Kicsit megkésve reagálok, de nem volt időm géphez ülni, mert a Vidor fesztiválon voltunk esténként. Ha jó a váltóméret, akkor viszont a fordulatszámmérő jeladónál lehet a baja. Az enyém (GPS-el mérve) 2-3km/h csal felfelé 100-nál , ez 200-nál 5-6-ot jelent. Nekem (óra szerint) 75-nél van 2000 ford.-n, és 115-nél 3000 ford.-n .Azaz 205-nél a valóságban 5300-as ford. környékén kellene lennie. Egy találkozón szívesen beülnék melléd megnézni menet közben a műszerfal kijelzőidet. És persze viszont.
Nem, ezt a V6-ost elsősorban alkatrészbázisnak....terv az volt, hogy szétszedjük, Peti kupéja is ezüst, és mindegyikünk autója 98-as....aztán a valóság kissé csalódás volt...
En szivesen odaadom egy probakorre a coupe-t, felteve, hogy a talalkozot tudjuk Szekesfehervaron tartani! :-) idoben egyebkent maradna a jovo szombat delelott? Kinek jo az idopont es a helyszin?
Sziasztok! következő a gondom, kicserélném a kormányomat, de nem tom hogy szedjem ki a légzsákot, azaz addig ok, hogy kis lyukon csavarhúzóval a rugó megnyom, légzsák ki is ugrik, de a csatlakozókat hogy tom leszedni? Azokkal van a baj, amik a légzsák két oldalán vannak. Vagy azt kéne leszednem, ami átmegy a kormányon? De azt is hogy? Köszi:)
Nemet tuningorultek radobnak egy turbot, az + 60-90le alapbol...de elvetelmultebbek meg jobban megpiszkaljak, siman 350le nem nagy erolkodessel, befektetessel...
Hát igen, egy ilyen motor kellene a 406-ba. Nem tudom, hogy miért nem szerelték vele. Igaz, az S1-ben volt turbós, de az csak 147 ló volt. Persze azt is meg lehet piszkálni.
hát! :D a féltengely az megölhetettlen benne! csukló vastagságú és a csuklók is elég méretes. kuplung hát nem tudom 100eKm-el adtam el és gyári volt még benne! haver olyan 160eKm-nél cserélte a gyárit!
iszonyat jól össze rakott autó volt annó! a TC írt cikk 80%-ban meg szakadtam a röhögéstől! TU10-es motor kód = XU10 , 4 kerék rajzol csíkot az aszfaltra stb...
Annó még gondolkodtam egy turbósitáson is de iszonyat drága lett volna! agoloknál 8800Font lett volna a 400Le-s kit.
http://www.lynxpowerengineering.co.uk/gti6.aspx
a cég tulaj srácnak van egy 502Le-s 306 GTi-je azt azért meg sasolnám élőben!
ill. ha nem lenne bsi-m amivel vacakolni kellene akkor már lötem volna egy ilyen mocit a 406-ba! :D
Ez igen, szépen ment a paripa. Főleg, ha lett volna benne egy egyenes fogazású asszinkron váltó, hogy ne kelljen megvárni amíg a szinkron megtalálja magát... Az ilyen indulásoknak gondolom kuplung, féltengely nem volt nagy barátja.
Na, asszony most mondta a johirt, jovoheten hetvegen lesz egy 2 napos treningje, meeteingje amit o tart , igy nem fogok tudni elmenni a talalkozora sehogy, mert en leszek a babysitter otthon a csemetekkel....:((( Igy a tervezett csaladi program is ugrott.
De ha tobbeknek igy jo, akkor hajra, majd legkozelebb...
Nekem a hetvegek alt. fullon vannak, vagy csaladi vagy ceges vonatkozasban, de a delutanok tobbnyire jok, 3-4 utan...
A Calibrámnál az olajnyomás jeladó az olajszűrő felett volt közvetlen a pumpánál. Az olajnyomás órán, meg szépen látszott a szelep munkája, mert amikor alapjáratra ért a motor - melegen - a szelep lezárt a visszaeső olajnyomás megint felugrott.
Végül a magam részéről ezt az olaj ügyet lezárnám, mert már olyan áramlástani irányokat kezdünk feszegetni, ami a diplomamunkához kezd közelíteni :-) Szerintem is teljesen OK a 10W-40, talán egy picit lehet ügyeskedni 5w-40-el a télre való tekintettel. Ezekből márkás és jó olaj, biztosan csak jó lehet. A 0W-40-et én nem erőltetnem.
