nem harckocsit építek vele, vagy völgyhidat, de arra, amire tervezték (hogy ha hirtelen kell valami szerszám, legyen kéznél) tökéletes. 

És persze, lehet márkásakat venni, nyilván menőbb. De ha valaki éppen ezt engedheti meg magának, nyugodtan megveheti, nem okoz csalódást.

Előzmény: python 357 (34475)
oys... Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34490

"A magam részéről először szerszámkészítő szemmel nézem ezeket a bicskákat, mindegyiket szétszedem, megnézem a belső szerkezeti és mechanikai megoldásokat és azok minőségét, milyenek a megmunkálások kívül belül."

Nos, kedves Tibor, ha ennyira precíz módon minősíted a bicskáidat, és, mint korábban is írtad a lágjoljaidról, hogy: "mind eredeti Francia,vannak közöttük drágák s,de olyanok is amik nem voltak égbekiáltóan drágák,viszont ami új Laguiole megjelenik és tetszik azt mindig megpróbálom megszerezni" , tehát ezekből joggal feltételezhetem, hogy a kollekciódat, amit a képen is mutattál, hasonló tesztelésnek vetetted alá.

Ennek a minősítésnek a során mire jutottál a L'Eclair bicskáddal kapcsolatosan???

(Azért is érdekel, mert nekem is van egy ugyanilyenem. Sőt, épp ezért is kérdeztem korábban, hogy miképp, milyen értékben jutottál Te is hozzá a tiédhez? - Legalább lenne hová viszonyítanom a magamét is.)

Előzmény: Fekete Tibor (34472)
_D.S. Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34489

néha éri meglepetés az egyszeri késszeretőket :)

a Zepter egyáltalán nem rossz, de sajnos nem is olcsó..

viszont ahogy írtam is, néhány olcsó márka meglepően jó acélt használ. pl Tramontina, Hultafors. ez utóbi fillérekért elképesztően jó kést ad. a rozsdamentes acélok nem  kiemelkedőek, de a japán szénacélként hirdetett (HVK) késeik felszecskázzák a jó kis 12C27 acélokat. valamennyi króm valószínűleg van benne, mert nem rozsdásodik annyira mint mondjuk egy Opinel szénacél.

Előzmény: Fekete Tibor (34487)
prs Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34488

Nincs élezőszerszám, csak a készlet elég vékony és rövid, kétséges minőségű fenőacélja.

A Tramontina ezekhez képest csúcsmárka. (Nekem is van otthon egy 6-os fogazott evőkéskészlet fa boxban, a feladatra tökéletesek.)

Előzmény: _D.S. (34484)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34487

Szia!

Az egyik Őrbottyáni horgász barátomnak éleztem át egy, a Cepter által forgalmazott méregdrága késkészletet, ami a barátom elmondása szerint legalább 8 éves. Mindegyik hullámos fogazott élű kés volt egész készlet. Már sosem használták ezeket, mert már nem volt éle egyiknek sem, mondtam a barátomnak, ha megengedi hogy leszedjem róla a fogazást,akkor újra élezem neki. Ez meg is történt, már az élezéskor nagyon meglepődtem, mert ahogy a csiszoló géppel kialakítottam az él végső profilját a 3M-es csiszoló szalag nem nagyon szerette, pedig az mindent visz még a Vanadis 10-et is! Egy kicsit utána kérdezősködtem, rá kerestem a neten a forgalmazónál, és ekkor jöttem rá hogy 1,5% Cobalt tartamú a késpenge acélja, és természetesen így már világos volt előttem hogy miért is volt anno olyan bazi drága ez a kés készlet. A történet vége az lett,hogy azóta csak ezeket használják mindenre,és rettenetesen örülnek neki hogy milyen príma késeik vannak,nem kellett más csak egy kis felújítás és már kész is az öröm! Mit mondjak ez nekem is örömet szerzett!

Előzmény: _D.S. (34484)
prs Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34486

Nem ingyen, adott érte valami mást. :-)

Az egyiket meghajlítottam, szép rugalmas. Kár, hogy ez egy kb. 18 cm-es séfkésként aposztrofált valami, aminek nem volna szbad ennyire rugalmasnak lennie...

Előzmény: papuba (34482)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34485

Szívből kívánom mindenkinek,és neked is köszönöm!

Előzmény: python 357 (34483)
_D.S. Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34484

nagyon egyszerű és nem is túl drága megoldás, ha veszel néhány 1kg-os belül jó puha kívül ropogós kenyeret és kettőt-hármat felszeletelsz 1cm vastagságú szeletekre egy általad jónak tartott késsel, a maradékot meg a gagyinak tartott késsel. előtte mindkettőt rendesen élezd meg, lehetőleg az édesapád előtt, hogy hiteles legyen. ha láttok különbséget akkor a vita eldőlt. ha nincs különbség akkor a késkészlet ellátja a funkcióját és fölösleges drágábba beruházni, pláne ha ez ingyen volt.

ezek a gagyi kések néha egész jók tudnak lenni. én szoktam szivességből a hely büfé késeit élezgetni és némelyik Tramontina nagyon jó acéllal rendelkezik. a hullámos élűeket le szokták szedetni velem simára és elég sokat használják többnyire kenyérszeletelésre. a kisebbeket meg a vendégeknek adják a hurka-kolbász mellé...

python 357 Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34483

Nekem a Powerlock modell van meg,-ahol egy fogaskerék áttétellel működik a fogó! A különleges alakulatok alapfelszerelése a jenkiknél,-tehát ott elég magas szintű teszteken esett át,-mielőtt rendszeresítették!!!!

Neked is,- és minden éltársnak Kellemes Karácsonyi  Ünnepeket kívánok!!!:))))

Előzmény: Fekete Tibor (34476)
papuba Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34482

Aha, az más! Azelőző írásodból úgy vettem ki, hogy ez a készlet ingyen volt, de persze így más a leányzó fekvése. (Gusztustalan, amit a termékbemutatókon művelnek.)

A teszt pedig ezek után akár egy reszelővel is látványosan sikerülhet, vagy egyszerűen görbítsd meg kézzel a pengét, az elég beszédes, ha úgy marad.

prs Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34481

Mert nincs valódi öröme, a táska hiánytalanul a szekrényben van.

Valahogy azt érzem, belül ő is sejti, hogy ez ennyiért így túl szép, hogy igaz legyen, de aki ismeri a "termékbemutatók pszichológiáját", az tudja, hogy önmagának az ember nem szívesen ismeri be, hogy rosszul vásárolt, és bizony ez tévedés volt.

De ha kívülről, egyértelmű megerősítés érkezik, az más.

Az a helyzet, hogy ez már sajnos a sokadik ilyen - nem csak kés - eset, volt amit sikerült - veszteségesen - eladnom, miután tíz évig porosodott valahol, de ő úgy tűnik, nem tanul az ilyen esetekből.

A késeket ő úgysem használná, vagyis nem jön rá, hogy nem jók, anyám meg nem hajlandó őket használni, mert ő tudja/látja, hogy szarok. Viszont apám meg cseszteti ezzel, hogy ott vannak a jó kések, miért nem használja őket, anyám meg így is gyenge idegzetű, nem hiányzik ez neki.

Hadd ne kelljen már választanom közülük. A fene nagy tolerancia szép dolog, de azért némi racionalitás hadd maradjon.

Vettem én nekik már jobb késeket, hátha a megfelelő összehasonlítási alap segít rávilágítani a valóságra, de kevés volt. Megtehetném azt is, hogy elviszem a koffert, úgymond használni - annak még örülne is -,  majd eladom/kidobom, de átverni mégsem szeretném.

Előzmény: papuba (34479)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34480

Ezzel maximálisan egyet értek,az én Apám sajnos már 1983 óta nincs velünk,de ha itt lenne, sohasem tennék ilyen jellegű megjegyzéseket neki,végül is neki tetszett meg,ha meg nem jó,legközelebb nem vesz ilyet,de sosem bírálnám ilyen gagyi dolgok miatt,de másért sem! APA és ANYA csak egy van,és mindenki örüljön neki, hogy még meg van neki egyáltalán,mert van aki már sajnos ennek nem örülhet, és mindent megadna azért hogy akár csak egy pillanatra is láthassa még az életben és elmondhassa hogy mennyire SZERETI!

Előzmény: papuba (34479)
papuba Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34479

Nincs sok közöm hozzá,de ha már feldobtad a témát, megkérdezhetem:

mi a célod a "bemutatóval"? Hogy belássa, igazad van? Ha nincs különösebb tétje a dolognak,miért nem hagyod, hogy használja, ha tetszik neki - majd a gyakorlat megmutatja, mit érnek a kések valójában. Szerintem csak egy "Na ugye!" kedvéért kár elrontani atyád örömét. Ha nincs igazam, nem szóltam egy szót sem...;)

prs Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34478

Segítséget kérnék. Apámra - sajnos nem először - rásóztak egy késkészletet.  Szerencsére ezúttal nem pénzért, de ő szentül hiszi, hogy ez svájci, és igen jó acél. (Hiszen a tescoban is 2e Ft-ért jó konyhakések vannak.  Idős ember már és naiv, ez van.) Jó volna, ha belátná, hogy ennyiért amit kap, az sárkaparónak jó.

Nem tudnátok valami házilag kivitelezhető, de látványos és gyors módszert/kísérletet/bemutatót arra, hogyan tudnám bizonyítani neki, hogy ezek hígfosból vannak? A csodakéskészletből (Berghome márkanév, ilyen: ) szívesen beáldozok bármit :-), azon kívül nem igazán, ami rendelkezésemre áll, az 91 mm-es svájci bicska, Spyderco 8Cr13MoV, illetve KO13-ból konyhakés Varga Tamástól. (Meg van egy Dick csontozó.)

(Ez a szutyiszett már kézbe fogva gyanúsan könnyű, hasonlít ahhoz amit sok éve vett, azok álltukban elrozsdáltak a levegőtől; csak ennyi áll rajtuk, hogy Rostfrei, meg a svájci hamisítás szövege. A penge vastag, semmi polír, fémnek fém, de abban sem vagyok biztos, hogy acél.

Az az egy ötletem volt, hogy mivel van benne egy bontókés, azt vigye el nagybátyámhoz, aki böllérkedik - tőlem is kapott egy Dick-et, ami felesleges volt nálunk - , ő aztán elég gyorsan megmondja, mire is jó ez a csodaszett. De ez nem azonnali, mire oda eljutnak, és ha apámnak egyáltalaán eszébe jut...

(Karácsonyt leszámítva, max nettó 10-12 órám van.)

Köszönöm

(Ja, a készlet eladó. :-))) Ajánlatokat örömmel várok. ;-))

H_G Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34477

Hogy mit tegyél? Első lépésként talán ne hallgass futóbolondokra...

Előzmény: gyuszmó2 (34473)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34476

Üdv!

A SOG nak mi az anyag minősége?

Előzmény: python 357 (34475)
python 357 Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34475

SOG-ot vegyél, ha minőséget akarsz!!!!!!.........

Előzmény: florg (34474)
florg Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34474

Nekem van, ez jó. Egy baja van, hogy nem rögzítős, vigyázni kell vele. A nagyobb már rögzítős, de az meg a duplája árban. 

Előzmény: gyuszmó2 (34473)
gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34473

http://www.bladeshop.hu/www-bladeshop-hu/eshop/7-1-Multiszerszamok-Multitools/0/5/74-Ganzo-G201

Üdvözlet uraim 

Ez jó multi ennyiért? Állítólag a Gerbernek is ez gyártja A múltját. Gondoltam a Wenger 55 helyett ilyet veszek. 

Mit tegyek gondoltok? 

Köszönöm 

Az ilyen jellegű cuccokat 20.30 e adják, ez jó anyag nem? 

Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34472

Figyelj Barátom! Hidd el bizony nem kell itt óvatoskodni és nincs itt semmi csak a mondat végén. nem merném leírni ezeket ha a tulajdonomban lévő bicskák már nem bizonyítottak volna. Nézd meg a Cold Steel késeket bicskákat, ez a Kínai gyártó igazi minőséget produkál, mindig jó anyagból és jó minőségben, bizony a Svájciak szétnézhetnének ezen a téren, és ezzel most senkit sem szeretnék megbántani,de a technika az technika és ebben a XXI. században nincs pardon! Sajnos a Svájci gyártók megmaradtak a KO13- és a 12C27 él, nagyon jó anyagok ezek és jó magam is szeretem főleg a 12C27 et de ez a világ vége náluk. Ezeknél a Kínai késeknél nincs olyan, hogy 1 év múlva elolvad, az acél vagy a markolat panel szétfoszlik, a markolat panelek is rendben vannak úgy megmunkálás szempontjából, mint anyagában is! Ponggi bármelyik ettől a gyártótól származó kést tesztelhette volna, mindegyik szuper. A magam részéről először szerszámkészítő szemmel nézem ezeket a bicskákat, mindegyiket szétszedem, megnézem a belső szerkezeti és mechanikai megoldásokat és azok minőségét, milyenek a megmunkálások kívül belül. Minden esetre az nagyon látszik, hogy minden egyes alkatrészére igen erősen figyelnek a gyártónál úgy esztétikai szempontból, mint az alkatrészek megmunkálásánál minőségbiztosítási szempontból! Mindent összegezve ha valaki bele akar kötni ezekbe, akkor bele is fog kötni mert Kínai, de egyébként nagyon megnézném hogy ki tud ettől jobb minőséget kiadni a kezéből (és most nem a Kocsis bicskákról beszélek mert azok ragyogó minőségű kézmíves bicsakok), csak egy példa, jönnek ki Spyderco replikák tőlük, sokkal jobban és precízebben van összerakva mint az eredeti, az eredetiből minden honnan a markolat alól kispórolják az anyagot és ennek ellenére méregdrágán adják, meglepődsz ha a kezedbe veszel egy ilyen replikát, igazán mesteresen össze van rakva és nincs hiányossága! Azért merem ezeket leírni, mert ezekből a bicskákból, ami a Blade Shop honlapján fenn vannak a 80-90% megvan a tulajdonomban, és bizony egyiket sem akarom elcserélni vagy el adni, mert jó minőségűek és teljesen rendben vannak. Említetted a konzerv nyitást, nos ezekkel bátran kipróbálhatod ezek már szerszám acélokból készülnek.

Kedves Barátaim!

Kívánok mindenkinek Nagyon Boldog Karácsonyt és Nagyon Boldog Új esztendőt.

Előzmény: fenyooldrider (34469)
gy53 Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34471

A svájci boltokban mindenhol egymás mellett árulják a két márkát, nem hiszem, hogy különösebb minőségi különbség lenne köztük, van akinek ez tetszik, van akinek az.

Előzmény: gyuszmó (34463)
H_G Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34470

Bizony, az éppen legjobb kínai gyártó egyik legigényesebb modellje...

Előzmény: fenyooldrider (34469)
fenyooldrider Creative Commons License 2013.12.23 0 0 34469

Ezzel a kijelentéssel,hogy a kínai bicskák felveszik a harcot a svájcibicskával,csak csínján,mivel pongi sem ezt mondta a tesztben,hanem azt,hogy ez általa tesztelt egy db bicska olyan!

Amúgy ezt használom 11 éve minden munkanapon reggelizni:

http://victorinoxaruhaz.hu/victorinox-zsebkes-alpiner-egypenges-svajci-bicska-p-24.html

és azóta hibátlan,pedig először változó munkahelyen dolgoztam,ahol a feltételek miatt ráfanyalodtam még a konzervbontásra is{egypengés létére},mésgsincs semmi látható-érezhető hibája!

Viszont örök garancia van rá és ez működik is,mint már sok éltárs már be is számolt erről!

Ráadásul ugye Ponggi sem tartósteszten értékelte a bicskát,azt nem tudja kideríteni ő sem,hogy mondjuk 2-5,vagy 10 év múlva is ott van-e a svájci mellett,na ezt viszont nem gondolom!!!!

Azért a kínainál ez a gari általában a bolt ajtóig működik,sajnos néha ezt is mérlegelni kell!

Amúgy az általad ajánlott Enlan nekem is szimpatikus,de ott van a csak............

Előzmény: Fekete Tibor (34464)
Steckdose Creative Commons License 2013.12.22 0 0 34468

Sziasztok! Kérdésem lenne, hogy ismertek-e valakit, aki kisebb módosításokat végez meglevő késeken?

Két késemen kéne ezt-azt csinálni. Az egyik egyszerűbb: vettem egy Beta 1778 kést (kiváló vétel amúgy, 7000 Ft, 440 acél penge, atomstabil keresztzár), és a klipszének kéne fúrni két menetes furatot a másik oldalra is, mert balkezes vagyok, de ennek csak jobb kézre van előfúrva. A másik nehezebb lenne: van egy régi fémnyelű III-as Delicám, ami valamiért nagyon kotyogni kezdett. Biztos ismeritek a kést, nem szétszedhető. De én szét akarom szedni, aztán csavarokkal összerakatni.

Tőletek tehát azt kérdezném, hogy vajon kihez fordulhatnék ezzel. Előre is köszi!

Fázisceruza Creative Commons License 2013.12.22 0 0 34467

Utólagos engedelmetekkel akkor én is megosztanám veletek a kézműves bicskákról és késekről szerzett csekély tapasztalatomat. 

RÉVÉSZ  náder fa nyéllel, három paklis.

A kidolgozottságában ordító hibák nincsenek, viszont olyan nehezen nyitható, hogy leszakad az ember körme tőle.

Fogása jó, masszív erős hatású.  

NAGY  ZOLTÁN által összeszerelt, tekintélyes méretű bicska (26cm). Azért csak összeszerelt, mert elmondása szerint, a kivágást nem Ő végezte. Kis hibája, hogy a hegyénél a pengehát nincs elvékonyítva, ezért elég fura, tompa a hegye. Egyébként szerintem szép munka. A konyhakés kidolgozottsága is megfelelő, jó súlyelosztású.

POLYÁK arató, szénacél pengével. Ezt a bicskát még a nyáron vettem tőlük, akkor még nem volt trapasztalható a mostani rendkívül rossz minőség, ami a Vörösmarty-téren eluralkodott. A penge nagy jó éltartó, jól élezhető, viszont erős íze van. Jó kis bicska, ezt használom a legtöbbször, viszont a jelenlegi bicskáik tényleg kritikán aluliak.

A konyhakést most vettem, ez jó minőségű, szépen kidolgozott, jó fogása van a nyelének. 

TARJÁNYI szalonnázó szaru nyéllel és szegedi halas  bicska.

Mindkét bicska gyönyörűen kidolgozott, sorjás élek nincsenek, a penge precízen középre záródik. 

Fogásuk kellemes, kézbe símuló darabok. A szalonnázónak egyetlen hibája, hogy ha becsapódik a penge, akkor nekiütközik a rugónak és ez nyomot hagy a pengén.

Az idáig általam megismeret bicskák közül ezek a legigényesebben megmunkált darabok.

Fázisceruza Creative Commons License 2013.12.22 0 0 34466

Utólagos engedelmetekkel akkor én is megosztanám veletek a kézműves bicskákról és késekről szerzett csekély tapasztalatomat. 

RÉVÉSZ  náder fa nyéllel, három paklis.

A kidolgozottságában ordító hibák nincsenek, viszont olyan nehezen nyitható, hogy leszakad az ember körme tőle.

Fogása jó, masszív erős hatású.  

