Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2020.01.24 0 0 73071

Elég sok a pincefeltörés, a gyanúsítottak leginkább cigányok a környék falvaiből. Létező probléma.

Előzmény: naivkezdo (73059)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.24 0 0 73070

Octopus egy ostoba faszfej. Ha ez eddig kérdéses lett volna :(

Előzmény: kifli (73068)
blend11 Creative Commons License 2020.01.24 0 0 73069

azt, hogy ez az octopus figura ráizgult egy 4-5 eurós hiperes technoborra, meg azt a kijelentését, hogy "kézművesség" esetén a borok 80%-a brettes lesz ezen a környéken, azt én se kommentálnám.

 

engem leginkább az zavar, hogy az index hogyan teheti meg, hogy ilyen clickbait, félrevezető oldalakat futtasson, mint a pénzcentrum, napi.hu, illetve a portfolio. ezzel fedeznék a működési költségeiket?

Előzmény: kifli (73068)
kifli Creative Commons License 2020.01.24 0 0 73068

az olcsó és egyszerű, nagy tételben készülő borok viszonylag megbízhatók, ergo stabilabb technológiával készülnek, míg a kézművesség itt egyenlő a 80 százalékos borhiba valószínűséggel.

 

 

 

https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/filleres-csucsbort-arul-az-auchan-ez-jobb-mint-a-szuperdraga-palackok.1087771.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

 

no comment

 

BZoltan Creative Commons License 2020.01.24 0 0 73067

Technikailag azok sem rossz borok. Hibájuk nincsen és egyben vannak. De értelem szerűen azok aztán végképp nem a termőhelyről szólnak.

 

A jó kérdés, hogy mekkora áldozatot jelentene nekik az, hogy ezt az alapsorozatot felhúzzák a prémium szintre. A nagy területeik nekik is lent vannak a susnyákosban, ami inkább kukoricának lenne való. De azért a szőlőben ott is gyűlnek az évek és ez sokat számít.

Előzmény: Hepci (73066)
Hepci Creative Commons License 2020.01.24 0 0 73066

A jelenlegi alapszériát nem kóstoltam, de látatlanban úgy érzem, azt kukázhatnák. :D

Előzmény: BZoltan (73051)
Hepci Creative Commons License 2020.01.24 0 0 73065

Persze.

Vicces is lenne, ha nem verné.

Előzmény: naivkezdo (73052)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.23 0 0 73064

Á, dehogy van. A Kreinbacher kőfalakat még húzta az elején brazil gépsor, a vajda a botjával ott állt felügyelni a melót :D De szerintem ők sem helyiek voltak.

 

Helyi cigányembert nem sokat látsz a hegyen. Pedig frankó lenne, mert a helyiek mindig jobban megbecsülik a Somlót és a szőlőt. De innen még a romák is elmenekültek. Szerintem napszámba jobb zsetont kapnak Ausztriában.

Előzmény: kifli (73061)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.23 0 0 73063

Ja, juteszembe :) tavaly tavasszal bejelentkezett egy békési csávó, hogy hoz fasza brigádot a Somlóra és kapálnak, zöldmunkáznak, mindent megcsinálnak. Éppenmeg voltunk csúszva a 200mm májusi arany miatt :) ezért gondoltam kipróbálom őket. Kapálni.

Hát :D Sokat röhögtünk abban a pár napban. A 10 fős cigány csapatból ketten tudtak kapálni. Ők ketten viszont úgy kapáltak mint az igazi öreg kapások. A több nyolc viszont komolytalan volt. Eleve akkor felröhögtem amikor kiderült, hogy nem hoztak kapát. A brigádvezetőnek mondtam is, hogy cimbora ti b***szni is f****sz nélkül mentek? :D Adtam nekik kapákat, amikből egyet el is törtek, egyet meg elhagytak. A melójukra oda kellett figyelni, mert ha elfordultunk akor gyorsan kihagytak pár métert.

