Keresés

Részletes keresés

Plantago Creative Commons License 2004.10.21 0 0 72
:)) Én is Egerbe járok, csak levelezőre és 1-2 kőzetem, illetve kb. 7 ásványom hiányzik. Nekünk már nem lesz terepgyakorlat, úgyhogy önállóan kell megoldanom. Jól hangzik Mátra viszonylatban amit leírtál. Nekem nincs kocsim, se jogsim, úgyhogy részemről ez kilőve, de nem lenne rossz. Mátraszentimrére pl. nincs vonat, a busz Egerből meg több mint 2 és 1/2 óra, úgyhogy hiába van közel annyira mégse.
Előzmény: bencuri (71)
bencuri Creative Commons License 2004.10.21 0 0 71
Ja és nekem a földrajz szakra még 10 kőzetre és 5 ásványra van szükségem, szóval a meglátogatott helyeken gyűjthető dolgok számának ezekhez az értékekhez lenne jó konvergálniuk.
Előzmény: bencuri (70)
bencuri Creative Commons License 2004.10.21 0 0 70
Én Egerbe járok suliba.

Na, most hogy kicsit felpörögjön a ritmus, és hamarabb megegyezzünk, beírom ide direkt, milyen helkyekre gondoltam, aztán annak alapján is tudtok mérlegelni:

MÁTRA:

Mátraszentimrei lejtősakna meddőhányóján - "AMETISZT", antimonit, GALENIT, "jáspis", "KALCEDON", kalcit, KALKOPIRIT, kaolin, KVARC, MARKAZIT, PIRIT, SZFALERIT - A nagybetűseket lehet nagy valószínűséggel találni.

Mátrakereszteshez tartozó Bányabérci-akna és Bányabérci-kutatótáró meddőhányóin - "AMETISZT", GALENIT, "KALCEDON", KVARC, kaolinit, markazit, PIRIT, SZFALERIT

Gyöngyösoroszi-Károlytáró, A Péter-Pál-akna, az Új-Károly-táró és a Károly I.-akna meddőhányóin - "AMETISZT", antimonit, arzenopirit, barit, dolomit, FLUORIT, GALENIT, GIPSZ, "KALCEDON", KALCIT, KALKOPIRIT, KVARC, molibdenit, PIRIT, szanidin (adulár), SZFALERIT, WURTZIT, tű alakú Pb-Bi szulfidok és szulfosók

lehet ez utóbbi egyben elég lenne, de nem tudom, hogy ott volt-e már rekultiváció

VELENCEI-HG.:

Azok a helyek, amik a http://www.freeweb.hu/mamit/100.php?nyelvezet=magyar oldalon a megfelelő címszó alatt vannak, főleg a fluoritbánya érdekelne, ha akad még ott valami.


Na, ennyi.

Valamint írjátok már le, hogy ti hogy gondoltátok a terepre kimenetelt? Busszal/vonattal, vagy személygépkocsival?

Előzmény: Plantago (69)
Plantago Creative Commons License 2004.10.21 0 0 69
Szerda nekem is jó, a Mátra viszont nem annyira, mert azt már eléggé körbejártam és jó lenne olyan helyre menni, ahol még nem voltam. A Velencei-hg. pl. tetszik. A Mátrába hova mennétek? Bencuri te hova jársz suliba?
bencuri Creative Commons License 2004.10.21 0 0 68
Most a Velencei-hg-ről beszélek.
Előzmény: bencuri (67)
bencuri Creative Commons License 2004.10.21 0 0 67
Hát végül is elnézve a 100 magyarországi ásványlelőhely listáját, valóban akad ott is pár érdekes ásvány, de nem tudom, hogy mennyire változatosak a lelőhelyek felhozatalai. Épp ezért abban sem vagyok biztos, hogy megérné-e nekem olyan messzire elmenni. Te ismersz ott jó helyeket?
Előzmény: Fonixx (66)
Fonixx Creative Commons License 2004.10.21 0 0 66
Bocsi, akkor úgy látszik kicsit félreérthetően fogalmaztam. Énsem kőzeteket akarok gyűjteni, csak azzal, hogy mennyire változatos a velencei-hg földtanilag arra utaltam, hogy milyen sokfajta ásvány van ott. :) De én a mátrában is benne vagyok!
Előzmény: bencuri (65)
bencuri Creative Commons License 2004.10.20 0 0 65
Nekem végül is a földrajz szakra jól jönne pár kő, főleg gránit, de még megyünk 2 túrára ősszel, és ha azalatt megszedjük magunkat, számomra már nem lesz annyira érdekes, bár most még az lenne. A földrajz szakon kívül viszont csak az esztétikus oldalát tudom nézni a kőzet- és ásványgyűjtésnek, ami pedig a Mátra felé húzza a szívemet, ahol a látványos ásványok fordulnak elő. Nade, mad rákérdezek mi lesz még az elkövetkezendő túrákon, és utána beírom ide a fejleményeket.