NAGY  ZOLTÁN által összeszerelt, tekintélyes méretű bicska (26cm). Azért csak összeszerelt, mert elmondása szerint, a kivágást nem Ő végezte. Kis hibája, hogy a hegyénél a pengehát nincs elvékonyítva, ezért elég fura, tompa a hegye. Egyébként szerintem szép munka. A konyhakés kidolgozottsága is megfelelő, jó súlyelosztású.

POLYÁK arató, szénacél pengével. Ezt a bicskát még a nyáron vettem tőlük, akkor még nem volt trapasztalható a mostani rendkívül rossz minőség, ami a Vörösmarty-téren eluralkodott. A penge nagy jó éltartó, jól élezhető, viszont erős íze van. Jó kis bicska, ezt használom a legtöbbször, viszont a jelenlegi bicskáik tényleg kritikán aluliak.

A konyhakést most vettem, ez jó minőségű, szépen kidolgozott, jó fogása van a nyelének. 

TARJÁNYI szalonnázó szaru nyéllel és szegedi halas  bicska.

Mindkét bicska gyönyörűen kidolgozott, sorjás élek nincsenek, a penge precízen középre záródik. 

Fogásuk kellemes, kézbe símuló darabok. A szalonnázónak egyetlen hibája, hogy ha becsapódik a penge, akkor nekiütközik a rugónak és ez nyomot hagy a pengén.

Az idáig általam megismeret bicskák közül ezek a legigényesebben megmunkált darabok.

ace22 Creative Commons License 2013.12.22 0 0 34465

Vörösmarty tér: hát igen, most nem a legjobb darabok szerepelnek. Az augusztus 20. körüli Mesterségek Ünnepén ennél jobb volt a felhozatal. De az utóbbi 2 hétben nem is látszik rohamosan fogyatkozni a készlet. :-o

Kocsis Feri: szerintem még az exkluzív bicskái is teljesen az elérhető kategóriában mozognak, különösen hogy tartós darabok - az enyém egy éves szorgalmas használat után is hézag- és lötyögésmentesen működik, minimális karbantartással (néha egy csepp olaj a pengetőnél, egy húzás a kerámián). Azonkívül élethosszig tartó garanciával is fel vannak vértezve, minden ésszerű használatból eredő gubancra. Szóval napi használatban is megállja a helyét, de egy nap/kakas/szkíta szarvas berakásokkal díszített darab a vitrinben sem mutathat rosszul...

Szankovits: az árak inkább az boltjai helyéhez és a célközönséghez igazodnak (A Fővám téren és Szentendrén a Dumtsa utcán is főleg külföldiek a vásárlók, az árak EUR-ban is meg vannak adva). A minőségük jó, de az felhasznált anyagok (1.4034 és diófa a jellemző) talán nem indokolják önmagukban az árszintet. A kínálat pedig a Fővám téren a Csarnokban elég szegényes, Szentendrén sokkal jobb. Persze minden ízlés és pénztárca kérdése.

Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.22 0 0 34464

Kedves gyuszmó.

Korábban említettem egy pecás éltársnak a Kínai késeket,most találtam véletlenül egy tesztet ezekről a Kínai késekről,összehasonlításképpen a Sváci bicskákal,bizony érdemes elmélkedni rajta!

http://gox.hu/index.php?mod=kfo_enlan_el-02

Előzmény: gyuszmó (34463)
gyuszmó Creative Commons License 2013.12.22 0 0 34463

Üdv

Voltam ma du. a KökiTErminálban benéztem egy kés boltba. Wenger után érdeklődtem,nagyon lehúzta az eladó, jöttem az itt olvasott dolgokkal, hogy én úgy tudom a Victor és a Wenger fej-fej mellett vannak, szerinte köszönő viszonyban sincs.

Viktorral tele volt a bolt, Wenger egy db sem.  Nem hiszek neki 100% ban.

http://gox.hu/index.php?mod=kfo_wen_bla55 Ez most az új kedevencem,erre gyűjtök, csak feketére.

A sváci pengékre élettartam gari van,Jól tudom ?

köszi

Előzmény: H_G (11830)
Kármentők Creative Commons License 2013.12.22 0 0 34462

Kedves Késes Barátaim!

Csupán néhány szubjektív vélemény:

A Vörösmarty-téren 3 késes kínálja portékát. Kettőről nem szólók, mert hitelrontás lenne.

Borzalmas minőség, a kézművességhez közük sincs. De! Polyák Úr nevét meg kell említeni.

Hiszen ő "fogalom". Nos, minden szinten totál gagyi. Futószalag, kidolgozatlanság bazári szemét.

Most rendeltem Szalontai mestertől - nem csúcs, de az ár/értek nagyszerű.

Kocsis Ferit meg elfelejtettem (tessék mindenkinek felháborodni!). A minek rendeljek Mona Lisat? Nekem

zsebkés kellene. Nem műkincs. Bocsi, ez a 21. század... Szóval vagy műkincs a vitrinbe, vagy minden szinten elérhető használati cikk. A kés/bicsak pedig még mindig nem számít értéknövelő befekötetésnek. :-)

Ja! Szankovits Úr tényleg nem olcsó, de mindig minden van, és nagyszerű a minősége.

Hát ennyi. Boldog Ünnepeket Mindekinek! :-)))

florg Creative Commons License 2013.12.22 0 0 34461

Az enyém meg volt élezve rendesen (szénacél), valószínűleg van szórás.

Előzmény: H_G (34460)
H_G Creative Commons License 2013.12.22 0 0 34460

Pedig ráadásul Made in France, pontosabban Savoie, erre nagyon büszkék :) De az Opinel nagyon egyszerű szerkezet, kevés alkatrésszel és munkafázissal nemcsak egy modern lockoshoz, de egy fejesgörbéhez képest is. Se rugó, se bakni, linerek sincsenek és gyárilag csak tessék-lássék van megélezve, a gerinc is nyersen marad (ami direkt jó tűzgyújtáshoz), magad fúrhatod a fonathoz való lyukat, stb.

Előzmény: gyuszmó2 (34457)
emcett79 Creative Commons License 2013.12.22 0 0 34459

Hogy van-e értelme a felesleges sárdobálásnak és tűzszításnak, én nem tudom...

Előzmény: Hayloft Ezekiel (34455)
szabi72 Creative Commons License 2013.12.22 0 0 34458

Létezik, jó kis kések az Opinelek! Nekem 8-as, rozsdamentes változat van, nagyon kellemes használni.

Előzmény: gyuszmó2 (34457)
gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.22 0 0 34457

Köszönöm:)

http://kesedenyollo.com/keresses

Ebben a boltban vettem a wenger t, nézek itt, opnilelt is csak kivancsisag szinten, de gyanúsan olcsó.  Létezik , , hogy 3, 4 e ft értékben lenne? Sok jót olvastam róla azt gondoltam drágább, a jó bokok nem ennyiért mennek sajnos :(

Előzmény: UIU-959 (34452)
szabi72 Creative Commons License 2013.12.22 0 0 34456

Ja. Zenész bicska, hangvillával. ;) Vagy csak sz.rul fogalmaztam... :D

Előzmény: Longboat (34437)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2013.12.22 0 0 34455

kicsit összeakadtak a nickek. nehéz fejben tartani, hogy hol melyik járatta már le magát, mi?

Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.22 0 0 34454

Ja,de a lényegen nem változtat.

Előzmény: UIU-959 (34453)
UIU-959 Creative Commons License 2013.12.22 0 0 34453

Bocsi késmánia bolt és nem extrametál.

UIU-959 Creative Commons License 2013.12.22 0 0 34452

gyuszmó2 gratulálok én is a késhez. Legyen társad hosszú éveken keresztül.

Ma voltam a Lurdy házban. Ha már ott voltam akkor megnéztem az extrametál kirakatát és mindjárt megakat a szemem 1 gyönyörű fejesgörbén.

- A penge cirka 10cm

- réz a bakni

- gyönyörű a megmunkálása (csak szemre)

- a nyél anyaga csont karcolattal

- az ára 11500 HUF

- és a legfontosabb a készítője Szalontai mester.

Ezt sajnos nem tudtam szó nélkül hagyni.

H_G Creative Commons License 2013.12.21 0 0 34451

De. A vágó funkcióért egy 9-es Opinel szénacél pengével, az bizony ég és föld lesz az amúgy jó Wengeredhez képest. A többi funkcióért pedig egy GAK, azaz Victorinox gyártotta régi típusú Bundeswehr-bicska military boltból. Ez együtt kb. 5500 Ft.

Előzmény: gyuszmó2 (34449)
gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.21 0 0 34450

Vagy az a Ranger 55 vagy a 79 modell, melyik jobb?

gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.21 0 0 34449

Ennyi pénzért úgy sem kapok semmit, nem ami sokkal jobban megeri ? 

gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.21 0 0 34448

Lehet, hogy gyűjtök még és 11e körül veszek egy több funkciós wenger t az jobban megeri ? BAR ez mar eléggé huzos nekem,  csak egy kés, úgy több dologra jó , es a kés funkció ugyanúgy meg van. 

H_G Creative Commons License 2013.12.21 0 0 34447

Kínából és szar.

Előzmény: G.B (34445)
gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.21 0 0 34446

Igen

Előzmény: emcett79 (34444)
G.B Creative Commons License 2013.12.21 0 0 34445

Udv.Az Adventuridge bicskak honann szarmaznak(meik orszgabol).Milyen minoseguek ?

emcett79 Creative Commons License 2013.12.21 0 0 34444

Ok, köszi! (Csak gondoltam Te már végignézegetted ezeket a svájciakat, bár gondolom Te inkább Wengert néztél.)

Előzmény: gyuszmó2 (34443)
gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.21 0 0 34443

Google a barátod :) :) én is ott leltem

emcett79 Creative Commons License 2013.12.21 0 0 34442

Szia!

Victorinox-ot (Outrider) nem tudsz ilyen jó árban? :-)

Előzmény: gyuszmó (34441)
gyuszmó Creative Commons License 2013.12.21 0 0 34441
Longboat Creative Commons License 2013.12.21 0 0 34440

Nekem azonnal leesett, mert nem zenész a szakma (abban mindig is amatőr voltam), hanem a nyelv.

Előzmény: florg (34438)
gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.21 0 0 34439

Köszönöm Urak :)

Clippes

florg Creative Commons License 2013.12.21 0 0 34438

Szakmai ártalom lehet, de ezen én is elgondolkodtam egy pillanatra, hogy melyik része lehet a bicskának a pengető. :)

Percekig tartott, mire rájöttem, hogy a penge töve. 

Előzmény: Longboat (34437)
Longboat Creative Commons License 2013.12.21 0 0 34437

Ez valami zenész bicska, hogy van rajta pengető is? Hangvilla nem jár hozzá? :)

Előzmény: szabi72 (34436)
szabi72 Creative Commons License 2013.12.21 0 0 34436

Szerintem csak használd. Nem kell túlmisztifikálni a dolgot. Használod, eltörlöd, néha kitisztítod, még ritkábban cseppentesz egy kis olajat a pengetőhöz... Ja, és nem nyiszatolsz kerámia tányéron. És persze megtanulsz élezni, veszel Haidu követ, meg egy év múlva egy kézmíves/késmíves bicskát. ;)

Amúgy tetszik nekem a Wengered. Annak idején én is svájciban gondolkoztam, nekem a Nomad lett végül a befutó. Sokáig az volt "A" kés a számomra.

Előzmény: gyuszmó2 (34418)
prs Creative Commons License 2013.12.21 0 0 34435

A nyél nem olyasmi, mint a kertész bicskáé, hanem ugyanaz, csak nincs rajta lyuk. Így még egy munkafolyamatot megspóroltak, tehát még olcsóbb. :-)

Előzmény: vasbicikli (34426)
prs Creative Commons License 2013.12.21 0 0 34434

Van a másikban. :-)

(Az a diszkont Spartan jelenleg a kocsi kesztyűtartójában leledzik.)

Előzmény: H_G (34433)
H_G Creative Commons License 2013.12.21 0 0 34433

VX fogpiszkáló és csipesz nélkül?! Dehát azok a leghasznosabb modulok. Előbb vennék penge nélkülit.

Előzmény: prs (34430)
prs Creative Commons License 2013.12.21 0 0 34432

Az ára nagyon jó (ha van is nekik), de mivel mindegyik bolt igen mesze van, postázva már kevésbé. Azért köszönöm.

Előzmény: Herjan (34428)
prs Creative Commons License 2013.12.21 0 0 34431

Javítanám magam: ha létezik klipnélküli, nehogy már ne olyat.

Előzmény: prs (34429)
prs Creative Commons License 2013.12.21 0 0 34430

Ez olyasmi lehet, mint az én Migros-os - svájci üzletlánc -  Victorinox Spartanom. (Nincs rajta fogpiszkáló és csipesz, viszont kb. a felébe került egy rendes Spartannak, bliszteres csomagolásban. És a logó is butított rajta, csak egy alaprajzolatú pajzs, de a pengén már a rendes felirat van.)

Amolyan diszkont verzió.

(Nem rossz darab, bár nekem a kerti Opinelben pont az eltérő pengeforma jön be, nem annyira a nyele.)

Előzmény: vasbicikli (34426)
prs Creative Commons License 2013.12.21 0 0 34429

Nana.

1. Lyuk és mélyedés marad a helyén, csúnya.

2. Drágább a klipes, minek fizessek valamiért, ami úgyis leszedek.

3. Fix tip-down a klip, ami nekem nem jó, mindenképp leszedném.

Ezek után, ha létezik klipes, nehogy már ne olyat.

Előzmény: H_G (34425)
Herjan Creative Commons License 2013.12.21 0 0 34428
Előzmény: prs (34423)
Herjan Creative Commons License 2013.12.21 0 0 34427

Hol itt a csavarhúzó?

vasbicikli Creative Commons License 2013.12.21 0 0 34426

Nézzétek, mit találtam.

Egy Opinel változat, Franciaországban a Super U bolthálózatban (kb. az ottani CBA) kapható, 7 euro valahány centért. Naná hogy begyűjtöttem ;)

A penge a megszokott formájú, a nyél meg olyasmi, mint az Opinel kertész bicskáé.

A Savoyard 8-as, a klasszik 9-es méret

A penge embléma ugyanaz, a nyél felirat más, és pácolás is eltérő (vöröses, mint a Carbone szériáé).

H_G Creative Commons License 2013.12.21 0 0 34425

Klipes + egy csavarhúzó = klip nélküli :)

python 357 Creative Commons License 2013.12.21 0 0 34424

:)) Teszek egy  kis száraz ágat én is a tűzre!!!

Nekem is van egy WENGER  Ranger 57-es késem,- clipp nélküli,- Realtree színű markolat panellel!

Hosszú, jól használható penge,a fűrész jól viszi a fát csontot! A nyúzó penge is jól végzi a dolgát!

Egy zergefejes ikon van a penge felőli m.panelen!......

prs Creative Commons License 2013.12.21 0 0 34423

Ez a klipes, vagy a klipnélküli verzió?

Érdekelne engem is, de csak a klipnélküli, viszont a legtöbb helyen csak a klipes van. És sok helyen ráadásul elszállt árral.

(Bocs, hogy gyújtóst teszek gyuszmó2 örömtüzére. :-))

Előzmény: gyuszmó2 (34404)
LazacX Creative Commons License 2013.12.21 0 0 34422

Szó nincs róla, hogy a vesszőparipám lenne, ez volt az első bejegyzésem, aminél említettem. A másik lehetséges acél pedig az RWL 34. Ennek a tulajdonságairól ha kérhetnék pár mondatot, összehasonlítva az eddig felmerült anyagokkal is (440C, Vanadis 10, DMO). Illetve ha kérhetnék konkrét webes bolt (vagy debreceni fizikális bolt) linket, és konkrét gyémántporos fenőkőre javaslatot. Nem feltétlenül a legolcsóbb teszkógazdaságost, de vad árú márkásnak sem muszáj lenni, mondjuk mindenképpen 10 E alatti árban.

Előzmény: Fekete Tibor (34403)
gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34421

Oké kicsit vissza vonulok :) ez az első normális kesem, oromkodok .

python 357 Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34420

Gyuszmó!.........Kezd felforrni az agyvízünk!!!!!!!!😨😨😨

Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34419

Egy jobb kés Karácsonyra?

gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34418

Adhatnal pár tanácsot mire figyeljek , , vigyázz ak a használatánál, hogy sokáig jó legyen .

Köszönöm

Előzmény: Kicsigolyo (34416)
gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34417

Oké persze úgy értettem, hogy nagyon éles, csak puha anyagon próbáltam :) 

Előzmény: Kicsigolyo (34416)
Kicsigolyo Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34416

Nekem is van egy ilyen késem 3 éve a mindent visz az kicsit erős én főleg evésre használom és még így is egy kicsit keményebb anyag hamar elviszi a borttva élt. Saját tapasztalat.

gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34415

Köszönöm a 440 c az már jó szerintem azt hiszem a magnum sima 440 volt

H_G Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34414

A svájciak acélja megtalálható a Victorinox oldalán, szerintem uazt használja a Wenger is (ez ma már egy cég, de külön tervezéssel): DIN 1.4110 (x55CrMo14), 56 HRC. Nem számít jobbnak a 440c-nél.

Előzmény: gyuszmó2 (34408)
H_G Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34413

Nagy mesemondó volt az eladód :)

Előzmény: gyuszmó2 (34411)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34412

Egyetértek!

Előzmény: kocsisferi (34410)
gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34411

Azt mondta az eladó amikor vissza vittema boker magnum ot, , hogy ebből 2 fajta széria van. AMIT ő ad a my boker jó minőségű eredeti, a kínain valami dizájn szo is szerepel a pengen .Ez igaz ?

Egy jobb penge viszi a kemény műanyagot, vagy kicsorbul ?

Köszönöm

kocsisferi Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34410

Nem látom, hol vizsgálja a cikk az acélok szívósságát.

Továbbá nem tér ki arra, melyik acélból milyen minimális élszög képezhető kitöredezés veszélye nélkül.

A leírtakban is van tárgyi tévedés, pongyolaság.

Előzmény: fenyooldrider (34405)
gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34409

Szerintem meg is lehet vele boroválkozni . )a kezemről simán szedi a szőrt, 

Előzmény: fenyooldrider (34407)
gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34408

köszi :)

Azt honnan lehet megtudni milyen acált használnak  ? Állítólag jobb mint a 440-es de titkos  infoként kezelik .

Előzmény: fenyooldrider (34407)
fenyooldrider Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34407

Grat hozzá,ez a bicsak nekem is tetszik!

gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34406

Ezen a videón van egy kés fenési technika, ez jó ? 

fenyooldrider Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34405

Ajánlom minden ,az acélt szerető éltársnak!

