Értem, köszönöm. Sajnos az ilyen felépítményes kocsik gyártóiban és elnevezéseiben eléggé el vagyok veszve, már annak is örülök, ha egy Higert felismerek, ha már a Scania témánál vagyunk (igaz, ez még annyira nem nehéz, mint a kisbuszok esetében). Így viszont azt gondolom, hogy a RIS-441 is csak Sprinter alvázra épített valami lehet, de majd az okosabbak kisegítenek, mint ahogyan szoktak is (köszönöm a kiegészítéseket!).
A JSZP ebben nemigen követ semmilyen koncepciót. Azt olvasod, amit a releváns vizsgaállomásokon beírnak, amit pedig ott beírnak, az az, amit először megtalálnak a buszon.
Egyébként egyáltalán nem ritka a kereskedelemben sem, hogy az alváz márkája alapján adják el a járművet, vagy éppen az alvázhoz köthető cég értékesíti a kész felépítménnyel rendelkező buszt (lásd: Scania Hungária és társai).
Samsung Göd, valószínűleg újak, mert a fórumon nem találtam.
RIS-441, Mercedes Sprinter, előző rsz. OXF 260, finn eredet
RYK-074, Iveco Daily, előző rsz. 4201 CFZ, spanyol eredet
Érdekes szerzet mindkettő kinézetileg, a szélvédők mögött a Sorompó Göd Samsung cetlik voltak. Útvonal kérdés marad.
Nem messze tőlük pedig a korábban említett, szintén Samsungos MHK-267-es Neoplan parkolt, jelölés (cetli) nélkül. Krumplihámozóval mindegyikről van kép, de nem méltóak arra, hogy ott megosszam őket.
OFF
Fotobus csak engem nem enged regisztrálni? Próbálkoztam már 2 gmailes fiókommal is, de egyszer sem sikerült, hibaüzenetet dobott ki, az egyik mailről írtam az administrator címre, de persze várhatom a választ....
RWA-651, 2019-es évjáratú (!) Mercedes Intouro (WEB63372313280831), tegnap délelőtt, a hajdúböszörményi buszállomásnál - azt sajnos nem tudtam elolvasni, mire volt táblázva, de valami kék papír volt a szélvédő mögött.
A csuklós előtt csak az egyik berlini háromtengelyes járt Sárvár helyin (NJR-161), a másik a zalaegerszegi Flexhez járt (NJR-147). Most ez a kettő volt Sárváron? A harmadikat még Fehérváron láttam a héten (PFC-857).
(A 147-nek nem láttad véletlenül az előéletét? VIN vagy azonosító formájában?)
A PBT-314 nem csak talán. Már régóta Tatabányán van.
- - -
Más:
Sárvár Flexes helyi járatán a csuklós megvan még, vagy csak a buszállomás előtti utat elkerülve közlekedik? Ma csak a két berlini háromtengelyeshez volt szerencsém, a csuklóshoz nem.
Az Audi (és a FlixBus, na meg a kínaizás) leállásával a tatabányai NYIP lett talán a legmodernebb műszakváltás: oda került az összes, eddig audis, flixes vagy különjáratos Neoplan Tourliner, MAN Lion's Coach, csupa fiatal kocsi.
PBT-311, 312, 313, talán a 314 is, PEF-901, 902, PWT-290, 292, 652, 654, 655, PSY-840, RLN-960, 964...
A spanyoloknál pont fordítva van: rozsda nincs (legalábbis eleinte, itthon már lesz rajta), a fényezés szuper (ha még az eredeti van rajta), de a belterük rendszerint olyan, mint a lefosott kilométerkő (különösen, ha az adott busz kint is menetrend szerinti vagy munkásjáratokat végzett). Víz az ablakokban, beázás, penész, meg amit akarsz. A mediterrán klíma máshogy bánik el a buszokkal.
Na hát akkor igyekeztem a gyár közelébe se menni, annyira zavartak azok a hulladékok. (Egyébként ezek a Bovák, amennyire be lehet látni az utastérbe, meg amennyire a hangjukból meg lehet ítélni, alapvetően rendben is lehetnek. De a fényezésük kritikán aluli.)
Mostanában ennyi. Sokkal kevesebb a járat, mint a volános időkben, amikor 32 volt az általam számolt csúcs. (A volános kocsikat sokkal jobban tudtam követni, mint ezeket az egyformán romos Bovákat.)
Köszönöm, én nem követem ezeket napi szinten. (Ahhoz mindig ott kellene lenni, vagy még inkább a Jabilban dolgozni.) Csak épp aznap volt egy kis időm, s felírtam, amit láttam.
A 'nánási járat Hajdúdorogon át Hajdúhadházig megy.
A nyíregyházi járat busza NCX-575 Hajdúnánáson keresendő.
A 'hadházi járat már a volános időben is úgy járt, hogy hármat nappalra hármat pedig éjszakára ment. Amíg a dolgozók a gyárban voltak a busz is ott maradt.
Egy járat van, és az helyi járat, ahogy láttad. Nagyon régen egy alacsonypadlós Neoplan csinálta, én egy Setra S319-est láttam rendszeresen, még tavaly.
Útvonala: Haszkovó forduló - Haszkovó u. - Munkácsy u. - Aut. áll. - Hotel - Színház - a néhai börtön alatti megálló, a völgyben - aztán a gyár. Indulás: 5:30 / 13:30 / 21:30.
A visszaúttal és indulással nem szoktak sokat várni... :)
Telephely: a Tüzér utcában, a fordulótól a jutasi körforgalom felé, egy kamionos cégnél.