Előzmény: Fonixx (64)
Fonixx Creative Commons License 2004.10.20 0 0 64
Ha inkább azt mondom, hogy mélységi magmás, vulkáni és átalakult kőzetekkel van tele a hegység akkor az neked mit mond? Szerintem Magyarország földtanilag legváltozatosabb hegysége. :)
Előzmény: bencuri (63)
bencuri Creative Commons License 2004.10.20 0 0 63
Ott mit találni?
Előzmény: Fonixx (62)
Fonixx Creative Commons License 2004.10.20 0 0 62
Én csak egy helyet tudtam, ahol mázsaszám volt hófehér kalcit, meg néhány cseppkő, de amióta "rendbehozták" a kőfejtőt azóta ott sincs semmi... :( De éppen ebben a topicban emlegette valaki a Törökugratót, mint jó lelőhelyet. De mind1! Menjünk csak a Mátrába! Már úgyis unom a kalcitokat! Bár mehetnénk a Velencei hg-be is! Az aztán a földtani unikum! :)
Előzmény: bencuri (61)
bencuri Creative Commons License 2004.10.20 0 0 61
Miért, Bp. körül miket lehet találni?
Előzmény: Fonixx (60)
Fonixx Creative Commons License 2004.10.20 0 0 60
Tyűűű... olyan messze?(Bp-n lakom) Hát végülis miért ne! :) Jövő héten akár jó is, bár inkább szerdán. :)
bencuri Creative Commons License 2004.10.20 0 0 59
Nekem szerdán és pénteken jó a hétköznap. Legszívesebben a mátrába mennék. Ti mit mondtok?
Előzmény: Plantago (58)
Plantago Creative Commons License 2004.10.20 0 0 58
Nekem belefér a hétköznap. Mihez képest ne messze?
Előzmény: Fonixx (57)
Fonixx Creative Commons License 2004.10.20 0 0 57
Hát nem tudom ti hogy értek rá, de én inkább hétköznap. És hogy hova? Hát ne túlzottan messze. :)
Plantago Creative Commons License 2004.10.20 0 0 56
Benne lennék én is, ha éppen nem kell a főiskolán lennem, úgyis december elejéig el kell mennem még gyűjteni. Van valami ötletetek, hogy hova és mikor?
Előzmény: Fonixx (54)
bencuri Creative Commons License 2004.10.19 0 0 55
Aha, ki lehetne menni valahova, többen hamarabb meglelnénk őket.
Előzmény: Fonixx (54)
Fonixx Creative Commons License 2004.10.19 0 0 54
Woww! Nem is gondoltam volna, hogy ilyen szép achátokat lehet Mo.-n taláni. :) Kár, hogy mostanában nincs annyira időm ásványok után kajtatni... De ha pl többen mennénk valahova úgy szívesen mennék énis. :)
Plantago Creative Commons License 2004.10.19 0 0 53
Szvsz próbálkozz itt: www.hungarianachat.hu
Előzmény: bencuri (51)
Plantago Creative Commons License 2004.10.19 0 0 52
Nem találtam én sem pontosabb leírást, hogy Gyöngyöstarjánnál hol van achát. Arról sem vagyok meggyőződve, hogy feltétlen achátként szerepeltetik, kevésbbé részletesebb könyvben, lehet, hogy csak kvarc, vagy kalcedon van megemlítve.
Előzmény: bencuri (51)
bencuri Creative Commons License 2004.10.18 0 0 51
Engem achát érdekelne, amit ha szétvágsz, akkor a belsejében szépen kirajzolódnak a színes rétegek. Nekem valaki azt mondta, hogy Gyöngyöstarján környékén van. Arra lennék kívácsi, hogy onnan merre fele kell indulni.

Amúgy alapszinten képben vagyok az ásványokkal meg kövekkel, azaz a közismert fajtákat felismerem, de pl. ha mutatnál nekem egy olyan, hogy Richterit, nem jönnék rá, hogy az az.


Előzmény: Plantago (50)
Plantago Creative Commons License 2004.10.17 0 0 50

Gyöngyöstarján kalcedon achát változata.

Erdőhorváti, Komlóska környéke.

(Szakáll-Gatter: Magyarországi ásványfajok)

 

Egyébként ezen a környéken (Zempléni-hg, Aggteleki-karszt, Mátra, Bükk) nagyon sok ásvány van. Szerintem Magyarország ásványokban leggazdagabb vidéke ez az észak-keleti "csücsök". A szép az elég relatív fogalom, ha jól emlékszem csak Rudabányán 89 féle ásványfajt írtak le, a sárga könyv is vagy 40-et felsorol.