Szerintem naggyon jó írás,csak nehezen megtalálható sajnos és csak célirányos kereséssel jön elő!!

itt:  http://kesbaratok.blog.hu/2013/09/04/rozsdamentes_acelok_osszehasonlitasa_ii_resz

gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34404

Megvettem ma ezt a kis szépséget, olyan  a  pengéje amilyennel még nem találkoztam, mindent visz :)

kiváncsi vagyok mennyire éltartó 

Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34403

Úgy látom a Te vesszőparipád a VANADIS 10, egyébként nincs ezzel semmi baj, én is szeretem ezt az acélt a cégen belül nagyon sokat dolgozunk vele és még más nagyon jó minőségű munka acélokkal is,de most nem ez a lényeg. Azonban a két acélt egészen más munkaterületekre tervezték, az egyik kifejezetten forgácsoló szerszámacél, a másik pedig Porkohászati hidegsajtoló munka acél. A két anyag sűrűsége sem egyforma, de még csak nem is közelít, a VAN 10 lényegesen sűrűbb, a gyártási technológiájának köszönhetően, hiszen ez az eljárás rendkívül finom szemcse szerkezetet produkál. Tegyük hozzá még azt is, hogy az a rendkívüli nagy nyomás, amellyel vákuum alatt összetömörítik ezt a rendkívül finom szemcse szerkezetet,nos, ebből jön létre az a plusz anyag sűrűség, amellyel a gyorsacél vagy nevezzük HSS-nek rendelkezik!

Késnek minden estre a VAN 10 igen extrém választás,de jobb választás mindenképpen, a DMO  vagy HSS anyag törik ha leejted akkor is, a VAN 10 nem törik normál használatra gondolok. Nem létezik legjobb acél, persze vannak a mai kor szellemének és az Űrtechnológiának is megfelelő, túlzás nélkül kijelenthető Hiperacélok, bizony a VANADIS 30-60 és a Vancrom 40 is ide tartozik! Ezektől jobb és sűrűbb anyag szerkezetet már csak az Űrben lehetne előállítani, bár az USA már régóta folytat ilyen jellegű kísérleteket. Biztosan lesznek még extrém szuper acélok az elkövetkezendő időkben,de most maradjunk a jelenben,és elégedjünk meg azzal amink van,és bizony ezzel sem kell szégyenkeznünk!

Előzmény: LazacX (34400)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34402

ESEE Izula II DT

Most néztem, hogy magyar webshopban 28,600.-.

Ha valakit érdekel, akkor 25,600.-ért vihető.

Előzmény: Törölt nick (34401)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34401

Sziasztok!

Eladó ESEE Izula II kés Desert Tan színben, bontatlanul, tokjában.

Most érkezett, de sajnos levámolták, így már én nem tudom megtartani.

Ára 27,000.- forint.

(Itthon 32e-ért hozta volna kereskedő)

Email cím az adatlapon.

LazacX Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34400
Ezek szerint ez is gyűjtőnév, ezerféleképpen lehet ötvözni és edzeni. A vanadis 10-el összehasonlítva melyik milyen(rozsdahajlam, törési hajlam, éltartósság)? Feszegetve nem lesz, de kibírhatja azt, ha mondjuk parti kövezésre ejtem?
Előzmény: Fekete Tibor (34395)
fenyooldrider Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34399

Szerintem neked kevés ember nem hisz a késekkel kapcsolatban!

{a 3. sorszámú HERMES-em még mindig tökéletes:D!}

Előzmény: kocsisferi (34398)
kocsisferi Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34398

Valószínüleg helytelenül.

Néhány napja is volt szó róla, mennyire nem jelent semmit a "420", ugyanis rengeteg féle van bekőle.

Összetevőit tekintve ugyanis a 420:

Fe, <0.15% C, 12.0-14.0% Cr, <1.0% Mn, <1.0% Si, <0.04% P, >0.03% S

Vagyis legyen benne 0.15-nél több szén.

Míg egy  böhler anyagleírás ezt tartalmazza:

http://www.boehler.hu/hungarian/files/N540.pdf

És higgyétek el, a BöhlerN540 is teljesen más, mint a Thyssenkrupp1.4034

;)

Előzmény: H_G (34394)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34397

A DMO,vagy HSS anyag egyébként rendes munka keménységen azaz 60-62 Hrc en eléggé törik,hagyományos forgácsoló szerszámnak alkalmazzák,de ma már ezt is ötvözik 5-8-10-12-15 % Co .tal,ami jelentősen megnöveli az élettartamát, lásd HSS Co csiga fúrók!

Szerintem késnek túl rideg,viszont ha nem feszegetnek vele,mint pl disznóvágáskor, akkor nem fog eltörni!

Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34396

Bocsánat elgépeltem HSS.

Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34395

A DMO acél,tulajdonképpen a HSS gyorsacél natur edzetlen anyaga,hőkezelés után hívják HJSS R1-2-3-4-5-6.

Előzmény: LazacX (34393)
H_G Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34394

A késboltok, beleértve az európaiakat is, így emlegetik.

Előzmény: kocsisferi (34388)
LazacX Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34393
Remélem jól emlékszem az acél nevére, mi a véleményetek a DMO anyagról, mint késpenge alapanyag?
szabi72 Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34392

Ja, és persze a Fiskars görgős izét nem ajánlom!

Előzmény: szabi72 (34391)
szabi72 Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34391

Legolcsóbb, legegyszerűbb a Fiskars féle görgős élező.

Az az igazság, hogy nem tudod megúszni a tanulást. Nincs olyan olcsó/könnyen használható/jó élező, amit megveszel, és megoldódott a problémád. Ahogy a vicc is mondja: a 3 összetevőből 2 lesz igaz. Tehát vagy olcsó és könnyen használható, vagy olcsó és jó, vagy könnyen használható és jó... ;)

Én  helyedben vennék Haidu követ, ami olcsó, jó, és ha megtanulsz élezni, akor könnyen használható lesz. De először nem. Először tanulni, gyakorolni kell valami olcsóbb késen. Nekem a Fiskars kések jöttek be gyakorláshoz, mert könnyen lehet fenni, olcsó, és nem féltettem a kést. Ha azzal megtanulod tartani a szöget, már egy omolyabb késnek is nekikezdhetsz.

Vagy vegyél tizen-huszonezerért spyderco triangle élezőt, vagy hasonlót, és akkor a kézi élezést kihagyhatod. Ami szerintem nagy hiba lenne, de ez csak a saját véleményem.

Előzmény: gyuszmó (34387)
kocsisferi Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34390

Bocsánat.

...európai....

Előzmény: kocsisferi (34388)
Longboat Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34389

Mail ment

Előzmény: fenyooldrider (34382)
kocsisferi Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34388

Urak!

A "420" kifejezést, mint anyagjelölést felejtsük már el!

Van ezrópai neve az anyagoknak.

Az sokkal szabatosabb. ;)

Előzmény: H_G (34386)
gyuszmó Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34387

Ha veszek egy Wenger Ranger 51-et milyen olcsó, egyszerű élező eszközt ajánlotok hozzá ?

Leg olcsóbb, legegyszerűbbet, amivel ilyen anti talentum is meg tudja fenni :) ? 

H_G Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34386

A 12c27-et kétszer hengerelik és így kisebb rácspontokból áll az anyagszerkezete, ez is nagyon sokat számít az ötvözőkön kívül, vagy vmi hasonlót olvastam a jóságának a magyarázataként -- mindenesetre, és erről már személyesen is meggyőződhettem, a gyakorlatban sokkal jobb a 420-nál. Ez volt az első igazán jó rozsdamentes késanyag, ami megalapozta a "svédacél" presztízsét az 1930-as években.

Előzmény: vasbicikli (34383)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.20 0 0 34385

Bár nem tőlem kérted,de megadom ha gondolod! Írja mailt.

Előzmény: fenyooldrider (34382)
fenyooldrider Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34384

Hasonló a 420Hc-hez,az egyik leghasználhatóbb konyhakés penge,viszonylag éltartó,szívós,de mégis  könnyű fenni,élezni!

Előzmény: vasbicikli (34383)
vasbicikli Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34383

A 12C27 hol van ebben a koordinátarendszerben?

Ma láttam egy gazdaboltban(!) profi hentes- és konyhai késeket, hihetetlenül bagó áron (Tr.....ina), 1700-3000 HUF, 12C27-ből, 56 HRC (már az meglepett, hogy ilyesmi rá van írva).

Előzmény: fenyooldrider (34262)
fenyooldrider Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34382

Szia,tudsz adni Kuvaszhoz elérhetőséget?,akár mailban is!

Egy nykkéshez akarok vele csináltatni egy egyedi különlegességet!

Előzmény: Longboat (34379)
szabi72 Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34381

Előzmény: Longboat (34380)
Longboat Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34380

Akkor már te is látod, merre van a fejlődés lehetősége számodra. :)))))

Előzmény: szabi72 (34374)
Longboat Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34379

Nekem kuvasz készített egy remek tokot a kis nyakkésemhez.

Előzmény: oys... (34370)
szabi72 Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34378

Nekem is tőle van a cakli tokom, meg egy általános, amiben az Opinel Outdoort tartom, meg egy harmadik, a Kocsis-kisfejesnek. ;)

Előzmény: Csigabiga 1 (34376)
Csigabiga 1 Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34377

Ja, hogy akasztható!
Akkor passzolok...

Előzmény: Csigabiga 1 (34376)
Csigabiga 1 Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34376

Keresd meg theraphosa topiktársat.
A fejesgörbémnek nagyon szép tokot készített, azóta is abban hordom!
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=125093950&t=9004699

szabi72 Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34375

Lehetett, bár amikor az ősmagyarok alandoztak, még nem volt Lágjol. Mint ahogy szalonnázó sem. ;)

Előzmény: Tiran-V (34373)
szabi72 Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34374

Majdnem egyezik az érdeklődési körünk, bár a bicikliben fejlődhetnél egy kicsit... Tudod, monti... ;)

(vicceltem, bár montizok, de egyre inkább birizgálja a fantáziám egy outi. Tervek megvannak, már csak a kivitelezés, alkatrészek beszerzése van hátra... )

Előzmény: Longboat (34368)
Tiran-V Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34373

Téves...

sztem zősmagyar íjászoknál kalandozásokból kifolyólag lehetett originál fhanszia halef is...

szabi72 Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34372

pl fgabesz, raga, kuvasz. Sajnos elérhetőséget nem tudok, de gugli a barátod! ;)

Tiran-V Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34371

Nők....

sajnos egyre drágább hobbi......:(

Előzmény: python 357 (34363)
oys... Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34370

Erről jut eszembe: a Kocsis Feri-féle szallonnázómra már egy ideje szeretnék egy szép, míves bőrtokot csináltatni, ami derékszíjra akasztható.

Nem tudjátok, kihez lenne érdemes fordulnom?

(Mégsem illik hagyományőrző íjászaton bármilyen jó francia kést előkapni! - Ugyanis jelenleg csak annak a bicsakomnak van méltó tokja.)

oys... Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34369

Íjászat?!? Tradi?

Ha igen, akkor mMM!!! (Elismerő hümmögés.:)

Na, egy jóféle hétvégi programnak való versenyen/örömíjászaton nem is illik valami remek kés nélkül mutatkozni...

Előzmény: fenyooldrider (34364)
Longboat Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34368

A nőkről csak a legjobbakat mondhatom el, tekintetes bíróság. :)

Engem a kések szeretete mellett az országúti kerékpározás meg némi Volvómánia átka sújt. A többinek egyelőre nem engedek teret.

Előzmény: theraphosa (34365)
szabi72 Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34367

Van, aki beszél róla, van, aki... ;)

fenyooldrider Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34366

Az drágább bárminél...........

theraphosa Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34365

Nőkről senki se beszél ? :)

Előzmény: fenyooldrider (34364)
fenyooldrider Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34364

Örülj neki,mert ezekhez nekem még hozzájön a motorozás,meg az íjászat:D!

Ezért a fegyver és óramániát visszább kellett fognom sajnos.......

Előzmény: python 357 (34363)
python 357 Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34363

:)))))))) Vannak a normális emberek,-és vannak a kés, óra, fegyverkedvelők!!!!!........ Én sajnos mindhárom "fertőzést elkaptam,-és állapotom egyre súlyosabb!😎😎😎

Előzmény: prs (34357)
oys... Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34362
Előzmény: oys... (34361)
oys... Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34361

Most ismét utánanéztem az említett márkanévnek (L'Eclair), hogy milyen modelljei is vannak manapság.

Ez a gyártmányuk pedig a pofátlanság határát nemcsak súrolja, hanem az ajtót berúgva át is lépte a küszöböt:

http://www.ebay.fr/itm/Laguiole-Messer-von-L-Eclair-Kellnermesser-Acrylic-M-1-/350559275763?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item519ef60af3

Ugyanis ez a fazon egy-az-egyben a Forge de Laguiole által a régi Laguiole szomelier kések újraértelmezésével alakult ki és a közelmúltig csakis a Forge de Laguiole készítette ilyenként a dugóhúzóit. Úgy látszik, hogy a távolkeletiek ezt is lekoppintották, sőt durván be is dobták a francia piacra a csinált francia nevükön, apróé'!

:-(

oys... Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34360

De, bízom benne, hogy nincs harag(?)!

Én csak azért csattantam ki, mert a Laguiole és annak sztorija, illetve mértékadó példányai már jó ideje a vesszőparipám...

Viszont a L'Eclair felől érdeklődnék, hogy hol/hogy sikerült pont ilyen példányra szert tenned? (Ha nem vagyok windischgraetz, mennyiért?)

Előzmény: Fekete Tibor (34351)
H_G Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34359

Ez jó :)

Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34358

Nagy tisztelettel Köszönöm!

prs Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34357

Nekem is ez jutott eszembe.

Karácsony előtt mindenki megbuggyan, stresszel, ideges.

A szeretet és a konzumidiotizmus globális ünnepe?!

Ne marjátok már egymást.

Szépen, udvariasan, finoman is lehet.

(Meg kell jegyeznem, ebben sokat segít az ebay-ezés. Amióta a kis kínaiakkal vitatkoznom kell - tőlük tanultam - , olyan szépen tudok udvariasan anyázni, hogy csak na. Sok please, thank you, kind, stb.)

Átírom pl. a 34344-es hozzászólást némileg karácsonykompatibilisebbre:

"Megbocsáss, de szerény véleményem szerint - nem kompetenciádat akarom kétségbe vonni, ne érts félre - ezek a laguiole-ok nem a nevesebb készítők termékei. Kézműveseknek természetesen valóban kézművesek, de ha párhuzamot kell vonnom a magyar bicskákkal, akkor mintha csak egy kevésbé neves késkészítőt  - pl. Rosta Feri - hasonlítanék Kocsis mesterhez - akinek én is éppen szomorúan láttam a honlapján, hogy nem lehet rendelni bicskákat*.

De természetesen a lényeg az, hogy neked tetszenek, és örömödet leled a használatukban, a birtoklásukban."

* Itt jegyezném meg, hogy nem a magántermészetű információkra volnánk kíváncsiak, de azt esetleg jó volna tudni, hogy belátható időn belül meddig tart ez a rendelhetetlenségi állapot?

Előzmény: python 357 (34355)
oys... Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34356

Hát! Sajnos azt kell mondanom, hogy most ordító hülyeségeket írtál le.

Pro primo: 1815-ben még nem volt Laguiole kés. Sőt az általad hasonlóként belinkelt sem lehetett az őse, mivel a lágjolok a navajákból eredeztetődnek.

Pro secundo: Sem Gielle, sem Le Gille "mester" nem alkothatta meg a Laguiole kést. Azt, mint olvashattad is, a ma is praktizáló Calmels család őse hozta létre. (Egyébként az általam emlegetett, megbecsült késem épp egy Calmels. Többek között "Depuis 1829" felirattal a pnegéjén, mint az szokásos is tőlük.)

Pro tercio: A L'Eclair sem francia! (Próbáltad már megrángatni oldalirányban a kinyitott pengéjét???)

Más: Ha a két szélső valóban Fontenille Pataud, akkor azok remek darabok lehetnek.

De: Az agancsos nyelű biztos, hogy nem tőlük való, ugyanis ők nem használnak szegecselt nyitószemölcsöt, még a damasz' pengéjükre sem. (Ez a módi, mint írtam is, a pakisztáni bicskákon szokásos.)

És végül: A Forge de Laguiole késeket pocskondiázni a pengéjük anyagáért, tényleg arról a tájkésről és azok mai, lehetőségekhez mérten mégis tradícionális készítéséről való ismerethiányról árulkodik.

...

Remélem, a többi témában leírt lehengerlő véleményeid ezektől a most leírtaktól azért megalapozottabbak!

Előzmény: Fekete Tibor (34346)
python 357 Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34355

Közeleg a szeretett ünnepe,-...............!!!;-)))))

Ééés mindannyian szeretjük a késeket,-ez az ami összeköt minket nemdebár???........☺☺☺

Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34354

Kedves florg

ejtsük a témát,nincs ennek semmi értelme.

Előzmény: florg (34352)
kocsisferi Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34353

Elnézést, hogy itt nem válaszoltam.

Azt gondolom, hogy ez a fórum nem a vállalkozásommal kapcsolatos közlémények helye.

Előzmény: huiz (34342)
florg Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34352

És ennnek most mi köze az előző valótlanságokhoz, nem létező La Gille mesterhez és a belinkelt raklapnyi Le Bergerhez? 

Nem velem vitatkozol, hanem egy nyilvános fórumra írkálsz. Ha valakivel személyesen vitatkozol. azt nem itt kell. De te nem vitatkozol, hanem valami mást csinálsz. És én vagyok az amatőr, hogy megint belementem. Akármilyen néven írsz, csak kibújik az a szög. :(

Előzmény: Fekete Tibor (34351)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34351

Nem veled vitakoztam.

Akkor ezek szerint az én bicskám nem ugyan ez mint ezen a honlapon van,ugye?

http://www.fontenille-pataud.com/en/185-knife-laguiole-nature-classic-range-buffalo-horn-tip.html

Persze a kép amit készítettem,mobilos kép,majd készítek jobbat,de ragyogóan felismerhető a lényeg,ja a balfelső kép,meg a kissebbik ugyan olyan melleet.

Előzmény: florg (34350)
florg Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34350

Mármint a származási helyük más, ezt akartam írni (tehát nem Thiers stb., mint a szóban forgó késeknek).

Előzmény: florg (34349)
florg Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34349

És hogy kerülnek ide a Le Berger kések? Nagyon jók, végigfogdostam vagy 50-et Korzikán, de nem a származási helyük más, valamint a te késeid közül egyik sem az. Nekem van egy tradicionális pásztorkésem tőlük, és gyártanak Laguiolet is, valóban. Nade hogy jön ez ide? 

Előzmény: Fekete Tibor (34347)
florg Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34348

Legalább ne oszd az észt, ha egyáltalán nem vagy képben. 

La Gille mester nem tudom, ki, de az első Laguiole-t konkrétan Jean-Pierre Calmels készítette 1829-ben. 

Fontenille Pataud  Thiers-ben csinál Gilles nevű késeket. 

Előzmény: Fekete Tibor (34346)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34347

Csak hogy tájékozottab légy és ne másokat fikázz örökké,olvass és ámúlj na meg tanúlj szerénységet és alázatot,hogy másokat ne sértegess lépten nyomon,neked már ebben igen nagy múltad van!

A linkek segítenek az általános tájékozatlanságodban,illene eklnézést kérned!

Íme a linkek:

http://www.couteaux-berthier.com/laguiole-le-berger-knives,us,3,133.cfm

http://www.youtube.com/watch?v=JFfqqcKT8PY

http://www.cuchilleriaamos.com/en/shop-online/Catalog/show/laguiole-le-berger-folding-knife-167139

http://www.leberger.cn/catalog/index.php

Nos a most következő meg tiszta Pakisztáni.

http://www.ebay.com/itm/Laguiole-Le-Berger-Ivory-Damascus-Steel-Knife-Ivoire-Couteaux-Damas-Corse-RARE-/181173922707

Ebből meg tisztán látszk hogy a múlt héten kezdték másolni ezeket a bicskákat,ez pontosan 1815-ben volt!

http://www.worldknives.com/products/chambriard-amourette-compagnon-theirs-folding-knife-1815-2580.html

Szerintem,ha halgattál volna bölcsebb maradtál volna! Vagy azt gondoltad hogy azon a környéken csak 4-5 mester űzi ezt a mestreséget?