Mondjuk amikor a végén mondtam, hogy melyik sorokat kapálták meg trehányul akkor szó nélkül visszamentek és megcsinálták... kétszer is. Szóval bepróbálkoztak a srácok. Az utolsó nap négyszer kellett visszaküldeni őket. Már azt hittem, hogy mérgesek lesznek. De szerintem levették, hogy képben vagyok és nem volt hiszti. Még rájuk bíztam egy kis vágó kiirtását. Na abban voltak aztán igazi balfékek. Az egyik csávó rá is somott a kezére amit a feleségem kezelt le gyorsan.

Többet velük nem fogok dolgoztatni. Érezhető volt, hogy ha nem vagyok képben akkor átvernek simán. Mondjuk a sima fehér pofámon meg a városi kinézetem megtévesztő... én Gödöllőn olyan áltisibe jártam ahol a 30 fős osztályban 14 cigány volt. Engem nem esznek meg uzsonnára :)  Balhéztam meg verekedtem én eleget korombeli cigánygyerekekkel. Nekem emiatt sosem volt gondom velük. Tudom a nyelvüket és látják rajtam, hogy képben vagyok. Konfliktus jellemzően akkor alakul ki ha egy öntudatos cigányember azt látja valakin, hogy fél tőle vagy lenézi. 

Nekünk a Somlón van egy cigány gazda a szomszédságban. Tizensok éve amikor találkoztam vele, behívott és megkínált a nagyon gáz borából. Megittam, megdícsértem, szidtuk egy kicsit együtt a rendszert meg megbeszéltük, hogy ki hol szeret mit markolni az asszonyon. Ennyi... azóta sincs semmi gond. Miközben hallottam, hogy másokkal volt konfliktusa és elhangzott pár pofon is. Szóval nem tudom... 

Előzmény: BZoltan (73060)
naivkezdo Creative Commons License 2020.01.23 0 0 73062

Miért manapság hol van már? Keziszuret is egyre neccesebb. 

Előzmény: kifli (73061)
kifli Creative Commons License 2020.01.23 0 0 73061

akkor somlón nincs brazil gépsor?

Előzmény: BZoltan (73060)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.23 0 0 73060

A Somlón magán roma szőlőtulajdonos sajnos nagyon kevés van. A szőlőmunkások között vannak környékbeli romák, de nem nem ők a többség.

 

A Somló-hegynek nincsen igazán élő kapcsolata a környékbeli falvakkal. Átmegyünk a falun amikor jövünk a hegyre, lejárunk a falubeli boltba vásárolni és néha a kocsmába is egy kávéra. A munktársaim közül ketten vásárhelyiek, de ők sem foglalkoznak a helyi romákkal. Borszörcsökről ismerek pár roma zenészt, ők zenéltek is nálunk néhány éve az Éjszakai Pincetúrán. Velük néha összefutunk a devecserei élelmiszerboltban. Ja és persze a devecseri lomi piacra ha kimegyünk akkor az teljesen roma terep.

Én ha úgy esik akkor szóba elegyedek a helyiekkel, romákkal nem romákkal egyaránt. Néha egyébként nem is tudom, hogy akivel beszélek az csak barna magyar legény vagy roma csávó. Alapvetően normális emberek laknak errefelé. Olyan szintű balhék mint patán vagy olaszliszkán itt elképzelhetetlen. Én úgy érzem, hogy itt békesség van. Lopni nem lop senki jobban mint bárhol máshol. Az én pincéimet még soha nem törték fel, el nem loptak semmi értékeset. 

 

Elvándorlás persze van. Sőt drámai. Komplett családi házakat hatalmas kerttel lehet pármillió forintért venni a környékbeli falvakban. Munkaerő pedig már évek óta nem igazán fogható nemcsak a falvakban, de a megyében sem.

Előzmény: naivkezdo (73059)
naivkezdo Creative Commons License 2020.01.23 0 0 73059

Fontos keres, előítéletek nélkül olvassa mindenki, politikai hisztitol mentesen, targyilagosan. Somlón mi a helyzet a cigányokkal? Együttélésre gondolok, milyen a morál, stb. Matrabol nincsenek jó tapasztalatok, és úgy látom a hegy környékén nem elhanyagolhato a népesség arányában a cigány kisebbség. Sok eladó ingatlant is látok alacsony áron, ez is erősíti az előzetes feltevest, hogy inkább kivándorlás van a térségből mintsem fordítva. 