 

Mennyire vagy képben ásványok tekintetében? Mert, ha kevéssé, lehet, hogy nem a gyűjtéssel kellene kezdened, hanem egy-két könyv beszerzésével, illetve kiállítások, gyűjtemények megnézésével. Most úgyis tél jön, (persze a tanárom szerint minden idő gyűjtő idő, de valljuk be nem a legideálisabb) lenne időd utánanézni a témának. Javaslom egyébként az asvany.lap.hu-t, ott is biztos találsz lelőhelyeket, könyvek közül a Minerofil kiadó 100 magyarországi ásványlelőhely,  a már említett Szakáll-Gatter: Magyarországi ásványfajok, stb. De ha konkretizálod, hogy még milyen szép ásványokat keresel, akkor írok neked lelőhelyeket.

Előzmény: bencuri (48)
Plantago Creative Commons License 2004.10.17 0 0 49

Nekünk kőzeteket is kell gyűjtenünk, nem tudom az érdekel e valakit, de eddig ezeken a helyeken voltunk (meg amit az előző hozzászólásban már leírtam)

 

Bervabánya mészkő, kalcit.

Szarvaskő Tardosi kőfejtő pagioklász földpátok, gabbró pegmatit

Mónosbél vízfő itt nincs ásvány, "csak" dögös édesvízi forrásmészkő

Gyöngyöstarján kőfejtő sávos gejzirit, hidrokvarcit és ha jól emlékszem itt találtunk egy bokor alatt szép opálokat is opál, hidrokvarcit rétegek váltják egymást ha jól sejtem, meg szerintem van még egy, amit nem tudtam azonosítani, de nekem nagyon tetszett, lehet, hogy az egyiket le is csiszoltatom. És ha jól emlékszem itt mondta a profunk, hogy pár száz méterre van egy kalcedon lelőhely. Az egyik felsőbb éves onnan hozott ki egy kb.  30x 30-as gyönyörű fürtös-gömbös darabot, amikor odaértünk az útelágazáshoz. Csak nem esküszöm meg 100 %-ig, hogy az ennél a megállónál volt.

Nagyvisnyó 422 vasúti szelvény agyagpala

Nagyvisnyó Mihalovics kőfejtő, ez szigorúan védett, de innen nem messze van egy meddőhányó, ahol bitumenes mészkövet lehet találni, ha z ember jobban keresgél szép kalcit erekkel.

Dédestapolcsányi kavicsbánya dolomitkavics. Nekünk véletlenül összetört az egyik és egy szép ősnövénylenyomatot találtunk benne.

Csermely Csokvamány ? útelágazás konglomerátum, finom és durva homokkő, tűzkő, kalcit, egy-két embernek itt sikerült találnia limonitot is, illetve hosszas keresgélés után egy nagyon kis foltnyi fluoritot találtam. Ezt annyira ajánlom, hogy kb. 100-150 követ szétcsaptunk és ebből kb. 5-ben volt ásvány és 3 volt értékelhető mennyiség.

Szarvaskő Tóbércbánya

kvarc pagioklászit gránát pettyekkel, ez a sziklafal felöli oldalon van

kontakt metamorf kőzet muszkovittal, ez meg inkább jobbra, az erdő felé, de ha szétcsapsz egy-egy ilyen darabot, rengeteg muszkovit csillám van némelyiken

 

Hát kb. ennyi, ahol még jártam eddig. Engem egyébként érdekelnének az sárga könyv lelőhelyei is, hogy ténylegesen mit és milyen formában lehet megtalálni. Főleg, hogy annyira még nem ismerem föl őket, ezért elég nagy segítség lenne, ha kapnék támpontokat.

Előzmény: HANGÁR (47)
bencuri Creative Commons License 2004.10.16 0 0 48
Sziasztok!

Van valaki, aki tudna nekem javasoni olyan helyet a Mátrában vagy a Zempléni-hegységben, ahol lehet achátot találni? Az is érdekelne, hogy a Heves-Borsodi dombságban (a Mátra és a szlovák határ között) akadnak-e szép ásványok?
HANGÁR Creative Commons License 2004.10.10 0 0 47

Ha megvan a narancssárga könyv, akkor az abban foglaltakat nem sorolom fel, csak azt, ami nekem bejött. Gipszügyileg Bajna és Gánt (ez simán bele kell, hogy férjen egy napba), almandin: Királyrét, hegyikristály: Parádfürdő Etelka-táró (vagy mi?), kabazit+kvarc: Mátraszentlászló.

Ha ismersz valami jó lelőhelyet, ami nem szerepel a könyvben, örülnék, ha leírnád.