Meg súgom a falu 80% késmíves,bizony így van ez,ki a tájékozatlan?

Elnézést kérek a hangnemért mindenki mástól,de nem én kezdtem,és nem is bántanék senkit sem!

Mea culpa.

Előzmény: H_G (34344)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.19 0 0 34346

Figyelj öcsém,nem is ismersz,azt sem tudod ki vagyok,akkor honnan ismered az állítólagos fogalmatlanságomat?

Látszik hogy ehhez annyi fogalmad van mint a tyúknak az ÁBC-hez,Le Gille mester családja volt az első aki Laguiole faluban bicskát kezdett el gyártani!

Na ennyit a másod és harmad rangú bicskákról,egyébként mindegyik Francia mester munkája kivéve a Klass Messer de ezt írtam is!  Láttam már Svéd porkohászati rozsdamentes acélból is Laguiole bicskát, a készítője meg Forge de Laguiole volt, ennyit a fene mód nagy hozzá értésedről, de egyébként mi a francért fikázod le mások tulajdonát! Mi közöd hozzá, mutass már fel jobbat,majd akkor járjon a szád!

Előzmény: H_G (34344)
florg Creative Commons License 2013.12.18 0 0 34345

A párizsi szénacél Laguiole-om Thiers-ből van valóban, de az nekem még belefér az ingerküszöbömbe. Robert David.

Előzmény: oys... (34338)
H_G Creative Commons License 2013.12.18 0 0 34344

Na pont ilyeneket vártam az általános fogalmatlanságodat ismerve, csupa másod- és harmadrangú izé.

Előzmény: Fekete Tibor (34337)
florg Creative Commons License 2013.12.18 0 0 34343

G. David féle Laguiole-om az első ilyen késem volt, és az első utamba eső boltban megvettem. 

Utána jött a Le Berger, amit már megnyugodva, gondos választás után vettem meg. 

Ilyen: http://www.leberger.cn/catalog/tempu-corne-de-chevre-ref0102-p-384.html

Előzmény: florg (34341)
huiz Creative Commons License 2013.12.18 0 0 34342

Szerencse, hogy ha az egyik mester nem is válaszol, a másik szívesen segít!

Előzmény: huiz (34271)
florg Creative Commons License 2013.12.18 0 0 34341

Vettem LeBerger is, csak nem Laguiole-t. :)

Előzmény: oys... (34338)
canonfan Creative Commons License 2013.12.18 0 0 34340

Sziasztok!

Köszönöm az őszinte véleményeteket a patinával kapcsolatban!

Egyelőre azért maradni fog ahogy van, mert így is jobban tetszik azért azoktól a végeredményektől mint amit youtube-on láttam, bár nem tudom, hogy majd a 9-essel megpróbálkozzak-e vele...

Fullos zsírtalanításra mit ajánlotok amúgy? Itt a fórumon ajánlotta valaki régebben a hideg zsíroldót de az nem volt kéznél, ezért higítóval próbálkoztam, gondoltam az is meg kell hogy feleljen a célnak...

oys... Creative Commons License 2013.12.18 0 0 34339

Gielle számomra teljesen ismeretlen. De a damasz' pengéjén látható szegecselt nyitószemölcs nekem leginkább a pakisztáni késekről ismerős...

Az ezüst markolatosról teszel majd fel közelebbi képeket is? Meglehetősen furcsa a formája ... tán még a fadobozos kínai kés is jobb fazonúra sikeredett.

Előzmény: Fekete Tibor (34337)
oys... Creative Commons License 2013.12.18 0 0 34338

Nos, én egy kicsit másképpen viszonyulok a késeimhez, mint itt sokan. De ez nem jelent kisebb kötődést, sőt!

Az én nézőpontom a gyakorlatiasságból indult ki, szeretm magam olyan eszközökkel körülvenni, amik a praktikusságuk folytán sokszor kézközelben vannak. Ugyanakkor a kommersz darabokat viszont nem használom jó szívvel (igaz ez sokféle dologra, cipőre, írószrekre, hifire, órára, stb. ... és persze a késekre is). Tehát azokat kedvelem, amik borzasztó precízitásról és megbízhatóságról árulkodnak, míves remekek és mégis praktikusan-jól használhatóak. Az ilyen eszközök, cikkek használata, viselete és kézbevétele mindig egy kis pillanatnyi örömet tud okozni, tehát megszerethetőek. Sőt, mint a drog, erős kötődést tudnak okozni, de ehhez nagyon jó, magasztosan jó minőségűeknek kell lenniük.

Tehát nekem amikor a megeresztésről, a hőkezelésről, az ötvözőkről, vagy a felületkezelésekről olvashatok, az számomra magasröptű olvasmány, míg ha valami előbbi módon a kötődést találom meg, az nagyon meg tud fogni.

Na, az ilyen praktikus és érzelmi kötődési egyvelegbe nekem úgy fér bele a Laguiole kés, mint tipikusan tájjellegű kés, hogyha az Laguiole faluból, vagy a közvetlen környékéről való. Ez nekem a Laguiole-tudat. (És persze tudom jól, hogy a thiersi kések sokszor még jobb minőségűek, így ezek közül az egyik legjobbat is, a Fontenille Pataud-t is említettem. És nyilván mondhattam volna onnan Genes David-ot is, remek híre van azoknak is. Sőt, Korzikát is idesorolhatjuk, de onnan nem David lett volna a telitalálat ebből a tájkésből, hanem Le Berger.)

Mondád, hogy egyik sem kópia. Valóban nem. Sőt, lehet, hogy még jobb is néhány falusi kovácsénál. De nem is autentikus. Mindössze erre utaltam. (Viszont a kézmíves francia létével nagyon is elismerendő.)

Előzmény: florg (34333)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.18 0 0 34337

Nos a mágnes lapon azok a késeim vannak amiket felváltva használok étkezni,ezek a kedvenceim!

Készítettem képet,de csak a mobilammal tudtam,mert a fényképezőm még mindig szervizben van,majd pótolom a képeket, ha megérkezik a gép. Addig csak ezzel a rossz minőségű képpel szolgálhatok.

A gyártó a bal felső sarokban lévő két egyforma típusú csak az egyik kisebb, ezeket Gielle mester készítette, szaru markolat mintázott rugó és penge,nagyon szépek! Az agancs markolatú damaszkolt 600 rétegű szintén Gielle mester munkája, jobbról a cseresznye markolatú a Klass Messer gyártmánya (tudom-tudom nem Laguiole) a fadobozos kivitelű L.ECLAIR, az ezüst markolatú G.DAVID munkája. Remélem majd még hozzá jutok más gyártók Laguiole bicskáihoz is!

http://indafoto.hu/fekete_tibor

Előzmény: oys... (34332)
prs Creative Commons License 2013.12.18 0 0 34336
Előzmény: prs (34335)
prs Creative Commons License 2013.12.18 0 0 34335

Francia áruház, francia gyártó, talán ezért elég barátságos árak.

http://www.decathlon.co.hu/1034-evoeszkozok-kesek-edenyek#/gyarto-opinel

A szegediben bent láttam 9-es szénacélt is, szintén 3e-ért.

(Nem mindenhol vannak a neten lévők sem, de át lehet kérni egyik Decathlonból a másikba, max egy hét alatt átkerül.)

oys... Creative Commons License 2013.12.18 0 0 34334

Ja, ugyanez a rendszeres használhatósági érv szólt számomra a Laguiole terén is amellett, hogy ne több hasonló bicskával rendelkezzek, hanem inkább egy számomra leges-leg-eredetibb zsebkés is elég volt (alkalmi használatra) , de a következő az már nem bicska lett a névadó régióból, hanem egy dugóhúzó (abból is a legkézreesőbb, de mégis tradícionális formavilágú).

Az külön öröm, hogy szinte esélytelen, hogy valakinél viszontlássak ilyeneket, merthogy egyiket sem forgalmazzák idehaza. Így a Kocsis Ferihez képesti nagynak mondható szériájuk ellenére is megmaradhatott az egyediség-tudata ezeknek.

florg Creative Commons License 2013.12.18 0 0 34333

Nekem két David késem van, egy inox meg egy szénacél, egyik sem kópia, és tökéletesen nyújtják azt, amit egy Laguiole-nak kell. (Az " igazi lágjol-tudatot", bármit is értesz ezen.) Az egyiket Korzikán, a másikat Párizsban vettem. 

Előzmény: oys... (34331)
oys... Creative Commons License 2013.12.18 0 0 34332

Kocsis Feri kései számomra is lenyűgöző precízitásúak, nem tudok betelni vele.

De meghúztam magamnak azt a határt, hogy ne vegyek belőle többet, mint amit használni is képes vagyok. Ezért praktikus szempontokat tűztem ki, azaz végiggondoltam, hogy milyen eltérő funkciókra használnám ezeket. Így aztán lett egy remek damasz' bicskám tőle, amolyan mindenhova magammal vihetőként, valamint egy ugyanilyen adottságokkal rendelkező irodai eszköz, egy papírvágó kés - ami valójában inkább egy kis míves tőr. Ezek persze kifejezetten az én ízlésemre készültek, mivel nagyon szeretem az olyan, díszes, ezüst anyagú használati tárgyakat, amik fekete kiegészítőkkel rendelkeznek - nos ezek fordítva ilyenek, a fekete ébenfa nyélhez jól passzol nekem a díszített ezüst bakni és a remek mintázatú penge.

Ilyen módon nemcsak halmoztam a késeket Tőle, hanem tartósan használatban is tudom tartani mindkettőt. Így nekem több - használatbavételi - pillanatnyi örömet okoz, mintha csak megszereztem volna, aztán ott virít valahol előttem egy mágneslapon, esetleg hónapokig is használatlanul és csak a birtoklás örömét nyújthatná. (Arról nem is beszélve, hogy a mágneslapokat szívemből útálom - a mechanikus órák rajongójaként ez talán érthető is.)

Előzmény: Fekete Tibor (34329)
oys... Creative Commons License 2013.12.18 0 0 34331

A Klass Messer számomra nem Laguiole, hanem lágjolnak-látszó-tárgy.

A többi említett francia Laguiole késed milyen gyártmányú? Kitől származik?

(Nekem négy-öt gyártó terméke nyújtja csak az igazi lágjol-tudatot: Calmels, Honore Durand, Forge de Laguiole, En Aubrac és talán még a Fontenille Pataud - bár az utóbbi már nem tősgyökeres.)

Longboat Creative Commons License 2013.12.18 0 0 34330

Az utolsó mondat végére  odaillik, hogy használni meg pláne.

Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.18 0 0 34329

Nekem is van 2db dugó húzós,az egyik Klass Messer,a másik eredeti Francia,de a Német tökegyformára replikázta,ezek azok a bőr tokosok fenő acéllal ellátva. Vannak még más fajták is de mind eredeti Francia,vannak közöttük drágák s,de olyanok is amik nem voltak égbekiáltóan drágák,viszont ami új Laguiole megjelenik és tetszik azt mindig megpróbálom megszerezni.

De ez a tervem a Kocsis bicskák családjával is, mindegyikből szeretnék egyet magamnak,ezek olyan darabok, amiket nézni is gyönyörűség, nem hogy még birtokolni!

Előzmény: oys... (34328)
oys... Creative Commons License 2013.12.18 0 0 34328

Az enyém nem volt kirívóan drága anno, de legalább a legautentikusabb Laguiole!

Kirándulások során, vagy gombaszedésnél, esetleg kempingezésnél van használatban (utóbbi miatt persze dugóhúzós:). Eddig remekül bevált...

Előzmény: Fekete Tibor (34323)
emcett79 Creative Commons License 2013.12.18 0 0 34327

Nekem az a szerény véleményem, hogy ha táskában vagy tokban van hordva egy egykezes folder, akkor értelmét veszti az egykezessége. Ezért írtam, hogy meghaladja az ajánlott kés a 8 cm-t.

DIDORO Creative Commons License 2013.12.18 0 0 34326

"Tokban, táskában lehet hordani , , vagy hogy  engedik a zsaruk? "

Pont így! :)))

Tokban, táskában.

Előzmény: gyuszmó2 (34319)
szabi72 Creative Commons License 2013.12.18 0 0 34325

A Wengertől szerintem ne félj, vedd meg nyugodtan. A svájci bicska elég megbízható, és korrektek az esetleges garanciális ügyintézésben is. Ha megtetszett és ezt nézted ki, akkor nyugodtan megveheted.

Aztán a későbbiekben talán rendelsz egy kézmíves bicskát is... ;)

Tudom, mert én is így kezdtem. Először svájci, aztán egykezes folder, most pedig Kocsis-cakli.

Előzmény: gyuszmó2 (34324)
gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.18 0 0 34324

A Wenger késen írja, hogy svájci, nehogy replikát vegyek ?

Még csak képen láttam.

köszi

Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34323

Ennek igazán örülök,amint lesz időm,na meg ha végre visszakapnám a fényképező gépemet a szervizből,akkor készítek néhány fotót a Francia bicskáimról,van amelyik 75 kemény pénzbe került és van neki ugyan olyan kistesója is,mindkettő hátsó záras,de igazán lent helyezkedik el a markolat végénél,egyébként csodásak,és eredeti Franciák. Van egy darab Klass Messer is,de ez másolat  az eredeti Franciáról,tök úgy néz ki még a bőr tokja is, meg a kis fenő acél amit adtak hozzá, és ez is benne van a bőr tokban.

Előzmény: oys... (34322)
oys... Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34322

Na végre, elárultad magad! Megvan a hasonló világlátásunk.

Végre Valaki, aki szintén rendszeresen használ Laguiole kést!

A Tiéd milyen? Mekkora? Ki készítette? Mennyire vagy vele elégedett? Stb. ...

Előzmény: Fekete Tibor (34309)
oys... Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34321

OFF

"2004 körül akadtam ki amikor vettem egy komolyabb Sony hifit és made in kina volt rajta :(

nem made in Japán."

Akkor az általam használt ONKYO-khoz mit szóljak? (Az egyik médincsájna, a másik Made in Germany. Egyik sem japán.)

ON!

Előzmény: gyuszmó (34297)
pendleton Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34320

Üdv mindenkinek! Eddig még csak  olvasó voltam ,nincs időm irogatni !Viszont amellett hogy a cold steel sz@r már nem tudok elmenni!Akinek már volt master hunter ultimete hunter  lowmann espada rajah a kezében tudja miről beszélek!A jővőben sem szeretném lecserélni a lawmanomat ,pendleton hunteremet svájci bicskára!(a legjobb mointain bike-okat is taiwanon gyártják!) A cold steel azonos árkategoriába bármely gyártóval vetekedhet!EZ azén véleményem (volt szerencsém jópár neves gyártóhoz Egyiket sem akarom ócsárolni)A továbbiakban megmaradok olvasónak!

gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34319

Tokban, táskában lehet hordani , , vagy hogy  engedik a zsaruk? 

emcett79 Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34318

Viszont ez meghaladja a 8 cm-t...

Előzmény: H_G (34317)
H_G Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34317

Nem mintha 15-20 elég lenne, taktikaiból kb. ez a minimum, ami már ajánlható:

http://www.kesedenyollo.com/kes/egykezes-kes/m21-04-carson-kes.html

Előzmény: gyuszmó2 (34314)
H_G Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34316

Azt sokkal kevesebbre használhatnád! Az igazi taktikai kés pocsék szalonnázó, krumplipucoló és így tovább.

emcett79 Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34315

Üdv!

Eleinte teljesen tudatlanként én is érdeklődtem a taktikai (tanto) kések iránt, aztán ahogy olvasgattam a hozzáértők véleményét és értékrendjét, bennem is sok minden megváltozott, átalakult. Most már annak keresem a lehetőségét, hogy hogyan tudnám majd úgy összeállítani a leendő késeim, bicskáim listáját, hogy csak Magyar mester munkái legyenek?! Fél-, egy év alatt ennyit csiszolódott az ízlésem, szerintem jó irányba! :-)

gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34314

Igazából egykezes taktikai kést szerettem volna, , katonai stílusban. De komolyra nincs 15000, 20000 ft .

Ezzel alkudtam meg minőség javára. 

gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34313

Köszönöm

H_G Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34312

A hagyományos svájci bicskákhoz képest az egykezesség és lockos penge már extrémnek tűnik, annyira, hogy Svájcban (vagy Németo.-ban) nem is hordhatnád szabadon.

Előzmény: gyuszmó2 (34308)
Herjan Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34311

Nekem 55-ösöm van, megvagyok elégedve vele. Nem várok tőle csodákat, ezzal eszem, hagymát pucolok szeletelek, konyhában segítkezik.de a fát nem ezzel hasítom. Itt egy teszt hanem is az 51-esről de ugyanaz a széria. http://gox.hu/index.php?mod=kfo_wen_bla55

Előzmény: gyuszmó2 (34308)
fenyooldrider Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34310

Eladó Victorinox Outrider Red

Adatok:
    Funkciólista:
    rögzített nagy késpenge
    dugóhúzó
    konzervnyitó
    3 mm-es csavarhúzó
    sör és üvegnyitó
    csavarhúzó
    kábelcsupaszító
    szúró-fúró ár, bőrlyukasztó ár
    bicskagyűrű
    szemöldökcsipesz és egyéb célokra is csipesz
    fogvájó
    fafűrész
    olló
    Philips csavarhúzó 00-0 ( long fine )

Méret: összecsukott állapotban 111 mm
Típus: 0.9023
    Gyártó: Victorinox
Itt az akciós weblapja:
http://victorinoxaruhaz.hu/victorinox-zsebkes-outrider-safari-ollosfureszes-svajci-bicska-p-31.html

Tok leírása: Gyári papírdobozban

Ár:10eft

Megjegyzés:
A bicska vadiúj,nem volt használva,de a nagypengét fentem élesre ,hibája ugyanez,a fenés közben elérte a kő a markolatpanelt és megkarcolta!
Ez látszik a fotón is,de a valóságban szinte észrevehetetlen!!!
A többi pengét még csak ki sem hajtogattam,ráadásul adok hozzá egy erőhatárolós nyakba akasztót,ami volt nem tartozék!!!

Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34309

Igazad lehet, de nálam a kivételes kések kivételes bánásmódot érdemelnek ki minden esetben, szerszámosként tudom, hiszen ebben élek már jó ideje, a jobbnál jobb anyagok világában, tisztában vagyok vele, hogy ezek is mindent kibírnak,de nekem akkor is ez a "hepim" hogy rettenetmód vigyázok rájuk. Egyébként a minden napi viseletemben egy igazi kézműves szaru markolatos Laguiole bicska van a bőr aktatáskámban, az övemen pedig az általam átalakított Endura 4, melynek az egyik fórumozó ismerősöm készített egy nagyon praktikus tokot.

Előzmény: Longboat (34306)
gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34308

A ranger csak fantázia név, vagy utal extrém kivitelre? 

gyuszmó2 Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34307

Nekem csak egyre tellik, de azt mindere használom, általános késnek jó a Ranger 51 ?