A második kérdésre akkor kapnál egzakt választ, ha azonos futásteljesítmény után, mondjuk az olajcsere periódus végén vennél mintát az olajból. Majd olajcsere a másik olajra. És újra mintavétel, majd elküldeni elemeztetni a mintákat. Ott meg tudják mondani, hogy milyen anyagok vannak benne (csapágyfém, acél, stb.), amiből már lehet következtetni, hogy melyik olaj is jobb az autónak. Ilyen teszteket csináltak hasalós motoroknál. Ha érdekel valakit, ez meg van nekem és akinek kell, annak el is küldöm. Jó kis olvasmány. Ott is a viszkozitást vették górcső alá, és különböző olajokat így tesztelték, hogy mintát vettek belőle és azokat hasonlították össze.
Azt nem tudom, hogy egy olajszivattyú milyen mennyiségű olajat szállít. Gondolom túl vannak méretezve és biztos van bennük egy túlnyomásszabályozó szelep is, ami a többlet olajat kerülőágra engedve, visszajutatja az olajteknőbe.
Az egész olajkérdést meg lehet közelíteni áramlástechnikai szemszögből is. Hideg és nagyobb viszkozitású olaj esetén, nagyobb a nyomásveszteség is az olajcső mentén, távolodva attól. Így nem bizosítva a csőrendszer végén a kellő nyomást. Az olajlegazások miatt pedig még jobban csökkenve. Arról nem is beszélve, hogy a cső falán vastaggabb, nulla áramlási sebességgel bíró lamináris határréteg alakul ki.
Kisebb un. hidegoldali viszkozitású olaj esetén csökken a cső nyomásvesztesége, igaz több olaj is áramlik ki a leágazásoknál a fő olajrendszerből.
Egyébként ezt le is lehet modellezni, ha ismerjük a csőrendszer felépítését, csőátmérő, cső relatív érdességét, stb. Ki is lehet számolni, de léteznek szoftverek is. Mi anno számoltunk ilyet papíron, igaz gáz volt az áramló közeg. Én úgy gondolom, hogy ezt a tervező mérnökök meg is tették helyettünk.
Ami a végponti olajnyomás kérdését illeti, én úgy gondolom, hogy praktikusan a végpontra tették az olajnyomás értékét figyelő érzékelőt (legalább is remélem).
Ez a fekvőhengeres, ha jól értettem a függőleges furatokból, elmélet egy kicsit sántít szerintem. Mert egy folyadékáramlás nem fog neked olyan intenzitást mutatni, túlnyomás nélkül, függőlegesen le és fel irányba. Az is kérdés, hogy milyen átmérőjű hengerről beszélünk a hidrosztatikai nyomás miatt. Ha elhanyagoljuk a henger átmérőjét, akkor a nyomás a csőszelvény mentén azonos és merőgeles a cső felületére, azaz sugárirányú. A függőlegesen felfelé irányuló áramlásnál számolni kell a olajoszlop tömegéből adódó lefelé irányuló erővel (gravitációs erő) is, míg függőleges lefelé irányuló áramlásnál simán kifolyik az anyag. De lehet, hogy rosszul értelmeztem, amit írtál.
Szerintem száz szónak is a vége, hogy az előírásoknak megfelelő viszkozitású és teljesítményszintű olajat használjunk és időben cseréljük le a motorolajat.
OK, akkor ha jól értem, két ponton jelentkezhet a túl híg olaj problematika:
- hidegen csipegeti a motor az olajat,
- nem jut el kenés mindenhova, mert túl híg az olaj.
Első eset ellenőrízhető könnyen, hiszen csak figyelni kell a nívót, de a második eset hogyan "fogható meg"? Hiszen az lenne az ideális megoldás, ha minden motor a lehető leghígabb, még jól kenő és kezelhető mértékben fogyó olajat kapná, személyre szabottan.
Az olajnyomás (amit a műszer jelez) gondolom nem az olajág végén van mérve, vagy igen?
Az első témával kapcsolatosan részben igazad van. Viszont, ahogy nő az olaj hőmérséklete, fokozatosan úgy nyeri vissza a szimering is a rugalmasságát, azaz jobban zár, mint hidegen.
Nem biztos, hogy célravezető a mind vékonyabb olaj használata, de ezt már leírták. Egy kopott motor biztosan nem fogja "szeretni". Hidegen fogyni fog az olaj a nagyobb illesztések miatt.
Ma megjött a bőrkormány hála Mogyis Pitty fórumtársnak:) Már kikerestem itt a fórumon, hogy hogy is jön ki a légzsák, valszeg holnap lesz egy kis időm akkor ki is cserélem:) De sajna el.krom tükröt sehol nem tudtak adni, pedig vagy 10 bontóval beszéltem:((