Előzmény: BZoltan (73057)
bajnár Creative Commons License 2020.01.23 0 0 73058

Én azt írtam "első körben" jónak és meggyőzőnek kell lennie. Ez az első és legfontosabb szűrő/kapu. Utána nagyon sok fontos szempont van még a továbbiakban, de enélkül az összeset megette a fene.

 

Írtam korábban: senki nem születik mindentudónak, senkit nem nézek le a tudásbeli hiányosságaiért, egyszerűen sajnálom, hogy a téma itthon nem érte el az ingerküszöböt.

Előzmény: BZoltan (73057)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.23 0 0 73057

Igen, egy bornak elsősorban jónak kell lennie. A minőség egy szükséges _DE_ nem elégséges feltétel. Sőt az, hogy találtunk egy szükséges feltételt az nem jelenti azt, hogy nincsenek további szükséges feltételek. Például amellett, hogy jó egy bor (hiszen ez egy szükséges feltétel) az is szükséges feltétel, hogy törvényesen készüljön. De ahogy a minőség úgy a törvényesség sem elegendő feltétel. Legtöbbször ezen logikai feladvány körül megy az iszapbírkózás. Ugyanis az emberek többsége egyszerűen nem érti a szükséges és az elegendő feltételek közötti különbséget.  Ehhez hasonló hiányosság az, hogy nagyon sokan nem értik meg, hogy ha valami a legfontosabb az nem azt jelenti, hogy nincsen más fontos. Ez történik ha egy országban kalap szart ér az általános iskolai matematika oktatás.

 

 

A fajta, klón és művelésmód váltásra valóban szükség lenne. De inszentív nélkül ez sosem fog megtörténni.

 

Én egyébként - mondom - 2001-ben azt sem tudtam, hogy vannak klónok. Honnan is tudtam volna. Izgalmas kérdés, hogy ezért engem ki lehet-e röhögni (igen), le lehet-e nézni (simán) ... vagy esetleg elővehetem-e a kedvenc gumicicámat, hogy ha a hegyközségi rendszer és a HNT nem egy korrupt, kontraproduktív faszkazal lenne akkor esetleg 2001-ben a hegybíróm leült volna velem kávézni és elmesélte volna, hogy hogyan is néz ki ez a biznisz. De nem... ő nem ezzel volt elfoglalva, hanem azzal, hogy mennyi zsugát kap svarcban a nagy termelőktől, hogy az ő szája ízűk szerint csinálja meg a brovidéki rendtartást... Mondtam már, hogy konkértan 17 év telt el és a harmadik hegybíró volt az első aki egyáltalán ellátogatott hozzánk. Úgy, hogy a hegyközségi irodára rálátok a szőlőből és a hegybíróknak 10-15 perc sétányira volt a szőlőjük.

Előzmény: bajnár (73054)
bajnár Creative Commons License 2020.01.23 0 0 73056

Szívesen segítek, amiben tudok. Közben látom felvetted a kapcsolatot a Lacza Bálinttal, nagyon készséges, lelkiismeretes srác, vele mindent meg tudsz beszélni.

Előzmény: BZoltan (73038)
bajnár Creative Commons License 2020.01.23 0 0 73055

Empatikusabb? Én nem presszionálok senkit, csak mondom a magam véleményét.

Előzmény: Törölt nick (73035)
bajnár Creative Commons License 2020.01.23 0 1 73054

Telepítéskor egyáltalán nem jelent komoly pluszköltséget. Sztem simán azért ignorálják, mert nincsenek tisztában a témával, annak súlyával.

 

Óriási szükség lenne egy országos fajta/klón/művelésmód váltásra. A kereslet-kínálat a szőlőtermelő-bortermelő-fogyasztói tengelyen nagyon nem egymásra van felépítve.

 

Azt mondom, hogy a szőlő telepítésétől a bor értékesítésig minden mozzanat a háttérsztori kategóriáját képezi. Egy bornak első körben úgy is jónak és meggyőzőnek kell lennie, hogyha a termőhelyről, fajtáról, semmilyen egyéb körülményről nem tudunk, minden más aztán következik.