Ez mennyire férfias, nagy kés ?

Longboat Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34306

Én halat nem pucolok, mert nem horgászom, ha meg halat főzök, azt megpucolva veszem. Mindemellett nagyon kevés olyan feladat van, amire nem valamelyik magyar mester munkáját használom.

- Kirándulásra van egy pattintott pengés fixem (fórumos eladótól vettem, azt mondta, Szegeden készült, de közelebbit nem tudok), ami rendes, masszív darab.

- Szasza kicsi 7,5 centis fixe mindig a nyakamban lóg (tán a kerékpáros edzéseket kivéve).

- Kocsis Feri nagy fejesgőrbéje meg az étkezéseknél mindennapi társam, de gyakran magammal viszem azt is a zsebemben.

Persze a táskám mélyén van egy Victorinox, a kocsi csomagtartójában egy Mora, meg itthon a fiókban is, meg akad valahol egy félig fogazott pengéjű Byrd, ezek az amokyan mindenesek, de tényleg nagyon ritkán nyúlok hozzájuk, illetve ezeket vagyok hajlandó másnak is a kezébe adni.

Szerintem nem attól kapja meg egy kés, vagy inkább annak készítője a kellő tiszteletet, hogy csak ünneplőbe öltözve használjuk, hanem attól, ha nem követünk el velül ocsmányságokat, csak azt, amire való.

Előzmény: Fekete Tibor (34304)
Rockrider Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34305

Pedig ez mindennapi használatra van. Bár vizes környezetbe nem viszem, mert szénacél a pengéje, arra ott van egy Mora és egy Marttiini. Kínaiból majdnem lett egy Mingren 910-esem 12c27-es pengével, egy havernak rendeltem meg, és én is éleztem meg. Jól összerakott kis bicska. De aztán lemondtam róla, mert hétköznapra van egy Révész agancs nyelű maskarám KO-13-asból és az mindenre elég.

Előzmény: Fekete Tibor (34304)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34304

Szia!

Ez igazán nagyon szép!

Nekem Grószi Maskarám van a Révészéktől, nagy fejes görbém, caklim,meg szalonnázóm és mindegyik bivalyszaruval, na az se kutya! Viszont a Kínai késeket használom horgászni, vadászni, túrázni, meg minden máshová.

A Míves bicskáim viszont megtisztelve az étkező asztalon figyelnek egy mágnes lapon, hogy mikor melyikkel szeretnék falatozni. Tudom mondhatják sznob vagyok,de ezeknek becsületük van,és ezt megérdemlik,ha meg érkezik a Kocsis tűzvihar damaszt pengés bicskáim (karácsonyra) akkor bizony fő helyre kerülnek!

A kínai bicskák meg továbbra is jönnek velem halat pucolni,meg horgászni stb,na ez van!

Előzmény: Rockrider (34303)
Rockrider Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34303

Hála az égnek, nem minden készül Kínában.

Előzmény: gyuszmó (34297)
Csigabiga 1 Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34302

Ne bánd a Magnumot, a recés penge nem sok mindenre jó - de szép, csíkosra lehet kenni vele a májkrémes kenyeret! :o)
A Wenger sokkal használhatóbb!

Előzmény: gyuszmó (34301)
gyuszmó Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34301

Bocsi a képek lemaradtak 

gyuszmó Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34300

Már várom a Csütörtököt, akkor hozzák, nagyon szeretem a szép késeket. 

Ezzel a szépséggel indult, kb egy hete a torturám, azóta viszem vissza a Magnum késeket, és most már eleget olvastam, hogy más márkában gondolkozzak.

Ugyan dizájnra nagyon ott vannak, de mivel csoró vagyok, hosszú távra tervezek. 

Ha legközelebb pár év múlva új késen gondolkodom, el nézek iede hozzátok újra.

Köszönöm a szíves vendéglátást. :)

vasbicikli Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34299

Nem rossz ez a nagynyomású módszer, de mondjuk félkilós kárászra nincs sok értelme.

Viszont pont a harcsánál nekünk bevált. Nagyon szép fehérre lepucolja a bőrét, gyorsabban, mint bármi más módszerrel. Persze ha nyúzod (a nagyokat), akkor nincs értelme előtte "fémtisztára" suvickolni, de ha bőrösen hagyja az ember (halászlének, paprikásnak a kisebb, nem túl zsíros harcsát) akkor sztem nem elvetendő.

Hopp, kicsit mintha eltértünk volna a kés témától :o)

Előzmény: Fekete Tibor (34274)
Tiran-V Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34298

Off: 

lehet. de inkább picit többet fizetek.

gyuszmó Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34297

Egyébként szinte minden Kínában készül, én előszőr olyan 2004 körül akadtam ki amikor vettem egy komolyabb Sony hifit és made in kina volt rajta :(

nem made in Japán.

Azóta hozzá szoktam. Nagy különbség van Kinai és Kinai között, szinte mindenki ott gyártat, hülyék lennének pl. Német munkaerőt megfizetni amikor 4,5,6 ember is eldolgozik azért az összegért keleten. De val ahol jobban számon kérik a minőséget, ill. felügyelik a folyamatokat, alapanyagokat. 

Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34296

Segíteni mindig jó!

Előzmény: gyuszmó (34295)
gyuszmó Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34295

Sajnos csak az adott boltban tudok vásárolni, és 8000.körül a WENGER tünik a legjobbnak .

köszi a segítséget, jó csapat van itt úgy látom :) 

Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34294

Ezzel a véleményeddel szerintem egyedül lehetsz, vagy legalább is nem sok követőd lehet, de ez nem baj, hiszen nem lehet mindenkinek egyformán jó és szép valami ez így természetes a világ így működik! A magam részéről ezeket a késeket mindig szakmai szemmel nézem és vizsgálom, szétszerelem és az alkatrészeknek a technikai részletei,az összeszerelés módja precízsége mindent elárulnak, arról is hogy mennyire gagyi vagy éppen profi , függetlenül attól, hogy Kínai vagy Svájci vagy Finn.  Szerencsére van lehetőségem az anyag minőséget is megvizsgáltatni egy ismerős cégvezető barátom által, ha nagyon kíváncsi vagyok és ha nagyon szeretném tudni hogy valóban 440C ből van-e az a Kínai bicsak,eddig még pontos volt minden! Sokan szidják MERT Kínai,de sokan csak úgy szidják, hogy kisem próbálták. Nos nekem ez a véleményem!

Előzmény: H_G (34291)
Tiran-V Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34293

Nem tom, én elvből nem veszek kínait....

Rabszolgatartást ugyanis nem pártolom-

Ez is egy szempont.

Előzmény: Fekete Tibor (34290)
gy53 Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34292

A Ranger 51 nem multifunkciós, az egy egypengés kés.

Előzmény: _D.S. (34288)
H_G Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34291

Pontosabban: ennyire szar a Cold Steel :)

Előzmény: Fekete Tibor (34290)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34290

gyuszmó

Nem akarom reklámozni a Blade Shoppot,de ott külömb késeket és multikat kapsz 8000,-Ft ez biztos,és az anyaguk,vagy 440C vagy 8Cr13MoV (AUS 8A) ezek hibátlanok. Ezekre az általános ,és túrázós horgászós célokra kiválóan alkalmasak,persze most megint fújjozhat mindenki,hogy Kínai,igen ez Kínai de a legjobbakból való  a Cold Steel náluk gyártatja a világhírű késeit és pengéit,hát igen ennyire sz@r ez a Kínai.

Előzmény: gyuszmó (34289)
gyuszmó Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34289

Tetszik,de erre van keret is.

_D.S. Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34288

nekem még soha sem volt multifunkciós bicskám, de megvan a maga bája :)

vedd meg azt ha az tetszik.

Előzmény: gyuszmó (34287)
gyuszmó Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34287

Sajnos a lé determinál, :) max 8000.ft körüli összeg van erra a célra.

Nyílván ha mindegy lenne az összeg, jobbat lehetne venni,melleselg 20-30e ft -ot akkor sem adnék ki egy késért. 

WENGER

New Ranger 51 Clip ez szerinted jó belépő késnek ? 

_D.S. Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34286

a mostani eszemmel ha most akarnék beszállni a bicskák világába, mindenképpen komoly késsel kezdenék és kihagynám a sok gagyi bicskát amitől megszabadulni is nehéz..

az élezést szokták felhozni hátrányként, mivel a jobb acélokat élezni is nehezebb. de ezt én úgy oldanám meg, hogy eleinte megkérnék valakit, később aztán próbálkoznék én is.

ha a legjobb acélt keresed, olyan nincs... viszont pl. egy Spyderco Endura ZDP-189 közelíti...

Előzmény: gyuszmó (34283)
H_G Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34285

Hát nem.

Előzmény: gyuszmó (34284)
gyuszmó Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34284
gyuszmó Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34283

Konkrétan ebben a boltban van most lehetőségem vásárolni. 

Akkor lehet a Wenger marad :)

Sanya888 Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34282

Kedves Éltárs!

Spyderco Byrd-en nem gondolkoztál? Nagyon jó kis kés! Csak ajánlani tudom,az ára se olyan "veszedelmes".

Előzmény: gyuszmó (34275)
theraphosa Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34281

Wenger nem rossz, nézz szét még az Opinelek között.

Előzmény: gyuszmó (34275)
emcett79 Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34280

Na ehhez már eléggé pihentnek kell lenni, ez kb. olyan, mint amikor a disznót kisflex-el pucolták perzselés után...! :-)

Előzmény: Fázisceruza (34272)
gyuszmó Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34279

És a többi ? Milyen ?

H_G Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34278

És ez nem is igazán jó Buck modell, a nagyobbik Vantage Select már érdemes megfontolásra. A CRKT meg nagyon hasonló a Gerberre: jó tervek, silány anyagok, közepes kivitelezés.

Amiket felsoroltál, azokból szerintem csak a Wenger jó vétel. De persze értékén kezelve, svájci bicska és nem tankhámozó.

Előzmény: gyuszmó (34276)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34277

Igen,de ez a Buck KO13 ból van,annyiért meg sok,akkor már inkább a Blade Shopp ott ennyiért Reall Steel kést is kapés az már nagyon jó kis bökő!

Előzmény: gyuszmó (34276)
gyuszmó Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34276

Mondjuk a Buck már kicsit drága :( a többi reális ennyiért érdemes bele nyúlni ?

gyuszmó Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34275

http://www.kesedenyollo.com/kes/tobbfunkcios-zsebkes/new-ranger-51-clip-wen-177510001.html
http://www.kesedenyollo.com/kes/taktikai-kes/bantam-bhw-taktikai-kes-286bk.html
http://www.kesedenyollo.com/kes/vadaszkes/freeman-guide-vadaszkes-22-31-000591.html
http://www.kesedenyollo.com/kes/egykezes-kes/lake-111-zytel-kes-crkt-7255z.html

Wenger,Buck, Gerberm,Crkt,

Kérlek ezekből javasoljatok nekem,hogy melyik ajánlott és miért,milyen sorrrendben ,ha nem vagyok szemtelen, kis penzű vagyok és szeretnék egy olyan kést ami több évig jó, és éltartó.

A gerber tetszene de állítólag sok a gagyi. Volt nemrég 2  Böker Magnum nálam, de csak pár napig elég gyenge.

köszönöm a segítséget :)

Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.17 0 0 34274

Nos ennyi idő alatt egy 50 kilós harcsát is megnyúzok és ki is filézem.Nem beszélve arról hogy ilyet csak egy idióta találhat ki!

UIU-959 Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34273

Igazán eredeti pucolási tehnika. Ha én így próbálnám meg a halat megpucolni akkor . . . , inkább ne is gondoljak bele.

Fázisceruza Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34272

Van még valaki, aki késsel pucol halat?

http://www.youtube.com/watch?v=CfaM17lg9IQ

Előzmény: emcett79 (34254)
huiz Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34271

????????? 

És mikor lehet majd rendelni?

Előzmény: kocsisferi (34270)
kocsisferi Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34270

A tévedések elkerülése végett, nem szabadságon vagyok.

huiz Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34269

Bocsi! Szeretnék egy bicskát, de sajna látom nem rendelhető! Meddig tart a szabi? :-)

Előzmény: kocsisferi (34268)
kocsisferi Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34268

:D

Előzmény: _D.S. (34266)
Longboat Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34267

Ha ennyire ráér, mindjárt kénytelen leszek rendelni valamit. Eddig sikeresen elkerültem, de a múltkor kézbe vettem egy barátom damaszk pároskését és azóta rosszul alszom.

Előzmény: kocsisferi (34265)
_D.S. Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34266

Feri! mostanában feltűnően aktív vagy itt a fórumon. szabit vettél ki? ;)  :-D

Előzmény: kocsisferi (34265)
kocsisferi Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34265

Viszont azt hiszem, ez a táblázat sem említ minden,  késnél fontos szempontot.

Előzmény: fenyooldrider (34262)
emcett79 Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34264

Köszönöm a véleményt, tapasztalatot! ;-)

Előzmény: vasbicikli (34258)
kocsisferi Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34263

Szia!

A 420 jelölés nem sok mindent jelent.

A 420C jelenti az 1.4034-et (X46Cr13, KO13).Szén tartalma 0.43-0.5 %, króm tartalma 13%.

Az N695 széntartalma 1%, krómrartalma 17%.

A két acél kémiailag is, fizikailag is messze van egymástól. Az N695 kopásállósága lényegesen jobb, szívóssága rosszabb, mint az 1.4034-é.

Az 1.4034 sokkal jobban hasonlít a Sandvik 12C27-hez, mint az N695-höz.

Érdemes még megnézni, a Sandvik cég milyen acélokat fejlesztett ki és gyárt késekhez.

Előzmény: _D.S. (34257)
fenyooldrider Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34262

A Fiskars-t is hamisítják,pedig az is óccó {így már sz@r is} !

Amúgy az előbbi acélos kérdésekben   D.S -el értek egyet,kb úgy alakulnak az acélok tartósságai konyhai{!}felhasználs mellett!

Mondjuk nekem személyes kedvencem az ATS-34

Amúgy itt a valóvilág,ez mindent elmond:

Előzmény: vasbicikli (34261)
vasbicikli Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34261

Még nem hallottam, hogy hamisítanák, talán az a szerencséje, hogy túl olcsó :)

Előzmény: Tiran-V (34259)
_D.S. Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34260

valószínűleg eredeti, csak rozsdamentes a penge. ezt nem nagyon kell patinásítani :)

Előzmény: Tiran-V (34259)
Tiran-V Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34259

Ha már Opinel.

Én is belépten a Fhansziabicska tulajdonosok táborába, helyi vadászboltban árulták kirakati áron 2400 -ért...

(Vettem még ezt-azt úgyhogy othon vettem észre a számlán egy ötszázassal több...)

-csak kiváncsiságból. Az enyém markolatán csak egy sima Opinel, Savoie.France felirat van és a pengén is más a jel:  Opinel -INOX és egy esküre emelt kéz koronával.

Ez azért van, mert más gyártó, vagy sikerült egy eredeti kínai Opinelt vennem?

Előzmény: vasbicikli (34253)
vasbicikli Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34258

Na jó, hogy ne csak kötözködjek, leírom, amit erről gondolok.

Pikkelyezni: kisebb kés/bicska, kb. tök mindegy

Belezni: praktikusan ugyanaz, de itt már nem baj, ha éles is ;)

Filézni: keskeny, hajlós 15 cm pengéjű. Ezzel csontot nem, csak csont mellett vágok, nincs nagy strapának kitéve (nekem konkrétan egy régi KGST piacos, gusztustalanul rózsaszín műanyag nyelű orosz filézőkésem van erre a célra, de az anyaga nem rossz, elég szépen meg lehet fenni).

Nagyobb halat (néha harcsa...) szétszedni ezzel szoktam. (A fogazott fokával pikkelyezni sztem hülyeség, rendes késsel jobb).

Irdalni egy széles, kis élszögű séfkéssel szeretek.

Patkóra nemigen vágom a halat, de ha mégis, akkor a két utóbbi valamelyikével csinálnám. Ha kimegy az éle a csonttól, akkor megfenem.

Ennyi.

Előzmény: emcett79 (34256)
_D.S. Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34257

szia Feri!

420-as acélból rengeteg féle van. a 0,15% szén azért a legkisebb érték, általában 0,35-0,40-ig szokták megadni a tartalmát. persze ez sem kiemelkedő.

a 440C  0,95-1,2 széntartalommal egyértelműen jobb választás, én csak arra akartam rámutatni, hogy a mindennapos használat közben nem tud kétszeres teljesítményt felmutatni. a teljesítményt most csak az éltartásra értem, mert én is tudom, hogy ezen kívül más szempontok is fontosak lehetnek. kinek-kinek felhasználási terület függvényében.

a saját tapasztalatom nyúl-nyúzás/bontás feladatra a következő

-Martiini 420-as acél 1db. - köszörülés

-Hultafors rozsdamentes 1db - köszörülés

-Lindbloms rozsdamentes 1db - köszörülés

-Tóth Pál 440C 1-2db - fenés

-Tóth Pál D2 2db -fenés

-Hultafors szénacél 3db - fenés

-Spyderco S30V 3-4db - fenés

-Tóth Pál Vanadis-10 7-8db - gyémántos fenés

ez részemről teljesen szubjektív és nem teljes lista. a késeket a megadott darabszámok után vagy köszörülni vagy fenni kellett. a jobbaknál nem volt csorbulás, azokat elég volt fenni. nyilván a nyúzási/bontási szaktudás függvényében ezek a számok lehetnek magasabbak vagy alacsonyabbak is. én nem vagyok profi, de próbálok munka közben vigyázni a késre (na meg a kezemre :D )

Előzmény: kocsisferi (34251)
emcett79 Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34256

Úgy gondolod? 

Szerintem nem, mert amiket használok késeket, azok nem az enyémek, ezért szeretnék beszerezni sajátokat, akkor viszont már olyat, ami már bevált másnak és jó tapasztalata van róla.

Előzmény: vasbicikli (34255)
vasbicikli Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34255

Nem kombinálod túl egy kicsit ezt a hapucolás témát ? :)

Előzmény: emcett79 (34254)
emcett79 Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34254

Sziasztok!

Láttam itt az eszmecserét a halpucolásról, ezzel kapcsolatban szeretnék tanácsot, véleményt kérni. Évente ahogy sikerül kijutni horgászni, fizetős tóra, szinte mindig van 2-3 hal, amit hazahozunk. Ponty, Afrikai harcsa) Na most jó esetben 5-8x ki megyünk évente, ez nem sok, de a hazahozott halat általában én szoktam megpucolni. Ehhez kapcsolódna a kérdésem: milyen kést/késeket javasoltok erre a célra (milyen acéllal), mert jelenleg a disznóvágásoknál használt műanyagnyelű csontozókést alkalmazom, de szeretnék valami komolyabb szettet összeállítani. Tehát olyat, amiben van filéző, pikkelyező, és amivel fel is tudom szeletelni. Van valakinek bevált kése ezekre a feladatokra? Esetleg szettben? Ja, és az sem lenne baj, ha magyar készítőtől vagy gyártótól ajánlanátok! :-)

Előre is köszönöm a segítséget! 

vasbicikli Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34253

"Elég lett volna "csak"szalonnázni vele, +meg paprika, paradicsom, hagyma, oszt az idő megoldja.

Igaz nem egyik napról a másikra, de az eredmény sokkal jobb."