Előzmény: Plantago (46)
Plantago Creative Commons License 2004.10.10 0 0 46
Budapest környéke nekem annyit tesz, hogy mondjuk egy délután alatt is elérhető, mivel hétközben dolgozom, hétvégén meg általában iskolában vagyok. Tehát mondjuk 1-1 1/2 óra alatt odaérek. A Pilis nekem nem annyira jó, mert Budafokon lakom, tehát eleve az 1-1 1/2 óra, hogy eljussak olyan buszhoz, ami kivisz a Pilisbe, tehát inkább Pest megye déli része, Fejér megye, Velencei-hg., Vértes, Gerecse ilyesmi ami szóba jön. És ha lehet nem olyan hely, ahol kalcit a fő fellelhető ásvány, mert kalcitom már van jópár Bükk, Mátra viszonylatban. Illetve jó olyan hely is, ami Egerből könnyen elérhető, mert oda járok suliba és délután ott is el tudok menni délután. Csak azon a környéken már elég sok helyen voltam, pl. pár lelőhely:

Gyöngyös, Farkas-mály kõfejtõ, Gyöngyössolymos, Bábakõ, Gyöngyössolymos, Kis-hegy keleti oldala, Gyöngyöstarján, Füledugó kõbánya, Gyöngyöstarján, Köves-tetõ

Te milyen helyeken jártál? Őszintén szólva jó lenne, ha csak egy helyre kellene kimennem, vagy egy település környékén lenne több  lelőhely, ahol 7-8 ásványt be lehet gyűjteni, mert december elején lesz a vizsgám és addig már nincs sok idő. Szóval ilyen extra igényeim vannak. De hosszabb távon bármi érdekel, csak ez most sürgős lenne.

Egyébként ha valakit érdekelnek a kiállítások a http://www.koorszag.hu/calendar.php címen megtaláljátok az idei ásványbörzenaptárt.

Köszi, hogy ilyen gyorsan válaszoltál.

Előzmény: HANGÁR (45)
HANGÁR Creative Commons License 2004.10.08 0 0 45

Hát, igen, elég érdekesen működik ez a topic, mondhatnám hullámokban...

Egyébként meg mi tekintendő úgymond "Budapest környéké"-nek? (Ld. 4-es hozzászólás)

Előzmény: Plantago (44)
Plantago Creative Commons License 2004.10.08 0 0 44
Sziasztok! Látogatja még valaki ezt a topicot? Földrajz szakra járok, ebben a félévben tanuljuk az ásvány- és kőzettant. Hihetetlen, hogy mennyire nincsenek ilyen témájú magyar weblapok, fórumok, úgy általában földrajz témában. Lelőhelyek tekintetében tudom ajánlani a 100 magyarországi ásványlelőhely c. könyvet (Minerofil kiadó), ásványbörzéken lehet kapni, meg szerintem van a Kőországban is. Általánosságban jó a Szakáll Sándor-Gatter István Magyarországi ásványfajok c. könyve is, és ha valaki jobban bele szeretne mélyedni, akkor pedig Dr. Boros Lászlótól az Általános természeti földrajzi gyakorlatok c. jegyzetet. Nekem most azzal van gondom, hogy december elején le kell adnom egy ásványgyűjteményt, aminek a fele kb. 7-8 ásvány még hiányzik, viszont mivel hétközben dolgozom, hétvégén meg suliban vagyok nem tudok messzebbi helyekre elmenni. Budapest, ill. környékén ismertek lelőhelyeket a Törökugratón kívül? Üdv.: Plant
Fonixx Creative Commons License 2004.08.29 0 0 43
Üdv mindenkinek!

Gyerekkoromban meglehetősen nagy ásvány-rajongó voltam, aztán jöttek más dolgok és már csak a gyűjteményem emlékeztetett erre a hobbimra. De most kinéztem kíváncsiságből a XIX. Ásványbörzére és feléledt a régi láz. :)) Ott is hagytam 1-2 ezer Ft-ot... Gránátok, geódák, aragonitrózsa, meg egy citrin, ami szerintem égetett ametiszt. ;) Most utánanéztem itt a neten, hátha van valami ásványokkal kapcsolatos fórum és ide jutottam. Az asvany.lap.hu-t már énis megnézegettem, de nincs valami nagy élet ilyen téren Mo.-n, ahogy elnézem... Meg amik klubok vannak, azok szerintem nekem túl komolyak. Meg a honlapjaiknak nincs fórumuk. :PP Szóval mi lenne, ha csinálnánk vmi kis aktivitást ilyen téren? A lelőhelymegosztás jó 5let sztem is. :) Nektek mik a kedvenc ásványaitok? Najó, abbahagyom a szófosást, már biztos unjátok. :D

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!