Előzmény: BZoltan (73034)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.23 0 0 73053

Mentségére legyen mondva, hogy a SAP juhfark az kerül is kétszer annyiba.

Előzmény: naivkezdo (73052)
naivkezdo Creative Commons License 2020.01.23 0 0 73052

Veszek ilyet vhol, de ahogy emlékszem rá ezt magasan veri a SAP. 

Előzmény: Hepci (73050)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.23 0 0 73051

Kétezet forintért ezt a bor szerintem ingyen van. Jobban állna neki a 2500Ft-os ár.

 

Amúgy azt csiripelik a madarak, hogy a Tornai szeretne szintet ugrani árazásban.

 

Én személy szerint mondjuk ökörségnek tartom a három lépcsős termékpiramist. Ehhez még ők is kicsik. Két lépcső elég lenne, egy 2500Ft-os alap sorozat és egy 5000+ Top Selection.

Előzmény: Hepci (73050)
Hepci Creative Commons License 2020.01.23 0 0 73050

Tornai Premium Juhfark 2017

Nagy vita volt itt arról, hogy mennyire savas a juhfark. Nos, ez a példány kellően (kellemesen) savas, de semmiképp se túlzóan.

Finom, zamatos cucc, kellő somlóisággal, de erről már nem jut eszembe az, mint néhány korábbi Tornai premium borról: hogy elképesztően túllőtt beltartalmat adna az áráért. Azért ár/érték alapján jó vétel, de ennél van Somlón bőven feljebb juhfarkban, akár márkán belül is.

5+ pont, 2000 Ft (8 & 8 Delikát)

Hepci Creative Commons License 2020.01.22 0 0 73049

O.K. Én is lusta vagyok, viszont nem vagyok túlterhelt, az olyasmit kerülöm.

Előzmény: naivkezdo (73046)
van_Persil Creative Commons License 2020.01.22 0 0 73048

Akkor sok türelmet és kitartást hozzá, meg jó idöjárást az oltáshoz, eredéshez!

Előzmény: BZoltan (73047)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.22 0 0 73047

Úgy néz ki, hogy idén mi vagyunk az elsők akik ilyen furmint oltócsapokért jelentkezett. Ha sikerül átoltani azt a 210 tőkét amit kinéztem akkor értelem szerűen mikrovinifikációval fogjuk elkészetíteni a borokat. 

Előzmény: van_Persil (73044)
naivkezdo Creative Commons License 2020.01.22 0 0 73046

Ja igen. Semennyit, jó nekem a posta, nem akartalak terhelni (ez jól hangzik) illetve lusta és túlterhelt vagyok, nem tudom mikor jutnék el hozzád.

Azért köszi a felajanlast. 

Előzmény: Hepci (73045)
Hepci Creative Commons License 2020.01.22 0 0 73045

Megbeszélted Bajnárral, hogy mit kérsz?

Mennyi zsetont vigyek rá?

Előzmény: naivkezdo (73043)
van_Persil Creative Commons License 2020.01.22 0 0 73044

Szuper!

Viszont, ha már csinálod, akkor csak úgy volna értelme (legalábbis szerintem), ha dokumentálod is a dolgokat (betegségre fogékonyság, termékenyülés, fürtök mérete, beltartalma, etc. és ha van rá lehetőséged, hogy külön dolgozd fel és kezeld őket, akkor a borok analitikai, érzékszervi tulajdonságai, tudom, mikrovinifikáció)... Az évjárati hatás kivédésére egy ilyen összehasonlító projektet kb. 10 évig célszerű csinálni, rövidebb ideig nem, mert nem nagyon tud objektív képet adni, bár ha 5 év alatt se látsz szignifikáns különbséget a három klón között, akkor nem biztos, hogy van értelme folytatni.

Előzmény: BZoltan (73042)
naivkezdo Creative Commons License 2020.01.22 0 0 73043

azért elég értékes és érdekes értekezéseket tudtok összehozni.

grat

BZoltan Creative Commons License 2020.01.22 0 0 73042

Köszi :) Mint kiderült Lazca Bálint is kompetens. Beszéltem vele és szervezünk három kísérleti klónból oltócsapokat és tavasszal átoltatok úgy 200 tőkét.

Előzmény: van_Persil (73041)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!