Itt a példa :)

1 év szalonnázás (+paradicsom, hagyma), almahámozás után. (bocs a béna telós képért, de az árnyalat talán látszik).

Előzmény: szálkaaszemben (34232)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34252

Igen a hőkezeléssel sokmindent ellehet érni egy acélnál,de épp úgy tönkre is lehet tenni az összes jó tulajdonságát is ha nem hozzá értő  az egyén aki végzi a hőkezelést, vagy nem oda figyeléssel végzi a munkáját!

Előzmény: _D.S. (34247)
kocsisferi Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34251

A "420" ennyit jelent:

http://www.azom.com/article.aspx?ArticleID=972

A "420C" ennyit:

http://de.wikipedia.org/wiki/Messerstahl

Ezt szokták KO13-nak, 1.4034-nek, meg x46Cr13-nak is hívni. (Meg biztos sokféleképpen még.)

Az "N695" meg ez:

http://www.bohler-edelstahl.com/files/N695DE.pdf

A fentiek alapján is, gyakorlatban is jelentős különbségeket lehet felfedezni. ;)

Előzmény: _D.S. (34235)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34250

A konzerv nyitást nem is neked szántam,csak szó volt róla korábban ezért említettem,a Tóth Pál nem készít Vanadis 30-ból kést,csak Vanadis 10ből,már ezt is elég extrém megmunkálni,és ebben nincs Cobalt és Wolfram mint a Vanadis 30ban,képzeld azt milyen kutya lehet megmunkálni!

Előzmény: theraphosa (34246)
theraphosa Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34249

Elírtam, Van. 10 az. VG10 Spyderco lenne az s30v pedig Buck.  Örök bölcsesség, a jó hőkezelésen sok múlik.

_D.S. Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34248

bár olyat is lehet olvasni, hogy a VG-10 késeket csak Japánban  gyártják. ez lehet vonatkozik a hőkezelésre is, akkor meg mindegy melyik forgalmazót nézzük

_D.S. Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34247

Vanadis-10-ből készít, de az egy csúcs acél :)

de ember legyen a talpán aki azt csak úgy megélezi! :D

én használtam mindkettőt. az S30V sokkal jobb volt, de azért nem lehet így tanulságot levonni, mert az S30V az Spyderco volt, a VG10 meg Kershaw. tehát a technikai hátterük nem biztos hogy azonos, ezért lehet, hogy a Spyderco VG10 jobban teljesített volna. a Kershaw pengéje olyan volt érzésre, mint egy 440C.

Előzmény: theraphosa (34246)
theraphosa Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34246

A konzervbontos nem én vagyok :)( arra ott a svájci bicska konzerv nyitója)

Vanadis 30-ból nem nagyon készítenek bicskát, viszont Tóth Pál késes készít kést Vanadis 30-ból.

Előzmény: Fekete Tibor (34245)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34245
A VG10 ekvivalens az N690 nel mindkettoben majdnem tokeletesen egyformak az otvozok, ebben 1.5% Cobalt van az S30V ben meg 4% Vanadium, mindketto eleg jo,de talan az utobbi eltartobb. Persze ha olyat szeretnel hogy mindkettobol legyen benne akkor a Vanadis 30 es Vanadis 60ra kell hajazni,az mar dofi na meg a nyersanyag ara is es kesmuves legyen a talpan aki meg is munkalja. Na ja azokkal mar bonthatsz 5millio konzervet is. Bocs a hibakert de mobilrol irom.Udv mindenkinek.
Előzmény: theraphosa (34243)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34244
Amlkor irtam,meg nem jelent meg a kommented,kulonben nem igy irom.
Előzmény: _D.S. (34241)
theraphosa Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34243

Éltartás szempontjából melyik a nyerő VG10 vagy S30V ? Egyik acéllal sincs tapasztalatom.

theraphosa Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34242

Arra lennék kiváncsi, hogy pl. a Ganzo bicskáknál a 440c ugynazt jelenti mint  Böhler n 695 vagy csak ráírják azt, hogy 440c aztán ember legyen a talpán aki megállapítja , hogy milyen acélból van valójában.

_D.S. Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34241

velem nem száltál vitába, mert én is ezt írtam ;)

"de attól hogy kínai még nem biztos, hogy teljesen vacak."

Előzmény: Fekete Tibor (34240)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34240

Mindkettőtökkel vitába szállok,ugyanis különbül össze van rakva mint bármi más,ezt ti is tudjátok és csak azért szarozzátok le,mert Kínában gyártják, engem az Enlan kint terepen még sosem hagyott cserben, az anyaga is rendben van,sőt amit ajánlottam annak még jobb az anyag minősége is. Persze vannak szarul elkészített Kínai vackok,de a Real Steel, és az Enlan nem közéjük tartozik,csak jelzem hogyha a Cold Steelnek megfelel ennek a gyárnak a minőségi gyártása,nos talán tudnak valamit és lehet hogy másoknak is megfelel.

Nyílván többre becsülők egy Kocsis féle kéz míves bicskát vagy kést, de mivel vigyázok rájuk ezért az ilyen feladatokra ezek a bicsakok rendkívül megfelelnek! Szerintem ezt senki sem tudja megcáfolni!

Előzmény: H_G (34238)
_D.S. Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34239

van igazságod, de attól hogy kínai még nem biztos, hogy teljesen vacak.

mondhatnánk úgy is, hogy két rendesen hőkezelt acél közötti különbség elenyésző :)

Előzmény: H_G (34238)
H_G Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34238

"a különbség elenyésző a hétköznapi használatok során."

Ez mondjuk akkor igaz, ha egy gondosan hőkezelt 420-ra gondolsz a Bucktól. Itt egy trehány kínai vacakról van szó.

Előzmény: _D.S. (34235)
H_G Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34237

Na ez aztán ugyanakkora kínai szar, mint a Herbertz.

Előzmény: Fekete Tibor (34236)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34236

Kedves Spori!

Megnézetm a bicsakot,Real Steel M21,az anyaga AUS 8A,szerintem tökéletes az alakja nagyonjó ahalas dolgokhoz és a markolat háton a végénél még belevan építve a konzervnyitó meg a zsiger bontó is, öv klipsz,ja és ha halazol vele olyan a markolata hogy nem csúszik,tudjuk jól ez fontos momentum,tehát nem gagyi kipróbáltam tényleg jól működik.  Blade Shopnál kapsz ilyet potom 8990,-Ft pontosan.

Itt a link,a honlapon megtalálod a forgalmazó telefon számát,az Antal nagyon segítőkész és nagyon normális srác+jó fej!

Remélem tudtam neked segíteni!?

http://www.bladeshop.hu/www-bladeshop-hu/eshop/0/3/5/167-Real-Steel-M21

Előzmény: LazacX (34229)
_D.S. Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34235

ahogy korábban írtad is, látszik az írásaidból, hogy nem nagyon értesz az acélokhoz. ez nem baj, senki sem születik mindentudónak.. fogadd meg a tanácsokat és sok bosszúságtól megkímélheted magad.

az első, hogy konzervet ne bicskával bonts, csak ha már az életed múlik rajta. a második, hogy minden élt kell fenni és időnként köszörülni, vagy kövön fenni. a 440-es anyag amire rábeszélted magad nem fog sokkal tovább élt tartani mint a jelenlegi 420-as késed. a különbség elenyésző a hétköznapi használatok során. teszt körülmények között valóban tovább bírja bizonyos százalékkal, de te ezt nem fogod észrevenni halpucolás közben. mondjuk 8%-al több halat fogsz feldolgozni vele :) ennek nincs gyakorlati előnye. a sokkal éltartóbb acélokból készült kések nem ebben az árkategóriában versenyeznek és azokat is rendbe kell rakni időnként, ráadásul több munkával mint egy olcsó acélt. szóval a világ így működik. nevezhetnénk akár élmegmaradási törvénynek is :D

kevesebb élezésre fordított idő, rövidebb éltartam és fordítva...

tudnék ajánlani igazán használható bicskát, de gondolom azonnal lehurrogna egy "jó az olcsó vásári is" elkötelezett. és igaza is lenne, mert valóban lehet használni azt is, a fent leírtakat is figyelembevéve.

H_G Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34234

Ez konzervnyitós és amúgy elég jó:

http://magnumvadasz.hu/s/shop.php?op=look&gr=13&id=PROD20100304193995

-- bár az acélja alsóbb kategória a 440c-nél, de igazából nem azon múlik a használhatóság.

Longboat Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34233

A karbantartott és rendeltetésszerűen használt pengét gyakorlatban soh_nem_kell_köszörülni (fatális véletleneket kivéve, de ez is általában user error következménye).

szálkaaszemben Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34232

Fölösleges volt,,:-(

Elég lett volna "csak"szalonnázni vele, +meg paprika, paradicsom, hagyma, oszt az idő megoldja.

Igaz nem egyik napról a másikra, de az eredmény sokkal jobb.

Előzmény: canonfan (34207)
szálkaaszemben Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34231

Gyönyörűek!

Gratulálok a MESTER-nek!

Előzmény: ace22 (34206)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34230
Ne akarj 4mm penget, az vadasz keseknel megfelelo,bar en oda is a 3mm prrferalom,jobb a metszo kepessege. Nekem is eleg a harcsakhoz a 3mm penge,mindegy hogy bicska vagy kes,ez mar a lenyegen nem valtoztat.
LazacX Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34229
Rendben, a konzerfedélről lebeszéltetek. Mint írtam, a jelenlegi bicskámmal majdnem elégedett is vagyok, kivéve a legfontosabbat, meguntam hogy 3-4 hal után fenegessem. A pengevastagsága ilyesmi ennek is, hal vízparti bontására és darabolására kell, nem pedig filézni, arra van külön ívelt vékonypengés filézőkésem, amivel nincs is semmi bajom. A bicska vastag pengéjére azért gondoltam, mert masszívabbnak, időtállóbbnak, esetlegesen köszörülhetőbbnek gondolom ha már a fenés kevés, mint egy vékony pengést.
Előzmény: Longboat (34227)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34228

A Kocsis Feri Debreceni, a honlapján ott van a címe is,alapvető dolgokat elfog mondani neked,de ne akarj se késsel,se bicskával konzervet bontani,egyrészt mert nem erre találták ki,másrészt,tavaly láttam a Háziréti horgásztavon az egyik spori ugyan így akart főtt kukoricát kibontani, 14 öltéssel hozták neki helyre a Péterffy Sándor utcai sebészeten.

Bicskában létezik olyan is és jó minőségről beszélek, hogy rajta van a konzervnyitó is,ha érdekel, megírom a típusát is meg hogy hol tudod megvenni,de ezt már csak délután,mert indulnom kell melózni!

Előzmény: LazacX (34226)
Longboat Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34227

Csal mondom, hogy a 440C sem való konzervdoboz nyitására. A jó kés nem onnan ismerszik meg, hogy azt is bírja, ha szándékosan tönkretesszük. Én nem horgászom, de csodálkoznék, ha 4mm pengevastagságú kés optimális lenne halpucoláshoz.

Szerintem ne vegyél magyar mestertől készült egyedi kést, mert nem leszel elégedett vele hosszú távon, ami NEM a kés hibája.

Előzmény: LazacX (34226)
LazacX Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34226

Köszönöm a segítséget mindenkinek. További eddigi felhasználási területek, amik most jutottak eszembe: bontó fül nélküli konzervfedél, némi fafaragás, persze evés is. Úgy tűnik ez alapján, hogy a 440C már elegendő minőségi ugrás lenne a 420-hoz képest. Ami esetleg nem volt egyértelmű az előző bejegyzésemben, hogy mindenképpen ragaszkodnék a normál kés helyett bicskához, amelynek a végén van egy biztonsági retesz, sokkal kényelmesebb, kellemesebb a hordozhatósága (nekem) mint egy sima késnek, pláne ha pergetek, a zsebben kényelmesen elvan, mintha az övemen lógna. Írtad, hogy szinte bármivel meg lehet élezni egy ilyen acélt. Én eddig (lehet hogy megbontránkozást keltek vele) nem gyári fenőt használtam, hanem a magasfeszültségű távvezeték kerámia burkoló csövéből egy darabot, ez továbbra is jó hozzá? Mindemellett  (kb. évente) már elég kusza volt az éle, el kellett vinni köszörülni, mindenhol azt olvasom, hogy ezt kerülni kell a melegedés miatt, ez fedi a valóságot? Én balmazújvárosi vagyok és debrecenben dolgozok, az általad javasolt késkészítő termékeit meg is tudom nézni. A honlapján nem láttam árakat, kb. mennyibe kerül nála egy nem vékony pengéjű mondjuk 4 mm-es 10 centis pengéjű kés? Az ilyen mesterek csinálnak olyat, hogy meglévő nyélbe dolgoznak bele pengét, persze olcsóbban, mint egy komplett kés?

Előzmény: Fekete Tibor (34214)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34225

Üdv!

Ebből van nekem is,csodálatosak és mindent visznek,a Szalontai mester is nagyon ott van!

Előzmény: UIU-959 (34224)
UIU-959 Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34224

Nekem ez van: http://www.szalontai.eu/vadaszkesek.html SZB-2006/540

Kézműves kés 3mm 440C acélból készülve. Harcsát és pontyot meg kárászt pucoltam már vele. Mindent ezzel csinálok, vagyis a halfejet ezzel a késsel tisztítom meg. ÖRÖM használni.

Előzmény: LazacX (34210)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.15 0 0 34223

Lehet citromból facsart lé is,meg ecetes fürdő is,de az egyik igazi a Vasklorid,de mindenki azt próbál ki amit csak akar természetesen,de visszatérve,szebb a felület a Vk-tól!

Előzmény: oys... (34222)
oys... Creative Commons License 2013.12.15 0 0 34222

A lent említett ecetes fürdő miben tér el ettől?

Előzmény: Fekete Tibor (34221)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.15 0 0 34221

Elsősorban,és ez nagyon fontos,abszolút zsirtalanítás!

Másodsorban,Vaskloridba belemártani,és közben melegíteni kell a Vaskloridot 30 fok körülre.

A végeredmény csodálatos lesz,egyébbként a kovácsok is ebben (ebben is) szokták maratni,a damaszt acélokat hökezelés és finiselés után,a végeredményt tudod!

Előzmény: oys... (34220)
oys... Creative Commons License 2013.12.15 0 0 34220

Mi a módja az ilyen patinásításnak?

(Van egy szénacél pengés CALMELS-em, az az idők során mattulgat, de meglehetősen rapszodikus módon. Lehet, hogy érdemes lenne kissé egységesíteni, valamilyen gyorsabb eljárással.)

Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.15 0 0 34219

Nos  nekem akkor is az a véleményem hogy, Skandi ide Skandi oda, a minőség az minőség,és a Sandvik acél minősége ebben az esetben alulmarad a Sleipneréhez képest. Nos, ezzel nem leírni akarom a sokak által szeretett és megbecsült penge anyagot, mindazonáltal az én tulajdonomban is lévő kb,10-20 db ilyen típusú pengéből készült kés, de ami tény az tény! Hozzá teszem bizony én is a büdös halbelek között használom, utána nagyon egyszerű, elmosom és már kész is, már kajázni is tudom rögtön használni, ez bizony ilyen egyszerű,nem kell ettől megijedni. Tudom, sokan nem szeretik a halat, vagy netán büdösnek tartják,de mi horgászok nem,hát ez ilyen!

Előzmény: H_G (34216)
oys... Creative Commons License 2013.12.15 0 0 34218

Stílszerűen: MORA 856T!

(Nekem is az van, bevált.)

http://www.youtube.com/watch?v=DTcxP2GBgBc

H_G Creative Commons License 2013.12.15 0 0 34216

Ugyan már... Kézműves kést nyúzni a büdös halbelek meg a pikkelyözön között, pláne drága Sleipner modellt kockáztatni a víz fölött...

A Sandvik nyilván tök alkalmatlan haltisztításra, hiszen csak egész Skandinávia használja arra, akik köztudottan nem értenek a halhoz, ali látnak egyet-kettőt néhanap.

Előzmény: Fekete Tibor (34214)
H_G Creative Commons License 2013.12.15 0 0 34215

Ja, hogy az előbb is átment? Bocs'...

Egy alternatíva a Morára:

http://www.kbx-webaruhaz.hu/termekek/reszletes/1/380260_Hultafors_rozsdamentes_bordazott_nyelu_kes.html

Előzmény: H_G (34213)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.15 0 0 34214

Tapasztalt kés használóként, mindenképpen a 440C javasolnám, főleg hogy halpucolós késnek kell,,bizony a halcsontok tudnak ám meglepetéseket okozni egy gyengébb minőségű késnek. Én szürkeharcsára vadászom, nekem a harcsák bőrével a 440C tudott először aktívan kezdeni valamit. Némely esetben sikerült két nagyobb testűt is (30-50kg) közöttieket fogni egy-egy hosszabb túrán, bizony a 440C késem nem hagyott cserben, és ha kimegy az éle, nagyon könnyű újra élezni, extrém esetben még egy kaviccsal is meglehet élezni!

Neked, mint horgász sporinak , ezt ajánlanám, nem vagyok a pénztárcád Őre, de szerintem egyszer vegyél meg egy jó kést, amíg élsz kiszolgál az tuti, mindenképpen a Kocsis Ferit ajánlanám, ha Ő készít neked egy kést még az ük-ük ük unokád is használni fogják! Egyébként most a Ferinek vannak új típusú kései, neked a Yukon lenne príma,ráadásul Sleipnerből vannak,ami ugyebár a D2 tovább fejlesztett változata,na az tud valamit ebben nyugodt lehetsz!

H_G Creative Commons License 2013.12.15 0 0 34213

Ha pedig mindenáron bicska, vmi ilyen:

http://hidegfem.eu/item.php?tid=2179

Előzmény: H_G (34211)
fenyooldrider Creative Commons License 2013.12.15 0 0 34212

De ha nem ragaszkodsz a bicskához,akkor sokkal olcsóbban nagyon jó kést vehetsz,ennek megbízható és éltartó a pengéje,mint minden sanvick-nak :http://hidegfem.eu/item.php?tid=1517

Az árához képest megdöbbentően jók!

H_G Creative Commons License 2013.12.15 0 0 34211

Azért oda kár lenne... Szerintem svéd kést vegyél 12c27 acéllal, nem atom éltartó (a 420-nál azért sokkal jobb), de az egyetlen megbízhatóan rozsdamentes acél, amit ugyanolyan könnyű újraélezni, mint a szénacélt.

