Úúúú, milyen hatalmas könyv!! De látom, már majdnem a felénél jár, aki olvassa. :)) Te sem unatkoztál 2-án. :) Gratulálok. Természetesen a férjednek is.
Nagy meglepi ert ma. 20 ev utan MOOOST! -kaptam a piacon igazi disziteni valo marcipant!! Nagy az orom! Mostmar csak az a kerdes milyen tortat keszitsek.
Lenne 1 kerdesem hozzatok. Ti mivel festitek a marcipant? Nekem nagyon tomeny etelfestekem van: folyekony.Ebbol egy minimalis biztos eleg lenne, DE olvastam hogy marcipanhoz POR szinezot hasznalnak.
keresgéltem, én találtam egy nyújtható fondant receptet.. hát nem hiszem hogy van itthon hozzá mindenem :-)
Nyújtható fondant
Hófehér, képlékeny, jól formázható - nyújtható anyag, mely burkolásra, virágok, figurák készítésére alkalmas. Színezésre koncentrált festéket használjunk. 2 kg cukorliszt 240 ml glukóz szörp 1,2 dl víz 60 gr fehér növényi zsiradék / pl. kókusz zsír 30 ml glicerin 25 gr zselatin aroma, színezék tetszés szerint
A vízzel beáztatott zselatint, vízfürdõn felolvasztjuk. Hozzáadjuk a glukózt, glicerint, zsiradékot, aromát és kb. 40C'-ra melegítjük. Az átszitált cukorliszt felével elkeverjük, majd a többi cukrot hozzáadva készre gyúrjuk. Ha kemény lenne kevés vízzel puhítjuk, ha túl puha, még cukrot adhatunk hozzá. Az állaga akkor megfelelõ, ha nem ragad a kézhez. Szobahõmérsékleten, légmentesen becsomagolva tároljuk, felhasználás elõtt gyúrjuk át!
Elobb vagy utobb otthon is lesznek ezek is - mar hallottam sokfelelerol. Lehet hazilag is csinalni fondant - lattam is valahol egy receptet, utana fogok nezni.
A marcipant szeretm - suti nelkul is :)) - a fondantnak semmi ize sincs, sot. . .ha van sutin, le szoktam szedni rola es nem megenni.
Ez amirol a video is volt, "rolled" fondant, vagyis amit lehet gyurni, nyujtani. Van a masik fajtaja is, amit onteni kell, azt fozod: cukor, viz, es fakanallal kevered amig kicukrosodik. Ilyent szoktam csinalni regen is, a nyujthatot veszem - de nem eszem.
Marshmallow Fondant meg nem csinaltam - most lattam eloszor a receptjet. Biztos jobb izu mint a szokasos nyujtogatos.
létezik pl MMF is, marshmellowfondant, amit pillecukorból készitenek. az is ugyanúgy néz ki mint a marcipán, ugyanúgy is kell vele dolgozni, csak nem olyan jó az ize
csak külföldön igy hivják, én igy tudom a cakecentral.com -on lévő millió felhasználótól, meg mintha a söregivel is beszéltem volna a témáról amikor beszereztem minden tortakészitési kelléket (www.soregi.hu)
A sapka full marcipán, jó nehéz. A számon gondolkodtunk, hogy ráfestjuk, vagy marcipánból megcsináljuk, de akkor még mindig nincs megoldva a gyertya kérdés. Márpedig ez a 3 évesnek kardinális, fújni lehessen, az fontos! :)
Ez szuper lett, gratulálok! Nem vettem volna észre a fülke lenyomódását, ha nem mondod, de szerintem ettől még mókásabb lett az egész torta. Milyen kár, hogy nem lehet olyan számos gyertyát kapni, amit valahogy belekomponálhattál volna a tortába... Mint rendszám, "felirat" a hátán, stb.
Belül milyen a torta? És ugye marcipánnal burkoltad? A sapka tiszta marcipán? Részleteket kérünk. :) ribizli
és most lesz teherautó is, hoztam mutatni. A tökéletestol messze van, a fejét a sapka lenyomta pl, de a 3 éves boldog volt! :) Az elkészítés meg-ilyen szinten-nem annyira nehéz.
VANESSA, elkeszitettem a BODZASZORPIS sutit. ITT meg mindig nemjutottam bodza szorphoz, ezert ananasz szorpivel keszitettem.
A tesztam nemsikerult valami szuperul. A Tied gyonyoru egyenletes ES egyenletesen magas. Az enyem szepen feeljott sutes alatt aztan HUPP. A kozepe maradt pupos, az osszes tobbi reszen leult. Mi lehet az oka? Mindent kimertem es homerot is tettem a sutobe a C ellenorizni. Az enyem nagyon regi gaz, minden tuter es bell nelkul.
A masik kerdesem lenne: A krem hozzavalojahoz ahol irod, nem szerepel a yojassargaja, DE a krem osszeallitasanal mar igen. Amit irtal 4 tojast a tesztahoz : ahhoz tettem bele. Vegul is en 3-4 tojassargajaval keszitettem a kremet el. Jo lett vegulis a krem. Eleg sokaig kellett a gozfelett ugykodnom mire megemberelte"magat es surusodott.
Eltudnad mondani hogy mit hibaztam el? Nagyon koszi! Amugy nagyon finom lett igy is, csak a teszta lapos.
NAGYON koszi a segitsegedet! A Kardamonos kalacsrecid, Isteni! Nagyon jol sikerult.
Pont az a baj, hogy legtöbben nem keresnek, van-e az általuk kitalált témáról már topik, hanem egyből nyitnak újat, így csak fragmentálódik a fórum, és egyre nehezebb megtalálni, amit keres valaki. Meg az egymást átfedő topikok szaporodásával a látogatottsága, "pörgése" is lassul. És itt is volt már figurális tortáról szó, nem is kevés. ribizli