Kérdezed a szőlő beérését. Szerntem biztos, hogy beérik ott is, ha normális napsütéses helyen van. Legfeljebb nem szeptemberben, hanem okt. elején. Persze egy északi lejtőn, vagy részben árnyékos helyen él nem valószínű. Itt megy a leírása:
Attila
Termesztésiértéke: a házikertek ismert és kedvelt fajtája. Lugasszőlőnek kiváló. Kedvező fekvésben kiegyenlítetten terem. Fürtjei tetszetősek. A termés sokáig a tőkén hagyható, így hosszú ideig szüretelhető. Vegetatív túlsúlyban sok másodfürtöt nevel, ami helyes rügyterheléssel megelőzhető. Szeptember közepén vagy végén érik. Bogyói kiváló ízűek, nem rothadnak. Fürtjei téli tárolásra alkalmasak és jól szállíthatóak. A fehéres hamvas bogyóktól és a pirosas fürtkocsánytól igen piacos.
Fürtje: nagy (220 g), vállas, közepesen tömött, a fürtkocsány halványpiros;
Bogyója: nagy (4,9 g), megnyúlt, fehéressárga, hamvas, héja vékony, olvadó, húsa ropogós, lédús, finom savú és kellemes, muskotályos ízű.
Köszönöm a jelzést, a jelentkezést úgy gondolom ez már a közelgő TAVASZ jele!
A javasolt szöllő fajták közül a Teréz és az Eszter kivételével van tavaly őszi friss telepítésem, amit esetleg elfogadnák. Az Attilával kapcsolatban az a kérdésem, hogy a mi környékünkön / Pásztó / , milyen biztonsággal érik be / a szakirodalom nem nagyon javasolja/ ?
Február van. Ha melegszik az idő megszedheted az oltóvesszőket. Most még biztosan mélynyugalomban vannak, ahogy a kinti hőmérőt nézem. Ugy ahogy leírtam.
Javaslom az uj rezisztens csemegeszőlő fajtákat! Néró, Eszter, Teréz, Palatina, Moldova. Na meg az általam egyik legfinomabbnak tartott Attilát is!
Na erre en is kivancsi lennek. Ha az interneten olvastad, irj be a google keresobe nehany kifejezest amire emlekezel belole, valoszinu kidobja az egeszet. (elnezest ezen a gepen nincs ekezet.)
En ugy tapasztaltam, hogy ha meg zold a felig kinyilt burok es ugy szeded ki a diot, akkor mindig vilagosabb a bel, mint ha mar jol rabarnult.
Uj vagyok nálatok lenne egy kérdésemValamikor olvastam hogy a dofát valamivel meg kell öntözni hogy a dióbél világosabb legyen ,sajnos nem tudom hol olvastam ,tudna valaki segiteni,köszönöm előre is .
Késedelemről szó sincs. Ráérsz januárban a nagy hidegek, fagyok elmultával megszedni a vesszőket. Persze nézd meg majd, hogy nem fagyott e meg. (A rügyet kettévágva szép zöld a szem belseje. Ezt oltás előtt is célszerű megnézni!)
A vesszőket 2-3 rügyes darabokra vágva, gombaölő szeres vizben megfürdetve,(10 perc),leitatva róla a vizcseppek, legumigyűrűzött fólia zacskóban (célszerűen mégegy zacskóban) berakod a hűtőszekrény ajtajába, vagy zöldség tároló részébe. Utána elfeledkezhetsz róla néhány hónapra.
Remélem még nem vagyok elkésve-látván ezt a zod időjárást- a szölővessző /oltóvessző/ szedésével.Valószinü, hogy Pannónia....vagy Szöllőskertek....fajtával próbálom meg átoltani a nem tetsző fajtát. Kérlek jelezz, ha lehet a vesszőt szednem
Szia Ali-bá! Kérdésedre válaszolva. Egy igen él és levegőzik nem lankadnak a levelek sem rajta. Egy tuti , hogy nem éli túl. Már szárad az ág. :-( A másik kettő is elég necces, mert ha leveszem róluk a zacsit akkor kókad rendesen. Ennyi a rövid helyzet jelentés, köszi az érdeklődést. :-)
A kertem egy részét beárnyékolja egy magas üvegház, ahol szinte semmi sem terem meg. Be szeretném ültetni gyümölcsfákkal vagy gyümölcsöt adó bokrokkal. Van e olyan gyümölcsf, bokor ami elviseli az árnyékot? A kert fekvése kelet- nyugati irányú.
Nem egészen. A retyerát sarkánál a palát kissé elvitte, de nem érdekes. Ha mégis megvették volna, akkor a kicsörlőzése a törzsnek lett volna izgalmas. De hát erre sajnos nem került sor...