Pl. ilyet:

http://hidegfem.eu/item.php?tid=2179

LazacX Creative Commons License 2013.12.15 0 0 34210
Üdv! Jó pár éve vettem egy C.Jul.Herbertz bicskát 420-as acélból. A felhasználási területe a horgászat, rengeteg halat pucolok, azaz csontot is vágok vele sokszor napi szinten. Tulajdonképpen szeretem ezt a kést, nagyon jó marokra fogható nyele van, ami a bajom vele, az acél fajtájából kitalálható, hogy nem éltartó, Amikor vettem, akkor még azt sem tudtam, hogy milyen acélok vannak (ma sem :)), igazából nem bántam meg, de megérett a cserére. Annak idején 8500 ft-ba került. Ami a kérdésem lenne: kézműves magyar kést néztem helyette, ami 440C acélból van, olyan 16-18 ezer forint körüli áron. Szerintetek a fenti felhasználási területre ez minőségi ugrás lenne? Ha nem, milyen pengét javasoltok? A szempontok: éltartó legyen, sok halcsontot kell vágni. Mindenképp 20 E alatti árú legyen, én már ezt a 15-20 E ft-os árat is sokallom. Illetve ha vízálló, az nem baj, de meg tudom törülgetni ha kell, ez nem annyira fontos, mint az előző két szempont.
fenyooldrider Creative Commons License 2013.12.15 0 0 34209

Gyönyörű kései vannak az biztos!!

http://www.debreczeni-kes.hu/kesek/egyedi/index.html

Előzmény: ace22 (34206)
xlsxls Creative Commons License 2013.12.15 0 0 34208
A kép alapján elég csúnya foltos lett. Savazás előtt tökéletesen zsírtalanítani kell a pengét.
canonfan Creative Commons License 2013.12.15 0 0 34207

Sziasztok!

Tegnap bepatinásítottam a 10-es (szénacél) Opinelemet ecetes fűrdőben, próbaképp még nem jön vissza a 9-es.

Mellékelek a végeredményről képeket, ez volt az első hogy ilyet csináltam, de szerintem nem lett rossz. :)

Ti mit gondoltok, hogy sikerült?

ace22 Creative Commons License 2013.12.15 0 0 34206
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.15 0 0 34205

Szia

Amint visszakerül hozzám,a szervízből a fényképező gépem,azonnal készítek képeket róla,a telefonom nem képes jó minőségű képeket készíteni.

Előzmény: oys... (34204)
oys... Creative Commons License 2013.12.15 0 0 34204

Múltkor azt ígérted, hogy teszel fel francia idegenlégiós késről képet.

Szívesen várom...

Előzmény: Fekete Tibor (34120)
oys... Creative Commons License 2013.12.15 0 0 34203

A kézműves késekről és az iparszerűen alkotottakról alkotott eszmefuttatásaid (tapasztalataid) valami eszméletlenül lefedik a valóságot. Sőt, szerintem a vásárlók gondolatmenetét is úgy ismered, mintha a nem is a másik oldalt képviselnéd.

És az utolsó véleményeddel még az órák kedvelőinek lelkesedésére is rátapintottál. (Úgy tűnik, nem véletlen, hogy hasonló kör szereti/kedveli a kézműves késeket, a manufakturális órákat, az igényes írószereket, stb.-t. Hasonló tőről fakad az ezek által sugallt életérzés.)

Előzmény: kocsisferi (34200)
Fázisceruza Creative Commons License 2013.12.14 0 0 34202

Ja, tényleg igazad van. 

Akkor ez azt jelenti, hogy az említett két gyártótól általában nem érdemes vásárolni, vagy inkább arról van szó, hogy megvetted a legolcsóbb terméküket, amit nem rendeltetés szerűen használtál ezért tönkrement?

Előzmény: _D.S. (34189)
KrucifyX Creative Commons License 2013.12.14 0 0 34201
Köszönöm mindenkinek a segítségét
kocsisferi Creative Commons License 2013.12.14 0 0 34200

Lehet tovább árnyalni ezt a gondolatsort. Mondjuk, hogy a nagy gyártók mennyire csak puszta funkcionalitást adnak el.

Azt hiszem, hogy pl. a húsipari késeket gyártókon kívül a többség  célja, hogy valamilyen más tartalommal is felruházza a termékét.

Valójában a vásárlók nagy része életérzést vesz meg. Dizájnerek, marketingesek  dolgoznak azért, hogy a vásárló objektív szükséglet kielégítésének, a funkcióját  tökéletes ellátó eszköznek higgye azt, ami  a sokszor nem más, mint a "legtökéletesebb tárgy életérzése". ;)

Előzmény: kocsisferi (34183)
Rockrider Creative Commons License 2013.12.14 0 0 34199

Külföldi fórumokon ezt az acélt az ötvözők alapján a 440B-hez hasonlítják leginkább, és a Carpenter Steels alsó kategóriás (lower end) acéjai közé sorolják.

Előzmény: Rockrider (34196)
akopasz01 Creative Commons License 2013.12.14 0 0 34198

Igen, jól meg van tervezve az Aitor,masszív kis szerkezet, a kés és a villa jól használható de a kanál elég kicsi (ez levesevésnél hátrány). A konzervnyitóval még egy T-72-t is fel lehetne nyitni. Munkahelyen kajáláskor sokat használom, de túrázáshoz  mindenképp a kanálgépet javasolnám. Az ára is elég borsós, három éve 15E HUF-ba került átszámolva. Nekem is szülinapomra hozta a hugom spanyolból.

http://www.cuchilleriadavidgarcia.es/productos/navaja-aitor-gran-gourmet_2433626_1.html

Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.14 0 0 34197

Nos, köszönöm a helyre igazítást,természetesen elfogadom,nincs okom kételkedni! Tévedni,mindenki tud.

Előzmény: _D.S. (34195)
Rockrider Creative Commons License 2013.12.13 0 0 34196

A gyártó oldaláról:

Carpenter CTS BD1 Alloy

Nominal Analysis
0.90 C, 0.60 Mn, 0.37 Si, 15.75 Cr, 0.30 Mo, 0.10 V

_D.S. Creative Commons License 2013.12.13 0 0 34195

ebben a Chart programban én még nem csalódtam, de ha neked más táblázatod van akkor érdemes utána nézni az igazságnak. valahol csúsztatás történt. :)

az a helyzet, hogy a BD-1 kések azért jócskán alacsonyabb árúak az S30V-nél, ez azért árulkodó lehet..

Előzmény: Fekete Tibor (34194)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.13 0 0 34194

Nézem a képeket amiket felraktál,nekem nem ezek az összetevők vannak felsorolva,nem tudom kinek lehet igaza,de lehet hogy neked,utánna nézek egy másik gyártónak a honlapján én is,lehet ezek nem hitelesek?

Előzmény: _D.S. (34192)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.13 0 0 34193

Lehet hogy így tudod ,de a Gyártó katalógusa mást mond. Nézd meg az ötvözőit,azután meglátod a külömbséget!

Előzmény: _D.S. (34192)
_D.S. Creative Commons License 2013.12.13 0 0 34192

na a CTS-BD1-et S30V-hez hasonlítani elég botor dolog. ég és föld a két acél. én inkább azt mondanám, hogy egy kicsit felturbózott 440C

S30V

CTS-BD1

Előzmény: Fekete Tibor (34187)
szabi72 Creative Commons License 2013.12.13 0 0 34191

Ezen a vásári bicskán elgondolkodtam. Nem hiszem, hogy van olyan késes, aki kifejezetten "vásárra" csinál egy rosszabb sorozatot, valamint egy jót a boltjába. Egyszerűen ésszerűtlennek tartom a dolgot. Ha jó, elismert késes, akkor azért, mert nem engedheti meg magának, hogy legyen egy jó szériája, és egy bóvli szériája. Ha meg nem jó, nem elismert szakember, akkor meg mindegy, hogy vásári vagy rendes széria, a minőség itt is közel azonos lesz, csak persze alacsony színvonalon.

Érdemes megnézni Polyákékat a Vörösmary téren. A vásári bicskái közel azonos szinten vannak. Rendesen megcsinált darab mind, nincs külön bóvli kategória.

Persze nem tömegtermék, de talán épp ez a szép benne.

H_G Creative Commons License 2013.12.13 0 0 34190

Elhiheted, hogy egy ilyen összeállítással többet érsz! (A fotó Danzo useré a Britishblades fórumról.)

Előzmény: emcett79 (34184)
_D.S. Creative Commons License 2013.12.13 0 0 34189

ha elolvasod amiket írtam, akkor találsz benne konkrétumokat is. persze a dátumot, helyszínt, tajszámot nem adtam meg ebben igazad van.

Előzmény: Fázisceruza (34186)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.13 0 0 34188

Nos van ebben valami!

Előzmény: Fázisceruza (34186)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.13 0 0 34187

Porkohászati rozsdanentes acél,vagyis másképpen CPM S30V 4% Vanádiummal.

Előzmény: KrucifyX (34185)
Fázisceruza Creative Commons License 2013.12.13 0 0 34186

Ez, így, ebben a formában csak olcsó sárdobálás. 

Ha megosztanád velünk, hogy konkrétan melyik vásárban és melyik gyártónál láttál silány terméket, az használható információ lenne, de ez idáig  0 .

Előzmény: _D.S. (34171)
KrucifyX Creative Commons License 2013.12.13 0 0 34185

Üdvözletem a szakértőknek!

Segítséget szeretnék kérni, milyen tulajdonságai vannak a cts bd1 penge acélnak?

Köszönöm

emcett79 Creative Commons License 2013.12.13 0 0 34184

Üdv!

Ezt az Aitor-t még nem is hallottam. Klasszikus katonai kanálgépem nekem is van, most is az van a táskámban, munkahelyen azzal falatozom, de pont ezt kiváltandó gondoltam egy ilyen "bicskára", mert ha a kulccsomóhoz teszem, akkor mindig kéznél lenne...! :-)

Előzmény: akopasz01 (34167)
kocsisferi Creative Commons License 2013.12.13 0 0 34183

Nem a funkcionalitást kell elkülöníteni a plusz érzelmi, művészi tartalomtól, mert a kézműves termékek általában hordozzák mindkettőt.

Viszont pl önköltségben, ismétlési pontosságban nem versenyezhetnek a tömegtermeléssel.

_D.S. Creative Commons License 2013.12.13 0 0 34182

nagyon rátapintottál a lényegre! ezt én is így gondolom, csak eddig nem fogalmaztam meg magamban. a funkcionalitást és az eszmei értéket mindenképpen külön kell választani és mindenki a  neki fontosabbat részesítse előnyben.

Előzmény: kocsisferi (34181)
kocsisferi Creative Commons License 2013.12.13 0 0 34181

No én azt gondolom, hogy egy kézműves terméket nem helyes pusztán racionális alapon összehasonlítani egy gyáripari termékkel.

A modern gyáripar tökéletesen megmunkált vágóeszközöket produkál a legjobb anyagokból. Mérnökök szerkesztik meg az anyag összetételének, fizikai tulajdonságainak, az elvégzendő feladatnak ismeretében a penge geometriáját. Tervezéskor figyelnek az ergonómiára, biztonságra és mindenek előtt a design-ra. A gyártásra technológiát dolgoznak ki, hogy az minél gazdaságosabb legyen.

Egyetlen probléma van ezekkel a késekkel: személytelenek. Nem látszik rajtuk az emberi kéz munkája.

Viszont ami ezekből hányzik, azt tudja megadni a kézműves termék. Ha a kézműves bicskáknak nem lenne ez a plusz kultúrális, érzelmi tartalma, illetve ha a vásárló közönség ezt nem ismerné el, semmi nem indokolná már a létüket.

Viszont ugyanígy el lehetne gondolkodni, mi szükség van a festményekre, zenére, irodalomra vagy filmművészetre.

ace22 Creative Commons License 2013.12.13 0 0 34180

A Papp/DIXON késeket most a Széll Kálmán téri adventi vásáron láttam, az órával szembeni bódésoron.

Amennyire meg tudom itélni, a kidolgozásuk nem Polyák/Révész/Kocsis szintű, de aki tudja, nézze meg őket maga.

Előzmény: _D.S. (34175)
H_G Creative Commons License 2013.12.13 0 0 34179

Pedig ez az Aitor az emcett által mutatott evőkészleteknél sokkal jobban tervezettnek látszik, oszt' mégis...

Előzmény: akopasz01 (34169)
_D.S. Creative Commons License 2013.12.13 0 0 34178

biztos vannak olyanok is akik nem vesznek igénybe segítséget. azok nem is visznek magukkal 500 bicskát a vásárba..... gondolom.

Előzmény: kocsisferi (34177)
kocsisferi Creative Commons License 2013.12.13 0 0 34177

...alkalmazott....???

Ahol Te dolgolztál, ott voltak. Máshol nem ez a jellemző az alkalmazottak hada. ;)Csendben jegyzem meg,  pont azért nem, hogy a minőség tartható legyen.

Előzmény: _D.S. (34173)
_D.S. Creative Commons License 2013.12.13 0 0 34176

ja igen.

és akkor még nem szerepelt a palettájukon bicska, csak többnyire evő és konyhakések.

Előzmény: _D.S. (34175)
_D.S. Creative Commons License 2013.12.13 0 0 34175

akkor még Papp Ferenc késes volt, ma már Dixon.

Előzmény: prs (34174)
prs Creative Commons License 2013.12.13 0 0 34174

Kinél dolgoztál?

(Debrecenben jó pár ismert késes van.)

Előzmény: _D.S. (34173)
_D.S. Creative Commons License 2013.12.13 0 0 34173

ahogy írtam is, "a legtöbb vásári bicska"

lehetnek, sőt biztosan vannak kivételek is. én dolgoztam késes műhelyben és tudom hogy készülnek a tömegtermékek...

természetesen sok szeretettel és gondoskodással :D

és persze többnyire nem a mester keze munkája, hanem az alkalmazottaké...

Előzmény: theraphosa (34172)
theraphosa Creative Commons License 2013.12.13 0 0 34172

Egy kicsit túlzás, hogy a vásári bicskák szarok. Nem hiszem, hogy pl. egy Polyák vásári bicska szar lenne....

_D.S. Creative Commons License 2013.12.13 0 0 34171

az adok-veszek topikban kirobbant  vitát inkább itt folytassuk.

szóval én senkinek a lelkivilágába nem akartam beletaposni, de az én véleményem továbbra is az, hogy a legtöbb vásári bicska csak mutogatni és nézegetni való. nem vonom kétségbe, hogy a készítőik tudnak komoly értékeket is készíteni, de ahogy már mondtam a vásári bicskák csak azért nem készülnek futószalagon (valaki ezzel jellemezte a Spyderco bicskákat) mert nincs neki futószalagja.

az ezekhez a felhasznált acélok lehet, hogy jobbak mint a 25 évvel ezelőttiek (szintén felhozta valaki) de én dolgoztam már pl. Martiini 420-as acéllal és mondhatom hogy alkalmatlan normális munkára. lehet vele paradicsomot szeletelni -ezt nem vitatom- de a gyerek szalontai "olcsó" bicskájával próbáltam faragni és az él úgy hajlott ki, hogy öröm volt nézni. pedig nem volt ám elvéknyítva..... mot el tudom képzelni, hogy körmölésre mennyire alkalmas egy ilyen magyar kézműves termék. ezzel nem a magyar termékeket  akarom leszólni (csak hogy elejét vegyem az ez irányú vitáknak) mert ahogy korábban is írtam remek holmikat is lehet venni ugyanezen mesterk standján. olyan 35-55.000 Ft környékén. akkor hol is van a túlárazott futószalagos Spyderco bicska?

az Endura ZDP-189 bicskámat egyszer élezem meg  és ha nem a borotvaél megtartása a cél akkor akár hónapokig tudom rendeletésszerűen használni. az ára 32.000 Ft

a vitakirobbantó hozzászólás pedig arra vonatkozott, hogy egy ilyen 8.000 Ft-os bicska vajon megéri-e az árát és hogy pár hónappal a vásárlás után el lehet-e adni eredeti áron (akár volt használva, akár nem). szerintem a válasz nem. a formáját tekintve sem igazán nevezhető tradicionális magyar terméknek (Varga fejesgörbe) és a felhesznált anyagok tekintetében sem nézem sokra. ez az én véleményem és nem Varga késes vagy a Varga-felhasználók ellen irányul.

theraphosa Creative Commons License 2013.12.13 0 0 34170

Mennyibe kerültek a Polyák féle halabicskák? 

akopasz01 Creative Commons License 2013.12.13 0 0 34169

Csak sikerült. :)

Előzmény: emcett79 (34149)
akopasz01 Creative Commons License 2013.12.13 0 0 34168

Bocs a kép lemaradt.

akopasz01 Creative Commons License 2013.12.13 0 0 34167

Hali!

Szerintem kanálgépet vegyél, nekem van AITOR-om és kanálgépem is, mindkettőt használtam, a kanálgép jobban használható.

Üdv.: Gábor

Fázisceruza Creative Commons License 2013.12.12 0 0 34166

Köszi az infokat.

szabi72 Creative Commons License 2013.12.12 0 0 34165

Most voltam kint, Polyákéknál van halas bicsak, Madarasnál is láttam. Madaras mesternél egyébként érdemes megnézni a fafaragó késeket is.

Polyák stadndon pedig van bugyli is. Light my fire mellé... ;)

Előzmény: ace22 (34164)
ace22 Creative Commons License 2013.12.12 0 0 34164

A Vörösmarty téren az adventi vásárban a Váci utca felől van Polyákék standja, ott egy hete láttam két halas bicskát (meg kismillió más fajtát). Jobra előre meg Madaras mester standja, a Deák tér felé pedig Nagy István bicskái.

Előzmény: theraphosa (34162)
r4hu Creative Commons License 2013.12.12 0 0 34163

és a csehek...

theraphosa Creative Commons License 2013.12.11 0 0 34162

Sajnos, meg talán Polyákék.

Előzmény: Fázisceruza (34161)
Fázisceruza Creative Commons License 2013.12.11 0 0 34161

A Szegedi halas bicskát egyedül Tarjányi Mester készíti?

szabi72 Creative Commons License 2013.12.11 0 0 34160

A light my fire tényleg jó. Én irodában is dolgozom, de az idő túlnyomó részében munkaterületen vagyok kint, hála az építőiparnak. ;) A kis műanyag lájtmájfájör sokszor tett már jó szolgálatot, csak ajánlani tudom. Egyébként ez a második. Az első egy év után tört ketté, ez már két éve bírja.

A képeken látható két izé meg szerintem semmire se való...

Előzmény: H_G (34159)
H_G Creative Commons License 2013.12.11 0 0 34159

Nevezz neurotikusnak, de az irodai közös evőeszközök szerintem gusztustalanok, én ragaszkodom a különbejáratúhoz :) Túrázáskor sem érném be csak kanállal, mert tűznél is csinálunk pl. ramen tésztát. Vagy vegyük a halkonzervet, ahhoz is a villa a megfelelő eszköz, mert kanalat használva túl sok olaj jön ki a hallal együtt, kést használva meg túl kevés.

Előzmény: theraphosa (34158)
theraphosa Creative Commons License 2013.12.11 0 0 34158

Te is irodában dolgozól? :) Túrázni csak kanalat szoktam vinni + 1 bicskát, az irodában vannak evőeszközök. Rántotthúst, amihez villa is kéne,  nem nagyon szoktunk készíteni a tűznél :)

Előzmény: H_G (34157)
H_G Creative Commons License 2013.12.11 0 0 34157

Másrészt a Light My Fire spork + egy bugylibicska sokkal könnyebb összeállítás bármelyik kanálgépnél, és elég rendesen lehet enni velük, én is így használom az irodában. A műanyag spork valamennyire törékeny, így legjobb mindjárt 4-5 darabot venni (vagy persze egy titánt).

H_G Creative Commons License 2013.12.11 0 0 34156

Erről már rengeteg helyen folyt vita, hogy a MH kanálgép jobb-e vagy a Bundeswehré, sok anyázás után ált. beáll 50-50 százalékon :)

Előzmény: theraphosa (34155)
theraphosa Creative Commons License 2013.12.11 0 0 34155

A magyar is  jó, árban főleg.

Előzmény: Fekete Tibor (34151)
emcett79 Creative Commons License 2013.12.11 0 0 34154

Köszönöm szépen a véleményeket! ;-)

florg Creative Commons License 2013.12.11 0 0 34153

Ez pláne.

florg Creative Commons License 2013.12.11 0 0 34152

Étkezésre szinte alkalmatlan. A kanál mérete maximum gyereknek, vagy yoghurthoz jó. Fogásra kényelmetlen mind, egy igazi kanálgép sokkal jobb.

Előzmény: emcett79 (34147)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.11 0 0 34151

Senkit nem akarok megbántani,de szerintem ezek csak látszatra használhatóak,egyébként meg gagyi cuccok.

Használható és megbízható "Kanálgépet" kell venni a Military boltokban,sőt náluk beszerezhető Idegen hadtestek kanálgépei is azok még jobbak és ezek tényleg potom pénzekért vannak!

Előzmény: H_G (34150)
H_G Creative Commons License 2013.12.11 0 0 34150

Plusz a kanál csak kávékavargatásra alkalmas méret, de még a célra is komikusan nézne ki.

emcett79 Creative Commons License 2013.12.11 0 0 34149

Esetleg egy ilyen? Bár ezt meg nem lehet szétszedni, és akkor nem lehet egyszerre használni a kést és a villát...

Előzmény: H_G (34148)
H_G Creative Commons License 2013.12.11 0 0 34148

Ezeket kényelmetlen kézben tartani, nehézkes használni és tisztítani. Rendes honvédségi kanálgép vagy külön 1 bicska és 1 spork jobb megoldás.

Előzmény: emcett79 (34146)
emcett79 Creative Commons License 2013.12.11 0 0 34147

Egy nagyobb kép róla.

Előre is köszönöm a véleményezést.

emcett79 Creative Commons License 2013.12.11 0 0 34146

Sziasztok!

Meg szeretném kérdezni, hogy van-e valakinek ilyen "kanálgéppel" tapasztalata? Munkahelyre, kulccsomóra gondoltam, hogy bármikor nálam legyen étkezési célra. 

Vélemény?

algreg78 Creative Commons License 2013.12.10 0 0 34145

Így van. Még októberben rendeltem egy nagyrácot wenge nyéllel és alpakka paklival. Másnap telefonáltak, hogy pakli nincs készleten, és 3-4 hétig nem is lesz. Egy hónap elteltével jött a hír, hogy a helyzet  változatlan, sőt, lehet, hogy idén már nem is lesz bicskám. Újfent megerősítettem a rendelést, mire a hölgy közölte, hogy ez már sajnos csak az új tarifával tud menni.

Becsületükre legyen mondva, hogy készletről felajánlottak 11-ért (tehát áron alul) egy nagyrácot wenge nyéllel, díszített rugóval és réz paklival.

Előzmény: prs (34144)
prs Creative Commons License 2013.12.10 0 0 34144

"Bizony, a még korábban 11-ért rendelt nagyrác is 14-et kóstál már, bár ezt jelezték is a telefonban."

Ezt úgy érted, hogy 11e volt amikor rendelted, de azt mondták telefonban, hogy 14e lesz, annyit kell érte fizetned?

Előzmény: algreg78 (34142)
prs Creative Commons License 2013.12.10 0 0 34143

Nekem is van egy ilyen, csak csiszolt agancs markolattal.

(És még nem szorult meg. :-))

Előzmény: algreg78 (34142)
algreg78 Creative Commons License 2013.12.10 0 0 34142

Bizony, a még korábban 11-ért rendelt nagyrác is 14-et kóstál már, bár ezt jelezték is a telefonban.

Bezzeg a 7-ért vett kisközép maskara csak 8-ra ment fel :)

No, ha már így szóba hoztam, meg is mutatom :)

Réz paklik, bubinga nyél, Sandvik acél.

Teljes hossz: 167 mm

Becsukva: 94 mm

Pengehossz: 73 mm

Élhossz rikasszóig: 65 mm

Remek kidolgozású, patent kis kés. Érdekes módon a harmadik nyitáskor a penge félúton megszorult, és csak nagy küzdelmek árán sikerült teljesen kinyitni. Egy csepp műszerolaj orvosolta a problémát, az egy hónapos használat alatt pedig szépen összeszokott a rugó és a penge, immár kellemesen feszes nyitást/csukást biztosítanak.

7.000 Ft-ért remek vételnek tartom, de akár 8-at sem sajnálnék érte :)

prs Creative Commons License 2013.12.10 0 0 34141

Igen, a honlapon, a korábbi (tegnap délutáni) árakhoz képest.

Előzmény: theraphosa (34140)
theraphosa Creative Commons License 2013.12.10 0 0 34140

Mihez képest? A honlaphoz?

Előzmény: prs (34139)
prs Creative Commons License 2013.12.10 0 0 34139

Révészéknél jókora áremelések történtek a bicskáknál. (Változó mértékű, de átlagban bizony olyan 20-30%.)

potyimalac Creative Commons License 2013.12.08 0 0 34138

Egyébként nem tudom miért kell várni hazai vagy bármilyen minőséget ezektól a késektől. Nem is kerül annyiba.

Mikor jövünk rá kérem,hogy a minőséget meg kell fizeni. Akár Kínában vagy Pakistnánban is. Pakisztánban is vannak kovácsmesterek akik évszázadok és generációk óta űzik a mesterséget.Valószínűleg többet tud némelyik a fémmegmunkálásról mint itthon egy-két önjelölt 10-15 éve kalapáló késkészítő.Tisztelet a kivételnek.

Előzmény: oys... (34130)
potyimalac Creative Commons License 2013.12.08 0 0 34137

Zulfiqar Ali névvel nem hinném, hogy brit lenne.

A vaterás kishibás is olyan típusú kés, valószínűleg oda valósi. Lehet, hogy találta az eladó vagy a pecsánál vette 500Ft-ért.

Szép a nyele :)

Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.08 0 0 34136

A minta addig látszik ameddig megsavazod a pengét! Ez minden késkészítőnél így van,ha nem kell látszódnia a damaszkolásnak!

Előzmény: oys... (34132)
Camo_BDU Creative Commons License 2013.12.08 0 0 34135

Igen, sajnos a kihajthatós S&W bicskákra már máshonnan is sok panaszt hallottam. 

Előzmény: szabi72 (34127)
oys... Creative Commons License 2013.12.08 0 0 34134

Na meg aztán, ha a "paki" ezt küldi ide áttételesen, akkor azért tényleg hagy a terméke kívánnivalót maga után:

(34130 második linkje.)

Én úgy látom, nem hozzáértőként, hogy egy részen elváltak egymástól a rétegek.

Előzmény: H_G (34131)
oys... Creative Commons License 2013.12.08 0 0 34133

Na igen, de a pakisztáni "hazai" cuccról azért nem lenne való azt állítani, hogy angol kézműves műhelyben készült (mint ahogy a vaterás árus is írta)...

Előzmény: H_G (34131)
oys... Creative Commons License 2013.12.08 0 0 34132

Ez így megszokott?

Mármint, hogy a damasz' mintázat csak a pengén látható?

H_G Creative Commons License 2013.12.08 0 0 34131

London tele van pakikkal és a legkevésbé se meglepő, ha tartják az otthoniakkal a kapcsolatot.

oys... Creative Commons License 2013.12.08 0 0 34130

Ezeknek a Vaterán árult, egyébként az íbéjről való késeknek az eredete kapcsán úgy látom, hogy londoni a beszerzési forrás (http://www.ebay.com/sch/handmadeknives2013/m.html?item=400621674735&pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item5d46e9a0ef&rt=nc&_trksid=p2047675.l2562).

Viszont vajon miért van egy olyan érzésem, hogy nem brit a forgalmazójuk??? ;-)

Vajon az is lehet, hogy ez a kés is onnan való?

http://gyujtemeny.vatera.hu/militaria/szuro_vagofegyver/vadaszkes_1832946869.html?bk_medium=selfpromo&bk_source=gravity_vatera&bk_campaign=gravity&bk_content=listings_big3&bk_referral=http%3A%2F%2Fgyujtemeny.vatera.hu%2Fmilitaria%2Fszuro_vagofegyver%2Findex_c2939.html%3Fq%3Dt%25F5r%26amp%3B&bk_term=vadaszkes

Ha igen, akkor a penge minősége el-elmarad az általunk megszokott hazai damasz' acélokétól...

Előzmény: potyimalac (34122)
Pató Pali Creative Commons License 2013.12.08 0 0 34129

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni:

Van egy Mississippi fenőkövem és úgy látom, mintha a felülete már nem lenne elég érdes...szerintetek mivel-hogyan tudnám felújítani a felületét? Előre is köszönöm a tanácsokat.

oys... Creative Commons License 2013.12.08 0 0 34128

Nem bárnom, hogy "felülírta a funkcionalitást"!

Ugyanis nekem így alkottad meg a leginkább megbecsült bicskámat. Azóta is nagyszerű! (Látnád, hányan rácsodálkoztak már!)

Előzmény: kocsisferi (34124)
szabi72 Creative Commons License 2013.12.08 0 0 34127

Legyen vele szerencséd!

Nekem két S&W bicskám volt, soha többet nem vennék, de ingyen persze más a helyzet.

Az egyik egy gumi markolatú, amúgy kellemes darab volt, backlockos, de a zár nem zárt pontosan, így a penge "túlnyílt", vagyis volt egy kis függőleges holtjátéka, ami vágás közben engem zavart. Értsd: amikor vágtam vele, éreztem, hogy a penge még mozog.

A másik egy teljesen kritikán aluli kivitelű, barnára szinezett, fémnyelű modell volt. Igazi genleman folder, szép, mutatós, de teljesen használhatatlan.  Rövid időn belül a kukában kötött ki, mert a penge normális használat mellett olyan szinten kikotyogósodott, hogy használhatatlanná vált. Oldal irányban több mm-es holtjátéka lett, pedig nem használtam ész nélkül...

Előzmény: Camo_BDU (34126)
Camo_BDU Creative Commons License 2013.12.08 0 0 34126

Nézzétek mit találtam a múltkor. A járda mellett volt a fűben. Érdekes darab, mert szerintem már nem gyártják. Csak eBay-en találtam egy használt példányt, azt hiszem 39 dollárért. Más helyeken mindenhol ki volt írva, hogy már nem kapható, meg hogy elfogyott. Nekem mindenesetre ingyen volt. Valaki vagy elvesztette, vagy eldobta. Elég éles, nem rozsdás, csak egy picit megbarnult rajta a felirat. De azon kívül semmi baja.

http://www.youtube.com/watch?v=JkqXmgx_XM0

Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.07 0 0 34125

Üdv Feri!

A magam részéről abszolút szükségesnek gondolom a 3mm pengét egy bicskánál, de mindenképpen ezt is bicska típusa válogatja, hiszen egy szalonnázónak nem nagyon kellene 3mm penge,az 2mm-el sokkal pöpecebb, és jobb IS,de erre viszont mintát reszelni, hát az nem semmi!

A mai nap fénypontja még is a késkiállítás volt!

Jó volt ez a késkiállítás, minden nagyon tetszett, nagyon szép és kitűnő munkák voltak jelen, a mesterek megint megmutatták a szakmai tudásuk legjavát és gyönyörű darabokkal képviseltették magukat!

Elkell mondanom azt,hogy MINDEN TISZTELETEM azoké az embereké, és kés míves mester embereké, akik a mai világban helyt tudnak állni ebben a nem mindennapi szakmában, és újra és újra szebbnél szebb és csodálatosabbnál csodálatosabb remekművekkel kápráztatnak és kényeztetnek el minket,egyszerű földi halandókat! Pedig a belefektetett munkájukat sokan nem is tudják felmérni sem elképzelni, hogy mennyi kreativitást és leleményességet, találékonyságot, szépérzéket, na és persze abszolút kitartást igényel ez a tevékenység! Azt hiszem, jogosan nevezzük Őket MÍVES EMBEREKNEK!!!!!!

LE A KALAPPAL!

Előzmény: kocsisferi (34124)
kocsisferi Creative Commons License 2013.12.07 0 0 34124

Üdv!

A csavart minta az optimális 2 mm-es vastagságon érdekesen nézne ki. ;)

A művészet ebben az esetben (csavartmintás ezüst bakni-csavartmintás rugó-csavartmintás pengehát) felülírta a funkcionalitást.

Előzmény: oys... (34111)
prs Creative Commons License 2013.12.07 0 0 34123

Rendeltem Nagy Zoltántól bicskákat postán (személyes nem volt megoldható). Tapasztalataim, hátha jól jön valakinek:

- Nincs webshop, nincs olyan profin megoldva, mint a Révész műhelynél.
+ Lassabban, emailben, mindent szépen egyeztettünk, kérdésekre türelmesen válaszolt, még fotókat is kaptam.

- A postaköltség el lett nagyolva (becsült összeg), így 4-500 Ft-tal többet fizettem.
+ Becsületére legyen mondva, ezt ő is észlelte feladáskor, így rátett még egy elsőbbségit.

- A bicskák mérete nem egyezik a weblapon szereplő adatokkal. Fél centivel hosszabb mindegyik.
+ Ez a fejesgörbék esetében nem baj, sőt kifejezetten örültem neki, mert a markolat a hosszabb, így a fogásuk csak jobb lett. (A maskaránál a penge is hosszabb, ami miatt már pont nem legális, de mivel akartam egy Révész nagymaskarát is, ár-érték-funkciót figyelembevéve, kiváltja azt.)

- A két fejesgörbének eltérő famarkolatúnak kéne lennie, de kiköpött másai egymásnak. (Tölgy és paliszander. Nem hiszem, hogy ez a két famarkolat ennyire azonos mintázatú volna, de tévedtem, a mester ezt is korrektül megválaszolta, nem próbált kitérni vagy magyarázkodni.)
+ A markolat szép, bárhogy is legyen.

- Apróbb illesztési hibák bizony vannak a bicskákon (markolatpanel, rugó). Aki Kocsis minőséghez szokott, az csalódni fog ;-). De ezek inkább szépséghibák.
+ Funkcionálisan abszolút semmi gond, a penge hibátlan, nem lötyög semmilyen irányban, és nagyon éles. Az árat figyelembe véve pedig szavam nem lehet.

Az olcsóbb kategóriában jó vásár egy Nagy Zoltán-féle bicska. Tradicionális formák, előforduló szépséghibák, de személyes vásárlásnál nyilván lehet válogatni. Baráti ár, korrekt kiszolgálás, a bicskák pedig tökéletes munkaeszközök.

(Az olcsóbbak közül Varga Tamást és Csigit ismerem. A Varga bicskák minőségre jobbak, szinte kifogástalanok, de ő nem igazán tradicionális magyar bicskákat csinál, lapos baknikkal, kicsit egyedi formákkal. Csigi talán még olcsóbb, de szerintem minőségre is gyengébb.)

potyimalac Creative Commons License 2013.12.07 0 0 34122

A vaterás úr az ebay-on veszi a damaszk késeit, http://www.ebay.com/itm/Damast-Messer-Kuchenmesser-Jagdmesser-Chef-Knife-Red-Wood-89280-/400621674735?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item5d46e9a0ef amivel nem lenne baj, de akitől veszi azzal igen.Gyakorlatilag a selejtet adja el, amit a saját honlapjára nem tesz fel:
http://www.seknives.com (pillanatnyilag nem múködik mert feltörték)
Az ebay-on 2év alatt 4x váltott felhasználónevet(kniveslove, fantasy_sword, sharpedgetrading stb.) a sok negatív miatt.

Én vásárfiának hívom ezeket a késeket.A bazársoron adják wazirabadban a túristáknak 5dollárért.

A keménységéről annyit,hogy messze van az általad említett 57-59től.  50-52HRC.maximum

Tudom mert megmérettem. A vaterás úrnak a további felhasználó nevei: Poasarkanyharcos, tsabe011.
A konyhakés legalább 30deka és 3-4mm vastag.

Légy szíves fotózd le a többi 25-30kést is amit vettél tőle megnéznénk, ha lehet.Kösz

Előzmény: Fekete Tibor (34074)
oys... Creative Commons License 2013.12.07 0 0 34121

Nem kell kihagynom, ugyanis nem is állok a beszerzése előtt.

Tényleg csak az eredetére kérdeztem rá, ugyanis még jópár évvel ezelőttről maradt a családban egy teljesen ugyanilyen, azonban szó szerint ütött-vágott, majdhogynem szétvert állapotú zsebkés. Na, ezzel a bicskával, vagy legalábbis az eredeti állapotú azonos darabokkal azóta sem találkoztam seholsem, a neten sem. Most meg véletlenül belefutottam ebbe a fazonba, idegenlégiós emblémával az oldalán (valamint a legioskatona.hu oldal alján azzal a megjegyzéssel, hogy "A Francia Idegenlégió Parancsnokságának engedélyével!" - igaz, hogy a honlapon az ajándéktárgyak felsorolás alatt szereplő kés csak).

Tehát miféle cucc ez a PATROL Equipement ?

Viszont, ha már felvetetted, akkor kíváncsivá is tettél, hogy milyen is az igazi légiós kés? (Gondolom, többféle is van hadrendben, attól függően, hogy melyik alakulatban milyet rendszeresítettek.)

Előzmény: Fekete Tibor (34120)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.07 0 0 34120
Szerintem ezf hagydki, teszek fel legios kesrol kepet,es annak az anyaga is egy kicsit komolyabb is N690 Co! Az a baj hogy az ijen gagyi cuccokkal rontjak el a kereskedok a jo kesek renomejat.
Előzmény: oys... (34119)
oys... Creative Commons License 2013.12.07 0 0 34119

Más:

Az alábbi linken látható bicska erdetileg (azaz légiós embléma nélkül) miféle kés lehetett???

http://www.legioskatona.hu/index.php/component/virtuemart/ajandektargyak/legion-etrangere-kes-tokkal-lk0128-detail?Itemid=0

oys... Creative Commons License 2013.12.07 0 0 34118

Igen, azt tudtam, hogy rozsdamentes. Sőt én is úgy véltem, hogy ezért nem teszi vasízűvé a kaját.

Csak azért hoztam szóba, mert azt írtad, hogy:

mindig fémes ízű a damaszt kések íz hatása

;-)

Előzmény: Fekete Tibor (34115)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.07 0 0 34117

Mindegyik helyes kifejezés,igazából a Damaszt eljárás fedi ezt a dolgot,de Országonként és régiókként változhat a "szleng" persze mindegyik ezt jelenti.

Előzmény: oys... (34112)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.07 0 0 34116

Igen a Certifikáton rajta is van hogy rozsdamentes,tehát nekem volt igazam!

Előzmény: oys... (34113)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.07 0 0 34115

A damaszt és damaszt között is van különbség, még pedig pont azért mert az összetevő kettő vagy több anyag minőség egészen más ÍZ hatást válthat ki, de ezek csak szénacél ötvözeteknél fordulhatnak elő, a Te Svájci bicskád pengéje, biztos hogy porkohászati Svéd rozsdamentes damaszt acélból készült, és itt volt a varázs szó a- ROZSDAMENTES DAMASZT ACÉL. A rozsdamentes acéloknak nincs semmilyen mellék íze az ételekkel együtt!

Előzmény: oys... (34113)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!